Kingiloos TESTIN JA ARVUSTAN

kas e-suitsud aitavad tõesti suitsetamist maha jätta?

24. august 2014

Esuitsud.ee pakkus ühele Malluka lugejale välja võimaluse proovida e-sigaretti, et aidata tal suitsetamisest loobuda või seda vähemalt vähendada. Mulle kirjutasid paljud inimesed, aga valisin välja neiu nimega Jessika, kelle kiri oli selline:

Tere!

Alustan sellest, et olen 19-aastane ja suitsetanud 6 aastat oma lühikesest elust, Ehk siis alustasin 13-aastaselt, mitte igapäevaselt küll aga umbes aasta hiljem peaaegu pakk päevas. Jah, endalegi tundub asi hull, aga midagi parata ei ole, sõltuvuse küüsi jäin ja aega tagasi ei keera. See selleks. E-sigaretti olen tahtnud juba tükk aega katsetada, sest hetkel suitsetame elukaaslasega mõlemad pakk päevas ja tore oleks ju ühel päeval sellest jubedusest ka vabaneda. Teeme vahel nalja, et kui muidu lahti ei saa, siis pisipere tulekuga ehk asjad muutuvad. See oleks ainuke motivatsioon, kuid sinna on veel aega. Siiani pole lihtsalt veel plõksu läbi käinud, et maha jätta, pole tahtmist. E-sigareti kohta olen aga nii palju uurinud, et mitmedki on suutnud nii aasta-kahega minna üle nikotiinivaba tubaka peale, ja see vajab katsetamist. Siiani pole raatsinud osta, sest see maksab nii umbes 50 euri odavaim, aga suitsupakk on ju 3 euri. Kohe raha välja käimiseks on sobilikum teine variant. 

Nõnda saigi Jessika proovida e-sigarette ja mul on hea meel näha, et kuigi praeguseks ei ole ta veel suitsetamist maha jätnud, siis ometi on ta seda oluliselt vähendanud. Tema praeguse hetke seis on siis selline:

Sain suurepärase võimaluse proovida e-sigaretti. Olin tahtnud seda juba varem teha, aga nüüd seevõimalus justkui kukkus mulle sülle. Olen kasutanud seda juba peaaegu nädal ja usun, et võin väikse kokkuvõtte teha.
Alustan sellest, et kui ma selle „masina“ kätte sain, olin veidi segaduses.. kuidas seda täita, kuidas tööle panna jne. Väikse googeldamisega leidsin väga põhjaliku kasutusjuhendi ja tegelikult ei olnud seal midagi rasket. Natuke ebaloogiline küll tundus, et käivitamiseks peab nupule vajutama 5 korda ja ise ma küll selle peale ei oleks tulnud.
Tegin ka ühe vale otsuse – valisin kõige kangema, nikotiinisisaldusega e-vedeliku. See aga on liiga kange, hakkab kurku kriipima. Läksin siis uuesti poodi ja ostsin lahjemat ka ning segasin need vedelikud kokku. Tulemus on päris meeldiv – asendab väga hästi tavalist sigaretti.
Mis on aga e-sigareti eelised?
• Ta tõepoolest ei haise. Ebameeldivat suitsuhaisu pole grammigi. Pigem on selline meeldiv aroom, mis hajub üsna kiirelt.
• Oluliselt kergem teha – ei pea selleks välja minema, vaid võib vabalt ka telekat vaadates tõmmata. (Talvel ei peagi enam külmetama)
• Isu väheneb iga päevaga. Kui varem tõmbasin terve paki sigarette päevas, siis nüüd teen kaks tavasuitsu(hommiku poole) + umbes 5 korda e-sigaretti. Loodan, et see ei ole ajutine, sest hetkel ma tõepoolest rohkem ei tahagi ja võiksin seda kogust ka vähendama hakata.
• Ma ise tunnen ka end juba paremini, et ei tõmba seda rõvedat tõrva endale sisse 
Kokkuvõttes on mul väga hea meel, et seda proovida sain, sest ma ei tea, kas ma ise oleksin sellise investeeringu lähiajal teinud. Olen meeldivalt üllatunud, et ma palju vähem teen ja see muutus toimus üsna kohe, kui e-sigareti kasutusele võtsin. Varem ma ei olekski seda uskunud. Võibolla oligi seda eksperimenti vaja, et ma mõistaks, et aga mul ei olegi tegelikult nii palju vaja teha ja ma olen lihtsalt harjumuses kinni.
Seega soovitan väga. Ma ei saa küll kellegile öelda, et see tal samamoodi mõjub aga minul mõjub.

Mul on hea meel, kui inimesed suudavad suitsetamist tänu sellele vidinale vähendada. Ma ise tegin ka vahepeal e-sigaretti, aga mul oli nikotiinivaba versioon (mul on 1 muuseas veel alles, aga laadja ja vedelikud andsin ära. kes tahab ikkagi, siis tulge läbi ja võtke omale). Tahaksin siiski rõhutada, et mina soovitaks üldse igasuguse suitsetamise maha jätta, aga sellest räägin ma mõni teine kord rohkem. Kes tunneb, et tahaks e-sigaretile võimaluse anda, siis siin on teie võimalus.

Esuitsud tahavad kingituse teha ka ühele Malluka blogi lugejale ja kingivad talle 50€ väärtuses kaupa Esuitsud kodulehelt. Kinkekaarti saab kasutada nii päris poes, kui ka netist tellides. Et osaleda, kirjuta mulle kommentaariks, et kaua oled sa suitsetanud ja mis meetoditega üritanud maha jätta. Ühtlasi kliki LIKE esuitsud Facebooki lehele.

kinkekaart-2157899

Muuseas, nad ise loosivad ka praegu enda Facebooki lehel laheda auhinna välja, seega võite sellest ka osa võtta! Ahjaa, ühtlasi on kõikidele Malluka blogi lugejatele pakkumine: saate osta endale H2 mini stardikomplekt + 1 vedeliku hinnaga 15.90€ (tavahind on muidu 28.80€). Kehtib nii epoes kui tavapoodides, koodiks tuleb öelda/sisestada “Mallukas”.

Loe ka neid postitusi!

62 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Greete 1. september 2014 at 12:27

