Uncategorized

ära mõtle, kohe ütle?

6. oktoober 2014

Tänast päeva alustasin sellega:

Tere värdjas mallukas!!

Lugesin su blogi ja mul on kahju, et sinusugused kirjaoskamatud perseaugud blogi pidada võivad eesti seaduste kohaselt. Miks sa arvad, et sul on õigus oma haigeid pedefantaasiaid inimestele peale suruda? Oled äkki ise ka naispede?! Kui oledki siis tahaksin küsida su aadressi. Olen elus saanud neljale pedele peksa anda õnneks. Üks lõpetas ka haiglas ja see oli väga naljakas. Sa ütled et homofoobid on kurjad inimesed? Ei ole aga mõni inimene lihtsalt väärib peksu. SEST SEE EI OLE ÕIGE KUI SA MEHELE PERSE PANED? KAS SA SAAD SELLEST ARU? PALUN LÕPETA SIIS OMA BLOGIS SEE PEDEDE ÕIGUSTAMINE! Kui sa ei lõpeta, siis sinu aadressi on lihtne netist leida ja tuleb sulle lihtsalt võike õpetus anda. Loodan et said aru, kui sul üldse midagi peas on. JÄTA NORMAALSED INIMESED RAHULE!

Loomulikult ei ole see ainus viha täis kiri, mis ma saanud olen, aga see tõesõna pani mind natukene elu üle mõtlema. Või no pigem mu enda üle mõtlema.

Ma ei mõista mitte ühegi keharakuga neid inimesi, kes eile Toompeal karjumas käisid. Ma ei saa aru nende vihast ja põlastusest. Ma ei suuda tolereerida nende ebatolerantset maailmavaadet, mis on minu meelest totaalselt iganenud…Kuni ma avastasin, et ma käitun ise kohati sama moodi.

Ma olen ka viha täis, sest mu süda murdub, kui alavääristatakse ja sõimatakse inimgruppi ainult sellel põhjusel, et mis soost inimesed talle meeldivad. Mulle päriselt konkreetselt tundub, et keegi sõimab isikuliselt minu parimat sõpra ja see teeb mind vihaseks, sest ma kaitsen omasid nagu emalõvi.

Ja ma ei teagi, millal ma saan üle oma keevast emotsionaalsusest. Kuidas suruda seda alla ja kirjutada/rääkida ainult poliitkorrektselt ja õigesti ja pigem positiivses kui negatiivses noodis. Mulle tundub, et kui inimesed oma sõnadega tahavad teha haiget, pean mina seda vastu tegema. Sealt siis ka mu ropud pöördumised erinevate trossidhärrasmeeste poole. Sest ma olen vihane ja tahan jalgu trampida ja öelda, et kammoon, Simmo – su käitumine ei ole okei!

Aga tõsi, et ega ma isegi kohati parem ei ole. Ükspäev kirjutasin siin Facebooki, et appi, ma nägin pilti, kus alla aastane tüdruk oli korsetis, tehes seda maha. Praegu mõtlen, et miks ometi? See, et MINU JAOKS on korsett midagi seksikat ja seksuaalset, ei tähenda see seda, et pungistiili viljelev inimene seda igapäevaselt poodi piima järele minnes kanda ei võiks. Ja kui ta seda juba ISE kannab, siis miks mitte pulli pärast lapsele seda selga panna.

Tüüpiline mina – enne ütlen, siis mõtlen. Igatahes ma nüüd mõistan, et ma talitasin valesti ja nõmedalt ja palun täitsa avalikult vabandust, et ma niimoodi ütlesin. Sest see oli tobe, põhines minu arvamusele, mida keegi ei küsinud ja see oli eelarvamusi täis. Raske on vabandada ja tunnistada oma eksimust, aga teinekord tuleb nii ka teha.

Ma ükskord mõtlesin selle peale, et kui kahepalgelised inimesed on. Mina muidugi ka. Et näiteks, kui sõbranna räägiks mulle, et ta magas eile abielumehega, siis ma mõtleks, et nojah, ju siis ei ole nende abielus kõik korras ja ei süüdistaks sõbrannat sugugi. Samas kui keegi magaks mu abielus sõbranna mehega, siis aitaksin ma sellel sõbrannal selle “litsi” maja põlema panna kui tal selleks soovi peaks olema. Sellest ka järeldus – edaspidised teemad siin blogis võiksin ma läbi mõelda järgnevalt – mida ma arvaksin asjast, kui tegemist oleks mu sõbraga? Paratamatult mõned teod on ja jäävad nii rumalateks, et kui tegemist oleks mu sõbraga, peaksin ma endale jalaga tagumikku andma, et mul nii debiilsed sõbrad on ja igasuguse kontakti igaveseks katkestama, aga see selleks. Tegelikult tulin ma siia kirjutama hoopis seda, mida ma ehk kohe oleks kirjutama pidanud.

10717935_4602759084153_1687394923_n

                                                           Foto: Siiri Kumari 

Meil on traditsiooniline perekond. Ma julgen öelda, et isegi kohe nii traditsiooniline, et me oleme läinud tagasi sellesse aega, kus elasid koos mitu põlvkonda koos sigadega ja lehmadega. Lehma meil küll ei ole, selle eest on meil viis kassi, kes kõik kokku teevad sama suuri kooke kui üks lehm.

Mina ei karda, et kooseluseaduse jõustumisel minu mees viskaks selga võrgumaterjalist maika ja hakkaks tänaval töömeestele järgi vilistama. Ma ei karda, et mu laps endale paari aasta pärast lasteaias seetõttu prutat otsima hakkaks. Ma ei karda, et mu vanemad lahku läheks ja mõlemad endale samasoolise partneri leiaksid ja ma ei arva mitte üks raas, et ükski inimene, kes enne omasooihar ei olnud, selleks nüüd hakkaks.

Meie traditsiooniline pere usub, et iga inimene võib armastada just seda inimest, keda ta soovib. Loomulikult kahepoolselt (ei mõtle siin mingit “aah, ma armastan Koit Toomet, seon ta oma keldrisse kinni ja elan temaga elu lõpuni õnnelikult!” viisi).

Perekond ei ole ainult naine pluss mees. Kas siis ükskemad polegi oma lapsega perekond? Kas üksikisad ei olegi perekond? Kas lapsetud paarid ei olegi perekond? Kõik siin ilmas ei pea taanduma sigimisele, sest mõned naised ei saa läbi valiku lapsi, mõned ei saa läbi looduse valiku lapsi. Kas nende suhted on siis vähem väärtuslikumad ja tuleks ära keelata?

Nii tuliselt vastu seista armastusele on inetu ja kurb. Ja kui 20 aasta pärast seda hetke meenutatakse, loodame, et siis on neil vihkajatel enda inetu käitumise üle ka kurb.

  • Samasooliste paaride lapsi ei hakataks narrima ja kiusama, sest nende vanemad on samasoolised, vaid selle pärast et traditsioonilise peremudeli kummardajad narrivad ja kiusavad ise ja seega õpetavad ka oma lapsi vihkama.
  • Ma luban, et omasooiharus ei nakka. Sa ei saa “homobakterit” piisknakkusega püüda.
  • Homosid ei teki seaduse läbiminemisel juurde, neid on päriselt ka ikka veel sama palju.
  • Nii kaua, kuni nende perseauk sinu külge ei kasva, et tohiks seal toimuv ka sind kuidagi puudutada.

Voolaid väidab, et 70% inimestest on kooseluseaduse vastu? Heh, õnneks näitab Malluka blogi, et ilusaid ja arusaajaid inimesi on kõvasti rohkem! Kus Vooglaid oma küsitluse läbi viis, seda ma öelda ei oska. Ehk käis 10 korda Erki Noole ukse taga ja kolmel korral teda lihtsalt polnud kodus? In your face, Varro!

poll

Ja lõpuks taandub kõik selleni, et enamus tahab elada ja vihata. Vähemus tahab elada vihata.

Siiralt teie,

naispede.

Loe ka neid postitusi!

71 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Linda Zagorska 8. oktoober 2014 at 18:04

    Nii naljakas on lugeda kui isekaid inimesi maailmas ikka leidub. Keegi, kes sõimab inimesi oma arvamuse avaldamise tõttu, tunneb, et just TEMA võib oma sõna öelda ja kindlasti on tal ka 100% õigus. Vaene NORMAALNE inimene, keegi vist istub iga päev ta hingel ja sunnib teda Su blogi lugema, ega ta muidu nii vihane poleks. Ärgu söögu kui ei maitse.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 7. oktoober 2014 at 13:22

    Jah! Mitte homode või homofoobide VASTU vaid armastuse POOLT olen minagi! Ja lõppude lõpuks, kelle asi see on keda v mida ma siin oma koduseinte vahel armastan – meest, naist, kassi, koera, lapsi, sigu, kanu, lehmi……. who the fuck cares. Kõik VIHKAJAD kes nii arvavad maailma paremaks muutvat – minge koju ja armastage ENDA perekonda. Tee pai oma emale, tänulik musi oma kaaslasele – maailm on sekundiga parem paik!

  • Avatar
    Vasta Britta 6. oktoober 2014 at 22:06

    “Perekond ei ole ainult naine pluss mees. Kas siis ükskemad polegi oma lapsega perekond? Kas üksikisad ei olegi perekond? Kas lapsetud paarid ei olegi perekond? Kõik siin ilmas ei pea taanduma sigimisele, sest mõned naised ei saa läbi valiku lapsi, mõned ei saa läbi looduse valiku lapsi. Kas nende suhted on siis vähem väärtuslikumad ja tuleks ära keelata?”

