Lasteasjad Mari Riided

A milles sinu laps magab?

8. jaanuar 2014

Kunagi tekkis meie rasedategrupis teema, et millega nende lapsed magavad. Tuli välja, et enamik ikka tudukombedes. Mina, vana loll, ei teadnudki, et sellised asjad eksisteerivad, kuigi selgus, et mul mõni isegi oli. Mina lihtsalt kutsusin neid lapsenahkadeks 😀

Eriti üllatunud olin ma lugedes, et inimene kirjutas umbes nii: “Muidugi panen ma lapsele ööriided selga, ega ise ju ka päev läbi ringi kõnnitud riietega ei maga!”.

Sellega on see asi nüüd nii, et ega päris ausalt minu imik maratoni ei jookse, et ta pärast higist nõretavana voodisse heidaks. Kuna talle meeldib oma varrukaid lutsutada ja enda õlale daamilikult oksendada, siis vahetan ma tal päevas nagunii mitu korda riideid. Need, milles ta ööunne juhtub jääma ongi ta selle päeva ööriided. Ja muuseas mina mõnikord magan nende riietega, millega ma üleval olen olnud. Mis seal ikka. Ajad on sellised…karmid. Ja mina olen selline…laisk.

Aga noh, eks ma siis googeldasin ja vaatasin, millised need ööriided olema peavad ja nagu ma mainisin, siis mõni oli mul olemas ka. Näiteks see lehmakostüüm, mida ma siin näidanud ka olen. Ja Hipsik saatis kunagi Marile lausa kolm erivärvi lapsenahka, aga nii lehmake kui ka teised lapsenahad hakkavad Marile väikseks jääma.

On aeg hakata heaks lapsevanemaks ja panna oma laps ükskord elus tuduriietesse, siis kui on tuduaeg. Sest praeguseni olen ma neid kõiki talle suvalisel ajal selga pannud ja ei mõelnudki selle peale, et nii pisikesel uneriideid vaja on. (Eriti kuna ma isegi neid väga ei vaja;))

Esitlen teile enda leide: kombed-1024x1024-1365588 1. Siiliga roosa tudukombe Sassu poelt on lihtsalt armas kodumaine toodang. Muidugi on seal ka muid värve ja pilte, aga mulle meeldis kohe see roosa siilike. Ehk sellepärast, et Maril juukseid pole ja et ta kiilakana natukene neidu meenutaks 😀

2. Kanaga tuduriided on pärit Mothecare’ist ja nad on nii armsad nagu päris tudukad, mitte lihtsalt kombe. Suurte tüdrukute värk 😉

3. Koogikestega tudukombe on lihtsalt armas.

4. Roosade konnakestega kombe on samasugune, nagu Mari lehmakostüüm, seega tean öelda, et väga mõnus asi!

5. Talvemustriline öökombe – see lihtsalt nii ilus! Ja kuigi kallis, siis Nöpy poes on praegu kuni 70% asjad soodsamad, seega soovitan kaeda.

6. Elevantsidega ööriie  – sama lugu mis konnadega kombega.

7. Lukuga roosa tudukombe on kindlasti mugav kiiresti selga panna ja ära võtta. Kes seda unist last ikka solgutada viitsib.

8. Kootud jänkuga kombe kohta ma linki panna ei saa, sest ma ei leia seda Mothercare’i kodukalt. Ma nimelt nägin seda siin Rocca kaupluses müügil küll.

20140104_172829-225x300-3733111Nagu näha on Mari tudukombes ja jumala üleval. Lausa keset PÄIST PÄEVA!

Loe ka neid postitusi!

29 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Maire 9. jaanuar 2014 at 18:07

    kusjuures mul ka viimane niuke sellises kotis magas. ta mingi hetk leidis et siplemine on maru lahe, ja siputas tudu ajal teki maha. suvel aga oli ju selline asi, et päeval soe ja öösel jahe. niisiis oli jube mugav mähkudes laps kotti visata ja voodisse. ei saanud maha siputada ja oli kena soe jahedas. meil olid küll sellised kotid, millel käiseid polnud, kuid on ka selliseid olemas, millel on käised. need hoiavad ülakeha ka soojas. neid on aga suht raske leida.

