AVALDAN ARVAMUST LOOMAD SÖÖK Uncategorized

ai-ai, porgandil on valus!

24. juuni 2016

Mõni aeg tagasi sattusin ma Nullkulu blogi kaudu Vegani päevaraamatu peale (link) ja mingi ime läbi jäin ma seda lugema. Ime ütlen ma selle pärast, et ma tavaliselt lihtsalt ei suuda vaadata igasuguseid kurbasid loomapilte, mida seal blogis omajagu olevat paistis. No näiteks midagi sellist:

13497767_1745848852338108_1340620030308709520_o-2

See on siis notsu, kellest on tehtud pilt enne tapamajja minekut. Seal oli link ka, et see on mingi fotograafi pilt, kelle tööks ongi käia erinevates toiduainetööstuse osades, aga ma ei suutnud ega suuda siiani sinna vajutada, sest ma ei taha seda näha. Ma olen elus siin-seal näinud neid videosid küll, mis toimub loomadega suurtes tehastes ja olgem ausad, ma usun, et keegi meist ei ela teadmatuses ja arva, et notsud ise õnnelikult tapamajja vudivad. Reaalsus on rõve ja kurb ja vastik ja kergem on sellele mitte mõelda. Ja niimoodi ma olengi siiani elanud, lihtsalt vastavad videod ruttu kinni pannud, artiklitest üle kerinud ja piltide koha pealt silmad kinni pigistanud. Mida ei näe, ei ole olemas, selle peale ei pea ka mõtlema. Done!

Kui ma Milvi võtsin, siis küsiti mult palju, et kas mul nüüd pole rõve sealiha süüa. Ei olnud. Hoopis hirmsasti maitses ja jällegi blokeerisin ma need mõtted ära, mis ütlesid, et sea pidamine ja samal ajal sigade söömine on sama jabur, kui koeraomanik, kes iga päev kiitleb, kui hea supi ta eile ühest taksist kokku keetis ja kui imelise pasta ta bullterjerist valmis tegi. Mina ju oma seale haiget ei teinud, ma ei sa päästa teisi sigu maailmas, miks ma peaksin nüüd selle pärast lõpetama millegi söömise, mis mulle väga maitseb? Ma ei saa ju ometi kogu maailma päästa! Ainult MINU muutumine ei muudaks mitte midagi! Mu perekond ei viitsiks elusees ainult taimetoitu nosida. Kes see viitsiks terve elu ainult porgandit närida?

Umbes seal punktis kõik mu mõtted alati lõppesid.

Ja kuigi ma ei ole kunagi üks nendest olnud (ma loodan, ma ei mäleta küll, et oleksin olnud!), kes taimetoitlast või veganit nähes hakaks ilkuma, et noh, kuidas muru maitseb? Või hakanud pidama loengut sellest, kuidas taimedel on tunded ja selle teooria järgi me peaks üldse kive sööma. Või jauranud midagi porgandi nutust…. Ma ei ole loodetevasti selline debiilik olnud, aga ma pean tunnistama, et kui ma kuskilt lugesin, et keegi EETILISTEL põhjustel ei söö liha, siis ma tundsin ennast natukene halvasti küll.

Mõelge nüüd ise. Keegi tuleb ütleb mulle, et ta ei söö liha, sest ta ei taha toetada looma piinamise tööstust. Ta ei taha laipa süüa. Mina ka tean, et loomi piinatakse toiduainetööstuses. Nagu öeldud, ma olen ju pilte, videosid näinud, artikleid vältida üritanud, aga ikka olin kursis. Ma tean, et tal on õigus. Samamoodi olen ma kursis infoga, et surnud elusolend = laip. Ta ei olegi ju mitte midagi muud. Seega ma põhimõtteliselt tundsin kohe, et mina olen sitem. Ma ei tee õigesti. Ma teen… valesti? Ja selline otsene iseenda mõistuse ees fakti ette panek tekitabki vist selle viha. “Ah sina tuled mind LAIBASÖÖJAKS mõnitama?”, “Mine näri muru, maailmaparandaja!” ja muud sellised laused, mida te raudselt olete näinud, et taimetoitlastele või veganitele öeldakse.

Mina olen alati pigem mõelnud, et ülisuur austus neile minu poolt, kes seda suudavad. Kes suudavad lihtsalt selle pärast, et olla parem inimene, et eladada paremas ühiskonnas, kes ei taha teistele haiget teha, mitte enam süüa liha. Eriti suure ohverdusena tundus see mulle selle pärast, et kuna ma olen süüa hakanud tegema alles viimastel aastatel, siis kõige enne omandasingi ma just erinevad liha tegemise viisid. Liha on lihtne teha, sellega on põnev katsetada, sellega on nii palju variante, mida kokku keerata. Seega kui ma mõtlen, et mida täna süüa teha, siis esimene mõte on, et esiteks – mis liha ma kasutan. Alles siis, et mida sinna ümber kokata.

Niimoodi olen ma viimased aastad elanud ja niimoodi kavatsesin ma ka edasi elada.

Nüüd aga seoses selle kõhuviirusega kadus mul jaanide eel igasugune isu liha järele. Raskesti seeditav, rasvane ja… õõõh, tundus natsakene liig alles taastuvale kõhule. Seega tegingi plaani, et prooviks siis ka teha ühe jaani, kus ma ei söö ennast lihast ja vorstist segi. Ei, ma ei mõelnud, ega mõtle selle all seda, et ma nüüd enam KUNAGI liha ei söö ja tõepoolest lõhnas eile äädikane šašlõkk eile hästi, ning krõbe vorst tundus üliahvatlev. Eriti kuna minu ostetud taimegrill”vorstid” olid superrõvedad ja maitsetud. Aga ma ei andnud alla ja sõin lihtsalt muid asju. Nagu öeldud, ühe maksapasteedisaia ka, nii et ma ei hõiskagi siin, et ma nüüd taimetoitlaseks hakkasin. Aga ma tundsin ennast natukene paremini küll, sest ma tundsin ennast natukene parema inimesena.

Eriti nõme oli avastada, et kui ma oma rõõmu tahtsin ka enda lugejatega jagada, hakkas kommentaare sadama. Ma kopin need otse Facebookist, muutmata kujul:

Tra ma lähen jummala närvi kui mingi halvustav laiba jutt käima hakkab”

“Mul on tegelikult porganditest ka kahju, sest neid süüakse elusalt 🙁 olete kuulnud mis häält porgand teeb kui teda hammustatakse? Mina olen ja see on nii kurb.”

“Ma sóin arbuusipuu laipa arbuusi ja lamba laiba soolikavorsti ja veits sea laiba liha, pâris norm laibad olid. Aaa ja kuivatatud kala laipa ka, ónneks endi seast laipu ei tekkind”

“vorst vorstina ja juurikad juurikatena,otud vegaanid närige porgandit,head jaani !”

Öelge mulle palun, milline saaks reaalselt olla positiivne laibajutt üldse? Miks peaks võrdlema närvisüsteemita porgandit päris notsu või lehmaga, kes päriselt saab haiget, kes päriselt kannatab, kelllel on päriselt valus? Miks hakata iroonitsema mingisuguste viljade “laipade” üle? Miks inimene üldse eeldab, et vegan sööbki nt ainult porgandit?

Võeh, vaesed taimetoitlased ja veganid. Tunnen teile siiralt kaasa, et te sellise kommentaaridega igapäevasel kokku puutuma peate. Ausalt, minu kaastunne ja pidage ikkagi vastu, eks! 😀 Ma saan mõistusega aru, miks inimesed võtavad veganiks/taimetoitlaseks olemist natukene üleolevalt, sest noh “mina olen see hea ja sina oled see pohhuist”. Keegi ei taha tunnistada, et ta on see pohhuist. Kõik tahavad sellele mitte mõelda ja parem maha teha neid, kes mõtlevad. Lihtsam tee. Ei saa pahaks panna, oleme me ju kõik inimesed.

Mida iganes. Ma ei andnud alla. See, et mulle eilne taimetoit ei meeldinud, ei takistanud mind täna jälle proovimast, nõnda tegin ma vegge burkse/võikusid. Sisse meisterdasin ubadest-sibulast-küüslaugust-kaerahelbest-chiast-seentest-hernestest kotletikesed, vahele panin veel haloumi juustu ja no ülihea sai. Palju parem kui eilne jura. Aga no fakt on see, et PAREMINI oskan ma süüa teha lihalistest saadustest. Mis siis muud, kui tuleb harjutada ja proovida.
DSC_3410

Ma ei ütle, et ma nüüd olen taimetoitlane, aga ma proovin süüa vähem liha. Kardo ütles, et tema ei taha lihast kunagi loobuda, aga ta on nõus maksma rohkem, et saada liha kuskilt mahetalust, kus ta teaks, et loomi ei piinataks. Muidugi natsa naljakas tundub tahta piinamata surnud loomi, sest ega nad ju kalli peale maha sure, aga noh, ikka parem kui mitte midagi. Seega, kui keegi teab, kust säärast liha saada, kus loomad päriselt ÕNNELIKULT elavad, enne kui nad maha lüüakse, siis andke mulle teada. Ise ka hea meelega toetaks pigem sellist äri, kui suurkorporatsioone.

Mina usun, et enamik meie seast on head inimesed, kes tunnevad kaasa, kes aitavad, kes hoolivad loomadest. On ju loogiline tunda kaasa koertele, keda tapetakse koerafestivalidel, on loogiline kaasa tunda haigetele loomadele tänaval, me boikoteerime tsirkuseid, kus piinatakse loomi, aga ise haukame kellegi keha võileival ja ei tee teist nägugi. See on sama tobe, kui see, et ma vaatasin ühte videot, kus Mari ronib Milvi otsas ja mina manitsen, et Mari, vaata, et sa Milvile haiget ei tee! Ise samal ajal läksin ehk tuppa ja sõin ühe teise notsu KAELAST tehtud sinki. Miks ühele notsule võib rohkem haiget teha, kui teisele? Miks üks loom võib surma saada, võib ära söödud saada, aga teine ei tohi?

Kardo ütles, et noh, mõni loom olla lollim kui teine, et siis lollakaid võib süüa. Samas mõtle kui sama kord oleks inimeste seas. Tehtaks mingi test ja kes on alla standardi, seda võime terve ta elu piinata ja kui seda enam ei viitsi teha, siis sööme ära? Nende standardite järgi võiksin ma ju Mari ka ära süüa. Ta on ka mingite standardite kohaselt “alla mingi piiri”. Lisaks veel see, et noh inimesi me ei söö, sest nad oskavad rääkida, aga loomad ei oska, seega on neid ok nosida. Jällegi peaksin ma vaese Marjunni pintslisse panema. Aga ma ei taha! Ja ma ei taha, et keegi teine ka mu Marjukest ära sööks. Ja ma ei taha tegelikult ühegi teise looma “Marikest” pintslisse panna…

Ma ei teagi, mis edasi saab. Ma ei taha tegelikult rasedana hakata siin mingeid jubedaid eridieete ja asju katsetama, aga ma tahan, et ma oleksin vähemalt liikumises selle suunas, et ühel päeval olen ma lihavaba. Ja mul on nii hea meel, et aina rohkem blogijaid hakkavad sellele teele liikuma, nad inspireerivad mind ja see on nii lahe!

1

9

8-6619211

Iga koduloom on isiksus, kellel on tunded, emotsioonid, hellushood, solvumised ja kõik see, mida meil inimestena on. Seda teab ju iga loomaomanik. Notsudel on ka! Ja kuigi nende kõht on jube maitsev, siis ma siiralt loodan, et kunagi elaksin ma maailmas, kus ainukene retsept, mis sisaldab siga, oleks SEE (link) kookossea retsept.

Ja musikesed, kui te ei tunne, et teie tahaksite olla taimetoitlane, siis jumal, ma ei käsi mitte kedagi. Ma ei ütle, et te olete mingisugused värdjad, et te seda teha ei taha. Olge nagu te olete, tehke, mida tahate. Aga ärge siis teisi ka maha tehke, kes tahavad maailma muuta paremaks, ilma sellega mitte kellelegi haiget tegemata :)!

Kui minu lugejate seas on inimesi, keda huvitab taimetoidumaailm rohkem, siis ma tahaks ühele õnnelikule kinkida kalli Sandra Vungi kõige uuema raamatu “Taimsed õhtusöögid”. Ma ise alles sain selle ja pole jõudnud sealt midagi poovida, aga retseptid on lihtsad, ausad ja mõnusad. Ma tean, ma sirvisin seda raamatut! Ja kuna mulle kaks saadeti, siis üks on ju ikka teile.

Kes sõbralikud on ja tahavad kaasa rääkida, siis on igasugused kommentaarid oodatud – ka raamatuloosis osalemise soovist anna teada kommentaariumis :)! Eriti ootan ma kommentaare neilt, kelle mõtted on hakanud sama rada pidi rändama!

Loe ka neid postitusi!

272 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Liis 28. juuni 2016 at 21:37

    Mina isiklikult ei suudaks ka Vegan olla, kuid liigun ka sinna poole, et lihast loobuda. Piim,muna jms
    toiduained jäävad siiski mu menüüsse sisse, neist ma vähemalt hetke seisuga loobuda ei suuda,
    minujaoks on muna ja piim jms asjad sellised, mille saamiseks ei pea ükski loom piinlema, see on lihtsalt
    loomulik.. Näiteks lehma piim? Lehm kannatab, kui teda mitte lüpsta ja kui juba lüpsta siis miks mitte
    seda toiduks kasutada? Võibolla keegi suudab mu mõtte ümber lükata. Sooviksin seda raamatut ka väga!
    Olgem loomasõbralikud, ärge tehke neile haiget!! 🙂

    • Avatar
      Vasta Signe 13. juuli 2016 at 10:57

      Kallis Liis,

      Kuidas lehmal tekib piim? Teda sunniviisiliselt viljastatakse kunstlikult (vägistatakse), et lehm taaskord jääks tiineks. Ja et sina
      saaksid koort hommikukohvisse lisada, eemaldatakse vasikas kohe peale sündi oma ema juurest, et talle kuulunud piima ometigi
      ära ei jooks. Vasikas saadetakse tapamajja, et saaksid värsket “öko” vasikalihahautist nom-nom’ida.
      Selline bioloogia toimib samamoodi nagu naistel. Nad hakkavad rinnapiima tootmiseks ette valmistuma lapseootuse ajal ning
      peale lapse sündi on piimapank “voilaa” avatud.
      Minu jaoks on see lihtsalt nii selgemast selgem: “Not your mom, not your milk”.
      Ning kas te pole juba piisavalt vanad, et võiksite end juba ometigi rinnapiimast võõrutada 😀 😀

      • Avatar
        Vasta Erle 25. august 2018 at 21:31

        Puust ja punaselt,
        braavo!!!

        (Kirjutab 6 aastat vegan olnud Erle)

  • Avatar
    Vasta Helena 28. juuni 2016 at 18:06

    Kallis Mallukas, palun loe see artikkel läbi enne kui kaalud veganismi. Seal on väga selgelt ja põhjendatult toodud välja miks
    veganism ei sobi kõigile. http://empoweredsustenance.com/is-vegan-healthy/

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. juuni 2016 at 18:18

      Millest üldse see arvamus, et mul on plaanis olla vegan? Ainus, mis ma olen öelnud, on et ma ei soovi toetada seda loomatööstust, mistõttu proovin nii palju kui võimalik vältida liha söömist. Vegan on ikka midagi muud.

    • Avatar
      Vasta Erle 25. august 2018 at 21:33

      Veganlus sobib KÕIKIDELE, kes hoolivad omaenda tervisest, loodusest ends ümber ja loomadest!

  • Avatar
    Vasta sigrid 27. juuni 2016 at 13:25

    Oi, kui väga ma sooviks toda raamatut! 🙂
    Tahaks isegi proovida sama rada pidi minna, kuna just viimane kuu aega liha ei lähe enam alla.. ei maitse enam nii, nagu enne.
    Oleks väga huvitav teada igasuguseid uusi retsepte, ILMA lihata! 🙂

  • Avatar
    Vasta Carry 26. juuni 2016 at 19:58

    Väga hea idee! Sellest hetkest peale, kui ma koera
    võtsin, hakkasin ma samu mõtteid mõlgutama.
    Proovin ka mina olla lihavaba. Minu mees ei taha
    lihast loobuda, samuti pole ma piisavalt informeeritud
    sellest, kuidas lihast hoidumine lastele mõjub. Seega
    nemad tarbivad linnuliha, mune ja piima edasi. Sealiha
    pole nt. meie peres kunagi esikohal olnud. Viimasel
    ajal ei söö sealihast valmistatud toite üldse.

  • Avatar
    Vasta ? 26. juuni 2016 at 18:37

    Sooviksin väga raamatut, lihavaba olen juba päris mitu
    kuud olnud ja väga kerge loobumine oli, just eetilistel
    põhjustel! Kuid samas küpsetistes munale ja piimale
    vastu panna ei suuda, kuid väga tahaks seda suuta!

  • Avatar
    Vasta Maris K 26. juuni 2016 at 15:46

    Küsisid soovitusi rõõmsalt kasvanud loomade
    lihasaamiskohtade kohta ning soovitan enda
    tarbimisharjumuste järgi: otsi omale üks
    jahimees, kellelt ulukiliha hakata ostma.
    Stressivaba, kodumaine ja väherasvane liha.
    Muu teema kohta niipalju, et mul on ülihea
    meel, et sa neid igasuguseid soja-, palmi- ja
    muid saadusi ei hakanud propageerima,
    millede tootmiseks hävitatakse pidevalt
    suurtes kogustes metsikut loodust ja
    transporditakse kuskilt kaugelt-kaugelt naftat
    kasutades kohale.

  • Avatar
    Vasta Gerda 26. juuni 2016 at 13:46

    Mina olen samu mõtteid mõlgutanud ja lihtsalt niiii niii väga oleks soov see raamat endale saada !! 🙂

  • Avatar
    Vasta Irina 26. juuni 2016 at 10:44

    Aitah sulle selle artikli eest!
    Minu peres on enamused selle porgandi ja
    kiskja kommentaaridega. Ags see on nende
    vaba valik, ma nende kõrvalt “näksin muru”
    juba 3 aastat 😀

    Raamatut soovin väga!!! Nagu – väga väga
    väga!

  • Avatar
    Vasta Kaidy 26. juuni 2016 at 10:29

    Soovin ka raamatu loosimises osaleda 🙂

  • Avatar
    Vasta Jk 26. juuni 2016 at 00:44

    Mina sooviks seda raamatut. Mitu kuud tagasi käis peast lihtsalt klõps läbi ja mulle ei maitse enam liha.
    Kuskil ma sellega ei hiilga ega juttu tee ja viisakalt ütlen et kõht täis aga no toidu ideed on täitsa otsas.
    Ma ei oska lapsele ega mehele enam midagi süüa teha. Mees on viimased kuu aega päris kuri olnud, vist
    suurest näljast 😀

  • Avatar
    Vasta Helen L 25. juuni 2016 at 22:52

    Mina olen just viimasel ajal mõelnud sama teema
    peale, et süüa liha vähem või üldse mitte. Raamat
    aitaks kindlasti algust teha ?

  • Avatar
    Vasta Teele 25. juuni 2016 at 22:36

    Niii hea meel on lugeda sinult sellist postitust ja seda mitmel põhjusel!
    Esiteks olen ise praeguseks hetkeks umbes 3 kuud taimetoitlane (mitte vegan) ja pidasin oma esimesed jaanid lihavabalt! Minu
    teekond algas sarnase mõttekäiguga kui sinul, aga lihast loobumiseni viis esmajärjekorras arusaam ja teadmine, et sellistes
    kogustes liha tarbimine ei ole meie planeedil jätkusuutlik. Inimene tarbib tänapäeval liha kordades rohkem kui tegelikult seda
    vajab ning sellise nõudluse täitmiseks kulub karjakasvatamisele ülejõukäivalt suuri ressursse- liiga palju vett, energiat, maad
    jne. Karjakasvatus on kõige suurem keskkonna hävitaja praegusel hetkel.

    Teiseks – kuivõrd sinu sõnadel on eestlaste seas väga suur kõlapind, siis loodan, et suudad veel rohkelt inimeste silmi avada.
    Loomulikult jääb lõplik otsus ikka igaühe enda teha, see on vaba valik, aga teadlikkus on juba üks samm edasi 🙂

    Kolmandaks mõned minu mõtted senisest teekonnast. 1) Kunagi ei teki enam seda rasket täiskõhutunnet! 2) Saan
    süsivesikuid süüa palju süüvabamalt. 3) Olen huvi pärast proovinud erinevaid soja, tofu jms taimseid “lihaasendajaid” ja
    reaalselt ainus, mis väga maitses ja muutis jaanid mõnusaks oli Vegan šašlõkk sibulamarinaadis, mida valmistab Vapper Uba.
    Soovitan väga-väga soojalt. Miinuseks on see, et neid saab vaid Tartust 😉 4) Inimene on harjumuste ohver ja iga algus on raske.
    Aga üsna kiiresti harjub nii kõht kui aju sellega, et liha ei ole enam menüüs ja seda ei olegi nii väga vaja. 5) Kui suudad eetikast
    natuke mööda vaadata ja hoolid oma kehast, siis jäta menüüse vähesel kogusel kala (väga hea on näiteks heeringas), et saada
    kätte vajalikud vitamiinid ja rasvhapped. Ma ei ütle, et seda taimsest toidust ei saaks, aga heeringat tuleb võrreldes taimedega
    süüa kordades vähem sama koguse ainete saamise jaoks.

    Neljandaks- raamatut tahaks 😀 Niii mõnus on kätte võtta päris raamat (mitte nutikas), panna sinna järjehoidja vahele ja
    kokata midagi maitsvat ja toitvat. Värske taimetoitlasena on mul endiselt raskusi piisava vahelduse leidmisega 🙂

  • Avatar
    Vasta Sandra 25. juuni 2016 at 21:12

    Raamatut sooviks küll 🙂
    Ma just ükspäev liha süües mõtlesin sellele teemale. Et
    noh järan siin notsut, mis tunne oleks kui sa teaks ,et
    järad nt oma koeraliha. Siis panin selle tüki käest.
    Mõeldes kui rõve see on.. samas ei ütlegi ,et minust
    saab 100% vegan ,kuid hetkel tundub see huvitav.
    Olgugi ,et siin maa kohas ei ole kõike mida suurtes
    kaubanduskettides ja kui on siis ilmselt julma juurde
    hindlusega seega ilmselt valiks ikka mingi vastupanu
    tee ,kuid jah Sandra raamat tundub huvitav 🙂

  • Avatar
    Vasta Birx 25. juuni 2016 at 20:28

    Kusjuures mul on selle taimetoitluse teemaga selline kysimus, et mulle kuidagi vägisi tundub, et see on nagu mingi naiste teema.
    Kui palju teab keegi taimetoitlastest mehi? Hurjutatakse kyll hirmsasti siin naisi kes jumala eest söövad liha mida nad ise tapnud
    ei ole. Mul on karvane tunne, et kui naised hakkaks siin oma meestele ja yleyldse meestele seda taimetoidu juttu ajama siis
    saadetaks teid jalamaid kukele selle lobaga. Nagu öeldakse mees tahab liha ja muu pole toit. Mind täitsa huvitaks see aspekt, et
    kas see on mingi naiste sisene värk, et nyyd k6ik peaks kahetsema kuidas loomi tapetakse ja laipa on nii kole syya. Hea meelega
    kuulaks kui palju te suudate mehi keerata taimetoitlaseks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. juuni 2016 at 20:43

      Ma ei näe, et keegi oleks siin kedagi “hurjutanud”. Ja minu meelest ei saa kedagi taimetoitlaseks “keerata”. Hakkab see, kes tahab.

