Beebiootus Beebiootus Rasedus Sünnitus

kust ma tean, millal ma sünnitan?

24. september 2016

Täna, umbes kella 12st saadik on mul nõrgad toonused olnud. Mitte valusad otseselt, aga pigem sellised, et kõht läheb kõvaks ja alakeha ja just eriti alaselg, tõmbuvad krampi. Noh, umbes nagu ebamäärased päevade valud. Käisin vahepeal vannis, aga ei miskit, ikka 2-4 minuti tagant tuleb lainena kõhukramp ja seljavalu. Ma üritan siin mingit programmi ka nende mõõtmiseks kasutada, aga ma unustan kogu aeg STOP vajutada, mistõttu ei pruugi need kuigi adekvaatsed tulemused olla.

Screen Shot 2016-09-24 at 15.43.09

Ma esiti mõtlesin, et küllap on need samasugused feik valud, nagu eelmine kord, kui ma haiglasse tormasin, sest siis ma küll päriselt ei uskunud, et ma sünnitan. Lisaks oli mul hirm, et äkki ma ise oma rahmimisega olin endale liiga teinud ja tahtsin pigem kontrollis käia, et kindel olla. Täna ei ole ma aga füüsiliselt lillegi liigutanud, seega on sellised regulaarsed tuhud siiski päris imelikud. Ma tahaks öelda, et ma usaldan oma keha ja tunnen teda päris hästi (oleme 26-aastat sõbrad olnud), aga seekord ma ei oska küll öelda, et kas see on päris värk või mitte.

Ühest küljest, äkki on? Mariga hakkas ka sünnitus samamoodi nõrkade päevade valudega. Valud on lausa narr öelda, sest mul näiteks praegu just on üks “valu” ja see ei võta mult isegi väikest puhinat huulilt. Ainult alakeha läheb krampi ja on selline tuimalt valus. Selline suvaline “valu” ühesõnaga, mida võiks võõrelda gaasivaluga.

Samas kui ma loen enda postitust Mari sünni hommikust (siit), siis on seal kirjas, et mul tuli limakork ära, mida ma muuseas üldse ei mäleta, aga no igatahes seda ma täna küll näinud ei ole. Seega arvatavasti on tegu lihtsalt libakatega, mida pidid kogema vist enamik rasedaid. Lihtsalt imelik tunne on sees.

Imelik, sest need “valud” on mind muuhulgas muutnud ka närvihaigeks. Nimelt oli mul kindel plaan koos Mariga lõunauni teha, et need üle magada ja mitte enam nendest mõelda, aga selle asemel otsustas Mari, et ta kisub mu silmamune lahti, kargab voodis ringi ja teeb ühesõnaga kõike, mis ei liigitu magamajäämise alla. Tund aega suutsin rahulik olla, siis käratasin Mari peale, siis läksin akna peale Kardo peale röökima ja lõpuks karjusin veel Lotte peale kah.

Nüüd istun poolvihaselt voodis oma kuradi laine”valudega”. Poolvihane, sest Kardo sai õnneks Mari magama, aga need toonused on nii ebamugavad. Kui need tõesti on libakad, kaua need kestma peaks? Nelja tunniga nad igatahes oluliselt hullemaks pole läinud.

Eks ma siis ootan edasi ja vaatan, mis elu toob. Õhtul läheme igatahes sünnale 😀

Loe ka neid postitusi!

52 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta mildred anderson 24. august 2018 at 13:56

    tere
    selline küsimus kui mul oli 10.11.2017. päevad
    siis rasedusekalender näitas 17.08.2018.
    aga last ikka ei ole ämmaemanda külastamisel sain teada 28.08.2018
    kuigi mul on selle augusti kuus juba 2 vale häiret olnud
    kuidas on võimalik ültse teada saada millal laps sünnib kui rasedusekalender näitas 42 raseduse nädalat ja 17.08. tähtaeg möödunud
    kas kellekil ka selline mure on ?
    või olete oma lapsed ilusti tähtaegselt ära sünnitanud
    suured tänud

  • Avatar
    Vasta Jenny 14. november 2016 at 16:03

    I don’t even know what to say, this made things so much eareis!

  • Avatar
    Vasta Carry 25. september 2016 at 19:47

    Ma saan aru, et paljud nagu ootavad, et issand, millal juba Mallumas sünnitab, aga tegelt on tähtaeg veel oma 3 näd. pärast…? Et nagu mingit ülekandmist veel ei toimu, milleks paanitseda)).

