9 kuu rasedust – jep, ikka veel rase*

Teate, ma ei taha ĂŒldse piriseda, sest viimased kaks pĂ€eva olen ma isegi normaalsemalt hingama hakata saanud mingil imekombel, aga paraku pĂŒĂŒdis mind kinni mingisugune viirus ja see on rĂ€me. Ma lĂ€ksin muuseas Lendet ka haigena sĂŒnnitama ja ega see meeldiv ei olnud. St sĂŒnnituse ajal ei pannud nagu tĂ€helegi, et kas nina on kinni vĂ”i kas on vaja nuusata, kĂŒllap see kohutav valu + taltsutamatu oksendamine juhtis tĂ€helepanu mujale. KĂŒll aga oli see vĂ€gagi mĂ€rgatav peale sĂŒnnitust, sest esiteks oli mul hiiglaslik ohatis, mis muuseas vastsĂŒndinutele lausa eluohtlik on, mis tĂ€hendas seda, et ma ei saanud Lendekesele musigi teha. Lisaks on peale sĂŒnnitust niigi nadi olla, ilma, et enda kopse vĂ€lja köhiks ja iga sekundi tagant nuuskama peaks.

Jah, aga ega lÔpurasedana see ka tore pole. Iga kord, kui ma köhin, on mul tunne, et:

a) ma lasen end tÀis

b) keegi kukub mu seest vÀlja

Nagu te teate, siis pole ei Mari ega Lende kumbki 40da nĂ€dalani vastu pidanud ja on enne vĂ€lja karanud, seega ma ei hakka endale isegi illusiooni looma, et mul pĂ€riselt ka 19 pĂ€eva aega oleks. Mitte, et seal vahet oleks, millal ta sĂŒnnib, aga tĂ€itsa ausalt ma alles hiljaaegu ise leppisin selle mĂ”ttega, et me beebi saame ja nĂŒĂŒd mul on kuidagi nagu vĂ€he aega olnud sellega kohaneda. Lihtsalt olen autopilooodil…rase olnud ja tegelenud saja muu asjaga. Pole olnud sellist “jeee, ma saan vĂ€ikse beebi!” tunnet vĂ€ga, vaid nagu nojah, okei, kĂŒllap saan siis.

Imelik kuidagi öelda ka, aga natikene olen peljanud seda kÔÔrdi vaatamist ka, et issand jumal naine, tee oma eluga muud ka, kui aina sĂŒnnita neid lapsi. Siis aga on Ă”nneks meenunud, et ma olen pĂ€ris palju teinud siin elus ja vĂ”in endale vist ikka lubada kolme last, ilma, et mind saaks liigitada nende naiste hulka, kes ainult lapsi vĂ€lja pop’ivad ja kodus istuvad. Mitte, et kodusel emal midagi hĂ€da oleks, lihtsalt see ei ole see kuvand, millena ma ennast iial nĂ€inud olen. Ma tahaks endale ette kujutada, et ma olen ikka asjalik ja edukas ja ambitsioonikas. Et ma olen ema kĂ”ige selle kĂ”rvalt, mitte AINULT ema. Aga see teema lĂ€heb vist lappama, sest eks igaĂŒhel olegi endale erinevad ambitsioonid ja mis teised teevad ja on, see mind kulmu kortsutama ei pane. Lihtsalt mul on nagu olnud selline visioon oma peas, et mu tĂŒtred kunagi saavad rÀÀkida minu kohta, et vot minu ema oli ikka kĂ”va naine, igal rindel pani! Muidugi on ka see armas, kui lapsed saavad öelda, et vot minu ema oli ikka kĂ”va naine, pĂŒhendas oma elu ainult meile, nii et endiselt rĂ”hutan, et mĂ”tle ma midagi paha kodustele emadele. Kui mina oma tööd kodust teha ei saaks, oleks ma 100% kodune, sest oma lapsi vaid peale tööd ja nĂ€dalavahetusteti nĂ€ha tundub mulle vĂ€ga kurb.

Eks seda dilemmat ja mĂ”tet tunnevad raudselt paljud emad, et kas ma peaksin nĂŒĂŒd olema pĂŒhendunud 100% kodule, vĂ”i peaks ma ka midagi muud tegema. VĂ”ib-olla on see minust tobe niiöelda kahel rindel rabada ja vĂ”ib-olla saan ma seda kunagi kahetsema, kes teab. Praegu mulle tundub, et kĂ”ik mĂ€ngib kenasti vĂ€lja, aga praegu ma olen ka alles kahe lapse ema, mitte kolme, alla viieaastase tĂŒtre ema. Tulevik tundub pĂ”nev, kas pole?

