Uncategorized

minu erinevad valikud

19. aprill 2019

Ega ma ei tee elus kõiki õigeid valikuid ja ausalt öeldes veel aastakese tagasi ei mõelnud ma oma valikutest üldse minutitki. Tarbisin mida tahtsin, ostsin, mis kätte jäi. Mis kuradi “planeedi säästmine”, mis vahet seal on mida MINA teen ja kui poes need asjad nagunii müügil on, siis on nad ju juba nagu toodetud ja olemas. Et kas mina ostan või ei osta, mis vahet seal on?

Ma ei hakka ütlema, et nüüd ma olen mega keskkonnateadlik ja laadiidaa, aga noh, mingisuguseid valikuid üritan teha teadlikult paremaid.

Me ei ole 100% riidekate peal, kasutan nii ja naa. Vahepeal ühtesid, vahepeal teisi. Täitsa oma laiskusest ei viitsi uksest välja minnes riidekaid panna, kuigi tegelikult võiks. Nende riidest mähkmete ostmisega ma läksin ka vahepeal ikka kõvasti üle piiri ja soetasin neid ilmselgelt rohkem, kui meil tegelikult vaja. Neid mustreid on ju nii palju erinevaid ja ilusaid ja hoarder minus sai võitu. Nüüd pole ammu juurde ostnud, aga noh, kasutan ka tavalisi mähkmeid, mida ma tellin Nupsulast. Saate aru, Marta on juba nr. neli mähkmete peal. Hullumeelne! Viimasel ajal on tegemisi nii palju, et kodu organiseerimine on tahaplaanile jäänud, seega mähkmed kuskil hunnikus ja kogu aeg mõtlen, et kohe kui kõik ära sorteerin, et siis hakkan usinamalt kasutama. Loodan edaspidi tublim olla, aga eks iga riidest mähkme kasutuskord on üks ühekordne mähe säästetud.

Kui ma viimati käisin LADU poes, siis haarasin sealt kaasa neid hambaniite, mis on väikse plastikkepi otsas. Kuidas neid nimetatakse? Ma ei tea. Tavalises poes on väike pakk päris kallis, seal oli 3.50€ suur pakk. Lisaks oli seal eraldi pakk lastele pisikeste..niiditajatega, et ka lapsed harjuksid hambaniiti kasutama. Kuna ma Marile pole siiani seda nalja õpetanud, siis ostsin ka. Kodus avastasin, et Mari hambavahed on nende jaoks liiga suured ja kass tuli peale, et issand, mis plastikuhunnik. Jah, tagant on nendega hambaid kergem puhastada, aga ma just tellisin endale Iluversumist Georganics hambaniidi söega ja see on palju nunnum. Klaaspurgis väike rull, nagu miška! PS! Iluversumist saab üldse ülipalju mahedaid ja loodust säästvamaid hügieenitarbeid ja mul on Iluversumis sooduskood MALLUKAS, millega saate igalt ostult 12% ale. Kui miskit tarvis, siis soovitan kasutada, ale abiks ikka.

Üks õhtu Facebookis scrollides sattus mulle ette pood Elamise Kergus ja neil oli too õhtu -20% ale (praegu on -10%) ja ma tellisin endale ilusa hunniku asju, mis tundusid mulle…paremad, kui need, mis mul on. Näiteks plastikust nõudepesuharja asemel kookosest isend. Nüüd on muidugi dilemma, et vana on jumala korralik, et ega ma teda ära ei viska ja kahte korraga kasutada on ka imelik, seega peab uus vist sada aastat sahtlis ootama, kuni vana saba annab.

Sama tellimusega tulid ka mu uued nõudepesunuustikud. Näevad palju nunnumad välja, eks!

Mul metallist kõrsi juba tegelikult on mingi 4-5 tk, aga nende hari kadus ära. Kuna kõrsi ikka kulub, siis tellisin neid ka juurde, sest tavalised plastikkõrred on niii mõttetud, et ma neid kodust ei leidnudki. Ühe papist kõrre sain sahtlipõhjast, aga need metallist on sada korda paremad. Olen kuulnud, et on ka pilliroost varianti, aga need on ikkagi lagunevamad. Elamise Kergus poes maksis 4tk+ hari 7.32€ . Samas eelmise laari tellisin Aliexpressist mingi paari euriga, saab sealt ka, aga no kas on mõtet, kui siit saab ka ja kiiremini ja vahe vaid paar euri.

