AVALDAN ARVAMUST

appi, koroona!

12. märts 2020

Ma ei tea miks, aga viimasel ajal kirjutavad mulle nii paljud lugejad ja küsivad mult koroona kohta. Et mis ma arvan ja kuidas ma valmistun jne. Ega ma teist rohkem ei tea ja targem ei ole, aga mõni mõte siis koroonast ka minu poolt.

  • Inimesed EI TOHIKS reisida. Ma saan aru, et hinnad on praegu nii ahvatlevad ja kindlasti paljud, kes muidu seda endale lubada ei saaks, tunnevad praegu erilist kiusatust kuskile minna, sest niiiii odav, aga olgem mõistlikud. See, et meie ise ei pruugi olla haigusele jube vastuvõtlikud, ei tähenda, et me ei võiks seda edasi anda kellelegi, kes on. Seega kõik need “mul pohui, ei paanitse, lähen reisile” mõelge sellele, et kui lõpuks on haige teie rase sugulane, vanaema või laps(elaps), siis te ennast nii hästi ei tunneks, eks. Seega jätame praegu need reisid tulevikku ja hakakem näiteks raha kõrvale panema, et uuel aastal endale üks reis lubada.
  • Samamoodi arvan ma ka seda, et mõistlik on nii palju kui võimalik kodus olla. Mul on muidugi hea öelda, me olemegi mõlemad kodused, aga lapsi enam lasteaeda ei vii ja las nad käivad siin kodus meile ajudele (õnneks täna mu ema halastas ja viis Mari ja Lende enda juurde ?). Mis mastaabini avalikust kohast hoiduma peaks, ei oska ka mina öelda. Kuskile suurele üritusele ei läheks, aga kuna restoranide nädal on käimas ja mul on kolme kohta juba dinner bronnitud, siis mis seal ikka, käin neis ära. Kaasa võtan des. vahendi ja proovin käsi pesta ja mitte oma nägu näppida, kuigi see meem on konkreetselt mina:
  • Mingite koduste varude omamine ei tee sinust hüsteerikut. Mul näiteks nipet-näpet on. Ja mitte selle pärast, et ma kardaks, et ma ei tohi varsti poodi minna vms, vaid ma kardan, et ma äkki varsti pigem ei TAHA poodi minna. Ja no mõistlik varu vett, patareisid ja muud sellist võiks nagunii igas majapidamises olla, juhuks, kui elekter ära läheb vms. Muidugi ei arva ma, et peaks hüsteerias endale pelleripaberit kokku ostma, aga no kui sa tunned, et kõht võib lippama hakata suurest hirmust ja sul on, kus seda hoida, siis osta peale, ma kätt ette ei pane. Mis veel võiks kodus olla: veidi valuvaigisteid, külmetusrohtu, oksendamiserohtu, pasandamise rohtu ja kurguvalu ja nohurohtu. Enamasti on need inimestel nagunii olemas, aga ikka on hea aeg-ajalt üle vaadata, et kas kõik ikka kehtivad veel, või oleks miskit juurde vaja. Muuseas – lastega inimestel võiks varusid veidi rohkem olla. Kui ma oleks üksik ja vallaline, oleks mul sellest koroonast max suva, aga kuna ma vastutan siin veel kolme maailma nunnuma inimolevuse eest, siis see lisa soola- ja tikupakk mult leiba ei küsi.
  • Endale ja lastele palju C-vitamiini!
  • Mille üle ma ise juurdlen – kas trennis on mõistlik edasi käia?

Ega mul muud öelda polegi. Eks sellised teadmatud ajad on hirmutavad nii ehk naa, aga eks elu läheb edasi, peseme kõik usinalt käsi ja oleme nii palju kui võimalik kodus, eks. Küllap me sellestki kõik eluga välja tuleme. V.a need, kes ei tule… (sry, too soon vb).

Kas ja kuidas teie koroonaks valmistute või kas kardate või olete mingeid plaane muutnud selle tõttu? Rääkige välja, mis arvate, kas see läheb veel hullemaks ka?