    See üks lõik on minu arust lihtsalt niiii õige, et ma ei oska seda õigsust sõnadesse panna. Aitäh, et Sa selle kirja panid ja minu arust võiks see vabalt olla kooseluseaduse pooldamise tunnuslõik (ütleks, et lause, aga see on rohkem kui ainult lause:D).

  • Avatar
    Vasta G. 6. oktoober 2014 at 16:08

    Oh Mallu, kuidas sa küll suudad sellele kõigele vastu panna? Kas vahel üle ei viska?
    Mina olen ka seaduse poolt, sest ega see, kui kaks samasoolist koos elavad, mind ju otseselt ei mõjuta. Las nad siis elada koos ja armastada üksteist ja mida kõike veel. Las nemad ka elada sellist elu, nagu nemad tahavad, sest see ei ole nakkav haigus, millega kokku puutudes sa ise ka kohe haigeks jääd.
    Ja mina ei saa samuti aru, kus EMOR need andmed võttis. Olgugi, et ta on nn professionaal sel alal, kuid kas mitte ei peaks tegema küsitlust KOGU Eesti rahvale? See 1000 inimest kes vastab, on ju nii väike osa, et nende arvamus praktiliselt ei loegi ju asja. Saatku siis kõigile inimestele kirjad või asjad, et absoluutselt KÕIK saaksid vastata ja oma arvamust avaldada.

    • Avatar
      Vasta mmm 7. oktoober 2014 at 09:39

      Muidugi peaks tegema küsitluse KOGU Eesti rahvale – selle nimeks on rahvahääletus.
      Rahvahääletust kahjuks muidugi ei korraldata, sest tulemus on ette teada.

  • Avatar
    Vasta Pille 6. oktoober 2014 at 15:28

    “Ehk käis 10 korda Erki Noole ukse taga ja kolmel korral teda lihtsalt polnud kodus?”

    • Avatar
      Vasta Pille 6. oktoober 2014 at 15:28

      😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Somethingsomethingdarkside 6. oktoober 2014 at 14:56

    Omg kui viha-sisaldav sõnum..

  • Avatar
    Vasta Kats 6. oktoober 2014 at 14:08

    Mallu, see et sa oled emotsionaalne näitab seda, et sul on väga elav hing. Ka mina olen enne ütleja ja siis mõtleja ja kui inimene on vähegi tolerantne, siis ta ka mõistab seda, et vahel nii juhtub. See, et sa selle blogipostituse kirjutasid näitab, et sa oskad ennast tunda nii negatiivselt kui positiivselt, ja sa ei suru ei üht ega teist alla ega peale. Tore, et sa vabandad aga kuna meil on sõnavabadus ja see on sinu blogi, siis tegelikkuseses sa võidki siin olla see, kes sa oled. Lugemine on alati valikuline ja kedagi ei sunnita selleks. Muidugi on sul suur lugejaskond, ja see nõuab taktitunnet aga ma igaljuhul imetlen sind palju rohkem, kes sa ütled välja ja ei karda enda eest seista, kui neid kes salaja kuskil vihakavad ja kunagi ei ole valmis eluterveks mõistlikuks vestluseks ja intelligentseks argumenteeritud vaidluseks.

  • Avatar
    Vasta kuskiltkaugelt 6. oktoober 2014 at 13:52

    Tunnen kaasa neile lastele kelle vanemad on need tulihingelised “haterid”, mis saab siis kui nende endi laps on gei? Eks need ole need vanemad kes viskavad kodunt välja ega suhtle enne kui vøibolla surivoodil.. Eks ajalugu kordab ennast, nyyd on neegrite/värviliste asemel lihtsalt geid. Håbi lausa, et kodumaa selline.. mida kauem eemal seda imelikum ja vøøram tundub sealne elu ja kombed.

    Loodan, et need on tyhjad åhvardused ning et mingine debiilik nyyd sulle/su perele liiga ei tee!

  • Avatar
    Vasta Merje 6. oktoober 2014 at 13:18

    Kirja saatja kirja lugedes, tekkis mul mõte, et ta on ise pede. Üritab lihtsalt oma “pedevihkamisega” mittepede muljet endast jätta. Mismõttes sa vihkad inimesi selle eest, et talle meeldivad oma soolised? Oleks siis tegu pervertide või pedofiilidega, aga peded üldisest ei sega kellegi elu. Ajavad vaikselt omasugustega oma asja. Mees naisele võib “tagantuksest” sisse käia, või peaks sellised ka haiglasse peksma?
    Vot seda lapsendamise teemat ma küll ei poolda. Tänapäeval on peremudel niigi käest läinud. Paljud vahetavad laste “issisi” nii tihti, et lapsed isegi ei saa enam aru, kes on issi, kes on onu. Hakatakse aga uuega kohe lapsi tegema, minu lapsed, sinu lapsed, meie lapsed. Minu jaoks pole see ka õige. Ja kui veel kaks issit mängu tuleb, on asi veel hullem.

  • Avatar
    Vasta Birgit 6. oktoober 2014 at 13:00

    Ma võin 100% kindlalt öelda, et EMOR ei vii neid küsitlusu läbi ausal teel. Kui nii öelda.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 13:09

      Ma olen ka selles üsna kindel..

    • Avatar
      Vasta mmm 6. oktoober 2014 at 13:19

      ERR ka mtte?

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 6. oktoober 2014 at 12:57

    Mind ei häiri see homode osa, vaid see osa, et traditsioonilise abielu saab nüüd kooseluga asendada. Et mis mõte sellel on? Kas registreerida kooselu abieluna või siis selle uue seaduse järgi. Seadus peaks olema selline, et kõigil on õigus abielluda, ka samasoolistel. Ja need, kes seda sammu astuda ei taha, need elagu samamoodi edasi ja polegi teile midagi vaja, et oma “kooselu tõestada”. Kes tahab, see abiellub. Punkt.

  • Avatar
    Vasta alvi 6. oktoober 2014 at 12:54

    Mina lihtsalt ei saa aru inimestest, kes tunnevad lausa uhkust, sest on mõnele “pedele” peksa andnud. Ja miks sellele seadusele vastu seista? Kas nemad poe siis täpselt samasugused inimesed nagu meie? Ja neile kehtivad samad õigused ja kohustused. Mina pooldan ka seda, et samasoolised paarid võiksid lapsendada. Miks mitte? Tõenäoliselt hoiaksid ja armastaksid nad oma lapsi rohkemgi kui “traditsioonilised emad ja isad”, sest lapsendamine pole ju lihtne nagu poes käimime….nad peavad ikka tõsist vaeva nägema, see ju pikk ja keeruline protsess.
    Miks on neil vähem õigust last saada, kui emal, kes sünnitab ja siis hülgab oma
    Lapse, või hullemal juhul peksab kooma….

  • Avatar
    Vasta Mia 6. oktoober 2014 at 12:43

    See kes selle kirja kirjutas vajaks küll natuke psühhiaatrilist abi ma mõtlen. Väga viis postitus muidu sinu poolt Mallukas 😀 Aga nt minule meeldib kui sa vahepeal lahmad rohkem otse ja karmimalt (nagu nt homofoobide teemal oled pannud). Vb kuna ma ise lähen ka teatud teemadel jube keema (ja üheks neist ongi homofoobid), siis on hea lugeda ja kaasa noogutada 😀

  • Avatar
    Vasta meow 6. oktoober 2014 at 12:41

    Mind ajab ka see teema nii kurjaks. Kuidas inimesed ei saa aru, millest see seadus tegelikult räägib? Eesmärk on anda inimestele (mees+mees või mees+naine või naine+naine) võimalus oma kooselu teha ametlikuks, see on vajalik nii majanduslikult kui emotsionaalselt. Küll aga hoopis mõistan ma siinkohal hukka heterod, kes kooseluseaduse jõustudes oma elukaaslastega kooselu registreerima hakkavad, selmet ABIELLUDA. Mina küll solvuks, kui mees minuga abielluda ei taha, aga kooseluseaduse alusel asi ära vormistada oleks ok. Aga kuna selle seaduse jõustudes geid NAGUNII abiellumise õigust ei saa, siis millest üldse selline poleemika? Kes on rääkinud üldse, et neile hakatakse andma lapsi adopteerimiseks? Minul poleks ka selle vastu midagi, aga selle seadusega lihtsalt need 2 viimast asja ei kaasne. See on mingi täiesti väärastunud arusaam, et kui see seadus jõustub, siis on meil igalpool geiparaadid, aelevad geipaarid jne. Eriti vihaseks ajab mind geide kõrvutamine PEDOfiilidega. KUIDAS see on võimalik? APPI, inimesed, kus on teie mõistus? Mina aga, Mallu, tänan sind sellele teemale tähelepanu juhtimast.

    • Avatar
      Vasta Candy 6. oktoober 2014 at 16:54

      Vägagi nõus. See geide samastamine pedofiilidega on sama hea kui küsida heteromehelt, et sulle siis meeldivad naised jah? Heteromees vastab, et jaa loomulikul naised. Olgu, siis sa käid järelikult lasteaia juures väikeseid tüdrukuid piilumas:D Ühesõnaga täielik absurd, jutt käib ju samasooliste paaride puhul nendest, kus MÕLEMAD osapooled VABATAHTLIKULT on üksteisega koos ja armastavad üksteist.

  • Avatar
    Vasta mmm 6. oktoober 2014 at 12:12

    Alustan vast sellest, et Toompeal viibinud rumalate inimeste pärast on mul tõsiselt piinlik. Kindlasti ei saa üldistada, et kõik sealviibinud homosid vihkaks. Mina näiteks olen kooseluseaduse vastu praegusel kujul. Toonitan, mitte samasooliste paaride, vaid konkreetselt selle seaduse enda vastu. Esitan oma paar põhjust miks vastu olen ja loodan, et mind selle eest taaskord homofoobiks ei sõimata. Viimasel ajal on see popp sõna sildistamaks neid, kes sellele seadusele kahe käega kaasa ei plaksuta.

    Kooseluseaduse eelnõu kahjustab praegusel juhul just laste huve ja see on minu põhiargument.
    Isiklikult olen kategooriliselt vastu, et komandal isikul tekiks vanemlik õigus minu lapse üle. Näiteks kui mu mees kunagi peaks endale järgmiseks kaasaks mehe valima, siis sellel uuel kaasal tekivad automaatselt vanemlikud õigused(Jah, ainult õigused, mitte kohustused!) minu lapse suhtes. Et mitte pikka juttu kirjutada, lisan kohe lingi kust saate soovi korral täpsemalt lugeda, mis siis laste jaoks selle seaduse tagajärjel ees on ootamas: http://liisapakosta.blogspot.com/2014/04/kooselu-kull-aga-lapsed.html
    Lapsed ju enda õiguste eest ise võidelda ei saa, see peaks olema meie kui täiskasvanud inimeste ülesanne.

    Teine asi, mis mind väga häirib, on see viis, kuidas seadust hetkel läbi surutakse. Õiguskomisjonis proovis Imre Sooäär pettusega läbi saada, ei õnnestunud. Siis eemaldati kaks inimest, kes seaduse vastu ja pandi asemele 1, kes poolt ning saadeti seadus lugemisele 5/4 seaduse kasuks. Lisaks muidugi see, et rahvahääletusest keelduti ja seaduse vastuvõtmiseks ei ole vaja enam 51 pooltäält, vaid piisab enamusest ja teha seda kõike veel hästi ruttu. 09.10 vist see seadus ka vastu võetakse. Kas see pole mitte parimal viisil rahvale pähe kusemine poliitikute poolt?

    On ju teada, et vastuseis seadusele on rahva poolt suur, on ju paljud kompetentsi omavad inimesed öelnud, et SELLISEL KUJUL see seadus on nõrk, ei täida oma eesmärki ja tekitab pigem probleeme juurde.

    Noh ja lisaks veel paar “põhjendamatut hirmu”, mis minu jaoks tunduvad üsna kaalukad, et mõelda natuke pikemalt ette ja planeerida asju nii, et selliseid olukordi ette ei tuleks: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/ilmar-erik-aavakivi-maailma-kogemus-naitab-et-kooseluseadus-mojutab-paarisuhete-korval-mitmeid-muidki-eluvaldkondi?id=68875479

    Perekond on väga lai mõiste ja kindlasti ei piirdu see vaid mees+naine versiooniga. Olen 100% nõus, et juriidilist kaitset on vaja kõikides vormides perekondadele, ka samasoolistele paaridele ja nende lastele. Kuid see seadus seda ei anna. Võin küll eksida, aga usun, et samasooliste paaride perekondadest on veelgi rohkem näiteks neid vanaemasid ja vanaisasid, kes oma lapselapsi kasvatavad. Ka nemad vajaksid riigi toetust ja kaitset, kui perekonnad kui me ikkagi räägime KOOSELU seadusest ja selle väidetavatest eesmärkidest.

    Meedia kajastus on ka muidugi eriti “neutraalne”. Seaduse vastaste poolelt avaldatakse vaid need 100 lolli plakatitega, kes tõesti oma väljaütlemistes tarkuse poolest silma ei paista, pigem vastupidi – ja suurelt jaolt tõesti tegemsit homofoobidega. Foobiat vist muidu ei mõelda endale lambist külge või ma eksin? See kas on või ei ole – süüdistada inimesi selles, et miski neile loomuvastane tundub, pole vast poliitiliselt korrektne. Homofoob on vast sama nõme mõiste kui pederastia, mõlemad on mõeldud vastaspoole alandamiseks, onju. Vale on muidugi kedagi päriselt vihata ja seda avalikult välja näidata, nagu osad seda tegid.. ka seaduse pooldajad sildistavad ja alandavad igal võimalikul sammul neid, kes mingil põhjusel seaduse vastu on, süvenemata põhjustesse ja tehes järeldusi nende väljapaistvama 100 lolli pealt. Nagu sinugi eilsest postitusest näha..

    Hea näide oli ka Pealtnägija saade, kus otseselt alandati suuresti vihatud Varro Vooglaiu poega ja seda anonüümselt, kes minu teada seni vähemalt ühelegi homopaari lapsele peksa pole andnud ja mingit põhjust selliseks isiklikuks rünnakuks tema suhtes polnud. Lisaks muidugi see väike fakt, et antud saates kiideldi sellega, et toetatakse illegaalset laste ostmise-müümise äri. Lapsendamine Eestis ei ole samasoolistele paaridele keelatud juba üle 20 aasta, kuid surrogaatemade kasutamine on ning vaevalt, et nende India sünnitamisvabrikute emad rõõmuga oma leiba sellisel viisil teenivad ja see keeld lambist mõeldud on. Natuke silmakirjalik on endale hankida India surrogaatemalt laps ja siis tulla välja jutuga, et lastekodudes on palju lapsi, keda samasooliste paarid aidata võiksid.

    Rääkides uuringust, siis poll su blogis ei kajasta kahjuks mitte mingit pidi objektiivset seisu. Selle kohta üks eelnev kommentaator selgitas kenasti asja ära. Emor oma uuringuid kallutatult teha ei saa ega tohi, olenemata sellest, kelle pangakontolt uuring kinni plekiti.

    Saan kohe homo vihkaja sildi külge, olen sellega arvestanud, kuid minulgi on õigus ma arvamusele ning käsi südamel, olen antud teema kohta ennast viimasel ajal põhjalikult harinud ja ei tulista puusalt oma arvamust. Näiteks võin nüüd öelda, et laste kasvamine samasooliste peres ei ole midagi nii hullu kui ma kolm kuud tagasi arvasin..

    • Avatar
      Vasta K 6. oktoober 2014 at 13:36

      Nõus!

  • Avatar
    Vasta A 6. oktoober 2014 at 12:05

    Seekordne postitus oli kuidagi väga võõralt täiskasvanulik. Mulle istub toores Mallukas rohkem XD
    Mis mind vihale ajab on see, et inimesed ei vaevu selle seadusega tutvumagi ja nii poolt kui vastu argumendid tekivad “aiaaugust”. Antud seadus annab lihtsalt kooselu elavatel inimestel ja nende lastel võimaluse ennast majanduslikult turvalisemalt tunda. Ka praegu on võimalik seaduslikult saavutada täpselt sama tulemus suurema aja ja rahakuluga. See seadus pakuks põhimõtteliselt sama asja paketina. Ei mõista mida kõik ketravad pededest ja perseaukudest kui see on puhtalt tuleviku mingil määral kindlustamiseks…

    • Avatar
      Vasta A 6. oktoober 2014 at 12:14

      Ahjaa.. Hälvikud oleme me ju kõik. Ükskõik mida keegi meist teistmoodi teeb muudab nad hälvikuks. Oled vasakukäeline? Koorid banaani valest otsast? Ei tee hambaharja enne pasta peale panemist märjaks? Ostad värvilist wc paberit? Jne..

  • Avatar
    Vasta Sandra 6. oktoober 2014 at 11:56

    Ma küsiks hoopis, kust Sa nii ilusa kleidi said, Mallu? Sheinsidest kindlasti? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 11:56

      Jep, sheinside 😀

  • Avatar
    Vasta K 6. oktoober 2014 at 11:24

    Ahah, et siis homofoobid pole kurjad inimesed, nad lihtsalt annavad teistele inimestele peksa, sest nad on nende arust peast haiged. No kui nad HAIGED on, nagu inimesed arvavad, siis peaks ju ikkagi nende vastu tolerantne olema, sest ratastoolis inimestele ei annaks ju keegi peksa. Mis te siis kiusate haigeid inimesi?

    Ma mõtlesin muidu ka just eile seda, et ei tohiks homofoobidega samale tasemele astuda ja neid näiteks haigeteks idiootideks sõimata. Me oleks siis ju samasugused. Ainult et ma jõudsin järeldusele, et nad lihtsalt ei ütle kunagi midagi reaalselt mõtlemapanevat, mis võiks mingisuguse arvamusena tunduda või millele saaks rahulikult vastu vaielda.

    Nad paiskavad õhku sõnu “pede” ja “hälvik” ja siis tahavad neid peksta. Mul pole nende inimeste vastu midagi, kes seaduse vastu on (millal enne kõik ühel nõul on olnud? ikka on kaks poolt!), aga neil võiks reaalne seisukoht olla, miks see hea mõte ei oleks. Paljudel polegi midagi reaalselt öelda. Nad lihtsalt tulevad oma riimuvate lahedate loosungitega seisma ja siis ütlevad, et “a see pole normaalne ju” või “peded ahju”. See pole veenev ju lihtsalt. Ma ei oska väidelda nendega, kui nad ütlevad mulle “peded ahju”. Mul on küll palju punkte, mida ma ise võiksin väideldes välja tuua.

    Aga kõige hullem on muidugi see, et paljudel pole aimugi, mis seaduse üldse tegu on. Muidu kõik ei karjuks homodest ja lapsendamisest.

    • Avatar
      Vasta S. 6. oktoober 2014 at 11:47

      Ma nägin seda videot, kus Härra M. Raud väitles mingi koolipoisiga sel teemal.. Kusjuures tõesti, noormees ei osanudki öelda midagi targemat kui nad on haiged, hälvikud jne .. Mitte ühtegi aksepteeritavat ja rahuldavat vastust ta suust ei tulnudki, kui küsiti miks noormees nii julmalt kooseluseaduse vastu on ..