    Ma mõtlesin, et ma ei võta sõna selle kohapealt, aga siis otsustasin, et ma räägin enda loo ka ära.
    Ma suitsetasin päris pikka aega üpris noorena, võisin olla umbes 14(või isegi noorem?!). Tegin suitsu sõpradega, panin vanemate tagant piistu, aga otsustasin, et oma pakki ma ei osta ega tee seda kunagi, sest ma ei taha hakata päriselt suitsetama. Kuni ühel sõbrapäeval kinkis mu parim sõbranna mulle paki suitsu ja mingit muud nodi. Ütles, et ta kingib selle ainult sellepärast, et ma ikkagi saaks aru, et isegi kui mul on pakk suitsu, ma ei pea seda tegema. Mida tegin aga mina, selle paki tõmbasin ära ja edaspidi hakkasin endale üpriski tiheldat ostma suitsu. Mul oli alati pakk taskus ja nii on see siiamaani.
    Oma viimasel alaealise aastal elasin ma mingi perioodi Pärnus. Imekombel tegin ma ainult ühe suitsu sellel ajal. Mul ei olnud ei isu ega tahtmist. Aga tagasi kodulinna minnes hakkas kõik uuesti pihta, ma ei tea miks, sest mul reaalselt ei olnud enam isu, aga ju kool, vanemate suitsetamine, sõprade suitsetamine ikkagi kuidagi tiris selle suitsu jälle minu huulte vahele. Ma isegi ei mõelnud selle peale, et ma peaks maha jätma, suits tahtis mind tegelt siis ise maha jätta. Ma poleks isegi mitte nutnud.
    Aga ma olen üritanud veel isegi. Ma ei teinud kaks kuud mitte ühtegi suitsu, sest ma lihtsalt ei tahtnud enam, mul oli elus kõik nii ilusti ja hästi. Ma olin nii õnnelik ja mul ei olnud isu ja siis tekkis kukkumine, kõik hakkas allamäge minema ja ainukene asi, mis mulle lohutust andis oli suitsetamine. Ma närisin muidu küüsi, aga suitsu tegema hakkasin jäi küünte närimine ära.
    Ja neid pisimahajätmisi on mul olnud ikka päris palju. Proovisin e-sigaretiga, aga kuna see oli mu ema oma, siis sain seda niiöelda proovida kaks nädalat, mil tee koju vanemate juurde viis. Ja ma ütlen ausalt oli hea, suitsu ei tahtnud, pahvisin siis kui tahtsin. Olen proovinud asendada üht sõltuvust teisega, teinud mokatubakat isegi ja aitab ka see, suitsu ei tee, aga lõppkokkuvõttes on mokatubaka tarbimine sama kallis või kallimgi, kui tavaline suits. Suits haiseb rõvedalt, aga no mida ma teha saan, kui mu aju ei saa aru, et kui ma ei taha suitsetada, siis ma ei taha ka küüsi närida, aga midagi ma pean tegema, sest muidu ma olen lihtsalt suur närvipundar ja sõiman kõiki, kõik on halvasti jnejne.
    Ma tean, et väga paljud inimesed ütlevad, et see on mõistuses kinni, et kui on närviline eluperiood, siis aitab suitsetamine, aga ma olen proovinud erinevat pidi oma närve rahustada, aga ainuke, mis aitab, on lõppkokkuvõttes ikka suitsetamine.

  • Avatar
    Vasta Printsess 25. august 2014 at 17:31

    Ma pole mitte kunagi mitte ühtegi sigaretti isegi proovinud, rääkimata suitsetamisest endast. Pole lihtsalt huvi pakkunud, kuigi pakutud on minevikus küll ja küll. Ei tõmba üldse sellised asjad ja olen üpris kindel, et ei kavatse kunagi suitsetama hakata, samuti pole mul mingit tahtmist seda isegi lihtsalt proovida 🙂 Mu ema oli samasugune, oma eluajal ei suitsetanud ta mitte ühtegi sigaretti.

  • Avatar
    Vasta A. 25. august 2014 at 12:59

    Kusjuures ma tegin alates 16 – 23 paki päevas ja jätsin kohe päris ausalt koheselt maha, kui vaatasin ära Allen Carr’i – Easyway to stop smoking, see on isegi youtubes üleval. Ka mu mees, kes toona tundus juba et on ahelsuitsetaja jättis samuti peale selle vaatamist suitsu maha. Mäletan, et viimase suitsu tegingi seda dokumentaali vaadates – seal isegi öeldakse, et võid rahulikult teha, kui vaatad.

    Tundub üpris absurdne aga nagu loor oleks silme eest tõstetud, kui ära vaatad. Igaljuhul soovitan proovida ! Proovisime ka plaastreid ja nätse ning isegi neid paganama valusaid kõrva nõelu – ainuke asi mida nad tegid, olid valu kaks päeva.

  • Avatar
    Vasta Heidi 25. august 2014 at 12:45

    Hei!
    Olen 19, ise ei suitseta. Küll teeb seda aga mu ema. Olen terve oma teadliku elu üritanud selle vastu “võidelda”. Mäletan, et tegin mitmeid erinevaid plakateid ja protesteerisin ja jonnisin ja mangusin ja mida kõike iganes, et ta suitsust loobuks. Meenub ka seik, kuidas lõikasin pakis olevad suitsud lühemaks.. Päris naljakas on tagantjärgi mõelda sellele. Ometi olenemata mu ponnistustest, ei ole ta suutnud/tahtnud seda maha jätta. Kõige rohkem kardan ta tervise pärast, sest ta on juba 50+ ja ehk on praegu kõige viimasem aeg see maha jätta. Lisaks muidugi pidev suitsuhais korteris. Lootus veel on, et ehk kui majja tuleb esigaret, olukord muutub.

  • Avatar
    Vasta PM 25. august 2014 at 09:44

    Lugu lühike. Suitsetasin ca 8 aastat, proovisin e-sigaretiga vähendada, kuid see hoopis suurendas sõltuvust, kuna igalpool ja koguaeg sai teha. Sain triibud ja peale seda pole ühtegi suitsu teinud, möödas viis kuud ja mõtlen miks üldse nii kaua seda jama tõmbasin. Tervis ja enesetunne on super 🙂 Minu järsust loobumisest motiveerituna jättis mees ka päeva pealt maha. Raha jääb rohkem alles ning tervis parem. Kui ikka tahta pole võimatu suitsust loobuda ja need e-jurad on pullikaka.

  • Avatar
    Vasta Lenks. 25. august 2014 at 08:15

    Maha jätmiseks e-sigarett on jällegi uus pahe. Mõni närib kommi,mõni õgib,mõni uputab end e-sigaretiga. 🙂
    Ehk siis,e-sigarett on muide aeglane kopsu uputamine . Niiet,olulist vahet pole,millise suitsuga sa end kahjustad. Mitte,et ma moraali loeks. Ise olen suitsetaja. E-suits pole minu teema siiski. Olen proovinud. Ei ole sama.
    Maha jätmine on mõttes kinni. On ka küllaldaselt neid,kellele on füüsiliselt raske ja võõrtusnähudki karmid,justkui oleks tegu kangema sõltuvusega. Aga on neid,kellel on füüsiliselt tšepuha,aga vaimselt raske. Ikka on harjumus. Bussi oodates,telefoniga vesteldes,hommiku kohvi juues jms. Selle harjumuse ongi psühhiline. Mis on märksa keerulisem. Noh,nagu enamus sõltuvused-haigused. Vaimne pool on keerukam ,kui füüsiline.
    Isa suitsetas mul üle 40.aasta. Kuni infarktini. Siis loobus päevapealt. Mitte sihilikult.Lihtsalt haigus rabas ta nii ära,et ei tulnud mõttesegi enam suits ette panna. Küll aga jäi talle harjumus hommikuti trepile minna ja istuda seal mõni minut. Nii tegi mitu aastat lausa. Korra oli tal siiski läbi käinud mõte uuesti proovida,aga arvestades,et pärast infarkti ja 2te südameoppi avastati ka kopsu-kokk,kus kops on laienenud ning on suuteline iseseisvalt hapniku tootma vaid 1/3ndik kopsust,siis mattis mõtte kiirelt maha.

