Lapse üles kasvatamine LAPSED Lasteasjad Mari

ikka hambutu?

22. juuli 2014

Kui ma vaid saaks euro iga korra eest, kui keegi minult üllatunud moega pärib: “Maril ei ole IKKA VEEL hambaid?”, siis oleksin ma rikas ja ammu kunsttisside ja silma laseropil ära käinud. Minu jaoks ei tundu see üldse imelik, et Maril hambaid pole, sest ta on siiski BEEBI ja beebidel ei peagi hambaid olema. Minul on hoopis imelik vaadata hammastega laste pilte, sest see on ju imelik, kui beebidel hambad on. Heh, täitsa surnud ring.

I have no freaking teeth!

I have no freaking teeth!

Meie oktoobribeebide grupis hakkasid osadele hambad juba kuuselt tulema, paljudel on praegu suus üle viie-kuue hamba. Mari aga elab oma igemetega ja ei kujuta ettegi, et tal ka ühel hetkel hambad suus olla võiks. Toitu närib oma igemetega kenasti, mõnikord proovib mind isegi hammustada, aimamata, et hammustamise point on siiski hambad. Teinekord paneb ta oma näpud mulle suhu, katsub mu hambaid ja vaatab mind üllatunult – mis asjad need on?

Perearst arvas, et Maril pole hambaid, sest ma ei anna talle D-vitamiini. RPA purgil on kirjas, et sisaldab D-vitamiini, seega ma pole pidanud vajalikuks juurde ka anda. Mis seal ikka, ei usu, et ta elu lõpuni hambutuks jääb. Või olete te mõnda hambutut täiskasvanut näinud, kes kurdab, et kurat, kunagi ei tulnud hambaid, sest ema ei andnud D-vitamiini?

"Kus su hambad on?" küsisin ma Mari käest. Sellise kurvalt naeratava näoga vaatas ta mulle otsa, justkui öeldes, et ta tõesti ei tea.

“Kus su hambad on?” küsisin ma Mari käest. Sellise kurvalt naeratava näoga vaatas ta mulle otsa,                                                   justkui öeldes, et ta tõesti ei tea.

Samas natukene imelik on mõelda, et 9-kuune laps täitsa hambutu on. Ma ikka kunagi eeldasin, et hambad mingi poole aastaselt ikka tulevad, aga näete lopsu.

Kui vanalt teie lastel hambad tulid?

 

Loe ka neid postitusi!

55 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Sanita 29. jaanuar 2017 at 23:55

    Minu tibu Renata-Alishis on 5päeva pärast 1aastane ja alles 1 kiku suus

  • Avatar
    Vasta Merka 28. juuli 2014 at 22:22

    Minu tütrel tuli esimene hammas 11-kuusena, peale seda tulid enamus jutti. Ka õe lapsel tulid hambad 11-kuusena.

  • Avatar
    Vasta Leenu 25. juuli 2014 at 20:45

    D-vitamiini on vb paar kuud saanud kokku aga esimene hammas tuli 11kuuselt ja hetkel on 1a ja 2,5kuune ja omab 9 hammast 🙂

  • Avatar
    Vasta Viivika 23. juuli 2014 at 20:08

    Lööge või maha, aga mina ei ole oma lapsele ka D-vitamiini andnud, ei leia, et see vajalik oleks.
    Laps sündis eelmise aasta mai kuus ja ilmad olid piisavalt päikeselised, ning lisaks sellele sai ta ka RPA.
    Ja üks peamine põhjus oli ka selles, et D-vitamiin tekitas mu lapsele kohutavad gaasid ja ma ei suutnud vaadata, kuidas ta gaasivalude pärast karjus.
    Aga see selleks.
    Praeguseks on poiss 1,2 aastane, ning tal on suus 9 hammast.
    Kümnes ja üheteistkümnes tulemas.
    Esimene hammas tuli 5,5 kuu vanuselt .

  • Avatar
    Vasta Evelyn 23. juuli 2014 at 13:30

    Meie tüdruk oli igati terve ja esimene hammas tuli 1a 1 kuuselt. Kõik analüüsid korras ja D vitamiini sai 2. eluaastani. Mida hiljem tulevad seda parem.