Loe ka neid postitusi!

38 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kelly 13. märts 2020 at 12:09

    Mina viiruse kui haiguse pärast ei muretsegi nii väga – vanavanemate juurde ei roni. Lastega olen kodus (tegelt meil kõigil kurk ka valus) mees käib tööl aga vajadusel saab kodukontoris töötada mina töötangi kodus. Üldiselt põeme väga kergelt st. hea inuunsüsteemiga oleme.
    Järjest rohkem paneb aga muretsema majanduse olukord meil seoses korteri ostuga suhteliselt palju makse veel 2 aastat aga uudiseid vaadates võib vabalt aasta lõpus v järgmise aasta alguses oodata koondamisi 🙁

  • Avatar
    Vasta Mumm 13. märts 2020 at 10:39

    Mina kardan näiteks seda, et osad hullunult (sorrry väljenduse eest) ostavad suvalisi asju poest kokku ja need, kellel reaalselt midagi väga vaja, jäävad seetõttu ilma.

  • Avatar
    Vasta Liis 13. märts 2020 at 09:19

    Olen endaga ääretult rahul, paar nädalat tagasi, kui levisid pildid Itaalia poodide tühjadest lettidest, tellisin e-selverist 120 euro eest hunniku mingit põhikraami koju. Muidu ei ole kodus kunagi erilisi varusid olnud. Siis nädal tagasi tegin veel ühe täiendava suurema käigu poodi ning eile kella 14 paiku käisin Rocca Prismas ära – eeldasin suuremat sorti tunglemist, aga see oli peaaegu täiesti inimtühi! Kassad vabad, samas kaupa ka jagus kenasti. Arvasin juba, et paanika on maad võtnud ja keegi ei julge poeski käia 😀 Õhtul muidugi nägin netis videoid sellest, mis hullumaja pärast tööpäeva lõppu alles lahti läks. Aga muidu olen väga rahul, et see eriolukord välja kuulutati, enne kui meil siin levik hulluks läks. Ehk saab kogu see jama nüüd seda varem läbi.
    Ega rahvas muidu niisama kohusetundest oma käike-üritusi piirata ilmselt raatsiks. Nähtavasti paar nädalat nakatunute arv nüüd ikka kasvab nende arvelt, kel praegu peiteaeg, aga loodan väga, et siis hakkab tasapisi kahanema ka. Ja äkki on kuu aja pärast tavaelu juba taastumas? Ise olen eilsest kodukontoris, mees ka. Lapsed käivad täna koolis veel ära, ilmselt keskendutakse seal ka edasiseks juhiste andmisele. Ja spordiklubi paketi peatasin verd tilkuva südamega?Panustan ka kõigi ühistesse pingutustega, muidu poleks asjal pointi, kui kõik on korralikult kodus ja siis ma lehvin ikka kuskil, kus potentsiaalselt pisikuid korjata võiks. Tööl ka sellepärast just ei käi, kuigi tegelikult kontor suht väike ja rahvas on tore…. aga noh elame üle, kõik solidaarselt. Eile õhtul otsisin ka juba Youtube’ist Bodybalance’i kavad välja, mida ise teleka ees tegema saaks hakata!

  • Avatar
    Vasta K 13. märts 2020 at 08:34

    Ma üldiselt suhtun üsna rahulikult, kuid see poodide tühjaks ostmine ajab küll veidi ärevile.
    Vaatasin eile üle, meil on kuivainekapis ka piisavad varud olemas, ei pea paanitsema. Elame perega UK-s ja ise riskigruppi ei kuulu. Aprillis on meil lennupiletid Eestisse, kuid ilmselgelt jätan reisi ära, kui seda ka kõrgemalt poolt millegipärast ei tühistata, sest minu vanemad kuuluvad riskigruppi ning ei taha võtta endale vastutust nende otsasaamisel. Ilma meie külaskäiguta on nad üsna turvaliselt ohuta. Elavad maal ja toiduvarud on olemas.