Kaalu mul kodus pole, seega ei oska ma absoluutselt aimata, palju ma kaalun. Ei, valetan! Eelmine nĂ€dal Swissis kaalusin ja seal olin ma 72kg, aga no seda ma ei tea, kas ma olen hakanud kuskilt alla vĂ”tma vĂ”i juurde vĂ”tma ja ausalt öeldes see kaaluteema mind rasedana suurt ei huvita ka. “Tavainimesena” tahaks muidugi kabe olla kĂŒll, aga praegu olen siin hĂ€davaevu elus ja suva, kas ma kaalun 72 vĂ”i 82 kilo. Keda see ikka huvitaks?

Öeldakse, et laps peaks nĂŒĂŒd vĂ€hem liigutama ka, aga mina seda tĂ€heldanud ei ole. Pigem ĂŒtleks ma, et ta just rohkem seal rabeleb ja liigutab ja rullib. VĂ”imatu on normaalselt istuda, kogu aeg mingi sabimine sees kĂ€ib. Aru saada on, et ta on ikka… suur.

KokkutĂ”mbeid, vĂ”i noh, seda, et kĂ”ht krampi lĂ€heb, seda on juba kuid olnud, viimasel ajal aina rohkem, aga mis siin ka imestada, lĂ”pp on ĂŒsna lĂ€hedal ka. KĂ”iksugused muud sĂŒmptomid, mis ennustaksid peatset sĂŒnnitust, puuduvad tĂ€ielikult. Öeldakse kĂŒll, et enne vĂ”ib hakata limakorki tulema vĂ”i midagi, aga kuna mu kaks eelmist sĂŒnnitust on nii ĂŒks ĂŒhele olnud, siis ma juba tean, et kui ma mingit pruunikat voolust nĂ€gema hakkan, siis ilmselt on sama pĂ€ev minek.

Ainukene kĂŒsimus on mul nende lootevetega, sest ma reaalselt ei kujuta ette, millised need olema peaksid? Mul on nad alati esimese pressiga Ă€ra tulnud, seega ei ole ma aeg ajalt kindel, mida ma lekin… Ütleme nii, et kui aevastan vĂ”i köhin, siis tuleb jalad ristis hoida, aga lootevett vist tagasi ei hoia, nii et ma pean leppima faktiga, et ma olen jĂ”udnud punkti, kus korra-paar pĂ€evas naaaaatukene pĂŒksi lasta on ok.

KÔrvetised on seal maal, et umbes 10 Renniet pÀevas on lebo, kui mitte 15. Ma mÔtlen pidevalt, et mul peaks juba hÀÀl peenikeseks minema, sest see Rennie on paras kriidipuru ju. Aga noh, kaua ma enam seda nosima ei pea, seega suva. See isegi maitseb mulle (kuigi rasedusevÀliselt kunagi maitsesin ja siis tundus see pÀris rÔve).

Uni on, iga vĂ€iksem liigutus vĂ”tab hingeldama ja ma tunnen, kuidas ma olen endale ebaomaselt kergesti Ă€rrituv. Okei, ehk praegu on lisaks rasedusele ka muid “jamasid” millest mĂ”elda, aga laias laastus on mul neist ju kĂ”igist pohui, miks ma siis ei vĂ”iks rahulikult olla vana hea mina ise, kes ei Ă€rritu, kui lapsed patju maha loobivad. Ma reaalselt lĂ€ksin hommikul nii kurjaks, et Ă€hvardasin Mari Ă”hupalli katki teha, kui ta sellega krabistamist ei lĂ”peta. #aastaema. Nagu, mis mul viga on?!

suvaline kÀigu pealt tehtud pilt, this is my life now

Naljakas, ĂŒhest kĂŒljest tahaks veel aega, et lihtsalt… olla ja vedeleda ja nuusata. Teisest kĂŒljest tahaks juba seda kolme tĂŒtrega perevĂ€rki alustada. Noh, valida enivei ei saa, tuleb, millal tuleb. Ja kui tuleb, saab kindlasti Ă€ge olema, aga praegu olen ma lihtsalt vĂ€sinud. Nii vĂ€sinud. Sellele ei aita vist kaasa see, et ma Ă€rkasin kell viis selle peale, et mu nina ja kurgu vaheline ala kuivas ja valutas nii hullult, et ma pidin alla tulema teed keetma.