Ma tahtsin pilti panna toidukilest + nendest nakkeriietest ka, aga mul sai toidukile otsa (kardo mässis viimasegi ühe kulleripaki jaoks ära), aga see nakkeriie on nii äge asi! Ausalt! Proovige, palju mõnusam kui see mõttetu õhuke kile. Näete, siit saab selle kohta lugeda ka.

Ja muidugi kõige lihtsam valik maailmas – kilekoti asemel riidest kott! Ma nean ennast maapõhja, kui ma olen unustanud riideka poodi kaasa võtta, aga praegu on kuidagi eriti uhke on see, et mul pole kodus ühtegi tavalist kilekotti, isegi pildi jaoks ei leidnud. Kõige ägedamad on muidugi HÜÜP kotid, aga no kammoon, tegelt saab neid igalt poolt ja väga odavalt.

Mulle saadeti kunagi kingituseks selliseid isetehtud väikseid kotte, kangajäänustest ja ala vanadest padjapüüridest või ma ei tea. Mingi õpilasfirma? Ma üldse ei mäleta, piinlik, aga nii mõnus on sinna panna ala paar õuna või sibulaid vms ja ei pea neid pisikesi läbipaistvaid kotte raiskama.

Palun-palun, ärge hakake mulle nüüd siin kraaksuma, et ise ma tarbin nii palju ja olen nii tont ja mida ma üldse endale ette kujutan, aga noh, vähemalt ma ka püüan. Ja iga väike samm on siiski SAMM, nii et minu meelest päris hea algatus.

Mida teie teete, et keskkonda hoida? Kasvõi natukene? 

Loe ka neid postitusi!

41 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Keidy 21. aprill 2019 at 14:16

    Poekotina ikka kasutan riidest kotti või kui juhtub, et ei ole võtan paberkoti. Sinna kogun ka paberprahi ja hiljem põletame ära. Olen ka mõelnud selle peale, et kilekott hiljem prügikotiks aga pidevalt ikka mingi auk sees ? puuviljad vms panen küll pisikesse kilekotti, sest meil kaalub müüja kassas ja siis igakord pean maksma ka oma koti eest (kotid muidu olemas). Aga puuviljakotid jätan alles, et millegi muu jaoks kasutada. Prügi sortimist pole väga hinge võtnud, sest pole kuhugi viia ja kuna kolmekesi elame, siis seda segaprügi väga ei teki ka. Koored vms viime küll lapsega metsa alla loomakestele. Aga mõtlen sellele, et kui kõik 100% prügi ei sordi on kellegil tänu sellele tööd ☺️

    • Avatar
      Vasta Mari 23. aprill 2019 at 20:12

      Tore, et kilekotte vähem üritad tarbida ja komposti eraldi kogud 🙂 Prügi sorteerimise koha pealt lihtsalt mainin – paljud arvavad, et olmeprügi, ehk siis segaprügi keegi kuskil sorteerib, aga ei. Sinna visatud taaskasutatavad materjalid ümbertöötlemisse ei lähe. Pakendiprügi aga sorteeritakse küll – ligi 30-ks eri materjaliks sorteeritakse. See annab jah tööd, sest seda tuleb teha käsitsi, masinad hästi ei oska. Lihtsalt infoks. Hääd! 🙂

  • Avatar
    Vasta G 21. aprill 2019 at 08:48

    Mina käin ka poes riidest kotiga ja kui see maha jääb, siis valin esimesena paberkoti, kui seda üldse vaja on. Kilekotte kasutan prügikotina. Riidepoodides käies loobun tihti kilekotist, kui pole just mingi pitsiline või selline asi, mis kotis kuskile taha kinni võib jääda ja katki minna.

