KODU

köögijutud – ei oska valikuid teha!

11. september 2021

Kuigi köök on peaaegu kasutuskõlblik (v.a kubu), siis tegelikult on mul nüüd veits vaja hakata tegelema sellega, et milline see lõpptulemus välja nägema hakkab. Kapid on siin kolme erineva inimese poolt kokku klopsitud. Üldmulje pole praegu seega kindlasti…esinduslik. Mitte et ma siin Inglismaa kuningannat võõrustama plaaniksin hakata, aga sellegipoolest võiks kogu kupatus vähemalt ühte värvi olla.

Nagu te näete, siis sama värvi uued tellitud sahtlid ei ole, aga ei peagi olema. Ütlesin juba neid tellides, et nagunii kiletatakse kogu köök üle ja seega pole värvil erilist vahet. Küll aga oli mulle oluline kiirus ja noh, hind ka muidugi. Arensist öeldi mulle nende sahtlite hinnaks konkreetselt kahe neeru hind. Õnneks FurnDetail tegi poole odavama raha eest vaid loetud päevadega ülikorralikud sahtlid valmis. Jäin tööga nii rahule, et tellisin samast kohast ka Tiidule uue maja. Tahtsin seda alguses ju ise teha, aga siis sain aru, et ma ilmselt jääkski sellest ainult mõtlema. Tiit aga ei pea minu laiskuse pärast kannatama.

Isegi käepidemeid ei lasknud ma tal veel külge panna, sest kavatsen kõik ühesugused (mustad) osta. Vaatasin, et IKEA-s on päris hea hinnaga musti käepidemeid, aga need on veidi pikemad, kui praegused. Samas ma arvan, et vahet ju ei ole. Saab lihtsalt uued augud teha, eks?

Kuigi ma alguses olin kindel, et lasen kõik köögimööbli mustaks kiletada, siis nüüd ma selles enam nii kindel ei ole. Lihtsalt sellepärast, et köök on niigi väike ja ma kardan, et üleni must jääb kuidagi liiga pime. Seega olen hetkel kahevahel. Kas lasen kapid teha helehallid või sellised heleda puidu tooni? Tegelikult on valikus üle 650 erineva mustri ja tooni, aga see ei tee valikut absull mitte lihtsamaks, vaid hoopis sada korda keerulisemaks. Või äkki selline tumepruun hoopis? Kes miskipärast viitsib oma vaba aega kulutada, siis SIIN on kogu valik olemas. Oleksin nõu eest tänulik. Eriti hea oleks, kui saaksin kohe visuaalselt näha, milline mu valik päriselt välja näeks, aga seda oleks vist võimatu teha, st mina ei oska, haha.

Muidugi on mega oluline ka tasapind. Alguses oli mõte, et jätan tasapinna selliseks nagu ta on. Aga seoses sellega, et köögikapid tuleb nagunii üle teha, tundub see puidust saar ja suvaline must tasapind kuidagi täiesti vale. Mulle kirjutati selline firma nagu Cosentino, kes väga heldelt oma kivi minu köögi kaunistamiseks kinkida soovib. Aga ka neil on valik hullupööra suur! Õnneks nad natukene vähendasid mu valikuvaeva enda soovitusega: Dektoni keraamika pidi olema lastega parim valik, sest on kuuma- ja kriimustuskindel. Mulle endale meeldib sealt valikust Bergen, aga sellega vist heledad kapid ei sobiks, peaksid ikka olema helehallid? Näidispildil on helehalliga kombineeritud ja niimoodi on väga ilus minu meelest? Muidugi oleneb nüüd see ka, et kas saarel tuleb see alumine osa, mille taga mul hetkel baaripukid on, tasapinna või kappidega samast materjalist.

Ma ütlen ausalt – mul on selline tunne, et tahaks lihtsalt delegeerida kedagi seda otsust minu eest tegema, haha. Sest arvestada tuleb ka faktiga, et põrand on siiski puidutooni ja vaheseinakene ka. Esikukapp on praegu selline vaheseinaga sama värvi, aga laias laastus ta ei PEA selline jääma. Saab vabalt kapiuste tellimisel lihtsalt ära värvida, et ta köögiga paremini kokku sobiks. Aga nii palju valemeid, tehteid ja otsuseid minu pea ära registreerida ei suuda, andestage.

