LAPSED

ähvardagem lapsi vähi ja kollidega!

21. september 2013

Väiksed lapsed on selle poolest väga kergesti taltsutavad, et nad usuvad absull kõike. Seetõttu vanemad inimesed neile nõnda kergekäelised näkku valetada saavadki. Ma ei tea miks, aga ma viimasel ajal olen erinevate sõpradega seda teemat arutanud ja nüüd ma saangi teile esitleda alatuid valesid, mida minu ja minu sõprade vanemad meile söötnud on:

  • Kui sa vildikatega käe peale sodid, siis sa saad nahavähi – Seda rääkis mulle algklassides mingisugune asendusõpetaja ja ma mäletan, et ma mõtlesin juba siis, et who the fuck threatens a 7-year old with cancer?!
    tumblr_meiwkw7t331rxdkjwo1_500-7080630
     Mina olin siis juba muidugi nii mature, et ei uskunud sääraseid valesid, aga paraku mitte nii mature, et lõpetada enda käte peale sodimine, seetõttu ma kuulsin seda ähvardust ikka üsna mitu korda. (Olgem ausad, mõnikord läksid käed kuidagi ISE vildikaseks igalt poolt. Ju siis oli joonistamistuhin nii suur:))
  • Kui sa seda lolli nägu teed, siis see jääbki sulle külge – Ma arvasin, et seda räägiti igale lapsele, aga näed, Kardo ei olnud sellisest ähvardusest kuulnudki. Ma ei tea, ehk tegin mina lihtsalt nii palju lolle nägusid, et mulle lihtsalt pidi niimoodi valetama? (Samas meenub kohe seik, kui ma olin juba pubekas ja ema astus mu tuppa, vaatas mulle otsa ja ütles: “Kuule palun lõpeta selle lolli näo tegemine!”. Ma ei teinud mitte mingit nägu…).
  • Ära katsu seda kassi, sa saad kassihaiguse! – Olles terve elu loomasõber olnud, tahtsin ma paratamatult ka neid kõiki katsuda. Seda aga üldse ei tahtnud mu vanaema, kes kinnitas, et absoluutselt iga tänaval istuv kass on nakatunud kassihaigusega ja tema suurim soov on seda ka mulle külge saada. Ma alguses uskusin vanaema ja kartsin kassihaigust nagu tuld. Tema õnneks sai üks tüdruk meie majast PÄRISELT kassihaiguse, aga vaiiii-iii-kselt ja salaja paitasin ma ikka teinekord ühte või teist kassi. Ja kassihaigust pole mul siiani! Milline kohutav vale… kodutud kassid need loving too!
  • Kui sa hea laps ei ole, siis päkapikud ei tule! – Milline alatu vale, arvestades, et ka päkapikud on üks kohutav väljamõeldis. Ja siis kasutatakse neid veel lapse käitumise reguleerimiseks. Absurd! Mina jällegist ei uskunud seda juba üsna varajases eas, sest kui ma olin umbes 4-5 aastane, tõi “päkapikk” mulle mitu päeva järjest sellised poolkuu kujulisi lutsukaid suure peotäie. Ükskord harjumuspäraselt vanaema kapis sobrades leidsin ma terve kotitäie sääraseid komme ja ma mõistsin tõde. Ega see mind väga ei traumeerinud, ma olin selleks vanuseks aru saanud, et täiskasvanud on tihti valelikud.
  • KOLLID! Mõned vanemad imestavad, et miks nende lapsukesed kabuhirmus pimedust või voodialuseid kardavad, mõistmata, et tegelikult on nad ise selles 100% süüdi. Väiksena Pärnus elades paistis mu elutoa aknast Visu suusavabriku torn, millel põlesid peal 2 punast tulukest. Mu vanaema rääkis mulle, et see on vabrikukoll ja kui ma magama ei heida, siis tuleb koll mulle koju? Ma täpselt ei mäleta, aga ma ei saa aru, kuidas ma seda uskuda sain, sest minu lasteaed oli selle suure korstna kõrval ja ma nägin ju väga hästi igapäevaselt, et see on üks suur punastest kividest ehitis, mitte KOLL. Aga noh, kui vanaema räägib, siis peab uskuma…
    Vanaisa rääkis mulle aga iga kord, kui me Haapsalus tema lapsepõlvekodu külastasime, et väike tiigike, mis seal metsaveerel oli, on koduks vetehaldjale, kes lapsi veepõhja kiskuda tahab. Noh, arusaadav, vanaisad ei taha, et nende lapselapsed ära upuks, aga no appike, kui hirmus ähvardus.
    Ka Kardoke ei pääsenud uppumissurmaga ähvardustest. Kui ta Muugal käis, siis räägiti talle, et aias asuvas tiigis elab pikkade kätega koll, kes samuti ainult väikelaste järgi krabab. Ahjaa, Kardo ema väitis talle ka, et keldris elab kollimamma, kes lastele halba teeb, et Kardo keldrisse ei läheks. Ma ei saa aru, miks ei või lapsed keldris käia :D?
  • Kui sa oma riideid kokku ei korja, siis saatan hüppab nende peal – See on muidugi parim ähvardus, mida ma siiani kuulnud olen 😀 St. minu vanemad seda ei öelnud, aga Katu ema oli teda nende sõnadega ähvardanud, kui ta arvas, et oleks aeg Katu disipliini kasvatada. Paraku on Katu aga vana satanist ja kehitas ema ähvarduste peale ainult õlgu. Ma ka ei saa aru, miks see koristama peaks ajendama? Las ta siis natukene keksib öösel mu riidekuhjas, mis mul sellest?

Rohkem mul hetkel pähe ei tulegi, aga ootan põnevusega valesid, millega teid “õigele teele” suunata üritati. Ma täna küsisin Kardolt, et kas me hakkame Marile ka niimoodi näkku valetama ja Kardo arvas, et ehk peaks. Miks muidu kõik seda teevad?

Loe ka neid postitusi!

