eestlane ja kannatused

Uskumatu, et siiani on eestlasele sisse kodeeritud kannatajamentaliteet. Ehk siis elu peab olema ikka kannatusi ja piinasid tĂ€is, siis on Ă”ige elu. On nii, eks? NĂ€iteks ei tasu kunagi midagi osta. Teate, mis tuleb teha? Ikka muretseda. Istu ja muretse endale midagi. Muretse endale nĂ€iteks uus pann, sest vana teflonpĂ”hi on Ă€ra kulunud. Muretse uus rahakott, sest vana sendisahtli lukk on katki ja muretse endale kohe kindlasti ka kaebusteraamat, kuhu pĂ€eva jooksul kogunenud kaebused teisitielajate vastu kirja panna. Ma oleks kĂŒll Ă”nnelik, kui igal torisejal see kodus oleks, oleks mul vĂ€hem selleteemalisi kommentaare lugeda.

Ma enam nendest juuste vĂ€rvimisest ei viitsi isegi taielda, igale oma, kĂŒll jĂ€i mulle korduvalt kĂ”rvu, et kujutage ette hĂ€bematust, laps saab, mida tahab! Kujutate ikka vĂ”i?! Kuidas ma ometi julgen anda omaenda lihasele lapsele, mida ta soovib? Kus on politsei silmad, lastekaitsest on siinkohal veel vĂ€he. Laps EI TOHI saada, mida ta tahab. Aga, seesuur, et… miks muidu? Oskab keegi mulle seletada vĂ”i?

Mina nĂ€iteks vĂ”tan oma lapsi nagu teisi inimesi enda ĂŒmber ja ma ei kujuta ette, et mu sĂ”branna ĂŒtleks, et kuule, kas sa saad mind selle vĂ”i tollega aidata ja ma olen mingi ei, Maarja, kĂ€i pekki, sa ei tohi saada elus neid asju, mida sa soovid. Palun harju kannatama ja asju mitte saama, kas su ema ei Ă”petanud sind maast madalast elus pettunud olema?!

VĂ”i umbes helistan Kardole, kes on poes, et kle viitsid too mulle paar sukapĂŒkse ja ta on mingi ei, lolliks lĂ€ksid v, ma juba piima vĂ”tsin ja KÕIKE sa nĂŒĂŒd kĂŒll saada ei vĂ”i, mida sa tahad, see oleks ju ebaloomulik.

Et kallid lugejad, harige siis mind ka, et kas te ainult oma vÀikelaste soove ei tÀida, et neid lapsepÔlvest peale harjutada kurvaks olemise ja sellega, et soovid ei tÀitu, vÔi te rakendate neid samu asju oma sÔprade ja kaasade peal ka?

Ei maksa nĂŒĂŒd mingeid utoopilisi nĂ€iteid ka vĂ€lja mĂ”elda, et ala kui lapsed tahavad kaljult alla hĂŒpata, et kas ma seda ka luban. Ma ei viitsi isegi nii lollile nĂ€itele vastata, aga no tĂ”epoolest mu lapsed saavad 90% asjadest, mida nad soovivad. Ja ei tea mina, kas asi on selles, et nad ei nĂ”ua vĂ€ga palju midagi ebaratsionaalset, vĂ”i mis, aga no ei tule ĂŒldse tihti ette, et ma ĂŒtleks neile millegi kohta, et seda ei saa. Hmmm…

TĂ€nane pĂ€ev. Ärkame. Ma olin veits sisse maganud ja Mari ĂŒtles, et ta ei taha lasteaeda minna, et ta tahab, et oleks puhkepĂ€ev. Kammoon simmo, aga miks mitte. Las siis olla, ise ka ei viitsind tormama hakata, seega sai nii, nagu ta tahtis. Hommikusöögi saavad ka ĂŒldiselt lapsed valida. Viimasel ajal pannkoogid vĂ”i smuuti. Mingi hetk ma hakkasin rÀÀkima, et ma pean tööle minema, Mari ĂŒtles, et tal on ka vaja tööle minna, et ta tuleb ka. No aga miks mitte, polegi midagi kahekesti teinud vĂ”i olnud, las tuleb. Tööl kĂ€idud, lĂ€ksime poodi. Mari tahtis “kĂŒmme jÀÀtist”. Ostsin ĂŒhe. Oleksin vĂ”inud osta ka kĂŒmme, aga meil on sĂŒgavkĂŒlm smuutimaterjali tĂ€is, seoses uue Nutribulletiga ja seetĂ”ttu sai ĂŒhe. Ei protesteerinud ka, leppis ĂŒhegagi. Üldse oli nii hea laps, et ma omaalgatuslikult ostsin talle poni Ă”hupalli. Lendele valis Mari vĂ€lja mesilasepalli. Tulime koju, kuhu kuller oli toonud uued Maxima kleepsuraamatud. Mari tahtis neid tĂ€itma hakata. TĂ€itsime. Vahelduva eduga mitu tundi. Vahepeal Kardo tegi Ă”htusööki, seda Mari vĂ€ga ei tahtnud, sĂ”i ainult poole Ă€ra, aga abiks ikka. Siis pakkis asjad kokku ja ĂŒtles, et lĂ€heb vanaema juurde, lĂ€ks ka. Ongi pĂ€ev lĂ€bi teinud seda, mida tahtnud on. Õudne, eks?

Ma ise olen selline inimene, et mulle meeldib saada neid asju, mida ma tahan. Vahet ei ole, kas ma ostan need asjad ise, keegi kingib vĂ”i mĂ€letab, et ma tahtsin ja annab – tore ju. Teile ei meeldi elada nii vĂ”i? VĂ”i on teil nii, et tahate nĂ€iteks juuksurisse minna, aga ise saadate ennast kohe selle mĂ”ttega kuu peale, sest eieii KĂŒlli, mĂ€letad ju kĂŒll, et elus EI TOHI saada, mida sa tahad. Kannata veel viis kuud, siis vĂ”id minna, sest siis on juba sobilik teistele vabandades öelda, et issand ma olin juba SELLINE rÀÀbakas, et lausa PIDIN minema, enam ei saanud pĂ€evagi oodata, muidu poleks kindlasti lĂ€inud.

Jah, on loomulikult asju, mida mu lapsed ei saa. Ala kui Mari poes endale suvalise ĂŒĂŒratu mĂ€nguasja haarab ja kĂŒsib, et kas seda saab, siis enamasti ma meenutan talle, et kle meil maja mĂ€nguasju tĂ€is, et vĂ”tame nĂ€iteks hoopis plastiliini vĂ”i midagi ja ta on nĂ”us. VĂ”i kui Mari tahab kÀÀridega mööda maja ringi joosta, siis seda ta ka ilmselgetel pĂ”hjustel teha ei saa ja kui ta leiab sĂŒdatalvel, et pole vaja mĂŒtsi kanda Ă”ues, siis meie tuletame talle meelde, et vĂ”iks ikka nagu siiski selle mĂŒtsilotu pĂ€he panna, sest ei viitsi teda siin tiisikusega pĂ”etada vĂ”i nii. Ja no pĂ€ris iga kord, kui ta ĂŒtleb, et tahab spaasse vĂ”i lennukiga sĂ”ita, me ka lennujaama poole ei torma. Isegi mĂ€nguvĂ€ljakule ei viitsi iga kord minna, kui ta tahab. Ja Lottemaale kĂŒsib ta ka kord nĂ€dalas, sry, ei saa, kinni on.

Aga minu pĂ”himĂ”te on, et kui laps midagi tahab, mida ma saan talle vĂ”imaldada ja mis ei ole kuidagi ohtlik, siis milles kĂŒss. Riided saab laps endale ise valida ja kui tahab juukseid vĂ€rvida, siis saab ka seda. Kui ma kardaks, et juuksevĂ€rvid on nii kahjulikud, siis ei vĂ€rviks ma ka enda juukseid. Samas tĂ€toveeringud on mul ka endal ja kui ta tiinekana tahaks midagi normaalset, siis ma lubaks tal seda ka teha. Minu endagi esimene tĂ€toveering tuli 16-aastaselt. VĂ”i olin ma 15? Ei tea, aga seda ma tean kindlasti, et minu ema seda lubanud ei oleks. Selle pĂ€rast ma ei kĂŒsinudki, hehe. Ja ometi on mul tĂ€toveering, just sayin’

Noori vĂ€ga ei huvita, mida lubatakse vĂ”i mitte, teevad nagunii kui tahavad. Ja ma tahan olla see ema, kellele Mari julgeks rÀÀkida oma mĂ”tteid ja plaane, et ma saaks siis nĂ”u anda vĂ”i suunata vĂ”i juhendada, mismoodi ma arvan, et vĂ”iks parem olla. Aga kui ma maast madalast muudkui kĂ€iks ja keelaks, sest laps ju ei tohi saada, mida ta tahab ja ta ei tohi teha, mida ta tahab, siis… mul tekib kĂŒsimus, et kas te kodus kannate nina all vĂ€ikest musta vuntsi ja kĂ”nnite ĂŒks kĂ€si ĂŒleval ka vĂ”i? Ja kui jah, siis kas see kĂ€si Ă€ra ei vĂ€si vĂ€?

Mida sina arvad?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

132 Comments
  • Anneli
    February 4, 2019

    No minu vanaema on selline, kes ĂŒtleb et alati peab leplik olema. No kurat. ega ikka ei pea kĂŒll. Kui mulle midagi ei meeldi siis ma ei lepi sellega, toon lambinĂ€ite mees paneb vastu lĂ”ugu ja ma peaks sellega siis tema teooria jĂ€rgi leppima ??? never, ma ei hakka iial kellegi tallalakkujaks, vot nii tugevaks isiksuseks on elu mind kĂŒll kasvatanud,ma ei hooli mida teised arvavad,olen mina ja minu arvamus, mina ja minu elu, lasin ka alguses kĂ”vasti endale haiget teha- loll olin, oleks vĂ”inud vastu hakata, aga tagantjĂ€rele tarkus siin enam ei aita. Mida vĂ€hem inimeste sitta vastu vĂ”tad seda rÔÔmsamalt ise elad. Haters gonna hate ja some shit.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      No vanainimestel on KINDLASTI kannatamisementaliteet sees, aga ma eeldasin, et minu pĂ”lvkond on juba normaalne 😀

  • Keira
    February 4, 2019

    Uskumatu et on inmesi kellele peab seletama sellist eluviisi mida sina oma pere jaoks Ă”igeks pead! Muidugi ilusamini ja selgemalt ei anna seda enam teha kui sa just antud blogis kirjutasid- aga siis tuleb 2 min pĂ€rast keegi ja ĂŒtleb (-again) selle lause: kas vara pole veel ? On sul ikka ahvikannatus 🙂

    Igati muhe lugemine- nagu ikka!

    • Mallukas
      February 4, 2019

      See blogimine ongi mind ajaga parajaks ahviks teinud ?

  • Anneli
    February 4, 2019

    Vot sellest teemast oleksid kĂŒll vĂ”inud enda raamatus pikemalt kirjutada ?

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Kust sa tead, et ma ei kirjutanud :O? Minu meelest isegi ausalt kirjutasin 😀

  • Tiina
    February 4, 2019

    Ma arvan et asi pole selles et inimesed ei tahaks ise nii elada ja ka lastel lasta nii elada (nö saada mida tahavad) pigem on point vast selles et suur osa eesti inimestest ei saa lihtsalt seda lubada.
    Lapsele osta iga poes kÀiguga midagi ei mahu paljude eelarvesse.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Mariga on ĂŒldiselt kokkuleppe, et saab valida ĂŒhe asja. MĂ”nikord on see kĂ”ige odavam pulgakomm, seda kĂŒmmet senti vast ikka saaks igaĂŒks leida, vĂ”i mis…?

      • Vaike
        February 4, 2019

        Kui ise ei saa lubada, siis tuleb selle peale mÀratsema hakata, kui keegi teine saab? See kÔlab nagu kommunistlik kalssivÔitlus, mille eesmÀrk on kÔigi vaesus.

  • Reet
    February 4, 2019

    Üks postitus ĂŒle pika pika aja, millega ma 100% nĂ”ustun.

    Me vĂ€iksena ei saanud ĂŒldse mitte midagi. Isegi kommi. Ja lĂ”puks ei julgenud enam kĂŒsida ja rÀÀkida ka muredest.

    KÔik mis tundub minu jaoks mÔistuse piires, seda ka laps saab(eks see piir oleneb ka rahakoti seisust ja tujust).