  • Avatar
    Vasta Helena 9. jaanuar 2014 at 11:28

    Vahetan ise oma lastel alati tudukate vastu, kuna minul ei õnnestu küll lapse riideid ega last õhtuni puhtana hoida ja ma ei räägi siin higistamisest, tõsi vahetan vajadusel ka päeval, kuid ka mitte päris iga krooksu peale. Tulemus see, et igaljuhul on õhtuks riietel tatti või piima või suuremal juba lisasööki, vbl mähku lekkinud. Ehk siis laps pessu ja nahk selga. Või teise varjandina body ja magamiskott, oleneb, kui soe tuba parajsagu on.

  • Avatar
    Vasta Mari 9. jaanuar 2014 at 11:20

    Nagu Liana eespool kirjutas Soome kohta, siis magavad ka paljudes teistes riikides lapsed ainult magamiskottides http://www.livingtextiles.com.au/page/tog_rating.html
    All muidugi tudukombe vms.
    See on ennetav meede laste hällisurmade (SIDS) vastu, ei tohi kasutada tekki ega patja vaid laps magab selle asemel spetsialses magamiskotis
    (lisaks aitab hällisurmasid vähendada suitsetamise täielik keelustamine laste lähedal, toatemperatuur magamise ajal 16-18 kraadi, selili magamine kõval, õhku läbilaskval madratsil ning rinnaga toitmine esimesel 6 elukuul ja osad uuringud peavad soodsaks ka luti kasutamist.)
    Mitmetes riikides (Holland, Inglismaa vähenes hällisurmade arv, kui hakati neid ennetavaid meetmeid telekas tutvustama.
    Saksamaal antakse selline magamiskott juba pärast sünnitust haiglas kaasa.
    Ja kasutatakse ka mitu aastat. Pole ka muret sellega, et laps öösel sipleb ja teki pealt ära lükkab ja külmetab.
    Lisan ühe kiirelt otsitud lingi veel juurde: http://www.unemati.ee/tooted/magamiskotid/winniepooh/winniepooh.php

  • Avatar
    Vasta Marilyn :) 9. jaanuar 2014 at 10:15

    Ohh issand, ma saan aru, et sa 1 aastasele eraldi tuduriided ostad aga, et imikule ka vaja ööriideid selga toppida, niigi oli probleem, et saaks need väiksed riided talle selga ja kui tihti neid pidi vahetama 😀 Ei mina ka spetsiaalselt oma lapsele vähemalt esimesed 6 kuud nüüd ööriideid ei pannud ja kuna ma nagu nii armastasin 3 kuusele kuni 6 kuusele selga tõmmata ainult neid nö lapsenahkasid, siis patseeriski vaesekene koguaeg tuduriietes kodus aga ega ma ise kehvem polnud 😉 Nüüd muidugi kus laps juba suur ja magama mineku nö rituaal peab olema, siis jah loomulikult panen ikka ööseks pidzaama selga 🙂

    Aga need kallid väsimatud ja superluks emmed, kes iga õhtu ja võibolla ehk ka lõunaks ennem kui oma imiku unne suigutavad, suudavad veel neil ennem riided ära vahetada, TUBLID, mis muud öelda !!!

  • Avatar
    Vasta Liana 9. jaanuar 2014 at 09:17

    http://m.zalando.fi/vauvat-unipussit/?wmc=SEM358_CR_FI_1891101.&opc=2211 Soomes magavad kottides üldse lapsesd. 😀

  • Avatar
    Vasta Maire 9. jaanuar 2014 at 07:57

    minul pole ükski laps tudukombega maganud. jääb sellega mis õhtul viimasena seljas. ütleme nii, et nii magatakse niikaua, kuni kõndima hakkab. st nt kui hakkab kõndima kevadel, siis suvel magab paljalt, ja sügisel läheb pidzaama selga. või kui hakkab sügisel kõndima, hakkab tuduriietega magama järgneva aasta sügisel. kõgiga nii olnud :)… ma olen liialt laisk et iga õhtu hakata riideid vahetama. eriti kuna suuremad lapsed vahetavad ju pidevalt päeva jooksul riideid: hommikul tudud-päevade vastu, päevad-õuede vastu, õued-päevade vastu, päevad tudude vastu. ja kui kuhugile minek siis vastavalt veel lasteaia/linnariided.
    palju see pisike ikka nüüd NII PALJU higistab ja müttab et pidevalt riideid vahetada vaja 🙂

