Uncategorized

vanglaelu

2. oktoober 2017

Eile said mul läbi kõik episoodid “Orange is the new black” sarjast ja kui ma õigesti aru sain, siis uus hooaeg tuleb alles uuel suvel. Õnneks tulevad Netflixis kõik sarjas hooajast korraga, mitte ei tilgu iga nädal üks. Ma isegi ei tea, kumba ma eelistan, sest kui kõik tuleb korraga välja, siis saad KOHE kõik ära vaadata ja ei pea kannatama. Aga kui sa kannatad ja muudkui ootad midai iga nädal, siis ta muutub justkui väärtuslikumaks?

Lisaks lugesin ma paari õhtuga läbi e-raamatu “Neli ruutmeetrit, kogemata vanglasse“. See räägib siis ühest naisest, kes omas erootilise massaaži salongi ja läks selle eest pooleks aastaks vangi. See on muidugi tõsieluline, see naine päriselt elab kenasti Eestis ja värki. Õudne on ka see, et tal oli 3 aastane laps, kui ta vangi sattus.

Nagu näha, olen ma full on vanglalainel ja pidevalt avastan ennast mõtlemas, et “mida mina teeksin”. Näiteks OITNB sarjas oli nii, et kui keegi vangidest lapse sai, siis võeti beebi kohe ema käest ära ja anti siis lapse sugulastele või sotsiaalhoolekandele. Täna sattusin ma aga lugema mingit artiklit Tartu vanglast, kus oli mainitud, et alla kolme aastaste laste emad saavad oma lastega vanglas koos elada? Ongi nii või? Selles suhtes on see minu meelest tõesti väga inimlik ja kolmeaastane vast nagunii aru ei saa, kus ta täpselt elab, põhiline on ikka oma emmega koos olla.

Mõelda vaid kui õudne oleks, et sünnitad lapse ja pead ta KOHEMAID ära andma ja ise vangi tagasi kebima. Või nagu see naine, kellest ma raamatut lugesin, et lähed vangi ja sinu väike laps jääb maha. Okei, jääb isaga, aga ikkagi. Ma ei taha ettegi kujutada.

Siinkohal võiks muidugi öelda, et no ära tee siis selliseid asju, et üldse vanglasse sattuda, aga nagu ma siin ükskord mainisin, siis ma usun, et väga paljud nendest, kes vanglas on, ei ole TEGELIKULT teistele inimestele üldse nii ohtlikud, et selle pärast tuleks lõhkuda peresid ja eraldada keegi ühiskonnast.

Üldse olen ma niii vanglateemas sees, et ükspäev jalutasin siin poodi ja tundsin siirast rõõmu, et ma vaba olen 😀 Nagu oleks ise ka megalt aega kongis veetnud või miskit, aga no selline äge tunne tuli, et mõelda vaid, ma saan oma perega koos olla ja teha, mida soovin ja minna, kuhu tahan. Just nagu oleks vanglast välja saanud.

Mõneti vist sain ka, sest 5 hooaega sarja ühe nädalaga ära vaadata on paras toas istumine ja telekavangis olemine, nii et selles suhtes olen ma nüüd tõepoolest vaba ja tähistan oma vabadust ühe korraliku tööpäevaga. Aga mis teie arvate, kas vanglad päriselt teevad kedagi paremaks inimeseks? Nagu ma saan aru, et mõrtsukad ja vägistajad ja muud hullud peavad olema luku taga, et teisi mitte ohustada, aga no enamik on lihtsalt rikkunud mingeid suva seadusi, mulle tundub.

Loe ka neid postitusi!

45 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M 16. oktoober 2017 at 02:58

    Sain tuttavaks ühe naisterahvaga USAst, kes on naistevanglas 3 aastat pidanud istuma teo eest, mida ta korda ei saatnud. Küsisin talt, et kas see OITNB vastab ka sellele, mis vanglates tegelikult toimub ja ta ütles, et täiega üks ühele sari. No vot siis

  • Avatar
    Vasta K 4. oktoober 2017 at 00:57

    Kolme aastast ema juurest vanglast ära kista on veel hullem kui otse sünnituselt. Ehknet sellele kolmesele on emotsionaalselt raskem ema juurest “lahkuda” kui tutikale beebile.

