AVALDAN ARVAMUST Lasteasjad Uncategorized

kui palju on liiga palju?

27. aprill 2016

Viimasel ajal on kerkinud teema, et kui palju oleks “normaalne” lapseasjade peale kulutada. Ma leian muidugi, et see teema pole eriti selline, mida saaks üldiselt arutada, sest inimeste rahakotid on nii erinevad ja samuti on erinevad inimeste eelistused, soovid ja vajadused.

Näiteks heitis keegi mu facebookis ette, et mitte ükski normaalne inimene ei kulutaks lapsevankri peale 500€. Minu meelest on 500€ isegi täiesti keskmine vankri hind, mõned maksavad mingi 1500€ ka, vot see on minu meelest kah kallis. Samas ma ei oska teiste seisukohast rääkida, sest kindlasti on neid, kelle jaoks 500 on väga suur summa ja nad ei raatsigi seda kulutada. Ma ei heida ette – tegelikult on järelturult võimalik hea õnne korral väga hea hinnaga korralik vanker muretseda. Aga no ütleme, et inimene teenib keskmist palka ja dekreeti minnes saab ala 4000-5000 eurot korraga, siis pole ju sellest 500€ väga suur summa, mida sellest loovutada? Noh, see on minu arvamus.

Ühesõnaga 500€ ma vankrile kulutaks 1000€ ei raatsiks.

No ja muidugi pean ma siis rääkima ka beebipakist, mille ma täna kätte sain. Jah, pakk on superlahe ja ma olen selle eest tänulik, aga ise ma selle eest 599€ maksta ei raatsiks. Olgem ausad, ma ükspäev ei raatsinud P.o.P poest 17€ body ka tellida, nii et mul on selle raiskamisega ja “issand, ma ei raatsi” asjaga mingi imelik värk. Mõnikord raatsin kõike ja ma võiks oma viimse kui sendi teistele ära anda, aga mõnikord ma lihtsalt EI RAATSI. Ja see karp on selline, et kui mu armsad sõbrannad rahad kokku panid ja mulle selle kinkisid, siis ma võtan selle hea meelega vastu ja olen õnnelik, aga ise 599€ välja köhida…Ma ei raatsiks. Sellise karbi ostaksin näiteks 199€ äkki küll?

No ja siis kui ma Owletist rääkisin, siis ka mõned ütlesid, et appi, 200€ sellise “mõttetu” asja eest ei maksaks küll. Mina ei leia jällegi, et mingi masin, mis mulle nii palju südamerahu annab, ei oleks seda raha väärt. Loomulikult saab ilma elatud, enamik ju elavadki. Aga kui ma saan lubada, siis ma seda ka teha tahan. Enda hingerahuks. Nojah, kui mul oleks valida, et kas ostan perele süüa või Owleti, siis loomulikult valiks esimese variandi, aga nagu öeldud, ei saa ma ennast ju teistega võrrelda, vaid räägin konkreetselt iseendast ja enda soovidest.

Ma olen täheldanud ka seda, et isegi dr. Šoisi juures käimist vaadatakse põlglikult, et kas rahaga midagi paremat teha pole? Mul muidugi on, aga ma leian, et 2-3x raseduse juures sott maksta selle eest, et sa saad täiesti kindel olla, et lapsega on kõik korras, pole just hingehind. Muidugi öeldakse sulle seda ka tavakliinikutes, aga jällegi, kes peab oluliseks, kes mitte.

Lapsed on selline asi, mille arvelt enamik koonerdada ei taha. Kui sa ikka loed, et üks kandelina on lapsele parem kui teine, siis valid ikka parema, mis siis, et see on kallim? Vähemalt enamik vast nii teevad. Jah, on neid, kellel puudub võimalus valida, vaid võtavad selle, mis on kättesaadavam. Ka see on arusaadav, sest nagu öeldud, rahakotid on erinevad ja ma usun küll, et tegelikult tahavad kõik emad oma lastele parimat.

Minu lõpp point on see, et nii kaua kui inimene teistele liiga ei tee, siis ostku ta endale just seda, mida ta soovib. Ja kui kedagi teeb õnnelikuks 2000€ vanker ja 400€ titekombekas ja muu säärane, siis minu meelest on tobe teistel vinguda, et “mõnel pole mitte midagi ja nüüd tema siin priiskab”. Ei saa ennast teistega võrrelda, sest teised ei ela sinu elu. Sama nõme on ka see, kui keegi kommenteerib, et issand, nii halva kõhukoti ostis lapse kandmiseks, on ju nii palju paremaid. Samas ei tea ju, kui palju kallimat inimene endale üldse lubada saab.