  • Avatar
    Vasta Eva 9. jaanuar 2014 at 00:28

    Minu laps sai esimesed tuduriided alles 2,5 aastaselt. Mis point nendel on kui muude riietega ka mugav magada. Talle meeldis magamiskotis magada. Panin talle pika pluusi selga ja nii ta magas, koti sees. Ei arvanud küll, et see pluus ka nüüd spets ööpluus olema peaks. Kombed mulle ei ole kunagi meeldinud, eriti need trukkidega, öudus.

  • Avatar
    Vasta Ethel 8. jaanuar 2014 at 23:24

    Minul meeldis sellise lõikega asju posile just päeval roomamiseks selga panna – et kostüüm ühes tükis ja siis ei lähe kõht paljaks kui ta mööda maad lohiseb. Noh öösel toppisin samasuguseid asju talle selga ka just selle mõttega, et kui teki pealt ära lükkab siis on korralikult kaetud. Ma nende one-piecerite fänn olen nagu suht igas olukorras – magab või tuuritab niisama ringi. Nüüd siis ka targem, et need hoopis ööriided.

  • Avatar
    Vasta Helena 8. jaanuar 2014 at 23:02

    Kõik kolm tudukates maganud, va esimesed 1-2 kuud. Siis magas sellega, mis seljas. Aga muidu ikka pesu ja tudukas. Kui käima õpib ja potile juba asja on siis lapsenahad ajalugu. Siis pidzaamad. Kolmandaga eelistan varbad väljas tudukaid . Sokke ööseks ei pane.

  • Avatar
    Vasta Pihel 8. jaanuar 2014 at 22:06

    Sul pildil kõik kombed ilma varbaotsteta. Meil need ei sobiks, sest mu 10 kuuse poisi põhimeelelahutus öise ärkamise puhul on sokkide jalast ära tõmbamine. Korter jahedavõitu ka, nii et otsteta kombede puhul magab ta pool ööd jahedate varvastega, kuni mõni vanemaist ärkab ja teki peale paneb.

  • Avatar
    Vasta Kaire 8. jaanuar 2014 at 21:48

    Mina panin oma poisi ka suvaliste, parasjagu seljas olnud riietega magama. Palju neid ikka päevas vahetada jõuab, eksole. Tudukaid hakkasin kasutama siis, kui tüüp rohkem liigutama hakkas. Ja siis neid mis on kinniste jalalabadega. Siis ei pea teki pärast muretsema, sest ee ei püsi enam peal.

  • Avatar
    Vasta Siky 8. jaanuar 2014 at 21:46

    Mina panin ööseks lapsele tudukombe selga, meeldis see peale pesu rituaal. Siputavad ka nii palju, et mitte mingi tekk neil peal ei püsi 🙂 Kindlasti ma ei leia, et nii peabki – iga emme teeb nii, kuidas talle meeldib ja oma lapsele mugavamaks/ parimaks peab 🙂

  • Avatar
    Vasta Jaanika 8. jaanuar 2014 at 21:46

    Aga õhtune pesemine? Mõni siin kommib, et laps möllab päev otsa ja õhtul samade riietega magama? Väikelapsed ka ju higistavad. Meil on iga õhtu nii suuremal kui väiksemal tegelasel duši all käik, kasvõi kiire loputus, et päris iga päev ei küüri, aga kindel et iga jummala päev laps peseb end. Ja siis ju nagunii võtad riided ära ja väiksemale ööseks selga tudukombe ja suurem vahel paljas vahel särgikesega oleneb kuidas tunne on ja kas tuba jahedam või soojem.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 8. jaanuar 2014 at 21:21

    On tudukombed ja siis onesied või all-in-one jumpsuit’id (kes teab, mis nende eesti keelne vaste on). Need inglis keelsed variandid on just päevaseks ajaks mõeldud. Tee siis neil vahet ja uuri hoolega, et just õige asja selga paned. 😀 Lili nüüd magab pidžaamas, aga no suur laps ka juba. Mini-beebi oli, siis magas ükskõik milles, peaasi, et oli pehme, mugav ja vastavalt aastaajale parajalt soe.