  • Avatar
    Vasta T 25. september 2016 at 10:56

    Mul olid 1.5 nädalat sellised ja üksöö hammas valutas ja sada häda ja pidin esilekutsumisele minema hommikul vara. Kuna ma öösel suht magada ei saanud ja keha ei tahtnud minuga koostööd enam teha siis olin nii vähe maganud et esilekutsumisele sõites hakkasid valud tugevamaks minema ja kohapeal peale aparaatide all olekut öeldi et ongi tegevus olemas.

  • Avatar
    Vasta nt 25. september 2016 at 10:12

    Olen siit su blogist niipalju tittejuttu lugenud viimasel ajal, et nägin täna unes, et hakkasin ise sünnitama.

    • Avatar
      Vasta Annili 25. september 2016 at 12:48

      Ma nägin unes täna öösel, et olin Malluka sünnituse juures. Hahaha ?

  • Avatar
    Vasta inga 24. september 2016 at 22:34

    Tere.
    Meil sinuga siis täpselt samal maal rasedus. Mul sai reedel 23,09 täpselt 37 nädal täis ja kui aus olla, siis olid ka mul täna sellised üli kerged valud, nagu need nii öelda päevade valud, aga mingit valu erinevust ma ei tundnud, et seda mõõta oleksin saanud. See oli pigem selline tuim ühtlaselt nõrk valu, millele mitte mõeldes, see lihtsalt justkui oli kadunud kui ma sellele mõtlema hakkasin.
    Ma huviga olen mõelnud, et kumb meist ennem sünnitama läheb, kas sina või mina 🙂 Mul ka teine rasedus ja poiss saab 5 november kahe aastaseks, niiet meil on mõlemil teine sünnitus ees 🙂

  • Avatar
    Vasta Jännu 24. september 2016 at 21:21

    Minu 2 aasta tagune teise lapse tulek oli päris ärev, aga algas samamoodi, et juurdlesin pool päeva, et on need siis nüüd libakad või päris. Hullu polnud midagi, chattisin telefonis, triikisin pesu ja Olin muidu asjalik. Vahepeal hingasin väikesed valud üle js oli jälle ok. Niimoodi kella 6st hommikul. 4 ajal läksin vanni, et selgust saada, sest no tõesti – need valud ajasid naerma, ei midagi hullu. Paari kuni 5 min vahedega käisid, siis oli jälle 7 min vahe. Kui välja tulin, kadusid üldse ära nii 20 ks minutiks. Läksin arvutisse ja unustasin teema. Ja siis läks lahti – hingata ei saanud, liigutada ei saanud, telefoni kätte ei saanud, et mehele helistada- Olin ta apteeki saatnud Microlaxi järele. Kui ta lõpuks tuli, helistas kiirabisse, sest no ma ei suutnud väikest varvast ka liigutada, ainult karjusin. Kuidagi nad mind sinna autosse said ja sireenide ning 140ga pelgusse jõudsime, mees autoga järel. Seal raami ja oma teki peal ma ta kohe ka sünnitasin, pea vist juba paistis kui haiglasse saime. Nagu filmis ? aga jah, valusaid valusid oli kuskil tund, enne seda oli naljamäng, oleksin veel shopata või põrandaid pesta saanud ?

    • Avatar
      Vasta liis 24. september 2016 at 21:45

      Väga äge lugu! Kuigi ilmselt sel hetkel see nii äge polnud. Aga nüüd tagantjärgi hea meenutada, kui tead et kõik hästi läks.

      • Avatar
        Vasta Jännu 24. september 2016 at 23:23

        Jaa, oli mingi hetk ikka paras paanika- mees, vaeseke, unustas aadressigi korraks kui kiirabi kutsus ? Pärast naersin, et naabrid olid vist akendel ja sōid popcorni kui mind autosse topiti ? Tagantjärgi olen enda peale tige, et aru ei saanud ja haiglasse ei läinud varem – plaan oli vannis chillida ja naerugaasi hingata – no et ikka kogu raha eest, aga läks jälle nagu alati, eksole ?

