KARDO KODU Meisterdused

DIY terrass, ehk siis kuidas ise terrass ehitada*

28. august 2019

Heihoo! Hoiatan kohe ära, et kellele remondijutud ja muu säärane ei istu, siis tänane postitus ei ole teie jaoks vast kuigi huvitav. Kellel on aga huvi selliste DIY ja remonditeemadele, siis aiiii, teile on see postitus ju lausa maiuspalaks. Aga no mida ma jauran, räägin siis asjast! Nagu pealkiri ütles, siis Kardo ehitas terrassi!

Ma tean, et paljude mehed on suured nobenäpud, et muudkui käivad ja ehitavad, aga Kardo on rohkem asjade kasvatamise vastu huvi näidanud, mitte niivõrd ehitamise suhtes. Jah, ta ehitas meie kuuri koos minu isaga valmis, aga üldiselt ta pigem… ei ehita. Aga sedapuhku läks nii, et palkasime töömehed terrassi ehituseks ämma majakesele. Saate aru, see maksis 2500€!!! Ma usun, et see võib olla jumala tavaline terrassi hind, aga see tundub mulle ikka MEGA palju! Mis seal ikka, ammu oli lubatud ja terrassi oli tal vaja ka, et saaks kenasti tagauksest aeda tulla ja kuskil aiakiike ennast siruli visata. Niiet see terrass sinna püsti ka sai.

Nagu te teate, siis suve alguses kerkis meile siia ka Gardenistasest aiamajake, aga tema ainuke miinus oli see, et tal polnud normaalset pinnast ümberringi. Seal katuse all oli tore istuda küll, aga põrand oli vastik muld ja üldse blöööh, tahtsin põrandat! Terrassi sinna ka!

Selline nadi ümbrus siis meie majakesel. Nuux!

Hinnapakkumiseks öeldi mingi 1000€ kui ma ei eksi. Või oli 800€? Ja siis me küsisime veel pmst ainult nii suure terrassi pakkumist, et uksest veits ette ja katuse alla, et mitte üldse väga suurt. Aga eks ehitustööd olegi kallid. See aga tundus juba ikka liig, sest kui ämmal oli terrassi päriselt vaja, siis meil pole VAJA et me ei astuks mulla sisse, kui me seal grillime ja tsillime. Oleks saand ilma hakkama ka ja just seda ma teha kavatsesingi, kui Decora pakkus välja, et noh, teie ju tegusad inimesed, tehke ise see terrass valmis, raske see ikka teil olla saab.

Kardo küll halises natukene, et ta ju ei oska ja ta ei tea, mida tehagi, aga siis läksime me juba Decorasse, kus üks härrasmees meile lahkelt ette näitas, et mida vaja on ja kui palju ja enam-vähem andis Kardole aimu, kuidas mida teha. Seega läksime koju, mõõtsime, uurisime ja puurisime ja saimegi mingi nimekirja kokku, et asjad ära tellida. Siis läks sada aastat aega, sest noh, meie mõõtmine ja uurimine ja puurimine oli juba maruaeglane, siis ootasime me õiges suuruses laudu (Kardo tahtis kuuemeetriseid, et oleks võimalikult mugav ehitada) ja noh…SUVI! Asjad venivad, nagu ikka. Aga lõpuks oli kogu see koorem meil aias ja polnd midagi teha, tuli kuskilt otsast pihta hakata.

Kõigepealt kaevas Kardo aiamaja ümbert nii palju, et maapind enam vähem loodis oleks. Tassis mulda siia-sinna. Meil on aed nii ebatasane, et osadesse kohtadesse pidi liiva lisaks tassima, et asi veits ühtlasem oleks.

Aiamaja tagune

Eest vaadatuna

Siis pani Kardo maha kanga, et umbrohud läbi ei kasvaks. Tellimusel oli väike valearvestus, seega sai nii, et ees ja taga on erinevat värvi kangas. Mitte, et see laias laastus miskit loeks ?‍♀️ Seejärel läks prusside loodi panemiseks. Selleks kasutas plastikandureid, üli lihtne oli nendega loodi saada. Neid on müügil eri mõõtudes ja saab toestada ka ebatasasemal maapinnal, kuigi loodis maapinnal ja tugeval pinnasel on neid veel eriti lihtne kasutada. Meil oli üsna ebatasane, seega kasutas Kardo vahepeal kiviplokke, nendes kohtades kus maapinnas kõige suuremad sügavikud olid.