Rahateema on justkui tabu. Keegi ei taha öelda, palju ta teenib, aga paljud tunduvad mulle mentaliteediga, et ennast on vaja rikkamana näidata, kui tegelikult ollakse. Just nägin mingit abipalvet, et pliis annetage raha, endal kunstripsmed ja geelküüned. No ma ei tea, isegi see paarkümmend eurot kuus, mis nende peale läheb, oleks ju tegelikult sääst, kui häda käes? Muidugi on neid ka, kes hirmsasti tahavad nagu vaesemad olla. Teate küll, need, kes pidevalt räägivad, et raha pole, aga tegelikult on neil nt 5000€ sääste 😀

Ma olen siin enda suhetest rahaga rääkinud. Kui on, siis kulutan ja jagan, kui ei ole, siis kehitan õlgu ja ootan, kuni tuleb. Lõpuks ikka tuleb. Rahaga on muidugi lihtsam elada, aga ilma rahata pole ka nagu hullu. Mõlemad me Kardoga ikka rahatud ei ole, seega pole lõpuks vahet ka, nälga ei jää. Mind ei huvita, et inimesed arvaksid, et ma olen jube rikas, sest ma ei ole üldse, samas läheb mul ikka tunduvalt paremini, kui paar aastat tagasi.

Elu muutub, sissetulekud muutuvad, maailmavaated muutuvad.

Kunagi mõtlesin ma ka, et ma ei kulutaks iial 50€ lapse kleidile, nüüd olen ma seda korduvalt teinud. Ise samal ajal mõeldes, et ise küll ENDALE 50€ kleiti osta ei raatsiks, aga lapsele on justkui vähem kahju. Üldse TEISTELE on kuidagi hea meel anda, aga endale ei raatsi osta asju üsna tihti. Õnneks blogija elu – ma ei peagi midagi eriti ostma, muidu mul vist polekski midagi 😀 Ma alles hiljaaegu mõtlesin  sellele, et ma ostsin oma esimese parfüümi elus minu meelest siis, kui Mari oli juba sündinud. Enne polnud raatsinud lihtsalt ja ema oli aeg-ajalt kinkinud.

Eriti laialivalguv rahajutt sai täna siis, aga lõppkokkuvõttes – mitte ükski summa ei saa olla NORMAALNE kulutamise piir, sest igaüks teeb oma rahaga seda, mida ta faking ise tahab 😀

funny-quote-i-have-enough-money-6327904

Kui palju teie lastele olete valmis kulutama? Aga endale?

Loe ka neid postitusi!

49 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Maris 28. aprill 2016 at 21:12

    Mul ka see teema, et lapsele pole
    kahju osta, kuid endale midagi ostes
    mõtlen ikka mitu korda, kas on vaja.
    Lapsele olen enamus riideid ostnud
    kaltsukatest (lisaks olen saanud
    tuttavatelt kottide viisi riideid),
    samuti praegu omale, kuna rahaga
    praegu priisata pole, emapalk läbi ja
    tööl veel ei käi, siis rahuldab mu
    ostuhimu kaltsukast mõne hilbu
    ostmine ja oi kui hea tunne on, kui
    midagi uut jälle kappi saab.
    Lapsele olen ostnud peale riiete ka
    muud asjad teiselt ringilt, sh
    vankri, mille sain 60 euroga ja mis
    vastas mu kõikidele nõudmistele 😀
    Tõsi, polnud välimuselt just viimase
    peal mudel, kuid see hetk mulle
    tundus, et vahet pole, peaasi, et
    liigub ja olulised asjad olemas ja
    ega lapsel vahet pole, kus ta magab.
    Mõned asjad muidugi tahtsin just uued
    osta, nagu voodi, ja lamamistool,
    mida see hetk lihtsalt järelturult ei
    saanud, lisaks on enamus mänguasju
    uued. Ja uusi riideid ostan talle
    ikka ka, kui väga meeldib miski. Ja
    eks kui nüüd lasteaeda läheb, siis
    sinna vaja korralikke kombekaid ja
    jalanõusid jms, mis ostan uued.
    Olen ise väga rahul, kuidas ma
    majandatud olen saanud, arvestades,
    et ma rahaasjades tegelikult väga
    kodus ei ole. Soetasin kõik raseduse
    ajal jooksvalt, dekreedirahade eest
    ostsin mõned suuremad asjad, ja
    ülejäänud jäi oma aega ootama, lisaks
    hakkasin eest asju ära müüma, kust
    sain omakorda päris ilusti tagasi,
    mis läks omakorda jälle uutele
    asjadele ,mida lapsele vaja. Nii see
    ringlus mul käib 🙂 Ja saan ka
    valida, et kui ikka väga uut vaja,
    siis saan seda lubada, aga muidu
    fännan taaskasutust.

  • Avatar
    Vasta mia 28. aprill 2016 at 19:30

    Sellest beebindusest on ikka jube äri tehtud ja rasedaid kooritakse nii kuis jakstakse. Kahju lihtsalt, tulevased emad peaks
    muudele asjadele ikka mõtlema.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 19:36

      No ma ei tea, inimene suudab ikka päevas päris paljudest erinevatest asjadest mõelda, vaevalt et need “muud olulisemad asjad” mõtlemata jäävad, isegi kui sa tahad osta erinevad beebiasju.

  • Avatar
    Vasta Marta 28. aprill 2016 at 14:52

    Meie beebi ei tahtnud üldse vankris olla, 2 kuud oli seal ja siis tahtis ringi vaadata süles koguaeg. Siiamaani ei ole vankris.

