SÖÖK

tervislik toit

20. august 2014

w4tetsöökMa ei ole täpselt kindel, aga ma eeldan, et see võiks olla üks tervislik hommikusöök? Kui ma selle kahe munaga ja tomatitega ühele poole sain, oli mu kõht juba niiiiii täis. Siis kaanisin pool tünnitäit kohvi peale ja kõht läks veeel rohkem täis. Puuviljakesed ootavad kurvalt kapil, sest nad lihtsalt ei mahu mulle hetkel sisse.

Aga teate, mida tegelt tahaks? Pätsi saia…

Mis siin ikka, teen selle kuradi 30 päeva asja teise osa ära, oksendan pingutusest verd ja hakkan siis garderoobi koristama, sest hetkel on see maast laeni ühtlase kihiga riiete alla maetud.

Loe ka neid postitusi!

36 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta KZ 20. august 2014 at 16:25

    Issand, mis lolle soovitusi siin jagatakse suuremas osas. Õudukas! Küll ei või kohvi juua ja puuvilju süüa ja üle ühe muna.. loodan, et keegi siinseid soovitusi nüüd tõepähe ei võta!

    Mallukas, nagu sa ise ütlesid – jäta lihtsalt see crap (kiirtoidud, pizzad, kommid, saiakesed, magusad joogid , alkohol jms) oma menüüst välja ja muud midagi sa ilmselt tegema ei pea. Isegi välja ei pea täiesti jätma, vaid ilmselt piisab ka vähendamisest.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. august 2014 at 16:27

      Aga alkohol on mu parim sõber :(((

      • Avatar
        Vasta KZ 21. august 2014 at 12:18

        Siis lihtsalt jood vähem ja asi ants 😀 Vein näiteks etem kui muud joogid.

  • Avatar
    Vasta Kerli 20. august 2014 at 15:46

    Ma siiralt loodan, et Sa neid kommentaare tõsiselt ei võta, mis siin kirjutatakse. Kuna tegelen ka ise kaalulangetamise ja keha toonusesse saamisega, siis olen väga palju uurinud ka sel teemal ning lisaks on professionaali koostatud toitumiskava soetatud ning neid kommentaare lugedes oskan vaid pead raputada.. Enamus siinsetest nõuandjatest ei tohiks toitumise teemal küll sõna võtta, veel vähem kedagi nõustada.

    Soovitan lugeda sellist teost nagu “Toidurevolutsioon” (A. Eenfeldt).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. august 2014 at 15:58

      Ah, ega ma midagi drastilist teha nagunii ei viitsi. Lihtsalt proovin vähemalt mingeid harjutusi teha ja mitte saia/kommi näost sisse ajada 🙂

  • Avatar
    Vasta Jaanika 20. august 2014 at 14:54

    Proovi veregrupi järgi toituda, ei sobi kõigile, aga näiteks minule küll. Mulle maitseb väga liha ja absoluutselt mitte igast juurikad-puurikad ning jogurtid ja muud piimatooted. Aga no ikka sundisin end sööma, et no tervislik ja peab mitmekülgselt toituma jne. Lõpuks sain teada, et 0-veregrupile on piimatooted täiesti vastunäidustatud ning kuna tegemist evolutsiooni esimese grupiga ehk küttidega, siis organismile kõige sobivam ongi liha – jeeee oli minu reaktsioon loomulikult. Söön muidugi tegelt kõike, aga ei sunni end enam kunagi lihast loobuma ega juurikaid õgima;)

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 20. august 2014 at 14:50

    Loodan, et sa loed mu kommentaari.
    Olin ise ka pikka aega kaaluga hädas, nimelt depressiooni, haiguste ja istuvamale eluviisile üleminekuga läksin 1.5 aastaga oma kenast 62st (172 cm) 83 kilogrammini. Proovisin selle aasta alguses Tervislikult toituda, kuid kuna ma väga liikuda ei saanud (taastun borrelioosist), siis ega see väga ei aidanud. Võtsin 5 kuuga maha 4 kg.