    • Avatar
      Vasta Teele 25. juuni 2016 at 22:38

      Minu elukaaslane (täitsa meessoost) on taimetoiduhuviline, tunnen isiklikult mitmeid mehi, kes on täisveganid. Tihtilugu on
      nemad isegi kirglikumad veganluse eest võitlejad ja pooldajad 😉

    • Avatar
      Vasta Irina 26. juuni 2016 at 10:09

      Tavaliselt on naistel intuitsioon tugevam nii
      nagu ka kaastunnevõime või teise olendi
      tunnete äratundmine… mei on ju vaja
      TUNNetada oma imikut, kes veel ei räägi,
      võimalikult turvaliselt hoida. Sellepärast meile
      mõjutavad rohkem “tunnete” argumen. Ja
      blogijaid on ju ka rohkem naisi. seega, seda
      juttu on rohkem. Samas, võib leida ka palju nö
      paljaid fakte mis sobiksid meestele. Ja neid on
      ka palju – nt kui palju keemilisi aineid on lihas,
      kui palju saasa tekib planeedil, kui palju on
      tegelikult haigeid loomi kelle liha turule
      tuuakse jne. Ja need on faktid, mis lihtsalt ON
      ja kui on nö asi tõestatud faktidega, siis ka
      meheni hakkab info jõudma 🙂 Ninnu-nännu
      jutu peale vb reageeribki teisiti kui naine ja
      saadab kukele 😀

      • Avatar
        Vasta J 23. märts 2018 at 02:08

        Ninnu-nännu on rumal vastus faktile, et ükski loom ei taha surra.

    • Avatar
      Vasta Shaina 26. juuni 2016 at 16:50

      Minu elukaaslane on juba 20 a taimetoitlane, mina ise ei ole, kuid kuna teen kodus palju taimetoite
      algusest peale siis endale liha spets ei osta.

  • Avatar
    Vasta Kats 25. juuni 2016 at 20:27

    Olen tema retsepte tema blogist lugenud ja katsetanud, väga meeldib! Oleksin väga rõõmus, kui võidaksin 🙂

  • Avatar
    Vasta Sille 25. juuni 2016 at 19:36

    Olen ka raamatust huvitatud.
    Aasta alguses tegime tutvusringkonnas “katse”. Mitu
    päeva kuus suudame ilma lihata elada. Ma väga
    innukalt küll ei osalenud, puht oma mugavusest. Aga
    siiski osalesin ja vähemalt oma tehtud toidukorrad on
    nüüd lihavabad (vahel lausa vegan).
    Sarnaselt mõnele eelkirjutanule hakkab vaikselt
    retseptide otsimine samad tüütuks muutuma, niiet
    retseptiraamat kuluks väga ära

  • Avatar
    Vasta K. 25. juuni 2016 at 16:47

    Mina tahan ka raamatuloosis osaleda, mul on juba jupp
    aega olnud plaan see ise soetada, aga laiskus on hirmus
    asi ja seega ei ole ma ka veel ostnud.
    Ma ütlen kohe, et ma ei ole taimetoitlane, aga ma tarbin
    liha korra kuu jooksul, kui sedagi.
    Olen vist terve oma elu söönud vähem, kui keskmine
    eestlane, sest see ei maitse mulle.
    Peale seda, kui minu oma laps küsis, miks me sööme siga
    vöi kana, nemad tahavad ka ju elada, siis olen ma ka
    teinud teadlikult rohkem taimseid roogi, sest minu laps
    ise ei soovi liha süüa. See ei ole lapsele peale surutud, ta
    on hetkel kuue aastane, aeg-ajalt küll sööb liha, aga
    peale ma ei suru 🙂
    Nii et, üks Sandra Vungi raamat kulub kohe kindlasti ära,
    saaksin oma lapsele head meelt teha, kui oskan talle ka
    midagi maitsvat ja lihavaba teha 🙂

  • Avatar
    Vasta daria 25. juuni 2016 at 16:46

    Tubli oled. Mahe liha on kindlasti parem ka
    abtibiootikumite suhtes. Liha liigne söömine ei tee head,
    aga kui murunärijaks ei ole veel valmis saada, siis ka liha
    vähendatud tarbimine on hea. Kõike tuleb mõistusega
    teha. Ise olen lihavaba aastast 2010, kalavaba 2012-st ja
    oktoobrist ka suhkruvaba. Sandra Vungi raamat kuluks
    marjaks ära!

  • Avatar
    Vasta Elona 25. juuni 2016 at 16:28

    Osalen ka hea meelega raamatuloosis!
    Olen hetkel rase ja lihaisu on imekombel kadunud. Hea
    meelega teeks selle raamatu järgi maitsvaid ja
    tervislikke toite kogu perele 🙂

  • Avatar
    Vasta Kat 25. juuni 2016 at 16:16

    Väga hea postitus! Ausalt öeldes siit ei oodanud sellist teemat 🙂
    Ise olen olnud mitmeid perioode lihavaba (süües küll kala), katsetanud erinevate taimsete piimadega ja nö. flirtinud mõttega
    veganlusest. Lapseootuse aegu hakkas liha vastu, aga ei julgenud suuremaid katsetusi hakata ette võtma, ei julge seda last
    rinnaga toites praegugi veel. Aga võrreldes kunagiste aegadega on lihakogused minimaalsed.
    Milvi on armas. Ja jah, osaleksin hea meelega loosis 🙂

  • Avatar
    Vasta H. 25. juuni 2016 at 16:02

    Tahan väga osaleda loosimises! Nagu ka siin sajad (!) teised enne mind, olen pigkaöt mõlgutanud lihast loobumise mõtteid. Üksi
    elades vähendasin lihtsalt liha koguseid toidus nii, et varasemast nädala lihakogusest sai kuu aja kogus, seejärel juba hakkasin
    täiesti ilma lihata sööke tegema. Nüüd hetkel elan perega koos ning see on lihtsalt masendav, kuidas nende toidulaud koosneb
    enamjaolt loomsetest asjadest. Tahaksin häid retsepte, mis neilegi meeldiksid.

  • Avatar
    Vasta RiinaV 25. juuni 2016 at 14:19

    Soovin ka loosis osaleda. Mulle väga maitsevad
    taimetoidud ega pea üldse iga päev liha sööma. Päris
    lihavabaks ei julge hakata. Äkki jääb mingi oluline
    toitaine puudu? Samuti kardan, et lõpuks muutub
    toitumine väga ühekülgseks. Tihti on retseptides
    teiselt poolt maakera toodud imeasjad, aga eelistaksin
    Eesti toitu. Iga päev ei saa ju avokaadot ja
    kookospiima süüa. Äkki see raamat aitab?

  • Avatar
    Vasta Kristo 25. juuni 2016 at 13:48

    Ma ei suudaks neverever lihast loobuda. Minu lemmik! Ja need pildid sul koos Milviga on nii armasad 😀

  • Avatar
    Vasta Helen 25. juuni 2016 at 13:48

    Ma ise olen soojal ajal rohkem taimetoitlane. Lihtsalt
    organism ei janune meeletult liha järgi, kuid vegan ma
    ei ole. Kohe kindlasti ei suuda ma praegu liha täielikult
    menüüst välja jätta. Püüan lihtsalt tarbida võimalikult
    minimaalselt. 🙂
    Ja ma olen ka seda meelt, et kuni mul on lapsed
    väikesed pean ma neile võimaldama mitmekesise
    toidulaua ning ma leian, et enda menüü eelistusi ei
    tohiks lapsele peale suruda. Kui ta ise nii otsustab siis
    palun.
    Ausalt öelda ühest heast retseptiraamatust, kust
    perele taimsetoidu võlu ja ilu näidata, ma ära ei ütleks.
    Oleks laual ehk rohkem erinevaid maitseid. 🙂

  • Avatar
    Vasta Ege 25. juuni 2016 at 13:19

    Mina soovin ka raamatuloosis osaleda.. Ja aina rohkem üritan lihast kõrvale hiilida, aga kuna teen jõusaali trenni, siis kanalihast
    siiski veel loobuda pole saanud ja tohtinud. Muidu liha süües hakkab hullult kõrvetama ja üldse raske tunne tuleb kõhtu. Vahepeal
    visatakse nalja, et ma peaksin üldse ainult muru sööma hakkama kuna ise keelan endal igasuguseid asju söömast ja peale selle on
    veel gluteenitalumatus. 🙂

    • Avatar
      Vasta Maris 25. juuni 2016 at 20:31

      Enamus Sandra Vungi retsepte on
      gluteenivabad! 🙂

  • Avatar
    Vasta Liina 25. juuni 2016 at 13:15

    Läksin täistaimetoidu peale aasta alguses ning kui alguses tundsin suurt elevust uute retseptide katsetamise üle, siis nüüd enam
    ei oska/viitsi midagi erilist valmistada. Arvan, et see kokaraamat aitaks mul teha rohkem maitsvaid ning kasulikke taimetoite.

  • Avatar
    Vasta Annika 25. juuni 2016 at 12:56

    Osalen!

    Ka mina olen hakanud vaatama vegan toodete
    poole tänu Jennifer Nimmerfeldt vlogidele ja
    liha söömist olen samuti vähendanud.
    Eelmisel nädalal rääkisin oma väikese õega
    (10aastane) ja tema ütles, et koolis oli õpetaja
    öelnud, et inimene sureb taimetoidulisena ära.
    Ma ei suutnud ära imestada ja see tegi mind
    suisa kurjaks. Õpin ise med.õeks ja õnneks
    suutsin ta tänu oma teadmistele
    ümberveenda (muidugi oli see väga raske, sest
    õpetaja sõnad on ju kõige õigemad ja
    targemad).

  • Avatar
    Vasta Katrin 25. juuni 2016 at 12:55

    Ma juba lapsena pole suutnud süüa nii palju liha kui mu ülejäänud perekond. Ei tea, kas asi selles, et mul
    A-veregrupp ( väidetavalt sobib veregrupidieedi järgi taimetoidud), teistel aga 0 (ema) ning isa-vend
    lihtsalt mehed, kes tavaliselt tahavadki ainult liha-liha-liha. Nii et polnud harv juhus, kus lapsena
    õhtusöögi ajal närisin ainult tatart ja salatit 🙂 praegugi on nii, et ei suuda endale seda sea- ja veiseliha
    lõputult sisse süüa. Parema meelega söön kana ja kala, kuigi tunnen end imeliselt, kui üldse lihasaadusi
    ei söö ( praegugi võin paljast tatart mõnuga sisse kühveldada) 🙂
    Aga kuna mees mul lihasöödik (0 veregrupp on teooria järgi lihasöödikud) ning taimetoiduga
    harjutamine on vaevaline ( grillitud baklažaanid ja suvikõrvitsad on juba ok), siis heameelega osaleksin
    raamatu loosis.

  • Avatar
    Vasta Riin 25. juuni 2016 at 12:29

    Kui sa arvad, et oled liiga väike, et midagi muuta,
    proovi magada sääsega ühes ruumis. Dalai Lama.
    Kaks aastat olen olnud (eetiline) vegan, (lihata pm 15
    aastat). Veganina parim tervis, maitseelamused
    sporditulemused ja vaimne heaolu ever! Raamat oleks
    nii tore! 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 25. juuni 2016 at 12:13

    Ma väga tahaks seda raamatut kuna:
    1. ma juba pikemat aega tunnen et liha ei lähe alla. teised pugivad grill liha sisse , mina aga võtaks ühe grillitud suvikõrvitsa
    2. kuna ma ei oska midagi lihavaba ja maitsvat teha, siis see oleks perfektne 🙂

  • Avatar
    Vasta Anu 25. juuni 2016 at 12:05

    Mina olen väga huvitatud raamatuloosist kuna mu
    mõtted liiguvad ka juba tükk aega samas suunas.
    Praeguse seisuga ei tarbi ma enam loomaliha ega
    piimatooteid. Kanast ja kalast ei ole suutnud veel
    loobuda ja ilmselt just seetõttu, et ma lihtsalt ei oska
    lihata toite teha. Taimsete toitude retseptiraamat
    oleks väga hea motivaator veel kõvemini
    pingutamaks.

  • Avatar
    Vasta G 25. juuni 2016 at 11:11

    Tahan osaleda loosis. Taimetoitlane olen olnud 3 aastat ja seni kõik korras! Pole nälga surnud ega midagi
    😀

  • Avatar
    Vasta Silvia 25. juuni 2016 at 10:44

    Soovin raamatu loosimises osaleda! Olen ise end
    samuti liha süües halvasti tundnud, eriti peale seda kui
    “cowspiracy” filmi vaatasin. Aga samas muud ka väga
    süüa ei oska. Samuti on mu terve pere ja suguvõsa nii
    suured lihasööjad, et ega külla minnes või
    sünnipäevadel, mida toimub üle 10korra aastas,
    midagi taimetoitlasel küll süüa poleks… Aga raamatut
    sooviksin küll et uusi retsepte proovida ja veidigi
    vähem liha süüa.

  • Avatar
    Vasta Liis Veskimäe 25. juuni 2016 at 10:24

    Olen kasvanud maal ning ikka ja “tean”, kust liha meie lauale tuleb.
    Samas, ma liitusin sel aastal ka lihavabade jaanidega ning kokkasin lihasõpradele ka taimetoitu. Võeti väga hästi uusi maitseid va
    vastu, kuid oma kaasa toodud liha õgiti ikkagi ära. 😀

    Arvan, et igaüks teeb oma valiku ise, kas siis süüa või mitte. Mul vahel isutab sealiha järgi, seda ilmselt sellepärast, kuna mu
    abikaasale on sealiha raskesti seeditav, siis ma seda enam üldse kodus ei teegi.. Kuna mulle meeldib kokata ja alati proovida
    uusi retsepte, siis taimetoiduretseptid on minu jaoks avastamata maa ning kokkuvõttes loeb minu pere jaoks vaid üks – toit on
    toit, pole vahet kas siis ainult roheline või punane 🙂 (Lihtsalt roheline variant on praegu uus ja huvitav)

  • Avatar
    Vasta Maili 25. juuni 2016 at 10:18

    Mina sooviksin raamatuloosis osaleda, et see
    oma veganist tütrele kinkida. Ta pole loomseid
    tooteid söönud juba pool aastat ning kuulsin
    kuidas ta raamatu välja tulemisel mainis, et
    seal on kindlasti palju põnevaid retsepte, mida
    ta kogu perele valmistaks. Loodame, et
    loosiōnn naeratab.:)

  • Avatar
    Vasta Mariann 25. juuni 2016 at 10:01

    Sooviksin osaleda raamatuloosis!

    Tore oli lugeda seda postitust! Ma ei ole täiesti taimetoitlane(ka preagu ei määratleks ma end veel täiesti veganiks) olnud,
    kuid sooviksin selle suunas liikuda küll tasakesi – paistab, et maailm on ka valmis muutuma paremaks paigaks:D
    Ma sain 7 kuu eest emaks ja mu poja oli põhjuseks, miks ma nii vähe liha nüüd tarbin. Mul nimelt hakkas liha raseduse
    alguses täielikult vastu (see kestab suuremal või vähemal määral siiani) ja ma olin selle üle nii õnnelik, sest ma imestasin
    seni, kuidas mu isa on suutnud üle 30 aasta taimetoitlane olla. Aastate jooksul joogat harrastades on tekkinud ka endal soov
    taimetoitlaseks hakata, kuid kuni raseduseni polnud ma suutnud lihast täiesti loobuda – nüüd ma mõistan isa ja teisi
    taimetoitlasi, kes ka ei kannata liha lõhna ja maitset , mis on tõesti kohutav, kui liha lõpuks vastu hakkab:D

  • Avatar
    Vasta Sandra 25. juuni 2016 at 09:42

    See postitus! Lihtsalt imeline, aitäh! <3

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. juuni 2016 at 10:23

      <3

  • Avatar
    Vasta Sandra 25. juuni 2016 at 09:28

    Mina olen väga lihasooja ja ikka rohkem kiskja kui mingi rohusööja. Veganluse kui sellise vastu otseselt ei ole midagi, aga tihti
    on need veganid nagu jehoovakad, kes sunnivad sulle oma asja peale, et oioi, liha ei tohi ikka süüa. Põllumajandusloom ongi
    söömiseks mõeldud, selleks me neid aegade algusest peale ju kasvatamegi. Palun väga, olge kuskil omaette oma veganlusega,
    ärge suruge seda teistele peale. Üldse ei mõtle Sind, Mallu, aga just taoline näide nagu Sa isegi tõid, ei oioi, kuidas sa laibatükke
    sööd ja see loom on kunagi elanud ja muu taoline jura. Mina olen kiskja, ma naudin liha. Jaanid ilma lihata on nagu, ma ei tea,
    jõulud ilma kapsata või päev ilma päikeseta. Minu jaoks see lihtsalt ei ole võimalik. Ei ole mitte midagi paremat särisevast
    lihatükist ja võimalusest ennast suvel grillist oimetuks süüa. Muidugi kuulub sinna juurde ka ohtralt värsket salatit, nii et asi on
    tasakaalus, aga liha on ikka see peamine. Mul on veganitest jäänud enamasti jube vastik arvamus, et nad kõik sunnivad oma
    arvamust teistele peale ja kes veganid ei ole, need on automaatselt mingid südametud mõrtsukat. No nagu jehoovakad käivad
    ukse taga ja mööda tänavaid ja jagavad oma lehti ja üritavad sulle selgeks teha, et sa oled ikka viimane patune rajakas, kui
    jehoovatunnistaja ei ole. 😀 Iseenesest ma saan sellest ideest aru, sest ise armastan ka loomi, aga minu jaoks on
    põllumajandusloom ikkagi söömiseks ja ma ei mõtle temast kui lemmikloomast. Samas loomaliha pole ma peaaegu kunagi
    söönud, sest lehmadega seovad mind väga tugevad lapsepõlvemälestused. Enamasti söön ainult siga. Ma ei taha kedagi
    kritiseerida oma valikutega ega midagi, aga elage ise ja laske teistel elada. 😀 Tihti veganid ei lase. 😀 Muidugi ei ole nad ilmselt
    kõik sellised, aga paratamatult on selline negatiivne arvamus jäänud. Mina aga õgin mõnuga liha edasi ja süümepiinu ei tunne.
    Ja loomavihkajaks ja mõrtsukaks ennast ka ei pea, jumala normaalne inimene olen. Ajast aega on loomi söödud ja süüakse
    edasi ka. 🙂

    • Avatar
      Vasta k 25. juuni 2016 at 11:36

      issand 😀 😀 😀

    • Avatar
      Vasta Kerttu 25. juuni 2016 at 12:27

      Ilmselt nagu iga asjaga, on sulle rohkem need häälekad
      ja teinekord rumalad eksemplarid silma jäänud. Nagu
      on väga normaalseid usklikke, on ka väga normaalseid
      taimetoitlaste/veganeid.
      Lisaks, tihtilugu muutuvad nad häälekaks alles siis, kui
      seltskonnas hakatakse aasima, et “mis sinul siis nüüd
      viga on”
      Toit on küll üks tähtsamaid asju elus, aga lõpuks ju ei
      vali sõpru nende toidusedeli järgi 😉

    • Avatar
      Vasta Kelly 26. juuni 2016 at 19:21

      Sandra, ma tahaks sind kohe kallistada 😀 for real! 🙂 Täpselt samad mõtted minulgi.

  • Avatar
    Vasta Marge 25. juuni 2016 at 09:24

    Ma usun, et minust ei saa mitte
    kunagi taimetoitlast, mulle meeldib
    liha ja ma ei näe põhjust sellest
    loobuda. Samas olen veendunud, et oma
    keha tuleb kuulata ja on rohkelt
    päevi, kus liha mind ei isuta ning
    teen rõõmuga taimetoitu. Minu arvates
    on taimetoitlased ääretult leidlikud
    inimesed, ma suure huviga jälgin
    nende blogisid, katsetan erinevaid
    retsepte ja avastan uusi maitseid.
    Tänapäeval, kus maailm on nii avatud
    ja kõik on kättesaadav on nii palju
    võimalusi oma toidulaua
    rikastamiseks, et taimetoitlus ei
    tähenda ammu enam porgandite
    närimist. India, hiina, aafrika,
    lähis-ida… nii palju eri riike ja
    rahvuskööke, kes kasutavad hästi
    palju taimseid saadusi, tehes seda
    meist erinevalt ja oi kui hästi see
    kõik maitseb 🙂

    Hea meelega osalen ka kokaraamatu
    loosis 🙂

  • Avatar
    Vasta Alexandra 25. juuni 2016 at 09:22

    Ise olen mõnda aega olnud taimetoitlane,
    kuna liha raske seedida. Veganiks polegi
    plaani kunagi hakata, sest mulle hullult
    meeldivad juust ja sushi?(Ise ei talu laktoosi,
    no tõesti?)
    Raamatuloosis sooviksin küll osaleda.
    Retseptid on seal tõesti lihtsad ja vaja ju kõik
    ise ära katsetada.

  • Avatar
    Vasta KTY 25. juuni 2016 at 08:49

    Soovin ka osaleda 🙂

  • Avatar
    Vasta aile 25. juuni 2016 at 07:51

    Taimetoitlane juba 5+aastat. Aegajalt periooditi vegan
    ka. Raamatut kui ei võida siis ostan 🙂

  • Avatar
    Vasta Gyn 25. juuni 2016 at 01:55

    Osaleksin, täitsa minu teema.

  • Avatar
    Vasta Kati 25. juuni 2016 at 01:16

    Olin kindel, et lihata ei saa!! Avastades oma toidu
    tõelise päritolu, sai järsku selgeks, milline ignorant ma
    olin olnud iseenda, loomade ja planeedi suhtes.
    Mineviku ma muuta ei saa, aga täna olen ma vegan,
    juba poolteist aastat! Parim otsus minu elus ja väga
    tubli oled Mallukas! Edu sulle ja kui tunned, et aeg on
    õige, siis viid ellu ka vajalikud muudatused, asjadesse
    saabub selgus ja loogika ning mis enne tundus
    võimatu, saab järsku võimalikuks ja isegi
    elementaarseks.

    Mul on olemas Sandra Vungi maguatoitude raamat ja
    ülimõnus. Olen alati õnnelik uue vegan kokaraamatu
    üle 🙂 aitäh

  • Avatar
    Vasta Liina 25. juuni 2016 at 00:37

    Tere, Mallukas!