    Inimeste vetsupaberi paanika on kergelt koomiline. Kui sa kodus oled nagunii, siis palun pese oma peed, kedagi ei huvita kas sa pühid või pesed!

  • Avatar
    Vasta M. 13. märts 2020 at 00:35

    Neile kes ei saa ettevaatus abinõudest aru, puust ja punaseks.

    Kahe nädalaga on kinnitatud haigestunute arv neljateist(!!) kordistunud. Kahe nõdala pärast teeb see haigete arvuks 400. Nelja nädala pärast 5500. Kuue nädala pärast 77000 ja kahe kuu pärast miljon!
    Kuna igas riigis on see kas ekspodentsiaalne olnud, siis tark õpib teiste vigadest.

  • Avatar
    Vasta JJ 12. märts 2020 at 23:18

    Hämmastav ikka, kuidas hakatakse liigutama siis, kui tuleb peaministri teadaanne. Paanikaga. Mina tunnistan ausalt, et hakkasin varumisega tegelema siis, kui meil siin lumi korraks maas oli. Tagavara on kodus kogu aeg olemas, aga siis võtsin ette süstemaatilisema lähenemise, ja tänast vaadates – õigesti tegin. Pean lihtsalt arvestama, et kodus on riskigrupi inimesi, nii et neid tuleb kaitsta, nii et kodust väljas käimine ei tule väga kõne alla. Ja poes käia saaks üksi kahjuks ainult üks neist, kes ise riskigrupis. See lillalaa-lullalaa jutt, et ah, tellite kulleriga poest toidukotid… Minge vaadake, mis toimub. Toidupoodide tarneajad ulatuvad järgmise nädala lõppu juba. Ahjaa, maskide varumist ei teinud. Selleks ajaks, kui mulle üldse maskimõte pähe tuli, oli kõik juba ammu kokku ostetud. Tuli välja, et ehitamise ajast paar ventiiliga isendit siiski kuskil on. Käte desovahend – samamoodi selgus poolkogemata, et oli üks 250 ml pudel haavapuhastusvahendi pähe ostetud. Ega sellest kauaks jätku, aga midagi ikka.

  • Avatar
    Vasta N 12. märts 2020 at 22:18

    Meil siin kõik koolid kinni, osad lasteaiad kinni, suuremad kohad nagu ramatukogu, kino jne kõik on kinni.Haiglas tühistati kõik plaanilised vastuvõtud. Isegi perekooli loeng täna jäi ära. Ise paanikat ei külva ega toiduvsrusid kokku ei osta, poleks nagunii ruumi.

  • Avatar
    Vasta Pille 12. märts 2020 at 21:07

    Haigust ei karda, kuid muret tekitab rohkem majandulik mõju. Olen seni täiesti rahulikult võtnud ja igati ka karantiini poolt, mida järjest igal pool kehtestatakse, aga kui selle tulemusena poeriiulid söögist tühjad on, siis teeb ennast ka paratamatult ärevamaks. Sest et… ega ise ka nagu nälga jääda ei taha oma lastega. Haiguse suhtes olen muidugi ettevaatlik. Meeleldi jätaks selle tõve vahele ja ei tahaks levitaja ka olla. Vanemate pärast on muidugi mure, et kuidas nemad sellest välja tuleksid… Aga loodetavasti ei pea kunagi teada saama seda. Ja mida see mure ka nagu aitab…. Loodan, et vaibub kiirelt see kõik.

