TERVISEJUTUD

kõik mu talumatused – õudnee

18. mai 2022

Jube kaua luban, aga vot tegusid ei kuskil. Seega on mul au teile lõpuks esitleda teemat, millest ammu kirjutada vandusin – mu toidutalumatused. Selles suhtes on vist hea ka, et nii kaua aega möödas on, sest kohe peale testi tegemist oli suhtumine hoopis teine. Nüüd on vett merre voolanud, või kuidas seda öeldaksegi.

Aga alustame siis algusest. Ühesõnaga sain mina mingil hetkel aru, et mu pidevad kõhuvalud ja kõhuprobleemid on kestnud … nii kaua, et ma ei mäletagi, millal need alguse said. Ega nad üleöö peale hiilinud, ikka tasapisi. Seda enam oligi mul lihtne endale öelda, et aa nojah, ju siis hakkavad varsti päevad/mul on päevad/päevad just lõppesid/eile ei söönud väga korralikult/eile sõin rämedalt junki/eile jõin veini jne. Loll on see, kes vabandust ei leia. Ja lõpuks oli see juba nii tavaline, et ma isegi ausalt öeldes ei mõelnudki enam, et miks mul peale söömist mega valus või rõve olla oli. Casual ju?

Krdi leplik mina onju😁 Otseselt kuskilt verd ei nirise ja luid katki pole, siis mis ma ikka arstile ronin. Kui aga need sümptomid kõvasti üle poole aasta kestsid ja ma mingi hetk arstile sattusin (hoopis muudel põhjustel), siis arvas tema, et “vahelpeal ongi nii” ja et toitumisega selliseid asju muuta ei saa, see on rohkem selline tänapäeva moejutt. Ütleme siis prostalt, et ta arvas, et kuni otseselt verd ei situ, siis on fine.

Imelik nagu ma olen, siis ma arvasin, et pool aastat kõhtu valutada ja iiveldada ka fine pole, aga mida mina ka tean. Pole ma ju mingi arst. Küll aga peale seda sattusin ma oma sümptomeid googeldama ja kohe peale seda, kui ma veendusin, et mul on 10/10st soolevähk, oli Dr. Google järgmine pakkumine, et tegemist on mingisuguse talumatusega.

Perearstile ma selle jutuga enam pöörduda ei viitsinud, seega tellisin endale ise toidutalumatuse testi SIIT. Täitsa ise tellisin, sest ma imelikul kombel ei soovinud oma probleemidele lahenduse leidmiseks enne igast õnarusest verd purskuma hakata või nii. Pidin andma veretesti ja paari nädala pärast oli mul tulemus postkastis.

Osad ained näitasid väiksemat, teised suuremat talumatust. Kuna ise oli raske sotti saada, mis täpselt nüüd välja jätta tuleks, siis õnneks oli peale testi kättesaamist ette nähtud ka konsultatsioon toitumisnõustajaga, kes seletas mulle testi tulemused lahti ja andis omapoolsed soovitused, mida võiksin proovida kuuks ajast menüüst välja jätta ja vaadata, kas olukord läheb paremaks.

Nonii, selge. Alustasin mina siis alguses “mitte millegi söömisega”, aga tulemust ei kuskil. Üks lugeja soovitas teha eraldi laktoosi ja gluteenitalumatuse testi Synlabis ja seda ma ka tegin. Kuigi nisu suhtes näitas juba esimene test talumatust, siis piima suhtes mitte, seega tundus asi kuidagi kahtlane, et kuidas saab olla, et toitun õigesti, aga probleemid ei kao.

