Uncategorized

laske elada – muudame narkopoliitika aluseid

20. september 2015

Ma olen juba jupp aega mõelnud, mismoodi ma sellest nüüd rääkima peaksin. Arvestades, et mu blogi sai hoo sisse minu raseduse ja beebi saamise ajal, siis ei ole ma kunagi leidnud õiget….olukorda, kus mainida oma vaateid narkopoliitika alal. Esiteks selle pärast, et noh, ei tundnud kuidagi adekvaatne vastsündinud beebi kõrvalt kirjutada sellest, kuidas kanep tuleks dekriminaliseerida. Ometi on see 100% minu nägemus ja ma nõustun täielikult selle kampaaniaga, mis hetkel käib – Laske elada!

See on tõepoolest naeruväärne, et Eesti on ESIMESEL kohal narkosurmade poolest. Ja uskuge mind, need ei ole teps mitte mingid kanepisurmad, vaid vana hea fentanüüli süü. Ma ütlen ausalt, ma ei tea täpselt, mis see fentanüül on, aga ilmselgelt on see mingi süstitav sodi, mida eestlased usinalt ninna tõmbavad, suitsetavad ja süstivad.

chartoftheday_2305_estonia_has_europes_worst_drug_problem_n-7379340

Teha selle suhtes ei tundu nagu midagi olevat. Selles suhtes, et fentanüüli kasutajad vajavad keskmiselt 5 doosi narksi päevas. Kui arvestada, et 1 doos maksab 10 euri, siis on vaja sellel sõltlasel saada päevas kokku 50 euri. Kust saab töötu narkomaan 50 euri? Tal on selleks 3 võimalust – varastada, ennast müüa või hakata ise diileriks, mis on veel kõige haigem variant, sest esiteks hakkab ta teistele narksi peale suruma (noortele ja rumalatele, kes ehk proovida tahaks) või süstib seda endale liiga palju sisse (sest ainet on ju vabalt käes) ja sureb üledoosi.

Mida teeb politsei nende narkomaanidega? Ma usun, et eriti mitte midagi – vahepeal viib kuskile kainerisse, siis ehk paneb korra luku taha, ma ei kujuta ette, kas nad mingeid rahatrahve saavad? Isegi kui saavad, siis ega sellest suurt vahet pole, sest neile narkaritele ei ole oluline maksta ära oma trahv, vaid oluline on leida 10 euri uue doosi jaoks.

Ma ei ole ise kunagi ühtegi fentanüüli narkarit näinud, aga Nihilistis on neid stoorisid päris palju ja neid lugeda on enam kui õõvastav. Tavalised inimesed, harilikud noored. Lihtsalt vale seltskond, paar vale valikut ja ühel hetkel on nad mingis jubedas lõksus, kus tuleb kas ennast müüa või kasvõi varastada lähedastelt, et ennast lihtsalt aeglaselt süstlaga tappa. See on lihtsalt õudne reaalsus. Need inimesed ei pruugi olla mingid  suvalised “kopli narkarid”. See võib olla teie väike vend, kellele keegi peol pakub “lahedat asja suitsetada või ninna tõmmata”. See võib olla sinu sõbranna. Sinu isa. Sinu naaber. Sinu kolleeg. Eriti haavatavad ja mõjutatavad on muidugi noored.

Mina hetkel saan jah öelda, et kui keegi tuleks ja pakuks mulle, et jou, kas sa tahaksid midagi ninna tõmmata, siis ma vastaks loomulikult ei. Kas ma saan öelda, et ma elusees ei ole midagi ninna tõmmanud? Ei. Ja ma tean väga hästi, mis tunne on, kui mingi suvaline peopull või “ah me ju niisama proovime midagi” võib lõppeda sellega, et keegi ennast süstib. Ei, see ei olnud mina, aga see oli mulle väga lähedane inimene ja see hirmutas mu väga ära. Mistõttu lõpetasin ma need “peotriibud” kenasti ära. Sest ma kartsin. Aga mis siis, kui sellel hetkel oleks sõbranna mind ära rääkinud ja ma oleks ka proovinud? Issand, ma ei tea isegi mida öelda, sest ma ei tea, mismoodi oleksid need asjad lõppenud. Aga elu on selline nüansse täis asi ja keegi ei saa vist kunagi öelda, et ah mind see ei puuduta, mina selliseid inimesi ei tea ja mind see ei huvita. Usu mind, ma ei käinud kuskil kuulutamas, et jou, tegin siin nädalavahetusel narksi! See ei teinud seda siiski olematuks. Seega loo moraal – sa ei tea, millega inimesed su ümbert tegelevad. Kui suures jamas nad tegelikult olla võib. Kui jubeda tiksuva pommi otsas istuvad.

Ärge muretsege, ma ei olnud omadega kuskil koplis ega midagi, aga ma näen, kuidas see oleks vaid paari vale valikuga võinud väga persse minna. Lisaks ma ei teinud ka fentanüüli, aga päris ausalt ei olnud ma ise ka kindel MIDA meile müüdi, sest noh, väga ei huvitanud nagu ka tol ajal.

Kas teie teate kedagi, kes on fentanüüli teinud? Olete ehk ise? Kui jah, siis kirjutage mulle. Säilitan anonüümsuse ja saame ehk teie stoorit jagades kedagi aidata. 

Nii, ühesõnaga ma loodan, et ma sain teile selgeks teha selle, et see probleem on nii laiahaardeline ja hirmus, kuid selle vastu ei ole nagu midagi teha. Ma ei tea, kas te nägite seda intervjuud, kus Heidi Purga nutma hakkas ja ütles, et nad on ju ka kellegi lapsed. On. Ja seda on õudne mõelda. Kuidagi peab ka nende “mõttetute narkarite” elu saama inimväärsemaks. Et nad ei peaks varastama ja ennast müüma. Mis siis, et narkomaanid, ikkagi inimesed ja kellegi lapsed. Ja me keegi ei tea, kellega või millal nii minna võib.

Ma pean tunnistama, et ma ise olen ka mõelnud, et kurat, tehku rahulikult üledoos ja surgu kuskil omaette maha, et mis me ikka maksumaksjatena nende elustavaid süste jne kinni maksame. Aga tegelikult see on ju hirmus asi mida mõelda. Need on meie riigi kodanikud, kellegi lähedased, kellegi emad, kellegi lapsed, kellegi vennad. Ja mina mõtlen siin, et pohui, surge maha või müüge ennast, I dont care. Õudne. Nüüd tundub mulle palju loogilisem see, et võiks töötada välja ja rakendada fentanüülisõltuvuse vastaseid meetmeid, nt heroiini asendusteraapia ja süstimistoad. See puudutab kümneid tuhandeid Eesti noori, kes muidu on määratud surma! Süstimistoas saaksid nad siis mingisugust fentanüüli aseainet, lisaks oleksid nad siiski vähemalt kuskil silma all, et keegi saab neile vajadusel kutsuda kiirabi jne. LISAKS ei peaks nad ennast selle eest müüma või midagi varastama.

Jah, mulle tundub ka õudne kellelegi vabatahtlikult ja tasuta narksi jagada, aga nagu näha, siis muud varianti pole. Sest selle kätte saavad nad nagunii. Näiteks sinu keldrist jalgratta varastades. Või sinu vanaema käekoti tuuri lastes. Või sinu väikse õe seljakoti ära röövides. Või kellegi maha lüües. Vahet pole, nad saavad selle nii ehk naa. Sest nad on haiged inimesed ja sõltlased, kes võiksid saada endale säilitada vähemalt mingisuguse inimlikkuse ja väärikuse. Vaevalt, et keegi tahab lits olla või varastada – nad on haiged ja neil lihtsalt ei ole muud võimalust funktsioneerimiseks.

Nüüd jõuame selleni, KUI TOBE on Eesti kanepipoliitika. Mul oli kunagi üks tuttav, kes kasvatas kodus ÜHTE taime iseendale tarbimiseks, jäi sellega vahele ja sai mingid mega trahvid peale, hea ei vangi ei pandud. Aga inimesed on praegugi vangis, selle eest, et nad tahavad teinekord rahumeeli ühe väikse joindi suitsetada. Absurd!

Alkohol ja tubakas tapab aastas miljoneid inimesi = legaalne. Kanep, mis ei ole elus kedagi ära tapnud ja muudab inimese pigem rahulikuks ja kreatiivseks = illegaalne ja võid rahus vangi minna.

Kas teie meelest see pole tobe? Tavaline taim. Ei midagi muud. Looduslik. Ei muuda inimest ei kurjaks, ei vägivaldseks. Pigem ajab naerma ja teeb ehk veidi aeglasemaks, aga tühja sellest onju. Aga miskipärast mega “kurja juur” ja väidetavalt ka esimene samm kangema kraamini.

Ma võin siinkohal kõikidele teile öelda, kes pole juhuslikult kanepit proovinud – kanepit suitsetamisest tekkivat tunnet ei saa sa küll mitte ühegi teise narksiga. Kohe kindlasti mitte. Ja kui sa oled näiteks ühe joindi ära tõmmanud ja peale seda sarja vaatad ja kooki sööd, siis viimane asi su mõttes on, et kle järgmiseks võiks hero teha. Päriselt ka ei ole nii 😀

Ma muidugi ei rõhuta siin seda, et hakake nüüd kõik täiega kanepit suitsetama – muidugi mitte. Ma lihtsalt ütlen, et minu meelest need, kes seda teha TAHAVAD võiksid seda teha. Ilma, et neid selle eest vangi saadetaks. Miks on vahet, kas inimene joob peale tööpäeva kolm õlle ja on selle juures “tavaline eesti mees”, või teeb peale tööd väikse piibuhiti. Miks üks teisest halvem on? St ma arvan küll, et alkohol on tervisele kindlasti kahjulikum, kui väike hitt.

On muidugi inimesi, kellele kanep ei sobi. Kardo rääkis mulle kunagi MEGA õudsa loo sellest, kuidas tal mingi klassivend (?) või keegi tuttav oli kanepit teinud ja mingi psühhoosihoo saanud ja sadas keset ööd Kardo tuppa ja küsis, et miks Kardo ta hambaid viilinud on. CREEPY! Aga noh, sellele vennale olid arstid mitu korda enne öelnud, et ei maksa tal sellist asja tõmmata, sest ta vaimselt on vist üsna katki või midagi. Tema aga mõtles, et vahet pole, suitsetas edasi ja lõpetas minu teada kuskil hullaris. No vot, ka selliseid asju juhtub. Aga see on ikka väga erandlik näide, ma usun, et ma saaksin akost, tubakast ja muust narksist tohhujaa igasuguseid ekstreemseid näiteid tuua.

Natukene linke teile ka. Järjejutt Nihilistist noormehest, kes kirjeldab, kuidas ta hakkas fentanüüli narkariks SIIN. 

Heidi Purga kõne samal teemal SIIN. 

Siinkohal palve minu lugejatele, kellel on kodus võimalus digiallkirja panna. Minge andke oma hääl siin petitsioonil. See on päriselt vajalik. Mis siis, et teie ei tea ehk kedagi, kes on fentanüüli sõltlane, mis siis, et teie ei taha kanepit suitsetada. See on täiesti okei – aga vaadates üldist pilti  – Eesti narkopoliitika VAJAB MUUTUST!

See postitus on minu isiklik arvamus – ma ei taha teile midagi peale pressida, vaid seletada oma vaatenurka ja seda, mis meie ümber reaalselt toimub. See on elu. Ja see võib juhtuda kellegagi meie ümbert. See juhtub paljudega meie ümbert. Muutust on vaja!

Minge andke oma hääl petitsioonile SIIN. Vaja on veel 550 häält. Ma usun, et minu lugejate seas on vähemalt 550 inimest, kes mõistavad probleemi ja tahavad, et meie riik oleks parem ja turvalisem kõikide jaoks. Onju?

Ma annaks ise ka, aga mul ikka veel pole ID kaarti, loodan, et saan kuidagi seda siiski teha 😀

Loe ka neid postitusi!

157 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta maurus 27. september 2015 at 11:34

    Kas teile, kõigile Malluka blogi lugejatele ja tema fännidele pole tulnud kordagi mõtet seose kohta Mallukas-kanep, mitte
    vanasti vaid just praegu?
    1. kunagi, kui Mallukas postitas teema , kuidas ta tahab lõpetada suitsetamist ja et teda väga motiveeris selleks Kardo kiri, mis
    oli ka ära toodud. Aga äkki palus Kardo Mallul ära lõpetada kanepi suitsetamine, sest viidatud oli pikale täisväärtuslikule elule,
    mis muidu puruneda võib.
    2. Mallu, kes alati nii põhjalikult lahkab oma kaaluprobleeme, ei teinud ühtki postitust sellest, kuidas tal see suitsust loobumine
    tegelikult käis. See pole ju nii, et tahan ja enam ei tee. Mallu ei ole nii põhimõttekindel inimene, et otsustas ja kõik. On ju palju
    näiteid, mida ta on lubanud teha ja millest enam kippu ega kõppu kuulda pole olnud (nt. kasvõi see talgute lugu rahabossi
    saatest)
    3. Mallu postitab teema, mis teda ei peaks ju üldse isiklikult puudutama, nagu ta väidab – ta pole tarbija. Aga kas ikka pole?
    Selle asemel,et rääkida oma blogis Mari arengust (või mittearengust), tema lugudest lastehoius, oma kodust ja kodusest elust,
    tõstatab ta sellise teema?
    Ja üks küsimus Mallukale: kuidas läks sul arsti juures (21.sept.) ja kuidas Maril arstil läks?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. september 2015 at 12:41

      1) Ei, Kardo kiri ei olnud kanepist, vaid suitsust. Nagu sellest, mis poes on.
      2) Mida ma teile rääkima pean? Oma iga sekundit päevast lahkama, et täna tahtsin, aga ei teinud. Täna tahtsin veel rohkem. Täna eriti ei tahtnud. Talguteemadest olen sada korda rääkinud, mine googelda, kui huvi on.
      3) Ma ei väida, et ma ei ole tarbinud kanepit, olen küll. Ma ei tarbi seda regulaarselt, aga olen ELUS nagu tõmmanud küll, ei tee sellest saladust. Mari arengust rääkides. Mine googelda natukene, hiljaaegu alles kirjutasin, kuidas tal hoius läheb.
      4) Arsti juures läks kõik hästi, ei ole kummalgi midagi viga.

      Sulle ka üks küss: ment oled v?

      • Avatar
        Vasta maurus 28. september 2015 at 21:07

        Noh, vastus oli nagu tsipa hammustav, aga mis siis ikka, hea, et vastasid. Ja mis puutub mendiks-olemisse: sain üle hulga
        aja hullult naerda. Jah, olen pensionil ment!!!

  • Avatar
    Vasta B 24. september 2015 at 08:20

    Mul on tuttavaid, kelle elu on kanep ära rikkunud.
    Pidevalt laksu all, millestki aru ei saa, jätavad kooli
    pooleli ja on täielikult sõltuvuses.
    Üks tuttavatest hakkas lausa ajutiselt diileriks. Ka
    kanepi müümine on narko peale surumine, mis võib
    terve, noore inimese elu ära rikkuda.
    See ei ole süütu taim, mida igaüks suitsetada võiks.
    Paljudel juhtudel jääb kanepi laks lõpuks liiga nõrgaks
    ning tuleb tugevam asendusaine otsida – selle pärast ei
    tohigi kanepit legaliseerida.
    Ja narkomaanid süstivad end niivõinaa surnuks.
    Milleks raisata raha millegi peale, mis niikuinii kaua ei
    kesta?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. september 2015 at 08:28

      Jah, ja mul on tuttavaid, kes on täiesti tavalised inimesed – edukad, haritud ja kaugele jõudnud, aga näed õhtuse õlle asemel eelustavad jointi teha.

      • Avatar
        Vasta Helena 24. september 2015 at 13:14

        TÄPSELT 😀 +1. Alkohol on tõeline kurjajuur siin riigis, lugemata peresid on purunenud just sellel põhjusel, et üks
        vanematel satub alkoholi küüsi ja muutub kas vägivaldseks või lihtsalt ei saa enam eluga hakkama. Alkoholist rääkides,
        miks oma organismi tappa ja mürgitada? Pohmakas tähendab ju tegelikult, et organism on saanud tugeva mürgituse.
        Kanepit suitsetades ärkad järgmisel hommikul täielikult välja puhanuna, lisaks see, et uni on väga sügav. Väga hea
        looduslik unerohi samuti, näiteks neile inimestele kes kannatavad unehäirete (insomnia) all. Ja sa jätsid mainimata kõik
        kanepi head raviomadused. Googeldage “marijuana cures” ja leiate listi haigustest, mida just selle taimega ravida saab.
        See on ilmselge, et iga ainet SAAB KURITARVITADA, täpselt nagu alkoholi, tubakatki. Selleks peab inimene olema
        psüühiliselt katki/nõrk, et ta ühel hetkel leiaks, et ilma kanepita/alkoholita/muu narkota pole võimalik elada. Mõni
        lõõgastub õhtul klaasikese punase veini taga, mõni teeb trenni, et pingeid maha laadida peale vastikut tööpäeva, mõni
        rollib joindi, vaatab filmi ja teeb kallimaga midagi head süüa koos. Nii ongi. Rääkimata sellest, et näiteks minu kasuisa sai
        tänu kanepile lahti alkoholisõltuvusest… Tänu sellele sai üks perekond uuesti terveks. Kanep paneb inimese aju
        mõttetööd tegema- hakkab lahti harutama ja põhjuseid otsima erinevatele probleemidele inimese elus. KÕIK minu
        sõbrad kes suitsetavad on intellektuaalsed, avatud maailmapildiga noored edukad inimesed, kellel on ambitsiooni ja kes
        soovivad elus midagi saavutada. “Pidutsevad” nad väga harva, ainult siis kui on põhjust, erinevalt enamusest Eesti
        noortest kes enda keha alkoholiga mürgitavad iga nädalavahetus.