    Mina väga-väga tahaksin seda
    raamatut. Minu mõtted on juba aasta
    aega selles suunas liikunud, Viimased
    kaks kuud on mu toitumine olnud 90%
    taimne, mõnikord olen võtnud juustu.
    Saan ka sellest üle. Aga seoses
    sellega, et läksin ühele
    lisatöökohale ühes kohvikus, on palju
    muutunud. Kui pean tegema 9 tunnise
    päeva, ma kuidagi ei pea vastu ja
    hakkan üht ja teist seal näksima ja
    kuigi ma mõni päev pean vastu, on
    umbes pooled kordadest olnud
    sellised, kus ma ikkagi söön liha.
    Näiteks täna. Ma olen nii pahane enda
    peale. Miks ma ei võtnud toitu kaasa?
    Võtan ju alati kõikjale toitu kaasa,
    aga kuidagi aju mõtleb teisiti kui
    sinna tööle lähen. Seega, jah, ma
    olen kindel, et et tahan olla vegan
    ja et saan selleks, pean end lihtsalt
    veidi kasvatama ja seega see
    retseptiraamat kuluks vägagi ära, et
    mul oleks veelgi toitusid, mida
    endale kõikjale kaasa teha.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 24. juuni 2016 at 23:54

    Vegan ega taimetoitlane pole…kuid koolitusel sai käidud ja targemaks üleüldiselt kogu toitumise kohapealt sain küll.
    Tervisliku toitumise kohaselt peaks inimene just tarbima neid toiduaineid ja tooteid mis tema kehale hea on.
    Kuid see on igaühe oma otsustada ja saan neist inimestest aru kes loomseid tooteid k.a. Muna,piim,kalamari jne. ei söö…
    Iseolen pigem see inimene,kes asendab kõik gluteeni sisaldavad toiduained juurikate ja kaunviljalistega(näiteks läätsedest
    šokolaaditort ja kapsast pitsapõhi…viimane pole küpsetatud vaid pigem kuivatatud).
    Kõike annab ju asendada!

  • Avatar
    Vasta Reelika 24. juuni 2016 at 23:47

    Hei! Aitäh, et nii positiivse postituse kirjutasid sellel
    teemal! Kuigi sa võibolla seda ise veel ei usu, aga
    sinust võib veel ühel päeval täiesti vegan saada 🙂
    Ja kui sind huvitab natuke infot juurde saada
    veganlusest jne siis soovitaksin The Bite Size Vegan
    kanalit Youtubes. See naine oskab väga hästi palju
    öelda väga väikse aja sees, samas tehes seda väga
    neutraalselt ja solvamata kedagi!

    Veel kord, oli rõõm sellist postitust lugeda ja väga
    meeldiv oleks ka tulevikust kuulda milliseid vegan
    toite katsetad!
    Päikest!

  • Avatar
    Vasta Anni 24. juuni 2016 at 23:46

    Mina vältisin mitu aastat loomaliha, sõin enamasti ainult
    kana ja kala, kuid hiljuti sain teada, et rauasisaldus
    kehas on väga madal. Nüüd olen hakanud regulaarselt
    loomaliha sööma. Iga inimene on erinev, aga mina
    isiklikult ei saaks mitte kuidagi taimetoitlasena kõiki
    vajalikke toitaineid kätte. Küll aga ostan alati
    mahekasvandusest pärit liha, mis pole täis
    antibiootikume ja hormoone. Samamoodi kalaga, farmis
    kasvatatud kalas pole kahjuks kasulikke rasvaineid. Ja
    kui loomad on elanud täisväärtuslikku elu, siis pole minu
    arust vahet kas nad surevad loomulikku surma või
    inimese käe läbi. Nii on see olnud juba kiviajast saadik
    ning ka looduses tapavad loomad üksteist, et ellu jääda.
    Kindlasti oleks hea süüa palju köögivilju ja vähem liha,
    kuid enamus inimesi ilmselt ei saa kõiki vajalikke
    toitaineid vaid taimetoidust. Mul ei ole midagi
    veganluse vastu ja söön ise ka vahel taimetoitu. Iga
    inimene on erinev ja kõigil on õigus ise otsustada, mida
    nad oma kehaga teevad ja nii lihasööjad kui
    taimetoitlased võiks üksteisega natuke mõistvamad olla
    🙂

  • Avatar
    Vasta Irka 24. juuni 2016 at 23:44

    Inimene on nii tippkiskja kui ka omnivoor. Loomulikult peaksime me võitlema loomade piinamise vastu – olgu tegemist siis
    tsirkuse, toiduainetööstusega või muu loomi ärakasutava ettevõttega. Aga see, kas jahisaagiks langenud metsloom on lubatud
    kõhutäis inimloomale jääb kõigi enda otsustada. Sarveline on elanud ju õnnelikku elu, kuid tema lõpp jõudis kätte inimese kui
    tippkiskja käe läbi. Selline lihtsalt on toiduvõrgustik!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 23:47

      No ma ütlesingi, et kui see jahimees selle liha ise püüab, või talunik enda sea mättasse lööb, siis tal on õigus teda süüa ka. Mina ei taha kedagi mättasse lüüa ega maha lasta. Seega ma ei kuulu ju sinna võrgustikku 😀

    • Avatar
      Vasta Aili 25. juuni 2016 at 08:06

      Kuniks inimene enda hammaste ja küünistega looma maha ei murra, ei ole tegu mingisuguse tippkiskjaga. Sul ei ole selliseid
      hambaid ja küüniseid nagu kiskjatel, seega lihtne ja loogiline – inimene pole kiskja. Olen sama meelt, et kui inimene suudab ise
      looma tappa, siis söögu (samas püssiga maha laskmine ei võrdu kiskjaga). Kõik kes aga ostavad endale poest kilepakendis liha,
      ei saa end kutsuda (tipp)kiskjaks.

      • Avatar
        Vasta k 25. juuni 2016 at 11:38

        Appi… kiskja murrab oma toidu maha kihvade/küünistega, mitte püsside, ega nugadega nii, et inimene ei ole üldse kiskaja,
        rääkimata siis, et “tippkiskja”…

  • Avatar
    Vasta K 24. juuni 2016 at 23:44

    Nii tore. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 24. juuni 2016 at 23:40

    Soovin ka raamatuloosis osaleda! 🙂
    Väga tore oli su postitust lugeda. See kindlasti
    inspireerib paljusid. Ise olen vegan olnud üle aasta ja
    loobusin lihast ja muust loomsest päeva pealt ning
    minu jaoks on see olnud parim otsus mu elus, kahetsen
    ainult et seda varem ei teinud. Ja lihasööjana ei olnud
    mu toitumine kunagi nii mitmekülgne kui praegu.

  • Avatar
    Vasta Mari 24. juuni 2016 at 23:26

    Ma ei ole taimetoitlane ega plaani
    selleks ka hakata, kuid toidulaua
    mitmekesistamine ja samuti
    eetilisemad toiduvalikud on minu
    igapäevaelus aina olulisemad. Et olen
    maatüdruk, saan oma lihavarud kodust
    (väga õnnelikud ja mahedad sead),
    vorste-poolfabrikaate üritan vältida
    ning ka munad tulevad kodust
    (jällegi, väga rõõmsate kanad omad)
    või mõnelt tuttavalt talunikult.
    Piimatoodetest ei suuda kahjuks
    loobuda, kuid kui võimalus oleks,
    tarbiksin ainult värsket ja rammusat
    kodupiima.

    Raamatu loosis siiski osaleksin. 🙂

  • Avatar
    Vasta THEPROUDKING 24. juuni 2016 at 23:14

    Mina olen ka selle poolt et inimesed sööksid vähem liha .Ise
    üritan süüa vähem liha .Ja ma ei suuda uskuda kuidas need
    Hiinlased tapavad koeri ! Ma lihtsalt ei suuda seda mõelda 🙁 .Ja
    viimasel ajal olen mõelnud ,et kui keegi sööb liha siis et see siga
    on kannatanud ja siis to tüüp lihtsalt sööb mõnuga seda liha :(.
    Aga noh ma vähemalt ise üritan “maailma parandada” ja tore
    Teie seda üritate ! 🙂

  • Avatar
    Vasta Grete 24. juuni 2016 at 23:10

    Mulle liha meeldib ja ma arvan et inimesele on ka seda vaja, ükskõik kui palju on erinevaid arvamusi ja teooriaid, et inimesed
    saavad taimsest toidust kõik vajalikud ained kätte. Samas on ka mulle tapamajades loomade kohtlemine täiesti vastukarva, seega
    üritan ma võimalikult palju osta liha otse tootjalt, mitte nagitsaid või lastevorsti selverist. Näiteks saan ma jahimehest isa käest
    põdravorsti või konserve jms. Lohutangi ennast umbes mõtetega et need loomad on juba ilusa elu elanud ning jahimeeste
    tegevust on vaja, et loomade arvukus ei tõuseks väga suureks jne 😀 Minu meelest täiesti talutav kesktee 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 24. juuni 2016 at 22:58

    Hakkasin veganiks alles hiljaaegu ja seda
    rohkem tervislikel põhjustel. Nimelt aitab
    veganism parandada ainevahetust, vähendab
    diabeedi ja vähiriski jne. Näonahk om
    tunduvalt siledam, enesetunne parem ja
    energiat on justkui rohkem! Väga sooviksin ka
    raamatuloosis osaleda 🙂

  • Avatar
    Vasta Nana 24. juuni 2016 at 22:57

    Sa oled sellest veganluse asjast nii ilusti ja õigesti aru
    saanud, et kohe hea oli lugeda. Väga armas sinust.
    Aitähh! 🙂
    (Vegetaarlane ja tulevane-peaaegu-
    igapäevagarohkem-vegan)

  • Avatar
    Vasta R 24. juuni 2016 at 22:54

    Ise söön liha ja ei suudaks loobuda,kala on nii hea ja seal
    on palju vitamiine.Tean taimetoitlasi tuttavaid ja mul
    pole nende vastu midagi aga siiski mulle ei meeldi see,et
    vanemad teevad otsuseid laste eest.Ise liha ei söö ja
    lastele ka ei anta.Tean ühte kes rääkis,ta pole kahe
    aastasele lapsele kunagi liha andnud ega ka kala,kus on
    tegelikult tähtsad vitamiinid.Ja see laps on oma vanuse
    kohta väga väikest kasvu ja ei tea veel mis hädad
    sellepärast,et ta pole loomseid vitamiine saanud(seda
    oli selle lapse arst öeldnud emale).Et milleks teha
    otsuseid laste eest,las valivad ise kunagi kui aru saavad
    kas tahavad või ei.

    • Avatar
      Vasta Triin 24. juuni 2016 at 23:56

      Kui laps sünnib kristlikusse perekonda, siis käib ta oma perega pühapäeviti kirikus, kui moslemite perekonda, siis mošees. Kui
      sünnib taimetoitlaste perekonda, siis on ta taimetoitlane koos teistega ja kui omnivooride perekonda, siis sööb liha. Kui laps saab
      suureks, siis valib ta ise oma tee. Väga imelik vaatenurk on see, et liha mitte andmine on peale surumine ja mitte andmine ei ole?
      Mina olen just see inimene, keda sunniti liha sööma, kuigi see oli minule vastik juba lapsena. Miks minule seda peale suruti?
      Reeglina on veganid teadlikud inimesed ja oskavad oma menüüsid paremini tasakaalustada kui omnivoorid, Ära nende pärast
      muretse! Ja mingis vanuses võivad nad tõesti väiksemad olla, kuna nendele ei anta lehma piima, mis neid vasika suuruseks
      nuumab. Lõppkokkuvõttes ei ole nad suurena ülekaalulised, neil on väiksemad riskid haigestuda südameveresoonkonna
      haigustesse ja diabeeti.

    • Avatar
      Vasta K 25. juuni 2016 at 01:32

      Äkki ütled, millised need loomsed vitamiinid
      on, mida taimedest ei saa :D:D

      Ja kui sa oma kala poest ostad, siis on seal
      rohkem antibiootikume ja metalle kui su
      toredaid vitamiine.

  • Avatar
    Vasta Karin 24. juuni 2016 at 22:45

    Lihtsalt super, kui mõnusalt ja elutervelt arutlev jutuke. Olen ka ise just viimase aasta jooksul tunduvalt vähendanud liha
    söömist. Seda ilmselt oma kalli tütre mõjutusel, kes on paar aastat veganina meie peres toimetanud. See on täiesti tõsi, et
    aja jooksul hakkad üha enam aru saama, kui palju võimalusi on igasuguste maitsvate toitude valmistamiseks lihavabalt. Just
    enne jaanipäeva tegi tütar sojast šašlõkki. Keetis sojatükid 20 min vees, seejärel pigistas liigse vedeliku sõrmedega
    vajutades välja ja jäidki justkui lamedad tailihatükid. Need pani sibula-küüslaugu marinaadi seisma. Järgmisel päeval
    praadisime siis pannil nagu liha, ilusaks pruunikaks. Ma poleks eales arvanud, et selline valešašlõkk saab nii maitsev olla ja
    tekstuur samuti nagu tailihal. Just taolistest võimalustest ajendatuna tunnen, et minugi mõttemaailm hakkab üha enam
    liikuma veganluse poolele.
    Oleme Sandra Vungi taimetoidu lehekülje fännid ja saame tema retseptide abil üha enam oma menüüd mitmekesistada.
    Tema uut raamatut ei ole jõudnud veel osta ja seega osalen suurima sooviga selles loosis.

  • Avatar
    Vasta Melina 24. juuni 2016 at 22:43

    Vau! Super! Lihtsalt üliäge, et Sina, Mallukas,
    sedasorti postituse kirjutasid 🙂
    Mina olen ka aasta aega lihavaba elu elanud ning see
    meeldib mulle enam ja enam. Alustasin nii, et esialgu
    loobusin lihast. Seejärel munast ja kalast. Lõpuks ka
    piimatoodetest.
    Olen ka saanud sõprade ja tuttavate seast igasuguseid
    kommentaare, kuid see ei kõiguta minu otsust
    veganina edasi elamast. Veidi kurvastab see, et
    tahtlikult halvasti öeldakse ja oma rumalust seeläbi
    eksponeeritakse.
    Igaljuhul olen ka mina väga rõõmus, kui kasvõi üks
    inimene kasvõi uudishimust prooviks päeva või kaks
    ilma loomsete võetusteta elada ning prooviks taimse
    toidu imelist maailma 🙂

    Aitäh, Mallu!

    Loosis osalen ka ikka 🙂

  • Avatar
    Vasta Helina 24. juuni 2016 at 22:39

    Mina vahepeal üritasin lihasöömist vähendada , kuni pidin minema meremehe tervisetõendit tegema, arst küsis, kas olen vegan,
    aga ma polnud, ja siis selguski, et hemoglobiinitase on liiga madal.

    Ausalt öeldes maailm vajab üleüldist muutust, loomadest hoolimine on muidugi tore tee, ja kindlasti ka mingis mõttes hea, kuid kui
    mõelda, et juba kiviajal söödi liha, siis järelikult oli see toona ikkagi vajalik. Samamoodi kuskil merehädas olles polnud toitu kuskilt
    võtta ja ikkagi liha oli see, mis päästis.

    • Avatar
      Vasta Nana 24. juuni 2016 at 23:00

      Kiviajal oli see vajalik, täna enam mitte.
      Hemoglobiinitaset saab edukalt tõsta ka taimsete
      saadustega ja selline järeldus arsti poolt näitab, et ta
      tegelikult ei tea toitumise ja tervise seostest just väga
      palju.

      • Avatar
        Vasta Beeta 25. juuni 2016 at 17:09

        Mis loogika see veel on, et vanasti oli liga vaja
        süüa ja nüüd enam ei ole? 😀 miks kiviajal siis
        taimedega hemoglobiinitaset ei tõstetud ja küüd
        tõstetakse. Ma ei ole päris kindel, aga ma ei ole
        kuulnud kedagi arsti kes päriselt kiidaks
        täielikult heaks taimetoitluse. Suurem osa arste
        siiski ütleb, et taimetoitlus on lollus. Kuid noh eks
        igaüks ise teab,lihtsalt jätke see taimetoitlus
        endale ja ärge suruge seda peale. Ma ei hakka
        mitte kunagi taimetoitlaseks, sest ma tean, et ma
        ei suudaks seda ja ma jään arvamusele, et
        inimene vajab liha, sest vastasel juhul oleks ta
        kiviajast saati taimetoitlane. Kuid ma üritan seda
        vähem süüa ja hea meelega maksaks ka
        mahetoodangule. Ja sinu väide, et järelikult see
        arst ei tea midagi terislikust toitumisest on küll
        suht jabur.

  • Avatar
    Vasta Kreete 24. juuni 2016 at 22:36

    Ma just ükspäev mõtlesin, et sa ju vist kunagi proovisid
    taimetoitlasena elada? Igatahes see postitus on küll
    väga tervitatud ja eriti õigel ajal, kui ma ise just proovin
    lihavabamalt elada. Puudu jääb retseptidest ja
    teadmistest, mida millega asendada aga olen
    googeldanud erinevaid retsepte. Kokaraamat oleks
    muidugi eriti hea, olen isegi mõelnud osta siis kui
    rohkem paikseks jään ja ei pea oma “elu” seljakotti
    mahutama. Veganiks kohe oleks vist mul väga raske
    hakata, aga plaanis on tulevikus enda kanad ja kits võtta
    kellele õnnelikku elu pakkuda ja keda ära ei sööda. Siis
    tarbiks muna ja teeks kitsejuustu.. Üleüldse olen juba
    pea kümme aastat mõlgutand mõtteid taimetoitluse
    kohta ja just sellel põhjusel, et ma ei taha, et keegi
    sureks või kannataks minu pärast. Vanematelt ja
    partnerilt olen muidugi ainult mõnitusi saanud ja
    öeldakse ikka, et kõike PEAB sööma. Proovi siis
    sellistega vaielda, kui on põhimõtted mida on raske
    selgeks teha ja argumenteerimiseks jääb teadmistest
    väheks.

  • Avatar
    Vasta leen 24. juuni 2016 at 22:33

    Veidi üle aasta otsustasin ka loobuda lihast, just
    eelkõige loomalihast, kala vahetevahel harva olen ikka
    paar ampsu söönud. Liha maitseb, väga, aga miks peab
    keegi surema selle pärast, et minu kõht oleks täis. See
    mõte on see mis mind muutis. Ja tõesti tunnen et olen
    oma panuse andnud ja kui kõik ni mõtleksid oleks elu
    juba parem koht ja tunnustataks neid kes ”
    kallistavad loomi laibaks”. Ühesõnaga olen ka
    raamatu loosist väga huvitatud 🙂 .

  • Avatar
    Vasta Liis 24. juuni 2016 at 22:27

    Kuna õpin kutsekoolis sellist eriala kus õpin ka toidu
    kohta, siis õppisin taimetoitluse ja veganismi kohta ja
    see hakkas huvitama. Sain teada et veganism on siiski
    palju huvitavam ja mitmekesisem kui alguses
    arvasin.On olemas paljusid erinevaid toite, mida olen
    ka juba proovinud ja Olen väga üllatunud, sest need
    olid maitsvad. Olen paar kuud mõelnud kas vaikselt
    hakata veganiks, sest pole suur liha armastaja ja mulle
    ei meeldi lioomadepiinamine. Vorsti ei tarbi ega liha ei
    söö, seega edusammud? Loodan et lähi aastatel olen
    täitsa vegan? Teistele tahaks öelda et enne kui
    hakkate vale arvamusi avaldama, uurige täpsemalt
    mille kohta sõna ikkagi võtate!?

    • Avatar
      Vasta Liis 24. juuni 2016 at 22:29

      Ja soovin osaleda raamatu loosimises! ?

  • Avatar
    Vasta Karin 24. juuni 2016 at 22:25

    Olen olnud kuu aega lihavaba ja ausalt see on PARIM
    otsus mis ma üldae kunagi teinud olen.

    Loobusin ka eetilistel põhjustel, sest ei suutnud enam
    pead liiva alla toppida ja see mõte, et need loomad seal
    tapamajas külmavereliselt tapetakse hakkas mulle
    täiega vastu.

    Igatahes. Tunnen ennast superhästi, seedimine on ka
    kiirem 😛

    Sooviksin ka raamatuloosis osaleda 🙂

  • Avatar
    Vasta Marii 24. juuni 2016 at 22:11

    Olen juba üsna kaua taimetoitudega eksperimenteerinud ja need on minu hinnangul palju paremad! 🙂 Sandra retseptid on
    imelised, väga sooviksin raamatut võita.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 24. juuni 2016 at 22:07

    Nii tore, et nii paljud inimesed on
    taimetoitlusest ja veganlusest huvitatud.
    Selles osas läheb maailm ainult paremuse
    poole. Ise olen vegan olnud 4 kuud ning see on
    parim otsus, mille teinud olen. Soovin sulle
    palju edu ja jaksu taimetoitlaseks hakkamisel!
    PS: Sooviksin loosis ka osaleda! 🙂

  • Avatar
    Vasta Riin 24. juuni 2016 at 22:04

    Mina oleksin selle raamatu üle väga õnnelik 🙂
    Olen viimasel ajal järjest enam tundnud, et ei taha liha
    süüa. Mingil põhjusel hakkab vastu. Aga ilma lihata
    nagu ka ei oska süüa teha… Eriti hulluks läks asi siis,
    kui ma endale kevadel jänese võtsin. Siis ei suutnud
    ma tükk aega liha üldse süüa. Iroonia on selles, et meil
    on lihajänes, keda kasvatataksegi söögiks 😀 Meie oma
    Karvapalli igal juhul potti küll ei pista.

  • Avatar
    Vasta Kiku 24. juuni 2016 at 21:50

    Olen aastaid taimetoitlane olnud, hoian sulle pöialt liha vahendamise teel! 🙂

  • Avatar
    Vasta Katrin 24. juuni 2016 at 21:14

    Tore postitus. Mida rohkem taimetoidu tegemist harrastad, seda paremat taimset toitu 6pid tegema. Räägin omast kogemusest!
    Jõudu! Raamatuloosis sooviks ka osaleda.

