Lapse üles kasvatamine LAPSED Lende

lents ja “lutt”

26. august 2017

Ma sattusin lugema artiklit, kus oli kirjas, et juba 3 kuune laps ei vaja öösiti süüa. Jeesus, kolmekuune on ju puhta vastsündinud. Küll aga olen ma üsna kindel, et Lende kindlasti ei vaja öösiti süüa, mis sellegipoolest ei takista tal seda seda tegemast. Mul on mingi hägune mälestus, et ma lubasin vist küll endale, et kui Lende sünnib, siis ma ei harjuta teda tissiga magama jääma, sest mida varem seda ise magama jäämist õpetada, seda lihtsam on.

Tulemus? Issand, ta ju alles sündis, muidugi võib ta magama jääda, kuidas iganes soovib. Oi, tal on praegu nohu, las jääb magama, kuidas iganes soovib. Oi, tal on paha tuju, las jääb tissi otsa magama. Mh, nii kiire on, panen ta parem ruttu tissiga magama.

Lihtsalt palju kergem on seda teha tissiga. Ainult vankris jääb ta ilma selleta magama, mõnikord Kardo süles ka, aga seda pigem harva. Lutti ta ei võta, aga mina olengi ta lutt. Kui ta öösel ärkab, siis pean mina ikka inimlutiks olema, ega ta tegelikult süüa tahagi, saab tissi suhu ja magab kohe edasi. Mõnikord haruharva hakkab ta tekinurka, patja lutsutama ja jääb nii tuttu, aga 95% ajast jääb ta ainult tissi otsa magama.

Mul tegelikult ei ole mingit tissivõõrutamist plaanis, aga öösiti võiks ta vist ikkagi magada. Mitte, et ta ei magaks. Öösiti ei ole mingit nuttu, umbes 2-3x teeb ta silmad lahti ja hakkab vähkrema, mina tõmban ta endale läbi une kaissu, annan tissi ja jään nii magama. Ma TEAN, et paar nädalat harjutamist arvatavasti olekski kõik, mis vaja on, aga no kuidas ma peaks leidma endas selle jõu, et öösiti hakata magamise asemel mingi võõrutusega tegelema? Kas see ikka on nii hädavajalik? Ma ei tea! See ei häiri mind nii väga, aga natukene küll. Ja kuidas üldse harjutada? Et kui ärkab, võtan lihtsalt sülle? Või tulen ise alla magama ja lasen Kardol sellega tegeleda?

Ah, ennast teades ma nüüd natsa halan, ning tegelikult jätkub see veel…issand, ma ei tea kui kaua! Mul pole õrna aimugi, kaua ma imetan! Mari sai ainult 5 kuud, aga Lende ei paista väga loobumisest huvitatud olevat. Ja ega ma ei tahagi võõrutada. Ma lihtsalt ei taha öösiti ebamugavas asendis kellelegi inimlutti mängida.

(jeesus, ma vihkan sõna tiss, inimlutt ja tissi andma ja tissitama 😀 aga ma ei saa seda postitust ilma nende sõnadeta kirjutada :D)

Kaua teie oma last imetasite ja millal (ja kuidas?!) loobus laps öisest söömaajast? 

Loe ka neid postitusi!

72 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Inga 28. august 2017 at 17:27

    Lende on lõpuks rõõmsalt naeratama hakkand 🙂
    Mul esimene laps keeldus lutist, teisele andsime ja kannatasime umbes aastaselt kahepäevast võõrutamise kisa. Kolmandaga ei pakkund, sest teise võõrutus oli värskelt meeles aga tagantjärgi olen mõtlend, et kuna just kolmandaga oli magamise probleemid siis oleks just võinud talle pakkuda, no et äkki oleks maganud rahulikumalt öösiti.

  • Avatar
    Vasta O 28. august 2017 at 12:30

    Esimest imetasin 1 a 3k, kuni ta ühel hommikul ega ka järgnevatel lihtsalt enam tahtnud ja nii jäigi. Teist tahaks nüüd ka ikka vähemalt aasta imetada, et ei peaks pudelimajanduse ja rpa-dega tuttavaks saama – jube keeruline ja tüütu tundub see igapäevane segumajandus ja pudelite pesemine. Mõned üksikud korrad pudelisse pumbatud rp anda elab üle.

  • Avatar
    Vasta Triin 28. august 2017 at 08:22

    Suurem laps loobus ise kui oli 10 kuune. Väiksem on nüüd 11 kuune ja ei paista, et ta niipea lõpetada tahaks. Aga täna oli esimene öö, kus laps magas kogu öö ilma ühegi söögikorrata ☺. Minu jaoks on üks põhilisemaid argumente öise söötmise lõpetamiseks see, et öine söömine võib rikkuda lapse hambad.