    • Avatar
      Vasta HAPKOMAH 24. september 2015 at 18:20

      Kas sa arvad, et narkootikumide erinevus on ainult selles kui kõva nende “laks” on? Palun hari ennast natuke. Kõik ained ei ole
      ühe puuga löödud. Narkomaanid võivad ennast surnuks süstida kuid kahjuks on meil pealekasv kiirem kui suremus, seega
      sõltlaste arv suureneb pidevalt olenemata sellest palju neid sureb. 99% varavastastest kuritegudest panevad toime fentanüüli
      narkomaanid. See on sinu automakk, teler, subwoofer, lapse telefon, sinu telefon jne jne… Seda kõike selleks, et oma peas see
      opioid retseptorites olev tühimik ära täita. Heroiin-asendusravi saab selle tühimiku täitmisega suurepäraselt hakkama
      vastupidiselt preagu raviks pakutavale Metadoonile. Sveitsis näiteks alustati selle ravi pilootprogrammi aastal 1995. 80%
      sõltlastest olid alla 35a. 2012 tehtud uuringu järgi (17a hiljem) oli alla 35a patsiente vaid 17%. Kusjuures fentaprobleemi kõige
      suurem mureallikas ongi uute ja järjest nooremate narkomaanide pealekasv… Ma saan aru, et narko on pähh-pähh ja ei meeldi
      ning tuleb iga hinna eest vastu suruda kuid siin on ka need sotsiaalsed faktorid mängus. Kui sõltlane saab oma doosi
      heroiinasendusravi kätte riigi poolt siis ta ei pea selleks varastama minema ega üleüldine nuhtlus ühiskonnale olema. See
      tähendab seda, et sa ei leia enam hommikul tööle autosse minnes kruvikeerajaga lõhki kisutud keskkonsooli ja lahtiseid
      juhtmeid rippumas maki asemel. Naiivne on arvata, et kohe kõik narkomaanid selle ravi peale üle lähevad aga pooled kindlasti.
      Ma ei viitsi hetkel statistikat otsima hakata kuid Saksamaa, Hollandi, Taani ja Sveitsi statistika näitab narkomaanide poolt
      tekitatud sotsiaalprobleemide kahju vähenemist tohutul hulgal. Need inimesed on lõpuks tööle läinud ja oma elu raja peale
      tagasi saanud.
      Kui sa vaatad narkosuremust 2002-2015 ehk siis 2002 on aasta, mil fentanüül Eesti tekkis, siis on narkosurmad kasvanud 5-
      kordselt. Preagune narkopoliitika ei ole ju vähimalgi määral tulemuslik neid andmeid ja fakte vaadates. Iga aastaga sõltlaste
      arv suureneb ning surmad on stabiilselt üle 150+ piiri.

      Ning ma mõistan, et kanep on elu ära rikkunud ja inimesed on seetõttu kooli pooleli jätnud aga palun arvesta, et need noored
      ongi hakanud kanepit suitsetama vanuses 17 ja alla. Kui see aine legaliseerida ja maksustada vanusepiiranguga 21+ siis on
      asjad kiired muutuma. Noored suitsetavad kanepit sellepärast, et see on keelatud ja “lahe”. Heroiinasendusravi ja kanepi 21+
      legaliseerimine tooks kaasa muutused, mis võimaldaks politsei senise ressursi suunata nüüd nendele inimestele, kes peale
      seadusemuudatust illegaalselt kanepit alaealistele isikutele edasi müüvad ning selle eest on karistus kordi kangem kui tavalise
      narkokuriteo eest.

      Mõelge ratsionaalselt palun.

  • Avatar
    Vasta HAPKOMAH 23. september 2015 at 23:34

    Te nagu postitate siia oma kommentaare aga ei vaevu asjasse süvenemagi enne kui arvamust avaldate. Point ei ole mitte
    fentanüülisõltlaste kanepi peale üleviimises vaid selles, et anda neile meditsiinilist heroiini asendusravina metadooni asemel.
    See annab suurepäraseid tulemusi just sotsiaalsete probleemide mõttes nagu nt. varavastased teod mille panevad toime 99%
    sõltlastest jne.

    Teine asi, te lingite siin minu juttudele ja küsite autorilt, et kas ta üldse neid luges. Ma arvan, et luges ja teie olete need kes on
    lugemata jätnud. Ma olen seal väga selgelt ka ära seletanud, et ma hakkasin kanepit suitsetama 13 aastaselt ja lõpetasin 15-16.
    Kui inimene hakkab kanepit suitsetama ajal mil tema aju ei ole veel välja arenenud (13-14-15) siis on suur risk taoliste
    psüühiliste häirete tekkimiseks nagu minul tekkisid. Samas olen ma 100% kindel, et kui ma oleksin 13 aastaselt kanepi asemel
    iga päev 200 grammi viina joonud siis oleksin ma 100 korda hullemas seisus nii vaimselt kui füüsiliselt.

    Nagu on ka alkoholi joomisega, tuleks kanepit suitsetama hakata ikkagi vanuses 18+, et vältida taoliste psüühiliste
    komplikatsioonide tekkeks. Seetõttu ongi mõistlik see aine legaliseerida, maksustada ja seada vanusepiiranguks näiteks 21+.
    Must turg kahaneb vähemalt poole väiksemaks nii Kanepi legaliseerimise kui ka heroiin-asendusravi legaliseerimise järgselt.
    Mustal turul jäävad tegutsema inimesed, kes soovivad kasu lõigata alaealistele kanepi müümimsest (sest täiskasvanu saab
    nüüdsest kvaliteetset ja maksustatud toodet legaalselt osta) ja tavalised noored lõpetavad sellega tegelemise ning ei pea enam
    oma tuleviku rikkumisega riskima, et vahest mõni joint või piibutäis teha. Jäävad alles päris kriminaalid, kes nagu eelnevalt
    mainitud üritavad siis alaealistele kanepi vahendamisest raha teenida ja karistus alaealisele narkootilise aine vahendamise
    eest on kõvasti karmim kui tavaline paragrahv 184.

  • Avatar
    Vasta T 23. september 2015 at 11:25

    Kõik ütlevad nüüd et sa pooldad tasuta narko jagamist, minuarut on su jutt võetud ja tõlgendatud nii nagu ise tahetakse. Pigem sa
    mõtlesid vist selle all seda et inimestel oleks luba oma kanepit kasvatada ise ja luba seda tõmmata mitte et trahvitakse kui
    narkotestis näha on miskit.
    Mina näiteks igaksjuhuks ei anna allkirja sest ma nii kardan seda olukorda kus ma oma pisikeste lastega tänaval kõnnin ja kamp
    jointis olevaid inimesi tulevad vastu ja hakkavad vägivallatsema vms. kuna kanep laseb olemise vabaks ja siis inimesed ei tunneta
    oma piiri enam ja lihtsalt ei pruugi teadvustada endale mida nad teevad.
    Mulle sobib see praegune olukord et inimesed kuskil nurgataga tõmbavad ja end mõnusalt tunnevad aga ma ei taha tänavale,
    poodidesse ja ühistrantsporti selliseid inimesi.

    • Avatar
      Vasta sell 24. september 2015 at 16:09

      Nalja teete või? Tänavad, poed, ühistransport ja teised avalikud kohad on juba praegu neid “jointis” inimesi täis ning millegi pärast
      ei kipu need vidukil silmadega sellid küll vägivallatsema. Ning kust tuleb üldse see arvamus, et inimesel puudub kanepi mõju all
      enesekontroll? Vägivallatsemine ja enesekontrolli kaotamine on siiski alkoholi liigtarbimise tagajärjed. Täiesti põhjendamatu
      hirm Teie poolt. Või, et kui seadustatakse, siis järsku muutub kanepi toime ning need samad inimesed hakkavad vägivallatsema?
      Pigem aitab kanep vägivallale kalduvatel isikutel tuure maha tõmmata.

  • Avatar
    Vasta Aveli 22. september 2015 at 21:38

    Kas sa päriselt ka lugesid selle narkomaani kirjutised läbi nihilistist? Mina lugesin ja lugesin sealt välja täpselt selle, et raskemate
    narkootikumideni jõudis ta otsides lahendust kanepitarvitamise tagajärjel tekkinud ärevushäirete ja depressiooni
    leevendamiseks. Ma ütleks, et see kirjutis ei toeta absoluutselt sinu kanepi legaliseerimise seisukohta, vaid räägib sellele
    ilmselgelt vastu.

    • Avatar
      Vasta Helena 24. september 2015 at 13:17

      I’m callin bullshit on that. Mitteükski reaalne pühapäevasuitsetaja ei kuku süstla otsa kuna kanepi suitsetamise tagajärjel tekkisid
      ärevushäired. Selleks pidi inimene juba ALGSELT olema psühholoogiliselt nõrk.

  • Avatar
    Vasta krt 22. september 2015 at 17:10

    On tehtud mitmeid uuringuid (otsi
    netist), kus tõestatakse, et kanepi
    tarbimine ON kahjulik. Eriti
    laastavalt mõjub see ajurakkudele.
    Jah, nüüd võiks kohe takka öelda, et
    ah mis see üks pläru on siis, ja iga
    päev ju ei tee jne. Kanep tekitab
    sõltuvust nagu iga teine narkots. Ja
    nagu tubakaski. Mina ei propageeriks
    nii laialt seda, et las nüüd ühe
    jointi teevad, mis seal ikka. Olen
    isiklikult näinud 16 -18 (!)
    aastaseid täiesti degradeerunud
    mõtlemisega noormehi, kes teevad ühe
    pealt näha kahjutu pläru
    nädalavahetusel, siis paar korda
    nädalas ja siis paar korda
    päevas..kui ei teaks tagamaid,
    arvaks, et tegemist on vaimupuudega
    isikutega, sest sellised võivad olla
    kanepitarbimise tagajärjed.

  • Avatar
    Vasta H 22. september 2015 at 14:22

    Ma ei hakka sellel teemal üldiselt sõna võtma. Ei ole ise kunagi midagi tarvitanud ja mu lähedased ei tarvita samuti keelatud
    aineid, seetõttu on see teema natuke kauge minu jaoks. Jah, sellega olen nõus, et Eesti narkopoliitikas peab midagi muutuma.
    Üks asi postituses jäi aga silma ja hinge kriipima. Nimelt see, kus sa väidad, et kanepi tarvitamise tagajärjel “hullumajja”
    sattumine on ikka väga erandlik juhus. Ütlen kohe, et ma ei ole ekspert ja igapäevaselt ei tegele selle probleemiga, kuid minu
    tööga seoses on mul aeg ajalt vajadus käia psühhiaatriakliinikus. Ja ma võin sulle öelda, et see, et inimesed kanepi tõmbamise
    tagajärjel endale mõne psüühikahäire saavad ja hullumajja satuvad, ei ole haruldane. Üldse mitte. Arstidega olen sellel teemal
    põgusalt vestelnud ning nad ütlevad, et mõni inimene tõesti võib kogu oma elu kanepit tõmmata ja temaga ei juhtugi midagi,
    kuid on inimesi, kes peale esimest tarvitamist eluks ajaks endale psüühikahäire saavad. Eriti sellised inimesed, kellel on
    geenidega kaasa antud oht psüühiliselt haigestuda. Siiani ei ole ma veel ühtegi inimest näinud, kes enne kanepi tarvitamist
    endale selgeks teeks, kas tema kuulub riskigruppi või mitte. Seega kokkuvõttes ei saa siiski väita, et kanep nii süütu ja ohutu
    oleks, kui mõnel pool väita üritatakse. Jah, fentanüüliga võrreldes ilmselt tõesti on ohutum. Jah, ka alkoholi tarvitamise
    tagajärjel tekib inimestel psüühilisi haigusi. Need võivad põhimõtteliselt tekkida ükskõik millest, aga ma ei leia, et kanepi
    ohutus nüüd nii hästi tõendatud on, et seda nii ohutu ainena propageerida.

  • Avatar
    Vasta Mees 22. september 2015 at 10:53

    Piradose poes (Tehnika 24) või
    Piradose stuudios (Telliskivi 38)
    saab anda paberil allkirja.

  • Avatar
    Vasta Kristjan 21. september 2015 at 23:39

    Eesti narkopoliitika vajab jah kahtlemata muudatusi, seda näitab statistika ning on näha, et praegune süsteem ei toimi, seda
    siis fentanüüli osas. Kanepi koha pealt ei saa ma aru miks ta illegaalne on, miks ma pean saama karistatud kui mõni õhtu teen
    rahulikult piipu. Ma ei taha juua, ma tahan ise otsustada mida ma teen. Enne kanepi tarvitamist olin märksa närvilisem kui
    nüüd, mil olen juba mõne aasta kanepit tarvitanud. Ma ei tea mis jutt see on, et kanep pidavat laisaks tegema, minul sellist
    probleemi pole olnud, olen täisväärtuslik õnnelik ühiskonnaliige, tööl probleeme ei ole, teen väga tihti trenni (olen nii vaimselt
    kui füüsiliselt elu parimais vormis) ning oman ka teisi hobisid. Alkoholi tarbimisel ei näe ma enam üldse põhjust,nii laastav
    tundub see organismile, eriti siis kui jood segamini või ei joo piisavalt vett, tulemuseks siis hommikul peavalu. Kanepiga pole
    selline asi lihtsalt võimalik. Nagu mõnes eelmises kommentaaris on mainitud si legaliseerimine võtaks lihtsalt mustalt turult
    rahastuse ära, inimesed saaksid kvaliteetset kanepit, kui väga paljud nagunii tarvitavad, miks nad ei või osta riigi poolt
    reguleeritud kohtadest kust saaks riik ka väga suurt kasu, maksude näol. Paljud, eriti vanemad inimesed on ära hirmutatd
    meedia anti-kanepi propaganda poolt, nt reporteris oli kanepiteemaline artikkel, kus videos jooksis erinevate “hardcore”
    narkomaanide metamfetamiin, kräkkkokaiini, ja alkouimas inimesi, kellest mõnel puudusid hambad jne. Puhas propaganda.
    Iga inimene peaks saama ise vabalt valida, mida ta oma elus teeb, kui ei meeldi või ei sobi vms, siis pole vaja teha ja kõik.

  • Avatar
    Vasta Ervin 21. september 2015 at 21:41

    1)Siin riigis polegi targemat teha, kui aineid tarvitada.
    2)Alkohol aitab ainetel sinna maailma viia, kust on raske välja tulla.
    3)Kanepi suitsetamine on etem, kui alkoholi ületarvitamine.

  • Avatar
    Vasta S 21. september 2015 at 19:48

    ei ole nõus.

    loosung “Laske elada” on oma olemuselt väär, sest narkootikumi tarvitamine ei ole inimõigus ega narkouim “elu”. elama peaks
    ikkagi nii, et ei peaks mõtlema ja muretsema, kust järgmist doosi saada. kui narkootikum on nii vajalik, et see ärgitab petitsiooni
    algatama ja sellele alla kirjutama, siis on juba maailmapildis midagi valesti.

    • Avatar
      Vasta sell 24. september 2015 at 16:17

      Saan ma õigesti aru, et toetate praegust süsteemi (“Las surevad!”), mis on meid viinud narkosuremuselt Euroopa tippu? Sellisel
      juhul ei saa öelda, et sul ka kõik näitajad 100% normis on.

  • Avatar
    Vasta mammu 21. september 2015 at 16:04

    kirjutan kohe kahe käega postitusele alla, olen ise samuti kanepi pooldaja. Natuke nooremana ülikooli ajal sai ikka
    nädalavahetuseti suitsetatud. Kui teised läksid välja jooma ja lõpetasid tühja rahakotiga ja hirmsa pohmelliga, siis mina keerasin
    endale ühe suitsu, tegin selle ära ja olin asjalik-kõiksugu kirjalikud tööd sai väga kiirelt tehtud, pani mõtte liikuma, mõnikord oli
    hea koristada(rahulikult ikka). Boonuseks veel väga hea uni kah. Järgmine päev polnud mingeid probleeme-tegin oma tegevusi
    edasi, mitte nagu need, kes eelmisel õhtul alkoholi tarbisid.
    Nüüd aastaid pole olnud tahtmist tarvitada aga viimasel ajal jälle tekkinud pähe mõte, et võiks koju muretseda natuke ja
    mõnikord “aeg maha” võtta. Probleemiks aga see, et kõik mu vanad “tutvused” on kadunud ja mul pole õrna aimugi kust ma osta
    saaksin.

  • Avatar
    Vasta Mellu 21. september 2015 at 15:32

    100 protsendiliselt nõus!! Kanepi legaliseerimine
    mujal riikides on ka parandanud sealsete kohtade
    olukorda. Ja seda nii majanduslikult kui ka nt
    vägivallatsemise arvu suhtes.
    Juba oma sõpruskonna järgi võin öelda et kanepit
    suitsetavad sõbrad saavad oma eluga silmnähtavamalt
    paremini hakkama kui need kes alkoholi tarbivad.
    Seda on isegi välimusest näha.
    Loodan et kunagi meie riik teeb õige otsuse ja
    legaliseerib kanepi.

  • Avatar
    Vasta Laura 21. september 2015 at 12:08

    Vaatan, et siinsed kommentaarid on enamus
    sinu mõtete vastu kui poolt. Tegelikult ma arvan,
    et selle postituse lugejatest on vägaväga paljud
    ka pooldajad, aga nad lihtsalt ei pea vajalikuks
    või ei julge sinuga siin nõustuda. Mina igatahes
    pooldan seda petitsiooni, oled asja väga hästi
    lahti seletanud. PS inimesed, võtke teatavaks, et
    siiski igaüks mõtleb ja teeb tegusid enda eest-
    kes tahab, see suitsetab, kes ei taha, see ei
    suitseta. Ma ei usu, et mingi pool Eestit nüüd
    legaliseerimise pärast seda tegema hakkaksid,
    kui tahavad, saavad nad seda ka praegu teha.

    • Avatar
      Vasta Raix 21. september 2015 at 13:17

      ega ikka ei ole küll nii, et teed mis tahad…kui sa jood ja suitsetad, siis peab HK sinu kopsuvähi jm vähiravid kinni plekkima, samas
      kui mulle, kes ma olen olnud tervislikke eluviisidega ja mõistusega inimene, ütleb perearst, et kolesterooli kontrollimiseks raha ei
      ole. Natuke võiks ikka laiemat pilti vaadata. Ja kust see raha tuleb, mille eest tasuta narkot jagama hakatakse? Riik tõstab makse
      või järgnevad 50 aastat ei tõsta ühtegi peretoetust ega pensioni….
      Uskumatu kui rumalad ikka inimesed olla võivad.