Sellest saadana testist ma kirjutasin blogis lähemalt ka, aga see oli ÕUDNE! Pehmelt öeldes oli kohe aru saada, et mul ON talumatus ja mitte väike. Tulemused olid ka üsna konkreetsed:

Ma olin super segaduses, sest kuidas saab esimene test näidata, et piim on jumala fine, aga teine test tõestada, et mul ei tasu isegi ühegi piimatoote poole vaadata? Õnneks oli ka selle testiga kaasa määratud konsultatsioon, mulle helistas Synlabi arst, kes seletas ära, et esimeses testis polegi vist otseselt laktoosi test, vaid kaseiini? Jumal, ma ei tea erinevust. Igatahes rääkis ta mulle kenasti ära, et mul on väga tugev kaasasündinud laktoositalumatus ja tihtipeale avaldubki see alles hilisemas eas. Et enne keha kuidagi üritab hakkama saada, aga ühel hetkel lööb käed taeva poole ja ütleb, et sry, enam ma ei saa. Ja sina jääd mõtlema, et wtf mul nüüd lampi viga on.

Ta seletas mulle ka ära, et kui ma jätkan samas vaimus piimatoodete tarbimist, siis peale selle, et mul lihtsalt sitt olla on, võivad ühel hetkel sooled täitsa alla anda ja siis oleksin ma see vend, kes elu aeg oma uhke kotiga kõhul ringi käib, kuhu kõik kraam sisse voolab, sest sooled ei saa hakkama.

Ütleme nii, et seda ma ei tahtnud. Kohe üldse mitte. Ei tundunud tore väljavaade.

Sellele ajastule järgnes see, kus ma üritasin mõnda aega mitte midagi süüa, mis mul talumatuse testis välja tuli + piimatooted. Ütleme nii, et see ei läinud hästi, sest kuna ma selle teemaga nii üle mõtlesin, oli väga palju neid päevi, kus ma ei söönud lihtsalt mitte midagi, sest ma ei osanud valikuid teha ja lihtsam oli üks smuuti sisse juua ja päev õhtaks nimetada.

Nüüd olen siis jõudnud sinna punkti, et ma saan nagu normaalne inimene kohe aru, kui ma midagi “vale” tarbinud olen. Kui enne oli kõhuvalu nii tavaline, et ei pannud tähelegi, siis nüüd on see selge märk, et kuskile oli ennast piima või nisu sisse pressinud. Kui ise süüa teed, siis seda ei juhtu, aga väljas söömised on pehmelt öeldes keerulised. Lisaks avastasin ma ka toreda fakti, et isegi laktoosivabu asju ei saa ma eriti tarbida. St. kui ma kasutan kuskil toidus laktoosivaba võid, siis on fine. Kui ma söön ära topsi laktoosivaba jogurtit, siis… see ei ole fine 🥲

Süüa teha ka väga keeruline ei ole, sest esiteks on mingi liha+juurikas lollikindel valik. Kastmetega on veits keerulisemad lood, aga saab ka hakkama. Isegi saia saab süüa nii mis tapab, sest igasugused gluteeni/laktoosivabad tooted on suuremates poodides ja netis saadaval, seega olen kodus isegi burksi ja värke teinud.

Ma ei tea, kas teile oleks huvitav näha, mida ma ala nädala jooksul süüa teen? Mul kodus praegu suured varud head-paremat ja sööma pean ma nii ehk naa, asi siis need üles pildistada ja kirja ka panna, onju.

Mujal söömisega on nii ja naa. Salatid ja mõned supid on fine, tööl pakutakse kogu aeg üht koma teist, ma pean ainult kurva näoga pealt vaatama. Muidugi tihti kuulen seda ka, et ah, võta üks, mis see ikka teeb. Ja no kuna ma olen vahepeal mõnda asja kogemata ja meelega söönud ka, siis ma tean, et ei PRUUGI teha, aga võib teha ka. Seda enam, et ma juba tean oma talumatusi, siis mis ma ikka lolli mängin. Lähen poodi ja ostan seda, mida ma süüa saan.

Aga kas teil on mingisuguseid talumatusi? Ma olen aru saanud, et neid on ka nii erineva tasemega, et mõnel on veits, mõnel päris hullusti, eks see ka mõjutab seda, et kas ja kui suuri muudatusi menüüs teha tuleb. Ma kahjuks see õnnetu, kes ikka PÄRIS suured muudatused pidi tegema.

Loe ka neid postitusi!

