Lapse üles kasvatamine LAPSED Lasteasjad Lende Mari

lapsed ja turvavarustus

17. juuli 2018

Ma olen küll viimane inimene, kes mingit elatisejuttu ajama peaks, sest ma pole ise selles olukorras olnud, et oleks seda nõudnud või maksma pidanud ja seega võiks nagu suu kinni hoida, aga just see teema tuli mulle pähe seoses rahaga. Et mitmest kohast jäi silma seoses elatisejuttudega, et no aga laste peale ei kulu ju pea üldse raha nii kaua, kuni nad trenni lähevad.

Okei, kaudselt võin nõustuda sellega, et igaüks elab vastavalt oma võimetele ja kui on vähem raha, siis kulutad ka vähem ja loomulikult ei ole lastele vaja mingeid mitmesajaeuriseid mänguasju, ajendatuna sellest, et just täna kargas mulle fbis ette reklaam laste mänguautole, mis maksis 460€, sellised asjad on ikka niiöelda luksus ja ei saaks neid elusees vajalike kulutuste alla liigitada.  Küll on aga päris palju asju, mis on üsna kallid ja mida ON vaja. Täna säärase ON-VAJA väljamineku ma just tegin ja kui keegi mulle just täna ütleks, et “laste peale ei kulu essugi” siis ma naeraks ja nutaks vaheldumisi, sest ma ostsin täna kolmele lapsele turvavarustust.

Ja muidugi võite nüüd öelda, et see on ju ühekordne väljaminek ja selle jaoks võib pikalt raha koguda, aga fakt on see, et turvaline turvavarustus ON kallis. Ja põhjusega. Ma võiks ka osta Marile 10€ pepualuse, Lendele 50€ Brittoni juraka ja Martale võiks käru ka osta 3 in 1 komplekti, kus turvahäll kaasas on, aga mis tolku sest oleks? Nii palju on neid, kes ei tea üldse, mismoodi turvavarustust valida ja kasutada. Näiteks ei tea paljud lihtsaid fakte:

  • Turvatoolid ja -hällid aeguvad. Kaua nende “säilivusaeg” on, oleneb firmast, aga väga paljud müügil olevatest kasutatud varustusest on ilmselt vanaks läinud. Jah, te võite mõelda, et tool on tool ja mis tal ikka ajaga juhtuda saab, aga tegelt läheb see sisemine peno seal ajaga rabedaks ja ei kaitse enam last kokkupõrkel, mis ongi ju tooli töö. Seda ei pruugi pealt vaadates näha olla, et viga leida, tuleks riidest kate eemaldada. Ja isegi kui väliselt on peno terve, siis nagu öeldud, rabedaks läheb ta nagunii ajaga.
  • Laps peaks võimalikult kaua olema selg sõidusuunas. Paljudele vanematele – mulle ka kunagi Mari ajal, tundus, et nägu sõidusuunas turvatool on nagu uus tase, et laps on suurem ja tahab ringi vaadata ja nii vahva, kui ta seda lõpuks saab. Tegelikult oleks hea, kui laps saaks võimalikult kaua selg sõidusuunas olla. Kui tahate teada miks, vaadake seda videot, mis võrdleb lapse liikumist kokkupõrkel. Eks saate ise aru, kumb on turvalisem.

  • Kasutatud turvavarustuse ostmine on SUUR risk! Jah, keegi võib nüüd öelda, et “ilma oleks ju veel ohtlikum”, et parem vana tool, kui lihtsalt süles hoidmine, kui raha ei ole uue jaoks.  Seda ehk tõesti, ma ei tea. Aga kui vähegi võimalik, siis peaks kasutatud turvavarustuses veenduma selles, et see ei oleks olnud avariis ja nii. Tuttavalt ikka parem osta, kui võimalik. Ma ei taha öelda, et kasutatud on kindlasti jama, aga no kui vähegi võimalik, võiks uue poole vaadata. Saab ka ju järelmaksuga, kui korraga pole uue raha välja võluda. Asi on selles, et inimestel pole üldiselt teadmisi, mis tähendab seda, et nad ei ole ise ka kursis, et nende müüdav võib aegnud olla. Või nad ei tea, et “ah kukkus korra kapi otsast alla” loetakse juba avariiliseks turvavarustuseks. Vaadake ise netiportaalides, millist jama müüakse. Õudne. Suvalised 15-aastat vanad nikatsid pannakse ka müüki, et “parem ikka kui mitte midagi”. Ei tea, kas tegemist on müüjatepoolse hoolimatuse või teadmatusega. Muidugi teadmatust on VÄGA palju. Alles mõni aeg tagasi levis pilt, kuidas keegi müüs oma vankrit ja lisas uhkelt juurde, et kasutas vankrikorvi turvahällina, et mahtus küll. Nagu… mida?!
  • Turvavarustus on suur väljaminek, mille headuses hea õnne korral sa iial veenduma ei pea! 

Maril oli mingi vanem Pallase mudel (siin kirjutasin) ja praegu vaatan küll, et hea vend ma olen. Aastase lapse panin uhkelt nägu sõidu suunas. Noh, õnneks vähemalt turvaline tool ja mitte suva nikats, aga ikkagi praeguste teadmiste juures üsna nadi valik. Nüüd on ta juba nii suur, et selg sõidu suunas saaks teda panna nt Axikid Minikid turvatooli (link), mida loetakse ka üheks turvalisimaks turvatooliks! Kuna aga meil oli võtete raames nagunii Beebicentrisse minek ja seal seda tooli ei ole, siis ei hakanud ühest kohast teise jooksma, sest sain Beebicentrist pikaajalise koostöö raames pisikese alekese ka.

Marile sai seega välja valitud Cybex Solutions S-Fix (link). Loetakse küll turvaliseks ja see on uus, 2018. aasta mudel ka, aga mul ikka praegu sees painab, et äkki kui sügisel oma auto ostan, siis soetan ikka Marile selle Axkidi. See viimane tundub kuidagi PALJU turvalisem, aga nagu öeldud, Cybex on muidugi ka.

Lendele sai valik juba enne tehtud. Ma teadsin kohe, et tahan talle Cybex Sirona S-i size mudelit (link). Esiteks muidugi turvaline, SELG SÕIDU SUUNAS ja lisaks on seda mugav autosse panna. Pöörleb, et saad keerata selle ukse poole ja naks lapse sisse panna, mitte seal kuidagi pooles vinnas ukerdama. Ma ise olen jube nadi igasuguste testide lugeja ja uurimustööde tegija, aga FBis on grupp: turvahällide ja -toolide jutunurk, seal on kõik targad koos, kes on juba kõik uurimised sinu eest ära teinud. Sina ainult loe või küsi. Seal igatahes soovitati seda tooli ja mina uskusin. Lisaks saab seal küsida kõike turvavarustuse kohta, seega kellel küsimusi on millegi kohta.

Ma alguses Martale ei plaaninud midagi osta, sest Lende turvahäll on ju alles 2a vana ja avariivaba, kuid kuidagi tobe tundus kahele lapsele mega uus ja turvaline valik teha, ning kõige uuem “vanaga” jätta. Kuigi see Maxi Cosi on tegelikult ka turvaline, aga Cloud Q (link) on ikka turvalisem ja lisaks saab seda lamavasse asendisse panna ja Lende ajal ma juba kaalusin Cloud Q ostu. Kuna aga toona autoplaane polnud, siis ma tegingi valiku pmst selle järgi, et Cloud Q on palju raskem ja tassida ei viitsinud ja võtsin Maxi Cosi. Nüüd on aga lubade saamine käega katsutav ja pmst auto suhtes isegi silmad lahti hoitud ja meeldiv välja vaadatud, seega ei hakka ma sedapuhku enam kaalu järgi otsustama. Pigem ikka turvalisuse.

