Uncategorized

kuule, sa haised natsa

2. november 2014

Ükspäev siin võtete ajal tekkis kuidagi selline teema, et kui viisakas on kellelegi öelda, et ta haiseb. Nimelt mul on üks tuttav, kes haiseb*. Muidu väga tore ja lahe inimene, aga no selline higi ja…ma isegi ei tea MILLE hais tal juures on. Lihtsalt haiseb.

Mitu korda olen mõelnud, et kas ma peaks seda talle ütlema. Sõbrana oleks ju nagu kena, sest ma tegelikult ei taha, et teised taga räägiksid ja räägiksid tema haisemisest. Aga no KUIDAS ma ütlen, et jou, me teame suht kaua aega ja ma pole sulle siiani öelnud, aga sa haised suht rõvedalt ja ma natukene suren seest, kui sa mulle väga lähedale istud.

jac_you_smell_funny-7935685

Kallid sõbrad, kas kellelgi on sellist olukorda olnud? Või mida teie sellises olukorras teeksite?

*Ei, ärge pärast mult küsige, et kuulge, kellest sa räägid. Ma ei ütle 😀 (Jah, ma tean, et nüüd kõik sõbrad ja tuttavad arvavad, et äkki nemad ongi SEE HAISEV, aga ehk see siis ka, kes päriselt just kuigi lilleliselt ei lõhna, mõtleb korra selle üle).

Loe ka neid postitusi!

57 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Liisa 3. november 2014 at 23:54

    Kusjuures mul oli üks sõber, kes jättis minu pärast suitsetamise maha kuna ma ei talunud suitsu haisu. Ja peale seda ta suu haises VEEL hullemini 😀 Kuigi oma hammaste eest hoolitses korralikult. Need olid ta “pärlid” ja nühkis neid ikka mitmeid kordi päevas+hambaniit. Ju siis on asi toitumises.
    Endal mul väga tundlik nina ja mõnikord endagi lõhnad häirivad. Teised seda vist ei märka või ei julge keegi öelda kuigi olen ka küsinud.
    Kodus ajab mõnikord ahi sisse ja siis on ka värskelt pestud riietel ja juustel tossukas küljes ja häirib aga no vähemalt pole mustuse hais… ja mind ennast vist häiribki kõige rohkem.
    Suu mul ei haise aga higilõhn ajab küll kohati hulluks ja seega hoian ka deodorante alati käepärast. Lihsalt higi peale mätsimisest pole kasu, parem on ka võimalus leida kraani alt läbi käimiseks…
    Teatud kuu faasil tunnen ka, et lõhnan teistmoodi ja see ajab mu suht hulluks… ei ütleks tegelikult, et paha lõhn ja võiks isegi öelda, et sel ajal ma isegi pakun rohkem pinget vastassugupoolele ja tõmbab rohkem ligi aga ise tunnen end veidi ebameeldivalt.

  • Avatar
    Vasta La 3. november 2014 at 22:55

    Ma ütlekski, et “Ma ei tea, kas sa oled ise tähele pannud, aga tihtipeale on sul mingi kahtlane lõhn küljes”..vastavalt siis kas “higi, sita” vms. Võibolla inimene ise ei teagi seda. Kui teab, siis äkki aitad tal leida lahenduse. Mul oleks pigem endal imelik olla, teades, et sõber käib haisvana ringi, kõik klatśivad, aga keegi näkku öelda ei julge.
    Kui mul hormoonid segast panid, hakkas mu higi väga halvasti lõhnama. Nagu konkreetne mädakas ikka.
    Läksin siis homöopaadi juurde ja ta kirjutas mulle mingeid terakesi, Seepia oli vist nimi. Nendega sain paika ja enam pole vaja läinud. Enamasti ongi põhjus meie endokriinsüsteemis. Või ka näiteks kui inimene sööb palju liha, sest see läheb organismis sees roiskuma ning äkki viskab pooride kaudu välja..või midagi sellist 😀

    Muidugi nüüd, kui oled selle loo eetrisse paisanud, pole mu nõuandest eriti kasu. Nagunii sa talle oma arvamust vist avaldama ei hakka 🙂

  • Avatar
    Vasta L 3. november 2014 at 18:43

    Minul oli kunagi kutt, kelle näonahk lõhnas pahasti. Asi oli selles, et tal oli raskekujuline akne ning nahk haises sellepärast. Kui ta iga tunni tagant nägu vahendiga ei pesnud, siis oli ligidalt tunda

  • Avatar
    Vasta Ruth 3. november 2014 at 15:19

    Ma arvan, et Sa peaksid talle kindlasti ütlema! Las saab pahaseks…aga hakkab ikkagi probleemiga tegelema! Mul ühel tuttaval oli nii, et peale küüslaugu söömist higi haises. Ta sai sellele jälile ja nüüd väga valib, millal küüslauku sööb! 😛

    Endal on olnud rull-deodorandi vastu allergia. Lõpuks oli asi nii hull, et mitte midagi ei saanud kasutada. Käisingi tööl käterätt ja vahetuspluus kaasas. Lõpuks lahenes olukord puhkuse saabudes. Apteegist sain allergiat leevendavat kreemi ja lõhnatu jms. rull-deodorandi. Ja sain korda!

    Edu! Ja anna siis teada, kuidas läks.