73 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kätlin 26. aprill 2024 at 18:53

    Kotionu oli eesti laste kollektiivne trauma 🙁

  • Vasta oh seda süütut lapsepõlve! | Mallukas 4. märts 2015 at 10:07

    […] olid. Siin blogis olen ma juba rääkinud alatutest valedest, mida vanemad meile rääkisid (LINK), aga teinekord ei pea lastele valetamagi, et nad igasugu naljakaid asju arvaksid ja elust teisiti […]

  • Avatar
    Vasta kritu 14. oktoober 2013 at 17:50

    Eee, ma olin vaiksena nii hea laps et mind ei ahvardatud millegagi ja kui ahvardatigi siis mulle ei ole sellest raagitud voi ma vahemalt ei maleta et oleks, aga seda tean et vaga vaga hea ja vaikne laps olin olnud. Mul on 2 nooremat 6de ja noorem vend ja vanem vend ja see on natuke teistmoodi, aga maletan kui veel suht vaiksed koik olime ja pikkadel valgetel suveohtutel keegi tuppa tulla ei tahtnud, elasime vaikses kulas, siis meie vennaga karjusime kodu ukse juures ule kula, et kui oed ja vend kommi tahavad siis peavad koju tulema ja siis nad jooksid kohe koju. Ja kui nad tuppa koik joudnud olid, siis meie panime vennaga ukse lukku ja oue enam keegi ei saanud. Ja odede ja venna suureks pettumuseks ei olnud ka kodus kommi, see oli lihtsalt puhas vale, et neid tuppa saada.

  • Avatar
    Vasta ParaNähtus 23. september 2013 at 16:51

    Irw. Kotionu oli omal ajal ikka tegija vend , tuleb välja. 🙂 Huvitav kas praeguse aja lapsed ka teda teavad? 🙂
    Veel meenus see, et kõhu-usse oli ka võimalik igalt poolt saada.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 23. september 2013 at 16:51

      mina pole kunagi kotionust kuulnud 🙁

    • Avatar
      Vasta Kätlin 26. aprill 2024 at 18:48

      Oli jah. Kuigi ükski täiskasvanu tema väljanägemist kunagi isegi ei kirjeldanud. Aga ainuüksi nimel oli võimas vägi. Ja kui kõik täiskasvanud ju samast kotionust rääkisid ja kõik lapsed olid tema nime kuulnud, siis pidi ju ikka päriselt olemas olema.

  • Avatar
    Vasta kroku 23. september 2013 at 15:51

    Nõela jalgaastumise hämmastavad seiklused tulevad täitsa tuttavad ette. Ja seemnete/kirsikivide allaneelamise keelud. Üksteisest üle ei tohtinud hüpata (siis pidi sellel, kellest üle hüpati, kasv kinni jääma). A ja kui nelja saad koolis siis kõlbad ainult koristajaks.

  • Avatar
    Vasta K. 23. september 2013 at 15:40

    Kirsikivid, nätsud, arbuusiseemned jms – kui alla neelad, siis läheb pimesool umbe ja lõhkeb ja ma suren ära. Siiamaani kardan ja ei neela midagi alla 😀 (olen 30-aastane) Kui aiast välja lähed, siis tuleb kotionu ja viib kaasa ja kunagi ei saa enam koju tagasi (ükskord, kui ema pidi terveks suveks ära minema ja mind vanaema juurde jäeti ja ma aia peal pillisin südantlõhestavalt, siis tuligi üks mees suure kotiga ja ma sain ikka praktiliselt infarkti ehmatusest ja olin 2 sekundiga toas). Kui nina nokid, siis ninaaugud lähevadki hästi suureks ja jäävadki selliseks. Pimedus ja tondid – ei mäleta reaalset hirmutamist, aga siiamaani on irratsionaalne hirm pimeduse ees ja läks ikka mitu-mitu nädalat aega, enne kui üksi elades julgesin ööseks tule ära kustutada 😀 Võõraste kasside katsumine – kohe tuleb kassihaigus. Mul ei tulnud õnneks, aga sõbranna küll sai ja siis ma ikka kartsin ka seda. Jne. Ärge hirmutage lapsi, need hirmud jäävad igaveseks 🙂

  • Avatar
    Vasta ParaNähtus 23. september 2013 at 08:49

    Ma ükskord neelasin mänguhoos kogemata nätsu alla ja arvasin,et ega nüüd pole muud kui voodisse pikali heita ja surma ootama hakata.
    Siis veel ähvardati naabri kassiga, kes pidi mu söögi ära sööma, kui ma ise ei söö.
    Arbuusid pidi ka kõhus kasvama hakkama (ma kusjuures päris pikalt uskusin seda) ja keele näitamisel pidi keel hauast välja kasvama. Ja lolli nägu ei tohtinud teha ja silmi kõõritada, sest siis pidigi selline nägu igaveseks ette jääma.
    Vanavanaemal oli mingi haige komme rääkida, et kui ma hea laps ei ole siis ema-isa ei tulegi enam mulle järgi.

  • Avatar
    Vasta kristel 23. september 2013 at 00:48

    Alati kui suveõhtutel tahtsime minna põllu peale udu sisse mängima,siis vanaema ütles et udu viib pahad lapsed minema. Õde on nüüdseks 24 ja ikka pelgab udu.

  • Avatar
    Vasta Triinu 22. september 2013 at 21:28

    See tuli ka nüüd meelde, et kui ma kooliajal halvasti käitusin, lubas ema mind Noarootsi kooli saata, sest seal on/oli internaat või mingi õpilaskodu teema, ja siis ma jumala tõsiselt tahtsin minna, et saaks rootsi keelt õppida ja uues huvitavas kohas elada ja siis ema enam ei lubanud 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu 22. september 2013 at 21:06

    Mäletan, et mullegi räägiti seda, et kui nägusid teen, siis nägu jääbki selliseks. Seda ma uskusin ja ei uskunud ka, ja igaks juhuks hoidsin päris tihti sõrmedega silmi pilukil nagu asiaatidel on, sest minu jaoks oli nende silmakuju no niiiii ilus ja lootsin, et äkki saan endalegi sellised silmad 😀
    Veel on mul meeles see, kuidas mitte mu oma vanemad, aga VÕÕRAD ähvardasid mind politseiga või “oota, kuni issi koju tuleb” vms, aga olin ja olen siiani täielik issi tütar (isa on juhtumisi ka politseinik), ajas see mind pigem segadusse, et millega nad oma arust mind ähvardavad.
    Mäletan ühte korda, kui mu vanaisa üritas mind selle arstitädi süstijutuga korrale kutsuda, aga targutaja nagu ma kolmeselt olin, ütlesin et eiei, enne tuleb ikka aeg ka kinni panna.
    Jõuluvana ja päkapikud olid meilgi, aga juba 4-5selt mõtlesin, et ma olen liiga suur sellise tsirkuse jaoks. Peres oli teisi lapsi veel, aga kui ma mingi 10-11 olin, siis ma konkreetselt keeldusin jõuluõhtusöögile minemast, sest ma ei sallinud seda tralli ja laulma ja esinema sundimist jne. Niiet olge ettevaatlikud igasuguste pühadega üle pingutamisega 😀 Siiani on jõulud mulle VÄGA vastumeelne aeg.