Hällile veel isofix alust ära ei ostnud, sest lihtsalt ausalt ei raatsinud enam. Eks Marta tulekuni on aega ka, saab selle jooksvalt mõne kuu pärast ka osta ja ei ole häda ka siis kedagi. Lihtsalt kivi on südamelt langenud, et nüüd lõpuks on HEAD ja turvalised toolid olemas, ei pea kogu aeg mõtlema, et peaks uurima ja ostma ja mõtlema sellele. Nüüd on tehtud. Okei, kui see väike asi välja jätta, et võib-olla peaks ikka Marile selle Axikid’i ostma?

Sest praegu on muidu nii, et ehk Lende veel aastakese saab selles Sironas olla? Ma ei tea! Kui saaks, siis paneks Marta Sironasse ja ostaks Lendele samasuguse nagu Maril praegu on? Ma ei tea, võeh! Keeruline on see õigete valikute tegemine ja kogu see infotulv, tõesõna. Aga vähemalt ma tean, et minu praegune ost oli vajalik ja head valikud ka ikka (isegi kui vb oleks parem valik ka olnud… :D) ja elan nüüd nii edasi.

Rääkige mulle, mis turvavarustus teie lastel on? Isegi kui on mingi “jamam” asi, rääkige, miks selle valisite ja kui palju teie üldse enne uurimustööd tegite? Ja see ka, et mul on see Maxi Cosi Pebble Plus punane turvahäll ju täitsa alles ja kui keegi tahab seda endale, siis ma annaks selle hea meelega kellelegi, kellel pole hetkel võimalik kvaliteetset hälli soetada ja kasutab hetkel nadimat versiooni. Beebisisu on ka alles! Turvahäll ise on punast värvi ja jumala kabe.

Ma tahtsin veel pikemalt kirjutada sellest, kui kallis on lapsi üles kasvatada, aga mul on vaja sõidutundi joosta ja seega jätan selle postituse üldse homseks.

Loe ka neid postitusi!

98 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta C. 30. juuli 2018 at 10:32

    Küsin arvamust. 🙂
    Kas selline Riko Nano 2in1 on mõistlik valik talvel sündivale lapsele? 🙂
    https://babykids.ee/?product=riko-nano

  • Avatar
    Vasta Merje 25. juuli 2018 at 18:58

    Minu laps sõidab Maxi Cosi Rodi toolis. Oli häll enne Maxi Cosi ja on olnud ka mõlemad toolid pärast seda sama marki (siis Tobi ja Rodi täpsemalt).
    Varsti aga vaja uus turvahäll hankida 😉 ja ilmselt saab see samuti Maxi Cosi olema. Minu jaoks on neil hinna-kvaliteedi suhe hea. Võib ju võtta sõna teemal “oma lapse turvalisuse heaks ei tohiks millestki kahju olla”, aga võimalused seavad omad piirid 🙂

    • Avatar
      Vasta Elen 8. märts 2020 at 00:01

      Mus kaalus-pikkuses see maxi cosi rodi soblik on?kaalun ka seda osta.Laps 3 ne just

  • Avatar
    Vasta Liina 25. juuli 2018 at 13:34

    Minu lastel Cybex Sirona ja Pallas M-Fix. Vanem laps sõitis SSS kuni 3a3k.

    Kas olete näinud, mis toolis Life Is a View vlogide laps sõidab. OMG… miski Britax vist ja tooli ülemine äär lõpeb kõrvade juures. Rääkimata sellest, et rihmad olid alati vaid moe pärast kinni pandud mega lõdvalt. Ja nii sõideti mitmeid kuid Euroopa maanteidpidi. Vot see on kurb.

  • Avatar
    Vasta k 21. juuli 2018 at 23:35

    Kunagi kui ma turvalisusest veel ei jaganud, panin ka lapse nss sõitma aga mul ei olnud ka mitte kedagi kes oleks mulle öelnud et see on halb mõte. Esimese lapsega mul sel ajal veel autot ei olnud kui ta beebi oli ja tema hakkas kuskil kolmeselt mingis suvakas turvatoolis sõitma kui ma oma esimese auto sain. Teise lapsega ka veel ei teadnud turvalisusest nii et ta oli ka orienteeruvalt aastane, max poolteist kui ma ta juba nss panin, sest ma arvasin et kui jalad on kõveras siis järelikult pole ruumi ja tuleb tool teistpidi panna…
    No õnneks et ühtki avariid ei juhtunud.

    Praegu on juba teine lugu,ma turvanäitajatega küll “hulluks” pole läinud, noh et ikka max turvalisusega toolid oleks… sest esiteks pole mul niipalju raha, teiseks ma pean lisaks näitajatele ja hinnale vaatama ka toolide mõõte, seega pean lihtsalt valima parima hinna-kvaliteedi suhte.
    Ma orienteerun veidi ka selle järgi, et kui mingi firma on silma paistnud et kõigil testitud turvatoolidel head ja rahuldavad tulemused aga sellesama firma mingil muul toolil pole teste tehtud, siis ma julgen seda ikka osta, sest vaevalt nad normaalsete toolide vahele mingit lambisitta otsustavad toota… Firmaks siis Joie, ühesõnaga ma usaldan neid toole olles piisavalt uurind neid teste ja asju 🙂

    Aga praegused toolid siis.

    Mu vanim on viimasel ajal juba pepukaga sõitnud, toolis kurdab et iiveldama ajab (ilmselt sellest et peatoe serv häirib nägemist) ja jalgadel ebamugav. Aga ta saab kohe 9 ja on juba piisavalt pikk ka. Seaduslikult võib ta 2cm pärast ilma pepukata üldse sõita 😀 aga seda ma niipea veel ei luba siiski, turvavöö jookseb valesti muidu. Kaalupiirang saab samuti kohe täis.
    Maanteesõitudel kasutan ikkagi tooli aga linnas sees on pepukas.
    Tooliks on tal muidu Britax Kid üks vanem mudel, tuttavalt ostsin ja avariivaba ja säilivust veel on. Aga hetkel seisab toas sest ma enamasti sõidan linnas.

    Keskmine (4,5a) sõidab kõige odavama tooliga mille turvatestide tulemused olid veel väga head – Nania Befix SP. See on nii mõnus kerge tool ja kui ma raskemate toolide puhul (mis on ainult turvavööga) veits pabistan et kokkupõrkel tooli raskus lapsele selga lendab, siis selle tooli puhul seda kartma ei pea.
    Mul ei ole nimelt autos isofixi ega ka selle valmidust aga kuna ma miljonär ei ole siis ei saa uut autot ka osta 😀

    Noorim (1a8k) sõidab Joie Steadi’ga. Kuni 18kg saab seda kasutada mõlemas suunas ja kuna keskmine laps alles neljaselt saigi 18kg täis, siis saab seda ilmselt veel tükk aega kasutada. Kui ma sellel peatoe max asendisse tõstan siis mahub minu 104cm neljane ka tegelikult veel istuma sinna kui ta kaal veel lubaks 😀

    Neljandale ostan tõenäoliselt vana hea maxicosi cabriofixi koos alusega 🙂

  • Avatar
    Vasta M 21. juuli 2018 at 07:34

    Ma valisin Concord ultimaxi.
    Saab kasutada 0-13kg sss, ning 9-18kg nss.
    Testide tulemused on väga head, ning ülimõnus ka kasutada. Minul isiklikult muidugi sobib see vägahästi, sest kaalu järgi sobib minu 2aastane veel pikalt sss, ning kui tahan, siis saan ka nss panna.
    Teine nö ekstratool on maxi cosi mobi

  • Avatar
    Vasta Mutt 20. juuli 2018 at 23:00

    Ma uurisin enne 6dede ja s6brannade käest mida osta. Turvahäll oli Maxi cosi, mille ostsin kasutatult, jäin sellega väga rahule. Sain 6e käest ka mingi turvahälli, mida sai panna ka lamavasse aga poja higistas seal jubedalt ja tal oli seal nats ebamugav olla. Kasutasime ühe korra ja viskasime minema. Turvatooli ostes tuulasin lisaks ka netis ringi ja käisime poodides katsumas, proovimas. Imelik oli ainult see, et sss valik on poodides suht väike. On küll selliseid, mis on sss ainult teatud kaaluni aga siis tuleb ümber pöörata nss. Meid vaadati suht imelikult, et ainult sss soovime. L6puks ostsime Concord Reverso Plusi, kui Beebicentris soodukad olid. Sellega oleme nii meie, kui ka laps väga rahul. Reisil käies saime mingi suvaka nss, milles lapsel oli küll huvitav aga kui magama jäi oli näha, et ebamugav. Sai mees ka näha, miks sss parem on.
    .

