RAHA

kodumakse 570 euro pealt 835 peale, super!

6. veebruar 2023

Kui alguses need jutud hakkasid, et ossa pele, euribor tõuseb blaablaablaa, siis mind see eriti ei huvitanud. Lihtsalt sellepärast, et mul pole õrna aimugi, mis asi see on. Ärge isegi üritage vaeva näha seletamisega, mu IQ on kahjuks nii madal, et ma ei saa aru. Ma oskan ise ka googeldada, eksole.

Loe ka neid postitusi!

33 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kats 7. veebruar 2023 at 01:22

    Laenu tagasimakse oleks tõusnud ca 70 €, iseenesest oleks hakkama saanud ka sellega aga otsustasin laenujääki ennetähtaegselt vähendada (eelmise kodu müügist oli veidi varuraha) st laenumakse hoopis vähenes. Ei ole rikkur ja korter ka ainult kahetoaline, aga ma alati pigem konservatiivsem laenuvõtmisel, investeerimisguru ei ole ning niisama hoiusel oleks juba vähem tiksunud kui euribori kasv.

  • Avatar
    Vasta Liisukas 6. veebruar 2023 at 21:24

    Ma olen aru saanud, et tõus on seda erinevam, kas on värske laen ja enamus kuumaksest koosneb intressist ja laenu põhiosa on väiksem – siis on tõus suurem Väiksem tõus siis nendel, kellel laen juba üle poole makstud ja põhiosa ja intress on juba võrdsed või siis põhiosa suurem juba.
    Omal laen tõusis õnneks vähe, ilmselt just sellepärast, mis teooria ma välja tõin. Palk pole just palju tõusnud, aga õnneks tõusis üks teatud toetus, millel pikemalt peatuda ei tahaks, et vältida selle toetuse ebavõrdset jagamist.

  • Avatar
    Vasta Kille 6. veebruar 2023 at 19:42

    Euribor on Euroopa pankade omavahelise rahalaenamise keskmine intressimäär. Pankade jaoks tähendab see intressi, millega üksteisele tagatiseta raha laenatakse. Euribor mõjutab nii kodulaenu kui liisingut. Kui enne euribor püsis aastaid 0% siis maailma olukorra tõttu hakkas see tõusma ja see tõttu tõuseb ka laenumakse. Arvan, et euribor ükshetk jääb pidama (5-6% peal) aga ei usu, et enam 0 peale tagasi langeb.

  • Avatar
    Vasta Sirly 6. veebruar 2023 at 18:22

    Euribori määratakse sulle iga 6k tagant. See 835 on nüüd pool aastat, kui see aeg möödas, alles uus tolle hetke seisu järgi. Kui euribor tõusnud, on veel kallim makse, kui vahepeal on öangenud, langeb ka laenumakse.
    Meil maja laenu kuumakse oli enne üle 800 €(puhas laenumakse 500 kanti), siis nüüd on 1200€ ja puhtalt laenu osa vaid 350€. Ühesõnaga maksad õhku, enda laen väheneb teosammul 😥

  • Avatar
    Vasta Sandra 6. veebruar 2023 at 17:29

    Sügisel oli tõus 160 pealt 190 peale. Lõi ikka jalad alt korralikult. Autoliisingu ülevaatamine märtsis, nii et eks näis, ei julge mõeldagi, palju sinna otsa… Palgatõusust ei tasu unistadagi mitte. Pere 1 palk läheb puhtalt maksudeks-laenudeks. 😣

  • Avatar
    Vasta Kim 6. veebruar 2023 at 17:16

    Kodul +360€
    Autol +60€

  • Avatar
    Vasta Eneli 6. veebruar 2023 at 17:06

    Praegu lugedes seda kaost mis inimestel kodulaenude ja liisingutega, olen vist pigem õnnelik, et kumbagi endal pole, maksan rahus oma üüri ja ootan kuni asjad rahunevad ennem kui hakkan üldse mõtlema ostmise peale.
    Aga mallu, vähemalt ei ostnud sa omale seda ridakat mis sa siin vahepeal nillisid. 🙂

    • Avatar
      Vasta Vaike 6. veebruar 2023 at 17:38

      Pärast rahunemist tuleb alati kuumenemine ja vastupidi. Loota, et võtad laenu nö rahulikul ajal ja see kestab järgmised 30 aastat, on ilus uniustus. 🙂

  • Avatar
    Vasta Krr 6. veebruar 2023 at 16:47

    Ma astun Mallukaga koos lollide klubisse ja küsin, kas autoliisingud võivad ka sama ebanormaalselt tõusta? Kui võimalik, oleks mõttekas oma lõpu liising korraga ära maksta?
    Aidake, targad Malluka lugejad :)!