  • Avatar
    Vasta Liisi 3. oktoober 2017 at 20:28

    Sünnitasin 1. juulil TÜKis, olime haiglas 3 päeva ja terve see aeg kõndis koridoris naine koos oma uue tutika beebiga ja teda valvas kaks vangivalvurit.. natuke kõhe oli aga samas oli beebist nii kahju, tema süü ju pole, et ema pätt on. Oeh üldse kõik sellised kurvad beebidega/lastega lood teevad tuju nii nulliks. Kui vaid saaks neid kõiki aidata ja pakkuda neile seda kõike, mis nad väärt on.

  • Avatar
    Vasta Toivo vend 2. oktoober 2017 at 21:18

    Minu arust on aus, kui vangis on keegi teine, kuigi võiks olla ka kolmas 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 2. oktoober 2017 at 15:29

    grey anatoomia uued osad ära vaadatud?

  • Avatar
    Vasta K 2. oktoober 2017 at 14:57

    Vaatasime abikaasaga just nädalavahetusel vanglateemalist filmi, mis imdb-s top rated listis esimene –
    The Shawshank Redemption
    Soovitan kui veel näinud pole.

  • Avatar
    Vasta L 2. oktoober 2017 at 14:43

    Ma väga soovitan sulle sarja Helix, kui natukenegi selline sci-fi teema meeldib.

  • Avatar
    Vasta L 2. oktoober 2017 at 14:42

    Mul on tuttav, kes oli vangis, mingi lambiasja pärast, aga mingi 3-4 aastat. Kool jäi pooleli siis. Oli sihuke suht kleenuke, suitsetas nagu korsten, jõi jne. Vanglas jättis suitsetamise maha, hakkas tööl käima lõpuks, trenni tegi. Välja sai, siis oli edasi kaine, nüüd juba 2a vist nii või rohkem, ei suitseta, korralikult lihastes, käib tööl jne. Niiet mõnele mõjub hästi ka.

    • Avatar
      Vasta L 2. oktoober 2017 at 14:42

      Ahjaa, kooli lõpetas ka ära välja tulles.

  • Avatar
    Vasta Marion 2. oktoober 2017 at 14:27

    Kui vanglahuvi veel jagub, siis soovitan sarja 60 days in. Ei tea, kas oled näinud seda. Aga see on reality show, tehakse eksperiment, tavalised inimesed pannakse 60 päevaks kinni ja siis vaadatakse, kuidas nad ise seal kainet mõistust säilitada suudavad ja siis põhieesmärk on seda vangla siseelu näha ja lahata, et seda keskkonda seal turvalisemaks teha. Nt kuidas narkot sisse tuuakse jms.

  • Avatar
    Vasta Binx 2. oktoober 2017 at 13:19

    Mis seriaali järgmiseks valid mida binge-ida? 😀

  • Avatar
    Vasta E 2. oktoober 2017 at 13:07

    Vaatasin ka kunagi OITNB-d, aga jäi enne uue hooaja väljatulekut poolikuks ja ega tagantjärgi ka ei viitsikis enam vaadata. Natuke liiga robustne ja traumeeriv, kuigi samas mulle sellised sarjad ja raamatud väga meeldivad. Ja nii palju kui vaatasin, siis parim koht oli ikkagi teise hooaja lõpustseen – no paremat lõppu annab välja mõelda! https://www.youtube.com/watch?v=4U0zcCUIrAY (sellel lingil)
    Aga Hotell K-d soovitan isegi lugeda. Sattusin nendest naistevangla teemadest isegi nii “sõltuvusse”, et googeldasin lausa Eesti naistevanglate kohta ja kujutasin ette, et kuidas mina siis oleks ja mida teeks. Täiesti haige 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 2. oktoober 2017 at 12:38

    Fun fact: Edgar Savisaar on sündinud vanglas.

  • Avatar
    Vasta Ellukas 2. oktoober 2017 at 12:36

    Netflixil on mingi doksaade, mis räägibki spetsiaalselt rasedatest naistest kes on vanglas. Kohati oli see väga kohutav, näiteks üks ema pani oma lapse mikrolaineahju, sest oli beebi peale kade kuna mees tegeles beebiga rohkem kui naisega. Nagu mismõttes sa paned beebi mikrokasse ?

  • Avatar
    Vasta M. 2. oktoober 2017 at 11:56

    Et saaksid oma “vangla maailmas” veel natuke edasi elada, soovitan Sul lugeda raamatut “Hotell K”. Räägib elust Bali vanglas. ?