  • Avatar
    Vasta L. 22. september 2013 at 18:16

    Kui ma väiksena mänguasjad laiali jätsin, siis vanemad korjasid need kokku, viskasid minema ja hiljem ütlesid, et varesed viisid mu mänguasjad oma pessa ära. Sellega ähvardati mind veel tükk aega, kui mu asjad kuskile vedelema jäid. Vanaema ütles mulle, et kes elus olles valetab, sellel kasvab keel peale surma hauast välja ja koerad käivad selle peale pissimas. Vanaisa rääkis mulle koguaeg õudusjuttu ühest tüdrukust, kes tegi lolle nägusid ning ükskord hakkas ootamatult välku lööma ja see tüdruk ehmatas, ning ta nägu jäigi selliseks lolliks.

  • Avatar
    Vasta lee 21. september 2013 at 23:50

    paar mida siit ei leidnud, kuid kodus ikka räägiti:
    – kui näts alla neelata, läheb pimesoolde ja ummistab selle ära
    – kui õmblusnõela maha pillata ja sellele peale astuda, siis läheb see mööda veresoont südamesse ja sured ära.

    suht anatoomiline värk.

    fun times!

  • Avatar
    Vasta Einike 21. september 2013 at 23:04

    Mäletan, et mind ähvardati metsa kolliperre viia, kui ma sõna ei kuulanud. Töötas seni, kuni olin ükskord teatanud, et seal on järelikult siis teisi lapsi ka ju.

  • Avatar
    Vasta K. 21. september 2013 at 21:58

    Meid õega hirmutati ka nt. vilistamisega, et kui toas vilistad, siis maja läheb põlema.
    Või need kollased väiksed lilled – tulikad on nende nimetus?!, et kui neid korjata, siis maja läheb põlema.
    Samuti hirmutati siin läbi käinud grimasside tegemise, jalaga löömise ja “kurat” 3 korda öelda tagajärgedega 😀 Muidugi ka klassika “Päkapikud ei tule, kui sa paha laps oled”, samas viimane on lapse puhul, kes veel päkapikke usub, päris distsiplineeriv.

  • Avatar
    Vasta Helena 21. september 2013 at 21:13

    Olid need hirmutamised mis olid aga ainus mis mõjus ja mida kartsin oli see, et kui sa taldrikut tühjaks ei söö siis kasvab kõht selgroo külge ja sa sured ära. Aastaid hiljem emale seda rääkides ta isegi ei mäletanud seda enam. Aga oma lapsed teavad, et maal kaevus elab hunt ja tiigis kollid. Kuna mõlemad kohad väikelastele liiga ohtlikud.

  • Avatar
    Vasta Ethel 21. september 2013 at 19:46

    Mind ähvardati kolooniasse saata. See tundus nii lahe – noh see müstiline koloonia. Ma siis muudkui proovisin sinna sattuda aga kogu aeg “pääsesin napilt”

  • Avatar
    Vasta Karin 21. september 2013 at 18:56

    Vanaema ütles alati, et kui kirsid koos kividega ära süüa, hakkab kõhus kirsipuu kasvama. Ja kui silmad kõõrdi paned ja keegi samal ajal ehmatab, siis jäädki selliseks. Kuuldud juttudest on aga õelaim jäätiseauto lugu, et kui see tuntud tilulilumuusika mängib, siis on jäätis otsas 😀

  • Avatar
    Vasta haha 21. september 2013 at 18:38

    Mind ähvardati ka, et kui nina nokkida, siis ninaaugud venivad VÄGA suureks, kui nägusi teha, jäädki selliseks, kui nina luristad, tuleb arst, kes löikab ninna suure augu, et tatt sealt kätte saada 🙁 Lisaks, kui pekitükke ära ei söönud, öeldi, et järgmisel korral saadavad mu söögi aafrikasse, sest sealsed lapsed oleks nende üle eriti õnnelikud ja hakkaksid pidutsema.
    Kui koolis kolme juhtusin saama, siis oli kindel, et pean lauta lüpsjaks tööle minema ja pm võin kohe kooli pooleli jätta, No ja kaagverre minek oli garanteeritud 😀
    Kui ei pese, siis kasvavad seened selga ja kui saunas puuksutada, siis kärnad.

  • Avatar
    Vasta Liina 21. september 2013 at 17:04

    Unustasin veel enne sellise asja mainida ,see ei juhtunud küll minuga , aga mu lapsepõlve parima sõbrannaga , kui ta maal oli siis ta vanaema valetas ,et kui ta kuivkäimla potile läheb siis ühe meetrised vesirotid hüppavad perse kinni . Uskus ta seda ikka nii hirmsasti ,et hommikuks oli voodi täis sittunud ja inimese kelle kõrval ta magas 😀 ,et siis sellised vahvad lood veel vanaemade suust 😀

  • Avatar
    Vasta reet 21. september 2013 at 16:26

    Ära tee sellist nägu, muidu see jääbki, on muide täiesti tõene ähvardus. Ma vanema poja puhul ei takistanud grimasside tegemist, kuni laps harjuski nägu viltu hoidma ja paras tegemine oli, et näolihaseid jälle õigesti tegutsema õpetada. Keskmisega õnneks seda muret polnud, aga noorima puhul keelasin igasugust nägudetegemist kohe esimesel korral, mis iganes uue liigutuse ta siis parajasti õppis (näiteks meeldis talle mingil hetkel huuli pikalt torus hoida, küll me kurjustasime teineteisega sellepärast).

  • Avatar
    Vasta Merje 21. september 2013 at 16:04

    Täiesti haige, et vanemad ähvardavad lastekoduga. Who does that?? 😀

    Mulle öeldi, et pärast päikeseloojangut tulevad meres merineitsid välja ja viivad endaga kaasa kõik inimesed, kes vees on.