  • Avatar
    Vasta Laura 24. september 2016 at 20:36

    Minul hakkas 2 sünnitus samamoodi. Päev aega oli selline ebamugav pinge hooti ja siis kell 1 öösel kui ma ei viitsinud enam üleval passida j valud nagu valusaks ei läinud,heitsin pikali. Niikui ma perse voodisse sain ,käis laks ja pahin ja looteveed lendasid . Ja täpselt seesama moment tulid need õiged valud,mida ma terve päev ootasin 😀 ja ma olin sekundilt kõnnivõimetu ja üritasin kapi poole uisutada,et ennast riidesse saada.mis ei õnnestunudki ,sest lootevett oli niipalju et ma oleks oma kaela murdnud ,mees samuti 😀 praegu on naljakas aga siis olin ma nii paanikas, 2h pärast oli poiss käes 😀 elukiire vend ma ütlen 😀 Hoian sulle pöialt 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 24. september 2016 at 20:16

    Minul olid sellised libavalud 2 n2dalat enne sünnitust.nii tigedaks ajas,sest öösel ka magada ei saanud ning k2isin pidevalt öösel end pesema ja piinasin end mõtetega.aga vot õige sünnitusvalu tundsin ma küll kohe ära.hoopis midagi muid kui niisama närvalu või emaka ettevalmistused.

  • Avatar
    Vasta Mertz 24. september 2016 at 19:48

    Mul olid terve kuu aega libakad koguaeg ja 1 cm avatust. Sünnituse päeval olin hommikust lõunani päevade valudega olnud ja siis mees kamandas kontrolli, ämmakas ütles et emakakael väga pehme, öösel tuled sünnitama. Sama päeva õhtul läksin venna sünnale, 22 ajal olin kodus uuesti ja mul oli mega uni ja vedelesin vannis.. Valud olid kadunud.. Magasin tund aega ja hakkasin koristama, et kaasa aidata.. Valusid tagasi ei tulnud, jäin diivani peale magama ja mees vaatas kella 4ni hommikul minu kõrval filme ja tuli magama.. Nii kui kõrvale heitis, käis minul esimene tugev valu, ülilampi, paar valu hingasin üle ja sain aru et mega regulaarselt käib. Kohe oli 3 minutit vahe. Ütlesin mehele, et sina magada ei saa, läheme haiglasse. Kohe kui haigla uksest sisse sain, ütles ämmakas, et juba ootas mind ja seal samas tulid ka veed ära, koos limakorgiga.. Seda ma kodus ei näinudki. Aga mul oli 40 + 5 ka siis juba 😀

  • Avatar
    Vasta MP 24. september 2016 at 18:41

    Ehk on varsti sünnitusele minek? Niisama huvist leidsin ühe sellise teksti, aga märgin siia ühe: Märgid mis näitavad sünnituse algust: Varasem näitaja sünnituse lähenemisest, on ema enda käitumine. Seda nimetatakse „pesitsusinstinktiks“ ja see võib tekkida paar nädalat enne sündi. Sel ajal tagab naine, et kõik on kodus enne sündi korraldatud.
    Instinkt võib avalduda lastetoa värvimisena, kindlustamisena, et külmik on täis ja haiglakoti pakkimisena.
    Ta kipub raseduse viimastel nädalatel sünnituseks valmistudes üsna rahutu olema.

    Võtsid ette ju remonditööd ja olidki sellises pesapunumis faasis jne, seega ehk ongi sünnitamise aeg nüüd õige varsti käes? 😀

    • Avatar
      Vasta MP 24. september 2016 at 18:57

      Muidugi antud artiklis, kus ma selle võtsin, oli teisigi märke, et millal on ehk aeg minna sünnitama ja mis on palju reaalsemad märgid, kui see pesapunumis faas, mille ma siia ära märkisin, aga noh, las olla. 😀 Ma veel rumal sellel alal. Pole ise kogenud. 😀

  • Avatar
    Vasta Ann 24. september 2016 at 18:12

    Mul polnudki ühtegi libakat.. kõik teised beebigrupis rääkisid, et neil libavalud ja ma lausa õhinaga ootasin,et kuna mul need siis lõpuks tulevad.. Minul hakkas asi nii,et läksin tualetti põit kergendama ja kuulsin siis potil,et solin käis ära.. mõtlesin veel, et veider..et pissihäda on ikka alles..aga mõtlesin et ju see on see raseda põis mul✌ oli selline reeturlik mul.. ja kui potilt püsti tõusin tuli suurem veelahmakas põrandale.. siis koitis alles,et veed tulid ära ?