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Ma ĂŒritasin tĂ€iega meenutada enda lapsepĂ”lve, et kas sain vĂ”i ei saanud… Otseselt ei mĂ€leta, et oleks kogu aeg öeldud, et ei saa, aga ma minuarust ei kĂŒsinud ka vĂ€ga, teadsin, et raha pole niivĂ€ga vms. Aga kui jÀÀtiseraha kĂŒsisin, siis ikka sain.

      • Vaike
        February 4, 2019

        Ma nt ei saanud, aga mitte mingi pĂ”himĂ”tte pĂ€rast, vaid raha pĂ€rast. Samas, kui mĂ”ni klassikaaslane pidi hullult vĂ”imlema ja valetama, et nĂ€dalavahetuseĂ”htul vĂ€lja saada, siis minu ema pidi teadma, kellega ja kuhu lĂ€hen ning polnud probleemi – mine. Need, keda ei lubatud, hiilisid ka nagunii kuidagi vĂ€lja. MĂ€letan, kui kĂ”rvaaeuke tahtsin, siis ema ei keelanud, aga ĂŒtles, et tema ei teeks. Kaval raisk, sest siis ma ei teinudki. 😀 KolmekĂŒmneselt lĂ”puks tegin, aga ehteid praktiliselt ei kanna.

        • Mallukas
          February 4, 2019

          Mul vist ka kĂ”rvaaugud kinni kasvanud ĂŒldse, niii valus on sinna midagi toppida 😀

  • Maili
    February 4, 2019

    NÔus! ???

  • Pisi
    February 4, 2019

    Selle peale tuli meelde ĂŒtlus: “Las laps saab, mida tahab. Peaasi, et ei nuta.” Mina leian, et lpased ei pea saama kĂ”ike, mida soovivad aga neile vĂ”iks ikka lubada midagi, mida soovivad, kuna muidu lapsed ei Ă”pigi unistama millestki ja selle nimel vaeva nĂ€gema. Mina olen kasvanud peres, kus ma ei saanud ĂŒhtegi kinki. KĂ”ik teised said aga mina mitte. Esimesed kingid sain siis, kui leidsin oma mehe. Igal kohtumisel sain lille ja kingi. Ma olin nii Ă”nnelik aga Ă»tlesin ka, et ta ei pea igat enda taskuraha minu kinkidele kulutama. Mehe pere keelas mehel mulle kinke teha, kuna muidu hakkan veel vĂ€lja pressima. NĂŒĂŒd, kui endal lapsed. Siis lapsed ei saa kĂ”ike, mida soovivad aga nad saavad neid asju, mida on vĂ”imalik meil neile lubada. Mul pigem mees see, kes arvab, et lapsed hellitab ĂŁra, kui neile osta asju, mida nad soovivad. Tema nt lapsepĂ”lves sai seda, mida vanemad heaks arvasid, mitte seda, mida ise soovis. Lapsed on veel vĂ€iksed aga nĂ€en juba, et lapsed unistavad ja pingutavad selle nimel, et saaks unistus tĂ€ide. Nt pere pisem tahab minna mitmeks pĂŁevaks hotellipuhkusele, kus on ka veekeskus olemas. Temaga kahekesi saaksin minna aga terve pere jaoks on vaja vĂŁheke rohkem koguda. Loodan, et kevadel vĂ”i suvel saab see puhkus teoks.
    Juuste vĂ€rvimise kohta nii palju, et nii mitmed vanemad teevad lastele kĂ”rvaaugud ilma, et lastelt kĂŒsiks. Ja siis tulevad Ă”iendama, et laps sai juukseid vĂŁrvida, kuna ise soovis.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Oota… miks sa kunagi kinki ei saanud? Vanematel polnud vĂ”imalik mitttte kunagi sĂŒnnaks vĂ”i jĂ”uludeks kasvĂ”i kĂ”ige vĂ€iksemat asja osta??? 🙁

      • Pisi
        February 5, 2019

        Ma ei saanud midagi, kuna teised lapsed olid tĂ€htsamad. Kui kogusin raha ja ostsin endale midagi, siis see lĂ”huti kohe Ă”dede ja vendade poolt Ă€ra. Muidu olen kade, kui teistega ei jaga. Ma ootasin seda aega, kui sain 18, et saan tööle minna ja oma elu peale. Saingi tööle ja kolisin kodust minema. NĂŒĂŒd oma lapsed on mulle sama tĂ€htsad ja ei tee vahet, kes on parem ja kes halvem. Kohtlen kĂ”iki vĂ”rdselt.
        MĂ€letan, et minu ajal olid koolis jĂ”ulude ajal loosipakid. Ainus, mis sealt minule jĂ€i, oli kommipakk, kuna selle said kĂ”ik lapsed. Kink, mille loosiga sain aga lĂ€ks jagamisele. Mul ei olnud mitte midagi sellist, mis oleks ainult minu oma. NĂŒĂŒd, kui endale midagi luban, siis ma hoolikalt mĂ”tlen, et kas vajan seda ja kui ostan, siis ma ka hoian seda.

        • Mallukas
          February 5, 2019

          Issand, mul nii kahju sinust, et ma tahaks aega tagasi kerida ja laps-sinuga poodi minna ja öelda, et vÔta mis tahad ?

  • Liisa
    February 4, 2019

    Miks peab poes ĂŒhe asja teisega asendama? Normaalne oleks öelda, et meil on nii palju asju ja me ei vĂ”ta praegu mitte midagi ja vsjo.
    Kas vÔi juba sellepÀrast, et kasvatada oma lapsest vastutustundlikku tarbijat.
    Mina nÀiteks just sellepÀrast ei osta endale suvalt igasugu trÀni kokku ja ei luba seda ka oma lastele. Asjade hankimine olgu ikka mÔtestatud.
    Pealegi selle vastu ei sĂ”di kuidagi, et arengupsĂŒhholoogiliselt on tĂ”estatud, et mida rohkem asju lapsel on, seda raskem on tal kesekenduda. See stimuleerib ĂŒle ja teeb lapsele karuteene.
    Kolmandaks peaks laps Ă”ppima lapseeas, et elus ei saa kĂ”ike, mida tahab, sest muidu kasvab temast ĂŒsna ebameeldiv nĂ”udlik tĂ€iskasvanu, kes juba eos eeldab, et kĂ”iki tema soove tuleb tĂ€ita ega oska leppida kaotustega, kuid kaotused, alla- ja ilmajÀÀmised on elu paratamatu osa, millega tuleb osata toime tulla. Selliste inimestega pole reeglina meeldiv koos olla ja miks keegi oma lapsele ise peaks midagi sÀÀrast ellu kaasa andma?
    Samuti ei oska kÔike saama harjunud inimesed reeglina elus hinnata, kui keegi nende jaoks pingutab, ja tihti puudub neil tÀnutunne. Ei tundu ju eriti kaunis vÀljavaade oma lapsele.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      See oli suva nĂ€ide, et kui peaks “sĂ”jaks” minema, siis vĂ”tan midagi, millega saame koos midagi teha/meisterdada ja mida kulub ka tĂ”eliselt palju. Plastiliini lĂ€heb kĂŒll meil, nagu sooja saia. Igasugust suva trĂ€ni enamasti ei osta ja enamasti ka ei nĂ”uta, mida ma siin sinu arust sinuga sĂ”dima peaks vĂ”i ĂŒldse tahaks sĂ”dida. Sa nagu loed mu juttu, aga samas ei loe ka – 100% alati ei saa nad loomulikult kĂ”ike, aga nii kaua kuni asi minu jaoks ratsionaalne ja mĂ”istuse piirides on, siis saavad. Mina sain ka lapsena suht kĂ”ike, mis tahtsin, ometi leidub pĂ€ris palju neid, kes minuga koos olla tahavad ja mingi mĂ€ratsev ja nĂ”udlik inimene ma ka pole. Eks igaĂŒks vaatab oma mĂ€tta otsast elu, see on minu mĂ€tas.

    • K
      February 4, 2019

      Mina sain lapsena pea kĂ”ik mis ma soovisin. Hetkel olen 20 ning ei ĂŒtleks et olen ebameeldiv ega oska asju hinnata. Vastupidi, just oskan. Pole see mingi surmapatt. Kui on vĂ”imalus osta mida hing ihaldab, siis miks mitte. Kunagi ei tea millal seda vĂ”imalust enam pole.

  • Laura
    February 4, 2019

    Mina tahtsin lapsepĂ”lves kuud taevast saada. “Sain” ka. Isa tĂ”i valge tĂ€ispuhutud Ă”hupalli, ma olin tĂ€iega hĂ€ppi, mis sest, et kuu ikka taevas alles oli, seda ma enam tĂ€hele ei pannud 😀
    Muidu nÔus selle postitusega.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Nii armas ?

  • Gtr
    February 4, 2019

    Mul plika 11k ei kujuta ettegi mis 4-5 aasta pĂ€rast saama hakkab, praegu juba kĂ”ik olemas ja rohkemgi 😀 inimesi ka muidugi iga suguseid- ma ise hetkel selle juuste vĂ€rvimise koha pealt mĂ”tlen ise ka et ei lubaks.. aga mul pigem see arvamus sest mul enda ema lubas ĂŒsna varakult vĂ€rvida ja juuksed olid vahepeal ĂŒsnagi lĂ€bi, Ă”nneks need taastuvad ajaga. Muidu suht mĂ”ttetu elamata jĂ€tta- ma ka selline et lubaks igasugu jama kokku keerata lapsel et ta saaks kĂ”ike avastada 😉

    Muidu ikkagi

  • Ren
    February 4, 2019

    VĂ€heke ĂŒlepingutatult dramaatiline postitus.
    Mu 10-aastane tahab ka juukseid vÀrvida, nabapluusi kanda ja tahaks iPhone8 ja iPadi jne. Need, mis on talle eakohased, ma vÔimaldan, aga ka mÔistlikkuse piirides. Ma leian, et juukseid vÀrvida ja nabapluusi kanda ei ole sobilik veel tema vanuses. Ta tahaks ka kÔiki mÀnguasju Jukust koju tuua. Kuigi ma saaks talle seda lubada, ma seda ei tee. Sest tal pole vaja neid kÔiki. See kogus mis tal on, seisab niisama. Oli ju vaja lihtsalt sp, et kellelgi klassis oli.
    IPhone ja iPad? Pean seda selgitama?
    KÔike, mida laps ihkab ja saab ei tee kellestki head vanemat. Siiski tuleks endale aru anda, mida sa oma lapsele sellega Ôpetad. Midagi vÔiks ju vÀÀrtustada ja hinnata ka elus. See ei tÀhenda konkreetselt piinlemist. Ma soovin, et ta Ôpiks lÀbimÔtlema ja kaaluma, kas on mÔtekas esimesest emotsioonist kÔike kokku osta. Need oskused on tal ka edaspidises elus vajalikud.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Dramaatilisust loed sina siit ise vĂ€lja – saa sellest ka aru, et meie lapsed on erinevas vanuses. See, et sina pead tegelema kĂŒsimustega, mis ilmselgelt eitavat vastust saama peavad, on sinu elu. Meie veel sealmaal pole, et keegi nabapluuse vĂ”i iphone tahaks, seega saan ma öelda, et pole minu asi, mul pole su probleeme ja HETKEL saan oma lapsele anda pea kĂ”ik, mis ta kĂŒsib, sest ta nĂ”udmised ei ole utoopilised vĂ”i mu pĂ”himĂ”tetevastased. Veel. Pean seda selgitama sulle kuidagi veel paremini v? 😀

      • .
        February 5, 2019

        Aga ometi lased lapsel kusagil telefonis passida multikaid niipalju kui tahab. Sa lihtsalt ei suuda öelda oma lastele Ei. See sĂŒvenebki ajaga, kui ta on sellises vanuses, et oskab iphone ja rĂ”ngaid ja tatokaid kĂŒsida, siis sa ei suuda ikka ei öelda. Lapse kasvades kahjuks kasvavad ka tema soovid ja tahtmised, mida sa ei jĂ”ua ega saa nagunii tĂ€ita. LĂ”puks teed lihtsalt endale karuteene, kui sult hakatakse igasuguseid asju nĂ”udma ja mölisetakse ja turtsutakse, kui ei saa oma tahtmist.