  • Avatar
    Vasta Kelly 12. märts 2020 at 20:20

    Ma tegin endale nimekirja küll asjadest, mille võiks nö kriisiolukorraks osta, nii et ongi tooted eraldi kastis sahvris ning tarbime siis kui häda käes, muidu elame ikka nö “jooksvalt”. Mõne tunniga aga jõudis suur paanika rahvale peale tulla ning lehed on täis pilte tühjadest riiulitest, nii et ei tea, kas jäin hiljaks oma mõttega 😀

    Aga üldiselt ma leian ikka, et asja peaks tõsiselt suhtuma. Tõsiselt suhtumine ei tähenda kilohinnaga vetsupaberi ostmist ja paanikas hingeldamist, aga inimesed võiksid oma käigud läbi mõelda küll. Eriti need, kes kuskilt reisilt äsja tulnud – no PALUN ärge tuuseldage peale reisi ringi, kuidas seda ometi nii keeruline mõista on. Mul trennist kah üks tüdruk oli paar nädalat Aasias reisil ja tagasitulles tuli kohe järgmisel päeval trenni, ise veel uhke, et nii tubli – pole 24h tagasi olnud ja juba trennis. No täiesti juhm ikka. Mina sinna trenni jätsin seetõttu ise minemata igaks-juhuks 😀

    Mitte riskigruppi kuuluvate inimeste seas on üsna levinud arvamus, et “ma ei pea muretsema, sest põhiliselt surevad vanad inimesed” – nagu nemad ei olekski inimesed 😀 Miks vanurid peaksid teiste ükskõiksuse tõttu oma viimased tunnid kuskil intensiivis tüsistustesse surres veetma? Täiesti ärritav pohhuism ikka.

    Muidugi teeb ärevaks ka majanduse üsna sünge tulevik ning kui haigetest inimestest on savi, siis majanduskriis on ikkagi asi, millest ka hoolsa kätepesuga kõrvale ei hiili. Alustasime hiljuti pulmaplaneerimisega ning just täna sai ka pulmakorraldajaga kokku lepitud, et korraldus läheb teadmata ajaks pausile, sest kalli peo planeerimine praeguses olukorras tundus veidi riskantne olevat.

  • Avatar
    Vasta Taisi 12. märts 2020 at 19:46

    Muidu ei karda, käin ikka koolis edasi ja Lääne-Virumaal seda veel ei ole (vist)?
    Aga homme õhtul on kontsert kus esineb Anne Veski ning pidin seda pildistama minema, aga ma ei teagi kas julgen?? üle 100 inimese tuleb vist ikka kokku?

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 20:06

      Äkki jääb üritus üldse ära?

  • Avatar
    Vasta zz 12. märts 2020 at 19:44

    Käisin täna poes… ulme. Oli lihtsalt vaja toiduaineid ja siis igaks juhuks midagi varuda lihtsalt selle pärast, et inimesed on hulluks läinud ja varsti pole midagi poest osta. 😀 Noh riis ja tatar olidki poes otsas ( tarbin neid muidu ka suht iga päev ja väike varu ikka alati olemas õnneks), kiirnuudleid, suppe, sügavkülma tooteid, lihavärki (mida panna sügavkülma) jne krabati ikka nagu oleks maailma lõpp tulemas (või nagu oleks stockmani hullud päevad, siis ka kunagi algusaegadel krabati kõike metsikult)
    Endal oli lausa piinlik vetsupaberit osta (oli kodus otsas), sest äkki vahitakse nagu hullu veel…. 😀 ja siis inimesed ostavad wc paberit nii, et terve käru seda täis ja uputab veel üle ääregi… kas siis inimestel läheb nii kõht lahti koroona peale või mis… 😀 Kas tõesti valmistutakse selleks, et kui tuleb eriolukord ja peavad kõik kodus istuma, et siis oleks süüa? No krt mul oleks enne ka midagi süüa olnud, lihtsalt tatra-riisi söömine muutuks üksluiseks. 😀 Inimestel ju mingid varud peaks ikka kodus olema, kasvõi mingid kuivained v asjad mis seisavad kaua. Ma nt ostsin karbi mune, sest jällegi, oli just otsa saamas ja kartsin, et äkki ostetakse needki eest ära. Neid nagu jagus, samas vabapidamise omad olid otsakorral. Et veidi siis vedas ka mul, sest eks häda pärast vb ostaks neid puurikanade omasi, kui tõesti oleks kriis käes aga jah muidu mitte. Samas jällegi Pärnus, Saaremaal jne ju poed täitsa tühjad juba pmst, et tallinnas nagu veel on enamvähem aga kohe ju nädalavahetus käes ja inimestel vabad päevad, tahaks näha mis siis poodidest alles jääb.
    Peab ikka veel ühe poetiiru tegema tegelikult, kuna pime aeg siis mulle meeldib küünlaid põletada ja neid läheb jube palju ja on otsas kohe vs läheb elekter ära, siis saab vähemalt küünlavalgel istuda. 😀 õnneks ma ostan neid ka alati pigem varuga (eriti kui soodukas veel on..), et äkki ei vaadata kui hullu. 😀 lihtsalt varud otsa saanud, ainult üks küünal veel alles… 😀 aga koroonapaanikat ei ole ja noh, kui peab kodus istuma siis.. olgu nii. 😀 nälga ei jää ja ega väike paast ka halba tee

