PULMAD

pulmade arengust

3. veebruar 2015

Naljakas, kuidas vahepeal ei viitsi nagu midagi ette võtta, siis jälle toimetan nii, et silmist veri väljas. Nagu ma mainisin, oli eile suurepärane päev, sest selgus, et nii palju asju, mille taga enne linnukest ei olnud, said lahendatud!

Esiteks sain ma jutule ühe kohaga, kus ma hea meelega pulma peaksin. Täpset kokkulepet veel ei ole, aga vihjeks teile selline pildike:

gl_web_tuul7381_2-4131050

Teiseks rääkisin ma Tassikookidega ja mulle tundub, et just nemad on need, kes oskavad teha mulle sellise tordi nagu mina tahan! Minu meelest on tassikoogikesed nii armsad, rääkimata sellest, et mega maitsvad (ma olen neid korduvalt söönud nii palju, et vöökohast hakkab kahju).

d9bupd6djm-drasvr84vfthk88pdb-popu-ez8amhdq-64245301035872910203402272312643654242000831864122n-4265341Lisaks leidsin ma ühe väga-väga toreda pulmaisakandidaadi, kes on näitleja, õhtujuht ja juba aastajagu ka pulmaisa mänginud. Mind see ei huvita, et inimesel pole sada aastat kogemust, kuidagi tuleb ju see nagunii saada ja kõik tegevused lepime nagunii enne koos kokku. Pulmaisa nime me veel ei nimeta, aga varsti, kui temaga kohtume, siis räägin ka temast lähemalt. Aitäh toredale lugejale, kes teda soovitas!

Ilutulestiku suhtes saime jutule Hansatuledega, tänu kellele saame me pulmaööl kolm minutit koos oma kallite sõpradega ilutulestikku nautida. Mul pole õrna aimugi, mis kell juunis üldse pimedaks läheb, aga küllap mingi aja ikka leiame!

o-fireworks-accidents-facebook-6991473

Lisaks pakkus armas Meelika välja, et tal oleks ehk Kardole ülikonda laenata, mis sobiks ideaalselt meie pulmatoonidega kokku. Suurus tundus ka õige, nüüd tarvis vaid mingi päev selga proovida.

Maret Ubaleht MUMU‘st kinnitas üle, et just tema teeb mu uhkel päeval mulle kauni meigi ja soengu. See inimene on IMELINE, kas ma olen seda enne öelnud? No vaadake vaid ta tööd:

10658972_926766657337909_2669133819038939580_o-9990742

Jälle ma ei suuda ära tänada Gretet ja Vestminti, sest just nende kahe koostööl saab mu pulm kutsed, sildikesed, kohakaardid jne. Loomulikult ja spetsdisainiga pudelisildid! Siinkohal küsiksingi, et kas kellelgi on pakkuda vanu puidust uksi ja ühte vana jalgrattakummi. Vot selle jaoks:

95888f0b2c2a1636778615e4d29ed21d-2588823

11139d4a9e568a1a7d9a098b1d2b6380-2652914

Lõpetuseks üks suur  palve lugejatele – mida see pulmaisa siis täpselt teeb? Mänge? Millised on lahedad pulmamängud? Nimetage üldse toredaid pulmatraditsioone!

Loe ka neid postitusi!

26 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Käbi 5. veebruar 2015 at 14:05

    Mina käisin sellises pulmas, kus oli paar vahvat mängu. Esimene oli siis selline, et oli 5 roosat täispuhutud õhupalli ja 5 sinist õhupalli, kõikides õhupallides olid sedelid, mille olid kaasad oma kaaslasele kirjutanud, et mida lubab abielus edaspidi paremini teha või mitte teha. Nt. mees soovis, et seksiksid rohkem hommikuti ja siis naine luges seda sedelilt ja ütles üle peosaali: “Ma luban, et püüan rohkem hommikuti olla aktiivsem selle seksi asjus.” Täispuhutud õhupalle võtsid kordamööda ja kas astusid või tegid nõelaga katki, et sedelit kätte saada.
    Teine mäng oli selline, kus külalistest olevad paarid pidid üksteisele veepommi edasi-tagasi viskama ja see paar võitis, kelle pall püsis lõpuni terve ning said pruutpaarilt mingi erilise kingituse 🙂

  • Avatar
    Vasta Maire 3. veebruar 2015 at 21:37

    sisuliselt on su pulm 1 suur reklaam, kui sa juba praegu räägid mis kust tuleb, on see 1 isa reklaamist, ja hiljem, kui pulm peetud tuleb uusi mitmeidpostitusi sellest, kui fantastiline oli meik, kui fantastilielt head, patustamisväärsed koogid tulid tassikookidelt….jne jne…
    Käsi peseb kätt nö, sul on vaja ilusat pulma, neil tuntud inimese käest head reklaami 🙂

    edu igatahes… 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. veebruar 2015 at 21:43

      Aga las need käed siis pesevad. Vaevalt, et mulle mingi perseaugu nägu ette meigitakse ja siis ma rämedalt kiidan niisama 😀

  • Avatar
    Vasta Keidy 3. veebruar 2015 at 18:27

    Üks ülilahe pulmamäng on ka selline, kus pruut ja peigmees istuvad toolidel, seljad vastakuti. Siis mõlemal on kummaski käes üks jalanõu (Vasakus nt naise king ja paremas mehe king), siis neile on välja mõeldud erinevad küsimused (nt: Kes tantsib paremini?, Kes teeb süüa paremini?, Kes on ilusam?, Kes tegeleb lapsega rohkem? jne) ja siis kui keegi küsib ühte küsimust (nt: Kes tantsib paremini?) siis mõlemad tõstavad ülesse ühe jalanõu, mis nad arvavad olevat õige vasus. Et kui tuleb see küsimus ja Kardo tõstab üles mehe e. enda jalanõu, siis ta arvab, e tema tantsib paemini jne. Mäng läheb hästi naljakaks, sest pruut ja peigmees ei näe omavahel, kumb mida vastab ja seda saavad nad arvata ainult läbi selle, kuidas külalise reageerivad (tavalielt hakkavad naerma). Kuskil netis on olemas ka selle kohta video, kui leian, siis saan siia postitada. 🙂

  • Avatar
    Vasta maikene 3. veebruar 2015 at 16:38

    Selle ilutulestikaga pead sa enne 11 õhtul ühele poole saama. See ju kohe elumajade kõrval ja öörahu osas tehakse erandeid vaid üldrahvalike tähtpäevade puhul. Ja lisaks uuri tegijalt, et loa hankimine ka ikka plaanis oleks. Nad kindlasti teavad linnas toimuva ilutulestiku eripärasi 🙂 aga tasub ikka üle küsida. Seda enam, et tegemist on maastikukaitsealaga. Toredat organiseerimist!

  • Avatar
    Vasta meow 3. veebruar 2015 at 16:07

    Kahju, et sa selle Viinistu kasuks ei otsustanud. See oli nii armas koht, aga vist ikka tiba liiga väike? Ma kujutaks sind ette rohkem sellises kergelt boheemlaslikus ja vabamas kohas. Lossi-mõisapulmad on suht out, aga ofkooors, no offence, see on ikkagi TEIE päev ja teie valikud 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. veebruar 2015 at 18:11

      Seal oli jah natsa väike ja pidu ei tohtinud väga panna.

  • Avatar
    Vasta Mh 3. veebruar 2015 at 15:48

    See tassikookide “tort” näeb küll jumala lame välja, otsi ikka midagi väärikamat. Kindlasti on teisigi tegijaid, kes teeks sulle hea pakkumise 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. veebruar 2015 at 18:10

      Mulle meeldib ja ma ei näe mingit “väärikuse” probleemi. Sinu õnneks sa ei pea mu pulma seda vahtima tulema 😀

      • Avatar
        Vasta krista 8. veebruar 2015 at 15:55

        see must-valgete pallidega tordipilt on minu tehtud ja need kadusid sealt kandiku pealt ikka ülikiirelt. Kolmandat ei saanud mõni mees ainult sellepärast võtta, et enne said otsa. Kindlalt eelmisel suvel nähtud tortide top kolme hulgas 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. veebruar 2015 at 16:06

          🙂

  • Avatar
    Vasta katre 3. veebruar 2015 at 14:53

    Meil oli pulmas viktoriin, mille küsimused ise koostasin, kimbu viskamine ja külalised tegid oma näpujalgedest armsa puu pildi. Ülejäänud aeg kulus tantsimiseks, söömisele ja külalistega vestlemisele. Sain palju tagasisidet et hea et polnud mingit metsikut tegemist koguaeg, inimesed said rahus vestelda.

  • Avatar
    Vasta Kati 3. veebruar 2015 at 14:45

    Ei ole õiget pulma, kui pole pulmapärja maha mängimist! Minu arust on laulu saatel pärja maha mängimine lihtsalt niiiiiii armas traditsioon.