    • Avatar
      Vasta Kätlin 8. jaanuar 2014 at 21:22

      Kombinesoon on üks uhke sõna, mis nende kohta vist võib käia 😀

  • Avatar
    Vasta i 8. jaanuar 2014 at 21:16

    Kõik mu lapsed maganud alates sünnist suurlinnades öösiit. Mu jaoks võrdub see samaga nagu ilma meigita
    magama minemisega

  • Avatar
    Vasta Sigrid 8. jaanuar 2014 at 20:40

    Oleneb olukorrast. Enamus aega magab ka oma päevaste riietega. Peale vanni vahel panen talle tuduka selga, kui päevased riided nkn vahetamist vajavad. Ja vahel on nii palav et põnn magab meil üldse mähkme väel. Kõhuli olles ta teki eriti maha ei aja, nii et pole muret ka. Magab laps paremini ja saan mina ka paremini magada.

  • Avatar
    Vasta Merily 8. jaanuar 2014 at 20:39

    Ma olen paar korda nii moe pärast lapsele tudukombe selga ajanud, aga ei ole mugav asi. Päris pisikesele ei paneks, sest kes viitsib öösel nende lukkude ja trukkidega jamada? Bodiga on lihtsam. Meil kodus pole külm ka, et peaks jalad kinni olema.

  • Avatar
    Vasta Kelli 8. jaanuar 2014 at 19:21

    Meil ka beebina magas nö tudukombedes. ANüüd hakkab preili aastaseks saama ja ma südamest vihan neid trukkidega tudukaid. Ausõna. Ma ei saa aru, kuidas ema lapsel öösel vajadusel mähet vahetab või ta potile paneb läbi une?! 😀 Mul olid alati hommikuks need trukid lapsel emńamvähem lahti , sest no neid unesegasena kinni panna võimatu…. või noh ega neid enam sahmerdaval lapsel mu meelest isegi ärkvel olles võimalik väga kinni panna pole 😀 Seega on meil nii, et õhtul panen lapsele puhta toabody selga ja kui hommikul kuskile välja ei lähe, siis jookseb päeval ka kodus selle bodyga ringi. Üle ühe päeva ei püsi meil siin ükski riideese puhas ( va need uhkemad, mis nö suurusugusemal juhul selga pannakse) 😛

    • Avatar
      Vasta Kelli 8. jaanuar 2014 at 19:22

      vihkan *

  • Avatar
    Vasta elex86 8. jaanuar 2014 at 19:09

    Mul on lapsed tudukombega maganud ikka. Või noh tegelt oleks õigem õelda, et varukatega tudukotis. 🙂 Sellega hea, et siputa tekki nii kiirelt maha. Praegu magavad vaid peale vanni tuduriietega. Muidu ainult alukatega 😀 .

  • Avatar
    Vasta Kertu 8. jaanuar 2014 at 19:03

    Algul magas mul poiss ikka igapäevaste riietega. Siis tuli see aeg, kus igal õhtul kerge vanni tegin. Siis hakkasin rohkem tudukombesid kasutama. Muidugi suutis ta need üle päeva täis roojata 😀
    Suvel oli öösel nii palav, et magaski ainult kas mähkmega või siis kui vähe jahedam oli, õnnestus särk selga jätta. Siiamaani magab öösel tavalise särgiga. Peale vanni suudan tuduriided panna, aga ega need ka kaua ei seisa, üldjuhul ta sipleb siis terve öö, sest temal on palav 😀 Isegi tekk on peal ainult nii kaua kuni sügav uni kestab. Muidu ei taheta seda ka, hakkab lihtsalt kisama.