  • Avatar
    Vasta M 24. september 2016 at 17:42

    Mina arvasin ka poja sündimise päeval, et mul libavalud(algasid hommikul kell 5, õrnad valud, 2-3 minuti tagant), aga otsustasin igaksjuhuks kontrolli minna. Hommikul kell 7 jõudsin haiglasse. Seal vaadati mind üle, tehti KTG ja siis saadeti koju tagasi, kuna valud polnud piisavalt tugevad. Läksin siis bussiga koju, bussis istudes sain aru et valud muutusid valusamaks. Kodus muudkui jälgisin kella ja mõtlesin millal see õige aeg haiglasse minekuks on. Arst ütles mulle, et tule siis tagasi kui valud nii tugevad on, et pead mõõda seinu kõndima ja enam neid taluda ei suuda. Kuskil 16 ajal tulid veed kodus ära ja siis otsustasin, et nüüd viimane aeg haiglasse minekuks. Haiglas hakkasid kell 17 pressid ja 17.31 oli juba poja rinnal 🙂

  • Avatar
    Vasta Loor 24. september 2016 at 17:13

    Mul olid ” libakad ” kaks päeva enne teist sünnitust… käisin lausa haiglas ja saadeti ka sünnitustuppa, kus aga valud järsku lõppesid ja koju läksin. Seal aga valutasin veel 24h ning õhtul läksin jälle ämmaka õhutusel kontrolli ning voila, hommikuks oli laps käes ?
    Äkki ikka läheb tegudeks varsti. Kerge öelda, aga katsu oma jõudu hoida igaks juhuks ja ole rahulik.
    Tulemata ta ei jää ?

  • Avatar
    Vasta Averiin 24. september 2016 at 16:58

    Üks korralik vihastamine pidi tegudeni viima, räägivad naised saunas 😀

  • Avatar
    Vasta Merilib 24. september 2016 at 16:54

    Esimese lapsega algas kõik vete tulekuga, siis oli asi lihtne, aga limakork tuli alles haiglas sünnituse ajal.
    Teise lapsega olid tihedad toonuses tavaline nähtus, kuni jaanipäeval(ta oli ka 24) oli reaalne tunne, et minek. Pool päeva valudes ja lõpuks õhtul 11ajal läksime kontrolli, valu ajal enam naerda ei suutnud, ktg näitab emakatööd korralikku, aga avatust polnud ja saadeti koju. Sain kuidagi kodus magama ja paari tunniga olidki valud kadunud. Sünnitama läksin päriselt alles 2.juuli. Valutasin kodus 4tundi ja haiglasse jõudes oli avatust juba 5cm. Mul oli libavalu sama reaalne nagu päris. ?

  • Avatar
    Vasta Lilli 24. september 2016 at 16:53

    Tavalised toonused olid täiesti valutud ja läksid suht kiirelt üle, aga sünnitus algas ikka päevade valudega, nii, et tunned seda nn valu ka mitte niisama krambitunnet. Ja kui sul ikka valud ja selga ka lööb … Siis äkki sa hakkad sünnitama! Nii äge! Ma olen täiesti õhinal 😀 mul ei tulnud ka korki enne kui olid täiesti valud ja sünnitustoas. Õrnalt oli voolus roosakas tegelt, siis olin veel kodus ja käisid tuimad päevade valud, aga see suur jama tuli siis, kui ikka korralikud valud olid (et mitte öelda, kui juba karjusin). Raudselt oled see õrnalt valutav sünnitaja, kuni pea paistab ja läheb actioniks, arvestades eelmise sünnituse kiirust.

  • Avatar
    Vasta Ädu 24. september 2016 at 16:25

    Minul olid libakad kahel sünnitusele eelneval ööl, päeval polnud jälle miskit. Eks sul emakakael niiöelda lameneb- lüheneb praegu. Kui tahad testida, kas on libakad või lähebki sünnitus käima, võta 1000mg paratsetamooli. Kui on libad, siis tablett mõjub ja kui päris sünnitus, siis tablett ei mõju.