Nõudepesukomplekt ja lõikelauad on Dreamfurn’ist pärit

Ainukene ideaalne valik, mida ma siia kööki kohe ära teha suutsin, oli see Smegi segisti, koos Franke kraanikausi ja nõrutuskausiga. Alguses küll kartsin, et äkki musta kraanikaussi on raske puhastada, aga isegi minu mitte kõige usinamate koristusharjumustega ei ole sinna veel koledaid plekke tekkinud. Ja see dušiotsikuga kraan – see on NII mugav, et reaalselt teeb köögis toimetamise mega mõnusaks. Täpselt samamoodi nagu nõrutuskauss, milles on nii mugav puu- ja köögivilju loputada. Või sinna sisse visata väikseid lusikaid, mis pesu ootavad, et neid ei peaks pärast kuskilt põhjast looma kombel välja urgitsema.

Muuseas, E-Lux’il on praegu suur sooduskampaania käimas, kus mega palju kraami alla hinnatud. Kuni septembri lõpuni kehtib seal ka kood “MALLUKAS20”, millega saab siis nendelt asjadelt alla, mis juba alla hinnatud ei ole. Näiteks seda sama segistit saab minu koodiga 45 euri odavamalt, nii et täiega win!

Kui ma juba köögist ja köögitehnikast räägin, siis tegelikult on veel kaks asja, mida mul vaja oleks. Või noh, ühte on päriselt vaja-vaja, teist lihtsalt tahaks. Nimelt kubu on mul küll pildilt kenasti näha, aga ventilatsiooniga ta ühendatud ei ole. Et seda teha, peaks pool lage laiali lammutama. Seega oleks mul tarvis sellist kubu, millel on see söefilter? Kas ma ütlen õigesti? Kas NEED siin on ainukesed sellised, või on neid kuskil soodsama hinnaga ka? Selles suhtes, et kui ma käega lõin, et ah, ärge hakake lammutama, ostan siis selle teise, arvasin ma lolli peaga, et need söefiltriga maksavad ka umbes paar sotti nagu tavalised, aga ma vist eksisin… Samas arvasin ma kunagi, et välisuksed maksavad max sada euri ja et kogu korteri liistud saab ka umbes saja euriga kätte. Võib öelda, et ma pole vist parim hinnatundja.

Külmkapp on mul ka selline katkiste sahtlite ja riiulitega, et seda tahaks ma lihtsalt uut. Umbes selles vaimus, et laadiidaa, kui kõik uus on, võiks see ka olla. Aga tegelikult ei ole see üldse nii oluline ja saan vanaga ka hakkama.

Aitäh kõigile, kes valgustite osas ka head nõu andsid, veel paar tundi on aega selles postituses kaasa rääkida. Juba kell 16.00 tellin ma oma valgustid ära ja loosin ka võitja, kes endale koju tasuta valgusti saab. Kui võitja elab Tallinna kandis, võib ta kasvõi täna-homme Konverterist läbi käia ja oma võidu koju tassida. See oleks hea ajastus, sest neil seal praegu mega soodusmüük ja isegi kohapeal saate koodiga “mallukas” soodushinnast veel 10% alla. Nii et kellel koju miskit vaja, käige sealt läbi!

Okei, mida ma siin ikka pikalt soiun, raudselt keegi ei viitsi neid pikki postitusi nagunii läbi lugeda, aga mul on vist aeg-ajalt vaja “kõva häälega” enda mõtteid läbi arutada. Kasvõi iseendaga, haha. Ma tegelikult hea meelega kütaks teile veel siia otsa kõik ideed, mis mul majapidamisruumiga on, aga halastan teile ja räägin sellest mõni teine päev.

Sellegipoolest on kõik eriti musid, kes viitsivad mind otsuste tegemisel aidata, abua! Ma lähen nüüd vaatan, milliseid siseuksi netis pakutakse ja otsin kohta, kus oma neer müüki paisata. Mis ta, risu, ikka asja eest teist takka mul sees passib, võiks ta ju rahaks teha.

Loe ka neid postitusi!

32 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M 16. september 2021 at 21:22

    Kas ma ainuke kellel sooduskood ei tööta?

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. september 2021 at 13:12

      see kehtib santehnikale 🙂

  • Avatar
    Vasta Raina Jõeäär 12. september 2021 at 15:14

    Ma teeksin ülemised kapid heledaks ( valge on ilus ja klassikaline. Sobib kokku iga asjaga ) või kasvõi helehall, mis sulle endale meeldib. Ja alumised kapid/ sahtlid mustaks. Üleni must köök jääks liiga sünk ja pime. Ja puit sobib pigem kuskile suvilasse, kui koju ?

  • Avatar
    Vasta M 12. september 2021 at 14:48

    Hei, just tegelesin köögikappide linkide vahetusega ning vaatasin igalt poolt. Lõpuks leidsin mõistliku hinna ning õige suurusega lingid Depost. Seal ikka korralik valik – ka musti. Soovitan kindlasti sinna vaadata 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. september 2021 at 14:49

      Oh, tänks!