Õnneks Kardo on asjalik ja paneb praegu mu haiglakotti kokku, ma ei viitsi isegi vaata, mis ta seal asjatab, aga tahate ma nĂ€itan teile ka pĂ€rast, mis ta kokku pani? Ma usun, et tal pole Ă”rna aimugi ? Huvitav, kas ta taipas enne googeldada vĂ”ib paneb mĂ€lu jĂ€rgi, et ala mis ta arvab, et mul ja Martal vaja minna vĂ”iks?

 

Mida sina arvad?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 Comments
  • Sigrid
    October 26, 2018

    Mallukas sulle sobib rasedus. See teeb sind ilusamaks, vaadates ĂŒleval olevat professionaalset pilti. Palju jĂ”udu ja jaksu sulle!

  • Diana
    October 26, 2018

    Selle lekkimisega tasub kontrollis kĂ€ia. Mina vimase rasedusega ka “lekkisin” nĂ€dala ja viimasel visiidil naistearsti juurde nii muuseas mainisin seda. Kohe vĂ”eti proov ja tuli vĂ€lja, et ongi looteveed lekkinud. Saadeti kohe uh-sse ja jĂ€rgmiseks hommikuks lĂ€ksin esilekutsumise saatekirjaga haiglasse.

  • Liis
    October 26, 2018

    olen esmarase (38+5) ja peab tĂ”dema, et mul vist on nii lihtne rasedus olnud, et see paneb lausa imestama, kas see kogu vĂ€rk ongi nii lihtne. vahel ei pane tĂ€helegi, et rase olen 😀 aga.. kas kĂ”rvetised saavad tĂ”esti nii hullud olla, et 15 renniet pead pĂ€evas sööma?! :O

    • Mallukas
      October 26, 2018

      no ega ma neid lĂ”bu pĂ€rast söö, kui ei vĂ”ta, siis on tunne, nagu oksendaks kohe hapet 😀

  • Liisu
    October 26, 2018

    hehee. natukene veel?

  • Mari
    October 26, 2018

    Ootan ka kolmandat. Homme on tĂ€htaeg. Esimesed kaks ei kannatanud ka 40 nĂ€dalat oodata ja tulid nĂ€dal-kaks varem. NĂŒĂŒd olen juba ca 3 nĂ€dalat valmis, et kohe-kohe on minek.. aga ei midagi 😀 Kott ammu pakitud, hĂ€ll koos, mĂ€hkimiskummut kokku pandud. Renni krĂ”bistamine on igapĂ€eva elu juba 🙂 Vanim laps (kolme ja poolene) kĂŒsib iga pĂ€ev, kas tita tuleb tĂ€na… Oijah! JĂ”udu ja jaksu sulle!

  • KĂ€roliin
    October 26, 2018

    Kui veed tulevad, siis tĂ”esti tulebki nagu kraanist vesi su seest. TĂ€iesti lĂ€bipaistev. Kui mul hommikul kell neli veed tulid, siis Ă€rkasin ĂŒlesse ja mĂ”tlesin, et kurat, pissisin pĂŒksi w. MĂ”tlesin, et okei, magan edasi, pisike tilk ainult tuli ja panin silma kinni. Siis tundsin, et kurat veel tuli natuke. Siis tĂ”usin pĂŒsti, hoidsin kĂ€tt hargivahel ja jooksin poti peale. Ja siis sain aru, et see pole piss, vaid veed. Lihtsalt seisan ja vesi lihtsalt jookseb mööda sÀÀrt. Istusin kiirabi autos tooli peal nii, et ei saanud arugi, et midagi oleks juhtunud. Kui haiglasse jĂ”udsin ja pĂŒsti tĂ”usin, siis vaatasin, Issand milline loik tooli all on ??

    • M4ret
      October 26, 2018

      VÀrvus ei ole alati lÀbipaistev. Aga jah, nÔustun, tuleb korraga ja lahinal. Minul oli peale veede tulekut korraks hÀsti vabastav ja hea tunne aga siis kohe kohe oli tunne, et tahan pressida. Vast oleneb kui kaugel oled veede tuleku ajal, minul oli juba 6,7 cm avatust.

