AVALDAN ARVAMUST

küsimused ja vastused

9. märts 2022

Ma ei hakkagi eitama, et ma loll olen, aga mul on teile üks küsimus. Ma lugesin just, et Punane Rist kinnitas, et Mariupolis oli “tsiviilelanike sõjakoridor” oli miine täis pandud. Vabandan kohe, et ma loen enamikke uudiseid inglise keeles, aga nagu ma aru saan, siis sõjas olla vaikimisi mingisugused reeglid, üks nendest, et tsiviilisikud peavad turvaliselt sõjapiirkondadest läbi saama ja need on siis nn sõjakoridorid? Ja nüüd on selgunud, et Venemaa oli just nendesse pannud miinid, mis teeb selle sõjakuriteoks.

Minul tekib omakorda küsimus, et… miks sõda ise juba kuritegu pole? Et on mingisugused sõja reeglid, mida tuleb jälgida ja kui seda ei tehta, siis on tegemist sõjakuriteoga, aga miks ei võiks lhtsalt nii olla, et kogu see sõjatrall on kuritegu ja asi ants? Mulle lihtsalt ei mahu pähe…

Teisel teemal, palun andestada mulle juba ette mu lolli ja kohatut nalja, aga viimasel ajal jääb aina rohkem ette ka neid, kes kuulutavad, et sõda Ukrainas on fake ja tegelikult ei toimu seal mitte midagi. Põhjuseid selleks “fake sõjaks” on seinast seina, aga kui keegi realistliku põhjust fake sõjaks otsib, siis mul on teile üks päris loogiline variant pakkuda.

Nimelt on mu ema iga aasta, kui toimuvad laulupeod, minus olnud ääretult pettunud, et mul null huvi sinna minna on. Eks ma nooremana tõesti mõtlesin, et no hull asi, laulavad seal selle pärast, et me vabad oleme. Laa dii daa, me oleme KOGU AEG ju vabad olnud, suur asi? Noh, sest minu mõistes olimegi me kogu aeg vabad olnud ja ma ei saanud aru, miks nüüd selle miljon aastat tagasi toimuva üle kuskil lõõritamas käima peaks. Aeg läheb edasi ja ega keegi enam selliseid debiiluseid nagu sõda ja okupeerimine ei teeks.

Kuid kae nalja. Vahi, mis nüüd maailmas toimub. Ja nagu iga teine Eestlane, on ka minus tärganud tohutu patriotism. Jäägu see Eestimaa ikka vabaks *poetan pisara*. Seega, kui nüüd peaks laulupidu toimuma, siis võite oma mütsi ja ülejäänud üleriided ka nahka pista, kui ma kuskil esireas kaasa laulda röökimas ei ole, endal sinimustvalge lipuke pihku surutud ja rukkililledest pärg peas.

Niiet kokkuvõttes – kui keegi otsib põhjust, et miks see ” väljamõeldud sõda” Ukrainas toimub, siis ma vaataks küll oma ema poole. Sai, mis tahtis.

Loe ka neid postitusi!

19 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Anu 10. märts 2022 at 10:11

    Mallu Sa oled nii armas :). Saan aru Sinu arusaamast, et oleme ju koguaeg vabad olnud (tegelikult oli ka meil 50 aastat vene okupatsiooni), aga see on andeks antav, sest Sina nagu ka minu enda lapsed, olete juba vabas, või noh peaaegu vabas Eestis sündinud ja te ei saagi teada, mis elu enne teid oli. Ajaarvamine algab ikka inimese sünnist.
    Samas ei ole ka mina laulupidu fännanud. Jah tore, et on meil inimesi, kes seda peavad suureks asjaks ja soovivad seal osaleda, aga samas ei kujuta ma Eestit ette ka ilma laulupeota. See on nagu see Eesti “Nokia”, mida juba 30 aastat otsitakse.
    Jätka samas vaimus. Meil kõigil on omad rõõmud ja hirmud ja nagu demokraatlikule ühiskonnale omane, võime me neid ka vabalt väljendada.

  • Avatar
    Vasta Mir 9. märts 2022 at 23:05

    Terve sõda ei saa olla kuritegu, sest tüüpiliselt ütlevad mõlemad pooled, et nemad ei ole kuritegelikud agressorid, vaid ikka ainult kaitsevad oma legaalseid ajaloolisi piire jms. (Enesekaitse ju pole kuritegu.) Ja sõda tekibki sellest, et erinevatel pooltel on erinev arusaam oma piiridest ja tekib juriidiline vaidlus, mida hakatakse “kaitsma” sõjaliselt. Kaitsma või “kaitsma”. Ükski maailmaorganisatsioon ei saa öelda suveräänsele riigile, et kle mis sa sõda pead, anna see Narva lihtsalt ära ja loobu oma juriidilisest nõudest. Kui riigil on seisukoht, et see ala peab talle kuuluma, siis on tema seisukohast ka juriidiliselt ok oma ala sõjaliselt kaitsta.

