Uncategorized

pulmajuttu

1. mai 2014

Kuna suvi on tulemas ja ilmselgelt olen ma jõudnud juba sellesse vanusesse, kus mu tuttavad abielluvad, siis üsna pea on käes pulmaaeg. Ma olen reaalselt kuulnud nii palju pulmajuttu, et mul hakkab kõrvadest verd voolama

Okei, tegelt on ju pulm ilus asi ja puha, aga mina ei saa aru, miks on sellest vaja selline tsirkusbartseloona korraldada. Ma ei ütlegi, et kõik peavad nüüd kuskil perbüroos allkirjad andma ja asi ants, aga noh, natukene võiks ennast küll tagasi hoida, sest hetkel tundub mulle, et mida rohkem eidelikkust pulmas on, seda uhkem.

Grandioosne valge kleit, valged tuvid, 67 kihiline tort, roosiõitega kaetud altar, megapühalik preester, kindlasti ka keelpillikvartett, kes mängib NENDE LUGU, kui pruut altari ette kõnnib.

Üks tüdruk rääkis, kuidas nende walking down the isle lugu on “Iris”. Teate ju küll – maailma kassim laul! Mina ei saa aru, miks seda vaja oleks? Et kõik nutaksid seal, et issand nii ilus pulm? Soovitus teistele – kui te tahate, et kõik teie pulmas nutaks, siis nottige seal näiteks paar kutsikat maha! Kõik valavad pisaraid ja võite kindel olla, et keegi ei unusta su maagilist päeva mitte kunagi.

Eks need maitsed ole erinevad, aga ma ei saa aru, miks on vaja nii hulluks minna ja siis justkui õigustuseks öelda: “Aga see on ju väga eriline päev, mis juhtub ainult korra elus!”. Esiteks lahutatakse vähemalt pooled abielud, seega on ikka võimalus, et saad kunagi veel pulma pidada. Kui sa muidugi esimese abielu ajal ei mõista, et sa enam iialgi seda jaburust teha ei soovi.

Teiseks – kas on see päev vähem eriline, kui sind ei lohista altari ette kullaga kaetud hiired, kes on treenitud TEIE LUGU ümisema?

Kuna ma oma suud kinni ei oska hoida, siis olen ma ka nendes pulmajuttudes teinekord sõna sekka öelnud. Mitte, et ma saaksin muuta seda, kuidas teised abielluvad ja ega ma tahagi nende kaunist päeva kuidagi maha teha, aga kui ma pean kuulama 846834 aastat järjest juttu siidpaeladest, roosiõitest, tuvidest, siidist toolikatetest, õhtujuhtidest, lapsehoidjatest pulmas, bändidest, keelpillikvartettidest ja paavstidest, siis ma tahaks endale kuuli pähe lasta.

Teate, kuidas mina oma pulma ette kujutan? Läheme paneme kuskil allkirjad ära, siis teeme aias väikse tseremoonia ja peo. Tahan küll valget kleiti, aga päris lolliks ma mingisuguse tarbetu tilu-liluga ei läheks. Mitte kunagi ei kulutaks ma oma pulmapeole tuhandeid ja tuhandeid eure. Kas see on nii, et mida rohkem raha kulutad, seda erilisem su päev on? Mulle tundub pigem, et see on teistele näitamiseks, et issand vaadake kui palju raha me kulutasime, me armastame teineteist järelikult NII väga!

Sellest, kuidas inimesed kirikusse abielluma ronivad, ainuüksi selle pärast, et see on uhkem ja toredam kui mujal abielluda. Heh, see tundub nii tobe.

Samas ma ei kujuta ette, kuidas ma hakkaksin mööda kirikut altari ette astuma. Ise megapühalik, ees ootamas tõsise moega preester, kes soiub 2h mingit pühendumis ja piiblijuttu, mida absoluutse mitte keegi ei viitsi kuulata. Ma olen ühes sellises kirikupulmas käinud ja ausalt, mul pole mitte kunagi nii igav olnud. Ühel hetkel vaatasin ma, kuidas pooled külalised haigutasid ja vaatasid unelevalt ukse poole. Lapsed muutusid rahutuks, jooksid ringi, kellegi beebi nuttis. Mina needisin ennast, et sinna pulma roninud olin. Mitte kunagi ei tahaks ma enda külalisi seda õudust läbi elama panna.

Ma tahaksin enda pulma jaoks palju asju ise meisterdada ja olla pigem low budget. Mul rahaga muud ka teha, kui selle eest valgeid tuvisid pulmavalssi tantsima õpetada.

Aga ma näitan mõndasid asju, mis mulle meeldiksid ja mis ei ole hingehinnaga. Ju siis meie siinpool ei armasta teineteist piisavalt 🙁

d2e8dba42ab3735bc2e39f6ec5bbe8ac-9943629

b398630034c7a3a2b43f18d6dab3952b-6107036aa0faeff602c816b3858c5f0a8e36723-4230988a5d58160428c58d27a278cb0ecf5422d-9882688outdoor-weddings_224872_gal-3395615

Aga jah, ei me ei hakka veel abielluma. Ma pean enne ikka sõrmuse ära ootama 😀 Niikaua kuulan hea meelega teie pulmalugusid. Mis teie rahaline piir oli? Kus abiellusite? Kas meisterdasite ka midagi ise?

Loe ka neid postitusi!

83 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta trypnaural meditation download 31. oktoober 2014 at 17:26

    Thank you forr the auspicious writeup. It actually used to be a enjoyment account it.

    Look advanced to more added agreeable ffrom you! However, how could we
    communicate?

  • Avatar
    Vasta school supply list kindergarten 18. september 2014 at 14:47

    So expect a lot of experimentation with different haircuts and hairstyles.
    While that may be a goal, the end goal is securing a satisfying career.

    So after school they are picked up, they get a snacxk and then they have their karate
    lesson.

    My weblog; school supply list kindergarten

  • Avatar
    Vasta growth factor 13. mai 2014 at 22:48

    Helpful info. Lucky me I discovered your web site accidentally, and I’m shocked
    why this twist of fate did not came about earlier! I bookmarked it.

  • Avatar
    Vasta Nele 5. mai 2014 at 10:57

    Mul juba pulmapidu peetud ja oli selline keskmine. Ei midagi suurejoonelist ja väga ei koonerdanud ka. Paljud asjad tegin ise( kutsed, istekoha kaardid, ametimärgid ja muud nipet näpet). Olid kindlad asjad, mis arvasin, et peavad olema ja kokku ei hoia. Meil oli rahvast 50 kanti seega, et asi toimiks ja kõik ei istuks grupiti kuskil nurgas oli meil pulmavana. Saime tutvuste kaudu mega hea pulmavana. Siiani kiidetakse 😉 Kokku ei tahtnud hoida fotograafi kohapealt(jälle tutvuste kaudu). Pildid on ikkagi olulised ja võiksid olla siis ilusad ikka profi tehtud. Mul sõbranna hoidis kokku ja nüüd nukker, et sellised põlve otsas nikerdatud pildid pole ikka midagi. Osad võtavad ka kaameramehed..ei mõista mina seda..palju sa seda linti ikka vahid..suht raha raiskamine. Registreerisime Õnnepalees..usklikud ei ole seega pole kirik nagu oluline ja kellegile näitamiseks ma asju ei tee. Kohal olid pere, sugulased ja sõbrad…kõik olulised inimesed..ei kutsunud kedagi lihtsalt kutsumise või kingi pärast. Sõrmuste pealt hoidsime ka kokku..lasime vanadest ehetest sulatada..tuli nii 30 euri sõrmus. Öeldi küll, et ei ole hea..erinevad ebausud jne..mina seda jama ei usu. Mehele ülikonna lasime sünnipäevaks kinkida ja ainus suur asi oli minu pulmakleit. Olin ka nii kindel millist tahan..sellist tagasihoidliku ja värki aga näed tutkit..proovisin ühte uhket kleiti nalja viluks ja korras..olin müüdud..ja ei kahetse..muidugi mingi vahukoore hunnik ei old..selliseid ma ei seedi. Rentisime Burmani Willa koos söögiga maksime mingi 900 euri äkki kokku.. Süüa oli nagu murdu..kõik teenindus oli supper ja toit väga hea. Soovitan soojalt. Alksi saime sõprade kaudu kuskilt maaletoojatelt. Pulmareisi raha lasime kinkida. Lilleseaded ja kimbu tegi mu ema sõbranna(töötab lillepoes)..kes need kinkis meile pulmadeks. Seega kokkuvõtlikult oli meil suht säästupulm aga samas millestki ilma ei jäänud.

  • Avatar
    Vasta Katre 3. mai 2014 at 12:29

    Ma olen kokku käinud võibolla umbes 7 pulmas. Kõik on olnud sellised tüüpiliste eesti traditsioonidega – igasugu lipud ja ametid ja tobedad mängud pulmaisa poolt. Ma täiesti kartsin sellistes pulmades olla ja mängude ajal hiilisin mööda seinaääri, et jumala eest ei peaks osalema 🙂

    Mul mees jauras kunagi, et tahab abielluda küünis nagu tal tädi kunagi, sest talle jäi lapsena sellest kustumatu mälestus. Ma põrutasin vastu, et mingis küünis mina ei abiellu ja tahtsin ka tegelikult selliseid väikseid pulmi või üldse näiteks välismaal abiellumist.