Neid kandureid tuleb panna iga poole meetri tagant, ehk siis neid kulus omajagu, aga no selgus, et kuna Kardo siin kasutas neid kiviplokke ja muid üleminekuid ka, siis neid jäi tal veidi üle. Ehk siis alguses osta ehk veidi vähem, kui on samamoodi ebatasane pind jne, et päris nii palju ei pruugi kuluda.

Säärased kanduripoisid

Kui raamistik valmis sai, hakkas ta sinna peale terrassilaudasid kruvima. Lauad peal, siis tuli ümber ka lauad panna, et tekiks ka väike äär ja varjata terrassialust. See sai siis eile lõpuks valmis! Halleluuja!!!

Terrassilaudade pealekruvimine täies hoos!

Kõige suuremaks abivahendiks oli Kardo sõnul selline vidin, nagu terrassilaua rakis Camo (link). Esiteks on tema point see, et ta süsteem on selline, et kruvisid ei jää näha, vaid ta lööb selle sisse kuidagi külje pealt, seega terrass jääb pealt niiöelda visuaalselt hästi puhas ja ee…auguvaba. See tuli oma spets kruvidega, ehk suvalisi ei saa kasutada, aga no ei pea ka ju. Kuigi jah, need spetskruvid on päris kallid, aga kes ikka korralikku ja ilusat terrassi teha tahab, siis on see just õige abivahend. Või isegi neile, kes töö korras palju ehitavad – siis kulub raudselt ära. Meil on nüüd see masin olemas, aga Kardo vandus, et ta ei taha pikka aega enam midagi enivei ehitada. No ma ei teaaaa… Minu meelest sai mega hästi hakkama!

spets kruvid

Igatahes sai seda küll kaua tehtud, aga nagu öeldakse, siis kauatehtud ollagi kaunike? Igatahes on tore näha, et suvega on paaris aianurgas progressi olnud küll ja veel. Juba aiamajake ja tema ümbrus said uue kuue. Või noh, ega seda aiamajakest ka enne polnud, tema oli ka üks uutest tuultest. Aga vot see terrass seal all oli küll viimane kirss tordil ja nüüd on nii ilus ja mõnus seal hängida. Kahju, et suvi läbi sai, aga kuna meil on see soojuskiirgur seal täitsa olemas, siis saame raudselt ka veel sügiselgi nautida ? Rääkimata järgmisest suvest.

TOTAALNE MUUTUMINE, AIAMAJA ERI ?

Näitan teile siis veidi pilte ka meie õue tsillimisealast. No ma ei tea, minu meelest kohe kutsub sinna istuma, eksole ju!

Terrassi tagumises osas on tegelikult palju ruumi, mõtlesin, et ehk orgunniks sinna uuel aastal mingi ilusa katusega aiakiige! Nii kaua on seal lihtsalt pink, mida pole mujale panna ?

Ma olen tulemusega nii-nii-nii rahul ja tõepoolest suured tänud Decorale, et nad meile nõu ja jõu (ja materjalidega ?) abiks olid, sest ilma nendeta me istuks vist siiamaani oma mullahunnikus ja unistaks, et ah, ehk järgmine aasta laseme valmis teha. Üldse oli see äge õppetund, et näed, tegelikult saab hakkama ka asjadega, millega esiti arvasid, et ei saaks.

Muidugi jah, ma siin kaagutan, nagu ma ka oleks hullult teinud, aga tegelikult hoidsin ma paar korda lauajuppi ja käisin Kardoga poes, kui midagi juurde vaja oli, muus osas lihtsalt niisama panen ennast teemasse sisse, sest kogu töö au ja hiilgus läheb Kardole (ja Ivo aitas teda ka, okei-okei!).

Ps! Decoral on selline lahe kampaania terve suvi käinud nagu “vuntsing”, loe sellest lähemalt SIIT. Aga üldiselt lisa FBi või instasse mingi oma meisterdus, kasuta vastavaid hashtage ja võid võita 50€ Decora kinkeka, et ägedaid meisterdusi edasi teha!