  • Avatar
    Vasta Renne 20. aprill 2019 at 13:20

    Tore teema ja hea, kui mõningaid selliseid nippe jagada saab. Siin lugesin veits kommentaare ja sain targemaks, nii et aitäh teemapüstituse eest. Ise kasutan majapidamises kodukeemia asemel äädikat ja soodat – äädikas teeb kraanikausid jms hästi puhtaks, sooda ja äädikaga saab ahjuplaadid hästi puhtaks. WC-potti enam kodukeemiat ei kalla, sest ilma selleta, vaid vetsuharjaga hõõrumine teeb sama puhtaks. Hügieenitarvete osas – soolakristallist higipulk ja Nurme juukseseep – aitavad vähem pakendeid toota ja on mugavad 🙂

  • Avatar
    Vasta hmm 20. aprill 2019 at 08:49

    Üks asi, mida teadlikult jälgin on näiteks see, et kuskilt kohvi ostes ei pane seda plastikust kaant peale. Joon nii palju pealt ära, et kõndides peale ei ajaks. 🙂 Samuti ei osta kilekotte (väga harva, kasvõi kannan toitu süles) ning ei kavatse kunagi autot osta.

    • Avatar
      Vasta A 21. aprill 2019 at 20:19

      See, et sina selle kaane ostmata jätad, ei tähenda, et see lõpuks ikka kuskil maas ei vedeleks, ega kaaned ja topsid on komplektis ostetud ja võtmata kaaned jäävad lihtsalt järgi, pigem osta siis juba korduvkasutatav kohvitops.

      • Avatar
        Vasta Bb 23. aprill 2019 at 23:02

        Appi, kui isekas ja ülbe vastus! Minu meelest teeb inimene kõike väga õigesti ja lihtsalt avaldas oma arvamust. Hakkas parem, et said nii kurjasti öelda? Kohutav!

  • Avatar
    Vasta Yutulind 20. aprill 2019 at 07:14

    ma eriti ei kasutagi toidukilet aga hästi nunnud on need beeswax wrapid piltidel, eesti keeli siis nakkerätid? instagramis olen vaadanud ja nillinud, ilusad kangad…aga need siiski kuradi kallid! kui on sobivat kaltsu majapidamises, saab ju taaskasutada seda, ma saan aru, et see kangas on selline popliini taoline, nagu meeste triiksärgi kangas? turult mesinikult ostan tüki mesilasvaha ja jojobaõli ja ajan ahju kuumaks ja….peaks äri käima tõmbama.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. aprill 2019 at 09:14

      muuseas jaa, seda pidi saama ise ka teha 🙂

  • Avatar
    Vasta Madli 19. aprill 2019 at 23:41

    Postituse alguses mõtlesin, et raudselt hakkan sinuga õiendama, aga viimase lõigu peale leebusin täielikult 😀
    Meie majapidamine on ka kilekoti vaba. Poes teen pakendivabu valikuid alati kui võimalik. Päris zero waste pole. Aga prügikogus on ikka märgatavalt vähenenud. Vegan pole, aga tarbime kodus ainult kohalikku maheveiseliha.
    Eelistan kodumaist või lähemalt toodud kaupa. Nt ei tarbi a la Peruust toofud kinoad või Madagaskaril kasvatatud agaavisiirupit. Palmiõli tooteid väldin. Sõidan palju (järjest rohkem) rattaga. Autot kasutan linnasisesteks sõitudeks vähe, pigem ainult maale minekuks. Lapsed sõidavad ka ratastega – lapsed 9, 7, 5 ja 1 (tema rattatoolus). Elame Tartus. Lastel olnud riidest mähkmed. Ise kasutan mooncupi. Emotsioonioste ei tee. Ostan harva kuid kvaliteetset ja vastupidavat. Nii välja kirjutades tundub pärist hästi 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 19. aprill 2019 at 23:41