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. veebruar 2023 at 16:49

      Minul autoliising tõusis küll – jumal haud, kui see ka VEEL tõuseb, siis ma teen autovahetuse kiirelt ära 😀

      • Avatar
        Vasta Krr 6. veebruar 2023 at 16:55

        No mul ka ühekorra tõusis, aga see oli aint mingi 4 eurot. Kuna mul on liisingu lõpuni mingi 6 kuud jäänud, siis tekkis mõte, et äkki oleks mõistlik korraga see kohe ära maksta… sest kui praegu veel peaks tõusma ja mingi suurema summa, siis on küll suht räbal lugu….

    • Avatar
      Vasta M 6. veebruar 2023 at 16:50

      Jaa, ikka võib ja tõusebki, kui su autoliisingu intress on Euriboriga seotud.

      • Avatar
        Vasta B 6. veebruar 2023 at 18:59

        Sellepärast tasub võtta fikseeritud intressiga laen. Meie võtsime kodulaenu eelmise aasta alguses ja kuna juba siis oli teada, et see euribor trikitama hakkab, otsustasime võtta laenu viieks aastaks fikseeritud intressiga. (Laen ise on 15ks aastaks ja siis iga 5 aasta tagant vaadatakse see intressi protsent üle). Tavaliselt on küll fikseeritud intress natukene kõrgem, aga vähemalt tead kindlalt, kui palju iga kuu maksad ja ei tule mingeid üllatusi.
        Laen ei ole küll Eestis võetud, aga ma eeldan, et seal on sama võimalus.

  • Avatar
    Vasta Birks 6. veebruar 2023 at 16:45

    Meil juba eelmise aasta lõpust, kui graafik muutus, sai uueks laenumakseks peaaegu et 50% kõrgem summa. Enne maksime 600€ millegagi, aga nüüd olenevalt kuust 840-950€. Meil iga kuu ka muutub see summa ja praeguse graafiku alusel kõrgeim kuumakse on seal natuke alla 1000€ ja madalaim 820€.
    Olles ise lapsehoolduspuhkusel ka, siis praegune emapalk tundub küll väga mõttetu. Euribor tõuseb, inflatsioon tõuseb, hinnad kallinevad, aga emapalk on arvestatud üldse aja järgi, mis oli enne seda kõike. Selle emapalgaga maksangi laenu ja isiklikud arved ära. Jumal tänatud, et mees on ka olemas. Muidu vist ise toitukski aint õhust ja armastusest. Saaks vähemalt beebikilodest lahti😄

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. veebruar 2023 at 16:48

      Olgem ausad, isegi kui sa poleks emapalgal, siis kui paljud firmad praegu töötajate palku tõstavad, et inflatsiooniga kaasas käia? 😀

      • Avatar
        Vasta Kaisa 7. veebruar 2023 at 03:59

        Kui telekat vaadata ja lehti lugada, siis justkui kõik. Inimestel (keskmine) palk muudkui tõuseb. Tegelikult ma ei tunne vist ühtegi sellist. No välja arvatud kõrgharidusega kultuuritöötajad, kes riiklikus kultuuriasutuses töötavad. Kes töötavad KOVi alluvuses olevas asutuses või MTÜs nagu mina, võivad palgatõusust unistada…

        • Mallu
          Vasta Mallu 7. veebruar 2023 at 10:04

          Meil vallas tõusis küll kõigil uuel aastal palk – ka KOVi alluvuses olevatel inimestel.

          • Avatar
            K 7. veebruar 2023 at 16:31

            Meil MTÜ-s tõusis samamoodi kõigil uuel aastal palk.

    • Avatar
      Vasta Katz 6. veebruar 2023 at 16:55

      Sama, et LHP ja kurb on, et kuidagi nautida ei saa seda kodusolemise aega. Ainult kerkivad laenud on mõttes tihti ja muidugi palk pm sama, mis 5 aastat tagasi. Ausalt ei taha tööle ka joosta kohe, tahaks kodus “tšillida” :).

  • Avatar
    Vasta M 6. veebruar 2023 at 16:32

    Praegune Euribori tõus on kujundatud Euroopa Keskpanga poolt, et inflatsiooni tõusu ohjeldada. Selle mõte osaliselt ongi, et inimestel jääks kätte vähem raha tarbimiseks. Üldiselt vaatab pank laenu andes üle ka selle kõige kehvema võimaliku Euriboriga laenuvõtja maksevõimekuse, nii et teoreetiliselt see inimene laenumaksega hätta ei tohiks jääda … arusaadavalt tuleb lihtsalt prioriteete ümber seada ja laenuga koduomanik jõuabki sinna soovitud seisu ning tarbib vähem.