  • Avatar
    Vasta Geidi 20. juuli 2018 at 21:16

    Häll oli maxi cosi oma aga sinna aastaid tagasi. Toolid on olnud sparco omad. Kahjuks on mu kolmene nii suurt kasvu ja raske, et peabki tooli vähe seadistama. Kuna väiksem poiss on ülekuumeneja tüüpi (alati ülipalav) siis mina tahtsin, et oleks hea riidematerjaliga, issi uuris turvalisust ja kõike muud, toolid on ostetud mõlemad Soomest. Eestis samasuguseid pole leidnud.
    Suurem poiss on nii suur, et turvavarustust pole vaja.

  • Avatar
    Vasta Katrin 19. juuli 2018 at 08:35

    Meil cybex cloud q plus ostetud uuena ( ei julgenud samuti kasutatud osta), kuid isofix ostetud järelturult (ei raatsinud täis summat välja käia)

  • Avatar
    Vasta Laura 18. juuli 2018 at 22:17

    Ausalt, ma soovitaksin Cybex Solutioni välja vahetada. Mu pojal oli Cybex Pallas, millest välja kasvas ning padi eest ära tuleb võtta, seega muutub Solutioniks… ja no… nagu ma aru olen saanud on ka su plika üks püsimatu tüüp ja suht sale , seega nihverdab ta selle auto turvavöö endalt üsna osavalt õigest asetusest kiirelt minema. ?
    Enda lapsel Axkidi pole, sai valitud nss turvatool, mis sobib tooli enda rihmadega kuni koolini (ca 6a vanuseni) ja olen väga rahul tehtud valikuga ☺

  • Avatar
    Vasta Kats 18. juuli 2018 at 21:50

    Beebsul oli cybex cloud häll,hiljem vanema plika BeSafe turvatool ja vanemal nüüd Cybex miski roosa (4a) 😀

  • Avatar
    Vasta Mirruke 18. juuli 2018 at 16:48

    Valisin oma lapsele Axkid Minikid ja olen väga rahul. Valiku tegemine polnud üldse lihtne ja mõtlesin mitu kuud, enne kui ära ostsin. ?

  • Avatar
    Vasta Nell 18. juuli 2018 at 12:57

    Turvavarustus on minu jaoks oluline kuna minu meelest on odavam oma olemasolevat last elus hoida, mitte hakata uut tegema 🙂 Ja need “nõukaajal ei olnud mingit turvavarustust ja kõik jäid ellu” tüübid võivad puu taha minna. Kui nad õnnetusse ei sattunud siis muidugi ei juhtunud midagi. Ja need, kes õnnetusse sattusid, enam ei räägi…
    Meie valisime turvatooli nii, et mõtlesime välja hinnaklassi ja siis ADAC turvatestide järgi valisime oma hinnaklassist parima. Valituks osustus Concordi löögipadjaga tool kuna see kasvab nii kõrgusse kui laiusse. Ja poes proovisime last kõigisse siis müügil olnud löögpadjaga toolidesse ning Concordis oli lapsel kõige mõnusam. SSS tooli ei saanu valida kuna meie toonasesse autosse see lihtsalt ei mahtunud.

  • Avatar
    Vasta ML 18. juuli 2018 at 12:40

    Mu 4 aastane sõidab Cybex Solution X-Fix`iga ja teises autos on Concord Transformer XT. Eelmine oli Maxi Cosi Tobi. Kõik uuena ostetud.

    Enne tegin ka enda arust põhjalikku uurimist ja vaatasin testide tulemusi. Praegu olen rahul mõlemaga.

    Olen kursis sellega, et võimalikult kaua SSS, kuid enda lapse puhul ma seda ette ei kujutaks.. läks turvahällist kohe NSS. Tal on NSS juba tihti igav, et siis peab igasugu tegevusi välja mõtlema ja kotitäis mänguasju kaasa võtma, mida saan talle esiistmelt anda. Kui ta oleks SSS, kuidas autosõidud siis välja peaks nägema, ette ma ei kujutaks.. Muidugi, kui ta oleks koguaeg SSS, siis ta ei teaks, kuidas teisiti sõita oleks, aga endiselt ma ei kujutaks seda ette, et ta seal a la 2 h omaette tagaaknast lihtsalt välja vahiks 😀 Lisaks kuidas suurematel lastel jalad peaks vastu pidama SSS, koguaeg kõveralt hoides ära ei väsi?

    Nendesse 3in1 turvatoolidesse ma oma last panna ei julgeks..tunduvad ikka väga ebakvaliteetsed..Tean inimest, kelle laps sõitis alugses selles ja pärast, kui tooli sai, oli see ka mingi superkangelase teemal korralik nökats, lisaks oli vist veel valesti autos kinni ka pandud vmt.. Antud juhul ei olnud tegemist sellega, et raha väga poleks, kuivõrd teadmatusega. Seega on see teema, millest peab rohkem rääkima ja tähelepanu juhtima jne..

    Aga ise luban, et järgmise lapsega olen jälle targem ja üritan võimalikult kaua SSS toolis teda hoida..

    • Avatar
      Vasta ? 18. juuli 2018 at 19:31

      Minu esimene laps läks ka aasteselt juba ( minu teadmatuse tõttu) peale turvahälli kohe nss tooli.
      Kui “targemaks” sain siis 2 aasteselt kolis kohe sss axkidi. Nyyd saab kohe 4 (pikkust ca 110cm) ja eniselt väga mugav tal seal olla..kusjuures näeb palju paremini aknast välja! Enne passis issi kukalt ja jalad surid ka ära kui pikem sõit.

  • Avatar
    Vasta Kristi 18. juuli 2018 at 12:06

    Tegin palju eeltööd, uurisin ja lugesin testitulemusi, FB turvatoolide/hällide gruppi, valikuks osutus axkid minikid

  • Avatar
    Vasta Evelin 18. juuli 2018 at 10:02

    Laste turvalisus on tähtis. Tähtis on teada Adac testide tulemusi ja üleüldse olla rohkem kursis turvavarustusega. Näiteks asjalik blogi siin: http://turvatool.blogspot.com/ Aga ütlen ausalt, et päris seda, et nüüd peaks olema see viimase peal mudel ja number üks turvatesti võitja…ei pea. Variante on ju mitmeid.
    Loeb palju kus ja kui palju liigelda, kas elad väikelinnas, suurlinnas jne jne. Ja mis peamine oleneb ju ka väga palju autost millega sõidad. Pole kõigil võimalus soetad endale turvaline uus Volvo. See ei tähenda, et inimesed ei võiks lapsi saada, kellel Volvo jaoks raha pole 😀 😀 Noh see selline illustreeriv näide lihtsalt. Enda lapsel on Cybex m-fix. Häll oli ka Cybex (kasutatud).