    Tore postitus, mulle see teema hetkel väga hingelähedane, üritan igast küljest olla loodussäästlikum.
    Ostsin pesu pesemiseks pesupähklid – kiidan heaks. On vaid kaks pesutüüpi nädalas, millel pean kasutama tavapulbrit, kõik igapäevane saab pesupähklitega pestud.
    Metallist joogipudelid ja lõunasöögikarbid on kasutusel.
    Kõrsi ei kasuta me üldse.
    Menatruaaltops ja riidest sidemed – parim otsus!
    Vanad riided, voodipesud koon kaltsuvaipadeks – lemmikhobi!
    Poes üritan asju valida kasutatud pakendi järgi, võimalusel pakendamata või paber/papp.
    Olen muidu üsna vähene niisama asjade ostleja ja aina enam ja enam üritan vältida igasugu uue träna soetamist.
    Üks tore pood internetis, kust ostsin endale pesupähklid – Peace with the wild – sealt sain palju ideid, mida enda kodus vaja veel muuta. Üleminek on ka üsna kulukas ja üritan mõelda,et äkki saaks üldse ilma hakkama, isegi kui asi on planeedisõbralik. Entusiasm on kerge tulema, aga vahepeal peab kaaluma ka selliste asjade vajalikkust.
    Hiljuti avastasin enda jaoks KonMari meetodi ja see on aidanud ka asju teise pilguga vaatama panna ja oma maist vara korrastada.

  • Avatar
    Vasta Älis 19. aprill 2019 at 22:58

    Teadlikult tarbime vähem liha ja piima, tervisele ka parem! Kasutame võrgust puuviljakotti, ehk siis juur-ja puuvilju ostes ei võta neid läbipaistvaid kotte poest kaasa. Suurem osa kodukeemiast on loodussõbralikud, aga kahjuks on need plastikpudelites siiski. On ka need metallist joogikõrred olemas. Pudelivett enam ei osta, on olemas üks klaaspudel, mida kodus täidan. Üritan taaskasutada asju, riideid, aga ostan ikka uusi ka. Lapsele väikseks jäänud riided lähevad kindlasti edasi, kas siis müüki või annan niisama ära. Endale ei osta enam väga palju asju, pigem üks kallim ja kvaliteetne, kui 10 odavat. Prügi sorteerime ka. Tahaks proovida ka neid riidest hügieensidemeid kunagi.

  • Avatar
    Vasta t 19. aprill 2019 at 22:41

    Kuhu te kodus prügi panete? Mina just ostan poest kotte ja hiljem prügi sinna sisse…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. aprill 2019 at 23:34

      meil spets prügikotid, sest need suuremad ja enamasti poe kilekotid lähevad lihtsalt katki, mistõttu ei saa neid ka prügikotina kasutada.

  • Avatar
    Vasta Kriss 19. aprill 2019 at 21:59

    Tahaks üle korrata selle ka et pliis ärge tellige midagi alist, eriti kui tahate ökod olla. Alist mingi riidekoti tellimine jätab tõenäoliselt suurema jalajälje kui mingi 100 kilekotti osta. Ja muidu aitäh Mallukas, et sellest teemast kirjutad. See on tõesti oluline ja meist igaühest päriselt sõltub nii palju. Praegu on reaalne oht et meie lapsed ja lapselapsed peavad elama kliimakatastroofi ajastul ja see mõte on hirmutav. Tegutseme koos!

    • Avatar
      Vasta Madli 19. aprill 2019 at 23:44

      Väga nõus!!!

    • Avatar
      Vasta Tups 20. aprill 2019 at 09:37

      Jaa, nii valus on kuulata, kui mõned tuttavad räägivad, kui odavalt jälle mingeid vidinaid tellisid Alist. Ei taha mõteldagi, kui mürgised need 1-eurosed plastikust mänguasjad on. Pluss jalajälg, mis nende kohalelennutamisele tekib. Teine, mis kurvastab, on see, kui ostetakse välismaist kosmeetikat. Kodumaine looduskosmeetika on nii mitmekesine, et leiab igale maitsele. Ka mineraalkosmeetikat on kodumaist. Jätame raha Eestisse! Ei saa ju meil elu paremaks minna, kui saadame raha lahkelt välisfirmadele.