    Suveni ennustatakse veel Euribori jätkuvat tõusu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. veebruar 2023 at 16:40

      Kuidas see loogiline on? Et toidu/elamise hinnad on nii kõrged, paneme teid veel rohkem maksma, et te enam süüa ka osta ei saaks v? 😀

      • Avatar
        Vasta Katz 6. veebruar 2023 at 16:47

        See on nii jabur jah kahjuks. Tavaline inimene maksab lihtsalt intressi juurde aga laenu põhiosa sellest ei vähene. Kas kinnisvara on üldse nii palju väärt, kui palju lõpuks pangale maksad?

      • Avatar
        Vasta M 6. veebruar 2023 at 16:49

        No söögi ostmisel ja söögi ostmisel on ju vahe, ise ka ju tead 😀 Toidupoes tehakse valikuid, riideid pole vaja osta nii arutus koguses, autod ei pea nii kallid olema ja neid ei pea nii tihti vahetama. Tarbimise vähendamine ei tähenda “all-or-nothing” süüa-ka-enam-osta-ei-saa olukorda.

    • Avatar
      Vasta Kadii Kukk 8. veebruar 2023 at 22:19

      Kelle kätte see tavainimestelt röövitud raha siis ka läheb? Haige jutt 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristiina 6. veebruar 2023 at 16:32

    Ennustavad, et tõuseb ikka veel ja suveks peaks lagi käes olema, ehk siis kui sul just tõusis ja sul on laen 6-kuu euriboriga, siis tõuseb ühe korra kindlasti veel, ehk siis 6 kuu pärast 🥲 meil tõusis jaanuaris 250€ võrra, ehk siis makse ca 1000€.. not nice 🫠

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. veebruar 2023 at 16:39

      märtsis jah tõuseb ja siis veel suvel uuesti? püha pele 😀

      • Avatar
        Vasta Sandra 6. veebruar 2023 at 17:35

        Jah iga 6k tagant uus üle vaatamine, nii kaua kui euribor tõuseb.

      • Avatar
        Vasta Kaisa 7. veebruar 2023 at 04:02

        Ei jää sul muud üle, kui lapsed suveks karja saata…

  • Avatar
    Vasta K.D 6. veebruar 2023 at 16:32

    See euribor ongi see tore asi, mille tõttu eelmise masu ajal inimesed kodudest ilma jäid + kinnisvara hinnad läksid nii alla, et inimesed müüsid oma kodud maha, aga laenujääki jäi ikka edasi maksta. Pm elad pöösa all ja maksad kodulaenu edasi…
    Aga laenu võttes pangad hoiatavad euribori tõusu eest ja soovitavad arvestada, et see tõuseb kuni 5%ni, et kas siis ka veel laen on teenindatav. Nii et on veel minna 🫢
    Aga küll see uuesti alla ka tuleb. 100a oli ju lausa miinustes.

  • Avatar
    Vasta Katz 6. veebruar 2023 at 16:30

    Hetkel tõusis +100€. Juulis ilmselt läheb veel kõrgemaks. Oleneb laenusummast täitsa ja baasintressist. Aga kurb on küll, et “tühja” peab maksma. Autoliising, kütus, elekter, söök – kõik on ju ka kallim, kui ennem. Tahaks ju lihtsalt elada ja mitte ainult selle nimel, et laene maksta 🙂 Eks õnnelikud on inimesed, kes mingit moodi on saanud ilma laenudeta elu korraldada.

    • Avatar
      Vasta Mirel 9. veebruar 2023 at 01:07

      Mis mõttes tühja pead maksma. Euribor on seni olnud enneolematult madal. Laen peaaegu tasuta. Nüüd muutus laenu hind lihtsalt normaalseks. Ilma kodulaenuta inimesed ei ole õnnelikud – tavaliselt on
      need nii väikse sissetulekuga inimesed, et neile kodulaenu ei antagi.

  • Avatar
    Vasta Maris 6. veebruar 2023 at 16:29

    500 pealt 670 peale. Mees ütles, et käitun nagu tõus oleks 1700 olnud, et võiks veits iisimalt võtta aga ma päriselt suren sellele mõeldes.

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. veebruar 2023 at 16:30

      no arusaadav, 500 on 500, aga 670 on pmst 700 😀