      • Avatar
        Vasta noone 21. september 2015 at 15:47

        Aga HK peab kinni plekkima liigsöömisest ja vähesest aktiivsusest paksuks läinud lodevate inimeste südame- ja
        veresoonkonna haigused? Mis on nr 1 haigus eestis? Mis selle põhjustab? Laiskus, rumalus, lodevus, selgrootus. Ja me kõik
        peame neid pekipersseid oma raha eest ravima! Võiks natuke laiemalt pilti vaadata!

        Uskumatu kui ignorantsed võivad inimesed olla.

      • Avatar
        Vasta klaabu 21. september 2015 at 15:48

        soovitaks sul vaadata colorado tax revenue numbrit legaalsest kanepist. sealt tuleb raha, millega ravida nii tubaka kui alko
        tekitatud kahjusid ning aidata sõltuvusravi ja ennetustööga.

      • Avatar
        Vasta berle traks 2. märts 2017 at 15:18

        Uskumatu kui rumal sa ise oled. Kanepi keelamine küll sinu pensioni ei tõsta. Kui sa kunagi üldse pensioni saad. Seadused ju muutuvad. Kanep on taim .Täiesti ebareaalne võrrelda mingite sünteetiliste narkootikumidega, suitsuga või alkoga.Enne kui lahmida või arvustada võiks ikka endale selgeks teha kui kahjulik ja kellele kahjulik miski aine on. Võiks mõelda ka selle peale kellele ja miks selline keelamise-suunamise poliitika kasulik on.Kas inimesd tõesti ise ei oska ise otsustada , kõiki on vaja keelata, piirata , jälgida.
        Kas sellistest keelamistest ja vangistustest on ka kellelegi kasu olnud. Paluks too mõni reaalne näide.

  • Avatar
    Vasta ML 21. september 2015 at 10:16

    Loodetavasti kõik ikka teavad, et suur osa narkootikumidest saavad alguse taimedest (nt oopium, kokaiin jne), seega ma päris
    nii ikka ei ütleks, et kanep lihtsalt üks taim, et mis see siis ära ei ole.
    Miks peaks hakkama narkootikume sõltlastele tasuta jagama? Põhjendusest, et siis nad ei varasta jne on küll minu jaoks vähe-
    ravimiseks on ikka ju võõrutuskeskused! Narkootikumide tasuta jagamine võrdub ju surmanuhtlusega, et sel juhul oleks riik
    narkomaanide surmas osaline, see, kui nad kohe üledoosi ei tee, ei tähenda, et nad end pikaajaliselt ei tapaks.
    ´´Narkomaanid on ka kellegi lapsed´´- jah, saan mõttest aru ja kohutavalt kahju on, kui üha nooremad langevad selle needuse
    alla, ma ei kujutaks ette, mida ma teeks, kui kunagi mu oma lapsega peaks midagi sellist juhtuma?! Aga kindlasti üritaks ma
    teda suunata võõrutusravile, mitte ei pooldaks talle tasuta ainete jagamist! Seesama ütlus …. on kellegi laps- see ju kehtib ka
    mõrvarite ja igasuguste pervertide ja kelle iganes kohta, see ei tähenda, et lastepilastajatele tuleks omaette koht luua, kus nad
    siis saavad teha, mida ´haigus´ sunnib?!?

    • Avatar
      Vasta Sume 21. september 2015 at 12:34

      Ainult et senikaua, kuni sa oma last võõrutusravile suunad, tahab ta ikka oma doosi kätte saada. Natuke liiga optimistlik on
      oodata, et ta läheb esimese suunamise peale kohe ravile. Mis on siis parem variant, kas laps saab (kahtlase päritoluga)
      narkootikumi tänavalt teatud hinna eest või kontrollitud tingimistes ja tasuta? Keda võiks olla lihtsam ravida ja normaalse elu
      juurde tagasi suunata, kas narkomaanist prostituuti või lihtsalt narkomaani?
      Pervertide näide ei ole ju asjakohane. Haigused on erinevad ja nende ravi on ka seetõttu erinev, nohu ka ei ravita kiiritusraviga
      vms.

      • Avatar
        Vasta ML 22. september 2015 at 10:34

        Minumeelest on hoopiski naiivne arvata, et kui selline kena koht on loodud, kus tasuta narkot jagatakse, et siis keegi
        üldse hakkaks võõrutusravi peale mõtlema. Ja kes seda kohta rahastama peaks? Kuskohast need narkootilised ained
        tulema hakkaksid? Et riik hakkaks rahvusvahelist narkokaubandust toetama, ostes narkot sisse?!? Ja kui tasuta saab, siis
        need, kellel suva, et oma identiteeti paljastada, seisaksidki 24/7 ukse taga oma osa nõudmas, need, kes varjata tahavad,
        sinna niikuinii ei lähe.
        Ikka mõtlen, et kas mõni kahe käega pooldaja ka päriselt raskes sõltuvuses narkomaane kohanud on? Kahtlen sügavalt.
        Mind huvitaks pigem nende arvamus, kelle pereliige on narkosõltlane (olnud), et kuidas nemad asjasse suhtuvad, mis
        arvamust pooldavad? Õnneks minu enda peres pole sellega tulnud kokku puutuda, aga tean inimesi, kes on sõltased ja
        see vaatepilt pole ilus, nad on ka ise rääkinud, et lollid olid, et alustasid, aga see ju vaid tagantjärele tarkus, loobumine ei
        ole lihtne. Mõned nendest on korduvalt üritanud loobuda, aga pisemagi elu vingerbussi peale kahjuks jälle alustanud, üks
        nendest kahjuks ka kahjuks juba surnud tänaseks.

        • Avatar
          Vasta sell 24. september 2015 at 16:42

          Aga. Kui inimestele antakse tasuta leevendust, siis hakkab ka diiletitel klientuur ja sissetulek kahanema. Fentanüüli
          diiler ei ole mingi meeldiv inimene – see on tulu nimel enda kliente mürgitav (lisandained, ebapuhas kraam) ja nööriv
          pätt, kusagil sitases pasaurkas. Antud tegevus kaotab enda senise mõtte, kui süsti saab kätte ilma selleta, et peaks
          taoliste kaabakatega kokku puutuma. Diilerid on see kontingent, kelle tõttu sõltlaste arv on kasvuteel. Praegune
          süsteem teeb neile elu lihtsaks. Politsei töö tagajärjel ei kao fentanüüli diilerid küll kuhugile, kuna mängus on suured
          rahad. Üksikud politsei töövõidud on kogu probleemi mastaabis tühised. Seega on senine tegevus mõttetu ja teie
          arusaam asjast väga egotsentreeritud. Iseenesest olete küsinud õigeid küsimusi. Just neid küsimusi, millega hetkel
          riigiisad absoluutselt tegeleda ei viitsi ning jäärapäiselt usutakse imesse, et see vana mädanev süsteem mingil
          hetkel positiivseid tulemusi andma hakkab.

  • Avatar
    Vasta Katri-Helena 21. september 2015 at 10:02

    Ma ei saanud päris täpselt aru, et kas sa
    üritasid selgeks teha et need kes tahavad
    fentanüüli teha siis saaks selle tasuta kätte?
    Et siis nende väärikus püsiks?

    Igatahes seletan sulle MIKS liigutakse
    kanepist edasi tugevamate narkootikumide
    juurde. 1) kAnep ju “ei teinud midagi” ma
    katsetan siis midagi uut juba ka. 2) kanep on
    võrdlemisi kallis. Kaifi saamiseks ollakse nōus
    proovima odavamaid (aga ka kangemaid
    narkootikume).

    Kui ma saaks anda allkirja, et tubaka-ja
    alkohol keelataks, paneks ka sinna.

  • Avatar
    Vasta noone 21. september 2015 at 10:01

    Väga hea postitus!

    Kõik, kes arvavad, et narkootikume tarbivad vaid “pahad” poisid ja tüdrukud, “narkarid” ja “pahmotid” — kas endal valus pole nii
    rumal olla? Peab olema ikka väga orjameelne, et sinisilmselt arvata, et narkootikumid on vaid pahade sünniõigus.

    Äratus!

    Narkootikume tarbivad kukupaid lapsed, sest nad võtavad maha pinge, milel suruvad neile peale vanemad, kes nõuavad lastelt
    asju, mida nad ise ei ole suutelised saavutama. Narkootikume tarbivad inimesed, kelle elus on kõik nii kuradi ideaalne, et igav on
    ja otsitakse vaheldust. Narkootikume proovitakse ja tarvitatakse, sest teised teevad kah — soovitakse kusagile kuuluda, olla
    aktsepeeritud. Narkootikume kasutatakse, et lahti saada moraalijüngrite tänitamisest. Narkootikume kasutatakse, sest nendest
    nii palju räägitakse. Elu ei ole must-valge!

    Me kõik arvame, et meie just oleme need kõikse puhtamad, süütumad, ideaalsemad jne. Kuigi me kõik teeme midagi halvasti — me
    petame enda partnereid, me joome liiga palju, me sööme liiga palju, me ei tee piisavalt korralikult tööd, me ei anna kehale piisavalt
    koormust, me valetame kõigile, et meil oleks mugav. Ma valetame, et saada, mida tahame. Me pigistame silmad kinni reaalsuse
    ees, sest me ei taha tunnistada, mis olukorras meie elud on. Me flirdime, kuigi meil on abikaasa. Me vihkame vahel enda lapsi, kuigi
    me neid armastame. Me kõik oleme läbinisti patused.

    Me valetame endale, kogu aeg.

    Ja siis tuleme ja hakkame tänitama ja teiste elu elama.

    Inimesed — olgem ausad.

    Kas millegi keelamine on kunagi midagi aidanud? Kas millegi kontrollimine on midagi aidanud? Tunnistagem, et narkot pannakse
    ikka, vahet pole, on ta keelatud või mitte, lõbumajas käiakse ikka, olgu see keelatud või mitte. Narkomaan ütleb otse, et tarvitab.
    Kas meie julgeme tunnistada, et me valetame endile?

    Olgem ausad, ainult nii saab midagi muuta.

    • Avatar
      Vasta Raix 21. september 2015 at 13:22

      Kas millegi keelamine on kunagi midagi aidanud?
      Vastus sinu küsimusele: JAH, on!
      Tänu müügikohtade vähesusele, aktsiisile, hoiatussiltidele, avalikus ruumis suitsetamise keelustamisele, liiklusmärkidele jnejne
      on vähenenud suitsetamine, liiklussurmade arv jnejne.
      Kuidas saab nii arulagedat juttu üldse kirjutada. Kui poleks seadusi ega keelde, siis valitseks ühiskonnas täielik anarhia. Kahjuks
      on inimene ise nii loll, et riigid PEAVAD neid piiranguid kehtestama. Kui poleks vastu võetud tubakaseadust, siis oleks endiselt
      miljonid inimesed eksponeeritud passiivsele suitsetamisele. Ilmselgelt ei tea sa midagi tubaka epideemia mudelist, aga tänu
      sellele seadusele on oodata kopsuvähi haigestumuse tugevat langust.

      • Avatar
        Vasta noone 21. september 2015 at 15:36

        Kui palju on suitsetamine vähenenud ja miks? Kui palju on autoõnnetusi ja liiklussurmasid vähenud ja miks?

        Vastan ise: suitsetamine on vähenenud vähem kui 3% võrreldes eelmise perioodiga. Kuna aga eelmine periood on ka
        esimene periood, mil statistikat selle kohta tehakse, siis ei ole see väga tõsiseltvõetav, sest pikemaajalisem info puudub.
        Tegemist võib-olla tõesti sellega, et avalikus kohas ei tohi suitsetada, kuid ma pean veel elama, sest pole näinud ühtegi
        inimest, kes suitsetamisest loobus seetõttu, et avalikes ruumides ei tohi suitsetada. Kokkuvõtvalt — infot napib ja ca 3% ei
        ole just märgatav muutus. Samas pole mitte keegi suitsetamist KEELANUD, olemasolevaid reegleid on kohandatud
        vastavalt olukorrale.

        Liiklussurmade arv on tõesti vähenenud, kuid mitte seetõttu, et autojuhtimine keelatud on, vaid seetõttu, et inimesi on
        haritud — suurendatud nende arusaamist asjade omavahelistest seostest jne. Inimesi on HARITUD, mitte neile pole asja
        keelatud.

        Laiemat silmaringi ja arvatud mõtlemist!

        • Avatar
          Vasta Liis 22. september 2015 at 09:12

          Nõustun Raixiga!
          Te (noone) ei saa olla nii kuradi loll, või noh saate nagu näha 😀
          Liiklust reguleerib üldiselt liiklusseadus, mis on ka piirang (või teatud tegevuste keelustamine). Võttes nüüd Teie
          teooria kohaselt, et keelustamine ei ole midagi head kaasa toonud, siis kaotaks äkki kohe liiklusseaduse ja
          tekitaks liikluses anarhia. Tekib küsimus, kui palju siis paremaks muutuks???
          Sooviks siis Teilegi laiemat silmaringi ja avatud mõtlemist 😉

        • Avatar
          Vasta kätu 22. september 2015 at 14:20

          Kust on võetud see 3%? Mis ajaline määratlus on eelmine periood?
          Kui räägid numbritest, siis kasuta palun ametlikke andmeallikaid. Suitsetamise levimus aastal 2002 oli meeste hulgas
          57,9% ja naiste hulgas 25,7 (viide: Patterns of smoking in Estonia, Addiction. 2002 Jul;97(7):871-6) ja aastal 2006
          meeste hulgas 39,1 ja naiste hulgas 15,0 (viide: TAI tervisestatistika andmebaas). Tõesti ei viitsi sulle siin rohkem
          viiteid ja numbreid otsima hakata.
          Muuseas leidub ka kirjandust, mis tõestab ära, et just need keelud (müügikohad, suitsetamise kohad jne) on need, mis
          aitasid enamus maailmas suitsetamise levimust drastiliselt vähendada.

  • Avatar
    Vasta Agne 21. september 2015 at 09:50

    Minu meelest väga rumal postitus. Avaliku elu tegelased ei peaks seda niimoodi propageerima. Ta kuulub siiski
    narkootikumide alla ja seda ei peaks legaliseerima. Kui tahad oma jointi teha – tee. Oled siiani seda kätte saanud – saad
    edaspidi ka.
    Pole vaja seda legaliseerida, et iga poolearuline seda lihtsamini kätte saaks. Meil Eestis neid poolearulisi küllalt. Kanep ei
    mõju kõigile ühtemoodi.

    Aga see on vaid minu arvamus.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2015 at 09:55

      Minu meelest jälle just avaliku elu tegelased peaksid rääkima dekriminaliseerimisest – mis ei ole sama legaliseerimisega.

      • Avatar
        Vasta Liis 22. september 2015 at 09:19

        Mallu,
        Ilmselgelt pole inimesed väga põhjalikult lugenud su teksti, niiet nähakse vaid seda, mida soovitakse.
        Dekriminaliseerimine: de- tähendab mitte-/ära, kriminaliseerimine tähendab, et mingi tegu on tunnistatud kuriteoks ja
        see on kriminaalkorras karistatav. Legaliseerimine tähendab mingi teo muutumist süüteost täiesti legaalseks ehk
        lubatud teoks või tegevuseks
        Kõigile kes pole veel erinevusest aru saanud 😉

  • Avatar
    Vasta J 21. september 2015 at 09:32

    Kas sa tõesti arvad, et kui legaliseerime kanepi siis need fentanüüli vennad hakkavad kõik järsku kanepit tarbima, sest see on
    legaalne? 🙂 Ei, kohe kindlasti mitte!
    Ega need kes fentanüüli ja muud sellist kraami süstivad, nende jaoks on kanep juba liiga lahja. Nemad ei liigu sellelt redelilt
    enam sammu tagasi.

    Mine veeda üks päev narko ennetusega tegelevate inimeste seltsis, siis hakkad ehk teise pilguga vaatama seda asja.
    Pidevalt väidetakse, et kanepi laksu all pole keegi kedagi tapnud jne. Kas see on tõestatud fakt? On reaalselt keegi näinud
    politsei statistikat?
    Minu tuttav on kanepi uimas ühe sõbra surnuks sõitnud + teine sõber oli koomas mitu kuud…

    Ning väide, et siis pood hakkab dokumenti küsima on väga naiivne. Ega alaealised ka ise endale alkoholi ei osta..

    PS! Meditsiiniline kanep on Eestis legaalne alates 2005

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2015 at 09:56

      Miks sa arvad, et ma arvan, et fentanüüli sõtlased hakkaksid kanepit tegema? Jesus nagu… Loe eelmiseid kommentaare, saad targemaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Ketu 21. september 2015 at 09:04

    Ma ei lugenud teisi kommentaare läbi, kuid minul on olnud juba väga kaua aega kanepi legaliseerimise kohta kindel arvamus:
    Ma väga vabandan, aga minu meelest on Eesti inimene lihtsalt nii rumal, et neile (meile – loomulikult pean ma ennast
    “teistest” targemaks) ei saa anda signaali, et kanepi ehk siiski ju narkootikumi kasutamine on lubatud, kuna Eesti inimene
    oskab kuritarvitada absoluutselt kõike. Mina isiklikult kardaksin taolise signaali andmist ja leian, et meie ühiskonnale see
    midagi juurde ei anna. Küll aga leian, et karistused ei pea olema nõnda karmid – see võiks olla nö “salaja kokku lepitud” riigi
    tasandil. Eesti inimese rumaluse all pean ma silmas ka praegust pagulasolukorda. Eesti inimene (loomulikult ei saa siinkohal
    rääkida tõesti kõikidest inimestest, kuid aegajalt on üldistamine vajalik) ei tee enam vahet pagulasel ja mustanahalisel
    inimesel. See teema on nii absurd ja ei vajagi tegelikult praeguse teema all minu arvamust, kuid selgitasin ühe näitega, mille
    pärast üldistan Eesti inimesi üsna rumalaks. Ma ise olen õnneks ikka nii intellgentne ja tark (võtame huumoriga!), et süda
    läheb pahaks, aga ütlesin oma ausa arvamuse.