    Olles 15a koos olnud (hakkasime käima kui olin 15) ja ka viimased 4a ema olnud, siis hakkas mind jubedalt häirima, et mina olen peres ainuke see teise nimega. No ja siis juhuslikult nägin ma ühe
    maalähedase küünipulma pilte ning olin kindel, et täpselt nii ma tahangi.

    Ja eelmise aasta juulis abiellusimegi seal Tartu lähedases küünis, paari pani kohapeal notar (ma poleks viitsind elus kuskil perekonnaseisuametis seista ja pärast mingit autorongi teha). Meie sisenemise hetkel laulis Vaiko Eplik “Armastus päästab maailma” (hea, et ma seda ise ei näinud, sest muidu oleks koos külalistega nutta töristand). Ei olnud mingeid tüütuid mänge ega pulmaisa, lihtsalt hea toit, kallid sõbrad ja sugulased ning rockimine Vaiko Epliku ja Eliidi saatel. Pulmatort oli ka u 5 korruseline ja seda lihtsalt põhjusel, et 120 inimese tort tasapinnaliselt oleks liialt ruumi võtnud 🙂

    Ilmselgelt pidu õnnestus väga hästi, sest sain veel nädalaid kiidusõnu korraldamise eest ning bänd läks peale isegi nendele inimestele, keda pidasin ülikonservatiivseteks.

    Pulmad tulebki korraldada nii, et need sulle ja su tulevasele abikaasale meeldiks 🙂 Mul oli sel päeval isegi suht suva sellest, kui leidub külalisi, kellele miski ei meeldi. See oli meie päev.

  • Avatar
    Vasta Kass Ai-Ai 2. mai 2014 at 17:49

    Mul vist oli säästupulm.. Ähh, tegelikult ei olnud, oli lihtsalt registreerimine. Veel hullem, isegi mitte registreerimine vaid see niinimetatud kabinetiregistreerimine.
    Sest ühel ilusal hetkel tuli mõte pugeda ühe mütsi alla ja edasi käis kõik ahvikiirusel. Kõigepealt tuli mõte, järgmisel päeval viisime avaldused sisse, kuu ja natuke peale ootamist ühegi ettevalmistuseta, mürts kohale, ilusad sõnad, allkirjad, mops musi ja jah-sõna. Külalisi oli täpselt üks (aga see-eest kõige tähtsam!), rahaline kulu oli ainult riigilõiv. Ülejäänud õhtu vedelesime kodus kaisus ja muhelesime.
    Ja teate, imeilus talvepäev oli, õnne ja rahu ääreni täis. Ma ei usu, et see tunne ununeb, mis siis, et ei olnud kullasära ja elamusi.
    Sõrmustest ja reisist me end siiski ilma ei jäta, need tulevad suvel.

    Olen üsna paljudes pulmades käinud, iseenda omas suisa kaks korda ja sugulaste/sõprade omades. Mu esimene registreerimine oli samuti vaikne, pereringis, aga kuidagi kohmetu. Sõprade suurpulmad on olnud küll ilusad ja rah(v)arohked, kuid ma ei suutnud seal lustlikult trallida, planeerimisel olin küll abiks, aga kohale polekski tahtnud minna.
    Roosinupud, tikitud salvrätid, turteltuvid ja muu mudri pole lihtsalt minu rida, pealegi veel see pruutpaari närveldamine, et kõik ikka toimiks.. Mõnes mõttes võtan suurelt pidajate ees mütsi maha küll, ausõna.
    Ongi nii, et igaühele oma. Olgu siis suur, keskmine või väike pulm.
    Kõige tähtsam, et kaks peasüüdlast ise rahul on.

  • Avatar
    Vasta Helena 2. mai 2014 at 12:39

    No on Sinu arvamus ja vale arvamus. Kirjutad küll, et pidagu igaüks pulmi nii nagu tahab, samas teed seda Sinu ideest erinevat varianti maha ju. Kirjuta siis lihtsalt, milliseid pulmi Sina soovid, sealjuures teisi halvustamata, aga noh nagu ma ka ütlesin, siis on seda sama probleemi siit ennegi läbi kumanud, et ei osata mõtteid väljendada ilma teistpoolt maha tegemata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. mai 2014 at 13:09

      Kui sulle ei meeldi, miks sa loed siis, jumala haud?

      • Avatar
        Vasta Helena 2. mai 2014 at 13:56

        Sa võid oma arvamust avaldada, aga ma võin ju sel juhul ka Sinu kirjutiste kohta arvamust avaldada? Ja tõesti sõna tsirkus vms ei ole minu meelest eriti ok kasutada kellegi pulmapäeva kohta. Aga ilmselt ei oska siis mina lugeda, mitte pole asi Sinu eneseväljendusoskuses. Kummaline lihtsalt, et Sinu blogi lugejaskonda on neid lugemisoskamatuid inimesi nii palju kokku sattunud, sest minu mäletamist mööda on siin ka muude teemade tõlgendamisega probleeme olnud (nt vägistamise teema puhul, kus paljud said Sinu arvamusest teistmoodi aru, kui Sa mõelnud olid). Mika ma loen seda blogi? Hakkasin mingi hetk vaatama, kui ühes ajakirjas reklaamiti välja beebiblogid ja nüüd vahel ikka vaatan: vahel imestan, vahel noogutan kaasa ja vahel nagu täna, tahaksin öelda, et äkki saab oma arvamust muudmoodi ka väljendada kui teisi maha tehes. Aga tänan tähelepanu eest, sain nüüd kõik öeldud.

  • Avatar
    Vasta Helena 2. mai 2014 at 12:24

    Siit blogist kumab kohati läbi see, et kõik inimesed peaksid ühe mõõdupuu järgi elama. Hästi lihtne erinevus tuleb sisse juba sellest, et inimestel on väga erinevad majanduslikud võimalused. Kui mul on olemas unelmate kodu ja kindlustatud pensionipõlv, reisitud on ka juba piisavalt, siis miks ei võiks inimene ENDA teenitud raha kulutada oma pulmapeo pidamisele, ilma et keegi kuskil seda arvustama või kommenteerima peaks hakkama. Ma olen nõus ka eelkõnelenuga, kes ütles, et need piltidelt tunduvad lihtsad ja maalähedased pulmad on tihtipeale kallimad kui mõisapulmad. Igaühe enda asi, kuidas ta soovib oma pulmapäeva tähistada, kas kahekesi registreerimisega, meeleoluka peoga või veel kuidagi muudmoodi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. mai 2014 at 12:35

      Sul vist lugemisega raskusi? Ma rõhutasin korduvalt, et pidagu pulmi, kuidas tahavad. Mul ikka võib oma arvamus olla, eks :)?

  • Avatar
    Vasta Maris 2. mai 2014 at 11:51

    Minu arvates on igal ühel õigus oma pulmad korraldada just nii, nagu pruutpaar seda soovib. Iseasi on see, kas see kõigi jaoks meelepärane, aga see on juba eemalseisvate inimeste probleem. Olen saanud käia kahes pulmas. Üks oli suurejooneline kiriklik pulm, mis oli tegelikult väga-väga tore ja vahva. Kahjuks see paar enam koos ei ole. Teine pulm oli siis selline, et noorpaar oli eelnevalt Soomes registreerinud(noormees soomlane) ning pulmapidu peeti hiljem Eestis ühes mõnusas puhkemajas koos lahede pulmaisaga(kes oli muideks drag queen).

    Ise sooviksin pulma, mis oleks lihtne aga stiilne. Mingit säästupulma kohe kindlasti mitte, kui teha, siis juba korralikult.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. mai 2014 at 12:00

      Mind häirib see, et kui öelda, et ma ei soovi tuvisid ja keelpillikvartetti, siis on see automaatselt SÄÄSTUPULM, mis korraldatakse kuskil keldris 😀

  • Avatar
    Vasta mai 2. mai 2014 at 08:33

    Töötasin kunagi hotellis, mis oli populaarne koht romantiliste pulmade pidamiseks. Nägin neid ikka kümneid pealt. Enamik olid sellised alguses kohmetud-pidulikud üritused, mis pärast suubusid tavaliseks läbuks. Seda enam oli vastik vaadata pidulikes kleitides ärajoonud naisi. Üks pulm oli samalaadne, nagu sa kirjeldasid – lihtsad põllulilled, külalistel valge dress code, tantsuks mängiks päris populaarne tore bänd, lapsed jooksid ringi, kõigil oli lihtne ja lahe olla. Me siin Eestis ei ole ju ajaloo poolest mingid aristrokraadid, kõik see kübaratekandmine ja kleitidevaheamine on ainult võlts teesklus.