  • Avatar
    Vasta ahvileivapuustar 21. september 2013 at 15:49

    No, lastel on jah tihtilugu see, et peab ikkagi järgi katsetama, et kas päriselt ka juhtub nii, nagu ema rääkis või mitte. Mul keelati koguaeg tikkudega mängida, et maja läheb põlema.. uudishimust panin siiski põllu põlema. 🙂

    Üldiselt, kassihaigusega ähvardamine oli ka minul. Pärmitaignast ja küüntest tulevad ussid kõhtu. Õde ajas ka igast jaburaid asju. Üks oli see, et kui ma varba- ja sõrmeküüsi vedelema jätan, siis kasvavad nendest ussid. Teinekord siis küüsi lõigates toimetasin nad lausa välja, et ussid jumala eest tuppa ei tuleks. Teine oli hullem. Kui välikäimlasse lähed, siis all elab koll, kes tuleb äikse, pimeda jne ajal välja. Võite ette kujutada, kuidas ma kartsin vetsus käia, hirm oli naha vahel ja samuti sai teinekord mõne pisara poetatud.. eriti, kui taevas kiskus tumedaks minema. Sealt õppisin ma vahepeal hoopis lollaka kombe ära, et hakkasin hädasid tegema põõsa all ja teinekord sai pissitud toanurka. Vat siis, ähvarda veel last kolliga vetsus. 😀

  • Avatar
    Vasta lipsuke 21. september 2013 at 14:03

    Kui mina väike olin siis ütles mu ema mulle, et meie tiigis on vetevana. Ja kui ma sinna üksi lähen siis tõmbab ta mu vette ja ei lasegi mind sealt enam kunagi välja. Aga kui minna kellegi täiskasvanuga sinna siis ei julge onu välja tulla. No mõjus. Ära ma uppunud ei ole.
    Aga kui ma olin mingi 6 siis läksin sinna seda vetevana ikkagi uudistama. Võtsin kaika ka veel kaasa, et kui tuleb annan kohe pasunasse 😀
    No ei juhtunud midagi, ei mingit vetevana. Korjasin siis emmele kullerkuppe ja jooksin koju. Koju jõudes siis viisin lilled emale ja ütlesin ”Emme miks sa valetasid mulle? Vetevana pole ju olemas, ma käisin seal ja midagi ei juhtunud!”. Emal läksid silmad suureks ja hirmu täis, ütles, et ”Vetevana tudus” 😀

    Ja see vana hea nali ”Kui sa hea laps ei ole siis päkapikud ei tule!” on ka ikka korduvalt kuuldud asi. Ma teadsin ka juba mingi 5 aastaselt, et päkapikud ja jõuluvanad on kõik ühed suured petturid 😀 Leidsin vanemate ”päkapiku varud” üles ja kui neilt selle kohta pärima läksin siis öeldi mulle, et päkapikk jättis need asjad siia, et siis tal pole niipalju tassimist 😀

  • Avatar
    Vasta Brita 21. september 2013 at 13:51

    Mul emmet ähvardasid vanemad sellega, et kui ta midagi ei tee, või halvasti käitub, hakkab ta oksele. Oksendamist kartis emme nagu põrgutuld. Kaa suht vastik ähvardus

  • Avatar
    Vasta E. 21. september 2013 at 13:23

    Kui sa varbaküüsi lõigata ei luba, siis kasvavad need nii pikaks, et saad küüntel uisutada. Või sõrmeküünte puhul puu otsa ronida. Kumbki ähvardus ei töötanud, sest väikesele poisile tundusid mõlemad variandid hoopis ahvatlevad. Mina oma 5-aastast üritasin ka kollidega ähvardada, aga selle peale hakkas poiss akna peale peibutuseks komme panema, et kollid ikka kindlasti tuleks ja mina pidin hommikuti varem ärkama, et kommid aknalt ära võtta – laps rõõmus, et kollidel kõht täis 🙂 Lastekodu ja bussijaama pakihoiuga olen ka ähvardanud, aga ei võeta mind tõsiselt. Üldse pean ma ähvardustega ette vaatama, sest hiljuti poes kui ma arvasin, et poiss pole piisavalt hästi käitunud, et seda uut autot osta, siis ta üle poe teatas, et ma ei või siis veini ka osta omale :S

  • Avatar
    Vasta siuhh 21. september 2013 at 13:14

    No mina pole ÜHTKI siin olevatest ähvardustest kuulnud. Tõsiselt. Mul olid vist nii normaalsed vanemad, et ei valetanud 😀 Põhjust ka polnud. Me olime vennaga musterlapsed. Väiksest saadik õpetati enda järelt koristama-seega ei vedelenud me riided ega mänguasjad laiali, seinu ei sodinud jne. Ei ole me ka kotionust kuulnud. Küll aga me vennaga tegim väiksele 5a naabrilapsele nalja, kui küsisime, et miks ta õhtul nii hilja õues on, kotionu viib ära 😀 Kujutate te siis ette, et see laps jooksis kabuhirmus tuppa 😀 No meie vennaga arvasime, et tema ka teab, et kotionu pole olemas..ilmselt naabrilapsele oli räägitud, et on 😀

  • Avatar
    Vasta Diana 21. september 2013 at 13:10

    Onu rääkis kunagi, et meil enne metsa ühe künka otsas elavad kuue meetrised rebased 😀

  • Avatar
    Vasta Maiki 21. september 2013 at 13:08

    Ma mäletan et mind hirmutati väiksena ämblikutega.Täpselt ei mäletagi kuidas aga ämblike vastu on siiamaani foobia.
    Vitsaga ähvardati ka, et kui paha laps siis lähed tood ise omale vitsa ja siis saan sellega. Ja oli kordi kus saadetigi vitsa järele, aga kes see nii rumal oli ja omale vitsa tõis siis, siis sai trepi peal istuda ja jonnida kuni öeldi et okei, las seekord jääb aga järgmine kord pead vitsa omale tooma 😀 .
    Oma lapsele teen nii et kui ta süüa ei taha siis ütlen et annan kiisule ära kui tema ei söö ja siis natuke läheb aega mööda ja taldrik on tühi, siis on ta nii õnnelik enda üle 😀 . Ja siis lasen tal kiisule ise krõbinaid panna et ikka kiisul ka süüa oleks 😀 .
    Minu 3 aastane laps veel ei saagi vist päkapikkudest õieti aru, aga tulevikus hakkan kindlasti seda kasutama, kasutati ka minu peal ja mõjus 😀 .
    Jõuluvanaga on ka ikka ähvardatud , et kui paha laps oled siis jõuluvana toob sulle ainult vitsa 😀 , aga kunagi ei toonud ta mulle vitsa 😀 .
    Mind ähvardati ka nurgaga, et kui paha laps oled siis lähed nurka seisma ja enam välja ei saa 😀 . Vahest ikka on seisma pandud ka, aga ei ole ma sinna nurka jäänud 😀
    Ma arvan et neid oli palju veel mis hetkel pähe ei tule 😀 .

