Uncategorized

tissijuttu, mis muud

24. oktoober 2021

Polegi ammu siin midagi oma tissidest juttu teinud, pole keegi sinna vahelegi midagi pakkunud, aga täna tuli mõte, et räägiks ikka natukene. Nimelt on mul opist juba üle poole aasta möödas ja ma võin ausalt öelda, et juba ammu ei mõtle ma päevas kordagi selle peale, et see opp üldse tehtud oleks. Aga nüüd räägin, et mis selle kuue kuuga toimunud on ja keda tissijutud ja opiteemad ei huvita, siis võite rahus selle posti vahele jätta

Alguses ma kirjutasin ka, mis kohe peale operatsiooni toimus. Nädalake oli veidi valus (valuvaigistid aitasid samas kenasti) ja juba kahe nädalaga oli igasugune valu pea täitsa kadunud. Ainuke asi oli see, et mu parem rind oli altpoolt täiesti tundetu. Reaalselt nagu katsuks enda põske, kuhu on tuimestus tehtud või selline kummaline feels. Ega see otseselt ei häirinud ka, olin enne ka kursis, et sellised ajutisi “tuimi kohti” võib tekkida ja eeldasin, et eks need ajaga ära lähevad.

Umbes paar kuud tagasi olin duši all, kui äkki sain aru, et mul on VÄGA valus. Ja valus oli mul selle pärast, et see sama parem rind, mis enne üsna tuim oli, oli üleöö MEGA tundlikuks muutunud. Ega mina arst ei ole, ma ei tea, mismoodi need rinnanärvid ja värgid töötavad, aga ma ise eeldan, et ju siis paranes miski osa seal lõpuks ära ja hakkas uuesti “tööle”. Umbes nädalake oli väga tundlik ja hell olla, aga sama ootamatult kui ta tuli, kadus ta ka ära.

Seega praeguseks hetkeks saan öelda, et elu uute tissidega on täpselt sama, mis vanadega. Selle vahega, et uued on veidi suuremad. Ma ei tea, kas see kõlab nüüd imelikult, aga mega palju sõbrannasid on peale oppi neid katsuda tahtnud ja ütle mulle, mis ristiinimene ja influencer ma olen, kui ma neil seda teha lasknud poleks. Ja nad kõik on kinnitanud, et need on super loomulikud ja mingit silikooni vms ei ole kuskilt otsast tunda. Võiks arvata, et ehk on nad lihtsalt viisakad, aga ma olen ise ka (ja tunduvalt põhjalikumalt kui teised) neid katsunud ja tõesti ei saa aru, et kus see oma tiss lõppeb ja silikoon algab ja vastupidi.

Ühesõnaga võib öelda, et ma olen siiani väga rahul. Ei mingisuguseid komplikatsioone, ei mingisuguseid probleeme. Rindade all on paari cm väiksed armikesed, aga need on täpselt seal all ja mina isiklikult näen neid ainult siis, kui konkreetselt neid vaadata tahan. Muul ajal täiesti märkamatud.

Niiet kõik, kes on mulle kirjutanud ja uurinud, et kas olen ikka tulemusega rahul ja ega ma oppi ei kahetse, siis vastus on, et olen VÄGA rahul ja kahetseda ei ole mul mitte midagi. Dr. Mart Eller ja Health Clinic tegid imelist tööd! Ps! Nende kodukal on minuga suvel tehtud intekas ka üleval – näe SIIN!

Ja rinnateemadel jätkates – kas te juba teadsite, et Lindex annetab terve oktoobrikuu jooksul ostetud Pink Collection toodetelt 10% vähiuuringutele? Selle kampaania nimi on Stronger Together ja minu meelest vägagi vajalik teavitustöö ja toetus. Mul näiteks on suguvõsas olnud väga palju rinnavähki ja nagu te ehk teate, siis see sinder on vägagi usin geneetiliselt pärilik olema. Seega olen ma lausa ekstra rahul sellega, et operatsiooni tegin, sest nüüd ei saa mul meelest ära minna kord aastas kontrollis käia – Mart ilmuks mulle ilmselt ise ukse taha läbivaatust tegema, kui ma ta üle laseksin, hehe.

Niiet ma tahan teile rõhutada seda, et kui te ei ole lähiajal (või üldse kunagi!) rinnakontrollis käinud, siis see võtab üli vähe aega, niiet pane endale aeg kohe täna kirja. Midagi halba väike kontroll ei tee, halvimal juhul võid sa lihtsalt õigel ajal pahalasele jaole saada ja pärast õnnelikult edasi elada.

Kui aga kontroll on kenasti tehtud, siis tsekka Lindexi roosat kollektsiooni – seal on nii palju pehmed ja mõnusaid koduriideid ja minu lapsed on kohe eriti sillas oma karukostüümidest 😀

Vot sellised lood siis tänasesse päeva. Kui teil on veel opi kohta küsimusi, siis küsige julgelt. Ja andke mulle teada, kas te olete lähiajal oma rinnad ikka üle vaadata lasknud? Kui ei, siis teate, mida teha, eks! Ma praegu ei oska nii huupi infot leida, kas rinnakontrolli saab kuskil tasuta ka teha, aga mina ise käisin Kotka erakliinikus (mis on tasuline). Äkki keegi lugejatest teab?

Loe ka neid postitusi!

20 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Andra 26. oktoober 2021 at 22:37

    Kas sellist rinna operatsiooni on mõistlik teha või kas saab üldse teha ennem laste imetamist? ?