  • Avatar
    Vasta miki 27. august 2017 at 23:48

    1 a 8 k imetasin, siis võõrdus ise. küsis järjest vähem ja ma ise ka ei pakkunud, ja nii jäigi.

  • Avatar
    Vasta Tr 27. august 2017 at 23:46

    2a imetasin. Peale aastat muidugi paar korda päevas vaid. Öised söötmised lõpetasin ka u 9k ära. Niheles siis pakkusin tassist vett.Oleks ilmselt varemgi saanud kuid ma ei üritanudki.

  • Avatar
    Vasta Liina 27. august 2017 at 22:42

    Imetasin 7 kuud. Oleks soovinud aasta, aga kuna laps lihtsalt röökis iga kord 5-… minutit rinna otsas iga jumala kord enne kui sööma hakkas, siis lõpuks loobusin. Jah, ta oli saanud pudelit proovida ja see saigi meie puhul imetamisele saatuslikuks. Nüüd hakkab aastaseks saama, joob rpa ja ma täiega hädas, sest ta tahab iga öö 2-3x 200 ml. Pakun vett, karjub nagu segane. Tahaks magada!!

  • Avatar
    Vasta K 27. august 2017 at 14:38

    Laps võrdub ise kui ta selleks valmis on.
    Paljud võõrutavad 6k paiku (tihti elukaaslase nn sunnil). Tulemuseks on stressist nutavad ema ja beebi.
    Jah, alates 6k nad ei PEA öösiti enam sööma aga võivad seda siiski teha.

    See, et sa ei pea end meikima, ei tähenda et sa seda teha ei võiks ?

    Naljakas kuidas täiskasvanuna teeme nagu tahame aga beebid peavad jumala eest võõrduma lutist, tissist, mähkmetest, sest jumala ebasünnis lui 2a veel lutiga on.
    Kõik need ida-euroopa riigid sellise mõttemalliga. Stagna ajas kõvasti veel kinni.
    Ülejäänud euroopa lapsed alustavad mähkmetest välja treenimiseks ja lutivaba eluga harjuma alles kolmandat eluaastat.
    Hispaania tõesti enamus lapsi on teiseks eluaastaks mähkmevabad. Aga siin on seda nii lihtne teha kuna enamuse ajast on soe, siis pole midagi kui laps keset talve püksid täis märgab. Eestis jäätuvad need püksid jalga ära ? 3a jalutavad rahumeeli oma luttidega ringi.
    Elu lõpuni Lende tissi otsa ei jää ?

  • Avatar
    Vasta Stella 26. august 2017 at 22:50

    Põhimõtteliselt oli 1a5k äratus iga kahe tunni tagant 😀 (okei, mingi kuu aega sealt lõpus oli juba pikemaid pause ka sees). Sünnist saadik magas oma voodis, ei istunud mulle see voodikülg lahti vastu minu voodit jms, lihtsam oli püsti tõusta..hommikuti alates viiest jäi tihti kaissu, sest sealt edasi magamine oli juba endale väga tähtis 😀 proovisin lõpetamist alustada paar korda, aga ei sobinud kohe. Lõpuks läks mitu nädalat kuni kuu, midagi sellist ja kasutasin vähendamise meetodit, päeva pealt variant ei sobinud kuidagi..aga võtsin öösel selle aja, et paitada, mõmiseda ja niimoodi järjest toidukordi vahele jätta/edasi lükata. Tasa ja targu ning toimis väga hästi, ei otsinud hiljem enam, ei tekkinud mingit paisu ega midagi. Läks rahulikult ja edukalt..ja nooooooo neeeed esimesed öö läbi magamised olid ikka kullaprooviga! 😀

    • Avatar
      Vasta Stella 26. august 2017 at 22:53

      Aaa ja lutt jäi juba varem ära, vaatasin mingi hetk, et suht oma lõbuks topin seda, las siis olla ilma 🙂 (aga alguses päästis see ikka palju!)