    Asja iva seisneb selles, et pulmaööl (täpsemalt südaööl – eks see muidugi oleneb üldisest peokorraldusest ka, et kas pidu lastakse nii pikale minna või ei) hakatakse tantsima-mängima ringmängu, kus ühes ringis liiguvad kõik vallalised (mitteametlikus kooselus olevad paarid) ja teises ringis ametlikus kooselus (abielus siis) olevad pulmakülalised, ringid liiguvad üksteise sees. Mitteametlike paaride vahelt valitakse eelnevalt pruudi ja peiu poolt välja uus noorpaar, kes saab endale õiguse/kohustuse korraldada järgmised pulmad (kohustus on rohkem naljaviluks, ega kedagi selleks kohustada päriselt saa). Ühesõnaga siis ringis liikudes ja lauldes annab vastne noorpaar oma pruudipärja/peiukaabu uuele paarile, kelle pulmi jäädakse järgmisena ootama.
    Segane seletus, aga vast said midagi aru. Ise olen paaris pulmas seda näinud ja ületab kaugelt lihtsalt tavalise üle pea lillekimbu viskamise!

  • Avatar
    Vasta Sandra 3. veebruar 2015 at 14:13

    Pulmaisa on jah nö õhtujuht, kes viib mänge ja tegevusi läbi. Milliseid- seda ütleb tavaliselt tema ja pruutpaar sellega ma pead ei vaeva. St muidugi enne räägitakse kõik läbi ja pruutpaar räägib oma mõtetest ja ideedest, mis stiilis pidu ja millist laadi mänge ja tegevusi jne. St on ka väga labaseid pulmamänge olemas, mida ma oma pulma kindlasti ei tahaks. Siin eelmainitud kingamäng on meil ka plaanis, küsimused on siis pulmaisa teha, mina neid teada ei tohi ju. 😀 Minu poolt on pulmaviktoriin, mille küsimused mina koostan ja mille pulmaisa läbi viib. Traditsioonidest tuleb neiupõlvenime ärasaatmine, pruudipärja mahamängimine, avavalss (varsti tuleb minna tantsukursusele), pidulik tordi lahtilõikamine, pulmaküünla süütamine ja küünlaring ja puu istutamine koduõue. Kuna peale registreerimist käime nagunii mehe kodust
    äia haualt läbi, siis istutame ka oma puu sinna, seda enam, et tulevikus lähme sinna elama. Ülejäänud programm on pulmaisa teha. Anname vabad käed ja pruutpaari katsumiseks, à la, et pruut peab tikkima või kartuleid koorima või nukku mähkima (seda konkreetset ma ei taha) ja peigmees puupakku raiuma vms. Pruudiröövi ka ei taha, seda ka pulmaisale ütleme, kes siis ütleb selle külalistele edasi, kui kellelgi peaks ka mingi mõte olema.

    • Avatar
      Vasta Sandra 3. veebruar 2015 at 14:17

      Aa ja pulmaametid on ka, aga need on väga läbimõeldud ja antud vajaduse järgi ja inimestele, kellele need reaalselt sobivad. Ei näe mõtet lampi ja niisama sellepärast anda, et oleks linnuke- AMET. 😀

  • Avatar
    Vasta Viivu 3. veebruar 2015 at 14:04

    Enamus pulmaisasi on nõus abiks olema ka pulma korralduses. Meil valmistab pulmaisa ka pulmaoksjoni meened ntks.

  • Avatar
    Vasta Viivu 3. veebruar 2015 at 14:02

    Meie pulmad tulevad ka Glehni lossis :-). Olin nõus isegi oma palju varem valitud kuupäeva muutma, et saaks selle pulmakoha. Pulmaisa vastutab selle eest, et pulmapäeval kõik sujuks. Valmistab ette ja viib läbi programmi

  • Avatar
    Vasta GrumpyCat 3. veebruar 2015 at 14:01

    Raha vist ei haise, sest miks sul muidu Saviplönni pop-up lehel on? 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. veebruar 2015 at 14:07

      Ma olen juba öelnud, et ma ei teadnud, et see siin on, ega tuleb. Ma olen juba edastanud firmale palve, et see eemdaldataks”

  • Avatar
    Vasta Mari 3. veebruar 2015 at 13:54

    Pulmaisa juhib minumeelest pmt tervet pulmapidu senikaua kuni ta on palgatud. Pulmamängud mida ma olen näinud on näiteks traditsiooniline pruudikimbu mahamängimine, siis “Mida teeb kodus pruut mida peigmees?” (näiteks pulmaisa küsib kes viib prüghi välja ja sa tõstad kas siis mehe või naisekiga kumb seda teeb), Pruudi ja peigmehe rööv kindlasti, nimetatakse pulma pitser, kukukell, pruudi kaitsjad jne jne, Praegu rohkem meelde ei tulegi aga neid erinevaid mänge on palju-palju.