  • C.
    October 26, 2018

    Ma just mĂ”tlesin, et peaks sinu kĂ€est nĂ”u kĂŒsima. 🙂 Sari rase nagu sa oled ning oled ka raseduste ajal suutnud haige ka olla, ĂŒldse mitte paha pĂ€rast ei ĂŒtle seda 🙂
    RÀÀgi sellst asja, millega sa nohu ravid endal.
    KĂ€isin tĂ€na apteegis ning sealt vaadati mind nagu ilma imet, et mis nohurohtu ma rasedana taga ajan. Raseduse ajal on ju normaalne, et nina kinni ja hingata raske ning seda kĂŒll ravida pole vaja. Ja kui muud moodi ei saa, siis aru teha… Ei hakanud seal ise ka karpe lahti kiskuma, et vaatata, mis rasedale lubatud….aga krt ma tahaks normaalselt hingata. Niigi ĂŒks tegelane surub kopsud kokku ja raske hingata.

    • Mallukas
      October 26, 2018

      kahjuks jah valik lai pole, zyrtex ja ookeanivesi 🙁

      • C.
        October 26, 2018

        See ei olnud ĂŒldse lohutav hetkel. 🙁
        Istudes suudan veel kuidagi hingata aga pikali olles on tĂ€pselt selline tunne nagu keegi lĂ€mmataks 🙁

        • Heleri
          October 26, 2018

          Afrin ninasprei on rasedatele lubatud (toimeaine on teine kui Sudafedil, Otrivinil jmt).

      • Helena
        October 26, 2018

        Ma nohu vastu vĂ”tsin eile GeloMyrtoli, mida rasedana vĂ”tta vĂ”ib, ja ĂŒleöö tekkis inimene tunne tagasi!

    • Liis
      October 26, 2018

      Sinupret nohutablette lubas Ă€mmakas vĂ”tta mĂ”lema raseduse ajal. See ookeanivesi ei mĂ”ju mulle ĂŒldse.

      • Mallukas
        October 26, 2018

        mulle ka ei mĂ”ju, selle pĂ€rast piinlengi niisama 😀

    • Piret
      October 26, 2018

      Kunagi vÔis Afrin ninaspreid ka, see on looduslik

    • Aili
      October 26, 2018

      Nohuplaastrid, GeloMyrtol forte, garmolise köhakommid mÔjuvad suti ninale ka. VÀrskes Ôhus tuiamine teeb natuke kergemaks. 38 nÀdalat tÀna tÀis ja neljas pÀev maadlen kinnise nina ja valusa kurguga.

    • Greete
      October 26, 2018

      Vietnami (tĂ€hekese) salvi. Ninajuure ja pĂ”skkoobaste peale ja nina alla ka. Aga nats peab silmad kinni olema siis, sest see aur on ĂŒsna vĂ€nge alguses. Mind aitab nohuga igatahes iga kord.

    • Sirle Teppo
      October 26, 2018

      Minule kirjutas arst peale 36 nÀdalat vÀlja ninarohu Avamys ja kahe pÀeva pÀrast oli nohu lÀinud.

  • Kris
    October 26, 2018

    Soovin sulle tugevat tervist ja et sa enne Marta sĂŒndi saaks terveks!

  • Kats
    October 26, 2018

    Kusjuures olin ka tĂ€iesti kindel, et minu praegune beebsu tuleb ka enne tĂ€htaega nagu eelmine… aga siin ma istun, 40Ă€dalat juba mitu pĂ€eva tagasi tĂ€is tiksunud…. :S ja ei mingit tunnetki, et hakkaks nĂŒĂŒd pihta! (mis ongi normaalne, sest ega me keegi ju tglt ette ei tea, millal?)
    Kusjuures mina oleks juba ammu valmis sĂŒnnitama 🙂
    Aga ootan ja vaatan, mis ja millal siis saama hakkab 🙂
    Edu sulle!

  • Kk
    October 26, 2018

    Ma sĂ”in kĂŒll vĂ€hem rennit, proovisin keefiriga neid kĂ”rvetisis ohjata. Ja tĂ”esti aitas. Olen ka lugenud et looduslik vaarika tee pidi aitama. Aga nuh see pidavat ka esile kutsuma. Viimast vĂ€ga ei usu aga kĂ”rvetiste vastu vĂ”ib kĂŒll aidata. Kes teab. Ma lugesin seda 2pĂ€eva enne sĂŒnnitust ja ei jĂ”udnud proovida. Ei tea kas sul peab paika aga mul pidas paika tuli korraliku parukaga ja pikade kĂŒĂŒntega noormees. ? KĂ”ige hullem et ega peale sĂŒnnitust kohe Ă€ra ka kĂ”rvetised kadunud, öösel saab poiss nĂ€dalaseks ja nĂŒĂŒd alles paar pĂ€eva tunnen et enam ei kĂ”rveta. Loodan et sul lĂ€heb teisiti. ?