  • Avatar
    Vasta Carry 26. august 2017 at 22:05

    Mul esimene laps ikka sai rinda kuni aastaseks saamiseni ja lõpuks sõigi vaid öösel.. ega ma ka ei ole kindel, kuivõrd see söögi pärast oli, vast ikka rohkem läheduvajadus. Andsingi siis kui tahtis ja kogu lugu. Mingit erilist võõrutamissagat küll ei meenu, lihtsalt enam ei andnud rinda ja kõik, päeva pealt. Lutti ka ei võtnud.
    Eks näis kuidas teisega läheb. Teine võtab lutti ja saab ka rida, aga ta veel 5 kuune alles, loodame, et ka sel korral ei teki probleeme. Samas olen tuttavatelt kuulnud, kui raskelt neil see tissivõõrutus toimus juba üle aastaste lastega..
    Minu arvamus on, et siis kui ise tunned, et vot nüüd aitab, siis proovidki lõpetada..)).

  • Avatar
    Vasta eve 26. august 2017 at 21:57

    minu poiss loobus täpselt sel päeval kui sai 1aasta ja10 kuud vanaks

  • Avatar
    Vasta Hedy 26. august 2017 at 21:52

    Mul kõik kolm saanud rinda pea 1a3k. Öine söömine lõpes koos rinnast võõrutamisega. Siis hakkasid lapsed ka terve öö magama. Neljas praegu 3 k , saab aasta veel öösiti tõusta. Ja seda ka, et kõik lapsed imesid lutti. Esimene ja kolmas olid erilised sõltlased, alles 2a said lutist lahti. Neljad imeb pöialt (uus kogemus mulle, loodetavasti möödub varsti).

  • Avatar
    Vasta Maili 26. august 2017 at 21:37

    Tulemus? Issand, ta ju alles sündis, muidugi võib ta magama jääda, kuidas iganes soovib. Oi, tal on praegu nohu, las jääb magama, kuidas iganes soovib. Oi, tal on paha tuju, las jääb tissi otsa magama. Mh, nii kiire on, panen ta parem ruttu tissiga magama.

    Ei hakka üldse oma sõnadega kirjutama aga ma mõtlen samamoodi.
    Kuigi kui tal kõht täis või ta mind hammustanud siis ikka jääb ilma magama.
    Ma olen kohe 9 kuud imetanud ja kaalun juba võõrutamist aga see pudelimajandus on nii tüütu.
    Viimased 3 nädalat on see tissitamine nii raskeks läinud. Ainult hammustab ja öösiti on ta pool ööd mul lihtsalt tissi otsas, ära võtan siis on kisa lahti. Ja imeb ka nii valusalt, et ma magan halvasti. Hommikuks on mu nibud nii valusad, et terve päev ei tahaks anda talle enam. Niiiii masendav, ma ei tea mida teha. Hea oleks samas praegu juba võõrutada. Aastane laps saab juba aru põhimõtteliselt mis ja kuidas ja siis kindlasti raskem.

  • Avatar
    Vasta Reelu 26. august 2017 at 21:31

    Poiss loobus öisest söömisest ise päeva pealt(ehk oli 10 või 11kuune ei mäleta täpselt). Rinnast loobus täielikult kui oli 1,1aastane, lihtsalt keeras selja ja oligi kõik. Ise imestasin et nii valutult läks see võõrutamine, kartsin hullemat 😀

  • Avatar
    Vasta väga väga naine 26. august 2017 at 21:31

    Mina imetasin esimest aasta ja 8 kuud, teist 2 aastat täpselt
    Esimesega võõrautasin phmt sunniviisil (pidin väga kangeid antibiootiuke hakkama võtma) nädala ajaga ja oli ränk mulle, ma arvan, et ränk ka talle, aga peamine mure nädal hiljem oli, et ma lapse nähes ei riietuks, sest rinna näitamine talle oleks eriline julmus (pluss ta ei rahunenud siis tükk aega).
    Teisega ma teadsin, et tahan ta 2-aastasel sünnipäeval mitte enam anda ja võõrutasin teda aeglaselt ja leebelt. Esmalt loobusin päevastest andmistest, siis jäid öised üha vähemaks, Aga see magamaminekueelne imetamine jäigi viimaseks, seda oli ikka oma 3 nädalat =)

  • Avatar
    Vasta kristi 26. august 2017 at 21:08

    Mul sain laps rinda 1a 4 kuud ka öösel siis kuidagi vaikselt hakkadin neid koguseid vahendama kuni enam üldse ei tahtnud kuna mul sai lutti ka sellega oli khergem võõrutada.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 26. august 2017 at 20:20

