TESTIN JA ARVUSTAN

udupea ja märkmik*

28. oktoober 2019

On üks “märkmik” milleta ma elada ei suuda ja selleks on Google Calendar. Ma ei tea, kuidas ma vanasti, nagu loom, ilma selleta hakkama sain, sest mu mälu on ko-hu-tav. Tõesõna noh. Ma unustan niiiii paljud asjad isegi oma kalendriga ära, et kui mul seda poleks, siis ma ei jõuaks vist mitte kuskile. Ma ei tea, kuidas ma üldse 29 aastat elus olen püsinud, ilma, et näiteks hingata unustaksin.

Okei, käigud käikudeks, aga sellise lühimäluga on ka elamine selles suhtes keeruline, et enamik inimesi vist elavad, käituvad mingit moodi, märkavad selle käitumise/tegevuse tagajärgi ja siis oskavad ennast muuta. Mina… ma ei mäleta midagi. No ala kunagi läksime perearstile, et Lendel olid mingid täpid. Arst küsib, et kas ta on viimasel ajal midagi uut söönud? Nagu… KUIDAS ma seda teadma peaks? Et mäletan iga asja, mida ta sööb ja siis omakorda mäletan, et kas on kunagi enne ka seda või toda saanud? Arst vaatas mind nagu viimast rongaema ja käskis kolm päeva kirja panna kõik, mida Lende sööb.

Kolme päeva pärast oli mul umbes selline tabel:

ESMASPÄEV: banaan, õun.

TEISIPÄEV: smuuti

KOLMAPÄEV: …

Ma lihtsalt ei suutnud isegi kolm päeva meeles pidada, et mida ma talle andsin või ei andnud ja lõpuks ma lihtsalt andsin alla ja lootsin, et need täpid lähevad ise ära, ilma, et ma midagi mäletama peaks. Muuseas, läksid kah, nii et jumal halastas. Aga saate ju ise ka aru, et kui mu peas ei toimu seda osa, et “ma tegin nii ja juhtus nii” siis ongi siinkohal üks debiilik valmis, kes kunagi ühegi asja seoseid näha ei oska.

Hiljaaegu sain uue märkmiku. Täpsemalt eesmärkmiku. See on nüüd natsa teine asi mu google kalendrist, sest sinna saab igast muud huvitavat kraami kirja panna. Avastamist oli palju ja mingil põhjusel ostsustasin ma natsa täita emotsioonide jälgijat. Esimesed kaks päeva vaatasin, et issand, ma nii igav inimene, aga siis PAUH, 16dal olin korraga vihane ja närvis ja rahulik ja kurb ja kuri ja mida kõike veel. Järgmine päev hakkasid päevad, nonäed. Üks olukord=põhjus jälle kenasti loodud.

Ärge nüüd närvi minge, et issand, mis inimene, hakka normaalseks. Nagu ma täiega üritan, aga ma ei saa midagi teha, et ma ei suuda… keskenduda nii väga maailma pisidetailidele, nii kaua, kuni need VÄGA olulised ei ole. Aga mõnikord on tore niiöelda enda peas kaevata ja see eesmärkmik on selleks päris huvitav asi. Seal saab planeerida reise, oma rahaasju, koostada poenimekirjasid, panna kirja oma unistusi, eesmärke, halbu harjumusi, koostada trenniplaane ja pmst kõiki asju, mis sulle pähe tuleb.

Märkmik paneb meid unistama suurelt ja oma unistusi ning eesmärke ka üles kirjutama, mis on tõestatud meetod nende saavutamisele kaasa aitamiseks. Sinna võib kirja panna ka selliseid eesmärke, mida isegi parimatele sõpradele veel välja öelda ei julge, aga sisimas on soov need kunagi kindlasti täide saata. Eesmärkmik ongi selliste eesmärkmikide stardipunktiks☺️

Üheks märkmiku põhi teemaks on eesmärkide saavutamine, mida on eri kohtades märkmikus erinevalt käsitletud, kuid päris suur osa märkmikust keskendub nende saavutamisele nädalate ja kuude kaupa, et tasa ja targu eesmärkideni jõuda.