    • Avatar
      Vasta D 12. märts 2020 at 21:16

      Parem karta, et karantiini ajal võib nälga surra kui karta, et äkki keegi näeb, kuidas ma poes käin, isssssand kui piinlik!

  • Avatar
    Vasta E 12. märts 2020 at 19:43

    Ei valmistugi. Ei ole võimalust lihtsalt, et jään koju passima ja tööle ei lähe, mõne kuu pärast kui siis vb hoopis hullemad ajad on ja tõesti karantiinid peal, sureks sellisel juhul nälga hoopiski. Ma olen sellel viirusel silma peal hoidnud alates Jaanuarist, kui eestlased sellest ei rääkinud üldsegi ja reaalselt siis kui asi on nii hull nagu öeldakse, see kodus passimine ja veidi vähem rahvarohketes kohtades käimine sind ei päästa, kui just maal ei ela ja poest eemaldud oma varudega. Tallinnas on palju rahvast, seal kui vähegi poes või ühistranspordis liigud või käid tööl, lapsed oma kohtades, siis ilmselt niikuinii puutud kuskil lõpuks kokku. Ma ise sõidan 2x päevas rongiga ka, seega ja tööandja töötab veel haiglas ka. Aga ma arvan, et mis siin ikka karta ja paanitseda, see ei aita midagi, tõmbab hoopis immuunsust alla kokkuvõttes. Selle viiruse puhul ei päästa sind ka see kätedeso (mida enamik kasutavad valesti ja see ei toimigi nii nagu peaks) ega kätepesu. Õnneks ta lastele ja noortele väga ohtlik ei ole ka, vanurite pärast pigem peab kartma, aga ega see kartmine ei aita ju ka, peab lihtsalt lootma parimat. Reisile lihtsalt ei roniks jah sellisel ajal, see suht lollus. Meie lihtsalt hoiame oma immuunsust tugevana, liigume looduses, proovime korralikult magada, toitume korralikult ja oleme niikuinii hoarderid veits, meeldib osta hunnik toitu ökopoest ette paari kuu varu, just sai eelmine laar otsa ja järgmine laar saabub järgmisel nädalal, pealegi hinnad tulevad samad suht mis tavapoest toitu osta, paljud kaunviljad isegi odavamad, aga see kõik ongi meie tavaline eluviis. Ainuke asi mis nüüd tõesti lisaks teeme, et hakkame punast päevakübarat võtma, et immuunust turgutada, aga see ka pigem seetõttu, et jäin üle aastate nohusse ehk immuunsus on all veidi vist praegu.