45 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kristhel 28. mai 2022 at 11:46

    Pole teste teinud aga peale sünnitust olin 4 kuud hiljem haiglas koos beebiga, sest verisest kõhulahtisusest tingituna kaotasin nii palju verd mingi kuu ajaga (ämmakas ja perekas soigusid, et hemorroidid, need olid ainsad asjad vist mida mul ei olnud) Igatahes. Ise sõitsingi üks päev emo poole aga poolel teel pidin pildi tasku panema ja palusin emal ennast ära viia. Tehti testid ja värgid ja sain kohe saatekirja haiglasse aga palusin minna alles hiljem, et saaksin lapse jaoks kodus asjad kokku panna. Kahjuks sama päeva õhtuks oli mul ka palavik ja kimasin ruttu järelvalve alla.

    Tehti “õrn” ja armastav sooleuuring sondiga ja diagnoosiks haavandiline kolliit. Ps! Mul ei olnud eelnevalt mingeid suuri kõhuprobleeme, valusi vms aga triggeriks on hoopis stress + ilma põhjuseta raseduse ajal välja kirjutatud AB kuur mida ma lolli peaga ka kasutasin.

    Nädal aega haiglas, siis koju ravile. Pärnu arsti vahetasin kohe Tallinna oma vastu (dr Zimmerer) ja ei soovita Pärnu oma mitte kellelegi! Arstid räägivad nagu ühest otsast – toitumine ei ole oluline. ON!!!!!! See on nr 1 asi millest alustada. Mina olen nüüdseks 1.5 aastat ravimivaba (peaksin elu lõpuni sööma mingeid graanuleid mis mulle igapäevaseid valusi, seedehäireid tekitasid) ja otsustasin minna üle homoöpaatia peale. Mis ühtlasi ravisid ära ka veritsuse sooles 1 nädalaga (kanged arsti kirjutatud ravimid ravisid 3-4 kuud!) Ja menüüst on väljas gluteen, laktoos AGA ma tarvitan neid vahest nii, et kui isu ema tehtud kooki süüa, siis söön. Ehk et põhitoit on glut/laktoosi vaba. Kas mul on nende talumatus? Ei tea. Aga näonahk pole elusees nii puhas olnud, kehal nii kergel!

  • Avatar
    Vasta Maarja 20. mai 2022 at 09:02

    L glutamiin iga hommik tühjale kõhule. Thank me later😅😉

  • Avatar
    Vasta K. 19. mai 2022 at 11:23

    Tegin ka talumatuse testi abikaasaga koos. Me tegime pmt niisama, sest mul otseseid valusid ei olnud ja tal ka mitte. Ainuke mis mul siis oli – näonahk läks käest ära.
    Tulemus siis see et üldskoor oli ebareaalselt kõrge, mis ilmselt tingitud ületarbimisest. Kaseiinitalumatua ja muud pudipadi veel.. paljusid asju ma õnneks ei söönud 😁
    Tegin 3 k null tolerantsi ja nüüd tean, et kui midagi natuke süüa siis ei juhtu midagi.

  • Avatar
    Vasta meow 18. mai 2022 at 22:00

    Laktoosivaba jogurt ei sobi, sest… kaseiin. Ja kaseiinivaba piimatoodet ei olegi olemas 😒

