Uncategorized

misasi see kaliima on?

21. november 2017

Meil on siin täna kaliima. Ma polnud enne sellisest asjast kuulnudki, aga noh, kuna see ilmastikunähtus ongi vist ainult Tenerifel, pole ka imestada, et ma sellega kursis polnud. Kas te teadsite, et Tenerife asub Hispaania maismaast 1300 km kaugusel, aga Sahara on nuka taga, 250 km. Sellest tulenevalt juhtub mõnikord nii, et kui Saharas õhuniiskus langeb ja temperatuur tõuseb, tuleb see kuum ja kuiv õhk otse Tenerifele.

Naljakas, aknast välja vaadates võiks eeldada, et õues on jahe ja külm. Aga tegelikult on väga soe, kuiv ja pigem nagu udune. See muidugi pole udu, vaid lihtsalt Sahara liiv. Seda kutsutaksegi kuivaks uduks siinkandis.

Tuleb välja, et otseselt mingit ette ennustamist, millal see tuleb, ei ole. Tuleb siis kui jumal juhatab. Noh, nagu näiteks täna. Ega see ilma ära ei riku, soe on loomulikult ikka, aga päike kaob selle jama sees kuskile ära. Sel suvel oli Tenerifel vahepeal pikalt kaliima, ehk siis temperatuur oli tänavu kohaline sõnul isegi palju kuumem kui tavaliselt. Mina muidugi ei kurda, ma mäletan veel Eesti külma ilma liiga selgelt, et väikse tolmu ja tuule üle kaevelda.

Ainukene miinus on see, et kuiv õhk kuivatab täiega silmi ja neelu. Seega soovitatakse kaliima ajal võimalikult palju juua.

 

Pilt SIIT

Mul läks täna terve pere Siam parki, ma jäin Lendega kodu valvama ja eilseid videosid kokku monteerima. Lähipäevil lähen kargan Kompassi ja laen teile vaatamiseks hunniku videosid üles. Nõnda saate üle kaeda meie teekonna Tenerifele, meie esimeste nädalate argielu, retke ahviparki ja muidugi eilset delfiinivaatlust ja minu ja Kardo kohtinguõhtut, mis oli muuseas siin viibimise ajal esimene kord, kui me kahekesti väljas käisime. Oli tore, aga eks ma räägin kõigest sellest ka varsti lähemalt, ma täna tahtsin teile lihtsalt kaliimast rääkida.

Mis ilm teile aknast välja vaadates avaneb? 

Loe ka neid postitusi!

9 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta K. 23. november 2017 at 01:43

    Calima külastab ikka kõiki kanaari saari, mitte vaid Tenerifet.
    Viimane torm, mis iganes siin möllas. Ajas calima lausa Eestini. See oli oktoobris kui ma ei eksi. Inglismaal oli calimat väga tugevasti tunda.
    Nii et jaa, liivatorm. Hetke tormid on väga leebed ja lausa mõnusad. Suvised on sellised, et hing kinni istu toas.

  • Avatar
    Vasta Pille 22. november 2017 at 22:02

    Tenerife tuul on talutav, aga vot Tartus on olnud selline unustamatu tuul, et sa siia väga meeleldi ei kipu 😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 22. november 2017 at 02:47

    Kaliimat olen ise näha/tunda saanud Kanaaridel (pfff, Sinust ju kiviviske kaugusel). Üks timelapse päikeseloojang kaliima ajal on isegi sotsiaalmeediasse minul laetud ja paar inimest siis küsisidki, et “nii udused loojangud olidki?” ? seleta siis neile, et eiiii, see oli vaid kaliima.

  • Avatar
    Vasta Liis Tahker 21. november 2017 at 19:17

    Hommikul oli kõik valge ja lumine,õhtu külm ja jäine ?

  • Avatar
    Vasta Jane 21. november 2017 at 18:09

    Võrumaal oli igatahes maaliline hommik. Päike paistis (kusjuures üsna soojalt), mõnusalt karge õhk, tuulevaba üle saja aasta! Mõnus. Lõnaks oli juba sombune. Ma naiivselt loodan, et see aasta lumi maha tuleb.

  • Avatar
    Vasta Liisu 21. november 2017 at 17:56

    Pime. Ja 1,8 kraadi. Tahaks ka sooja ja päikest.

  • Avatar
    Vasta Ma 21. november 2017 at 16:24

    Sajab lunnnnnnd!

  • Avatar
    Vasta Liisi 21. november 2017 at 16:16

    Eestis on hetkel nähtused nimega vesiine ja lumiine -.-

  • Avatar
    Vasta Kristina 21. november 2017 at 16:03

    Mis ilm teile aknast välja vaadates avaneb?
    Pime. Porine. Külm. Niiske. Lörtsi sajab. 😀