  • Avatar
    Vasta Sandra 18. juuli 2018 at 09:53

    Minu lapsel Cybex cloud q plus. Mega rahul! Mitte lihtsalt, et ajab asja ära vaid tõesti super asi. See täislamavasse paneku funktsioon on nii tänuväärne, kuna mul laps jääb tihti autos magama ja siis saan ta tuppa tõsta hälliga ja seal omakorda lapse lamama panna, et ta oma une mugavalt lõpuni saaks magada. Lisaks cloud q plusil on pealmine kangas beebile parem kui tavalisel cloud q’l. Mul laps mega higistaja ja siin suvisel ajal tõesõna pole ta seal hällis isegi kuumalaine ajal higiseks tõmmanud, niiet sellega ka väga hästi. Ehk siis üldiselt, mugav, ilus, lapsele meeldib, mulle meeldib, pikk kaarvari varjab kenasti päikese ära ja turvaline ka, mis on ju peamine 🙂

    • Avatar
      Vasta Karoly 18. juuli 2018 at 11:37

      Ka minu 6 kuusel on Cloud Q Plus ning mina kahetsen seda ostu. Esiteks on turvahäll nii raske, et mina ei jaksa seda koos lapsega juba ammu meetritki tassida. Täislamavat asendit olen kasutanud poole aasta jooksul võib-olla korra või kaks, sest üldjuhul tõstan magava lapse ikka voodisse mitte ei jäta põrandale turvahälli magama. Täislamav või mitte, ikka on laps sundasendis ning see pole talle hea. Kui laps jääb turvahällis magama ja ma hakkan turvahälli täislamavasse asendisse lükkama, siis ta selle peale juba ärkab. Raske uskuda, et selle plus kangaga kellegi laps ei higista. Minu laps leemendab ja on tulikuum seal nii, et juuksed tilguvad higist. Pidime Aeromoov katte lisaks ostma. Ostad 300+ euro eest turvahälli ja ikka pead lisaks asju juurde talle ostma. Järgmise lapsega valiksin Concordi. Head testide tulemused ja KERGE!!!

      • Avatar
        Vasta Marianne 10. oktoober 2018 at 10:55

        Karoly, sa räägiks nagu minu lapsest ? Minu jaoks on ka cloud q juba ammu raske (laps 8.5 kg ja 7-kuune). Suvel ostsime ka aeromoovi lisaks. Ja selle täislamava asendi boonus meil on kasutu. Ostsime rattad ka veel alla, et hea poes käia, autost ratastele ja shoppama… Samuti pikkade sõitude puhul hea pause teha aegajalt. Aga mis… Nii kui sirgu tõmbasime, hakkas laps kisama. Lõpuks oligi laps issi süles ja häll emme ostukorviks ? Kokku vast 3x oleme saanud eesmärgipäraselt kasutada, muidu on ikka kõveras või süles.

  • Avatar
    Vasta Lil' 18. juuli 2018 at 07:00

    Mu lapsel ka Sirona. Heade testitulemustega ja ülimugav kasutada. Enne seda oli samuti Maxi Cosi Pebble Plus häll ja väga rahul olin ka sellega, aga laps kasvas sellest välja ja soetasime Sirona. Ainuke miinus on see, et see on ainult isofixiga kinnitatav ja kui oleks vaja kuhugi mujale autosse tõsta, siis vb juhtuda, et tollel pole neid kinnitusi. Mul pole oma autot (tool siis mehe autos), seega on olnud situatsioone kyll, kus jääbki tripp tegemata, kuna teisel autol pole isofix kinnitusi.

  • Avatar
    Vasta Kiivi 18. juuli 2018 at 05:29

    Meie alustasime MC Cabriofix’iga, edasi u kuni 4-aasta vanuseni Britax Multi-Tech SSS ja nüüd kõigil Britax Römer Kidfix II Sp Sict. Lisaks turvatoolile on minu jaoks tähtis ka auto üleüldine turvalisus. Eesti teed maniakke täis ja sõidame ikka väga palju, kunagi ei saa olla LIIGA turvaline.

  • Avatar
    Vasta 17. juuli 2018 at 23:53

    Braavo! Väga vajalik postitus, mis jõuab loodetavasti paljude teadmatuses elanud lapsevanemateni.

  • Avatar
    Vasta nele 17. juuli 2018 at 23:08

    Minu 2 aastane sõidab concord reversos. On suht suurt kasvu(96 cm ja 15 kg) aga tooli mahub ilusti ja kasvuruumi on veel piisavalt. Peaks sobima kuni 23 kilosele või 104 cm pikale lapsele.

    Paar kuud tagasi nägin, mida teeb väike avarii nss toolis istuva lapsega. oli liiklusõnnetus milles osales ka kaks last. Kokkupõrke kiirus ei olnud suur(30-40 km/h) aga sellest kiirusest piisas. Turvahällis istunud lapsel polnud mitte midagi viga, aga turvatoolis istunud lapsel(näoga sõidusuunas) oli üheks vigastuseks kaelalüli nihkumine(õnneks murdu ei olnud). Lisaks veel turvarihmadest kergemad vigastused. Sellel lapsel vedas aga oleks kiirus suurem olnud, siis võibolla poleks niipalju vedanud.

    Seega meie peres on lapsed SSS turvatoolis niikaua kuni vähegi mahub

  • Avatar
    Vasta K. 17. juuli 2018 at 23:06

    Mõttekaim oleks vist old kõigile Aixikid võtta, ehk kellegi teisega see koostöö teha.

    Lihtsalt teadmiseks. 2018 seadus ütleb ka, et 15 elukuuni PEAVAD lapsed selg sõidusuunas sõitma.

    • Avatar
      Vasta Deyra 18. juuli 2018 at 23:54

      See määrus kehtib esialgu tootjatele, iSize märgistusega toolide kohta. Kui on vana maxi cosi vms, siis ikka kilode järgi, kuni 13 kg.

  • Avatar
    Vasta Sss 17. juuli 2018 at 22:57

    Me peame ka uuele toolile mõtlema hakkama- Cybex Sirona tegelikult valitud juba, aga kuna see niiii kallis, siis lükkan ostu edasi kogu aeg 😀 😀 nüüd aga hakkab häll väikseks jääma ja peab ikka ära ostma lähiajal. Niii lootsin, et Sul postituse lõpus on mingi Beebicentri sooduskood 😀

  • Avatar
    Vasta Lisbet 17. juuli 2018 at 22:51

    Mul pilnud rasedana mingitest turvatestidest õrna aimugi,sest mul polnud aega netis istuda. Ostsin 3-1 vankri ja kogu lugu,nüüd vaatan õudusega seda käkki! 😀 õnneks sõitsime vähe ja enamjaolt väikekinnas. Tooli valikul olin targem,sai soetatud mingi joie tool

  • Avatar
    Vasta Kristike 17. juuli 2018 at 22:20

    Meil ka 1.3a lapsel Axkid Minikid. Uurisin ja otsisin kaua sellist, mis sobiks meie autosse ja oleks võimalikult turvaline. Lapsele ei ole sünnist saati autos olla meeldinud ja vahel tuleb küll tunne, et tahaks teda näoga sõidusuunas istuma panna (ja ka teised soovitavad, et kindlasti nii lepiks paremini), aga mu südametunnistus ei luba kehvemat varianti kasutusele võtta. Nii ma siis hädaldan, et üldse eriti kusagil kaugemal käia ei saa, aga samas ei ole nõus midagi muutma ka.

    Mis mulle Minikidi juures ei meeldi, on see, et sõidu ajal ei saa tooli kallet muuta. Laps istub üsna püstiselt ja kui peaks sõidu ajal magama jääma, siis vajub pea ette.

  • Avatar
    Vasta Liis 17. juuli 2018 at 21:40

    Ma pean nüüd taevaisa ja kõige vägevamaid tänama, et õnnetust pole juhtunud, sest olen siiani lapsel kasutanud teiseringi turvavarustust. Lihtsalt rahalises mõttes, jälgisin ka mudelit, kuid ikkagi kasutatud kaup. Kuid nädal tagasi vaatasin lapse turvatooli ja mõtlesin, et see ei ole normaalne. On kaks asja, mis peaksid olema lapsel uuena ostetud – jalanõud ja turvatool.
    Plaanime nüüd teha suurema väljamineku ja osta Cyex Pallas 2-fix. Mulle meeldib, et on turvapadi, külgkaitsmed ja saab kinnitada ka turvavööga (meil pole isofix kinnituskohta).

  • Avatar
    Vasta M 17. juuli 2018 at 21:34

    Minu 1a4k lapsel on hauck varioguard. Ma ei ole selle kohta sealt tarkade fb grupist ei head ega halba lugenud.
    Maksis ta miskit alla 300€
    Valisin seetõttu selle, et on nii isofix kui turvavööga kinnitamise võimalus alusel. Saab nii nss kui sss panna. Ja al sünnist, ostsin selle siis kui laps veel ei istunud ja seda saab lamavasse asendisse panna, korralik beebisisu ja puha
    Vaatasin testide tulemusi ka tookord ja siis lugesin seda turvatoolide jutunurka…. jäi mulje, et neil joiedel, cybexitel, concordidel ja besafe vms toolidel küll lagunevad klambrid ära, küll kukub peno lahti, küll hakkavad rihmad narmendama. Lõpuks oli pea juba paks otsas ja tegin sellise valiku.

  • Avatar
    Vasta Keegi teine 17. juuli 2018 at 21:27

    Mul vanem poiss sõidab näoga sõidusuunas, britax envolva – odav tool, jama valik oli aga vähemalt testid pole kõige jubedamad. Endiselt 5punkti rihmad peal (vähemalt vanuseni 5 peaks neid kasutama, kuna ennem seda pole puusaliiges veel valmis), mida kauem seda parem kahjuks hakkab aga 18kg piir vaikselt kutsele koputama. Maksis sooduka ajal £75

    Noorim 3a6k sõidab seljaga sõidusuunas britax max way (kuni 25kg) kahjuks hakkab see vaikselt kitsaks jääma õlgades. Loodame talveni selles veel vastu pidada. Maksis £280

    Eks näeb, mis järgmiseks ostame. Selleni on veel natuke aega.

  • Avatar
    Vasta Anna 17. juuli 2018 at 21:20

    Meil kõigil kolmel lapsel (4 ja 2 aastased + vastsündinu) Cybex toolid (noorimal Sirona, teistel Pallas 2-fix toolid). Nõus, et see on suur väljaminek (eriti kui lapsi mitu) AGA meie jaoks vajalik. Uurisime pikalt mis tool nn « parim valik » ja hetkel väga rahul. Kui vähegi võimalus, ostke ikka uued + kvaliteet-toolid oma lastele…

  • Avatar
    Vasta Andra 17. juuli 2018 at 21:07

    Hälliks oli cloud q ja ma ei pidanud seda eriti ise vedama, õnneks 😀 Poes käies panime raamile ja lamavasse. Turvahälli vahetasime välja peale aastaseks saamist. Peaaegu sama nagu Cybex Sirona aga vist oli külgkokkupõrkes paremate tulemustega? Ei mäleta enam, igatahes uus tool ja uurisin samast fb grupist selle kohta. 360kraadi pöörlev Goodbaby Vaya selle parema kangaga. Nüüd saab juba keerata näoga sõidusuunas aga ikka hoian võimalikult kaua seljaga.

  • Avatar
    Vasta ? 17. juuli 2018 at 20:56

    1.5 aastane ja 4 aastane – mõlemad sss Axkid minikidis. Selle turvatooli pluss on see, et saab kaua kasutada.
    4 aastane hetkel 108cm ja 18kg ja tundub, et saab veel kaua kasutada tooli ?

  • Avatar
    Vasta Agne 17. juuli 2018 at 20:30

    Beebina oli ta MC Cabriofixis, valituks sai kaalu pärast.
    Alguses, kui polnud sellesse turvavarustuse maailma sukeldunud, siis tundus ka kuidagi võõras, et hällist ikka veel sss tooli panna, et tahaks ikka nss tooli, et lapsel kindlasti põnevam. ?‍♀️ Õnneks ikka uurisin ja liitusin samuti selle FB grupiga ja sain sss tooli vajalikkusest aru ja valituks sai Concord Reverso Plus. Laps tooliga rahul ja mina ka ning ei kujutaks ettegi, et mu pisike peaks mõnes tema jaoks vähem turvalisemas toolis istuma.

  • Avatar
    Vasta Katrin 17. juuli 2018 at 20:13

    Me ostsime selle, mida endale lubada saime. Ainuke tingimus oli, et oleks uus. Valituks osutus 100€ne Brittoni turvatool, mis käib kahjuks näoga sõidusuunas ainult. Nüüd veits kehva tunne pärast sinu lauset, et “Lendele Brittoni juraka”. ? Tahaks ka lapsele midagi kallimat lubada, aga kahjuks ei saa veel.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 20:59

      Ma isegi ei võtaks niiväga tingimuseks, et olgu, mis on, aga et uus. Ma pigem ostaks kasutatud ja turvalisema, sest Brittonid on küll mingid testid läbinud, aga ega sitt mida müüa lubatakse ei peaks lubatud olema. Suitsu ka müüakse, aga kas see ka hea on, eksole…Oma last Brittonisse ei paneks ka raha eest, ei soovita teistel ka. Sama raha eest saab paremaid asju. Eks asi on ka kindlasti ju teadmatuses, et kui sa ei tea, et nt Joie saab väga turvalise JA taskukohase (ok, veits üle soti, aga ikka!) siis ostadki enda võimaluste järgi parima valiku.

      • Avatar
        Vasta Katrin 17. juuli 2018 at 21:20

        Ma ei teadnudki, et Brittonil kehvad tulemused testides. Plaanisin niikuinii SSS tooli tulevikus osta, aga tuleb see siis kiiremini ette võtta . Tänud mainimast 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 21:29

          Googelda, neid teste on ka netis 🙂

          • Avatar
            Kaisa 19. juuli 2018 at 00:05

            Ei ole brittoni teste kuskilt netist leidnud, kus nad on? Ja ära nii julgelt selliseid lauseid välja käi, et kehvad tulemused – kaebavad sind ka kohtusse?

          • Mallukas
            Mallukas 19. juuli 2018 at 12:46

            juba kirjutasid 😀

    • Avatar
      Vasta Mari 18. juuli 2018 at 10:29

      100 euroga saab väga korraliku Joie Boldi näiteks, uberkidsist tellides, kuni 18 kg selg sõidusunnas, väga ok ja turvaline valik.

      • Avatar
        Vasta Mari 18. juuli 2018 at 17:45

        Joie Steadi siiski, mitte Boldi, ajasin sassi. Bold on suuremale lapsele.

