Uncategorized

…muidu tuleb politsei!*

16. aprill 2019

Ma olin ükskord poes, kus ema pidas maha suure võitluse oma lapsega. Ta tahtis poest ära minna, aga poiss tahtis mingeid asju veel vaadata ja keeldus tulemast. Kõigepealt tegi ema seda tavalist: “Okei, ma lähen siis ilma sinuta!” ja astus demonstratiivselt kolm sammu eemale. Laps muidugi ei teinud teist nägugi, mille peale ema tuli tagasi ja proovis veel paar korda seda “lähen minema” trikki. Ega jah, olen isegi sama asja proovinud, aga alati edutult. Kas kellegi lapsele see trikk iial mõjunud on? Hmm…

Ühesõnaga lõpuks käratas ema, et kui sa sõna ei kuula ja paha poiss oled, siis ma kutsun sulle politsei! Ei tea, kas poiss hakkas politseid kartma, või oli tal lihtsalt kemplemisest isu täis saanud, aga kurvalt lonkis ta emaga kaasa.

Muidugi on see lapsevanemaks olemine üks suur närvidemäng ja eks me kõik ütleme aeg-ajalt lastele midagi tobedat, mis tegelikult tõsi ei ole, aga see politseiga hirmutamine pani tegelikult mõtlema. Miks peaks maast-madalast lapsele kinnitama, et politsei on midagi, millega hirmutada. Pigem võiks ju lastele rääkida, et politsei tegeleb inimeste aitamisega ja kui on mingi probleem, ala kaod ära rahvamassis vms, siis politse poole võib alati pöörduda, kui mõnda nägema juhtud. Tundub tarbetu panna väikelast politseid pelgama – ega laps mingi paadunud kriminaal pole, et ta politseid kartma peaks või nii.

Ma olen triljon korda LEGO klotse kiitnud ja kiidan veel, sest reaalselt nendega on miljon mänguvõimalust. Mari hakkab küll Duplodest välja kasvama, aga kuna Lende oli kodus, siis ei tahtnud ta Friends’e kokku panem hakkama. Liiga väiksed tükid, mida Lende laiali tassida võib. Seega valis ta oma hunnikust välja politseikomplekti, mille kokku panemisel saime ka rääkida sellest, et mida politsei teeb, millal politseid kutsuda, KUIDAS politseid kutsuda jne.

Marile meeldib selliseid rollimänge mängida, mistõttu oli meil ülivahva koos mängida. Jälle korrutan nagu katkine plaat, et nii äge on, et Mari niiiii palju lobiseb. Kui me olime oma ühise mängu lõpetanud, siis ta veel pikalt mängis üksi edasi, rääkis kord politsei eest ja siis päti eest. Näha oli, et ta sai meie eelnevast vestlusest kenasti aru ja nüüd ta lobises juba omaette, et “Ei tohi teist noaga lüüa, muidu oled paha poiss, lähed vangi!”. ?

Ja ega Marta ka ei jäänud legolõbust ilma – talle küll klotse veel kätte ei anna, aga tema sai krabiseva pakendi kätte ja oli ka selle üle väga rõõmus ja õnnelik.

Meile saadeti LEGO poolt nii suur hunnik klotse, et ühe paki annan teile ka ära. Millist sooviksite? Ma arvan, et äkki see farm? Või tuletõrjemaja? Ah, teeme nii, et võitja ise valib, eks? Loosis osalemiseks polegi muud teha vaja, kui kommentaar jätta posti alla, kaasa rääkida ja niisama ilus inimene olla. Juba reedel teen loosi ära!

*Saime Legod kingiks

Loe ka neid postitusi!

205 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 19. aprill 2019 at 16:09

    Minu pojale meeldiks kindlasti tuletõrje komplekt. Ta võib lausa tunde logodega mängid. 🙂

  • Avatar
    Vasta Pauliine 19. aprill 2019 at 15:20

    Olen 23 aastane, aga ei ole kunagi isiklikku legode komplekti omanud, kuigi olen hull fänn 😀

  • Avatar
    Vasta Merit 18. aprill 2019 at 20:03

    Mu kolmele lapsele meeldib väga legodega mängida ja oleme neid juba omajagu soetanud ka , aga lego duplot meil pole ja ega need on üsna kallid ka et neid osta . Niiet soovime ka osaleda , äkki veab 😉

  • Avatar
    Vasta K. 18. aprill 2019 at 16:47

    Arvan, et mu venna lapsele meeldiks farmi komplekt 🙂

  • Avatar
    Vasta Ave 18. aprill 2019 at 16:35

    Minu tüdrukutele (peaaegu 4a ja 2a) oleks politsei komplekt ideaalne. Nii tore, et seal ka naispolitseinik olemas on. Poiss veel liiga noor duplode jaoks (3k), aga kasvab kiirelt ?

  • Avatar
    Vasta Helen 18. aprill 2019 at 08:51

    Mu väiksem tütar on Lego Duplo jaoks sobivas vanuses, kuid kodus nendega suurt ei mängi. Suurem laps oli ja on rohkem legode fänn, tema mängib nüüd tavaliste legodega.
    Ma olin sellega juba leppinud, et ju siis väiksem ongi nuku- ja rollimängude usku ja ei lähe talle need legod nii väga peale. Kuni eile käisin lasteaias tema arenguvestlusel, kus õpetajad rääkisid tema lemmik mängudest lasteaias ja nimekirjas esimene oli LEGO DUPLO. Olin väga üllatunud ja küsisin veel üle selle kohta, sest kodus seda küll näha pole. Võib-olla on kodused legod tema jaoks igavad ja tahaks lihtsalt uusi põnevaid tegelasi ja klotse, millest vingemaid asju ehitada? 🙂
    Võidu korral annaksime uuele komplektile võimaluse ja loodaksin, et ka kodus saaks lego mäng uue hoo sisse! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaija 17. aprill 2019 at 21:51

    Oi mul vanem laps fännab Legosid! Aga kui loosiõnn naerataks, annaks farmikomplekti nooremale pojale, sest tal veel oma Lego pole ja vanem vend kipub kadetsema.

  • Avatar
    Vasta Maarja 17. aprill 2019 at 21:20

    Tuletõrje LEGO meeldiks kõigile kolmele lapsele.

  • Avatar
    Vasta Merit Eier 17. aprill 2019 at 21:06

    Kui ma peaks mingi ime läbi võitma, oleks valiku tegemine keeruline, sest loomad on Mari-Anni suured lemmikud, aga tuletõrjujana töötab vanaisa ?

  • Avatar
    Vasta GA 17. aprill 2019 at 20:47

    Ma juba ootan seda aega, kui mu laps legodega mängima hakkab, sest siis saan ise ka mängida nendega. ?

    • Avatar
      Vasta Nete 18. aprill 2019 at 14:17

      Mu beebile meeldiks ka Lego Duplo väga, missest et paari aasta pärast alles sellest aru saaks. ??

  • Avatar
    Vasta Roosi 17. aprill 2019 at 20:42

    Ohoo, mu põnnile oleks küll uus Duplo puhas rõõm . Ahjaa, politsei vastu poleks meil midagi. Ma pean silmas muidugi lego, mitte reaalseid konstaableid.

  • Avatar
    Vasta Geidi 17. aprill 2019 at 19:10

    Ma olen niisama ilus oma laste legode keskel. Ok siin on abikaasa omasid ka. APPI Ma olen me peres ainuke, kel pole oma lego 🙁

    • Avatar
      Vasta Siret 17. aprill 2019 at 22:20

      Meie perele kuluks kindlasti üks duplo lego ära 🙂

  • Avatar
    Vasta MG 17. aprill 2019 at 18:41

    Me lubame, et hakkame nüpeldama ? Ja siis poiss naerab suure suuga, sest ega ta ei tea, mida see sõna tähendab aga kõlab naljakalt. Me ise ka ei mäleta, kust see sõna meile sõnavarasse tuli aga jah, kui a’la hambaid ei lähe pesema, siis ohkame, et tuleb ikka nüpeldama hakata ? Muidugi seeeeee ei aita 1g ka mitte aga võtab meilt pinge maha ja jaksame edasi jaurata.

  • Avatar
    Vasta Marju 17. aprill 2019 at 18:36

    Meie võtaksime farmi, talutööd lähevad minu kahesele poisile praegu väga peale. Tuletõrjeauto ja rong meil olemas. Juba nende kahe komplektiga saab nii palju mängida ja kombineerida.

  • Avatar
    Vasta Liis 17. aprill 2019 at 17:27

    Minu pisikesele preilile oleks Duplo komplekt väga super sünnipäeva kingitus.

  • Avatar
    Vasta E# 17. aprill 2019 at 14:19

    Meil vanema (3a) lapsega mõjub väga hästi see, et emme läheb edasi ja ta tuleb kenasti kaasa. Samuti annab enamus asju temaga läbi rääkida ja ta kuulab edukalt (eakohaselt) sõna. Väiksemale (1a) ei mõju küll miskit. Seda isekust ei mõjuta ükski moosimine, ähvardamine või minema jalutamine.
    Meie kaks väänikut oleks tuletõrjemaja üle kindlasti õnnelikud.

  • Avatar
    Vasta Kadri 17. aprill 2019 at 12:43

    Minu kahene poisiklutt armastab ka väga legosid, nii et võidu korral valiksime kas tuletõrjemaja või politseikomplekti. ?

  • Avatar
    Vasta Elis 17. aprill 2019 at 08:58

    Minu neiule (2 a 9 k) praegu meeldivad ka väga kõik politsei, kiirabi ja tuletõrjega seonduv seega meie valik oleks võidukorral tuletõrjemaja ?

  • Avatar
    Vasta Kats 17. aprill 2019 at 08:42

    Laulasmaa kool kutsus oma esimese klassi koerust teinud lastele politsei :D. No vast ikka niisama rääkima.. aga jah. Praktiseeritakse. Ma kujutan ette, kui nt ühte nendest lastest on maast madalast vanemad hirmutanud politseiga ja siis äkki kutsuti talle koolis politsei. Must huumor 😀

  • Avatar
    Vasta S. 17. aprill 2019 at 07:54

    Jajajaa, legod meie suured lemmikud!

    Politsei ja korrakaitsjate osa pealt nõustun, ei tohiks lapsi nendega hirmutada. Siiski, endalgi alati käib jõnks läbi, kui neid sõites näen. Kohe kontrollin kiirust, turvavööd ja kas tuled põlevad jms, kuigi ma huligaan ei ole, aga mingi alateadvuslik hirm on ikka (äkki ongi lapsepõlvest?!?)

  • Avatar
    Vasta Marge Kask 17. aprill 2019 at 07:50

    Osalen ka loosis.Meil on neid lapsi veel 3 kes duplotega mängivad.4-aastane tüdruk ja 6-aastased kaksikud.Neljas laps on küll jh duplotest välja kasvanud .osalen loosis

  • Avatar
    Vasta Pille-Riin 17. aprill 2019 at 07:15

    Osalen loosis 🙂

  • Avatar
    Vasta Eleri 17. aprill 2019 at 07:09

    Minu väike tegelane on samuti suur Duplo fänn, ta oleks kindlasti väga rõõmus, kui uue komplekti omanikuks saaks 🙂

  • Avatar
    Vasta L 16. aprill 2019 at 23:59

    Osalen loosis 🙂

  • Avatar
    Vasta Helen 16. aprill 2019 at 22:50

    Me otseselt ei hirmutagi, ei taha et lapsed peaks elama hirmus..
    Nägin oma esimese lapse pealt ära kui hull asi on hirm.. Oli tooaeg 4-jane ja täiesti müstilisel põhjusel hakkas kartma turvamehi. Miks? Ma ei tea . Siiani ta ei tea isegi miks olid turvamehed tema jaoks õudsad siiani pelgab natuke, aga ei miskit hullu.. Aga tookord ei olnud nõus minema ühtegi poodi kus on turvamees.. Ja kui kavalusega saigi ta meelitatud poodi siis oli näha kui hirmul oli laps. Seega ei ole kunagi hirmutanud kellegagi ja ei tee seda ka nüüd.
    Kui vaja korrale kutsuda siis räägime. Paneme kõik segavad faktorid ära(telekas jne) ja kui ei siis tuleb mingi keeld ( multikad, ükspäev ei lähe sõpradega välja- see juhul kui tõesti on mindud nii ülepiiri) õnneks poes ja mujal on super lapsed mul. Teavad et saavad 1 asja valida ja see kõik. Üldjuhul siis võtavad kas üllatusmuna või kõrrejoogi.. Ja 1 kord kuus saavad ka uue mänguasja valida ise.. (Emme ikka vahel üllatab ka asjadega)
    Ja legodest oleks mu lapsed vaimustuses

  • Avatar
    Vasta Merilin 16. aprill 2019 at 22:09

    Legod on tõesti ajatud ja igale vanusele. Meie kutt just hakkab nendega tegutsema ja oi kui pikalt on tal nendega aega mängida 🙂

    • Avatar
      Vasta Annika 17. aprill 2019 at 05:42

      Olen sama meelt, et politseiga hirmutamine ei tule lapsele kasuks. Just sellepärast, et kui on vaja abi siis laps ei seosta seda kohe halvaga.
      Sama asi ka arstidega. Olen kuulnud emasid ütlemas, et kui hambaid ei pese siis viin su hambaarstile. Mis on küll ühtpidi õige, sinna laps siis mingi aeg kindlasti peab minema, aga samas teisiti teed sellega endale karuteene kui ükskord arstile mineku peab ette võtma.
      Ma ise ka vahel ikka üritan lapsi korrale kutsuda. Kõige tavalisemad repliigid siis:
      -kui sa neid asju ära ei korista siis enam kommi emme ei osta.
      -pane riided tagasi kappi, alles siis saad minna vanni.
      – poes: kui jonnima hakkad siis järgmine kord poodi kaasa ei saa/ panen asjad tagasi lettidele ja me läheme autosse.
      Õnneks poes jonnimine lõppes esimese korra üritamisega. Poiss viskas ennast poodi minnes põrandale, kuna meil oli kiire ja me ei lasknud lastel võtta endale laste käru ja mees läks kohe lastega autosse ootama nii kaua kui ma hädavajalikud asjad âra ostsin ja pärast seda lõppes jonnimine poes.
      Kahe 2,5 aastase lapse emana jääb vahel küll tunne, et terve päeva vestlus käib ainult kompromisside saavutamises ja tegevuste väljapinnimises, aga eks see vanus ongi selline.
      Legod on aga meie peres ka lemmikud. Duplod enam ei ole nii huvitavad, rohkem ehitatalse nende väikestega.