        • Mallukas
          February 5, 2019

          Kust sa selle telefoni passimise arvamuse nĂŒĂŒd vĂ€lja lugesid? Telefoni annan talle nii vĂ€he kui vĂ”imalik, sest ma ei viitsi seda inimat kuulata – Lende tahab ju siis ka 😀

        • maru
          February 5, 2019

          iphone 8 on eilne pĂ€ev 😀

          Mu laps saab ka suht palju mida tahab. Tahtis nĂ€iteks ĂŒhte nukku, mĂ”tlesin, et ok ei osta kohe, ostan sĂ”brapĂ€evaks nĂ€iteks, no ja siis lĂ€ksin paar pĂ€eva hiljem poodi ja ostsin Ă€ra ja andsin kĂ€tte 😀 sest see rÔÔm lapse poolt on nii armas. ja miks ma ei vĂ”iks siis osta, kui mul on see vĂ”imalik.
          Kui parasjagu vĂ”imalik ei ole, siis selgitangi, et saad nĂ€iteks reedel vĂ”i jĂ”uluks vms. 5ne on piisavalt arukas, et sellest aru saada. VĂ€hemalt mul 😀
          minupĂ€rast andke vĂ”i peksa, a mul pliksil on oma iphone olemas ka. no kui on ĂŒle, siis miks tal ei vĂ”i endal isiklik olla. kusjuures ta ei istu selles 24/7 ja ei ole tegemist ainult mingite multikate vaatamisega vaid mĂ€ngib arendavaid mĂ€nge samuti! Vaatab erinevaid meisterdusvideosid ja proovib ka jĂ€rgi teha midagi vĂ”i jutustab mulle ĂŒmber mida mina vĂ”iksin proovida teha.

      • Ren
        February 6, 2019

        Vaata, Mariann, ma loen siiski seda, mida sa kirjutad. Ma pole ju siiski ainuke, kes “valesti kĂ”igest aru saab ja midagi ise vĂ€lja loeb”. Vast tuleks oma kirjutised nii kirjutada nagu sa mĂ”tled. Mitte lugejad ei pea su mĂ”tteid lugema. Ilmselt oled sa ka neg kommentaaridest tundlik, sest mulle tundub, et sa lugesid minu kommentaarist neg. Ma tegelikult arutlen kaasa. Ma mĂ”elnud midagi halba 😀
        Praegu sind ei huvita, mida minu laps tahab, aga see on suure tĂ”enĂ€osusega sinu tulevik. Selle ei peale ei suuda ise tulla? (Kasutan sinu stiilis vastamist). Minu laps Mari vanuses ei kĂŒsinud samamoodi ulmelisi asju.
        Ise sa tÔid selles samas kirjutises vÀlja asju, mida sa 15-aastaselt tegid, mida ema keelas. TÔid ka nÀited kooli kohta, kus Mari ju veel ei kÀi jne. Ehk siis ohtralt nÀiteid tunduvalt vanemas vanuses laste kohta. Nii tÔin ka mina. Kas ma saan seda sulle kuidagi paremini selgitada?

        Lisaks pööraks ka tĂ€helepanu: “ma luban kĂ”ike oma lapsele”. Paraku ei luba ju(“kui see jÀÀb mĂ”istlikkuse piiridesse”). Kui sa vĂ€idetavalt lubad kĂ”ike, siis sa pead lubama KÕIKE. Vastasel juhul oled sa samasugune “kannatava eestlase mentaliteediga”. Sest enamus eestlased samamoodi lubavad, aga mĂ”istlikkuse piirides nagu ka mina.
        Kusjuures selle “kannatava eestlase mentaliteedi” vĂ€itega pole ma ka nĂ”us. Pigem on eestlasel nagu ka sul: kuna kunagi midagi ei saanud, siis kuhjame end asjadega ĂŒle, mida meil tegelikult vaja pole. Ehk tarbime ĂŒle. Paraku sa oled ise ehtne nĂ€ide.

        Absoluutselt olen ma nĂ”us, et igaĂŒks kasvatame lapsi nii nagu me soovime. Sulle ei meeldi see, kuidas sinu kasvatusmeetodeid kritiseeritakse, siis palun Ă€ra ise tee seda teiste suunas. Sa, kas ei taha seda tunnistada, ilmselt tuleb taaskord sult vastu kommentaar: sa loed jĂ€lle midagi ise vĂ€lja.

        • Mallukas
          February 6, 2019

          Ehk on mul tÔesti probleem enda vÀljendamisega, kes teab. Ma suudan ju ikka alati esmajÀrgus vaadata enda vaatenurgast, mitte ennast pidevalt panna sadade teiste kingadesse, et mida tema vÀlja loeks vÔi aru saaks. Valdav enamus siiski loeb ju nii, nagu mina mÔtlen, need, kes teisiti aru saavad, noh, eks ma pean leppima, pole midagi teha.

          Õige on ka see, et kui ma ĂŒtlen, et “suht kĂ”ik on lubatud” siis ma mĂ”tlengi, et loogika piires ikka. Aga keegi loeb, et absull kĂ”ik on 😀

  • T
    February 4, 2019

    Aga mismoodi sa mĂ”tled et mari tĂ€iskasvanuna hakkama saab? Muidugi lapsel peab lapsepĂ”lv rÔÔmus olema, aga ka asju enda ĂŒmber tuleb Ă”ppida hindama. Kui kĂ”ike ikka alati ja pidevalt saada siis ei Ă”pigi vÀÀrtust hindama. Nt lemmik mĂ€nguasi lĂ€heb mĂ€nguhoos katki aga noh suva ostame uue, kuigi tegelikult oleks vĂ”inud ju vĂ€he rohkem hoolt kanda selle eest ja ettevaatlikumalt mĂ€ngida. See on mul endal lĂ€bikogetud tee ja ikka pĂ€ris raske kultuuriĆĄokk kui alustasin enda eluga. Sul on endal 3 last kas mĂ”tled et kui nad tĂ€iskasvanu ikka jĂ”uavad siis ka vĂ”imaldad oma rahakoti pealt pohuisti elustiili? VĂ”ib olla on lapsed edasipĂŒĂŒdlikud ja hakkavad ise hakkama saama, aga kui ei ole? ÜhesĂ”naga vahet pole, vĂ€rvid juukseid, kĂŒĂŒsi vĂ”i kulmukarve pĂ”himĂ”te on neid kordi hinnata. Sul on teine vaatenurk, kuna kasvasid ĂŒles vaesuses, aga sinu lapsed kasvavad ĂŒles rahaliselt vĂ€ga kindlustatud keskkonnas, ei tohi unustada et neid tuleb ka kasvatada sellest lĂ€htudes.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Et oot, sinu meelest kui laps mÀnguhoos mÀnguasja lÔhub, siis ei tohi ta uut saada, sest mÀnginud vÀhem siis v?

      • T
        February 4, 2019

        Muidugi tohib, sa vist ei saanud pÀris hÀsti pointile pihta.
        Asi on asjade hindamises ja arusaamises et nende olemasolemise jaoks keegi vaeva nÀinud.
        Ma tean et oled pĂ”ikpĂ€ine, aga vahel korra maha istudes ja sĂŒgavalt hinge tĂ”mmates suudad ka teist vaatenurka nĂ€ha.
        Muidugi sul on Ôigus oma lapsi hellitada, aga pead ka arusaama et kÔigel on ka oma tagajÀrjed ja need ei pruugi alati positiivsed olla.

        • Mallukas
          February 4, 2019

          KĂ”igel, mis me teeme, on tagajĂ€rjed ja need ei pruugi alati positiivsed olla. Kindlasti teed ka sina oma lastega selliseid asju 😀 Igal oma

      • Annika
        February 4, 2019

        Eks paneb jĂ€rgmine kord uue mĂ€nguasja kapipeal ja kĂ€igu vaatamas seda seal. Siis pĂŒsib terve. Äkki saab lastelegi pĂ€randada. Sest no taevas hoitku kui kogemata maha kukub ja katki lĂ€heb.
        Eks kui mul tass kogemata maha kukub siis pĂ€ev otsa enam ĂŒhestki tassist juua ei vĂ”i.

      • Vaike
        February 4, 2019

        Lapse ja pubekana oli meil kodus majanduslikult vĂ€ga raske ja ma sain asju vaid vajaduspĂ”hiselt. NĂŒĂŒd on mul raha ja ma ostan igakuiselt kleite, sest ma tahan ja saan, vaja ei ole ja kapp ajab ĂŒle ÀÀre. Aga ma tahan ja ma saan. Nii et, miks te osad siin arvate, et kui Mari praegu palju saab, siis temast kasvab kĂ€tetu, kes ei suuda ei raha teenida ega vajadusel kokku hoida, vaid sureb kodus istudes nĂ€lga vĂ”i niisama ajastusse? VĂ”ib-olla temast kasvab ĂŒldse minimalist, sest lapsena sai asjadest isu tĂ€is?

  • Mai
    February 4, 2019

    Minul on kodus 24 aastane tĂŒtar kes ei jĂ”ua Ă€ra tĂ€nada, et ma talle tĂ€toveeringut ega mitmesuguseid rĂ”ngaid ei lubanud teismelisena. Siis tahtis ta neid ĂŒlivĂ€ga ja oli absoluutselt veendunud, et ei kahetse kunagi. Samas usaldas (vĂ”i kartis) piisavalt et ilma loata ei teinud.
    Lapsed ei saanud loomulikult kÔike, aga sellest tÀhtsam oli jÀrjekindlus. Kui ma olin midagi keelanud, siis jÀin sellele kindlaks ja samas, kui midagi lubasin, siis oli see ka kindel. Keeldudest hoolimata jÀid suhted usaldavaks, rÀÀkida saime alati kÔigest ja kodu oli ja on alati esimene koht kus unistusi, soove ja muresid jagada.

    • Mallukas
      February 4, 2019

      No vot, tore ju 🙂

  • Sirly
    February 4, 2019

    Mina olen su nn.fĂ€nnidest, seega Ă€ra vĂ”ta rĂŒnnakuna. Miks sa nii pĂ”lema lĂ€ksid? Mina ka ahhetan siin, et Mari juukseid vĂ€rvisid. No ja siis? Mina elan edasi ja ei vĂ€rvi oma lapse juukseid ja samuti Sina elad ja kasvatad oma lapsi edasi nagu Sina heaks arvad. Ausalt ma ei viitsinud seda postitust isegi lĂ”puni lugeda, sest siinkohal me kasvatuspĂ”himĂ”tted ei ĂŒhti, aga ma ei hakka Sind sellepĂ€rast sarjama ja halvustama. Minu jaoks olete endiselt kĂ”ige lahedam perekond.
    Olgem mĂ”nusad edasi ?❀
    Mari oli sama imearmas ka vĂ€rvimata juustega 😉

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Kust sa seda pÔlema minekut vÀlja loed :D?

      • Sirly
        February 5, 2019

        See postitus tekitas selle tunde. Ära vĂ”ta nii hinge, ei jĂ”ua Sina kĂ”igile kĂ”iki oma valikuid pĂ”hjendada 🙂
        Ma jĂ€in mĂ”tlema, et Sa oled teinud nii mĂ”negi sĂŒgava elujuurdlemise postitusi, aga mingi tĂŒhine juuksevĂ€rvimine tekitas tĂ€ieliku tormi veeklaasis. Ei ole Sinu elu ka kerge.

  • Liis
    February 4, 2019

    Kui ma ostaks pojale kĂ”ike, mida ta tahab, siis ma peaks mitu korda pĂ€evas poodi jooksma. Ma ostan talle aegajalt uusi asju ja tuba siiski kraami tĂ€is kuna mind on Ă”petatud asju hoidma ja ma vÀÀrtustan seda siiani. Alati ka seletan lapsele, kui ta midagi ei saa jne. KĂŒll aga ei kritiseeri ma kellegi teise kasvatusmeetodeid, lihtsalt avaldan oma arvamust ja tĂ”ekspidamisi, et pole nii hirmus palju asju vaja Minu meelest. Ma mĂ”istan, et blogijana on asjadel ilmselt ka tekkinud hoopis teine vÀÀrtus kui neid nii palju aknast ja uksest sisse sajab. Tegelikult peamine, mis minu enda jaoks selle teema juures kirgi kĂŒtab on jÀÀtmed. Plastik, pakendid jne. Kui palju seda kĂ”ike on ja kui kurnatud on Maa. SellepĂ€rast olen hakanud ise rohkem sellest asjade hullusest taanduma.