    + üks teema veel. Kui oled juba koos elanud mehega ja laps on ka, (nagu mul on ja nagu sinul on ja vist enamikel eestlastel, kes üldse abielluvad), siis on natuke nõme hakata mängima mingit romantiliste armastuse ja süütuse värki – pulmavalgekleit on ju süütuse märk ja kõik need ilupildid, mis näitavad armumismeeleolusid – natuke liiga hilja 😀 Lastega paaridel on juba häbitu üksteistmõistev seksuaalelu, täiskasvanulik mõttemaailm ja selline romantiline tilulilu päikeseloojangus on naaaaaatuke naeruväärne minu meelest 🙂 <<<< vähemalt enda jaoks põhjendan nii oma tulevast pulmameeleolu valikut 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. mai 2014 at 08:36

      Noh, äkki ma olen veel süütu ja armumas 😀

    • Avatar
      Vasta mai 2. mai 2014 at 08:38

      üks mõte veel 🙂
      On ette tulnud, et FB uudisvoos tulevad ette mingid pulmapildid, siis vaatad, et oi kes see paarike on, ei tunne kumbagi, siis saad nime järgi kuidagi aru (uus võõras nimi ju ka), et tegemist mõne ammuse kooliõega, kes on aga pruudina nii kohutavalt ülemeigitud ja soengusse sätitud, et pole üldse enam oma nägu. Milleks näidelda kedagi/midagi, mis pole üldse sinulik?

    • Avatar
      Vasta Britt 2. mai 2014 at 10:30

      Sinust on mul küll kahju natukene. Ühesõnaga paaridel, kellel juba laps, ei saagi mingit romantikat olla? Meil saab kohe kolm aastat ( jah, seda ei saa võrreldagi kolmekümnega), aga näe, ikka on armunud tunne ja päikeseloojangutel käime veini ka vaatamas ja kõnnime käsikäes.

      Üldse on minu arvates siin kommentaariumis natukene naljakas arusaam kuidas mõisapulm on nagu ülemakstud ja selline maalähedane küünipulm on täiega lahe ja odav.

      Ometigi kirjutas üks lugeja kuidas mõis läks maksma kõigest 400 eurot ja üks Tartumaal asuv populaarne küün, kus neid maalähedasi pulmi peetakse maksab kõvasti rohkem paljudestki Eestimaa mõisadest.

      Ja need toredad populaarsed bändid maksavad ka tihtipeale rohkem kui keelpillikvartett, nii et ma enam väga hästi ei saa üldse asjadest aru. Ühest küljest nagu loobitakse, et pulmade peale on hiiglama nõme raha kulutada, aga samas tuleb välja, et nõme on ainult see kui see kulutamine ka “reaalselt välja paistab” ( no mõisas või lossis pidu)

      Ja no pruudimeigi ja soengu mahategemine on ka uus tase. Ma ei saa aru kas sinu meelest peaksidki siis inimesed abielluma hommikuse padjanäoga või oled sa lihtsalt natukene kibestunud tädi, kelle mees peale kümmet aastat IKKKKA pole ettepanekut teinud või mingi kolmas variant?

      • Avatar
        Vasta mai 2. mai 2014 at 11:05

        Said valesti aru. Pruudimeik on muidugi okei, padjanäo ja kammimata juustega loomulikult ei abiellu, aga kui pruut on ikka nii ära töödeldud, et tuttavad ei tunne ära, on veidi veider. Ja armumine oma kauaaegsesse elukaaslasse on loomulik, lihtsalt pulmapiltidel süütukese mängimine on siis võlts. Minu meelest (rõhutan, et see on mu isiklik arvamus), on abiellumine nagu armastuse alguse tähistamine. Aga nii palju kui inimesi, on eri arvamusi ka selles suhtes.

        Ma vist olen kibestunud tädi jah, sest kuigi ettepanek on tehtud ja ootab realiseerimist ajal, mil olen mitterase, ei õnnestu mul enam saada sellist ilma lasteta abiellumist ja pulma, millest teismelisena unistasin 🙂

        • Avatar
          Vasta Britt 2. mai 2014 at 11:24

          Tegelikult unistasin mina ka sellest, et enne abielu ja alles siis laps(ed). Ettepanek tuligi enne last, aga siis otsustas vist mingi kõrgem jõud, et võiks vingerpussi mängida ja paar päeva peale ettepanekut oli ühel testil kaks triipu. Ja kohe mitte polnud plaanitud, a mis seal ikka. Valge kleidi panen ikka 🙂

          • Mallukas
            Mallukas 2. mai 2014 at 11:28

            Isegi MINA panen valge kleidi 😀 Aga mitte pika, mul vaja ju oma jalgu näidata 😀

          • Avatar
            mai 2. mai 2014 at 11:32

            lastega pruutpaaril on vähemalt võimalus oma lastest teha pruutneitsid ja peiupoisid, selle kavatsen ma küll TÄIE romantikaga ära kasutada 😀

  • Avatar
    Vasta Merlin 2. mai 2014 at 08:07

    Kui rõhuda pulma meeldejäävusele, siis võib ju Troonide Mängust šnitti võtta 😀

  • Avatar
    Vasta Dinryan 2. mai 2014 at 07:46

    Minul saab kuu aja pärast aasta meie peost. Ei olnud mul kunagi plaanis abielluda, veel vähem suurt pidu mõisas pidada 🙂 Alguses plaanisime sõbrad kuhugi võssa pidutsema kutsuda ja et peale registreerimist teeks siis sugulastele-perekonnale väikese vastuvõtu. Aga selline lahendus oleks veel keerulisemaks läinud. Saime ülisoodsalt mõisa (400 euri) ning kuigi me kahtlesime natuke, et kuidas matsid mõisa sobivad, siis sobisid küll 😀 Sai kõik sugulased ja sõbrad korraga kutsuda ja registreerimine oli mõisapargis tiigi kohal silla peal. Pargi ja silla jne kaunistas minu ema koos mõisaprouaga. Kõige rohkem vist läks toitlustuse või pulmaisa peale. Aga pulmaisa oli super, tuli kohe meie mõtetega kaasa ja pidas ideed koeri pulmas kaasata algusest peale väga vahvaks. Pulma värvideks oli roheline ja sinine ning märksõnaks õhupallid. Me pole kumbki abikaasaga erilised tähelepanu keskpunktis olijad ning pulmaisa arvestas sellega. ÜLIMEGAVAHVA päev oli. Pilte vaadates on kõigil suu kõrvuni peas ning möllu ja nalja sai kõvasti. Ei tundunud küll, et igav oleks kellelgi olnud. Planeerimisega läks vist ca 3 kuud, bänd oli ka mingisugune kohalik. Tort oli küll mitmekihiline, aga ülimaitsev ja venna poolt toodud. Pulmaauto oli sama, milles minu vanemad abielluma sõitsid ehk vanaisa vana Volga. Kleit oli Hollandist ostetud, sest Eestist ei saa värvilist pulmakleiti ning valge vahukooretordina mina abielluda ei tahtnud. Kuid kleit ei olnud eriti kallis. Hoidsime kokku sealt, kus mõistlik tundus. Kartsime küll üsna miinusüritust, aga lõpuks tuli välja, et kuna soovimise, et kingitus mahuks ümbrikusse, siis jäime vist napilt isegi plussi peale üritust. Emotsionaalselt jäime ikka väga tugevalt plussi. Ilmselt ei tule meist rohkem ilupilte mitte kunagi, aga olemasolevad on lihtsalt uskumatult ilusad ning toovad ülitoredad mälestused jälle meelde.
    Olen ise küll käinud ka sellistes pulmades, kus oli megaigav. Eriliselt igavad on kiriklikud pulmad tavaliselt 😛

    • Avatar
      Vasta Epp 4. veebruar 2015 at 17:06

      Kui saladus pole, siis kus Teie pulmad toimusid ?

  • Avatar
    Vasta Mailiis 2. mai 2014 at 06:31

    Vaata seda videot! https://www.youtube.com/watch?v=TidEaQrXTso

    See on nii ilus ja originaalne ja pole üldse selline kulutame-miljon-euri. Laul teeb muidugi video veel paremaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Nam 2. mai 2014 at 01:12

    No eks see üleliialdamine pole ka päris minu teema,aga päris koonerdada ei tahaks küll oma pulmas. Tahaks siiski selle erilise päeva võimalikult meeldejäävaks muuta. Kusil metsatuka ääres , võimalikult looduselähedane atmosfäär,kallid inimesed, suussulavad suupisted. Kōik võimalikid planeeritud ning elegantne..ja armas. Aga eks mul olegi veidi teised võimalused siin Uus-Meremaal ,kui eestis. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kea 1. mai 2014 at 22:49

    Ma pole kunagi pulmas käinud 🙁
    No igatahes, kui kunagi keegi tahab minuga abielluda, siis teeme seda kas kahekesi või siis ikka suursuguselt.
    Mingid maa ja küünipulmad pole minu jaoks. Kui kahekesi, siis ilmselt registeerimine ja hiljem mingi reis. Kuid kui ikka suurelt, sisi koos mannavahukleidi ja suure tordiga, kuigi see pole minu jaoks eriti.
    Eks aeg näitab 😀

  • Avatar
    Vasta merka 1. mai 2014 at 21:37

    Mina käinud ühes nn päris pulmas. Registreerimine õnnepalees & väike sõit mööda Tartu hulle ringteid & pärast söök ja tants. Vb selle kuhjas õnnepalees seismise oleks võinud ära jätta. Et see ainult perele.. Aga muidu oli väga kena 🙂 Peiu perele üks lauake, pruudi perele teine. Ülejäänud olid sõbrad ja tuttavad.. Valge kleit, kimbu viskamine jne!

