LAPSED Lasteasjad Lende Mari

Lents ja söök

5. mai 2017

Ma ei saa sellest Nomi toolist siiani üle ega ümber. Miks ma sellest juttu teen on see, et Lents jõudis meil nüüd kauaoodatud teise faasi ja raudselt enne kui ma silma pilgutada suudan, istub ta samamoodi laua taga nagu Marigi. Oh neid lapsi, kuhu neil selle kasvamisega kiiret on?

Ma tegelikult tulin hoopis Lentsu söömisest rääkima. Ikka veel ei ole ma suutnud ühestki piimakorrast päevas “päris söögiga” toidukorda teha. Ma ei tea, ma kardan, et ta topib endale midagi kurku ja lämbub ära 😀 Kuigi, olgem ausad, huvi toidu vastu on VÄGA SUUR. Hetkel julgengi talle vaid võrgust banaani anda, väga harva lasen mingit õuna ka lutsutada. Ma absull ei mäleta, millal ma Marile hakkasin tükilist toitu andma ja pmst ma tean, et ega need lapsed vist ära ei lämbu, aga Lents on mul ju alles nibin-nabin vastsündinud (7 kuune :D) beebi, kuidas ma talle siis midagi peale piima ikka annan? Ma isegi ei mäleta, mis vanuses neid kamapalle pakkuma hakatakse? Seega ma ei imesta, kui 10 aastane Lende ikka veel võrgu seest sööma peab, sest mõni ema siin ei julge talle sööki kätte anda.

Lentsu body: Happeak (LINK)

Mul oli tegelikult kindel plaan talle näputoitu pakkuda, aga kuidas ma pakun, kui ma pidevas “appi!!!ta läbmbub!!!” olekus olen? Ega ma neid püreesid ka nii tihti paku, siis kui meelde tuleb, suht suvaliselt. Piima joob ta hoolega, ei ole küll sellist tunnet, et ta nälga jääks, aga samas nähes kui ahnelt ta päris sööki, rabab, siis peaks ennast vist kokku võtma?

 

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Lonni 7. mai 2017 at 19:31

    http://www.lastehaigla.ee/public/infotekstid/Imiku_toitmisjuhis_EST_20.12.2012.pdf

    Siin on hea ja ülevaatlik imiku toitmisjuhis.

  • Avatar
    Vasta Ema 6. mai 2017 at 22:32

    Tee püreesud. Nendega ei lämbu ju :). Tervislik ka. Meie põnn hakkas 5 kuuselt iga hommik kaerahrlbeputru sööma, saumiksriga mikserdasin esimesed kuud veel üle. Siiamaani pudru suurim fänn maailmas vist. Mul ikka see arvamus, et lapsele tuleb anda toitvat tervislikku kraami varakult (sellest ajast kui lubatud lisatoit muidugi arsti poolt), siis tal tekib ju samamoodi alateadlikult selline turvatunne mõne toidu vast… vähemalt enda last vaadates tundub küll, et see puder on midagi eriti must have kuna üks esimesi toite 🙂 edu katsetamisel.

  • Avatar
    Vasta Carry 6. mai 2017 at 10:40

    Kas Lende saab muidu rinda?
    Ma tahaks ka näputoitu proovida tutvustada oma beebile tulevikus, aga enne peaks vist harima ennast selles asjas.. mingi raamat pidi olema ka.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. mai 2017 at 11:03

      Muidu saab rinda jah.

  • Avatar
    Vasta Ma 5. mai 2017 at 20:28

    Ära lämbumist karda. Imikul on see asi nii kenasti reguleeritud, et ta ei lämbu nii kergesti kui nt täiskasvanu. Peab ta ju ühe korraga rinda imema, neelama ja samal ajal hingama ka. Kui kurku läheb, siis köhib väga osavalt. Ise küll ei oskaks ju 🙂

    See lisatoidu andmise jutt 6kuuselt on selline teooria, mida ka nt meedikutele koolis õpetatakse. Sel hetkel hakkab laps ka muid aineid vajama, mida ainult rinnapiimast enam ei saa.

  • Avatar
    Vasta Mari 5. mai 2017 at 20:23

    Kuni umbes aastaseks saamiseni on lapsel lisatoit ikkagi lisaks, põhitoit on rinnapiim (või siis RPA). Esimesel aastal laps tutvub toidu, selle tekstuuri, maitse ja lõhnaga. On loomulik, et alguses laps rohkem mängib lisatoiduga, kui päriselt sööb.