  • Avatar
    Vasta RITA 16. aprill 2019 at 21:17

    Meil on täitsa igasugused võttad olnud keelamiseks &korrale kutsumiseks. Oleme isegi poes ta vaateväljast eemale läinud.. tema vastulause meile on “Lapsevanemad ei tohi last üksi jätta”, “Emmed ja issid ei tohi pahandada”, “Emme peab lapsele ostma, lubama, andma” ??
    Põhimõtteliselt nagu õige ka ju ?

    Põhiline asi mis ikkagi aidanud on “Ma loen kolmeni” , ning kahe ajal juba kuulab sõna, mossitab aga ikka kuulab ?

    LEgo loosist võtame ka osa ?

  • Avatar
    Vasta Renna 16. aprill 2019 at 21:12

    Praegu laps kahene ja otsest korralekutsumist ei vaja. Vajadusel kasutame äraostmist kõrrejoogiga, toimib alati ?
    Tuleviku väljavaateid ei kujuta hetkel ette ka mitte.

  • Avatar
    Vasta nimeta 16. aprill 2019 at 20:55

    See politseiga hirmutamine… Minu pojale tekitati sedasi lasteaias aastateks trauma. Kasvataja leidis, et laps ei tohi ukse vahel vaadata, kuidas lauda kaetakse, ja ütles, et kutsun politsei. Laps kartis pärast seda politseid paaniliselt ka koolis. Nii rollimänge, politseinikke, keda kutsuti kooli turvalisusest rääkima kui ka lähisugulast, kes selles ametis töötas.

  • Avatar
    Vasta Liina 16. aprill 2019 at 20:33

    Meil toimib kolme minuti rahunemine pingil. Panen aja tiksuma rahunemustoolil.istub 3 minutit. Selleks ajaks emotsioonid lahtunud ja saab rahulikult rääkida. Poes väga ei käi lasteha, aga pole probleemi olnud siiani. Osalen loosis ka.

  • Avatar
    Vasta Mari 16. aprill 2019 at 20:28

    Üks kolmene oleks väga õnnelik, mõne uue lego komplekti üle ja ema rõõmustaks ka. Legod on meie pere lemmik mänguasjad.

  • Avatar
    Vasta Janely 16. aprill 2019 at 20:07

    Kus sul nüüd tuleb postitusi nagu seeni peale vihma ? ma ei jõua järge pidada enam ?

    Aga igastahes, mu põnn oleks küll väga õnnelik legode üle ?

    • Avatar
      Vasta Janely 16. aprill 2019 at 20:09

      A ja tahtsin veel öelda, et tegelikult ju hirmutatakse ka nii, et “pane turvavöö kinni, muidu politsei teeb trahvi” fakt on aga see et tutvavöö on ju eelkõige turvalisuse pärast mitte politseile näitamiseks ?

  • Avatar
    Vasta Anu 16. aprill 2019 at 19:57

    Esimene laps ei nõudnud väiksena kunagi midagi poest – oli selline tõsine nagu väike täiskasvanu 😀 Teine laps oli nii häbelik, et ei julgenud poes kunagi küsida :D, KOlmas laps üritas korr visates ennast keset poodi pikali ja hakkas röökima aga samal ajal juhtus mööda minema lasteaia kasvataja kes ütles talle imestunud häälega, et Kuule Sass kas sul häbi ei ole – nii suur poiss ju? Te ei usu aga see mõjus nii, et poiss ei nõua siiamaani mult midagi poes enam 😀 Aga vot see neljas ja nüüdseks pesamuna kes on kõige rohkem hellitatud ja kõige kangem – vot see on paras frukt. Ta on kõikvõimalike nippe katsetanud. Nüüdseks mõjub meil kaks asja. Esiteks luban rääkida tema käitumisest issile. Ma ei tea miks aga see talle ei meeldi miskipärast ja kuulab siis alati. Issi ei ole meil üldse kuri aga on konkreetne. Vb seepärast ta selline autoriteet ongi lapsele. Teine variant on see, et lepime enne poodi minekut kokku kas laps saab endale midagi või ei ja mida. Siis jääb see poes kemplemine ära ja ostlemine lapsega on stressivaba 🙂

    Osaleme ka loosis 😉

  • Avatar
    Vasta Kristel 16. aprill 2019 at 19:28

    Soovin võita lastele lego.

  • Avatar
    Vasta liisa 16. aprill 2019 at 18:55

    Meile sobiks see tuletõrjemaja. Poiss on suur fänn 🙂

  • Avatar
    Vasta G 16. aprill 2019 at 18:17

    Pole veel selles olukorras olnud, aga hetkel mõtlen, et üritaksin reaalselt olukorda selgitada. Aga no lapsevanemad üldse mõtlevad palju eksole… ja siis lapsed naeravad selle üle 😀 valiksin midagi sobikiku poisile 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. aprill 2019 at 18:10

    Last veel korralr pole pidanud kutsuma, on teine alles 4 kuune. Tulevikus siiski politseiga ähvardada küll ei taha. Nagu kirjutasid, laps peaks pigem neilt vajadusel abi saama.

  • Avatar
    Vasta Anna 16. aprill 2019 at 18:03

    Mul 4a on juba peaaegu mõistlik inimene, kuid tuleb ka temaga ette keelamist jmt. Parim, millega olen välja suutnud tulla ja millel on mõju on see, kui hakkan mossitama ja ütlen, et ma pole enam ta sõber 😀 Siis on poisil kohe hirm naha vahel, sest tema tahab ikka sõber olla.
    Aga mees rääkis täna, et hommikul oli terve ilm lapse playmobili jubinaid täis ja loomulikult ta neid koristada ei kavatsenud. Mingi hetk võttis siis mees harja ja kühvli ja hakkas neid jubinaid kokku pühkima ja siis oli küll kribinal krabinal poisiklutt püsti ja koristamas 😀
    Aga üldiselt ma pigem ennetan(nii palju, kui võimalik) tülisid.

  • Avatar
    Vasta Karoline 16. aprill 2019 at 17:42

    Ma pole ka kunagi aru saanud, miks keegi politseiga lapsi hirmutab, või üldse millegi muuga ka, jube. 😀 Räägin nii nagu asi on, miks midagi ei saa või vaja kuskilt ära minna, õnneks laps on mõistlik ja saab aru.

  • Avatar
    Vasta Mari-Ann 16. aprill 2019 at 17:21

    Esimest last me ikka ka kutsusime eriti just poes korrale ”politsei jutuga” ja eriti tore, kui môni politsei läheduses oli. Poissi seevaastu turvameestega. Aga teema on ikka sama, et keegi vôimuesindaja see peab olema, kui muu rahulil jutt ei aitta.

  • Avatar
    Vasta Kati 16. aprill 2019 at 17:19

    Farmi lego oleks äge?

  • Avatar
    Vasta Piret 16. aprill 2019 at 16:42

    No neid juhtumeid on oi kui erinevaid, kus korrale vaja kutsuda, aga…
    Enamjaolt üritan rääkida nii, nagu asi on. Poes, kui miskit tahab, siis ütlen sul pole vaja seda, sest sul kodus on või et, me peame minema, muidu jääme sinna ja sinna hiljaks ja siis juhtub see ja see. Ehk siis püüan rääkida päriselt, mis on tagajärjed või põhjused. Kolmas laps praegu Lende vanune ja võun enda laste pealt öelda, et 90% töötab, saavad aru küll. Ise peab alati rahulik olema ka. 10% võtan lapse kaenlasse lihtsalt ja lähen. Nutku või karjugu, ei põe üldse neid pilkejuhtumeid, mida saan teistelt inimestelt……juu nad pile veel lapsevanemad ?

  • Avatar
    Vasta ML 16. aprill 2019 at 16:34

    Pole kunagi aru saanud, miks lapsi politseiga hirmutatakse, tuleks ikka rääkida reaalselt millega politsei tegeleb. Sooviks poisile ehitamiseks tuletõrjemaja ja noh õde aitab seda veel ainult lammutada 😀

  • Avatar
    Vasta Yutulind 16. aprill 2019 at 16:27

    mul pole legosid …poiss 2a tüdruk 5a

    • Avatar
      Vasta Janeli 16. aprill 2019 at 20:11

      Legod on lahedad ja neid on alati juurde vaja!

    • Avatar
      Vasta Maarja 16. aprill 2019 at 21:48

      Politseiga hirmutamine on ikka päris hull. Mul reaalselt oli juhtum lasteaias, kus üks tüdruk võttis teiselt lapselt palli ära. Möödaminev vanem meesterahvas nägi seda ja hakkas läbi aia tüdrukut sõimama. Küsis, et kas ta on pätt ja ähvardas talle politsei kutsuda. Mees võttis demonstratiivselt veel telefonigi taskust välja. Vaene tüdruk oli juhtumist šokis- terve õhtu istus minu juures pingil ja värises.
      Seega leian ise, et korrale kutsumiseks on palju teisigi võimalusi. Hirmutamine jätab lapsele jälje.

      Olen kuulnud, et paljud vanemad ütlevad lastele nii: Kui emmel on palgapäev, siis emme ostab sulle selle mänguasja?

  • Avatar
    Vasta Triin Nõmme 16. aprill 2019 at 16:22

    Osalen ka loosis. Meie 2 se lemmikmängud on Legodega just täna vaatasin, et võiks midagi huvitavat osta, meil ainult tavalised aga midagi vahvat kuluks väga ära. Ja püüame jonnituure niimoodi kokkuleppeid tehes ära hoida. Näiteks poes lepime kokku, et valib ühe asja ja jonnida ei tohi muidu teinekord me ei saa koos poodi minna jne. Veel toimib aga keeruline nende 2 aastastega ikka, peab leidlik olema.

    • Avatar
      Vasta Kadi 16. aprill 2019 at 19:57

      Mina ütlen poes lapsele, et see on nii kallis ja seda me ei saa osta. – toimib ?Lego duplod on minu laste lemmikud ?

  • Avatar
    Vasta Liis 16. aprill 2019 at 15:32

    Mina tahan lego duplot oma lastele. Kõrini on, et ma kunagi midagi ei võida!

  • Avatar
    Vasta P 16. aprill 2019 at 15:25

    Kui lapsed väiksemad olid, siis kõndisin mitu korda poest välja nendega kui asi hulluks läks või hoiatasin, et järgmisel korral kaasa ei võta – siis järgmine kord poodi minnes andsin kõva häälega teada ka, et lähen ja seletasin, et novot eelmine kord käitusid nii ja nüüd seekord ma sind kaasa võtta ei saa. Päris hästi mõjus 😀

    • Avatar
      Vasta L 17. aprill 2019 at 07:39

      Meil ainuke asi mis toimib on arvuti aja ära jätmine. Pesamunal läheks juba klotse tarvis 🙂

  • Avatar
    Vasta R 16. aprill 2019 at 15:14

    Koos lapsega tõime tuppa vitsa ja jonni puhul aitab hetkel vitsa poole osutamisest, vaatab mis edasi saab. Head lapsed need kasvavad vitsata….

  • Avatar
    Vasta Mammu 16. aprill 2019 at 15:12

    Soovin osaleda loosis. Legosid pole kunagi palju. Ja õnneks on nad hävimatud, kestavad mitu põlve ?

  • Avatar
    Vasta Kristina 16. aprill 2019 at 15:10

    Soovin osaleda. Lapsi poes politsei kutsumisega ei ähvarda aga turvamehega küll ? Tegelt, olen korra maininud poes, et kui kõvahäälset jonnimist ei jäta siis tuleb turvamees ja käsib meil poest lahkuda.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 16. aprill 2019 at 15:04

    Oh sa jutt, kui palju kommentaare, kui midagi jagad???