Kui te olete ehk kuulnud, siis pmst sama pointiga on bullet journalid, aga selle vahega, et need tehakse/joonistatakse tühjadesse märkmikutesse ise. Mul nii palju püsivust ja viitsimist ei ole, seega on minu meelest see märkmik just päris äge asi. Eriti seda tüüpi inimestele, kellele meeldib kõike kirja panna ja nimekirjasid koostada. Kui oled ise selline, siis see märkmik ON sinu jaoks. Kui tead sellist tüüpi inimest, siis kingi see märkmik talle näiteks jõuluks, you are welcome, üks mure vähem ?

Hind on ka täitsa okeika, 17.99€ ja saab valida halli või roosa märkmiku vahel. Ma võtsin muidu roosa, halli andsin Andrale ja ma kujutan ette, et ta mingi mõnust oiates täidab seal erinevaid nimekirju. Andra on nimelt nimekirjavend. Mina aga ütlen ausalt, et iga lehe pealt ma midagi sellist ei leinud, et ooo viitsiks täita. Samas mõni asi oli selline, et tekitas kohe blogiidee mõtteid. Näiteks sellised huvitavad 12 küssi. Mõni tundub minu jaoks veits liiga laa dii daa, olen max gei oma fiilingutega (ei mingit geiheiti, saate aru küll, et ma lihtsalt ei ole nii tundeline mutt :D). Samas mõni on päris huvitav mõelda, et isegi kui ma ei taha kirja panna, siis endal ikka hea mõtiskleda.

Lihtne lahendus, nüüd vaid 16 aastat vaba aega tarvis.

Aga ma just praegu mõtlesin, et vaevalt, et ma ainukene olen, kes ei oska ennast nii ladnalt avada. Nagu ma olen super avameelne, aga kui keegi mult väga diipe asju küsib, siis ma pigem keeran jutu naljaks ja ei taha väga enda havaatavaid kohti teistele avada, et parem ei mõtle isegi nendele, haha. Ma olen väga osav mõtete eemale lükkaja. Aga teinekord mõndasid asju tuleb teha ja mõelda, isegi kui ei tahaks. Selle jaoks tundub see märkmik ka väga asjalik.

Vot tak! Kas teie kasutate päris märkmiku, või panete asjad jooksvalt ala nutitelefoni kirja?

*Mulle saadeti märkmik kingituseks

Loe ka neid postitusi!

21 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Heli 7. november 2019 at 22:46

  Mina usun väga märkmikku ja nimekirjadesse 🙂 Kalendermärkmik on alati minuga kaasas (paberil!!!) Ja igasuguseid nimekirju ja to-do-liste on ka palju. Pidevalt ikka uuendan. Nii et mulle jah sellised märkmikud väga sobivad. Usun seda, kui et kui midagi välja kirjutad, siis ei pea sellele enam mõtlema ja aju saab muude asjadega tegeleda… no igasuguseid muid ideid genereerida 😀

 • Avatar
  Vasta Maarja 1. november 2019 at 22:48

  Ma olen ka mega udupea.. Ma olen pikalt hea märkmiku otsingul olnud, pole leidnud.
  Mees naerab, et kui leiad osta kaks. Teise märkmikku kirjutad kuhu esimese panid ?‍♀️

 • Avatar
  Vasta Laura 31. oktoober 2019 at 23:59

  Nagu enda kohta kirjutatud teksti loeks.. just see osa, et ei oska eelnevate asjadega seoseid luua. Nii närvi ajab see vahepeal, selline tunne et peast kergelt lihtne, et no kuidas ma ei suuda salvestada-analüüsida midagi 😀
  Ja vahest vaatan teistpidi imelikult, kui keegi tuttav ütleb a’la et ma kuu aega tagasi sõin suurema peotäie pähkleid kui muidu ja tead nüüd kohe näha kuidas juuksed on kasvu visanud…vms 😀 ma olen nagu, aaaaaa ära kujuta ette nii palju 😀
  No ja see “laa di daa max gei” :’D Samamoodi ma ei suuda lihtsalt sellist uinamuinat ajada, ei suuliselt ega kirjalikult…
  Märkmik mingi suvakas mul on aga ega sellest väga kasu pole, meeles püsivad ikka ainult need asjad, mida telefon meelde tuletab 😀

 • Avatar
  Vasta Ene 29. oktoober 2019 at 02:00

  Ma olen just bulletjournali inimene 😀 Ühtegi teist märkmikku ei saa 100% enda soovide järgi kujundada ning see lehtede tegemine on hea teraapia. Kiiremal ajal viskan muidugi midagi suvalist paberile, aga elab üle.