    Nendest,kes minu tutvus/töörindkonnas e-sigaretti kimuvad,ei ole suitsetamist maha jätnud. Mõningad on teinud seda ajutiselt,mõningad üldsegi mitte. Sest tõsisel suitsetajal jääb ikka midagi vajaka. Teangi ligi 12-13st 2te,kes tavasuitsu teevad tõesti “pühapäeval”. Jutt ei käi muidugi 17-19,aastatsest teismelistest,vaid märksa vanematest inimestest,pikema staašiga.
    Ah jah,e-sigarette enamus on tellinud omale siiski väljaspoolt eestit.Kvaliteetsem.Odavam ja vastupidavam.

    • Avatar
      Vasta Karel 25. august 2014 at 10:27

      Vaimse sõltuvuse osas olen täiesti nõus. Endal õnnestus peale ca. 10 aastat suitsetamist päevapealt maha jätta. Ca. 4 aastat läks kõik hästi, aga siis hakkas jälle kummitama. Nii, et ka pool aastat peale loobumist pole midagi kiidelda, võib vabalt tagasi langeda 🙂
      Mis uut pahet puudutab, siis kõik sõltub eesmärgist. Nt. minu eesmärk ei olnud kunagi loobuda. Mulle on e-sigaret maitsvam, mugavam ja oluliselt vähem kahjulik alternatiiv pärissigaretile. Teadlikult. Teistele jälle vahend täielikult loobumiseks.

      Vajaka jäämise koha pealt niipalju, et kõik jällegi suhteline. Oleneb inimesest, e-sigaretist ja vedelikust. Meil on küllalt 40-50 aastaseid pika staažiga kliente, kellel selliseid probleeme pole. Isegi üks 70+ sümpaatne härrasmees 🙂

      Kommentaari esimene osa on aga päris kummaline. Mis asi on “kopsu uputamine”? Ja on ikka vahe küll, kohe päris suur vahe. 4000+ kemikaali (millest paljud tõestatult kahjulikud) vs. 4-5, mille kahjulikkust pole tõestatud (vaatamata uuringutele). Kui mitte lugeda nikotiini sõltuvuse tekitamist kahjulikuks.
      Muidugi – mitte midagi teha on kahtlemata kõige tervislikum. Aga teatud kogustes on vesi ja õhk ka mürgised 🙂

  • Avatar
    Vasta Nam 25. august 2014 at 03:14

    Neid kommentaare lugedes pean tõdema,et mul on ikka vaga vedanud,et mul pole iseloomu kergelt sõltuvusse jääda. Jah, suitsetasin kaks aastat, kui enamasti selleparast,et olin ümbritsetud inimestest ,kes kimusid suitsu igal võimalikul hetkel. Tekkis tobe harjumus. Nüüd pole suitsetanud pea aastat ja noh juba paljas mõte suitsust ajab iiveldama. Väga kerge oli maha jätta,päevapealt, ei mingit probleemi. 🙂

  • Avatar
    Vasta A 24. august 2014 at 22:03

    Hakkasin suitsetama 17aastaselt, seda enamasti suitsetajate seltskonnas. Kui olin üksi, siis suitsetasin vähem. Kulus umbes pakk nädalas, hullu sõltuvust ei olnud, aga süümekad olid ikka ja tahtsin loobuda. Peo ajal ja alkoholijoobes võis vahel minna siiski pakk õhtu jooksul, aga ega ma ainult üksi suitsetanud, teised küsisid ka suitsu. Suitsetasin umbes 3 aastat, siis jätsin maha. Mahajätmine ei olnud raske, kuna sõltuvus oli niivõrd väike. Niipea kui alkoholi tarbisin, tuli aga suitsunälg, kainelt ajas suitsuhais südame pahaks. Lõpuks murdusin ja tegin purjus peaga suitsu. Tundsin jälle süümekaid, kuigi kaine peaga suitsupaki poole ei haaranud ja ise ka suitsu ei ostnud (küsisin peol sõbranna või mehe käest). Tegin siis nikotiinivaba vesipiipu ja e-sigaretti, mis olid päris meeldivad ja aitasid tõesti mitte suitsetada. Nüüd on seis selline, et kui olen joonud ja suitsetajate seltskonnas ja tuleb isu peale, siis ei hakka endale keelama, ma tean, et mul see asi kontrolli alt ei välju, kainena ei kannata ma ju suitsetamist silmaotsaski (ei ole kunagi meeldinud kainena suitsu teha, tegin pigem moe pärast alguses). Paar suitsu iga paari kuu tagant ei ole maailmalõpp minu jaoks. Olen proovinud nikotiiniga e-sigaretti ka (kellegi teise oma), aga mind ajas see kohutavalt köhima, ma ei suutnud seda alla tõmmata. Kui mul on parajagu nikotiinivaba e-sigareti või vesipiibu tegemise võimalus, siis eelistan seda iga kell päris suitsetamisele.

    Loosis osalemine mind ei huvita, tahtsin lihtsalt oma suitsetamiselugu jagada, ehk on veel mõni pühapäevasuitsetaja siin.

  • Avatar
    Vasta L. 24. august 2014 at 21:54

    Kurb lugeda, et lapsena hakatakse suitsetama ja pärast on raske sellest pahest lahti saada. Veel kurvem, kui isegi raseduse ajal ei suudeta loobuda.

    Ma olin ka 13-14, kui oma esimesed suitsud tegin. Veerand suitsu korraga ehk tõmbasime sõbrannadega ühe suitsu mitme peale ära. Aga siis ükskord tahtsin lahe olla ja tõmbasin poolteist suitsu ära ning pidin hinge heitma. Mul hakkas nii paha, et olin paar tundi teovõimetu. Pärast seda pole tahtnud enam suitsuhaisu ka tunda.

    Mees suitsetas meie suhte 3 esimest aastat, enne seda ka 5-6 aastat. Minu juuresolekul suitsetas mõnel üksikul korral kuskil koosviibimistel, muidu säästis mind ja kodus ei tõmmanud kunagi. Kui pereplaneerimine aktuaalseks muutus, siis jättis suitsetamise päevapealt maha. Ei asendanud seda ühegi teise asjaga. Ta tundis veel mitu aastat suitsuisu, eriti pingelistel tööpäevadel, vahepeal kurtis, kui raske on endale kindlaks jääda, aga tahtejõudu tal oli. Tänaseks on suitsuhais ka temale vastumeelne ja ma usun, et suitsetajat temast enam ei saa. Suitsuprii on ta olnud nüüd seitse aastat.

  • Avatar
    Vasta Liis 24. august 2014 at 20:50

    Ma olen elu jooksul (olen 28a) paar mahvi proovinud suitsu ja see oli nii jäle, et rohkem ei tahtnud. Mees suitsetas kui tutvusime ja veel mõned aastad peale seda ka, aga kui hakkasime esimest laste planeerima, siis jättis maha. Suitsuhais on lihtsalt rõve ning kuskil poe ees suitsupilvest läbi kõndimine, eriti veel koos lastega, on topeltrõve.