  • Avatar
    Vasta Pisi 8. jaanuar 2014 at 19:02

    Mul on kõik beebid olnud tudukombedega öösel. Meil see õhtune rituaal, et tudukombekas selga ja siis voodisse. Kui eelmiste lastega meeldisid mulle lahtiste jalaotstega, siis nüüd meeldivad kinnised. Beebi ajab jalad teki alt välja ja siis lapsel vähemalt jalad soojas. Me ise magame jahedas toas, kuna ei kannata seda palavust ja nii puhkab paremini välja. Ja ma ise ei lähe ka päevaste riietega voodisse. Sama moodi panen ööseks teise särgi selga. Kui ei imetanud, siis magasin üldse ilma särgita. Mina olen ostnud cartersi ja hm tudukombesid. Ja neid ju nii luku, kui ka trukkidega. Kui eelmistega meeldis mul trukkidega, kuna öösel tuli lapsel mähet vahetada, siis nüüd meeldivad lukuga. Nüüd need lukuga kombekad nii, et see lukk ei tee haiget. Ostan neid prismast cirafi omi, kui midagi armsat silma jääb. Ciraf teeb triibulisi, mis mul lemmikud.

  • Avatar
    Vasta Mariann 8. jaanuar 2014 at 18:59

    Ei mina ole kordagi pannud lapsele ööriideid selga ja ta saab varsti 10-kuuseks. Ma olen isegi laisem ja kohutavam ema kui sina 😀 Kui ta jääb ööunne, siis ei ole mul küll mingit tuju tal riideid vahetama hakata, sest hoidku jumal selle eest kui ta ärkama peaks ja mängutuju peale tuleb. Ma tahan ka magada ju nagu peaaegu inimene. Oleks meil mingi unerituaal, siis ehk veel vahetaks, aga beebi jääb enamasti minu voodis või diivanil kaisutades magama ja nii ongi. Päeva jooksul ei saa riided nii räpaseks, et neid tingimata vahetama peaks, saab ka ilma vahetamata magatud. Aga eks peab varsti tõsisemalt kaaluma hakkama pidžaama kasutamist.

  • Avatar
    Vasta Riina 8. jaanuar 2014 at 18:56

    No mul on poiss juba täismees, seega tudukombet pole. On pidžaama. Ja samuti oli ta päevläbi nö tudukombes, sest kuna meil all naabreid pole ja keegi ei küta, siis on põrandad külmad ning nö tudukombega oli tal hea teki peal ukerdada. Magas samuti sellega. Vahetasin samuti sada korda päeva jooksul tal riideid. Tädi kunagi ütles, et oh ega lapsele alguses pole palju riideid vaja. Jah? Hea oli, et mul neid saada oli eelmistest lastest. Kohutav lagastaja oli ja on siiani. Viimased hambad tulevad, siis riided nõrguvad pidevalt ilast.

  • Avatar
    Vasta Katrin 8. jaanuar 2014 at 18:53

    Lapsenahk ja daamilikult oksendamine 😀 😀 saime mehega kõhutäie naerda 😀
    Aga meie kutt ka magas suvaliste riietega ja möllas päise päeva aeg tudukombes ringi. Isegi praegu (märtsis saab 2) magab ta vahel oma päevaste riietega. Vahel ta lihtsalt joriseb uniselt nii palju, et ma kohe üldse ei taha hakata tal veel riieid vahetama, sest siis üldiselt tekib meil suur sõda 😀

  • Avatar
    Vasta Anni 8. jaanuar 2014 at 18:46

    Mu laps magas ka selles vanuses veel nende riietega mis õhtul parasjagu seljas oli. Ta jäi niikuinii kogu aeg tissi otsas magama ja selleks, et tudukombet selga panna, ma teda üles küll ajama ei hakanud. Nüüd kui laps 1,5 siis panen küll üldjuhul tudukombe selga, aga seda ka ainult jahedamal ajal, suvel magas mu laps enamus ajast üldse lihtsalt mähkmete väel 😀

  • Avatar
    Vasta Kätlin 8. jaanuar 2014 at 18:43

    Mu põnn magab tudukombega aind peale vanni. 😀 Läheb kiirelt närvi kui peab nendega magama. Talle meeldib paljas porgand olla.:D

  • Avatar
    Vasta Kätlin 8. jaanuar 2014 at 18:43

    Ma panin/panen Kellile ööseks ka tudukombe selga, mulle tundus, et sellega tal “lohvam” magada ja kui teki ära ajab siis jalad ka soojas. Lisaks on see üks osa magama minemise rituaalist- pärast pesemist tuduriided selga ja voodisse. 🙂 Nexti lehel on nt. palju ülinunnusi tudukombesi. 😛