    Lisaks see nn mitte päris pulm – vend abiellus oma naisega õnnepalees, poeg ka kaasas. Ema ootas all, et hiljem koju sõidutada. Pärast suurem pidustus vanaema juures (mis suur.. kook ja grill :P)

    Muidugi tahaks ise ka suuri pulmi aga siiski ei. Kui vaatan TLC pealt neid kauneid pulmakleite, siis mine kasvõi kohe New Yorki kleidi järgi. AGA oleme alles noored.. Raha paneme pigem oma elamise fondi. Ma pigem ootan nn kihlumist. Või siis pigem vabaabielu sõrmust. Ja isegi kui abielluksime siis kolmekesi õnnepalees, hiljem perega istumine. Ma arvan? Aega on selle kiire asjaga 😀

  • Avatar
    Vasta nell 1. mai 2014 at 20:44

    Mina pole õnneks ühtegi ülepakutud pulma sattunud, kõik on olnud tagasihoidlikud, perekesksed ja ühekordse tordiga.
    Kõige mõnusam pulm kus olen käinud oli elukaaslase venna oma. Registreerimisele õnnepaleesse olid kutsutud kõik, kes tahtsid noorpaari päevast osa saada. Peale registreerimist oli lähedel kohvikus kõigile šampuselaud ja puuviljad, kõik said nii tunnike noorpaari õnnitleda ja klaase kokku lüüa. Sealt edasi olid noorpaari vanemad, vanavanemad ning õed-vennad oma peredega kutsutud restorani sööma. Restoranist läks noorpaar pulmareisile ja külalised oma kodudesse. Hästi südamlik päev oli.
    Mina ise tahaks registreerimist kas looduskaunis kohas või kasvõi õnnepalees aga vaid mehega kahekesi. Kleidi laseks ikka õmmelda, kimbu ja fotograafi telliks ka. Pärast teeks lähedastele väikese peo.

  • Avatar
    Vasta Liisa 1. mai 2014 at 20:20

    Meie abiellusime juba mõned head aastad tagasi. Laulatus kirikus, pidu lossis, külalisi umbes 50.
    Jah, praegu ma vaatan, et ma teeksin mõned asjad teisiti, aga kui ma sellesse mõttesse süvenesin, siis nägin, et point on lihtsalt selles, et mood selles osas on muutunud. Siis olid moes suursugused pulmad, mõisad, uhked kleidid.
    Praegu on moes maalähedased küünipulmad, lilled plekkpurgis, lihtsad riided, ei midagi ülipidulikku. Mulle praegu tundub ka, et küll see küünivärk on ikka äge ja kus oleks võinud ise ka nii teha.
    Aga küsimus selles ongi, et ajad on rahaliselt rasked, kuus aastat tagasi veel ei olnud nii väga, ja inimestel pole enam võimalik kulutada samu summasid, mis toona. See on endaga toonud trendi, kus kõik ongi lihtne, ülipidulikkusel enam kohta pole. Ja see trend on lihtsalt paljudele meeldima hakanud.
    Tol ajal ei tundunud toonaste summade pulmadele kulutamine midagi hullu. Raha väärtus oli teine.
    Praegu jah ei teeks sama enam. Aga rahul olin, et tegime. See on tõesti asi, mida koged kord elus. Millal ma veel mõisas mingit pidu pean?

    • Avatar
      Vasta Mari 1. mai 2014 at 22:36

      See kommentaar on naelapea pihta!

  • Avatar
    Vasta Mari 1. mai 2014 at 20:18

    Mina ei saa aru nendest üüratutest rahasummadest, mis pannakse pulmade alla. See kestab ju max 24 tundi, pigem vähem, selleks tehakse aastaid tööd, kogutakse raha, v6etakse veel laenugi ja seda k6ike selle ühe ainsa päeva nimel. Kusjuures ma usun t6esti, et pulmapaarile oleks rohkem r66mu, kui nad teeks sama raha eest näiteks kalli eksklusiivse pulmareisi m6nda p6nevasse kohta.
    Pulmad v6iks aga jah pidada just nii nagu Mallukas kirjutas.

  • Avatar
    Vasta Kristi Kikerpill 1. mai 2014 at 18:50

    Ma olen käinud ühes pulmas, siis kui ma päris noor olin, äkki 3. klassis käisin umbes, aga natuke mäletan ka sellest. Suht tore oli minu arust. See oli mu onu pulm ja ma olin seal lilleneiu. Mingis ruumis ka seisime ja siis ükshetk hakkas hästi kõvasti pulmamuusika käima ja onu ja ta naine tulid suurtest ustest välja ja mina hakkasin täiega nutma, sest see muusika käis nii kõvasti, ma ei tea 😀 siis mina ja üks teine lilleneiu seisime mõlemal pool onu ja onunaist ja siis kõik kõndisid meist mööda ja andsid meie kätte lilled ja soovisid paarile õnne, ma mäletan, et mu käevarred täiega valutasid, sest kõik lilled peaaegu olid roosid ja okkad olid väga teravad 😀 siis sõitsime mingi ringiga kõik autodega onu naise (ma ei teagi mis ta nimi tegelikult on) maakohta vms, ja teepeal siis olid takistused mitmetes kohtades ees. onu näiteks pidi seal mingi suure paku kirvega ära lõhkuma ja naine pidi nuku riidesse panema ja igasuguseid ülesandeid oli veel ja õhtul oli siis seal maakohas lihtsalt tore pidu.
    Ise ma veel ei ole abiellunud ja vist nii pea ei plaani ka, sest ei ole eriti selleks raha. Mina südames kindlasti tahaksin väga suuri ja uhkeid pulmi, aga ilmselgelt ma neid ei saa. Oleme mehega rääkinud sellest ja arutasime, et mees peab ju ostma naisele kihlasõrmuse ja siis veel abielusõrmuse ka. Või ma ei teagi täpselt kuidas need asjad on. Kuhu see kihlasõrmus siis pannakse kui abiellutakse ja abielusõrmus sõrme pannakse? või Eestis ei kihlutagi? 😀 Ma ei teagi nendest asjadest üldse midagi. aga no sõrmused kokku oleks kindlasti mingi 1000€. Kuldsõrmust ma ei tahaks, sest kulda ma ei kanna, hõbedast või valget kulda ja mitte ka väga uhket, sest seda ikka ju tahaks iga päev kanda.
    Kuigi pulma tahaks küll minna täiegaaaa, aga kellelgi ei ole tulemas pulmi 😀 Pulmad on tavaliselt nii ilusad õnnelikud üritused, õnnelikud inimesed. Mehepoolne seltskond on kõik umbes 30-aastased või natuke alla, mees ise ainult on 32. Ja mitu tükki alles ostsid maja ja ilmselt veel pulmi ei tule, sest neid maju on vaja palju ümber teha ja raha kõik kulub sinna.
    Minul on ainult 3 sõbrannat ja nemad veel abielluma ei hakka ja rohkem sõpru ei ole, seega ei saa ma vist nii pea pulma 😀

    • Avatar
      Vasta Pisi 2. mai 2014 at 13:09

      Kihlumine on jah vàlismaailma trend. Meie ei kihlunud. Ostsime hoopis eritellimusega sõrmused. Kokku 550eur kaks sõrmust. Kleidi ostsin küll ja valge. Ei midagi uhket. Lihtne nagu ma isegi. Tegime pulmad nii, et lisaks meie lastele olid kohal kaks parimat sõpra. Tahtsime lihtsaid ja meeldejáâvaid. Ja see oli siiani parim otsus. Tundsime end vabalt. Saime rahulikulm pildistada ja lapsedki ràágivad sellest, kui vága toredast pàevast.
      Mul mees nt alguses oli pulmade pidamise vastu, kuna oli kuskilt kuulnud, et kihlasõrmus peab maksma 2 mehe kuu palka. Ma siis rahustasin ta maha ja ütlesin, et mina kûll nii kallist sõrmust ei julge kanda. Tegimegi ilma kihlasõrmuseta ja loodan, et saan nt mõnel meie táhtpàeval ilusa kivikesega sõrmuse kingiks.

  • Avatar
    Vasta Gerlyn 1. mai 2014 at 18:36

    Mulle mees rääkis praktiliselt kohe, kui tuttavaks saime, et tahab abielluda ja lapsi. Üle aasta olime koos olnud, pidevalt korrutas, et ma temaga abielluksin. Siis ühel hetkel, kui voodis lebotades ta seda uuesti ütles, olin ma nõus. Noh nii naljaga pooleks. Lõppes see sellega, et kahe nädala pärast, peale kooli lõpuaktust saigi paberid sisse viidud ning kaks kuud hiljem aeg kirjas. Tahtsime salaja ära teha, aga mu ema ütles nii, kui me minu juurde jõudsime, et käed ette näitaks ja hoiatas, et kui abielluma hakkan talle ütlemata, ta ei tunne ka mind. Niisiis tuli üles tunnistada. Kleit oli ilus, valge ja puhvis. Ostsin töökaaslase oma ära, 80 euri ühe korra kandmise peale. Kallimat poleks ma lihtsalt eluilmas raatsinud osta. Valged kingad ostsin, loori õmbles ema. Kohale kutsusin paar sõbrannat ja enda ning mehe vanemad. Pärast registreerimist sai väljas söömas käidud. Tordi tegin ka ise. 😀 Väike, lihtne ja odav 😀 Sõrmused olid kirves pluss käive 😀

  • Avatar
    Vasta Juulia 1. mai 2014 at 18:31

    Meil oli väga väike pulm, kokku 12 inimest koos meie endaga. Ainult vanemad, õed-vennad ja neli lähedasemat sõpra. Registreerimine oli Õnnepalees, sellele järgnes peen söök ühes vanalinna imelise vaatega kohas. Toit oli cateringi poolt, aga kuna cateringi omanik on tuttav, saime soodsalt, samas toit oli megahea. Koha rent oli suht olematu. Ahjaa, kleit oli renditud. Nii et üsna odavalt saime hakkama, alla 10000 krooni kindlasti koos sõrmustega. Tahtsimegi seda, et oleks väga hea asukoht ja toit, aga kuna ka meile ei meeldi tähelepanu keskpunktis olla, siis suurt rahvahulka ega pulmaisa ei tahtnud kindlasti.

  • Avatar
    Vasta mmm 1. mai 2014 at 18:20

    Kuna pulmapidu oli nii nii tore, siis tegin eraldi postituse sellest. Kopeeriks siia, aga siis sa ei näeks pilte ja tuleks enivei liiga pikk jutt. Seega : http://mandariinid.weebly.com/1/post/2014/05/abielust-ja-pulmadest.html on kokkuvõtte meie säästupulmast, mis tuli välja ikka nii, et pidude latt sõpruskonnas nüüd päris kõrgel 😀

  • Avatar
    Vasta Birgit 1. mai 2014 at 17:55

    Ei näe pulmadel üldse mõtet,sest tänapäeval on abielu täielikult devalveerunud. Olen näinud mitut üliuhket pidu ja paari aasta pärast lahutus. Ja pruutpaar planeerib ja stressab enne 6-12 kuud ja seda ainult ühe päeva nimel. Ei saa oma lootusi üles ehitada ühele päevale pikast elust! Pole kunagi aru saanud, et mis mõttes elu kōige erilisem päev? Sama raha eest saaks minna ümbermaailmareisile ja nautida mitukümmet erilist päeva. Ei meeldi pulmas käia ka külalisena, pole lihtsalt minu jaoks selline üritus. Ja veel paneb imestada suhtumine, et nüüd me abiellume ja saame õnnelikuks. Mis teid enne takistas õnnelik olemast?

    • Avatar
      Vasta Kail 1. mai 2014 at 18:32

      See on nii küüniline kommentaar, et paneb kohe vastama. Aga mis seal salata, olen isegi sarnaselt mõelnud, varem, enne, kui ma oma kalli elukaaslasega kokku sain, enne, kui ma olen kohtunud nii ägedate paaridega, kellega mul on au olla lähedane sõber. Ega pulmad ei ole selleks, et õnnelikuks saada, see on selleks, et KOOS OMA LÄHEDASTEGA tähistada seda, et oled leidnud selle, kellega tahad olla koos kaua-kaua. See, et see alati ei pruugi nii jääda (et mõni paar lahutab), ei ole küll mingi põhjus, miks seda tegemata jätta. Sama hästi võiks ükskõik mille kohta küsida: miks üldse inimsuhteid luua, “nagunii läheb kõik perse”. No paraku minu elu on näidanud, et sellise suhtumisega lihtsalt lähebki, sorri. See, kes on ette juba häälestanud end sellele, et kõik läheb halvasti, teeb (enamasti endale teadvustamata) kõik selleks, et lähekski. Siis pärast saab öelda, et näe, olen tõsine hiromant, ma ju ütlesin! No milleks? 😀

  • Avatar
    Vasta Riina :) 1. mai 2014 at 17:49

    Mina olen ühe korra juba lahutatud.
    Esimene pulm oli korralik pralle: valge kleit, 100 inimest (vb isegi rohkem), tort, pidu hommikuni…Päris korralikult eeke tagusime sinna alla.
    Ja abielu kestis 2 päeva vähem kui pool aastat. Jei!! (savi elmar ka, sest mees oli nagunii täielik debiilik, miskipärast jõudis see kohale mulle hiljem, sest teiste hoiatustest ma ju ei hoolinud) See selleks.
    Olen nüüd teistkordselt abielus ja augustis siis saab 4 aastat juba 🙂 Kooselu kokku 6 aastat 🙂 Meie abielu oli täpselt nii, et kahekesi käisime viskasime allkirjad alla, tegin emaga super riisisalati, natust grilli, mehed ostsid paar kasti õlut, minu pere, mehe pere ja kogu moos 🙂 Kõigil oli super olla ja rahul oldi ka.
    Inimesed on erinevad, kes kuidas tahab 🙂

    • Avatar
      Vasta Kata 31. märts 2015 at 08:09

      See oleks juba midagi minu stiilis 😀
      Muidugi igal oma arvamus ja unelm plmadest. Me oleme mehega juba üle 10 aasta koos elanud ja 2 last, nüüd lõpuks siis
      mõtlesime, et võiks siis asja ametlikuks teha. Vaikselt ainult meie 2, valget kleiti ei otsi- hoopis roosa tuleb second hand ;),
      mehele ka midagi peale otsima, et viisakam välja näeks. Eelarvet kui sellist pole meil ollagi 🙂 Äsja sai oma maja ostetud ja raha
      sinna alla maetud.
      Aga on üks vanapaar kes on meie kõrval olnud heas/halvas ja kui neid ei kutsuks siis haavaks neid väga hullulu, samas on mehel
      üks väga hea sõber no ja nii see lumepall veerema lähebki.
      Nüüd ei teagi kuidas teha ja mida teha. Elame sugulastest väga kaugel ja kui tulevadki, siis minul neid majutada küll kuskile
      pole. Kui nad just oma telke ja asju kaasa ei võta.
      Aga idee oli ka omas aias lihtsalt väikse grillpidu lähedastega ja asi seal- eks näis kuidas välja kujuneb.

  • Avatar
    Vasta Olga 1. mai 2014 at 17:48

    https://www.youtube.com/watch?v=rQbdA8IhEpo&list=UUsadHYNKFnYzxwUgwm-b8KQ
    See on ilmselt kõige vahvam/ilusam pulm, mida näinud olen. Pidulik, samas maalähedane ja täiega mõnus!

    • Avatar
      Vasta Svea 1. mai 2014 at 19:01

      Olen seda videot korduvalt vaadanud ja see on tõesti imeilus maalähedane pulm 🙂

  • Avatar
    Vasta Svea 1. mai 2014 at 17:42

    See esimene pilt, kus plekkpurgis on lilled.. see on nii ilus ja lihtne idee!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. mai 2014 at 17:44

      jep, armas on ta küll

      • Avatar
        Vasta mmm 1. mai 2014 at 18:25

        Meie pulmalilled läksid kõik üespreitatud Salvesti suurtesse konservipurkidesse(3L ja 5L). Väga lahe tuli ja siiani kasutuses 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 1. mai 2014 at 17:40

    Pulmad toimusid 2 aastat tagasi. Eelarve oli 3000, aga sai hakkama ~2000-ga. Kleit emalt, sõrmused on traditsioonilised kullapoest ostetud sooduka ajal ja sees graveeringud, peokoht abikaasa maakohas (mahutas 50 inimest ära), osa toitu tellitud, osa ise tehtud. Lipp ämma tehtud, ametimärgid tellitud, peokoha kaunistasid abikaasa õde ja sõbrannad (väga ilus oli kõik), tort oli ühetasandiline vms (st kaks südamekuju meie nimedega). Pulmavana oli suhteliselt odav võrreldes suuremate linnadega (me oma kodukoha kandist saime pulmavana), pulmaauto muretses abikaasa (valge vana Volga).. Kõik oli imekena ja võimalikult tagasihoidlik.

    • Avatar
      Vasta Kadi 1. mai 2014 at 17:42

      Ja jäi ütlemata, et fotograafiks oli sugulane, kellele me ikkagi sümboolse summa maksime ja samuti olid meil abikaasa sõbrannad toidu lauda toojateks, kellele samuti sai makstud sümboolne summa.

  • Avatar
    Vasta Liis 1. mai 2014 at 17:32

    Meil oli algselt plaanis käia kahekesi registreerimas ning siis sealt edasi spasse. Kleit maksis mul 20 eurot, lasin tsipa ümber ka teha, soeng ja meik tasuta sõbrannalt. Mehele ostsime hõbehallid viikarid, heledad kingad ja lühikeste varrukatega valge pluusi. Kuid mu ema korraldas meile sellise pulmapeo, et hoia ja keela! Registreerima tulid lähedam perekond ja paar sõpra, kuid koduhoovis ootas meid hulk rahvast. Oli pulmavärav, natuke traditsioonilisi mänge. Söögid olid ema ja tädi kõik ise teinud, ka iga külaline võttis midagi kaasa. Pidu kestis hommikul kella 5ni ja see oli parim üllatus ja pidu ever! Tants käis paljajalu kasteheinas, hommikul polnud murust midagi järel, muusika kostis naaberküladessegi. Aga see kõik oli nii armas ja tore ja ei vahetaks meie pulmapäeva ühegi suure fäänsi peo vastu.Tänasin kõiki pisarsilmi, et ilma nendeta polekski see päev nii eriline olnud.

    • Avatar
      Vasta Liis 1. mai 2014 at 17:37

      Aa, enne kodu jõudmist käisime lähedal oleva lossi juures ka pulmapilte tegemas. Fotograaf maksis ainult 50 eurot, kuid pildid on lihtsalt super 🙂

  • Avatar
    Vasta Kail 1. mai 2014 at 17:09

    Ma olen käinud kolmes pulmas, kõik väga lähedaste sõpade omad ja praegu jus hakkasin mõtlema, et nad kõik on olnud üksteisele uskumatult sarnased (kusjuures suht erinevad seltskonnad samas ja ka külalised on väga varieerunud, nii et otsest ahvimis vist küll ei olnud üksteise pealt). Ühesõnaga, registreerimine on olnud varem ära (nt samal hommikul), pulmas on selline pigem vabas vormis tõotuste ja sõrmuste vahetamine, ka paaripanijad on olnud pigem sõbad, mitte ametnikud. Pulmapidu on alati toimunud kas peigmehe või pruudi maakohas (nt vanemate v muude sugulaste juures), põmst otse murul. Kutses on alati öeldus, et riietus olgu pigem heinakuhjaromantika kui pintsak-lips-kõrge konts. Ka peigmeestel on seljas olnud musta ülikonna asemel heledam, vabam, linasem, minu meeles ka stiilsem riietus, pruudil küll valge kleit, kuid ka maalähedasem, linasem, lihtsalt nunnu, mitte vahutort. On lisatud maitsekad rahvuslikud ornamendid nt kleidil, noormehe rinnas, pruudil rukkililledest-karikakardest-kipslilledest kimp, pegmehel sarnane väike lill rinnas jne jne. Pulmalised on riides suviselt, värviliselt, vabalt, jooksevad ringi paljajalu jne. Ühesõnaga, minu jaoks ülimalt sümpaatne ja lihtsalt armas sõpruskonna-sugulaste koosviibimine-pidustus ehk siis lihtsalt armsate inimestega koos tähistamine. Kedagi ei sunnita mingeid tobedaid mänge mängima, samas need, kes tahavad, need võivad alati osa võtta, sest mingi pulmaisa sarnane tegelane on ka alati olnud. Aa, ja kõigis kolmes on olnud ka pulmas osade jaotamine, see vist ka mingi eestlaste rahvuslik komme: mina kui sel ajal vallaline tütarlaps olin näiteks ühes pulmas karutantsitaja, st, pidin tantsima kõigi vallaliste noormeestega, eriti tantsima meelitama neid, kes ei viitsinud/tahtnud/jaksanud jne nagu ikka mõni party wrecker on 🙂 Siis on olnud nt pulmapitsatid: ka neiud, kel huulepulk näpus ja kes peavad pulma jooksul kõik pulmalised ära “tembeldama”: tegema neile põsele huulepulgajälje. Siis oli pruudivalvaja, et pruudiröövi ära hoida, kusjuures igas pulmas on siiski pruudirööv toimunud, ja kahe korraldamises olen ise osalenud 🙂 Kui pruut röövitud, peab peig ta agasisaamiseks mingi ülesande lahendama või midagi lubama või ära andma vmt. Siis pulmalipu valvaja (miskipärast on väga oluline, et pulamlipp oleks/ja see alles püsiks). Jne jne jne, ühesõnaga selline fun ja lõbus chill lihtsalt. Ja enamasti on need pulmad kestnud vähemalt kaks päeva, teisel päeval on nt saun ja/või mingi ujuma organiseerimine ja enamasti olen isiklikult lõpuks siniste jalgadega tantsimisest, rääkimata muidugi muudest pidudega seotud hädadest (loe: pohmell).
    Ohh, kui ma siin praegu seda kirjeldan, siis tahaks pulma jälle saada 😀 Või siis teeks ise ükskord elukaaslasega pulmad ära. Sest need on absoluutselt kõige mõnusamad koosviibimised olnud, tõesti!
    Jõhker essee tuli nüüd, ekskjuusmi.

    • Avatar
      Vasta Kail 1. mai 2014 at 17:14

      Ahjaa, õnneks on seltskonnas piisavalt häid fotograafe, nii et pulmapildid on ka üleägedad olnud alati. Pluss veel noorpaari endaga tehtud pildid. Üks paar tegi nt hästi vanaaegses stiilis, kohvrite, sonide ja “reisiriietega” kuskil mahajäetud varemetes ja rongijaamades, et jäädvustada abiellumist kui koos reisile sõitmist. Ülikenad olid. Ma siis praegu loen ennast ja vaatan, et ma ei teadnudki, et ma nii suur pulmafänn olen, aga sellised no on ägedad!

      • Avatar
        Vasta Kail 1. mai 2014 at 17:17

        Aga mida see “pingback” mu postituse ülaosas teeb, ma ei tea, mina seda küll sinna ei pannud?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 1. mai 2014 at 17:31

          See tuleb hoopis teisest blogist 😀

          • Avatar
            Kail 1. mai 2014 at 17:33

            Ok, siis võin maha rahuneda 🙂

    • Avatar
      Vasta Svea 1. mai 2014 at 17:44

      Su kommentaar on kihvt, väga ägedates pulmades oled käinud. Selline nö maalähedane pulm oleks ka minu salajane soov 🙂

      • Avatar
        Vasta Kail 1. mai 2014 at 17:57

        jaa, mul ka 🙂 (y)

        • Avatar
          Vasta mhm 1. mai 2014 at 19:56

          Minu arust ei ole need maalähedased pulmad enam väga originaalsed, vaadates feissis igasuguseid pulmapiltide sheerimisi, siis no julgelt veerand pulmadest on viimasel ajal sellised “originaalsed maapulmad”.

          See on siis minu arvamus.

          • Avatar
            Kail 1. mai 2014 at 22:33

            Ja minu arust pole siin keegi maininudki midagi originaalsuse kohta, nii et see kommentaar läks vähe tühja sul. Võib-olla pigem lähenevad need veits meie endi traditsioonidele, selle asemel, et jäljendada mingeid usa seebikaest nähtud roosasid vahukoorepulmi.

    • Avatar
      Vasta B 1. mai 2014 at 19:16

      Oi kui äge oli su kommentaari lugeda, tuli kohe endal ka pulmade isu! 🙂

  • Vasta Vastukaja Mallule | Life according to B 1. mai 2014 at 16:54

    […] kirjutas just sellise postituse ja see pani mind natukene […]

  • Avatar
    Vasta Maria 1. mai 2014 at 16:32

    Mina abiellusin 14.02.14 Tartu Õnnepales 🙂 Kohal oli laps, minu perest 3, mehe perest 7 inimest, siis sõimee jõime mu vanaema pool jaa järgmisel päeval mehe pere ja sõpradega 🙂
    Maksime siis 19€ registreerimistasu, 20€ söök, ja mu kleit oli ammu ostetud Sixtinas 🙂 Et jh…sõrmused oma kullaga 80€ 😉

  • Avatar
    Vasta aile 1. mai 2014 at 16:10

    Ma olen eriti vanakool…abiellusin oma ema pulmakleidis, mida lasin veidi kohendada. Enamus asju tegime ise või ajasime tuttavate kaudu. Registreerisime Hiiu maavalitsuses kaunil krooniajal ning seal oli vaid pere, järgmine päev oli pidu. Kõige kallim oli folkrokk bänd, helitehnik oli tuttav. Inimesi oli u 75 ning kokku läks 45000 EEK ja saime selle kõik tagasi. Väga vinge pidu oli koos Hiiu koduõllega 🙂

  • Avatar
    Vasta Elena 1. mai 2014 at 15:52

    Raha oli täpselt niipalju, et saime sõrmused osta ja nädalavahetuseks spaasse minna 😀
    Nädal enne registreerimist rääkisime vanematele-lähedastele sõpradele, registreerisime kahekesi, põrutasime otse spaasse mõnulema. Nädal hiljem tegime perele-sõpradele aiapeo.
    Vihaseid sugulasi oli ka, et pidu ei teinud, aga no ausalt… kelle jaoks ma abiellun, enda või sugulaste?
    Meelde jääb see nii või teisiti, olgu seal lehma lellepojad või mitte!

  • Avatar
    Vasta Merily 1. mai 2014 at 15:45

    Mida aasta edasi, seda vähem ma tahan abielluda. Tegelikult praegu ei taha ma seda enam üldse. Peale seda, kui eelmisel aastal pulmas käisime ja kõik meid torkima hakkasid, et noh, millal siis meie ja nüüd ju peab, sest mehe vanem vend tegi asja ära… No ei aitäh. Esiteks ei viitsiks ma seda korraldamise tralli läbi teha (ja kedagi palgata ei raatsiks, ihnuskoi olen). Teiseks ei meeldi meile kummalegi tähelepanu keskpunktis olla, oma pulmas seda aga ollakse. Ja salaja omaette asi ära teha on ikka palju ägedam, minu arvates 😀 See on ju MEIE päev, mitte joodankõikiomasõprusugulasilehmalellepoegi päev 😀

  • Avatar
    Vasta Katre 1. mai 2014 at 15:41

    Ma mõtlen ka nõnda, et teeks kuskil tsikipriki, paneks samad perekonnanimed ja hiljem teeks lihtsalt mingi peo. Ilma ÜÜRATUT raha raiskamata jne. Aga ma kipun arvama, et see asi on vanuses, sõprusringkonnas ja kõiges selles. Meil lihtsalt ongi nii, et ma ei näe mõtet korraldada üüratut suurt pidu, kui meie ümber on inimesed, kes on alles pidutsemiseas. Ma kujutan ette, et mul endal ja ka kõigil teistel oleks lihtsalt surmani igav ja jääks sellest üritusest niimoodi igav mulje. Noh, ma tunnen, et ma pole selleks valmiski. Võib-olla 30selt räägin teist juttu.
    Kui hetkel aga selline asi peaks toimuma, siis toimuks see vaikselt ja rahakokkuhoidlikult. Minu jaoks oleks ka see tõesti üdini eriline, et meil kõigil lihtsalt sama perekonnanimi oleks. Selle sügavam tähendus on nagunii mu enda sees ja ma ei pea seda kogu maailmale täiega näidata üritama. 😀

  • Avatar
    Vasta Maile 1. mai 2014 at 15:40

    Minu pulmaplaanid lihtsad, registreerimine siis väike vastuvõtt suupistete ja shampusega ja siis sõidame mehega spaasse. see on ikkagi meie päev, hea on kui saame sõpradega jagada, esialgu tuleks neid kokku umbes 20-30. Plaanis oli eelmine aasta teha, aga siis tuli laps ja nüüd ootan natuke paremat välimust, aga ükskord tulevad need pulmad ka.

  • Avatar
    Vasta Triinu 1. mai 2014 at 15:33

    Ma parem ei hakka siin unistamagi enne kui ettepanekut pole. 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 1. mai 2014 at 15:26

    Mina abiellun järgmisel suvel. Mingit übersuurt pidu ei ei taha, selleks ei jätku nagunii ilmaski raha, kleit tuleb suure tõenäosusega Hiinast, sest seal on lihtsalt 3 korda madalamad hinnad kui Eestis, kohale tulevad meie pere ja sõbrad. Mingit grillpidu just pulmaks ei tahaks, pulm peab ikka pulma moodi olema ja ma leian, et igal pruutpaaril on õigus teha pulm just täpselt nii nagu nemad soovivad ja mitte kellelgi ei ole õigust seda kritiseerida. Kindlasti teen võimalikult palju ise, pulmatort tuleb 3-kordne, pruutkleit tuleb laia seelikuga ja kindlasti on pulmas kaski. Selline traditsiooniline pulm kaskede ja põhiliste pulmakommetega. Kahjuks pole mul tutvusringkonnad ühtegi abiellujat, ma räägiks heameelega. 😀 Pisidetailidest ei tea veel midagi, dekoratsioonide osa on ka üsna null. Vahel mõtlen omal pea haigeks otsa, aga mul on veel vähemalt aega küll. 😀 Selge on see, et raha läheb, alla paari tuhande ei tee midagi, juba abielusõrmused on metsikult kallid ja sealt ju kokku ei hoia ka, kui ka mujalt on soovi ja võimalust koonerdada. Küll Sa siis sellest pulmamaaniast aru saad, kui ise abielluma hakkad. 😉

  • Avatar
    Vasta Anni 1. mai 2014 at 15:23

    Mul oli sinu vanuses sama ettekujutus pulmadest – et oleks võimalikult tagasihoidlik. Tegelikult ma ei hoolinud abiellumisest üldse.
    Aga läks kümme aastat mööda, ja peab tunnistama, et mu seisukohad väga paljudes asjades on kardinaalselt muutunud. Ega suured pulmad minu jaoks olulised endiselt ei olnud, aga kuna mehe peres on olnud kombeks suuri pulmi pidada, siis tema ettekujutus õigetest pulmadest oli ikka suurejoonelise sündmuse korraldamine ja andsin selles siis talle järgi.
    Kuna kirikuga meil kummalgi midagi pistmist ei ole, siis laulatus ei tulnud kõne allagi. Mina mõtlesin eelkõige enda mugavusele. Seepärast planeerisime kogu ürituse ühte kohta – rentisime ööpäevaks ühe väikse hubase mõisa. Registreerija tuli kohale ja fotosessioon toimus sealsamas mõisapargis. Juuksur tuli ka kohale ja tema tegi mulle ka meigi.
    Kutsusime ainult kõige lähedasemad sõbrad ja sugulased, aga isegi see tegi kokku üle 60 inimese, kuna mehel on suur pere.
    Päev ise oli väga ilus ja kõik jäid sellega väga rahule. Kõik oli üsna tagasihoidlik. Ei olnud suurt pitsivahust kleiti ega kümnekorruselist torti. Lasin oma õmblejal just mulle sobiva lõikega kleidi õmmelda ja pakuti lihtsat maasikatorti. Aga lapsehoidja oli täiesti olemas. Ma usun, et külalised olid selle üle vägagi tänulikud, sest seni kuni Pipiks riietatud hoidja lastega aaretejahti mängis, said vanemad rahulikult lõõgastuda ja pidu nautida.
    Üritasime eelarve võimalikult väikse hoida, aga lõpuks läks kõik kokku ikkagi 7-8 tuhat eurot maksma. Võlgu võtma ei pidanud ja tagantjärgi midagi ei kahetse ka. Aga selle mõttega ma küll ei abiellunud, et küllap ma seda kunagi elus veel teha saan 😛

  • Avatar
    Vasta Merike 1. mai 2014 at 15:19

    Minu pulmad olid eelmise suve lõpus 7. septembril. Ma arvan, et meil oli kõike parajalt. Kleit oli küll uhke, tort tavaline 1-kihiline, kohal kõige lähedasemad sugulased ja parimad sõbrad. Saime väga kaunid pulmafotod suht hea hinnaga. Peokoht oli linnast väljas männimetsas mere ääres, väga ilus ja hinna poolest päris hea. Sõrmused panime sõrme perekonnaseisuametis, sest pole ise kumbki ristitud ja leeritatud. Ja ei hakka seda ka tegema lihtsalt sellepärast, et kiriklikud pulmad saada. Peokohas erilisi kaunistusi polnud, pulmaisa-DJ oli ühes isiksuses, temaga jäime väga rahule 🙂 Oli väga kaunis kaunis päev koos kõige kallimate inimestega 🙂
    Ja tegelikult ongi õige teha täpselt nii nagu keegi ise tahab. Kui tahetakse meisterdada ise, siis palun väga. Mina pole eriline meisterdaja, seega jätsin selle teistele teha. Eks iga pulm peakski olema pruutpaari nägu. Mei pulm oli siis armas ja lihtne, ka mitte üle pushitud.