  • Avatar
    Vasta Kristiina 21. september 2013 at 13:06

    Kui me vennaga oma silmi kõõritasime,siis öeldi meie alati, et kui sa veel nii teed, siis su silmad jäävadki kõõrdi. Ja kui me ikka vennaga jalaga vehkisime,siis emale meeldis alati öelda: kui sa nii jalaga vehid, siis su jalg tõuseb hauast välja,kui sa surnud oled. 😀 Seda viimast uskusin ma vähem, kui esimest. Aga oma väikesele õele olen ka hirmujuttu ajanud. Meil pesumasin teeb ilget häält- koliseb ja müriseb. Ja kui õde pahandust on teinud, siis ütlen talle, et krokodill tuleb sealt välja ja pistab su nahka. Alguses õde seda muidugi ei uskunud, aga hiljem oli tal juba hirm naha vahel. 😀

  • Avatar
    Vasta Mari Liis 21. september 2013 at 13:05

    Nahavähi lugu on ka tuttav, meil koolis ähvardati ka sellega. Aga mina ka ei kartnud.

  • Avatar
    Vasta Andra 21. september 2013 at 12:50

    Vana klassika on veel see, et kui liiga palju magusat sööd, siis pepu kleepub kokku! 😀

  • Avatar
    Vasta elex86 21. september 2013 at 12:39

    Julm, mis ähvardused ja valed.. Minule räägiti ka seda arbuusi seemnete värki.. aga nii, et kui seemne alla neelad, siis hakkab arbuus kõhus kasvama. Arvake ära, kas ma ei vaadanud titaootel naisi imelikult? 😀
    Aga, muid valesid nagu ei meenugi, vist.
    Ahjaa, pärapikkudega ähvardati ka, et kui hea laps ei ole, siis päkad ei tule. Ja pean tunnistama, et ise kasutan ka oma laste puhul seda valet 🙂 .
    Ma ei ole kunagi aru saanud, et miks lapsi ähvardatakse politsei ja arstiga.. Mina pole seda kunagi teinud aga tean oma tutvusringkonnast paljusi, kes lapsi nendega ähvardavad.. Ja mis on tagajärg.. Lapsed hakkavad neid paaniliselt kartma ja kui ongi olukord, kus politsei või arstiabi vaja, siis on vanemad selles ise süüdi, kui see lapse jaoks õudne olukord on. :S

  • Avatar
    Vasta Karin 21. september 2013 at 12:16

    “…kui nätsu alla neelad, siis hakkad õhupalle kakama!”

    🙁

  • Avatar
    Vasta Triinu 21. september 2013 at 12:11

    * Kaevu vaadates võtab näkk ninast kinni ning tõmbab su alla kaevupõhja. – Igakord kui vanaema/-isa kaevus külmas olevat nõud tooma läks, läksin kaasa AGA hoidsin ninast kinni, et see näkk ei saaks mind alla tõmmata.
    * Kui kaua kurja nägu teed, tulevad kortsud. – No kes tahaks kortsulist last??
    * Lund ei tohi süüa. – Aga miks lubatakse väikestel lastel iga suvaline asi suhu panna, tehakse küll teinekord ehk natuke draamat aga nad kõik elavad ju ! Parem ikka lund süüa, kui janusse surra. 😉
    * Kord vaatasime filmi mustanahalistes. Keegi ütles et neegri kohta “ta on kole nagu öö” ja nii ma kartsingi paaniliselt mõnest pimedast toast mööduda, sest äkki ta tuleb sealt pimedusest välja ja kuna ta on tume, siis ma ei näe teda ju kohe!
    * Kui liiga kaua istud, kasvavad juured alla. – Ma tõesti ei mõista, miks ma praegu siis juba maa küljes kinni pole, sest igapäevaselt istun ma liiga paljugi.
    * Päkapikud ei tule. – Tulevad muidugi, kui sul õde-vend on AGA arvesta sellega, et aastaid hiljem su ema-isa ei tunnista, et sulle, kui pahale lapsele toodi tol korral sibul sussi sisse, vaid “eiii, nad tõid ikka kõigile kommi ju. See aktsioon juhtub korra aastas, miks see peaks ära jääma ?!”.
    * Kui küüsi närid, ei kasvagi need enam kunagi tagasi ja sa ei saa midagi ilusti värviliseks lakkida. – Okei, närisin paar aastat, tobe komme, aga nüüd ema lausa käib ja ohib, kui kenad..
    * Kui palju kommi sööd, lähed kommi nägu. – Kujutasin ette, kuidas mu pea on paberisse keeratud lutsukommi kujuga.. “Paberlehv” peas.. Dsiisõskraist.
    * Kui sa seda ära ei söö, siis kommi ei saa. – Ha. Ha. Ha.

  • Avatar
    Vasta Liina 21. september 2013 at 11:56

    Mina kartsin ka väiksena ikka igasugust pläma , aga see kõik on siiani jälje jätnud .
    Onu rääkis : “kui tema väike laps oli ja õhtuti maanteeääres jalgrattaga sõitis hüppas talle pakiraamile üks luukere kes seal klõbistas ja oma kondised käed talle silmade peale pani . Ma ei julgenud enam mitte ükski õhtu jalgrattaga sõita , isegi alevivahel mitte .( suurena küsides ,et miks ta sokkis , siis vastas ,et ei tahtnud ,et autoalla jääksin )
    Alvis elas ka üks vahva vanapaar kes mind õudsalt hoidsid ja vanapapi rääkis ,et kui ma ikka üksi kaevule lähen siis üks näkionu tuleb ja tõmbab mu kaevu, see müjus mulle nii traumeerivalt ,et kuni 15 aastaseks saamiseni jooksin ma sellest kaevust mööda , aga ükskord olin “kõva mutt” ja mõtlesin , et noh mida see pärdik sealt kaevust mulle ikka teha saab , ma lähen ja kõnnin sealt mööda 😀 ja no tohhoo tonti , polnudki kedagi kes mind kaevu sikutaks 😀
    Vanaema ütles ,et kui ma paha laps olen ja üksi välja lähen siis uksetaga ootab mind jõuluvana , kes pistab mind kotti , aga mina kartsin jõuluvana lapsena kohutavalt !
    Ma olen ise enda väikestele õdedele ka valetanud , nimelt sai ema kunagi koeralt hammustada ja sellest jäi megasuur arm , kui õed üksi tiiki ujuma minna tahtsid (mõlemad ei osanud seda kunsti) siis valetasin ,et vees elab üks suure persega suur mudakoll kes hammustab persest ja ema noogutas ja ütles ,et tema kunagi ei kuulanud ja nüüd on taga kintuspeal suuur arm 😀

  • Avatar
    Vasta Hellutr. 21. september 2013 at 11:53

    Ahjaaa!
    Kes saunas või toidulauas peeretab, sellele tulevad paised tagumikule.
    Ja kes loomi jalaga lööb, sellel kasvab jalg hauast välja ja koerad pissivad peale.
    Hardcore 🙂