      Kurb, väga kurb. Mind täitsa huvitaks, millised oleks geivastaste argumendid, kui neilt küsida.. miks nad selle vastu on .. Ilmselt on sul õigus, mitte midagi arukat sealt ei tuleks.

  • Avatar
    Vasta Katrin 6. oktoober 2014 at 11:19

    Kas mulle tundub või kõlas alguses olnud kiri puht ähvardusena?
    Aga minu üks parim ja olulisem sõbranna on lesbi. Mind ei ole see kunagi häirinud. Isegi mitte peale seda, kui ta meie tutvumise alguses mulle ka külge natuke lõi.
    Mu sõbrannal on tütar ja elukaaslane – naine. Ja nad koos on samasugune paar/perekond nagu mina oma nö. peigmehega. Sõbranna armastab oma elukaaslast täpselt sama moodi nagu mina armastan oma jagu.
    No on natuke teisiti need asjad aga mis selles siis nii jubedat on?
    Mina olen kahe käega kooseluseaduse poolt ja seda juba enda pärast :).
    Ja samas leian, et ka meie riigis võiks olla seaduslik nö need homoabielud. Las abielluvad, mis see meie asi on. Küll olen ma vastu lapsendamisele aga seda ka ainult selle pärast, et meie ühiskond on sellise asi aktsepteerimiseks LIIGA rumal.
    Homosekasuaalsed suhted on olnud maa peal juba aasta tuhandeid ja need ei kao mitte kuhugi. Palju lihtsam oleks ju seda aktsepteerida ja sellega leppida.

  • Avatar
    Vasta Katrin 6. oktoober 2014 at 11:06

    Vabandan kirjavigade pärast ! Kirjutasin kiiruga ja ei kontrollinud oma juttu üle. Olen* Viskama-mitte vihkama*

  • Avatar
    Vasta Katrin 6. oktoober 2014 at 11:05

    Tere, üldiselt mina oen vaikne lugeja ja sõna ei võta. See jant selle seaduse ümber hakkab vaikselt üle vihkama. Jah ma olen selle seaduse vastu aga mitte ,et mul oleks geide vastu midagi- asi pole nendes. Vaid lihtsalt võiks juba luua võrdsed võimalused kõigile ehk lubagu siis abielluda neil, miks on vaja eraldi kooselus seadust? Ma ei saa sellest lihtsalt aru. Nagu heteropaarid abielluvad, kui soovivad oma armastust kinnitada paberil ja samuti annab see ka õiguse ka varale ja muule mis käib sellega kaasas. Kui tuua kooselu seadus, siis paljud paarid ei kavatsegi abielluda,kuna kindlustunde saamiseks pole enam vaja abielu-mõned poevad selle taha kindlasti. Siiski abielu on armatuse kinnitus ,on seda ka seaduse silmis. Ja mis puutub selle seaduse pool ja vastu inimestesse, siis seda viha on mõlemal pool ja palju. Ühed sõimavad kõiki vastu olijaid homo vihkajateks ja teised jälle homode armastajateks. Asju peaksid suutma täiskasvanud inimesed põhjendada rahulikult ja selgelt, samuti suutma kuulata ära teist pool,ilma süüdistamata. Hetkel näen vaid viha,mis õhkub mõlemalt poolt.

  • Avatar
    Vasta E 6. oktoober 2014 at 10:53

    Mina pole ei kooseluseaduse poolt ega vastu. Mul on nii Eestis kui ka välismaal geisõpru ning nende suust pole kordagi kuulnud, et neil läheks “vaja” sellist seadust. On siiani hakkama saadud ja saadakse ka hiljem. Selle seaduse taga pole üldsegi mitte geid, kes endale õigusi nõuavad. Aga see selleks. Idee on ju positiivne.
    Küll aga olen lapsendamise vastu. Jah, väga tore argument, et pigem las olla lapsel kaks armastavat (samasoolist) vanemat, kui joodikust, litsist, narkomaanist ema-isa. Nõus. Aga ma olen selles mõttes siiski traditsioonilise mõttemaailmaga inimene, et last saavad siiski ainult NAINE ja MEES. Milleks ajada soorolle segamini? Kuhu me nii välja jõuame? Kas saame kindlalt väita, et 50-100 aastapärast(või isegi varem) veel seda teadvustatakse endale? Kui laps näeb sünnist saadik seda, et mees ja mees/naine ja naine saavad lapse, mida ta siis normaalseks peab? Loomulikult seda, et on okei valida ükskõik mis soost kaaslane endale. Jah, sa võid sündida geina või heterona ja seda ei saa muuta. Praegu. Aga kas tulevikus üldse inimesed suudavad endale teadvustada, et traditsiooniline on siiski mees ja naine. Just nii saadakse järglasi.
    Mis mind aga vihale ajab on see, et minu eelneva teksti peale (ja kõigi teiste sarnaste tekstide peale), karjutakse: HOMOFOOB! Ei. Ma ei ole homofoob. Nagu mainisin, mul on geisõpru ning ma austan neid. Kuid seda ei saa ma kunagi mõelda, et see oleks traditsiooniline. See on siiski kõrvalekalle ja kahjuks ei saa absoluutselt mitte keegi maailmas seda ümber lükata mitte ühegi vastuväitega.

    • Avatar
      Vasta Mia 6. oktoober 2014 at 12:31

      Mis mõttes? Et kunagi tulevikus nt sünnib väike tüdruk keda kasvatavad kaks ema ja kui ta suureks kasvab siis ta mõtleb et OHOOOO kuigi ma olen hetero siis võtaks ka omale äkki naise hoopis kuigi naised mind seksuaalselt ei tõmba????? wtf? 😀
      Ei kao need ‘traditsioonid’ kuskile. Inimesed võiksid vähem põdeda oma traditsioonilise mehe-naise üle. Iga kord kui ma loen selliseid kommentaare siis mul tekib tunne (see on muidugi minu enda isiklik tõlgendus/arvamus), et paljudel on mingi hirm. Kuna praegu geid on see nn vähemus keda on hea retsida ja sõimata ja kõik heterod saavad rõõmsalt mõelda et näe mina olen see NORM ja enamus. Et äkki tulevikus on imelikul kombel vastupidi. Et kui nüüd anname näpu, siis need kurjad geid võtavad terve KÄE ja enne kui arugi saame on heterod need imelikud kes saavad retsi ja keda sõimatakse nende seksuaalsuse pärast. Ja noh ma ei oska midagi öeldagi selle peale 😀 Suht ilmselge peaks olema et sellist asja ei juhtu?? Nii kaua kui sa oled meie maailmas valge ja hetero (ning tavalisel mees), siis on sul kõik privileegid, ma ei näe seda lähiajal muutumas.

    • Avatar
      Vasta raivo 6. oktoober 2014 at 13:14

      Ei ole homofoob. Pigem ei ole informeeritud ja valgustatud 🙂 Suurem osa inimesi kes on geid on kasvanud yles koos ema/isaga. Loe natuke ja opi.

  • Avatar
    Vasta Orochimaru 6. oktoober 2014 at 10:50

    Senikaua, kuni noorema põlvkonna seas on nii palju ebatolerantseid põmmpea-osse, ei näe ma seda tolerantsi kuskilt tulemas. Mõned inimesed kohe ongi sellised, et vihkavad kõike ja kõiki, mis ei allu standardile. Olgu selleks siis omasooiharad,punkarid, gootid vms. Mul on mitu omasooiharat tuttavat ja pole nad midagi mingid imeinimesed- pigem tavalised toredad mehed ja naised. Samuti on kooseluseaduse vastu (ebaviisakalt väljendudes) igasugu usuhullud, neile on ikka tähtis traditsiooniline perekond ja kõik sellest erinev on halb, ebaterve ja hälbega.

  • Avatar
    Vasta Smurf. 6. oktoober 2014 at 10:38

    Minu teadmist mööda ei ole samuti keegi rääkinud hetkel lapsendamisest, ikka kooselust.. Ma leian et on täiesti õige lasta kahel omasooiharal inimesel oma kooselu registreerida, miks mitte? Mis saab selle vastu olla?
    Samuti need suured ja vahvad inimesed, kes karjuvad et homod on hälbega ja kasutavad muid ”kauneid” eestikeelseid sõnu selle ”jubeduse” kirjeldamiseks… Mis siis teete, kui teie oma lapsed üks päev koju tulevad ja teatavad ,et on geid? Loobite kividega surnuks? Viskate kodust välja ja arvata välja ka suguvõsast? Teie jaoks automaatselt surnud? Või viite hoopis arstile näidata, sest nad on ju niii tõsiselt haiged?
    Kogu see teema ajab tegelikult nii närvi ..

    Ja üleüldse mehed, kellele meeldib naist tagumisse auku rautada.. Need on karjuvad tavaliselt kõige kõvemini : ” peded ahju ” jms rõvedusi … Kas pole siis ka neis pisut seda homogeeni sees ? Mõelgem selle üle, teinekord ehk nii kõvasti ei karju 😉

  • Avatar
    Vasta Grete 6. oktoober 2014 at 10:30

    Siin tekib jällegi küsimus, et miks peab olema arvamus, et selline asi on vastuvõetav, õige? Miks ei võiks olla õige see, et geiks olemine on “vale”? Kui homofoob ei või välja õelda, mida ta arvab, miks võid sina välja õelda, et homofoob arvab valesti? Minu meelest käituvad kõik need inimesed, kes on selle seaduse vastu ja need, kes on nende inimeste vastu, kes on selle seaduse vastu, täpselt samamoodi. Maailmas on arvamusi täpselt nii palju, kui on maailmas inimesi. Oleks aeg ükskord sellega leppida ja lõpetada vaidlemine selle üle, mis on õige või vale. Hea küll, sina arvad, et selline asi sobib siia maailma ja igal inimesel on õigus armastada, keda iganes ta soovib. Aga mõni teine ei arva. Mis siis on sellest? Võib-olla mingil hetkel, kui lõpetataks vingumine homofoobide tegevuse üle lõppeks ka nende tegevus.