  • Avatar
    Vasta Seesam 23. juuli 2014 at 10:32

    Seesamune, et tegelikult võiksid kõik inimesed (nii väikesed, suured, noored ja vanad) D-vitamiini juurde võtta. Eriti arvestada meie kliimat.
    Teismelistel tihti ebamäärsed peavalud kaovad D-vitamiini võtma hakkamisega.
    ja laps võiks siiski saada (paari) aastaseks saamiseni lisaks. Ja suvel võiks a’la üle paari päeva anda, igapäevaselt pole siis taris.
    Samas, sundida ei saa

  • Avatar
    Vasta Liis V 23. juuli 2014 at 08:53

    Ma ei jaksanud kõiki kommentaare läbi lugeda… Aga minu esimesel ja keskmisel tulid hambad 11 kuuselt. Viimalsel kuue kuuselt. Seega dontpõe. Tulevad kui tahavad 😉

  • Avatar
    Vasta Mari 23. juuli 2014 at 02:05

    Heh, nii lõbus lastearst teil. Niipalju kui mina tean, siis eelmistel sajanditel ka lastele d vitamiini ei antud, aga hambad kasvasid lastel ikka suhu:) Statistika jaoks: mu d vitamiini söönud lastel hakkasid hambad tulema 10 ja 11 kuuselt.

  • Avatar
    Vasta kiku 22. juuli 2014 at 21:24

    Mul tuttaval ei tulnudki, geneetiline haigus,laps 5-6aastane ja proteesid 🙁

  • Avatar
    Vasta Katu 22. juuli 2014 at 20:58

    Mallu, minu lapsel tuli esimene hammas päev enne 11-kuuseks saamist. Ära muretse 🙂
    Küll päriti ka minu käest, millal ikka tulevad jne jne .. No ja kui ma ikka sama monotoonselt neile vastasin, et ma tóesti ei tea, öeldi ka et mu laps natuke imelik,et tal veel hambaid ei ole ..

  • Avatar
    Vasta Keidy 22. juuli 2014 at 17:20

    Venna lapsel tuli nüüd eile. 🙂 5 ja poole kuuselt 🙂

  • Avatar
    Vasta Jänks 22. juuli 2014 at 16:26

    Mul laps sündis 1 hambaga aga see tuli tal loomulikult ära 😀 Aga siiani tuttavad imestavad kui mu 2 tunnisest lapsest pilte näevad, ees üleval üks väike hammas 😀 Nagu multikates tittedel 1 hammas ees. Arst ütles, et see pidi olema suht harv juhus Eestis aga mujal maailmas on neid päris palju kes lausa 3 hambaga sünnivad. Nüüd laps 2a 3k ja hambad normaalselt suus ja terved. Ei jää ka sinu armas piiga hambutuks 😀 Päikest!

  • Avatar
    Vasta Maret 22. juuli 2014 at 13:58

    Mu lapsel tuli esimene hammas veidi pärast viiekuuseks saamist, aasta ja kolmekuuselt oli suus 16 hammast. Venna lapsel tuli esimene hammas aastaselt. Eks see ongi sama individuaalne, nagu kõik muud asjad laste arengu juures. Pole kuulnud, et keegi hambutuks oleks jäänud. 😛

  • Avatar
    Vasta kertu 22. juuli 2014 at 13:51

    Targad teavad rääkida, mida varem hambad tulevad, seda valutum see lapsele on. Muus osas pole vahet millal tulevad, ega nad igemetesse peitu ei jää!

  • Avatar
    Vasta Kristel 22. juuli 2014 at 12:57

    mul poiss saab kohevarsti 8 kuuseks ja no mida ei ole,seda ei ole. Ei paista ,et niipea veel tuleks. Ma ei põe üldse, ega nad tõesti tulemata ei jää ju 🙂