  • Avatar
    Vasta A 2. oktoober 2017 at 11:54

    Making a murderer ja Masters of sex! Ausalt, mega kaasahaaravad ning samuti tõsielulised. Making a murderer on küll dok ning teine hooaeg alles tulemas, kuid Masters of sex’il on juba kolm hooaega. VÄGA soovitan! See dok sari paneb küll ise rohkem ajusid ragistama, aga tõsieluline paneb lihtsalt imestama, kui suur tabuteema seks kunagi oli.

  • Avatar
    Vasta Ma 2. oktoober 2017 at 11:38

    Eestis on tõesti nii, et laps kuni 3-aastane laps saab koos emaga vanglas elada. Ja neil on päris head elamistingimused õnneks.

    • Avatar
      Vasta Kadi 2. oktoober 2017 at 22:13

      Aga nii õudne kui see laps saab kolm ja siiiiis ema juurest ära viiakse ??

  • Avatar
    Vasta Anette 2. oktoober 2017 at 11:25

    Vangla ei tee inimest paremaks sest see kord seal väheke lonkab. Inimenebtuleb välja ja ta on selline nagu ennemgi( okei on erandeid kes saavad aru et on pahandust teinud kuid enamik siiski mitte). Teiseks jällegi jah on vanglates ka alaealisi kelle vanemad joodikud ja on sellepärast poodi vargile läinud et riideid saada et koolis ei noritaks. Neid lapsi tuleks vast vähe teisiti aidata kui vanglaga

  • Avatar
    Vasta Lala 2. oktoober 2017 at 11:12

    Tartu Vanglas saavad minu teada lapsed emase juures olla neljanda eluaastani. Olenevalt olukorrast on see inimlik, samas kui ema jääb mitu korda pikemaks vanglasse, kas see neli aastat lapsel vanglas elamist on kuidagi parem? Aga eks kõik oleneb olukorrast.

  • Avatar
    Vasta Kadri 2. oktoober 2017 at 10:47

    Pole küll päris vangla teema aga,kui uut serjaali tahad vaadata,siis soovitan “90 days fiance”-tõsielu.
    Mis puudutab vanglat,siis see küll kedagi paremaks ei tee vaid hullemaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2017 at 10:54

      kle seda ma ammu näind, seda ka mingi 5 hooaega 😀

      • Avatar
        Vasta Kellu 3. oktoober 2017 at 05:58

        Sellel nüüd uus hooaeg – 90 days fiance. Happily Ever After? 🙂

  • Avatar
    Vasta triin 2. oktoober 2017 at 10:45

    Ma ei ole kunagi varem selle teema peale väga mõelnud, aga praegult tundub, lapsele on parem, kui ta juba pärast sündi antakse sugulaste hoolde (juhul, kui muidugi on armastavad lähedased, kellele anda). Jah emale julm, aga kujutada ette kolme aastast, kes lahutatakse emast, sest vanus tiksus täis, on lapsele kindlasti traumeerivam.

  • Avatar
    Vasta Mariap 2. oktoober 2017 at 10:35

    Meil kehtivad seadused ja seadused on selleks, et uhiskond tootaks ja inimesed saaksid ohutult elada.
    Koigil nendel vangis kellel on pisikesed lapsed kodus teavad seda ise ka, aga ei hooli voi arvavad, et ei jaa vahele.
    Vangla on karistusasutus ja iga inimese otsustad kuidas nad soovivad elada.
    Mina leian, et on uldse liiga norgad karistused, morva eest peaks olema surmanuhtlus, vagistamise eest – sundkorras kastreerimine, selliseid inimesi ei kasvata mitte miski ringi ja uhiskonnal pole vaja seda kurna.
    Roolijoodikud ja narkoarikad ka kohe murgisust, sest nad tapavad palju suutuid inimesi.
    Elu on meie endi valik, kui elad valesti, siis oma vitsad peksavad.

  • Avatar
    Vasta Liina 2. oktoober 2017 at 10:34

    Kui palju nutsid kui Poussey surma sai? Mina vähemalt ämbritäie. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2017 at 10:44

      ma ei nutnud miskipärast üldse 😀

      • Avatar
        Vasta Kristi 2. oktoober 2017 at 19:59

        Ma nutsin, kui Ruby Rose välja kirjutati

    • Avatar
      Vasta Mari 2. oktoober 2017 at 14:10

      Mina ei suutnud nuttu kuidagi lõpetada. Nii kurb, nii ajuvaba surm.

    • Avatar
      Vasta Hmmj 2. oktoober 2017 at 16:41

      Mina nutsin küll..