  • Avatar
    Vasta Merilyn 16. aprill 2019 at 14:59

    Mul on tunne, et ka nö tavalaste puhul võiks kasutada erivajadustega lastele lähenemist. Nt autistidega töös on väga vajalik planeerimine ja see, et laps teaks, mis tegevus järgmisena tuleb. Nii jääb ära ootamatus ja sellega kaasnev stress ja ärrituvus. Ehk siis ma annaks lapsele ajalise piirangu, et 2minutit saad veel vaadata, vaadaku koik lemmikasjad ära ja siis peame minema. Või paned telefoni taimerile ja ütles et 2min pärast kui telefon heliseb, siis peame minema. Politseiga ähvardada pole vaja 😀

    Lego loosis sooviks küll osaleda ?

  • Avatar
    Vasta Ülle 16. aprill 2019 at 14:51

    Oleme kasutanud natuke leebemat varianti, et NAABER kutsub politsei kui kohe vaikus ja rahu ei saabu..õnneks need on olnud harvemad olukorrad, mil möll väljub juba kontrolli alt. õnneks meie peres eesti politseid austatakse ja 7 aastase Rico tulevane unistuste töökoht asub ka politseis.

  • Avatar
    Vasta Jaana 16. aprill 2019 at 14:46

    Oi, minu poja sai just 2 ja talle täiega meeldib legodega mängida. Kodus tal aga neid väga ei olegi ja sünnipäevaks ka midagi nii kallist osta ei raatsinud;( Paar päeva hiljaks jäänud sünnipäeva kingituseks oleks farmikomplekt küll super! Ehk soosib loosiõnn just nüüd meid!

  • Avatar
    Vasta E.e. 16. aprill 2019 at 14:40

    Soovin loosis osaleda 🙂

    Tühje ähvardusi üritan lapsega mitte kasutada, väldin teadlikult igasugu äraminemise ja lapse üksi jätmise jutte. Küll aga olen politseist paar korda juttu teinud seoses turvatooliga, kui laps kinniolemise vastu protestinud on. Loomulikult pole turvatool politsei pärast, aga lapsele on see selgitus lihtsam kui ohutuse teema.

  • Avatar
    Vasta Merka 16. aprill 2019 at 14:34

    Mina olen oma lapsele (viie aastasele) selgeks teinud ,et politsei tuleb kutsuda siis kui midagi on väga pahasti aga samas ka hirmutan politseiga kuna on “reeglid” millest kinni pidada ja kui laps ei kuula siis politsei tuleb ja noomib 🙂 ja legod on poisi lemmikud 🙂

  • Avatar
    Vasta Helika 16. aprill 2019 at 14:21

    Kaheaastane tütar ütles just, et emme pane telefon käest peitu ära. Ütlesin, et oota, ma osalen lego loosimises ja sain minuti ajapikendust, sest ta leidis, et legosid oleks vaja küll. ?

  • Avatar
    Vasta Jessica 16. aprill 2019 at 14:20

    Meil lapsel hetkel see “kohutav kahene” periood ja vahel korrale kutsuda ikka päris keeruline. Tean küll,et ka kōige suurema jonniga pean ise rahulikuks jääma(mis vahel tundub võimatu) ja siis rahuneb ka laps maha. Aga alati ei ole nii,vahel proovi nii hea kui halvaga,aga ei aita midagi. Viimasel ajal olen last korrale kutsunud sellega,kui saadan ta oma tuppa või ei tee temast välja,enne kui maha rahuneb. Veel olen märganud,et saan lapse jonnist võitu kui hakkan laulma ?
    Lego Duplod meeldivad talle väga ja kui peaksime võitma,oleks väike preemia kui on hea laps 🙂

  • Avatar
    Vasta Jana 16. aprill 2019 at 14:13

    Mina töötan politseinikuna ja leian, et politsei ei peaks olema see, kellega lapsi hirmutatakse. Pigem julgustada, et politsei on laste aitamiseks ja nende poole võib pöörduda. Need alaealised, kes politsei poolt kinnipidamisel jooksu tahavad panna, võivadki olla need vanemate poolt ära hirmutatud lapsed? Räägin ise ka lastega vesteldes, et mul on samamoodi lapsed ja käin tööl nagu mõni teine ema, ainult selle vahega et tööriietus on sinist värvi?

  • Avatar
    Vasta Kats. 16. aprill 2019 at 14:11

    Osaleks ka. Mul tegelikult laps veel nii väike, et egas ta nendega miskit teha ei oska veel, aga paneks kappi õiget aega ootama. Legod, mitte lapse. 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Merlin 16. aprill 2019 at 14:08

    Soovin loosis osaleda ?

  • Avatar
    Vasta M 16. aprill 2019 at 14:07

    Minule ei pidanud isegi “lähen minema” trikki tegema, sest olin nii memmekas ja kardsin ise täiega kaduda… Ja legosi tahaks nüüd küll, kunagi sõbrannaga tegime väikestest legodest terve linna (kino, kodud, restoran, pank, linnapea jne) koos maksusüsteemi ja kõigega 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 16. aprill 2019 at 13:56

    Meie peres ka üldiselt mõttetu ähvardamisega asju ei aeta, pigem ikka pidev selgitamine. Ja kui ongi millegagi hoiatatud, siis on see midagi reaalset ja hoiatusele järgnebki lubatud asi. Näiteks kui laps taob tassi kõvasti vastu lauda, siis ütlen esmalt, et “palun ära tao tassi, tass läheb katki”. Kui ei piisa siis ütlen uuesti “pane tass vaikselt lauale” ja kui sellega tegevus ei lõppe, siis lõpuks tuleb midagi sellist, et “ma panen tassi ära, kui sa seda taod” ja siis on kaks varianti, kas tegevus lõpetatakse ja kiidan või võtangi tassi ära. Ja rohkem kemplemist ei järgne. Enamasti saame päris hästi kokkuleppele. Tassi näide veits lamp, mul paremat ei tulnud pähe hetkel :D. Aga duplo üle rõõmustaks piiga kindlasti!

  • Avatar
    Vasta Annika 16. aprill 2019 at 13:56

    Me politseiga ei ole ähvardanud, sest tõesti muidu laps hädaolukorras ei julgegi politsei poole pöörduda.
    Politsei püüab pätte, valvab korda ja on abiks kui vaja.
    Aga ähvardanud olen ka ära kõndimisega mis töötab umbes 2% kordadest ? Ähvardan mis ma ähvardan aga lõpuks seisan ikka mänguasjade vahekäigus ja ootan et noorhärra lõpetaks lelude imetlemise ?
    Aga Lego loosis sooviks küll osaleda.

  • Avatar
    Vasta Kersti 16. aprill 2019 at 13:27

    Meil on autos olnud juttu politseist, et kui laps ilusti ei istu siis tuleb politsei. Ja me ei jõua õigeks ajaks sinna kuhu vaja. Niisma vist poliseiga küll ähvardama ei hakka pigem ikka et sa ei saa seda või teist kuisa korralikult ei käitu. Ja kindlast on hea kui ka arutada ja lapsele seletada mida ta valesti tegi.

    Oi neid klotse oleks meil just vaja alles eile kurtis laps et tal on klotse puudu. Meil ehitatakse ka igasuguseid asju põhiline on kahekordne maja kus all elavad loomad ja üleval inimesed ?

  • Avatar
    Vasta Meryliz Essa 16. aprill 2019 at 13:21

    Peame hakkama koheselt uusi ja huvitavaid asju välja mõtlema, millega tegeleda, et lapsel läheks jonnimine meelest 🙂 me hetkel ainult jonnime, pahandustega ei tegela, me 1 aastased 3 kuused 🙂

  • Avatar
    Vasta eff 16. aprill 2019 at 13:21

    SOOVIN osaleda 😉
    korrale kutsun sellega ,et karistuseks mitme kordse hoiatamise järel jätan lapse millegist ilma …mänguaeg arvutis näiteks ,algul jonn aga parim ,mis toimib 😉

  • Avatar
    Vasta Annabel 16. aprill 2019 at 13:16

    Soovin osaleda

  • Avatar
    Vasta Jaanika 16. aprill 2019 at 13:13

    ?? Selle korrale kutsumisega meie lastel vist ei mõju miskit ??. Tuleb iga eaga kaasa vist perioode mis tuleb üle elad ?. Aga loosis osaleks ikka. Mul kaks mugulat mängiks hea meelega ja kolmas beebs kasvab peale ?

  • Avatar
    Vasta Teele 16. aprill 2019 at 12:58

    Mina keeldusid ja ähvardusi heaks ei kiida. Lapsele tuleb selgeks teha, et see, kes tööl käib ja raha teenib, selle sõna maksab. Kui vanemad ütlevad ei, siis nii on. Kui lapsel endal piisavalt raha (kogutud) ei ole, siis ei saa (kui just ei ole vajalik asi, sünnipäev vms).

  • Avatar
    Vasta Helen 16. aprill 2019 at 12:56

    Soovin osaleda.:)

  • Avatar
    Vasta KV 16. aprill 2019 at 12:52

    Hetkel poja veel nii väike, et saab aru ainult Ei tohi-st. Seletamisest veel aru ei saa. Aga Lego Duplod meeldivad väga.

  • Avatar
    Vasta Kerstin 16. aprill 2019 at 12:49

    Meil Marta (1.8a) huvitub järjest enam duplodest, vahel mängib päris pikalt omaette, aga emmega koos on eriti tore! Sooviks loosis osaleda!

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. aprill 2019 at 12:43

    Olen samuti last turvamehega hirmutanud. Samas pole see ôige aga aitab kui muu eiaita 😉 peaks ka selle seletustoo ette vôtma 🙂

  • Avatar
    Vasta Karmen 16. aprill 2019 at 12:42

    Mina 2 aastastega räägin asjad läbi aga see tähendab ka seda et mitu x ikka ? Politseiga ähvardamist samuti ei poolda ?

    • Avatar
      Vasta Ragne 16. aprill 2019 at 12:57

      Hetkel pisemaga ikka vahel toimib see ka et muidu emme läheb üksi ära, ja tal kohe teine sünnipäev ja rõõmustaks uue lego üle kindlasti 🙂

    • Avatar
      Vasta Kersti 16. aprill 2019 at 13:25

      Meil on autos olnud juttu politseist, et kui laps ilusti ei istu siis tuleb politsei. Ja me ei jõua õigeks ajaks sinna kuhu vaja. Niisma vist poliseiga küll ähvardama ei hakka pigem ikka et sa ei saa seda või teist kuisa korralikult ei käitu. Ja kindlast on hea kui ka arutada ja lapsele seletada mida ta valesti tegi.

      Oi neid klotse oleks meil just vaja alles eile kurtis laps et tal on klotse poodu. Meil ehitatakse ka igasuguseid asju põhiline on kahekordne maja kus all elavad loomad ja üleval inimesed ?

  • Avatar
    Vasta Sirle S 16. aprill 2019 at 12:41

    Mina mäletan oma lapsepõlvest, et meid hirmutati kolliga. Ei tohi nii teha, muidu tuleb koll ja viib su ära! Ja see oli nii vale meetod, sest me kõik lastest hakkasime koletisi kartma, See päädis isegi sellega, et üks väikevendadest ei julgenud teises maja pooles WC muidu käia kui lauldes, ta arvas, et kui kõva laulujoru teeb, siis kollid ei tule. Meil kõigil oli väiksena raskusi magama jäämisega ja pimedusega, sest me nii kartsime neid kolle, kes meid minema pidid viima! Lisaks nägime õudusunenägusid neist kollidest. Kui me suuremaks sirgusime ja kollidega ähvardamine enam ei toiminud, siis tuli järgmine moodus. Ema ütles, et kui me riidleme ja halvasti käitume, siis ta läheb ise minema. Me olime piisavalt õrna hingega ja me reaalselt kartsime, et ema lähebki minema ja enam tagasi ei tule. Isaga meil head läbi saamist ei olnud, seega oli see ema ära minek ju kõige hullem, mida me karta oskasime. Aga hirmuga ei peaks lapsi kasvatama! See keerab laste psüühika täitsa tuksi! Lastele saab täitsa inimlikult ju ka seletada, miks mingeid asju teha ei tohi, kasvõi läbi mängu!
    Duplode kohapealt seda, et need on ikka tänuväärt mänguasjad. Esimese komplekti sai pisike neiu 1a 2k ja need on siiani ta lemmikud. Tema pisike õde, kes on alla aasta samuti mängib nendega hoolega, küll rohkem juba kokkupandud asjade lõhkumist aga siiski – mäng on ka see! Variante, mida mängida ja mida ehitada annab LEGO Duplo sadu kui mitte rohkem ning mida rohkem erinevaid komplekte kokku panna, seda suuremaks võimalused lähevad! Me oleksime väikeste tirtsudega küll õnnelikud kui saaksime uue komplekti juurde!

