AUTOJUTUD

autojutud: eelsoojendus?

29. november 2018

Kui ma kunagi uurisin, et mis lisadeta inimesed hakkama ei saaks, siis päris mitmed kiitsid eelsoojendust. Ma ei saanud toona aru, et miks see vajalik olema peaks, sest õues oli enam-vähem soe ja mul oli siis au nende prooviautodega sõita, kus enivei väga külm ei olnud. No aga NÜÜD. Õues on paaalju külmem ja hommikul lapsi aeda viia on vahepeal ikka piin küll. Esiteks ei tohi ju lapsi jopede-kombedega turvavarustusse panna, seega tellisin lastele meriinovillase voodriga auto”kombed”, ehk siis tavalised onesie’d. Sall kaela ja müts pähe, annab uksest autoni joosta küll, aga no kui autos ka külm on, siis tuleb veel tekkidega jamada ja no mõte eelsoojendusest hakkas idanema küll.

Marimellid kirjutasid ka mingisugusest soojenduse variandist, aga kui ma seda kodukat uurisin, siis sain aru, et minu auto on selleks liiga vana ja seega matsin ma mõtte maha, et ma eelsoojendusega autot enne suve nautida saaks, kui uue auto ostame. Aga noh, suvel pole seda nagunii vaja ? Seda niikaua, kuni üks tuttav mainis, et tal sama vana auto ja ta küll sai paigaldada eelsoojenduse. Mitte küll selle, mis ma vaadanud olin, aga MIDAGI tal oli – täpsemalt ta öelda ei osanud, sest ta ise ei tegelenud selle teemaga, vaid mees. Siis küsisingi teie käest FBis ka, et kes mida soovitaks ja kas üldse saab. Sain targemaks ka, et esiteks variante on laias laastus kaks: kütusel töötav soojendi ja elektril töötav soojendi.

Elektrilist eelsoojendust pakub Calix ja see olla siis neist kahest soodsam variant. Selle ainus miinus on see, et ta peab töötamiseks olema elektrivõrgus. Lisaks vajab tema soojendamiseks 2-3 tundi, samal ajal kui kütusel töötav soojendi saab auto soojaks juba paarikümne minutiga. Rohkem infot elektril töötava soojendi kohta lugesin SIIT, aga no laias laastus mulle see tehniline jutt ei ütle midagi, ainult see, et võtab kauem aega, vajab elektrit ja on odavam. Calixi paigaldus jääb natukene alla 1000€, aga see vist oleneb auto mudelist ka.

Kütusel töötava soojendil on rohkem plusse, aga samas on ta ka umbes 2x kallim. Minu autole näiteks umbes 2000€ (täpse summa jaoks on vaja küsida hinnapakkumist, pidin saatma enda auto inffi ja sain suht ruttu pakkumise).

  • Lahendus on juhtmevaba. Mis tähendab, et seadet saab kasutada igal pool, pole vaja juhtmeid ja pistikuid.
  • Kiirem lahendus. Soojendab mootori üles juba 20-30 minutiga, mis on hea talvepäevadeks, kus ootamatult selgub, et oleks vaja kuskile minna.
  • Võimalik ühendada auto kliimaseadmega ning kütta soojaks ka salong, mitte vaid mootor. Lastel hea kohe autosse istuda.
  • Sisselülitamiseks või taimeri seadistamiseks saab kasutada nii autosse paigaldatavat taimerit, kaugjuhtimispulti kui ka mobiilirakendust – nutimaailm!

Webasto eelsoojendusel on kaks varianti:

A. pult – Telestart T100 (tekivad lisakulud tulevikus on patarei ning sõiduki häälestamine ainult leviala distantsilt)

B. ThermoCall (vajab eraldiseisvat SIM kaarti ja lisanduvad igakuised telefonikaardi haldustasud – eeliseks sõiduki häälestamine levialas).

Oijah, see automaailm on ikka nii lõputult võimalusi täis, oskaks ainult neid valikuid ka teha. Ma tean, et see eelsoojendi pole mingi must-have, aga samas lastega tundub see mugavus lihtsalt niii ahvatlev, et tuleb vist ära teha. Ise ka ei taha talvel autos külmetada, rääkimata pudinatest. Muidugi oleks targem paigaldada see uude autosse, aga no jumal teab, kaua me lõpuks sellega sõidame ja eks ta ju väärtust lisab ka masinale juurde, kui selline uhke mugavusvidin autos olemas on.

Igatahes… kas teie autol on eelsoojendus? Mis varianti te soovitaks? Ja kas roolisoojendust on ka võimalik lisana panna? Mu rool on jääst tehtud ?

Loe ka neid postitusi!

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar