LAPSED PILDID

siiski koolitatud fotograaf!

25. märts 2017

Ei ole vist eriline saladus, et kõige rohkem meeldib mulle pildistada beebisid. Ilmselt see vist päris saladus pole, sest kui Fotopesa kuulutas välja, et nad annavad paar vastsündinute pildistamise koolitust, oli mu postkast selle lingi all lookas. Ju siis leidsid paljud, et mul hädasti seda koolitust tarvis on 😉 Seega ega ma kaua mõelnud, tasusin koolituse kulud ja jäin ootama. Eile oli siis esimene koolituse osa, ehk siis teooria, täna praktika. (issand, mitu korda võib ühes lõigus öelda sõna “koolitus”)

Peaks vist rääkima ka, et mis mu muljed sellest koolitusest üldiselt olid, enne kui ma hakkan teile siin oma tänasida pilte näitama. Ühesõnaga – jäin rahule. Rohkemate sõnadega jäin ma eriti rahule koolitaja Sigridiga, kes on selline hästi laheda ja vabameelse olekuga ja ei rääkinud meile mingit hirmus tehnilist ja igavat juttu, vaid reaalselt oma kogemust ja mõtteid, mis tal aastatega tekkinud on.

Esimesest õhtust jäigi mulle kõige enam meelde see vanad head põhiteemad. Kui palju tuleks kasseerida, kui mitu pilti anda, kui kaua töötlema peaks. Muidugi enam jutte keerles ikka titateemade ümber, aga valdavas osas olin ma sellega juba üsna sinasõber, sest mul on ju kaks last ja ma olen päris paljude beebidega kokku puutunud. Mõned head nipid sain siiski ka essast õhtust. Näiteks seda, et kui sa lapse sõrmi sirgeks paned, et siis samal ajal vaikselt patsuta teda pepule, et ta tähelepanu mujale juhtida su tegevusest.

Täna saime siis praktikat teha. Karin tuli oma beebipoisiga kohale ja mingi kolm tundi julgelt me vist seal asjatasime igatepidi. Selles suhtes mõistsin ma üsna selgelt, et minu stiiliks ei saa vist iial need “olen nunnu kapsauss konnapoosis”, sest mulle meeldivad igasugused loomulikumad pildid hoopis palju rohkem. Samas see oli ka põhjus, miks ma koolitusele läksin – ma tahtsin, et ma oskaksin vajadusel teha täpselt seda, mida ema soovib. Mõni tahabki sellist kodusemat, teine aga just säärast sätitut ja ega oskused mööda külge maha jookse.

Mulle muidugi meeldivad need pildid ka täitsa hästi, aga teate, mis minu lemmikud kogu pildistamiselt olid? Eks ikka need, kui beebike emme süles und ootas. Ja no kui see tuli, oli see ikka eriti magus! Pole siis imestada, et mulle sedalaadi pildid rohkem meeldivad. Need on kuidagi soojad ja armastust täis. No vaadake selle poisi lössis põske, vastu emmet litsutud. Samal ajal on emme talle oma tiivakese kampsunihõlma peale sättinud, et pojukesel ikka soe oleks. Vot need on pildid, mida mina kunagi albumit vaadates näha tahaks. Tunduvalt rohkem, kui “minu laps kapsaussina”. Aga nagu öeldud, on ka mul endal mõlemaid pilte ja selle pärast leiangi ma, et hea on MÕLEMAID teha! Beebi on ju väike vaid ühe korra ja miks mitte teha temast miljon-triljon-gaziljon pilti!

Muidugi jääb mul nendest säititud-klaarid-perfektsed pildid tulemusest ka seepärast puudu, et mul pole nii palju töötlusoskuseid, mille taga see kõik on. Ehk tuleb see ka ühel päeval minuni, aga praegu tundub mulle küll tõenäolisem Nelgi metsast mõni jänes kinni püüda ja see vilepilli mängima õpetada, kui photoshop selgeks saada…

Ja olles nüüd sellise uhke tunnistuse omanik, veendusin ma aina kindlamini, et see väike stuudionurgake mu kodus jääb väheks. Nii tehnika, kui ka ruumi mõttes. Seega paneme Fotoraadiga oma leivad ühte kappi ja … teeme midagi lahedat. Aga sellest ma räägin teile juba lähiajal, kui asi küps!

Igatahes suur aitäh Fotopesale toreda koolituse eest, teistele õpilastele hea seltskonna eest ja muidugi Karinile, kes meile koolituse tarbeks oma pudinat laenas. Kui aga tahate veel mu väikesesse stuudiokoopasse oma beebi tuua, siis kirjutage mulle kohe peale tita sündi e-mailile marianntreimann@gmail.com ja vaatame, mis teha annab!

Mis te mu tänastest “koolitöödest” ka arvate? Millised teile meeldivad?

Loe ka neid postitusi!

30 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M. 26. märts 2017 at 21:10

    Marimellidel on terve pere kodune. Samuti su uus blogisõbranna Lilli on ju lapsega kodune? Ma võtaks kedagi, kellel ka laps olemas kaasa…need oskavad üldiselt aidata 😀 ?

    • Avatar
      Vasta M. 26. märts 2017 at 21:18

      Ups läks veidi vale postituse alla ?

  • Avatar
    Vasta J. 26. märts 2017 at 17:27

    See poekorvi pilt tundub, nagu laps oleks ilmale tulnud poe riiulite vahel ja seda siis nagu tahetaks emeeles pidada 😀 aga armsad pildid kõik 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 26. märts 2017 at 16:07

    Meeldivad esimese foto kapsauss, mustvalge lähivõte ning kois emmega olevad pildid.

    Kuidas Eesti Foto fotokooliga edeneb? Kas kestab veel?

  • Avatar
    Vasta E. 26. märts 2017 at 13:41

    Minule meeldivad sätitud pildid rohkem. Esimene pilt meeldib kohe eriti (ja kuues ka). Need ema süles pildid on ka muidugi armsad ja albumist vaadata on neid igati mõnus, aga fotograafi juurde minnes tahaks ikka natukene uhkemat ja professionaalsemat lähenemist. Neid vastsündinute pildistamisi tehakse ju üldiselt paari nädala jooksul peale sündi, nii et laps tunneb end kerra mässituna just väga hästi ja mugavalt, sest 9 kuud on ta ju ka praktiliselt samas asendis olnud (all pool on kommentaar, et tahaks last aidata.. 😀 ).
    Pildid on muidu ilusad, aga mis stiil kellele meeldib, on täielikult maitse asi. Sellepärast ilmselt ongi fotograafe nii palju, et iga eestlane saab omale sobiva leida. 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 26. märts 2017 at 13:32

    Kõik pildid on ilusad. Midagi viga küll pole, aga see pilt, mis on tehtud vist korvis aga ainult nägu on peal- see on mega äge. Selles on sügavust ja pole lihtsalt armas. 🙂

  • Avatar
    Vasta Triinu 26. märts 2017 at 09:47

    Nooo. Minu arvamus on. Et kui ma lähen fotografi juurde siis ma tahakski veidi sätitud ja profesionaalsemaid pilte… Neid lössis põse ja peale visatud hõlmaga pilte oskan ma ise ka kodus klõpsida ja usun et nendega saab igaüks hakkama.. Ja ütlen ausalt et koolitusel tehtud pildid meeldivad rohkem…. ( ära solvu ja saagi käima tõmba kohe.)
    Lic see minu arvamus.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. märts 2017 at 10:35

      Need pildid pole ka muidugi hea näide ema süles piltidest, sest need olid seal niisama mööda minnes tehtud. Muidu ma ikka sätin neid ka paremaks 😀 Aga mis mul siin “saagi käima” tõmmata. Maitsed on erinevad ja igaühele leidub sobif fotograaf. Minule näiteks meeldivad sellised kodusemad ja kuigi MINA oskan ka ise neid kodus klõpsida, siis kardo minust ntks ei oska 😀

    • Avatar
      Vasta N. 26. märts 2017 at 13:11

      +1 nõustun sinuga. Kui minna pildistama siis mina eelistaksin ka rohkem sellised sätitud ning professionaalsemaid pilte. Neid kodu pilte võib tõesti igaüks klõpsutada kellel vähegi silma on.

    • Avatar
      Vasta Brit 26. märts 2017 at 19:00

      Minule nt ei meeldi need sätitud pildid üldse ka tipptegijate omad, sesr minu jaoks on need nii võltsid:) puhtalt maitse asi, kuigi fototehniliselt paljud heal tasemel ja selles osas etteheiteid ei ole:)

  • Avatar
    Vasta Katu 26. märts 2017 at 09:32

    Ma nii just lootsin, et kui kunagi pildistama tulen, siis saan sinu kodus olla :O

  • Avatar
    Vasta Kata 25. märts 2017 at 23:55

    Meeldivad lapsemasüles pildid, kuna need on kenad, loomulikud.
    Lisaks on tore ka veel see pilt, kus lapsel on käed kõrvade peal, selline lahe ja lõbus.
    Ülejäänud on aga väga ebaloomulikud.
    Esimene, kus laps on rohelise kookoni sees – tekib selline tunne, nagu tahaks vaesekest kuidagi aidata.
    Laps ostukorvis on aga eriti ebaõnnestunud kahjuks…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2017 at 23:59

      Kui sa kommentaare vaatad, siis näed isegi, et maitsed on jube erinevad. Muuseas, see käed kõrvadel, selle asendi pani ka laps endale ise, kuigi teda järjepidevalt muudmoodi sätiti 😀

  • Avatar
    Vasta Heidi 25. märts 2017 at 23:25

    Minu lemmik on ikkagi kapsaussikesenunnukene 🙂

  • Avatar
    Vasta arvamus 25. märts 2017 at 22:28

    Praegu on (kahjuks) nii moes need beebipildid, kus last koheldakse kui nukku, sätitakse ta kuskile ebaloomulikku keskkonda, kus oleks võimalikult suur nunnu-efekt ja kukutakse oma kaameraga nagu kaaren ümber tiirutama, välgutama, näppe sättima jne jne.
    https://www.google.ee/search?q=newborn+photography&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjPsMXBvvLSAhUCVSwKHVYpDgsQ_AUICCgB&biw=1536&bih=736

    absoluutselt ühelaadsed, eristamatud autorid.

    fotograaf peaks olema võimalikult nähtamatu, kes suudab ennekõike näha erilist hetke ja siis see nii jäädvustada, et keegi ei saa häiritud.

  • Avatar
    Vasta Väikerähn 25. märts 2017 at 21:25

    Viimane pilt meeldib ümmarguse alusega.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 25. märts 2017 at 21:12

    Juhuu, Mallukas on ka äge. Tore seltskond oli üldse meil koos:)

  • Avatar
    Vasta Pille 25. märts 2017 at 21:09

    Esimene, silmad lahti pilt, see, kus beebil kaks kätt kõrvade juures vms ja viimased, kus pisinööp oma emme süles. Vahepealsed on vähem õnnestunud.

  • Avatar
    Vasta elis 25. märts 2017 at 21:01

    Korvis pildid, nii mustvalged kui ka värviline, ei meeldi üldse. Beebi kuidagi ebaloomulikult kössis seal. Teised on ilusad 🙂

  • Avatar
    Vasta Merit 25. märts 2017 at 20:43

    Need korvis pildid.. Nendes on mingit maagiat 🙂

  • Avatar
    Vasta Hei 25. märts 2017 at 20:15

    Piltide töötlemiseks võiksid äkki vaadata YouTube’i videosid. Tänapäeval on ju kõik õpetused YouTube’s olemas, trüki lihtsalt “how to edit baby pictures in lightroom/photoshop” ja tuleb nii palju beebitöötlusevideosid ette, vali millist tahad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. märts 2017 at 21:20

      Mhm, ma tean! Eks ma kunagi võtan selle taaga ette 😀

  • Avatar
    Vasta Maarja 25. märts 2017 at 19:54

    Mulle meeldib esimene.

  • Avatar
    Vasta Ethel 25. märts 2017 at 19:41

    Mulle nii meeldib esimene ja kaks viimast pilti beebist <3
    Üleüldse väga hästi välja tulnud pildid ! 🙂
    Kahju, et enda lapsed juba päris titad pole 😀 Kahjuks ühtki fotograafi käe all pilti polegi veel teinud :/

  • Avatar
    Vasta Melmari 25. märts 2017 at 19:37

    Minule väga meeldivad pildid 1,2,5,6. Ülejäänud ei kõlba minu arvates kuskile, aga maitsed ongi erinevad. Küll leidub nendele ka austajaid.

    • Avatar
      Vasta Mariliis 25. märts 2017 at 21:02

      Mulle just meeldib see 3as pilt ? Nii armas mu meelest.
      Mariann, töödeldud pildid on ilusad, aga loomulikud veel ilusamad 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 25. märts 2017 at 21:20

        Kõik on ikka töödeldud 😀

  • Avatar
    Vasta Ave Tali 25. märts 2017 at 19:34

    Iga pilt on omamoodi lahe- raske valik. Mustvalged on vast kõige lemmikumad. Ja see “lössis põsega” pilt. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. märts 2017 at 00:00

      Mulle ka täiega meeldivad need must-valged 🙂

  • Avatar
    Vasta h 25. märts 2017 at 19:30

    helesinises ja näo lähivaade meeldivad. ning see käed kõrvadel on omapärane, nagu ei tahaks seda välist müra kuulda”, kuigi kõht nagu läigiks üle ja naba nagu tundub, et väga kaugel oleks :D:P