    • Avatar
      Vasta HAPPY 19. juuli 2018 at 08:24

      Britax two way 150€ ja 25kg-ni saab kasutada Sss (ka nss võimalus sellel, aga see suht nono)

  • Avatar
    Vasta Mirelle 17. juuli 2018 at 20:02

    Hey Mallukas kaugel sa autokooliga oled?
    Mul on tehtud kooli teooriaeksam, libeda, pimeda sõit ja selle nädala lõpuks sõidetud 51 h. Ka automaat 😀 Kuid kooli sõidueksam veel ees ja värin sees. Alles siis saab ARK aja panna ja plaanin veel-veel enne ARK eksamit sõidutunde võtta. ARK-is pidid jubedad järjekorrad olema.
    Mul mõned probleemid veel parkimise ja tagasipööretega 😀 Täpsemalt I hate them 😀
    Igaljuhul sina mulle selle autokooli tõuke andsid ja nüüd elan kõikidele su postitustele kaasa.
    Edu meile 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 21:00

      Mul sai täna alles 19 sõitu tehtud 😀 Sõiduõps ütles, et natsa vähem kui sama palju veel ja saan VABALT sõidueksami tehtud 😀 Teooriaga on mul nadisti, ma olen nimelt alaaarenenud ja midagi ei jää meelde :D:D

      • Avatar
        Vasta Mirelle 17. juuli 2018 at 21:13

        Eheee siis me peaks kehavahetust tegema 😀 Ajutiselt 😀
        Mul teooria osa tuli väga kergelt aga praktika tuleb tasapisi sõudes, sõites. Just selle sõitmise kindluse pärast kuhjasin neid tunde kokku. Mul sõiduõps võtab ise eksamit ka vastu ja tahab näha, et ma ikka päris-päris oskaksin 😀
        Aga hoian sulle teooria osas pöialt, usun, et oled palju targem kui ise arvad. Mõtle lihtsalt loogiliselt. Think and you can do it!
        Ja mulle paluks sõidueksamiga pöialt hoida 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 21:32

          Ma usun, et sina oma 50 tunniga oskad tegelt ammu sõita, aga ise põed rohkem kui asi väärt 😀

          • Avatar
            Mirelle 17. juuli 2018 at 23:53

            Aww aitäh julgustuse eest 🙂 Ma ise tunnen ka, et mul peaks juba mingi klõps käima, sõita ma ju oskan juba. Lihtsalt see eksami teema ajab nii närvi püsti. Nii kooli kui ARK oma. Nagu võiks vähem keerulisem olla onju.
            Rohkem julgust mõlemale! Hakkame saame me nagunii 🙂

      • Avatar
        Vasta A 18. juuli 2018 at 12:00

        Kuidas sul nii palju sõidutunde tuleb? Meil ainult mingi 23.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 12:08

          mismõttes kuidas “tuleb”. igal inimesel on õigus võtta nii palju sõidutunde, kui ta soovib.

    • Avatar
      Vasta Nipitiri 17. juuli 2018 at 21:12

      Ei oleole midagi nyyd NII pikad järjekorrad. Ma käisin 4.juuli tegemas teooriat ja 30.august on sõit. Aga samas tundub see nii lyhike aeg võrreldes sellega, et mul tuttav oli paar aastat tagasi 8 kuud järjekorras

  • Avatar
    Vasta Helena 17. juuli 2018 at 20:00

    Minu lapsel on ka Sirona S. Hind on sellel päris krõbe. Uurisin enne ostu toolide kohta väga palju. Perekond ja tuttavad ei saanud aru miks nii kallist tooli vaja ning miks ma kasutatult ei osta. Ma arvan, et siis pole toolil üldse mõtet, kui see pole turvaline. Tõde on see, et ega enne ei tea vanade toolide turvalisusest, kui pole juhtunud õnnetus. Laps võibki sõita 30 euroses toolis, kui ei juhtu õnnetust aga me keegi ei tea, millal avarii juhtub. Mehe vedasin Beebicenterisse ja lasin seal müüjal mehele seletada, miks on just seda tooli vaja 🙂

  • Avatar
    Vasta eq 17. juuli 2018 at 19:47

    Mis auto teil olema saab ?

  • Avatar
    Vasta Liisi 17. juuli 2018 at 19:43

    Tegin ka pikalt uurimustööd ennem lapse sündi ja valituks sai ka Cybex Cloud Q turvalisuse ja väljaspool autot lamamis asendisse paneku võimaluse tõttu. Varsti hakkab hällist välja kolima ja LAVi koju sai valituks Besafe Izi Plus ja Eesti koju Axkid Minikid. Valisime need kuna saab vägapikalt SSS olla. Turvalisuse pealt ka kokku ei hoia. Nt toolide jaoks hakkasime raha koguma juba pm peale beebi sündi, kuna no eks need toolid ikka ole suur väljaminek.

  • Avatar
    Vasta R 17. juuli 2018 at 19:39

    Mina valisin arvestades rahalisi võimalusi ning hoidsin ka testidel silma peal. 3 aastat tagasi ei teadnud turvavarustusest väga midagi ja laps sõitis sugulase käest saadud britaxi hällis. Peale seda ostsime MC Opali. Tegin enda meelest hea eeltöö et Sss ja puha, aga hiljem selgus et ainult kuni 13kg on sss. :/ Peaaegu aasta sõitis ta selle Opaliga veel nss, aga ostsime mõned kuud tagasi talle joie every stage ja sõidab nüüd taas Sss. Talle meeldib sss rohkem isegi kui nss. Opal läks vanaema juurde taga ara toolis. Väiksemale lapsele sai valitud joie i-gemm. Oli heade testitulemustega ning hind oli rahakotisõbralik. Ma olen nii rahul selle tooliga, laps on hetkel veidi üle aasta vana ja sõidab ikka veel oma turvahälliga. Uut tooli pole veel vaatama hakanud, aga ilmselt tuleb samuti joie every stage.
    Toolid olen ostnud kõik uuena, järelturgu eriti ei usalda. Ainult see esimene britaxi oli sugulaselt saadud.

  • Avatar
    Vasta K 17. juuli 2018 at 19:33

    Turvavarustus on ülioluline, aga kahjuks ei aita ka kõige ägedam ja turvalisem variant, kui seda õigesti ei kasutata. Kahjuks olen näinud, kuidas laps on hällis rihmad lahti, sest ebamugav on ju lapsel… Sai ka öeldud muidugi, mis moodi õige on, sest siinkohal pole tegu lihtsalt inimeste erinevate arvamustega, vaid reaalselt, mis vale või õige. Aga enda lapsele turvatooliks ostsin Maxi Cosi Tobi. Mitu põhjust – hind, oli edukalt turvatestid läbinud, autos puudub isofixi võimalus. Mõned kuud on kasutusel olnud ja siiani olen rahul ja lapsel tundub ka mugav, sest üle kahetunnised autosõidud on siiani ilusti läinud. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kris 17. juuli 2018 at 18:59

    Väga teadlikult valisin lapsele turvavarustust. Hälliks oli Maxi Cosi Cabriofix ja kasutasime to the max ajani. Ja siis ostsime kohe Cybex Sirona S i-size, nagu sinagi Lendele. Väääga mugav tool, see pöörlev funktsioon on jummala hea ja tarvilik. Samuti on tool ise mugav lapsele. Ja mis kõive tähtsam, turvaline. Mul nats pikem ja raskem laps võrreldes eakaaslastega, aga loodan, et ikka saab 3 eluaastani kasutada. Kui ei, siis mingi Axkid on järgmine :).
    Ma küsiks hoopis, millist autot vaatate, et see mahutaks lausa kolm turvavarustust taga istmel?

  • Avatar
    Vasta Triin 17. juuli 2018 at 18:26

    Väga hea teema, loodan,et jôuab paljudele kupli alla, lapsed peavad turvatoolides sõitma! Aga muidu enda omadest nii palju,et suurem on mul nüüdseks toolieast väljas, temal oli maxi- cosi rodi miski ja heyner . No sellel ajal tundus see parim valik. Hetkel istub mul väiksem cybex pallas m-fixis . Padjast on nüüd välja juba kasvanud, aga igati hea avar tool on. Hetkel vaatan siin kolmandale hälle ja neid sss turvatoole nii huvipàrast. Turvahälli valin siin cybexi ja maxi-cosi vahel . Ma olen lastele turvavarustuse ostnud uuena. Lihtsalt on selline kiiks. Kuigi ùtlen ausalt,et see hälli kasutusaeg on ju ûsna lùhike,et võiks ka mõne teiseringi hälli osta ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:33

      Alles täna rääkisime Triinuga, et tema poiss ju kolib oma cloud Qst välja, et oleks võind selle ära osta 😀 Et noh, sõbrannalt ma julgeks, aga võõralt, ma ei tea. Vist ei julgeks.

  • Avatar
    Vasta K 17. juuli 2018 at 17:54

    Algselt oli laps maxicosi Pebble hällis, nüüdseks kolinud ümber cybex sirona s-i. Hetkel tooliga rahul, väga mugav last sinna tooli panna ja ka ära võtta. Lisaks läheb tool päris lamavasse asendisse, kus lapsel hea magada, kui on pikem autosõit. Võibolla kõik toolid lähevad nii lamavasse, ma ei tea, aga sironat kiidan küll. Ahjaa, meie tool on selle nö halvema ja 50eur odavama kattega, mis pidavat ajama last jubedalt higistama. Aga.. Minu laps pole kunagi higine olnud autos kuigi ta on väga suur higistaja muidu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:33

      Me valisime selle järgi, et kangas tundus lihtsasti puhastatam olevat, higistamisest ei räägitud midagi 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 17. juuli 2018 at 17:45

    Ülihea teema ja väga ilusti kirjutatud! Meil laps 1a 11k ja tooliks Concord Reverso. Ka sss ja hoian ka nii võimalikult kaua 🙂 Olen 100% nõus, et see on koht, kust kokku ei hoita ja järelandmisi ei tehta!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:34

      🙂

  • Avatar
    Vasta C. 17. juuli 2018 at 17:26

    Mina just olen vankrite ja turvahällide maailma sukeldumas ja tunnistan, et mul pole õrna aimugi, mille järgi valik teha. Autot meil hetkel ei ole, mehel load on küll olemas ning vajadusel saab töölt autot laenata.
    Vankeri valik on just kui lihtsam. Minu jaoks on oluline see, et saan vajadusel laps istuda nii nagu minu poole kui ka sõidu suunas. Ideaalis tahaks sellist, mille lükkesang liigub aga pole veel sellist leidnud. Seega lepin ka sellisega, millel saab lihtsalt istumis osa ühte või teistpidi tõsta. Lisaks peaks vankril olema ka pakikorv, mis on kinnine ning muidugi reguleeritava kõrgusega lükkesang.
    Leidsin ühe sellise isendi, mis välimuselt meeldis ja minu jaoks kolm olulist asja olid olemas. Vot see – https://pood.karupoegpuhh.ee/tutis/5406-tutis-orbit-vankerk%C3%A4ru-3in1-nr58.html
    See on 3in1 variant aga kas see turvahäll on ka turvaline, vot ei tea. Turvahällide valikute kohta ma ei tea veel mitte midagi. Lisaks ei oska ma isegi ennustada, kui tihti seda vaja on. Haiglast koju sõitmiseks aga pärast seda… võimalik, et paaril korral ainult.
    Samuti mängib ka hind meie puhul rolli. Esimene laps ning lisaks vankrile ja turvahällile on veel sada mustmiljon asja vaja. Lõpuks on kõik need kokku ikka päris kulukas ettevõtmine ning ei saa öelda, et lapse peale raha ei lähe. Isegi kui asjad osta järelturult.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:36

      Käru käruks, aga seda turvahälli ei soovitaks küll. See käru ka sul suht nadi valik, minu enda maitsele. Et suur kobakas ja seda käruosa suure tõenäsosuga kasutama ei hakka, ostad lõpuks ikka kobaka asemel kergkäru. Sama raha eest ma vaataks mingi 2017 aasta indie bumbleride, mida saab sünnist saadik kasutada ja nt maxi cosi turvahälle olen u 50€ näinud. Aga noh, see minu arvamine 😀

      • Avatar
        Vasta C. 17. juuli 2018 at 19:35

        Ma ei ole veel käru ja neid asju saanud katsumas käia. Mehega ka rääkisime, et netist kindlasti ei osta. Ennem katsume ja vaatame asja oma silmaga üle ning siis otsustame, kas ikka on nii hea kui arvasime 🙂
        Ega netist väga otsida ei oska. Välismaa lehti ei vaata. Ikka eeldaks, et Eesti lastetarvete poest saab asjad kätte. Tahaks ennem ikkagi ju katsuda kui ära ostame.

        Järelturult käru julgeks osta aga turvahälli mitte. Samal põhjusel nagu ise mainisid, et ei tea kuidas eelmine omanik seda hoidnud on. Ja ei taha oma teadmatusest ja oskamatust mingit jama ka osta.
        Samas on jõuludeni veel aega valida ja mõelda.

        • Avatar
          Vasta Liisu 17. juuli 2018 at 22:51

          Meie ostsime selle 3in1 käru. Ütleme nii et talvel oli mega hea lumes sõita. Aga jah kobakas ja raske on see küll. Endal viskas see käru kiirelt üle..auto pagassi mahtus küll ilusti ära aga siis oli ka vankrit täis?. Eks see oli see teadmatus. Enam 3in1 käru ei taha järgmiste lastega sest need osad mida ei kasuta võtavad mõtetult ruumi.(kookoni osa kasutasime umbes 6 kuud ja hiljem jäi lihtsalt jalgu) Nüüd sai tellitud katsetamiseks aliexpressist üks kergkäru ja see käib mõnusalt väikseks ja on ülimalt kerge. praegu olen küll ostuga mega rahul.(värvivalik ka vähemalt seal parem).

    • Avatar
      Vasta Kris 17. juuli 2018 at 19:06

      Hartan Xperia mudelil on üleviidav sang. Soovitan järelturult vaadata, saab hea hinnaga korraliku vankri.

  • Avatar
    Vasta ... 17. juuli 2018 at 17:23

    Suht julgelt ostsid ära toolid, kui arvestada seda, et sa pead need kolm kõik tagaistmele mahutama. Autot ostes soovitan kindlasti proovida, kas mahuvad. Isegi mahtuniversaali taha ei pruugi kõik mahtuda.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:36

      No ikka proovin jah 🙂

  • Avatar
    Vasta L 17. juuli 2018 at 17:22

    Huvitav lugeda kohe. Ise olen maxi cosi usku. Kõik toolid ning hällid alusega selle firma omad olnud. Kui tobit läksime ostma siis kaalusin ka cybexi oma, aga lapsele ei meeldinud see padi seal ees, seega ostmata see jäigi. Kas sa auto mudeli valisid välja? Mul endalgi suurema auto ostmine sügisel ees, sest 2 turvatooli pluss 9 aastane ei mahu paljudel autodel taha istuma kahjuks.

  • Avatar
    Vasta Kuld 17. juuli 2018 at 17:17

    Kasutame maxi cosi milofix tooli valisin kuna hind sobis toohetk välismaalt tellitid soodukaga ja välimus oli ok. Käisime vaatamas ka teisi mudeleid kuid see tunus parim valik meie auto istmetele.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:37

      Jaa, ma seda mõtlen nüüd ise ka, et tellides võib teinekord parema hinna saada.

  • Avatar
    Vasta E. 17. juuli 2018 at 17:10

    Nii tore on neid lasteteemalisi postitusi lugeda, eriti kui see puudutab veel väga vajalikku infot!
    Oleme elukaaslasega jõudnud niikaugele, et plaanime peagi “triipe püüdma” hakata, aga ausaltöeldes ajab see väga suur ja väga-väga oodatud lapseootus samal ajal korralikult hirmu peale. Just see vastutuse teema, mis suuresti koosnebki ju turvalisuse pakkumisest oma pisikesele.

    Ja mis kõige hullem, kui ei tea, ei oska ka küsida… Turvavarustus on TURVAvarustus, võiks ju eeldada, et vahet pole millist turvahälli ostma minna, kui on tegu TURVAhälliga, võiks ta igaljuhul turvaline olla (parem või halvem vastavalt hinnale nagu nii, aga ikkagi TURVALINE). Veel vähem tuleks ma iseseisvalt, teemast midagi teadmata selle peale, et hakata mõtlema nt sellele, mis pidi see laps seal autos olema peaks. Ja lõpuks, Fb täis igast ajuvaba sisuga gruppe, kus ilmselgelt kommentaare jm tõepähe võtta elusees ei julgekski. Ehk isegi kui oleks ise kogemata selle turvahälli grupi peale sattund, siis ilma konkreetse soovituseta ei vaataks ma mitte korraks ka selle sisu.