  • Avatar
    Vasta Johhi 9. märts 2022 at 19:31

    Päris chill ja ok ei ole sõda kuulutada, süüdi jääb agresssiooni alustava riigi juhtkond agressioonikuriteos, mis on siis kõige raskem rikkumine rahvusvahelise rahu ja julgeoleku üle (sinna kuulub veel ka genotsiid, inimsusevastased kuriteod ning sõjakuriteod. ICC (Rahvusvaheline Kriminaalkohus) saab selle kohut pidada (aga see on omaette keeruline teema, kas ja kuidas kohtutulemust üldse jõustatakse.
    Kui söda käib, siis, et asi muuta vähemalt veidikenegi “inimlikuks”, kehtivad Genfi konventsioonid ja nende kolmest lisaprotokollidest. Põhimõtteliselt tsiviilisikuid rünnata = sõjakuritegu. Samas kui tsiviilisikutele antakse militaarrelvad, muutuvad nad kombatantideks, kes ongi vastase sihtmärgiks. Aga Venemaa praegune juhtkond üldiselt kuseb nende kõigi reeglite peale, seega tuleb meil loota muutust Kremlist endast coup d’etat näol.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. märts 2022 at 19:36

      Küll mul on ikka targad lugejad, aitäh mind ka harimast!

    • Avatar
      Vasta triibu-liine 11. märts 2022 at 17:10

      Mul tekkis just paar päeva tagasi küsimus, kas on üldse olemas olnud sellist sõda kus neist konventsioonidest ja protokollidest tõesti on kinni peetud? Need ongi rohkem nagu tagantjärgi targutamiseks ja silmailuks, et oleks pärast võimalik kohut pidada.

  • Avatar
    Vasta Mariine 9. märts 2022 at 19:05

    Kremli kääbuse iseloomustamiseks ei jätku lihtsalt sõnu. Kuidas saab üks tibla nii debiil olla? Kuidas saavad miljonid sellist siga hinnata?

  • Avatar
    Vasta Fe 9. märts 2022 at 19:03

    Selle küsimuse vastuseks oli Delfis just hariv ja huvitav artikkel (kahjuks vist tasuline, aga muidu soovitatav lugemine): https://ekspress.delfi.ee/artikkel/96105001/soja-karmid-reeglid-molotovi-kokteilide-loopimine-teeb-ka-tavakodanikust-seadusliku-sihtmargi

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. märts 2022 at 19:31

      Tänks, loen!

  • Avatar
    Vasta Tunder 9. märts 2022 at 18:31

    Nagu Putin ütleb, siis mingit sõda ei ole, vaid on sõjaline eri päästeoperatsioon. 🙃

  • Avatar
    Vasta Mari 9. märts 2022 at 18:28

    Hea küsimus tõesti. Ülikoolis ajalugu õppinuna ei tea isegi täpset vastust, aga loogika ütleb, et kui sõja pidamine/seal osalemine tervikuna oleks määratletud kuriteona, siis oleks kurjategija ka see osapool, kes näiteks enda maad kaitseb, aga selle käigus tahes tahtmata vastaseid tapab, ning see ei oleks ka jällegi õiglane, kui end agressori eest kaitsta ei saa.

    Mis puutub sõja algataja karistamisesse, siis see toimib juhul kui agressor sõja kaotab, nagu näiteks juhtus II maailmasõja järel. Sellisel juhul määrataksegi territoriaalsed kaotused/demilitariseerimisnõue/reparatsioonid ning näiteks saadetakse mõned isikud kohtu alla, mis ongi siis karistus kuriteo eest. Aga jah, sõda tervikuna ei ole kuritegu, kuna ta ei ole, noh, üks tegu, ja siis saabki eristada tegevusi, mis on sõjaseisukorras lubatud (näiteks vastase sõduri tapmine/tehnika hävitamine) ning mis ei ole lubatud (tsiviilelanike piinamine/vägistamine nt); viimast tüüpi tegude eest saabki hiljem tehniliselt vastutusele võtta konkreetseid isikuid, kes tõendatult antud teo sooritasid, aga mitte näiteks agressorriiki tervikuna, sest tehniliselt riik kui selline ei vägista ega piina, ainult üksikud isikud.

    Segane värk jah.

  • Avatar
    Vasta Liz 9. märts 2022 at 17:47

    Ma teemat ei kommenteeri, aga käin korra päevas reklaamidele klõpsamas. Enam ei olegi millelegi klickida 🙁

  • Avatar
    Vasta MR 9. märts 2022 at 17:31

    Miks ei ole automaatselt igasugune sõjaline tegevus sõjakuritegu – sest elulisi situatsioone on nii palju erinevaid kui inimesigi. Kujutame ette nt, et provotseeritakse riiki süstemaatiliselt sõjategevust teise riigi vastu alustama. Nt piinatakse riigis teise riigi kodanikke, saadetakse ananüümseid vägivallaüksusi üle piiri jne jne jne jne. Pole nagu otsene sõjategevus teise riigi territooriumil, on ründele provotseerimine. Et provotseerida teine riik sõjategevusse ja siis turmtuld ise vastu anda. Ja siis see teine riik lõpuks ründab. Ründab sõjategevusega. Et sõjaline tegevus mingis kontekstis automaatselt kuritegu ei oleks, on reegleid kahte liiki:

    ius ad bellum hõlmab reegleid, mis piiravad riikide õigust sõjategevust alustada ehk relvastatud jõu kasutamist
    ius in bello hõlmab reegleid, mis piiravad osapoolte käitumist relvakonflikti vältel

    Venemaa osas plaanitaksegi uurida nii sõjategevuse algatamist või ka sõjalist tegevust. Miks Putin neid ajupesu argumente esitab, et nad Ukrainas “sõjalise erioperatsiooni” pidid algatama, on lisaks ajupesule ju ka keerutamine selle ümber, justkui see oleks olnud kaitsevajadusest lähtuv ja seega mitte sõjaalgatamise kuritegu.