  • Avatar
    Vasta Aidi 2. oktoober 2017 at 10:34

    Jah vägistajad ja mõrtsukad peavad luku taga olema et mitte teistele viga teha, aga kuskil keegi mainis et tema kongikaaslane oli 20 aastates noormees kes istub vangis nüüd 4 aastat ilma juhilubadeta sõitmise eest, nagu miks? Kas tõesti mitte ühtegi teist karistust pole?

    • Avatar
      Vasta Mari 2. oktoober 2017 at 12:31

      Kedagi ei panda vangi, kui ta jääb üks kord kainelt ja LE järgides autoga sõites, aga ilma juhilubadeta vahele.

      Kui sa sõidad niimoodi kordi ja kordi, ebakainelt, jääknähtudega, kihutades ja teiste inimeste elu ohtu seades, siis sa ilmselgelt ei saa aru tagajärgedest, mis võivad kaasneda. See on sama, kui tulistad aegajalt rahva sekka, aga seni pole kellelegi pihta saanud – nagu ei tahaks, et selline vend edasi vabaduses tšilliks.

    • Avatar
      Vasta Kerttu 2. oktoober 2017 at 14:27

      No ilmselt on need teised karistused olnud kui haneselga vesi. Alguses ikka trahvid jms aga kui inimebe ikka jätkuvalt rikub sama seadust siis mida peaks tegema?

    • Avatar
      Vasta Evi 2. oktoober 2017 at 14:44

      Vaevalt ta esimese lubadeta sõidu pärast vangi pandi. Lubadeta juht pole kuidagi tõestanud, et ta liikluseeskirju tunneb ja neist kinni peab. Seega ongi ta potentsiaalne mõrvar, kes seab ennast ja teisi oma järjepideva tegevusega ohtu. See, et ta ka mitu korda vahele jäi, näitab juba, et talle meeldis kiirus või midagi muud, et ta nii silma jäi.
      Kui terve liiklus selliseid täis oleks, siis oleks ju asi päris halb. Lubade tegemine pole mingi raketiteadus, et seda ei võiks ära teha ja kui ei viitsi, siis polegi teedele asja.

    • Avatar
      Vasta S. 2. oktoober 2017 at 20:14

      Ju see oli korduv. Ja sry, mina küll ei taha, et juhilubadeta (ju siis ka teatud oskusteta. Jaa-jaa, load ei sõida jne, aga kui kõik selge on, pole raske ka load ära teha) sõitjad suvalt ringi sõidavad ja potentsiaalseid ohtlikke olukordi tekitavad.

  • Avatar
    Vasta S 2. oktoober 2017 at 10:31

    Ei usu, et vanglaelu kedagi paremaks muudaks, kuid mis ei ole muid toimivaid lahendusi ka võtta. Ilma korraliku karistuseta tekib karistamatuse tunne ja näilisus, et seaduse rikkumine on ok.
    Paljud vaidlevad vastu, et kas nt. kanepi müümise eest peaks kinni minema, mis see süütu kanepike ikka teeb. Vaidlevad ilmselt niikaua, kui mõni kanepiärikas nende alaealisele lapsele müüks ja laps parakad saaks ja endale kuidagi viga suudaks teha.

  • Avatar
    Vasta Mia 2. oktoober 2017 at 10:30

    Minu arust ei tee vangla kedagi paremaks inimeseks. See on üldse selline kahe otsaga teema. Muidugi peavad sellised saama karistada, kes on teistele ohtlikud (vägistajad, pedokad, mõrtsukad jne), aga siis ongi veider kui keegi, kes on vb a la kanepit kodus kasvatanud ja vahele jäänud, pannakse siis vanglas sellistega kokku.
    Mul isa noorena oli paar kuud vangis, sest sõpradega varastasid mingeid pisiasju ja ta ütles ka, et vangi minnes ei teadnud midagi, aga seal sai sellise elukooli. Et pmst välja tuli, siis olid teadmised olemas kuidas nt mingit röövimist korraldada või kuhu kedagi lüüa, et ta liikumisvõimetuks teha. Päris räme.
    A muidu sarjast, minu arust see viimane hooaeg oli eriti hea 😀 Mulle meeldis, et kogu tegevus toimus ainult paari päeva jooksul ja lõpp jäi ka krt nii lahtiseks 😀 Ei kujuta üldse ette kuidas nad järgmises hooajas neid tegelasi näitavad, sest kõik ju viiakse eraldi vanglatesse nüüd.