  • Kaisa
    October 26, 2018

    Minu poiss on siis see 5%, kes sĂŒndis tĂ€pselt tĂ€htajal. ? Ja nohu oli rasdus ajal vĂ€ga teemas. Otsustasin raseduse algul proovida loodusliku mingit Ă”li laadset jama, mis mind absoluutselt ei aidanud. LĂ”puks jĂ€in vanahea sudafedi peale. Kas need muidu vĂ”ivad kuidagi rasedust mĂ”jutada ka? Igatahes veel enne sĂŒnnitust pihustasin ninna ja siis olin valmis sĂŒnntama. ?

    • C.
      October 26, 2018

      Iga ravim vĂ”ib rasedust mĂ”jutada ning kahjustada last. VĂ€ga paljusid ravimeid ei ole rasedate peal katsetatud, seega mĂ”ju pole ka teada. Ravimid vĂ”ivad pĂ”hjustada loote vÀÀrarengut, raseduse katkemist vĂ”i enneaegset sĂŒnnitust jms…Pigem selliseid ravimeid vĂ€ltida, kui pĂ€rast kahetseda. Rasedana ei saa pĂ€ris igat asja enda organismi toppida.

      • Kaisa
        October 27, 2018

        Ei ole midagi kahetsenud. ?

  • MO isetegemised
    October 26, 2018

    Kolmanda lapsega ole ettevaatlikum. VĂ”ib tulla kiiremini kui arvad. Mina ei jĂ”udnudki ĂŒlevaatusruumist kaugemale. Haiglasse jĂ”udsin 23.35 paiku. Tibu sĂŒndis 15 minutit hiljem ilma valudeta. Haiglasse lĂ€ksin, nii igaks juhuks , vaid seetĂ”ttu, et oli vĂ€ike verejooks. Soovitan olla stardivalmis 🙂 Olge tublid!

  • KETU
    October 26, 2018

    Ma olen see, kes on sĂŒndinud Ă”igel tĂ€htajal.
    PS. Millal raamat poodidesse mĂŒĂŒki tuleb.

    • Mallukas
      October 26, 2018

      Mina ise olen muuseas ka tĂ€htajaliselt sĂŒndinud 🙂

      Raamat tuleb uue aasta alguses.

      • KETU
        October 27, 2018

        Kas autogrammid tulevad ka raamatusse ja kas sa mitte ei kasutanud mingeid nohuplaastreid, kas need ei aidanud.

        • Mallukas
          October 27, 2018

          Nohuplaaster teeb nina lahti, mitte ei aita köha vastu 😀

  • Helika
    October 26, 2018

    Kui keegi on ĂŒldse asjalik, edukas ja ambitsioonikas, siis oled see sina. Vorbi rahus beebisid, see tuleb sul hĂ€sti vĂ€lja nagu kĂ”ik muugi.

  • Maali
    October 26, 2018

    2 preilit mul. Lootevetega on nii, et kui lekib koguaeg natuke vÔi Àkitselt lÀheb kÔik mÀrjaks ja kinni ei saa hoida siis ongi looteveed. Kui Ônnestub kinni hoida siis juhtus ups.. ???

  • Mammu
    October 27, 2018

    Ma jĂ”udsin just sĂŒnnitustuppa pikali visata, kui kĂ€is ĂŒks praksatus (mis oli ikka suhteliselt vali) ja siis hakkas soe 🙂 nagu oleks pĂŒksi teinud..aga noh seda tuli ikka rohkem 😛
    Ja siin allpool mainiti, et rasedatele nohurohtu pole..eem Vispise ninasprei peaks olema tĂ€itsa lubatud ja see vĂ€ga hĂ€sti aitab ka + kĂŒĂŒslaugu Ă”li, hakitud kĂŒĂŒslauk Ă”li sisse ja super ninarohi 😛 (mitte muidugi kĂŒĂŒslauku ninna toppida, Ă”li ainult)

  • Sirle
    October 27, 2018

    Nahrin.ee lehelt saab ĂŒhte imehead spreid, mida saab endale riiete peale lasta ning padja peale ja kuhu iganes, naha peale ei soovita panna see hakkab seal hÔÔguma.

    Nimi on vist alpi-Ôlide-miski sprei. Peast ei mÀleta. Aga ise rasedana ja imetav emana pÀris mitu korda ostnud. VÔtab lÔÔrid korralikult lahti.

  • Kadi
    October 27, 2018

    Proovi nohu vastu Aftinit (punast)-lÀbiproovitutest vaieldamatult parim. Sobib ka rasedatele. Asi, mis reaalselt laseb elada nohu ajal..