  • Avatar
    Vasta Gerda . 24. september 2016 at 16:18

    minul pojaga oli nii ,et 7.02 õhtul kella 9 aeg panime mehega tüdruku magama, ja mul hinges hakkas kripeldama ja oli koguaeg tunne et see öö läheb asjaks,sest kell 01:00 ( 08.02) ajal tundsin juba nõrkasid toonuseid mis iga tunniga aina hullemaks läks ja kell oli 5 hommikul käisin wc ahet ja tundsin kudias alla surus ja jube valu oli ,kõndisin kodus mööda seinu ja ei teadnud kas minna veel või mitte ,sest tüdrukuga oli mul hommikul haiglasse sõites avatus 2cm ja arvasin ka pojaga , ühesõnaga kell 6 juba ütlesin mehele et peaks liihutama igaks juhuks, mees läks autot soojaks tegema seni asgeldasin sellega et piiga üles ajada ja riidesse panna , kell oli siis 6:30 kui jõudsin Pelgulinna sünnitusmajja mees läks piigaga koju ära , seal seisin ja käisin mööda seinu et oodata mingit ämmakat kes kuskil uitas ringi ,siis kui lõpuks tuli tegi vajalikud protsetuurid ja mõõtis avatust mis oli 5cm , ja pandi mind sisse, sai palati nr 8 kus ma siis oigasin seal ja kasutasin ka suurt kotti kus siis parasjagu karjusin kui valud oli . iga 1h tagant käidi vaatamas kuidas on , kell oli 12:20 kui tehti veed lahti sest avatust oli juba 9,5cm ootasin presse ,karjusin mis ma karjusin aga kell 12:45 oli poja käes. 🙂

    • Avatar
      Vasta Gerda . 24. september 2016 at 16:23

      vabandan kirjavigade pärast , 🙂

  • Avatar
    Vasta Maarika 24. september 2016 at 16:04

    Mul oli midagi taolist täpselt nädal enne sünnitust. Tormasin haiglasse . Kolmas laps mine tea kui kiiresti sünnistus läheb. Haiglas 2 sõrme avatus ja koju tagasi. Täpselt nädal hiljem läks päris asjaks.

  • Avatar
    Vasta Krissu 24. september 2016 at 16:02

    Aga on kanõuande telefone helista sinna jaräägi asi ära vaata midanad üttlevad ja sa saad ka sünnitusosakonda helistada nad saavadka öelda mida teha

  • Avatar
    Vasta Maria 24. september 2016 at 15:59

    Mul esimese lapsega hakkasid valud vääääga vaikselt. Ja limakorki ma ka ei näinud ei tea kuhu kadus. Olid alguses vaevu tuntavad valud alaselja piirkonnas nooo nagu mingid imelikud päevad. Aegamisi läksid valud nagu tugevamaks sis läksin haiglasse et äkki on midagi juhtunud. Mul oli kaks nädalat veel aega.
    Haiglasse ja palatisse jõudes tulid järsku veed ära nagu oleks püksi lasknud jaaa vot siiiiis hakkasid valud alles.
    Aga mingeid liba valusid mul polnud.
    Sünnitasin 8 tundi.

  • Avatar
    Vasta k... 24. september 2016 at 15:59

    Teise tütre sünd: öösel kell 2 ajal kõht lahti, ühtegi valu polnud. Kuskil 3 ajal tundsin õhkõrnu presse, otsustasime siiski haiglasse minna (40+5), limakorki vms polnud tulnud. Haiglariietesse pannes sirises verd, see olevat emaka kiirest avanemisest . Ikkagi valusid polnud, ainult õhkõrnad pressid. 50 min pärast oli laps rinnal. Kontrollimatud külmavärinad olid mul ka lõpuni.
    Ehk ikka täna minek?;)

  • Avatar
    Vasta Krissu 24. september 2016 at 15:59

    Minul kestis selline jama mitu päevakui siis lõpuks läksid valud tugevamaks et oli ebameeldiv siis otsustasin kontrollimina ja siis oli juba 3 cm avatus

  • Avatar
    Vasta Karo 24. september 2016 at 15:57

    Mul oli 37 nõdalat kui tibu sündis. Mingit limakorki ma ei näind. Päev enne oli jube imelik olla ja liblikad olid, õhtul jalutasin ja selg oli kahtlane. Valusid polnd Järgmine päev läksingi sünnitama 🙂

  • Avatar
    Vasta Pätu 24. september 2016 at 15:53

    Sul varsti minek jah, sest vaatasin su live postitust järgj ja no sa oled nüüd näost suhteliselt ära. Ma olin terve raseduse väga vinks ja särav aga just paar päeva ennem vajusin ära (ohatise lõi la välja). Ma ise mäletan,et teise rasedusega oli täpselt nädal varem üks magamata öö nende valudega. Hakkasid kl 1 öösel ja ma ei tea, millal lõppesid (mehele ka juba andsin märku, et vist minek aga magagu veel edasi ja kolisin elutuppa) aga igatahes kl 6 tuli mees üles ja küsis “oled veel ühes tükis?” Ja päris asjaks läks täpselt nädal hiljem öösel kl 3 ärkasin valudega üles. Valutasin vaikselt (just sinu kirjeldatud valud) kella 7:00ni ja palusin mehel haiglasse kontrolli viia. Haiglas avatus 2cm. Jäeti haiglasse, ise saatsin mehe tööle. Kella 12 läks alles valu päris valuks hakkasin uuutama. Läksin dussi alla ja süda läks pahaks. Helistasin mehele, et tuleks haiglasse. Mees jõudis kl 14:20. Ja pm kohe liikusime sünnitustuppa. Kutt sündis 15:31!!! Esimesega aga valutasin ennem 24h ja käisin haiglas 3 korda kontrollis. Ja kui viimaks haiglasse võeti valutasin ka veel 12h ja lõppes erakorralise keisriga.