    Tunnen, et pean siia lõppu kirjutama, et ma ei mõtle midagi halvasti. Sul on õigus oma arvamusele selle asja suhtes, lihtsalt mõnikord võib-olla ei peaks seda niimoodi lahti seletama, et see kõlaks nagu “see on õige ja nii ongi”.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 10:33

      Ei usu, et saaks õige olla kedagi tuliselt vihata. Lihtsalt ei ole 🙂

    • Avatar
      Vasta Maria 6. oktoober 2014 at 11:15

      Kahjuks ei saa targem alati järele anda, lõpuks loll arvabki et tal on alati õigus 😉

    • Avatar
      Vasta Candy 6. oktoober 2014 at 16:43

      Oot, Grete, sinu loogika selle viimase lausega on siis selline, et kui meie, geide toetajad, lõpetaksime ära homofoobide tegevuse arvustamise, et siis nad enam ei oleks nii agressiivsed homovastased?? Ise ka usud seda mida sa ütlesid? 😐 Mina arvan küll seda, et praegune kõige suurem kära selle seaduse ümber ongi just tänu nendele vastastele, sest selle seaduse pooldajad oleksid nigunii vaikselt ja ei teeks sellest mingit suuremat numbrit et paneks seda suure kella külge, aga just nimelt need vastased teevadki suure numbri, sest et seda seadust ei tohiks vastu võtta. Kui keegi ei protestiks, kõik oleks oma vaikse arvamusega ja ei valaks välja viha, raevu nende inimeste peale kes ei puuduta ega ohusta neid mitte miskit moodi siis ei teaks me nendest samasoolistest kooselajatest samamoodi mitte midagi, peale seaduse vastuvõtmist ei saaks me neist sugugi mitte rohkem teada, sest nad ei tule ju peale seda seadust tänavale amelema, oleks jaburus täielik!!Kõik oleks täpselt samamoodi, mitte miski ei muutuks kui ainult see, et veel mõned üksteist armastavad paarid saaksid enda suhtesse tuua rohkem kindlust. Ja mulle tundub, et inimesed, kes arvavad, et geiks olemisest on ennast võimalik ära ravida või välja tulla, siis mul on karvane tunne, et need inimesed ei ole ka oma orientatsioonis väga kindlad, sest nad ju kinnitavad seda, et on võimalik muuta seksuaalset orientatsiooni. Nii lihtne see ongi.

  • Avatar
    Vasta Keiti 6. oktoober 2014 at 10:28

    Minu meelest oli Sigrid õigesti ära maininud, et neid ei märgatagi. Naljakas, et kui inimene ei ütle, et ta on homo, siis võetakse ta hästi vastu aga kui tuleb tema suust väike kommentaar, et ta pole huvitatud omasoolistest, siis on ta hälvik ja haige ja peaks mitte olemas olema.
    Ja siuke mõte veel, miks inimesed tegelikult nii tugevalt selle vastu on, kui see neid endit ei puuduta. See pole ju aktsioon “kõik vihkavad teeme homodeks”

  • Avatar
    Vasta Maanika 6. oktoober 2014 at 10:24

    See seadus ei anna ju lapsendamisõigust!!! Lapsendamiseks on eraldi seadus ja seda ei muudeta ju hetkel, või?
    Kust tuleb selline valeinformatsioon. Sõna “kooselu” ei tähenda ju, et sinna lisandub ka laps või lapsed.
    Homoseksuaalsuse nimetamine haiguseks lõpetati 70ndatel, sest…ülla-ülla, saadi aru et tegu pole haigusega. Üks geneetik ütles väga ilusti – “homodel on katkine nina”. Neid lihtsalt vastaspool ei eruta ja kogu lugu 🙂
    Päris ülbe on hakata ütlema, et vat need ja nood ei või nüüd oma (kahe TÄISKASVANU vahelise) kooselu registreerida. Et noh, mulle ei meeldi jne. Mulle näiteks ei meeldi naised, kes salaja rasedaks üritavad jääda, et mees ikka endale saada. Ehk isegi õnnestub selle käigus abielluda, et siis natukese aja pärast suure tüliga lahutada. See on siis äärmiselt moraalne ja Jumala silmis normaalne käik?

    Mina olen 100% hetero naine. Olgu, kunagi tiinekana mõtlesin et oo…sõbranna on nii kena. Aga see oli küll väga lühikest aega ja enamasti ka purjuspäi. Ma isegi ei musitanud ühegi sõbrannaga! Öelge palun, miks peaks mind häirima see, kui näiteks naabrinaised kahakesti leivad ühte kappi panevad? Krt, minge künnake põldu või midagi. Kuidas saab nii palju vaba aega olla, et teiste mure enda palgiks silmas teha?

  • Avatar
    Vasta K. 6. oktoober 2014 at 10:20

    Ma mõtlesin eile pikalt selle peale. Just selles mõttes, et räägitakse traditsioonilisest perest Ma ei tea küll kus on inimeste silmad, aga aastast aastasse on ju lahutusi rohkem kui abielusi, üksikvanemaid on tohhujaa. Kui palju on perekondi, kus isa kasutab lapsi ära seksuaalselt või peksab ema ja lapsi või isegi vastupidi? Ja no mu jaoks eilne pomm oli ikka see, vaadates neid pilte sealt meeleavaldusest, siis ühel plakatil oli, et kui seadus vastu võetakse, kuhu edasi jõuame ja olid sõnad nagu näiteks pedofiilia. NO WTF? Kas kõik homod on nüüd kohe pedofiilid? Tuletaks meelde eelmise nädala uudist mingist Tartu vangivalvurist, kes isegi sai Aasta Töötaja tiitli ja tüübil elamine lastepornot täis. See siis on okei? Krt ja no siin ühe inimese arvamus, et see on ajuripatsi haigus? Sa oled mingi tippharidusega arst v? Millega seda siis ravitakse, piibliga pähe peksmisega või mingite vaktsiinidega v? Kurb, et inimesed on nii kitsarinnalised ja nii kuradima naiivsed. I just dont wanna leave in this planet anymore!

  • Avatar
    Vasta Kati 6. oktoober 2014 at 10:11

    Olen poolt, aga ei ole poolt et samasoolised paarid saaksid lapsi lapsendada näiteks. Miks? Sest meie ühiskond on niivõrd õel lihtsalt, et see rikuks selle lapse elu, isegi kui see samasooliste paar oleks ehk isegi super vahvad ja toredad vanemad.
    Lapsed on õelad juba lasteaedades, koolist rääkimata ja kust nemadki õpivad, kodust. Eilne ja kõik need sõimukirjad ja arvamuse avaldused näitavad juba seda, kui võimatuks ühiskond teeb elu lapsel, keda kasvatavad ehk kaks meest! Jah, millegi pärast on ühiskonnal just suurem vastuolu kahe mehe kooselu pihta, ehk selle et suurem osa vastuolijaid on mehed?
    Mehed, kes samas ila rippumas porri vaatavad kodus salaja, tunnistamata, ja sajaga leili lähevad kui seal kaks naist üksteisega tegelevad? Aga see ei ole ju see- nad ütlevad!
    Kokkuvõtvalt: Minu arust on inimesed kes suure häälega kisavad ja karjuvad praegu, kitsa silmiringiga ja kibestunud, lollid! Jah täpselt, lollid! Sest tark on seal tasa kus tal 100% õigus ei ole.

  • Avatar
    Vasta mannu 6. oktoober 2014 at 10:10

    Esiteks ei ole kooseluseadus üldse ainult homoseksuaalidele mõeldud, vaid ka nendele traditsioone taga ajavatele ebatraditsioonilises kooselus elavatele inimestele. Nendele, kes elavad oma mehe või naisega koos aga on otsustanud mitte abielluda. Selle seadus annaks neile ka mingid õigused. Ja ma loodan, et nüüd neil endal kunagi seda seadust vaja peaks minema, kui seda juhuslikult vastu siis ei võeta. See seadus on väga lai.. sellepärast on ka selle nimi kooseluseadus. Kahju hakkab inimestest kel on niivõrd väike silmaring ja iganenud põhimõtted..