  • Annika
    February 4, 2019

    Mul ei olnud eriti jĂ”ukas pere aga saime ikka vahest mida soovisime. Ei saanud iga poeskĂ€ik aga vahest ikka miskit. Ise teadsin, et raha pole igaks vidinaks. Ema oli aus ja selgitas pĂ”hjalikult miks ja mida saab ja millal. Tekkis usaldus ja austus ta vastu..rÀÀgin siiani talle KÕIGEST ( ja no ikka kĂ”igest).(Mu ema ei ole absoluutselt naiselik naine, ei meigi, ei kanna kleite. Ta nagu poisiklutt, nii, et tema “tibilikud” mĂ”jud puudusid. )Ta lihtsalt lasi mul end vĂ€ljendada. Olin 15 kui ta omale tatoo tegi ja ma tahtsin ka kohe. Ta lubas aga ma viimasel hetkel hĂŒppasin alt Ă€ra. Ta tegi kulmuneedi ja ma ka lĂ”puks ja tegin ninaneedi ka veel.(Hetkel ei kanna ma muidugi isegi kĂ”rvarĂ”ngaid, sest ei viitsi aga teismeaes oli Ă€ge kogemus) VĂ€rvisin pea mustaks/siniseks/punaseks/blondiks jneee..No juukseid hakkasin vĂ€rvima juba algkoolis( aga tumepruunidele ei jÀÀnud eriti mingit vĂ€rvi omal ajal) Katsetasin ja siiani katsetan igasuguseid stiile ja vĂ€rve. Juuksed vohavad nagu segased, ei vaja ma Ă”lisid ja toonikuid jms..( cmoon, blondeerisin ka aga kehvalt ja ajasin poisipeaks. Oli ka fun). Tahaks juukseid lĂŒhikesena hoida aga krt kasvavad alati nii kiirelt pikaks. Hetkel olen juba ise ema ja no kui mu poisipĂ”nnid tahaks omale siniseid juukseid siis vabalt laseks. (Augustada ja tatoveerida vast teismeaes alles) Enda vĂ€limusega annab nii hĂ€sti end vĂ€ljendada ja teistelegi nĂ€idata, et sul on loovust ja pĂ”nevust. Miks olla ĂŒks hallist massist kui saab hoopis erineda?
    Igatahes ma olen Mallukaga nÔus. Laps peab ka saama mis tahab( vÔimaluste piires ja mÔistuse hÀÀlt kuulates)

  • Kriss
    February 4, 2019

    TĂ€iesti normaalne mu meelest.Minu lapsed saavad ka kĂ”ike mida soovivad,mĂ”istuse piires.Ise NĂ”uka aegne laps.MĂ€ngisin olematute mĂ€nguasjadega.Riputasin vĂ”ileivale suhkrut peale ja olin Ă”nnelik.Kui Mul on oma lastele nĂŒĂŒd pakkuda enamat siis ei ole kahju.Pagesin kĂŒll Soome elama.Aga no nii minu vĂ”imalus Oma lastele lubada KÕIKE MIDA TAHAVAD????

  • R.
    February 4, 2019

    Tuli ĂŒks jutuajamine tuttavaga meelde. Olin lapsega jĂ€rgmisele reisile minemas ja tuttav kommenteeris selle peale, et tema kĂŒll lastega reisimas ei kĂ€i, sest kui mingi hetk enam ei saa rahaliselt lubada reisimist, siis kuidas sa lastele seda selgitad ja need siis nii pettunud jne. Minu jaoks nii vÔÔras mĂ”tteviis. No ei saa, siis ei saa enam reisile, aga vĂ€hemalt on lapsel ja endal kĂ€idud maadest kogemused ja toredad mĂ€lestused, neid ikka keegi ju Ă€ra ei vĂ”ta, isegi, kui pole rohkem raha reisida. Haakub teemaga, et kĂ”ike saama harjunud laste soovid ajaga suurenevad ja siis ilma enam ei oskagi olla. KĂŒll oskavad, kui elu nĂ€eb vajalikuks Ă”petada. Aga kui vĂ”imalusi on, siis why not?!

  • K.
    February 4, 2019

    Noooh, mul on aasta noorem neiu ja ma ei kujutaks ette, et pĂŒsivĂ€rviga ta juukseid vĂ€rviks . IgaĂŒhele oma. ?
    KÔrvaaugud ma nt teeks, aga ta ise ei taha.
    Aga ĂŒldiselt ma luban ka talle siiski palju asju, mis ta tahab . V6i teen kompromisse.
    ÕetĂŒtarde pealt nĂ€en, et kusagilt pean piiri hoidma. Nad on saanud vĂ€iksest peale materiaalselt suuresti K6IKE , mida nad on tahtnud ja nĂŒĂŒd 16 aastasega suht raske juba. Aga eks see oleneb ka inimesest.
    Iga inimene kasvatab oma lapsi omamoodi ja nii, kuidas talle sobib. 50 000 inimest ei saagi nÔustuda. ?
    Mu sĂ”branna nimetab nt mu kasvatust “vabakasvatuseks”, ise ma nii ei arva. Aga las temal ollagi oma arvamus ja oma moodi kasvatust, meil on nii hea elada! ?

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Ma just mĂ”tlen, et kui Mari tahaks kĂ”rvaauke, et kas ma teeks… vist mitte isegi veel 😀 vb selle pĂ€rast, et mul endal need augud olnud maiteamisajast, aga siiani valus kĂ”rvarĂ”ngaid kanda 😀

      • lilllll
        February 4, 2019

        Sama arvamus kĂ”rvaaukude kohta! MĂ€letan niiii hĂ€sti, kuidas endale 8ndaks sĂŒnnipĂ€evaks kĂ”rvaaugud sain. Umbes nĂ€dal hiljem lĂ€ks ĂŒks auk mĂ€danema ja kĂ”rvarĂ”ngast Ă€ra vĂ”ttes sellest august lihtsalt voolas mĂ€da. Hilisemas elus olen aru saanud, et ĂŒkskĂ”ik, kui ilusti oma neete ei puhastaks, mu organism lihtsalt on selline, et need mĂ€danevadki (seda Ă”ppisin 2 mĂ€danevat nibuneeti hiljem :D). Ever ei laseks ma viieaastasel kĂ”rvaauke teha. Juuste vĂ€rvimisest jumala poogen: kui see Ă”nnelikuks teeb, siis miks mitte. Laste rÔÔm selliste vĂ€ikeste asjade ĂŒle on niiii siiras ja ilus, sellist enam tĂ€iskasvanueas ei tunne!

  • J
    February 4, 2019

    Mina olen ise ĂŒles kasvanud hĂ€sti kontrollifriigist emaga ja lubasin, et ise selliseks ei muutu, kuid hakkab paistma, et liigun sinnapoole. VĂ€ga hea lugu ja pani mĂ”tlema.

  • S.
    February 4, 2019

    Mina olen ka selle poolt, et mĂ”istuse piirides lapse soovid teoks teha. Kui tahab juukseid vĂ€rvida, jaa palun. Kui tahab midagi mis ei ole röögatu ja ma sellest paarist-kolmest soovist kuus ju vaesemaks ei jÀÀ. Millal veel lapse soove tĂ€ita, kui mitte sellises vanuses? Lapse Ă”nn teebki ju kĂ”ige rikkamaks tegelikuses. 🙂 Ise olin 13(?) Kui tegin endale ise kĂ”rvarĂ”nga nt, siis tulid ninaneedid ja tunnelid 15selt tegin nibuneedid nt 😀 Kui ma olin 2ne siis minu ema lasi mulle VERIPUNASED salgud teha, mul oli tolajal vÀÀÀga Ă”hukesed juuksed, nĂŒĂŒd pikad ja paksud, niiet mulle ei teinud see vĂ€rvimine mittesugugi halba. Tiinekana olin punapea, lilla, roosa, sinine, orants. Ja 15.aastaselt tulid ka esimesed 2 tattood (sorry ema). Minu ema leppis sellega, sest niikaua kui midagi ohtliku pole ja augud pĂ”letikulised jms ei ole, siis kĂ”ik OK. Selline huvitav elustiil, siiamaani ei kahetse ĂŒhtegi auku, ega tattood 😀

  • Eve
    February 4, 2019

    Oleme oma pojaga poes kassajÀrtsis. Minu ees isa vÀikse poisiga. Kassapidaja laseb just isa Ôllepakki kassast lÀbi. Poiss tahtis kinderimuna vÔi vÀikest ƥoksi (ei mÀleta enam). Isa kÀratab: pole raha, ei saa! Minu poeg vÀÀnab sarkasti: issi suur titt, lutt tÀhtsam.
    Ostsime paar snikersit ja andsime need poe ees poisile. Ta oli nii Ônnelik. Isale, kes Ôlli libistas sealsamas poe ukse kÔrval, oleks peksa andnud. Sisisesin vaid: mölakas!
    Vot sulle valikud ja saamahimu. Lastele keelatakse ja endale lubatakse.
    Laps peakski saama rohkem kui ise eales saanud oled. Last peab hellitama.
    ÜleĂŒldse ei pea sa mitte midagi oma kasvatuses teisiti tegema, sest sa ju tead, et alati annad oma lastele parima, mis parasjagu anda suudad ja saad.
    Kallid kaissu!

  • Liis
    February 4, 2019

    Inimeste erinevad arvamused ning mĂ”ningane pahameel tulebki sellet, et julged enda pĂ”himĂ”tted kĂ”vasti vĂ€lja öelda. Kas need pĂ”himĂ”tted ka Ă”iged on- mĂ”ned kindlasti, kuid selle konkreetse postituse juures tunnen, et olen kasvatanud enda lapsi teises vaimus ning Ă”hkkonnas. Olen ise kasvanud nii,et elus ei peagi asjad lihtsalt tulema ja vaeva peabki nĂŁgema ning nii olen pĂŒĂŒdnud Ă”petada sefa ka lastele. Et neile ikka kohusetunnet, vastutustunnet jms eluks Ă”petada. Sinu tĂ”ekspidamised on ilmselt veidi teised aga eks mida kĂŒlvad seda ka lĂ”ikad :).

    • Mallukas
      February 4, 2019

      No sa kasvatad nagu vanad eestlased, tÔeline patrioot ?

      • Vaike
        February 5, 2019

        Vot ei saa aru selle vaeva nĂ€gemise koha pealt. Jaa, ma saan aru, et kui midagi tĂ”eliselt tahad, siis kohe jĂ€rele ei anna, vaid ikka pingutad, aga nii pĂ”himĂ”tteline vaeva nĂ€gemine… Ei tohi mitte teha tööd, mis meeldib, sest siis ei ole piisavalt vaeva nĂ€htud? Lotoga vĂ”ita ammugi ei tohi vist. Kohuse- ja vastutustunnet saab vast ka retsi vaevata arendada., ma loodan vĂ€hemalt.

  • Kts
    February 4, 2019

    Ma vĂ”imaldan ka oma lastele palju rohkem kui mulle vĂ”imaldati. Elu on lihtsalt muutunud ja ĂŒhiskond muutunud. Oma suguvĂ”sa vaadates ja lugusid kuuldes saan ka seda öelda, et igal jĂ€rgneval pĂ”lvel on lastena vĂ€hem kohustusi/töid, aga rohkem meelelahutust ja hĂŒvesid ning soovide tĂ€itmist. Ma oma laste kĂ”iki (ka realistlikke) soove ei tĂ€ida. Just sellepĂ€rast, et olgu ja jÀÀgu mĂ”ned ihaldatavad soovid, asjad. Laps vĂ”iks veidi pingutada nende nimel. Unistused ja soovid on ka vajalikud, ma ei vĂ”ta seda vĂ”imalust kohe Ă€ra kui laps selle mulle avaldab. Muidugi ma ei alahinda seda, vaid pigem toetan seda ja lĂŒkkan teda edasi mĂ”tlema, kuidas enda eesmĂ€rk siis saavutada.
    TĂ€iskasvanuna ma enda kĂ”iki soove ka sekundi pealt ei tĂ€ida. Osad on sellised, mis ongi hetkel parem, et on unistused. Nt tahan koera endale. Aga alles siis kui noorim laps on vĂ€hemalt 4-5a. Osad soovid vajavad settimist, planeerimist. Osad soovid on Ă”nneks mööda lĂ€inud 😀
    Mis tegevustesse puutub, siis kokkulepetest eeldan ĂŒldiselt kinnipidamist. Aga lapse enda ettevĂ”tlikkust toetan igal vĂ”imalusel.

  • SP
    February 4, 2019

    Kusjuures,alles hiljuti mĂ”tisklesin samal teemal. Paljud kommenteerivad,et hellitan lapse Ă€ra. Miks peab saama kĂ”ik mis tahab? Aga miks mitte? Ta on alles 3 ja tema soovid ei ole veel utoopilised ? Poes kĂ€ime ka nii,et 1 asja saab valida. Reeglina on see mingi paarikĂŒmne sendine komm,harva kui muud nurub. ? Ja ka siis kui euro-paarise asja kĂŒsib-ka siis ostan. Mul on Ă”nneks see vĂ”imalus ja sellepĂ€rast ostangi. Kas peab laps kasvama nende “ei” de saatel? Isegi kui meil on vĂ”imalus? Et siis laps on Ă”nnetu ja sina oled Ă”nnetu oma “imelise” poe tuuriga? Ja ma ei usu,et asjade ostmine vĂ”i ostmata jĂ€tmine muudab midagi. Pigem siiski kasvatus, suhtumine mis kodust kaasa lĂ€heb. Tihti ei ole ka see mÀÀraja.
    Üldse,ma ei saa aru mis see teiste asi on palju ĂŒks ema ostab vĂ”i ei osta? Sama hull teema on minu jaoks kommide teema….3 aastane ei pea ju kommi sööma ?