  • Avatar
    Vasta Helery 12. september 2021 at 13:53

    Ilmselt ma teeks helehalli köögi.
    Puidust oleks eriti äge, aga sel juhul tuleks see puidust teha värvi poolest üks ühele varbseinaga. See oleks nii kena.

  • Avatar
    Vasta pradakass 12. september 2021 at 12:58

    Tühjad augukohad ustel tuleb eelnevalt enne kiletamist seest täis pahteldada ja augu koht üle lihvida, ilma eeltööd tegemata kiletada ei saa tühja augu peale, jääb näha augukoht. Küsi üle kiletajalt aga nii on.

  • Avatar
    Vasta Kristine 12. september 2021 at 12:02

    Meil on tumedamat sorti hallid köögikapid ja puidust tasapind + pritsmesein ka, mis põrandaga kokku sobivad. Väga ilus on. Ja käepidemed on ikkagi terasekarva

  • Avatar
    Vasta Triinu 12. september 2021 at 11:23

    Kui sa ostad pikemad käepidemed kui praegu ja teed uued augud, siis sul jäävad inetult need vanad augud näha.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. september 2021 at 11:47

      Nagunii kiletan kapid ära ju

  • Avatar
    Vasta Silvia 12. september 2021 at 00:30

    Mulle puiduimitatsioonid ei meeldi ja must oleks liiga tume. Aga vb matt tumedam hall ja valge tasapind? siis oleks monokroomne nende mustade pidemetega

  • Avatar
    Vasta sisustaja 11. september 2021 at 22:40

    see pruun mille linkisid on päris soliidne ja mustad matid käepidemed ja must töötasapind (sa linkisid küll halli ja see ei sobi üldse minu arvates) täismust peaks olema.
    Saare tasapinda ja seda äärt ma ise mitte mingil juhuli ei kiletaks, sest see on tamme täispuit, vaid laseks töömehel kogu saare puidust osa täpselt sama värvi lihtsalt üle toonida Osmo vms puiduvahendeid on igas miljonis värvitoonis igas ehituspoes olemas, ja odav ka ja extra ilus tulemus jääb, kui puidustruktuur näha jääb, siis on esiku seinaga nagu üks ühele toonja ka puit. Täiendavad ja sobivad omavahel ideaalselt.
    Ei soovita kilega katta seda, mis on juba hinnaline ja ilus, lase lihtsalt sama tooniga nagu uksed tulevad üle, ja jääb kaunis, musta ka sinna saarele ei sobiks, sest siis oleks musta liiiiga palju ja hakkab domineerima.

  • Avatar
    Vasta Alleen 11. september 2021 at 19:50

    Mulle isiklikult tundub, et kuna korteris on mitmeid erinevaid toone puitu, siis ühe eri puidutooni lisamine teeks asja liiga kirjuks. Kuna sul on korteris mitmetes kohtades tumerohelist siis võiks seda joont jätkata ja mu meelest võiks sobida nt matt tumeroheline köök ja näiteks täispuit tööpinnaga, mis oleks sarnast tooni köögisaare puiduga :https://i.pinimg.com/originals/61/a9/a4/61a9a493ac160f0e6b491bab39236b69.jpg
    Hääletan ka eelpool mainitud matt musta poolt.

  • Avatar
    Vasta Janne 11. september 2021 at 19:43

    Mina teeks kas tumehall või sambla/ mürkrohelise. Sobiks ülejäänud elamisega kokku.
    Köögisaare plaadi jätaks nii nagu on (vist)
    Musta ma kindlasti ei teeks!

  • Avatar
    Vasta Merilin 11. september 2021 at 18:03

    Helehall

  • Avatar
    Vasta H. 11. september 2021 at 17:53

    Kui vaatad esimesel pildil neid köögisaare all olevaid kapiosasid, siis on lihtne aimu saada, kuidas helehall või puiduimitatsiooniga lahendus jääks. Seal on hea kujutada kohe sinu toa ukseavasse uks ka. Mulle tundub, et kui kapid kiletada ükskõik millist beezhikat-pruunikat tooni, saab erinevaid puidutoone kokku liiga palju. Üleni tumedaks kööki ka ei teeks – aga äkki sobiks nii, et alumine pool must ja üleval valge või hästi hele kreemikas (ivory)? Siis suurem osa nagu sulanduks seintega kokku ja üldmulje ei jääks liiga pime. Köögisaare praegune tasapind tundub täitsa hea ja ilus – ma ikkagi kaaluks selle alles jätmist.

    • Avatar
      Vasta Liina 11. september 2021 at 19:55

      E-luxi sooduskood ei tööta vähemalt selle nõrutusanuma puhul

  • Avatar
    Vasta Eleri 11. september 2021 at 16:57

    Mulle meeldib see tumepruun toon väga. Must meeldiks muidugi veel rohkem …ma ilmselt üks sünge inimene ? Hall tundub igav ja see hele variant on ka nii ja naa.