  • Avatar
    Vasta Mari 24. juuni 2016 at 21:12

    Ni nii palju kommentaare.On jah olemas erinevaid
    taimetoitlasi,neil isegi spets nimed aga peast ei
    m2leta.Ma olen terve elu olnud sellist t88pi
    taimetoitlane,kes piimatooteid tarbib aga muud mitte.
    Juba beebina öökisin püree peale kus liha sees oli.Oi
    kui raske oli mul lihapraadimislõhna või suvel saslõkki
    lõhna taluda.Ja kui elukaaslasega kokku kolisin siis
    noo öökisin,nutsin ja lõikasin,praadisin liha,et talle
    snitsilt teha. Vaikselt vaikselt olen harjunud l6hnaga
    aga n88d ostan alati valmis liha tükid.Pole kunagi
    mõelnud,et oii siga tapetud vms.Lihtsalt nii kaua kui
    ma m2letan liha,kala ajab oksele.Õudne oli kui
    lasteaias sunniti sööma,öökisin ja nutsin jälle.Muna ma
    ka ei taha,lihtsalt minujaoks ebameeldiv
    maitse.Piimaga on selline lugu et palju tarbida ei saa
    võtab kõhu lahti.Oma lapsi ja meest ma
    taimetoitlaseks muutma ei hakka.Laps valib ise ka
    sööb või mitte.Vanem poja sööb ainult niiöelda puhast
    liha,vorstid ja viinerit ta ei puudu.Pisem poja nii väike
    veel et ta ei tea mis see liha on:)

  • Avatar
    Vasta Kaptenike 24. juuni 2016 at 21:11

    Soovin osaleda raamatuloosis.
    Ka mina olen hakanud viimasel ajal liha tarbimist vähendama. Lehmapiimast olen juba ammu loobunud, mandli ja muud piimad on
    kõvasti paremad. Otsin Tallinnast parimat vegan burgerit ja ausalt öeldes olen avastanud, et vegan burgerid on palju paremad kui
    liha omad. Tavalise burgeri sisse topitakse hiigelsuur veisehakklihast kotlett, millele siis rõhutakse; vegan burgerites on aga palju
    rohkem maitsenüansse. Loodan, et maailm muutub ning inimesed teevad paremaid valikuid. Õnneks kerkib aina rohkem vegan
    poode, milles müüakse imelisi toiduaineid. 🙂

  • Avatar
    Vasta Proud Vegan Sevil 24. juuni 2016 at 21:05

    Super postitus! Aitäh kirjutamast! Inimsed võiksid olla natukenegi kaastundlikumad ja vähemalt mõista veganlust selle asemel, et
    ainult negatiivusega vastu pommitada. Loodan paljud loevad seda!
    Raamatut tahaks ka väga.

  • Avatar
    Vasta Kristhel 24. juuni 2016 at 20:57

    Olen selle teekonnaga juba aastaid
    tagasi algust teinud läbi ühe
    nädalaajase lihavaba kuuri. Mis
    jättis endast nii seedimisele,
    üleüldisele olekule ja põhimõtetele
    kustumatu mulje. Teatud määral
    armastan ma liha meeletult ent olen
    menüüst välja jätnud pea 90%
    tavatoodetest mille najal ma üles
    kasvasin ja see mõjus mulle
    fanastiliselt hästi! Mina ei lasknud
    ennast mõjutada videotest või
    teistest inimestest vaid kuulasin oma
    keha. Ehk mul sai villand gaasidest,
    kehvast näonahast ja väsimusest.
    Eelistan praeguseks toortoitlust
    veganiks olemisele ent teisalt elan
    päris palju ka tavatoitude najal
    (kiiretel aegadel) Ning kuna
    elukaaslane ei kavatse kunagi
    taimetoidule üle minna, siis on liha
    osa minu igapäevaelust. Unistan vaid
    tulevikus meie enda lihaloomade
    kasvatamiseks ehk ma tean, et nad
    saavad hoolt ja armastust.

    • Avatar
      Vasta Leevi 25. juuni 2016 at 02:01

      Mu mees rääkis alguses sama juttu, aga kuna ta ise endale süüa ka ei jõua teha ja taimetoidud ning toortaimetoidud on väga
      maitsvad, sööb kenasti ja ei kurda. Väljas tellib endale kana vahel, aga ma ei keela ka.
      Muidugi laseks ta rõõmuga endiselt ka ahjukartuleid ja sealiha näost sisse (eks endalgi need lapsepõlve lõhnad-maitsed meeles…),
      aga ma ei taha et mu mees 35selt infarkti saab. Kes see muu ikka mehe tervise eest hoolitsema peaks kui mitte naine 😀

  • Avatar
    Vasta Evelin Merisalu 24. juuni 2016 at 20:52

    osalen loosis, tahaks väga proovida häid taimetoite. Netis ma retsepte sirvida ei viitsi, raamatust ikka mõnusam !!! 🙂

  • Avatar
    Vasta Mell 24. juuni 2016 at 20:51

    Olen pikalt tõde teadnud ja veganeid/taimetoitlasi
    austanud, samas suuremaid muutuseid oma
    söögilauas tegemata, ilmselt puhtast laiskusest.
    Viimase aastaga üritan vaikselt-vaikselt aina vähem
    liha tarbida. Ekstreemseks esialgu ei lähe. Usun, et
    1päev lihavabalt on parem kui üldse mitte midagi. Fb’s
    on väga äge grupp: jah, see on vegan!
    Sealt saab sitaks ideid uuteks toitudeks!
    Loodan samuti, et üks hetk suudan ma olla piisavalt
    tugev, et ka kuskile külla minnes huvitavalt kokatud ja
    maitsestatud laibale “Ei” öelda. Loodan, et suudan
    Olla vähemalt taimetoidul.
    Piimatooteid ma samuti ise koju ei osta, küll aga teeb
    seda mees, kes taimetoitlust ja veganismi igatpidi
    maha teeb ja seetõttu ka mind.
    Üleüldse pean ma enamasti salaja vegan sööke
    tegema, et mees neid juba enne maitsemist maha ei
    teeks.. Usun, et üks Sandra raamat oleks imeline
    abivahend mulle, et oma perele ja tuttavatele ka
    tõestada, kui huvitav võib lihavaba söök olla, ning
    tühja kõhtu seejuures kannatamata.
    Ps, mehe üks lemmik on nt Vungi avokaado-
    kikerherne salat, sp tean, et tegu on kindlasti parima
    koka ja väärt raamatuga, millest on minu missioonil
    kindlasti abi 🙂

  • Avatar
    Vasta Anja 24. juuni 2016 at 20:41

    Mina seda teemat ei kommenteeri. Nii palju
    kui on inimesi on ka arvamusi.

    Ise hakkasin see aasta ostma taluliha. Muide
    see on odavam. Tunduvalt parem ja ei ole
    vesine, ega kummitaoline.
    Soovitan Madi-jaani talu! Leiad nad fb-st Minu
    kodu jäi neil tee peale. Seega toodi liha kohe
    uksetaha. Meie nosime ja kiidame.

  • Avatar
    Vasta Angeelika 24. juuni 2016 at 20:41

    Otseselt ma taimetoitlane ei ole, vorsti ja nii ma söön.
    Aga näiteks liha ei kannata millegi pärast enam süüa.
    Tulevad kohe pähe kahtlased mõtted.
    Raamatu loosis sooviks küll osaleda.

  • Avatar
    Vasta Annika 24. juuni 2016 at 20:40

    Soovin osaleda raamatuloosis. 🙂
    Mulle meeldivad Sinu ausad mõtted ja
    tore, et suhtud veganitesse teisiti
    kui enamik inimesi, kellega olen ise
    kokku puutunud. 🙂
    Päikest! 🙂

  • Avatar
    Vasta S 24. juuni 2016 at 20:38

    Mallu, ma olen oodanud seda, et sa sellele teele
    liiguksid! Ma usun, et mõjukas blogija oma hea
    eeskujuga võib palju positiivset korda saata! Mina
    olen mitu aastat liha mitte söönud ja see pole üldse
    raske!!! + ma tunnen ennast paaaaaalju paremini igas
    mõttes 🙂 seda raamatut tahaks väga!

  • Avatar
    Vasta ML 24. juuni 2016 at 20:32

    Meil oli, on ja jääb toiduahel looduses, sest see on loodusseadus ja nii toimib see eluke…..ja inimene kõige kõrgem lüli…ja ülikoolis
    õpetatakse, et inimene VAJAB kõike…ka liha 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 20:42

      Mis ülikoolis seda õpetati 😀

    • Avatar
      Vasta Leevi 25. juuni 2016 at 01:46

      See on täielik BS! Igal pool mujal maailmas on ametlikes toitumissoovitustes ammu veganlus täiesti soovitatav igas vanuses ja
      eluetapis inimestele. Juurde tuleb võtta lihtsalt B12 või süüa toite, mis on sellega rikastatud (nt pärmihelbeid päevas 1
      supilusikatäis).
      Ma panen oma päevamenüü vahel huvi pärast Cronometer või Nutridata lehele sisse ja kuigi olen toorvegan, saan enamikke
      mikro- ja makrotoiduaineid isegi liiga palju kätte ja pean neid piirama.
      Inimene kes räägib et ülikoolides õpetatakse et peab liha sööma, käis kas väga ammu ülikoolis, ei ole üldse seda eriala õppinud
      kunagi ülikoolis või ajab lihtsalt jama!

    • Avatar
      Vasta Tii Na 25. juuni 2016 at 07:59

      Et kui ülikoolis õpetatakse, siis
      peab tõsi taga olema….. Ülikoolis
      õpetatakse loomakasvatust ka oma
      täies hiilguses. Kui sellele mõtlema
      hakata, on see täiesti jube, et
      inimesi koolitatakse seda süsteemi
      edasi jätkama. Ei taha siin nüüüd
      miskit arutelu tekitada, aga lihtsalt
      tahtsingi mainida, et kõik, mida
      ülikoolis või kusiganes õpetatakse ei
      vasta tõele. Kahjuks.

      • Avatar
        Vasta Tii Na 25. juuni 2016 at 08:10

        Parandan oma mõtet: ei pruugi vastata
        tõele*

      • Avatar
        Vasta ML 25. juuni 2016 at 14:35

        Pedas..ja sorry…K. Port teab kindlasti sellest teemast rohkem kui lambi Tiina v Leevi…. minu jaoks 🙂 😀 aga meil on mõttetu
        siin nüüd edasi taidlema hakata 🙂

        • Avatar
          Vasta ML 25. juuni 2016 at 14:38

          Aa ülikooli lõpetasin eelmine aasta, eriala kehakultuur ja jama ka ei aja! Räägin, mida räägiti….ei maksa nüüd hüplema
          hakata 🙂 aga las see lugu jääda, teile polegi vaja midagi tõestada…;)

  • Avatar
    Vasta Karin 24. juuni 2016 at 20:24

    Ma vegan ega taimetoitlane ole, aga mind huvitab see
    retseptimaailm. Olen väsinud üksluisest liha ja
    kartul/salat/makaronid kombost. Otsin
    toiduinspiratsiooni, miks mitte siis vegan maailmast.
    Kui suudan loomset päritolu toidust loobuda nö üks
    söögikord korraga, usun, et ka et seegi on hea algus..

  • Avatar
    Vasta Heli 24. juuni 2016 at 20:16

    Ma olen juba ammu vähem loomseid tooteid tarbima hakanud, aga eelmine laupäev hakkasin mõtlema, et ma ei taha olla
    silmakirjalik. Olen paljudele öelnud, et me ei vaja liha- ega piimatooteid, et kõiki vajalikke aineid kätte saada ning vaadanud
    videosid, kuidas loomi koheldakse, endal pisarad silmas, aga ikkagi olen läinud lihtsama vastupanu teed, süües teiste poolt
    valmistatuna ka neid toite, mis sisaldavad liha, kuigi ma ise ei ole juba ammu liha sisaldavaid toite valmistanud. Pühapäevast
    alates võtsin ennast kätte ja pole siiamaani liha- ega ka piimatooteid söönud. Ma tunnen, et see on alles algus, sest ma tahan
    jätkata. Päris enda vegan kokaraamat oleks hea 🙂

  • Avatar
    Vasta Deisi 24. juuni 2016 at 20:16

    Mina pole lihatooteid söönud juba üle aasta. Samas olen veganlusest veel üsna kaugel, kuna söön kala ja tarbin piimatooteid.
    Siiski on minu kindlaks eesmärgiks ja veendumuseks lähitulevikus veganluseni jõuda. Seda otsust on palju mõjutanud ka see, et
    võtsin endale kaks aastat tagasi koera, mistõttu tunnen üha enam kui vapustavad ja intelligentsed loomad on, mistõttu ei taha , et
    mõni loom peab minu toidulauale jõudmiseks kannatama. Peamiseks põhjuseks, miks pole veel veganluseni jõudnud on ilmselt
    asjaolu, et ei oska veel kõiki tooteid asendada ja nii olengi jäänud neid tarbima, kuna poes tundub lihtsam haarata mõni vana
    tuntud toode kui otsida asendust taimse produkti näol. Olen tükk aega poes käies seda raamatut imetlenud, kuna seal on kenasti
    kõik komponendid kirjas, mistõttu on ka poes käies poole lihtsam valikuid teha. Siiski, kuna olen tudeng, siis pole seni veel
    raatsinud seda raamatut osta.

  • Avatar
    Vasta väga väga naine 24. juuni 2016 at 20:13

    Olen pidanud loomsevaba paastu 3x, esimesel korral suht edukalt (paar korda murdusin ja sõin juustu ning korra isegi
    hakklihakastet), teistel … no kala ja mune ikka lubasin endale, vahel piimatooteid ka.
    Noh, ja suhkrut ka ei söönud paaril nädalal – phmt üritasin vene õigeuusu paastu mingi usklikkuseta sealjuures, aga mitte
    täiseduga ja isegi kehakaal eriti ei langenud =)
    Hakkasin palju rohkem sööma igasuguseid pähkleid ja seemneid. Mu lemmikmagussöögiks said kuuma mee sisse uputatud
    pähklid-seemned ja kiireks soolaseks ampsuks näkileib avokaado ja näpuotsatäie soolaga. Ja putru tegin sojapiimaga.

    Phmt kuna proovisin nii radikaalseid asju, ei ole elu lihata mulle üldse keeruline mõte – misasja, piimatooteid võib? Nagu võid ja
    juustu ka? Kala võib? Mune võib?
    Aga kus mul jooksis juhe kokku, oli see õnneliku liha endale lubamine. Üldiselt olen ma väga selle poolt, sest õudne lõpp
    õnneliku elu järel meeldib mulle umbes 500 korda enam, aga mingil hetkel taipasin, et petan ennast.
    “Lambaliha? Nojah, kes neid lambaid ikka kinnises laudas peab?” läks sujuvalt edasi “No tegelt võib ju loomaliha ka, lehmad
    ikka suvel ju karjamaale saavad!” ja kui juba lehm läks, siis tuli kuidagi sujuvalt ka siga. Ainult kanaliha ma ei söönud ikka
    aastaid, sest see, kuidas broilereid peetakse, oli mulle liiga jube mõelda. Aga kui võtsin teadvusesse, et oot, aga ma söön mune,
    kuigi munejad kanad elavad umbes sama halvasti kui broilerid? tundusin endale korraga rämeda silmakirjateenrina ja hakkasin
    jälle kõike sööma. Mitte seepärast, et mind ei huvita, vaid just seepärast, et mind huvitavad liiga paljud, ma ei suuda vahet sisse
    teha, et koera ei söö ja siga söön.

    • Avatar
      Vasta väga väga naine 24. juuni 2016 at 20:15

      Aa, ja kokaraamatut ei taha =)

    • Avatar
      Vasta Väike vegan 24. juuni 2016 at 20:46

      Mesi pole tegelikult vegan, emamesilastel lõigatakse tihti tiivad ära või tapetakse talvel kogu taru. Ei ole vaja vaeseid
      putukaid tüütama minna kui on olemas sama maitsega ja tervislikumaid taimedest tehtud siirupeid 🙂
      Aga igasugune liha-, piima-, munatoodete tarbimise vähendamine juba aitab, toidukord toidukorra kaupa

      • Avatar
        Vasta Maria 24. juuni 2016 at 22:05

        Ükski Eesti mesinik ei lõika emamesilastel tiibu või tapa talveks tervet taru. Kurb, kui püüdes looduse sõber olla inimene
        hoopis looduskaugeks muutub.

        • Avatar
          Vasta Leevi 25. juuni 2016 at 01:49

          Mu äi on ka mesinik ning kohe kindlasti ei toimu midagi sellist. Olen lugenud tema mesiniku käsiraamatuid ning mingist
          tiibade kärpimisest pole kuulnudki… Ja miks tappa mesilassülem talveks? Nad esiteks surevad külmaga ise kui neile
          mee asemel suhkrusiirupit ei pane või mett ei jäta ning taru ei soojusta ning teiseks maksab uus sülem korraliku summa
          raha. Mu äi oli küll alati väga kurb kui mõni sülem talve jooksul hukka oli saanud…

          • Avatar
            väga väga naine 25. juuni 2016 at 10:57

            Muidugi on arutu jutt, aga noh – kui inimene väldib kõike loomset ka nende loomade õnneliku elu juures (no mul
            on perekond, kes peab kanu ja parte ja õnnelikud munad, mida nagunii ju keegi ei hauduks, on näiteks teema), siis
            mesi ei ole vegan ikkagi. Mesilased korjavad? Loomne.

      • Avatar
        Vasta Agnes 25. juuni 2016 at 09:26

        See on küll nagu väga kummaline jutt, kust
        selline asi võetud on? Mesilasperede hankimine
        pole mingi odav lõbu, keegi ei tapa tarutäit
        mesilasi heast peast. Aus olles hävitatakse
        moodsas maailmas mesilasi hoopis
        pestitsiididega, mida kasutatakse
        põllumajanduses.

      • Avatar
        Vasta väga väga naine 25. juuni 2016 at 10:54

        Ma tean, et mesi pole vegan, aga vene õigeusu paastus seda lubati, noh!

      • Avatar
        Vasta Kerttu 25. juuni 2016 at 12:39

        “mesilased korjavad on loomine”
        Tuletaks meelde, et ka väga paljude taimede
        viljad arenevad ainult tänu mesilaste
        tolmendamisele….loomine tööjõud mängus 🙁

  • Avatar
    Vasta Kati 24. juuni 2016 at 20:08

    Mina osaleks ka.
    Mind inspireerib kõige rohkem neiu nimega Jennifer
    Nimmerfeldt, soovitan väga tema videosid vaadata,
    avab silmad ka lihaarmastajatel.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 24. juuni 2016 at 20:06

    Oo seda raamatut tahaks küll. Olen peaaegu
    terve elu olnud taimetoitlane puhtalt
    sellepärast, et mulle ei ole kunagi liha
    maitsenhs. Ja ka liha tekstuur ei ole üldse
    meelt mööda ja mõte verest ja liha päritolust
    ajab südame pahaks.
    Täiesti vegan ma aga ei ole – munast ja
    juustust on raske loobuda. Kuid äkki Sandra
    raamat aitaks ka nendest lahti öelda 🙂

    • Avatar
      Vasta Väike vegan 24. juuni 2016 at 20:50

      Muna on põhimõtteliselt nagu kana menstruatsioon (kui nii mõtlemine aitab) ning lehmapiima joomine pole
      evolutsiooniliselt üldse loogiline, see on mõeldud vasikatele. Taimseid juuste on ka, kuigi need pole just supertervislikud
      (nagu ka loomsest piimast tehtud juustud).

  • Avatar
    Vasta Gristel 24. juuni 2016 at 20:00

    Esimest korda osalen loosis, sest auhind on 100% seda väärt. Olen taimetoitlane, vegan veel ei ole, kuid ise muna-piimatooteid ei
    osta (kuigi saan aru, et kui nt külas olles neid söön, siis sisuliselt ma ikka toetan muna-piimatööstust, sest minu pärast peab ju
    võõrustaja neid juurde ostma).

    Fun fact, ma ei tea, kas keegi on seda juba maininud, aga Eestis on megamõnus vegan kommuun ja suuremates linnades lausa
    eraldi Facebooki grupid, kus saab juttu vesta teiste (peaaegu) veganitega. Jagatakse retsepte, antakse teada uutest toodetest,
    organiseeritakse kokkusaamisi jne. Ülihea ja -motiveeriv!

  • Avatar
    Vasta Vegani päevaraamat 24. juuni 2016 at 19:59

    Aitäh blogi mainimise ja ilusate
    mõtete eest! 🙂

  • Avatar
    Vasta anett 24. juuni 2016 at 19:59

    Sooviksin ka loosis osaleda 🙂 Olen juba pikka aega mõelnud veganiks hakata ja raamat aitaks mul selle ‘nn’ esimese sammu ära
    teha 🙂

  • Avatar
    Vasta Leena 24. juuni 2016 at 19:50

    Sooviks ka loosis osaleda. Ise olen ka
    mõelnud, et peaks vähendama liha söömist,
    aga ei tea kas suudaksin kuna maitseb lihtsalt
    väga. ?

  • Avatar
    Vasta Liisa 24. juuni 2016 at 19:50

    Nii tore, et Sinusuguse laia lugejaskonnaga küllaltki
    mõjuvõimas blogija siin pisikeses Eestis sellist sõnumit
    levitab! Selle aasta algul motiveerisid Sa paljusid oma
    projektiga “Mallukaga vormi” ja kes teab, äkki suudad
    ka selle postitusega inimesi rohkem mõtlema panna!
    Nii-nii siiralt hea meel, et sellisele asjale tähelepanu
    pöörad 🙂
    No ja kokaraamatust muidugi ära ei ütleks, peab ju
    perele tõestama kui head taimsed toidud olla võivad!!!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 19:59

      Mul oleks vaid hea meel, kui keegi tänu sellele postitusele kasvõi ühe korra jätaksid liha söömata 🙂

      • Avatar
        Vasta Leevi 25. juuni 2016 at 01:54

        On tõesti lahe, et sellise postituse tegid. Ma üldse ei imestaks kui Postimees nüüd suurest hirmust igaks juhuks jälle
        artiklitesarja teeks kus räägitakse kui ohtlik on taimetoitlus. Arvestades kui populaarseks sel korral FB-s see Lihavabad
        Jaanid event kujunes pluss see postitus ka, siis kui nad tavaliselt treivad neid artikleid regulaarselt iga kolme kuu tagant, (et
        rahval ikka kindlasti meeles püsiks 😀 ) siis sel korral tunnetavad ehk juba varem ohtu.

  • Avatar
    Vasta m 24. juuni 2016 at 19:49

    ma ei ole küll täiesti lihavaba ega plaanigi olla, kuid naudin täiel rinnal ka vegetarian ja vegan toite. neid on võimalik väga-väga
    maitsvaks teha. olen ise proovinud mõnd taimetoit.ee retsepti ja pean tunnistama, et nad on ülimaitsvad! olen ka suur
    kokaraamatufänn, nii et uus kokaraamat riiulisse ei jookseks küll mööda külge alla! 🙂

  • Avatar
    Vasta Külli 24. juuni 2016 at 19:41

    Mina liigun sama rada pidi viimased pool aastat. Liha, kala ja piimatooteid üldse ei söö, aga kahjuks veel juustust ei ole suutnud
    loobuda. Algus oli muidugi raske, sest aeg-ajalt ikka tekkis isusid liha järele, aga praegu mõtlen küll, et kus ma varem elasin!?
    Mu söögitegemise skillid olid võrreldes praegusega ikka allapoole arvestust, stiilis liha ja kartulid ahju ja ongi kõht täis. Nüüd
    on nii palju ägedaid retsepte ja kõik on maitsvad! Päriselt ka! Isegi minu padulihasöödikust mees on hakanud neid nautima ja
    loodan, et ühel päeval temagi suudab sellest loobuda, kuigi temal veel peas seda “klõpsu” pole läbi käinud.
    Palju heietatakse ka sellel teemal, et vegan ei saa ju kõiki toitaineid kätte, aga mina ütleks küll, et kuna liha ei söö, siis mu
    toidulaud on palju leidlikum ja seal on palju rohkem erinevaid asju ja seega ka rohkem erinevaid vajalikke aineid.