  • Avatar
    Vasta Mari. 21. september 2015 at 08:23

    Tean ka ühte inimest, kes oli ikka väga arukas tüüp,
    koolis läks hästi ja sai hea töö peale, aga niipea kui
    hakkas tänu seltskonnale kanepit suitsetama, muutus
    see inimene kardinaalselt. Temaga pole võimalik enam
    rääkida ühest teemast, kaldub koguaeg jutt ühest
    asjast teise, ta räägib koguaeg vandenõudest ja on
    muutunud nii ärevaks ja ausalt öeldes temaga
    suhtlemine tundub, et ta on suitsetanud enda ajud
    pehmeks. Ta on nüüd ka ülisuur kanepi toetaja,
    igakord kui tuli meil jutuks kanep, kukkus ta rääkima
    sellest, et kuidas kanep päästab inimesi, kellel on
    raske haigus, aga mille kuradi pärast ta seda ise siis
    teeb? Ma pooldan seda et kanepit tarvitada
    meditsiinilisel eesmärgil, aga täiesti terve inimene, kes
    legaliseerimist pooldab, seda suitsetab ja toob
    vabanduseks selle meditsiinilisi mõjusid tahab lihtsalt
    rahulikult enda laksu kätte saada.

    • Avatar
      Vasta Mari. 21. september 2015 at 08:25

      See tüüp veel ütles et kui on liiga igav töö tal, siis see
      paneb teda rohkem narkot tegema, et kindlasti on ta
      tänu kanepile ka muid aineid proovinud.

      • Avatar
        Vasta ivsh 21. september 2015 at 08:35

        See jutt võtab TÄPSELT kõik selle kokku, mida minagi arvan.

        Lisaks, ma ei saa täpselt aru, kuidas sa, Mallukas, arvad, et legaliseerimine suurendab metadooniasendusravi ja narkomaania
        ravi üldisemalt? Või vähendab fentanüülinarkarite hulka? Rehabilitatsioon on ju praegu ka täiesti olemas ja nende ravimite
        kättesaadavuse parandamiseks peaks hoopis teistsugustele petitsioonidele allkirju koguma.

  • Avatar
    Vasta Merle 21. september 2015 at 08:16

    Kuivõrd teema on oluline, siis lihtsalt pean argumentatsiooni vildakusele tähelepanu juhtima. Mitte kunagi ei saa ega tohi
    inimesele täiendava riski võtmist peale suruda argumendiga, et ta on juba varasemalt mingi riski võtnud (kas vabatahtlikult
    või peale sunnitult). Lihtne näide: Kui inimene elab keemiatehase kõrval, siis ei saa talle öelda, et ta peab aktsepteerima
    tuumajaama ehitust enda naabrusse, kuna tal on juba keemiaõnnetuse risk nagunii olemas. Tuumajaama ehitus ei vähenda ju
    kuidagi keemiaõnnetuse riski. Vastupidi, riskid liituvad ehk inimesele lisandub ka tuumaõnnetuse risk. Elik kuivõrd arutelu ei
    ole alkoholi asendamisest kanepiga, siis ei ole oluline argument, et ained on oma negatiivsetelt omadustelt enam-vähem
    samas kaalukategoorias. Ühiskonna jaoks tervikuna riskid kumuleeruvad. Ükski joodik ei jäta ju kanepipläru pärast alkoholi
    joomata. Alkohoolikutele liituvad hoopis täiendavad kanepisõltlased (kuivõrd praegu on tegemist ebaseadusliku tegevusega,
    siis see on siiski paljudele argumendiks mitte tarvitada), pluss tekib suur hulk ristkasutajaid (olenevalt tujust siis joint või alko
    või mõlemad koos), mis toob kaasa uusi ettenägematuid terviseriske. Absoluutselt ei ole nõus, et kanep on praegu sama
    kättesaadav kui alkohol. Mina ei tea küll kust saab ja puuduvad ka sellised tuttavad, kellelt midagi hankida. Kuna tegevus on
    ebaseaduslik, siis ei lähe ka poolvõõrastelt uurima ju. Alkoholi kohta, ehkki ma ise praktiliselt üldse seda ei tarvita, tean
    täpselt, et seda saab igast poest.
    Teiseks ei saa ma aru fentanüüli ja kanepi seosest. Kanepi pooldajad väidavad siis, et kanep ei ole hüppelauaks kangemate
    narkootikumide juurde ja samas ka, et ükski kangemate meelemürkide tarbija ei hakka nö tagasi tulema kanepi juurde.
    Vabandust, aga miks siis need kaks teemat üheks kokku miksida, kui neil mingit seost ei ole? Neid tuleb sellisel juhul käsitleda
    eraldi ja omaette argumentidega.
    Kolmandaks, palun võrrelda võrreldavaid asju. Ei saa küsida, kas sa eelistad, et su laps tõmbaks pigem ühe pläru või jooks
    ennast pildituks. Õige küsimus oleks, ka sa eelistad, et su laps tõmbab ühe pläru või joob klaasi veini/siidrit vmt. Või siis kas
    tõmbab ennast täiega kivisse või joob pildituks. Kusjuures mina eelistaks viimast varianti, kuna üle joomisel saab organism
    ennast kaitsta oksendamisega, aga üle tõmmatud kanepisuitsu organismist enam kuidagi kätte ei saa.

    • Avatar
      Vasta Pia 21. september 2015 at 09:00

      Väga nõus sinuga, Merle!
      Ei toeta Malluka petitsiooni ega ka legaliseerimise ideed.

    • Avatar
      Vasta S 21. september 2015 at 19:54

      asjalik ja mõtestatud kommentaar. aitäh, Merle!

    • Avatar
      Vasta Erts 21. september 2015 at 20:26

      Ka mina, kes ma olen üldjuhul Malluka vaadetega nõustunud pean siinkohal möönma kahjuks vastupidist. Ning küsiks sammuti,
      kuidas fentanüüli- ja kanepisuitsetajad üldse samasse patta kuuluvad? Ma ei näe neil mingit seost, võib-olla olen lihtsalt liialt
      rumal antud teema koha pealt. Kuid Merle kommentaariga 100% nõus.

    • Avatar
      Vasta D 21. september 2015 at 21:29

      Väga hea vastus!
      Mina pole ka narko poolt!

  • Avatar
    Vasta Mammu 21. september 2015 at 00:06

    Muus osas nõus, aga kanepi osas
    mitte. Tunnen ise inimest, kes on
    nüüdseks 10 aastat kanepisuitsetaja
    olnud. Ta pole isegi ekstreemne
    juhtum, kuna ta ei ole päris
    igapäevane kanepitõmbaja, aga
    iganädalane küll. Ja ei saa küll
    väita, et kanep inimese tervist ei
    mõjuta. Inimesel on tekkinud
    tähelepanu- ja mäluhäired ning
    sõltuvus paistab aastatega süvenenud.
    Kõige hullem on see, et inimene ise
    ei saa sellest aru, kuna probleemid
    on tekkinud vähehaaval ja järk-järgult.
    Seetõttu, kuigi pean end keskmisest
    palju liberaalsemaks, siis kanepi
    legaliseerimine (v-a meditsiinilistel
    näidustustel), on küll üks asi, mille
    kasutegureid ma näha ei oska.

  • Avatar
    Vasta Nojahh 20. september 2015 at 22:18

    Ma olen selle osaga sinu jutust nõus,
    et Eesti narkopoliitika ei kannata
    mingisugust kriitikat. Mina töötan
    alal, kus ma aeg-ajalt puutun ka
    narkomaanidega kokku. Tõesti, vahel
    ei viida seda narkoimas noort mitte
    kuhugi, isegi kainerisse mitte. Kui
    kõnnib, võib ju ka koju minna… Mis
    teate see sellele narkomaanile saadab.??
    Aga jah, kanepi legaliseerimine ei
    lahenda küll midagi. Kanepi
    pikaajalisel kasutamisel on samamoodi
    ohtralt halbu tagajärgi. Lisaks on
    kanep sageli hüppelaud millegi
    kangema jaoks.
    Fentanüül on opiaat, morfiini sarnane
    valuvaigisti. Kasutatakse seda
    meditsiinis narkoosi tegemisel.

  • Avatar
    Vasta Terje 20. september 2015 at 20:31

    Mallu! Suur musu musu musu sulle selle postituse eest! 🙂

  • Avatar
    Vasta Sai 20. september 2015 at 19:54

    sinu jaoks tuleb kindlasti üllatuse aga
    jumala rikkad ja täiesti heal järjel
    inimesed Eestis teevad ka muud
    narksi, kui kanepit. Ei pea silmas
    fentat, aga nt koksi tõmbavad väga
    paljud rikkad ärimehed ja ka
    poliitikud. Ja ma ei häma niisama..

    • Avatar
      Vasta maria 20. september 2015 at 20:29

      Natuke olen vastu, kui väitsid, et kanep ainult head pigem teeb. Minu enda tuttavatest on mõni selle tõttu justkui teises maailmas,
      selline kummaline ja kõhe jutt tuleb suust. Kindlasti on erinevaid mökse, mida müüakse noortele- ei usu, et see niivõrd puhas
      kraam on.
      Muidu täitsa nõustun su jutuga.

  • Avatar
    Vasta Rosanna 20. september 2015 at 19:20

    Kui palju neid hääli üldse kokku peab olema ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2015 at 07:56

      1000

  • Avatar
    Vasta Sume 20. september 2015 at 18:54

    Kui meil pakutaks heroiini asendusteraapiat, siis jääks alles rohkem nö puhast narkomaaniat. Praegu on narkomaanidel 1000
    muud probleemi peale narkomaania (probleemid perega, prostitutsioon, vargused jms) ja julgen oletada, et paljud langevad tagasi
    narkootikumide lõksu just nende kaasuvate probleemide tõttu. Narkomaan võib ju olla kliinikus, saada korraks abi, tuleb sealt
    kliinikust välja ja reaalsus lööb näkku – pere on ta hüljanud selle tõttu, et ta doosi saamiseks x asju tegi, kriminaalidest “sõbrad”
    nõuavad mingeid võlgu vms tagasi, politsei kahtlustab teda mõrvas, lisaks enda mälestused minevikutegudest, luupainajad jne.
    No ei ole hea stardipositsioon. Asendusteraapia võimaldaks selliseid jamasid ennetada ja seeläbi ka ravi tõhustada. Ilmselt on
    ikka lihtsam puhast elu alustada, kui pole kaelas võlgu ja meeles jubedused, mida doosi saamiseks tehtud sai.

  • Avatar
    Vasta maali 20. september 2015 at 18:32

    Minul tuli seda lugedes esimesena mõttesse see, et ma arvan et sul on mingid suured enesekindluse probleemid vms. ei ütle
    pahaga ega midagi.
    Sa oled varasemates postitustes rääkinud kuidas tahad teha kõike mis teised teevad, tahad koguaeg midagi üldse teha, tahad
    et kõik oleks hea jne.
    Siis see et sa pöörad kõik asjad naljaks. Videotest kõige paremini aru saada just.
    Siis see et sul on tugev empaatiavõime ja mis minu arvates on suuresti inimestel kellel on endal sügavamad probleemid. Neil on
    endel probleemid ja seetõttu suudavad ka teiste probleemidest paremini aru saada ja neid õigustada.
    Ja nüüd veel see postitus..räägid et oled narkot teinud. Ja mitte ainult ühe korra proovinud mingit ühte asja, vaid teinud
    mitmeid erinevadi ja kindlsti rohkem kui aint korra proovinud. Õnnelikud inimesed ei vaja reaalsusest põgenemist, jah
    lõõgastuda tahavad kõik, aga see midagi muud.
    Igakorraga jääb aina enam mulje et sul on minevikus olnud mingeid sisemisi probleeme ja siiamaani peegeldub see osaliselt
    sinu naljades ja empaatias.

    olen ise elanud läbi depressiooni ja tean natuke ikka millest räägin.. enamus depressioonis inimesed on just lõbusamad ja
    teevad nalja, peaasi et varjata tõelist olemustja ei peaks tegelema tõelisega

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 18:39

      No ma usun, et see narko katsetamise värk (ma ikka liigitaks seda proovimiseks, sest see aeg oli ala kuu kaks mu elust, mil mõni NV seda tegime) oli ikka pigem nooruses kinni, mitte selles, et ma oleks tahtnud teha, mida teised teevad. No ega ma pead ei tea anda, aga ma olin ka enne kokku puutunud seltskondadega, kus oleks saanud varemgi proovida, aga no vot kuidagi enne just ei huvitanud. Lambist tekkis siiski lõpuks huvi. Aga nagu öeldud, see oli ikka ilgelt ammu 😀

      • Avatar
        Vasta kätu 20. september 2015 at 20:09

        Normaalsest kodust tulnud lapsed ei sattu sellistesse seltskondadesse…ja kui sattuvad, siis ütlevad ei ja hoiavad eemale,
        mitte ei “proovi kuu või kaks mõni NV oma elust narkotsi”.
        Lapsi ei pea kasvatama vati sees, vaid tervetes kodudes, kus ei ole valikuks, kas mu laps tõmbab kanepit või paneb alksi.
        Lapsi tuleb kasvatad nii, et nad teavad, mis on päris elu ja mis idiootsus.

        Aga mul on hea meel, et tulgu sellele petitsioonile või miljon allkirja, siis seadusena see läbi kindlasti ei lähe. Õnneks on veel
        alles ka mõistusega inimesi siin Eesti riigis ja meie valitsuses!

        • Avatar
          Vasta ... 20. september 2015 at 20:50

          vaidlen vastu sulle Kätu. täitsa normaalsetest ja toredatest peredest noored ei ole sugugi teistmoodi. kõik oleneb
          näiteks seltskonnast. Kahjuks tean ka mina inimesi, kes tarbib narkot kanepit ja muu sodi. kuna ise ma ei ole kunagi
          midagi sellist proovinud, siis mina olen selle vastu, et minu tuttav/sõber tablette alla tõmbab. aga need kes tarbivad
          kasvõi vähesel määral, need on täiesti normaalsed inimesed, täiesti normaalsest perest. on ka paar erandit. Mina
          olen selles kambas kus kõik (va mina) on narkot teinud/teeb ja üks sõber on hetkel kanepist täiesti sõltuvuses, teine
          sõber oli, aga suure veenmisega ta hakkas aina vähem seda tegema ja nüüd teeb minimaalselt, kuid selle aja jooksul
          on ta muutunud väga paranoiliseks ala meie telefone kuulatakse pealt, igalpool on illuminati, 3. maailmasõda tuleb ja
          seal löövad kaasa Zombid. Lisaks tema emotsioonid kadusid kui ta polnud laksu all. mingi uuring näitas, et savu
          kahjustab aju seda osa, kus tekivad emotsioonid.. niiet noh ma ei tea. mina allkirja ei anna, kuigi see asi on nii kahe
          otsaga

          • Avatar
            kätu 20. september 2015 at 21:48

            Väliselt normaalsed pered ei pruugi alati terved olla. Päris paljudes normaalsetes ja heal järjel olevates peredes ei
            ole laste ja vanemate vahel usalduslikku suhet, ei räägita sellest, kuidas kellelgi päriselt läheb jne.
            Huvitav, et sul endal on nii palju halbu näiteid seoses kanepiga ja sa ise ei prooviks/pole proovinud, aga ütled, et
            see on kahe otsaga asi…
            Narko on narko ja selles osas saab olla ainult üks seisukoht!

        • Avatar
          Vasta Minu nimi 20. september 2015 at 22:14

          Hui… mis asi on normaalne perekond?! Mis asi on üldse normaalne?! Niipea, kui keegi seda sõna kasutab tuleb mul
          nende tahtest ja taotlusest hoolimata silme ette kunagi “vremjas” nähtud rullnokad Pets ja Aigo (või mis nende nimed
          ka olnud poleks) ning ma omistan sellele inimesele sama inteligentsitaseme… Õnnelikud inimesed? Vähemalt
          eestikeelse netikommentaariumi suhtlusstandardite baasil on alust arvata, et liiatigi paljud kallid kodumaalased
          leiavad oma õnne ja õndsuse lausklollusest ja kitsast silmaringist. Ignorance is a bliss as they say!

  • Avatar
    Vasta Kaugelt põjhamaalt 20. september 2015 at 18:05

    Olen ise olnud juba 15 aastat “savu jünger”. Olen nõus
    väidete ja faktidega kanep vs alkohol/tubakas ja kanep vs
    sodi mis paneb sind oma nägu kärna sügama. Sellest
    sõltumata tundub mulle, et pro legaliseerimise gängil kõige
    suurema argumendi kas oma kogematusest või vähese
    uurimis tööpärast tähelepanuta jätnud. Kanepil on ka
    positiivsete toimete kõrval ka suur sõltuvuse tekkimine,
    mitte füüsiline aga see, et seda sobib kasutada saavutuse,
    kurbuse, haiguse, ülepingutuse, loovuse jne. puhul, jaoks või
    vastu. Kahjuks aga kanepi regulaarne suitsetamine teeb
    inimese laisemaks, aeglasemaks ja vähem huvitundvaks.
    Need suitsetajad kes elavad aktiivset elu ilmeslt ei tea millest
    ma räägin. ma ei teaks ka kui ma poleks tähelepannud et minu
    gäng kellega me koos alustasime suitsetamist, üle poole
    nendes enamasti tollel ajal koolielus, perega, muudes
    aktiviteetides parimad olid, olid täiskasvanu ikka jõudnud
    maha jäänutena. Uurides ja analüüsides nende, uute tutavate
    ja enda kogemust, ei oleks võimalik muule järeldusele tulla.
    Kui aga kogu ühiskond saaks ligipääsu sellele imerohule?! See
    pärast tublid aktivistid keskenduge selle
    dekriminaliseerimisele ja ühiskonna ja poliitikute teduvuse
    tõstmist selle aine tegelikust toimest ja sellerinevust mudest
    narkootikumidest.