  • Avatar
    Vasta Katrin 12. märts 2020 at 18:59

    Hästi palju on kommentaare netis, et Mis asja te paanitsete? Milleks kokku osta asju jne. Aga tegelikult ei mõelda sellele, et Paljud riigid, kust tuuakse neid nn. wc pabereid jne. Et need on varsti või ajutiselt karantiinis ning piirid kinni… Ka kaup ei liigu. Sellest ka paanika ma arvan… Ise töötan kaubanduses ja hakkan suht kulli pilguga jälgima, Kui kiiresti jooksevad riiulid tühjaks ning Kas on üldse midagi peale tulemas. Hetkeks on mul suur zewa pakk kampaania pärast nurka ostetud, vajadusel ostan küll Jah veel juurde ( kui on mida osta 😀 )
    Praegu on hea hetk nendele virisejatele, Kes ei mõsista Miks peab iga nurga taga olema suur kaubanduskeskus või toidupood? Nu vot… Selleks ongi praegusel hetkel see hea.. Kuskilt ikka vast midagi leiab. Tark on kasuta epoode ja kojutellimist.. Kuigi need ka juba töötavad täis-tuuridele.
    Kappi olen varunud muidu kuskil vabalt kuu – paari varu kuivaineid ning jääkapis on hakkliha ja kanafileed ning külmutatud marju-juurvilju. Õli, suhkurt ja soola samuti… Igaksjuhuks ka suuremas koguses näkileibu. Mõned purgisupid ja kalakonservid.
    Isegi, kui neid praegu vaja ei peaks minema – ei juhtu nendega vähemalt aasta midagi.

  • Avatar
    Vasta Merje 12. märts 2020 at 18:59

    Sinuga täiesti nõus! Varunud küll väga pole, aga järjest kahtlasem tundub mai lõpus perega Norrasse minek. Perekondlik üritus ja lennupiletid ka ostetud, aga tervis ennekõike. Loobusin ka paarist koolitusest, kuhu lähinädalatel minna tahtsin. Küll jõuab siis, kui oht möödas või loen kodus teemakohaseid raamatuid.

    • Avatar
      Vasta Mare 12. märts 2020 at 19:33

      Noh, mul on koroona ja ei saa kuskile minna seega pigem ikka varuda kindlalt. Ausalt väga nõme kui midagi esmatähtsat kodus olemas pole. Käi muudkui tuttavatele peale et pliis tooge ukse taha. Besides that pole väga hullu. ? Hoidke ennast!

      • Mallu
        Vasta Mallu 12. märts 2020 at 20:08

        sul on päriselt? Kui vana sa oled, kui küsida võib??

    • Avatar
      Vasta H 12. märts 2020 at 22:29

      Elan Norras, Oslos. Riik on kinni. Koolid, lasteaiad, raamatukogud, juuksurid, ilusalongid, trennid, koolituskeskused, jne. Kõik kohad on kinni. Toidupoed ja apteegid on lahti ning toitlustusasutused mis suudavad tagada, et inimeste vahele piisavalt ruumi jääb. Kontoritöötajad töötavad suures osas kodust. Elan ja töötan Oslo kesklinnas ning nii tühjana olen seda kohta harva näinud. Vähemalt märtsi lõpuni nii, aga arvatakse, et ka mai ning viimased prognoosid isegi suve lõpuni.
      Hetkel on nii, et kõik kes välismaalt tulevad (vahet pole millisest riigist, va. põhjamaad) peavad automaatselt kaheks nädalaks ühiskonnast eemalduma.

      Kusjuures käisin täna peale tööd kodupoest läbi. Letid olid kaupa täis. Sealhulgas vetsupaberit.

  • Avatar
    Vasta Anette 12. märts 2020 at 18:58

    Muidu ei põe ei karda ei paanitse aga laps oli plaanid sünnipäevaks viia mängutuppa. Väga kahtlen et läheme kuna ei usu et puhtust hoitakse.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 19:03

      Ma ka ei viiks..