  • Avatar
    Vasta Merli 16. aprill 2019 at 12:40

    Mulle ei meeldi ka, kui lapsi hirmutatakse asjata. Lisaks politseile hirmutatakse ka arsti/süstiga, mis veel eriti nõme, sest lapsed peavad arstikontrollis käima, kus võib-olla võetakse verd/vaktsineeritakse. Siis veel ka kõiksugu kollidega hirmutamine, mille tagajärjel kardab laps pimedat/üksi olla. Oma lapsele räägin nii nagu asi on, mis on politsei ja arstide ülesanded.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. aprill 2019 at 12:40

    Minu meelest on ka nii lahe kui laps juba nii suur, et saab koos mõtestatult mängida! See lobisemine ja omad jutud ja lõputud MIKS? küsimused. Nii lahe! Legod on selles osas tõesti imelised, et kotd tahad rollimänge, siis maju või linnu ehitada ja maailma asju seletada. Nii fännan koos lapsega legotamist! Jeii!

  • Avatar
    Vasta Gellu 16. aprill 2019 at 12:37

    Ma olen ka seda “ma lähen minema” trikki teinud palju. Kui laps oli umbes 2-3 aastane, siis toimis isegi. Vahel viskas jonniga pikali ka end, aga siis tavaliselt ütlesin, et sina pikuta siin edasi rahulikult, ma lähen otsin piima vms nii kaua ning jalutasin eemale. ? Siis alati kargas püsti ja tuli järgi.

    Aga poja mul nüüd viiene ja hull legofänn. Kogub praegu raha, et endale üks 120eurone lego osta. Ütles, et ta peab suvel ikka väga palju marju aitama korjata meil, et raha teenida. ? Talle väga meeldivad politseilegod ja üldse operatiivsõidukiteteemalised autod ja asjad on meil popid. Ehk loosiõnn naeratab. 🙂

  • Avatar
    Vasta Katariin 16. aprill 2019 at 12:33

    Politsei võiks tõesti ikka olla see, kelle poole laps julgeks pöörduda kui on ära kadunud vms. Seega on selline ähvardamine minu arvates päris tobe. Samas mu enda putukas on hetkel veel selles eas, et vajadusel käib jõud üle ja saab süles minema tassida ohtlikust kohast. Ega ei tea, äkki tulevikus pean ise ka mingeid karme ähvardusi välja mõtlema 😀

  • Avatar
    Vasta Doris 16. aprill 2019 at 12:33

    Minu poja veel nii väike (1a3k), et kraban kaenlasse ? aga duplod meeldivad talle juba küll ?

  • Avatar
    Vasta tiina 16. aprill 2019 at 12:31

    Mul vahel isegi toimib see lapse juurest äraminek. Aga mitte alati. Ja rohkem suurema pojaga. Pisem ei saa veel päris aru, mis tähendab kuhugi ilma emmeta jääda. Üldiselt seda varianti kasutades ma juba tean ette, et 60% tõenäosusega see ei toimi 😀 Toimivad mingid muud seletused, a’la tuletan meelde, milleks tulime, kuhu edasi vaja jõuda, pakun, et ta võib mul aidata asju korvi laduda jms. Või võtan lihtsalt käest kinni ja justkiu veidi talutan ta eemale, kuni mõtted mujale saab. Politseiga oma last ei hirmuta, küll aga on mul tuttavaid, kes seda teevad. See on mulle ka alati veider tundunud, aga alati on neis vanemais näha mingit meeleheidet, et no ausõna, mõistus otsas ja see nagu viimane õlekõrs, mis töötab. Miks see töötab? Ma ei tea. Kui ma oma last politseiga “hirmutaks”, siis ta ilmselt ütleks mulle midagi mega loogilist, a’la, politseid püüavad ainult kurjategijaid, jälgivad liiklust ja teevad trahve, aga tema tegevus pole ju ükski neist… 😀 Haha. Tegelt vahet pole, millega hirmutatakse, vale tundub see hirmutamise taktika ise nagunii, kui see tõele ei vasta. Hambapesust viilimise korral saab nagu hirmutada küll, et hambad lähevad katki ja hakkavad valutama. Ja neid kohti leiab kindlasti veel, kus see n.ö. hirmutamine on põhjendatud. Aga ka siis ei tohiks lapel tekkida hirmu nt hambaarstide ees vms. Paras nööril kõndimine see kõik……
    Loosis osaleks ka muidugi 🙂

  • Avatar
    Vasta Nimi 16. aprill 2019 at 12:29

    Ma olen kogu aja arvanud, et premeerimine on tõhusam kui hirmutamine vms, nüüd on omad vitsad käes. Varem ikka ütlesin, et kui sa teed selle, selle ja selle ära, siis saad kommi/lähme mänguväljakule vm. Nüüd on siis nii, et 5a dikteerib, et kui sa mulle kommi ei anna, siis ma ei kavatsegi end liigutama hakata. Täiesti hädas temaga siin juba tükk aega, sest muidugi ma sellise nõudmise peale ei anna miskit ja nii me siis kangutame päevad läbi.
    Kellel läbitehtud etapp, siis palun-palun-palun andke nõu, muidu olen ka varsti see ema, kes politseiga ähvardab?

  • Avatar
    Vasta Ingrid 16. aprill 2019 at 12:26

    Mu legofännil on üks tuletõrjemaja küll puudu!
    Aga olen minagi politseiga ” ähvardanud” ? ega sest tolku ei ole. Aga kui närvid on krussis ja enam midagi teha ei oska, siis tuleb midagi ikka üle huulte.

  • Avatar
    Vasta Sann 16. aprill 2019 at 12:25

    Mina olen seda meelt, et lapsi ei tohiks hirmutada sellega mis tegel peaks neile meeldima või mida nad karta ei tohiks. Hea näide see politsei, samas püüame lastele selgeks teha, et politsei poole tuleb alati pöörduda kui midagi juhtub. siis tekib nagu lapsel ka segadus, et kas ta nüüd on paha kuna ta tuleb mulle järgi kui jonnin aga samas pean ise minema juured kui keegi on paha. Või olen palju kuulnud kus hirmutatakse lasteaiaga, aga arvan et see ei ole õige kuna lapse jaoks on ju see nagu väike tööpäev kus ta peab veetama poole oma pävast ja see hirmutamie jätab sellise halva maigu juurde. Aga meie üldjuhul kasutme kodus oma teada kergeid varjante, kui tuba ei korista viskame mänguasjad ära, kui kuskilt poest tulema ei saa, siis järgmine kord kaasa sind ei võta poodi. Kui midagi ei tee või jonn siis ei luba telekat vaadata.

  • Avatar
    Vasta Helery 16. aprill 2019 at 12:23

    Ma pole ka kunagi aru saanud, miks on vaja politseiga ähvardada. Pole seda ise kunagi teinud. Aga ära jalutamine vahel aitas. Tõele au andes pidin mõnikord köökiva lapse kaendlasse võtma ja nii poest minema minema. Mis teha, lapsed ju elu õied.
    Ja iga viimset kui lego klotsi kiidan mina ka, vahel isegi minu 13a poeg istub maha ja mängib nendega.
    Duplo legosid meil kodus pole, kuid kaugel pole aeg, kui meie pesamuna nendega mängida tahaks. ☺️

  • Avatar
    Vasta Liis 16. aprill 2019 at 12:21

    Mu 5-aastasele mõjub multika- ja magusakeeld alati. Samas 2-aastasele ei mõju absoluutselt mitte miski, aga ega ta ei saa aru ka veel asjadest eriti.

  • Avatar
    Vasta Piret 16. aprill 2019 at 12:17

    Meil saab väiksematele lastele öelda sellise veenva häälega, et sa ju ei taha, et pahandus tuleb. Rohkem pole nagu vajagi. Keegi pole veel argumenteerima hakanud, et kust või kes…

  • Avatar
    Vasta Kristel Kõrgmaa 16. aprill 2019 at 12:12

    Meil toimib eiramine ja ära jalutamine hästi.

    • Avatar
      Vasta Anni 16. aprill 2019 at 12:24

      ma olen ka kuulnud seda Politsega ähvardamise et kui sa paha laps oled tuleb politsei ja tiirleb sinuga. Mina sellist asja ei pooldaks aga eks iga ema teab mis on õige ja mis vale 😀
      Meil kehtib lihtsalt ,et kui sõna ei kuula siis multikaid ei näe ? ja oii kuidas mõjus alguses , nüüd tal kama kaks et kas näeb või ei .
      Teise reeglina võtsime ,et kui ei kuulda sõna on vaikuse minut , ehk siis paneme lapse lauataha ja las istub .
      Mitte et ma karm ema olen aga nii pole ,et ma tahan ja kõik ? ma tahan ka palju asju , maja ja autot kas keegi ostab ??? no ilmselt ei

  • Avatar
    Vasta Kaia 16. aprill 2019 at 12:11

    Vilkuritega masinad on hetkel tõeline hitt. Niiet tuletõrjemaja sooviksime küll ?

  • Avatar
    Vasta Liisi 16. aprill 2019 at 12:06

    Politseid pole kutsunud, kuid ära jalutamine toimis, sest ma ikka nagu päriselt jalutasin minema 😀 kui ahastus peale lapsel tuli siis oma nägu näidates oldi kõpsti kõrval. Väga hästi toimis ka tagurpidi psühholoogia. Selle asemel, et laita ja karjuda lapse peale- kiitsime: “ Oi, sul on nii ikus hääl röökimiseks antud; nii armas oled kui karjud, tule ma annan Sulle kommi, et Sa karjud!” Igatahes laps oli mu reageeringust üllatunud ja pidas targemaks vait jääda 😀

  • Avatar
    Vasta Kadri 16. aprill 2019 at 12:06

    Kirjutaks pika loo oma suurest lego fännist 9.a pojast. Aga ei viitsi trükkida, vaba päev(kodus nii vaikne, et kuulen nõela kukkumist) ja laps on koolis. ???

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 16. aprill 2019 at 11:58

    Ma loosis osaleda ei soovi, aga lapse hirmutamise looga tuli meelde, kuidas mul hea sõber kunagi last Savisaarega ähvardas. Umbes et kui kohe magama ei lähe, siis tuleb Savisaar!

  • Avatar
    Vasta Sigrit 16. aprill 2019 at 11:53

    Kui ma ütleks, et kutsun politsei siis laps oleks rõõmus, et issi tuleb koju. ? aga loosis tahaks küll osaleda. Lemmik tegevus on lego duplo. (Lapsel)?

  • Avatar
    Vasta Heini 16. aprill 2019 at 11:53

    Meie peres on sellisel lausel nagu ” Kas ma pean issi kutsuma?” või ” kas helistan kohe issile?” väga suur mõju, sest meie issi on hästi jämeda häälega ja kui tema korra ütleb, siis nii ka on 🙂
    Vahest ei saagi aru, et miks pean ütlema triljon korda lastele, et nad midagi ära teeks ja nad ei tee 😀 aga kui issi ütleb ühe korra, tehakse koheselt oma asjad ära, näiteks mänguasjade koristamine 😉
    Igatahes meie majas on issi sõnal väga-väga suur mõju 🙂

  • Avatar
    Vasta Getukas 16. aprill 2019 at 11:51

    Ma ei julgeks elusees last politseiga hirmutada. Kui reaalselt abi on vaja ja laps ei julgeks helistada ja abi kutsuda … noo see pole okei. Õnneks meil peretuttav on politsei ja Mu lapsele seletanud, et kui abi vaja siis peab talle (politseile) helistama. Muidugi mu poiss veel väike ja päris täpselt aru ei saa kõigest aga eeltöö tulevikuks ? ja endiselt oleme suured legofännid ja legodest ei ütle kunagi ära. Ja kuna poiss on hetkel suur kiirabi, tuletõrje ja politsei fänn siis kõik nendega seonduv on hitt ?

  • Avatar
    Vasta Egle P. 16. aprill 2019 at 11:51

    Mul on kodus üks 4a suur legofänn. Ta mängidki ainult legodega ja on selle pisikuga oma 1a4k õde ka juba nakatanud, kes temaga koos NinjaGo legomehikesi kokku paneb. Ja kuna legosid pole kunagi liiga palju, siis meile sobiks üks komplekt ideaalselt siia. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 16. aprill 2019 at 11:50

    Meil ei ole veel kodus ühtegi duplo komplekti,aga usun ,et plikadele väga meeldiks 🙂 valiks farmi 🙂
    PS! Olen ka palju seda politseiga ähvardust kuulnud ja no see kõlab nii tobedalt ,et iga lapsevanem võiks mõelda,et kas tema ise tahaks ,et keegi igapäevaselt teda politseiga ähvardaks!? ??