    Me saime vankri + turavhälli (mis olid põhimõtteliselt uued) 50 euroga (Chicco), kuna üks paar lihtsalt ostis endale kohe peale
    lapse sündi uued (arvasid et saavad poja) ja võib öelda, et ANDIS poolmuidu ära meile… Meil lihtsalt vedas. Mina saan palka 2000
    eurot, aga ei näe mõtet nt vankri peale kulutada, kui laps seal ainult mõned kuud on. (Ma muidugi seda ette ei osanud näha).

    Samas ma ei kritiseeri neid, kes tahavad seda emotsiooni. Elu on niikuinii emotsioon ja rahal ei ole tegelikult tähtsust.

  • Avatar
    Vasta nt 28. aprill 2016 at 13:01

    Eks igaüks kulutab muidugi vastavalt
    oma võimetele (või näilistele
    võimetele) aga on teadatuntud tõde,
    et kaks suhgruppi, kellelt saab
    viimasegi naha koorida on
    lapsevanemad ja lemmikloomaomanikud.
    Kirjuta juurde, et beebi jaoks on see
    HÄDAVAJALIK ja vanemad ostavad
    ükskõik mida täiesti totrate hindadega.

  • Avatar
    Vasta ghf 28. aprill 2016 at 12:19

    Aga no ütleme, et inimene teenib keskmist palka ja dekreeti minnes saab ala 4000-5000 eurot korraga ????????????

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 12:36

      Eesti keskmine on ju natsa üle 1000 euri. Ma ei mäletanud, kas see dekreediraha on nelja või viie kuu eest 😀

  • Avatar
    Vasta Keegi 28. aprill 2016 at 10:50

    Minu lapsel ja ka lapsel, kes hetkel veel kõhus pesitseb
    on kõik asjad ostetud uutena kuna mul on ka mingi
    kiiks teiste poolt kasutatud asjadega. Esimese lapse
    vanker maksis 1200 eurot ja teisele lapsele ostsime
    vankri, mis maksis 700 eurot. Ise arvan, et taaskasutus
    on väga hea asi ja pole kellegi teise asi kommenteerida
    palju keegi mille peale kulutab. Kõige tähtsam on ikka
    vanemate hool ja armastus.

  • Avatar
    Vasta L 28. aprill 2016 at 09:45

    Btw, seoses selle postitusega, mis Facebooki tegid (et tuli kõne politseist). Kui jätad autos vöö kinnitamata, siis pole ainult sinu
    probleem, vaid ka selle, kes su ees istub. Näiteks kui 70kg kaaluv inimene sõidab autos turvavööta 90km/h vastu puud või
    vastusõitvat autot, siis ta vajub eesistuva inimese peale 9 TONNISE jõuga (ning nope, eesistuja seljatugi ega tema turvavöö
    teda kindlast surmast ei päästa). Võin numbriga eksida, aga ega suurt vahet pole, kas 7, 8 või 9 tonnise raskusega. Seda on nii
    palju räägitud ja ikka arvatakse, et ah minu asi, kas kasutan vööd või mitte. Mõtle, kui sa Marile mitme tonnise raskusega peale
    vajuksid, lihtsalt sellepärast, et ise ei viitsinud vööd peale panna, kuigi temal on eeskujulikult kõik vööd ja jutud peal.
    Loomulikult oleks võinud anonüümne vihjesaatja sulle seda otse öelda, aga lause “No see on niru lugu jah, sest turvavöö peab
    ikka ilusasti peal olema, muidu võib tead surma saada ja puha.” asemel peaks olema “No see on niru lugu jah, sest turvavöö
    peab ikka ilusasti peal olema, muidu võid teise inimese surmas süüdi olla ja puha.”
    Lihtsalt väike meeldetuletus 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 09:54

      Samasisuline kommentaar on ka FBis täitsa olemas 🙂

      • Avatar
        Vasta L 28. aprill 2016 at 10:27

        Siis hea, ma ei lugenud kõiki läbi 🙂

  • Avatar
    Vasta A. 28. aprill 2016 at 09:09

    Ma ka muidu ei muretsenud väga. Kui
    igakuine palk yiksub, olgu või 400,
    suudab ikka ära majandada ja vahel ka
    midagi lubada (seda eeeldysel, et
    mees ka teenib ja kulud on jaotatud).
    Aga pean tunnistama, et tulevik veidi
    hirmutab, ehk et see aeg kui emapalk
    ära kaob. Ma pole rahatult enam ammu
    elanud, niiet ei mäletagi enam kuidas
    kunagi hakkama sain…. Teisalt kuuse
    alla ikka ei jää, küll kõik laheneb.
    Lihtsalt see ei ole mõnus teadmine,
    mis ees ootab..

  • Avatar
    Vasta Merx 28. aprill 2016 at 08:41

    Tegelt see ilmselt kõik oleneb palju sa teenid. Mina saan
    näiteks kuus 600€ kätte, sellest vaja üür maksta ja toit.
    Oma hea tahtmise juures ka ei saaks oma lapsele lubada
    100€ kombet kuna lihtsalt ei võimalda. Muidugi kui ma
    teeniks ala 1000€ neto jääks mul rohkem raha kätte ja
    saaksin lubada ka oma lapsele kalleid firmakaid. Praegu
    käin vaid poes vaatamas ja unistamas nendest. Vahel on
    isegi 10€ pluus kallis kui raha vähe. Endale pole juba
    mitu-mitu kuud midagi ostnud, aga ei tunn vajadust ka
    oma riidekappi täiendada. Alati saab hakkama ja olen
    õnnelik selliste gruppide üle nagu Muksula kust saab
    ikka väga soodsalt korralike rõivaid ja jalanõusid
    lapsele.
    ?