  • Avatar
    Vasta linnavurle. 20. september 2015 at 17:49

    Tere.
    Mina olen pool aastat enamvähem iga nädal 1-2 jonti teinud. Ma olin varem väga sõltuv teistest inimestest, mul oli vaja kiitust
    ja tunnet, et ma kuulun kuhugile. Mul tekkisid stressist peavalud ja korralikud unehäired. Sõber tuli ükspäev külla, joint taskus.
    Polnud varem mitte ühtegi narkootikumi proovinud. Alkoholi jõin ka väga vähe.
    Peale seda aga asi muutus. Esitseks ma rääkisin ennast tühjaks, nutsin ennast tühjaks, kirusin kõikki taga. Kui pea selgeks
    tõmbas mõtlesin, et mida ma tegin ja no suht kass oli. See oli yks hea õhtu. Ma sõin, ma sain magada ja pea ka ei valutanud
    enam.
    Peale seda ostsin endale koju yhe grammi. Nädalas teen üks-kaks jointi, chillin, teen tööasju, tegelen hobidega, sõidan autoga.
    Keegi ei tea, et ma suitsetan. Ainult see sama sõber. Leidsin hea lahenduse, et kanepilõhnast ka lahti saada kohe.
    Elu on lill. Kõik kes suitsetavad, ei ole mingid süstle vennad. Googeldage ja lugege kuidas see haiguseid ravib. Nt usas on uks 7
    aastane laps, kes hommikut alustavad kanepikommiga. Ennem ei saanud kõndida ja suri aeglaselt, nüüd jookseb ringi ja on
    terve ja tugev laps..

  • Avatar
    Vasta k. 20. september 2015 at 17:45

    Väga õudne on lugeda seda postitust. Sinusugused
    inimesed, Mariann, kes omavad natukene kuulsust ja
    ka mõjuvõimu, peaksid ikka väga mõtlema enne
    selliste steitmentide tegemist. Kanep ei ole süütu
    looduslik taim. Üha enam on olukordi, kus inimesed
    lõpetavad peale oma esimest mahvi hullumajas. Ja
    seda ei ole võimalik ette teada, kuna see on
    geneetiline. On inimesi, kes on kanepit tõmmates
    suitsidaalsed jnejne.
    Mis puutub fentanüülisurmadesse, siis ei ole ühtegi
    fentasõltlast, kes oleks nõus üle minema kanepile,
    seda sel põhjusel, et kanep ei oma neile mingit mõju.
    Neil on vaimne ja füüsiline sõltuvus, millest välja tulla
    on ikka väga keeruline ja aega nõudev.
    Ja seda oli lausa kurb lugeda, et sa arvad, et Eestis
    midagi ei tehta. Loe mõnd artiklit või uuri, kui suure ja
    raske töö on ära teinud meie narko osakonna
    inimesed Tervise Arengu Instituudist. Selle töö
    tulemused ei tule paraku üleöö…
    Ja veel tahaks ma küsida, et kus on see loogika, kui
    meie sotsiaalministeerium maksab iga-aasta suuri
    summasid, et teha ennetustööd ja kampaaniaid ja
    nüüd tuleb seesama valitsus ja legaliseerib kanepi? Ma
    ei tahaks sellist valitsust, sest ajalugu näitab, et sellist
    valitsust inimesed ei usalda (uuri nt Hiina ajalugu).
    Mina isiklikult keelustaks ka tavasuitsu ja maksustaks
    veelgi alkoholi, sest kui inimene on ise oma tervise
    osas rumal, siis ei jää muud üle, kui teda kaitsta
    keelamise teel.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 18:34

      Ma ei saa aru, miks sa arvad, et MINA arvan, et fentanüülisõltlased kanepi peale üle läheks? Ma rääkisin üldiselt narkopoliitikast ja käsitlesin kahte teemat, mis mõlemad sinna kategooriasse lähevad. Need ei ole, ega peagi olema teineteisega seotud. Aga ma jään ikka oma arvamuse juurde – mainisin ju ka, et on inimesi, kellele kanep ei sobi, ega ma ei käsi ju kellelgi seda suitsetada, jumala eest.

      • Avatar
        Vasta Kata 20. september 2015 at 19:03

        Inimesed on debiilikud ausōna hoia ja keela ??
        ? aga sulle 10 punkti mallukas, et julgesid selle
        välja öelda ! ?

    • Avatar
      Vasta Jones 20. september 2015 at 19:03

      Tean isiklikult inimest, kes on süstla pealt saanud ära tänu kanepile ja praeguseks on tal pere ja kodu ja kõik sujub.. erinevalt
      sellest mis oli 4-5 aastat tagasi.

    • Avatar
      Vasta Minu nimi 20. september 2015 at 22:02

      Üha rohkem võtab sinusuguseid pealiskaudseid inimesi, kes meediasitta süües ennast erudiitideks peavad, sõna avalikus ruumis.
      Üha rohkem näen ma, milliste inimeste keskel olen sunnitud sünnijärgsest nostalgiast tingituna elama.
      Üha rohkem kardan, et ühel päeval pean teie pärast siit riigist nutt kurgus lahkuma.
      Oma mätta otsast vaadata oskab iga üks, tubli 5+ nüüd näita, et sul on ka empaatiavõimet ning ajumahtu sügavamateks mõteteks.
      Mitu käiku males ette mõtled? Kardan, et tean vastust…

  • Avatar
    Vasta spike 20. september 2015 at 16:33

    kuulge, teeme ikka natukene wahet fentanüülil ja kanepil…. kanep ei ole selle loo suhtes mite mingi narkootikum ja ma arwan, et
    kui isa, ema pühapäewal wäikse piibu teewad, ei juhtu sellest küll weel mingi lapsepõlwe trauma lapsele…. saame ükskord
    valedest üle ja tugineme palun teaduslikele faktidele… hakkasin siin esimest kommentaari lugedes juba peaaegu keema… kui
    inimene on rumal, siis on talle wäga keeruline selgeks teha, et ta on terwe elu valedes elanud… ja neid näiteid ajaloost wõib tuua
    kuhjaga…. teha ise enda kehaga ja teisi häirimata, mida sa ise tahad, peaks olema iga inimese vabadus ja mitte kellelgi teisel ei
    peaks olema võimu seda keelata….

    • Avatar
      Vasta Triin 20. september 2015 at 17:41

      Paraku sellistel vendadel (jah, mitte kõikidel) on vabadus istuda rooli ja sõita teisi inimesi surnuks.

      PS: Vabandan, et kaks minu kommentaari nii ühte auku lähevad, põhimõttelsielt eelmise kommentaariga ütlesin ju sedasama.
      Minu hirm ongi see, et tehku enda kehaga, mis tahab, aga selle kehaga teisi kasti sõita ei ole normaalne.

      • Avatar
        Vasta Sven 20. september 2015 at 21:12

        Mis argument see selline on? Kas keegi kunagi kuskil nendest dekriminaliseerimise pooldajadest on poole sõnagagi öelnud,
        et peaks olema lubatud vines peaga rooli istuda või?!? Kas koolis õpetati ainult kirjutamist või ikka lugemist ka natuke?!

        Dekriminaliseerimine tähendab seda, et kanepit tuleks käsitleda sarnaselt tubakale ja alkoholile. Kõik.

        • Avatar
          Vasta Ebapärlikarp 21. september 2015 at 08:25

          Käsitledes seda sarnaselt alkoholi ja tubakaga, tekibki juurde uus riskigrupp inimesi, kes kanepilaksu all rooli istuvad.
          Oled sa loll või millisest osast sa mu jutust aru ei saanud? Kuna hetkel on Eestis niigi narko- ja alkojoobes juhtida arv
          suur, siis suureneks see veelgi.

          • Avatar
            Sven 21. september 2015 at 23:46

            Ma ei saa aru – kas sinu maailmas on lubatud alkolaksu all rooli istuda? Sellest ma ju räägingi, et tuleb käsitleda
            alkoga sarnaselt – kui oled täiskasvanu, siis joo selleks ette nähtud kohtades nii palju kui aga jaksad, aga on teatud
            asju mida täis peaga teha ei tohi sh autot juhtida. Lihtne. Miks selle juures aga kanepi omamine kriminaalkuritegu
            on, jääb arusaamatuks. Kust sa need andmed võtad, et kui kanepi omamine oleks dekriminaliseeritud, siis tuleks
            kanepilaksu all sõitjaid kõvasti juurde? Laest?

          • Avatar
            Ebapärlikarp 22. september 2015 at 08:53

            Küsisin, oled sa loll… Sain oma vastuse.

  • Avatar
    Vasta Ebapärlikarp 20. september 2015 at 16:18

    Pole enda jaoks seda teemat selgeks mõelnud,
    aga esimese hooga ja esimese asjana
    kardaksin, et nende roolijoodikust värdjate,
    kes meie riigis liigagi tihti inimesi, kaasa
    arvatud lapsi, surnuks sõidavad, lisandub veel
    teatud kontingent potentsiaalseid mõrvareid.

  • Avatar
    Vasta Killu 20. september 2015 at 16:00

    Mina ei poolda. Jah üks joint aegajalt… Fain aga kuidas sa teed kindlaks kuna, kui palju ja kui tihti inimene
    suitsetab kanepit? Ma tean kahte inimest väga hästi, kes reaalselt olidki aoltuvuses kanepist. Mitte
    kummagi nende elu ei läinud hästi. Üks sattus skitsofreenia ja psühhoosiga haiglasse, käis sealt sisse
    välja. Kanepi tegemist ei jätnud. Teine oli tark poiss, oleks võinud kaugele jõuda. Kuid tihe kanepi
    suitsetamine pehkis ajud ära nii hullult, et mõnikord ei saanud sa tema jutustki aru. Nüüd ei suuda ta
    ühtki ametit pidada. Pole päevagi ilma kanepita. Nüüd sa kindlasti ütled et aga mis, alkohol võib täpselt
    samamoodi ühe inimese elu ära rikkuda, ei tähenda, et kõik peaks selle pärast alkoholist loobuma. Fair
    point. Aga kui see joobes inimene rooli taha istub siis on politseil üks lihtne hingamistest et seda kindlaks
    teha. Lisaks ühiskondlik hukkamõist ning ehk ka teised peokaaslased, kes siiski sõbra autoroolist eemale
    keelitavad. Kanepi puhul pole eriti kumbagi. On hulgeliselt inimesi, kes väidavad et kanep ei kuuda nende
    reageerimisvõimet ega tee neid halvemaks juhtideks, ning on hulgal inimesi, kes nõustuvad. Olles aga
    proovinud, ma ei saa kuidagi nõustuda. Kõik sellised meeltele ja tajudele mõjuvad ained võivad muuta
    inimese käitumist roolist. Ning kui politsei sellise kinni peab ja puhkumine näitab nulli… Noh siis vaid
    reaalse kahtluse korral saavad mad inimese kaasa võtta ja temalt vereproovi nõuda. Kanep aga püsib
    veres kauem seega võis inimene tegelt olla teinud paar päeva tagasi ja no problem. Aga veri näitab et on
    tarbinud. Kahjuks paljud inimesed ei ole väha vastutustundlikud ega hoia end kanepiuimas rooli
    istumast. Samamoodi, jah alkohol on lubatud ning jah ta tapad paljusid… Ja siinkohal ma pean ütlema, et
    oleks võimalik midagi keelustada, mis on alati olnud lubatud (ilma usas kogetud tösiste tagajärgedeta)
    siis ma toetaks ka alkoholi keelustamist just sel samal põhimöttel. Ning siinkohal mainin ära et ma oleks
    ikka väga bummed kui ma ükshetk enam veini ei saaks nautida. Räägita kanepist kui ilmsüütust ainest on
    ka minu ailmis pisut naiiivne. Enamik meid ehk jah, ei juhtu midagi. Samas unustad sa ära, et kanep on
    täpselt samamoodi sisse suisetatav aine nagu seda on tubakas ja viib täpselt samamoodi kopsude
    tahmumiseni ning võib seega põhjustada kopsuvähki. Samamoodi võib tihe ja noores eas alguse saanud
    kanepi tarbimine viia psühhoosini (nagu see juhtus mu sõbraga). Rääkida kanepist kui ilmsüütust ainest
    ei ole hea. See võibki jätta mõnele sinu nooremale lugejale mulje, et nii ongi. Ja nooremaid lugejaid on sul
    ka. Nõustun et kanep ei ole kuradist, samamoodi oma heade ja vigadega nagu näiteks alkohol. Aga ka
    kanepil on vigu. Kanep võib erinevatele inimestele mõjuda väga erinevalt ning võib mõnele inimesele
    mõjuda lausa tõepoolest esimese sammuna kangemate uimastite juurde (nii nagu me kõik ei reageeri
    alkoholile või tubakale samamoodi). Seega minu soovitus oleks mitte maalida kanepit nagu mingit
    taevamannat mis mitte midagi kahju ei tee, annab ainult hea tuju, loovuse ja lõbususe (kreatiivus oli vist
    sinu kasutatud sõna).

    • Avatar
      Vasta Anu 20. september 2015 at 20:55

      Jutu jätkuks, et väga paljud inimesed usuvad ja
      väidavad ka seda, et alkohol ei mõju neile nii nagu
      teistele ja nad on võimelised autoroolis olema. Jah,
      mõjubki inimestele erinevalt, aga pole ju mingit viisi, et
      seda kuidagi kindlaks teha. Ohutuse mõttes peaks
      mõtlev inimene siiski sõitmata jätma, isegi kui ta
      tunneb, et on ok.
      Lõbusas olekus kanepit tõmmanud inimene
      tõenäoliselt mõtleb siis, at aah kõik on chill, midagi ei
      juhtu. Nojah.
      Teine asi, mis nüüd kõlama on jäänud paljude
      suhtumisest, et ‘kanep on nii ohutu, ei tekita sõltuvust,
      teeb kõik lõbusaks, never kedagi vägivaldseks. Ainult,
      et kõigile see ei sobi – kui ei ole eelsoodumust
      vaimuhaiguseks vms, aga selle peaks ikka inimene ise
      ära tundma, kui ta on depressiivne vms.’
      Noh, well. Esiteks ju masendunumad ja ennast
      teistmoodi tundvad tahavadki tõenäoliselt ennast
      lõbusamalt tunda. Kuidas krt peaks inimene, noor
      ininene, sellest ise aru saama, et just tema võib
      kergemini langeda ärevushäire või skisofreenia
      küüsi??
      Samamoodi ju alkohoolikud. No inimene kellel on
      eelsoodumus alkoholismile ja kes on depressiivsem ja
      blaablaablaa, see ei peaks üldse alkoholi proovimagi.
      Nii, aga kas inimesed teevad seda siis??
      Kuidas te kullakesed, siis kujutate seda pilti ette, et
      inimesed hakkavad kanepile ei ütlema?? Lihtsalt oma
      sisetunde järgi, et oi mina vist olen see kellele kanep ei
      sobi!??
      Andke andeks, aga mina sellesse ei usu.
      Lauslollus on kogu see värk.

      • Avatar
        Vasta t 21. september 2015 at 13:42

        +1

    • Avatar
      Vasta Minny 20. september 2015 at 21:48

      Narko puhul on olemas ka kiirtestid. Politsei
      on teinud ka narkoreide autojuhtidele. Seega
      väita, et ainult veretest näitab, ei saa. Etanooli
      õige koguse määramiseks peaks samamoodi
      tegema vereanalüüsi 😉

  • Avatar
    Vasta Mia 20. september 2015 at 15:48

    Ja jutu iroonia on see, et sa paned nihilisti artikli, kus tüüp räägib, kuidas ta alustas kanepist (tekkisid psühholoogilised häired) ja
    siis läks edasi fentanüüli peale. Good work.

    • Avatar
      Vasta to Mia 20. september 2015 at 18:58

      Tüüp jõudis seal loos (ja kahjuks mitte meie ainsa noorena) kanepist fentanüülini just tänu Eesti absurdsele narkopoliitikale,
      mitte selle pärast, et kanep oleks olnud hüppelaud (millele sa oma postituses ilmselt viitad ja milline teooria (hüppelauateooria)
      on nüüdseks vist küll juba viis ja enam aastat tagasi teadusringkondade poolt ümber lükatud).

      • Avatar
        Vasta Sannu 20. september 2015 at 20:50

        Artiklis on ju selgelt kirjas, et kanep keeras tal psüühika ära – Kuskil 2,5 aastat hiljem 16 aastasena, peale ühte
        järjekordset õied-kino-mäkk trippi õhtul koju jõudes tundsin, et midagi on nagu väga valesti. Läksin õhtul hambaid
        pesema ja vaadates end peeglist, tabas mind täielik ebareaalsuse tunne.Tundus, et see inimene kes sealt mulle vastu
        vaatab, ei ole mina.

        Järgnevate kuude jooksul muutusin ma täiesti teistsuguseks inimeseks. Ma muutusin paranoiliseks, ärevaks, mul olid
        paanikahood, sundmõtted ja kartused täiesti tühiste asjade ees, ma ei suutnud enam keskenduda mitte millelegi. Mu
        enesekindlus oli purunenud ja ma olin sügavas depressioonis. Kanepi suitsetamise jätsin päeva pealt maha ja hakkasin
        internetist uurima mis võiks olla minu sellise enesetunde põhjuseks ja sealt kooruski välja väga palju asjalikku infot mida
        oleks võinud need faking lektorid ja pedagoogid 3 aastat tagasi rääkida, mitte üritada meid sirgeks hirmutada mingite
        debiilsete ja naeruväärsete valedega.

        • Avatar
          Vasta Sannu 20. september 2015 at 20:59

          ja hilisemast lõigust -Muidugi teadsin ma nii palju, kui mulle koolis nende kohta paska aeti ja kui palju ma
          Politseikroonikast või Krimist nägin ja lugesin, aga kuulda mida räägib inimene kellel olid samamoodi kanepist tingitud
          probleemid ja kuidas opioidid talle on abiks olnud – see oli teistmoodi.

          Inimene ilmselgelt tunnistab kuidas kõik sai alguse kanepist, aga ometi loetakse musta valgeks.

          • Avatar
            Sannu 20. september 2015 at 21:11

            ja veel – Järsku taipan, et kõik minu mured ja probleemid, mis olid tingitud kanepist, on kadunud. Igasugune
            ärevus, depressioon, enesekindluse probleemid ja muu selline oli hetkega läinud. Tundsin, et olen jälle mina ise.