    Ja mul on väga hea meel, et Sa sellise postituse tegid. Eks vastaseid on alati, aga üks inimene haaval maailm muutubki. Aitäh! 🙂
    Muidugi oleksin ka õnnelik Sandra Vungi retseptiraamatu üle! 🙂

    • Avatar
      Vasta K 25. juuni 2016 at 00:56

      Kui Tallinnas elad (ja tegelt muudes linnades peaks ka olema, nt Rimides) siis saab vegan juuste (väga paljusid sorte) poest nimega
      Lääts. Muid huvitavaid asju leiab ka sealt, kuid vegan juuste on veel nt Delice-s.

  • Avatar
    Vasta Janika 24. juuni 2016 at 19:41

    VÄGA HEA ARTIKKEL! Super. Ma olen VÄGA üllatunud, siiani ei saanud absoluutselt aru Sinu blogi fenomenist. Peale selle teksti
    läbilugemist saan aru – Sa oled väga mõistlik naine. Edu taimetoidu katsetamisel, see on niii lai maailm täis erinevaid
    maitseelamusi 🙂
    Ja sellest raamatust kohe üldse ära ei ütleks 🙂

  • Avatar
    Vasta Anna 24. juuni 2016 at 19:37

    Kuna mu kasuisa on jahimees, siis pole ma
    kunagi suurt südamevalu tundnud liha
    söömise pärast (rohkem kui ühel korral on
    mind hommikul uksest välja astudes
    tervitanud mõne metslooma rippuv nülitud
    laip), küll aga olen ka täheldanud, et
    töödeldud (praetud/küpsetatud) liha teeb
    olemise ebameeldivaks. Kahjuks metslooma
    liha maitseb mulle ainult suitsuvorsti vormis,
    seega ei saa ma isegi öelda et mu söögilaud
    oleks cruelty-free.
    Kui endale ja elukaaslasele süüa teen, siis ise
    võtangi ainult ampsu jagu liha, sest isutab
    üldiselt ainult toores liha aga ta ei luba mul
    seda süüa 😀
    Raamat kuluks aga ära sellepärast et olen
    kaotanud huvi kokkamise vastu ning ehk
    aitaks toidud, mis ei aja südant pahaks, seda
    natuke elustada.

  • Avatar
    Vasta hansi 24. juuni 2016 at 19:34

    Just näitas tv3 pealt. Kuidas Gordon Ramsey kasvatas
    kahte siga ja siis nad tapale viis. Mõtlesin küll, et ei
    vaata, aga uudishimu oli suurem. Tegelikult käis asi
    kiirelt ja humaanselt, tapmise osa on tegelikult kiire ja
    sead selleks ajaks uimastatud. Seega ma ei näe, et
    segatoiduliseks loodud elusolend peaks liha vältima.
    Küll olen pookt, et elutingimused võiks olla igal pool
    head ja notsud õnnelikud (ja broilerid ja veised jnejne).
    Kohalikke talumune tarbime juba, nüüd üritan ka
    kohalikku liha rohkem muretseda 🙂

    • Avatar
      Vasta Kaisa 24. juuni 2016 at 20:19

      Humaanne viis tappa on mitte tappa 😉

    • Avatar
      Vasta Hanna 24. juuni 2016 at 21:30

      Suurfarmides ja tapamajades on aga tõde see, et
      uimastamine ei toimi tihtipeale (kas siis esimesel
      korral või üleüldse), ning loom sureb siiski piineldes.
      Samuti tuleks ka mõelda selle üle, et kas tapmine
      üleüldse on humaanne? Miks on inimene see, kes saab
      otsustada kellegi elu võtmise üle? Paar asja mille üle
      järele mõelda 😉

      • Avatar
        Vasta Agnes 25. juuni 2016 at 09:36

        Ma nii tahaks vaielda, aga vaielda pole mõtet,
        igaüks elab omade põhimõtete järgi või
        teadmatuses. Niisiis inimene on toiduahela
        kõrgeim lüli, tippkiskja – evolutsioon on nii
        kujundanud, et inimene eriti külmematel aladel
        sööb liha, see on kohastumine tingimustega.
        Loomade piinamine jms nende toiduks
        kasvatamisel on suhteliselt värske nähtus
        maailma ajaloo kestvust arvesse võttes.
        Samamoodi ka veganlus ja järjest kasvav lihast
        loobumine eetilistel põhjustel. Minu hinnangul
        on kõik see kohati linnastumise ja inimese
        loodusest kaugenemisega seotud. Väiksena
        Aafrika savannide dokumentaale vaadates ma
        mõtlesin ka, et miks see lõvi ei võiks
        antiloobilapse asemel rohtu süüa, kes on tema, et
        looma elu üle otsustada. Aga looduses on
        toiduahelad ja kehtib tugevama õigus.

        Aga nagu ma ütlesin iga inimene elab omade
        veendumuste järgi ja senikaua on see ok, kui
        keegi teine seetõttu ei kannata ja enda
        veendumusi peale ei sunnita.

        • Avatar
          Vasta Tiina 25. juuni 2016 at 10:48

          “…senikaua on see ok, kui keegi
          teine seetõttu ei kannata..” , aga kui
          sa oled veendunud, et liha on õige
          toit, siis loomad ju kannatavad???
          😀 pealegi, inimene ei saa end
          kiskjaks nimetada, kui ta ostab
          poest paki liha, maitsestab
          mõnusasti ära ja viskab pannile.
          Kiskja murrab looma maha ja sööb
          liha toorelt. Tal ei ole selleks muud
          võimalust. Inimene ei ela enam
          ammu looduses ja ei pea oma
          ampsu eest teistega võitlema.

          • Avatar
            k 25. juuni 2016 at 11:47

            Ma ei saa ka aru, mis kuradi tippkiskja on inimene? Agnes, kas sina siis murrad ausalt-ausalt oma liha küüniste ja
            kihvadega peale seda kui oled nt siga või lehma mööda põldu taga ajanud ja ta kinni püüdnud nagu PÄRISELT
            kiskjad teevad? Või väljenduvad sinu kiskjaomadused pigem ikka lähimast selverist kanafileepaki haaramisega? 😉

  • Avatar
    Vasta Keiu 24. juuni 2016 at 19:31

    Põmst on nii, et lemmikloomast ja
    inimesest saab surres laip, aga
    toiduloomast rümp. Ja siis sisefilee,
    välisfilee, koivad, ribid jne. Jumala
    eest, selle asemel, et
    veganid-schmeganid halavad ja mulle
    koledaid pilte näitavad (nagu. ma. ei
    teaks. kuidas asjad. maailmas.
    käivad. mhh.), kurat, tehku ise
    paremini. Boikoteerigu suuri tööstusi
    ja propageerigu mahetootjaid.
    Minul on küll kavas suureks saades
    hakata loomakasvatusega tegelema ja
    osalt ka toiduloomadega. Sest ma
    tean, et saab paremini. Ja mmmmm, see
    liha…! Liha on hea. (Mitte just
    kõhuviirusega, aga siiski.)

  • Avatar
    Vasta Sigrit 24. juuni 2016 at 19:26

    Minul on tihtipeale toiduks valdavalt ilma lihata toidud,
    meeleldi teen endale smuutisid ja kuivataksin meeleldi
    endale igasugu krõpse, kuid korralik toidukuivati on
    krõbeda hinnaga. Toormahlad on minu vaieldamatuteks
    lemmikuteks. Kardo mõte on igati väärt, eelistaksin ise
    samuti stressivaba liha. Sööksin rohkem ka kala aga
    poes ei tea mis aineid täis söönud Norra Lõhet küll
    mitte. Sama on krevettidega, mis koguvad endasse
    raskemetalli jäägid.

  • Avatar
    Vasta I.E. 24. juuni 2016 at 19:20

    Ma pole kunagi liha tahtnud süüa, lapsena ei maitsenud, hiljem hakkasin mõtlema “liiga aktiivselt” nagu mu isa ikka ütles. Oh neid
    kommentaare ja küsimusi ja süüdistusi, et ma olen pirtsutaja ja soe peast ja mida kõike, nüüd on vähem, eks üha laienev ring
    taimetoitlasi ja veganeid aitab sellele kaasa, teadvustavad üldsusele, et täitsa okei valik on. Ja saab saab väga maitsvalt teha lihata
    süüa. Minu abikaasa ei kurda küll üldse, sööb liha lõuna ajal väljas ja õhtul kodus igat seltsi huvitavaid asju.
    Mina olen taimetoitlane, mitte vegan ja tegelikult isegi mitte seda, vahest söön kala, tunnistan ausalt 🙂 Aga mulle meeldivad
    veganite retseptid väga, nad on ääretult loomingulised ja mis taimetoiduraamatute juures on põhiline, on et nad kasutavad jube
    palju juustu ja muna, see mulle ka väga ei istu, veganid seda ei tee. Sandra Vungi raamatuid olen sirvinud ja väga tahaks endale ka
    täiendamaks oma hullumeelset taimetoiduraamatute kogu.

  • Avatar
    Vasta Heleri 24. juuni 2016 at 19:18

    Soovin osaleda.
    Kuna lapsel on kerge piimatoodete talumatus hakkasin uurima asendusi ja jõudnud ka lihatoodete asendustele. Eks näis kui palju
    meie peres lõpuks vegan toidud on, aga vähendame kindlasti liha osakaalu.

  • Avatar
    Vasta Liivi 24. juuni 2016 at 19:18

    Soovin ka loosis osaleda.
    Mina olen üldse seda meelt, et ma soovin üleüldist tarbimist piirata. Ostan vaid siis, kui vaja ja seda, mida vaja. Kindlasti ei aja
    taga odavat, kuna ma tean, mis selle odava hinna taga on- inimeste tervis, loomade tervis, kõrge keskkonnasaastatus,
    ookeanidesse jõudev praht ja keemia, mis lõpptulemusena teeb kogu Maale tunduvalt rohkem liiga, kui mina nt oma
    lihasöömisega kogu elu jooksul suudan teha. Samas aga, kui ma pidevalt tarbin kiirmoodi, siis ma tekitan selle tootmisega
    kaasnevat saastatust 10x rohkem ja see on väga palju piinarikkam kui tapamajad.
    Veganlus, taimetoitlus, lihasöömine jne on iga inimese enda valik. Tehke ja sööge mis te tahate (kasvõi saepuruga hakkliha,
    mida poeletid täis on), aga ärge suruge seda teistele peale! Sööge lihtsalt vähem! Ostke üldse kõike vähem! See on juba väga
    suur samm edasi. 🙂
    Päikest kõigile! Sest päike kasvatab meile taimi ja juurikaid, mis maitsevad head 🙂

  • Avatar
    Vasta Jennifer 24. juuni 2016 at 19:07

    Minul saab taimetoitlaseks hakkamisest aasta täis 5. august. Alguses olid paljud tuttavad ja sõbrad ja muud mulle olulised
    inimesed sellele vastu. Olin siis 17-aastane ja ei jõudnud ära imestada inimeste ignorantsust antud teemal. Küll tuli “sa keerad
    oma organid/organismi pekki” stiilis ütlemisi ja kui küsisin konkreetset põhjendust, siis oli ainult mök-mök ja suu kinni. Kahju
    iseenesest, et enamusel oli midagi debiilset öelda/väita, kes tegelikult mitte midagi ei teagi taimsest
    toitumisest ning põhjendust/selgitust küsides ei osatud kuidagi oma öeldut pikemalt põhjendada. Mingi pikema perioodi
    möödudes harjusid mind ümbritsevad inimesed sellega ära, et mulle liha sisaldavaid toite pakkuda pole mõtet ning praeguseks
    on paljud tuttavad hakanud kiitma seda, et ma liha ei söö. Mulle on konkreetselt mitu inimest juba öelnud, et nad on minu üle
    ka uhked. See tekitab hea tunde, sest mõned, kes alguses seda maha tegid ja rumalaid argumente loopisid, on praeguseks
    hakanud ka ise juba lihasöömist vähendama. Kui taimne toitumine on jutuks tulnud, siis olen alati üritanud ilusti põhjendada ja
    proovinud mitte seda ”liha on laip” juttu liiga konkreetselt rääkida, sest paljudele meeldib roosad prillid ees elada ja sellist
    juttu kuuldes tavaliselt öeldaksegi, et ei taheta seda kuulda. Kuna meil pakutakse koolis ka taimetoitu ja ma enamasti ka seda
    söön, siis on paljud klassikaaslased märganud, et see on tõesti hea ning mõned on ka koolitoidu taimetoidu vastu vahetanud,
    mille üle mul tõsiselt hea meel on. Samuti ka rõõmustab mind see, et praeguseks on mu sõbrad on minuga aega veetes alati
    nõus erinevaid taimetoite proovima, mida ma väljas süües tellin ning vahel nad proovivad neid ka ise kuskil olles ja siis
    kirjutavad mulle, kuhu mul tasuks sööma minna, sest kuskil pakutakse head taimetoitu. Olen ka ise teinud taimset pitsat, mille
    puhul vahetasin varasemalt kasutatud hakkliha hakksoja vastu, pidin lihtsalt hakksoja rohkem maitsestama, aga tulemus oli
    ikkagi imehea ja kiideti palju. Samuti kui ise olen näiteks sünnipäevadele sattunud, siis kui alguses pidin meelde tuletama ja
    küsima, et kas ma ka miskit süüa saan, siis nüüdseks kõik on alati arvestanud minuga ning iga kord on oodanud mind lihavaba
    salat, mille üle mul ka meeletult hea meel on. 🙂 Üldiselt on tegelikult jäänud mulje, et taimetoitu suhtutakse väga umbusklikult
    alguses, aga kui proovitakse ja nähakse kui hea see olla võib, siis arvamus muutub. Kõige rohkem üllatas mind eakamate
    sugulaste suhtumine, kui nad teada said, sest mu vanaema ja tädi ütlesid, et ka nemad tegelikult väga liha süüa ei soovi ning
    ilmselt ka lõpetavad selle söömise mingi aja jooksul. Sellist suhtumist ma poleks mitte kunagi neilt oodanud. Ja kõige
    meeldejäävamad kommentaarid on olnud kanaliha kohta, sest tavaliselt on öeldud, et muust võiks loobuda, aga mitte
    kanalihast. Kurb. Aga raamatut sooviksin väga, sest endal seda veel olemas ei ole ning tegelikkuses ma ei oska nii palju veel ise
    süüagi teha (kuigi päris nälga ka ei jää oma ”oskustega”), kuid kindlasti üritaksin end rohkem käsile võtta ning neid retsepte
    sugulastele ja sõpradele ka tutvustada. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 24. juuni 2016 at 19:06

    Uh ma ei taha neid kommentaare lugedagi, mis sul siia kirjutatud. Ise täis taimetoitlane ja kõik lihtsalt sujuvalt liikus sinna
    poole. Lihtsalt kergem seedida, endal parem olla, kergemini omastatavad vitamiinid, valk jne. Ja alles üleeile avastasin oma
    pere külastades, et ei vaja enam allergiatablette. Muidu kannatasin meeletu kassi allergia all, ise usun et see on tänu
    toitumisele. Ei sunni kellegile oma toitumist peale, teen seda ainult endi pärast.

    Soovin ka raamatu loosimises osaleda 🙂

    Ps: palju muudab juba see kui nt üks päev oma menüüst loomne välja jätta 🙂 respect kõigile kes kasvõi üritavad

  • Avatar
    Vasta QTI 24. juuni 2016 at 19:05

    Mina jõudsin selliste mõteteni umbes pool aastat tagasi
    ning liha olen enda menüüst nüüdseks täielikult välja
    jätnud (tegelikult tegin ma seda pea päevapealt, sest
    peas käis lihtsalt mingi “klõps” ära ja enam ei olnud
    lihtsalt mitte mingisugust soovi).

    Pean tunnistama, et ehkki ma pole Su blogi aktiivne
    lugeja, ei oleks ma kunagi kujutanud ette, et Sina sellise
    postituse teed. Aga olen endagi tutvusringkonnas
    täheldanud, et tihti võivad üllatada need inimesed,
    kellest seda kõige vähem ootad. Sa ei kujuta ette, kui
    õnnelikuks mind see postitus FBs scrollides tegi 🙂 Ma
    olen sulle väga-väga tänulik – ma tean, et Sul on ilmselt
    palju jõudu paljude asjade populariseerimisel.

    Raamatuloosist olen samuti huvitatud, sest ei ole
    endale seda veel soetada jõudnud.

    Aitäh Sulle, et tegid mu päeva paremaks! .. ja ainult edu.
    Usu mind, on suurepärane tunne olla taimetoitlane 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 24. juuni 2016 at 19:03

    Olen vegan olnud neli kuud ja ilmselt mu elu parim
    otsus. Tunnen end füüsiliselt ja vaimselt palju paremini.
    Ma teadsin varem ka, kuidas loomadega käitutakse, aga
    ei tahtnud endale seda tunnistada. Hakkasin järjest
    rohkem selle kohta lugema ja uurima ja ma olen nii
    õnnelik, et ma tegin sellise valiku. Alguses on raske leida
    poest õigeid asju, aga sellega harjub ära ja lõpuks on see
    väga lihtne. Mulle meeldivad väga Sandra Vungi
    retseptid, sest need on nii lihtsad ja maitsvad, mu
    lemmikleht ongi taimetoit.ee, aga raamatust oleks palju
    mugavam retsepte vaadata ja neid katsetada. Mul on
    väga hea meel, et sa oled hakanud vähemalt mõtlema ja
    proovid liikuda taimetoitluse poole. Juba üks inimene
    saab kõvasti muuta maailma ja seda, kuidas loomi
    koheldakse. Aitäh Sulle!!! 🙂

  • Avatar
    Vasta Helina 24. juuni 2016 at 18:55

    Üks hea film on “EARTHLINGS”. ?
    ..annab hea tõuke neile, kes tahavad lihatarbimist
    vähendada.

  • Avatar
    Vasta M. 24. juuni 2016 at 18:45

    Ma ei ole kunagi taimetoitlastest aru
    saanud…KUIDAS on võimalik ilma liha/kalata
    head toitu teha? Minul sellesse usku pole.
    Küll aga on mul suur huvi seda proovida. Äkki
    ma olen asjatult vanaema kotlettide usku? Kui
    see tõesti võimalik peaks olema, siis tasuks ju
    katsetada oma masilma avardada.
    Ühesõnaga raamat leiaks kasutust igaljuhul 🙂

    • Avatar
      Vasta Helina 24. juuni 2016 at 19:01

      Ma olen taimetoitlane 🙂
      Kui suur koduse burksi isu tuleb, siis teen taimse
      kotleti ja panen salati ja kastmega saia vahele. Ma
      endise lihaarmastajana ei ütleks küll, et burksi maitses
      midagi teisiti oleks, nii tekstuurilt kui maitselt.

      Taimne kotlett on rasvatagi hea mahlane 🙂
      Mina teen selliseid:
      http://www.taimetoit.ee/2013/09/oa-
      suvikorvitsakotletid.html?m=1

      Nii head!

      Raamat saagu kellelegi, kes väga tahab. Minul on see
      kingituse näol juba olemas. Kiidan.

  • Avatar
    Vasta ML 24. juuni 2016 at 18:37

    Njah, ütleme siis nii, et kes ei söö liha põhjusel, et loom on elusolend ja tunneb valu, siis on teaduslikult tõestatud, et ka taimed
    tunnevad valu, seega, nagu kirjutasid, siis kõige õigem olekski kive süüa? 😀 … täna sõin siga, homme kana plaanis 😛
    Suvaline esimene ettejuhtuv artikkel taimede valu tundmisest: http://science.howstuffworks.com/life/botany/plants-feel-
    pain.htm

    • Avatar
      Vasta ML 24. juuni 2016 at 18:41

      … ah jaa, lisaks veel, et mul on täiesti ükskõik, mida keegi sööb ja millised on tema tõekspidamised. On ka enda tutvusringkonnas
      taimetoitlasi, veganeid ja keegi ei vaata neid imelikult (vähemalt oma tuttavate seas). Olen samas kokku puutunud ka
      taimetoitlasega, kes alati valjuhäälselt kuututas, et liha on rõve ja tema eluviis ainuõige. Inimeses on asi kinni ikka või mis?

  • Avatar
    Vasta Tii Na 24. juuni 2016 at 18:36

    Lahe, Mallu, et sa sellest
    kirjutasid!! Minu jaanidmöödusid
    tulises vaidluses selsamal teemal.
    Mitte, et ma ise oleks tahtnud, aga
    äi-ämm nokkisid mu vegan šašlõki
    kallal, see ei mahtunud neile hinge
    ära. ….. Ja jeejee., mina tahan
    seda raamatut! Just täna lage
    värvides mõtlesin, et peaks seda
    ostma minema. Ehk trehvab siin 😉

  • Avatar
    Vasta Riina 24. juuni 2016 at 18:36

    Sandra Vungi raamatu üle oleks küll väga hea
    meel! Mulle on sümpaatne Sandra ellusuhtumine
    ja tema blogist olen saanud väga häid mõtteid.
    Lemmikud on erinevad taimsed kotletid.
    Eriliseks lemmikuks on saanud kikerhernekarri.
    Lihtne ja toitev roog.
    Olen liha tarbimist aasta-aastalt vähendanud.
    Selle aasta mais tegin teadliku otsuse loobuda
    täielikult lihast, ka piimatooted olen peaaegu
    välistanud (juustuga olen ikka veel sõber).
    Jaanide ajal ei tekkinud kiusatust ka. Liha pole
    enam üldse teema. Ja peab ütlema, et olemine on
    igatepidi parem – raskustunne ja loidus peale
    lihatoidu orgiat on unustatud. Tajun nüüd, et
    energiat on rohkem ja ka hingel on kergem.

  • Avatar
    Vasta J 24. juuni 2016 at 18:32

    Miks loobuda loomsetest saadustest, sh ma ei mõtle liha otseselt, vaid piim, juust, muna jms. Nende saamiseks ei pea keegi
    surema ju. Seega miks?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 18:53

      Inimene ei vaja lehmapiima – see on lühikene vastus 😀 Aga küllap kindlasti keegi kirjutab sulle siin põhjalikumalt.

    • Avatar
      Vasta L 24. juuni 2016 at 19:52

      Seesama piinamise põhjus ikka, mis postituses ka välja toodi. Kui lehmi-kanu koheldakse halvasti ja selle väärkohtlemise pärast ei
      soovi paljud liha süüa, siis ei saa ju väärkohtlemisest mööda vaadata muna-piimatooteid süüa. Täiesti sama nagu liha söömine.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 19:58

        Just 🙂

    • Avatar
      Vasta Helen 24. juuni 2016 at 20:06

      Lehmapiim on mõeldud lehma lapsele ehk
      vasikale…see oleks sama, kui rinnapiim oleks
      poeletil müügil ning paneksid igal hommikul
      törtsu oma kohvi sisse :).
      Mõtled öäk ja rõve, aga nii see paraku on.