  • Maarja
    February 4, 2019

    Miks ometigi soola haavale raputad?

    • Mallukas
      February 4, 2019

      Sedagi ainult jao pÀrast, ega soola pole ka kogu haavale vaja!

  • KK
    February 4, 2019

    Minu kunagine elukaaslane ĂŒtles tihti: ”ei saa!”
    Teinekord suvaliste asjade peale – nĂ€iteks kui tahtsin reisil oled jÀÀtist (oma raha eest).
    Pikapeale hakkas hÀirima.
    Ei tundunud naljakas ka eriti.
    Aga oluliste asjade peale ĂŒtles ka, et ei saa ja ki ma tĂŒlli minnes seda ette heitsin talle, siis ta ĂŒtles, et tal on selline pĂ”himĂ”te, et naine ei tohi arvata, et ta saab mida tahab. Isegi kui seda ĂŒksi endale vĂ”imaldada sain. Ei teagi, kas kodust kaasa saanud sellise mĂ”tte vĂ”i kust. Aga siis oli ikka kurb, kui teda ka enam ei tahtnud.

  • LIIS
    February 4, 2019

    Mina arvan, et igaĂŒks ikka kasvatagu oma lapsi ise! Mind jĂ€taks kĂŒlmaks, kui keegi hakkaks targutama, kuidas mina oma lapsi peaks kasvatama. Aga ĂŒks mĂ”te tekkis kĂŒll, et mina ise praegu mĂ”tlen, et ma ilmselt kĂ”ikvĂ”imalikke asju ei ostaks, seda vaid sel eesmĂ€rgil, et lapsel oleks fantaasiat ka ise asju vĂ€lja mĂ”elda,-meisterdada, muidugi saab ka tĂ€napĂ€eva mĂ€nguasjadega palju meisterdada, aga mĂ”tlen just enda lapsepĂ”lvele tagasi, vĂ”imalusi palju polnud, aga ĂŒheskoos vanematega mĂ”tlesime alati igasugu vahvaid asju vĂ€lja, olgu see siis pappkastist barbimaja vĂ”i penoplastist vĂ”revoodi. Ja see meisterdamise protsess ise juba tegi nii uhkeks asja 🙂

  • Mai
    February 4, 2019

    Mul tĂ€na oli just juhus, kui kĂ€isin kuueaastasega bĂŒrootarvete poes ja ta tahtis midagi endale ka. Ütlesin, et mĂ”tle hetke, mida sul vaja on – millest sa oled puudust tundnud vĂ”i vaata ringi, mis tundub tore. Oleks talle kohe ostnud. Aga talle ei meenunud midagi ja miski ei kĂ”netanud ka. Minumeelest on lihtsalt ostmise pĂ€rast mĂ”ttetu miskit suvalist osta. Samamoodi nt suviti laadal – luban mĂ”lemale lapsele ĂŒhe (mĂ€ngu) asja osta. Üks otsustab kiiresti, teine ei leia miskit meeldivat. Siis olen öelnud, et ma arvestan sellega, et sa jĂ€tsid tĂ€na oma 10 EUR kulutamata ja saad jĂ€rgmine kord topelthinnaga valida. Poes kĂ€ies saavad lapsed ĂŒldjuhul alati mingi söödava asja vĂ”tta. Tunnen piiri Ă€ra, kusmaal on arutu raiskamine, kusmaal lapse rÔÔmustame. LĂ”ppude lĂ”puks on see minu teenitud raha ja ma tahaks seda kulutada nats mĂ”istlikumalt kui oma laste hambaid auklikuks söövitamisega vĂ”i nende tubade plastmassiga tĂ€itmisega. Ise olen kasvanud vaesuses, pole julgenud iialgi vanematelt raha kĂŒsida, nĂ€lginud tudengipĂ”lves. NĂŒĂŒd norm palka teenides, enne laste saamist, olnud ostusĂ”ltlane ja totaalselt ĂŒletarbija. Ega ma mingi tark ei ole ega tea, kuidas lastest kasvatada normaalseid tarbijaid, aga vastutustundlikku ja keskkonnasĂ”bralikku tarbimiskĂ€itumist vĂ”ib 5-6 aastastele juba vist Ă”petada kĂŒll. Ma arvan.

    • Mallukas
      February 5, 2019

      No meil ongi samamoodi ju ka, ega Mari ka alati midagi tahagi. TĂ€na tahtis seda ĂŒhte jÀÀtist, kuigi pood mĂ€nguasju tĂ€is ?

    • Gauchy
      February 5, 2019

      Nii mÔistlik jutt.
      PĂŒĂŒan ka selgitada, et kui raha on, siis ei pea seda ilmtingimata kohe Ă€ra kulutama.
      Arutelu kÀigus jÔuame alati jÀrelduseni, kas on vaja vÔi mitte.:)

  • Usaldus
    February 5, 2019

    Ma ka pigem pooldan, et lapsed ei unistaks asjadest. Nii nĂ”me. Sestap, kuigi ma ei salli lolli tarbimist, siis ihaldatud asjad ostsin lastele, et keegi ei peaks oma pead vaevama mingist ASJAST unistamisega. Teine asi on jĂ€rjekindlus – jĂ€le terroriseerimisviis. Kui laps on teistsugune ja mina oma iseka jĂ€rjekidlusega surun teda enda raami, selle asemel, et lasta tal endal otsustada, mis valikud tekivad? Ei peaks arvama, et jĂ€rjekindlalt lapsi keelates teete jumalale meelepĂ€rase teo ?. Usun usaldusse! Lapsi vĂ”ib usaldada, nad on ok :).

  • Kadi
    February 5, 2019

    Bravo… sygav kummardus selle artikli ja eriti viimase lause peale.

  • Tiiu
    February 5, 2019

    Mariann!
    Olles 6kuuse esiklapse ema, vaatan, loen ja imestan, kuidas Su elu toimib ja milline lastekasvatus meetod Sul on. On mida jÀrgida.
    AitÀh ja edu!

    • Riina
      February 5, 2019

      See on Ă”ige, lapsed erinevad ja mis ĂŒhele sobib, teisele mitte. Lasteaias ka muidu on kĂ”ik ok, teiste laste suhtes, Ă”petajate suhtes, targad, avara silmringiga aga just see iseteadlikkus, mina teen, mina otsustan ja minul pole jopet tĂ€na vaja, siis kohe teised lapsed ka, aga nemad peavad panema jms , lĂ”putud arutelud ja diskussioonid, mis pole ju otseselt halb, aga Ă”petajatele siiski paras proovikivi, samas tullakse nii ka mugavusstsoonist vĂ€lja…nii et pole halba ilma heata 🙂 Aga suhtumine minusse on kĂŒll selline, mis tööd nĂ”uab… seda pean tunnistama kĂŒll. Meil muidugi on teemaks nende asjadega ka ahnus, et kui saad ĂŒhe, tahaks kohe veel. NĂ€iteks vĂ”tsime koera, emase ja selle asemel, et rÔÔmustada sĂ”bra ĂŒle, tehti plaan, et kui koer tĂ€iskasvanud, et las sĂŒnnitab kutsikad, et siis meil 10 koera. Samas ma arvan, et hea lapsevanem on see, et kui tehakse vigasid siis tuleb neid teadvustada ja lihtsalt muuta oma kasvatusviisi, mida ma teinud olen… nii et ma olen hea lapsevanem 🙂

  • M
    February 5, 2019

    Juukseid vĂ€rvida nii noorelt ei lase (kĂŒll aga olen kriitidega teinud salke .Laps saab 12 ja pole tulnudki selle peale et pĂŒsivĂ€rviga vĂ”iks ta juukseid vĂ€rvida .Nu lapsel on vĂ€ga ilus loomulik kuldpruunikas toon ja tean omast kĂ€est et juba esimene vĂ€rvimine pĂŒsikaga tĂ”mbab oma juukse sĂ€ra maha (kui vĂ€rv on maha kulunud). Samuti 5 a lillad juuksed tundub kuidagi imelik. Samuti reageerisin ,kui neid laps beibesid nĂ€gin ( vĂ€lismaa saade ,vĂ€ikesed lapsed nĂ€evad vĂ€lja nagu prostituudid ?) . Ülipikad kunstripsmed jne ,kĂ”ndisid nagu ”mannekeenid ja lehvitavad onudele ,tĂ€didele .Sellel ei ole kĂŒll sinu Mariga mingit pistmist ,aga kahju on vaadata sellist asja .Laps on laps ja See on nii tobe kui vanemad nagu elueest pingutavad ,et laps nĂ€eks vanem vĂ€lja .Tahaks just vastupidist ,et nad oleks lapsed ja ei kiirustaks selle suureks saamisega .
    Rootsis ei vĂ€rvi ĂŒkski kvaliteetne juuksur alla 16a lapsi (kuigi otseselt keelatud ei ole) .Esiteks allergia ja lisaks veel sada muud pĂ”hjust aga ei viitsi ,pikaks lĂ€heb .
    Mis puutub asjade lubamisse . Iga kord ei saa kindlasti midagi poest .
    Su lapsed on nii vĂ€ikesed veel .Arvan et sa ei liigu eriti seltskondades ka kus on vanrmad lapsed .Seega usun et sa om silmaga ei olegi vb nĂ€inud,millised noored nendest ”kĂ”ike saanud” lastest vĂ”ivad kasvada . Ma ei usu ĂŒldse et asi on niivĂ”rd rahas .Eestis leiab 10 sendi eest ka pulgakommi poest .Esiteks laps ei peakski sööma pulgakommi iga pĂ€ev (kas Maril polnud mitte hambaaugust nĂ€gu rĂ€igelt paistes ? ) .
    Lisaks ei ole hea see kui kasvada ĂŒles teadmisega et enamus asju mida ma soovin ma saan ja kui ma soovin ĂŒht vĂ€ga kallist mĂ€nguasja ja seda ei saa ,siis saan mingi ”asendus vidina” ikkagi .
    Mina ei tea aga iga kuu meie pere sissetulekut vaadates vĂ”iks ma oma mĂ”lemale lapsele iga pĂ€ev asju osta kĂŒll aga mis inimesed neist kasvaksid ? Saan aru et 5 a kĂ”rvalt on raske nii kaugele nĂ€ha aga vĂ”iks ju? Aeg lĂ€heb ruttu.Ja no juba see fakt et ta iga kord poest sinult midagi loodab saada on ju nĂ€ide et tal on see juba sĂŒsteem oma peas ja see on nii tavaline asi.
    Mu lĂ€hedase laps on viiene .Laps iseenesest nunnu aga nii tĂ€namatu kui veel olla saab .Olen ka tĂ€heldanud et ema on selline ,kes tihti annab alla ja lapsel ongi enamus asju lubatud . Alles hiljuti olime neil kĂŒlas ja laps lihtsalt kiskus ema juustest ,lĂ”i jalaga jne (ei lubatud ipadi talle see hetk) .Kahju oli vaadata.Ei kujuta ette kui mu lapsed minuga nii kĂ€ituksid .Respekt teise inimese vastu puudub totaalselt.

    • Mallukas
      February 5, 2019

      Kust sa vĂ€lja loed, et Mari iga kord ĂŒldse midagi saada tahab, vĂ”i et see midagi pulgakomm on? Ma lihtsalt tĂ”in suva nĂ€ite asjast, mis on odav. Ükskord tahtis ta nĂ€iteks Lotte pildiga kaerahelbeid, kas see rahustab sind natukene v?