  • Avatar
    Vasta AnnaH 21. september 2013 at 11:53

    Mind ähvardati nende tavaliste ähvardustega pidevalt, aga kõige julmem oli see kui tädi Merlega ähvardati, kui ma pahandust tegin. Et viiakse mind Tartusse tädi Merle (õppis TÜ-s sots. pedagoogikat) juurde ja tema teeb minust inimese. See ähvardus mõjus väga hästi, kui õnneks sai must inimene ka ilma tädi kasvatuseta, kuid siiski lööb selle meenutamine mul senimaani südame hirmust puperdama…

    • Avatar
      Vasta Hellutr. 21. september 2013 at 11:54

      Haha! Siit edasi ongi ainult sujuv jätk meeldetuletada pedagoogi ja pedofiili nalja, et viimased vähemalt armastavad lapsi :)))
      Ma ei tea miks see tädi Merlega hirmutamine mind nii naerma ajas 🙂

  • Avatar
    Vasta Hellutr. 21. september 2013 at 11:51

    Kassi teema oli minul ka kodus väga in. Kui liiga palju kassi kippusin väntsutama, oli oht jälle kassihaigus saada. Muidugi sõnal on vägev jõud, sest korra isegi vist põdesin seda. Vähemalt mingi ringi ma nahale sain. Aga suure loomaarmastajana ei hoidnud see mind kassidest eemale.

    Seemne juttu kuulsin ka, aga vanaema ei lubanud seetõttu seemneid süüa, et pidavat pimesoole umbe ajama ja siis opitakse välja. See jutt tõmbas seest nii õõnsaks, et ma siiani nokin viinamarjade seest seemned välja :)) Nii, et ma üldse ei imesta, et keegi ka täiskasvanuna voodialuseid kolle pelgab 🙂

    Mustlaste juttu ei mäleta, aga see jutt oli küll, et kui jätan asjad laiali, siis korjatakse need prügikotti ning visatakse ära või antakse kellelegi teisele. Ahjaa! Ja kui nukkude või kaisuloomadega hoolimatult ja lohakalt käituda, siis pidid ära minema. Ma ootasin ikka mitmeid õhtuid silmad jõllis, et näha, et nad päriselt elavad ja omal jalal minema võivad minna.
    Ja see päkapikkudega manipuleerimine. Oh issand… Jõuluvanaga hirmutamine(et ei tule noh) ei läinud läbi, sest seda kummalist vanameest kartsin ma niikuinii.

    Mingi sauna teema oli ka, aga täpselt ei mäleta. Et kui sauna ei taha minna laupäeval, siis tuleb vanapagan ja viib minema?! What the hell..

    Mul küll lapsi ei ole, aga olen avastanud ennast oma kutsikale valetamas(väga tervemõistuslik käitumine), et kui sa kohe siia ei tule, siis ma lähen ära ja ei tulegi tagasi. Tundub, et minust saab kohutav lapsevanem tulevikus.

  • Avatar
    Vasta Kadi 21. september 2013 at 11:47

    Kes saunas peeretab, sellele tehakse korstnaga kirst.. No eks see pigem naljaga pooleks oli ja mitte hirmutamine, vaid pigem tähelepanu juhtimine, et nii ikka ei kõlba saunas teha.. 🙂
    Aga naabrimeest kartsin küll ja sellega oli hea vanematel hirmutada – selline paks punase karvakasukaga vanem onu, kellele meeldis viina visata ja alatitihti oli paistes..

    Olin ka väiksena suur võõraste loomade näppija ja sain ka kassihaiguse ning see oli ikka paras piin, sest lõpuks jõudsin otsaga haiglasse välja ja seal oma sügisvaheaja veetsingi 🙁 Nii et ei tasu ikka võõraid loomi näppida, omad vitsad peksavad.

    • Avatar
      Vasta eff1 21. september 2013 at 12:43

      Täitsa lõpp, kuidas ma naersin praegu:D:D Eluski pole seda korstnaga kirstu asja kuulnud, aga niiiii naljakas:D

    • Avatar
      Vasta K. 21. september 2013 at 13:27

      Ma sain ka praegu korralikud naerukrambid, korstnaga kirst 😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Katre 21. september 2013 at 11:45

    Mulle meeldis ka väärakaid nägusid leiutada, seega seda näo külge jäämise ähvardust olen samuti emalt terve elu kuulnud. 😀 Uskunud aga kunagi ei ole. Tegin kohe tavalise näo siis pähe ja ütlesin, et “Näed ei jäänd ju väärakaks.”
    Päkapikuga ei ähvardatud, vaid meelitati: “Kui kohe tuduriided selga paned, siis päkapikk toob õhtul sulle VEEL ÜHE EKSTRA Kinder Surprise’i.” Kuna ma olin nende šokolaadimunakeste hull fänn, siis toimis iga kord. 😀

  • Avatar
    Vasta Mats Tammisto 21. september 2013 at 11:34

    Mind ei ähvardatud tühja, vaid hoiatati tegude tagajärgede eest. Ähvardamine õõnestab vanemlikku autoriteeti üsnagi korralikult kohe kui laps selle blufi callib.

  • Avatar
    Vasta müü 21. september 2013 at 11:28

    Ema ähvardas, et kui nina näpid, venitad välja ja läheb suureks – see oli mu suurim hirm. Algklassides õpetaja hirmutas, et kui nätsu alla neelad mitu korda, tekib mingi tropp ja sured ära (tahvli peale tegi illustreeriva joonise).
    Kes valetab ja varastab, see vangikongi armastab – ehk siis valetada ei tohi, muidu pannakse vangi kohe.

    Ja… polnud eriti hirmutavad, aga ikka valetamine:
    Kui saia-leiva nukke sööd hakkavad tissid kasvama (kurat, ei toiminud!).
    Vihma käes seistes hakkavad juuksed kasvama.

    Rohkem hetkel ei meenu, aga millegi pärast kardan siiani täiskasvanuna paaniliselt pimedat tuba, ei kujuta ette ka miks.. ilmselt mälust blokeerinud mingid hirmsad sündmused…

    • Avatar
      Vasta s 21. september 2013 at 11:34

      Minu ema laamendas korduvalt mul toa laiali, et ma seda koristaks.. Aga mitte ainult riided vaid ka kõik muu mis riiulites oli, siis ma nutsin ja koristasin. Mõnikord kui ma kohe koristama ei hakanud võttis ta mu enamus riideid ära ja peitis enda tuppa.. Tagasi sain alles nädalate pärast, kui üldse sain. Lõpuks ähvardas ta, et kui riided ilusti riidepuudel peal pole (mulle meeldis neid toolileenile paigutada) siis võtab ta mu toa ära ja ma pean õega tuba jagama. Ma millegi pärast ei uskunud seda aga üks ohtu kui koju jõudsin oli ema kõik mu kapid ja kola mu õe tuppa viinud ja nii ma oma toast ilma jäingi….