  • Avatar
    Vasta Landa 19. aprill 2019 at 20:28

    Keskonnasäästmine on asi millega olen tasapisi alustanud. Ma pole tead-mis öko-šhmöko maama aga annan endast selle mis saan ja mis rahakott parasjagu võimaldab. Ausalt öeldes poes ei aja järge, mis oleks lahtine ja mitte kuskile pakitud. Mul lihtsalt on kaasas riidest kotid kuhu puu-juurviljad pakendada ja suur kott millega nad koju vedada. Meiki eemaldan tolle nuustikuga, mis pooriline. Vatte kasutan ainult küünelaki eemaldamiseks. Kõrred need taaskasutatavad ja kui sünnipäeva tähistamine,siis paberist. Viimasel sünnipäeval kasutasin kõiki nõusid, mis olid biolagunevad. Menstruaalgup või misiganesselleeestikeelnenimion on mitte ainult loodussäästlik ,vaid mega mugav kasutada. Tühjenda ainult hommikul ja õhtul. Parim asi ever. Ps:naistearst soovitas soojalt.
    Mul on köögis ka kasutuses need laualapid ,mis on pestavad Mega mugav. Ostsin 7tükki ja paari päeva tagant viskan pessu, ning siiani pole kordagi neid puudu jäänud. Ma kahjuks pole kogu pere veel selle keskkonna teemaga pardale saanud sest “mis sa üksinda ikka ära teed.” Aga ma annan endast parima nii, kuidas saan.

    • Avatar
      Vasta Landa 19. aprill 2019 at 20:34

      Ps Mallu. Peale mingit sinu postitust hakkasin ,ma mingeid asju rohkem jälgima, kus saaks nö keskkonnatublim olla. Nii,et pole sul häda midagi. Minule oled küll rohkem, kui korra sellega eeskujuks olnud. Pluss, et ma elu veidi vabamalt võtaks ja tegelt ,kõik on tsill ?

  • Avatar
    Vasta Päevalilleke 19. aprill 2019 at 18:47

    Esiteks, mis on üksikisiku poolt suurim samm, mida teha saab, siis oleme veganid, eelkõige siiski loomade jaoks, aga ka planeedile see suuresti kasuks. Sorteerime prügi ja kõiki pakendeid ja öko läheb komposti, tänu sorteerimisele, siis tavaprügi pea ei tekigi, prügiauto käib meil siin kaks korda aastas nüüd ja eelnevad pool aastat näitasid, et seda on isegi palju tegelt, ühest piisaks täiesti, kui sedagi. Ja noo pakendivabaduse poole liiguma ka jõudsasti, idee poolest tahaksin, et meist saaks zero waste majapidamine, kuid sinna on veel pikk tee minna. Aga no kilekotte ei kasuta, kui oma võrku kaasas pole juurikatele, siis paneme need lahtiselt kotti, kotti saab alati pesta, niiiet see pole probleem ja iseteeninduses on mugav ka kohe kotti laduda, ostukontrolli sattudes on müüale tüütu, aga noh, mis teha 😀 Ja no kiled mis tekivad praegu riisi, makaroni, leiva jmt pakkidest, lähevad ümbertöötlusele. Aga nagu öeldud, siis tunnen ise, et minu jaoks pole see piisav ja teen samme, et zero waste majapidamiseni jõuda. Suured asjad saavad alguse väikestes 🙂 alles kaks aastat tagasi ei sorteerinud me prügigi, kuigi nii lihtne asi tegelikult ju…

    • Avatar
      Vasta Päevalilleke 19. aprill 2019 at 18:51

      Ahjaa, veel tuli meelde, et läksin kolm kuud tagasi riidest hügieenisidemetele üle ja no parim otsus üldse! Nii pehmed, nii mugavad ja igatepidi nii head. Ma proovisin varem ka mooncuppi, aga see ei sobinud mulle, tekitas kõhuvalusid.

  • Avatar
    Vasta Liis 19. aprill 2019 at 14:49

    Sorteerin prügi, kasutan riidest kotti, sõidan ühistranspordiga ja riideid ostan suuremalt jaolt kaltsukast :). Kuigi kahtlustan, et kui raha rohkem oleks tahaks ka uusi riideid ja autot, et saaks igalepoole sõita ja kiiremini :/. Aga muidu üritan tarbida vähe. Ajakirju/lehti ei telli, arveid saan e-arvetena, nipsasjakesi ei osta, joogikõrsi ei kasuta, kasutan vaid looduslike puhastusvahendeid ja pesuvahendeid.