            Tüüp korduvalt kirjutab, et kanep põhjustas talle püsivaid probleeme, mida ta püüdis siis kangemate
            narkootikumide abiga kaotada ja ikka leidub inimesi, kes seda artiklist loevad ja lugeda ei oska .

    • Avatar
      Vasta Kristjan 21. september 2015 at 08:20

      Ma arvan, et ta alustas kohvist tegelikult. Point on siin see,
      et kui inimesel mõistust ei ole siis oleks ta selleni jõudnud
      nii ehk naa.

  • Avatar
    Vasta Maarja 20. september 2015 at 15:30

    Mina isiklikult kanepit ei kannata, sest mul
    tekivad juba ühest hitist hullud parakad ja
    selline vaikselt lämmatav tunne. Samas ma aga
    pooldan kanepi legaliseerimist, tuleb ainult aru
    saada, et kanep ei ole kõigile, kõigi organismid
    ei talu seda sama moodi. Mu ekskuti
    sõprusring koosneski ainult kanepi
    suitsetajatest, ja uskuge mind, neid oli palju.
    Mitte keegi aga ei pööranud sellest ära, kõik on
    siiani tublid, töökad inimesed ja veel täie
    mõistuse juures. See, et kanep inimese vaimset
    tervist mõjutab, on minu arvates pigem erand
    kui reegel.

  • Avatar
    Vasta Kät 20. september 2015 at 15:28

    Üks asi on kanged narkootikumid aga hoopis teine teema on nö legaalsed asjad nt spice, mis ongi ju välja mõeldud sellepärast
    et kanep on keelatud.
    UKs on kõik see legaalne kraam tõsine probleem, kõrvalnähud ja sõltuvuse teke on hullem kui heroiinil. Ma ei ole päris täpselt
    kursis kuidas Eestis nende asjadega hetkel olukord on aga tean, et mõned aastad tagasi olid need ka Eestis väga populaarsed.
    Kui kanep oleks legaalne siis poleks inimestel põhjust osta igasuguseid kahtlaseid ase-aineid.
    http://www.vice.com/en_uk/video/spice-boys

    Igal asjal on oma head ja halvad küljed, täiskasvanud inimestel peaks piisavalt aru peas olema, et ise otsustada mida proovida
    ja tarbida.

    • Avatar
      Vasta Grete 20. september 2015 at 15:33

      Spice oli mittekeelatud väga vähe aega.

  • Avatar
    Vasta MM 20. september 2015 at 14:57

    Mina olen legaliseerimise vastu – aga see on minu isiklik arvamus.
    Ma ei leia, et nö. soft narkootikumite legaliseerimine aitaks vähendada heroiini, fentanüüli vms narkosurmi, sest need, kes juba
    nii kui nii neid aineid süstivad, nemad ei tee kanepit. Pigem näen mina selles ohumärki, kui riik sisuliselt soosib kanepitarbimist
    – minu arust julgustab see just noori kanepit proovima (sest see on ju legaliseeritud) ning sealt edasi on juba lihtne samm teiste
    narkootikumiteni.

    See, et meil on palju narkosurmi on ju ka seotud sellega, et meil on palju süstivaid narkomaane ning meil on kõrge HIV/AIDS-
    iga elavate inimeste hulk. Ning need nähtused ei ole tekkinud ju üleöö.

    Eestlased ei oska (jah, nii ütlengi, ei oska) mõnuainetega piiri pidada – ei alkoholi, narkootikumite vms-ga, nädalavahetusel end
    umbe joomine on tavaline, isegi uhke üritus, mitte miski mille puhul tuleks silmad häbi pärast maha lüüa. Kardan, et narko
    legaliseerimisel läheks kanepiuimas olemine sama teed – “näe, ma teen kanepit, ma olen NII kõva mees, ma olen nii laksu all,
    aga see on okei, sest see on ju KHUUL ja pealegi, ainult ossid ei ole nädalavahetusel umbes”. Umbes selline on suhtumine
    hetkel nö. teise Eesti noortel, kes juua armastavad, küllap muutub see suhtumine samasuguseks ka kanepi puhul. Seega, ei
    toeta.

    • Avatar
      Vasta Grete 20. september 2015 at 15:26

      Esiteks ossid on ka nädalavahetusel täis ja
      teiseks tahavad noored proovida just keelatud
      asju. YouTubes on sari “world strictrst
      parents” ja seal ühes osas saadeti mingid UK
      pubekad hollandisse. Seal koolis olid nad kohe
      mingi oujee, siin saab tossu teha ja kohalikud
      hollandi teenagerid ütlesid, et me ei suitseta.
      Uk noored olid hämmingus et miks? Vastus oli
      lihtne – see on lubatud, puudub pinge seda
      teha. Igav. Vot.

      • Avatar
        Vasta Terje 20. september 2015 at 20:41

        KUsjuures mul oli sama teema. Kohtasin ühte paarikest Hollandist, kes ei olnud elus kanepit suitsetanud- minu jaoks oli see
        nagu Say whaaat? Kuidas see võimalik on , et te olete Hollandist ja pole isegi proovinud kanepit, et kas uudishimu ei ole? Nad
        küsisid minu käest, et aga kas mina tavalist sigaretti teen- ja tõepoolest ei tee ja sain pointile pihta. See, et see on legaalne, ei
        tähenda et kõik ummisjalu suitsetama tormavad.

  • Avatar
    Vasta K 20. september 2015 at 14:55

    Ma iga kord elu eest väldin kanepiteemaliste artiklite/postituste all kommentaaride lugemist, sest ma lähen iga kord lihtsalt nii
    närvi. Olles ise alkohoolikute laps, samas omades sõpru, kes on aastaid (ja ma mõtlen ikka AASTAID) kanepit suitsetanud, siis
    ma usun, et olen adekvaatne küll arvamust avaldama. Kõik need sõbrad on oma eluga hakkama saavad inimesed, kes teinekord
    teevad ühe jointi. Üks neist on õpetaja, üks algaja jurist. Keegi ei ole skisofreenik, keegi ei ole “juurvili”. Ma ei ütle, et kanep
    oleks 100% ohutu- kindlasti mõjub see inimestele erinevalt. Aga ma ütlen kindlasti, et seda ei saa teiste narkootikumidega
    ühte patta panna. Lisaks-kui palju surmasid on Eestis tingituna kanepist? Kui palju aga alkoholist? Kui palju
    sigaretisuitsetamisest tingitud kopsuvähist? Kui palju kallalatunge/vägistamisi on toime pandud kanepiuimas? Sama küsimus
    nüüd alkoholi kohta. Samas on nädalavahetusel enda purju joomine ühiskonnas normaalne. Kui seltskonnas ütled, et alkoholi
    ei tarbi, vaadatakse sind veidralt/küsitakse, kas oled rase. Kui aga ütled, et teed kanepit, sildistab ühiskond su automaatselt
    narkariks.
    Lõppu veel ka oma kogemus. Mul olid aastaid migreenihood. Ikka hullud migreenihood. Kui õigel ajal (kui peavalu veel tugev ei
    olnud) valuvaigistit ei võtnud, sisi hiljem see enam ei aidanud ja oligi päev rikutud-oskendamine, püsti seista ei saa, silmi lahti
    teha ei saa. Lõpuks ei aidanud valuvaigistid ka enam ja proovisin kanepit ka migreenihoo korral ja see oli ainus, mis aitas. Enam
    mul migreenihooge olnud ei ole, aga ütlen julgelt, et kui tuleks, siis teaks, kuidas seda leevendada. 🙂

    • Avatar
      Vasta K 20. september 2015 at 15:10

      Aa ja ma mainiks ka, et MITTE ÜKSKI neist vähemalt kümnest minu tuttavast, kes on pikaaegselt ja suhteliselt regulaarselt
      kanepit tarviatnud, ei ole “kangema kraami” peale üle läinud, nagu mitmed siin väidavad, et varem või hiljem kindlasti juhtub.

      • Avatar
        Vasta eku 20. september 2015 at 15:16

        Halleluja! 🙂

  • Avatar
    Vasta eku 20. september 2015 at 14:43

    Ma olen kohati nõus, kohati mitte.
    Esiteks, ma arvan, et kanepi legaliseerimine ei aita
    kuidagi kaasa narkosurmade vähenemisele ega
    fentanüülisoltlaste vähenemisele.
    Küll aga olen ma 100% nõus, et kanep tuleks
    legaliseerida. Seda lihtsalt teistel põhjustel. Esiteks –
    tohutu kasum riigile. Reguleeritud kanepimüük tagaks
    puhta kanepi kasutamise neile, kes nagunii kasutavad.
    Riik teeniks aktsiisi pealt roppu kasumit. Jms

    Aga lugejatel väita, et kanep on hullem, kui alkohol?
    Lauslollus. Samaväärne sõltuvus. Keegi kirjutas, et
    kanepiuimas inimene kusi end täis ja ei teadnud oma
    ema nime? Alkohol seda ju ometi ei tee.
    Kanepi aastatepikkune igapäevane suitsetamine teeb
    ebaadekvaatseks ja köögiviljaks? Hea, et joodikud nii
    vahvad, nunnud ja meeldivad on.
    Kanep tekitab psühhoosi vahel? Ma olen isiklikult
    meedikuna sidunud voodi külge kinni alkohoolikuid,
    kes näevad kuradeid ja agente.
    Kanepiga autot juhtides kaotab juht reaalsustaju?
    Hea, et meil roolijoodikuid pole.

    Kindlasti pole kanep hullem, kui alkohol. Aga miks
    alkohol on kättesaadav kõigile ja kanep pole?
    Pigem peaks olema nii, et keelatud on kas mõlemad
    või lubatud mõlemad.

  • Avatar
    Vasta Maria 20. september 2015 at 14:23

    Ja kuidas sa sellesse suhtuksid kui su tütar
    teismelisena kanepit tarvitama hakkaks?

    • Avatar
      Vasta K 20. september 2015 at 14:40

      Ma vastan ka sellele. Ma räägiks talle võimalikest ohtudest (oht skisofreenia avaldumisele, oht, et keegi ei müü sulle puhast
      kanepit, vaid millegagi pritsitud/segatud) aga ma eelistaks 100x enne ,et mu tütar teeks teinekord peol ühe jointi, kui, et jooks end
      täis. Ja jah, ma olen ise lapsevanem. Tütre vanem, kusjuures.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 14:44

      Ma eelistaksin muuseas, et ta tõmbaks kanepit, kui jooks ennast umbjoobe. Samas ka vanus “teismeline” on väga mitmeti mõistetav. Ma eelistaks muidugi et ta oleks siis 18, aga eks seda näitab aeg, mida ta kunagi tahab proovida ja mida mitte.

  • Avatar
    Vasta anu 20. september 2015 at 14:22

    Ei saa mitte vaiki olla. Kanepi
    legaliseerimine ei muudaks kindlasti
    olukorda paremaks. Need, kes praegu
    tarbivad heroiini, kokaiini või muud
    säärast, ei pöördu kindlasti tagasi
    kanepi juurde, olgu see siis legaalne
    või mitte. Võib-olla tõesti on
    kanepil mingil määral raviv toime,
    aga kujutage nüüd ette kui kõik
    noored oleksid pidevalt kuskil teises
    maailmas. Tõsi, selle kättesaamine
    oleks legaliseerimise puhul
    tõenäoliselt alates mingist kindlast
    vanusest, kuid millal vanus enne
    kedagi takistanud on. Ja varem või
    hiljem viib pidev kanepi suitsetamine
    edasi kangema kraami peale.
    Isiklikult ma ei ole kursis kanepi
    hindadega, kuid kindel on see, et
    legaliseerimisega lähevad hinnad
    tunduvalt kallimaks, mistõttu ei kao
    varastamine/enda müümine samuti kuskile.
    Samuti on kahtluse all petitsiooni
    taotluses olev lause: anda
    viivitamatult amnestia kõigile
    kanepiga seotud süütegude eest
    süüdimõistetud isikutele. Isegi, kui
    mingil ebamäärasel põhjusel
    01.01.2016 kanep legaliseeritakse,
    siis oma karistuse kannavad
    süüdimõistetud ikkagi eelnevalt
    kehtinud seaduse alusel ära.

    • Avatar
      Vasta printsess 20. september 2015 at 14:50

      “Isegi, kui mingil ebamäärasel põhjusel 01.01.2016 kanep legaliseeritakse, siis oma karistuse kannavad süüdimõistetud ikkagi
      eelnevalt kehtinud seaduse alusel ära.”

      Eee… see pole päris see, kuidas seadused toimivad. Seadusel on tagasiulatuv jõud, kui see kergendab karistust, välistab
      karistatavuse või muul viisil leevendab isiku olukorda. Ehk siis kui kanep legaliseeritakse (põhjendatud põhjusel), siis
      vabastatakse karistusest isikud, kes uue kehtiva seadustiku mõistes pole toime pannud ühtegi seadusvastast tegu.

      Ning kanepi legaliseerimise point pole eeskätt see, et siis kangemate uimastite tarvitajad vahetavad oma sõltuvusaine kanepi
      vastu (kuigi teadustöö viitab sellele, et kanepil ON potentsiaali ka sõltuvusravis). Pigem on see selles, et riik ei peaks
      võimendama sõltuvuse aluseid, st karistama inimesi, kes vajavad abi, suunama kanepitarvitajaid muude keelatud ainete
      turgude suunas jne. Hüppelauateooria paikapidavuse on vaidlustanud muuhulgas ka WHO (World Health Organization).

      Õige on aga point, et pidev “teises maailmas” olemine ei ole eluterve. Aga rohkem läbimõeldud peaks olema see, et kuidas me
      teeme nii, et inimesed ei tahaks olla pidevalt “teises maailmas”? Kuidas muuta eksisteeriv reaalsus piisavalt meeldivaks
      noorele, et ta ei tahaks teha uimasteid? Kuidas aidata inimesi, kellel on juba välja kujunenud sõltuvus?

      Kanepi legaliseerimisega ei läheks hinnad kallimaks.. mitte mingil juhul. Praegu on kanepihind üks kõrgemaid Euroopas (20
      eurot gramm), kuna uimastite hinnaelastsus on.. väga madal ja inimesed ostavad sõltumata hinnast. Omahind on ilmselt umbes
      10 korda väiksem (sõltub tootmisviisist). Legaliseerimise puhul tuleks kindlasti läbi mõelda müügihind, muidugi.

      PS! Kanepitarvitajad üldreeglina ei pea ennast müüma ega midagi varastama, et ainet osta, aga see selleks..

    • Avatar
      Vasta Yolo 20. september 2015 at 15:06

      Sa oled nii rumal, peida ära ennast pls. Kanepi hind
      läheb kallimaks? Jah, ikka!

    • Avatar
      Vasta Nõrk... 20. september 2015 at 17:41

      Kõva argument seal petitsioonis ka:
      Me elame USA kultuuriväljas, me elame
      USA garanteeritud julgeolekuga. Me ei
      taha muud, kui täpselt samu reegelid,
      mis on Colorado ja Washingtoni
      osariigis.
      Me nõuame seda, mis on kahes
      osariigis? Kuimitu osariiki on USA-s?
      Isegi kui ma oleksin legaliseerimise
      poolt, siis nii nõrgalt
      argumenteeritud petitsioonile ma
      iialgi alla ei kirjutaks

    • Avatar
      Vasta Kristjan 21. september 2015 at 13:04

      Ma oleksin pigem vait, kui kirjutaksin teema kohta
      arvamust, mida ma ei valda ega suurt ei tea.

  • Avatar
    Vasta Minaisenoh 20. september 2015 at 14:21

    Oih, eelmine jäi poolikuks… Igatahes,
    psühhiaatriahaiglas töötades olen kokku
    puutunud paljude noortega, kes on peale
    narkootikumide kasutamist muutunud
    skisofreenikuks. Mõni on paranenud, mõni aga
    kaotas eluks vajaminevad igapäevaoskused
    nagu kingapaelte sidumine, riietumine jne. Ja
    seda juba peale esimest kasutamist. Ma kardan
    aga, et kui nt kanep legaliseeritaks, siiis
    selliseid juhtumeid tuleb juurde veel kõvasti
    rohkem ja eluterveid noori jääb aina vähemaks.
    Kuigi ja, ega see igaühele nii hullusti ei pruugi
    mõjuda. Samas jälle ma tean inimest, kelle
    tööks oli kirjutamisega tegelemine ja kõige
    paremini tuli tal see välja sinna juurde paari
    jointi tehes. Ja on hetkel täisväärtuslik inimene,
    teeb karjääri jne. Niiet see selline mündi teine
    külg. Niiet ausalt öeldes ma ei teagi täpselt,
    mille poolt ma olen 😀 Näen asja nii ja naa.

    • Avatar
      Vasta Sven 20. september 2015 at 21:24

      Kõik need ülejäänud, kes ei ole muutunud skisoks, pole ilmselt sealt haiglast läbi käinud või mis? Kuidas teha nendest andmetest
      mingit pädevat järeldust? #asja #teine #külg

  • Avatar
    Vasta m. 20. september 2015 at 14:12

    Jah, olen ise kunagi päris palju
    kanepit teinud. Aga ma ei julgeks
    küll öelda, et kanep kedagi tapnud
    pole. Üle võib kanepist ka tõmmata.
    Olen näinud palju juhuseid, kus on
    isegi väikeset kogusest täiesti
    kapsaks suitsetatud, nii et inimene
    paari minutiga üle kere lilla oli ja
    oksendas. Kui kasvatada oma tarbeks
    kodus, siis on tõesti vahest hea
    rahulik teha vms. Aga tänavalt leida
    puhast kanepit? Enamus on
    ülepritsitud siiski, kas
    anfetamiiniga või millega iganes.
    Kasvõi pool purki juukselakki
    lastakse peale, et kaalu suurendada
    nö. ja siis suitsetad sisse seda..
    Neid seadused võiks võibolla
    leevendada veidi, aga legaalseks pole
    päris õige aeg veel seda teha. Paljud
    tuttavad on mitu aastat kanepit
    tarvitanud ja ma ei ütleks et nad
    tavalised inimesed on. Ikkagi on
    veidi tõesti just nö
    “juurviljastunud” ja uimased kuidagi.
    Aga vägivaldseks kanep tõesti ei tee.
    Samamoodi jääb ka kanepist
    sõltuvusse, kui seda on
    ülepritsitud.. Anfetamiiniga
    näiteks… Igapäevasuitsetaja, kes
    seda siis juhuslikult nädalakese
    saab, võib ka sellest sõltuvusse
    jääda. Ega ta ju ei tea et see
    millegiga koos on, ja tahab uut
    kanepilaksu saada. Ja otsivad
    samamoodi raha uue jointi jaoks.
    Minu arvamus selline….