    Poolteist kuud tagasi otsustasin proovida ketodieeti. Liikuda sain juba veidi rohkem ning võtsin selle ajaga maha 5 kg! Olemine oli hoopis parem, energiat oli rohkem ning ei mingit nälgimist, kusjuures ka minu überaknene näonahk hakkas klaarimaks minema. Elu nagu kuningakassil 😀

    Igatahes soovitan sulle ka seda. Seletuseks niipalju, et dieedil läheb rõhk karbohüdraatide viimisele alla 40gr päevas, kusjuures hakatakse meelega rohkem tarbima rasvu. Lisaks proteiini ning kiudaineid ning ongi tulemuseks täisväärtuslik dieet. Kuna rasva on dieedis palju, on ka rohkem täiskõhutunnet. Kuna keha ei saa suhkruid, millest energiat toota, lülitatakse ennast ümber rasvale-tekivad ketoonid, millest ka dieedi nimi ning keha hakkab otseselt rasvaprotsenti vähendama, kusjuures lihas jääb alles.

    Saiast-riisist-pastast kusjuures puudust ei tundnudki.Kuivemat siidrit ja punast veini võib ka aegajalt tarbida, mis on minu arust äge. Ka teatud küpsetisi võib teha. Lisaks, kui veidi trenni teha, võib enne seda rohkem “rämpsu” sisse süüa ning ka hommikul võib veidi rohkem dieedivälist tarbida. Tee ja (rasvane) kohv on absoluutselt sõbrad ning pigem julgustatakse neid jooma. Minule väga-väga meeldis!

    Sellest “nad kaaluvad rohkem aga näevad paremini välja” asjast niipalju-kõik sõltub rasvaprotsendist. Kui sul seisavad kõrvuti kaks 60 kilost naist, kellel ühel on rasvaprotsent 15% ja teisel 40, siis üks esimene neist annab juba bodybuilderi mõõdu välja, kui teine on ülekaaluline. Rasv kaalub vähem kui lihas.

    Kui näiteks Sind huvitab, siis kirjuta, võin oma igapäevased menüüd saata või küsimustele vastata 🙂

  • Avatar
    Vasta A 20. august 2014 at 14:05

    Kui hakata üldse kaalu langetama, siis tuleb kohvi välja jätta. Miks te üldse arvate, et kohvi kasulik on? 😀

    • Avatar
      Vasta Mia 20. august 2014 at 14:38

      Kuidas kohvi kaalu annab?

      • Avatar
        Vasta L. 20. august 2014 at 16:05

        Kohv viib vett kehast välja koos vajalike ainetega, mistõttu ei tasu seda juua, vähemalt mitte igapäevaselt.

  • Avatar
    Vasta Reet 20. august 2014 at 11:30

    Puuviljadest on kõige suurema suhkru ja kalori sisaldusega banaanin ja viinamarjad. Neid tuleks vältida. Väga tervislik ja ainevahetust kiirendav on greip(mulle meeldib verigreip). Greip ei ole siis nii mõru, kui iga viilaka ümbert ära nokkida see valge õhuke nahk.

    Mul on samasugune ”raseda” kõht ees, ise kaalun 53 kilo ja titekilodest olen lahti saanud aga väike rasvakõht oli olemas juba ennem rasedust. Niisis tekkis ka masendus mingi aeg ja kirjutasin Elarile( see on noormees, kes on alla võtnud tohutus koguses kilosid ja temas oli isegi mingi saade ja ta peab toidublogi Tervislik Elari). Tema soovitas mul vältida nisujahu(seal hulgas on sai, makaronid ja kõik muu mis sisaldab nisujahu) ja suhkurt(nt ketšup sisaldab väga palju suhkurt) ja päevas tuleb liikuda palju. Kas siis 60-90 min rahulikus tempos kiirkõndi või siis kerget rattasõitu. Sellest pidi täitsa piisama ja ütles, et kõhurasv hakkab siis ära ”sulama”.

    Mina aga olen liiga laisk ja nõrk, et neid asju järgida ja nii ma siis istun siin kodus oma pekise kõhuga ja sõidan autoga isegi lähedalolevasse poodi :D. Ülejäänd keha on tipp-topp arvestades seda, et ma võtsin juurde rasedusega 25 kilo ja möödas on vaid 5 kuud 😀

    Aga edu sulle ja ole tugev!