  • Avatar
    Vasta Ann 19. aprill 2019 at 14:14

    * Menstruaalanumat ja riidest hügieenivahendeid kasutan. See jäi mainimata. Aga noh… vimased 4 a vahelduva eduga kogu aeg rase olnud, siis ei tulegi nii kohe meelde, haha 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 19. aprill 2019 at 14:13

    See, kui sa ökoasju kokku ostad, aga neid ei kasuta pole keskkonna säästmine. Nagu ma aru saan, on shoppamine sulle tähtsam, kui need tooted ise. Kui sul see plastikust nõudepesuhari juba olemas oli, siis pole nagu pointi uut ökoharja osta. Veel suurem lollus oleks osta ökohari ja kasutuskõlbulik plastik lihtsalt minema visata. Riidemähkmetel on poiniti, kui neid kasutab mitu last- nende tootmiseks on kulunud kangas, mida pleegitatakse ja värvitakse, pesemiseks kulutad sa puhast vett ja elektrienergiat ja lõpptulemusena rändavad need ikka prügikasti, kui sa rohkem lapsi ei plaani.
    Lisaks…. Iga paki kohaletoomiseks kulub ressursse ja nagu piltidelt näha, on ka ökotooted pakendis, mida tingimata vaja pole.
    Kuna sinu lemmikpood on Maxima, siis mingist ökoostlemisest ei saa rääkidagi. Maxima on keskkonnahoiust valgusaastate kaugusel.
    Iga samm on küll oluline, aga ehk oleks ka keskkonna säästmisel mõistlik teha mingi plaan, ära tarbida kõik tavatooted ja seejärel loodussõbralikemate asjade peale üle minna. Kõike lihtsalt kokku ahnitseda, olgu kui tahes ökoloogiline toode, pole ka mõtet.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. aprill 2019 at 16:20

      Nõustun, aga riidest mähkmeid ei viska küll keegi ära, tead ka palju need maksavad v? Järelturg on neil korralik, isegi kui sul on vaid 1 beebi.

      • Avatar
        Vasta kats 19. aprill 2019 at 17:20

        Mallukas ei viska laste asju jne ara, vaid myyb/annab edasi.
        Seda teen mina ka, et kui on veel hea asi, siis otsin sellele uue omaniku.

      • Avatar
        Vasta G 19. aprill 2019 at 18:25

        Riidest mähkmed beebil, prügi sorteerimine kodus, riidest ostukotid, ise vaatan ka uurin lapsele mängi asju ostes, kus on toodetud ja millest (eelistame puidust ja öko materjalidest), aga noh külalisi see ei takista 😀 Ostame aegajalt taaskasutusest riideid ja anname riideid taaskasutusse. Üritame vältida plastikust/papist ühekordseid nõusid suve hooajal grillpidudel, aga noh rõhk sõnal üritame.

  • Avatar
    Vasta Ema 19. aprill 2019 at 14:12

    Ma võimalusel poest ei võtagi neid pisikesi kilekotte. Ainult kartulite jaoks ja kui palju sibulaid vaja. Muu panen niisama kaalule ja kleeps peale. Viimasel ajal on riidest kott, alist tellitud, ka kaasas. Tegelikult on puuvilja kott ka olemas aga unustan kasutada 😀 tellisin ka alist. Proovisin mingi aeg seda tüki shampooni, mehh..kallis ja ei meeldi ei sobi. Seisab metallkarbis niisama nüüd. Ootab. prügi sorteerin ja vahel korjan õues jalutades ka seda kokku ikka, et saaks metsaaluse puhtamaks

