AVALDAN ARVAMUST Uncategorized

Tasuta ühistransport on ju ikkagi veidi pirtsakuse taga ka kinni?

23. märts 2012

563px-old_man_on_bus_sleeping-5920724

Jaa jaa jaa, ma olen lugenud miljonit artiklit ja kuulnud sadat loogilist väidet, miks ühistransport tasuta olema ei peaks. Kõige enam mõjutas mind vast septembris noore arhitekti preemia saanud Villem Tomiste jutt, mis ta mulle meie hiljaaegses vestluses ütles: “Ühistransport peab eelkõige olema efektiivne, puhas ja täpne. Kui sellest raha jääks veel üle siis võiks selle tasuta jah teha. Aga me ei täida ju praegugi neid nõudeid!“ Ta lisas veel, et miks inimesed peaksid tohtima loodust reostada täitsa jumalamuidu, sest eks ole iga kasutus ju saaste.

Täitsa õige jutt eks? Ometi häirivad mind väga need, kelle põhiargumendiks tasuta ühistranspordi vastu on see, et “ou mai gaad, siis hakkavad ju kõik parmud 24/7 bussis istuma.”

No ma ei tea, minu meelest sõidavad kodutud inimesed ka praegu bussiga. Mis neile ikka teha saab, raha neil trahvide maksmiseks nagunii ei ole ja ju siis on ka neil teinekord punktist A punkti B jõuda.

Ega ma ka just joovastuses õhku sisse ei ahmi, kui mõni veidikene tugevamate “aroomidega” inimene mu lähedale istub, kuid jumala eest, ma suudan selle ära kannatada näiteks eemale kõndides.

Mul on neist inimesest eelkõige kahju, ega nemad ju kõik ka selles kodutuks olemises ise süüdi ei ole. Mõned kindlasti, aga see on juba muu teema. Eriti kurb on minu meelest see, kui keegi kriiskama hakkab, et “jessake küll, visake see haisev olevus välja!”

Niiet jah, ma ei ole küll selle poolt, aga siiski kaugematel põhjustel kui see, et “prükkarid nüüd koheselt meelega meie trolle haisutama kukuvad”. Sest iga kord kui ma neid näen, siis ma alati mõtlen, et kas nad on kellegi vanaemad, vanaisad? Kas neil on lapsi? Kus nad ööbivad? Kas nad täna söönud on?

Ja noh siis kohe üldine küsimus takkaotsa, et kas inimestel enam südant sees ei olegi?

Loe ka neid postitusi!

3 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta tahanteada 24. märts 2012 at 12:56

    No samas võib sõimama ja mölisema hakata mitte parm, vaid mingi suvaline nolk, või lihtsalt pahur vanamees.

    Ma saan täitsa aru ka sinu seisukohast, aga kui mina oleksin selles olukorras olnud, siiis oleks mina ikkagi midagi ütlema läinud. Ei ole kunagi olnud selline, kes vaikselt kannataks. Eriti, kui keegi viisaka vanamehega sõimleb.

    Aga ma rõhutan veel, et ma ei olegi ühistranspordi POOLT. Vaid mulle ei meeldi see üleolev “ah ei taha mina nende parmudega koos istuda trollis”.

  • Avatar
    Vasta Revenga 24. märts 2012 at 08:26

    Normaalsed kodutud, kes aduvad, millised nad kõrvalolijaga võrreldes eluhetkel välja näevad ja tunduvad, ei pressi end ka selle kõrvalolija juurde, vaid ajavad vaikselt oma asja transas. Eile aga nägin sellist vaatepilti, mis arvatavasti siis veel rohkem kajastuma hakkab – parm istub vahekäigu pool, puhas ja viisakas pensionärihärra üritab siis akna poole istuda, kui parm seda eriti ropult sõimama hakkab. Sõimu tipuks oli kommentaar, et “eriti rõve on, kui sa, **********, end mu vastu hõõrud”. Ju siis mees läks talle vastu akna alla turnides. Siis röökis üle bussi sovjet-rossijast ja sellest, mis kangelane ta on. Mis sa teed sellisega? Politsei ei tule bussi taga ajama ja midagi ise sellisele öelda ei küll ei julge. Eriti kui ütlejaks võiks 22-aastane tibi olla. Kannata vaikselt ära ja looda, et lööma ei tule.
    Jah, sõidavad ka praegu sellised, kus iseenesest on praegu kuidagi rohkem õigust neid maha tõsta (kui jõud üle käib), siis aga on ta teeneline tallinlane ja ei tee temaga enam midagi. See jutt, et seadused kehtivad ka bussides praktikas midagi ei maksa.

    Andeks, kui liialt kuri tundun selle groteskse kirjeldusega, kuid see kogemus oli tõesti ebameeldiv.. kahjuks aga mitte esimene.

  • Avatar
    Vasta Anonüümne 23. märts 2012 at 16:53

    kui sind nende hais ei häiri, siis sõidasõida kui tahad. normaalsete lõhnatajudega inimesed ikka maksavad pileti eest ja ei veeda aega a-sotsioaalidega. kui ma seda tahaks, siis ma koliks balti jaama.