  • Avatar
    Vasta T.T 1. mai 2014 at 15:14

    Ma mõned aastat tagasi mõtlesin ka nendest imalatest eide-pulmadest. No, kohe ikka kõige imalamad, mida ette saab kujutada: Siidi-pits pulmakleit mulle; sõrmused, mida Inglise kuninganna ka ei saaks omale lubada; kõige uhkem ja suurem mõis kogu Eestis ja kõige grandioossemad toidud ja muidugi küllaga Dom Perignon’i shampust kõigile. Nüüd, kui rahast ja selle väärtusest on tekkinud reaalne arusaam(muidugi ka muudest elu aspektidest), siis enam selliseid pulmi ei taha üldse. Kõige ägedamad pulmad mulle oleks sellised: laulatus kuskil minu ja mu mehe jaoks sümboolse tähendusega kohas, väike pidu ikka külalistele ja siis põrutaks kohe pulmadest pulma reisile. See oleks üks lahendus. Muidugi mulle meeldiks ka vahelduseks eriti etno-pulm, kus pidu käib ikka vanade kommete järgi terve nädala. 😀 Või muidugi meeldiks mulle ka kuskil mäe-tipus sõrmus sõrme saada ja siis alla suusatada, sest me mehega mõlemad oleme jääkarud, kes armastavad lund ja suusatamine/lumelaud on meie mõlema jaoks number üks ja ainus number üks spordiala. 😉

  • Avatar
    Vasta k 1. mai 2014 at 15:10

    Mina abiellusin Õnnepalees ja pulmapeo pidasime kah. Kohal olid sugulased ja mõned üksikud lähedased sõbrad. Pidu toimus puhkekeskuses, külalisi oli ligikaudu 40. Täpset arvu ei mäletagi. Samuti oli fotograaf, pulmaisa, bänd. Tort oli ühekordne kuid mulle ei meeldigi sajakordsed. Pidu oli SUPER! Ei kahetse hetkekski et otsustasime kulutada veidi rohkem. Ning kindlasti mitte sel põhjusel et teistele näidata midagi. Meie pulmapeo peale läinud summat teab vist ainult mõni üksik inimene. Kleidi ostsin ka kuskilt väikesest poekesest mitte uhkest salongist. Kuna pulm polnud suvel siis olid paljud summad väiksemad, fotograaf oli tuttav seega saime kõigest 100 euriga ning ta oli meiega hommikul alates minu juuksurist-meigist kuni südaööni. Hiljem tegi ka ilusa video ja kingiks fotoraamatu selle ilusa päeva piltidega. Mõningaid asju meisterdasin ka ise(pruudipärg, kohakaardid jne) ning sain selle võrra odavamalt. Bänd oli samuti perekonnatuttavate näol. Puhkekeskuse maksumuseks läks umbes 1700 eurot mis oli suurm investeering kuid see oli üsna väike summa võrreldes teiste kohtadega, arvestades seda et sealhulgas oli teenindus kogu peo aja, toidud, kõigile külalistele ööbimiskoht, hommikusöök jne. Kogu komplekt :).

  • Avatar
    Vasta Ragne 1. mai 2014 at 14:58

    Mina abiellusin ligi kaks aastat tagasi juba, Pulmas oli kuskil 30 inimest. Kleit sai tellitud hiinast 50€ ja roosat värvi, ei soovinud valget seda traditsioonilist. Tordi tegin ise. Raha kulu läks sõrmustele,kleidile, söögile, koha rent, mis oli õnneks ainult 50€, jook, ja siis mingi pulma kava mis oli 1€ inimese kohta. Pildid ja autosõidu tegi mehe vend TASUTA, muusika tuli arvutist 🙂 Kokku läks kuskil 1600-1700€, millest poole saime kingitustena tagasi 😀

  • Avatar
    Vasta Britt 1. mai 2014 at 14:56

    Minul tulevad just need suured roosamannavahulised pulmad ja kui vähegi leiaks, siis tuleks keelpillikvartett ka.
    Ise ma usklik ei ole, aga pulmad saavad ikkagi kirikus olema. Miks? Sest mu mehe ja ta pere jaoks on kirik tähtis ja kuna ma ei ole mingisugune põline ateist, siis ei näe ma midagi halba selles, et neile seda rõõmu pakkuda. Eriti, et kohalikus linnavalitsuses kõledas saalis 5 minutit allkirju anda ei ole ka minu jaoks midagi erilist.

    Mis puutub pulma maksumusse, siis tõenäoliselt käibki kogu see postitus minu kohta ( no tordikihte võiks siiski ainult 3-4 olla). Sellega on lihtsalt nii, et mu mehe vanematel on kindlad põhimõtted ja üks nendest on see, et nad maksavad kinni kõigi oma kolme poja pulmad.

    Sa võid olla kindel, et me üritasime sellest viisakalt keelduda ja mainisime, et me oleksime rohkem kui rahul ka väga pisikese peoga hoopis nende koduhoovis, aga nemad nägid enda vaimusilmas midagi palju suuremat.

    Ja ma ütlen täiesti ausalt, et kui tõesti siirast tahtest pakutakse ja võimaldatakse, siis mina selle pärast oma pulma ära küll ei jäta 🙂

    • Avatar
      Vasta Eveliis 1. mai 2014 at 16:05

      Meil olid ka suured pulmad ja kuigi oli asju, mille pealt hoidsin kokku, siis teadsin väga täpselt, mis asjad minu pulmas olemas peavad olema. Millised lauad, millised lilleseaded, milline toit. Välistasin küll kohe mõisad ja lossid, sest selleks polnud meil lihtsalt võimalust. Igatahes kui summad said kokku löödud, oli päris korralik väljaminek.
      Praegu eelistaks ma tunduvalt väiksemat pulma, kuid kahtlen, kas see odavam tuleks, sest soovid on muutunud ja on asju, mis ma leian, et peaksid MINU pulmas olemas olema. Kuigi ma, vana koi, raiskamist ei armasta, siis päris selliseid säästupulmi ka ei tahaks, kus keset pikka süldilauda oleks suur pada kartulisalatiga ja kaheksa viina. Pole minu stiil lihtsalt.
      Kui me abielluks praegu, siis ma tahaks väikest pulma ainult pere keskel näiteks Toskaanas. Hea on, et me juba abielus oleme;)

      Lõppkokkuvõtteks muidugi on kõige olulisem, et päev oleks meeldejääv peategelistele endile. Olgu see siis roosamannaline või takunöörine:)
      (kuid on asju, mille pealt ma ei soovita kokku hoida. Fotograaf näiteks.)

  • Avatar
    Vasta Sipsu 1. mai 2014 at 14:49

    Mina abiellun suvel . Välistasin mõisad, lossid ja muud uhked asutused, ning limusiini ja ilutulesiku . Sest ühes hinnapakkumises tuli 2500 rent + lisatasu eest söök 20euri inimene ja ööbimine veel miljon euri .
    Registreerime kahekesi ära varem soomes , pidu ja liba registreerimine toimub Eestis külaliste ees (75in) .
    Kleidi 95 eur ( ja enamus kaunistusi tellisin hiinast , seega säästsin nii paar tuhat eurot kindlasti .
    Kokku kogu muusika 75le inimesele ööbimise,söögi,tordi,tantsu ja peoga läheb 4000 eur umbes . + Sõrmused muidugi .

    • Avatar
      Vasta konkreete 1. mai 2014 at 15:08

      mu lapsepõlvesõbranna oli ka igasuguse pillamise ja margiste pulmaisade vastu, aga ta mees kogemata võitis facebookis limusiinisõidu… rakendasidki selle võidu siis pulmas 😀 kellelgi mingit ideed, kuhu minna, muidugi ei olnud, aga juht pakkus, et noh… tavaliselt käiakse keilajoal jne… käisimegi siis 🙂

      • Avatar
        Vasta Sipsu 1. mai 2014 at 15:41

        Ei 2 pulmaisa mul ikka on , aga nemad ka nagu sugulase kaudu . Nad siis nii pulmaisad kui bänd 2in1 . Kuna 75 inimest, siis hea kui nad ohjad haaravad ja ei pea ise niipalju askeldama ja möllama seal (organiseerima) .
        Aga minu meelest see limusiin käib pigem uhke mõisa/lossi pulma juurde . Mitte maal nagu mina pean . ( http://www.baruto.eu )

  • Avatar
    Vasta katshhh 1. mai 2014 at 14:44

    Ausalt öeldes ei meeldi mulle ka need sefiiriroosamannavahupulmad. Läila ja tarbetu raha rasiakmine.Pigem panustaks selle raha ntx pulmareisile.

    • Avatar
      Vasta katshhh 1. mai 2014 at 14:46

      raiskamine*

  • Avatar
    Vasta konkreete 1. mai 2014 at 14:44

    haha, läksin youtuubi seda Irise lugu meenutama ja teine kommentaar kohe oli selline:

    This song was played at my brothers friend funeral R.I.P Mikey

    😀 tõesti. Pulmad peaks ju lõbusad olema! Ma ise kuulaks enda pulmas pigem Päratrusti Jakovlevi punki..
    sõnad sobivad ja vaib sobib ka… a noh, ma olen salapunkar ka, vb nats liiga teine äärmus.

  • Avatar
    Vasta Maret 1. mai 2014 at 14:41

    Kleidi ostsin tavalisest riidepoest, registreerimisel olid ainult meie vanemad ja laps. Pärast käisime koos kohvikus söömas. Sõbrad kutsusime aeda grillima ja teatasime neile siis, et me nüüd abielus. Mälestuseks lasime endist ilusaid pilte teha. 🙂 Sõrmused moodustasid kõige suurema osa eelarvest.

    Ise olen külalisena käinud vist üheksas pulmas, aga ühtegi otseselt negatiivset kogemust neist pole. Kõik olid nö korralikud traditsioonilised pulmad (ilma kirikuta).