  • Avatar
    Vasta Anu 22. juuli 2014 at 12:55

    Minu esimesel ja teisel lapsed tulid hambad natuke enne 10-kuuseks saamist (mõlemal tuli täpselt sama vanalt). Kolmandal tulid, aga 6-kuuselt. D-vitamiini said esimesed regulaarselt, viimane sai ainult mõned kuud.
    See, et mida hiljem tulevad, seda tugevamad, on muidugi müüt, aga meie puhul tegelikult peab paika 😀 Esimesel lapsel tuli esimene (väike) auk alles 6-seks saades. Teine on neljane ja tal on esihambad hästi koos ja nende vahele hakkab auguke moodustuma, ülejäänud hambad tal muidu ilusad ja terved.
    Kolmandal hakkasid aga juba aasta ja kolme kuuselt augud tulema.. Tõenäoliselt on süüdi muidugi minu rasedusaegne (ja ka imetamis aegne) magneesiumi puudus ja lapsel hambaemaili nõrkus – kindlasti mitte pole asi hammaste varajasemas tulemises 😀
    Aga selles suhtes on ikka tunduvalt lihtsam kui hambad hiljem tulevad, sest ligi aastasel lapsel on juba hoopis lihtsam hambaid pesta ja teda ennast õpetada seda tegema.

    Meil on praegu aga hoopiski 6,5-aastasega teemaks hammaste ära tulemine 😀 Esimene juba tuli, uus kiku ka all juba kasvamas. Teine nüüd loksub, aga laps ikka kardab väga seda ära tulemist, et on valus ja verd tuleb (kuigi esimesega ei olnud üldse midagi hullu). Mina aga olen jube kärsitu ja tahaks tal ise need hambad ära loksutada 😀

  • Avatar
    Vasta Sirly 22. juuli 2014 at 12:46

    Hmmm. Kui ma ei eksi siis mul poiss lajatas nelja kuuselt 2 hammast ja ülejärgmisel päeval veel kaks välja 🙂

  • Avatar
    Vasta I. 22. juuli 2014 at 12:38

    Esimene laps sai D vitamiini ja hambad tulid 7. kuuselt. Teine laps ei saanud vitamiini ja hambad tulid 10.kuuselt. Kolmas laps D vitamiini ei saa ja esimene hammas tuli 4 kuu ja 20 päeva vanuselt. Ma tahaks näha, kuidas arstid seda seletavad :D.

  • Avatar
    Vasta Helen 22. juuli 2014 at 12:32

    Minu ema ka ei andnud mulle D vitamiini (arst ei öelnud, et peab ja ise ka ei tulnud selle peale) ja mingi 1,5 aastaselt pandi mu jalad kipsi, sest jalaluud olid hakanud kõveraks kasvama just selle pärast, et D vitamiini ei antud (sündisin ka sügisel), rahhiit oli selle seisundi nimi. Elus ma olen ja praegu suht terve ka, aga liigesed ja luud on väga õrnad ja valutavad tihti, eriti trenni tehes. Nii et mingi teema selle D vitamiiniga ikka on, eriti just päikesevaesel perioodil aga eks arstid ja google oska täpsemalt seletada.

  • Avatar
    Vasta Enelyn 22. juuli 2014 at 12:31

    Eriti ei usu, et dvitamiini mitte andmine hambaid mõjutab. Mina nt annan aga esimene hammas tuli alles 10kuuselt. Sõbrannal sama vana laps ja juba 7-8hammast suus. Tean ka ühte kellel tuli aastaselt alles esimene. Ega nad suhu ei jää 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 22. juuli 2014 at 12:29

    Ei ole põhjust muretseda, minul poiss 8-kuune, kuid vaatamata D-vitamiini manustamisele (kui see saab üldse hammaste puudumise põhjus olla), pole veel ühtegi hammast paistmas.

  • Avatar
    Vasta Helena 22. juuli 2014 at 12:16

    Aru ma ei saa, mi neist lastest muudkui võrreldakse miski ühe mõõdupuu järgi, ega me roboteid ei kasvata. Sul nii tore ja rõõmus tips.
    Minu esimesel lapsel tulid hambad kui ta oli 7 kuune ja aastasena suus 4 hammast.
    Teisel hakkasid hambad tulema 4 kuuselt ja oh õudust aastasena oli suus tal 16 hammast. Ei soovita kellegile. Tal ei tulnud need ka lihtslt. Kui laps oli aastane olin mina zombistunud:)
    Kolmandal oli 11 kuusena veel suus tühjus. Aastasena murdsid siiski igemest kaks esimest hammast läbi. Lisaks tulevad tal hambad vales järjekorras. Peale kahe esimese alumise ja ülemise hamba otsustas ta hoopis 1a2 kuuselt hakata purihambaid kasvatama:)
    Ja kõik on täitsa normaalsed lapsed:) Tõsi, teise lapse (hetkel 5 aastane) hambad, mis varakult tulid, lagunevad hirmsasti. Kuigi söögid ja suu hügieen lastel kõigil sama ja pastad ja pesu ja harjad, siis keskmise lapse lemmiktegevus, sõna otseses mõttes, on hambaarsti külastus. Talle seal väga meeldib. Tal kokku olnud juba 11 auku. Esimsel lapsel, kes on 7 aastane, on olnud vaid 2 hambaauku üldse. Seega minugi poolet, las tulevad need hambad pigem hiljem. Ja kuna kõik kolm on olnud aasta rinnalapsed siis seda enam olid teise lapse hambad väga tüütud, sest neid üritati ju igal pool kasutada:)

  • Avatar
    Vasta L. 22. juuli 2014 at 12:04

    Kellel tuli esimene suhu 4-kuuselt, kellel 6-kuuselt. Praegu on 11-kuusel lapsel 12 hammast suus, vanematel lastel oli sellel ajal vähemalt 4 hammast vähem. 🙂 Kõigil on hambad väga raskelt tulnud. Ei mingit hommikust avastamisrõõmu, vaid kuudepikkused ootused, et paistest igemest juba midagi välja tuleks… 🙁

  • Avatar
    Vasta Merje 22. juuli 2014 at 12:00

    Minu lastel tulid hambad vastavalt 10 ja 11 kuuselt. Muidugi mõnel olid omad teooriad, küll said liiga kaua rinda jne…
    Tüdrukud praegu 4 ja 5aastased, ilusate hammastega preilid 🙂

  • Avatar
    Vasta m 22. juuli 2014 at 11:54

    Minu lapsel tuli esimene hammas u 11-kuuselt. Ka muretsesin juba, et mis toimub ja kõik muudkui pärisid ja pärisid. Aga siis tulid u 1-1,5 kuu jooksul alla 2 tk ja üles 2tk ja siis oli taas mingi u 6 kuud vaikust ning 1 aasta ja 7 kuuselt tulid nüüd lõpuks ülejäänud sh ka purihambad. Hambaarstile ka jõudsin oma muret juba kurta, ütles et teha pole midagi, tulevad siis tulevad ja ei tule, siis ei tule:) Hambaalged on olemas ja seetõttu ei pea muretsema. Seega ma siis ütleks, et küll nad siis lõpuks ikka tulevad, ega tulemata ei jää:)

  • Avatar
    Vasta Katre 22. juuli 2014 at 11:34

    See D-vitamiini jutt kõlab eriti jaburana. Annabel on D-vitamiini saanud ma arvan, et täpselt sama vähe kui Mari, aga hambad tulid varakult. Samuti kõlab jaburana see jutt, et mida varem/hiljem hambad tulevad, seda tugevamad/tervemad nad tulevikus on. Hammaste eest tuleb ikka ise hoolt kanda, sellest sõltub nende vastupidavus. 😀
    Ma arvan lihtsalt, et samamoodi nagu iga inimene on erinev, on iga organism ka erinev ja igal inimesel tulevad need hambad ka erineval ajal – vahet pole ju millal. Ega nad tõesti tulemata ei jää ja beebi puhul pole tõesti vahet, kas tal need juba on või ei ole. 🙂

  • Avatar
    Vasta v 22. juuli 2014 at 11:32

    heh 🙂
    mu pojal tuli esimene hammas u 9,5 kuiselt, teine kuuke hiljem, praegu aasta ja päevi peale on endiselt kaks hammast suus ja hoolimata hootisest ilastamisest ja igemete sygamisest pole järgmisi veel kuskilt näha. kyll need tulevad. kuna ta rinnalaps ja saab endiselt rinda, siis on isegi kergendus, et need esimesed hambad vähe hiljem tulid ja et ylemised veel kohal pole 😀 seda D-vitamiini teemat ei oska kommenteerida, pole eriti poisile andnud.

