KODU KURB ON OLLA

sünnipäevast ja surnuks külmumisest

17. veebruar 2015

Polnudki mina ammu oma vana sõpra Murphy’t kohanud, aga nii pea, kui ma kurtsin kõigile, et mul pole õrna aimugi, mida sünnipäevaks soovida, sest mul on “kõik olemas” ja pole “mitte midagi vaja” saime me umbes pea viiesotise elektriarve. Seega võtan sõnad tagasi  – sünnipäevaks ootan rahamägesid või päikesepaneele!

Kuidas, te küsite? No eks ikka nii, et meie maja härrakene otsustas, et muidu on lapsel üleval korrusel halb magada, kui seal pidevalt külm on ja otsustas kuuks ajaks 24/7 seda elektriradikaga kütta. Ok, ok. Tegelikult pani ta sinna mingi režiimi, et see teatud temperatuuri hoiaks, aga tegelikkuses tähendab see siiski seda, et radikas töötas 24/7 toas, milles me veedame konkreetset ainult oma öid. Ühtlasi on tegu VÄGA vana radikaga, mis teadupoolest võtab tuhat korda rohkem elektrit kui uued radikad.

Saan muidugi kanaisa murest aru  – Mari suurimad vihavaenlased on tekid ja nõnda lükkab ta need endalt esimesel võimalusel maha. Täna näiteks (ilma saatanliku radikata küttes) oli meil hommikul toas 15 kraadi ja Mari olevat Kardo sõnul nii kössis ja känkras maganud, et selline asi enam edasi minna ei saa.

giphy-2255339

Kuid mis on lahendused? No esiteks pean ma kuskile tänavale ennast müütama, et see viiesotine arve ära maksta. Teiseks on vaja ülakorrusele uut küttekeha. Pagan, korteris oli nii mugav elada. Kogu aeg oli hea soe ja seda kõike naeruvääärse 30 euro eest kuus.

Allkorrusel on meil õhksoojuspump ja ahi. Ülakorrust ei küta need kumbki. Tegelikult kui me ülemise korruse uksi lahti hoiaks, siis tuleks soe õhk kindlasti sinna ka, aga koos sooja õhuga tuleb ka Kurg sooja kusega ja seda ma ei soovi. Seega uksed jäävad kinni.

Mari tuppa on meil ostetud selline fancy klaasist paneeli moodi radikas (umbes nagu see siin), mis hetkel on välja lülitatud, sest Mari ei ole MITTE KUNAGI oma toas. Ausalt, mitte kunagi. Noh, see on teisel korrusel ja ma ei saada teda üksi ju sinna mängima. Kogu aeg mõtlen, et kui meile keegi lastega külla tuleb, siis panen seal ka viisakusest radika sisse ja saadame lapsed sinna mängima 😀

Variant oleks meile tuppa ka selline osta. Või siis tavaline elektriradikas? Või õliradikas? Pliis andke ideid, meil on kiiremas korras sinna midagi sebida vaja, sest olukord on juba enam kui naeruväärne – ulmearved ja külmetavad lapsed (ja vanemad) is not cool! Mis on kõige odava toa soojaks saamise viis?

Sita jutu lõpetan õnneliku Mari pildiga, abiks ikka.

dsc_0404-5149300

Loe ka neid postitusi!

39 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Katjuusha 22. veebruar 2015 at 18:26

    Mul kodus olemas muidu gaasisoojakiirgur. Ehk siis gaasiballooniga kütan, ei mingit elektrit. Balloon maksab 60 euri, kui vahetada siis 23. Ja no ma kasutan seda ainult hommikul paar tundi ja kuu aega saab ballooniga köetud.

    Aga jallegi, gaas on gaas. Kindlasti aiis tamrexist gaasiandur ka osta.

    Ja yks miinus siiski on. Kui balloon hakkab tyhjakssaama, siis on tunda gaasilohna ka.