  • Avatar
    Vasta Eve 6. oktoober 2014 at 10:08

    Tere,

    ma ei tahasiinkohal üldse kooseluseadust maha teha ja kinnitan, et olen selle igakülgne pooldaja, aga juba eile hakkas silma kriipima teema Emori küsitluse osas. Nimelt küsisid sina (ja ka mitmed kommenteerijad) retooriliselt, et kust küll see küsitlus võetud on ja keda ometi küsitleti (ehk näiteks 1000 pensionäri jne). Minu jaoks on kogu see asi nüüd aga veidi silmakirjalik, sest oma blogisse küsitluse üles panemisega tegid sa täpselt seda sama milles süüdistasid Vooglaidu. Väites, et tema (või siis Emori) küsitlus on kallutatud ja ei esinda Eesti rahvast vaid ainult ühte osa sellest – kas sa arvad, et sinu küsitlus esindab Eesti rahvast? sa panin kokku küsitluse, millele vastajad on suure tõenäosusega kõik väga sarnase profiiliga – julgen spekuleerida, et tegemist on vanuses 20-35 olevad ehk siis noored eesti naised (ja kindlasti ka teatav hulk mehi). Paljudel neist on lapsed ning kuna tegemist on noorema generatsiooniga on nad rohkem kursis massimeedia ja seal esitatavaga, nad on vabameelsemad (mida tõestab juba fakt, et nad sinu blogi loevad) ja kasvanud üles tunduvalt avatumas keskkonnas kui näiteks meie emad/isad/vanaemad/vanaisad ning seetõttu suurema tõenäosusega on nad kooseluseaduse pooldajad ehk siis avatuma meelega toredad inimesed, kes suure tõenäosusega vajutavad sinu küsimustikus variandile JAH. Ehk siis kui Vooglaid küsitles sinu hinnangul tuhandet pensionäri (kes suure tõenäosusega vastasid EI) küsitlesid sina tuhandet noort (kes suure tõenäosusega vastasid JAH) ning võib öelda, et teie mõlema küsitlused on sellisel juhul äärmiselt kallutatud. Arvestades aga asjaolu, et TNS Emor on ametlik statistikaasutus, kus töötavad oma ala professionaalid ning antud teemal pädevad inimesed (kellel vastav haridus), kes teavad, mida tähendavad mõisted uuringu reliaablus ja valiidsus ning et antud asutuse uuringute kvaliteet on neile kindlasti oluline, sest vastasel juhul ei võtaks neid varsti enam keegi tõsiselt, siis julgen siiski väita, et sinu küsitlus ja selle tulemused on kordades rohkem kallutatud. Fakt on see, et Eesti rahvas on antud seaduse osas äärmiselt negatiivselt meelestatud ja see, et sind ümbritsevad inimesed seda suures osas ei ole, ei ole veel näitaja. Ma ei ole selle üle õnnelik ja nagu ütlesin, olen kooseluseaduse vastuvõtmise poolt, kuid faktid on faktid – nii kurb kui mul selle pärast ka ei ole. Soovitan edaspidi mitte laskuda samale tasemele milles teisi süüdistad. Eriti teemal, mida sa ilmselt lõpuni ei valda (pean siin silmas statistilist analüüsi).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 10:11

      Nojaa, saan su poindist aru. Jah, minu blogi lugejad on tõesti noorem sihtgrupp. Aga jumal olgu tänatud, et penskarid varsti eest ära surevad (eks see ole kurb, aga paraku elu) ja uus, tolereerivam põlvkond jääb ju siiski alles 🙂

      • Avatar
        Vasta Liisi 6. oktoober 2014 at 11:43

        Pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad. Natuke pettusin praegu, kui lugesin kuidas sa kirjutad, et jumal olgu tänatud kui need penskarid ära surevad :O Eelnevalt kirjutas sulle seal keegi pikalt millega tegeleb emor, ma ei usu et emor on keskendunud vaid penskarite küsitlemisele, et saada teatav vastus. Aga see selleks, eks emori omad teavad paremini. Igatahes on nii inetu kellegile surma soovida ja veel kogu pensionieeas Eesti rahvale. Nemad on sündinud teises ajas, elanud hoopis teistsugust elu ja nii mõnigi neist näinud elu, mida me keegi loodetavasti kunagi ei näe. Kuidas sa ütled nii halvasti neile, sellepärast et nende mõttemaailm on teistsugune, nende ajast ja nende kogemustest tulenev. Minus tärkas ka praegu emalõvi, sest minul ja ma usun et ka sinul või vähemalt ilmselt paljudel meil on kodus vanaema, vanaisa, kes meile kallis, lähedane. Jah ilmselt nii mõnigi meist ei ole alati kõiges nendega ühte meelt, aga see ei tähenda et peaks kohe nende surma soovima. Ma olen noor inimene, aga suudan mõelda sinnani, et kui kunagi ise vana olen, siis ilmselt ei lange ka minu arvamused alati kokku noorte omadega. Võibolla protestime me sinuga ka kes teab mis seaduse vastu, mis meile tundub siis vale, sest meie kogemused meie ajast on teistsugused ja samas noored ütlevad vaata mis idioodid penskarid, võiks nad kõik juba maha surra. Kuidas tunned sa end siis? Mina igatahes mõtlen ka sellele, vanematele inimesetele ja püüan ka neist aru saada, see on nende arvamus ja neil on õigus seda avaldada, kui sina oled kooseluseaduse poolt siis mine ja vasta neile toompeal kooseluseduse poolsete plakatitega vehkides. Meil kõigil on see õigus siin demokraatlikus ühiskonnas avaldada oma arvamust, võtta välja oma loosungid ja minna toompeale. Lisaks on kummaline selline üldistus, me ei tea kõigi Eesti pensionäride arvamust (vb ülejäänud pool on hoopis poolt), me ei tea mida nad siis vastaksid kui keegi neile asja lahti seletaks.
        Lauset olgem tolerantsed siin blogis kuulda on kummaline, kas üldse meist keegi on tolerantne? Räägite tolerantsusest, aga samas sõimate pensionäre ja neid kellele see seadus ei meeldi?
        Sellest seadusest arvan ma nii palju, et mind see ei kõiguta, võtku vastu või mitte. Mõni aeg tagasi oleksin ilmselt kahe käega ka poolt olnud, sest endal oli vaja oma kooselu tõestada kuidagi (heteropaar), aga kahjuks seda tõestust polnud kuskilt võtta, sest ühist sissekirjutust pole ja keegi suusõnaliselt ei usu ju et oleme 8a koos elanud. Igatahes on selles omad plussid ja võibolla kellegi jaoks ka miinused, ei tea. Gayde vastu pole otseselt midagi, aga ausalt ma ei mõista miks on vaja nii palju kisada, paraade pidada jne. See enda gay orientatsiooni peale surumine ilmselt teebki paljudele heterotele selle just ebameeldivaks. Mina olen hetero, aga ma ei kuuluta seda üldiselt mitte kuskil, sest see on loomulik ja ma arvan, et gayd võiksid samamoodi oma orinetatsiooni ka ise loomulikult, normaalselt suhtuda. Kui ise seda niimoodi peale suruda ja end pidevalt demonstreerida ja üritada midagi tõestada, no see ei vii kuskile. Meie ühiskond juba teab, et meil on olemas nii heterod kui ka gay-d ja kõik see võiks olla loomulik ja normaalne ju. Pole vaja end peale pressida, see just tekitab heterotes selle nn viha. Olen nii palju kuulnud, lugenud, kuidas heterod just rõhuvad sellele, et olge gay-d aga tea ei pea sellest igal pool kisama , see on teie jaoks normaalne siis see ongi normaalne, elage seda elu, olge õnnelikud. Minule tundub see ebakindlusena, kui pidevalt on vaja kellelegi näidata, “Ma olen siin, ma olen gay” Ja ebakindel inimene kardab ette mida temast arvata võidakse, seega tekitab ta juba eos selle olukorra, et ongi põhjust ebakindlusele, ta eeldabki juba varakult et teda tehakse maha ja nagu ilmselt me kõik teame meie mõtetel, tunnetel on suur jõud toomaks meieni seda, mida vastaval aja hetkel mõtleme, kas siis negatiivset või positiivset.
        See oli minu arvamus, üritan olla nii tolerantne kui võimalik ja vajalik, samas tean, et meis kõigis on sees ka see emalõvi, kaitsepositsioon ja alati hakkab see tööle just siis kui keegi ründab meid või meile olulisi. Seega püüan näha ka teise poole sisse, kas see alati oma kaitsepositsioonis olles ka välja tuleb on iseasi 🙂 Ses suhtes mulle see postitus meeldis, et suutsid vaadata korra väljaspoole enda boxi ja näha teist poolt, teadvustada kuidas käituksid sa siis kui oleksid teise poole kaitsija. Ma kahjuks selles vanainimeste surma jutus seda teistpoolt ikkagi ei mõistnud, aga võibolla paisutasin praegu ka üle ja sa ei mõelnud päris nii nagu välja ütlesid. Ja loomulikult ei ole ka kõik vanurid väga meeldivad nagu ka nii mõnedki noored, keskealised vms.
        Arvan, et me kõik võiks näha nii ühte kui teist poolt (panna end teise olukorda ja mõista ka et meil kõigil on erinev elukogemus) ja võibolla siis me suudaks olla veel tolerantsemad.
        Ilusat päeva 😉

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 11:47

          Olgu öeldud, et ma ei SOOVI kellegi surma. See, et penskarid surevad enne kui noored, on ju täiesti harilik ja vettpidav fakt. Mul endalgi on olnud vanavanemad ja loomulikult ei soovigi ma kellegi vanaema surma vms. Lihtsalt vananenud ideed surevad koos vanuritega. See on elu.

    • Avatar
      Vasta Margit 6. oktoober 2014 at 10:55

      Minu jaoks ei anna taolised küsitluse tulemused kunagi täit pilti. Alles siis saame õiged tulemused, kui kogu rahvas saaks oma hääle anda, kas JAH või EI. Meie rahva arv on ju üle miljoni ja seal 1000 inimest väga väike number. Ja nt minu ema on küll minuga nõus, et laps on igatahes palju õnnelikun kahe emme või kahe issi seltsis, kui 2 vanemat, kes päev otsa joovad või siis lihtsalt oma lastest ei hooli. Seega, meie oleme selles suhtes kooselu seaduse poolt.
      Teine teema on aga mehe-naise kooselu “seadustamisega”. Ma ise ka juba üle 10 aasta kooselus ja lastega, aga sellel ei näe ma küll mingit pointi, sest meie jaoks on juba ABIELU välja mõeldud, mis tagab kõik selle, milleks too seadus välja mõeldud on. Või mis mõttega siis veel abielluma peaks. Abielu ei anna ju suuremat armastust või veelgi paremat kooselu, vaid annab kindlustunde.