    • Mallu
      Vasta Mallu 19. mai 2022 at 08:51

      Jep, krdi kaseiin elu rikkumas

  • Avatar
    Vasta Marja 18. mai 2022 at 21:41

    Mina tegin sama testi 2019. kevadel- sain selle kingituseks.Mul polnud enda arvates mingisuguseid kaebusi st tundsin end täpselt nii nagu alati olin tundnud – mitte kusagilt ei valutanud jne. Testi tulemus šokeeris toitumisnõustajat, sest ta ütles et pole kunagi nii kõrget üldskoori näinud. Mul reaktsiooni andvate toiduainete nimekiri suures osas sama, mis sinul+veel umbes 20 lisaks. Mul tõmbas korralikult motivatsiooni maha selline tulemus, sest sisuliselt alguses mõtlesin, et ei saagi midagi süüa. Hakkasin siis toituma nendest asjadest, millele polnud reaktsiooni ja püüdsin leida tooteid, mis ei sisaldaks rapsiõli, nisu (Pmts oli mul tunne, et need kaks on praktiliselt igas tootes). Ca 2-3 kuu möödudes ei teadnud ma enam, mis asi on puhitus, kaotasin 4kg, mul oli pidev energia ülejääk – sellest sain tõesti aru alles hiljem, et kuivõrd vähe energiat mul tegelikult varem oli (mina mõtlesin kogu aeg, et see on tööst ja lastega tegelemisest tingitud väsimus aga oli hoopis valest toitumisest tingitud). Nüüd pole ma umbes 8 kuud raseduse ja sünnituse tõttu enda jaoks õigesti toitunud ja tegelikult see annab tunda. Samas veider on see, et raseduse ajal nö valesti toitudes ei tekkinud kehas mingisuguseid reaktsioone (Vb raseduse ajal on kõik talumatused natuke tagaplaanile surutud hormoonidest vms poolt). Iseenesest pean ütlema, et teadlikult toitudes olen avastanud enda jaoks väga palju uusi ja põnevaid tooteid ning kaalu kaotamine on asja juures kõige suuremaks boonuseks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 19. mai 2022 at 08:52

      Jah, ma ise arvan ka, et see talumatuse test ei jookse kellelgi mööda külge maha. Et kui juba kaebused on, siis seda enam, aga nagu sinugi näide oli – ei saanud lihtsalt aru, et oleks kaebuseid 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi M 18. mai 2022 at 19:25

    Hei,
    Minu suurimad talumatused:
    “igasugused piimatooted(piim, jogurt, juust jne), liha(veis, siga, kana, kalkun, part), kala, krevetid, kaheksajalg, seen, õllepärm, pagaripärm(hüvasti saiakesed:D),
    Ütleme nii, et pidin oma menüüd ikka täielikult muutma. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi 18. mai 2022 at 19:11

    Mina sain veerbuaris tsöliaakia diagnoosi. Kerge kõhuvalu ja puhitus oli tihe külaline tõesti aga mitte see ei ajanud mind arsti juurde. Hoopis nahale tekkisid tasapisi väiksed punnikesed, mis sügelevad nii, et.. kui valus ei oleks, kratsiks ma need vist luu küljest lahti lihtsalt. Mingi sääsehammustusega seda võrrelda ei saa. Ja ainult kaks aastat ja neli arsti hiljem sain teada, et on olemas selline asi nagu nahatsöliaakia :/
    Mis mõneti oli kergendus, sest seda on teoreetiliselt võimalik ju ravida, eriti, kuna eelmine arst tõstis käed üles ja ütles, et tema ei tea- mingi sügatõbi ja elagu ma sellega, kuidas oskan.
    Praegu igatahes sügan veel hirmsasti aga see pidigi oluliselt aeglasemalt tagasi tõmbama, kui soolevariant. Vähemalt on lootust!
    Aga see söömine.. selline aju****, et .. et palun, jah, jaga retsepte 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 19:16

      Okei, nüüd mul pinge peal 😀 Ega ma nüüd mingi masterchef ka ei ole, aga niisama näitan, mis ma siin lähiajal süüa teen 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 18. mai 2022 at 17:42

    Mul siis ka laktoositalumatus ning peale selle teada saamist olen toitumisega justkui ummikus. Teen trenni ning sealjuures proteiini tarbimine ju väga oluline. Sõin igapäev kodujuustu ja kohupiima jne. Nüüd aga valik nii kasin, et ei teagi kuidas edasi oma toitaineid omastada. Laktoosivaba kodujuust ei kõlba ntx mitte kuskile. Hea meelega loeks ja vaataks mis on laktoosikute toidulaual 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:34

      Proteiiniga on ju lihtne – kana, tuunikala, brokkoli! Aga okei, varsti laksin teile oma retsepte 😀