  • Avatar
    Vasta Ketu 24. september 2016 at 15:45

    Võta parstsetamooli ja mine veel dušši alla kui siis olukord ei muutu on asi õige.
    Mul oli hästi palju neid libakaid ja ämmakas just nii käskis teha.ühel päeval olin jälle valmis,et võtan parstsetamooli ära, lähen dušši alla ja saab kenasti oma päeva edasi veeta nagu kõik eelnevad korrad,aga sel korral ära ei kadunud midagi ja 4 h pärast oli laps kõhul?

  • Avatar
    Vasta k. 24. september 2016 at 15:45

    Mulle kunagi ütles valveämmakas et libavalud on sellised et krampi tõmbab vaid kõhu alumine osa..aga õigete valude korral on kõht kõva ka ülevalt..või noh kogu kõht on kivikõva valu ajal..alguses oligi nii et alt kõva..ülevalt katsudes pehme aga kui asjaks läks siis oli ikka kogu punn kivikõva valu ajal. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. september 2016 at 15:49

      Mul läheb ikka terve kõht

    • Avatar
      Vasta meow 24. september 2016 at 15:57

      No mul oli terve raseduse toonused üle kogu kõhu näiteks

  • Avatar
    Vasta Hele 24. september 2016 at 15:43

    Esimese lapsega olid mul tuntavad valud, sellised et lausa karjuma võttis 15-30 minuti tagant 10 tundi, siis läksin haiglasse, polnud avatust, saadeti koju ja 2 tunniga avatus 6 cm, sain haiglasse ja 5 tunniga laps käes….teise lapsega olid imepisikesed valud mingi 4 tundi, siis tekkis järsku paanikahoog ja läksin igaks petteks haiglasse, hea oli, sest poole tee peal tulid sellised valud et karjusin ja haiglas 3 cm avatust ja 5 tunniga oli laps käes

  • Avatar
    Vasta Elve 24. september 2016 at 15:40

    Mu tütar viidi 22. jaanuari öösel tekkinud ebamugavustunde ja valude tõttu, kolm nädalat enne sünnitustähtaega haiglasse jälgimisele ja kui ma teda haiglasse vaatama läksin, siis ütles ta, et vist lastakse koju ära. Ise aga lösutas seal voodil õnnetu näoga ja käis vetsu vahet. Siis nägin, et tal ju veed, või mingi ollus niriseb juba ja läksin arsti otsima, ning selgitasin, et mu tütrel ju veed nirisevad juba. Siis mõõdeti avatust ja otsustati, et jääb haiglasse, sest aeg sünnitamiseks oli juba sobiv ka(enneaegsust polnud enam karta). Mainin veel, et mul endal on kõik lapsed 2-3 nädalat varem sündinud. Igatahes pisipiiga oli 22. jaanuari õhtuks käes. Kuna neil polnud perepalatit tellitud, siis oli mu tütar tavapalatis, väike, ühe voodikohaga palat, kus ta siis koos lapsega oli. Mina tulin haiglast koju, kuid lapse issi jäi sünnituse juurde. Ütlesin neile veel, et kohe teataks, kui laps sündinud on.
    Nii, et sul võivad olla küll juba sünnitustegevusele viitavad valud.

  • Avatar
    Vasta Kristi 24. september 2016 at 15:39

    Mina käisin nii KOLM korda haigla vahet alles kui ôige asi pihta hakkas, Riskole öeldi et kui naine karu häält teeb, et siis õige aeg haiglasse minna 😀 lôpuks tegin ka ja saime haiglasse sisse.. 😀 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. september 2016 at 15:42

      Karu hääält tegin ma esimese pressiga, enne mitte 😀

    • Avatar
      Vasta Greete 24. september 2016 at 17:25

      Pigem kui karu häält naine teeb siis on juba hilja kuskile üldse minema hakata 😀 selline hääl tuleb siis kui pressid hakkavad