      Tegelikult on erinevaid vegan-vorme, kes
      loobub kõigest loomsest, kes jätab muna, kes
      kala. Variante erinevaid.

    • Avatar
      Vasta Km. 24. juuni 2016 at 21:01

      Munatööstuses tapetakse kuketibud, sest nad on “kasutud” linnud. Lehm ei anna piima, kui tal vasikat ei ole- need vasikad
      lähevad ka mingi hetk edasi lihakombinaati. Niiet “ei pea keegi surema ju” ei pea paika.

  • Avatar
    Vasta Kairit 24. juuni 2016 at 18:26

    Oeh ma ise olen pidevalt neid kommentaare
    kuulama,kuna olen taimetoitlane ?.Paljud ei mõista
    kuidas ma suudan elada nii,et liha ei söö aga näed
    suudan ja tagatipu elan tãisväärtusliku elu ka ?!
    Mind ajab vihale see kui inimesed väidavad et
    taimetoitlusest ei saa vitamiine kätte,kuid reaalsuses
    saab tegelikult väga palju vitamiine kätte.Lihtsalt väär
    arusaam.Pluss tervis on ka palju palju parem ?.Väga
    vinge oleks saada see raamat,et saaksin uusi ja
    pônevaid retsepte katsedada.

  • Avatar
    Vasta Kerttu 24. juuni 2016 at 18:24

    Mulle käivad ka need inimesed pinda, kes veganite/taimetoitlaste kohalolust kuuldes kohe mingeid tobedaid nalju ja süüdistusi
    hakkavad pilduma. Kuna ma ise äärmiselt suure hea meelega igasugu taimset kraami tarbin (mis on ka normaalse toitumise
    juures väga mõistlik), olen ikka päris tihti natuke võõramates seltskondades sattunud inimeste kahtlustusrahe alla, et ehk olen
    mingi veider veegan.
    Ok, need taimetoitlased käivad ka pinda, kes oma eluvalikuid meeletult promovad ja õigustavad, kuna tihtilugu on ka nende
    jutt äärmiselt rumal.
    Ise olen igasugu bioloogiaõpingute jms käigus endale teadvustanud, et elusolendid toituvadki elusolenditest, muidu nad
    lihtsalt ei saa vajalikku orgaanikat kätte. Elu olemus ongi pidev energiavormide vahetumine ja elu toitub elust. Mõnikord on
    aga lihtsam see ärasöödav elu enne natuke laibastada (ega porgand on ka suht laip juba, kui ta kord mullast välja on
    tõmmatud). Taimed on ikkagi ka vaieldamatult vägagi elusolendid, kes reageerivad vägagi nendele tekitatud vigastustele. Aga
    tunnistan ka ise, et nende suhtes on mul raskem empaatiavõimeline olla, kuna nad ei meenuta niiväga meid ennast.
    Iseenesest, kaudselt söövad ka tamed loomi. Ma ei räägi huulheinast, vaid sellest, et lõpuks on elu orgaanika

    Pikk jutt, sitt jutt: ma leian, et loomade söömine on väga okei (biokeemia teadmised siia juurde ütlevad mulle, et isegi vajalik.
    Aga mitte igapäevaselt ja haigetes kogustes).

    Agaaa, sinule sarnaselt tunnen ma salasüümekaid igasugu lambiliha tarbimise pärast (ehk siis lihatooted, mille puhul ma ei tea,
    kuidas neid loomi on elu jooksul koheldud ja lõpuks tapetud). Selles suhtes tundub minu meelest jahimeestelt saadud
    põdraliha nt väga aus kaup, sest nemad on toredalt oma elu looduslikus keskkonnas elanud, kuni lõpuks üks teine liik neile lõpu
    peale teeb. Ega reaalselt looduses on “hirm oma elu pärast” väga normaalne tunne 😀 (issand, ma kõlan nagu jõhkard)

    Mõnikord ma enese õigustuseks mõtlen, et ega need “faking veganid” ei kujuta ka ette, kui palju monokultuurseid viljamaid on
    loodud ja sellega looduslikku mitmekesisust nii taimede kui loomade näol hävitatud jne jne. Aga… nende kiituseks, nad
    vähemasti ÜRITAVAD mingil rindel head olla.

    Sandra Vungi blogi jägin pidevalt ja üldiselt väga armastan ta retsepte (va ma ei salli igasugu tofu-asju). ja kui see on okei, kui
    omnivoor raamatu saab, siis võin ka loosis osaleda 🙂

    • Avatar
      Vasta Eneli 24. juuni 2016 at 19:35

      1\3 kasvatatud viljast läheb loomadele
      söödaks, puhta veega on veel kurvem lugu.

      • Avatar
        Vasta Kerttu 24. juuni 2016 at 22:08

        Absoluutselt.
        Loomakasvatus on vägagi keskkonnakahjulik ja looduslikku mitmekesisust hävitav tööstus. Nagu kõik tööstusharud.
        Mul hakkavad süda ja pea valutama, kui mõtlen, kuidas ma meie planeedi hävitamises osalen. Ma ei ole küll suurem asi
        ilutoodete tarbija ja mega suur mittekaltsukates šoppaja, aga lõpuks lähen ikkagi poodi ja ostan costa rica banaane ja
        avokaadosid, teab kust, ja satun H&Mi (või ükskõik kuhu ketikauplusesse), ostan Tigerist mingi mõttetu plastjunni, tellin
        aliexpressist telefoniümbriseid jne 🙁
        Kuskil metsas pisikese aialapiga elades ja 10 km kauguste naabritega naturaalmajandust pidades oleks ehk õigeim elada.
        Aga linn ja teater ja kohvikud ja ilusad asjad ja trendid ja… Kogu see turumajanduslik maailm hävitab meie planeeti. Selle
        juures ei tundu mitte-vegan olemine kõige suurem kuritegu. AGA, mis ma öelda tahtsin, et vähemasti inimesed, kes on
        otsustanud suurloomatööstust mitte toetada, annavad mingigi panuse pro planet 🙂

        (ja minu meelest oleks teoorias suht okei, kui inimliik kuidagi ise endale enne otsa peale teeks, nii et Maa saaks vaikselt
        edasi areneda ja elada “kuniks päike Maa alla neelab” [aga samas see on ketserlik mõte, sest selle järgi võiks ju kõik elada,
        nagu viimne päev oleks käes, mitte millestki hoolida ja nii oleks meie tekitatud keskkond veel hullem. ])

    • Avatar
      Vasta Liis 30. juuni 2016 at 23:37

      Monokultuursed viljamaad on väga otseselt seotud just loomakasvatusega. Amazonases hukkub 10 liiki päevas, et kasvatada
      sööta üksikutele loomaliikidele (ka loomariigis on asi tänu lihasöömisele täiesti nihkes)..

  • Avatar
    Vasta Maria 24. juuni 2016 at 18:17

    Väga tore, et paljud on hakanud mõtlema lihakoguste vähendamisele oma toidulaual. Ise lõpetasin lihas söömise siis kui joogaga
    tegelema hakkasin, sest lihtsalt raske oli joogat teha kui lõunaks sai liha söödud. Kala söömist tahan ka vähendada ja peaaegu ei
    söögi seda, sest käisin kursusel Animal Pain, kus räägiti, et ka kalad tunnevad mingil määral valu. Kuna keegi neile peale püüdmist
    nuianarkoosi ei tee, siis nad ju põhimõtteliselt “upuvad”, sest ei saa õhu käes hingata. Ise küll sellist surma ei sooviks.
    Raamatu loosimises oleks küll tore osaleda 🙂 Ah jaa, maheloomakasvatusest tulnud liha saab ökopoodidest. Kahjuks ei tea kus
    Tallinnas need poed on, aga eks vast sõber Google aitab.

  • Avatar
    Vasta Janne 24. juuni 2016 at 18:10

    Nii nii soovin seda raamatut! Mõned
    päevad tagasi sattusin just tema fb
    lehele ja seal olid väga ahvatlevad
    pildid toitudest.
    Ma pole 100% taimetoitlane, aga
    üldiselt võin väita küll, et ma
    peaaegu liha ei söö.
    Suppidesse liha ei pane (kui just
    mees väga ei nõua), kartulisalat (ja
    ka kõik teised) on juba aastaid meie
    kodus ilma lihasaadusteta ning õnneks
    pole siiani keegi vigisenud. Just
    hiljuti tegin oma uuele sõbrannale
    salatit. Ta väitis, et ilma lihata ei
    kõlba see kusagile ja ju pole teised
    lihtsalt julgenud arvamust välja
    öelda, aga tallegi üllatuseks
    maitsest salat isegi ilma
    vorsti/singita väga hästi.
    Kui mehele hakklihakastet valmistan,
    siis kurnasin varem kastme läbi sõela
    ja siis sõin seda kastmevedelikku,
    aga enam ei söö sedagi, kuna liha
    maitse on vastu hakkanud.
    Sõbrad on juba harjunud, et kui ma
    nende juures salatit söön, siis nokin
    vorstid välja ja vähegi võõramate
    inimeste juures ma ei tõstagi endale
    selliseid asju taldrikule. Isegi
    sõbrad algul naersid ja imestasid,
    aga nüüd enam pole probleemi.
    Ise söön vaid vahest harva kala
    (mõned korrad aastas ehk) ja puhast
    sealiha (kõik, mis hakklihast+vorstid
    ja taolised asjad-neid pole ma ligi
    20a söönud).
    Kuna mu enda toidulaud on kesiseks
    jäänud, siis seepärast oleks mulle
    sellest raamatust suur abi kindlasti.

  • Avatar
    Vasta HK 24. juuni 2016 at 17:58

    Nii tahaks seda raamatut endale! Lihatoidud on head, aga ammu olen mõelnud, et võiks proovida taimset toitumist. Kuna
    elukaaslane on skeptiline, siis mõni hea retsepti järgi tehtud toit ehk aitaks tema meelt muuta. Koos on ikka parem ju süüa. Ja
    ausalt öeldes ma ei viitsiks kahte toitu õhtul kokkama hakata, parem oleks kui toit maitseks mõlemale. Siit raamatust kindlasti
    leiaks häid retsepte katsetamiseks.

    Mallukas, mis Milvist sai? Kas andsite ära?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 18:00

      Milvi on juba issand… varsti aasta elanud Ranna Rantšos. Olen sellest ka pikalt kirjutanud.

      • Avatar
        Vasta L 24. juuni 2016 at 19:54

        Mis ta teeb seal? Ma mõtlen, et kas see on nagu loomaaed ja seal saab käia inimlikes tingimustes elavaid farmiloomi
        vaatamas?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 19:57

          See on jah idee poolest nagu loomaaed, et seal saab käia küll, aga pigem on see ikka loomarantšo. Seal pole aga mitte ainult farmiloomad, vaid igasugused erinevad loomad koos. Milvi elab näiteks kitsega 😀

          http://www.rannarantso.ee

  • Avatar
    Vasta Silva 24. juuni 2016 at 17:49

    Soovin osaleda raamatuloosis! 🙂

    Kohe-kohe täitub mul veganiks hakkamisest 8 kuud ja
    tunnen ennast paremini kui kunagi varem. Ja Sandra
    Vungi retseptid/blogi on mind sellel teekonnal tohutult
    aidanud. Kui pole endal ideed, mida süüa teha, siis
    esimese asjana vaatan Sandra blogisse ja alati leian sealt
    midagi lihtsasti valmistatavat ja maitsvat.

  • Avatar
    Vasta Mia 24. juuni 2016 at 17:49

    Raamatuloosis sooviksin kindlasti osaleda! 🙂

    Ma jaanuarist saadik pole liha söönud. Hakkasingi Vungi retsepte katsetama ja super head toidud minu arvates 😀
    Kuigi minuga on natuke teistmoodi kuna eelmisel aastal mul kadus lihaisu ära, umbes nagu sa mainisid, et sul peale okserallit
    liha nii väga ei tõmmanud. Ma alguses ikka alla ei andnud ja sõin harjumusest vanamoodi edasi lihatoite, sõin ja nutsin 😀
    Lõpuks sain aru, et mingi jama toppida seda endale sisse ja olin nagunii juba tükk aega uurinud vegan toitumist jne, siis
    otsustasingi uuest aastast midagi uut proovida.
    Olen väga rahul sellise toitumisega! Muidugi nt piimatooteid tarbin ma veel mingil määral (piimašoks ja kohvile koor jne).
    Samuti ei KEELA ma endale midagi. Kui mul nt tekibki kohutav lihaisu, eks ma siis lähen ja söön seda, aga siiamaani ei ole
    tekkinud. Mul isa teeb väga palju lihatoite ja kui olen sinna sattunud sel ajal kui ta kokkab, siis korraks isegi mõtlen et ooo
    võiks, aga siis tunnen, et tegelikult ju ei taha.
    Kusjuures nüüd on peale söömist alati mõnusam ja kergem tunne. Samuti on see kõik motiveerinud ka üldse rämpstoitu
    vähendama oma toitumises. Enne olin ma see, kes ei viitsinud kunagi kokata ja pmst elasin valmistoidul ja saiakestel jne, nüüd
    jääks saiake kurku kinni 😀 Konkreetselt ükspäev meeltesegaduses ostsin saiakest ja peale söömist tundsin kuidas ta mul istub
    kõhus ja nii rõve oli olla.
    Ei vaata pahasti kellegi peale, kes tarbib liha 🙂 Aga soovitan nt kasvõi proovida mingit retsepti Vungi kodulehelt (taimetoit.ee)
    ja äkki isegi meeldib vahelduseks. 🙂

  • Avatar
    Vasta Vei 24. juuni 2016 at 17:44

    Mina lõpetasin liha söömise 1,5a tagasi ja absoluutselt pole puudust tundnud, kuigi olin varem suur lihasõber. Lõpetasin ära
    rohkem sellepärast, et inimesed tegelikult ju loomset “toitu” ei vaja. Ja ma ei teagi kuidas see nii lihtsalt käis aga pevapealt
    lõpetasin ära ja kui sa oled sellise eesmärgi võtnud siis harjud ruttu ära 🙂 Aga , ainult mitte lihasööjat inimest veel
    taimetoitlaseks nimetada ei saa, kui sa kala sööd, mina jah ennast taimetoitlaseks selletõttu nimetada ei saa…aga sulle palju
    edu selle ilusa idee suunas!
    Ja loosis sooviksin ka Muidugi osaleda! 🙂

  • Avatar
    Vasta Stiina 24. juuni 2016 at 17:43

    Oi, kui ma oskaksin ainult taimset toitu teha, oleks mu
    elu palju lihtsam. Nüüd pärast sünnitust absoluutselt
    ei isuta liha ega rasvased toidud..
    Ja noh, mees on mul kogu elu valiv olnud!
    Ei, ta ei ole taimetoitlane, aga ta ei söö kana, kala,
    lihakastmeid, ribiliha või praetükke..niiet võta näpust,
    mida ta siis sööb? 😀 ise olen viimase aasta sees
    katsetanud pigem vegan-kooke, kuna olen selline suur
    küpsetaja ja no need on küll mega head! 🙂 seega
    raamatuloosis osaleksin hea meelega 🙂

  • Avatar
    Vasta Oravake 24. juuni 2016 at 17:31

    Soovin osaleda!

    2015 aasta jaanilaupäeva õhtul sattusin etv2 pealt vaatama sellist dokumentaali nagu Konserveeritud unelmad.. kaasnes korralik
    pisarameri. Sealt see huvi (liha mitte süüa) alguse saigi. Pärast seda avastasin üsnapea Ficusrubi blogi (tumblri), mis andis ikka
    korralikult uusi teadmisi. #props.

  • Avatar
    Vasta Karolin 24. juuni 2016 at 17:24

    Mina olen samamoodi terve elu liha söönud,
    oma elu selleta mitte ette kujutanud ja
    taimetoitlaseid/veganeid mingite
    äärmuslastena mõelnud, kes ainult kapsalehti
    närivad.. KUNI!

    Olin paar kuud Keenias ning seal müüakse
    igalpool kohalikke lihapirukaid Samosasid, mis
    eurodes kuskil 10 kuni 30 senti oli.. Nii siis
    saigi neid pidevalt ostetud ja ühel hetkel kui
    liha maitse oli kahtlane ja alla hästi ei läinud,
    hakkasin samu pirukaid spicy versioonis
    ostma, mis siis imeliku maitse ära varjutasid.
    Ühel kenal päeval, kui olime terve päev ringi
    kõndinud ja väsiste ning näljastena bussi
    jõudnud, hakkasime taaskord õhinga
    Samosasid sisse sööma. Üks juba kenasti
    hinge all, kuid teisest ampsu võttes jäi nagu
    kogu see liha ollus mulle tükina suhu… Ainult
    üks peenike paelamoodi asi tuli lihast välja.
    Ma jäin tardunult ja jälestunult paigale ja peas
    käisid mõtted, et no nii, nüüd on küll sellega
    midagi väga mäda.. Vaatan kõrvale sõbrale
    otsa, endal sama asi ikka suus vedelemas.. Ta
    kohe küsib rõõmsalt: “Noh, mis sa leidsid?”
    Mina veel hirmunuma vastan endale tõde
    mitte tunnistades ja väriseva häälega, et ei
    tea. Ja tema veel rõõmsamalt vastu: “Rott ju!”
    Ja kuna see tõepoolest ka mulle kuju järgi
    nõnda tundus, siis sain vaid kinnitust ning siis
    see kõik mul ka suust välja lendas ja kott
    ülejäänud pirukatega leidis samuti oma tee
    põrandal. 😀
    Sõber ütles siis et ta tegi nalja ju.. Kuigi et jah,
    tõepoolest, väikese hiire moodi oli see küll…
    Seega ma ei teagi, oli see siis päriselt või mitte,
    ei hakanud antud tükile lahkamist tegema,
    olgugi et see sabaga suur tükk mu jala kõrval
    terve bussisõit ilutses ja südant pahaks ajas..
    Fakt oli aga see, et liha isu läks mul
    automaatselt ära ja terve ülejäänud Keenias
    oldud aja ma seda ei julgenud süüa. (Kusjuures
    fun fact veel siia pikale jutule juurde, et pärast
    kohalikuga rääkides ütles ta et issand ärge
    jumal eest tänavalt neid lihaga asju ostke,
    need võivad vahel nii roiskunud ja halvad ja
    imelikke asju sisaldada ning halvimal juhul
    võivad lausa teie elukese võtta…)

    Ja kui ma seal siis nii ilma lihata elasin, siis sain
    aru, et tegelt mul pole absoluutselt vajagi seda
    liha. Et nii palju häid toite on olemas, mis liha
    ei sisalda. Ja olgugi et tagasi Eestis olles ma
    ikka vahel söön lihatooteid, aga ise näiteks
    poest ei osta ja juba huvi pärast olen hakanud
    erinevaid taimseid toite katsetama. Ja osad
    neist on niii head välja kukkunud!
    (Kookospiima-kikerherne-ingveri-
    karripasta..mmmm..)
    Ja üha enam ka veganluse poole liikunud. Ja
    ka vaadanud antud teemast filme. Ma ka ei
    suuda neid loomapiinamise videosid vaadata..
    Aga näiteks klassikaline veganite film
    Cowspiracy ei räägi ega näita grammigi seda
    poolt, vaid näitab, kuidas lihatööstus meie
    keskkonda hävitab. Väga huvitav, soovitan
    vaadata, kui näinud pole!

    Ja nii ma vaikselt oma menüüst liha ja
    piimatooteid eemaldangi ja taimsetega
    asendan. Põnev teekond. Ja oleksin hirmus
    õnnelik, kui saaksin Sandra Vungi
    retseptiraamatu omanikuks, olengi liiga palju
    oma kikerherne pastat söönud 😀 oleks aeg
    uusi huvitavaid maitsvaid retsepte proovida,
    sest selles olen ma juba kinnitust saanud, et
    veganlus ei võrdu ainult kapsad ja porgandid.
    Ja ehk kui leian sealt mõne super maitsva
    retsepti, saan seda ka oma perele teha ning ka
    neile seda tõestada! 😛

  • Avatar
    Vasta Madli 24. juuni 2016 at 17:24

    Hea lugemine! Tore on kuulda, kui paljud on hakanud sügavuti mõtlema selle üle, mida nad suust sisse ajavad. Minul endal käis
    see “plõks” ära varakevadel. Alguses seadsin eesmärgiks samuti lihtsalt liha vähem tarbida, aga üsna pea avastasin, et pole
    kuid liha söönud, sellele oluliselt tähelepanu pööramata- toidu valmistamisel ja väljas söömisel tundus see täiesti loogiline, et
    söön midagi taimset või äärmisel juhul kala/krevettidega. Praeguseks olen 5 kuud lihavaba elu elanud. Kohvi peale läheb
    enamus ajast sojapiim, kuigi aeg-ajatl tarbin ka piimatooteid ( hapukoor, kohupiim, juust). Muna tarbin harva ja seda ka
    pannkookide, küpsetiste valmistamisel.
    Lühikese aja jooksul olen saanud küllaga negatiivset suhtumist taimetoitluse vastu. Esiteks minu elukaaslane on täielik
    karnivoor ega ole väga avatud teistsugusele elustiilile. Oleme pidanud pikki vaidlusi piimaklaasi taga, mõeldes “kes on see
    inimene??” Kuigi mõlemad aktsepteerime asjaolu, et meil on erinevad väärtused ja tarbimisharjumused, tuleb aeg ajalt ikka
    ette olukordi, kus tunnen ennast halavasti, sest mulle “ei kõlba ju” liha süüa. Käsi südamel, ma pole kunagi ise tõstatanud
    teemat, miks ma liha ei söö. Tavaliselt on see seltskonnad keegi teine, kes hakkab pärima miks ma enam liha ei söö. Ükskõik
    mida ma ka ei ütleks, proovitakse minu seisukoht ümber lükata teiste palju olulisemate probleemidega. Surnud ring.
    Aga ma usun, et inimesi ei saa kahte leeri jagada selle alusel kas nad on taimetoitlased või mitte. Mõlemas koolkonnas on
    teatud sorti inimesi, kes üksteist halvustades enda õigust taga ajavad aga see laieneb ka teistele teemadele. Oluline on oma
    arvamuse peale surumine, arvestamata sellega, et keegi teine mõtleb ja tunneb hoopis teisiti. Ning see ei ole seotud
    taimetoitluse, vaid isiksuseomadustega.
    Aga edu Sulle sellel teekonnal.

    NB! Soovin osaleda raamatuloosis 🙂

  • Avatar
    Vasta Reilika 24. juuni 2016 at 17:20

    Seda raamatut sooviks küll väga 🙂

  • Avatar
    Vasta Anne 24. juuni 2016 at 17:18

    Sooviksin ka raamatut!
    Olen juba mõnda aega proovinud vähem liha
    süüa ja see pole üldse nii keeruline kui ma
    eeldasin. Päris lihavaba ma veel pole ja külas
    olles pirtsutama ei hakka, aga ise katsetan küll
    oakotlettide ja vokkide jm taolisega, põnev ja
    hea on! ? Lisaks veel see, et minule ei sobi
    veregrupidieedi järgi liha kohe üldse mitte ja
    tõesti tunnen, et mul on seda raskem seedida.
    Lihtsalt harjumusest oleks ka rumal seda
    edasi süüa. Ma pole õnneks suu peale
    kukkunud ning kui keegi tuleks minu valikuid
    kommenteerima, siis ma usun, et ma “vaidlen”
    nad lõpuks ise ka midagi uut katsetama ?