  • Avatar
    Vasta Kris 24. august 2014 at 20:46

    Oot, e-sigaret oma 50 eur , see nagu kallis aga 3eur igapäev paki eest välja käija pole üldse kallis ? O.o
    Ise ei kannata üldse suitsu , tõmbasin kui pubekas olin prooviks aga ei langenud selle küüsi. Mees aga väga pikalt tarbinud , isegi varjas seda minu eest mõnda aega aga nüüd..ostis e-sigareti ja teeb seda ja ütles , et täitsa aitab, ei taha üldse tava suitsu enam ja mulle meeldib, et seda rõvedat haisu ka enam pole.

    • Avatar
      Vasta Jessika 25. august 2014 at 12:45

      Heh, ma ju kirjutasingi et 3 euri KORRAGA välja käia on odavam kui 50 euri.

  • Avatar
    Vasta kaija 24. august 2014 at 20:34

    Mulle on alati suitsetada meeldinud, pause on ka päris mitu olnud.Radedaks jäädes jätsin päeva pealt ilma probleemideta maha ja nüüd juba pole vist 2a teinud ja ei hakka ka tegema. E-sigaretti hea popsutada 🙂

  • Avatar
    Vasta Merru 24. august 2014 at 20:21

    mina olen suitsetanud juba 5 aastat, See number ei ole vb nii suur võrreldes mõne teisega , aga kuna ma alustasin juba 14.- 15 aastaselt, on see ikka jube küll. Alguses mõjutasid sõbrad ja tuttavad ning pidid ju ennast ikka tõestama. Kui vanemas eas mõistus pähe tuli, oli juba liiga hilja, et maha jätta. Selleks peab olema palju tahtejõudu ja iseloomu, mida minul kahjuks pole. Ikka ja jälle korrutan endale, et see on viimane 😀 Eriti raskeks teeb see, et elukaaslane ka suitsetab. Loodan, et kui mõtted lähevad perekonna loomisele, siis on piisavalt motivatsiooni, et maha jätta 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. august 2014 at 20:34

      See on täielik müüt, et suitsetamise mahajätmine on raske 🙂 Proovi seda, et selle asemel, et endale keelata suitsetamist (sest sa keelad endale midagi, mida sa tahad teha) tee parem endale selgeks, miks sa EI taha suitsetada. Seejärel lihtsalt loobu ja iga kord kui suitsunälg tuleb, siis selle asemel, et öelda endale, et sa EI TOHI seda teha, ütle parem, et väga hea, et sa enam ei tee, sest sa oled nüüd ju mittesuitsetaja 🙂 Nii lihtne see ongi.

      • Avatar
        Vasta meow 26. august 2014 at 23:55

        Käisid vist Henry koolitusel? 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 27. august 2014 at 09:59

          mhm

  • Avatar
    Vasta Liisa 24. august 2014 at 20:08

    Vauuu, te kõik olete alustanud suitsetamist lapsena… ja nii suurel osal on ka lapsed olemas, kuigi enamik on teist 20. aastate alguses/keskel. Correlation?

  • Avatar
    Vasta Erts 24. august 2014 at 20:02

    Mina olen ka tohutult pikalt oma lühikese elu jooksul suitsetanud, nii on and off kuskil 6 aastat. Tahaks tohutult loobuda, aga ei ole motivatsiooni. Vabandan end alati välja sellega, et “no aga suitsunurgas on ju parimad jutud” ja muu säärasega. Olen püüdnud maha jätta, tegin ka mokatubakat, aga see tundus naisterahva jaoks veelgi koledam variant olevat. Lisaks üritan aktiivselt spordiga tegelemist taastada, arvan et ilma suitsuta oleks see palju kergem. Seega tahaksin väga e-sigaretiga proovida, kuna sellega saab ju suitsunurka huvitavaid jutte rääkima minna ja ka muud seesarnast teha, lisaks säästab kopse ja võhma. Põhjus, miks ise seda endale veel soetanud on lihtne – raha.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. august 2014 at 20:35

      Suitsunurgas võib ju ka suitsetamata kaasas käia 🙂

  • Avatar
    Vasta Meh. 24. august 2014 at 19:43

    Suitsetanud olen nüüd juba 12 aasta, see tähendab et pool oma elust :/ . Ma jätsin suitsetamise maha , kui esimest last ootama jäin .. seda ajutiselt – kuskil 1,5 aastaks.. Kannatasin päris tugeva depressiooni ja stressi all ning hakkasin uuesti suitsetama ning mitte 4-5 suitsu päevas, vaid mul läks 2 pakki päevad ning ei tõmmanud just lahjat suitsu ( mul ei lähe eales meelest, kuidas tõmbasin punast Marlborot ja seda 2 tk’i üksteise otsa ) ja uuesti jätsin maha teise rasedusega, päeva pealt ( vahe 6 aastat ) ning seda samuti kuskil 1,5 aastaks. Viimased 4 kuud olen jälle hoolega suitsetanud sest olen lastega üksi ja aeg on stressirohkem, aga pärast iga suitsu lõppu mõtlen et homme ma enam ei tee : see hais ja kehv enesetunne, mis suitsuga kaasnevad . Väga kohutav eeskuju lastele.. :/ Millegi pärast järgmisel päeval haarab käsi uuesti suitsu järgi.
    Loomulikult olen ma üritanud nüüd ka loobuda, hakkasin trenni tegema, aga suitsetamine ei takistanud trennitamast .. ja nii siis ongi läinud – Iga õhtu lähen magama mõttega, et järgmisel päeval ei ühtegi, aga päev läheb siiski luhta. Ehk on homme parem päev … 🙂

  • Avatar
    Vasta C 24. august 2014 at 19:20

    Ise olen suitsetanud 8 aastat juba.
    Vahepeal proovisin ka esigareti. Aga no, et selle abil maha jätta? Ma ainult seda tõmbasingi, tegin rohkem seda kui tavalist suitsu oleks teind.
    Õhtuti see mul aint näpus oligi ja järjest tõmbasin. Ei ütleks, et see suitsetamist vähendas. 😀
    kuigi jah, endal ja perekonnal oli parem ikka. Ja endalegi hakkas see suitsuhais vastu lõpuks.
    Aga nüüd jälle tavalise suitsu peal, sest esigaret läks katki ja lihtsam oli jälle tavalist suitsu osta.
    Ja veidi nooremana olen üritanud maha jätta sifkade söömise abiga. Aga no kaua sa ikka viitsid järada neid? Aga vähemalt oli tegevust ja suitsrtamine ei tulnud meeldegi siis.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 24. august 2014 at 19:13

    Olen suitsetanud vahelduva eduga pool oma elust, ehk siis 14 aastat, suitsetama hakkasin samamoodi 13 aastaselt. Lapseootuse ajal olen maha jätnud, aga nii kui laps suurem ja tissitamist enam ei toimu olen vana harjumuse juures tagasi. Üldiselt kipub see nii olema, et lähed esimest korda peale rasedust/sünnitust/tissitamist välja, võtad napsu ja siis ei jää see suits ka kuhugi ja hakkabki jälle pihta. Iga kord kui mõte maha jätta, hakkan iseendale vabanduseks ütlema, et noo kuule, väljas peol sa ei käi ( 2-3 korda aastas ), ei osta ka endale eriti midagi, välja sööma ka ei pääse, sest pole lapsehoidjat, et las sul olla ka üks asi mida endale lubada ja nii lähebki jälle üks aasta. Kuid tahaksin väga-väga e-sigaretti, et suudaksin maha jätta, nii enda kui oma pere pärast.