    Ilus pulmatraditsioon on näiteks ühe kurepesaga puu külge oma lindi sidumine, peigmees ronib puu otsa ja mida kõrgemale paneb seda rohkem õnne (või oli see lapsi) tuleb perre. (ma kahjuks ei mäleta kus see puu asub). Veel on õhupalli või laternaga pruudi nime ära saatmine. Tabaluku kusagile panemine ja ämmad viskavad võtmed minema. kirvega pakust killu raiumine ja kild pannakse voodi alla. Neid on samuti veel kuid kahjuks jällegi ei mäleta hetkel rohkem.

    Ps. olen käinud Glehni lossis pulmapeol ja oli väga ilus, siis oli tegemist talvepulmaga aga vaevalt see vähem ilus on suvel!

  • Avatar
    Vasta Juula 3. veebruar 2015 at 13:40

    Käisime suvel alles Glehni lossis pulmas ja seal on väga ilus. Väljas on selline “koobas” kus registreerimine saab toimuda.
    Pulmaisa viib jah läbi mänge ja hoiab üldse tuju üleval inimestel 🙂
    Viimases pulmas kus ma käisin olid sellised lihtsamad mängud, üks “mäng” oli nt selline et nende pulgakommidega millel vile on, pidid osalejad mingit laulu vilistama. Teised valisid aplausi tugevuse järgi võitja.
    Siis veel näiteks selline et pulmaisa küsib pruutpaari kohta küsimusi ja annab 3 varianti (3 saali erinevat osa), inimesed liiguvad siis sinna kus nende meelest õige vastus on ja võidab see kes viimasena alles jääb 🙂 (küsimused olid umbes sellised et mitu paari kingi neil kokku on ja mitu autot neil olnud on jne)
    Siis jagati aasta peale kuud ära ja pruutpaar oli enne igasse kuusse välja mõelnud ülesanded (kes viib nad välja sööma, kes koristab nende kodu, kes küpsetab midagi, peseb auto vms, kusjuures üks oli selline et pruutpaar peab ise minema töö tegema võitja juurde ja hiljem välja viima) ja need sedelid liiguvad ükshaaval inimeste käes ringi, pruudil on silmad kinni ja ühel hetkel ütleb stop ja siis see kelle kätte sedel jääb peab seda tegema mis seal kirjas on.

  • Avatar
    Vasta Keidy 3. veebruar 2015 at 13:27

    Suvel ühes pulmas käies oli pulmaisa koostanud ühe pika luuletuse, mis sisaldas kõikide külaliste nime. No meie pisikese pere variant : Sander kalli kaasaga, kaasa oma beebiga, beebi vihmakeebiga. Ja sellised read olid igaühe kohta. Siis ümbertehtud laulude laulmine ,10 pulmakülalist laulsid seda teistele ( seal said esimest korda teksti kätte) pulmaisa poolt muudetud sõnad pruutpaari kohta. Siis minuarust igas pulmas on oksjon 😀 teie panete mingid asjad ( pulmapildid, või mingid meened) okjonisse ja siis külalised ostavad need ära 🙂 oeh, rohkem ei meenu midagi 😀

  • Avatar
    Vasta kaidi 3. veebruar 2015 at 13:20

    sul ikka veab kui sa oma pulmad 3000 tehtud saad, ma just kuu aega tagasi abiellusin ja läks peaaegu 4000, ja polnud pooli asju mis sul on 🙂 oleks ka vaid nii hea planeerija. Mulle meeldis mu pulmas et minu ja mehe sünnikuupäeva järgi oli pulmaisa arvutanud meie õnne nr ja iseloomustuse selle põhjal.

    Siis oli üks selline mäng kus võeti üks põll, mida nimetait veimevakkaks, pruut valis kellele ta selle selga paneb. Selle põllel peab olema kaks taskut mis paistaksid, nii et oleksid eraldi, et üks oleks pruudi tasku ja teine peigmehe tasku, aga tegelt on üks suur tasku. Ja siis see kellel põll on peab käima iga külalise juures ja küsima kas peigmehele või pruudile vaesteks aegadeks raha ja igaüks siis paneb, kas mõne mündi või ka paberraha, siis kui kõiki juures käitud, viib see inimene kellel põll ees oli, põlle pulmaisale, kes seob selle kinni ja teeb vähemalt 8 umbsõlme sinna peale ja rääkib et see tehku pruutpaar lahti alles siis, kui enam leivaraha pole. Selline väike raha kogumis mäng.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. veebruar 2015 at 13:22

      Ütlen täitsa ausalt, et siiani sebitud asjad on olnud tasuta või imeväikse raha eest!

      • Avatar
        Vasta niuniu 6. veebruar 2015 at 23:48

        vaid loll usuks, et sa nende eest täisraha maksad.. aga eks kerjatud asjad on ka toredad 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. veebruar 2015 at 11:16

          Olen ma väitnud, et maksan, et keegi midagi uskuma peab ;)?