  • Avatar
    Vasta kartulimardikas 21. september 2013 at 11:21

    Hakkasin praegu mõtelam, mida ma nendest väljamõeldistest kõige rohkem lapsena kartsin. Ja need olid kured! 😀 Nimelt rääkis üks sugulane kolmeaastasele minule endameelest ilusa loo, kuidas kured lapsi toovad. Et lendavad ringi ja viskavad taevast lapse alla. Ja mina hakkasin hirmsasti kartma, et issand jumal, mis ma siis teen selle lapsega, kui mõni kurg ühe mulle pähe visata kavatseb! 😀 Nii ma siis paaniliselt vahtisin taevasse, ja kui nägin, et seal on mingisugune kurg, siis jooksin ma kiiresti kas peitu või üldse tuppa ära, et ta jumala eest mulle last ei tooks!

  • Avatar
    Vasta Eeva 21. september 2013 at 11:16

    Pane suu kinni, süda jahtub ära!
    Siis see arbuusiseemne teema, et arbuus hakkab kõhus kasvama kui ära sööd seemne.
    Ja KÕIGIL kassidel oli kassihaigus.
    Mind hirmutati veel lastekodusse viimisega, kui ma paha laps olen, kuna ükski lapsevanem ei taha nii paha last endale.
    Kui sa leiba ei söö, lähevad juuksed roheliseks (mis ilmselt pärast lapsepõlve polekski häirinud :D)

  • Avatar
    Vasta Andra 21. september 2013 at 11:12

    Aaa, ja keldri trepi all oli mingi “punane joon”, kus üks paha koll elas. Seda kartsin kui tuld, sest jooksin iga jumala kord trepist ruttu alla ja üles. Ja kartsin ma seda treppi selle pärast, et mu suur loll vend otsustas ükskord trepi alla ronida ja mu jalast kinni krahmata, kui ma trepist üles läksin. Võttis junni veidi jahedaks küll.

  • Avatar
    Vasta Andra 21. september 2013 at 11:10

    Mu ema oli sellessuhtes konkreetne – kui minu või vendade riided vedelesid, ähvardas ta ÜHE korra, et tuleb suure musta prügikotiga ja korjab kõik laokilolevad riided kokku. Paar korda on ta selle nalja ära teinud ka, niiet ei maksa jamada.
    Ja noh, kuna ta selline kõva judomutt on, siis “ipponi peale visatud saada” polnud mingi küsimus. Kui pätti tegid, siis said siruli maha visatud ka. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2013 at 11:12

      minu ema valas mulle prügikasti sisu põrandale kui ma ei koristand hoolikalt ja teinekord kiskus mu riided kõik kapist põrandale, et ma need korda paneks 😀

  • Avatar
    Vasta kersta 21. september 2013 at 11:08

    Vahel lapsena ikka ütlesid proovi pärast keelatud sõnu.. Mina ei tohtinud “kurat” öelda, sest siis tulebki päris kurat maa seest välja ja rebib mu endaga kaasa. Vahel salaja proovisin, et kas ikka tuleb. Hirm oli suur, aga siiani olen maa peal. 🙂 Eks neid hirmutusi ole veelgi olnud, aga kohe niiviisi paugu pealt ei tule meelde.
    Ise olen natukene hirmutanud nooremat vennalast, kui too metsas jalutades sihitus suunas lihtsalt jooksu pani ja mind päris korralikult ära ehmatas. Kätte saades rääkisin talle, et ei tohi niimoodi üksinda ära joosta, sest vaata kui suur on mets ja metsakollid võivad su kaasa viia. :)) Pärast vanem ja vähe targem laps ütles, et see oli minust küll päris kole (aga samas natuke naljakas ka), et ma niimoodi rääkisin.. ise veel ohkas lõppu – metsakollid, võeh… :))
    Noh ja muidugi need jutud, et kui kõhtu täis ei söö, siis suureks/tugevaks ei kasva. On mulle räägitud ja olen isegi vennalastele pajatanud :))

  • Avatar
    Vasta Gertu 21. september 2013 at 11:03

    Noo minu laps nõuab ise lastekodusse…siis oleks ju mängida kellegagi koguaeg…et hommikul viin sinna ja õhtul toon koju 😀 ja mind hirmutati kõhuussidega, kui midagi suhu panin…hakkavad kõhus kasvama ja söövad kogu sisikonna ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Jaanika 21. september 2013 at 11:02

    Mina mäletan seda, et lüüa ei tohi, eriti jalaga. Sest muidu kasvab pärast surma jalg (või mõni muu kehaosa) hauast välja ja koerad pissivad peale.
    Pluss vana hea – pane suu kinni, kärbes lendab suhu 🙂

    Kumbki pole otseselt hirmutamine, aga vahvad valed sellegipoolest.

  • Avatar
    Vasta Jessika 21. september 2013 at 10:50

    Mul täpselt samamoodi, nagu eelmisel vastajal, et arbuusiseemned panevad puu kasvama kõhus ja kui juba suht tiinekas olin, siis pidin pea iga nädal peaaegu et Kaagverre minema 😀

  • Avatar
    Vasta B 21. september 2013 at 10:48

    Minu ema ütles, et kui tänaval puuetega inimesi passima jääd siis muutud ise samasuguseks. Selle pärast siis, et mu lastehoiu kõrval oli õppeasutus vaimupuudega lastele ja ikka ju väike laps tunneb huvi. (Nüüd ikka juba saan aru, et ei ole viisakas passida :)) ) Ja see oli ka tavaline, et sain nt sõrmele haiget, hakkasin lohutamatult nutma ja siis öeldi ka, et viiakse mind haiglasse kui niiii valus on 🙂

  • Avatar
    Vasta Eveliis 21. september 2013 at 10:44

    Lapsepôlvest mäletan ma vaid seda, et arbuusi-ja ôunaseemnete neelamisest hakkas puu kôhus kasvama ning pärmitaigna söömine pani kôhu paisuma.
    Vanemaks saades aga oli Kaagverre saatmine pôhi-kolliks. Sest sinna saadeti kôik halvad tüdrukud, kes vanemate sôna ei kuula vôi julgevad koolist “kolmega” koju tulla. Huvitav, et mul ônnestus isegi paari “kahega” siiski Kaagveret vältida:D

    • Avatar
      Vasta T 22. september 2013 at 07:15

      Oi jah, Kaagverega ähvardati mindki. Olin siis pigem viieline õpilane ning mulle tundus selline ähvardamine ikka väga ebaõiglasena. Keskkoolis hakkasin rebeliks (ehk just seetõttu), aga siis millegipärast enam sellega ei ähvardatud. :D:D

      Miilitsaga on ka ähvardatud, et kui metsa lähen, siis tuleb miilits ja paneb kinni. Õunaseemnetest kõhupuu kasvamist olen ka kuulnud, kotionust ka vist paar korda. Selline klassikaline lapsepõlv, tundub vist.