  • Avatar
    Vasta Triin 22. juuli 2014 at 11:14

    Küll nad tulevad! 🙂 Mu ema rääkis, et ma olin aastaselt suht hambutu, ja samamoodi kõik küsisid, et “Nooooh, kus tema hambad on, ah?” Ja ei jäänud ma hambutuks. ( tjah…hakkavad vaikselt juba äragi kukkuma.) Lisaks sellele, et mul ei olnud hambaid, oli mul ka üsna vähe juukseid. Ja samamoodi teised mammad lehvitasid oma titade poolemeetriseid lokke ja uurisid: “aga miks temal silinder sedasi läigib? Jääbki kiilakaks? Issand, tütarlapsed peavad ikkagi juuksed olema, muidu pole ilus! Kus ta läheb kunagi, pea paljas?” ( Praegu ma võin öelda, et ma olen terve oma teadliku elu hädas olnud liiga paksude ja püstiste juustega. Niiet ilmselgelt ma ka kiilaks ei jäänud.)

    Et siis…iga asi omal ajal! 🙂 ( kuigi jah, selline uurimine võib hirmus tüütu olla.)

  • Avatar
    Vasta ents 22. juuli 2014 at 11:10

    Need “kui sündides juba hammas suus” ja ” mida hiljem tulevad, seda tervemad ja tugevamad on” on nende lasevanemate lohutus endale lihtsalt 😀 seda on alati suht naljakas lugeda/kuulata 😀

  • Avatar
    Vasta eveliis 22. juuli 2014 at 11:08

    Ma oleks vist ka ammmmmmmmu rikas, kui oleksin euro(sendi) saanud iga korra eest kui mult küsitakse, et kas Idal TÕESTI IKKA VEEL hambaid pole. Küsimust hakati küsima kui ta oli kolmekuune. Mina jälle mõtlesin,e t pole ükski laps hambutuks jäänud, et no mis seal siis ikka. Sama on küsitud juuste kohta. Ka kiilakas ei tea ma, et mõni beebi oleks jäänud.
    Nüüd kui totu saab kohe üheksakuuseks, on tal LÕPUKS esimene hammas tunda. kõigi rõõmuks ja meeleheas:D

  • Avatar
    Vasta Tiina 22. juuli 2014 at 11:08

    Ära muretse jah, sest ega need hambad tulemata jää 🙂 minu pojal tulid ka alles enne 10 kuuseks saamist ja nüüd ta on aasta ja ühe kuune ning 8 hammast ilusasti suus.
    See d-vitamiini jutt on küll jabur. Vanasti ei andnud keegi ju lapsele d-vitamiini…ikka kõigil hambad suus 🙂

  • Avatar
    Vasta katu 22. juuli 2014 at 11:04

    muretsemiseks pole kindlasti põhjust 🙂 minul hakkas kutt enne kõndima, kui hambad tekkisid. Et siis oli 11kuud saamas, kui esimene kiks end näitas 🙂

  • Avatar
    Vasta Marilyn :) 22. juuli 2014 at 11:01

    Mäletan, et mulle hakkati rääkima, kui laps oli 3 kuune ja näris asju ning ilastas, et oii su lapsel tulevad hambad juba kohe kohe välja 😀 Mina siis ootasin seda nutu ja ila rohket ja magamata aega suuresti, kuid seda ei tulnud ka siis kui laps oli poole aastane :/ Lõpuks ei pööranud enam niisuurt tähelepanu sellele ootamisele. Kuni lõpuks veidi ennem aastaseks saamist märkasin lapse suus mingit heledat asja, esialgu ehmusin, et ta on midagi suhu pannud endale ning igeme sisse surunud selle , kuid veidi uurides sain aru, et meie tiburullil tuli ainult peaaegu 9 kuud hiljem esimene hammas 😀 Ja ka seda kaua ja pikalt oodatud ja ettevalmisatud magamata, ilaseid ja nuttu täis öid ei tulnudki, sest kõik hambad tulid sama vaikselt ning märkamatult nagu esimene:)

  • Avatar
    Vasta k. 22. juuli 2014 at 10:57

    Tean ka last, kellel esimene hammas tuli aasta ja 2 kuuselt, aga näed, tulemata ei jäänud. Samas ei olnud ka toitu, millest ta jagu ei saanud. Liha näris vaata et paremini, kui mõni penskar proteesidega. 😀 Niisiis, muretsemiseks põhjust pole, tulevad siis, kui tulema peavad. 😉