  • Avatar
    Vasta K. 16. aprill 2019 at 11:50

    Loen ja imestan, et nii paljude jaoks on ähvardamine okei…eriti see “emme läheb siis üksi”. Mis juhtuks sinu turvatundega kui peale igat tüli ütleks su mees sulle, et vot lähen minema…

  • Avatar
    Vasta Vaike 16. aprill 2019 at 11:49

    Politseil oli vahepeal isegi mingi kampaania, et pliis ärge 6petage lapsi meid kartma, sest siis ta ei tule hädas selle pealegi, et politsei on just koht, kuhu pöörduda.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. aprill 2019 at 11:42

    Ma ei saa last politseiga hirmutada, sest meie tänaval elab 2 politseinikku, kellega hästi löbi saame. Lisaks ühel neist on laps, kellega koos minu oma aegajalt mängimas käib. Oleks veider, kui laps hakkaks oma sõbra ema kartma seetõttu, et too politseinik on ?
    Seda “ma lähen ära” trikki püüan ise ka kasutada, aga samuti tulutult. Kui niisama kaasa meelitada ei saa, siis üldjuhul võtan luhtsalt lapse kaenu ja vean kaasa nagu jahukotti (kuk ta kenasti süles olla ei taha) ?

  • Avatar
    Vasta Mariilyn 16. aprill 2019 at 11:30

    Me hirmutame politseiga ainult ühes situatsioonis last. Ja see kõik tuli sellest,et laps(3,5aastane), ei tahtnud turvatoolis turvavööga kinni olla ja hakkas end lahti kakkuma. Ning siis hirmutasime politseiga, ning seletasime,: et kui nüüd kusagilt politsei tuleb ja meid kinni peab,ning sa ilusti oma toolis ei ole ning turvavöö peal ei ole, saab politseionu pahaseks ja saame trahvi.
    Samuti samas olukorras on meil ka teine hirmutamistaktika,et kui lapsel halb tuju ja teda kuri politseionu ei hirmuta, siis räägime,et kui peaks nüüd äkki auto ette sõitma või loom jooksma auto ette,et siis ta kukub maha ilma turvatooli ja turvavööta ning saab haiget. Mõlemad taktikad meil siiani aitavad sõidu ära teha ning laps ise räägib vanaemadele ja vanaisadele,et laps peab istuma turvatoolis, muidu tuleb kuri politseionu ja saab trahvi, või kui avarii tuleb, siis saab ta haiget.
    Aga muudel puhkudel hirmutamist ei kasuta 🙂

    Loosis osaleks suurima heameelega, meie põnn oleks meeletult õnnelik 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristin 16. aprill 2019 at 11:28

    Ma ei saaks last politseiga hirmutada kuna lapsel on isa politseinik 😀 Aga ma oleks siis niisama hetkel ilus ja osaleks loosis.

  • Avatar
    Vasta Meryt 16. aprill 2019 at 11:24

    Olen ka juba hakanud mõtlema esimeste Duplode ostmisele. Aastane pisipreili tunneb hullult huvi igasuguste kokkupandavate asjade vastu (lemmik on mängupottidele ja pannidele kaante peale panemine ja neid Clementoni klotse proovib ka kokku suruda). Nii et, osalen ka hea meelega loosis.

  • Avatar
    Vasta Karina 16. aprill 2019 at 11:23

    Mul tavaliselt “loen kolmeni” süsteem. Otseselt ei ütlegi, et loen ja kolmeni ja siis või muidu vaid, et “palun tule ära, emme loeb kolmeni”
    Ega see väga ei toimi ja siis peab meelitama muude asjadega. Üldse lastega kuskil käimine üks trall, lapsed pole sõnakuulelikud ? üks uus Lego kuluks ära nendele röövikutele

  • Avatar
    Vasta Birgit 16. aprill 2019 at 11:20

    Mina olen lapsele öelnud, et kui (misiganes) olema ei saa, siis me lähme tülli. Noorem laps muidugi arvab, et tüli on päris põnev koht, kuhu minna ja tahab alati hea meelega minna 😀
    Legodega mängib ka hea meelega!

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. aprill 2019 at 11:16

    No mul poiss (5) on siuke paras väike kraade, hästi energiline. Ta parim söber on ta vanaisa(minu isa siis) ja nad koos käivad igalpool metsadea kolamas ja kalal ja nad on üldse nii toredad ja vahvad maakad. ? Nii et kui poiss pahandust teeb vöi söna ei kuula, ütlen kohe et siis sina vanaisaga täna sinna vöi tänna minna ei saa. Ja möjub iga kord ? Politseist on ta teadlik, sellest oleme pikalt ja laialt rääkinud. ?

  • Avatar
    Vasta Nata 16. aprill 2019 at 11:13

    See ärakõndimine toimib ainult siis kui päriselt minnagi ja tagasi mitte vaadata. Ja kõige parem on kui minna riiulitaha, et laps sind korra ei näe. Ükskord tegin, pole kunagi poes probleeme enam olnud.

  • Avatar
    Vasta Kaia 16. aprill 2019 at 11:12

    Farm kôlab hästi

  • Avatar
    Vasta Marylin 16. aprill 2019 at 11:11

    Minu laps saab kohe 7 ja eks neid jonnihooge ikka on. Aga kuna mu emal on hästi konkreetne hääl siis tüdruk teab et kui vanaema häält tõstab on jama majas. Toimib see kui ütlen et kas tahad et hakkan vanaema häälega rääkima. ?

  • Avatar
    Vasta Helena 16. aprill 2019 at 11:05

    Legosid alati liiga vähe ja lastele väga meeldib nendega mängida 🙂

  • Avatar
    Vasta Karmen 16. aprill 2019 at 11:01

    Minu poistele väga Legod meeldivad ja nokitsevad hoolega nende kallal 🙂

  • Avatar
    Vasta Merle 16. aprill 2019 at 11:00

    Paari päeva tagune juhtum- läksime poodi, poiss teab täpselt mida ta võib poest võtta, võttis ühe patooni, väikese šoksi ja muna ning rahu majas, jalutasime veel natuke poes kuni leidsin ka mina kõik mis vaja ja siis hakkas kisa, nägi helikopterit ning hakkas tulema see mina tahan seda ja kõik. Küll üritasin selgeks teha et ta seda ei saa aga ei midagi, ütlesin siis et teeme kokkuleppe, tema paneb kõik magusa tagasi ja siis saab selle helikopteri. Ta tahtis kõik korvi tühjaks tassida et saaks ainult selle helikopteri kätte ? aga jh viis kõik oma magusad asjad oma kohale tagasi ja rahu oli majas ❤?

  • Avatar
    Vasta Keidy 16. aprill 2019 at 10:56

    Meil ka paras peavalu see pood ja nänni saamine. Poeg nii kange ka, et võingi ära minna aga kui nutma hakkab siis täiega, pole hirmu ka, et järgi tuleks (longiks) ja ükskõik kus, siis pean kah mingi “hädavale” mõtlema ? Nüüd tegin otsuse, et ei saa natuke aega poodi kaasa. Kuna juba 6 aastane, siis võib vabalt selle hetke kodus ka olla. Kuna oma laps nii suur ja talle meeldivad technica sarja Legod, siis võidu annaksime oma pisemale sugulasele ☺️☺️

  • Avatar
    Vasta Kriss 16. aprill 2019 at 10:55

    Farmi komplekt meeldiks minu kolmele lapsele. Vanem küll paneb juba väikseid komplekte kokku, kuid noorematega lööb Duplotega mängimisel ka alati kampa.

  • Avatar
    Vasta Ingrit 16. aprill 2019 at 10:52

    Kunagi ähvardasin oma poega lastekoduga, mille peale tema rõõmsalt hõiskas “jeeeee, kas ma võin sinna ööseks ja jääda.” ?
    Jap- ei toimi!

  • Avatar
    Vasta Merlyn 16. aprill 2019 at 10:51

    Pole veel ähvardama hakanud, kuna laps alles 8 kuune ja aru ei saa ähvardustest ? poest tuleb hetkel veel ka ilusti kaasa, sest ega ta turvahällist ise välja ei saa, veereb meiega kaasas.
    Varsti ta juba piisavalt suur klotside jaoks, Oleks vahva talle võita farmi komplekt ?

  • Avatar
    Vasta Laura 16. aprill 2019 at 10:51

    Kuna laps saab alles 5-kuuseks, siis teda hirmutama ei pea 😀
    Hea meelega osalen ka loosis

    • Avatar
      Vasta Piret 16. aprill 2019 at 11:16

      Oleks tore võita meie 2-aastasele lisaks duplosid.
      Sõidame autoga, kahene kommenteerib: politseionu ütleb issile oi-oi. Pole enda teada midagi sedasi kommenteerinud ja me oleme väga seadusekuulelikud sõitjad. Aga eks need väiksed inimesed on nutikad.

  • Avatar
    Vasta Kristi 16. aprill 2019 at 10:50

    Meil on lego suur hitt. Suurem saab suvel 7 ja enamus friends sarja omad aga väiksem (1a7k)ei lase nendega väga mängida küll, tassib laiali. Tal küll duplo ka olemas aga no õe omad ikka ägedamad ju. Tegelikult need suplod ka tüdruku ajast veel, poisile nagu polegi vist ostnud. Tal võiks see lõbu olla küll, et saab pakist ise välja võtta 🙂

  • Avatar
    Vasta LiisM 16. aprill 2019 at 10:49

    Mina enda kahesega näiteks kui jonnima hakkav lahkun poest ja lasen tal ära jonnida. Lastel on minuneelest vaja enda emotsioonidega ise toime tulla. Kõike alati ei saa ja ei tohi. Seega kurbus, viha, rõõm tuleb välja lasta ja sellest rääkida. Miks ei tohi ja miks ei saa kõike, lapsed on nutikad ning saavad asjadest pärid hädti aru. Aga aega on vaja varuda 😉

  • Avatar
    Vasta Rohhel 16. aprill 2019 at 10:49

    Mu poeg on 3,5-aastane, aga selline hellemat sorti. Vahel ei taha temagi kusagilt ära tulla või lasteaeda minna, ma siis lihtsalt ütlen muretult: “Aa, olgu, jää siis siia, ma lähen ise!”
    Tavaliselt ta siis kohe tahab ikka ka tulla, aga kui see tulemine on jonniga, siis pakun välja, et läheme jänku moodi hüpates. No ja siis ma hüppan ikka ise ka, olgu see kaubanduskeskus või mis tahes koht. Minu hüplemine ajab pimeda ka naerma, lapsest rääkimata.
    Politseist meil otseselt veel juttu pole olnud, teda huvitavad ainult päästjad. Küll aga oli lasteaia kõrval koolis korra politseiauto ja -onud (käidi lastele oma tööst rääkimas) ja siis ma veidi jutustasin, lapsele, kes minu meelest üldse ei kuulanud, vaid tegeles mingite oma väikelapseasjadega. Sellest hoolimata kuulis ta tegelikult kõike, tõestuseks see, et kui järgmisel päeval mulle kass kogemata kintsu kinni hüppas ja küünejälgedest verd immitses, siis põnn kukkus mind kohe lohutama: “Äla muletse, kõik on kollas, kohe tuleb politsei meile koju”. Ma küll ei tea, kas mulle või kassile…

    Kui loosiõnn peaks naeratama, siis valiks farmilego. Päästjad on igast asendist hitt, aga ehk loomalego süstiks seda va loomaarmastust veidi rohkem sisse.

    • Avatar
      Vasta Tiina 16. aprill 2019 at 11:38

      Ma olen ise varem ka mõelnud selle peale, et miks politseiga tarbetult hirmutada.
      1. Olen arvamusel, et kui sa lapsele ütled midagi, siis tuleb seda ka teha. Aga ma ei usu, et ükski ema/isa kavatseks allumatuse korral selle käigu teha ja politseile helistada.
      2. Politsei kui hirmu allikas ei ole absoluutselt õige lähenemine. Nõustun sinuga, et pigem võiks rääkida aitamisest ära kadumise korral jne. Samas tuleb ka kindlasti rääkida negatiivset poolt – st reaalselt kui inimene sooritab kuriteo, siis tegeleb temaga ka politsei.
      Mina nt info korras olen lapsele rääkinud, et kui võtta poest midagi mille eest maksta ei saa/kavatse, siis tuleb pahandus ja poe turvatöötaja või politsei tegeleb edasi. (Jällegi mitte hirmutamise eesmärgil, vaid rahulikult selgitades, mis asjad on lubatud ja mis mitte)

      Legodest – meil on kasutusel nii väikesed kui duplod. Mängitakse meeleldi mõlemaga (vaatamata sellele, et vanem poiss saab suvel juba 7, tegeleb ka tema hea meelega duplo klotsidega)

  • Avatar
    Vasta Karmen 16. aprill 2019 at 10:47

    Meie hirmutame et keegi salapârane “kuri tädi” tuleb kui sôna ei kuulata ?

  • Avatar
    Vasta Liis 16. aprill 2019 at 10:46

    Laps on veel väike (aga legode lammutamist harrastab küll), politseiga ähvarada ei plaani. Eks varsti paistab, kuidas tema ohjamisega lood olema saavad 🙂 Kassi ähvardan küll iga päev varjupaigaga, see on korralik pätt. Äkki peaks ka politseiga hoopis ähvardama ?