  • Avatar
    Vasta Mia 20. august 2014 at 11:20

    Ma soovitan ka seda et nädalas on üks päev kus võid lõdvemalt võtta ja süüa mis tahad. Minul selline meetod toimib paremini kui see kui ma midagi täiega endale ära keelan. Kuna tean, et nagunii võin seda saada nt pühapäeval, siis ei tekigi jube suurt isu või ei teki seda hetke kus ma mõtlen et persse kõik, torman hullununa poodi ja raban manti kokku 😀 .
    Ja puuvilju ära kindlasti ära jäta (nagu keegi soovitas), need on just üks tervislikum toit. Minu kaks senti 😀

  • Avatar
    Vasta huvi 20. august 2014 at 11:13

    Ma ei hakka Sinu teise postituse alla kirjutama, AGA.. kuidas mina sain oma suurest kõhust lahti… muidu tavaolekus polnud kõht nii hull aga kui lasta kõht vabaks, siis oli tõsine tünnkõht ees 🙂

    Ma sain puhast šokolaadi. JAH, ma võtsin vaid šokolaadiga alla kaalust pea 10kg. Minu kõht on ideaalne, tervis on korras ja näonahk samuti. Sõin iga päev tahvli puhast piimašokolaadi ja juba teise päevaga näed, kuidas kõhuke kaob. Isegi kui üks päev nädalas lubasin endale head ja paremat, ei läinud kõht kordagi nii väljavenitatuks nagu ta oli.

    Alakalorsus polnud- vahel sõin isegi 2 tahvlit kui oli vaja palju ringi liikuda. See teeb pea 3000 kalorit ja ma võtsin ikka alla.
    Tõsi, ekstreemne ta on aga ma proovisin erinevaid “dieete”- puuvilju palju süüa, muna, juurviljad jnejne. Eriti läks kõht suureks kui sõin kaerahelbeid!

    Kuna ma olen šokohoolik siis sobis see minule ideaalselt. Sellel ajal tohib ainult puhast šokolaadi süüa + vett juua. Mitte midagi muud pole lubatud. Kes julgeb, katsetagu järgi. AGA pärast seda tuleb vaikselt minna siiski tervislikule toitumisele üle, mitte õgida nagu hull, siis tuleb kiirelt kõik tagasi.

    • Avatar
      Vasta A. 20. august 2014 at 12:33

      piimašokolaad ei ole ju puhas šokolaad.

      • Avatar
        Vasta huvi 20. august 2014 at 13:00

        mõtlen ilma pähklite, rosinate jms lisandita

    • Avatar
      Vasta T. 20. august 2014 at 13:31

      Kamoon, see nüüd küll midagi sellist pole, mida teistele soovitada. Sama hästi võiks süüa päevas 2 õuna või paki pähkleid või kolm jogurtit vms ja ülejäänud aja ainult vett juua, loogiline, et võtaks alla ja magu tõmbub sisse, kui nii nälgida. Šokolaadist ei saa ju peaaegu mitte midagi kasulikku ehk siis ainult seda süües jätad ennast ilma põhimõtteliselt KÕIKIDEST vajalikest ainetest. Tore, et oma kaalumurest nii lahti said, aga kellelegi seda järele teha küll ei soovita.

      • Avatar
        Vasta Cac Tus 20. august 2014 at 19:43

        Ma ei kujuta ette, et üle tahvli šokolaadi päevas süüa ja seda lausa igapäevaselt. Kas süda läikima ei hakka?

        • Avatar
          Vasta huvi 21. august 2014 at 00:40

          ei hakanud. aga ütleme nii et ekstreemsus andis super hea tulemuse. Uskuge mind, olla sileda kõhuga on väga mõnus ja väärt 😉

  • Avatar
    Vasta Triin 20. august 2014 at 11:01

    Tore, et sa kavatsed hakata tervislikumalt sööma. Ent ma soovitan kõiki kommentaare mitte tõena võtta ning ise uurida internetist tervisliku toitumise artikleid, sest siinseid kommentaare lugedes on paljud väited väga vastuolus. Näiteks – üle kahe muna ei tohi päevas süüa, sest kõht läheb kinni, puuvilju ei tohi palju süüa jne. Puuvilja suhkrud on täiesti erinevad valgest suhkrut – ma pm toitungi 40% päevas puuviljadest ning ma olen heas vormis – energiat on palju rohkem. Nii et jah, pigem püüa ise uurida tervisliku toitumise kohta, kõik mis kommentaariumis kirjutatud ei ole kuld 🙂