  • Avatar
    Vasta ann 19. aprill 2019 at 13:57

    * Läksin ka mähkmete promojate vooluga kaasa ja soetasin riidemähkmed. 1,5-aastasel läks neid naguni iainult veel uneajaks vaja. Algus oli edukas ja rõõmustasin, et ohhhooo, täitsa toimib ju. Aga viimasel ajal nad kõik lekivad kuskilt ja ma ei sa aaru, milles asi on. Seega olen ülimalt pettunud ja tüdinud pidevalt märjaks kustud voodist. Tagasi ühekordsetele temaga muidugi üle ei lähe, aga ilmselt ma uuele beebile nii entusiastlikult neid riidemähkmeid ei osta. Küllap üritan ka kasutada pooleks ühekordsetega. Loodetavasti saan riidekatega jälle paremaks sõbraks.
    * Taaskasutan kõiki kilekotte, mida vähegi saab. Kuni nad on ribadeks, auklikud või misiganes muul põhjusel enam ei kõlba. Ma pole enam paar aastat poest puu- ja köögiviljade jaoks kilekotti võtnud, sest alati on omal kaasas. Nii roosiline asi muidugi ei ole, et peres keegi neid poest ei võta. Mees kui ise poodi trehvab, siis ikka võtab uue koti. Samuti käib ta lahtist ja sooja leiba ostmas, mis ka kilekotti pannakse. Nii need meil ikkagi kunagi otsa ei saagi :/ Aga jube mõelda, kui ma iga kord poodi minnes kõik uued kotid võtaks. Pole enam harjunudki nii.
    * Poekotid on riidest või need mingit tugevad suured kotid, mida poodides müüakse. Kah vist ikkagi mingist plastikaat-materjalist, aga noh… Aastaid kasutanud, katki ei lähe. Ka pole meil kodust otsa saanud tavalised suured kilekotid, olgugi, et me poest neid juurde ei osta. Keegi kuskilt midagi toob, ikka jääb kott kuskile alles oma aega ootama. Riidepoodides ma palun asju kilekotti mitte panna, sest ma vihkan neid riidepoe kilekotte. Suuremaid veel annab mugavamalt prügikotina ära kasutada, aga need väiksemad on mega mõttetud.
    * Jälgin, millises pakendis on toode, mida ostan. Nii mõnigi asi on pakendi pärast ostmata jäänud. Osad asjad on lhtsalt nii rämedalt üle pakendatud või on pakend lihtsalt liiga-liiga plastik.
    * Viin oma korralikke asju uuskasutuskeskusesse ja soetan sealt midagi uut ka asemele. Ehk et kui võimalik, siis ostan ja taasskasutan midagi, mitte ei torma kohe uut ostma.
    * Sorteerin prügi.
    * Ei larista vee & elektriga + õpetan ka oma lapsi seda mitte tegema.
    * Ebavajalikku ja suvalist trääni ostukorvi ei lao ja olen üpris pahane, kui keegi nt kingituseks või niisama heast tahtest on mulle mingit jura ostnud.

    Kahjuks rohkem ei meenu eriti. Ajal, mil mul lapsi polnud, elasin ikka väga rohelist elu. Paraku laste saades see jalajärg ikka tohutult suureneb. Ma ei tea, kuidas teised inimesed, aga ma viin alati prügi välja halva enesetundega ja süümekatega, et elan ja sellist saasta tekitan. Mitte, et minu süümekad maailma kuidagi päästaks, aga lihtsalt tekivad need no. Tahaks elada kuidagi nii, et ei tekiks neid pakendeid jm rämpsu nii megalt.

    • Avatar
      Vasta Kriss 19. aprill 2019 at 21:50

      Hei! Soovitan sul liituda FBs riidest mähkmete grupiga (riidest mähkmete kkk vms). Kindlasti oskab seal keegi lekkimise kohta nõu anda, see teema käib tihti läbi ja peaks olema lahendatav.

  • Avatar
    Vasta H 19. aprill 2019 at 13:00

    Liha ei söö, kana ei söö, autot ei oma, kasutan jalgratast, sorteerin prügi, kiirmoodi ei tarbi, kasvatan taimi, kasutan kilekoti asemel tihti oma kotti, kasutan mooncupi. Aga lendan palju, mis nullib tõenäoliselt kõik mu pingutused. Tunnen, et teen liiga vähe.

  • Avatar
    Vasta L 19. aprill 2019 at 12:16

    Mul ka riidest kotte terve laar, aga koguaeg unustan need kaasa krabada. Mul õde ses suhtes eeskujulik, et tal alati need kotis. Hiljuti ostsin selle oranzi juurikakoti ka, et ei peaks miljoni väikse kilekotiga taidlema. Üritan tarbida nii, et ei peaks liigselt ära viskama – eriti ei meeldi mulle toitu ära visata. Maailmas niipalju nälgivaid inimesi ja siis laristame… iga kord kui pean toitu ära viskama, kirun ennast maapõhja.