  • Avatar
    Vasta ML 3. november 2014 at 13:17

    Meil oli kunagi töökaaslane, kes ka haises ja ikka nii, et võttis pisara silma. Kuna töötasime klienditeenindajatena, siis pidi talle seda ka mainima. Jutt toimus eraviisiliselt ja saigi öeldud, et: ära pane pahaks, aga ma ei tea, kas oled teadlik, aga sul on väga tugev higilõhn, tean, et mõnel inimesel ongi sellega probleeme, aga ehk aitaks, kui võtad kaasa vahetuspluusi ja kasutad vähe tugevama toimega higipulka. Õnneks oli arusaaja inimene ja tunnistas, et tal on sellega alatasa probleeme, et peseb mitu korda tihemini, kui enamus inimesi ja arstiga isegi rääkinud, aga ega lahendust polegi. Õnneks võttis ta nõu kuulda ja hakkas kasutama tugevalõhnalist higipulka ning päeva keskel vahetas ka pluusi. Sellega oli probleem lahendatud, kui oli rohkem jooksmist, siis lõi ka enne uue särgi selga tõmbamist lõhna välja, aga see oli ikka köömes eelneva kõrval.
    Kui oma tuttavale seda mainid, siis ürita ka leebe olla, loodetavasti su tuttav on ka arusaaja inimene.
    Mõni inimene lihtsalt higistab rohkem, mõnel on higi ka vängema haisuga, see ei tähenda kindlasti, et inimene räpakas või paks on (see on järjekordne linnalegend).

  • Avatar
    Vasta konkreete 3. november 2014 at 11:19

    nägin kunagi saadet (a’la Piinlikud kehad vms), kus räägiti ühest sündroomist. Trimethylaminuria, mida kutsutaksegi ka “fish odor syndrome”. Guugeldage. Need vaesed inimesed haisevadki ja see tuleb läbi naha välja. Vahel mõtlen küll, et olen sündinud õnneseenena ja midagi taolist põdema ei pea.

  • Avatar
    Vasta Triin 3. november 2014 at 11:00

    Kusagil siin eespool jäi silma, et keegi mainis midagi selle kohta, et äkki inimesel ei ole pesemisvõimalust. Ja mina ei saa sellest aru, et mismoodi ei ole? Olgu, ehk ei ole jah vanni või duširuumi, aga jumala eest- pesukausi ikka leiab ju! ( need ei maksa poes eriti palju, niiet selle suudab igaüks endale osta, kui veel ei ole.)

    Kui ma olin laps, siis meil ei olnud otsest pesemisruumi. Leian, see ei ole mingisugune vabandus, et end mitte pesta! Kaev oli õues, pliidi alla andis tule teha, ja siis saigi iga päev potiga pliidil vett soojendatud ja ennast pesukausis pestud. ( ka oma riideid sa nii pestud.) Mis seal keerulist? Mõni jah ei viitsi sedasi mässata, aga siis ongi tegemist eriti lohaka ja laisa inimesega, kellel ongi savi, kas ta haiseb või mitte! (nagu üks kunagine “Kodutunde” osa, kus ema nuttis, et lapsi koolis narritakse, kuna nad haisevad. Selle peale inimene tulla ei suutnud, et selleks, et oma lapsed puhtaks pesta, ei ole vaja neid mullivannis leotada.)

    Mäletan kooliajast, et ütlesin ühele oma klassi tüdrukule, et ta haiseb. Õpetaja hakkas mind noomima, et “Kuidas sa ütled nii? Temal ei ole kodus pesemisvõimalust, ja seetõttu ta riided on mustad ja ta ise lõhnab halvasti!” Ma ei öelnud siis enam midagi, kuid omaette mõtlesin, et kuidas on nii, et mina, kellel samamoodi ei ole pesemisvõimalust, saan nii oma riided kui iseeenda puhtana hoida, ja tema ei saa? Hiljem selgus, et tema kodus tuli vesi kraanist, aga meie pidime selle kaevust tuppa tooma. Et siiski oli tegu puhtalt laiskuse ja mustusega, ning hea oli pugeda selle taha, et “Meil ei ole pesemisvõimalust!” Pesukausi ja tüki seepi suudab igaüks osta, kui vaid tahab!

  • Avatar
    Vasta November 3. november 2014 at 10:51

    Keegi kommenteerijatest tõi näitena, et äkki puudub kodus pesemisvõimalus. Vaidlen vastu, kuna duširuumi/ vannitoa puudumine ei õigusta pesematust. Ise kasvasin üles kodus, kus soojendasin vett pliidil ja pesin end kausis. Olenemata sellest oli hügieen meie peres oluline ja igahommikune ning õhtune keha pesu ilmselge.
    Suust halva lõhna levimise põhjuseks võib lisaks eelnevates kommentaarides nimetatule olla ka maorefluksi haigus. Enda vanaemal oli see ning ühel hetkel tundsingi, et jube paha on inimesega rääkida, sest tema suu on nii halvasti hakanud haisema. Kuna tean, et hambaid ta peseb, siis ütlesingi otse “vanaema, tead su suu on hakanud pahasti lõhnama, kas sa tead milles on probleem?”. Inimene polnud sellest ise teadlik ning perearsti juurde minnes selguski põhjus ja ravimitega sai asi korda.

  • Avatar
    Vasta Sille 3. november 2014 at 09:05

    Mina arvan, et sõbrannale tasuks kindlasti öelda. Ma ise tahaks, et mulle öeldaks kui ma haisema peaksin( õnneks seda pole muidugi juhtunud ja pean ikka enda hügieeni eest hoolt). Kui viisakalt inimesele öelda ja mõistlik sõbranna on, siis peaks teine sulle tänulik olema, et sa talle seda ütlesid.
    Olen ise kunagi sõbrannale öelnud ( muidugi me läkksime peale seda tülli ja ei suhelnud päris mitu aastat) ja muideks ta oma perekond ja ülemused ütlesid talle ka et ta haiseb, aga ta ei võtnud kedagi kuulda. Tema loogika oli, et kõik teised on selles süüdi, et küll on liiga palav, küll on liiga pikad tööpäevad jne, kuigi see hais mis tast tuli ei olnud mitte ainult higi hais vaid juba päris rõve vana higi ja mustuse hais. Tema loogika oli veel, et kui ta pea puhtaks peseb, siis ei saa keegi aru, et ta must on.
    Tänaseks on ta õnneks muutunud. Pesemas oskab käia ja riideid oskab ka vahetada. Higihaisu on tal ikka vahest juures, aga olen mõistnud, et tal ongi selline spetsiifiline higihais ja see hais tekib tal kohe kui ta higistab. Õnneks oskab ta nüüd rohkem hügieeni eest hoolt pidada ja sellist rõvedat vana higi haisu tal enam küljes ei ole.

  • Avatar
    Vasta pille 3. november 2014 at 08:34

    No mõni mitteanonüümne, kes kommenteeris, et ninakolligi ei saa öeldud, on küll väga tobe inimene. Mis sõber sa selline oled kui ei julge öelda mis ta juures pahasti parasjagu on! Kui ikak tatt ripub ninast välja, siis saad ju nii muuseas ka öelda, et kuule sul nina küljes midagi.
    Ma arvan, et haisu suhtes saab ka kuidagi viisakalt öelda, ei pea ju ütlema, et kuule sa haised rõvedalt, vaid, et kuule sul on päris tihti higilõhn juures, millist deodoranti sa kasutad? Ja sealt sujuvalt jutt edasi parimatele deodorantidele. Näiteks.

  • Avatar
    Vasta Lissandra 3. november 2014 at 07:56

    Millest tuleb higihais? Peamiselt kahest asjast: toitumisharjumustest ja riiete külge jäävatest higihaisubakteritest, mis pesus ära ei lähe. Esimesel juhul haiseb higi vängelt seepärast, et keha üleüldine toksilisus on suurem. Rohkem juua vett ja süüa köögivilju.
    Teisel juhul on riietetel kaenlaall higihaisu bakterid, mis ära ei lähe/sure. Probleem võib olla pesumasina reziimis, näiteks pole tsükkel piisavalt pikk või pestakse vaid 30-40 kraadiga. Tuleks aegajalt desinfitseeriva vahendiga enne pesu kaenlaalused üle pritsida ja vähemalt 60 kraadiga pesta. On olemas ka spetsiaalsed sprordiriiete pesugeelid, mis higihaisu baktereid hävitavad.
    Mul on kaks elulist näidet. Ükskord juhtus nii, et pidin kaltsukast ühe T-särgi otse selga panema ilma eelnevalt läbipesemata. See tundus puhas ja kaenlaalt nuusutades ei tundunud mingit haisu, pigem oli sel juures pesupulbrihais ja lohutasingi end, et ju siis on ikka puhas. Poole päeva pealt aga tundsin räiget higilehka enda kaenlaalt, see oli nagu mingi mehe higihais ka veel, kuidagi eriti jörm. Asi oligi selles, et mu enda kehasoojus ja kerge niiskus kaenlaall olid aktiveerinud kellegi teise pluusi sisse varjusurma jäänud haisubakterid. Rõve eks?
    Teine kogemus oli selline, et töötasin aasta aega välismaal ja minu korteris oli lisaks pesumasinale ka pesukuivati. See kuivatab masinatäie märga pesu ära 2 tunniga kõrge kuumuse abiga. Terve see aasta kui ma seda masinat kasutasin, võisin oma kaenlaaluseid kasvõi kellegi nina alla hõõruda, mitte üks higihais ei elanud üle seda kõrgkuumust. Muidugi kulusid riided ka 2x kiiremini läbi.

  • Avatar
    Vasta silvia 3. november 2014 at 07:46

    Ma olen kuulnud väidet, et pesemata higi haiseb. Ehk- kui higistad ja ei pese seda maha ja kuivab vahepeal àra ning higistad uuesti, siis see higi haiseb. Ehk kui ala bussile tormad ja votab ikka higiseks ja veidi aja parast jalle higistad, voiksid ikka saada pessu minna kuskile xd
    Ehk saite aru kyll..

  • Avatar
    Vasta Mac 3. november 2014 at 07:12

    No nüüd Sa enam küll seda talle ise öelda ei saa… Et kuule, mäletad, see inimene, kellest ka tervele Eestile rääkisin blogis, et ta haiseb… See oled Sina 🙂
    Või hoopis: see suur, et Sa lõhnad natuke ebameeldivalt, aga kui Sa mu blogi juhtud lugema, ära solvudes mõtle, et see on Sinust… Mul on veel üks teine haisev sõber ka! 😀 vms

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2014 at 08:42

      Jep, olen endale augu kaevanud 😀

  • Avatar
    Vasta Kuidas 3. november 2014 at 04:09

    Öelda võiks ju ikka aga kuidagi viisakalt ja delikaatselt a la mitte suures seltskonnas voi teiste ees. Ehk inimene ise ei tunne? Mul on osad riided mis on pannud mind lihtsalt mega vastikust haisema. Tegu on vist imeliku materjaliga mis ei sobi mulle. Ja samuti näiteks rulldeodorandid ei ole minu teema, spreitavad on hoopis paremad… Muidu lõhnan nagu lilleke

  • Avatar
    Vasta Krissu 2. november 2014 at 23:28

    Mul oli kunagi selline sõbranna. Olime 8 aastat temaga parimad sõbrannad, kuni elutee meid eraldi linnadesse elama suunas..
    ei ütleks ei haises.. selline kahtlane lõhn oli.. nagu vanavanaema juures kodus( teate ju küll seda vana asja haisu) segamini mingisuguse õrna higiga..
    ma ei saa öelda, et see oli megasitt lõhn.. see oli lihtsalt kahtlane.
    nüüd mõtlen küll, kuidas ma 8 aastat seda lõhna suutsin taluda..

  • Avatar
    Vasta alla 2. november 2014 at 23:09

    Tunnen täitsa puudutatuna sellest teemast. On minulegi töö juures öeldud, et lõhnan halvasti. No ma olen ju korralik inimene, pesen ilusti riideid- iga päev puhas pesu ja ühte särki ei kasuta kunagi mitu päeva järjest ja no ikka. Vahest on nii et panen puhtad riided selga ja poole päeva peale tunnen isegi et mind ajab mingi lõhn pea segi taas- no mitte midagi ei oska võtta sellega ette. Riided kuivavad rõhu peal ja olen kahtlustanud, et pesupulber ehk selline kuid lõhnaprobleem püsib. Deodorant ja lõhnad teevad asja hullemaks ning naisteka juures olen vt et sõbranna kes käib külas kontrollimas aga ei midagi. Ei saa ju päevas riideid vahetada mitu korda- nõutu mida tegema peaksin?

    • Avatar
      Vasta Triin 3. november 2014 at 11:16

      higipatju on võimalik kasutada, kui alumiiniumdeodorante ei tahe. Kui higipadjad liiga kallid, siis võib ka lihtsalt pesukaitsmed pluusi sisse kleepida.

  • Avatar
    Vasta Reet 2. november 2014 at 22:53

    See on jah väga delikaatne teema. Ma ei tea kas ma julgeks öelda. Olen selline pehmeke. Meil oli klassiõde, kes haises higi järgi ja üks haises kalaraipe järgi. Teiste klassiõdedega jõudsime järeldusele, et see kalahais tuleb vist selles, et altpoolt on vist tükk aega pesemata 😀
    Ma saan aru kui on tõesti juures nö kodu lõhn, siis ei saagi väga miskit teha. Ise seda tavapäraselt ei tunne ja sellest on raske ka lahti saada.

    Huvitav, kas need, kes haisevad ise seda ei tunne? ei ürita sellest lahti saada. Hea küll saan aru, mõni inimene higihais vastu ei saagi aga mustuse ja pesematuse ja pissihais?
    Mina näiteks ise küll tunnen, kui kusagilt haisen. Kas siis higihais või vahest olen isegi tundnud, kui omal suu haiseb, kui pikalt söömata olen olnud. Siis ikka üritan kudagi maha rääkida ja käsi liigutan võimalikult vähe. Headele sõbrannadel olen isegi pool naljaga öelnud, et a la sorry et higi järgi haisen, unustasin higipulka panna, et ära ära sure 😀

  • Avatar
    Vasta Mia 2. november 2014 at 22:52

    Mul on selline töökaaslane kes JULMALT haiseb ja tal vist hügieen ka suht puududlik. Vahepeal oli asi nii hull et kui vahetust temalt üle võtsin (meie enda ruum on suht pisike), siis meie nn töötajate ruum konkreetselt HAISES. Ükskord läksin öövahetusse peale teda ja jumal tänatud et suvi oli sest hoidsin mõlemaid aknaid pärani lahti mingi 4 tundi, et see lebra kaoks. Samas ta on selline inimene kes solvub absoluutselt iga asja peale ja üks teine töökaaslane, kes on natuke konkreetsem ja vahepeal isegi lahmab päris julmalt, millalgi ütles ka talle näkku et kle sa haised. Selle peale see töökaaslane (kes haiseb) solvus ja arvas et see oli niisama solvanguna öeldud, hullumaja lihtsalt. Asi läks nii julmaks, et käisime lausa ülemusele kurtmas, et äkki tema räägiks selle töökaaslasega, aga ülemus vist siiamaani ei ole rääkinud.
    Sõbrannadega sellist probleemi ei ole olnud, ma ei kujutagi ette. Kui oleks ikka hea sõbranna siis üritaks ikka öelda, kasvõi kuidagi läbi huumori. Ja mõtlen et kui ma ise käiks ringi ja haiseks, siis tahaks küll, et keegi ütleks. 😀 Päris jube kui ise ei tunne nt ja arvan et kõik on okei ja siis keegi ei julge öelda vms.

    Avastasin ka ühe asja, mis on võtnud minul higilõhna vähemaks. Mingi aasta eest ostsin endale magneesiumiõli, kuna lugesin et see aitab paremini magada ja nii paljudel in magneesiumipuudus jne. Ja panen seda peale paar korda nädalas õhtuti. Nii kui seda hakkasin kasutama, siis enam ei ole absoluutselt mingit higilõhna tunda. Ses mõttes et kui mõnikord tööl oli palju jooksmist ja siputamist, siis koju tulles enne pesu tundsin ikka kerget lõhna, aga peale magneesiumiõli kasutamist on see ära kadunud. Googeldasin selle kohta ja leidsin päris mitu in kes olid sama asja kohta kirjutanud. Et ma ei tea, ei ürita siin kellelegi seda magneesiumiõli pähe määrida 😀 Aga kui kellelgi sellise asjaga probleemi, siis miks mitte proovida.

  • Avatar
    Vasta Manjana 2. november 2014 at 22:31

    Mul on keskmisest parem haistmine ja mõned aastad tagasi avastasin millega on seotud, et mõnikord on ka enda higil ebameeldiv hais. Kontrollisin ka teiste peal, kas teooria kehtib (ma ei rääkinud neile, ainult jälgisin). Higile tuleb ebameeldiv hais, kui tunned end ebamugavalt, tundub, et oled halvem teistest, kohmakas, ei saa millegagi hakkama vms. Ehk alaväärsus haiseb. Seega tuleb ka väga delikaatne olla, kui kellelegi tema higihaisust rääkida, et mitte seda tunnet suurendada. Enda puhul peaks aitama enesehinnangu paika saamine. Hea sõbra puhul tema tugevate külgede kiitmine. Mõningal juhul ei pruugi see teooria kehtida, aga siis on tegemist juba mingi suurema probleemi või haigusega.

    • Avatar
      Vasta Kail 2. november 2014 at 22:44

      ?
      See on küll vähe kahtlane teooria nüüd.

      • Avatar
        Vasta Manjana 2. november 2014 at 23:34

        See, et pesematus haiseb, on loogiline. Teooria rääkis pigem sellest kui inimene peseb korrektselt, aga ikka on higil hais. Kõik inimesed higistavad, aga kõigil ja alati higi ei haise. Isegi kui teha trenni ja higi voolab, ei pruugi see higi haiseda.

        • Avatar
          Vasta S. 3. november 2014 at 21:09

          Üldiselt trenni tehes, kui higi voolab, see ei haisegi. Tavaliselt nö vana higi haiseb ehk siis juba natukene seisnud higi.

      • Avatar
        Vasta L. 2. november 2014 at 23:41

        Ei tea midagi… Teatud ebakindlates oludes (konfliktid, autoga võõras linnas sõitmine, esinemine) hakkan ma vängelt kassi kuse järele haisema. :/

        • Avatar
          Vasta L. 2. november 2014 at 23:42

          Minu märkus oli siis kahtlase teooria kohta, minu jaoks polegi nii väga kahtlane. 🙂

        • Avatar
          Vasta K. 3. november 2014 at 16:51

          Appi!!! 😀 Mul on sama teema… Samas teised inimesed ei ole seda tundnud mu juures 😀
          Ma arvan, et mingi närvi teema vist. Sest ma tegelikult ka tunnen ränka kassikuse haisu, kui ma närvis olen. Ja mul pole isegi kassi, kes saaks mu riideid täis lasta :/

        • Avatar
          Vasta Ppp 3. november 2014 at 19:40

          Kui higistad ja tunned,et su higi haiseb kassikuse järgi siis on sul stress..mina ka kunagi tundsin endal seda haisu ja mõtlesin,et misasjaa,miks ma haisen nagu kassikusi..mees mul siis uuris natukene ja tuli välja,et stress ja depressioon tekitavad selle kassikusehaisu..
          ja tooaeg mul oligi väga stressirohke aeg..nüüd kui kõik on okei elus ei ole ma enam seda haisu tundnud.

    • Avatar
      Vasta Tumeblondiin 3. november 2014 at 11:37

      Kusjuures, minu abikaasal on sarnane olukord. Alati, kui ta läheb endast välja, pole ta hingeõhk just kõige meeldivam…Ja kui ta on maha rahunenud, on mõne aja pärast ka hingeõhk täitsa talutav ja ok 🙂

    • Avatar
      Vasta Maarja 3. november 2014 at 18:10

      Jah, ma võin öelda, et minu puhul oli see nii. Kartsin teisi inimesi, olin närvis pidevalt ja higistasin palju ja higi oli tugeva lõhnaga, nagu oleks teistele märguanne “ära tule minu lähedale!” Ühel hetkel hakkasin mõtlema, millest selline higistamine ja siis sain aru, kui väga närvis ma olin sisemiselt, väljastpoolt paistsin ma rahu ise. Sellest hetkest, kui seda endale teadvustasin, hakkasin enda sisetundele tähelepanu pöörama, muutusin sisemiselt rahulikumaks ja selline teravalõhnaline higistamine kadus täiesti.

  • Avatar
    Vasta Liina 2. november 2014 at 22:30

    Aga mul on selline mure, et iga kord kui lähen vanematekoju, siis hakkan oma riietel imelikku lõhna tundma. Mitte vanematekodust, vaid justkui enda kodust olen veidra lõhna saanud ja tunnen seda vanemate juures. Samas on väga paljud tuttavad minult alati küsinud, et mis head lõhna ma kasutan ja küll mu juuksed lõhnavad hästi ja mitte kuskil mujal ma veidrat lõhna enda riiete või juuste küljes ei tunne. Lohutan ennast sellega, et mu ema on pedant ja kodu nii ära steriliseerinud, et kõik võõras tundub seal imelikult lõhnavat…. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 2. november 2014 at 22:19

    Ma igaljuhul eelistan, et mu sõbrad ikka annavad mulle teada, kui ma peaks haisema! Ma loodan, et mul pole teiesuguseid sõbrannasid ega sõpru, kes siin kommentaariumis räägivad a la jah mul üks hea sõbranna on, kes VÄLJAKANNATAMATULT haiseb, aga talle sellest ei räägi! Mu parimad sõbrannad ja õde on õnneks piisavalt otsekohesed ja pigem brutaalne tõde kui “viisakus”. Mul on olnud olukord kus mulle endale tundub et väike higikas üleval ja siis küsin ise kuule palun ütle, kas ma haisen

  • Avatar
    Vasta m. 2. november 2014 at 22:10

    Minu õel on see probleem, et ta higistab hästi palju. Ääri-veeri olen talle ikka vihjanud, et vahetagu iga päev pluuse, pesku eriti hoolega kaenlaaluseid ja kasutagu normaalset deodoranti. Maha pole ta mind löönud, nii et ta vist ei solvunud ka mu peale 😀

    Ise olen sellest ajast saati, kui mind koolis kiusati, oma kehalõhnu alati kriitiliselt kontrolli all hoidnud. Kusjuures koolis kiusati mind seetõttu, et poisid viskasid leivatüki mu supikaussi, nii et see supp siis mulle näkku, juustesse ja riietele pritsis. Kuna üks tund oli veel pärast lõunat jäänud, siis otsustasin selle vapralt ära kannatada. Ja terve tunni kuulasin siis märkuseid selle kohta, kuidas ma supi kohta haisen. Ja need supihaisu-naljad kestsid kooliaasta lõpuni. Tol ajal oli see väga õrn teema ja tulin pea iga päev nuttes koolist koju, aga nüüd olen sellest õnneks toibunud 😀 Vähemalt õppisin isiklikku hügieeni väärtustama.

  • Avatar
    Vasta Gertu 2. november 2014 at 22:08

    Hingeõhk ei haise ainult seetõttu, et hambaid vähe pestakse. Hingeõhul pidi seos olema maoga, mis täpsemalt ei mäleta. Aga jah kahjuks olen mina ka nende inimestega kokkupuutunud kes haisevad ja üks haises lausa nii, et ma ei suutnud ta lähedalgi olla. See oli lihtsalt niiiiii jube. Muidugi me rääkisime temaga sel teemal aga noh nagu arvata võis oli vabandusi varnast võtta? Ei ole raha pesuvahendeid osta või pesupulber otsas. Lõpuks lihtsalt viisimegi talle ise pesemusvahendeid ja pesupulbrit ja siis hakkas vaikselt see hais kaduma. Aga jah mõni inimene ongi selline, et hakkab väga ruttu higistama ja ta ei saa sinna eriti midagi parata.

  • Avatar
    Vasta Katri-Helena 2. november 2014 at 22:04

    Jah, on küll olnud. Gümnaasiumis üks tüdruk haises higi järele. Ei olnud paks ega midagi. Lihtsalt. Aga kui klassi tulid ja tema eelnevalt seal oli siis oli ikka väga räige lehk. Süda läks pahaks. No ja mis meil üle jäi – naerda ja kannatada või siis kenasti lahendada. Läksime pinginaabriga üks vahetund tema juurde, kui ta oli üksi. Mäletan, et see oli enne bioloogia tundi. Ütlesimegi, et kas tal on mingi mure vms, sest sa kipud natuke higi järele lõhnama, et me teame et paljud ei saa ise aru ning see ei pruugi üldse hooletusest tulla. Eks muidugi ta punastas ja tundis end ebamugavalt aga lõpuks see probleem kadus. Tegemist ei olnud üldse räpase inimesega, tõenäoliselt higistas ta rohkem kui mõni teine ning tema higi lõhnas vängemalt. Kui ise selle sees kogu aeg olla siis harjudki ära ning ei tunne. Ega keegi ei taha higi järele haiseda seetõttu võikski öelda otse ja võimalikult nii, et see teist ebamugavasse olukorda ei paneks.

    (kusjuures me kõik nägime, et ta kasutas pärast kehalist higipulka ja pesi end korralikult)

    • Avatar
      Vasta Jane 2. november 2014 at 22:10

      Et siis kui oled paks, siis oled kohe rõve higikoll ? 😀 dafak?

      • Avatar
        Vasta Katri-Helena 2. november 2014 at 22:19

        Eiei, ära saa minust valesti aru. Liigne higistamine on paljude ülekaaluliste probleem, seda pidasin silmas. Ja see, et ülekaaluline higistab rohkem enamast on väga loogiline ju ka.

        • Avatar
          Vasta Jane 2. november 2014 at 22:42

          Hehee, ilmselgelt tundsin ennast puudutatult, kui üks ülekaaluline. Higistan küll jah ilmselt kergemini, kui peenikesed, aga NEVER ei haise. Isegi pärast trenni ei haise. Ausõna, olen küsinud 😀 Eks iga inimese higi koostis ja lõhn ole erinev ja sõltub suuresti toidust ja mingitest muudest müstilistest omadustest. Ja kusjuures ma tean, et on olemas selline haigus, et inimene haisebki koguaeg, et higis on mingisugune aine ja seda ei saa kuidagi peita ja vahet pole, kui palju pesed. Kohutav.

          Aga suitsetaja ja suure kohvisõbrana on mul pidevalt ilge parakas, et mu suu haiseb. Ma ei mõtle, et nagu vahetult pärast suitsetamist, vaid hiljem. Siis ma olen ka mehele mitu korda näkku õhanud ja küsinud, et kas suu haiseb 😀

          Kusagilt lugesin mingit nippi, kuidas teada saada, et kas sul suu haiseb. Laku oma käelaba pealt ja siis lase sel kohal ära kuivada ja see lõhn, mis sa siis tunned, ongi sinu suu lõhn 🙂

          • Avatar
            T. 2. november 2014 at 23:35

            Jah, haiseb küll su suu. Võin ausalt öelda, suitsetaja suust tuleb lebra on üks räigeim, mida tean. Ainult hambaaugu oma veel suurem. Suitsetamise ligidal olemise kannatan veel välja, aga see suust tulev hais on lihtsalt nii rõve, et ma ei suudagi seetõttu suitsetajatega suhelda, ainult nii, kui nad kuskil väga kaugel seisavad.

  • Avatar
    Vasta Keeks 2. november 2014 at 22:02

    Mul on selline asi jälle, et mina olen see, kes haiseb 😀 See on ausalt üsna masendav ja MITTE MIDAGI ei aita. Nagu siin keegi enne mainis oma sõbranna kohta – ainult siis, kui just pesust tulen, siis ma ei haise. Mingid tavalised poedeodorandid on nagu natuke huumor minu jaoks, kasutan neid kõige karmimaid alumiiniumikaid, mida õhtul peale määrima peab juba.
    Eriti raske on tööl käimine – hommikul käid pesemas ja paar tundi hiljem tahaks juba uuesti minna. Ja siis istud seal tööl edasi ja teed head nägu, üritad ise inimestest paari meetri kaugusele istuda. Aga alati leidub keegi, kes tahab kindlasti kõrvale istuda või kallistada või üle õla midagi näitama tulla. Siis alati natuke suren sees ja mõtlen, mida nad küll minust arvavad. Et kas ma ennast üldse pesta ei mõista vms.

    Vahepeal mõtlesin, et laseks endale higistamise vastu botoksit süstida – aga tuleb välja, et see kestab ainult paar kuud ja seejuures maksab umbes kuupalga. Niiet… ei teagi. Üritan asja huumoriga võtta, kuigi päris tihti istun kodus ja ulun selle pärast.

    Mis mu point oli on see, et võid põhimõtteliselt ju mainida oma sõbrale seda. Aga millegipärast ma kardan, et ta teab seda ise ka. Kuigi samas mõnikord on hea teada, sest alati ise ei tunnegi või arvad, et teised ei tunne. Ausalt, kui mulle kümme aastat tagasi esimest korda seda öeldi, siis ma arvasin küll, et see inimene on täielik värdjas ja miks ta mind niimoodi mõnitab. Aga mingi aja pärast, kui mitu inimest ütlevad, siis saad aru, et ongi selline imepärane omadus endal küljes.

    • Avatar
      Vasta Kiki 2. november 2014 at 23:23

      Alumiiniumiga deodorandid põhjustavad rinnavähki :/ .. Üks suurtest mõjutajatest.

    • Avatar
      Vasta M 3. november 2014 at 09:45

      Tegelikult on osadel inimestel võib öelda, et nagu haigus see higistamine. Kui arsti poole pöördud siis on võimalik ka rohte saada, mis peaksid selle vastu veidigi aitama. Ma tean seda, sest üks tuttav kaa pidevalt haises higi järgi, ülemus ütles seda talle ja peale seda ta pöördus arsti poole ning nüüd on asi palju paremaks läinud 🙂
      Ehk leiad ka sina mingisuguse lahenduse!

    • Avatar
      Vasta K. 3. november 2014 at 16:43

      Aga äkki kasutad niiskeid salfakaid?
      Kui mul on päevad, siis ma reaalselt higistan kohutavalt. Ma vahetan küll pluuse mitu korda päevas, pesen ka võimalusel kaenlaaluseid wc-s, aga samas on mul pakk niiskeid salfakaid ja pühin nendega.
      Õnneks ei haise ma selle juures. Vähemalt olen ma mitmelt inimeselt küsinud ise otse, ega ma ei haise.
      Samamoodi ütlen ma ka teistele, kui neil mingi paha lõhn on.

      Viimane kord oli mul töö juures juhus, kus üks neiu haises päris-päris pahasti. Juba esimesel päeval ma uurisin, kas tal kodus pesemisvõimalused on ja äkki kasutab tööl seda, kui ei taha endale vee arvet tekitada. Ta muidugi arvas, et ei ole vaja… Kahjuks/õnneks olen ma piisavalt otsekohene ja ütlesin, et sa peaksid seda võimalust siiski kasutama, sest sul pole just eriti puhas lõhn ja mul on koos piinlik töötada, kui kliendid tulevad.
      Aru ta sellest muidugi ei saanud ja ilmus järgmine päev tööle sellise haisuga nagu mädaneks :/

  • Avatar
    Vasta Ppp 2. november 2014 at 22:01

    Mul oli üks söbranna kunagi selline kes hommikuti hambaid ei pesnud ja pohjendas ta seda sellega,et tal on ärgates värske hingeohk..kuid tegelikus oli vastupidine.
    Kunagi siis tuli sellest meil juttu ja ta kiitles,et tal hommikuti värske hingeohk jne..ma siis lopuks ytlesin,et ega see nii ikka ei ole kyll ja vahest on lausa valjakannatamatu temaga korvuti istuda ja juttu raakida..

  • Avatar
    Vasta EI SAA ARU 2. november 2014 at 21:55

    Ma saan aru, kuidas higihais tekib aga kuidas need suu ja muud haisud tekivad? Kus see hais tekib? Ei saa üldse aru, ehk keegi seletab, miks mõni haiseb 😀 Kas see on pesematuse hais? Või mis hais?

    Mul kunagine sõbranna haises kopituse järgi, sest tal kodu ei olnud just kõige korralikum. Ning ükskord tellisin Buduaarist saapad, mida ei saanudki lõpuks kanda, kuid täiesti ideaalsed, aga haisesid nii tugevalt 🙁 Kui kandsin, siis oli tunne, nagu mina haiseks niimoodi. Küll hoidsin neid õues, küll proovisin pesta aga tulemuseta. Nii tugev lehk lihtsalt 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. november 2014 at 21:57

      suu haiseb inimestel selle pärast, et pesevad vähe hambaid või siis üldse seedeprobleemidest võib ka vist olla.

      • Avatar
        Vasta LihtsaltMelon 2. november 2014 at 22:14

        Lisaks kui inimesel on hambaauk. See tekitab tihti kõige jälgimat lehka. Ning hästi palju mida ei teata – ka keelt tuleb korralikult pesta, sealt tuleb väga suur osa haisust.

        • Avatar
          Vasta Mari 2. november 2014 at 23:13

          Usun, et paljude puhul aitaks, kui nad kasutaksid lisaks tavalisele hambapesule ka hambaniiti.

  • Avatar
    Vasta helen 2. november 2014 at 21:42

    Minu üks väga lähedane noh.. haises. Ja täpselt nii ma talle ütlesingi. Ütles aitäh!

  • Avatar
    Vasta Viia 2. november 2014 at 21:34

    Ma küll ütleks. Kui on tegemist hea sõbraga, siis veel enam. Aga siiski sujuvalt alustaks juttu, a’la “käisin eile pesus ja kasutasin *** deodoranti aga mida sa kasutad?” 😀 Õnneks mul sellised sõbrad kes juba teavad, et minu suust tuleb suht kõike ja kõige kohta. Ning ma ei karda öelda 😀 Kui mu sõber haiseb, siis ta saab sellest kohe teada! Kasvõi alles siis, kui kratist kinni dušši alla vean 😀

  • Avatar
    Vasta klaarika 2. november 2014 at 21:32

    Mul ühel sõbrannal tuleb suust reaalselt sitahaisu 🙁
    Täitsa õudne on, kui kahekesi ja vastastikku sai midagi arutatud vms.

  • Avatar
    Vasta Kati 2. november 2014 at 21:31

    Ma kunagi käisin suhtlustreeningu koolitusel ja seal oli sama teema ka jutuks. Meile üteldi igatahes, et kindlasti peaks ütlema, vältimaks siis jah neid tagarääkimisi ja mõnitamisi nt. Tulebki olla konkreetne aga samas leebe, et natuke läbi lillede vb sõnastada. Hull teema igatahes:D

    Ise kunagi ammu ammu leidsime sõbrannadega, et ühel teisel sõbrannal on hambad natuke kollased. Mina pidin siis see olema, kes talle seda kuidagi ütleb….ja noh ma ütlesin siis talle, et “Kallis Sõbranna, sinu hambad ei ole nii valged kui meie omad” 😀

    Eks iga inimene võtab sellist juttu erinevalt, meie oleme igatahes siiamaani väga head sõbrannad ja hambad tal ka kollased enam pole:D

    • Avatar
      Vasta Kata 2. november 2014 at 21:58

      Kuidas hammaste värv inimese hügieeni puutub? Tegu ju pigem geneetilise omadusega?

      • Avatar
        Vasta Kati 2. november 2014 at 22:31

        Ma ei ütlegi, et need samad asjad, lihtsalt tõin näite, et sama raske ju tegelikult ütelda. Ei, kui inimene oma hambaid hoolega ei pese, siis vaevalt geneetikaga tegu….hambad said lõpuks puhtaks ju:D

        • Avatar
          Vasta L. 2. november 2014 at 23:34

          Minul on suuhügieeniga kõik korras, aga hambad on halli-kollasekirjud, seda ravimite pärast, mida mu ema raseduse ajal tarvitas. Valgendada ei saa. Õnneks ei ole ükski mu sõbranna mulle midagi sellist öelnud…

          • Avatar
            Kati 3. november 2014 at 13:59

            Muidugi kõik ei ole must-valge ja on tõesti kahjuks inimestel erinevaid probleeme, milles ta ise ei ole sugugi süüdi, sama selle haisuteemaga ju….kõik,kes haisevad ei ole just tingimata pesemata:)

  • Avatar
    Vasta A. 2. november 2014 at 21:28

    Täiesti lõpp – minul on sama olukord. Üks minu päris hea sõbranna alati haiseb. Kui ma tean, et ta on just duši alt tulnud ja pea pole veel ära kuivanud, siis ei haise (JEHHU), aga ülejäänud aja, ausalt see on jube. Ja mina näiteks ei ole julgenud öelda. Kui ta mu kõrval räägib midagi, siis ma ei saa talle otsa vaadata, sest nii suust kui ka ülejäänud kohtadest tuleb halba lõhna ja ma mõtlen, et millal see lõppeb. See on nii haige nii öelda ja mõelda ja mul natukene häbi, aga samas nagu.. milles mina süüdi olen :D? Aga tänu sellele, et tema haiseb, mõtlen ma ise pidevalt sellele, et äkki ma ka kunagi haisen ja pööran lihtsalt igaks juhuks sellele kogu aeg tähelepanu – vähemalt ise ei haise 😀 😀 Aga jah, mina ei ole öelnud. Tahaks ka teada, mis teised arvavad.