  • Avatar
    Vasta elex86 24. august 2014 at 18:55

    Mina suitsetasin tavasuitsu 11 aastat. Ilma, et ma oleksin üritanudki kunagi seda maha jätta. Ühel päeval andsin lubaduse ja pidin sellest kinni pidama. Loobusin tavasuitsust päeva pealt ja asendasin selle e-sigaretiga. Vedelik on sees ka nikotiinivaba.
    Nüüdseks olen e-suitsu tõmmanud aasta ja kolm kuud ning seejuures ei ole tavalist suitsu kordagi tõmmanud. Mis ma oskan õelda.. Üks sõltuvus on asendunud teise sõltuvusega. Mis teha 🙂 Kui siin midagi muud positiivset ei ole, siis vähemalt see on positiivne, et raha kulub kordades vähem. 😀

  • Avatar
    Vasta Maris 24. august 2014 at 18:46

    Umbes 8 aastat (alustasin umbes 2-mneselt ja samamoodi nagu Jessika, alguses pigem nagu pühapäevasuitsetaja ja hiljem koguses suurenesid). Olen tahtnud ammu suitsetamist maha jätta kuna tunnen, et ei ole enam lihtne teha sporti. Kui käisin põhi-ja kekskkoolis oli kohustuslikud kehalise tunnid kus tegin kõvasti kaasa ja pidevalt treenimine ei olnud raske. Nüüd kus keskkool läbi on paari aastaga juba raskeks läinud tavaline trepist üles kõndimine kõrgemale korrusele. Olen proovinud e sigaretti ja isegi mingid akud on alles, aga lihtsalt kuna jupid ja vedelikud ka suht kallid siis läksin taas tavasuitsule üle. Mingi vahe tegingi ainult e sigaretti ja kui keegi kutsus välja tavasuitsu tegema, keeldusin, kuna mul ei olnud enam reaalselt isu. Tahaks seda tunnet tagasi 🙂

    • Avatar
      Vasta Maris 24. august 2014 at 18:47

      12-mneselt *

      • Avatar
        Vasta Jessika 24. august 2014 at 19:07

        Minu arust ei ole jupid väga kallid.. nende hinnad ka vaikselt langevad, soovitan sul uurida netist 😉 Kokkuvõttes tuleb ikkagi odavam kui pidevalt kallinev suitsupakk.

  • Avatar
    Vasta Sirly 24. august 2014 at 18:38

    Ohjah…
    Esimesed suitsud läksid juba enne 10 saamist. Peale seda mõnikord ka. Kui olin 13 siis langesin korralikult lõksu ja teen siiani suitsu. Praegu olen 21.
    Maha olen igatepidi üritanud jätta. Asjaolude sunnil mitu nädalat suitsust eemal ja siis jälle tegema. 14. aastaselt suutsin kuu ilma olla ja esimese suurema probleemi korral läks jälle suits ette. Hiljem olen ka üritanud hästi lahja suitsuga maha jätta (oli see Kent one kui õigesti mäletan) kuid kui see plokk oli otsas ostsin jälle oma harjumuspärast. Millalgi proovisime elukaaslasega koos maha jätta kuid suitsu osta oli odavam, kui uusi nõusid (pluss need närvid mis me üksteisel ära sõime sellega). Raseduse ajal ei teinud aga enne seda läks pakk punast päevas. Peale lapse sündi, kui selgus, et laps on haige ja ma koju läksin siis autost välja astudes oli esimene asi mehele : anna suitsu. Siis tõmbasin kodus olles või haiglas, kui laps magas ja sai välja minna. Nüüdseks on laps pea 2a. ja mina juba pool aastat konkreetselt üritan maha jätta kuid üle nädala ilma ei suuda olla. Siis ikka kas harjumusest või omast lollusest see 1 pakk tuleb osta. Siis kas veel 1 pakk või nädal ilma ja jälle otsast peale.

    Tahaks küll maha jätta kuna ja ammastele mõjub halvasti kuid eelkõige ei taha ma, et mu laps teaks, et see ongi emme lõhn.

    • Avatar
      Vasta Sirly 24. august 2014 at 18:43

      Ahjaa.
      Kunagi sai proovitud nii plaastreid kui ka nätsu. Isegi mingit randme siseküljele määritavat kreemi.

  • Avatar
    Vasta Mari 24. august 2014 at 18:29

    Oeh, mina olen 24 aastane ja olen suitsetanud juba 11-12 aastat. Neis esimesed kaks aastat oli nii vahelduva eduga, sest siis polnud ju ka raha nii, et endale pakk osta..
    Alles hiljuti hakkasin vähendama suitsukogust- tavaliselt läks pakk päevas aga nüüd saan kaks päeva ühe pakiga hakkama- vahel ka natuke kauem.
    Suitsetamist olen tahtnud maha jätta üsna mitmed korrad. Korra ka õnnestus ja räägin nüüd sellest lähemalt.
    Olin 18 aastane, kui rasedaks jäin. Ja tunnistan ka ausalt, et tegin terve rasedus aja suitsu ja selleks koguseks oli ka pakk päevas. Aga nii kui see pisike, IMEILUS titabeebi mu kõrval oli- ei suutnud ma peale tema millestki mõelda. Suitsuhais ajas mind juba iiveldama..
    Aga möödusid kuud ja läksin sõpradega välja ja kõik suitsetasid ja siis tärkaski mõte, et miks mitte see üks suits teha.. Ja nii ma siis tegin selle ÜHE ja SAATUSLIKU suitsu.. Järgmisel päeval oli juba ”suitsuisu” nii suur, et ostsin paki.. Ja esimesed kaks kuud olin ”salasuitsetaja” sest ma ei tahtnud, et mul ema teaks, et hakkasin uuesti tegema. Sest ema oligi just õnnelik, et sain sellest pahest lahti..

    Tegelikult ka peale seda korda on mitu korda olnud soov mitte suitsu teha aga peale päeva-kahte annan järgi ja ei saa ilma- ise mõtlen küll, et issver- milline nõrguke ma ikka olen, et ei suuda suitsule EI öelda.
    Minu vend tegi ka kuskil paki päevas.
    Ostis endale esigareti ja tegi seda kolm-neli kuud ja siis läks esigaret katki ja uut ta ei raatsinud osta ja nii saigi tema oma suitsetamisest jagu. Kusjuures nii kui esigareti ostis, siis enam tavalist suitsu ta üldse ei teinud.
    Pärast avastas, et need vedelikud mis ta ostis, olid nikotiinivabad algusst peale ja naeris, et kui kerge on lahti saada sellest. 😀
    Mingi aeg unustasin, et see tal katki läks ja küsisin seda omale, et ise ka hakata seda tegema, sest olen sõbrannalt proovinud ja nii kui seda teha siis ei tahagi päris suitsu. 🙂

    Aga samas jah, see esimene ost on nii kallis ja sellist raha ei taha välja käia.
    Ja mina siiani tõmban salasuitsu.