  • Avatar
    Vasta Janely 18. mai 2022 at 17:18

    Ma veel testi teinud ei ole, aga sümptomid on küll 1:1 samad mis sul. Olen üritanud ise natuke aru saada mis sobib ja mis mitte ning seejäärel mõned asjad välistada, natuke olen isegi paremaks saanud, aga test kuluks täiega ära. Samas ma veits kardan et äkki siis pole enam midagi süüa 😂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:36

      Noh, selles suhtes, et vähemalt pole siis halb olla 😀

  • Avatar
    Vasta D. 18. mai 2022 at 17:05

    Sul on veel hästi. Minul on piima, nisu, muna, pärmi ja seente talumatus. Try this one 😉
    Aga jah, ise sain ka teada sellest alles eelmisel nädalal ja kuna mu soole limakiht on juba kahjustada saanud, siis muud valikut polnud – need asjad pidin menüüst välja saama. Täna on 6-s päev. Ausalt väga raske. Munavabasid tooteid leida on tōeline challenge. Aga pean hambad ristis vastu pidama. Niiet kui tunned, et sul on raske, siis mōtle neile, kellel on veel hullem seis 😉

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:37

      Noh, ega mul ka muna oli mõõduka talumatusega, aga kuna selle söömisest NII paha pole hakanud, siis ma seda välja jätnud pole. Kuid jah, ega alati on neid, kellel hullem on 😀 Kahjuks.

  • Avatar
    Vasta Lemps 18. mai 2022 at 16:24

    Mul hakkas 30-aastaselt lampi õlle tarbimise järgselt ilge jama pihta. No ikka reaalselt 2-3 päeva vetsus istumist oli garanteeritud, kui kas või pudeli õlut jõin eelmisel õhtul. Ma ei saanud üldse aru, mis jama on, sest õlu oli üks põhilisi jooke, mida väljas käies tarbisin. Mingi siidri või koksivend polnud ma üldse.
    Jõudsin ka välja guugeldada, et ilmselt on mul maksatsirroos ja hakkan susse püsti viskama. Kurtsin siis perearstile, et mul on vist nüüd uut maksa vaja, sest muidu on minek ka, et mis ta arvab… Noo, ta arvas, et enne kui ma oma maksa maha kannan, siis joogu ma järgmine kord peole minnes ainult viina ja vaadaku ma siis, mis tunne on 😀 Ja teine kord proovigu ka juua ainult alkovaba õlut ja vaadaku jälle, kuidas on.
    Noh, nõnda oligi, et alkovaba õllega pasandasin samamoodi aga viinaga oli kõik täiesti ok. Vaikselt siis katsetasin samamoodi veel ja praeguseks on selge, et ma saan tarbida kõike peale õlle. Kahju, sest õlu on maitse poolest mu suur lemmik aga midagi pole teha 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:37

      Küll on kahju, et mul õlletalumatust pole, mul poleks sellest sooja ega külma 😀

  • Avatar
    Vasta Al 18. mai 2022 at 16:09

    Mul ärritunud soole sündroom, millega kaasneb see, et ei saa laktoosi tarbida. Lisaks veel mingite asjade kooslus ei sobi soolestikule, nt muna ja peekon. Rasvaseid asju üldse ei kannata. Aga mul samamoodi nt laktoosivaba juust on okei, laktoosivaba piima tarbimisega pm 10 minuti jooksul ka reaktsioon, kõik laktoosivabad jogurtid ja kohukesed jms välistatud.
    Väljas söömine ongi kõige hullem. Ja näiteks erinevates lihamarinaadides alatiiii kuskil lõssipulber sees, nii et peab jälgima kogu aeg 😁 ma vaevelnud selle käes 3+ aastat, aga lõpuks harjub ära