  • Avatar
    Vasta Helen 16. aprill 2019 at 10:46

    Tuletõrjemaja meeldiks mu kolmesele tüdrukule väga! Püüame just talle kuhugi sinna ‘back of the mind’ sisestada, et tuletõrjujad ei ole ainult poisid (mehed) ja seega on meil palju tuletõrjujate-teemalisi tegevusi viimasel ajal. Lego sobiks lisaks lihtsalt imeliselt. (Miks me seda teeme? Sest isegi juba teismelised tüdrukud näivad arvavat, et tuletõrjujad (ja paljud muud ametid) on ainult poisid ning see saab alguse just varjasest lapsepõlvest. Vaatame, siis kas meie kolmas tüdruk omandab selle pisut teisiti ja kui temalt 10 aasta pärast küsida, kas ta kujutab tuletõrjujana ette meest või naist- ehk vastab siis et mõlemat.)
    Politseiga ei ole lapsi kunagi hirmutanud, sest ma tahan, et nad usaldaks politseid ja näeksid neid ikkagi ‘headena’.

  • Avatar
    Vasta Jansa 16. aprill 2019 at 10:39

    Poes olen ma oma nooremale pojale (5.a.) öelnud, et turvamees tuleb pahandama. Aga üldjuhul saame me normaalselt poes käidud, vaatab korraks mänguasjad üle ja ütleb, et tahad seda või toda. Õnneks konkreetselt nõudma hakkab üliharva ja siis peangi kasutama turvamehe juttu. Või noh, otseselt ei pea, aga ma teen seda. ?
    Kui kodus on käitumisega probleeme, siis väiksemale ütlen, et ma võtan mõne ta lemmikmänguasja ning panen selle ära nii kauaks, kuni käituma õpib.
    Suurema poisi (11.a.) puhul kasutan samuti hüvede äravõtmist. Kui keerab jama kokku, siis tuleb xboxi või pleista keeld jms.
    Ma ei poolda füüsilist karistamist, selle mõju on niikuinii lühiajaline. Ma võtan neilt hüved ära, kuni olukord paraneb. See toimib siiani väga hästi. Aga ei saa salata, et häält ikka tõstan ja vanem laps on kunagi ka vitsa saanud paar korda. Aga see jääb ikka väga mitme aasta tagusesse aega. Kord kiusas koolis üht poissi ja selle eest sai 10 rihmahoopi. Ma mitte kunagi pole nüpeldada kukkunud. Need paar korda, mis ta rihma sai, siis ütlesin ka ette, et saab kas viis või kümme laksu tagumikule. Aga tänaseks on füüsiline karistamine meie peres minevik.

  • Avatar
    Vasta K 16. aprill 2019 at 10:39

    Farm meeldiks meie poisule ka kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Mai-liis t. 16. aprill 2019 at 10:37

    Me politseiga ei ähvarda. Sest politsei peab lapse jaoks olema hea tähendusega inimene, kelle poole abi vajamisel pöörduda. Näiteks kui mingil põhjusel üritustel on emme-issi silmist kadunud.
    Korral proovime kutsuda siiski slegitustööga – vestlusega .

    Minu 2.5 aastasele kindlasti meeldiks see Farmi lego.

  • Avatar
    Vasta Karin 16. aprill 2019 at 10:36

    Laps 1,5 ja loodan,et ei pea teda üldse “ähvardama”.
    Lego duploid fännib emme ja issi ja laps ka! Võita oleks tore.

  • Avatar
    Vasta Tiivi 16. aprill 2019 at 10:29

    Tuletõrjemaja oleks pere pesamunale vahvaks mänguasjaks.

  • Avatar
    Vasta Hele Jäär 16. aprill 2019 at 10:28

    6-aastasele pakun, et viin lastekodu taolisse kohta, kus ta endale uued vanemad saab, kui meie tema arvates halvad oleme aga seal valida ei saa ja ei tea, millised juhtuvad. Läheb küll veidi aega aga on terve päev musterlaps ja räägib ise, et mingi halb tuju tegi ta käitumise selliseks aga ta ise tegelikult ei tahtnud nii käituda. Kui nüüd legodest rääkida, siis poisid ammu igatsevad endale politseimaja aga selle hind on ju suurem, kui emme rahakott ?

    • Avatar
      Vasta Hele 16. aprill 2019 at 19:31

      Ma vist pean rõhutama, et pakun välja, mitte ei ähvarda, et kui ta tõesti meid vihkab, nagu ta ütleb, kui oma tahtmist ei saa või kui lööb, siis võib valida, et saab meist loobuda aga loomulikult see pole mingi tõsine traumeeriv ähvardamine. Ta saab ise peagi aru, et ta on meiega hoitud ja ei taha kuhugi minna. Ise ära minna ma ka ei ähvarda, ütlen alati, et mulle võib kõik ausalt ära rääkida, mina ei pahanda, vaid aitan klaarida. Politseiga ähvardamine ikka poole hullem, seda tehti meil eelmises lasteaias. Kui laps juba endast väljas on, siis pole üldse mõtet torkida, niikuinii ta ei kuula ja vajab aega rahunemiseks. Mina räägin siin ikka pigem naljatamisest aga saan juba väga julma tagasisidet, eks igaüks mõtleb enda mätta otsast ja võrdleb enda koduse olukorra taustalt.

  • Avatar
    Vasta Sandra T 16. aprill 2019 at 10:26

    Ma olen juba mõnda aega Lego duplo klotse ja komplekte uurinud ja hetkel on enim silma jäänud tuletõrje komplekt ja siis lihtsalt suur konplekt legi duplo klotse. Mul on poeg 1a ja 1kuud vana ning oleks vast tagumine aeg talle esimene komplekt varuda. Talle hullult meeldib asju üksteise otsa ja sisse panna ning äkki oleks juba ka võimline klotsidega veidi toimetama hakkama. Legod on hästi toredad ja oleksin küll võidu üle õnnelik, nendega mängiks heameelega isegi 😀

  • Avatar
    Vasta Margit 16. aprill 2019 at 10:24

    Kui poiss poes ulakaks läheb, hirmutan teda turvamehega (kõik poes viibivad mehed sobivad sinna rolli). Vahest mõjub,vahest ei ? muidu täitsa tore klemm kellega aega veeta,riidlema peab üldjuhul siis,kui laps väsinud või näljane. Osalen loosis, minu poisile sobiks ükskõik milline komplekt, eriti politsei. Ta tõsise politsei fänn. Politsei vahest paneb vilkurid tööle, sireenitavad või lehvitavad kui teda näevad. Väikeses alevis patrullimise eelised, vast linnas nii ei saaks.Politsei tema suur sõber.

  • Avatar
    Vasta Kristel E 16. aprill 2019 at 10:20

    Farm meeldiks tütrele kindlasti, sest erinevalt vennast, pole tal veel ühtegi enda isiklikku lego.

  • Avatar
    Vasta Inga 16. aprill 2019 at 10:19

    Ma tädina siiski ei riidle ega ähvarda, aga mu vennatütar üldiselt nii mõistlik küll, et kui öelda, et nii ei tehta või nii pole ilus, siis saab ikka kenasti aru.

  • Avatar
    Vasta Triin 16. aprill 2019 at 10:19

    Eks sellised veidi jaburad ähvardused ununevad ka kergelt 😉 Kui kaheaastane ei taha hambaid pesta, siis tuletame talle meelde ühte totaalse muutumise saadet, mida juhtusime nägema ja kus tädi hambad olid väga kehvas seisus… toimib alati 😉 Lego klotsid on ka meil kodus pidevalt tegevuses.

  • Avatar
    Vasta Kristin 16. aprill 2019 at 10:18

    Olen ka politseiga hirmutanud kui autos ülemeelikuks läheb ?

  • Avatar
    Vasta Silja 16. aprill 2019 at 10:18

    Kord lugesin kusagilt üht artiklit/ ühe naise lugu jonnivast lapsest, keda ta poes nägi. Tema mõte, mille ta kirja pani oli, et tihti kõrvaltvaataja ei mõista selle vanema olukorda, kes võitleb poes jonniva lapsega ja soovides sealt lihtsalt kiirelt oma saia ja piimaga minema saada. Ta küsis, kas lugeja oleks sellel hetkel valmis appi minema? Ja mitte lapsele, vaid vanemale. Sest me vanemana oleme ju kõik olnud selles olukorras, kus laps üle keeb/on väsinud ja keset poodi pikali viskab. Ta kirjutas, et lihtne on laskuda sellele tasemele, kus mõtleme, issand – kuidas sa oma lapse kasvatamisega hakkama ei saa. Kuid tegi hoopis üleskutse küsida selle vanema käest, kas ta soovid abi oma asjadega kiirelt kassase/autosse jõudmisel? Ja seda mitte mõttes, et issand, kao siit poest kus kurat, vaid päriselt – siiralt, öeldes juurde, et ma tean mida sa tunned. Me kõik teame ja see on ok. See läheb mööda ja on lihtsalt üks halb päev.
    Kogu see suhtumine oli kuidagi nii õige. See ei puuduta isegi mitte ainult jonnivat mudilast vaid sama moodi võib abi vajada nutva imikuga vanem. Meile tihti tundub, et pole meie asi sekkuda, kuid võib-olla on see üks lahke inimene sellel päeva just see, mida stressis lapsevanem vajab ja peale selle mõtte omaks võtmist, ma enam ei pelgaks abi pakkuda.

  • Avatar
    Vasta Anny 16. aprill 2019 at 10:12

    Mul tekkis seda juttu lugedes küsimus, kas Mari politseist ei sattunud nii vaimustusse nagu kiirabist ja ei soovinud neid kutsuda??
    Ma pole kunagi politseiga hirmutamisest samuti aru saanud. Aga ähvardamise osas võin süü omaks võtta – ma ähvardan, et saan ise vihaseks, see toimib viimasel ajal ja laps tõmbab oma jonniga kohe tagasi. Sest ta ei taha, et ma oleks ta peale kuri ja ta peaks kuhugi näiteks oma tuppa üksi minema, kuniks ma enam vihane ei ole ja suudame jälle normaalselt rääkida.
    Koju oleks vaja küll ühte duplot, sest kasvamas on veel üks tegelane, kes sellega meeleldi mängiks. Valiku teeks võidu hetkel.

  • Avatar
    Vasta Triinu P 16. aprill 2019 at 10:10

    Üldiselt ma ei poolda seda lapse hirmutamist hirmujuttudega. Minu arvates sellel pole tulemust ning külvab lapsesse mõttetut hirmu, mida pole vaja. Tunnistan, et ühe korra ma tõesti murdusin, kui üritasin meeleheitlikult kuhugi jõuda aga laps lihtsalt ei kuulanud… Ütlesin et tuleb kuri onu. See mõjus korraks, aga hiljem tuli tagasi ja hammustas mind tagumikust. Laps hakkas mind sama lausega ähvardama, kui ma talle midagi ütlesin, mis talle ei meeldinud ? Ära kõndimise trikki olen ka proovinud aga see pole kunagi aidanud. Rollimängud on meie kodus ka praegu teemaks. Meeldib jäljendada minu tegevusi ning oma väikeste mängufiguuride vahel hakkab juba vaikselt dialoogi ka tekitama. No tõesti, maailma ägedam tunne on vaadata, kuidas su väike inimene areneb ja üha rohkem jutustama hakkab ❤️ varsti on väike vend ka nii suur et hakkavad koos jutustama, ei jõua ära oodata!

  • Avatar
    Vasta Keegi teine 16. aprill 2019 at 10:10

    Ma just räägin lastele, et kui kaotavad mind v miski läheb valesti ja vaja täiskasvanu abi siis tulem pöörduda inimese poole, kes kannab spets.riietust (haigla töötajad, politsei, poemüüja jne.) teine variant on täiskasvanu, kelle kõrval on laps. Seda teavad ka, et “appi” ei tasu karjuda, inimesed tihti ignoreerivad jonnivaid lapsi, tuleb varjuda “ma ei tea sind” , “kus on minu vanemad” , “ma ei tunne sind” jne. Valjult ja mitte nuttuga koos. Loodan, et seda vaja ei lähe aga parem olla valmis.

    Meil töötab hästi “naughty step” & range “ei”

  • Avatar
    Vasta Mariana 16. aprill 2019 at 10:07

    Meie õnn saabus juba aasta tagasi ja tütrele võitsin legokohvri sinu käest. See on minu ainuke võit ka. Me olime tütrega nii sillas ? Aga seekord kui võidaks, kingiksime sõbranna pojale Egon-Aronile, kes tihtipeale kõrvavaluga kodune ja saaks haigused tegusamalt üle elada?

  • Avatar
    Vasta Krk 16. aprill 2019 at 10:06

    Ma olen samuti legode fänn koos oma 3aastasega. Mängime kindlalt iga päev nendega. Ja äraminemise trikki katsetan u kord kuus kindlasti 😀

  • Avatar
    Vasta Eliko 16. aprill 2019 at 10:06

    Sellisel juhul, kui laps pahandust teeb ja sõna ei kuula siis jätan mõnest hüvest ilma. Samamoodi näiteks, kui käitub ilusti siis saab tegeleda, sellega millega meeldib nt joonistamine, plastiliiniga voolimine jms.