    Mul saab väiksem 13. sept aastaseks- siiamaani annan rinda. Vahepeal oli 2 päeva, kus poiss kohe üldse rinda ei tahtnud ning siis oli mul endal selline ahastuse tunne, et ma olen täiega läbikukkunud vms. Kui uuesti võtma hakkas, ma ausõna nutsin rõõmust! 🙂 Ta tissitab ise sellise härrasmeheliku kombega, et lausa lust vaadata- noh et härrasmehed tervitavad naisi kaabut kergitades või üldse ära võttes- poiss tervitab niimoodi rinda, et võtab viksilt ja viisakalt ise luti suust ära. No ei saa ju sellist džentelmeni võõrutada 🙂 Samuti saab ta ka öösel rinda- paar korda on juhtunud, et magab ca 7 tundi öösel ilusti ära ja siis vastu hommikut tahab kõhutäit, aga muidu on ka kaisus ja sööb.
    Vanem seevastu ei saanudki rinda- ei saanud õiget võtet selgeks ning siis 4 kuud pumpasin välja ning sai pudelist süüa.

  • Avatar
    Vasta Eva 26. august 2017 at 20:04

    Issand, ma oleks selle postituse nagu ise kirjutanud, täpselt sama probleem. Ei viitsi ärgata, aga ei viitsi võõrutada ka 😀

  • Avatar
    Vasta meow 26. august 2017 at 19:27

    Rinda sai 5 kuud, aga öisest pudelipiimast sai lahti nats peale aastaseks saamist. Meil see rinnalugu kiskus ise lörri, mingit võõrutamist ei olnud. Hakkas 2.elukuust alates saama pudelit rinnaga paralleelselt ja 5. elukuu alguses siis oligi rinnaga vsjoo. Püüdsin, mis ma püüdsin, aga ei õnnestunud talle õiget võtet selgeks teha ja sp hakkas lisa saama. Palju pisaraid ja stressi, tagantjärele kahetsen, et nii palju end kulutasin. Peamine, et lapsel kõht täis!

  • Avatar
    Vasta Liis V. 26. august 2017 at 17:51

    Andsin aasta ja 4 kuud kuna olin ise liiga laisk et võõrutama hakata ?Yhelt maalt plika lihtsalt ise enam ei tahtnud ja oligi mure lahendatud ?

  • Avatar
    Vasta Carmen 26. august 2017 at 16:04

    Lutt on siiski rinna asendaja, emad ei ole inimlutid 😉 ja mina kasutan sõnu rind, imetamine, toitmine. 1a8k sööb ka siiani veel öösel 🙂 vahel tahaks jah et ta loobuks, aga samas on see nii palju lähedust pakkuv. Praegugi on ta mul õlal ja imeb 🙂 pikutame diivanil

  • Avatar
    Vasta Kirsika 26. august 2017 at 15:05

    Öösel annadki tassist vett juua , mitte tissi. 🙂

  • Avatar
    Vasta Marili 26. august 2017 at 14:26

    Ma saaks peaaegu samasuguse postituse kirjutada, lihtsalt teiste nimedega ? I feel you!

  • Avatar
    Vasta Marili 26. august 2017 at 14:15

    Minu tütar on 1 aasta 4 kuud vana, imetan teda siiani, ka öösel. Plaanin seda teha tema 2-aastaseks saamiseni.. kuigi jah, ma ei tea kas öist söötmist tahan nii kaua, ma ise kannataks ära, aga ma kardan et ta hambad lähevad katki, kui öösiti magusat piima joon. Öösel annan läbi une tissi kätte ja tavaliselt hommikul ma isegi ei mäleta mitu korda me ärkasime. Öisest söömisest pole võõrutama hakanud, sest ta jääb magama tissi otsas, alati on jäänud ja ma (hetkel veel) ei kujuta ette, kuidas teda teisiti magama saada..

    • Avatar
      Vasta Käts 26. august 2017 at 18:29

      Rinnapiim pidavat sisaldama natuke teistsuguseid suhkruid, mis kohe suus ei hakka lõhustuma. Olin ise ka mingi vahe selle pärast eriti mures, aga pärast Nõmme titejooga õpetaja sellist selgitust enam ei põdenud. Tal endal olevat ka pikalt rinnapiimal olnud paar last (ka öösel) ja väga head hambad olevat 😀

      Minu mugulal tulid hambad juba 4,5 kuuselt ja tema selles vanuses ei olnud küll valmis öisest söötmisest loobuma. Nõme on sellekohane surve avaldamine igast muudest allikatest, vähe sellest et koguaeg nagunii millegi pärast ei muretse eks..

      • Avatar
        Vasta Marili 26. august 2017 at 20:29

        Aaah.. selline info tekitab küll segadust nüüd. Mulle isegi hambaarst ütles, et öisest söötmisest tuleks kiiresti lahti saada.