      • Avatar
        Vasta Liisi 6. oktoober 2014 at 11:51

        Jah just, unustasin oma kirjutatust välja selle, et mis siis abiellumisest saab? Ma usun paljud paarid otsustavad siis hoopis kooselu seaduse kasuks ja abiellumised ajapikku hääbuvadki, mis on ju tegelikult kurb 🙁 Nt olen mina ja mu mees üks näide sellest, et kui oleks olnud kooseluseadus mõni aasta tagasi vastu võetud, siis ilmselt me tänaseks ei olekski abielus ja kes teab võibolla selles kiires elutempos ei abiellukski kunagi, sest on ju lihtsam variant.
        Lisaks ametlikule poolele on see eelkõige üks kaunis traditsioon, elu üks ilusamaid päevi ja lisaks annab see suhtele mingi hoopis uue hingamise,võlu. 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 11:53

          Aga kas see mitte siiski inimese enda asi pole, kas ta tahab seda “võlu” tunda või mitte?

        • Avatar
          Vasta ei taha abielluda 6. oktoober 2014 at 17:25

          Olen 29 a naine, sellest viimased 9 aastat püsisuhtes ja mina näiteks ei taha abielluda.
          Ma ei ole kunagi pulmadest unistanud ja minu meelest on see päris häiriv, et teised inimesed (eriti vanemad) eeldavad, et peaksime abielluma.
          Kui oleks kooseluseadus siis küll ilmselt registreeriks ära.

          Pulmas on tore käia… nagu ka sünnipäevadel 🙂 aga arvan, et see peaks ikkagi inimeste vaba valik olema AGA MITTE AINUKE VALIK nö kooselu, vara ja vastutuse reguleerimiseks.

          Muidugi mul on päris mitmeid tuttavaid, kus just naine on see, kes väga soovib abielluda ja mees ei soovi ja võib-olla kui oleks olemas kooseluseadus siis meestel on veel üks argument juures aga no kui kokkuleppele ei jõuta siis ilmselt piisavalt ei armasta kah.

    • Avatar
      Vasta Pisi 6. oktoober 2014 at 13:38

      Emor ei ole kûll üks hea firma, kes uuringuid teeb. Olem ise emori uuringust osa võtnd kümneid kordi ja tean, kuidas see käib. Pooled neist paberil ja kuna paberile ei panda mingit infot, et kes vastas, siis saab üks inimene vastata ka viiele paberile. Nt ma olin sõpradega väljas. Küsitlus oli kasiinode kohta. Seltskond noori, vanuses 17-19 vastasid, kuna täidke ütles, et tal ei ole üldse vastuseid. Tingimus oli, et peab olema 21 aga pani linnukese, et oleme vanuses 21-25. Ise vastas, et keegi seda ju ei kontrolli. Mis tulemus oli, seda ei tea aga tekib küsimus, et kui õige see tulemus tuli, kui küsitleti noori, kellel ei ole kasiinosse asja?

    • Avatar
      Vasta Laura 8. oktoober 2014 at 15:43

      Tere!
      Mul on tekkinud küsimus, et kui neid uurimisi ja statistikat tehakse, kas siis küsitletakse ainult osa inimesi, kes paraku kipuvad olema siis vanemast põlvkonnast või ikka kõiki k.a ka nooremate arvamust? Lihtsalt minu meilile või postkasti pole ükski küsitlus jõudnud ja tekkiski küsimus, et kui seitsmest uudistes räägitakse, et üle poole eesti rahvast on kooseluseaduse vastu, siis kas ma polegi osa eesti rahvast?
      Olen noor ja natuke rumal, kui nii ütlen, aga sellistel puhkudel peaks küsitlema TERVET eesti rahvast , isegi 1.klassi lapsi. Me ei saa muidu TERVET pilti, mis toimub meie ühiskonnas. Ilmselgelt on vanemast põlvkonnast inimesed sellele tulihingeliselt vastu ja ma saan neist aru. Noored aga on kaasaegsemad ja kipuvad rohkem aru saama sellistest asjadest.
      Mina olen kooseluseaduse poolt. Ma arvan, et me kõik võime armastada, keda ise tahame. Keegi ei saa tulla meile ütlema, kuidas on õigem. Homoseksuaalsus ei ole haigus. See on erinevus meist teistest, kes me vaatame pigem vastassoo kui samasooliste poole. Ma loodan, et inimesed, kes hetkel selle vastu, saavad lõpuks aru, et tuleks olla selle poolt, sest õigustus, et Eesti pole selleks valmis , on väga mage põhjendus.

      • Avatar
        Vasta Eve 9. oktoober 2014 at 09:35

        No kõik oleneb ju küsitlusest, mida teada on vaja. Kui on vaja välja selgitada noorte seisukohad kasiinode suhtes (nagu siin ühes eelnevas kommentaaris näiteks toodi), siis küsitletakse just seda vanuserühma, kui vaja välja selgitada eesti rahva arvamus millegi suhtes, siis kogu elanikkonda. Ütled, et oled noor – tundub, et oled jah. Mõned aastad ülikoolis, statistilise analüüsi kursused ja lõputööde koostamine, siis saad pildi selgemaks. Iga uuring, mida soovime üldistada (näiteks kogu eestile) peab olema piisavalt esinduslik, see tähendab, et uuringule vastanud isikud peavad olema läbilõige kogu meie ühiskonnast. Selle välja selgitamiseks, et kui palju millisest vanusest, millistest asukohtadest ja millise sotsiaalse staatusega inimesi peab vastama on kindlad arvutuskäigud ja valemid. Ühtegi uuringut ei saa üldistada, kui ta ei vasta reeglitele. Ja kuigi ma pole Emori siseasjadega kursis, usun siiski, et see reegel kehtib ka neile 🙂 Siin keegi tõi halva näite, kuidas teda küsitleti, olgugi, et vanus oli vale. Usun, et see on pigem näide reeglit kinnitavast erandist – kõige olulisema osa uuringust teevad ära siiski statistikud, kes andmeid analüüsivad. See, et andmeid koguma saadetud isik ei ole pädev, on kahetsusväärne, aga nii nagu igas kollektiivis on paremaid ja halvemaid töötajaid, nii vast sealgi. Isiklikult olen emori uuringutesse aegajalt sattunud küll, kui ma ei eksi, peab selleks olema teatud listiga liitunud. Sinna aegajalt saan infot uuringute kohta ja esimese asjana küsitakse üldinfot – sugu, vanus, elukoht jms. Kui vastavatele parameetritele ei vasta, siis osaleda ei saa. Ja testi täitmiseks tuleb keskkonda siseneda ID-kaardi või panga koodidega. Sellest ka vast minu (ehk kohati liialt) positiivne usk sellesse süsteemi.

  • Avatar
    Vasta Marina 6. oktoober 2014 at 10:07

    Kusjuures ma just eile mõtlesin su peale ja jõudsin tõdemusele, et sul on paljudes asjades õigus, aga esitlus on vale. Ega ilmaasjata ei öelda, et rahulik ja viisakas jutt ( nagu sa praegu kirjutasid ja näitasid, et sa oled ka selleks võimeline ) jõuab inimeste pähe kiiremini kui agressivne lähenemine, sest see ajab inimesed lihtsalt kaitsepositsioonile, selle asemel, et kellegi arvamust rahulikult analüüsida.
    Sa oskad küll kui sa tahad.
    Ma olen kõigega nõus, mis sa eile kirjutasid ja täna ka, aga üks tegu oli mulle vastukarva. See, et sa lisasid selle õhkupalliga tüdruku pildi enda sotsiaalmeediasse. Ma saan aru, et see pilt oli nkn juba erinevates rubriikides üleval, aga sa ei oleks pidanud sellega kaasa minema. Või vähemalt jätma vaese lapse näo asjast välja. Õnneks oled sa selle nüüd eemaldanud ja ma loodan, et sa edaspidi mõtled natuke pikemalt ette, mis tagajärjed sellel teguviisil võivad selle tüdruku jaoks olla. Sa oled väga populaarne blogija, igas vanuseklassis inimeste seas ja oled ise ka käsitlenud koolikiusamist. Paraku see pilt võib just selleni viia ja mitte selle tüdruku tahte kohaselt. Ma muidugi naiivselt loodan, et sellele mõtlevad ka muud meediaväljaanded, mitte ainult sina:)

  • Avatar
    Vasta Siiliramo 6. oktoober 2014 at 10:04

    Minu küsimus on, et mis on blogi eesmärk?
    Kas pole mitte see, et panna kirja oma mõtteid, tundeid ja arvamusi ? Blogi peaks olema koht, kus saad ennast välja elada (et võib-olla mitte seda reaalselt päris elus teha). Oma mõtete välja kirjutamine annab ju teatava kergendustunde.
    Nii, et minu arvamus on, et kirjuta täpselt seda, mida sa tahad ja millest sa tahad, sest see on Sinu blogi.

    Praegu päevakorras olev teema on minu jaoks üks ärritavamaid teemasid. Ma üldiselt olen rahulik inimene, kes kergesti erinevate teemade peale, mis meediast kajastust leiavad, ei ärritu, va antud teema.

    Mulle lihtsalt ei jõua kohale see, miks teatud kontingent inimesi on nii vihaselt meelestatud antud seaduse vastu. Kuidas see puudutab teisi inimesi, kui kahel samast soost isikul on võimalik seadusega kindaks määrata õigused, kohustused jms kui ühe osapoolega peaks näiteks midagi juhtuma. Kuidas see saab niivõrd paljusid inimesi häirida ?