      • Riina
        February 5, 2019

        Minul kahjuks sama teema, et olen olnud ka sama suhtumisega, mis Mallukas ja tulemuseks on see, et lapsed on tĂ€namatud, Ă€rahellitatud, löövad kui neile ei öelda, ehkki olen pooldanud lastega aruteludesse laskumist, lasknud neil otsuseid teha, tulemuseks on lastega hĂ€das Ă”petajad, kelle korraldusi ei taheta tĂ€ita, et nemad ise harjunud otsustama . Õnneks maa lasteaed, et saab arutada seda nii, aga eks see Ă”petajatele tĂŒĂŒtu on, kui kaks tĂŒkki on nii iseteadlikud, ehkki ma pooldan individualismi laste suhtes ja mitte kombinaadi suhtumist, aga ikkagi on igal asjal piir ja olemas reeglid, mida tuleb tĂ€ita ja inimesed nende kĂ”rval, keda tuleb austada. Mina ise olen teinud valesti oma lastega. Õnneks selline pĂ€ris nĂ”udev ja kohutavalt ebaviisakas kĂ€itumine on neil ikkagi minu suhtes ja sellega ma nĂŒĂŒd tegelen, et seda muuta. Eks palju asju on hĂ€sti ka ja hĂ€sti tehtud, aga liiga palju sĂ”brarollis olemine tuli vahetada ikkagi lapsevanema rolli vastu. Minul oli suhtumine, et kui ise oled hea ja hĂ€sti kĂ€ituv, siis on lapsed sinuga ka nii, aga alati see ei toimi siiski.

        • Mallukas
          February 5, 2019

          Noh, too bad for you, aga eks nĂ€is, mis mul vĂ€lja kukub, ega kĂ”ik lapsed sama vitsaga löödud ole. Ma nt pole iial kuulnud teriaapiast vĂ”i Mari aias, et ta ei tĂ€idaks korraldusi, vaid vastupidi, et nii viiskas ja sĂ”bralik laps 🙂

          • Triin
            February 5, 2019

            Mul sellest juuksevĂ€rvimisest jumala suva aga , et sa vĂ€idad, et nii sĂ”nakuulelik ja sĂ”bralik laps…siis hkmm…su videod, ja postitused jĂ€tavad kĂŒll teise mulje. Samas laps kellele on telefon nĂ€ppu visatud, vĂ”ib muidugi hĂ€sti kĂ€ituda. Aga su saates fotoshoodil kui Mari lihtsalt minema jooksis, ja sa teda korduvalt tagasi kutsusid ja ta ei teinud kuulmagi…kĂ”lab kĂŒll nagu “sĂ”nakuulelik laps”. Myb on meil lihtsalt erinevad arusaamad sĂ”nakuulelikest lastest aga paraku pĂ€ris sellis muljet mida sa siin vĂ€idad, sa ikka lugejatele/vaatajatele ei jĂ€ta. Aga no kuna sind teiste arvamus ei koti niikuinii, siis ju vahet pole!:)

          • Mallukas
            February 5, 2019

            Ma arvan, et suvaline kaootiline vĂ”ttepĂ€ev ei vĂ”rdu meie tavaeluga 🙂

      • M.K.
        February 5, 2019

        Huvitav, kui keegi natukenegi sulle vastu vaidleb vĂ”i omab teist arvamust, siis kohe nĂ”elad vĂ”i ĂŒtled irooniliselt. Miks nii? Oled vist egoistlikult harjunud sellega, et sind paljud takka kiidavad? KĂŒll omad vitsad ĂŒkskord peksavad (kahjuks)

        • Mallukas
          February 5, 2019

          Mis vastust sa siis minult ootaks? Alandlikku nĂ”ustumist? Et mina pean hooopis sulle takka kiitma ja kui ei kiida, siis hĂ€irib? 😀

  • MM
    February 5, 2019

    Mina olin selline laps, kes pidevalt tahtis ja sai. Kommi, jÀÀtist, asju, poodi, tööle jne. Minu vanemad olid kaa mingi aeg arvamusel, et las laps saab, sest siis on laps Ă”nnlik, vanemad Ă”nnelikud, pere Ă”nnelik. Ka oli nende arvamus, et ega’s nad siis kĂ”iki asju i anna ega luba.

    Tulemus oli see, et ma kĂ€isin 10-aastaselt juba lapsepsĂŒhholoogi juures, sest ma olin harjunud, et ma ju saan kĂČike. Ma kĂ€itusin halvasti, olin Ă€rahellitatud, koolis oli probleeme, sest ma olin harjunud, et MINA ju saan, miks teised peaks saama jne.

    Kriitikat on halb kuulata, aga sa pole esimne lapsevanem, kes lapse on saanud – kĂŒllap teised nĂ€evad ohte seal, kus sina neid ise tĂ€hele ei pane.

    • Mallukas
      February 5, 2019

      Huvitav, ma ka sain, aga ei muutunud saikoks 😀

      • Heh
        February 5, 2019

        Issand, mis vastus kommentaarile. Ma saan aru, et see on naljana mÔeldud, aga teise inimese lÀbielatut niimoodi naeruvÀÀristada on ikka pÀris nÔme.
        VĂ”imalik, et ma olen see “tĂŒĂŒpiline eestlane”, aga laps ei saa kĂ”ike, mida tahab, see on mu meelest lapsekasvatamise alustalasi, et kasvatada normaalselt toimiv inimene ?

        • Mallukas
          February 5, 2019

          absoluutselt pole naljaga mĂ”eldud, kirjutas ju, et oli paras saiko – kĂ”ik ei ole 🙂 See “alustala” on eestlastele jah sisse kodeeritud, vana hea kannatamine, kĂ”ike ei saa ja laps rÀÀgib siis kui kana pissib, eks 🙂

          • Heh
            February 5, 2019

            Kannatamisega ei ole siin midagi pistmist, pigem ikka asjade vÀÀrtustamise, keskkonnale mĂ”tlemise, unistuste poole pĂŒĂŒdlemise ja palju muuga. Aga nagu vĂ€ga paljud on öelnud, inimesed on erinevad 🙂 ma usun, et me kĂ”ik suudame praeguses maailmas oma lastele oluliselt rohkem asju vĂ”imaldada, nii asjade kui ka elamuste nĂ€ol 🙂

      • Hmm....
        February 6, 2019

        MĂ€letan vĂ€hemalt ĂŒhte postitust, kus mainid , et EI saanud lapsepĂ”lves kĂ”ike mida soovisid…kirjutasid, et unistasid mĂ€nguasjadest ,mis teistel lastel olid 😀

        • Mallukas
          February 6, 2019

          Meenuta paremini – ma isegi ei KÜSINUD 😀 ma hinges tahtsin vb jah, aga ma ei kĂŒsinud, ma arvasin, et ju need kallid jne.

  • Riina
    February 5, 2019

    Kohati on mul tÀiesti hea meel, et mu laps ei rÀÀgi (autismi diagnoos), siis ei oska ka midagi nÔuda.
    Poes kÀies ta siiski teab, kus on tema lemmikud maiused ja neid ma talle ka ostan. Missest, et ta selle sama maiuse vÔtab igast poest, siis lÀheb see lihtsalt reservi. KÔike ta endale sisse ei vehi.
    Konkreetselt asju ta ei peagi nĂ”udma, ma ostan/tellin ise need talle. Õnneks ikka mĂ”istuse piires 😀
    Ma ise arvan, et vb see liigne mĂ€nguasjade/raamatute ostmine on tingitud sellest, et mul vĂ€iksena polnud selliseid vĂ”imalusi, kui praegu. Ei olnud midagi vĂ€ga saada vĂ”i ei olnud lihtsalt majanduslikult vĂ”imalik midagi saada, isegi, kui kĂŒsida. Meil olid selleks vaid sĂŒnnipĂ€evad ja jĂ”ulud.
    Praegused vÔimalused on ikka hoopis teised, kui vene ajal (kuigi kui ma kooli lÀksin, siis oli Ônnis vene aeg just lÀbi saanud)

  • Airi
    February 5, 2019

    Ise ĂŒtled, et kĂ”ike ei saa, siis jĂ€relikult keelad sa ka ju oma lapsi. Igal ĂŒhel on erinevad piirid, mida tohib, mida ei tohi – sina juukseid lubad vĂ€rvida, tĂ€toveerida ei luba, sinu piir. Teine vanem kĂ€ib kasvĂ”i iga pĂ€ev lapsega ujumas kui too tahab, aga juukseid ei vĂ€rvi. Tema piir. Ma arvan, et paljudel on lihtsalt sinust erinevad piirid vĂ”i arvavad, et vĂ€rvitud juustega lapsed on koledad, nende arvamus ja piirid. Selleks kommentaarium ju ongi, et arvamust avaldada. Lepid arvamuste erinevusega, elad edasi ikka nii nagu tahad.

    • Mia
      February 5, 2019

      Aga kes see kĂŒsis teiste piire?
      Kirjutavad need kes on kibestusest juba ise ka lillad, ise loevad absoluutselt iga postitust ja kĂ€ivad ja halvustavad. See pole mingi sĂ”navabadus ega vabadus avaldada oma arvamust, see on lihtsalt negatiivsuse kĂŒlvamine, sest nĂ€evad, et teisel lĂ€heb hĂ€sti ja on oma olemuselt tegelt positiivne. Kui sa vaatad juba kolmandat postitust ja ainus emotsioon mis saad on see et sa oled tohutult nĂ€rvis ja tahad jĂ€lle mingeid ĂŒleolevaid enda tarkusi maha kirjutada, siis lihtsalt pane see blogi kinni ja Ă€ra vaata enam.. Keegi ei vaja sellist kommentaariumit mis on tĂ€is viha ja parastamist.

  • Merilin
    February 5, 2019

    Niiiiiii ilusad pildid on hoopis!!! ?? See kiik ja need tuled ja Mari juuksed ja Mari ise!! ?

    • Merilin
      February 5, 2019

      Ja Mari ise on nii Ă”nnelik 🙂
      Mitte, et ta muidu ilgelt nukker tunduks, aga kÔik pildid, mis on tehtud peale poni juukseid, on tal suu alati kÔrvuni ja silmad sÀravad :))

  • Kristel
    February 5, 2019

    Kas sa oled mĂ”elnud, miks inimesed lastel pĂŒsivĂ€rviga juukseid ei vĂ€rvi? Ilmselgelt on asi ju selles, et edaspidi sa pead tal koguaeg vĂ€rvima, et asi normaalne vĂ€lja nĂ€eks! All on lillad ja siis peal vĂ€ljakasvanud kartulikoor? No ei ole ilus ju. Ja kuueselt hakata kogu aeg vĂ€rvima, siis sorry, varsti tal enam ilusaid juukseid pole lihtsalt. Seega arvan tĂ”esti, et tegid vea. Loodame, et see siiski pesemisega maha tuleb, mitte ei pea vĂ€lja kasvatama hakkama. Õnneks minu kogemuse pĂ”hjal juuksurite vĂ€rvid eriti peas ei seisa, Ă€kki on lootust 🙂

    • Mallukas
      February 5, 2019

      saab ju vabalt teha ĂŒhe “hajutamise” et see juure ja otste osa nii erinev poleks ja ongi kĂ”ik 🙂 problem solved 😀

      • Kristel
        February 5, 2019

        Ja kaua sa kavatsed seda hajutamist teha siis? 🙂 Ehk siis nĂŒĂŒdsest ongi sul ju probleem ja saad sellest ise ka aru. JÀÀdki nĂŒĂŒd edaspidi vĂ€rvima ja see ei ole ju normaalne. Ja millal siis kĂ€si ette pannakse? TĂ€na lillad, homme tahab roosasid, peaasi et saab, mida tahab? Jah, see ei ole tragöödia, aga on pĂ”hjus, miks seda ei tehta. Ei taheta oma lapse juukseid varakult rikkuda. Sinul on Ă”hukesed juuksed ja Maril need ka vĂ€ga paksud pole. Lende tahab ka ilmselt varsti, kui Ă”el on. Veider oleks ju talle keelata. Et, kus siis on piir sinu jaoks?

        • Mallukas
          February 5, 2019

          Oota miks seda tegema peab jÀÀma? Kui on vĂ€lja kasvanud, siis vĂ€ljakasvu kohale teeb hajutuse oma vĂ€rviga ja kĂ”ik, tsilli nĂŒĂŒd 😀

    • Mdl
      February 5, 2019

      Saan su emotsioonidest aru. Aga kas tĂ”esti on vahet, kas lapsel on juuksevĂ€rv vĂ€lja kasvanud vĂ”i mitte? Huvitav, kui paljud lapsed sellest ĂŒldse hoolivad. Ning kui nemad ei hooli, siis kelle huvides see tegelikult on, et lapse juuksevĂ€rv ĂŒhtlane oleks? Suvaliste inimeste? Sest muidu neil on kole last vaadata? No palun…

  • Merilin
    February 5, 2019

    Ja Mari ise on nii Ă”nnelik 🙂
    Mitte, et ta muidu ilgelt nukker tunduks, aga kÔik pildid, mis on tehtud peale poni juukseid, on tal suu alati kÔrvuni ja silmad sÀravad :))

  • Riina
    February 5, 2019

    Lihtsalt kooli teemal ĂŒtlen, et kui sul nii savi on Ă”ppeedukusest ja tood nĂ€iteks Kardo, et temalt ka ei nĂ”utud, siis kĂŒsimus on, kus Kardo oleks ilma sinuta… tavaline lihttööline. Kas loodad, et tĂŒdrukud saavad mehele nii, et keegi edaspidi nende soovid tĂ€idaks ja ise kuskile ei pĂŒrgiks vĂ”i kindlustad neile nii nagu Kardashianide ema kĂ”igile sotsiaalmeediakarjÀÀri. Olgu nende asjade omamise ja tahtmisega nagu on, aga haridus on kĂŒll selline asi, milles laps vajab ikka vahel otsusekindlust vanema poolt ega oska objektiivselt hinnata ĂŒhe vĂ”i teise teo/otsuse tagajĂ€rge tulevikus.