  • Avatar
    Vasta Marta 25. oktoober 2021 at 19:35

    Ma tegelt ootasin lõpus rasvast kirja, et “Loosin koostöös Mardiga kõikide kommenteerijate vahel välja ühe paari uusi tisse” vms ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. oktoober 2021 at 12:18

      oi ma hea meelega loosiks, ausalt 😀

    • Avatar
      Vasta Liis 28. oktoober 2021 at 16:44

      +1 😀 😀

    • Avatar
      Vasta Liis 28. oktoober 2021 at 16:47

      +1 😀

  • Avatar
    Vasta Anna 25. oktoober 2021 at 15:28

    Palun jaga seda linki oma jälgijatega:

    https://www.haigekassa.ee/soeluuring

    Sõeluuringud on naistele tasuta, nüüd isegi tervisekindlustuseta naistele. HPV testi (emakakaelavähi sõeluuring) saab lausa kodus teha, tellid endale kit’i lihtsalt. On olemas rinnakabinetid, mammobuss, igatahes valikut on. See info võib reaalselt kellegi elu päästa.

  • Avatar
    Vasta Annika 25. oktoober 2021 at 09:28

    Influencisid mu sõbranna ka rinnaopiga seal samas kliinikus ära ??

    • Avatar
      Vasta Emme 28. oktoober 2021 at 19:25

      Tegin selle koduse emakakaela uuringu – pole midagi hullu ega ebamugavat.
      Soovitan.

  • Avatar
    Vasta Helina 25. oktoober 2021 at 07:37

    Puutun tööalaselt sellega küllalt palju kokku, nii et oskan öelda seda.

    Kuni 35-a soovitatakse teha rinna UH-d ehk ultraheli.
    Baasmammogrammi võiks lasta teha 40-ndates ära. Edasine jälgimine al 50-a iga 2 aasta tagant.

    Kes soovib lasta rindu kontrollida, siis kuuldavasti Tallinnas on selleks PERHi rinnakabinet ja kindlasti on ITK-s rinna tervise kabinet, kus rindu kontrollivad ämmaemandad ja vajadusel suunavad edasi mammoloogile. Rindadest saab lasta teha ka ultraheli. Ei pea kohe plaatide vahele minema :D.
    Kel vähegi pärilik eelsoodumus, siis soovitan aja mammoloogile broneerida ja temaga konsulteerida.

  • Avatar
    Vasta Heleri 24. oktoober 2021 at 23:28

    Mina läksin oma esimesse rinnakontrolli olles 6 kuud rase, sest avastasin üks õhtu rinnast tüki. Esialgu mõtlesin, et rasedusega kaasnevadki imelikud asjad, aga süda ei andnud rahu. See oli hirmus aeg, mis sisaldas uuringuid, onkoloogiga kohtumist, biopsiat. Arstid olid super toetavad. Õnneks minu puhul oli tegu healoomulise tegelasega ja tundub, et hormoonid olid ta kasvama pannud, sest nüüd aasta sünnitusest pole temast enam märkigi. Aga kontrollin ise ennast regulaarselt ja kord aastas käin ka arstil kontrollis.

  • Avatar
    Vasta Pille 24. oktoober 2021 at 23:12

    Perhi rinnakabinetis saab tasuta ja ilma saatekirjata kontrollida. Lihtsalt aja kinni panemise vaev ja isegi väga pikad järjekorrad polnud ?

  • Avatar
    Vasta E. 24. oktoober 2021 at 21:35

    Sul on nüüd järjekord ukse taga, sõbrannadest, kes tahavad su rindu katsuda, või kõik on juba ära katsunud? ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 24. oktoober 2021 at 22:04

      aii lähedaseimad on ammu ära katsunud 😀

  • Avatar
    Vasta Kaisa 24. oktoober 2021 at 21:23

    Oh kui tore lugeda. Tahaks ise rinnaopile, rindu vähendada ja tõsta. Tõesti on raske hingata ja lastega tegeleda. Mina olen vist täpselt see, kellel ainult kehakaal ei loe, vaid rind ongi suurem.
    Kindlasti on plaan see teekond läbi teha,

  • Avatar
    Vasta Kristina 24. oktoober 2021 at 21:02

    Ei ole oma 41 aasta jooksul kordagi käinud – mul lihtsalt ei ole sinna aparaadi vahele eriti midagi panna ?

    • Avatar
      Vasta Vaike 24. oktoober 2021 at 22:13

      Paraku mahub vähk ka sellisel juhul ära. Tean oma õe näitel ja soovitan regulaarset kontrolli ilma, et ma ise oma soovitust rangelt jälgiks ?

    • Avatar
      Vasta Helina 25. oktoober 2021 at 07:34

      Kristina, võid panna aja nt ITK rinna tervise kab-i ja paluda rinna ultraheli tellida.

      • Avatar
        Vasta Kristina 25. oktoober 2021 at 19:22

        Paraku vaximata ei saa enam meil riigis arsti visiidil vist käia ?‍♀️

    • Avatar
      Vasta Tibuemme 25. oktoober 2021 at 13:56

      Mina käisin suve lõpus ka rindu suurendamas. Enne tuli käia uh-S ja mul lisaks ka mammos. Minul olid olematud rinnad. Mu mehel oli ka rohkem rinda kui mul endal. Ma ka tundsin ennast väga imelikult sinna plaatide vahele minnes. Aga see naine oli suppper tore ja ilmselgelt ta igasugu rindu näinud. Vabandas juba ette et võib veidi mulle haiget teha aga polnud midagi hullu. Isegi imestasin et venitas mu eimidagi sinna plaatide vahele ja sai protseduur ilusti tehtud. Niiet see küll pole põhjus mitte minemiseks!

  • Avatar
    Vasta Ann 24. oktoober 2021 at 20:56

    Perearsti või naistearsti saatekirjaga saab tasuta.