TESTIN JA ARVUSTAN

eww, mingid vanad asjad v?*

15. oktoober 2022

Ma olen selles suhtes veidi kiiksuga, et kui ma olen midagi avanud ja külmikusse pannud, siis naljalt ma enam seda asja uuesti ei söö. Okei, enda tehtud pasteeti võin veel mitu päeva sisse kühveldada, aga enamik asju on minu jaoks peale avamist järgmine päev mittekõlblikud.

Rääkimata lihatoodetest – ma tean, et osad ütlevad, et täitsa ok on osta poest neid 30% ja 50% soodukaga lihakraami, kui nagunii sama päev kasutada mõtlesid, aga ma… ei suuda. Isegi kui ma kodus näen, et asi aegub homme, siis suure tõenäosusega mina seda süüa ei taha. Minu meelest lõhnab liha enivei rõvedalt, aga veel vananema hakanud liha? Ewwww, no thanks!

Küll on aga asju, mille puhul see kuupäev pakil mind ei huvita. Väga paljude asjade puhul ma ei taipaks seda kunagi isegi otsima hakata. No tõesti ei teadnud mina, et jookidel ja snäkkidel mingisugused kuupäevad on. Nii et kui mul on kapis avamata pähklipakk, siis olgu ta seal olnud kaua tahes – mina ta tühjaks söön, kui isu tuleb.

Just seetõttu tahangi ma teile rääkida sellisest e-poest nagu Sumena. Tragid noored poisid kolisid oma elu peale ja said aru, kui kuradi kallis see elukene on. Ja kui näed probleemi – lahenda ära. Seda nad ka tegid. Tegid oma e-poe, kust saab kuni 90% soodsamalt osta tooteid, mille parim enne kohe-varsti käes või juba möödas on.

Meie kaubavalikust leiad tooteid, mille “parim enne” on lähenemas või juba möödunud ning tooteid, mille minimaalse säilivusaja lõpp ei lähene veel pikka aega. Tähtis on teada, et toatemperatuuril säilitavatel toodetel on “parim enne” lihtsalt tootjapoolne soovitus. Toit on täiesti söödav ja tavaliselt ka maitseomadustelt sama hea pikalt peale “parim enne” tähtaega. Paljud ajavad “parim enne” segamini “kõlblik kuni” tähtajaga. Loodame, et üha enam tarbijaid mõistavad märgiste erinevusi, et vähendada toiduraiskamist. Parim enne: tootja soovitus ja annab mõista, kui kaua säilib toode täpselt sama maitse ja kvaliteediga kui valmistamise ajal. Enamasti säilib aga toote kvaliteet aastaid pärast tähtaja lõppu. Kõlblik kuni: nagu nimigi ütleb, on see kuupäev, mil toode on hiljemalt tootja poolt kasutamiseks ette nähtud ning seda ei tohi pärast märgitud kuupäeva enam müüa ega süüa. Märgistust kasutatakse kiiresti riknevatel toiduainetel näiteks piima- ja lihatooted. Sumena ei müü “kõlblik kuni” tooteid.

Ma nägin isegi nende intervjuud Ringvaatest, võite ise ka SIIT vaadata. Ka seal saatejuhid proovisid neid tooteid ja tõdesid, et maitsevad tõepoolest täpselt samamoodi, nagu poest “värskem” kraam. Seega, kui Sumena mulle paki saatis, julgesin ka ise järele katsetada. Ega jah, mis nende makaronide, jahudega, krõpsudega, snäkkidega ikka juhtub? Isegi kassitoitu olid nad pakki pannud, mille kassid kohe isuga sisse jõhverdasid.

Sumena e-poes on isegi hügieenitarbeid – šampoone, palsameid, dušigeele jne. Ma ei tea, ma ei usu elusees, et need kuidagi “pahaks” minna võiksid. Ja kui saad veel poole odavama hinnaga, siis miks mitte ära proovida. Igatahes minu meelest on see väga tore mõte, Soomes pidi selliseid poode juba palju olema – tore, et Eesti ka kuskile suunas kaasa liigub. Pole ju mõtet jumala head kraami lihtsalt minema loopida. Mõistlikum on enda raha ja loodust säästa! Minge vaadake, mida kõike põnevat ja kui palju odavamalt nende poest osta saab 🥳

PS! Neil käib praegu Instagramis ja Facebookis mõlemas loosimäng, mis lõppeb juba ESMASPÄEVAL, nii et minge kiirelt võtke osa!

Loe ka neid postitusi!

7 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Tõuk 17. oktoober 2022 at 01:12

    Huvitav….kaas ennem oli ka seal lehel niiii vähe tooteid või ostseti kõik ära peale su postitust?

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. oktoober 2022 at 09:12

      vot ma ei teagi 😀

  • Avatar
    Vasta Katri 15. oktoober 2022 at 20:41

    Ma just kuskilt e-poest tellisin asju, mille “parim enne” just möödunud ja kõik oli tip-top, aga vat krõpdud olid vettinud ja pehmed…

  • Avatar
    Vasta Kriste 15. oktoober 2022 at 20:23

    Teen ka tellimuse. Ja poest ostan põhimõtteliselt ainult -50% või -25% lihatooteid. Kas teen kohe ära või lähevad sügavkülma. Täishinnaga liha ei raatsigi enam osta. Ja nii palju kui võimalik ostan ka muid tooteid nende kleepsudega 😀

  • Avatar
    Vasta Mrs 15. oktoober 2022 at 20:20

    Oot, ma ei saa aru. Mul on mulje jäänud, et pärast kuupäeva kukkumist ei tohi neid asju müüa. Seep suured poed viskavadki kraami ära. “Kõlblik kuni” puhul arusaadav, aga “parim enne” kuupäevaga kuivained jne on veel aastaid söödavad.

  • Avatar
    Vasta Marie 15. oktoober 2022 at 19:10

    Nojah, liha ongi kellegi surnud rakud ja ihu, mille lagunemisprotsess hakkab peale kohe pärast hinge kehast lahkumist. Olgu ta kui “värske” tahes. See et ta lõhnab halvasti ongi märk, et me seda sööma ei peaks. Keegi ei vaata põllul lehma ega mõtle: “Küll tahaks hambad sisse lüüa ja sööma hakata”. Kõikide loomade elu on sama väärtuslik nagu meie kallite lemmikute oma, keda me hoiame ja armastame ja kellele mingil juhul kannatusi ei põhjustaks.

  • Avatar
    Vasta Vaike 15. oktoober 2022 at 18:30

    Minu jaoks on toit halvaks läinud siis, kui see ise külmkapist välja jalutab 😀 Mitte kunagi ei vaata ma poes säilivuskuupäeva ja mitte kunagi pole veel olnud juhust, kus mõtlen pärast, et oleks pidanud kuupäeva vaatama.