    Minu enda beebi on 8 kuune, lisatoitu hakkasin talle andma u 6 kuuselt. ja just näputoitu, mitte püreesid. Alguses ka kartsin ka, et kuidas ta küll hakkama saab ja et kas ta toitu kurku ei tõmba. Aga, see hirm kadus üsna pea. Beebid on osavamad, kui me arvame 🙂 Oluline on, et laps söömise ajal istuks püstises asendis ja oleks ikka järelvalve all. Mina alustasin selliste toitudega, nagu värske kurk, aurutatud köögiviljad, pirn, avokaado, kirsstomatid (pikuti pooleks lõigatud). Toidu lõikasin käepärasteks kangideks, mida lapsel on hea käes hoida. Jah, peale sööki on koristamist palju (olenevalt ka toidust muidugi, brokkoli on kõige hullem), aga beebi on rõõmus, saab päris toiduga tutvuda (mängida) ja ühisest söögiajst osa võtta.

    Praeguseks on edasiminek märgatav. Palju rohkem toitu jõuab suhu, kui põrandale ning beebi sööb pmst kõike seda, mida meie isegi : kana, kala, kõikvõimalikud puu-ja juurviljad, makaronid, riis, lihapallid, muna, juust jne. (see loomulikult eeldab, et ka enda toit oleks tervislik). Soola/suhkrut toidutegemisel ei kasuta (saab vajadusel hiljem lisada) ning ei pea lapsele eraldi toitu tegema. Kurku tõmbamist/lämbumist pole ette tulnud, laps ajab ise kõik, mis kurgust alla ei lähe (nt tomati kiled) suust välja.

    Nii et oma kogemusest võin julgelt soovitada näputoitu. Siin on üks tore fb grupp ka, kustkohast saab väga palju infot :
    https://www.facebook.com/groups/2855840155/

    Ja mina lugesin ka selle raamutu näputoiduga alustades läbi (see on ka eesti keeles ilmunud) :
    https://books.google.com/books/about/Baby_led_Weaning.html?id=Qbr2RK_Mm4UC

    Igastahes, mis iganes tee te tahke toidu tutvustamiseks valite, edu !

    P.S Lende paistab väga nummi beebitüdruk 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 5. mai 2017 at 19:53

    Mari on palja tagumendiga…..srsly nagu….. Jälgi ikka ka mis pilte sa oma lapsest avalikult üles paned .

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. mai 2017 at 20:19

      Mis vahid seda lapse pepsi siis :D?

      • Avatar
        Vasta Carry 6. mai 2017 at 10:36

        Ma ei märganudki)))

    • Avatar
      Vasta J 5. mai 2017 at 20:32

      Ei saa küll aru, et ükski ebasünnis koht seal pildil paljastatud oleks. Paljud preilnad käivad seelikute ja lühikeste pükstega mööda tänavat, kus kolmveerand kanni välja hängib. Pole mõtet siin tühjast kohast probleemi välja imeda.

    • Avatar
      Vasta Sandra 5. mai 2017 at 20:34

      Njh,meie ei vahigi,aga haigeid inimesi on igasuguseid..
      Pole ju ilus ka,kui juba suur tüdruk aluspükse ei kanna.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 5. mai 2017 at 22:46

        Ma ka ei kanna praegu aluspükse, aga kuna sa seda ei näe, pole vast hullu 😀

        • Avatar
          Vasta MP 6. mai 2017 at 08:12

          Kus see paljas tagumik siin on? Mina küll ei näe! Või on see pilt kuskil mujal üleval? 😀

          • Mallukas
            Mallukas 6. mai 2017 at 09:14

            ma võtsin maha, vaatasin jah, et kui räiiigelt zoomida, siis saab tõesti aru, et pole pükse 😀

      • Avatar
        Vasta Ma 6. mai 2017 at 08:39

        Ma ei saa aru, miks peaks inimene OMA kodus aluspükse kandma? Mõni inimene ei kanna väljaspool kodu ka aluspükse 😀 Mu 4kuune beebi hängib ka kodus enamiku ajast palja peega. Olen kurjategija?

  • Avatar
    Vasta Mariliis 5. mai 2017 at 19:38

    Tulen värvima või? ?