  • Avatar
    Vasta Älis 12. märts 2020 at 18:54

    Ei tee eriti midagi, aga pohhui ka pole, kuna minu lähisugulasi on palju, kes kuuluvad riskirühma. Aprillikuu reis jääb ära, loomulikult. Loodan, et aasta teise poole reis ikka toimub.. sellest oleks eriti kahju. Toiduvarusid kokku ei osta, ei leia, et et see paar pakki makarone nüüd meid päästaks. Mõned kruubid on kodus alati olemas, aga mitte pakkide viisi tagavaraks. Ei saa mina aru, miks tualettpaberit ostetakse kokku, kas on neid kes koroonast kuuldes pasandavad?
    Inimestele tahaks lihtsalt soovida kainet mõistust, peske käsi ja ärge nüüd päris lolliks ka minge selle koroonapaanikaga..muud midagi.

  • Avatar
    Vasta Mari 12. märts 2020 at 18:47

    Ei paanitse, ei karda. Kodus on kriisivarud olemas. Lapsel riidest mähkud, tema toit tuleb tissist, et kõige tähtsamad bases are covered. Enda jaoks on sahvris ikka makaroni, riisi ja sügavkülmas lihavärki. Nii palju on, et suurtesse poodidesse ei taha ikka üldse minna, seisa seal pikka aega kõigi valmistujatega, kõigil kärud kuhjaga kraami täis. Koroonat võibolla ei saa, aga närvivapustuse ja stressi kindlasti. Tänan, ei. Istun kodus. Keep calm and Netflix

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 18:52

      Jep! 😀

      • Avatar
        Vasta Mari 12. märts 2020 at 18:58

        Aa see postiivne asi on, et aktsiaid ja indeksfonde ostan juurde. Nii suure soodukaga saab. Lapsele porfelli veits rikkust ja endale ka. Kogu see raha, mis toidupoest üle jääb läheb käiku ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 12. märts 2020 at 19:03

          oh, õpeta mind ka 😀

          • Avatar
            Mari 12. märts 2020 at 19:11

            LHVsse konto, investeerimisleping, vali aktsiad välja, osta.
            Mul portfellis Balti börsi dividendi maksjad – Tallink, Kaubamaja, LHV, Tallinna vesi. LHVs pole Balti aktsiate ostmisel ega hoidmisel ühtegi teenustasu, ainult osturõõm (ja noh, müümise rõõm, kui kunagi nii kaugele jõuab) Ma üldiselt ostan pikalt hoidmisel jaoks, et kui praegu on kõik punases (ja langeb ilmselt veel) siis ma ostan iga nädal igat aktsiat natuke juurde, et seda langebat hinda ära kasutada. Päris põhja ennustada ei oska, sellega saavad hakkama ainult ülivähesed, aga niimoodi tilgutades (nädalas ntx 20€ eest osta) Saab lõpuks korralik portfell kokku ja kui paanika ükskord läbi saab (ja ta kindlasti saab) hakkavad turud jälle tõusma ja läheb olukord plussi päris kenasti. Trikk on selles praeguses miinuses näha postiivset ostuhetke, mitte suurt negatiivset rahakaotust nendel aktsiatel, mis enne kriisi ostetud said.

  • Avatar
    Vasta BananaManana 12. märts 2020 at 18:41

    Elan ise välismaal (Iirimaa) ja siin pelleripaberit ja kätepaberit tuleb otsida tikutulega. Sõitisime mehega 5+ suurt supermarketit läbi ja ei leidnud mitte ühtegi rulli! Isegi kõige sitem paber lännu. Oma kodupoodidest ei räägigi. Õnneks on meil veel 5 rulli alles aga kui need otsa saavad siis peab ilmselt aiast puulehega pühkima hakkama, mis üle jääb 😀 Kuigi ei saa hästi aru miks vetsupaberit ostetakse, egas see siis kõhutaud ole. Endal on sügavkülmas natuke toitu varutud et päris nälga ei jääks ja patareisid ja ravimeid jagub ka meile kahele.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 18:44

      No ma arvan, et ostetakse, sest siis on olemas ja ei pea tikutulega taga otsima, haha 😀