      • Avatar
        Vasta Katrin 26. august 2017 at 22:44

        Vahet väga pole ju kuna need suhkrud lõhustuvad, kaaries tekib kkagi. Keegi ju ei survestagi selle teemaga, lihtsalt soovitatakse öösel mitte anda üle aastasele lapsele. Minu meelest on see ka normaalne, kui aastane öösel enam ei ärka. Kuid põhjus miks rinda rpa eelistada öösel seisneb selles, et rinda imeb laps teisiti kui pudelit. Rinda imedes pritsib piim otse lapsele suulakke ja kokkupuude hammastega on minimaalne. Kuid olgem ausad, ka juhul kui laps ei saa öösel midagi peale vee ei kindlusta see aukudeta hambaid. Geenidel on siinkohal ka väga suur roll.

        • Avatar
          Vasta LAURA 27. august 2017 at 08:37

          M

        • Avatar
          Vasta LAURA 27. august 2017 at 08:39

          Mina olen jällegi kuulnud, et geenidel pile hambaaukudega mingit seost. Selle koha pealt on vastsyndinud kui puhas leht. Oma augud saab ta aga saastunud esemetelt, nt kui ema oma suuga lutti puhastab jne

  • Avatar
    Vasta Teele Talu 26. august 2017 at 13:54

    Meie pisike sündis 5.09.2016 erakorralise keisriga ning kuna ma kohe teda endale ei saanud, siis mul oli suur jama, et piim voolama hakkaks. Arvatavasti oli mul keha shokiseisus pärast sünnitust pikka aega, et ma ei saanud teda üldse tissi otsa. Igatahes ma pumpasin- ööd ja päevad ning suht varakult mina ja lastearst saime aru, et see “produkt” teda ära ei toida. Andsin siis segamini- Kord enda toodangut, siis RPA-d. Kuskil 2,5 kuuselt oli laps täiesti RPA toidul ning siis lõppes öine sööt lihtsalt ära. Ta küll virises aegajalt ning, kui ma talle piima pakkusin, siis seda ta ei tahtnud- Pigem häiris teda märg mähe või luti puudumine.
    Me mehega nagu ise ei teinudki midagi selle jaoks, et last öisest söömisest võõrandada, kuna ta tegi seda ise ning alates sellest ajast magab ta terve öö ärkamata (magama 21:30, ärkab 08:00-8:30).
    Nüüd tirts saab aastaseks- Kõnnib, jutustab, sööb kartulit ja liha ning joob tavalist piima. Täitsa rõõsa on ka teine ?

  • Avatar
    Vasta Oi-Oi 26. august 2017 at 13:50

    Su kirjapandud mõtted on täpselt sellised, mille põhjal võiks arvata, et arvatavasti võid kaheaastaseks saanud Lendet ikka veel samadal põhjustel rinnale võtta.
    Ma ei mõtle seda mõnitusena. Ma räägin endast!
    Täpselt samu tundeid tundsin ja tunnen ikka veel. Põnn ju alles sündis; tal tulevad purihambad ja valus on; tal on nii suur lähedusvajadus, kuidas ma siis ei luba?; tiss aitab tal uinuda; üleüldse on see kõik nii armas ja nunnu ja mannavahuline; uni on nõrkadele ja tegelikult olen ma ammu harjunud hakitud öödega…
    Mu laps juba on kaheaastane ja ikka uinub ainult rinnal. Öösel sööb ka. Ei taha lõpetada ja mina ei raatsi ka.
    Iga päev mõtlen: “nüüd!”, tegudeni pole veel jõudnud.

    • Avatar
      Vasta Marili 26. august 2017 at 14:17

      Ma arvan, et mul läheb samamoodi..

  • Avatar
    Vasta Triin 26. august 2017 at 13:46

    Sama, mul saab 5 dal nelja kuuseks ja oma poolteist kuud pole öösel söönud, pluss magab 10 – 12 h jutti ?

  • Avatar
    Vasta Liia 26. august 2017 at 13:25

    Mu kaks last sõid öösiti alla 1 kuu. Kaalus võtsid ca 1,5 kilo iga kuuga juurde, seetõttu ei äratanud ka neid. Õhtul pool 9 magama, kell 6-7 ärkasid. Täitsa ühe pere lapsed nagu 🙂 Esimest last panin õhtuti tissiga magama. Ise lõpetas ka selle kui oli täpselt 1 aastane. Olid palavad suveilmad sellel ajal ja ta tahtsi veepudelit ning kukkus koos sellega unedemaale. Mulle sobis. Teie sai rida ca 4 kuud, no lihtsalt ei tahtnud. Üritasin küll toppida, kuid läksin pudeli peale üle.