  Ag jah, füüsiline märkmik peab olema. Google Calendar mul ei toimiks, sest kuigi ma keerasin ajavööndite vahetamise kinni, siis reisides rikkus ta ikka kogu asja mul ära. Ja lisaks see, et kolmes riigis igaühes oma eraldi telefon ning kuidagi ei saanud sellist ülevaadet nagu tahaks. Vana hea märkmik + pastakas toimib ikka nagu paremini.

 • Avatar
  Vasta P. 28. oktoober 2019 at 23:41

  Olin kunagi vägagi märkmikuinimene. Oleks edasi ka, aga mul pole enam väga aegagi seda täita jms. Teine probleem sellega on mul, et mida ägedam märkmik (a’la pildid, mälestused, muljed, naljad jne sees), seda raskem on mul see kunagi ära visata. Ma alles nüüd, 34aastaselt viskasin raske südamega ära kõik oma vanad märkmikud alates põhikoolist 😀 Tegin seda ilma, et oleksin uuesti neid avanud, sest teadsin, et oleksin jälle nostalgitsema hakanud ja poleks raatsinud neid likvideerida. Ja otsustasin, et jätan selle prügi tekitamata ega ole enam märkmikuinimene. Kes teab muidugi… ehk millalgi uuesti…. Praegu aga lisan märkmed, mõtted, ideed jne telefoni. Arstiajad on mingi ime läbi isegi meeles püsinud, küll aga mitte muud tegemist ootavad asjad.

 • Avatar
  Vasta Mari 28. oktoober 2019 at 23:25

  google kalender täiega teema. lihtsalt enam ei kujuta ilma selleta. kallimaga näeme ka üksteise kalendreid, seega saame asju planeerida juba ette teades, kas teisel on siis aega või ei. aga mingeid asju panen nimekirjadena omale kuhugi paberile või arvuti notesidesse ka, stiilis to-do list, mida poest tuua list jne. see eesmärkmik tundub väga kift asi, mida heal meelel kasutaksin.

 • Avatar
  Vasta Biku 28. oktoober 2019 at 18:47

  Huvi pärast küsin, kas ei ole võimalik sooduskoodi saada? 🙂

 • Avatar
  Vasta Kaili 28. oktoober 2019 at 18:35

  Märkmikku otseselt vaja ei ole aga, kui antakse, siis ära ei ütleks. Köik asjad kirjutan värvilistele paberitele ja paberid lähevad rahakotti 😀

 • Avatar
  Vasta A 28. oktoober 2019 at 17:56

  Mul on pabermärkmik (Sulemehe horisontaal on siiani kõige paremini sobinud), kuhu kirjutan kõik asjad, mis vajavad tegemist/ostmist/külastamist (nt vaja postkontorisse minna, sõbranna sünnipäev, kriitilised tööga seotud tähtajad, näitude teatamine, arvete maksmine, kosmeetik, juuksur jms) ja mehega kahepeale TimeTree äpp mõlema telefonis, kuhu ma mingil määral dubleerin pabermärkmikusse kirjutatud meeldetuletusi (nt kui olen sõbranna sünnipäeval või mingi muu sündmus, trenniajad jms), et ta teaks, miks mind õhtul koju ei tule tavalisel ajal. Muidu enne oli koguaeg teemaks, et “ma ju rääkisin sulle üleeile, et ma lähen sinna ja sinna” ning ta ei mäletanud muhvigi, mida ma rääkisin. Nüüd saan öelda, et “aga vaata äppi, seal on kõik kirjas”. Kui ei kontrollinud, siis noh, oma viga. Ja elu on jälle kriipsuvõrra kergem (ma-ju-ütlesin-sulle vabam).

 • Avatar
  Vasta Anneli 28. oktoober 2019 at 17:44

  Väga armastan taolisi märkmikke! Vahepeal täitsin bullet journal’it, siis printisin ise erineva sisuga lehti välja ja täitsin, siis ostsin Tigerist sarnase märkmiku… Sinu reklaamitav pakub ka suurt huvi, aga minu jaoks on 18€ liiga kallis, nuuks!