    Üldiselt vaga ei soovita siiski seda. Peab olema hea õhutus ruumis, et kasutada. See ju poletab hapniku ara. Sobib ainult “korra soojendamiseks” .

  • Avatar
    Vasta Mari 18. veebruar 2015 at 15:51

    Marile soovitaks osta pikkade varrukatega magamiskoti, no ilm varrukateta kott ajaks ka asja ära. Mu oma peaaegu 3 aastane rabeleb öösel nii palju, et tekiga ta külmetaks pidevalt.
    Aga magamistoas soovitataksegi vist mingit 16 kraadi temp.
    Ja no tõesti milleks kütta päeval tuba, kui seal pole kedagi

  • Avatar
    Vasta Pia 18. veebruar 2015 at 12:07

    Pigem on probleem hoiukassides? Ilmselt liiga suur stress Kurele? Äkki tasuks hoiukassidest ikkagi loobuda, et mitte riskida, et see kass ka jalga laseb? Lisaks saaks ka magamistoa ukse lahti jätta 😉 Kuigi, Eesti toas tervet tuba lahtise uksega ikkagi ära ei küta, mingi küttekeha peaks ikka ka olema. Kasv6i selleks, et hallitust ei tekiks.

  • Avatar
    Vasta Kadi 18. veebruar 2015 at 10:52

    Jube rumal küsimus, aga miks te remondi ajal sinna mingit ahju vms küttekehea ei tekitanud?

  • Avatar
    Vasta Epp 18. veebruar 2015 at 09:54

    Aga kas sa Marile magamiskoti ostmisele oled moelnud?
    Selline soe, ja kui tekki nagunii ei taluta siis on tal sellega hea soe olla, olgugi et toas on vaata et miinuskraadid.
    naiteks selline:
    http://www.hema.nl/pages/hema404.aspx?oldUrl=http%3A%2F%2Fwww%2Ehema%2Enl%2Fwinkel%2Fbaby%2Den%2Dkind%2Fkleding%2Fbabykleding%2Fjongens%2Fnachtmode%2Fbaby%2Dslaapzak%2Djongens%2D%2833376410%29
    Neid on erinevateks hooaegadeks, meil on hetkel talve oma kasustusel, see maksab umbes 20 EUR.
    Kui sinna ooriided veel alla panna ka, siis ei oleks kylma vaja karta 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 18. veebruar 2015 at 03:03

    Okei, minu vanemate kodus tegi isa asja lihtsalt. All korrusel ahi, lausa kaks ja üleval õhkpump. Õhkpump asub tegelikult ise esimesel korrusel aga maja välispoolt on veetud toru mis läheb üles. Meil ülemisel korrusel ruumi umbes 90 m2, viis magamistuba. Uksed tuleb vaid lahti hoida, et õhk liiguks. Hoiame temperatuuri +20 peal ja kütab mis mühiseb. Isa muretses korraliku pumba mis ka -30 väga tublilt töötab. Ja arve, 2013 talvel kõige suurem oli 100€. Uurige asja! 🙂

  • Avatar
    Vasta mõistuse hääl 17. veebruar 2015 at 23:36

    Mina arvan, et kui kusev kass on majapidamises olulisem kui soe tuba ja omaenda lapse tervis, siis on nendel vihatud perekooli kägudel ikka omajagu õigus. Sul on prioriteedid paigast ära. Kui hoiukodu kassid sinu ülejäänud kassid tuppa kusele ajavad, siis lõpeta ära see kasside koju vedamine. Kui kassi pärast tuba külm on, siis normaalse, loogilise mõtlemisega inimene loobub kassist, mitte ei sunni kassi heaolu nimel oma last külmas magama. Kas natuke piinlik ei ole sellist teksti omaenda näo ja nimega internetti riputada? Majas on kõige tähtsam boss mingi kusev kass, tema pärast jääb isegi tuba talvel kütmata… Ja kommentaarideks tuleb, et hakka uut küttekeha paigaldama, hakka seinu soojustama, ehita uus ventilatsioon jne. Äkki lugejad klapivad rahad kokku ja saad sünnipäevaks hoopis uue maja, vana jätad kassile, loomal vaja ju ometi kuskil kusel käia. Kas sa valetad oma vanuse kohta ja tegelikult ei ole täiskasvanud inimene?