    • Avatar
      Vasta klaabu 20. september 2015 at 14:19

      siin on minu argument niisugune: kontrollitud ja reguleeritud turu olukorras on võimalik tagada, et kanep on “puhas”, st
      kasvatatud loomulikes tingimustes, tarbijal on informatsioon sordi ning CBD/THC sisalduse kohta.

      vt näiteks hispaania, tšehhi, portugal, belgia, nüüd ka mõned saksamaa linnad.

    • Avatar
      Vasta eku 20. september 2015 at 14:27

      Minu isa jõi aastaid lahjat alkoholi ja oli totaalne
      juurvili. Ma arvan, et kanepi ja alkoholi vahele võiks
      tõmmata võrdusmärgi küll. On inimesi, keda
      kanep/alkohol muudab rahulikuks, teisi ajab
      psühhoosi. Et nüüd üks hullem on, kui teine, ma ei
      ütleks. Lisaks saaks riik kontrollida tarbimist, teenida
      roppu aktsiisiraha selle pealt ja reguleerida
      kanepitarbimist.

  • Avatar
    Vasta LARA 20. september 2015 at 14:11

    Ah mida sa jutustad ?! Üks narko on hea ja teine paha ? Kus siin loogika on ?
    Kanepist jääb psühholoogilisse sõltuvusse, täpselt samamoodi, kuigi
    füüsilist sõltuvust otseselt ei ole. Ja kanepi alla võid sa ka panna oma
    roiskunud hambad ja kasvamatud juuksed, ja skiso kalduvused – ebaloogilise
    teksti. Ma tean mitmeid inimesi, kes aastakümneid on suitsetanud sinu
    arust süütuid jointe ! Ja usu mind nad ei ole normaalsed .
    On põhjust miks see peaks keelustatud olema, juba vanadel aegadel oli
    näha, et need kes jointisid, kaotasid reaalsustaju, ega tahtnud enam tööd
    teha . Nad tahtsid lihtsalt elada, nagu sina praegu . Teiste arvel .
    Ja kanepi alla pane ka see, miks su laps eriti ei räägi, ja miks ta pilk on “kivis”!
    Kui sa teed samas toas lapsega seda, siis on talle ja su lemmikloomadele ka
    sama mõju, nagu sigarettidegi puhul sa kahjustad nende tervist.
    Mina sinu petitsioonile igal juhul alla ei kirjuta, ja loodan, et saad karistatud .
    Ja loodan, et ka keegi teine seda ei tee.
    Kanepi suitsetajad ei ole küll eriti paremad kui fentanüülitegijad – viimased
    vähemalt surevad varem, ega koorma nii väga ühiskonda.
    Ja oi kui looduslik, moonid ja oopium- heroiin on ju ka ühest süütust lillest,
    kuivatatud kujul tehtud . Legaliseerime siis need ka ära, eks ja oleme happyd onju ? : )
    Debiil .

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 14:15

      Sinu tekst on ikk puhas lahmimne ja tõmblemine, millele on ausalt täitsa võimatu adekvaatselt vastata.

      Kommentaarist jääb mulje, nagu sa arvaksid, et me istume siin terve suguvõsaga ja muud ei tee, kui kimume kanepit. Ole mureta, seda probleemi meil ei ole ja Marile jointi keeranud ei ole. Sinu ülejäänud kommentaar on lihtasalt tobe katse ära panna, sorri, feilisid.

    • Avatar
      Vasta Kats 20. september 2015 at 14:18

      Jäta laps rahule, debiil! 🙁

    • Avatar
      Vasta klaabu 20. september 2015 at 14:21

      jätaksin siia vastuseks ühe huvitava artikli, mis toob veidi valgust asjaoludele, miks kanep ülepea keelatud sai. ei ole see asi väga
      teadusega seotud 🙂

      http://www.huffingtonpost.com/2014/01/14/marijuana-prohibition-racist_n_4590190.html

    • Avatar
      Vasta iSiil 20. september 2015 at 14:28

      Heheee, vanadel aegadel 😀 Lubage naerda. Get your facts straight, Lara. Keda su kanepisuitsetajad koormavad? Kõvasti rohkem
      koormavad ühiskonda alkohoolikud – kaudselt tervisega, otseselt joobes peaga tehtud seaduserikkumistega. Tossumehed pigem
      lähevad poodi, ostavad süüa ja vaatavad kodus filmi, ain’t no harm bout that. Muuseas, kaks kõige targemat inimest, keda ma
      tean, suitsetavad üsna tihti, üks reaal ja teine humanitaar. Miks heidid, Lara 😀

    • Avatar
      Vasta Kristjan 21. september 2015 at 13:08

      Sa oled haige inimene ning sa vajad ravi.

  • Avatar
    Vasta Minaisenoh 20. september 2015 at 14:09

    Hmm. Minu mõtted selle kohta on nii ja naa.
    Nagu ka osad eelnevad lugejad kirjutasid, aina
    rohkem on tänapäeval noori ja vanemaid, kes
    peale kanepi kimumist on saanud endale
    diagnoosiks skisofreenia. Ja seda isegi juba
    peale esime

  • Avatar
    Vasta Njah 20. september 2015 at 13:59

    Mul endal 2 väga head sõpra olnud tugevas sõltuvuses ja just kanepist. Kurb oli vaadata mida see
    “süütu” taimeke nende ajuga tegi. Aastast aastasse hakkasid nad aina rohkem seda saasta tõmbama,
    sest nii hea ja lõbus ja rahulik jne oli olla. Lõpuks olidki nad nagu debiilikud või keedetud juurviljad. Ei
    osanud nad enam selget juttu rääkida ega ka teiste jutust enam normaalselt aru saada. Ei sooviks
    ühelegi inimesele sellist jama… Nemad alustasid ka ühest suitsust.. Ja eriti haige on öelda,et sellest ei teki
    sõltuvust( mida mõned usinalt väidavad) või, et see on looduslik ja teeb vähem kahju kui alko, tubakas(
    mida ka paljud väidavad).

    • Avatar
      Vasta elisabeth 20. september 2015 at 14:05

      Inimene kes avastab ennast läbi selle ja ei tee iga
      päev, isegi iga nädal ei juhtu midagi halba. See on
      pigem taasavastamise ja maailma uurimise jaoks
      väga hea. Muidugi mõnele inimesele kes nt
      depressioonis või vaimselt juba haige see peakski
      edasi olema keelatud. Ehk peab tegema riskgruppi
      ja neid kellele see on ohutu ja ohutu teiste jaoks.

      • Avatar
        Vasta Njah 20. september 2015 at 14:20

        Ulme aga nad rääkisid sama juttu.. Et kuidas see neid avab ja kunsiliselt mõtlema paneb 😀 samuti
        sai minust järsku halb inimene ja nende sõnul ka ajupestud:)
        Iga nädal kanepit tegev inimene on harilik narkar. Sorri aga olen liiga palju näinud. Seoses tööga
        olen näinud kanepise peaga tehtud kuritegusid, enesetappu, haigusi jne. Kahjuks on ka see tõde,et
        kui on tugev skiso soodumus siis võib piisata ühest kanepisuitsus ja ajus olev keemia läheb
        tasakaalust välja ning ongi tere skiso( see on muidugi väga haruldane juhus ning skiso tuleks ilmselt
        nagunii ..kuid kanep kutsubki ta siis varem esile).

    • Avatar
      Vasta klaabu 20. september 2015 at 14:16

      igaks juhuks mainin siin ka ära asjaolu, et reguleerimata turu olukorras on ülimalt raske (et mitte öelda võimatu) tuvastada, kas
      kanep on kasvatatud normaalsetes tingimustes, milline on sort ning kannabinoidide sisaldus (ie CBD/THC sisaldus), rääkimata
      sellest, et must turg annab hoogu sünteetilise (tõesti ohtliku) spice’i levikuks. see on üks suur pluss, mida reguleeritud turg
      annaks.

      teiseks, loomulikes tingimustes kasvanud kanep ei tekita tõepoolest füüsilist sõltuvust, nii saame rääkida psühholoogilisest
      sõltuvusest ning see omakorda on tõsine teema, olgu siis sõltuvuse küüsi sattunu substance mis iganes. siit edasi võiksimegi
      arutada, kas sõltuvust on mõistlik käsitleda meditsiinilise või kriminaalse probleemina. väidan, et tervema ühiskonna nimel
      võiksime eeskuju võtta riikidest, mis käsitlevad teemat meditsiinis.

      kolmandaks, kanepi mõju on inimeseti erinev ning kahtlemata on neid, kellele kanep absoluuselt ei sobi, nagu on inimesi,
      kellele ei sobi alkohol või tubakas või näiteks mõni retseptiravim. kui võrrelda võrreldavaid külgi (nt mõju organismile), siis
      pole kahtlust, et nii alkohol kui tubakas teevad kannabinoididele (mida on võimalik manustada ka suitsetamata!) pika, pika,
      pika puuga ära, positiivsed kõrvalmõjud puuduvad, samas kanepil on positiivseid mõjusid teaduslikult tõestatult päris mitmeid.

      muide, kohvigi on organismile toksiline, kanep seda aga ei ole 🙂
      kokkuvõtteks, sõltuvus on sõltuvus ning sellega tuleb igal juhul tegeleda, olgu sõltuvuse tekitajaks mistahes substants.

      • Avatar
        Vasta Njah 20. september 2015 at 16:36

        Oi aga kanep on kordades ohtlikum tervisele kui alko ja tubakas. Mulle tõid kliendid pidevalt
        artikleid,et kuidas kanep on ikka looduslik jne jne jne( ja seda just kanepi sõltlased). Üritasid mind
        veenda kuidas alko ja tubakas on keemia jne( muigugi ei ole alko ja tubakas ok, eriti suurtes
        kogustes) Aga võrdleme seda,et kui inimene tarbib neid samades kogustes. Kui võtad nädalas
        klaasi veini( viina või mida iganes) ja kui teed iga nädal kanepisuitsukese:), sama on tubakaga( korra
        nädalas 1 suits). Minule igatahes seletas psühhiaater ja kliiniline psühholoog, et kanep ei saa
        kuidagi tervislikum või ohutum olla kui suits või alko:) ja jutt, et see on ok,kuna on looduslik, on
        narkarite lohutus endale:)

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 20. september 2015 at 18:35

          Ja su argumendid põhinevad praegu millel? Et mingi kliinilike psühholoog jagas sinu arvamust? Googelda, väga paljud meditsiiniinimesed arvavad jälle vastupidiselt 🙂

          • Avatar
            Njah 20. september 2015 at 19:14

            Loodan,et mulle võib jääda minu arvamus:) ütlengi,et olen ise neid inimesi aastaid näinud
            ja jään kindlaks sellele, et see on mürk. Lapsevanemad nutavad ja on ahastuses, et nende
            võsukesed on selle küüsi sattunud. Googeldades võib leida ka seda , et lapsepilastus on
            ok! Aga kas see googel kinnitab siis, et on ok? Kui lubad? siis usaldan arste kellega olen
            ise rääkinud ja usun seda mida ise näinud( kui inimene on kanepist psühhoosi saanud ja
            räägib hommikumantliga ning hüppab hommikumantlit kartes korrusmaja aknast alla).
            Kui uurida, mis Hollandis toimub siis tulemuseks on see, et hooldekodud ja haiglad on
            kanepist kahjustatud inimesi täis. Kahju kui küsid arvamust ja siis teed seda lihtsalt
            maha. Ilmselt on sinul piisavalt õnne olnud ja pole koledaid asju näinud.

          • Avatar
            Raix 21. september 2015 at 13:26

            sa Mallukas pane ise mõni TEADUSartikli viide, Google ei ole nüüd küll mingi allikas. Googeldades leiab sinu blogi
            taolist infi ja materjali, mitte tõenduspõhist infi.

        • Avatar
          Vasta printsess 20. september 2015 at 23:35

          Kui inimene küsib teiste arvamust, ei tähenda see kohe seda, et ta peab selle kriitikavabalt omaks võtma.

          Mis puutub sellesse, et sinu tuttavad arstid niimoodi ütlesid, siis on teada, et eesti arstide teadlikkus on
          kanepiteemadel küllaltki madal. Selle üle pole küll väga imestada, sest peaasjalikult eesti ja vene keele oskusele
          toetudes on globaalsest teaduskirjandusest head ülevaadet saada raske. Eriti kui enamik arstide haridusest pärineb
          nõukogude ajast, mil kanepi kohta ei teatud väga midagi (peale spekulatsioonide). Rääkimata siis sellest, et
          inimestel üleüldiselt on vähe oskuseid kaasajal infot otsida ja adekvaatselt selle tõsiseltvõetavust hinnata (sinu
          pedofiilia analoog näitlikustab seda päris hästi). Eriti suur vasturääkivus sinu jutus on muidugi see, et sa viitad
          millelegi, mis sinu väitel Hollandis toimub, aga ei viita ühelegi konkreetsele allikale, mis sinu juttu toetaks.

          Taustaks: endokannabinoidsüsteem (lihtsustatult öeldes kanepi aktiivkomponendi THC retseptorid kehas) avastati
          üpris hiljaaegu (90ndatel); THC avastati üpris hiljaaegu (60ndatel). Tegemist on ühe enim uuritud, ent ühtlasi ka
          keerukaima ainega, kuid senise teadustöö põhjal ei saa öelda, et tegemist oleks alkoholist või tubakast kahjulikuma
          ainega.

          Arstid, kes on antud teemal palju tööd teinud:
          http://www.drcarlhart.com/
          https://en.wikipedia.org/wiki/Sanjay_Gupta

          • Avatar
            Njah 21. september 2015 at 09:03

            Olen ise Hollandis vanglates ja hooldushaiglates seoses tööalase täiendusega käinud(
            aastal 2009-2014, samadel aastatel ka koolitused) Arstid kellega suhelnud olen on
            õppinud Inglismaal, Eestis, USA-s jne. Aga ilmselt on teil siiski õigus ja olen ajupestud.
            Kanep on hea kõigele ja kõigile!

          • Avatar
            Njah 21. september 2015 at 09:07

            Ja ma ei ole käskinud oma arvamust omaks võtta:) et rahu rahu..

          • Avatar
            printsess 21. september 2015 at 12:26

            “Kanep on hea kõigele ja kõigile!” Jällegi üks ilmselge liialdus. Keegi pole seda väitnud. Ja ma pole ka väitnud,
            et te olete ajupestud. Olen ise ka jaganud kunagi teie vaateid, aga.. nende vaadetega on niimoodi, et need
            muutuvad ajas, vastavalt sellele, mida me õpime ja näeme. Liialt aga demoniseerida pole kanepit ka mõtet, eriti
            kui psühhoos võib vallanduda ka alkoholi jm ainete tarvitamisel (ning ainult inimestel, kel on selleks
            eelsoodumus – millele viitab ka see, et ühes kanepitarvitamise kasvuga pole skisofreenia jmt diagnooside arv
            statistiliselt olulisel määral tõusnud). Muidugi ei tohiks tarvitada kanepit lisaks nõrga psüühikaga inimestele
            ka südamehaiged, noored ja üleüldse võiksid inimesed saada hakkama ilma igasuguste meelemürkideta (aga
            me ei ela kahjuks sellises maailmas). Seetõttu mina isiklikult eelistaksin, et tarvitajatega tegeleksid
            tervishoiuprofessionaalid, mitte politseinikud (ja olen sellest tulenevalt ka dekriminaliseerimise poolt).
            Muidugi, nagu mitmed on siin veel maininud, siis see võib inimestelt võtta ära ka huvi seda tarvitada (nagu
            Hollandis elavatel inimestel), mis on minu arust samuti väga tervitatav. Rääkimata siis sellest, et musta turu
            korral võivad need isikud tarvitada sünteetilisi kannabinoide, mis on tükkmaad ohtlikumad, kuna paljud neist
            on kannabinoidretseptori täisagonistid, mida keegi mitte mingil juhul ei peaks tarvitama.

            PS! On ju ka võimalik, et Hollandi vanglates ja hooldushaiglates on olukord selline nagu te kirjeldate just
            seetõttu, et inimesed julgevad abi otsida, mitte ei karda karistada saada.

  • Avatar
    Vasta Sannu 20. september 2015 at 13:57

    Kuidas kanepi legaliseerimine aitaks
    fentanuulisoltlasi? Näiteks toodud lugu
    nihilistist kinnitab ka justkui, et kanep ei tohiks
    legaalne ja kergesti kättesaadav olla kuna
    psühhoos poisil kanepist alguse saigi. Imestan,
    et see näide nihilistis ülal on. Kanep ravimina
    retsepti alusel minu jaoks ok ja minu arust meil
    ka olemas selline seadus, ainuke probleem, et
    ükski arst ei julge seda välja kirjutada?

    • Avatar
      Vasta printsess 20. september 2015 at 14:18

      Erinevatel ametkondadel on ilmselgelt vaja rohkem ressursse, et teemaga adekvaatselt tegeleda. Pigem peaks mõtlema, et
      miks on vaja niigi piiratud ressursse suunata isikute karistamiseks, kes oma eluga hästi hakkama saavad ning ei avalda mingit
      ohtu ka teistele? Ning mis on sellise tegevuse kasutegur? Samuti.. arvestades kui palju on Eestis inimesi, kes on kanepit
      tarvitanud, tundub mõistlik, kui need inimesed ei peaks kanepi hankimiseks otsima kontakti kurjategijatega, kes võivad neile
      pakkuda ka muid, sh palju ohtlikuimaid, aineid.

      Mis puudutab ravikanepit, siis kuniks kanep on narkootiliste ainete esimeses nimekirjas, kirjutatakse seda välja ainult
      erandkorras ja kogu see protsess on lihtsalt nii pikk, konarlik ja vaevaline, et isegi kui arst selle välja kirjutab, siis on väga suur
      tõenäosus, et inimesel ei ole kas nii palju aega oodata või see jääb kuskil lihtsalt toppama. Kuigi kindlasti on probleem ka
      arstide väheses teadlikkuses ja julguses.