  • Avatar
    Vasta Karin 20. august 2014 at 11:00

    Eeeemm, ma sõin shokolaadi ja teed. Lähen häbenen nüüd veidike teises toas

  • Avatar
    Vasta Merlin 20. august 2014 at 10:58

    Maallukas, toidu kombineerimisest huvitatuna (http://banaanisaar.ee/mis-on-elus-toit/toidu-kombineerimine-2/) soovitan sul süüa puuvilju alati enne teisi toiduaineid, seeduvad kiiremini ja ei lähe siis teiste järgi oodates kõhus käärima.

  • Avatar
    Vasta Agnes 20. august 2014 at 10:47

    Ja puuvilju võib ka süüa, lihtsalt hommiku poole, siis kulutad päevaga need suhkrud ära, nii on ka kõige muu magusaga, ikka päeva esimeses pooles. Kõike ei saa endale keelama hakata, see EI OLE ka tervislik. 🙂

  • Avatar
    Vasta Pärdik 20. august 2014 at 10:47

    Hommikusöögiks:
    – puder – saad teha magusa pudru nii, et keetmisel paned õunatükid sisse ja raputad pisut kaneeli peale. Ausalt on hea. Mul ühes toitumiskavas oli veel, et paned siis pudrule (kreeka) pähkleid ja kohupiima peale, aga minu jaoks oli puder juba too much.

    – Lisaks puuviljasalat ja mulle endale meeldib sinna peale maitsestamata jogurtit panna, vahel lisan ka pähklipuru või kookoshelbeid.

    – Omlett! Või siis teen võiku nii, et röstin leiva, panen sinki, praen ühe muna, panen kapsalehe, tomatit, paprikat, kurki (vms) ja sinna vahele siis asetan ka selle praemuna. Ja voila – kõht saab ülitäis.

    – Smuutid.

    Üldiselt aga on minust hommikuti päris suur munafänn saanud, kuna muna hoiab kõhu pikalt täis. Vähemalt mul. See-eest pudruga on üliruttu tühi – olen friik 😀

    • Avatar
      Vasta Agnes 20. august 2014 at 10:48

      Heh, mul on just vastupidi, puder hoiab kõhu pikalt täis ja muna süües on paari tunniga hundiisu. Äkki olen hoopis mina friik? :O

      • Avatar
        Vasta Pärdik 20. august 2014 at 11:31

        Haha 😀 No eks see sõltub iga inimese organismist. Hea ongi, kui ise tead, mis sulle paremini mõjub 🙂

        • Avatar
          Vasta Cac Tus 20. august 2014 at 19:41

          Mul on ka nii, et pudruga on kõht juba tunni möödudes täiesti tühi, muna hoiab aga pikalt täis.

  • Avatar
    Vasta Marleen 20. august 2014 at 10:46

    Ahjaaa muna ära väga palju söö päeva jooksul, ühest munast täitsa piisab. Või üks muna koos munakollasega ja üks munavalge. Muidu läheb kõht kinni:P

  • Avatar
    Vasta Agnes 20. august 2014 at 10:46

    Nisujahu see tähendab nii saialised kui makaronid on absoluutselt mõttetu toit, organism saab sealt ülivähe midagi tarka, kui üldse midagi. Aga selle tervisliku toitumise ja kaalulangusega üldse on minu meelest nii, et mis sobib ühele ei sobi teisele. Mina tean täpselt, mis minu puhul töötas, aga teistel selline süsteem ei tööta näiteks. Ja hästi palju on kinni selles, mis inimest motiveerib ja seeläbi ka selles kui tugeva iseloomuga see inimene on. Aga ma arvan, et kõige tähtsam on, et kõht oleks täis ja oleks häid asju täis…värsked ja võimalikult naturaalsed toiduained, kodus valmistatud toit jne. Ja alkohol on tegelikult varjatult kõige suurem kurjajuur, uskumatu kui palju kaloreid võib ühes joogis olla. Ja joo vett, see aitab hoida kõhtu korras, nahka korras ja kuuldavasti pidavat kortse silendama, kui piisavalt vett juua(mitte et sinu vanuses kortsu probleem oleks, aga no nii üleüldiselt). Ja liikuma peab ka, mitte trenn ise ei alanda kaalu nagu mingite vananenud arusaamade järgi alatasa rõhutatakse, trenn toetab kaalulangust ja vormib keha kenamaks. Sa pead lihtsalt katsetama ja leidma endale sobivad kooslused ja süümepiinad, kui midagi läheb plaanitust erinevalt, unusta ära! Ka kaalu langetades/jälgides/tervislikult süües oleme eelkõige inimesed. 🙂