    Aga mul ootab see kõik veel ees, niiet loodan veel mitmeid ja mitmeid sellelaadseid postitusi erinevatel beebide/laste turvalisust ja heaolu puudutavatel teemadel postitusi lugeda! 🙂 Nii ootan aega, mil mul oleks reaalne põhjus kõhus kasvamas, kelle pärast kõige selle pärast pabistada 😛

    • Avatar
      Vasta M 17. juuli 2018 at 17:22

      Hihi, tean seda tunnet ? aga nüüd juba reaalselt seisabki see kõik juba nina ees praktiliselt, 7 kuud veel ja kolmekesi.
      Paneb ikka kõvasti pabistama küll, teades, et varsti peab hakkama täielikult ühe väikese inimelu eest vastutama ja kõik selleks tegema, et midagi ei juhtuks. Hirm on vist koguaeg sees ?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:36

        Mis seal karta, kõik läheb lõpuks nii loomulikult 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:38

      Ma ausalt esimese lapsega ka ei osanud üldse nii mõelda. Et selles suhtes on lihtne, kui ei tea ja raha ka eriti pole, et siis mõtledki, et suva, millise võtan, et kõik ju “sama” aga vot tegelt pole.

      Aga ma looodan ka, et sul varsti triibud käes, hoian pöidlaid 🙂

  • Avatar
    Vasta Jansa 17. juuli 2018 at 17:01

    Meil on kohe 11-kuune kutt veel hällis, aga ega ta seal väga rõõmuga ei lama enam. Hetkel on cloud q ja tooliks tuleb kindlalt sama sirona, mille siin välja tõid.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:38

      Hea valik 🙂

  • Avatar
    Vasta Ann 17. juuli 2018 at 17:01

    Mis auto välja juba oled valinud, kui see saladus ei ole?? 😀

    • Avatar
      Vasta Kardo Treimann 17. juuli 2018 at 17:40

      Mingi saja kohaline kosmoselaev oli. Ja kui ma ei eksi, siis see oli renooooo.

  • Avatar
    Vasta Mari 17. juuli 2018 at 16:43

    Ma lihtsalt mainin juurde, et ohutu turvavarustus võib ka odavam olla – Joie bränd toodab odavotsa turvavarustust, mis on testitud ja toolid on saanud vähemalt rahuldava tulemuse turvalisuse osas (mis ei ole ideaal, aga et kui on õhem rahakott, siis täiesti pädev valik). Joie Every Stage 0-36, kiidan, meile väga hästi sobis, avarii tõttu pidime välja vahetama ja nüüd sai Joie Bold (0-18), samuti väga rahul selle valikuga. Every Stage’i saab uberkidsist alla 200 euro kätte, Boldi alla 100 euri. Tulevikus plaan Cybex Pallas osta, aga sinna on veel aega.

    • Avatar
      Vasta Sigrid 17. juuli 2018 at 17:08

      Joie hindeid vaadates kaotavad nad ka pigem materjalide, mitte turvalisuse poolest. Vähemalt minu valikus olnud toolide puhul oli see nii.

      • Avatar
        Vasta Mari 18. juuli 2018 at 10:30

        Jah, ja kasutajamugavusest kaotavad ka, ses mõttes, et tõesti, tool on turvaline, lihtsalt mitte 5+ turvaline 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:39

      Jaa, ma unustasin täitsa ära, et Joie oli mul ka valikutes täitsa olemas!

  • Avatar
    Vasta V 17. juuli 2018 at 16:42

    Meil kasutusel axkid minikid.Tegin pikalt uurimistööd ja käisin ka autosse eelnevalt proovimas. Olen väga rahul valikuga,sest seda saab kinnitada vööga,mis oli oluline kuna meil pole isofixi ja vöö lühike.Teine oluline osa oli turvatestide tulemused ja sss. Ainus miinus on see,et laps kipub streikima kuna ei näe välja ega ees toimuvat ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 18:39

      Ega teistega SSS ka vist ei näe 😀

    • Avatar
      Vasta Keegi teine 17. juuli 2018 at 21:39

      Vaade peaks tal olema parem kui nss, sest tool ju asub kõrgemal. Et oleks lapsel põneva suur peegel vaja osta. Üldiselt ma seda rahumatust ei usu, sest kust peaks väike inimene teadma võimalusest nss kohta? Tal pigem muud vajadused ja soov olla vaba mitte aheldatud mitte et talle sss ei meeldi. Aga see vaid minu arvamus.

  • Avatar
    Vasta Mirage 17. juuli 2018 at 16:37

    Vana Cloud Q-ga sõidame. Kuna turvavarustuse ainus eesmärk on kõige mustemas stsenaariumis tasemel olla, siis tooli enam kasutatud ei ostaks

  • Avatar
    Vasta Vaike 17. juuli 2018 at 16:33

    Meie soetasime igapäevaseks kasutamiseks Cybex sirona just turvalisuse ja mugava kasutuse pàrast. Nimelt on tool pöörlev 360 kraadi. Kasutame sss. Maale vanaema/vanaisa juurde on ostetud Maxi cosi tobi.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 17. juuli 2018 at 16:22

    Turvahälli sain pojale oma tädi käest, kelle laps on minu omast ca 2 aastat vanem. Maxi cosi cabrio fix – natukene ka lugesin ja täitsa turvaline variant. Teadsin, et uuena ostetud ja ilma avariita. Turvatooli kolis noormees juba 7 kuuselt, ostsime uuena Cybex Sirona S i-size. Lugesin uurisin fb grupist. Samuti oli oluline, et saaks kaua selg sõidu suunas kasutada, kui üldse talle NSS funktsiooni tutvustamegi ? Tüüp oluliselt rohkem rahul sõiduga kui turvahällis. Kuivõrd sellel beebisisu ka, siis ehk järgmist beebit (kui kunagi juhtuma peaks?) turvahälli panema ei peagi. Cybexiga ülirahul! ?

    • Avatar
      Vasta Sigrid 17. juuli 2018 at 17:11

      Häll on ikka parem kui tool, isegi 0+ tooli tool. Eelkõige enda mugavus juba, sest ei pea beebit toolist välja kangutama, vaid saab igale poole hälliga kaasa võtta.

    • Avatar
      Vasta Kris 17. juuli 2018 at 19:10

      Väikese beebi jaoks on siiski häll palju turvalisem kui isegi sirona beebisisuga

  • Avatar
    Vasta Merli 17. juuli 2018 at 16:18

    Vanemal lapsel on Cybex Pallas 2-Fix ja nooremal Cybex Aton 5. Nendel on säilimisega nii, et alates kasutamise hetkest hakkab aeg jooksma. Vanema lapse tool on turvaline 11 aastat, noorema oma 7 aastat (http://blog.cybex-online.com/blog/safety/how-long-can-a-child-safety-seat-actually-be-used-for/). Tegin valiku testitulemuste põhjal ja siis vaatasin hinda/saadavust ka.

  • Avatar
    Vasta A 17. juuli 2018 at 16:17

    Minu lapsel Cybex turvahäll (Beebicentrist ostetud), aga varsti pean vaatama turvatooli valulikuks osutub ilmselt jällegi Cybex või siis Axxkid(vms), aga seda viimast tahaks enne reaalis näha. Minu jaoks hind pole määrav tahan oma lapsele parimat ja õnneks saan ka seda võimaldada. Kui tooli ostan annan hälli, kellegile kes seda vajab, et vältida ebaturvalise hälli ostmist.