  • Avatar
    Vasta ML 2. oktoober 2017 at 10:27

    Ma vaatasin sel nädalavahetusel esimese hooaja 8 osa ära ja olen täiesti lummatud sellest sarjast. Igaljuhul kirjutan raamatu pealkirja üles ja tahaks sedagi lugeda.
    Samuti olen ammune Grey anatoomia fänn ! Õnneks sellega säilib veel see nädal aega ootamine 🙂
    Ühes postituses, kus rääkisid sarjadest soovitati erinevaid. Ma ei tea kas seda keegi pakkus, aga minu TOP 3-s on ka Suits. Samuti meeldis mulle lühiseriaal – Big Little Lies.

  • Avatar
    Vasta Kats 2. oktoober 2017 at 10:24

    Mina seda päris nii ei võtaks, et “rikkunud suvaseadusi” – eestis lähevad vangi üldiselt vaid korduvrikkujad. Näiteks pead mitu korda täis peaga roolis olema, enne kui kinni pannakse (ja minu meelest tähendab see üht potensiaalselt lapsest üle sõitjat teedel vähem).
    Või näiteks varas, kes mu sõbranna kodu ta elu kõige raskemal hetkel tühjaks tegi. Miks peaks nad vabaduses elama, kui kogu elu eesmärk on teha teistele halba, et saada ise narkotsi?
    Muidugi tema veel vabaduses ja peksab vargustel ette jäänud vanureid jne. Suvaseadus ju, see vägivalla mitte kasutamine rohkem kui enesekaitseks?

    Seda Su loetud raamatut ma ei tea, kuid kui ringi vaadata… tutvusringkonnas ja meedias, siis ma küll ütleks, et meil ei panda ikka väga räigete asjade eest ka vangi. Peksad naise haiglasse – jääd välja. Sõidad purjus peaga lapse surnuks (aga esmakordne rikkumine), jääd välja.

    Või maksupetturid, kes ei ole oma vigadest aru saanud. Natuke võiks neid ikka raputada – sest vähem makse tähendab vähem raha meditsiinile (jep, kahjuks maksame oma taskust ka Savisaare kohtukulud, TTV, tallinna sadama korruptsioonid jms ka tegelikult kinni).

    Kui suvaseadusi ei natukenegi jälgitaks ja karistataks, ei julgeks ma enam Eestis elada. Venemaal näiteks võidavad onupojapoliitika, raha ja suhted seaduste ees ning kui ikka õelad ja ahned jobud eesotsas, siis tavainimene kannatab räigelt.

    Mis need “suvaseadused” sinu meelest on, Mallukas?
    Taustainfoks nagu, äkki panin väga mööda, sest su mõtteid ei loe 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2017 at 10:46

      No ma mõtlengi näiteks seda naist, kes pidas erootilise masssaaži salongi, kellele tema kurja tegi? Aga sellega olen nõus, et need, kes PEAKS vangis olema, enamasti sinna ei satu.

      • Avatar
        Vasta K. 2. oktoober 2017 at 14:35

        kurja ilmselt ei teinud, aga seksi müümine on keelatud ja kriminaalkorras karistatav. Ehk siis ei saa tekitada ühiskonnas topeltmoraali, et ühe seaduse rikkumise eest saad reaalset vangistust, aga teise inimese puhul vaatame laiemalt ja inimlikumast aspektist, et kas saata istuma või ei….don´t do the crime if you don´t want to do the time, eksole.
        See naine oleks võinud ka ju lihtsalt massaažisalongi pidada, aga küllap happy endiga oli tulusam.

      • Avatar
        Vasta i. 2. oktoober 2017 at 17:37

        Lihtsalt erootilise massaaži salongi pidamise eest küll keegi kinni ei lähe :). Tundub, et sa oled väga romantilise arusaama nende sarjade varal loonud vanglast. Et küllap on seal kõik naised, sest nad lõid maha mehe, kes neid peksis. Kui vestelda mõne päriselt vanglas töötava inimesega, ütleb ta kohe, et inimesed (sh naised) istuvad seal sageli väga räigete (ka laste vastu suunatud) kuritegude eest, mida sa ei taha unes ka näha, ja et sellised moraalselt keerulised juhtumid on väga harvad erandid.

  • Avatar
    Vasta A. 2. oktoober 2017 at 10:20

    Mina ei usu, et mingi vangla kedagi paremaks inimeseks muudab. Aga viimasel ajal puutun rohkem selle vanglaga kokku. Ja istub inimesi, kes ei ole mitte midagi teinud, kelle kohta puuduvad materjalid et tema midagi tegi ning samal ajal jalutavad täieikud retsid ringi.