    • Avatar
      Vasta Kiitus 18. veebruar 2015 at 15:55

      Kiidan ja nõustun!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. veebruar 2015 at 18:26

      ei, ma olen 10 🙁

  • Avatar
    Vasta Kadri-leen 17. veebruar 2015 at 17:28

    Vedage toru alumisest kaminast või kuskilt kus see soe koguneb ja jagage see teisekorruse tubade vahel all kütad üleval soe ja uksed olgu kinni või lahti…aitab vast ka mingi ventilatsiooni toru või sundvent et veaks ilusti ülesse sooja…. lihtsalt mõte.

  • Avatar
    Vasta Karin 17. veebruar 2015 at 13:59

    Meie loomaarst soovitas hankida feliway (peaks mingeid feromoone vms õhku paiskama ja see pidavat kasse rahustama), pidi just hea olema, kui mitu kassi majas (ja/või ka lapsed) ja kiisud on stressis.

  • Avatar
    Vasta nell 17. veebruar 2015 at 12:16

    Lapsele osta magamiskott, see lahendab teki all mitte püsimise mure kiirelt. Nt selline http://www.osta.ee/en/beebi-magamiskott-kuni-90-cm-60929026.html?_src=search Meil hakkas laps peale koti kasutuselevõttu terve öö jutti magama, enne ärkas üles kui tekk paigast nihkus. Kiire lahnedusena pakuks ka ülekorruse ustele võrke ette, et soe liiguks aga loomad jääks välja. Üldiselt muidugi soovitaks ülekorrusele soojamüüriga ahi lasta teha. Sellise elektriarve eest saab küttepuud kogu talveks.

    • Avatar
      Vasta Kata 17. veebruar 2015 at 16:00

      Ma pole väga kindel, kas puitkarkassmaja kannatab üldse sellist rskust välja, kui seal eelnevalt pole ahju olnud? Või oli ja lõhkusite välja? Millega vanasti köeti?

      Mina soovitaks teist õkhsoojuspumpa. Mul omal neid kokku 3 ja seal sektsioonis, kus vaja, paneme tööle, et veidike lisaks kütta.
      Juhul kui ahi on ikkagi võimalik, siis Ahja moodulahi tundub väga mõnus asi uuematest tehnoloogiatest 🙂 (ja ma ei saa sealt seda tasuta, uurin lihtsalt just endale ahju ehitamiseks sobivaid variante).

  • Avatar
    Vasta Liina 17. veebruar 2015 at 12:03

    Meil oli täna hommikul 14 kraadi, beebi magas kahe paksu teki all, nii et ainult ninaots paistis 🙂 Meil ongi ainult valmiskamin, ja tõesti on soe seni, kuni tuli on all, eriti miinuskraadidega.. Mõnus ja hubane on küll, kui elav tuli toas, aga lahendus see pole kui tahad et koguaeg oleks soe 🙂 Ja puid kulub meeletult palju..

  • Avatar
    Vasta mari 17. veebruar 2015 at 11:31

    kas lapsele ööseks sellist koti moodi tekki ei saa selga panna (kindlasti mõni lapsevanem teab, mis selle eseme täpne nimetus on)? nägin seda kunagi oma väikesel sugulasel ja tundus öisele tekirapsimisele päris hea lahendus olevat.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 17. veebruar 2015 at 11:30

    Kassi vast jah ei õpeta niisama naljalt, aga äkki on kõige odavam variant Kure jaoks uksele ette panna see võre vms, mis kassi eemal hoiab aga soe pääseb ikka tuppa.