  • Avatar
    Vasta Maris 16. aprill 2019 at 10:05

    Tuletõrjemaja, kohe kindlasti tuletõrjemaja.

    Politseiga mina ei ähvarda last vaid maast-madalast selgitanud milles nende töö seisneb jne

  • Avatar
    Vasta Kerttu 16. aprill 2019 at 10:05

    Oehhh, mingis vanuses on see korrale kutsumine täiesti võimatu, siis ma lihtsalt üritan vältida selliseid olukordi kus oleks tarvis korrale kutsuda.
    Poiss on mul 1,5a ja temaga täpselt nii praegu ongi, eks tuken rääkida ja nämmutada ikka aga üldiselt üritan hoiduda lihtsalt jama tekitavatest kohtadest ja olukordadest.
    Tüdruk on 8a ja temaga saab juba täitsa inimese moodi arutleda.

    • Avatar
      Vasta Inkeri 16. aprill 2019 at 11:26

      Õnneks pole laps veel poes trianglit teinud ja kui teeks, ei üritaks seda ähvardustega “alla suruda”. Kui tahab oma emotsioone välja elada, las siis elab, ta on laps ja alles õpib seda kõike. Parim vahend emotsioonide üle pea lainetamise vastu on hellus ja armastus. Ja kui siis on mingid täiskasvanud, kes ei suuda ennast vaos hoida ja peavad silmi pööritama või midagi ütlema tulema – kuidas siis väike laps peaks oma emotsioone vaos hoidma kui täiskasvanu seda teha ei oska? 😀

  • Avatar
    Vasta Anna-Liis 16. aprill 2019 at 10:04

    Minul küll toimib see “emme läheb ära” ähvardamine. Preili muidugi sama kange, kui mina, kuid see siiski kõige suurem hirm tal. Oli muidugi ka selliseid aegu, kui karjuva lapsega lihtsalt poest välja marssisin, laps kaenlas, toidukott näpus. Kuid nüüd kuidagi maha rahunenud ja ma olen nii õnnelik, et üks kindel ja toimiv nipp on, kuidas last sõna kuulama panna.
    Legodest rääkides on duplo hetkel meie suur,suur lemmik. Kodus on mitmeid erinevaid komplekte. Lemmikud hetkel Minnie teemalised ning loomadega. Nendega mängib kõige rohkem. Võtan hoogu, et talle mõni autoga komplekt ka osta, sest tütarlaps küll aga autod on ka nii vinged ja huvitavad! ?

  • Avatar
    Vasta Terje Sangernebo 16. aprill 2019 at 10:02

    Minul on laps veel nii väike, et keelata pole mõtet ja ähvardamisest aru ei saa. Tuleviku mõttes proovin leida viisi, mis teda ei traumeeriks, aga samas mõjuks hästi. Praegu kui ütlen “ei” siis ta vaatab, et mis asja ma räägin ja otsa vaadates teeb pahanduse ära ja siis paneb putku. Pigem on see naljakas. (Laps on 10ne kuune).

  • Avatar
    Vasta Sille 16. aprill 2019 at 10:01

    Mul 1,8 aastane poiss mängib iga päev duplotega, lemmikud tal. Farm oleks idekas meile, me isepeame ka parajad farmerid. Kasvatame loomi ja lapsel juba talutööd selged

  • Avatar
    Vasta Anette 16. aprill 2019 at 10:01

    Mu lapsele hetkel mõjub see et ma kõnnin ära ja natukese aja pärast jookseb ta juba järgi ?
    Mu väiksele õele sai kunagi naljaga öeldud et kui sa tubli laps ei ole ss lähed onuga vanglasse kaasa (onu on siis vangivalvur), aga ta juba nii suur et ei tema kartnud ta pööras selle vastupidiseks, käis seletas et kui talle mahla ei anna siis onu viib su vanglasse ?
    Sooviks üht komplekti oma pisipõnnile

  • Avatar
    Vasta D 16. aprill 2019 at 10:00

    Üldiselt saan oma kolme lapsega kompromissile. Reeglid on paigas ja lapsed austavad mind ja mina neid. Politseiga või kiirabiga ei hirmuta, sest lapsed lähevad segadusse ja unustavad et need ametivennad aitavad kui abi vajad mitte halva lapse karistajad. Pigem saadan korrale kutsumiseks oma tuppa järele mõtlema ja see toimib. Tuleb osata õigel ajal end välja lülitada ja endale kindlaks jääda.

  • Avatar
    Vasta Liis Meer 16. aprill 2019 at 09:58

    Kuna mul laps alles 1.6 aastane siis talle õnneks aitab see kui öelda et emme läheb ta- ta-ta siis tuleb kohe järgi. Ja ikka naljaga ka et lähme ruttu ruttu ruttu vaatame kus issi on ? jookseb kilkab mööda poodi ringi isegi poe teenindajad naeravad ?

  • Avatar
    Vasta Kerli 16. aprill 2019 at 09:58

    Mul on viimasel ajal selliseid olukordi ikka väga palju ette tulnud. Tänaseks käin juba paar nädalat üksi poes.
    Aga sellises olukorras ei tea kunagi mis parasjagu toimida võiks.. vahel piisab vaid millegi toreda meelde tuletamiseks mis teda ees ootamas ja kiired sammud tulevad iseenesest ? Legod on ka meie pere lemmikud. Kolmene fännab Duplosid ja kohe kaheksaseks saav Friendse ?

  • Avatar
    Vasta Annika 16. aprill 2019 at 09:56

    No poes on lihtne. Laps saab endale midagi ise valida, eelnevalt lepime kokku, et kas see on maius või mänguasi ja mis hinnaklassi jääb. Ja juhul, kui hakkab veiderdama, siis paneme lihtsalt tema enda valitud asja riiulisse tagasi. Siiani on hästi toiminud ja ühtegi asja pole tarvis olnud tagasi panna.

  • Avatar
    Vasta Tairi 16. aprill 2019 at 09:51

    Meil pigem niipidi, et politsei on tore ja kasulik. Pole kunagi politseiga last hirmutanud.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. aprill 2019 at 09:50

    Kui lapsed sôna ei kuula, jätan nad nt magusast v multikatest ilma. Poes kui nt edasi ei tule, siis ytlen, et lähen minema ja mõjub alati ? kardavad hirmsasti et ma nad maha jätan. Kuigi pole iialgi jätnud ja ei jätaks ka.

  • Avatar
    Vasta Jane 16. aprill 2019 at 09:50

    Minu kahene veel väga keelamist ei mõista aga raputan pead ja ütlen ei-ei, äkäää. Tuleb küll jonn ja põrandale viskamine aga ootan natukene ja kui hoog üle, siis tavaliselt saab rahus edasi mindud.

  • Avatar
    Vasta Mariann 16. aprill 2019 at 09:50

    Ma olen lapsele maast madalast õpetanud, et alati võib poes vaadata seda mida tahab, aga mitte lõputult, vaid nt 5 minutit. Seega meil üldiselt seda kemplemist pole, et lähme nüüd ja ära rohkem vaata. Luban mina temal vaadata talle huvi pakkuvat ja siis lubab ka tema minul, sest miks peaks ühe vaatamissoov tähtsam olema kui teise oma?

  • Avatar
    Vasta Kristi 16. aprill 2019 at 09:50

    Ma olen ka seda meelt, et politsei peaks olema lapse jaoks pigem turvaline inimene ja sellega ähvardada pole mõistlik. Praegu on mu laps kahepoolene ning kui ta tõesti käituda ei oska, siis kahman kaenlasse ja viin poest vms minema. Suurema lapse vinnamine on vist tiba keerulisem, tuleb mingid teised kasvatuslikud meetodid välja mõelda, õnneks on veel sinnani aega.
    Aga Duplo võidaks küll, lapsele väga meeldib nendega mängida, võidu korral laseksin temal valida.

  • Avatar
    Vasta Kaili 16. aprill 2019 at 09:49

    Mul lapsed sama vanad kui Marta ja ma ei kujuta ette kuidas nendega käituma hakkan aga loodan, et politsei jätan mängust välja…

  • Avatar
    Vasta Lisann 16. aprill 2019 at 09:49

    Ma olen ka öelnud korduvalt öelnud lastele, et kui nii või naa ei tee, siis politsei viib teid ära.
    Kuni korrani, kui ma olin veidike raskema jalaga kui oleks võinud. Tädi tuli, siis akna juurde ja palus politsei bussi kaasa tulla.. Mis te arvate, mis mu noorem laps tegi? Suures silmad ja pistis nutma: emme, eiii!
    Politseinik oli väga armas ja lubas lapse kaasa võtta, aga ma sain ta maha rahustada ja lubasin ikka tagasi tulla. Praegu ma naeran, aga sellel hetkel see nii naljakas ei olnud ?
    Enam ma neid politseiga ei ähvarda ka ?

  • Avatar
    Vasta Riin 16. aprill 2019 at 09:49

    Minu lapsed on 9 ja 7, nüüd saab nendega juba suht nagu inimesega rääkida ja saavad enamasti aru, mis valesti läks.
    Meil mõjub näiteks ekraanikeeld üsna hästi. Ega nad eriti palju ekraaniaega ei saa ja sellest vähesest nad naljalt nõus loobuma ei ole.

    Mäletan hästi, kui lapsed väiksemad olid ja siis oli küll ahastus vahel peal, et tee mis tahad, no ei kuula lihtsalt. Muheleb, saadanas, et mis sa nüüd teed?
    Üldjuhul ütlen ära, mis minu seisukoht on ja eemaldun, kui on näha, et ta pole valmis mind kuulama. Tihtipeale on lapse jauramise põhjus hoopis mujal. Toriseb ära ja poeb külje alla, kus tal ikka minna..
    Olen poes paariaastasest maas lamavast karjuvast tütrest lihtsalt üle astunud, kuna mitte midagi muud ei aidanud. Ootasin eemal (tegin näo, et uurin kaupa), kuni ta end tühjaks röökis ja elu läks edasi. Väga tore oli tol hetkel saada ühelt kaaspoodlejalt mõistev pilk 🙂

    Duplodest on minu tütred välja kasvanud, kuid meil on üks väga vahva väike sõber, kellel varsti sünnipäev tulemas ja tema kindlasti rõõmustaks selle üle. No peaaegu nagu oma laps 😀 siis vist võib loosis osaleda?

  • Avatar
    Vasta Kersti 16. aprill 2019 at 09:48

    “Kui Sa sõna ei kuula, loen kolmeni!”
    Vanema lapsega see töötas ja kolmeni ma ei jõudnud.
    Väiksemaga lisandus repliigile juurde:”… ja hakkan karjuma!”
    Paar kuud tagasi oli õhtul teemaks riidest lahti võtmine ja pessu minek… Poiss põhimõtteliselt itsitas näkku ja andis mõista, et riidest võid sa küll ainult ise lahti võtta…. Läks siis käiku fraas:”Kui sa kohe riidest lahti ei võta…” Ma ei jõudnudki rohkemat öelda, sest 3,5a inimene lõpetas minu lause emotsionaalselt ise:”… loen kolmeni ja hakkan karjuma… Üks, kaks, neli, viis… Võta kohe riidest lahti!!!!!!”
    Nojah, see oli reaalselt parem, kui peeglisse vaatamine…. Situatsioon ise oli hirmus naljakas, aga samas näitas see mulle endale, kui kohutav ma ise olla oskan.
    Aga moodu pole ma jätnud ja sellegi poolest loen kolmeni ja hakkan karjuma. Kõvema hääle peale ta siiski liigutab ja allub korraldustele.

  • Avatar
    Vasta Hanna 16. aprill 2019 at 09:47

    Meil laps küll veel väike, aastane, temale proovin hästi lihtsate sõnadega seletada, kui mingisugune käitumismuster ei ole sobilik. Olen täheldanud, et tema puhul erksalt “ei” karjumine annab ainult hoogu juurde.

    Lisaks olen täheldanud, et osa vanemaid räägivad autos lastele, et turvavöö peab olema sellepärast kinni, et muidu teeb politsei trahvi issile/emmele, kuigi palju õigem oleks ju öelda, et siis sa ei saa õnnetuse ajal viga.

  • Avatar
    Vasta Merlin 16. aprill 2019 at 09:47

    Mul poisile on see mõjunud, et emme läheb nüüd ära! 😀 Aga ta oleks kindlasti lego üle väga õnnelik 🙂

  • Avatar
    Vasta Maris 16. aprill 2019 at 09:47

    Olen niisama ilus ka ja legod kuluksid ära küll kuni üks laps veel mängib nendega ja teine laps veel kasvab Legode jaoks suuremaks. Krabisev pakend läheks aga muidugi juba praegu kaubaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaie 16. aprill 2019 at 09:45

    Olen minagi proovinud seda trikki, et “Kui sa kohe ei tule, siis jätan su siia”, astusin paar sammu eemale ja siis suurem plika läks hirmunult jooksuga ise väiksemat ära kamandama, ühesõnaga vaid tema jäi uskuma, et ma jätangi väiksema sinna, pole just kuigi hea lahendus. Aga eks see korrale kutsumine käib vist vastavalt sellele, kui “täis mu enda tass” parasjagu on, kui olen ise väsinud ja kiire on, siis võin kergelt närvi minna ja mõttes kägistan last nii nagu Homer Simpson Bart Simpsonit (seda ainult mõttes, pärisel mitte 😀 ), samas kui aega on, siis vahel on lihtsam olukord hoopis naljaks pöörata ja lapse tähelepanu mujale juhtida või mõttes kümneni lugeda enne, kui üldse midagi teen 🙂

  • Avatar
    Vasta Alice 16. aprill 2019 at 09:45

    Meil aitab ilust see kui ütlen et lähen minema. Jookseb kohe järgi. Aga kodus kui karjub siis hirmutame et tädi-onu tulevad järgi ja viivad emme issi juurest ära. Aitab õnneks??