  • Avatar
    Vasta Riina 22. juuli 2014 at 10:51

    Küll nad tulevad, ära põe! Pojal tuli esimene hammas peaaegu kaheksakuuselt ja natuke peale. Tütrel natuke varem, umbes 7-kuuselt. Nüüd on tütar kaheaastane ja hambad ikka tulevad, need nii-öelda “kihvad” ehk siis purihambad(?), need neli, mis kohe esihammaste kõrval on, tulevad juba mingi pool aastat 🙂
    Ma ise olin see eksemplar, kes sündis septembri lõpus ja esimene hammas tuli peale aastavahetust, nagu ema räägib. Ma kartisn ka, et lastega juhtub sama asi, aga õnneks mitte 🙂

  • Avatar
    Vasta Reet 22. juuli 2014 at 10:51

    Mina ise olin ka päris kaua beebina hambutu 😀 Kuna mul endal 4,5 kuune beebi kodus ja emaga sai räägitud hammaste teemal, siis ta ütles, et minul olid hambad alles tulema hakanud siis, kui ma olin 1 aastane 2kuune 😀
    Niiet aega veel on selle kiire asjaga 😉

  • Avatar
    Vasta triin 22. juuli 2014 at 10:50

    PS: rasedate loengus lastearst ja hambaarst rääkisid,et see ” mida hiljem seda tugevamad” jutt on täielik müüt, see paar kuud siiasinna ei anna mingit efekti hammaste kvaliteedile.

    Veel: küll Maril need hambad tulevad:)

  • Avatar
    Vasta Smurf 22. juuli 2014 at 10:49

    Esimesel lapsel tulid hambad juba 2,5 kuuselt suhu, korraga 2-kaupa alati ja pean tunnistama et need hambad hakkasid ka üsna kiirelt minema. Ei olnud magusasööja ja pesi korralikult ka hambaid. Lihtsalt hakkasid järsku piimakad lagunema :S.
    Teine laps on praegu 9 kuune ja esimesed 2 hammast tulid maikuus. Praegu on ülevalt 6 hammast tulemas juurde :S :D.

    Aga tean ka ütlust, et mida hiljem tulevad seda tervemad on. Seega chill ;).

  • Avatar
    Vasta triin 22. juuli 2014 at 10:47

    Esimesel oli sündides esimene suus ( geeniustel pidi olema:D), järgmine tuli 3k. Aastaselt oli 14.

    Teisel lapsel tuli esimene hammas 4-5k vahel, aastaselt oli 12 hammast.

    • Avatar
      Vasta mailis 22. juuli 2014 at 13:53

      Minu aastasel 4 hammast suus, nii äge on võrrelda, et mõnel põnnil neid juba nii palju;)

  • Avatar
    Vasta Ruth 22. juuli 2014 at 10:47

    Minu üheksa kuusel jõmmil on seitse hammast suus, esimene tuli nelja kuuselt. Päris hirmus 🙂 Ära sa väga muretse, ega nad tulemata jää, olen kuulnud ütlust, et mida hiljem hambad tulevad, seda tervemad nad on 🙂

  • Avatar
    Vasta Sirli 22. juuli 2014 at 10:44

    Esimene hammas 5 kuu ja 8 päevaselt (täiesti üleöö ja ilma jonnita), teine (väikse jonniga) 9 päeva enne kuuekuuseks saamist 🙂 Hetkel igemeid väga ei süga, järelikult järgmised on kauges tulevikus.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 22. juuli 2014 at 10:44

    Mul poiss pole ka D-vitamiini saanud ja esimene hammas tuli nüüd 9,5 kuuselt. Kohe-kohe teine kiku ka kõrval pead vist välja pistmas, ige annab lootust küll. Hetkel tõesti nii palju päikest, need kunstlikud D-vitamiinid ei jõua päikesele ligilähedalegi. Nagunii organism suuremat enamust kunstlikku jama ei talleta. 🙂

  • Avatar
    Vasta ponts 22. juuli 2014 at 10:43

    mul kohe 8 kuune, ja pole ka ühtegi hammast..
    Kõik ka küsivad ja imestavad miks pole…
    Ei anna ka d vitamiini (ka rpa laps), alguses 2-3 kuud andsin, aga kuna gaasid olid nii hullud siis loobusin(kergendas natuke gaase, vähemalt tundus..)
    Arvan, et nüüd päikest nii palju ning enamus aega õues saab päikesest oma d vitamiini.