  • Avatar
    Vasta Teele 17. veebruar 2015 at 10:59

    kui väljas rohkem kui -15 siis õhksoojuspump ei toimi(eriti kui muud küttekeha toas pole) . Mu mees teadis vähemalt nii rääkida. Olen näinud küll kuidas korteris(3tuba) see pump minna annab. arve kuus üle 200€ ja toad ikka külmad.

  • Avatar
    Vasta totu 17. veebruar 2015 at 10:55

    Mul selline loll küsimus et miks te seda klaasist vms radikat lihtsalt teise tuppa ei tõsta 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2015 at 11:01

      see ju seina küljes kinni, ei hakka lammutama 😀

  • Avatar
    Vasta Kelli 17. veebruar 2015 at 10:55

    Appi kui loll

  • Avatar
    Vasta Evelin 17. veebruar 2015 at 10:53

    kamina küll ei soovita, kui see on ainult kamin. ikka soojasalvesti peab olema soemüüri näol, kui seda pole, siis on lihtsalt puude vedamise ja elustule rõõm, aga kõik läheb otse korstnasse… kui siseviimistlus on tehtud, siis on keeruline jälle lõhkuma hakata. kui teha, siis nii, et too soemüür oleks magamistubade vahel ja elutoast käiks kütmine.
    õhksoojuspump on suurele avatud ruumile hea lahendus. kui asetada suunaga elutoast magamistubade poole, siis puhub sinna ka. mul on vana püstpalkmaja elamispind II korrusel, kus on too pump ja küttearve on keskmiselt 60-80€. see on soetatud 5 a tagasi, praegu müüdavad juba parema kasuteguriga ehk siis sama raha eest saab rohkem sooja ehk kulub vähem raha 🙂 Küll peab aga arvestama sellega, et õhksoojuspump ei küta suurte külmadega ning radikaid on siis ikkagi juurde vaja. siin mõned talved tagasi oli pidev pikk külm mitu kuud ja pidime pidevalt ahju kütma, sest õhksoojuspump ei puhunud enam grammigi sooja…

  • Avatar
    Vasta Leevi 17. veebruar 2015 at 10:51

    Õhksoojuspump kindlasti. Muidu oled suvel hädas, et jahutust vaja 😉

  • Avatar
    Vasta Laura 17. veebruar 2015 at 10:46

    Kas kass käib järjekindlalt toas teil kusel?
    Aga elektriarve on mitte ainult hull, vaid ikka ebareaalne. Tõesti, te maksate umbes 3 x rohkem kui peaks.
    Meil on ridaelamuboks, kütame elektriga, õhksoojuspump + vesipõrandaküte ja praegu jaanuar-veebuar on kõige vingemad elektriarved, eelmise kuu eest oli arve siis 260€. Ja meil on 150 ruutu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2015 at 10:47

      Kurg käib sellest ajast saadik meie toas kusel, kui majja tulid hoiukodukassid.

      Eelmine kuu oli ka meil u 200, aga näedsa nalja.

    • Avatar
      Vasta meow 17. veebruar 2015 at 21:06

      Ma ka ridaka elanik. Maaküte. Elekter ja küte talvel kokku ca 80 eurot, toas sooja 24-25 kraadi. Maaküte on üks imeline asi. Ma saan muidugi aru, et Mallukas seda paigaldama ei hakka 😀 soovitaks samuti pumpa, ilmselt parim variant.

  • Avatar
    Vasta ML 17. veebruar 2015 at 10:34

    Meie ostsime oma väiksesse, kütteta tuppa sellise radiaatori: http://www.euronics.ee/t/56941/kliimaseadmed/elektriradiaator-electrolux/ech-g-1000e
    See on ilus ja kütab toa kiirelt soojaks. Nagu sa kirjutasid, et te seal toas vaid magate, siis ongi variant see enne magamaminekut sisse ja pärast ärkamist välja lülitada.