  • Avatar
    Vasta Pisi 16. aprill 2019 at 09:45

    Politseiga hirmutamine. Hmm. Miks? Ise oleme lastele ôpetanud, et politseid on nö sôbrad. Nad aitavad inimesi ja viivad pahad vangi. Ometigi kui neil suur riid tuleb, siis kisavad ûksteisele vastu, et ma kutsun sulle politsei ja politsei viib su minema.
    Meil oli ûkskord olukord, kus kaks suuremat läksid tûlli ja poiss läks välja. Telefoni polnud ja mina teda ûles ei leidnud. Kuna oli juba pime, siis ei jàanud muud ûle, kui helistada politseisse, et laps kadunud. Ütleme nii, et poiss oli nii hirmunud, et politsei ta koju tôi. Ei julgemd teine isegi autosse istuda vaid kôndis auto kôrval koju. enam ta viha hoos kodus minema ei lähe 🙂 sai ôpetuse ja ka info, et emme ja issi on mures ja kôik lapsed on tähtsad.
    Legod meil juba friends ja city. Enam nii palju nendega ei mängita. On juba uued huvid tulnud. Ometigi ei taheta nendest loobuda. Ise tahaks saada lastele nende toas rohkem ruumi aga nende arust vôiks tulla juurde asju aga midagi ära ei anna vôi mûû.
    Mina ise olen seda meelt, et kui minek, siis minek. Kui ei sobi, siis vôtan lapse kaenlasse ja viin kisava lapse minema. Kuna lastele enam ei meeldi, kui keegi neid kisavana vaatab, siis on seda kisa harva olnud. Ja enne poodi minekut oleme kokku leppinud, et mida poes teeme. See on aidanud meid, kuna kui hakkab virisemine, siis saab meelde tuletada, et meil oli selline kokkulepe sinuga ja me peame sellest kinni.

  • Avatar
    Vasta Marianne 16. aprill 2019 at 09:44

    Meil poiss oli ka väike ja kartis politseid 😉 sellega sai paar korda küll korrale kutsutud 🙂

  • Avatar
    Vasta Kelli 16. aprill 2019 at 09:44

    Hirmutamine ei ole hea taktika. Läbirääkida lapsega. Oleneb vanusest ka ikka.
    Lapsed on nutikad.

  • Avatar
    Vasta hedi 16. aprill 2019 at 09:44

    3sele mõjub see ära minemise jutt veel aga 6ne ei usu seda juba ammu. Talle mõjub tahvli kasutusaja ära võtmine või kommi-jätsi piiramine. Kuidagi on kujunenud, et 3ne(preili) kuulab imeliselt sõna aga 6sega (poiss)võiks sõdu maha pidada ja ikka jään kaotajaks.

  • Avatar
    Vasta Helen 16. aprill 2019 at 09:43

    Loosis ei osale, sest lapsi pole, aga kommentaari jätan ikkagi.
    Nii tore, et kirjutad, kuidas lapsed ei peaks politseid kartma – hirmutamise abil tuleb just täpselt neile selgitada, mis nende roll on ja kuidas nad meid aidata saavad 🙂
    Sama on ju ka hambaarstiga – lapsele, kes ei ole kunagi hambaarsti juures käinud, ei tasu esimese asjana öelda: Karta pole midagi…ta ei tee sulle haiget. Eeeem…ma ka lapse asemel kohe uuriks, et oot-oot, miks sa üldse nii ütled? Ju siis tegelt teeb…. 😀

    Ilusat päeva sulle ja su nunnudele 🙂

  • Avatar
    Vasta Aka 16. aprill 2019 at 09:43

    Kõige pisem(peatselt kahene) vshest streigib, ei taha minna “õigesse suunda” .? kui ma siis tsau teen, et emme läheb siiapoole, siis ta lagistab naerda ja lausa joooookseb vastupidises suunas minema.
    Suurematega on lihtsam. Ütlen ilusti, et nüüd aitab v et tehke seda-toda. Kui ei mõju saab kurjemat häält teha, siis ikka mõjub ?
    Aga hetkel põhivõitlus käib ikka väiksemaga jh, ta vihastab ja loobib siis asju, keelamine ei mõju ja seltskonnast eemaldamine ka mitte…siis ta otsib mujalt midagi ja tuleb ja viskab sind sellega ?

  • Avatar
    Vasta Ingela 16. aprill 2019 at 09:40

    Mulle ka ei meeldi see politseiga hirmutamine, aga ise kasutan seda siis, kui väikevend ei kavatsegi omale autos turvavööd peale panna. Siis ütlen, et aga kui politsei tuleb, siis ta teeb ju õele trahvi ja pole enam raha, et poodi minna. No muidugi oleks vb targem rääkida, et õnnetus võib juhtuda ja siis turvavöö kaitseb, aga siiani pole see jutt eriti mõju avaldanud. Paneb mõtlema, et ehk peaks talle politseitööd paremini tutvustama – ehk tõesti on vale arusaam lapsel tekkinud.

  • Avatar
    Vasta Anna 16. aprill 2019 at 09:38

    Oleme oma kõige väiksemat õde ähvardanud politsei kutsumisega…. aga ega seegi eriti ei mõju kui laps on pähe võtnud oma tahtmist täide viia. Ja nii meil kasvab kodus väike manipuleerija ja näitleja.?

  • Avatar
    Vasta Alice 16. aprill 2019 at 09:36

    Minu viiesele mõjub see kui ütlen, et muidu telefoni ei saa kui jonnib/jaurab. Luban päevas olla telefonis 1h-1.5h. Kui lampi jonnib, sõna ei kuula või lollitamisega üle piiri läheb siis jääb sellest ajast ilma. Vahest ta ei usu seda, et ma ei luba ja siis kui näeb, et emme ikkagi ei luba siis vahepeal kord majas jälle. Mingi aeg tegime lastele interneti paastu… ei telefonu, ei playstationi. Terve nädala ? Elasid üle, edukalt ? Lõppuks isegi enam ei küsinud telefoni. Ma vist kuri ema ???

  • Avatar
    Vasta Keter 16. aprill 2019 at 09:36

    Ma püüan võimalikult vähe mämmutada. Stiilis:” kallis laps hakkame nüüd minema” vaid ütlen konkreetselt, et on aeg minna ja meil siiani, pthui-pthui, on mõjunud.
    Farmi komplekt oleks meie majas kindlasti omal kohal?

  • Avatar
    Vasta Monika Lind 16. aprill 2019 at 09:35

    Mina üritan ainult natike kurjemal toonil rääkimisega hakkama saada,ja nt kui õhtusöök ei ole söödud ja tahetakse midagi muud,pole lubanud ,või kui tahetakse kommi siis ütleb,et ennem peab olema söödud muidu ei saa. Aga üld juhul ainult seletamisest piisab 🙂

  • Avatar
    Vasta Sandra 16. aprill 2019 at 09:35

    Hirmutanud polegi, kui laps oli kahene ja hakkas pihta poodides jonnimine siis sain tuttavalt hea idee. Nimelt, nii kui jonnima hakkab ja keeldub kuulamast, siis jätan asjad sinna ku nad on ja lähen lapsega poest välja autosse, kinnitan turvavööga ja ütlen et edasi räägime siis kui maha rahuneb. Peale rahunemist seletan talle mis juhtus ja miks juhtus. Ja seda pidin tegema maksimum kaks-kolm korda ja rohkem pole siiani probleeme poes olnud. Laps juba viiene ?

  • Avatar
    Vasta Birgit 16. aprill 2019 at 09:34

    Meil kusjuures aitab 3aastase tütrega see, et lähen ära ja sa siis jääd siia. Aga noh ta kardab pigem kõike ja kõiki siis kardab ka sellist ütlust. Õnneks pole veel aru saanud, et tegelikult ei lähe ju kuskile ilma temata.

  • Avatar
    Vasta Kair 16. aprill 2019 at 09:34

    Ma olen ka ikka koguaeg rääkinud, et politsei ikka aitab, kui kellelgi abi on vaja. Kunagi ei hirmuta last, et politsei tuleb ja viib su ära. Muidu, kui peaks miskit kunagi juhtuma, siis laps hoopis kardab politseid, mitte ei julge abi paluda näiteks. Ja see, et ma lähen siis ära ja jätan su siia, see ka ei toimi. Sellised ähvardused, mida vanem täide ei vii, annavad lapsele vale signaali, et niikuinii vanem ei tee, kuigi lubab nii-naa teha. Loosiõnnne korral valiks tuletõrje teema

  • Avatar
    Vasta Kristiina 16. aprill 2019 at 09:32

    Oeh…Alguses oli küll, et karju appi, aga nüüd, kus plika on piisavalt vana, siis seletame talle alati, et sa saad valida ainult ühe asja ja tavaliselt sellega asi piirdub (ennem läheb mitu tundi, kui suudab ära otsustada ?). Aga eks neid “jonnihooge” ikka tuleb. Õnneks mul abikaasa on veidi “targem” ja saab hakkama ?

  • Avatar
    Vasta Jaana 16. aprill 2019 at 09:31

    Meil on taktika 1-2-3, ehk siis loen kolmeni lapsega kui sõna ei kuula 😀 Hääletoon peab olema selline ähvardav, umbes et kui ma kolmeni ära loen ja ikka sõna ei kuula siis läheb jamaks. Sellessuhtes ma isegi ei tea mis ma peaks tegema, kui kolm on täis loetud, sest kolmeni pole ma jõudnud. Tavaliselt on juba 1-2 ja lapsed juba liigutavad ennast 🙂 Mulle ei meeldi üldse lapsi karistada või riielda nendega. Seega tundub hea variant selline, ainult missiis saab kui nad lasevad mul kolmeni ära lugeda üks kord :D.

  • Avatar
    Vasta Rena 16. aprill 2019 at 09:31

    Jube ebainimlik aga meil on aeg-ajalt sõimu sõnaks, et kui sõna ei kuula lähed lasteaeda, kui nt on vaba päev lubatud. Või teinekord jälle kui kodus ei saa tubaste tegevustega hakkama siis ütlen, et peab õue minema, nii kurb, kui see ka pole siis tänapäeva lastele on õue saatmine teinekord justkui karistuseks 😀

  • Avatar
    Vasta Kats 16. aprill 2019 at 09:30

    Oo, osaleks hea meelega!
    Duplodest niipalju-et eelmise lapsega kes nüüdseks 9 polegi neid olnud, kuna sai talle suht väiksena juba toodud tavalised legod ja kuna ta neid suhu ei pistnud, siis mõtlesin et milleks üldse duplosid ostma hakata!
    Nüüd uue pisiga peaks vast neid muretsema 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 16. aprill 2019 at 09:30

    Väiksem poiss on alles kahene ja väga veel aru ei saa millegagi hirmutamisest. Suurematele sai mingi aeg räägitud, et tuleb Kotivana, pistab su kotti ja viib metsa. Ega ei toiminud küll. Aga praegu mõjub 10-aastasele väga efektiivselt, et hakkad raamatut lugema. Kohe rahu majas. Kuigi õige ta pole, ise loen väga palju, kuid tänapäeval enamik lapsi lugeda ei taha. Vabandan ette vanemate ees, kelle lapsed tublilt loevad ?

  • Avatar
    Vasta Madli 16. aprill 2019 at 09:28

    Meie peres kasvab üks suuuuuur politsei- ja tuletõrjefänn, kellele meeldiks väga emb-kumb neist komplektidest.

    Kusjuures mu 4-aastane ähvardab politseiga pigem mind ja teatab mulle, kui ma midagi teha ei luba, et kui ma olen paha, siis tuleb politsei ja viib mu ära, sest pahad emmed viiakse ära.

  • Avatar
    Vasta Reet 16. aprill 2019 at 09:26

    Sooviks farmi oma ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 16. aprill 2019 at 09:23

    Hmm ei tulegi kohe pähe, no millegagi ei ähvarda pigem viibutan näpuga ja keelan ja kui üle pea keeb lülitan ennast välja?

    • Avatar
      Vasta Mia 16. aprill 2019 at 13:28

      Minu laps on 2 aastane alles. Polegi vaja olnud kellegagi või millegagi hirmutada veel. Piisab kui öelda ei tohi. Meile meeldiks tuletõrje komplekt!