    Ikka edasi! 😉

    P.S. Peale kuute söömise jutt on täielik pullikaka, aga hea soovitus minu meelest on lõunal süüa toekamalt kui õhtul. Et siis lõuna paiku mingi praad ja õhtul supp-salat vms.

  • Avatar
    Vasta Marleen 20. august 2014 at 10:43

    Puuviljad võiks jah ära jätta, kui siis söö apelsini nt.
    Endal mul hetkel kaalulangetamine käsil, palju pole kaotada, kõigest 3kg. Hommikuks sõin keedumuna, teraleiba juustu ja tomatiga, tass kohvi ja 1 klaas apelsinimahla 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaidi 20. august 2014 at 10:30

    Puuviljad sisaldavad samuti palju suhkrut, see on muidugi veidike kasulikum, kui šokolaad, aga samuti suur süsivesikute allikas, mis kõhu ette teeb, kuigi ega ma sp neist loobuda ei suuda 🙂 Umbes pool aastat jälgisin ma lchf ja pmt peale, muna, kala, liha ja mõnede juurviljade ei söönud ma midagi.

    • Avatar
      Vasta M 20. august 2014 at 10:53

      Seda enam sobivad puuviljad hommikusöögiks, sest aitavad kenasti päeva käima tõmmata ning puuviljades oleva suhkru saab päeva jooksul ära kulutatud. Üleüldse maiustamise võiks jätta päeva esimesse ossa.

      Ja vaata, et sa selle tervisliku toitumisega hulluks ei lähe. 😀 Alusta rahulikult ja ära unusta, et sa võiksid korra nädalas endale ühe n-ö patupäeva lubada, kus sa sööd seda rämpsu, mille üle nädal aega isutanud on, sest kui sa pidevalt kõike keelad endale, siis võib keha stressi minna ja sellisel juhul sul kaal ei alane. Üleüldse ma arvan, et sinu puhul piisaks natuke aeroobsest trennist, valge jahu ja suhkru vähendamisest ning üsna kiiresti saaksid oma soovitud tulemuse.

      Ise tegin täna hommikul smuutit (mündilehed, arbuus,keefir, banaan, külmutatud maasikad, jää ja üks lusikatäis mett, et natuke magusaaks muuta).

  • Avatar
    Vasta ninatark 20. august 2014 at 10:29

    Puuviljad oleks smuutina palju paremad 🙂 Ja kui sulle munad tomatiga sel moel ei meeldi, miks sa siis neid mune ei tee omletiks, mille sisse paned murulauku ja lisandiks tomatisalatit ürtide ja oliiviõliga…
    Tegelikult ei ole vastik. Sa pead lihtsalt leidma endale sobivad retseptid ja maitsekooslused. Siis ei tule ka magusa- või saiaisu, sest kui sa saad toidust nii vajalikud ained kui ka emotsiooni, kaovad ka endised harjumused. Küll ma juba tean…
    Vana šokohoolik on rääkinud 🙂

  • Avatar
    Vasta Edith 20. august 2014 at 10:23

    no need puuviljad võid küll sealt ära jätta.. see muna tomati värk on täiesti piisav

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. august 2014 at 10:24

      Nad ei mahugi üldse sisse 😀

    • Avatar
      Vasta Edith 20. august 2014 at 10:24

      ja muna on väga õige asi, mida hommikul süüa 😛

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 20. august 2014 at 10:25

        Miskipärast ei olnud täna kuidagi üldse lööki sellel. Nutsin ja sõin. Homme teen parem munaputru 😀