  • Avatar
    Vasta Dagne 26. august 2017 at 13:12

    Kuidas ta sul päeval sööb? Mina näiteks Sandra puhul täheldasin seda, et kui ta päeval ilusti sõi, siis öösel süüa ei tahtnudki ja magaski hommikuni. Nüüd kui tatitõbi külas on, siis ta päeval väga hästi ei söö ja selle võrra tahab öösel süüa mõned korrad.
    Olen ka kuulnud, et pudeliga vesi nt voodisse talle käeulatusse panna, pidi ka aitama, aga mul väga usku sellesse polnud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 13:13

      Lende sööb kogu aeg väga ilusti, sellega probleemi pole. Aga ta ka tatine praegu, ega ma kohe alustakski. Vett oskab lende vaid tassist juua, seda on raske voodisse panna 😀

      • Avatar
        Vasta Cat 26. august 2017 at 23:29

        Ma ka loen neid tassist veeandmise soovitusi ja mõtlen, et siis ma peaks ju poolunes (tissi otsiva) lapse üles ajama, istuli panema ja jootma…. Aga jah, väga sama olukord, kuid laps 1a 1k kohe.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 27. august 2017 at 09:43

          ma ka ei viitsiks 😀

  • Avatar
    Vasta Avokaado 26. august 2017 at 13:05

    Mina olin ööseti täpselt samasugune inimlutt. Poiss oli 1a 3 kuud kui otsustasin selle pulli ära lõpetada. Mõtted olid muidugi juba mitu kuud selles suunas pidevalt liikunud, aga no täpselt sama moodi nagu sina, mõtlesin ka mina, et issand mis siis saab, ei viitsi öösel üleval passida ja nii hea lihtne on ju tiss suhu torgata ja saab rahus edasi magada 😀 ehk siis mõtlesin enda jaoks asja raskemaks kui see tegelikult välja nägi. Esimesel ööl karjus umbes tund aega, võtsin kaissu, lohutasin jne, jäi magama lõpuks ikka. Järgmised kaks ööd tegi ka veel häält (kokku pool tunnikest jorises äkki). Nädala aja pärast magas juba terve öö kordagi ärkamata (seda polnud never enne juhtunud)! Pühaissandjumal kui hea on jälle ööläbi magada ja mitte kedagi lutitada 😀 nii et oma kogemuse põhjal julgen sul küll see (öine)võõrutamine ette võtta, lihtsalt süda kõvaks teha ja endale kindlaks jääda, kui ongi esimestel öödel nuttu. Juba õige varsti sa tänad ennast ?

  • Avatar
    Vasta Saskia 26. august 2017 at 13:04

    Mul täpselt sama jama, ainult, et vankrit ei tunnista ja omaette magada ei oska. Esmaspäeval saab 4 kuuseks ja plaanin proovida millalgi ka unekooli teha aga isegi ei kujuta ette, millal selleni jõuan. Palju kergem ju tissiga magama saada, kui teha unekooli vms. Kui ta magaks mul normaalselt, siis arvatavasti ei häiriks see tissiga magama panek. Aga kuna 10min jooksul üleval pärast minu püsti tõusmist siis ikka viskab kopa ette küll see tissitamine. :/
    Kui saad lahti sellest, siis jaga nippe! 😉

    • Avatar
      Vasta Jane 26. august 2017 at 21:05

      Arvasin algul sama. Et süüdi on imetamine. Ilma rinnata magama ei jäänud ja vankrit vihkas samuti. Plika oli kaheksa kuune, kui ravimite tõttu pidin lõpetama. Ootused olid nõnna kõrged, aga tutkit. Öised ärkamised on siiamaani ja ilma minuta ta oma unesid ei tee. Laps praegu aastane.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 26. august 2017 at 13:03

    Mul sama vana laps ja loeks nagu enda kirja pandud teksti. Lisaks ei võta mu laps pudelit, seega on välistatud rinnapiima asendamine millegi muuga.
    Kuna mul vanema lapsega oli ka täpselt sama ja proovisin samuti öist tissi ära jätta aga ei õnnestunud see kahjuks enne kui 100% lõpp oli veidi peale 1a. Seega ei viitsi ma praegu proovidagi, ootan kuni saab aasta ja siis vaatan. Olen üsna kindel et see ei toimiks lihtsalt.
    Ja kuigi mind see natuke kurnab, siis samal ajal on mul kohutavalt kahju, et aeg nõnda kiiresti läinud on ja et oktoober varsti ukse ees on, et siis asi kätte võtta ja võõrutama hakata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 13:10

      Lende ka ei võta pudelit, joob tassist.