  • Avatar
    Vasta Pisi 19. aprill 2019 at 12:14

    Meil on poes käimiseks ka taaskasutavad kotid. Seljakotis on mul alati riidekott olemas ja kui see peaks nt ununema eelisest ostukäigust kuskile, siis on poes ikka nadi olla ja mõtlen hoolikalt, et kas pean kilekoti ostma või saan ma käes neid tassida. Kuna me käime korra nädalas poes, siis on autos meil 4 suurt taaskasutatavat kotti, kuna nendesse mahub rohkem ja mugavam ka kanda neid, kui riidest kotiga. Riidest kott pigem väikeste ostude jaoks või siis nt raamatukogus käies on hea raamatud sinna panna. Kilekottidesse tuleb tihti auke sisse, kui on mingi teravam pakend ja siis sa ei saa seda isegi prügikotina kasutada.
    Kõrsi meil kasutatakse väga vähe ja meil on mitu aastat olnud üks plastikkõrte pakk. Kui see otsa saab, siis peab mõtlema, et mida kasutab. Meil nt smuutid juuakse kas niisama tassist või kui on paksem, siis lusikaga.
    Kahju on aga sellest, et igasugu võileivakraam on plastikus ja selle kasutamist on raske säästa. Saab ainult vaadata suuremaid pakendeid, et see siis kestab kauem ja ei tooda nii palju seda plasti. Aga poes nt ei saa ma aru, mis mõte on panna 4 kotletti sellisesse pakendisse, kuhu mahuks 6-8 kotletti? Milleks nii palju tühja ruumi. Kotlette ma aga ei osta vaid teen ise. Lihtsal aga hämmastab see, et nii palju on seda õhuruumi pakendites ja tänu sellele ka pakendid suuremad ja plasti rohkem.
    Kuidas ma veel säästan loodus? Ma ei viska prügi mujale, kui prügikasti. Ma ei saa aru, miks peab nt auto aknast viskama prügi välja? Miks inimesed söövad ja siis viskavad seda prügi niisama maha? Kui oled jaksanud selle pakendi poest välja tassida, siis jaksad selle tühja pakendi ka prügikastini tassida.
    Õnneks on poodides puu ja juurviljadele paberist kotte saadaval, kui peaks enda taaskasutatav kott maha ununema. Kahju aga sellest, et need tihti otsas.

    • Avatar
      Vasta Vaike 19. aprill 2019 at 14:24

      Saksamaal on minu arust eriti haige see, et kõik ökotooted on plastikusse pakendatud. Mis mõte sellel siis üldse on? Ükspäev ostsin siin just banaane. Tavalisi ei olnud ja ökod olid pakendatud kolmekaupa hiidsuurde plastikkotti. Suvikõrvitsad on vapsee ühekaupa pakendatud.

      • Avatar
        Vasta Maarja 19. aprill 2019 at 21:20

        Elan Saksamaal ja võin öelda, et kui lähed tavapoodi, siis seal on värsked mahetooted pakendatud, aga kui lähed mahepoodi, siis seal on need lahtiselt.

        • Avatar
          Vasta Kriss 19. aprill 2019 at 21:53

          Siin ka nii. Biomarketis nt.

        • Avatar
          Vasta Vaike 19. aprill 2019 at 22:21

          Ma käingi tavalises poes ja olgu nad mahepoes pakendamata, tavapoes nende haiglane pakendamine on minu arust sellegipoolest nõme.

  • Avatar
    Vasta Vaike 19. aprill 2019 at 12:05

    Ma ostan alati paberkotte, sest nendega on lihtsalt nii hea tuld hakatada.

    A muidu tahtsin öelda, et oled küll tont, sest lasid lapsel juukseid värvida ja lamisesid oma pulmas. 😀 Ja noh, kõik teised põhjused ka.

  • Avatar
    Vasta A 19. aprill 2019 at 11:51

    Poes kasutan riidest kotte vaid sel põhjusel et kilekott on ülimalt nõrk.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. aprill 2019 at 11:58

      Vahet pole, mis põhjus, tulemus on ju ikka sama?

      • Avatar
        Vasta Kassiomanik 19. aprill 2019 at 17:23

        Mina kasutan riidekotte. Kui unustan selle poodi minnes maha, siis katsun asjad kuidagi autoni tarida, et ei peaks kilekotti ostma. Äärmisel juhul ostan paberkoti.