  • Avatar
    Vasta Kadi 22. juuli 2014 at 10:43

    Esimesed hambad lõikusid lapsel vähem kui nädal aega tagasi, ehk 4 kuu ja 22 päeva vanuselt. Ei uskunud samuti, et need nii vara kohale jõuavad. Täiesti üleöö tulid, ei olnud ige paistes ega hambatriipu näha. Üks päev ei olnud ja teine päev juba olid 🙂

  • Avatar
    Vasta Kerli 22. juuli 2014 at 10:43

    Meie pojal tuli esimene hammas aasta ühekuuselt alles 🙂 arst tögas sammuti, et ei ole vaja muretseda olete te kunagi päris hambutuid inimesi näinud 😛 Ja aasta kolmekuuselt oli meil hambaid juba 8 😀

  • Avatar
    Vasta Hegle 22. juuli 2014 at 10:43

    Enne kolmandat kuud oli kaks hammast suus. Enne kahe aastaseks saamis olid kõik hambad suus. Aga minu arvates ei ole vaja põdeda,tulevad siis kui tulevad,tean ühte tüdrukut kellel tulid esimesed/esimene ( ei mäletagi täpselt ) hammas alles 1,3 aastaselt. Hetkel ta on mingi poolteist vb ja tal kaks hammast suus .

  • Avatar
    Vasta Elerin 22. juuli 2014 at 10:39

    ma vist oleks ka mingi rikas selle küsimuse ja siis küsimuse “Kas rohkem hambaid polegi ?” tõttu 😀
    Oliveril on 2 hammas tulid kuskil 6 kuuselt ja 7 kuuselt ja rohkem nagu polegi (praegu on ka 9 kuune), ise pole ka D-vitamiini enam ammu andnud sest peaks seda ju praegu päikesest saama 🙂

    • Avatar
      Vasta Susss 22. juuli 2014 at 10:45

      Inimese keha omistab päikesest D-vitamiini ainult 20 minuti jooksul päevas. Ülejäänud päikese käes veedetud aeg on D-vitamiini puhul mõttetu. Ja Eestis on päikest nii vähe, et võid ka suvel julgelt juurde võtta, ei tee see midagi hullu.

      • Avatar
        Vasta Liisa 22. juuli 2014 at 11:46

        Me perearst-lastearst soovitas küll suvel mitte anda.

  • Avatar
    Vasta merka 22. juuli 2014 at 10:37

    Minu omal tuli esimene hammas 8 kuuselt. Aga nt sõbranna lapsel alles esimeseks sünnipäevaks 🙂 Samas vennapojal vist 4 kuuselt 😀

  • Avatar
    Vasta Pisi 22. juuli 2014 at 10:37

    Kui ma ei eksi, siis on nii, et kui laps on aastane ja ei ole hambaid, siis tuleb minna hambaarstile, kes vaatab üle, ega hambad ei ole valesti kasvama hakanud.

  • Avatar
    Vasta Liisa 22. juuli 2014 at 10:36

    Minu lapsel tulid esimsed hambad 3 kuud ja 17 päeva , olin ausalt öeldes sokis kuna eeldasin ka , et eks nad sinna aasta kanti tulevad. Nüüd juba tundub , et tulevad ka ülemised . Minu meelest ka beebi võiks olla pikalt hammasteta 😀

  • Avatar
    Vasta Anni 22. juuli 2014 at 10:36

    Aga ma kuulsin, et mida hiljem hambad tulevad, seda tugevamad ja tervemad nad tulevikus on 🙂 Endal tütrel tulid kaks nädalat tagasi kaks hammast alla, 7,5 kuuselt. Ise lootsin salamisi, et natukene hiljem tulevad.. Et ehk siis pääseb sellistest crappydest hammastest nagu emmel on, vaid saab issi omad, kes on elus 1x hambaarsti tooli pidanud istuma, hambad lumivalged ja aukudeta! Nagu muinasjutt 😀

  • Avatar
    Vasta Keidy 22. juuli 2014 at 10:36

    D-vitamiini pidi rpa lastele viie tilga asemel kolm tilka päevas andma, kuna piimasegu sees on juba mingi osa d-vitamiini 🙂 Aga ega tõesti vahet pole, ega need hambad tulemata jää 😀
    Mari, sa oled nunnu!! 😀