  • Avatar
    Vasta K. 28. aprill 2016 at 07:56

    No nii ongi, et igaüks kulutab nii palju, kui tal on võimalik. 500 eurot vankri eest ei ole minu meelest küll palju, kuna vanker peab
    olema kvaliteetne ja mugav kasutada. Mul last ei ole ja seega ma isegi imestan praegu, et uue vankri saab nii odavalt ja mõtlen,
    et kas see ikka on kvaliteetne… 😀 Ootan huviga juba vankripostitust! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 08:07

      Kui ma üdini aus olen, siis minu vankri hind on isegi alla 500€. 480€ pealt oli see allahinnatud 449 peale 😀

  • Avatar
    Vasta Neiu M. 28. aprill 2016 at 07:17

    Mina ka laste arvelt kokku ei hoia, meil vist ei hoita
    kellegi arvelt kokku☺ meil peres see miinus, et mina
    vb shoppaks taaskasutuses aga meie pereisale see
    kuidagi ei meeldi, iga asi peab olema uus, vahet pole
    mis hinnaga. Oleksime ka peaaegu ostnud lapsele EJ
    vankri, mis maksis 1300€ aga miinuseks sai see, et
    antud hetkel seal poes ei olnud pööratavate
    esiratastega ja ostsime milly way, mis maksis poole
    vähem aga oli see eest palju mugavam( on siiani) ☺
    aga kahjuks/õnneks on nii, et iga inimene kulutab
    täpselt nii palju, kui tal on võimalik kulutada. Mina ka
    tavaliselt teiste rahakotti oma nina ei topi, kui keegi
    ostabki mingi kalli asja siis las ostab, pole minu raha, et
    ise teab mida enda rahaga teeb. Me ei saa ju teistele
    ettekirjutada mida keegi osta võib või mida mitte.
    Igaüks lähtub oatudel oma sissetulekust. Loogiline ju
    kui ma teeniks 500€ siis ma ei kulutaks ka nii palju, kui
    on muud maksud ja kohustused. Aga kui teenitakse
    rohkem siis on ka rohkem võimalik kulutada.

  • Avatar
    Vasta Kristi 28. aprill 2016 at 06:37

    Meie kulutame lastele palju. Ja kumbki mehega ei tunne
    sellepärast süüd. Miks ma peaksin oma lapsele ostma
    odavama kombeka, sest teised ütlevad pole hea mõte
    100€st osta? Minu enda raha, mulle meeldib see
    100€ne, tahan ja ostan. Sama teema lapse lasteaiaga –
    ta käib vanemate omaloodud lasteaias ja me maksame
    selle eest pool keskmist kuupalka. Aga meie peres ei
    muuda see midagi. Nii et igale ikka oma ja elagu kõik
    oma elu nii nagu see võimalik on. Ise proovin ikka
    toetada alati võimalusel kedagi, kes hädas, kanda raha
    kassikestele varjupaigas ja toetada Eesti väiketootjaid.

  • Avatar
    Vasta Helle 28. aprill 2016 at 06:15

    Lapsele on 99,9% riietest ostetud uuena. Lihtsalt on
    läinud nii, et soovin konkreetseid asju ja neid järelturul
    pole või müüakse uue hinnaga. Ma ise olen kõik asjad
    tasuta edasi andnud (olgu siis ostetud 2v 50ga ) ja kui
    endal vaja siis küsitakse nende kasutatud asjade eest
    hingehinda 😀 parem ostan juba uue.
    Samas kõik ju ei saakski taaskasutusest osta, asjad ju
    ikka poest tulevad ja edasi ringlusesse lähevad 😉

  • Avatar
    Vasta Eva 28. aprill 2016 at 05:31

    Mul on lapse riided 99 % taaskasutusest ja selle pealt
    hoian kôvasti kokku, kuigi laps alati ilusti riides (kleidid
    ja mantlikesed jne). Kokku ei hoidnud ma turvahälli ega
    vankri pealt ega erinevatelt beebimassaažidelt-
    ujumistelt. Ja praegu käib laps erasôimes.
    Sellega seoses ei saagi ma aru neist vanematest, kes
    ostavad kôik riided ja kombed uuena ning kulutavad
    sadu eurosid. Aga siis panevad lapsed riiklikusse sôime
    ja kurdavad, et laps stressis ja nutab ja mulle on öeldud,
    et “sa vist mingi rikkur, et saad seda endale lubada”. Ei
    ole rikkur, aga valikud teen teised. Olulisem on minu
    arust ju see, et laps oleks ônnelik. Tal on endal suht savi
    sellest, et pole viimase kollektsiooni Huppa seljas 🙂