      • Avatar
        Vasta Mirjam 26. august 2017 at 15:01

        Jup, meil hakkas ka 6 kuuselt tassist jooma ilusti

  • Avatar
    Vasta krk 26. august 2017 at 12:51

    Sõnad nagu “rind” ja “imetama” ka sobiks 😀 inimluti vastu ei saa vist jah midagi paremat… kõige jubedam väljend on minu jaoks “tissuma”. Iuuu!

    Aga teemasse siis, meie võõrutasime öisest söömisest vist ca 10-11 kuu ajal leebe unekooliga ja jäid ainult lõunane ja õhtune imetamine. Aga oli paar x laps juba maganud ka ise juhuslikult öö läbi mõnel üksikul korral, nii et ma teadsin, et see on teoreetiliselt võimalik, et ta suudab iga öö magada.
    Väga hea nõu leebeks unekooliks: http://thebestofthemiddle.com/what-to-do-when-your-baby-has-to-be-held-rocked-bounced-or-nursed-to-sleep/
    Ja öösel, kui soovib piima, siis ma lihtsalt räägiks, et tuttu-tuttu ja silitaks selga ja vb pakuks vett. See mu peas nüüd, aasta hiljem tundub kuidagi väga lihtne 😀

  • Avatar
    Vasta Kirke 26. august 2017 at 12:48

    Imetasin last 1.5 aastni, seda ka öösel ca 4 korda 🙂
    Tegelikult ta lihtsalt magas tiss suus. 😀

  • Avatar
    Vasta Riti 26. august 2017 at 12:38

    Mina andsin õhtul enne magama minekut pudelit ja öösel lõpetas tänu sellele tissitamise, muidu sai 8k rinda ja siis hakkasin õhtul pudelit andma, muul ajal sa juba muud sööki ja vett rinna lõpetasin üldse ära ja 1a4k lõpetasin pudeli ka ära, ta ei tundnud huvi enam selle vastu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:55

      Lende ei võta pudelit.

  • Avatar
    Vasta Kätu 26. august 2017 at 12:26

    Jasper oli samasugune, nagu Lende. Henri ei jää rinnaga magama VÄLJA ARVATUD öösel 😀 Ikka ärkab ja tahab rinda, et edasi magada. Ta muidugi ikka sööb ka paar minutit isukalt, mitte ainult ei lutsuta(appi veel hullem sõna kui tissitamine). Varem ma arvasin ka, et korra suhu ja magab edasi, aga nüüd kuna ta magab Jassuga ühes toas, siis pooltel öösel, kui ma tubli olen, annan seal istuli talle süüa ja panen võrekasse tagasi, nii et näen, et ta ikka sööb ka. Veidi on paari nädalaga edasiminekut näha ka ärkamiste suhtes, aga kuna ma eriti järjepidev pole olnud, siis ei saa viriseda, et enamus öödest ikka mitu korda ärkame. Igatahes ma loodan, et ta ise ei viitsi enam, kui näeb et kaissu ei saa 😀 Ta muidugi poolteise aastane ka kohe 😛

  • Avatar
    Vasta Katrin 26. august 2017 at 12:18

    Poeg sai rinda päeval ja öösel 1a ja 3kuud… Ta oli juba suur ning võõrutamine läks praktiliselt öö pealt ning valutult mulle, kui ka talle. Lutti ta ei tunnistanud kunagi. Hakkas saama öösel lisaks vett või harva lehmapiima.
    Tütar sai täpselt aasta rinda. Lõpetasin ise ära, kuna tal oli ääretult ebameeldiv komme näpistada ja mudida mu tissi samal ajal.. See oli ärritav mulle, lohutav ilmselgelt talle. Praegu ta on kohe 6-aastaseks saamas ja aegajalt, kui poeb mulle sülle uniselt, teeb ta seda jätkuvalt… Aga üldjuhul läks ka tema võõrutamine rinnast valutult. Lutti ei tahtnud temaga… Sai piima ja vett hiljem.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:20

      Issand, Lende teeb sama asja. Täiega näpib ja mudib ja küünistab mind tissist 😀

      • Avatar
        Vasta Eksa 26. august 2017 at 12:45

        Imetamiskee äkki aitaks? Võiksid üldse nendest leiutistest kirjutada ja ise ka proovida, sest ma pole ise veel aru saanud, kas see on üks vajalik asi või mitte 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:55

          Mul on imetamiskee tegelikult olemas küll, peaks üles otsima 🙂

  • Avatar
    Vasta Helena 26. august 2017 at 12:18

    1,5 aastaselt võõrutasin nii päevase, kui ka õise korraga.