    • Mallukas
      February 5, 2019

      Haridust on inimesele mingile maale ikka vaja jah, aga tĂ”epoolest ei ole vahet, kas sul on seitsmendas klassis kolmed vĂ”i viied, ega ju. VĂ”i on keegi sult tĂ€iskasvanuna uurinud, et kle ĂŒtle ruttu mis su eesti keele hinne viiendas klassis oli?

    • Vaike
      February 5, 2019

      Mis on ausal lihttöölisel viga muidu?

      • Riina
        February 5, 2019

        Seda kĂŒll, aga halva hinde pĂ”hjus on ju see, et teadmistes on vajakajÀÀmisi, st et ka hiljem on raske lapsel. Palju lihtsam on ju lapsel, kui ta kohe alguses saab korraliku pĂ”hja ja siis hiljem, kui ta hakkab elus valikuid tegema, on tal kĂ”ik uksed valla, kui see, et tal jÀÀvad otsustamise ajaks alles ainult limiteeritud valikud, kuna hinded ja teadmised rohkemat ei luba. Lihttöölisel pole hullu midagi ja pooldan ka, et kui inimene on Ă”nnelik olles nt aednik, siis on see suurepĂ€rane, aga jah oma lapsele sooviks seda, et ta saaks olla nt aednik seepĂ€rast, et see tema sĂŒdamesoov mitte elu sunnil . Ja olen nĂ”us, et inimene peab olema Ă”nnelik ja mitte alluma ĂŒhiskonna survele, kui saadakse hakkama, aga reeglina ei ole inimesed Ă”nnelikud, kui elavad peost suhu, tehes olude sunnil lihttööd, kuna noorena ei olnud motivatsiooni Ă”ppida ja kui tĂ€iskasvanuna ka ei suuda muutust teha, siis see ongi ĂŒks lĂ”putu nĂ”iaring.

        • PseudovĂ€rk
          February 5, 2019

          Eriti nĂ”me kui mĂ”ni piff tuleb arvama ja vĂ”rdlema, kuidas nt aednik on noh, siuke sitem asi, aga olgu peale kui Ă”nnelik. Sa ise oled ĂŒks ennasttĂ€is kontorimutt (kes kahjuks on tihti kĂ”ige rumalamad ja vastikumad inimesed) vĂ”i lihtsalt jĂ€lle mĂ”ni “tuubin kĂ”ik pĂ€he siis oled tark”.
          Vean kihla, et nii aednikel kui ka paljudel muudel nn lihttöö tegijal on ammuilma mÔistust ja teadmisi sinust rohkem. Oled kunagi oma ajunatukesega vaaginud, kuidas seemet mulda panna vÔi ahju ehitada? Ma muidu ei kommenteeri, aga krt siuksed lihtsalt ajavad kuidagi vihale..
          Mallukas, kÔige tÀhtsam et su lastel oleks empaatiavÔimet ja suudaksid maailmaga suhestuda. Pohh need viied ja kolmed sellisel juhul?

        • Anu
          February 6, 2019

          Selle koha pealt ei saa ma nĂŒĂŒd kĂŒll vait jÀÀda. Aednik ehk haljastaja ei ole esiteks mingi lihttööline, haljastuse eriala Ă”ppekavas on lisaks muule ka nĂ€iteks floristika ja projekteerimine sees. Teiseks peab aednikuks saamiseks korralikult mitu aastat Ă”ppima nagu ka ĂŒlejÀÀnud ametite omandamiseks. Lisaks on haljastaja palk pĂ€ris ok, eriti kui tegeleda ka projekteerimisega. Saan aru, et mĂ”tlesid vist lihttöö all rasket ja alatasustatud tööd, aga jĂ€rgmine kord too mĂ”ni sobilikum nĂ€ide, nĂ€iteks ehituse abikad. Kuigi keegi peab seda tööd ju ka tegema.

        • Helina
          February 6, 2019

          Vabandust vĂ€ga, aga alati pole halva hinde pĂ”hjuseks see, et teadmistes vajakajÀÀmisi, vaid öelgem otse, mĂ”ni Ă”ps on kohe m*** valmis ja tema tundides ĂŒle 2 ei olegi vĂ”imalik saada.

          Toon nĂ€ite. Minu kooli kurikuulsaim fĂŒsa Ă”ps kutsus jĂ€reltööle laupĂ€eva hommikul kell 11. Seal pidid tegema mĂ”lema rea tööd ja kusjuures mitte ĂŒhtegi tema dikteerimise jĂ€rgi öeldud sĂ”na ka ei vĂ”inud vahelt Ă€ra jÀÀda, muidu kohe -1 punkti ja heast hindest vĂ”isid taaskord vaid unistada. Sain fĂŒĂŒsika kolme, kuigi fĂŒĂŒsika ise pakkus huvi, aga kuna Ă”petusviis oli nii diktaatorlik ja kĂ”ik kĂ€is tĂ€pipealt Ă”psi sĂ”nastuse jĂ€rgi, siis kuidas ma oleks pidanud asja sisulisest poolest aru saama, kui mul ei lubata isegi enda sĂ”nastusega samamoodi Ă”iget vastust kirja panna?

    • K.
      February 5, 2019

      Ära aja paska. TĂ€napĂ€eva maailmas jĂ”uab kuskile kui raha on perse all vĂ”i tĂ€nu onupojapoliitikale.
      Kui ma vĂ”rdlen kuhu on jĂ”udnud minu klassi medalite omanikud vs kahemehed, siis kahemehed omavad firmasid, sĂ”idavad oma bemmide ja audidega ringi kui medalite omanikud nĂŒhivad kontoripinki prill ninal. Üldiselt ĂŒhiskonna survele ja reeglitele alluvad just need viielised. Kahe ja kolmemehed oskavad ka oma peaga mĂ”elda, mitte ei aja ka elus vaid raamatutarkust taga.

      • Riina
        February 5, 2019

        eks see on 50:50 kas Ă”ppeedukuse kompenseerimiseks on looduse poolt (loogiline mĂ”tlemine jms omadused) vĂ”i keskkonna poolt (paks rahakott, mĂ”jukad vanemad) midagi kaasa antud, aga suurem osa neist halva Ă”ppeedukusega firmaomanikest petavad inimesi palkadega, toodavad jama, varastavad riigilt, iga lapsevanema unistus ju. TĂ”elisi edulugusid on ikka vĂ€he. Kui ĂŒhiskonnas poleks reegleid ja norme, kus me siis oleks, oleks kaos ja anarhia. Iga vanem teab oma lapse vĂ”imeid ja omadusi ja annab endast parima ja Ă”nneks on sellise max pohhui suhtumisega inimesed ikka tugevas vĂ€hemuses.

        • Mallukas
          February 5, 2019

          Issand jumal, rahuneks nĂŒĂŒd Ă€kki maha. Mina kasvatan oma lapsi nii, nagu soovin ja teistel vaba voli enda omi kasvatada selliseks, nagu teie soovite. Loo lĂ”pp on selline, et olenemata sellest kuidas me kasvatame vĂ”i ei kasva, kukuvad nad kĂ”ik nagunii omamoodi vĂ€lja, seega ehk aitab sellest rabelemisest ja soovist mulle nĂŒĂŒd selgeks teha, kuidas ma PEAN kĂ€ituma ja olema 🙂

          • Vaike
            February 5, 2019

            Kuule, viitsid, rahune ise, eks. Sul on terve kommenataarium tĂ€is psĂŒhholooge, sotsiolooge, tervise- ja lastekaitseeksperte, paar statistikaametnikku ka sekka. Ole nĂŒĂŒd inimene ja kuula, mis sulle öeldakse, sest nad TEAVAD ju, millest rÀÀgivad. 😀

          • Mallukas
            February 6, 2019

            Hea kui ÜKS lihttööline siia sekka Ă€ra satub, eks 😀

    • Ahaa
      February 5, 2019

      Kas poleks mÔistlikum kÔigepealt Àra oodata aeg, millal Marianni lapsed kooli lÀhevad ja siis seda teemat kommentaarida? Reaalselt saab teada, kui nÔudlik, range, abivalmis, leebe, otsusekindel vms. Mariann laste hariduse omandamise osas on, alles siis, kui vastavate otsuste tegemise aeg kÀes on.

  • ME
    February 5, 2019

    Oeh, tĂ€itsa nagu minu vanaema jutt, no offence, aga mu vanaema (sĂ”ja ja kĂŒĂŒditamise ohver) tĂ”epoolest muudmoodi ei osanudki mĂ”elda. Arvaski, et kĂ”ik peab tulema hirmus raskelt kĂ€tte ja kĂ”ik ongi suur, paks, hall mure.
    Eks loomulikult olid ajad siis hoopis teisemad kui tĂ€na, aga vahel, nooremana, tĂŒĂŒtas see ikka nii Ă€ra, kuidas inimene nii viril saab olla.
    Igatahes, kui ma vĂ€ike olin, vĂ”isin rÀÀkida vaid siis, kui kana pissib. Sellest tekkis ka mulje, et ma ei tohi isegi midagi kĂŒsida, ei tohi jumala eest unistada. Isegi kui emale-isale teatasin, et tahan kuulsaks nĂ€itlejaks saada, siis laitsid nad kohe selle maha.
    Poodi ei vÔetud mind isegi mitte kaasa, arvates, et ma hakkan nÔudma seda ja teist.
    Kukkus Ă”rnalt halamisena vĂ€lja, aga point, mis ma tahan öelda, on see, et kui vĂ€hegi vĂ”imalik on laste soove ja unistusi tĂ€ita, siis kohe kindlasti teeksin seda. Seega, mina arvan, et kui sa suudad oma lastega kompromisse asjade osas leida, on see kĂ”ik super! Ei ole vaja teha mingit mahatampimist ega laitmist, vastasel juhul on jĂ€lle ĂŒks eluheidik juures.

  • Gauchy
    February 5, 2019

    Eesti ÔigekeelsussÔnaraamatu jÀrgi tÀhendab muretsema: muret tundma, mures olema; hoolt, muret kandma; hankima, soetama.
    (Pereema muretseb majapidamise eest. Muretses endale tutvusega parema töö).

  • Nata
    February 5, 2019

    Mul on ĂŒkskĂ”ik kas su lastel on juuksed vĂ€rvitud vĂ”i lapsed tatoveeritud vĂ”i hĂŒppavad kaljult alla. Ma ise olen ka selline, et laps kĂŒsigu. Aga vahest ĂŒtlen ei ainult sellepĂ€rast, et laps Ă”piks toime tulema ka pettumustundega. Sest kui enam emme-issiga ei ela, siis elus kahjuks ei kĂ€i need asjad nii, et kohe saab vaid tuleb vahest ka pettumusega hakkama saama.