      • Avatar
        Vasta Seda et 12. märts 2020 at 19:14

        Viirus põhjustab ka kõhulahtisuse. Seda ikka ajalehega ei pühi…

  • Avatar
    Vasta Triin 12. märts 2020 at 18:41

    Tulime üleeile mehega UK-st ja päev peale seda ilmus uudis, et mitte kuskil ei ole 24h jooksul nii palju uusi haigusjuhte kui seal. Ei ole veel küll kriisipiirkond aga valetaksin kui ütleksin, et see mind varasemast ettevaatlikumaks ei muutnud ? Kui ma nüüd UK-s sellest pääsesin, siis üldiselt ma väga ei põe. Elame tihedast asustatusest 10km kaugusel keset metsa ja inimkontakti on seega kerge vältida. Mina töötan kodus ja laps käib kohalikus pisikeses lasteaias (seda ka aeg-ajalt) kus kõik teavad kõiki ja seega seda, kui keegi kuskil reisil on käinud või endast ohtu kujutab, siis ilmselt see kaua saladuses ei ole. Kui muidu eelistame poeskäigud teha Tallinnas, siis hetkel kasutame lihtsalt kohalikku väiksemat poodi . Mingeid hulle kuhjasid endale koju ei varu. Kuigi kui vaadata seda, et inimesed riiuleid tühjaks ostavad, siis võibolla peaks. Mitte sellepärast, et koroonaga poodi ei pääse vaid sellepärast, et muidu sealt ei saa varsti enam midagi ka siis kui koroonat ei ole ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 18:44

      Jah, targem vist oleks :D!

  • Avatar
    Vasta M 12. märts 2020 at 18:29

    https://tervis.postimees.ee/6920828/arst-selgitab-kas-koroonaviiruse-puhangu-ajal-on-spordisaalis-kaimine-ohutu?_ga=2.25341688.452360761.1583951255-150222576.1576173422

    Spordisaalid (nagu ka teised avalikud kohad) on turvalised, kui rakendatakse ettevaatusabinõusid, ütles dr Whyte Popsugarile. Seda seetõttu, et koroonaviirus levib enamasti otsesel kokkupuutel piiskadega, mis vabanevad aevastamisel või köhimisel. Tõenäosus saada koroonaviirus saastunud pinda puudutades on tavapärasest väiksem (siiski võimalik). Teisisõnu – suurema tõenäosusega saate koroonaviiruse aevastava või köhiva inimese kõrval seistes, kui hantleid ja teisi üldkasutatavaid seadmeid jagades.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. märts 2020 at 18:31

      Ma ise mõtlesin ka, et ma kedagi otseselt köhimas näinud ei ole trennis ja seal ju puhastad nagunii masinad ja vahendid peale enda kasutamiskorda ära…

      • Avatar
        Vasta ice 13. märts 2020 at 00:11

        Just lugesin artiklit koroonast paranenud hiinlasest. Olla olnud terve noor mees, pesi käsi ja puha ning oli igati tervislik, kuid ikkagi sai viiruse ning veel üsna raskel kujul. Keegi ei tea kui korralikult need kangid on puhastatud- viirus püsib ka pindadel! Lisaks on võimalus et viirust võivad edasi kanda ka sümptomiteta inimesed.
        Eestis on olukord totaalse kriisi lävel, päriselt. Ainus abinõu on karantiin, trennis käimise tagajärg võib olla see, et järgmisena on teie vanavanemad raskelt haiged.

    • Avatar
      Vasta JJ 12. märts 2020 at 23:25

      Jajah, seda ütlesid ka Milano võrkpallurid. Aitäh neile corona eest nüüd.

      • Avatar
        Vasta M 13. märts 2020 at 08:17

        Ma võin muidugi eksida, aga minu teada ei ole see viirus Eestis inimeselt inimesele veel kandunud ja kõik juhtumid on puhkusereisidelt pärit. See muidugi ei välista seda, et see edasi ei kandu.

        • Mallu
          Vasta Mallu 13. märts 2020 at 12:47

          On küll