  • Avatar
    Vasta Kaisa 5. mai 2017 at 19:10

    Mu omad hakkasid mõlemad 4-kuuselt juurde saama. Samas vanem oli ja noorem on ikka edasi piima peal ka. Aga kui beebs ikka kurva ja nõudliku näoga otsa vaatab, kui ma miskit söön, siis ei saa ma talle ainult piimalurri anda ju 🙂 Ja lisaks on nooremal näkitsemisvajadus(hambad tulevad) , nii et niplite päästmiseks on vahepeal korraline tahke söök 🙂

  • Avatar
    Vasta H-G 5. mai 2017 at 18:16

    Mul ka poja 7kuune. Ma igapäevaselt ei anna talle püreesi. Annan talle Hipp 2 jätkupiima segu. Arst muidugi ütle, et anna ikka teisi toite ka maitsta. Käisime arstil. Laps oli võtnud 500grammi juurde. Ja arst ei öelnud midagi selle kohta. Mul on esimene laps ja ma kardan ka, et ta tõmbab toidu kurku. Üks asi, mis mu pojale meeldib on seller. Nätsutab seda. Mina ei tea, et kuskil oleks kirjas, et 7kuune laps peaks saama igapäev püreed. Mina annan oma lapsele püreed siis kui ma tahan. Keegi ei saa mulle peale sundida, et pead igapäev lapsele nüüd püreed või jumal teab mida andma.

    Aga Lentsuke on ikka nii armas ??. Kas teil kikusi ka tuleb?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. mai 2017 at 20:20

      Ei tule 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 5. mai 2017 at 17:45

    Tere. Praeguseks hetkeks on Lende tegelikult piisavas vanuses et võib ja lausa peab lisatoitu saama. Rinnapiim ei kata enam üksinda tema vajadusi ära, kuna vöike laps kasvab ju kiiresti. Imiku emalt saadud rauavarudest piisab umbes pooleks aastaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. mai 2017 at 17:52

      Palun mulle selle kohta mingit tõestust, et poole aastane raudpolt peab saama lisatoitu?

      • Avatar
        Vasta Kss 5. mai 2017 at 18:11

        See on mingi NSVL jutt.. ?lapse kuni 1. eluaastani on kõige tähtsam (rinna)piim ? ja alles 6k hakatakse vaikselt muud toitu tutvustama 😉

      • Avatar
        Vasta * 5. mai 2017 at 18:24

        https://www.bda.uk.com/publications/professional/complementary_feeding_weaning see on üks avalikult ligipääsetav dokument, kus on selgelt kirjas (recommendations, 2.punkt), et lisatoitu peaks andma hiljemalt siis, kui laps on 6.5 kuud vana (neil peaks see punkt refereeitud ka olema). Põhjus on selles, et laste toitainete vajadus muutub pidevalt, eriti imikueas ja rinnapiim üksi ei ole enam piisav, et neid vajadusi täita. Mul on kahjuks praegu lõputöö kirjutamine pooleli ja ei ole aega kinnitavaid artikleid otsida, aga kui sa ise kätte võtad, siis leiad ka kindlasti sellele kinnitust. NB! Rinnapiimaga jätkamine on samuti soovituslik, niiet ära seda küll veel ära lõpeta, eriti kui teil sellega mingeid probleeme pole, lihtsalt vaheta mõned toidukorrad lisatoiduga välja.

        • Avatar
          Vasta Mirjam 5. mai 2017 at 18:42

          Päris kindlasti ei pea toidukordasid välja vahetama. Toidukorrad võivad olla vabalt lisatoit+rinnapiim.

      • Avatar
        Vasta Marge 6. mai 2017 at 22:58

        Tead mis, iga laps on erinev, kui tal on huvi, siis paku aga ei juhtu temaga midagi hullu kui ei saa. Tõesti see esimene aasta on rohkem mäkerdamine ja maitsmine ja tutvumine. Minul esimene laps hakkas 10 kuuselt sööma lisa, enne mängis niisama. Teine laps keeldus lisast 1a ja 3kuuni. No mos sa ikka teed kui suud lahti ei tee. Veri oli korras ja kui tema jaoks oli aeg õige, hakkas 2 nädalaga korralikult sööma. Ma muidugi ahastasin,et appi, nii ei saa ju. Aga perearst naeris, ütles, et on ennegi selliseid näinud, ei juhtu midagi. Ei juhtunudki 🙂
        Rinnalapsed olid mõlemad 100%