    Olgu, antud seadusemuudatus võib viia ühel hetkel selleni, et tuleb reaalselt abiellumine ja lapsendamine päevakorda. Aga see tuleb nii või naa ühel hetkel ja mina olen kahe käega selle poolt !
    Nii tahaks, et meie ühiskonnas oleks vähem põlgust, viha ja mõistmatust ning rohkem ühtekuuluvust, hoolivust.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 6. oktoober 2014 at 09:59

    Ma ei ole Gay-de vastu. Minu arust olgu ja elagu rõõmsalt edasi. Enamus neist on tõesti täiesti tavalised inimesed meie keskel ja me ei märkagi neid. Ei karda, et keegi nakkaks pisikuga ega arva, et midagi minu pere jaoks muutuks. AGA eesti ühiskond ei ole veel selleks valmis ja seega minu poolt häält see seadus ei saa.

    Tegelikult on neil õigus, kes seda haiguseks/hälbeks kutsuvad. Kuigi see on inetu sõna ja see ei tee neist reaalseid hälvikuid, nagu paljud sõimavad. Aga see on ajuripatsihälve ning kaasa sündinud. Ja tegelikult annaks seda ravida, kui vaid ise soovid. Aga see on iga inimese enda valik, mis ta oma eluga teeb. Kui soovib sellist elu, siis palun väga.

    Minu poolest võiksid nad kõik abielluda ja eladagi õnnelikku pereelu. Aga vot lapsendamist ma ei lubaks. Olles ise koos elanud)mitme erineva Gay-ga, olen näinud kuivõrd ebastabiilsed nad on. Palju rohkem draamasid ja probleeme. Asi pole minu silmis üldse selles, kas on kaks ema või kaks isa. Vaid puhtalt selles, et nad on VÄGA suured draamaqueenid. Ilmselgelt asi selles, et nad on palju enesekriitilisemad ning ebakindlamad suhtes.

    Trampige mu arvamus siis mutta, kui nii heaks arvate. Aga nii lihtsalt on. Gay-id on väga toredad inimesed ja suurepärased sõbrad ja otseselt mul nende vastu mitte midagi ei ole.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. oktoober 2014 at 10:05

      Palun näita mulle ühte inimest, kes on suutnud endal geinduse “välja ravida”. Ausalt, oleksin huvitatud nägemast sellist inimest.

      See, et sina oled koos elanud mitme homo mehega ja sinu väitel on nad suured draamaqueenid…Kas sa ei arva, et asi on ka vanuse taga? Selles suhtes, et pubekana oleme me kõik rohkem või vähem draamaqueenid. Arvestades, et sa oled kahekümnendate alguses hetkel ja räägid olukorrast kauges minevikus, võibki eeldada, et sa ei ole suhelnud homomeestega, kes on näiteks 30-40, omavad head tööd, armastavat suhet ja stabiilset maailmavaadet. Ega neid lapsi 17-aastastele antakski.

      Ja miks on geid ebakindlad? Ühiskonna tõttu. Kui ühiskond oleks normaalne, siis ei oleks neil põhjust ebakindluseks.See, et “ühiskond pole valmis” tähendab ju sõna sõnalt seda, et SINA pole valmis, sest mina olen osake ühiskonnast (nagu poll näitas üle 80% ühiskonnast) on valmis selliseks muudatuseks.

      • Avatar
        Vasta D 7. oktoober 2014 at 10:24

        Nõustun igati Mallukaga!

      • Avatar
        Vasta Liisu 7. oktoober 2014 at 14:11

        Absoluutselt kümnesse panid, Mallukas.

        See “ei ole veel valmis” ongi ju meie endi “süü”. Ja kui me jätkame nii nagu me oleme, siis me ei saagi kunagi “valmis”.
        See ebakindlus, ebastabiilsus, suurem depressiooni põdemise protsent ja mis kõik veel, tulenebki ju just täpselt sellest, et mass homosid ei aktsepteeri ega pole “valmis” selleks, et neid ka normaalseks pidada. Kui sa ise peaksid elama tõrjutuna, siis põeksid ka depressiooni, usu mind. M apigem just imetlen osasid homosid, et kuidas and suudavad kogu selle kiusu ja tõrjutuse unustada, naeratada ja oma eluga edasi minna.
        Mina tean isiklikult kahte homoperet, kus kasvavad lapsed, mõlemad on kolmekümnendate alguses. Ma ütlen teile ausalt, et ma ei ole tervema ellusuhtumisega pert eales näinud.

        Kuid kui selle kirja, mille Mallukas siia pani, autor, peaks kunagi lapsed saama, siis on mul küll krdi kahju nii nendest kui ka ümbritsevatest inimestest.

    • Avatar
      Vasta Reena 6. oktoober 2014 at 10:06

      Gayd on haiged ja seda saaks ravida sest see on ajuripatsi haigus? Tõsiselt räägid sellist ila suust välja???

    • Avatar
      Vasta Siiliramo 6. oktoober 2014 at 10:09

      Olen kuulnud ka väga palju sellist väidet, et Eesti pole selleks valmis. Kas üldse kunagi saab selleks valmis?
      Kus me oleksime praegu, kui oleks aastaid ja aastaid edasi lükatud naistele õiguste andmist ?

      Loomulikult võib kahe samast soost vanema puhul tekkida suhetes probleeme, kuid sama silmnähtavad on need ka nö tavaperekonnas.

      Sorri, aga leian, et vähekene parem on elu peres, kus on draamaqueenid kui peres, kus vohab vägivald.
      Ning tean samuti mõnda gay-d ning ei ütleks, et nad on ebastabiilsed. Tihtipeale stabiilsemad kui mõni hetero.

      • Avatar
        Vasta Kristin 6. oktoober 2014 at 22:56

        Kes üldse saab väita, et Eesti pole valmis ja kelle asi see on, kas Eesti on valmis või ei ole. Eesti on abstraktne asi. Oluline on, kas MINA olen selleks valmis.

    • Avatar
      Vasta kats 6. oktoober 2014 at 10:24

      Kooseluseadus samuti ei luba samasoolistel paaridel lastekodust lapsendamist. See seadus annab võimaluse (ka heterotel!!) täitsa legaalselt lapsendada oma kallima laps. Ehk kui Maril on laps, siis tema partner Silja saab selle lapse lapsendada. Kui näiteks Mariga juhtub midagi, siis Silja saab rahulikult seda last edasi kasvatada ning pisike on ka seeläbi kaitstud.

    • Avatar
      Vasta L. 6. oktoober 2014 at 10:34

      Sigrid, sa ikka tead, et samasoolised paarid juba kasvatavad lapsi. Jah, nad ei saa ÜHISELT lapsendada, aga on palju erinevaid viise, kuidas lapsed nende peredesse jõuavad, ja nad jõuavad, nad on olemas. Ja just nende laste pärast on vaja kooseluseadust!

    • Avatar
      Vasta Kaia 6. oktoober 2014 at 11:34

      Ebastabiilseid ja ebakindlaid dramaqueene on väga palju ka heterode seas…

    • Avatar
      Vasta Mia 6. oktoober 2014 at 12:16

      “Aga see on ajuripatsihälve ning kaasa sündinud. Ja tegelikult annaks seda ravida, kui vaid ise soovid. ”

      Kust see info pärit on et ajuripats seda reguleerib või et seda kuidagimoodi muuta saab?

      Ja see jutt et ühiskond pole valmis. No ma arvan, et kui naised võitlesid oma õiguste eest ega mehed ka siis rõõmust kriisates meile neid ei andnud. Või kui mustad võitlesid selle eest, et neid hakatakse kohtlema natukenegi inimeste moodi. Sa arvad, et valged kandsid neile rõõmsalt naeratades need õigused hõbekandikul ette?

    • Avatar
      Vasta Steffi 6. oktoober 2014 at 12:19

      See, et keegi on teistsugune oma “kaasa sündinud” tunnuste järgi ei tähenda veel, et tal môni haigus on. Haigus saab sellest siis kui me selle haiguseks klassifitseerime. Samamoodi on näiteks juukse- ja silmavärv ja kohati ka näiteks môningad maitse-eelistused päritavad. Lihtsalt inimesi ongi erinevaid…

      • Avatar
        Vasta M 6. oktoober 2014 at 21:55

        Nõus viimase kommentaariga. See, et see on “kaasasündinud” ei tee seda veel haiguseks. Kõik inimesed on erinevad ja oma eelistustega. Ei ole sellist asja nagu üks “normaalne” inimene. Ma arvan, et ei leiaks kahte täpselt samasuguse välimuse ja eelistustega inimest maailmas. Ei ole õnneks koopiaid maailmas, kõik on erinevad ja see ongi nii kuradima tore. Samuti vaadates, missugused ühiskonnad ja riigid on maailmas üldisemalt edukad, tegemist on avatud ühiskondadega. Tundub, et mitmekesisus on edu alus. Miks siis nii võidelda erinevate vastu ja tembeldada mõndade erinevust haiguseks. Nii mõningadki tunnused ja eelistused on ilmselt kaasasündinud, mida ei tembeldata haiguseks. Can’t fix something that ain’t broken.

  • Avatar
    Vasta Krissu 6. oktoober 2014 at 09:52

    Hästi öeldud! Ja tõsi, oleksid võinud kohe alguses asja nii sõnastada (kuigi ma kardan, et hoolimata sõnastusest ja ratsionaalsetest argumentidest, on mõne inimese arvamust siiski võimatu muuta).