  • Avatar
    Vasta Sandra 24. september 2016 at 15:38

    Minu teine sünnitus algas kummaliselt. Esiteks läks kere õudselt lahti, siis hakkasid kontrollimatud külmavärinad, mis muide kestsid sünnituse lõpuni. Tundsin ka kerget survet alla poole. Mõtlesin lihtsalt niisama kontrolli minna. Panime härraga taksoga minekut, oma koti jätsin koju. Ei uskunud, et asjaks läheb. Igatahes, mina, naerul näoga kurtsin valvekale oma imelikku olemist. Valvekas vastu, et kui te suudate veel siin naeratada, siis te kindlasti mitte ei sünnita… Eehmm…ok.. Pandi ktg alla, midagi erilist masin ei näidanud, avatus oli olnud 4cm (lugesin hiljem digiloost). Tädi muidugi ei uskunud, et sünnitama hakkan, aga kuna ma ikka surusin, et ‘esimest tulin ka selliste valudega sünnitana’, ‘esimesega ka ei olnud tuhud regulaarsed’ jne jne, siis saadeti mind sünnituseelsesse. Jõudsin vaevu tunnike seal olla, kui sünnitustuppa sain ja oma nunnuga kohtusin 🙂 vot sulle, valveämmakas 🙂

  • Avatar
    Vasta Ma 24. september 2016 at 15:37

    Limakork ei pea enne ära tulema.
    Kui valud on nt tund aega regulaarselt 5 min tagant käinud ja muutuvad tugevamaks, siis hakka astuma. Või kui peaksid veed tulema. 🙂
    Palju sul nädalaid on praegu? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. september 2016 at 15:40

      37 sai täna ja no üsna regulaarselt on hetkel 3 min tagant, aga need pole VALUD ju :d

      • Avatar
        Vasta Ma 24. september 2016 at 15:41

        Äkki oledki selline, et ei teki suuri valusid 😀 Ma vist läheks igaks juhuks kontrolli. Jõuad veel enne sünnat ära käia? 😀

  • Avatar
    Vasta kkk 24. september 2016 at 15:30

    ma hakkasin hommikul kella 6 ajal valutama, oli ka nagu päevade vale, selline nõrk, siis hakkasid hooti. päeval 14 ajal oli ämmaka vastuvõtt. ütlesin et noh mingid valud käivad. õnneks läksin autoga sinna, muidu oleks vist tee peal ära pudenenud 😀 a no peale ämmaka juures käimist läksin siis koju, siis hakkasid juba tugevamad valud käima, käisin mingi 100x dussi all. paremaks ei läinud midagi. siis tammusingi pms mitu tundi ringi,sest istuda ega midagi ei saanud. mees tuli vist mingi 17ajal töölt, selle saatsin kohe pessu, et pikka pidu vist pole. 18,30 oli juba päris hull olla, passisin vaid köögi kapi najal või istusin wc poti peal, sest aint nii kannatas veel olla. ( olin soomes arvel, siin ennem kui haigla lähed pead helistama sinna, et hakkad sünnitmaja jne) mees siis hel et naine hakkab sünnitama, et tuleks haiglasse. Kästi sooja teki alla minna ja valuvaigised süüa 😀 no kannatasin siis tunnikese veel. ma ei mäletagi, valuhood käisid mingi 3-4min tagant, a no nii nad olid juba pool õhtut käinud. helistasime siis uuesti et no nüüd tahaks küll tulla. no saime siis nõusoleku. 19 hakkasime sõitma, 19,30 olime kohal. kohe pandid juhtmed külge et mis ja kuidas. pool tundi siis jälgimise all. 20,00 löödi sünnitustuppa, 3cm avatust ja nii ta läks 😀 tunnis tuli cm juurde. 22,30 ajal oli juba hull olla, siis lasin seljasüsti teha, siis aeg seisis paar tundi, jube chill oli olla. ja kui süsti mõju ära kadus siis läks asjaks. 3,38 oli löpuks poiss käes.
    Ennem seda mingdeid libavalusid ei olnud. 38 nädal oli hullumaja, tulekahju oli jalgevahel, siis läks üle ja polnud midagi. a poiss siis sündis täpselt 41 nädalal

    niiet kui pikalt juba valutanud oled siis võib asjaks minna küll. tüdrukud pidid varem valmis saama ja sul teine sünnitus ka 🙂
    Head ootusaja löppu 🙂

