Uncategorized

kohvivaba elu

12. mai 2022

Mul on tunne, et ma olen siin blogis kakssada korda soigunud, kuidas mul teoreetiliselt pole kohvist sooja ega külma. Kui keegi mulle tassikese pakub, siis võtan vastu loomulikult. Aga seda nalja, et viitsiks ise seda teha (kuigi see tuleb ju pmst ühest nupuvajutusest)…Lihtsalt ei viitsi. Ja olgem ausad, ega see tegelikult päris ühe nupuvajutusega tule ka. Raudpolt tahab ta kindlasti mingi 70 erineva anuma tühjendamist, katlakivieemaldust ja ube juurde. Reaalselt vahepeal on tunne, et järgmisena tuleb ekraanile kiri, et palun mudi hellalt mu vasakut ülemist kaaneäärt, siis ausalt annan sulle lõpuks kohvi ka. Ei, aitäh. Nii väga ma seda kohvi ka ei taha.

Eriti lihtsaks tegi kohvist loobumise see fakt, et ma esimesel aprillil sain kinnitust, et mul tõepoolest on väga tugev laktoositalumatus. Lausa nii hullusti, et vähemalt pooled laktoosivabad tooted ka ei sobi. Ma olen sada korda lubanud enda talumatustest rääkida, aga kogu aeg lasen ülli teid, sorri. Teen seda lähipäevil. Aga lühidalt kokku võttes, siis on mu elu lihtsalt palju lihtsam, kui ma hoian eemale ka laktoosivabast piimast ja musta kohvi ei jooks ma isegi mitte raha eest. Ewww. Seega võtsin ma vastuse, et enam mina kohvi üldse ei joo ja asi ants.

Ei olnud mul sellega ka mingisugust probleemi, sest ma ei ole iial täheldanud, et kohvi mind kuidagi üles ärataks või aitaks paremini päeva alustada. Jumala suva, kas ma joon vett, mahla, smuutit, teed, kohvi. Üks vedelik kõik. Seega elasin ma üle kuu aja vabalt edasi ja ei mõelnud isegi sellele, et tahaks kohvi. Masin kattus vaikselt tolmukihiga ja praegu on ta põhiline eesmärk mu kodus hoopis vitamiinikarbi hoiustajana. Või noh, ta peal vedeleb lihtsalt vitamiinikarp.

Seda kõike kauni päevani, kus ma ühel päeval olin vist mingisuguses hulluhoos. Tassisin tööle kaasa taimse piima ja tegin endale tassi kohvi. Tahaks siia kirjutada, et see oli elu suurim viga, aga keda ma ikka petta üritan, olen ka suuremaid vigu teinud. Aga meeldiv ei olnud ta sellegipoolest.

Nimelt on kohvil ka piimaväliselt üks nadi külg ja selleks on see, et mu ravimid ja kohvi ei käi kokku. Ma ei tea, kas see on ainult minu enda isiklik eripära, või on teistel Medikinekti kasutajatel sama pull, aga mul oli tööl terve päeva selline tunne, et nüüd on minu maine elu läbi kah. Mu käed olid jääkülmad, süda tagus ja tunne oli selline, et panen pildi kotti ära. Üks hea kolleeg pakkus kohe, et mõõdab mu vererõhku ja kuigi ma ise ei saa absull aru, mis need numbrid tähendavad, siis tema soovitas mul kardioloogi juurde minna 😁 Äkki keegi teist saab rohkem aru, mida need numbrid tähendavad? 😬

Õnneks jäin ikka elama. Kaanisin vett, proovisin läbi iivelduse midagigi süüa ja õhtuks sain enesetunde päris normaalseks. Aga võtku mind või vanapagan – mina enam seda lollust ei tee, et kohvi iial tahaksin. Kuigi ma tean, et see polnud ainult kohvi süü, aga kui mul on valida, kas ma funktsioneerin natukene rohkem nagu inimene (ravimitega), või jätan kohvi ära, siis sorri, kohvi

Kahjuks ei ole mul siinkohal nüüd mingisugust motivational lugu jagada, et oooo, enam kohvi ei joo ja kaal langes 20 kilo, näonahk on nagu vastsündinul ja juuksed kasvasid üleöö tagumikuni ja IQ tõusis viiekümne võrra. Olen paraku ikka samasugune nagu enne, ainult veidi väiksema kofeiinisisaldusega 😁

Loe ka neid postitusi!