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:35

      Ma usun jaa, et harjub. Isegi mina olen juba suht harjunud 😀

  • Avatar
    Vasta k 18. mai 2022 at 15:57

    IBS (irritable bowel syndrome) siinpool, praeguseks hetkeks juba nii pikalt, et ei mäletagi enam aegu, kus sai kõike probleemivabalt süüa. pole mingit kindlat talumatust ala laktoos või gluteen, täiesti suvalised asjad, mis ei sobi. iga uus toiduaine on nagu bowel bingo ja vahel juhtub, et muidu tore ja kõhusõbralik toode on järsku vaenlaseks muutunud 🙁 näiteks arbuus, mis sinulgi nimekirjas. ma ei tea, kui väga sa seda armastad, aga minu jaoks on suved eriti kurvad, kui kõik seda ümberringi mõnust luristavad ja ma pean teesklema, et pole üldse kade 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:35

      Haha, ma olen kogu aeg kade kõigi peale 😀

  • Avatar
    Vasta Kati 18. mai 2022 at 15:53

    Mina tegin ca poolteist aastat tagasi samuti toidutalumatuse testi, sest mul tekkisid väga tihedad peavalud (koos auradega). Neuroloogist abi ei saanud ja siis otsisin muid lahendusi. Alustasin ise küll gluteeni menüüst välja võtmisega ning seejärel panin endale ise diagnoosi, et laktoositalumatu. Seda hetkeni, kui üks suurimaid migreenihoogusid tuli peale laktoosivaba piimaga pudru tegemist peale. Seejärel sain aru, et asi on tõsisem. Test näitaski tugevat piimavalgu (kaseiini) talumatust. Mul õnnestus õnneks kõigest testitulemustes keelatutest toiduainetest päeva pealt loobuda. Pole isegi shokolaaditükki suu sisse julgenud võtta, sest mu peavalud kadusid sama kiirelt, kui mu menüüst piim.
    Kuigi nii mõni tõepoolest kommenteerib, et mis see tükike kooki ära ei ole, siis mul on juba asi põhimõttes – miks ma peaksin endale tekitama ise olukorra, kus jälle halb olla on. Minut naudingut ei ole seda väärt. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:34

      No täpselt! Parem ei söö midagi head, kui pärast on jube olla 😀

  • Avatar
    Vasta Gerly 18. mai 2022 at 15:49

    Kuna tahaks ka minna kuhugile toidutalumatuse testi tegema (oma peas süüdistan võibolla täitsa alusetult piimatooteid), siis uuriks et selles kohas kus Sina käisid on need testid alates 36 eurot kuni 220 eurot. Kas sellise hea ülevaate sai 220 eurose testiga?

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 16:40

      Jah, minu test lingitud ka, oli 220

  • Avatar
    Vasta Tiina 18. mai 2022 at 15:38

    Ikka näita ja pildista🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:34

      will do!

  • Avatar
    Vasta Liisukas 18. mai 2022 at 15:32

    Ma saan lõpuks järgmine nädal oma laktoositestile. Kuna ma oma targa aruga jätsin ise laktoosiga tooted menüüst kohe välja, kui talumatust kahtlustasin, siis käskis perearst enne testi tegemist uuesti 2 nädalat laktoosi tarbida 😀 Kõhukorinad on muidugi tagasi, seega üsna kindel, et siit sama tulemus tuleb.

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 15:33

      Jaa, enne seda peab olema nn tavaline toitumine 😀 aga noh, eks sa seal kohapeal kohe saad aru, kas sul on talumatus v mitte 😀

  • Avatar
    Vasta Nell 18. mai 2022 at 15:28

    Laktaasi tablett enne sööki sisse ja aitab maol hakkama saada. Ise laktoosik, mõned asjad tekitavad tugevama reaktsiooni, mõnega saab hakkama….