  • Avatar
    Vasta M. 24. juuni 2016 at 17:13

    Sa panid minu viimaste nädalate mõtted 100% kirja. Ise poleks vist paremini suutnud kirjutada.
    Mind piinavad need samad mõtted 24/7. Olen hakanud ka vaikselt piirama liha tarbimist. Ega ma ka VIST sellest täiesti ei
    loobu aga ka juba piiramine on suureks asjaks.
    Muidugi ma pole köögis väga loominguline kokk ka kahjuks. Ma ei oskaks never lihtsalt vegan burksi teha. Kahjuks
    inspiratsiooni pole mul kuskilt võtta. Netist ikka vahest vahin neid retsepte aga koju jõudes läheb juba meelest. Olen isegi
    mõelnud,et peaks selle raamatu endale muretsema. Kui siit loosiõnn ei naerata pean ikka ise ostma. Hind on minu jaoks päris
    krõbe aga samas no see südametunnistus annab liiga tihti juba tunda.
    Mees on mul ka nii kindla meelega,et tema lihast ei loobu. Muidugi saan temast ka aru ja ega minagi vist kunagi päris veganiks
    ei hakka… Kui siis taimetoitlaseks. I love my milk and eggs.
    Õde on mul vegan(ma ei tea kui kaua juba) ja tema on oma otsusega vägagi rahul. Ta muidugi on laisk ja sööb ainult
    puuvilju,eriline kokkaja ta ei ole.

    Ps! Mina jaanipäeva üldse ei pidanud ja ei söönud ühtegi notsut ära. Feels good.

  • Avatar
    Vasta Marje 24. juuni 2016 at 17:10

    Mina olen ammu juba mõelnud taimetoitlaseks
    hakata (PS! mitte veganiks), aga ma lihtsalt ei
    suuda mõelda välja toite, mida teha. Suvel on
    eriti raske, sest käin väga tihti
    telkimistel/grillimistel ja seal on põhisöök liha.
    Aga ma üritan jõuda millalgi punkti, kus ma
    enam laipasi ei söö ja saan siis ausalt öelda, et
    mina enda söömisega, ei muuda oma keha
    hauaks/surnuaiaks.
    Raamatuloosis sooviksin väga osaleda, sest nii
    on alati kodust võtta spikker, kui süüa midagi
    teha ei oska.

  • Avatar
    Vasta Karmen 24. juuni 2016 at 17:07

    Olen mõelnud järgmist:
    Mis saab kui keegi enam liha ei sööks? Kuhu need lambad, sead, lehmad ja muud söödavad loomad/linnud pannakse? Kellel on
    motivatsiooni neid kasvatada kui tulu ei teeni ja kaasnevad ainult kulutused? Pannakse kõik magama või lastakse metsa
    kiskjatele toiduks? Issand mis mõtted mul peas on, aga huvitav küll. Kui jäävad vaid turismitaludesse inimestele vaatamiseks,
    siis on ju samuti loomakeste õiguste rikkumine, nad pole vabad.
    *Tunnistan, et pole 100% kursis veganlusega ega ka mitte segatoitumisega. Kes oskab küsimustele vastata, siis suur tänu, saan
    ka mina targemaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 17:12

      Ega ma ka ei oska tegelikult su küsimusele vastata, aga ma arvan, et kui enamik liha ei sööks, siis ei oleks vajadust ka masstootmiseks, mis tegelikult suht ongi see kurjajuur. Vaevalt, et kõik inimesed sama päev lõpetavad liha söömise. Eks see protsess tuleb tasapisi ja seega tasapisi peaks vähenema ka lihatööstus.

      • Avatar
        Vasta Karmen 24. juuni 2016 at 17:21

        Siis jällegi poleks paljudel lihtsatel inimestel tööd ja nende toidulaud muutuks kurvemaks. Mulle hullult meeldivad mõned
        vegantooted, kuid minust ei saa kunagi päris taimetoitlast, sest mõtlen sellele teemale sügavuti. Konksuga teema minu
        jaoks. 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 17:27

          No selle loogika järgi võiks öelda, et ala kui meil ei oleks pullivõistlusi, siis jääksid need inimesed, kes muidu pulli
          surnuks torkavad, ilma tööta. Iga inimene on võimeline tegema rohkem kui ühte tööd siin ilmas, arvan mina.

          • Avatar
            Karmen 24. juuni 2016 at 17:38

            Maainimestel sellist suurt valikut pole. Tuleb teha sellist tööd, mis pere ära toidab ja on lähedal olemas.

          • Avatar
            Kaidi Rebane 25. juuni 2016 at 03:43

            Järelikult on kurja juur siin raha.
            Kellegi tapmine ei ole õigustatud
            sellest, et nüüd vaene inimene nälga
            jääb. Võiks öelda, et palgamõrvar ka
            teenib elatist ja miks me teda vangi
            saadame selle eest… aga kui tema
            järgmine palk tuleks sinu või su
            lãhedase surma läbi?

    • Avatar
      Vasta loora 24. juuni 2016 at 17:39

      Vastasin just hiljuti oma blogis sellele küsimusele 🙂

      Mis saab kui keegi enam liha ei sööks:

      1. Terve inimkond ei lõpeta üheaegselt päeva pealt liha söömist. Nagu näha, siis veganlus on kasvav nähtus ja toidupoodidest võib
      leida iga kuu aina uusi vegan tooteid. Seega on loomulik, et ka kõiki tapamaju ei panda päeva pealt kinni. Kui tapamaja suletakse,
      siis on võimalik nende töötajatel mujale tööle minna. (mida on juhtunud juba varem ja juhtub ka edaspidi erinevates
      tööstusharudes)

      2. Juba praegu on mitmed farmipidajad ja kohvikute omanikud otsustanud ise lõpetada loomade ärakasutamine ning muutnud
      enda tööstuse ‘taimseks’. Näiteks üks kohvik, kus oli võimalik osta ainult loomseid kooke ja maiustusi, siis nüüdseks on nad
      lõpetanud selle tooraine ostmise ning tellivad sisse ainult taimseid produkte. St et taimsete toodete tootmisprotsess kasvab ja
      vajab uusi töökohti. Samuti on loomatööstustest päästetud loomade ‘animal sancuary’sid tehtud. Eesti keeles siis selliseid nö
      talusid, kus inimestel on võimalik tulla loomi vaatama, endale võtma jne. Hiljuti oli üks lugu, kus ühe suure loomafarmi omanik
      hakkas veganiks ning lõpuks otsustas ka loomade kasutamise lõpetada ja muutis oma farmi sancuaryks.

      3. Hetkel läheb rohkem taimsest toorainest meie lihasaaduste toitmiseks kui inimestele söödaks. Kui loomade kasvatus
      lõpetataks, saaks rohkem taimseid saadusi inimestele.

      4. Maailmas ei peagi olema nii palju kanu, lehmi ja sigu nagu kasvatatakse söömiseks. Kui see lõpetataks, oleks neid loomi palju
      vähem, aga see ei tähenda, et nad välja sureks. 🙂 On võimalik, et osad endiselt hoiaks neid loomi koduloomadena (nagu Mallukal
      oli siga :)) või siis leiaks neid metsast (nagu nt metssead, põdrad jne). Seega ei ole alati raha motivatsiooniks looma kasvatada. 🙂
      Mina ei teeni oma kassi pealt mingit tulu, ainult kulu. Küll aga süüakse Hiinas nii kasse kui ka koeri ja see on tavaline nähtus.
      (lihtsalt meile võõras)

      5. Need loomtööstused, mis on ainult kinnistes hoonetes, on võimalik muuta mõneks muuks tarbeks- näiteks töödelda seal
      sojatooteid. Need loomad, kes kasvatatakse maa-aladel, oleks võimalik muuta põllualadeks. Täpselt nagu kui hoonest kolib üks
      firma välja, tehakse ruumi teisele.

      6. Seega ajapikku loomtööstuste sulgemine ei langetaks elatustaset, sest inimesed leiaksid omale uued töökohad. Selline krahh,
      kus kõikide tööstuste inimesed kaotaksid järsku töökohad ja elatustase langeks, juhtuks vaid siis, kui päevapealt igal pool
      maailmas (või ühes riigis) keelustataks loomade tapmine toiduks.

      Sellised ja paljud sarnased eetilised küsimused on vastatud vegan.ee leheküljel, lisan siia lingi: http://vegan.ee/veganlusest/kkk/

      Seal on palju vastuseid korduma kippuvatele küsimustele nagu “Loomad tapavad teisi loomi toiduks, miks inimesed ei või seda
      teha?” või “Inimesed on aegade algusest liha söönud. Miks peaksime nüüd loomsest toidust loobuma?”

      Minu meelest seal on väga head vastused, mis ei ole agressiivsed või põhjendamata.

      Üks hea artikkel, mida soovitan veel vaadata räägib sellest, kuidas me otsime erinevaid argumente, et põhjendada oma valikuid.
      Ma eeldan, et sa pole vegan 🙂 (sorry, kui eksin) ja mõtled selle üle, miks ei oleks hea otsus veganiks hakata. Isegi, kui see ei käi sinu
      kohta, siis paljud inimesed teevad seda! See kehtib ka teiste elu situatsioonide puhul.

      Näiteks:

      Fitness: How are you justifying not exercising consistently? (ma peaks hoopis kirjandit kirjutama)
      Writing: What is your reason for why you can’t write each day? (mul on vaja trenni teha hoopis)
      Business: How is your mindset preventing you from reaching the next level? (ma pean enne kirjutama oma plaani üles)
      Igatahes, kui sind huvitab see teema, siis viidi läbi üks põnev katse järjekorrast ette trügimisel ja mis saab siis, kui valetada mingi
      põhjus, et ette trügida.

      Siin on väike artikkel sellest:
      http://www.huffingtonpost.com/james-clear/why-we-act-irrationally-a_b_9478748.html

      🙂

      • Avatar
        Vasta Karmen 24. juuni 2016 at 19:00

        Ilmselt jäi see postitus mul vahele, kus vastasid. Aitäh!
        Maal on jäänud väga vähe loomi alles just selle rahalise poole tõttu. Mina sooviks, et lapsed näeksid ikka loomi mujalt kui
        pildiraamatust. Lemmikloomi (kass ja koer) Eestis võrdlusse tuua oleks veidi jabur, sest maainimene siiski kasvatab loomi
        (siga, lehm, lammas) oma toidulaua huvides. Eks kindlasti on mul ka oma isiklik vaade, sest olen sirgunud loomade keskel
        ja mõistnud kuidas sealne leib lauale tuleb. Eakamatel inimestel pole erilisi valikuid mujale tööle suundumiseks ja
        lisateenistus pisikese pensioni kõrval kulub hädasti ära. Erandeid on alati. Ei eeldagi, et hops ja kõik on veganid, vaid
        mõtlen pikemalt ette, sest praegune propaganda näitab tõusutrendi. Tervislik-sale-hea-Vegan!
        (Endiselt pole veganite vastu midagi, lihtsalt aruteluks ja maainimeste kaitseks)

    • Avatar
      Vasta peedu 25. juuni 2016 at 15:17

      Apppi kui loll jutt.
      Sellist olukorda ei teki mitte kunagi, kus kõik inimesed maailmas päevapealt lõpetavad liha söömise ja korraga on “üle” miljoneid
      loomasid keda pole kuhugi panna.
      Reaalses elus ikkagi koos taimetoitluse kasvamisega väheneb järk-järgult nõudlus lihatööstuse järele, seega ka järk-järgult
      väheneb lihatööstuses nõudlus loomade tootmiseks (loomi toodetakse läbi sundseemendamise). Seega ühel päeval kus juba hulga
      väiksem protsent inimkonnast tarbib liha, on viidud ka loomatööstus vastavalt sellele inimhulgale tasakaalu.

  • Avatar
    Vasta Liisi 24. juuni 2016 at 17:04

    Ma ei viitsi neid kommentaare lugeda, aga soovitan sul
    uurida ehk saaksid sebida Tallinnasse Vapra Oa saslõkke
    Nad muidu vist tegutsevad tartus aga never know 🙂 ma
    pole ise terve aasta liha söönud, samamoodi läks see
    teekond et alguses üritasin eitada oma seotust tapmisega
    aga lõpuks hakkas ikka väga vastu ja enam ei suudaksi
    süüa. Lõhnad siiski panevad suu vett jooksma aga mõte
    surnud looma maitsmisest panevad öökima. Saa siis aru.
    Ühesõnaga tunnen et ma ei taha iial enam liha süüa,
    Aa ja need vorstid ei kõlba toesti kuskile. Aga vapra osa
    saslõkk oli super. Me sôbrannadega olime ikka väga
    ûllatunud et kuidas saab miski niii liha moodi olla maitselt
    ja tekstuurilt. Imelik oli süüa kohe ?
    Ja uuest poest Lääts saab ka lihalaadseid tooteid mis
    pidavat täitsa headki olema.
    Igatahes väga tore postitus sinu poolt ✌

  • Avatar
    Vasta Mailis 24. juuni 2016 at 17:02

    Tere Mallukas 🙂
    mina ise olen pooleldi taimetoitlane juba 4a
    Ma söön liha kui ta on toidu sisse peidetud, aga kui liha peaks olema taldrikul nähtaval siis ma seda ei puutu. lihtsalt ei suuda.. olen
    väikse lapsena omasilmaga näinud mida loomadega tehakse ja see tekitab minus vastikust.. jube kohutav lihtsalt 🙁 ,
    Oleksin ülirõõmus kui saaksin selle raamatu kuna siis saaksin teha sealt omale midagi ja mehele siis lihaga toite.
    Praegu õnnetuseks pean ise ka lihaga toite tegema (kuna ei oska taimetoite va salateid midagi väga teha) ja neid sööma, aga mitte
    hea meelega 😀

  • Avatar
    Vasta A 24. juuni 2016 at 16:52

    Ma olen juba tükk aega seda postitust
    oodanud, kus sa taimetoitlusest räägid ja appi
    kui tore seda praegu lugeda oli 🙂 Sinu blogi
    loevad tuhanded inimesed ja seega on sul
    “võim” just neid tuhandet inimest mõjutada,
    suunata paremuse poole, millega sa praegu
    just algust tegid. Soovitan sul tutvuda
    vegan.ee leheküljega, seal on hästi palju infot
    veganluse kohta ja hästi planeeritud
    vegantoitumine ON kõigile inimestele sobilik
    ja tervislik, seega natuke planeerides teeksid
    endale ja oma beebile kindlasti palju head
    sellega, kui kasvõi tasapisi lihast, piima- ja
    munatoodetest loobuksid 🙂
    Ise olen olnud vegan umbes pool aastat ja
    minu enesetunne, kaal ja tervis tänavad mind
    väga 🙂 Sooviksin samuti raamatuloosis
    osaleda, teen peamiselt õhtusööke just
    taimetoit.ee lehekülje retseptide järgi, kuid
    paljusid retsepte Sandra sinna üles pole
    pannud, mis just raamatus on. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:54

      Muuseas, piimatoodetest ja juustust on mul tegelt üsna suva. Piima kasutan vaid kohvi peal ja juustust pole ka eriti sooja ega külma 😀

      • Avatar
        Vasta Laura 24. juuni 2016 at 19:42

        Piima kohvi peale oleks väga lihtne
        taimse variandi vastu vahetada ka, kuna
        valik on väga suur: kookospiim,
        mandlipiim, sojapiim, kaerapiim, riisipiim
        jne 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 24. juuni 2016 at 16:49

    Ahjaaa…..raamatu loosis osaleksin ka rõõm6ga ?

  • Avatar
    Vasta Laura 24. juuni 2016 at 16:47

    Minu mõtted liiguvad pikemat aega sama rada aga ma
    ei suuda loobuda kalast…kohe mitte kuidagi ei suuda
    ? Liha juba tarbin vägagi minimaalselt ja kui siis
    ainult kana ?
    Aga väga mõnus postitus oli sain veidi veel mõtteainet
    ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:48

      Tead, mina mõtlen ka, et mul oleks mereandidest palju raskem loobuda, kui mistahes muust lihast…

      • Avatar
        Vasta Laura 24. juuni 2016 at 16:51

        No just ..mul lähevad juba kõige tavalisema silgu
        peale silmad põlema ja neelud hakkavad käima ,
        rääkimata muudest hõrgutistest ?

  • Avatar
    Vasta Celiina 24. juuni 2016 at 16:46

    Olen kogu oma elu söönud liha ning samas ka
    mõelnud suure kaastundega loomadele, kes
    elavad ebanormaalsetes tingimustes ning
    peale selle ka surevad kohutaval viisil.
    Mõtlesin korduvalt, et prooviks äkki vähem
    liha süüa ja katsetada hoopis ilma lihata
    retsepte, kuid see tundus kuidagi keeruline ja
    lihtsam oli ikka poest kanafilee kaasa haarata.
    Umbes pool aastat tagasi läksin tööle
    taimetoidu buffee-restorani ning sellest ajast
    alates olengi enamasti tööpäevadel sealset
    toitu söönud. Minu suureks üllatuseks oli
    taimetoit väga maitsev ning lihast väga
    puudust ei tundnudki. Selle raamatu võitmine
    aitaks mul ka kodus lihata toite valmistada
    ning võib-olla saab ka minust kord vegan. 🙂

  • Avatar
    Vasta Heidy 24. juuni 2016 at 16:45

    Soovin osaleda loosis. Tütar vegan ja ise ka osad
    toidud taimsete vastu vahetanud. Kalast ja kanast
    pole suutnud siiani loobuda, neid vahest söön!

  • Avatar
    Vasta Agnes 24. juuni 2016 at 16:44

    Teeks nii, et igaüks sööb seda, mida tahab ja keegi
    ei näita näpuga ega halvusta!

    See raamat on mu soovilistis ja saada see aitäh
    eest oleks päris tore!

    Ma ei ole taimetoitlane, kuid vahelduse mõttes
    oleks hea mõni õhtu süüa midagi kergemat.

    Ahjaa… mu hea sõbranna on läinud taimetoidu
    rada ja et ta ei peaks vesistama mu
    magustoidupiltide peale, tegin talle vegan-
    pavlova-beseed ning saatsin need postiga talle 😀

  • Avatar
    Vasta SS 24. juuni 2016 at 16:43

    Just sirvisin seda raamatut poes ja
    kuna elukaaslane ka lihale viimasel
    ajal hästi ei vaata, siis on ka mul
    mõtted hakanud liikuma sinna poole,
    et hakata katsetama taimetoitudega.
    Seega raamat läheks õigese kohta!
    Töökaaslane, kellele selle kinkisin,
    on selle üle väga õnnelik –
    vahelduseks oleks endalgi tore
    millegi täiesti uuega katsetada!

  • Avatar
    Vasta lilllll 24. juuni 2016 at 16:40

    Olen juba mõnda aega olnud vegan, enda
    arvates oma vaateid nagu kellelegi peale
    surunud ei ole, aga see pidev taimetoitlaste
    mõnitamine teeb ikka mega kurvaks!! Lisaks
    tõesti ei saa ma aru, miks inimesed selle va
    koeralihafestivali pärast protesteerivad,
    samal ajal armsaid põrsaid ja lehmi järades,
    sellel puudub absoluutselt igasugune loogika!
    Ma nagu reaalselt sooviks seletust, miks
    koeraliha ei kõlba söögiks, aga lehmaliha
    kõlbab? Raamatuloosis osaleda ei soovi, see
    raamat on ilmselgelt endal juba ammu riiulis
    koos autori pühendusega, las saab selle keegi,
    kes vöib-olla oma toidulauda lihavaesemaks
    muudab selle abil 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadi 24. juuni 2016 at 16:39

    Sooviks osaleda raamatuloosis 🙂
    Ise loobusin loomalihast juba tükk aega tagasi, lihtsalt
    ei suutnud seda sisse ajada, halb hakkas. Nüüdseks on
    samamoodi ka kanalihaga. Piimatooted on need, mida
    olen terve elu palju söönud ja neist üsna raske
    loobuda, sest mulle väga maitsevad need. Muidugi
    kohutav mõelda sellele vaatepildile, mis
    dokumentaalfilmides näha on.. Ja miks ma peaksin
    mõne teise looma “lapse” eest toidu ära sööma? Mõni
    loom ei tulnud ju minu eest toitu ära sööma, kui olin
    beebi… õnneks on piimatoodetele juba niii palju ja
    maitsvaid alternatiive, et see teeb kohe tuju heaks 🙂 ja
    üks asi, millest ma pole loobuda veel suutnud, on kala :
    (

  • Avatar
    Vasta Maris 24. juuni 2016 at 16:35

    Ma ise ka üritan päev-päevalt vähendada söödavat
    lihakogust, aga siin maakohas on see nii keeruline. Poes
    on väga vähe värsket kraami ja huvitavaid asju polegi.
    No ja lisaks elan ma veel korteris, niiet puudub ise
    kasvatamise võimalus ?
    Aga kui linna satun, siis ostan alati kotitäite kaupa
    juurikaid ja õnneks või kahjuks need ju säilivad kaua.
    Raamatuloosis osaleks ka hea meelega, ehk saan isegi
    niimoodi kunagi täiesti lihavabaks

  • Avatar
    Vasta Merlyn 24. juuni 2016 at 16:34

    Mul on nii hea meel seda lugeda 🙂
    Olen su blogi jälginud juba kuskil 2
    aastat ja olen suur fänn (kuigi see
    on alles mu teine kommentaar su
    blogis), aga nüüd sa meeldid mulle
    veel rohkem (no homo :D)! Tahtsin
    sulle tegelikult juba siis kirjutada,
    kui tegid postituse 9gagi piltidest,
    mis sul salvestatud olid ja kus olid
    ka mõned veganteemalised või
    loomaõiguste postitused (täpselt ei
    mäleta enam, mis) ja nägin isegi unes
    et kirjutasin sulle pika kommentaari,
    sisuliselt et mul on hea meel, et
    liigud õiges suunas 😀

    Olen ise 2 kuud vegan olnud ja tean
    hästi seda “natukene parema inimese”
    tunnet, millest kirjutasid – käisin
    ise esimesed kaks päeva ringi laia
    naeratusega ja õnnemullis, sest
    tundsin, et teen midagi head ja
    midagi sellist, mis läheb kokku mu
    südametunnistusega 🙂 Niiet way to go
    ja elan su teekonnale lihavabaks
    saamisel südamest kaasa! Kui tunned,
    et sul oleks väikest tõuget vaja
    (millal iganes sa selleks valmis
    oled), siis youtube’is on palju häid
    dokumentaale ja loengustiilis videoid
    veganlusest. Soovitan vaadata videoid
    veganlusest seoses keskkonna, loomade
    õiguste ja ka tervisega, et saada
    põhjalik ülevaade, ning olen kindel,
    et leiad sealt innustust ja ühtlasi
    ka kinnitust sellele, et su sisetunne
    liha tarbimise mittevajalikkuse osas
    on õige 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 24. juuni 2016 at 16:34

    Söön ma arvan mõõdukalt liha. Iseenesest oleks heameelega taimetoitlane aga liha maitseb ja ilmselt nii jääb ka. Samas tulevikus
    plaaniksin isegi mahetaludest loomaliha osta.