    • Avatar
      Vasta ML 17. veebruar 2015 at 10:36

      … ja varem väljapakutud õhksoojuspump ka variant, aga see vähe suurem väljaminek, et kui kohe raha pole võtta, siis radiaator ajab asja ära esialgu 😉

  • Avatar
    Vasta jane 17. veebruar 2015 at 10:34

    aga võreuks ? kass sisse ei pääse aga soe õhk küll tungib läbi 🙂 kindlasti kuskil peaks selliseid leiduma. või keegi leitab sellise 😀

  • Avatar
    Vasta Reelika 17. veebruar 2015 at 10:33

    soovitaks ka pigem õhksoojuspumpa, siis saab suvel tube ka jahutada sest tavaliselt ülemise korruse toad lähevad ikka kuumaks 😉

  • Avatar
    Vasta Triin 17. veebruar 2015 at 10:27

    Mina soovitan üles ka panna õhksoojupumba kui seal pole ühtki küttekeha. Lisaks sooja saamisele saab suvel seda ka jahutajana kasutada kui palavad ilmad.
    Õhksoojuspump on kokkuvõttes soodsam ikka kui väiksed radikad kuna radikad on väiksema võimsusega ja kütmiseks kulub kauem aega.
    Kõige parem oleks muidugi üles ahi/kamin ehitada.Selline valmiskamin mida on ülilihne paigaldada ja saab isegi suvalisest ehituspoest osta. http://www.puukeris.ee/Invicta_kaminad.html

    • Avatar
      Vasta Kaja 17. veebruar 2015 at 10:52

      Seda malmkaminat ei soovita! Esiteks, kamin ise läheb ülikuumaks (nii ta sooja annabki) ja on lapsele ohtlik. Teiseks, tuba on soe ainult nii kaua, kui tuli all on. Kui kamin maha jahtub, läheb ka tuba külmaks. Meil on selline ja maailma kõige ebaotstarbekam asi üldse 🙁

  • Avatar
    Vasta Kaia 17. veebruar 2015 at 10:26

    Kui elektriradikas vs õliradikas, siis kindlasti õli! Õli läheb kuumaks ja hoiab kauem sooja.

  • Avatar
    Vasta Ann 17. veebruar 2015 at 10:23

    Kas teil remonti tehes vanu seinu ei soojustatud ?
    Pigem pane üles korrusele ka õhksoojuspump, kui hakkad kütma radikaga.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2015 at 10:27

      Ülevalt vist mitte jah.

      • Avatar
        Vasta Kata 17. veebruar 2015 at 16:08

        Lase siis pööningule puistevill panna, et lae kaudu sooja välja ei läheks, sest seinte soojustamiseks peaksid uuesti remondiga alustama ja see on jube tülikas.
        100m2 katmiseks 40cm paksuse klaaspuistevillaga kulub ca 700-800€, see pole nii väga palju.
        Siis peaks õhksoojuspumbast piisama ja tõesti, kui kassid katki ei kratsi, siis vb võrkuksi kasutada, et sooja üles ka veidike pääseks.
        Muidugi neil vanadel majadel selliseid suuri trepihalle pole, kust soe hästi üles pääseks, et ega seda väga üleliia palju sinna ei satu just.

  • Avatar
    Vasta Kkk 17. veebruar 2015 at 10:22

    Mis see uhke klaaspaneel maksis muidu? Ja kui suure pinna jaoks m6eldud? Meil oleks ka lapse tuppa vaja miskit, mis kytaks elektriga aga no ei raatsi tavalist radikat panna…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2015 at 10:27

      Me ostsime Bauhofist või Bauhausist mingi 80 euriga

  • Avatar
    Vasta helina 17. veebruar 2015 at 10:18

    Kas kassi ei annaks kuidagi õpetada,et ei käiks magamistoas? Sest kui uks lahti siis soe läheb ju ikka ülesse. Vanemate kodus on all kamin ja sellega köetakse ka ülemisel korrusel 3 tuba soojaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. veebruar 2015 at 10:26

      Ei saa teda kuidagi takistada sinna minemast – ta lihtsalt läheb 😀