  • Avatar
    Vasta I 21. september 2013 at 10:41

    Hehe:) Mulle rääkis ema ikka, et kui sa neid arbuusi seemneid sööd, siis hakkab sul sees puu kasvama, mis lõpuks suust välja tuleb. See oli mul nii paaniline hirm, et iga kord, kui kogemata mõne seemne alla neelasin, jooksin nuttes ema juurde. Vot nii.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2013 at 10:46

      Jaa! Seda, et seemned kõhus kasvama hakkavad, olen mina ka muidugi kuulnud! Aga jällegi ei mäleta, kas ei uskunud, või ei huvitanud 😀 Ma üldse lapsepõlvest mäletan, et mind oli üsna raske kõigutada. Nutsin ka ainult siis, kui tahtsin midagi mängida, mida suuremad naabripoisid ei tahtnud 😀

    • Avatar
      Vasta kartulimardikas 21. september 2013 at 11:04

      Seda seemnelugu tean mina natukene teistmoodi. Mind ennast sellega küll ei ähvardatud, aga taaskord oli üks mammi, kes õue peal lapsi hirmutas, et need sihvkasid ei sööks. Nimelt pidid hakkama siis tagumikust päevalilled välja kasvama. 😀

  • Avatar
    Vasta Lilli 21. september 2013 at 10:39

    Ja. Arsti ja kiirabiga ähvardati ka. Kui haiget sain, et kas nüüd vaja kiirabi kutsuda, et nii valus on 🙂 ja muidugi kiirabi teeb kohe süsti ja kindlasti hammustab ka 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2013 at 10:41

      Ja hiljem närib su kõri läbi, nagu kiirabi ikka :D?

  • Avatar
    Vasta Lilli 21. september 2013 at 10:37

    Hahaha, kui mina paha laps olin siis ema ähvardas mind lastekodusse panna (meil oli kodu lähedal nõmmelastekodu) ja muidugi rääkis sinna juurde kuidas seal kõik teevad haiget sulle ja norivad ja kiusavad ja, et seal on pahad lapsed koos. Ja oi kui õudsad pidid kasvatajad olema, et keegi ei armasta mind ja keegi ei musita ega kallista mind 🙂
    Ma pelgasin üpris kaua lastekodu lapsi kuni ma nendega ise päriselt kokku puutuma hakkasin :d.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2013 at 10:39

      Minul oli ka Pärnus lastekodu lähedal, aga kuna mu vanaisa seal töötas, siis ma teadsin hästi, et selle jaoks peavad ikka ema-isa surnud olema, et sinna sattuda. Iga päev mõtlesin, et fingers crossed, et mu ema ära ei sureks, muidu peangi sinna minema ju 😀 Aga suht haiged inimesed on need lapsevanemad!! 😀

    • Avatar
      Vasta kartulimardikas 21. september 2013 at 11:02

      Lastekoduga on mind ka ähvardatud! 😀 Üks memm kõrvalmajast pidevalt ähvardas, et viib mu lastekodusse. Aga ma teadsin, et enne peab ta mu emast, isast ja vanavanematest jagu saama, seega seda ma ei kartnud. 😀

  • Avatar
    Vasta kartulimardikas 21. september 2013 at 10:34

    (ning, mitte mingi. näpuviga.)

  • Avatar
    Vasta kartulimardikas 21. september 2013 at 10:33

    Vanaema ähvardas mind ja mu õde mingisuguse müstilise kotionuga, kes pidi tulema ja pahad lapsed kotti toppima ning minema viima. 😀 ( No et ” Kui sa kohe oma asju kokku ei korja ja inimeseks ei hakka, siis tuleb kotionu!” )
    Arsti ja politseiga ähvardas ta meid ka. Et siis arst tuleb kohe ja teeb pahale lapsele süsti ja pärast viib politsei meid veel minema ka ja paneb vangi. 😀
    Ja kui riided olid laiali, siis pidavad tulema mustlased ja need endale võtma mingi turul maha müüma. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2013 at 10:41

      Ma oleks edasi uurinud, et kuhu ta siis need lapsed kotis viib ja mida edasi teeb? Ma küll oleks tahtnud väiksena kotis ringi tassitud saada (siiani tahaks). Minu vanaema oli arst, seega ma teadsin, et süsti ei tehta pahanduste, vaid vajaduse alusel ja naabrimees oli politsei ja teda ma ka ei kartnud. Rebel laps olin 😀

      • Avatar
        Vasta kartulimardikas 21. september 2013 at 11:00

        Einoh, eks saigi ju küsitud, et kuhu ta nad viib ja mis ta nedega teeb. Ära pidi sööma! 😀 Õde pani kord vanaemal selle jutu peale suu korralikult kinni, kui küsis, et mis kott see selline on. Ja saades vastuseks, et tavaline suur kartulikott, siis ütles rahulolevalt: “Kui ma seal kotis enam olla ei viitsi, siis saan ma sinna sisse ju kääridega augu lõigata!”

        Mul nüüd vahepeal tuli paar tükki veel meelde, millega mu mängukaaslaseid ähvardati. Näiteks ühe tüdruku ema ütles, et kui külma kivi peal istuda, siis pidavat lapse saama, pahadele lastele pidi jumal välgunoolega lagipähe lajatama, kui õigel ajal õuest tuppa ei lähe, siis pidi tulema kõrvaltrepikoja vanamees ja lapsed enda juurde viima, kui putru ei söö, siis kukuvad hambad suust välja, kui sõbranna õigel ajal tuppa ei lähe, siis lubas ta ema metsa minna ja sinna jäädagi… 😀 ( Et siis väga kummalised ähvardused mõne lapsevanema poolt.)

    • Avatar
      Vasta Kaisa 21. september 2013 at 18:49

      Hehe, mind ähvardati ka kotionuga. Aga see kotionu pidi kotti panema ja sügavale metsa viima ja sinna jätma :D. Ja kusjuures ma paaniliselt kartsin seda kotionu 😀