  • Avatar
    Vasta Kris 27. aprill 2016 at 22:28

    Mind on lapse saamine selle lasteasjadele kulutamise koha pealt ikka kõvasti muutnud. Ma ei teagi miks, aga nii enne
    rasedaks jäämist kui ka pärast seda kuni lapse sünnini oli mul mingi vaikimisi arusaam, et kõik titeasjad tuleb osta uuena.
    Noh et kõik oleks ikka puhas, hügieeniline, kulumiseta, turvaline jne. Ma nagu ei mõelnudki üldse sellele, et tegelikult ei saa
    ükski lapsevanker kuidagi ebahügieeniliseks või mingiks lobudikuks lihtsalt sellepärast, et seal lebab mõne kuu või aasta
    vältel sees väike beebi, kes seda vankrit põhimõtteliselt ainult magamiseks kasutab (kui palju see kõndiv laps ikka kuskile
    kärusse aheldatud olla tahab, eks…). Ja sama lugu on riietega – kuni aastased beebid ja isegi vanemad ei jõua oma kiire
    kasvu juures tegelikult ju pea ühtegi hilpu läbi kanda, nii et miks mitte neid n-ö teiselt ringilt osta. Nüüd käingi mööda
    kaltsukaid ja ostan palju riideid ka sealt. Näevad välja nagu täiesti kandmata riided selle vahega, et on läbi pestud.
    Ühesõnaga – mina olen ka väga taaskasutuse usku pööranud viimasel ajal, aga see ei tähenda kindlasti seda, et ma uute
    asjade ostmisest täiesti loobunud oleksin. Ostan ikka, aga kindlasti enam mitte nii kergekäeliselt. Varasemalt väljusin ka
    POPist 150 euro väärtuses kilekotiga, nüüd enam mitte. Raha on ikka sama palju või vähe kui varem, aga lihtsalt ei näe
    mõtet 😀 Aga samas ma saan aru, et eriti esmarasedana aga ka kindlasti järgmiste laste puhul on see uute asjade soetamine
    ja üleüldse titeasjade kokkuostmine nagu mingi omaette rituaal, mis pakub emotsionaalses mõttes väga palju. Noh, nagu
    Sinule see Muumikasti ostki. Ja ilmselt on ebamõistlik manitseda kedagi end sellest rõõmust ilma jätma 😀 Samas on mul
    hea meel, et ma isiklikult enam nii palju taha tuulde ei loobi (mitte, et oma lapse peale kulutamine raha tuuldeloopimine
    oleks, vaid lihtsalt sama head ja korralikud asjad on võimalik saada palju vähema raha eest) ja no lisaks raha säästmisele
    säästan keskkonda ka 🙂

  • Avatar
    Vasta E.V 27. aprill 2016 at 21:53

    Oi kui palju poode käisin mina läbi et leida lapsele
    sobivas hinnaklassis vankrit,aga nuh mitte midagi ei
    jäänud silma.Oli ainult üks vanker mida ma nii nii väga
    tahtsin aga teadsin et ei saa ikkagi lubada kuna see nii
    kallis(625.-)Aga lõpuks mees otsustas teha üllatuse ja
    töölt koju naastes olin šokis et sain ikkagi.Muidugi sai
    mees odavamalt kuna tegi kliendikaardi 🙂 Paljud
    küsisid et miks oli vaja nii kallist,aga krt kui mulle
    meeldib see siis mis teha….Muidugi oleksin ostnud ka
    kasutatud aga siis oleksin ostnud mõnelt tuttavalt.
    Toiduga on nii et hoian soodukatega kursis.
    Meeldib samamoodi osta kasutatud asju aga mida
    kindlasti uuena ostame on tehnika ja jalanõud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 07:11

      Millise vankri valisite :)?

      • Avatar
        Vasta E.V 28. aprill 2016 at 12:15

        Chicco activ 3in1

  • Avatar
    Vasta Mann 27. aprill 2016 at 21:52

    Ostsin lapsele poole kallimalt vankri, kui Sina Mallu, aga
    kas see sellepärast poole parem on ma kyll väita ei julge.
    Kyll aga vôtsin ma endale plaani just konkreetselt EJ ja
    kuna teisedki kaks last on saanud oma vankrid tutikana,
    siis ei pidanud ma paljuks osta ka pesamunale tutikana
    Jah, teisel pold EJ, aga siis ei liikunud ka ej veel nii
    massiliselt eesti turul ja pold nii ilusad ka nt 12 a tagasi
    ?
    Ja 12 a tagasi mul ei old ka vôimalus rahaliselt osta
    15000 krooni maksvat vankrit kui me ostsime 25000
    korteri nt. Vaid hoopis tollel hetkel suure lemmiku abc
    desing mingi variandi. Meeldis olin rahul
    Ka 9 aastat tagasi ei ost ma ej vaid mutsy ja maksin selle
    eest ca 6000 ja meeldis ning olin rahul.
    Ma pole hetkekski kahetsenud, et pesamunale ostain
    just selle, mille ostsin. Oli vôimalik rahaliselt ja nii oligi.
    Samuti kàisin ma pesamuna Šoisi juures tsekkamas.
    Teistega mul seda vôimalust pold.
    Elu muutubki ja tore on kui paremuse suunas.
    Kui mul homme raha pole, siis nii ongi. Myyn ej maha ja
    mis ma siis kaotan? Selle raha mis mul kunagi oli?
    Kui inimesel sellest parem hakkab nendest asjadest
    mida ostab, siis andkem minna.
    Lastele kulutan kergemini kyll. Samas ei hoia ma enda
    teksadelt ny kokku ja kui vaja kahe kuu pärast osta uued
    100sed, siis nii saabki olema. Suurtega ei kài ju vôi
    vàikestega.
    Tàna saan endale lubada ja lubangi.
    Kui ei saa enam, siis sean elu ja olu ümber vastavalt
    vôimalustele.
    Aga eks teiste rahakott ole ikka pônev koht ju.