    Maha jätta tahakski laste pärast. Sest suitsetamine on juba neile ju eeskujuks, kuigi seda ma ei taha.
    Soovin südamest, et minu lastest ei saaks suitsetajaid ja loodan, et võtan ennast ükskord kokku ja saan sellest pahest lahti.
    Suitsetamisest jääb vastik maitse suhu ja haisust ei hakka ma üldse rääkimagi.

  • Avatar
    Vasta Gertu 24. august 2014 at 18:14

    Tere. Alustasin suitsetamisega siis kui olin 11. Järgmine kuu saan 23. Väike matemaatiline tehe näitab, et olen suitsetanud 12 aastat. Issand ma kujutan ette kui rõvedad mu kopsud võivad välja näha. :S Olen üritanud suitsetamist maha jätta päris mitu korda aga kahjuks tulutult. Raseduse ajal tegin umbes 5 suitsu päevas ja alati kodus, sest ma tekkisin iseendale tülgastust, rase naine ja suitsetab. Aga ma arvan, et ilma suitsuta oleks ma täitsa jube närvipundar olnud. Alates lapse sünnist ei teinud ma kaks kuud suitsu. Mul lihtsalt ei tulnud see mõte pähegi. Aga siis tekkisid lapsel koolikud, pidev öine nutt vähemalt tund aega järjest murdsid mu ja sirutasin jälle suitsude järgi. Siiani nean seda päeva maapõhjani. No mille kuradima pärast oli seda vaja?? Siis mingi aeg mõtlesin et ostan endale e-sigareti. Sain seda kasutada umbes nädal ja siis ta lihtsalt andis otsad. Mäletan et e-sigaretti tehes ei läinud mulenam pakk päevas, umbes pool pakki jäi ikka alles. Ma väga tahaks maha jätta aga mul on vaja seda n.ö “asendust”. Ma arvan, et üks korralik e-sigaret suudaks seda asendada ja aidata mind sammuke lähemale suitsetamisest loobumiseks.

    • Avatar
      Vasta SK 24. august 2014 at 18:28

      🙁 kole jutt lapse seisukohast. Kui vana laps nüüdseks on?

  • Avatar
    Vasta Mammu 24. august 2014 at 18:04

    Mina ise ei suitseta, aga mu ema suitsetab juba 20 aastat. Kõige ulmelisem püüe lõpetada oli siis , kui ta näris kustukummi, et mitte suitsu teha 🙂

  • Avatar
    Vasta Li 24. august 2014 at 17:56

    Ma olen 24 Aastane ja olen suitsetanud kaheksa aastat, pikemaid pause on olnud kaks korda. Esimene kord poolteist aastat esimese rasedusega ja teine kord aasta teise rasedusega. Päevas läheb natuke üle poole paki.
    Olen proovinud maha jätta, aga paari päeva pärast on suitsu nii suur, et annan alla. Tunnistan ausalt, et olen nõrk naine.

  • Avatar
    Vasta Kadi 24. august 2014 at 17:43

    KUi tahad suitsetamisest loobuda, siis tõesõna pole mõtet sul e-sigaretti tõmbama hakkata.Esiteks sellepärast, et sa tegelikult ju ei loobu suitsetamisest ,vaid asendad ühe mõnuaine teisega. Peale selle tekitad endale ka uue sõltuvuse. E-sigareti tõmmates tõmbad sa endale mingi koguse keemilist lahust kopsudesse , mis võivad sul tekitada igasuguseid toredaid tervisehädasid ja reaktsioone, mis kaugel tulevikus võivad sulle valusasti kätte maksta.
    Aga kui on tõesti suur soov suitsetamist maha jätta , siis tasub lugeda ainult üht toredat raamatut .
    http://www.apollo.ee/lihtne-viis-suitsetamisest-loobumiseks.html
    VÕin käsi südamel öelda, et see raamat tõesti aitab. OLen ise seda raamatut korduvalt lugenud ja vajadusel loeksin veel. MInu töökaaslased ja sõbrad on tänu sellele suitsetamisest loobunud.
    Minu mõte pole seda raamatut pähe määrida nagu mingi jehoova tunnistaja piiblit, mina soovin lihtsalt aidata teil kõige kergemal viisil saada lahti kuradist, mis aitas nii mind kui ka väga paljusid teisi inimesi.

    • Avatar
      Vasta meow 24. august 2014 at 18:14

      Minul on see raamat. Ei aitanud midagi. E-suits on ka, kuu aega tõmbasin ja siis sattusin tavasuitsu otsa tagasi. Olen jah nõrk. Olen 26 ja staazi on 8 aastat (ohhh, appi!)

    • Avatar
      Vasta Karel 24. august 2014 at 19:18

      Raamatu osa ei kommenteeri, aga muus osas tahaks küll sõna sekka öelda.
      See “mingi kogus kemikaale” mis “võib terviseprobleeme tekitada” on tegelikult juba ammu päris põhjalikult läbi uuritud ning teada.
      Evedelik koosneb reeglina järgnevatest ainetest:
      Propüleenglükool – kasutuses toiduaine- ja ravimitööstuses
      Taimne glütseriin – kasutuses toiduaine- ja kosmeetikatööstuses
      Vesi
      Maitse/lõhnaained – toideainetööstusest
      Nikotiin (saab ka ilma) – tekitab sõltuvust, suures koguses mürgine. Inhaleerides satub vereringesse ca. sama palju kui süütamata sigaretti tõmmates. Kahjulikku mõju pole seni tuvastatud. Samas on see ka tavasigareti üks süütumaid komponente.

      Erinevalt Eesti ajakirjanduses ilmuvatest kummalistest hirmujuttudest on e-sigarettide mõju uuritud tegelikult juba päris korralikult. Ning päris mitme riigi (nt. USA) ravimiametid on need ohutuks tunnistanud ja vabamüüki lubanud.
      Siin on hunnik viiteid uuringutele:
      http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm

    • Avatar
      Vasta Km. 24. august 2014 at 22:28

      Ise ei ole suitsetaja olnud ja luban endale, et ei hakka samuti, kuid selle raamatu tõhusust julgen kinnitada. Nimelt mu isa, kes oli aastakümneid ahelsuitsetaja (alustas u 13-aastaselt) sai sõltuvusest jagu just tänu sellele raamatule oma viiekümnendates eluaastates. Varem oli püüdnud maha jätta, kuid asjatult, ilma suitsetamata suutis olla vaid loetud päevad ning see oli nii talle kui ka lähedastele ülimalt närvesööv (lähedastele, kuna nikotiininälg muutis niivõrd närviliseks). Selle raamatu lugemine aga tekitas mingi selle “klõpsu” vist, millest suitsetajad räägivad ning tänase päevani ehk juba paar aastat pole isa ühtegi sigaretti tõmmanud. Jah, vahel ütleb, et isu on (enamasti siis, kui on alkohoolseid jooke tarbinud), kuid tahtejõud käib nüüd sellest üle.

    • Avatar
      Vasta Diana 25. august 2014 at 09:22

      Olen Kadiga nõus,
      Ise suitsetasin 11 aastat ja lugesin läbi raamatu ” Lihtne viis suitsetamisest loobumiseks” , maha jätsin päeva pealt, nüüdseks pole 1,5 aastat suitsetanud.
      E-sigaret on täiesti mõttetu asi, see tekitab uue sõltuvuse, mul on palju tuttavaid kes kasutavad e-sigaretti, algul teevad tavalist suitsu vähem, kuid hiljem suitsevad tavalist suitsu ikka vanaviisi, kuid siis veel lisandub sinna otsa veel e-sigaret mida kimutakse igal võimalusel.