    Soovitan lugeda siit lingilt:

    https://vm.ee/et/rahvusvahelise-humanitaaroiguse-ulevaade

    Eelpool olevale kommenteerijale – kui sa sõidad liiklusmärgi lömmi, et mitte teele jooknud last surnuks sõita, siis ilmselgelt sa ei saa karistada. Bussipeatuse klaasi sisse löömise näite osas – nt viskasid enesekaitse hädaabipiire mitte ületades vägistamiskatse läbiviijat kiviga ja see kivi kukkus bussipeatuse klaasseina – taaskord – no ei saa sa selle eest karistada.

  • Avatar
    Vasta Lily 9. märts 2022 at 17:22

    Siin https://ekspress.delfi.ee/artikkel/96105001/soja-karmid-reeglid-molotovi-kokteilide-loopimine-teeb-ka-tavakodanikust-seadusliku-sihtmargi on kirjas suht kenasti su küsimustele vastused.

    Aga nendele Venemaa ajupestud idikatele, kes sõja toimumises kahtlevad, tahaks küll vastu hambaid panna millegagi.

  • Avatar
    Vasta AB 9. märts 2022 at 16:19

    Jah, Putin on tõenäoliselt Ukrainas toime pannud sõjakuritegusid. Sõjakuritegude uurimise/süüdimõistmisega tegeleb Haagis asuv Rahvusvaheline Kohus. Riikidevahelise lepingu alusel kuuluvad sinna 123 riiki, kelle üle võib kohut mõista ning ülla-ülla, Venemaa pole üks neist. See tähendab seda, et isegi kui Putin leitaks sõjakuritegudes süüdi (ka see protsess võib väga pikalt võtta), siis Putini järgi ei saaks keegi Venemaale minna – Venemaa peaks ta riigist välja saatma või peaks Putin ise asuma Venemaa pinnalt väljas ja mõlemad võimalused on arusaadavalt väikesed. Ja teda “teades” on tal täiesti pohlad sellest kui teda nö Haagis süüdi mõistetakse, sest Venemaa kaitseb ta pe*setagust ja tal pole põhjust riigist lahkuda ning muidugi oleks see tema poolt ka vàga rumal lüke.

    Ma ei ole ise kuidagi vastava haridusega, et seda teemat seletada, seega ma loodan, et tegin seda enam-vähem õigesti. Kõik info on minu seniste lugemiste põhjal siia kirja pandud. Kui ma olen midagi valesti öelnud, siis ootan meeleldi targemaid end parandama – oleks ise ka väga huvitav lugeda kui olen millestki valesti aru saanud. 🙂

  • Avatar
    Vasta Hele 9. märts 2022 at 16:16

    Sõjakuritegusi võivad korda saata ka need, keda rünnatakse. St hetkel siis Ukraina eest võitlejad. No et piinamised jms.. Sõjas on alati reeglid olnud, iseasi kas neid ka austatakse. Nt haiglate pommitamine jms peaks justkui big no-no olema.

  • Avatar
    Vasta Tiina 9. märts 2022 at 16:08

    Igas mängus on omad reeglid ja mõni mängibki reegleid rikkudes.. ja siis tulebki olukord, kas muuta reegleid või karistada reeglirikkujat

  • Avatar
    Vasta Muhv 9. märts 2022 at 16:08

    Venemaa pakkus omalt poolt välja, et ok, teeme evakuatsioonikoridorid inimestele, aga need peavad välja viima kas Venemaale või Valgevenesse. Võite ise nuputada, mis nende mõte selle taga oli. Ukraina ei olnud sellega ilmselgelt nõus ja seega teeb Venemaa endast maksimumi, et nüüd ukrainlasi selle eest karistada. Moraalsed värdjad.

  • Avatar
    Vasta H 9. märts 2022 at 15:25

    See küsimus on küll väga õige. Ma isegi mõelnud, et kui ma kusagil liiklusmärgi lömmi tambin või bussipeatuse klaasi sisse löön, siis olen kriminaal, aga kui kuulutan sõja või nn erioperatsiooni ja valimatult pomme loobin, siis on nagu kõik ok ja chill?

  • Avatar
    Vasta Elina 9. märts 2022 at 15:00

    Evakuatsioonikoridoriks nimetati seda ikka 😀 aga väidetavalt oli ukraina sõjavägi seal aitamas/juures inimesi vms ning venemaa jaoks oli see lubadusest mitte kinni pidamine ning evakueerimine ebaõnnestus