  • Avatar
    Vasta Anu 27. aprill 2016 at 21:46

    Ma olen ammu harjunud, et mind
    täiesti peast põrunuks peetakse mu
    tuttavate ja eriti sugulaste poolt.
    Laste arendamise pealt ma kokku ei
    hoia: sadu eurosid iga kuu
    trennikulud+võimalikud parimad
    treeningjalatsid ja riided. Muidugi
    paremad ei ole võimalikud
    edevad-kallid, vaid võimalikult keha
    hoidvad, aga nood on paraku kallid.
    Kui jalatsite võrdlus võtta siis
    tavalised on umbes 50euri, aga minu
    tüdrukul on 150eurised.
    Samas on mul kiiks riiete
    osas-milleks ma peaksin maksma mingi
    riidetüki eest kümneid ja kümneid
    eurosid? Ma armastan paari väga
    ägedat kaltsukat, muidugi paraku
    sealt kõike vajalikku ei saa, aga ka
    siis ei raatsi ma suvaliste riiete
    peale sadu eurosid maksta. Õnneks on
    olemas ja väga ägedad Inglismaa
    internetipoed, kust saab hea
    hinna-kvaliteedi suhtega asju.

    Pean tunnistama, et kui ma veel päris
    noor olin, siis vanema lapse asjade
    peale 7000 krooni maksta ei olnud
    mingi probleem-panin kogu oma
    kuupalga näiteks tema riiete
    tellimusse, vanusega on prioriteedid
    muutunud ja kvaliteetsed

    Suuremal tüdrukul vahetasin
    käru-alguses ostsin odavama ja siis
    kallima, pisemaga ostsin kohe Hartani
    ja olin väga rahul.

  • Avatar
    Vasta Merka 27. aprill 2016 at 21:40

    Mõtlesin ka enne, et päris 599€ mingi 50 asja eest ei raatsiks maksta.. Vb 399€ VEEL aga kui vanavanemad toetavad 😀 See
    kast tundub nii lahe ja huvitav aga ma arvan, et mu vaimustus läheb varsti üle. Ma pole isegi rase aga vaatan koguaeg beebide
    riideid, seda sama Finnish Baby Boxi, kärusid ja turvahälle… Lisaks isegi ei plaani rasestuda aga no need asjad nii lahedad!! Mu
    hetkene ”beebi” on juba 3,5a vana ning teda enam kärus ei lükka 🙁 nüüd tõukerattad, mingid korvide ja kellukestega rattad,
    19842 erinevat lauamängu ja värvi. Eks ma ikka oma ”beebi” peale kulutan. Ma ei raatsi omale isegi uut kevadjopet osta, kuid
    täna ostsin Maximast talle tõukeratta, missest et mul arvele jäi paar kopikat ja järgmine kuu palka ei saa kuna ma terve kuu ns
    töötu olnud… 😀

    Ma arvan, et lapse peale ikka võib ja ‘PEAB kulutama. Minul polnud kolmeselt (pole kunagi olnudki..) oma tuba ja sada miljon
    asja mida ma tahtsin. Ma proovin oma lapsele võimaldada umbes 70% asjadest mida ta tahab ja 95% asjadest mida tal vaja on.

    Aga Finnish Baby Box oli äge. Miks mähkmeid polnud? Kas see asendati pudeliga? 😛

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 07:13

      Need karbi sisud on ju alati erinevad 🙂

  • Avatar
    Vasta Lilli 27. aprill 2016 at 21:29

    100% nõus! Ma ei saa ka nendest kritiseerijatest aru, kes räägivad, et kallis või odav mingisuguste asjade kohta. Elud on nii
    erinevad, asjad, mis on kallid võivad olla saadud ka kingituseks ja juba vaadatakse viltu, et noo, täitsa loll, niimoodi kulutab sellise
    jama peale. Kui mõni ostab midagi ka söögi arvelt – andku minna, see on tema elu. Miks peab üldse midagi targutama, kallis või
    odav. Ma võin miljoneid palka saada ja ei pruugi ikka raatsida osta 500 eurost vankrit, samas ostan hea meelega 500 eurose kleidi.
    Ühesõnaga nõus, täiesti oma asi ja enda valikud. Teised seda elu ei pea elama, et kaagutavad. Aga kui nüüd 500 eurosest vankrist
    rääkida ja 200 eurosest andurist (mõlemad teemad hakkasid eelmistes lugudes silma ka), siis ka minu jaoks ei ole see kallis
    kulutus.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 07:15