      • Avatar
        Vasta Karel 25. august 2014 at 10:04

        Kõik on suhteline ja inimesed on erinevad.
        Ma ei liigitaks midagi kategooriliselt mõttetuks paari tuttava kogemuse põhjal. Minu tutvusringkonnas näiteks hoopis teistsugused kogemused 🙂

  • Avatar
    Vasta maali 24. august 2014 at 17:36

    E-sigarettide suhtes olen reserveeritud seisukohal pärast seda, kui lugesin ühest blogist (ei mäleta enam lehte), kuidas mingil neiul see südameprobleeme tekitas. Ei taha asjatut paanikat tekitada, aga pärast seda mina lihtsalt ei taha seda proovida ka mitte.

  • Avatar
    Vasta Edith 24. august 2014 at 17:36

    nii palju kui mina kõrvalt olen näinud, siis lähevad inimesed ikka tagasi tavalise suitsu peale.. aga vbl neil pole piisavalt tahtejõudu ka 😀

  • Avatar
    Vasta Andra 24. august 2014 at 17:34

    Ma arvan, et teist sellist kimurit, nagu mina, siia lehele ei satu. Olen suitsetanud 20 aastat, ja tunnen, et peaks vist hakkama loobumisele mõtlema. Eriti kuna päevas läheb pakk ära. Selles ajavahemikus on muidugi ka paar suitsuvaba aastat olnud. Nii et jah,aeg on hakata midagi muutma, seega tuleb endale e-sigaret hankida. Nii mõnelgi tuttaval juba on see ja nad paistavad rahul olevat.

  • Avatar
    Vasta Karin 24. august 2014 at 17:33

    Tavasigareti tõmbamise lõpetasin umbes 6 kuud tagasi ja nüüd teen järjepidevalt e-sigaretti ja tavasigareti juurde tagasi üldse ei kipu – korra proovisin mehe suitsust mahvi ja see oli nii rõve, et kaotas igasuguse huvi ja mõeldavad vabandused ala “peo ajal tõmban ikka suitsu”. Suu täitus nii rõveda haisuga mis tükk aega minema ei läinud, samuti kui viibin suuremas suitsetajate ringis siis nina muutub seest nii imelikuks ja tuimaks, et imestan, kuidas üldse seda suutsin tõmmata. Aga e-sigareti mahajätmine tundub veel keerulisem – kui muidu suitsetades mõtled, et ei viitsi rõdule külmetama minna, siis e-sigaretiga ju sellist muret ei ole, popsutad toas.. aga tulevikus näen end kindlasti täiesti nikotiinivabana.

  • Avatar
    Vasta Silvia 24. august 2014 at 17:32

    Suitsetanud olen nii umbes 9 aastat (häbi mul olgu) ja maha olen üritanud jätta nii päeva pealt , kui ka suitsu koguseid vähendades , aga nagu näha siis pole sellest siiani tolku olnud , sest mul peres teevad nii mitmedki inimesed suitsu ja ma ausalt tahaks seda jubedust maha jätta , aga ma lihtsalt ei suuda , seega oleks sellest kinkekaardist oioi kui palju abi , sest siis ma saaks ka endale selle toreda vidina soetada ja tõmmata seda mitte tubakat ja tõrva mis mu kopsud ära hävitavad 😀

  • Avatar
    Vasta maali 24. august 2014 at 17:31

    Olen olnud suitsetaja, ent enam ei suitseta. Nendele, kes soovivad loobuda, soovitaks proovida järjest lahjema tubaka (nt choice’i rullimistubakas) peale minna, siis hakkab tavalist sigaretti tõmmates rõve. Seejärel tuleks üritada päevas aina vähem teha ja siis jätta mõned päevad vahele ning peagi on juba see lahjem suits ka rõve ning ei tahagi nagu enam midagi suitsetada.

  • Avatar
    Vasta Kadi 24. august 2014 at 17:27

    Ma just sain 20 ja olen 7 aastat suitsetanud.
    Olen püüdnud mitu korda maha jätta, aga no nõrkushetked tulevad. Ehk esigaretiga oleks teine lugu. Olen mõelnud, et ostaks selle, aga pole jõudnud kunagi selleni.
    Nii, et choose me 😀

  • Avatar
    Vasta Reet 24. august 2014 at 17:26

    Ma alustasin suitsetamist 14. aastaselt. Kokku on pigi sisse tõmmanud 11 aastat. Kui jäin rasedaks oli maha jätmine väga raske. Tõmbasin paki päevas ja seltskonnas veel rohkemgi. Vähendasin koguseid ja lõplikult suutsin maha jätta siis kui käimas oli 4 raseduskuu. Kui juba olin piisavalt kaua ilma olnud siis ei tundnud ka puudust nikotiinist, pigem sellest tegevusest. Ilma suitsuta suutsin olla vaid senikaua, kui lapsel gaasid hakkasid 😀 Siis andsid närvid otsad. Algul tegin samuti paar suitsu päevas ja nüüd mitu kuud hiljem jälle pakk päevas 😀

    Vastik sõltuvus on! Elan soomes ja siin maksab näiteks pakk 5.50 eur aga ikka ostan sest isu on suur 😀 Kahjuks olen nõrk inimene.
    Kõige lihtsam on see kui kunagi ei alusta ja ei proovi ka!

  • Avatar
    Vasta L 24. august 2014 at 17:24

    Ise jätsin hiljuti maha, kuid elukaaslane teeb vähemalt paki päevas ja seda juba üle poole oma elust. Väga tahaks, et ka tema suudaks maha jätta, kuid kuna ta on niivõrd pikka aega suitsetanud, siis tean, et see ei toimu päevapealt. Ta mingi aeg tegi ka e-suitsu, kuid see on ka päris kulukas ning kergem oli tavasuitsule tagasi minna.

  • Avatar
    Vasta Grete 24. august 2014 at 17:22

    Praegu tänu sinu küsimusele, hakkasin mõtlema, et kaua ma siis suitsetanud olen.. Ning kui välja mõtlesin, siis see tehtetulemus veidi šokeeris mind. Olen suitsetanud juba 8 aastat, kuid olen alles 21. a. Selle aja jooksul suuremaid mahajätmisi pole olnud, kuigi eks ikka on mõtteid peast läbi käinud. Arvan, et maksimum suitsuvaba aeg on olnud äkki 3-4 päeva? Küll suitsupakki pooleks murdnud; üritanud mitte osta, ent siis õhtul juba murdud ja ostad paki omale; kõval pohmaka päeval ei taha üldse, mõtled, et oh, hea võimalus maha jätta, aga järgmisel päeval juba kui tervis parem, suits ette… Ja nii see on läinud. Minu maha jätmist võiks umbes kirjeldada sõnadega “Ma ei saa aru, kuidas inimesed ei suuda suitsetamist maha jätta! Ma olen kümneid kordi jätnud.”
    Praegu endal tõsisem plaan maha jätta, tellisin omale ka abivahendiks isegi Hiinast (paha mõte vist) e-sigaretti, aga see saabus katkisena. Niiet pean kuskilt uue abimehe leidma. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 24. august 2014 at 17:21

    Mina jätsin päeva pealt maha tavasuitsu ja elu on lill juba 3-4 aastat. ei mäletagi enam millal see juhtus 🙂
    Elukaaslane teeb esigarit ja ta läks ka päeva pealt sellele üle. Korra proovis tavasuitsu ning see oli rõve ta jaoks. Igatahes loodan küll, et varsti ta suudab juba nikotiinivaba vedeliku peale minna. Tahaks ju tervet beebit ja suitsetamine ja lapsetegu ei käi kokku mitte kuidagi!