25 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 16. mai 2022 at 09:59

    Mina võtan Concertat ja joon päevas kaks 400 ml kruusitäit kohvi ja see ei tee mulle mitte midagi. Kui ravimitega alustasin, siis ühe korra õhtul väljas kolmandat väikest tassi juues hakkas kehv olla, aga nende kahega ei juhtu vähimatki.
    Samas on see üldteada fakt küll, et ATH-ravimid tõstavad pulsisagedust ja kuna kohv on sama toimega, siis need hästi kokku ei käi. Kuid eks see ole individuaalne. Ja ma nüüd ka olen siiski päevast kohvitarbimist poole võrra vähendanud, pole lihtsalt isu ja vajadust enam. Enne jõin lootuses kuidagi ATH-ga kaasnevast unisusest üle olla 4×400 ml kruusitäit päevas.

    Kas arst ei rääkinud ravimeid määrates sellest, et mida peaks jälgima ja vajadusel vältima? Mul loeti kohe sõnad peale, et tuleb jälgida, kuidas kohv mõjub. Ja et võib pulsisagedust tõsta see rohi ja vahel päris ebameeldivalt, et siis on variant rohtu vahetada.
    Alustasid muidu kõige väiksemast võimalikust doosist ikka?
    Mul arst soovitas seepärast ka võtta 7 p nädalas ja mitte pause teha sagedasti, et siis eha rohkem harjunud sellega ja tekib vähem igasuguseid kõrvaltoime-jamasid. Nüüd teen pausi ainult siis, kui tean, et õhtul alkoholi tarbin.

  • Avatar
    Vasta B 16. mai 2022 at 00:36

    Tõepoolest Medikinet ja kohv ei käi kokku. Ise joon huvi korral pealelõunat kofeiinivaba kohvi. Usun su südame ja rõhuga kõik korras, stimuleerisid üle lihtsalt. Ma ei julge ravimiga koos musta teed ka juua. Muidu järsku terve päev selle vibra ja ärevusega rikutud. Lisaks: mulle meeldib tunni jooksul alates medikineti võtmisest end rohkem liigutada: lähen jala tööle vmt. Siis kuidagi ka on vähem kõrvalmõjusid selle esimese “boosti” ajal.

  • Avatar
    Vasta Tyy 12. mai 2022 at 20:57

    Unustasin lisada, et need väikesed randme omad on mõnus käekotis kaasas kanda. Mul vanastajast hea ovaalne topsike, pole liialt kobakas kotis. Uuel oli karp tiba mõraks, võtsin vana hoidiku kasutusse. Et siis asi millele mõelda, kui valikut teed. Mina näiteks kodus ei mõõda ärgates, vaid tööl esimese “kovipausi” eel. Kohvi ma väga ei joo, kui siis sellist laste piImakohvi.

  • Avatar
    Vasta Tyy 12. mai 2022 at 20:50

    Eestis loetakse üle 140/90 ülemist rõhku juba haiguseks ehk algav hüpertoonia- esimene aste. SIIN võib veel abi olla elustiili muutusest. Ilmselt peetakse silmas liigset kehakaalu. Sinul sellega teemat ei ole. Külasta arsti. Lisaks füüsilisele aktiivsusele on oluline ka soola tarbimise vähendamine. Umbes kolmandik meie inimestest on nö soolatundlikud ning kui nad vähem soola tarbivad, siis väljendub see positiivselt vererõhu alanemises.
    Teine aste algab 160/100-st ja vajab kindlalt ravi.
    Mina isiklikult ei taibanud üldse mis mul häda, ega osanud rõhku üldse kahtlustada, sest see on olnud mul varem ekstreemselt madal. Ühel korral oli tööl nii halb, sõrmed lillad ja ei jaksanud pastakat hoida, nii et ronisin kiirabisse et ma ei tea mis mul viga on. Mõtlesin et mingi liigeste haigus, sest need valutasid pikalt ja hullusti. Siis sain teada, et verõhk ülemine oli 230 alumist ei mäleta. Sellest saati olen rohtude peal, juba 3-4 aastat. Viimane pool aasta ei aidanud needki. Sain äsja uued rohud , gramm “kangemad” ja see nädal on olnud isegi 120/80 madalaim. Ohoo sellist numbritpole ammu näinud. Kuna sul vaja ka nüüd igapäevaselt mõõta, siis aparaate soovitan vaadata neti lehelt 1A.ee SEAL on väga soodsa hinnaga ka, mul juba teine 17€ töötab nagu “Norras” ( esimese jätasin talvekoju, ei läinud rikki) aga kes soovib võib ka 10x kallima osta. Lihtsalt teadmiseks et ei maksa karta neid soodsaid.