      • Avatar
        Vasta Minny 20. september 2015 at 21:58

        Portugali näite põhjal langes seal
        kriminaalsete kuritegude arv 50% pärast
        dekriminaliseerimist. Ja
        dekriminaliseerimine ei võrdu
        legaliseerimine 🙂

        • Avatar
          Vasta Raix 21. september 2015 at 13:29

          Milliste kriminaalsete kuritegude? Tüüpiline statistika, kus arvutada võib ja saab kõike, eksole…
          Väga hea meetod võtta kogu kuritegude arv (sh kanepi kasvatamine, omamine, tarbimine) enne dekriminaliseerimist ja
          peale seda (ehk siis kõik muud, kanepiga mitte seotud kuritegevused) ja voilaa, %-i langus missugune.

  • Avatar
    Vasta kat 20. september 2015 at 13:57

    “Kanep, mis ei ole elus kedagi ära
    tapnud ja muudab inimese pigem
    rahulikuks ja kreatiivseks =
    illegaalne ja võid rahus vangi minna.”
    Kahjuks tean enda tutvusringkonnast
    teisi näiteid, kus asi lõppes
    surmaga…. nimelt istus üks tuttav
    kanepiuimas rooli ja autoga enam
    hakkama ei saanud ning sõitis ka veel
    ühe pereisa surnuks, teine aga kõndis
    itsitades üle rõdu ääre, millel
    polnud piirdeid. Pole neid kumbagi
    enam elavatekirjas. Samuti tean
    inimest kelle sõber on hullaris juba
    pikemat aega, kuna aastate pikkune
    tarvitamine viis seisundisse, kus
    ilma käed värisevad ja inimesest on
    saanud vare. Narkopoliitka vajab
    kindlasti muutmist, aga kui anda
    kanep nö vabaks, siis ilmselt tuleks
    neid narkojoobes juhtimisi ikka
    robinal juurde. Hollandis see
    toimib, aga karta on, et eestlane ei
    pruugi osata seda vabadust
    mõistlikult kasutada ja kui see on
    seaduslik, siis kindlasti prooviks
    ära ka need, kes vbl praegu sellest
    hoiduvad.

    • Avatar
      Vasta elisabeth 20. september 2015 at 14:08

      Esiteks kui suitsetad mõjub ta teisiti kui seda süüa.
      Teiseks kui inimene ei taha surra ja tahab elada ta
      kunagi ei tee endale ega teistele halba.
      See juba peab olema prioriteet.
      Kahju et inimesed surevad niimoodi.
      Seega peab seadust väga läbi mõtlema ja lubama
      ainult nendele kes ei sea end ega teisi ohtu kui on
      midagi tarbinud.

  • Avatar
    Vasta Cattaca 20. september 2015 at 13:56

    Kanepi legaliseerimisega saame lihtsalt ühe kergemini kättesaadava meelemürgi juurde. Kanepi legaliseerimist ja
    narkosurmasid ei ole mõtet omavahel seostada. Mitte üheski riigis, kus kanep on legaalne ei ole kangete, süstitavate
    sünteetiliste uimastite tarvitamine vähenenud. Kanepi legaliseerimine ei hakka mitte mingi väega vähendama narkosurmasid
    Eestis. Ja neid müüte, et kanep on tavaline ohutu looduslik taim, ei ole mõtet uskuda, regulaarne kanepi tarvitamine süvendab
    kalduvust sksofreeniale, olen kokku puutunud kanepipsühhoosis inimesega, kes laseb rahulikult püksi ja ei tea oma ema nime.
    Lisaks on mitmed uuringud tõendanud, et regulaarsed kanepitarvitajad hakkavad väga sageli eksperimenteerima ka
    kangemate keemiliste uimastitega, nagu amfetamiin, extacy, fentanüül. Kanep on pigem nagu allakäigutrepi esimene aste. Aga
    rõhutan, ma räägin siin regulaarsetest kimujatsest, mitte nendest kes kord nädalas, kuus või kvartalis väikse pläru teevad. Ja
    oma kanepivastase jutuga ei väida ma sugui, et alkohol ja sigaret kuidagi tervislikum on, nad on lihtsalt erinevad mürgid ja
    lõhuvad inimest erinevalt.

  • Avatar
    Vasta meow 20. september 2015 at 13:46

    No mina olen kunagi ammu-ammu 3x kanepit proovinud, aga ei mõjunud. Kas oli mingi jamps või siis samas öeldakse, et mõnele
    hakkab mõjuma alles 5ndast korrast. No vahet pole, ega ma mingit ilgelt kaifi ei oodanudki, pigem huvi ikka 😀 samas ma olen
    kanepi legaliseerimise osas kõhklev, kuna neid skisofreenikuid on sellest taimest tingituna ikka päris palju tekkinud. Sõbranna
    töötas psühhiaatria osakonnas ja suht iga teine oli seal kanepi tõttu. Mis ei tähenda muidugi seda, et siis võiks olla keelatud ka
    tubakas ja alko , kuna tagajärgedeks on kopsuvähk, maksatsirroos ja 100 muud häda. Ongi keeruline teema, aga päris nii ilmselt ei
    saa, et kanepi legaliseerides selle tarvitamist kuidagi ei reguleerita. Mingid piirangud peaks ikka jääma.
    Ega siis isegi Hollandis ju päris igalpool ja ükskõik mis kogustes seda suitsetada ei või. Selleks on spets kohad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 13:50

      Kindlasti peaks olema see reguleeritud, ma ei mõtlegi, et Selver meile kanepit müüma peaks 😀 Skisosid on tõesti palju, aga noh, selle peaks inimene ikka ise ära nägema, et kui talle kanep ei sobi, et ta siis seda enam ei teeks. Vaevalt, et keegi 1x tõmbab ja on mega skiso valmis 😀

      • Avatar
        Vasta Raix 21. september 2015 at 13:33

        Mille ta sinu arvates ära näeb…selle et kanep temast skiso teeb? Sa ikka saad aru kuidas inimese organism töötab jah? Seda
        pole võimalik mitte mingi valemiga ette näha, kas ja mis kogusest see kelleski psühhoosi võib tekitada. Uuri kirjandust, on
        lugusid, kus esimene mahv on piisav…ülejäänud elu oled juurvili…

    • Avatar
      Vasta klaabu 20. september 2015 at 13:56

      looduses loomulikes tingimustes kasvanud kanep ei tekita psühhoosi, küll aga on see oht olemas juhul, kui turg on kontrollimata
      ning mustal turul liigub sestap rohkelt kemikaalidega pritsitud prahti või nn sünteetilist ehk spice’i. ja see on tõesti ohtlik.

      selle vastu aitab ainult üks: must turg kinni keerata, kanep riikliku kontrolli alla (st reguleeritud on sordid, kasvatus, THC/CBD
      sisaldus, kättesaadavus jne).

      • Avatar
        Vasta Raix 21. september 2015 at 13:35

        paluks viidet selle kohta, et looduslik psühhoosi ei tekita!

  • Avatar
    Vasta SS 20. september 2015 at 13:45

    Tõsi – muutust see narkopoliitika
    vajab ja igaühel meist on õigus oma
    arvamusele seoses valitseva
    olukorraga, aga… Puutudes ise
    päevast päeva kokku narkomaanidega ja
    sellega miks ja kuidas nad on jõudnud
    sellesse olukorda, kus nad on, siis
    julgen väita, et nii lihtsalt kanep
    legaliseeritud ei tohiks olla. Kui,
    siis mingitel kindlatel
    tingimustel-vajadustel, näiteks
    vähiravimina. See pole sõnakõlks, et
    tihti on kanep põhi kangemale
    kraamile üleminekuks. Jah, on
    inimesi, kes aastakese või paar
    popsutavad ja siis lõpetavad, aga on
    ka inimesi, kes soovivad järgmiseks
    midagi, mis tekitaks kõvema laksu.
    Tjah, keeruline on vastu vaielda
    sellele, et alko ja tubakas on pea
    samaväärsed narkole (üleüldiselt,
    mitte võrreldes kanepiga) ja on ometi
    legaalsed. Eks siingi üritatakse
    riigi poolt ju luua mehhanisme
    suitsetamise ja alko tarvitamise
    piiramiseks. Samas, kui võrrelda
    fentanüüli, mis on ühelt poolt odav
    ja teisalt väga kange ja ikka väga
    kiirelt sõltuvust tekitav ja kergelt
    kätte saadav ja mitte kunagi ei tea,
    kust ja kui kanget kraami saad, siis
    alko või suitsetamisega inimene
    ennast esimese korraga surnuks ei
    joo/suitseta. See, et
    fentanüülisõltlasena võib tegu olla
    meile väga lähedal olevate inimestega
    ja nn ohvriks võivad langeda eduka
    perekonna võsukesed (enamasti
    eeldatakse ju, et edukatel vanematel
    on edukad lapsed ja kogu nende elu on
    üks lust ja lillepidu), siis julgen
    väita, et suuresti on enamike
    kurjtegijate (mida on ju ka
    narkmaanid tegelikult) elusaatus
    olnud tingitud nende lapsepõlvest –
    nende kasvatusest – mida on vanemate
    poolt tehtud valesti, mis on üldse
    tegemata, polegi vanemaid, on
    väärkoheldud mingil moel lapsena jne
    jne jne. Selle teema lahkamiseks on
    siin ruumi vähe, eks igaüks saab ise
    mõelda.
    Nähes seda õudust lähedalt
    igapäevaselt pealt – sh on minu
    vastas istunud äsja fentanüüli
    süstinud inimene, kes kippus
    meelemärkust kaotama – ma antud
    petitsioonile alla ei kirjuta.
    Päikest sulle Mariann ja teistele –
    et teil oleks endil mõistust käia
    kaarega mööda narkost ja et te teie
    lapsed ksvaks samuti vaimsuses, et
    mis on keelatud on seda põhjusega ja
    kõike ei pea proovima.

    • Avatar
      Vasta klaabu 20. september 2015 at 14:02

      tegelikkuses on hüppelaua teooria mitmekordselt ja mitmel pool ümber lükatud.
      http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/04/the-real-gateway-drug-isnt-marijuana/391266/

    • Avatar
      Vasta elisabeth 20. september 2015 at 14:17

      Peab muutma petitsiooni ja rohkem läbi mõtlema
      asju.
      Aga kes seda teeb? Meil ju seadused ja kõik
      tulevad laksust. Ahhah
      Rohkem loodust ja inimese intelligentsust peaks
      olema, vastutustundlikkust ja inimese puhtust.
      Meditatsioom ja teised asjad ka nagu nt kanep
      aitab end avastada ja maailma.
      Aga reguleeritud nii et see oleks nö inimese üks
      osa täiskasvanute maailma sisenemiseks. Ja see
      oleks legaalne. Aga nendele kes teavad mida
      tahavad, kes nad on ja muidugi mitte tervislikke ja
      vaimsete vastuoludega inimesele. Kui on siis
      rangelt keelatud- tulemus ongi siis nark või surm.
      Alkoga ja suitsuga ja sünteetiliste ainetega tapame
      end iga päev seega. Inimesed iga päevaselt
      peaksid toituma tervislikumalt siis ka pole
      hullareid ja surmi.
      Aga ei. Muudame hoopis poliitikat. Ahhhaa..
      rumalus. Muutma peab inimesi ja ühiskonda seest
      mitte mingit seadust.

  • Avatar
    Vasta Kadi 20. september 2015 at 13:42

    No ma ei tea, kas legaliseerimine on
    ikka mõistlik lahendus? Kõigest saan
    aru, et nad on täitsa tavalised
    inimesed, kes on sattunud kuradi
    küüsi ja otsivad leevendust oma
    valudele, aga seda kõike nüüd ausal
    teel tegema hakkata, ma küll ei
    poolda. Narkouimas inimesed on ja
    jäävad ohtlikuks meie ühiskonnale.
    Olgu siin tegemist tavalise kanepi
    laksu all oleva inimesega või siis
    millegi muu ainega varustatud inimesega.
    Neil on võimalus saada tasuta ravi,
    seda ka siis narkootilise aine näol (
    Metadoonravi), siis ma ei näe
    vajadus et veel aineid
    legaliseerida, et mõni inimene enda
    kaifi kätte saaks ja tal jälle tsill
    elada oleks.!
    Kanepi ning alkoholi- ja
    tubakatoodete vahele võib panna
    võrdusmärgi. Mina, kes ma olin kunagi
    noor ja tean kui kergesti sai kätte
    alkoholi ja suitsu poest ja ma seda
    lahkelt tarbisin ka kuna see oli kõik
    kenasti kättesaadav, ei soovi kohe
    kindlasti tulevikus näha tänaval
    noorukeid tarbimas aineid, mis ei
    ole soovitatavad täiskasvanutele ja
    veel vähem lastele. Kaasa arvatud kanep.
    Kanep on ja jääb sõltuvust
    tekitavaks aineks nagu tubakas ja
    alkohol. Ja mida vähem ühiskond kaasa
    aitab , seda parem ühiskond on. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 13:49

      Kanepit saab ka praegu iga inimene tänavalt osta, kui soovi on. Kui see müük oleks reguleeritud ja seaduslik, oleks vast suurem tõenäosus, et ala pood küsib dokumenti, kui suvaline diiler nimega Jüri.

      • Avatar
        Vasta K 20. september 2015 at 14:43

        ” Narkouimas inimesed on ja
        jäävad ohtlikuks meie ühiskonnale.
        Olgu siin tegemist tavalise kanepi
        laksu all oleva inimesega…”

        Vabandust, aga mitu kanepiuimas (ainult kanepiuimas siis, mitte kombineeritud alkoholi/millegi muuga) kuritegu sinu
        andmetel Eestis toime on pandud?

        • Avatar
          Vasta Kadi 20. september 2015 at 20:27

          tead, enamus kuritegusid on
          sooritatud mingi joove tõttu!!!

      • Avatar
        Vasta Kadi 20. september 2015 at 20:42

        Ma lihtsalt küsin, et kas Eestis elab
        vähe sõltlasi, et neid juurde vaja
        tekitada?

        • Avatar
          Vasta Sven 20. september 2015 at 21:33

          Eesti inimesed vajavad vabadust ise otsustada, mida oma eluga peale hakata. Muud polegi. Kes olete Teie, et öelda,
          mida mina teha tohin?

          • Avatar
            Kadi 21. september 2015 at 08:29

            Sellepärast see Eesti inimene omadega
            nii metsas ongi:):) Otseloomulikult
            pole see minu asi öelda, kes mida oma
            eluga teeb, aga lihtsalt mina ei
            soovi kellegil oma niigi lühikest elu
            mingi mõtetu narksiga ära rikkuda!

  • Avatar
    Vasta Pärdik 20. september 2015 at 13:24

    Mina ausalt öeldes ei teagi, kuidas sellesse asjasse suhtuda. Televiisoris pole näidatud ka, kus teistes riikides sellised
    variandid on ja milliseid tulemusi nad annavad. Narkomaanid on muidugi kellegi lapsed, emad, isad ja mul on nendest kahju,
    et nad sellise pasa otsa sattusid ja ise ei suuda sellest välja tulla. Teisalt aga on mul nendega nii palju negatiivseid
    kokkupuuteid, et ma ei suuda neid vaadata kui “abivajajaid”. See muidugi puhtalt minu probleem.
    Isegi see metadooniravi, mida nad saavad, sellest abi pole, sest nad pidavat selle edasi müüma või üledoosi saama. Kusjuures
    paljud, keda ma nägun varem sinnapoole minemas..paljusid enam ei näe.
    Minu enda peres oli onu sõltlane. Ma ei tea täpselt, mida ta tarvitas, sest too aeg oli tema puberteet ja mina käisin alles
    lasteaias. Kuid mäletan kordi, kui ärkad öösel üles ja uksed olid korteris pärani lahti. Vanaema ja vanaisa üritasid teda mitu
    korda takistada, et ta kodunt midagi ära ei vii, aga onu muutus agressiivseks ja läks kallale. Tänaseks on sellest mitukümmed
    aastat möödas ja ta on puhas mees. Tal on kodu, pere, töö.
    Siinkohal tunnen siiralt kaasa vanematele, kes selle kadalippu läbi tegema peavad, närve kulutavad ja tahavad oma lapsi
    aidata (mõnede puhul õnnestub, mõnede puhul mitte). Kõige rohkem on mul lastest, keda narkomaanid sünnitavad.
    Tunnistan, et olen näinud erandeid, kes vaatamata sellele, et nad on sõltlased, üritavad nad oma lapsi “inimväärselt”
    kasvatada..kuid samas ega ei tea, mis neist saab, kui ükskord suureks kasvavad.
    Kokkuvõtvalt olen comsi-comsa olukorras. No offence. Tembeldage halvaks inimeseks jne, aga kui ikka oled nõrk, ära isegi
    proovi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 13:43

      Jah, täitsa hästi saan sinu mõttest aru. Samas kujutan ette, et kui sinu onu oli juba olukorras, kust peab oma vanemate tagant varastama, pidi ta oma sõltuvusega täiesti ummikus olema. Seega oleks ju hea, kui ta oleks rahulikult saanud minna kuskile putkasse, kust ta saab tasuta aseainet, ilma, et ta peaks oma perekonda röövima.

      Sõltuvus on ikka jube asi ja mul on hea meel, et su onu sellest välja rabeles!

  • Avatar
    Vasta Merka 20. september 2015 at 13:17

    Panid minu mõtted kõik järjest kirja 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2015 at 13:43

      :))

      • Avatar
        Vasta Jana 20. september 2015 at 20:34

        Hei,pole selle teemaga kunagi
        lähedalt kokku puutunud , tean ainult
        et probleem on paljudel.
        Mul lihtsalt küsimus…..kuidas mõjub
        kanepi suitsetamine järglastele? Kas
        on tehtud uurinuid? Kas on mingit
        vahet, teed sa seda 1 või 2 x nädalas?
        Kõiki arvamusi ei jõudnud lugeda, aga
        esimeses kümnes kajab ainult üks
        läbiv suhtumine…mina ja mina….
        Vabandan , kui eksin.