  • Avatar
    Vasta C. 24. august 2014 at 17:16

    Suitsetanud olen nüüdseks 6.aastat enam vähem pidevalt. Eelmine aasta ei teinud 4 kuud, siis tegin e-sigarit aga kuna sain selle tuttavalt ja see oli odav variant lagunes see suht ruttu ära. Toimis küll, alguses vähendasid, hiljem juba ei teinud üldse, üks kord peol olles sai esuitsul aku tühjaks ja võtsin sõbralt tavalist suitsu, kuna olin ka alkoholi tarbinud hakkas pea kohutavalt ringi käima ja see polnud üldse hea. Aga kui katki läks siis mingi aeg läksin jälle tava suitsu peale tagasi, nagu ka see eelmine lugeja kes võitis ütles et pole olnud võimalus korraga sellist summat välja käima, nii ka mina .

  • Avatar
    Vasta M 24. august 2014 at 17:15

    Olen suitsetanud üle 10 aasta ( olen 27), alguses mõned aastad ei omanud ma isiklikku pakki, aga mida aeg edasi seda rohkem ma vajasin seda õudust. Olen ka maha jätnud korra, pooleks aastaks, tänu tollase elukaaslase pidevale nurinale. Nüüdseks olen selle orjuses tagasi ja täitsa põnev oleks proovida e-sigaretiga suitsetamist lõpetada.

  • Avatar
    Vasta Helena 24. august 2014 at 17:14

    Tere!
    Minu lugu on siis selline, et ise (enam!) ei suitseta. Alates sellest, kui rasedaks jäin. Enne olin suitsetanud umbes 4 aastat. Ei suitseta ka praegu – imetan. Loodan, et suudan ka tulevikus sellest hoiduda ja mitte selle küüsi langeda. Aga minu ”mure” on seoses mehega, kes suitsetab. Ja nüüd palju rohkem kui varem. Talvel kui tööl ei käinud, tegi ehk korra nädalas, kahe nädala jooksul ühe suitsu aga nüüd kui jälle tööl käib, siis läheb pea pakk päevas. Ma väääga sooviksin, et ta sellest halvast harjumusest lahti saaks. Et saaks tulevikus lapsele head eeskuju näidata 🙂 Päris maha ta suitsu ilmselt jätta ei suudaks, töökaaslased ja kõik suitsetavad, nii ju raske loobuda. Siis oleks päris hea lahendus, kui saaks selle asemel e-sigaretti teha ja vaikselt nikotiinivabale vedelikule üle minna 🙂

  • Avatar
    Vasta karyna 24. august 2014 at 17:13

    Suitsetanud olen juba 6-7 aastat. Alustasin nagu ikka enamused lapsed (alustasin juba 12-13, enam isegi ei mäleta täpselt) tahtsin paista lahe välja. Ega alguses kohe seda sõltuvust ei olnudgi niiet sai suitsetatud paar suitsu päevas kui sedagi, aga nüüdseks on asi ikka päris jube, poolteist pakki päevas vähemalt (kui ma arvutaks välja palju mul kuus nende peale raha läheb hakkaks ma vist nutma). Maha jätta olen ka üritand, kuid jah asjatult. Plaastrid ajasid iiveldama, need tableti moodi asjad maitsesid nii mõnisalt, et tulemus sama, iiveldama hakkas ajama. Olen üritanud ka lihtsalt ennast sundida, aga mis teha, kui ümber kõik suitsetavad siis ikka olen murdund. Tegelikult ma jälestan kui inimestel riietel suitsu hais küljes ja heameelega prooviks seda imevidinat, et ehk see aitaks ja saaksin teistel läheduses ka rahulikult hingata lasta 😀

  • Avatar
    Vasta Kätlin 24. august 2014 at 17:13

    Suitsetanud umb. 10 aastat hetke seisuga. “maha” olen jätnud 2 korda, tulutult.:D Esimest korda lihtsalt ei saanud suitsu äkki enam. Terve suvi maal ja alaealine ka, läks raskeks.:D Linna tagasi tulles läks paar nädalat ja jälle uue hooga kimuma. Teine kord oli siis rasedusega, kuigi nüüdseks ei ole sellest maha jätmisest ka tolku. Ehk õnnestuks sest pahest sellega lahti saada, ei tea – pole proovinud, aga prooviks 😉

  • Avatar
    Vasta Maria 24. august 2014 at 17:10

    Alustasin suitsetamist 14 aastaselt, praegu saan 17 ja noh suitsu läheb ikka pakk ja üle selle päevas. Ei teagi kuidas nii paljuks läks, algul oli ainult paar suitsu… Proovinud olen nii tablette kui ka plaastreid siiamaani pole miski aidanud, kui esigarett aitab siis töstan küll käpad taeva poole üles. Vastik komme on see suitsetamine, vastik hais ja kollased küüned.

  • Avatar
    Vasta Maarja 24. august 2014 at 17:10

    Ise ei tee suitsu aga teine pool teeb ja see hais on jube. Ta on proovinud jätta maha. Suutis nädala ilma olla aga siis hakkas uuesti tõmbama. Küll oleks tore, kui selle saaks. Saaks sellest haisust lahti ja lootus, et suudab ilma suitsuta hakkama 🙂

  • Avatar
    Vasta T 24. august 2014 at 17:07

    “Siiani pole lihtsalt veel plõksu läbi käinud, et maha jätta, pole tahtmist.” .. hkhm. Kui pole tahtmist, siis ei aita mitte ükski asi. Ma ei saagi siis aru, kas tahab maha jätta või ei? Esigaret oleks võinud minna siiski kellelegi sellisele, kes tõesti soovib ja üritab maha jätta. Aga noh.. tore et neiu vähemalt koguseid vähendas.. i guess.

    • Avatar
      Vasta Jessika 24. august 2014 at 17:57

      Ma ei ole öelnud, et ma ei taha maha jätta, vaid, et ma ei taha selle teekonnaga alustada. Hirmutav on lihtsalt see maha-jätmise protsess (pidi kaalus juurde võtma, võõrutusnähud jnejne). Loobuda tahan loomulikult ja nüüd ma sellega ka ikkagi alustasin:)

  • Avatar
    Vasta Riin X 24. august 2014 at 17:04

    Mina jätsin päeva pealt tavalise suitsu maha. Praeguseks on möödas poolteist aastat ja teen endiselt esigaretti. Seda küll rohkem seltskonnas. Tavalist suitsu olen paar korda tahtnud teha vahe peal, aga kui põlev suits on nina alla pandud, olen koheselt ümber mõelnud, ei kannata enam seda lõhna.