 • Avatar
  Vasta Kaisa 28. oktoober 2019 at 15:59

  Rohkem 90 days to wed, see on väga hea mõte 😀

  • Mallu
   Vasta Mallu 28. oktoober 2019 at 16:46

   konkreetselt armastan seda sarja ja selle viit miljonit spinoffi 😀

 • Avatar
  Vasta R. 28. oktoober 2019 at 15:30

  Mina olen täiesti nimekirja-inimene, aga ma ei tee to-do liste kuupäevade kaupa, seega märkmikku ei kasuta. Mul on telefonis märkmelehed teemade kaupa, kus on siis nimekirjad remondi kohta või tellitud pakkide kohta või mis täna on poest osta vaja või mida võiks poest kunagi osta või mida teatrisse võiks vaatama minna või mis mu sõrmuse suurus on ?

 • Avatar
  Vasta Vaike 28. oktoober 2019 at 14:19

  Füüsiline märkmik mulle ei sobi, sest ma unustan ta maha. Või pastaka. Igatahes proovitud tee. Kõik läheb kirja telefoni, sest selle märkan ma enamasti kaasa võtta ja ta hakkab õigel ajal pinisema ka ja tuletab meelde, et jou, tähtaeg oli üleeile, hakka liigutama.

 • Avatar
  Vasta A 28. oktoober 2019 at 14:07

  Nägin kunagi fb-s seda eesmärkmikku. Vaatasin, et täitsa äge. Sinna see jäigi. Hiljuti nägin jälle. Saatsin elukaaslasele pildi, kirjaga et tahaks seda. Vist mingi 1,5 nädalat hiljem ilutses see minu öökapil koos raffaellodega ning roosikimbuga köögis. Nüüd ootan sobivat hetke, et see enda jaoks tööle panna.
  Ps. Samuti roosa 🙂

 • Avatar
  Vasta Mai 28. oktoober 2019 at 13:23

  Tundub, et sul täiskasvanute tähelepanuhäire (adult adhd).

  • Mallu
   Vasta Mallu 28. oktoober 2019 at 14:49

   vabalt võib olla ?‍♀️

 • Avatar
  Vasta G 28. oktoober 2019 at 13:01

  Mul on ka seda märkmiku vaja! Mitu kuud juba unistan sellest, aga pole leidnud vaba raha veel selleks. Jõuluks tahan kindlasti, peab vist kelleltki välja nuruma ?
  Muidu olen täiega märkmiku usku, kuigi unustan koguaeg täita neid.

 • Avatar
  Vasta Liis 28. oktoober 2019 at 11:08

  Ma olen ka tohutu udupea, kes suudab kõik asjad unustada ja enamasti ei piisa mulle ka sellest, kui ma midagi üles kirjutan.

 • Avatar
  Vasta Ragne 28. oktoober 2019 at 11:02

  Pean kõik arstiajad ja sündmused/ jooksmised kirja panema, muidu läheb meelest. Kasutan ka Google kalendrit, sest saan lisaks meeldetuletuse panna, sest ega mul pole meeles seda telefoni kalendeitki vaadata ? Samuti panen paraleelselt asjad ka köögi kalendrisse kirja, et vahepeal ennast kontrollida, kas sai asi ikka õigesti kirja 😀 Kardan, et märkmiku ma ei kasutaks, sest selleks vaja pastaka asukohta mäletada ? Olen mingi miljon kakssada korda üritanud päevikut pidada ja kahe päeva sissekandest kaugemale pole kunagi jõudnud…

 • Avatar
  Vasta Andra 28. oktoober 2019 at 11:01

  Minu mälu juures on märkmikud ikka mega hea lahendus 😀 Mul märkmiku vahel igasugu paberilipikud, mida vaja ära osta , kuhu vaja mis kell minna jne. Praegu ostsin isegi omale selle beebiootuse kalendermärkmiku, sinna siis kirjutan oma asju, pärast panen mälestustekarpi. Kahju, et ma poisi ootuse aeg selle peale ei tulnud, aga õnneks mingi väike ämmakalt saadud märkmik vms asi ikka on, kus poisi mõned sünniandmed ja edasised pikkused /kaalud/oskused kirjas. Aga nüüd muudkui kriban siin jah oma märkmikusse kõike mida küsitakse 😀