  • M.K.
    February 5, 2019

    Et laps tiisikusse ei jÀÀks, siis see sÔltub sinu viitsimisest temaga jÀnnata, mitte lapse tervise huvidest? OK, kui nii, siis nii

    • Mallukas
      February 5, 2019

      Kle tegelt ka v? 😀

    • Vaike
      February 5, 2019

      Kui sa juba kĂ”ike nii sĂ”na-sĂ”nalt vĂ”tta tahad, siis tiisikus on muidu nakkushaigus, millega pole mĂŒtsi kandmisel kĂŒlma ilmaga mingit seost. Kui see mĂŒts just tiisikusehaige rögaga koos ei ole. 😀

      • Siiii
        February 5, 2019

        Hahahahaaaaaaaa.. Nii heaaaa 😀

  • Laura
    February 5, 2019

    Naljakas kuidas inimesed arvavad et kĂ”igeks on Ă”ige ja vale viis. Et see et ma lubasin lapsel neid asju osta, tegi temast saiko vĂ”i et see et ta koolist poppi sai teha, on pĂ”hjus miks tal mĂ”ned kolmed olid jnejne. Tegelikkuses ei ole ju elu nii must-valge ja mina vĂ€hemalt usun, et igal emal on Ă”igus sellele sisetundele/sĂŒdametunnistusele, millal jĂ€relandmiseid on okei teha ja millal mitte. Ja kuigi ma usun, et teadlikule lapsekasvatusele peaks tĂ€helepanu pöörama, siis ei peaks kĂ”ike ka liiga tĂ”siselt vĂ”tma. tegu on ikkagi vĂ€ikeste inimestega, kes kĂ”ik kasvavad ja arenevad omamoodi ja oma tempos ja omade kogemuste lĂ€bi ning parim mida vanematena neile teha saame, on seda vĂ”imaldada ning vajadusel aidata ja toetada. Simple as that. Ja kui midagi lĂ€heb nihu, siis alati on lahendus. Selliste “aga Ă€rme tee, Ă€kki juhtub nii” vĂ”i “aga kui nii teha, siis peab ju nii ka tegema” pĂ”himĂ”tte juurutamisel kasvab lapsest inimene kes ei julge kunagi proovida ja katsetada. Karuteene nii endale kui (veel) vĂ€ikesele ilmakodanikule.

  • C.
    February 5, 2019

    Ma arvan, et see on see Àra hellitamise teema. Arvatakse, et kui laps saab, mida tahab, siis temast kasvab lumehelbelke ja ta ei saa tulevikus iseseisvalt hakkama.
    Ma ise arvan, et vÔimalusel ikka tÀita lapse soove, kui need mÔistlikud. Muidugi oleneb, ka kuidas ta oma soovi avaldab. Kui nÔuab, siis ma ei saadaks nö pikalt. ?

    Aga tattoo osas, ma esimese soovi avaldamise peale kohe luba ei annaks. Vaid lepiks kokku, et kui mingi aja möödudes ta endiselt soovib ja kindel, siis vĂ”ib teha. Sama moodi teen ma ka ise, et kohe esimese mĂ”tte peale ei lĂ€he nĂ”ela alla. Ikkagi pĂŒsiv ja igavene asi see tattoo. ?

    • Liina
      February 5, 2019

      Lastele nende soovide osas vastu tulemine ei ole lapse Ă€ra hellitamine, kui see miski teeb lapsele siiralt rÔÔmu ja ta oskab olla tĂ€nulik selle ĂŒle.
      Alguses ehmatasid mind Mari juuksed Ă€ra pisut, vÔÔras tundus ja natuke ebaloomulik. Vb helelilla oleks parem old… 😀 Aga tĂ”esti, need on vaid juuksed, kasvab vĂ€lja. 🙂

      • Mallukas
        February 5, 2019

        Ma oleks ka heledamat lillat eelistanud, aga kuna tal oma juus pĂ€ris tume, siis heleda jaoks oleks pidanud enne blondeerima ja see oleks veits too much olnd 😀 Isegi MUL on piirid 😀

  • Bam
    February 5, 2019

    Asi millest sa kunagi aru saama ei hakka, on see, et kĂ”ik sinu tĂ€nasel pĂ€eval tehtud otsused mĂ”jutavad laste tulevikku. KĂ”ik ei saa alati olla lubatud, kĂ”ik ei tule elus sĂ”rmenipsuga kergelt kĂ€tte. Tahan-saan. Sinu vastustest on jÀÀnud arusaam, et sa oled kindel, et sinu lastel tuleb ka tulevikus kĂ”ik niisama kĂ€tte, saavad 100% sinu kombel diivanil lebotada. Siit ka kĂŒsimus, – miks vĂ€idavad su tuttavad, kes lapsi hoidnud, et sinu lastest hullemaid ei ole?! Eeldan, et sulle nĂ€kku seda keegi ilmselt öelda ei taha.

    • Mallukas
      February 5, 2019

      Ma vĂ”in sulle kĂ€si sĂŒdamel öelda, et mitte ĂŒkski tuttav ei ole elusees minu lapsi hoidnud. On KAKS sĂ”pra, kellega ma elusees ei usu, et sa rÀÀkinud oled, niiet vĂ”id oma udujutu heaga endale hoida 😀

  • Mai-Liis
    February 5, 2019

    Kasvasin ise ĂŒles suures peres ja ei saanud vĂ€iksena kĂ”ike, mida tahtsin, kuna vanematel ei olnud seda vĂ”imalust. KĂ€isin koolis Pirital, kus enamus mu klassikaaslasi olid jĂ”ukast perest pĂ€rit. Nad said pea alati kĂ”ik, mida tahtsid. Oli ka minusuguseid, kes ei saanud. Olen nĂŒĂŒd tĂ€iskasvanuna nende samade inimestega kohtunud. Ütlen ausalt – need, kes said alati, mida tahtsid, olid vĂ€ga ebameeldivad inimesed – vĂ€ga enesekesksed ja kĂ€itusid nagu maailm oleks neile midagi vĂ”lgu. Mina ja minu saatusekaaslased aga oskame hinnata seda, mida meil on, kuna me ei saanud alati seda, mida tahtsime. See ongi vĂ€ga suur erinevus kahe erineva kasvatamisviisi vahel ja ma olen vĂ€ga tĂ€nulik, et ma selles suures peres ĂŒles kasvasin, kus muud varianti ei olnudki.

    • Helina
      February 6, 2019

      WORD! Sama siin!

      Mitte et ma Mallu kasvatusviisi halvustaks, ei, selleks ka oma tĂ”etera sees, aga kooli suhtes oli kĂŒll tĂ€pselt sama kogemus. Kahju, et lĂ€hiringis kedagi samasugust pole, kes on suurest perest pĂ€rit, kes reaalselt minu tausta ka mĂ”istaks 😀

  • Tups
    February 5, 2019

    “Ja ma tahan olla see ema, kellele Mari julgeks rÀÀkida oma mĂ”tteid ja plaane, et ma saaks siis nĂ”u anda vĂ”i suunata vĂ”i juhendada, mismoodi ma arvan, et vĂ”iks parem olla. ” See ongi kĂ”ige olulisem! Mul on emaga kogu aeg olnud sĂ”brannade suhe ja on kohelnud mind kui vĂ”rdset, mitte, et sina laps ole vait ja kuula, mis ema kĂ€sib (see ei tĂ€henda, et ei olnud distsipliini ja muid eestlaslikke kohustuslikke kannatusi 😀 Aga need tulenesid rohkem asjaolust, et ta mind ĂŒkski kasvatas ja natuke pidin seetĂ”ttu kiirelt suureks kasvama). See lĂ€hedus jÀÀb terveks eluks. Ka tĂ€iskasvanuna on nii hea turvaline tunne, et ĂŒkskĂ”ik, mis ka ei juhtuks, ema on alati olemas. Siiani imestan, et ĂŒhelgi sĂ”brannal pole oma emaga nii lĂ€hedast suhet, minu jaoks tundub see nii loomulik, et kuidas ĂŒldse teisiti saab. Natuke kahju isegi vaadata, kuidas teised sellest ilma on jÀÀnud.

  • Miku
    February 5, 2019

    SĂ”num on see, et Mari, sa oled kĂ”ige ilusam sellisena, nagu oled loodud. Permanentne lilla vĂ€rv lapsel on ebaloomulik ja vĂ€ljakasvu tekkides on suht keeruline ilus olla. Prooviks enne midagi lapsepĂ€rasemat. Juuksekriidid on ka olemas, las teeb nendega ponilakka. MĂŒĂŒgil ka sellised vĂ€rvilised salgukesed, klambritega. Aga ĂŒldine point on see, et rÀÀgid endale vastu- kujutad ette, et arutate kĂ”ike koos kui ta tiinekas on, aga sa praegu pead arendama tema noores ajus just seda sektsiooni, kus asuvad “teise inimese” neuronid. Kui sĂ”idad talle oma egoga sisse, siis sa treenid teistega arvestamist. Muidu ju kasvatad klapid silmade ees egoisti-tĂŒranni.

    • Mallukas
      February 5, 2019

      Ma ei viitsi vaielda, sinul on Ôigus arvata, mida sa soovid ja minul jÀlle Ôigus arvata ja teha, mida mina soovin. Faktidest saame rÀÀkida 20 aasta pÀrast, kui ta pÀriselt suur on ja nÀha on, milline ta on. Eks siis ole nÀha, kelle spekulatsioonid Ôigeks osutusid.

    • M
      February 6, 2019

      Need juuksed on juba vĂ€rvitud ju, mis siin enam targutada. Kas Mallu peab kĂ”iketeadjate rahustuseks lapsel nĂŒĂŒd juuksed maha raseerima, et oleks loomulik ja sĂŒnnipĂ€rane????

  • Helena
    February 5, 2019

    Nii ilus postitus! ?❀ NĂ”ustun sinuga 100 prossa.

  • Kamps
    February 6, 2019

    Mulle meeldib mÔelda, et sellised armastatud ja vÀikesest peale arvestatud lapsed kasvavad iseseisvateks ja enesekindlateks tÀiskasvanuteks, kes ei nÀe ainsa eluvÀljundina kellegi jaoks töötamist ning kÔige ebasobivaga leppimist, sealjuures pidevalt vingudes.

  • Anni
    February 6, 2019

    Ma arvan et paljude kommentaaride taga vĂ”ib olla ka lihtsalt kadedus. Olen ise ĂŒksikema ja kasvatan vĂ€ikest poega. Ja paratamatult ei saa ma oma lapsele lubada pooltki seda mida ta sooviks. Ja oi kuidas mu sĂŒda alati verd tilgub eriti kui laps veel ise solvub ja teatab et lĂ€heb otsib nĂŒĂŒd endale uue ema kes talle asju ostab. Kah ma tean see kĂ”ik on lapse jonni jutt ja ilusasti seletades et kahjuks pole selle asja ostmine hetkel vĂ”imalik lĂ€heb see ĂŒle. Samamoodi ka vaba pĂ€eva suhtes kuigi mu laps sooviks rohkem saan ma teda koju jĂ€tta ainult oma vabadel pĂ€evadel.Ja tĂ€pselt samamoodi pean ka mina elama juuksurisse lĂ€hen ma siis kui see on majanduslikult vĂ”imalik mitte siis kui seda oleks juba vaja. SukkpĂŒkse ostan ka siis kui on vĂ”imalik ha kui pole siis tuleb teisiti lĂ€bi ajada. Ilmselt kui minul oleksid piiramatud vĂ”imalused saaks ka minu laps enamus asju mida sooviks sest eks iga vanem ju tahab oma lapsele kĂ”ike mis ta Ă”nnelikuks teeb.
    Ma ise olen samuti ĂŒksikema laps ja mind kasvatati samamoodi lapselast peale olema hĂ€sti iseseisev ja loobuma. Ja tĂ€nasel pĂ€eval Olen ma selle eest vĂ€ga tĂ€nulik. Sest vaadates enda eakaaslasi (olen25) on enamus nendest tĂ”esti kuldlusikas suus sĂŒndinud ja nad ei oska sellest seisusest kuidagi vĂ€lja tulla ega omapĂ€i hakkama saada.
    Aga see polnud ĂŒldse kriitika, sa oled vĂ€ga hea ema ja hea kasvatus peitub milleski muus kui sellest kuna lapsel esimest korda juukseid lasti vĂ€rvida ja kui palju komme ta lapsena sai. Su lastel on kindlasti imeilus lapsepĂ”lv mida hiljem meenutada.
    JĂ”udu ja jaksu sulle. 🙂

  • Kiks
    February 6, 2019

    Issand kui haige on neid kommentaare ikka lugeda – kĂ”ik nii targad meil siin ikka :’D. Tahaks lausa nĂ€ha neid tarkade ideaalseid lapsi.

  • marju
    February 8, 2019

    Üldiselt ma pean sind jumalast heaks emaks ja arvan, et su lastel on Ă”nnelik lapsepĂ”lv, kindlasti kasvavad neist pigem loovinimesed, nagu sa isegi. Aga Mari vĂ€rvitud juustega… no nii ebaloomulik nĂ€eb vĂ€lja 🙁 Ja on suur vahe, kas sa lased lapsel teha eakohaseid valikuid vĂ”i valikuid, millest ta veel adekvaatselt aru ei saa. Ma arvan Maril oleks olnud suht poogen, kui sa ei oleks lubanud vĂ€rvida ja varsti teema maas, aga nĂŒĂŒd ta peab veel mĂ”nda aega selle lilla tooniga elama.

    • Mallukas
      February 9, 2019

      Aga las elab siis 😀