      No kritiseerijaid on tegelikult alati, sinna pole miskit teha. Kulutad vähe – ei hooli, kulutad palju – priiskad! 😀

  • Avatar
    Vasta M 27. aprill 2016 at 21:27

    Nii nõustun sinuga. Ostan ise ka lapsele kleidikesi
    millie hinnaklassisi omale osta ei raatsiks, aga lapse
    peale pole kumagi kahju kulutada ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 07:20

      Tahaks ju ikka, et tibukesed armsad oleks 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 27. aprill 2016 at 21:22

    Mina ei suuda kaltsuka riideid kanda ja ei
    kanna ka mu laps.Lihtsalt mingi haige kiiks
    vist:D Rikas pole,aga lapsele pole kunagi kahju
    osta uusi riideid ja mänguasju.Ainuke asi,mille
    lapsele kasutatud olen ostnud,on vanker.Seda
    oli ka ainult paar kuud kasutatud,nägi välja
    nagu uus ja maksis ainult 160€. Igati rahul
    olime 🙂 Aga kes kui palju millelegi eest on
    nõus kulutama,pole tõesti teiste asi arutada.
    ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. aprill 2016 at 21:24

      No just, mõni ei taha kaltsuka asju, teised kannavad hea meelega (nagu nt mina). Ma ei ütleks, et kumbki meist nüüd kuidagi halvem või parem peaks selle järgi olema 😀

  • Avatar
    Vasta Skorpaneiu 27. aprill 2016 at 21:19

    Kui inimesel on finantsiliselt
    võimalik lubada endale seda, mis tal
    meele rõõmsaks teeb jne…, olenemata
    hinnast, siis milles probleem? Ei ole
    teiste asi arvustada, uurida, ega
    selja taga laterdada. Aga eks
    inimestele meeldib ikka ju teiste
    rahakotis sobrada… paraku on see
    nii. Kui inimene tahab näiteks osta
    enda lapsele 1000-de eurose vankri
    või mille iganes ja tal on selleks
    piisavalt rahalisi vahendeid ning,
    kui inimene ise on see juures rahul
    ja õnnelik, siis lasku aga käia. Ise
    olen ka sel samal arvamusel, et kui
    saab endale lubada kalleid asju, siis
    miks mitte! Igaüks elab oma elu nii
    kuidas tahab ja kulutab oma raha nii
    kuidas tahab. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. aprill 2016 at 21:23

      Ma arvan ka, et kui sa seda kellegi teise taskust ei võta, siis ei tohiks ka teistele kuidagi ette jääda 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 27. aprill 2016 at 21:18

    Keeruline teema tõesti. Nuh ühega vaidlesin- ütlesin kogemata, et ma ei vaata soodukaid ja kui asi
    meeldib siis ostan… Nu jh eksole selle kohta öeldi mulle, et tahan kohe jube miljonär olla. Aga who cares
    tegelt. Kulutan palju tahan ja kus tahan ja kelle peale ise tahan. Lapse peale mul pole kahju kunagi midagi
    kulutada, ostan nii uusi kui ka kasutatud asju. Tegelt mulle ei meeldi osta ainult nt kasutatud asju, tahaks
    midagi päris uut. Nt nööblit ma ei osta kasutatud, kuigi nõme näide. Lapse riideid ostan, sest ta kasvab
    välja nendest. Endale ostan ainult uusi riideid. Jube ema vist olen. Üldiselt mulle meeldivad ilusad asjad
    jne kellele ei meeldiks. Aga whoooo cares palju sa raha lapse peale kulutad mallu 😀 kui on siis kuluta
    lapsed on seda ju ometi väärt. Kelle peale veel kulutada kui on 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. aprill 2016 at 21:22

      Täpselt nagu ma ütlesin – kuidas kellegi. Mulle nt meeldib täiega vana mööblit osta ja siis seda värvida või tuunida lasta. Aga mina ka tihti ei vaata hinda (kuu alguses) aga kuu lõpus juba vaatan 😀

      • Avatar
        Vasta Maria 28. aprill 2016 at 10:27

        Just. Kuu lõpus ma ei osta midagi. Nuh tore on mööblit värvida aga ilmselt mul teeks seda mees 😀
        just vaatasin nari voodit lastele selline sahtlitega trepid jne. Puidust versioon värvimata. Ja siis
        mõtlesin, et jube tore, kui mu kallis abikaasa sinna midagi ilusat peale joonistaks või kutsuks iedagi
        kes joonistaks ja üldse jess seda saab värvida 😀

  • Avatar
    Vasta gaidi randmäe 27. aprill 2016 at 21:17

    Mina fännan ka taaskasutust ??

  • Avatar
    Vasta mann 27. aprill 2016 at 21:17

    Kulutan nii palju kui on ja oleneb mida vaja. Olin
    säästnud yle tuhande et lapsele asju osta ja ostsin kalli
    vankri emmaljunga uuena sest et ma pidin saama ja
    mulle meeldis ja teiste arvamus ei huvitanut et ala
    ostad yle tuhande maksva käru…
    Nyyd olen ka endale lubama hakanud köike, rahaga
    kyll priisata pole aga kui vaja siis ostan nii yht kui teist
    ? noh yksikemana pole just köige lihtsam aga elab
    yle, önneks toetused piisavalt suured et lubada yjt ja
    teist ?
    Igayks kulutagu lapsele nii palju kui rahakott järgi
    annab ?