  • Avatar
    Vasta A.P. 12. mai 2022 at 14:41

    Kõik su näidud on liiga kõrged! (ülemine vr. / alumine v.rõhk / pulss)
    Käi kindlasti südant kontrollimas ja lase kontrollida ka vere paksust. Äkki vaja verevedeldajat tarbima hakata.

    https://www.keskhaigla.ee/juhendid/Vererohk_A5_3bleed.pdf
    https://infoviking.ee/normaalne-pulss/

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2022 at 15:28

      Ma ei või isegi aspiriini võtta, ninast hakkab kohe verd lahisema 😀

  • Avatar
    Vasta A 12. mai 2022 at 13:19

    Omg müü mulle oma kohvimasin, mul läksid sellel nädala aega tagasi koik tuled põlema ja ma ei viitsi elusees tegelda sellega haha, vist peab ka kohvivaba elu elama hakkama 😀

  • Avatar
    Vasta Konn 12. mai 2022 at 13:03

    Loodan, et sa tühja kõhu peale kohvi ei võtnud. 🙂

    ATH ravimeid peab sööma täis kõhu peale ja alles siis võib kohvi poole vaadata. Mina muidugi seda head soovitust kuulda ei võta, joon hommikul oma kohvi ära ja tõmban rohud sisse.

    BTW ATH tegelastel ajab kohvi hoopis une peale. 😛

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2022 at 13:31

      Ei seda ma tean väga hästi, et tühja kõhu peale võtta ei saa 😀

  • Avatar
    Vasta Eneli 12. mai 2022 at 12:41

    Soovitaks muretseda endale vererõhu mõõtmis aparaat, hommikuti peale ärkamist u pool tundi ( kui toimetused tehtud ja saad korra ennem tööle minekut maha istuda, veidi rahuneda ja siis mõõta) samamoodi õhtuti, peale töölt tulekut, tunnike rahulikult olla ja siis mõõta, see kui sa nt tööl jooksvalt mõõdad ei anna ülevaadet mis on tegelik vererõhk, kuna tööjuures ikka liigud ringi, vb pingelisem päev vms see kõik mõjutab.
    Vähemalt nii selgitati mulle olukorda kui olid pearinglused ja arvati et asi vererõhus.
    Kardioloog tõenäoliselt ei saa ka aidata kui tal ülevaadet pole, kui lähed jutuga, et ükskord oli kõrge siis mis infot see talle annab 😃

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2022 at 13:31

      Kellel oleks enne tööle minekut aega maha istuda? Mis maailmas 😀

  • Avatar
    Vasta Lea 12. mai 2022 at 11:40

    No, kuule!!! Täiesti pporr ju:
    “Reaalselt vahepeal on tunne, et järgmisena tuleb ekraanile kiri, et palun mudi hellalt mu vasakut ülemist kaaneäärt, siis ausalt annan sulle lõpuks kohvi ka.”
    :))

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2022 at 12:27

      sry ma pidin su kommi muutma 😀 ei tohi selliseid sõnu kasutada! 😀

  • Avatar
    Vasta Hanna 12. mai 2022 at 11:38

    Kui nüüd masin endiselt tolmu kihi all ja plaanis müüa hea hinnaga siis palun mulle pakkuda! Me mehega kes muidu üldse kohvi ei joo, siis nüüd head latet jooks küll igapäev aga ei raatsi väga ulme hinda välja käija, sest noh maja ehitus ja tegelikult ju ära ei sure kui kohvi ei joo:D

  • Avatar
    Vasta Kardo 12. mai 2022 at 11:20

    Ritalin on amfetamiini sarnane stimulant ja kui pikalt kohvi ei ole joonud, siis kohvi mõjub rohkem. Seega 2 stimulanti koos olid sulle liiga palju ja see tekitab ärevust, mille tõttu tõusevad vererõhk ja pulss.
    Umbes nii. Ei ole arst, aga enam vähem õige peaks olema

  • Avatar
    Vasta Margot 12. mai 2022 at 11:04

    ATH- le toimivatel retseptiravimitel on see üsna sage kôrvaltoime, mônikord on annuse muutes/vähendades vôimalik pulss ja vererôhk rohkem kontrolli alla saada. Konsulteeri raviarstiga, lihtsalt kohvijoomise lôpetamine ei aita ilmselt

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2022 at 12:28

      no ilma kohvita on fine

  • Avatar
    Vasta Mari 12. mai 2022 at 10:45

    Mul on teised adhd ravimid, aga samamoodi on tegu stimulantidega ja kohv ei käi nendega ikka üldse kokku. Pmst sama tunne, kui jooksin neli kohvi järjest või võtaks topeltkoguse stimulante – pulss taob kurgus, käed värisevad, külm higi ja sitt olla.

