KODU

megaparakas pangalaenuga

11. juuli 2022

Mitte, et ma oleksin nüüd selle uue kodu ostmisega eriti kaugele jõudnud, aga panga käest sain rohelise tule küll. Selles suhtes naljakas, et esimene kord oli seda võimlemist minu mäletamist mööda kuidagi palju rohkem. Seekord tuli saata paar paberit ja positiivne laenuotsus nagu naksti olemas.

Loe ka neid postitusi!

9 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Eneli 12. juuli 2022 at 11:40

    https://raha.geenius.ee/rubriik/uudis/vaata-kui-palju-touseks-su-igakuine-laenumakse-euribori-tousu-korral/

    siin otse numbrid välja toodud, ei ole mingit otsest seletamist vms 😃
    Ehk saad paremini aimu.

    Also, ma vôin muidugi eksida, aga kodulaenudega suuremas osas tõuseb euribor iga 6 kui tagant.
    Ehk sul on võimalik pool aastat valmistuda järgmiseks pooleks aastaks 😃😃
    Ei usu, et laenumakse kahekordistub, ise arvestaks max 500€ kuumaksele otsa vajadusel( või paneks iga kuu 500€ kõrvale). Kui see käib üle jõu siis ei soovitaks praegu antud kodu osta, vaid pigem kas otsida midagi, mis on odavamalt müügis või praegu püsida seal kus oled. 😃

    • Avatar
      Vasta H 15. juuli 2022 at 11:46

      Lisaks laenumakse suurenemisele tuleb arvestada endiselt elektrihindade ja kütuse hinna tõusuga. Sinna juurde ka esmatarbekaupade hinna tõus. Nii mõneski Euroopa riigis on inflatsioon juba 20% ning see vaid süveneb. Türgis üle 100%.
      Oleks et vaid euribor tõuseb siis polekski nii hull.
      Meil oli plaan Hispaaniasse suvila osta ja ei tea kas enne järgmist suve julgeme riskida.

  • Avatar
    Vasta Ülle 12. juuli 2022 at 08:16

    2007. oli mu laen 8100 EEK sama laen umbes aasta hiljem 4300 EEK, panga intreess oli sama, 0,68%, kogu muutus tuli Euribori arvelt.

  • Avatar
    Vasta Sirly 11. juuli 2022 at 19:10

    https://tarbija.postimees.ee/7540813/kalkulaator-vaata-kui-palju-euribori-tous-su-rahakotti-kergendab
    Seal allpool on kalkulaator. Ma vaatasin, et kui halvimal juhul kui tõuseb 5%ni, siis minu 800€ midagi kuumaksest saab 1300€ midagi kopikatega :/ .

  • Avatar
    Vasta A 11. juuli 2022 at 17:40

    Mina ei riskiks ka praegu osta ilma väga tugeva vajaduseta just seetõttu, et ei tea mis see Euribor teeb. Ennustavad jah et vast üle 2% ei lähe, aga tegelikult ei tea seda kinnitada keegi. Me võtsime aasta tagasi laenu ja uus Euribori fikseerimine toimuski just nüüd juunis, kus see oli vaid küll ca 0.23% plussi jõudnud, aga juba maksamegi 20€ rohkem. Jah, pole küll palju, aga kui nüüd detsembris, kus ju ka elektri- ja gaasihinnad kõrged, ongi nii et makse ala 200€+ kuus rohkem, annab juba tunda.. topelt ei usu et muutub, aga me elukaaslasega oleme arvestanud 40% laenumakse tõusuga.

  • Avatar
    Vasta Argo 11. juuli 2022 at 16:57

    Ütlen ausalt, et oma kodulaenu max piirilähedal kinnisvara ostmine praegusel hetkel ei tundu mõistlik ja vastutustundlik. 2016. aastast kuni juuni alguseni oli Euribor miinuses ehk pangast saadud intressile ei lisandunud midagi. Kuid juuni algusest läks juba see üle nulli, ehk see hakkab su intressile juurde tulema. 2016 lõpus oli ta üle 5% ehk su kodulaenu intress oli siis näiteks 2%+5%. Löö laenukalkulaatoritesse need numbrid ja näed ise kui hirmus see on. Kas ta nii kõrgele tõuseb, ei oska keegi öelda, aga praeguseks on ta juba üle nulli ja liigub suht kiirelt üles. https://www.euribor-rates.eu/en/current-euribor-rates/3/euribor-rate-6-months/ näed ka graafikult. TL DR: Ära osta nii kallist uut kodu.

  • Avatar
    Vasta Kadri 11. juuli 2022 at 16:56

    Kes sulle on maininud, et laenumakse vōib kahekordistuda?
    Hästi lihtsalt seletades. Kui sul intress laenumaksel on praegu nt 2%. Siis lisa kodulaenukalkulaatoriga näiteks 2% ehk kokku 4% intressi. Vaata mis siis su makse tuleb. Näitena siis kui euribor peaks tōusma 2%-le. Kuna euribor ei mōjuta ainult meid eestlasi, siis ei tasuks mingeid ulme prontsente ka ette kujutama hakata. Proovi nt max 5% 🙂

  • Avatar
    Vasta TN 11. juuli 2022 at 16:50

    Üle paisutatud. 0.1% eurib. peaks võrduma ~5€.

  • Avatar
    Vasta H 11. juuli 2022 at 16:48

    Ma ei tea, kas päris kahekordseks tõuseb, kuid vähemalt 50% tõusuga võiks arvestada küll. Suht kindel, et aasta jooksul mingi % see tõuseb ja sellega koos ka laenumakse. Lisaks tasub arvestada ka tõusva elektri hinnaga + gaasi hinnaga (kui on gaas majas). Suht pekkis on hinnad ja kahjuks on Ukraina sõda veelgi kõrgemale tõstnud need 🙁