*Postitus sündis koostöös Decoraga!

Loe ka neid postitusi!

16 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ene 29. august 2019 at 00:45

    Au ja kiitust Kardole! Väga tubli ? kas Sa aiamaja uksi seespoolt pole mõelnud värvida samamoodi, nagu väljaspoolt on? Praegu vaadates, kui uksed lahti on, mõjuvad veidike nagu “poolikult”.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. august 2019 at 06:49

      Tead see toomees, kes seda värvis, pidi seda tegema, agaaa ei teind?

  • Avatar
    Vasta maisa 28. august 2019 at 21:38

    See hele vaip mustaks ei saa või ja kas koer diivanitel/toolidel vedelemas ei käi? Varsti ju porised ajad platsis.

    • Avatar
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 22:54

      Välisjalanõudega seal lihtsalt ei käi ja Lotte teab, et ei tohi 😛

  • Avatar
    Vasta Jüri 28. august 2019 at 18:26

    Tere.Milleks kiilud? Tänava kivi 20×20 ja püsti jalad mida saab vastavalt vajadusele liigutada üles alla ja2-3 kruviga kinni kui kandev puu loodis.

  • Avatar
    Vasta Piret 28. august 2019 at 16:39

    Kas sa mingit listi nendest asjadest ei taha postitada, et mida vaja oli ja mida ostsite? Meil järgmisel aastal ka terrass plaanis, aga meile vaevalt Decora onu tasuta appi tuleb ? Ei oska kusagilt alustadagi…

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 16:45

      Kopin sulle Kardo shopping listi 😀

      133 terassijalga, 42 x 6m terassilauda, 14 x 3m 5×5 prussi ja 13 x 2m 5×5 prussi, aluskatet terassijalgade alla on vaja 30 ruutmeetrit, terassikruve 266 ja kruve millega prusse terassijalgade külge lasta ka 266.

  • Avatar
    Vasta Älis 28. august 2019 at 14:36

    Väga äge tulemus!!! Kardo on tubli?

  • Avatar
    Vasta Kris 28. august 2019 at 12:50

    Väga ilus! ? tubli töö Kardo!

  • Avatar
    Vasta Anu 28. august 2019 at 11:57

    ma paneks sinna terrassi tagaossa selle tavalise igava kiige asemel sellise nagu USAs filmides, et kiigub kaheinimesekiik laest alla või siis need mõnusad 1inimese pesakiiged… hea kui see kangas märjaks ei saa

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 16:46

      seal pole ju lage 😀

  • Avatar
    Vasta K. 28. august 2019 at 11:52

    Meie oleme VÄGA ise tegemise poolt. Enamasti ikka leidub keegi, kellelt natuke nõu küsida. Ja ka tõesti ehituspoodidest võib pädevaid inimesi leida, kes oskavad ka muid öelda, peale selle, et kus riiulis kruvid asuvad 🙂 Ja see “aga enda aja kulu”. No ei pea iga päev teleka ees vedelema 🙂 Jah, meil on ka töökohad ja trennid, beebi kohe sündimas ja vahest tahad lihtsalt jalad seinale visata. Aga tegelikult saab aega ehitamiseks ka leida, kui tahtmist on. Ja nagu näha on olnud, siis ka kellelegi teisele maksmine ei taga alati seda ideaalset tulemust.

    • Avatar
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 22:52

      Nõus! 🙂

  • Avatar
    Vasta Maili 28. august 2019 at 10:45

    Väuu, milline MEES. ???

  • Avatar
    Vasta Helina 28. august 2019 at 09:12

    Mind huvitaks palju muidu siis see materjalikulu kogumaksumus siis oli + Kardo ja su isa töötunnid? 😀 Kas tuli samas väärtuses nagu ehitajad pakkusid või õnnestus laias laastus ikkagi ise tehes soodsamalt saada?

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. august 2019 at 09:20

      Kui me alguses vaatasime materjalihindasid ise lihtsalt suva ehitustarvete e-poest, siis oleks puit olnud ala 250 ja muud materjalid ka umbes 200 ringis. Et ise teha kindlasti odavam.