    Kahjuks kohv mulle maitseb, niiet vahel joon kofeiinivaba, aga isegi seda ei saa kohe hommikul ravimitega paugutada. Kohvikutes küsin kaks korda üle, et tegu on kofeiinivabaga ja silmanurgast jälgin, et barista kuskilt mujalt kohviube haaraks, kui tavalisi. Osad on selle koha pealt väga suvalise suhtumisega ja ei tahaks, et mul neli tundi halb olla on, sest keegi “ei usu, et seal vahet on”.

  • Avatar
    Vasta Heidi 12. mai 2022 at 10:35

    Ma hakkasin mõtlema, et äkki su laktoositalumatus kuidagi päritav ka? Äkki peaks kuidagi kontrollima, et lastel ka seda poleks? 🤔

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. mai 2022 at 12:29

      Võib olla küll, aga lastel väidetavalt see v’ga välja ei löö, öeldi mulle

      • Avatar
        Vasta Tiia 13. mai 2022 at 11:51

        See on küll puhas jama, mul mehel on laktoositalumatus ja kahel lapsel ka, üks on hetkel 13 ja teine on 2-ne, tema kasvas välja. Ma pakun, et sul endal on piimavalgutalumatus ka lisaks kui sa ei kannata laktoosivabu piimatooteid.

  • Avatar
    Vasta Getter 12. mai 2022 at 10:34

    Arvasin esialgu, et hakkad trennist ja kaalust ja allavõtmisest rääkima. Teksti lugemata vaatasin neid numbreid avapildil ja tükk aega üritasin aru saada, kust krdi kohast sind mõõdeti, et sellised numbrid saadi 😀

  • Avatar
    Vasta OhLaa 12. mai 2022 at 10:25

    Nojaa, kõrge vererõhk ja päris kole pulss. Juhul, kui mõõtmine toimus võrdlemisi rahulikus olekus ja sa ei tormlenud samal ajal mööda tuba ringi. Arsti juurde võiks pöörduda küll, neile kindlasti pakub huvi vererõhu alumine näit (see, mis seal 100 kandis oli), minul samade näitudega on vererõhuravimid peal näiteks. Pulss on mul madalam.
    Mul kohv oluliselt vererõhku ei tõstnud, suurem osa oli varjatud stressist tingitud kõrge vererõhk. Kohvist loobusin siiski täielikult, et veidigi näite paremaks saada ja sain ka. Lisaks kadus hommikune loidus ja tunne, et ilma kohvita mu päev küll alata ei saaks. Saab ikka küll ja veel palju paremini!
    Ütleme nii, et ilma kohvita, kontrolli all oleva vererõhuga ja madalama pulsiga oli alguses veidi nagu aeglane tunne, aga see muutus varsti lihtsalt rahulikkuseks 🙂

  • Avatar
    Vasta Tuuli 12. mai 2022 at 10:17

    Vererõhk tõesti kõrge. Esialgu proovi nii, et lase tööl mõõta vererõhku ilma kohvi joomata, et teada saada, mis on su n.ö tavaline vererõhk ning kui need näidud jäävad alla 135/90, siis muretsemiseks pole põhjust.
    Ja hommikuti sa kohvi juua oma ATH ravimi(te) pärast ei tohi.

  • Avatar
    Vasta Raili 12. mai 2022 at 10:15

    Ma kunagi kohvi ei joonud, aga peale lapse saamist, lihtsalt nüüd, et üleval püsida hakkas meeldima 😅 Aga eks olen väga pirtsakas ka selle maitsega ja koguaeg unistan endale oma masinast, et saada head kohvi ja ei peaks kohuaeg oma kohvi läbi sõela laskma, sest noh kes saab kohvipuruga kohvi üldse juuua.. 🤭 Niiet kui tolmukogujast tahad lahti saada, im here ja kasutaks suure armastusega seda😂