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 15:29

      Tead ma proovisin ja see ei aidanud absull 😀 Niiet mul on lihtsam mitte tarbida 😀

      • Avatar
        Vasta Betti 18. mai 2022 at 19:10

        Kui sa ostsid laktaasi apteegist siis see ongi jama. See on nii lahja. Selver müüb palju kangemaid tablette. Mul on juba ligi 8a laktoositalumatus olnud. Õnneks saan pm kõiki laktoosivabu asju süüa ja kui ikka tahan jama sisse süüa siis kange tablett sisse ja asi korras

        • Mallu
          Vasta Mallu 18. mai 2022 at 19:12

          Mulle ütles see nõustaja ka, et ilmselt need mulle ei tööta

    • Avatar
      Vasta Janika 18. mai 2022 at 16:21

      Minul ka väga tuegv laktoositalumatus, mis diagnoositi 7 aastat tagasi, peale seda kui olin aastaid piinelnud ja ei saanud aru, et miks küll…tol ajal sellest ka väga ei räägitud miskit. Tundus selline linnavurlede mure 😀 Kuigi ise elasin ka juba Tallinnas siis. Aastatega olen aru saanud, et mida saan süüa ja kui palju. Laktoos on välistatud ja laktaasi tabletid ka mind ei aita (ainult kui pean võtma mingeid rohtusid, milles on laktoos sees. Mallu sa vaata ka oma rohud üle, sest enamus sisaldab laktoosi). Piima ma asendasin kaerapiimaga ja muid nö vedelal kujul piimatooteid tarbin vähe. Lisaks ei saa ma süüa muna. Ajapikku olen õppinud asju asendama ja saan nö päris häid asju juba omale teha. Väljas söömisega on kehvasti, aga kusagilt midagi ikka saab 😀 Üldjuhul käin igalpool oma söögiga.

      • Mallu
        Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:35

        Ei tea jah, miks need talumatused vanasti üldse teemaks polnud? Kus siis kõik need talumatud olid, ah?

        • Avatar
          Vasta Lili 19. mai 2022 at 05:31

          Toitudes polnud nii palju E aineid, nüüd märgitakse juba see algne nisu jne juba pōllu peal, et ikka säiliks…

          • Mallu
            Mallu 19. mai 2022 at 08:50

            seda kindlasti ka, et aineid oli vähem, aga kindlasti PIDI ju olema 20a tagasi ka neid, kes olid laktoositalumatud nt? Piima joodeti ju vanasti kõikidele lastele sisse 😀

    • Avatar
      Vasta Tess 18. mai 2022 at 17:12

      Olen ise proovinud katse eksituse meetodit. Loobusin piimatoodetest, sest need tekitasid näkku vistrikke. Kuna ikka piimatoodete isu oli siis proovisin laktoosivabu tooteid, aga ikkagi tekkisid vistrikud. Aga nüüd elu hea taimseid valikuid niii palju. Ja gluteen. Kui gluteen menüüst välja jätta siis päevade ajal kõhuvalu ka pole. Kui ilusti toituda siis elu lust ja lillepidu 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 18. mai 2022 at 15:21

    Ma olen just praegu oma testitulemuste ootel. Probleemi kirjeldus on üks-ühele sama nagu sinul. Seedimine reaalselt üldse ei tööta! Olen valmis muudatusi tegema nii suuri või väikeseid kui vaja.. peaasi, et saaks ennast inimesena tunda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 15:27

      Ütleme nii, et väga jah ei igatse neid aegu enam, kus kogu aeg sitt olla oli 😀

  • Avatar
    Vasta Janika 18. mai 2022 at 15:14

    Kaseiin on piimavalk ja asub kõigis loomsetes piimasaadustes. Kui kaseiin ei sobi, siis tohib kasutada vaid taimseis piimatooteid.

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. mai 2022 at 15:27

      Nii ta vist on jah.

    • Avatar
      Vasta Helen 18. mai 2022 at 17:41

      Mul on tsöliaakia, teada sain juhuslikukt kui seoses raseduste katkemisega uuringutele saadeti. Vereproov näitas viidet gluteenitalumatusele ja sealt edasi tehti biopsia ja tulemuseks tsökiaakia diagnoos.
      Eks alguses tundus jube, nüüd olen harjunud.
      Tänu gv dieedile sain oma kaua igatsetud lapsed.

      • Mallu
        Vasta Mallu 18. mai 2022 at 18:36

        uuuh, tsöliaakiatest tehti mulle ka, aga seda õnneks ei olnud!