  • Avatar
    Vasta A. 11. september 2021 at 16:46

    Äkki kööki hoopis tumedam hall kile ja must marmor tasapind – nt Laurent või Et Noir (Et Noir näidispilt umbes selline nagu enda silmis ette kujutan https://www.cosentino.com/colors/silestone/et-noir/), veidi selline fancym look äkki nagu elutoaski ?. Helehall ja valge marmortasapind (Et Bella või Olimpo) oleks ka väga ilus, aga kuna su korteris elutoas pigem tumedad toonid (roheline sein, rohelised toolid, kui õigesti mäletan, siis rohekas diivan ning tume laud ja pigem tume puidust vahesein), siis see hele köögikombo võib natuke võõras jääda, sest ei sobitu kuidagi. ? Puidu tooni kilet ei kujuta üldse ette. Lõppude lõpuks aga sina elad seal korteris ja sulle endale peabki kõige rohkem meeldima, vahet ei ole mis sa siis sinna paned ja kas sobib või mitte. ?

    • Avatar
      Vasta A. 11. september 2021 at 17:05

      a seda tahtsin ka veel küsida, et kas see smegi segisti ei pritsi kui kraani lahti keerad? Meil sama franke kraanikauss ja samamoodi kõrge kraan, aga franke oma ja nii kui kraanist vee jooksma panen, on terve köök veepritsmeid täis. Eriti närvi ajab kui köök ära koristada ja siis kraani avades kõik tasapind läbimärg on. Tahaks uue vastu vahetada ja see smegi segisti on väga ilus, aga ei tahaks sama reha otsa astuda. ???

      • Mallu
        Vasta Mallu 11. september 2021 at 17:07

        vaata, ma võin instasse story teha sulle 😀

        • Avatar
          Vasta A. 11. september 2021 at 17:10

          sobib, tänks! ?

  • Avatar
    Vasta A 11. september 2021 at 16:28

    Võh….pruuniga seostub kohe nõukaaegne sektsioonkapp ? iuuuu..minu arvamus content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/1631366560826426685665.jpg

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. september 2021 at 16:48

      eiii kammmoon mitte sektsioonkapp 😀

      • Avatar
        Vasta A 11. september 2021 at 18:20

        content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/16313735773501318294055.jpg
        ?

  • Avatar
    Vasta Merit 11. september 2021 at 15:44

    Hele puit on ilus ja annaks kindlasti avarust kenasti juurde. Eriti kui plaanid käepidemed mustad panna, siis musta aksenti saab selliste pisi detailidega anda, mis ei hakkaks hullult domineerima.

    Mul on tumedad köögikapid ja noh vaikselt hakkan tüdinema ?, sest tahaks rohkem avarust ja helgust. Ma ei tea mis mul tookord arus oli ?

    Seetõttu olen ma täna seda meelt, et suured pinnad ja sellised nö jäädavamad asjad võiks olla võimalikult neutraalsed ja värvi-aksenti anda lihtsate ja odavamate detailidega ?

    Järgmist kodu sisustades olen oi-oi-oi kui tark ??

  • Avatar
    Vasta Kristin 11. september 2021 at 15:24

    Ma oskan nii palju aidata, et ma teeks köögikapid suht kindlasti hallid?

  • Avatar
    Vasta K 11. september 2021 at 15:06

    Ma teeks ikkagi mattmusta. ? Ma arvan, et tulemus oleks kõige puhtam ja üldse mitte pime, sest sul on suured aknad ja niigi kogu korter suht puidune. See puidust saar ja taga mattmust köök oleks väga ilus ?

    Aga kui sa oled otsustanud, et must on kindel ei, siis valiks selle helehalli. Lihtsalt helehall ja seda tooni puit, mida sul korteris üsna palju, pole võib-olla kõige loomilikum kombo minu silmis. Teine variant, hele puiduimitatsioon on selline, mis alati kõige odavamatel köögimööblitel, sest noh, see on puidu imitatsioon mitte päris puit või puiduspoon. Ehk kohe millegipärast jätab odava mulje. Aga lõpuks muidugi tähtis, et sulle endale on tulemus meelejärgi 🙂

  • Avatar
    Vasta Jaanika 11. september 2021 at 14:57

    AF10 walnut cream värvi- see sobiks vaheseinaga kokku ja rohelisega sobib ka hästi 🙂

  • Avatar
    Vasta eveli 11. september 2021 at 14:53

    Helehalliks teha on hea mõte,töötasapind marmori mustriga,eeldan,et mustaga ja ülakappide ning töötasapinna vaheline tagasein kivi(stone)stiilis.