  • Avatar
    Vasta Mann 27. aprill 2016 at 21:14

    Mina kui esmarase (käisin eile kontrollis, kõik on nitševooo!) mõtlen ka siin paratamatult, et mida kõike peab soetama
    hakkama. Õnneks või kahjuks ma olen täiesti taaskasutuse meelt ja kui saaks, ei ostaks midagi uut..Kuigi arvan, et eks mul see
    tuhin ikka tuleb ja ikka tahaks oma lapsele midagi ilusat ja uut soetada. Rahaga suhted on nii ja naa, ega seda palju pole aga
    samas pole ka väga puudu tulnud. Suureks eeliseks on see, et load on tehtud, auto justkui olemas ja elamiseks oma maja (küll
    ämma ja äiaga aga noh, maja suur). Sellised asjad vähendavad kulutusi ja teevad elu veidi lihtsamaks. Kõige suuremad
    kulutused ootavad nüüd varsti juba ees, sest maja tuleb hakata veidi remontima. Meil hetkel ohtlik trepp ja teisel korrusel väga
    avatud tuba, kust lapsed võivad alla kukkuda… Muidugi siis lapsevoodi, vanker, turvatoolid ja sada miljonit muud asja.
    Turvatooli ostaks küll uue, sest autoga sõites ma tahan 100% kindel olla, et see asi on uus ja kindel. Voodi laseks kasvõi mehel
    ehitada, ta mul selline osav..Vankrite teemal end hulluks ajada ei tahaks, lepin kasutatud variandiga. Olenevalt soost peaks mul
    mehe õel alles olema Emmaljunga. Elan maal ja vanker peab olema päris hea manööverdusega lumes ja muus jamas. 500 €
    oleks aga minu jaoks juba palju…
    See muumikarp tundus minu jaoks küll arulagedalt kallis kuid on siiski äge, et Soomes antaksegi emadele selline karp
    asjadega..:) 599 € on ikka ulme, ma ostaks neid bodisid paari euroga kuskilt kokku, kombekas oleks kallim.. 11 € keskmiselt asja
    kohta on ikka üpris kulukas. Aga asjad nägid head välja.
    Rääkides kulutustest arstide peale..Käisin ka oma naistearsti juures, kes võttis mind siis arvele ja ütles, et jah, võid minna Oscar
    skriiningut tegema aga see on tasuline ja tema teeb selle triple testi nagunii. Sama arvas ta ämmaemandate ja asjade kohta, et
    mul pole mõtet kaugele linna võtta ämmaemandat, tekitab lisastressi ja kulusid … Ja sisendas mulle, et ka tema tegeleb minuga
    sama hästi. Tahan loota:)
    Mina olen rahulik ja loodan, et mul ei tule mingi hullud tuhinad kõiki asju osta..Õnneks on meil mees see mõistuse hääl:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. aprill 2016 at 21:19

      Kui mina olin esmarase, siis mul oli 90% asjadest taaskasutatud. Vankri sain uue aga tasuta, sest see oli tasu Delfile beebiblogi kirjutamise eest. Lamamistooli sain kolleegilt, reisivoodi ka. Riided kaltsukatest ja sõpradelt/tuttavatelt. Kombeka ka. Ainult turvahälli ostsin uue. Voodi sain väikevenna vana. No nii suva oli kuidagi 😀

      Nüüd mul on lihtsalt rohkem võimalusi ja … ma isegi ei tea. Lihtsalt TAHAN 😀

  • Avatar
    Vasta Krissu 27. aprill 2016 at 21:12

    Mul on nii, et mehe ja lapse peale mul pole kahju raha
    raisata, aga omale ei raatsi 10€ maksvaid tenniseid
    osta ???
    Mingi kompleks vist ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. aprill 2016 at 21:17

      Mul oleks ka tenniseid vaja 😀

      • Avatar
        Vasta Külli 28. aprill 2016 at 15:44

        Ma tahaks hullult Converse tenkareid või ketse, aga raatsin ma jee neid osta endale 😀

  • Avatar
    Vasta Andra 27. aprill 2016 at 21:07

    Ma olin õnnelik kui Humanast sain 3 paari pükse 9 euri eest. 😀 Aga lasteasju palju annavad mõlemad vanaemad, pigem rohkem
    ka ostetud teiste kasutatud vanu ja kellegi käest kes müüb ilusaid aga odavaid ja suurema hulgi. Kindlasti saab ostetud ka mõni
    täiesti uus asi aga rohkem olen ikka kasutatud asjade tarbimise poolt.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. aprill 2016 at 21:09

      Oi, ma armastan ka kaltsukaid – kui te vaid teaksite KUI palju beebiriideid mul tegelikult olemas on, millest 90% on puhtalt kaltsukatest või Marist jäänud 😀

      • Avatar
        Vasta Käts 27. aprill 2016 at 21:58

        Tee pilti 😛

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 28. aprill 2016 at 07:10

          Peaks need jah kuidagi ära sortima need, aga pildile nad ever ei mahu 😀