  • Avatar
    Vasta Sandra 26. august 2017 at 12:16

    Mis tissi andmisel viga on? ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:18

      ei olegi midagi, lihtsalt imelik väljend, mida terve postitus käiata 😀

      • Avatar
        Vasta Sandra 26. august 2017 at 12:20

        ??? Noh kuna postituse teema ongi tissitamine, siis suht raske ilma. ?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:25

          ma üritasin mõelda mingit sünonüümi, aga … rinna teel lapse toitumine… 😀

          • Avatar
            Marili 26. august 2017 at 14:20

            Noh, sobib ju- rinnaga lapse toitmine.

          • Avatar
            K 27. august 2017 at 09:49

            imetamine näiteks? 😀

          • Mallukas
            Mallukas 27. august 2017 at 11:11

            ka imelik sõna 😀

  • Avatar
    Vasta Hmm 26. august 2017 at 12:15

    Mul kunagi oli klassivend, kes veel 7 aastaselt sai rinda. Esimeses klassis tuli ta ema lõunaks kooli ning kui meie teised läksime sööklasse sööma, siis nemad läksid puhketuppa.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:18

      no see on veits too much 😀

      • Avatar
        Vasta Hmm 26. august 2017 at 13:52

        Minu meelest ka aga neile tundus see normaalne olevat. Mul tädi klassis oli tüdruk kellel oli lutt kaelas ja kui haiget sai, siis imes seda. Kui õigesti mäletan siis kuni teise klassini. Seega on väga äärmuslikke vanemaid ja Sina ei pea üldse muretsema sellepärast, et 10 kuune Lende veel rinda saab.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. august 2017 at 15:09

          Ega ma ju muretsegi üldse 🙂

  • Avatar
    Vasta Merx 26. august 2017 at 12:14

    Imetasin kuni laps sai 1a ja 7k vanaks. Proovisime mitu korda tissivõõrutust, kuid need lõppesid nii minu, kui mehe ja ka lapse magamata ööde ja hirmsa nutu-röökimise saatel (isegi kuu ajaga ta ri suutnud tissita olemisega leppida). Lõpuks ootasin seda “õiget” aega. Läksin tööle ja tundsin, et nüüd aitab. Saatsin mehe koos lapsega maale ja nii me sellest tissist lahti saimegi. Kui poleks julmalt seda teinud, annaksin vist siiani. Aga tissiga magamaminekust saime ruttu lahti, enne kui aastaseks sai. Panin ta oma voodisse ja laulsin midagi. Tissi andsin enne seda kuskil teises toas ära.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. august 2017 at 12:19

      ma olen ka kuulnud seda, et annad nt süüa elutoas ja siis viidki voodisse, aga see tundub nii tüütu 😀 nii palju lihtsam on tissiga meie voodisse ta magama saada ja siis ära hiilida 😀

  • Avatar
    Vasta Nell 26. august 2017 at 12:13

    10 kuud imetasin. Öise söömise lõpetas ka 10kuusena kui enam õhtul rinda ei saanud (sai pudelist RPA ja selle kõhutäiega vedas hommikuni välja).

  • Avatar
    Vasta Mennu 26. august 2017 at 12:12

    2 aastat ? ka öösel 1-2x.

  • Avatar
    Vasta Karina 26. august 2017 at 12:09

    Neli kuud sai rinda, sest rohkem polnud. Magab oma voodis terve öö. Sai täna 9 kuuseks ja magab ammu ammu terve öö, ilma et ärkaks või süüa nõuaks. Teine laps ja isegi imestan, mis imemoodi te emmed jaksate last öösel tissitada. Kui sind ei häiri ära näe vaeva võõrutamisega aga kui lõpuks aitab siis soovin edu järjepidevusega, paku vett ja kannata see aeg ära. Küll saad ükskord oma tissidega omaette magada ?

    • Avatar
      Vasta S 26. august 2017 at 12:35

      Imetan siiani, laps saab kohe 5-kuuseks. Umbes 4-kuuselt hakkas ööläbi tissita magama. Harjutamiseks kulus ainult üks öö, ise ka imestan, et nii kergelt läks. Magab jutti 19.00-06.30 tavaliselt. ?

      • Avatar
        Vasta Marili 26. august 2017 at 14:23

        Võib veel muutuda su õnnis olukord 😀 Kui hambad tulevad näiteks.