  • Avatar
    Vasta Krisssuuu 24. september 2016 at 15:29

    Minul algas ka sünnitus pmst samamoodi, hommikul polnud häda midagi kui ärkasin. Käisin pesus jõin kohvi, läksin ktg-sse ja seal järsku hakkasid pihta. Kerged toonused ja krambid. Talutavad täitsa. Läksin veel peale ktgd ämmaka vastuvõtule ja tema ütles, et järgmine kord me enam ei näe(03.11 ämmakas ning järgmine aeg oli 07.11; TA oli 09.11). No selge, läksin koju. Päeva peale väga hullemaks ei läinud ka. Õhtul käisin veel vanematel külas..kuskil kell 10 jõudsin koju. Käisin pesus ka veel igaksjuhuks, et äkki läheb üle. Ei läinud. 😀 Kell pool 1 öösel, läksin haiglasse(Paidesse), seal jäeti mind kohe haiglasse, 2cm oli avatust. Läksid lõpuks ka valud tugevamaks ja valusamaks. Mingi hetk tõusin voodist püsti, et uuesti ktg-sse minna, siis tuli limakork ära 😀 . Läks veel mingiaeg mööda, valud olid juba väga valusad, läksin sünnitus tuppa ja oli täis avatus. Läks ca 30-45 min ja pisike tirts käes. 😀 04.11.14 sündis tüdruk 2900g ja 48cm. 🙂

  • Avatar
    Vasta Pirx 24. september 2016 at 15:27

    Enne teise lapse sündi käisid kuu aega IGA ÕHTU tundide kaupa libakad, koguaeg olid regulaarsed ja mõnikord ka valusad. Esimene laps sündis 38+5 ja teine alles 40+3, vähe ei olnud lõpuks närvid läbi, et iga päev arvasin, et äkki täna minek ja ikka tuli peale tähtaega. Aga tegelikult kui päris valud tulid pärast kuud aega libatamist, siis ikka sain aru, et nüüd läheb tõesti asjaks, oli ikka teistmoodi tunne hoopis.

  • Avatar
    Vasta Tii Na 24. september 2016 at 15:23

    Ei oska vastata, kui kaua on libakate normaalne kestus. Kas seda üldse on mingit sellist mõõdupuud, mille põhjal öelda? Tean teoorias ainult seda, et teise rasedusega pidavat libakad palju varem külla tulema, toonused ja kõik muu säärane.
    Samas see seljavalu on kahtlane. Mul algaski asi nõrkade ja ebaregulaarsete toonuste ja seljavaludega. Sünnituse ajaks läksid need seljavalud nii räigeks, et ma oleks olnud nõus otsad andma. Terve ööpäeva vaevlesin nende nõrkade toonuste ja õrnade valutuigete käes, mis alaselga lõid. Järgmise päeva õhtul sünnitasin. Aeg on sealmaal, et valmis peaks olema nii või naa 😉

  • Avatar
    Vasta Katrin 24. september 2016 at 15:20

    Minul oli sama asi, algas umbes kaks nädalat ennem sünnitust.. käisin kontrollis, oli 2cm avatust… arsti arvamus oli selline, et võid minna täna ja võid minna ka nädala pärast sünnitama 😉 Soovitan sul puhata hoopis… igatahes mul sünnituse päev oli selline, et hommikul juba oigasin valudes… siis paar h puhkust ja jälle valudes ja siis paar h puhkust ja jälle valudes/toonustes ja magama minemise asemel läksin verejooksuga haiglasse hoopis ja oli 4cm avatust kokku sünnitus kestis 22h – seega, Puhka kuni veel saad!!:D

  • Avatar
    Vasta Jana 24. september 2016 at 15:19

    Ma ise arvan, et sa tunned ära kui on aeg haiglasse minna. Kui ikka valu tugevamaks läheb, siis vast hakkad sünnitama. ?

  • Avatar
    Vasta Med 24. september 2016 at 15:17

    Veebis on vabalt saadaval selline, põhiliselt küll parameedikute õppeks mõeldud käsiraamat, kuid alates lk 338 on päris detailne peatükk rasedusest ja kõigest sellega kaasnevast. Loe ja ehk on abi.
    http://www.innove.ee/UserFiles/Kutseharidus/Liina/Õppekavakeskus/kiirabi_A4_press2.pdf

  • Avatar
    Vasta Muts 24. september 2016 at 15:15

    No mina “libatasin” kolm ja pool päeva. Täitsa mõnus oli esimesel kahel. Kolmas ja poolik enam nii mõnna polnud 🙂
    Veed tulid ka 30 minti enne keisrit ära. Korki pole ühegi oma kolme lapse puhul kohanud.