  • Avatar
    Vasta Kristina Lehtmets 24. juuni 2016 at 16:29

    Mina sattusin vegan-maailma avastama pârast teise
    tütre sündi, kui tal avastati muna-piimatalumatus,
    mistõttu pidin enda toidulaua totaalselt üle vaatama..
    algus tundus nii kohutavalt raske, et mismõttes, mina,
    kes ma olen terve elu söönud nii palju piimatooteid, ei
    tohi neid enam ùhel pãeval ûldse süûa?
    Jah, lihast ma loobuma ei pidanud, kuid kui avastasin
    enda jaoks ùhe ägeda grupi facebookis – Jah, see on
    vegan!, muutsin ma ise (ja vabatahtlikult!) oma
    toidulauda pãris korralikult.
    Taimne piim vôib maitseda taevalikult, kui seda osata
    kasutada õigesti või teha hoopis ise.
    Pãhklivõid, mis haarasid suure osa minu
    magusalauast, andsid kookidele hoopis uue
    tãhenduse.
    Liha ja muu loomse asendamiseks on välja mõeldud nii
    palju häid ja toimivaid retsepte.
    Ei hakka valetama, et ma ise liha ja loomset ûldse
    enam ei tarbi – tarbin küll.
    Kuid arvan, et on ôige astuda samm korraga.. ehk
    jôuan ka kunagi triumfini, kes teab.
    Igaljuhul olen ma veendunud, et veganism algab
    mõttemaailma muutumisest.. ja nende toidulaud on
    tõeliselt maitsev. Niiet väited, et taimetoitlased
    söövad ainult juurikaid ja muru, on tabu.
    Sanda raamatut sooviksin väga vôita, et leida enda,
    pere ja sõprade jaoks uut ja huvitavat 🙂

    • Avatar
      Vasta L. 24. juuni 2016 at 22:24

      Selle arvamusega, et veganid/toortoitlased/mis iganes
      taimetoitlased veel ainult muru ja juurikaid söövad,
      olen minagi kokku puutunud. Nt kui ma sõbrale
      teatasin, et mu ema on toortoitlane, mis tähendab, et
      meil kodus väga piima-ja lihatooteid pole, arvas ta, et
      ta(mu ema siis) sööb ainult salatit, kus sees on tomat ja
      kurk. Ehtne näide väiksest silmaringist. Kuid nüüd ta
      teab veganlusest isegi rohkem, kui mina, vaatab igast
      veganite videosi ja nii :).

    • Avatar
      Vasta Jk 26. juuni 2016 at 01:17

      Mis grupp see facebookis on?

  • Avatar
    Vasta K 24. juuni 2016 at 16:29

    Appi, sa oled nii äge!! Ma nii ammu mõtlesin,
    et millal sa suure loomaarmastajana selle
    teekonnani jõuad. Max austus ja toetus sulle!
    Edu katsetamisel ja proovimisel, võiksite
    Sandraga koos mõne toiduvideo teha:).
    Nii lahe, et tutvustad oma lugejatele seda
    maailma, ise veel nendega samal positsioonil
    olles. Sul on suur vastutus – oma suure
    lugejaskonnaga saad sa palju muuta:)

    Soovin ka loosis osaleda!

  • Avatar
    Vasta Helen 24. juuni 2016 at 16:28

    Niiiiiii hea oli seda postitust lugeda! Mina ise
    ka varem blokkisin kõik veganluse teemalised
    mõtted ära oma peas, kuna “babybacki ribid
    on niii njämmid ja ma ei suudaks never lihast
    loobuda”. Aga siis mingi hetk ei ostnud ma
    enam koju liha, hakkasin katsetama
    taimetoitudega. Märkasin, et väljas liha süües
    oli nii sitt olla pärast. Ja ühel suvalisel päeval
    käiski mingi plõks ära ja neli kuud pole juba
    “laipu söönud”. Piim, munad, mesi ja juust jäid
    ka kuidagi hästi loomulikult menüüst välja. Nii
    kerge ja hea on olla ja üritan oma sõprade-
    tuttavate jaoks olla särav näide sellest, et
    veganina SAAB kõhu täis ja ilma tervise pärast
    muretsemata.☺️ Peika sööb ikka liha edasi,
    aga lihtsalt mina talle seda ei küpseta. Minu
    “murutoite” sööb isuga ja on rahul, et saab
    minult tervislikke toite.
    Pole kunagi varem end nii hästi ennast
    tundnud nii vaimselt kui füüsiliselt.
    PS! Seedimine on taimetoidu peal olles
    amazing?
    Loodan, et oled avatud meelega ja jätkad seda
    teekonda, kuna sul on suur lugejaskond ja
    oleks niiii lahe, kui suudaksid oma lugejaid
    julgustada ka taimetoiduga
    eksperimenteerima. ?

  • Avatar
    Vasta getu 24. juuni 2016 at 16:23

    Ma loosis osaleda EI sooviks, aga mõtteid avaldaks
    küll:)
    Esiteks häirivad mind veidi need veganid, kes iga
    hinna eest üritavad taimetoitlust peale sundida. Ei ole
    ainult nii, et taimetoitlasi mõnitatakse, ka nemad on
    aegajalt natuke pealetükkivad:) Te olete tublid ja suur
    austus minu poolt, aga erinevatel põhjustel ei
    saa/soovi ma hetkem vegan olla. Palun mõistke, eks
    Teiseks munade ja mahetoodete tewma. Minu
    vanaemal on hulk kanu ja mul ei ole üldse kahju neid
    mune süüa, sest tean et kanad on olnud õnnelikud ja
    õuel ringi siblinud. Samuti on nende kanade liha süües
    kuidagi parem tunne, sest tean et nad on õnnelikud
    olnud ja head elu elanud.
    Kuid näiteks küüliku- või hobuseliha ma süüa ei
    suuda, sest endal on kodus väike jänkupoiss ja
    hobustega olen kogu elu tegelenud.
    Sellised mõtted siis, sai pikk jutt:)

  • Avatar
    Vasta C 24. juuni 2016 at 16:22

    Mul on ka niiiii kurb selle teema pärast. Mina
    usun sellesse et igas elusolendis on hing, ja me
    lihtsalt ei lase nendel loomahingedel elada,
    sest ma tahame nende keha ära süüa…ma
    mõtlen nagu et keha on hinge kodu ja me
    sööme ta kodu ära ning ta ei saa enam elada.
    Ma tean et see on nii veider mõtteviis aga see
    teeb mind niiiiiii kurvaks. Ma tean, et ilmselt
    ühel päeval olen ma lihavaba, lihtsalt elan
    vanematega ja ei saa otsutada mida ma söön.
    Also ega nad eriti tolereerivad ka pole
    veganite suhtes..

  • Avatar
    Vasta liis 24. juuni 2016 at 16:21

    Kikerherned ja läätsed ja muud kaunviljad näiteks
    sibula, ingveri, küüslauguga, sojakastme ja mingi
    magustajaga koos pannile. Super head. Soovin osaleda
    loosis.

  • Avatar
    Vasta Inksu 24. juuni 2016 at 16:20

    minul jällegi tervise pärast lihast loobumine. kuna mul refluksi haigus millega kaasnevad rämedad valud rinnakus. seega ei tohi
    rasvast ja rasket
    seega ikka tahan raamatu loosis osaleda

  • Avatar
    Vasta Mare-Elle 24. juuni 2016 at 16:19

    Hei. Ma lõpetasin liha söömise 2015 aasta alguses.
    Mind tegelikult huvitas taimetoitlus juba 15-
    16aastasena ent ema sellega polnud nõus. Nüüd kus
    elan teises maailm otsas juba teist aastat, siis kuidagi
    lihtsam on otsustada mis ja kuidas teen. Eesmärk
    jõuda veganluseni kuid ütlen ausalt, et juust teeb asja
    keeruliseks. Liha ma isegi ei igatse aga vot juust ei taha
    mu maitsemeeltsest lahkuda ja kuna pole head
    alternatiivi leidnud ka, siis asi veel raskem. Ent
    kindlasti tarbin piimatooteid kõvasti vähem. Panin ka
    tähele, et akne millest üritasin nii hoolsasti lahti saada
    (kreemid, kreemid ja kreemid ) on tagasi tõmbunud. Ja
    muidugi enesetunne ka kindlasti palju parem. Isegi
    abikaasa sööb liha nüüd nii palju vähem (ameerika
    dieet) ja selle üle vaid rõõmustan.
    Peamine põhjus oleks kaastunne loomade vastu ja siis
    ka minu enda tervis.
    Hea meelega osalen ka loosis.

    Päikest,
    Mare

  • Avatar
    Vasta K 24. juuni 2016 at 16:17

    Mul tuli pisar silma seda lugedes, nõustun täielikult
    sinuga. Olen ise otsustanud pealt vaadata sea tapmist,
    puhtalt huvi pärast. Väga valus oli ja rohkem kindlasti
    seda näha ei tahaks, perekond ise on tore ja mingit
    piinamist polnud. Tegelikult see kõik käib väga kiiresti.
    Nõme ongi see, et ma ei pooldaks elusees mitte ühegi
    looma tapmist puhtalt toidusaamis eesmärgil, aga
    tundub nii silmakirjalik süüa seda mis poeletil
    pakutakse. Raske on see eluke!

    • Avatar
      Vasta Lily 26. juuni 2016 at 18:49

      Ma ei saa aru, kes tahab vaadata sea tapmist “puhtalt huvi pärast”? Mis sul viga on?

  • Avatar
    Vasta Tiina 24. juuni 2016 at 16:16

    Seda on nii tore kuulda, et sa taimetoitlusest
    nii arvad! Sul on suur lugejaskond ja vōib-olla
    hakkab rohkem inimesi natukene teistmoodi
    mõtlema. Mina olen taimetoitlane olnud
    kõigest üle poole aasta, aga ei suudaks enam
    kunagi tagasi minna – armastan loomi selleks
    liiga palju. Kusjuures tunnen loomadega nüüd
    palju suuremat sidet…ja nii hea tunne on
    mõelda, et minu pärast ei pea ükski loom
    enam piinlema ega surema. Aga väga kurb on
    kuulata selliseid absurdseid kommentaare
    lihasööjate poolt 🙁 Aga kõige selle taga on
    teadmatus ja mugavus. Sa oled nii tubli!
    Loodan, et jagad ka teine kord taimetoidu
    retsepte. Seda raamatut tahaks ka väga!

    Ps! Kikerherneid kasutan ma näiteks
    erinevate kookospiimakarride sees liha
    asemel!

    Ps2! Proovi Bon Soya taimset suitsuvorsti ja
    sinki…no imemaitsvad – nagu “päris”. Veel on
    päris head tofukroketid ürtidega. Need
    taimsed viinerid mulle ka ei meeldinud.

  • Avatar
    Vasta Merkka 24. juuni 2016 at 16:15

    Jutt väga õige. Olen sinuga nõus. Aga kui natuke
    teistpidi mõelda siis elu ongi selline. Meie sööme
    liha. Samamoodi nt kass püüab hiiri ja sööb ka ta
    ära. Linnud söövad igast ussikesi. Konnad
    putukaid jne jne. Nemad in ju samamoodi elus
    olendid. Mul oli küll kahju vaadata kui kass esmalt
    mängis hiirega ja ss pistis nahka. Vaene hiireke.
    Hiir ju ka saab haiget ja tunneb nagu siga. Aga
    kassi ei saa ju õpetada taimetoitlaseks. Looduses
    on ju veel palju loomi kes üksteist söövad. Meie
    oleme ju ka omamoodi loomad ja sööme liha.
    Seega see on lihtsalt elu ja oaratamatus et keegi
    kannatab. Meie võime lõpetada seasöömise aga
    elus on veel edaspidigi palju loomi kes ära
    süüakse. Mitte küll inimeste poolt aga siiski. Ka
    nenad tunnevad. Ja seda ei saa me kyidagi
    takistada kahjuks. Loodus on kord nii loodud.

    • Avatar
      Vasta T 24. juuni 2016 at 17:06

      Siin tulebki mängu see, et osad loomad on
      kõigesööjad (ka inimesed), osad kiskjad ja
      osad taimetoidulised. Meie ei ole kiskjad,
      kassid aga on. Ja tegelikult on nii, et
      tänapäeval puudub kodukassidel vajadus ise
      küttida ja hiiri püüda. Kuigi jah, nemad
      vajavad loomset toitu. Jah, looduses elavad
      loomad peavad omale ise toitu küttima ja see
      on kurb, et niimoodi nõrgemad kannatavad.
      Aga inimesel seda vajadust enam ei ole…seega
      miks mitte proovida sellist elustiili, mis
      välistab teiste elusolendite piinamise?
      Muidugi me ei saa looduses toiduredelit
      lõhkuma hakata aga me pole mingid metsikud
      loomad 😉

  • Avatar
    Vasta L. 24. juuni 2016 at 16:15

    Olen ise ka mõelnud sellele, et peaks midagi muutma..
    Tahaks jõuda sinnapaika elus, kus elan liha, muna ja
    piimatoodete vabalt.. Liha söön nagunii vähe, väga ei
    maitse mulle, aga juustust ja munadest loobumine
    tundub väga raske, eelistan ka (karus)nahast tooteid
    osta. Eks ma ju tean mis elu loomadel on, videosid ja dok
    filme vaadanud, aga inimese mõistus ikka kole,
    harjumustes kinni ja siiani lihtsalt piirdunud enda
    harimisega sel teemal. Soovitan Youtubest vaadata
    kasutaja Freelee the Banana girli videosid. Ta on väga
    radikaalne vegan, aga vaadates selliseid videosid
    tibudest : https://youtu.be/BQ5qAfyUuWE .. Saan ma
    täitsa hästi aru, miks ainult lihatarbimine probleem
    pole. Dok film Cowspiracy on ka väga hea.

  • Avatar
    Vasta Jane 24. juuni 2016 at 16:14

    Soovin osaleda loosis 🙂

  • Avatar
    Vasta J 24. juuni 2016 at 16:14

    Savi see liha ja porgand…
    Mariann, kuradima ilusad pildid! Ilus naine oled! ?

  • Avatar
    Vasta Ekleer 24. juuni 2016 at 16:12

    Mõtted liiguvad hetkel paleo suunas, et lahti saada
    igasugu mõttetust prügist söögilaual nt jahu, suhkur,
    sai jne. Lastega raskem, kes harjunud putru ja piima
    sööma (piima tarbimine tundub minu jaoks vastik,
    müügi eesmärgil “leiutatud” toit – kes viitsib uurida,
    see teab, et inimesele pole piima vaja ja selle saadusi)
    ja lapsi ei sunni kaasa “dieeditama”. Piima asemel on
    kohvile nt taime “piim” (kookos, soja, mandel – kuigi
    neid üsna palju topitakse suhkruid täis). Mees mõtleb
    minuga kaasa ja soovib samuti puhtamat toitu. Hiljem
    miks mitte ka lihast järk-järgult loobuda. Tuleb keha
    kuulata. See raamat tundub meie eesmärkidega
    sobivat, seega ootame teda koju 🙂

  • Avatar
    Vasta Getter 24. juuni 2016 at 16:11

    Minu puhul on taimetoitluseni
    jõudmist mõjutanud toitumishäire, mis
    vahelduva eduga avaldub mul endiselt.
    Samas juba väiksest peale pole meie
    peres joodud piima ega söödud vorste
    ja viinereid, mistõttu olen
    veendunud, et tegelikuses ei vaja mu
    organism lihafilee tükki. Praeguseks
    olen liha olen oma menüüst peaagu
    suutnud välja jätta, kuid suur
    sõltuvus on tekkinud juustust,
    millest ma suuda või ehk ei tahagi
    loobuda, sest eks kõik ole mõtlemises
    “kinni”. Siiski loodan tulevikus
    jõuda veganluseni, sest minu jaoks on
    veganite toidulaud tunduvalt
    mitmekülgsem ning “värvilisem”.
    Soovin osaleda ka raamatu loosis.

  • Avatar
    Vasta Helina 24. juuni 2016 at 16:09

    Olen viimasel ajal hakanud ka mõtlema, et võiks taimetoitlust proovida. Lihtsalt seepärast, et mulle on toore liha käsitlemine
    lihtsalt väga vastu (need lõhnad jm…) Aga vahel liigub mõte ka sinnapoole, et mõtle, mida nende vaeste loomadega tehakse, enne,
    kui neist saab karbonaadi-, ribi- või kintsutükk.
    Raske on seda lihatoitlust lõpetada, nii harjunud juba sellega. Ning nagu sa ütlesid, lihast on lihtne süüa valmistada 😀
    Raamatuloosist olen ka huvitatud 🙂

  • Avatar
    Vasta Riina 24. juuni 2016 at 16:08

    Mul on mõtted sinna suunas liikunud juba üsna
    tükk aega. Olen uhke, et olen saanud tänu
    erinevatele blogidele enda menüüd maitsvate
    taimetoitudega rikastada (ka tänu Sandra
    blogile;)). Päevapealt ei tundu mõistlik liha
    söömisest loobuda, kui seda on terve elu
    tehtud. Kuid nii äge on uusi maitseid proovida
    ja vaikselt rohkem taimetoitu hakata sööma.

    • Avatar
      Vasta Riina 24. juuni 2016 at 16:09

      Soovin väga ka loosis osaleda 😉

  • Avatar
    Vasta grets 24. juuni 2016 at 16:07

    Mina olen teadlikult taimetoitlane olnud juba 2 aastat eetilistel põhjustel ja väiksena ka ei söönud liha, kuna lihtsalt ei maitsenud
    🙂
    Mu arust on tore, kui inimesed vähemalt teadvustavad endale seda, kust ja kuidas liha tuleb. Ja see juba on suur võit kui süüa
    vähem liha kui enne või osta seda tõesti väikefarmidest, kus loodetavasti nad kasvavad natuke paremates tingimustes kui
    suurfarmides.

  • Avatar
    Vasta K 24. juuni 2016 at 16:07

    Olen üritanud nädal aega veganina hakkama
    saada, kuid kuna puudusid vastavad ressursid,
    ei olnud lihte mitmekülgset toitu süüa, mille
    tõttu oli tegu üpris raske ülesandena.
    Ma tean, et veganina hakkama ma ei saaks,
    kuna naudin siiski kohukesi ja juustu liiga palju
    😀
    Samas vegeterian on miski, mille poole olen
    vaikselt juba mōned kuud triivinud – sealiha ei
    söö juba aasta aega ja lihalisi tooteid üldsegi
    võimalikult vähe. Selleaastased jaanid veetsin
    ka lihavabalt ning on idee lihata ka jätkata,
    mistõttu see raamat oleks suureks abiks!

  • Avatar
    Vasta Janely Merilaht 24. juuni 2016 at 16:07

    Sooviksin raamatuloosis osaleda, kuna olen samuti
    suur loomasõber ja seega sooviksin õppida ilma lihata
    elama. Olen praeguseks juba lihakoguseid oma
    menüüs vähendada üritanud. Üks selliste retseptidega
    raamat aitaks mul teekonda jätkata! 🙂

  • Avatar
    Vasta Tsärru 24. juuni 2016 at 16:06

    mina tahaks raamatut!
    olen ise niiii pikalt mõelnud sellele, et tegelikult peaks ju
    liha vähem sööma/ üldse menüüst välja jätna, aga see
    maitseb mulle. kuigi vahete-vahel söön peekonit ja
    mõtlen põrsastele 🙁
    ning samuti söövad ju kõik liha! lähed külla- enamus
    soolases toidus on siiski lihasaadus olemas. usun, et kui
    ma kunagi end kätte võtan ning end mõni nädal rõvedalt
    maitsestatud lihaga nuuman, siis läheb kergemaks 😀
    hakkan meelega vastikut liha tegema!

  • Avatar
    Vasta S 24. juuni 2016 at 16:05

    “Mul on tegelikult porganditest ka kahju, sest neid süüakse elusalt 🙁 olete kuulnud mis häält porgand teeb kui teda
    hammustatakse? Mina olen ja see on nii kurb” – see inimene siis sööb AINULT liha? 😀 kui porgandil on valus siis on teistel
    taimedel ka valus ju..

    Ma ise taimetoitlane ei ole ja hetkel ei ole kavas hakata ka kuigi nõustun täielikult sinu mõtetega. Olen samuti videod edasi
    kerinud jne aga paratamatult jõuab ükskord see info minuni ja paneb mõtlema. Sõõgitegemises olen halb nii või naa, niiet
    kokaraamat oleks ehk abiks küll 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:08

      Selle porgandikommetaari kirjutaja mõnitaski taimetoitlasi….

      • Avatar
        Vasta eleriin 24. juuni 2016 at 16:46

        Aga lastele on ju koguaeg öeldud, et ära tee
        puule haiget, kui nad tahavad oksi kiskuda vms…
        Mitte, et ma pooldaks seda kommentaari, aga
        ikkagi

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:49

          No ma arvan, et kui sa pole väike laps, siis sa saad ju ise ka aru, et puu ei saa “haiget” vaid sa võid taime lihtsalt ära
          rikkuda oma kiskumisega 😀

      • Avatar
        Vasta Raina 24. juuni 2016 at 18:05

        Ma mõtlesin et ma ei torgi enam seda teemat, aga kuna see lause siin jäi kriipima, et porgandikommentaar mõnitab
        taimetoitlasi, siis kirjutan ikka, ma korra vastasin ka jaanipäeva teemasse, aga eemaldasin oma kommentaarid, vastan siia
        siis uuesti, minu algne kommentaar, et õige jaanipäev käib käsikäes liha ja grillvorstiga oli mõeldud läbi huumori, sest see
        nii ju aegade algusest ongi ju olnud. Nii, porgandikommentaar oli natuke ironiseeriv, sest see laibakommentaar oli inetu
        tegelikult, väitsite seal mõned küll, et te ju mainite ainult fakti, aga samalaadne fakt on ju suht sarnane sellega kui paksule
        öelda et ta on rasvamägi, see ongi ju fakt, aga väga inetult kõlab eks? Muide lisan siis ära, ma ei söö vorsti ja ma ei söö
        lihatooteid, praetud liha söön ehk mõned korrad aastas, sest see tekitab mulle raske tunde mitmeks päevaks ja pigem
        jätan söömata, aga kuna see maitseb nii väga siis vahest annan alla, aga ma ei pea end taimetoitlaseks, sest kala ma söön
        peaaegu iga päev, aga loomaliha mitte ja seda ei saa öelda et ma mõnitasin taimetoitlasi, ma ei halvusta ei lihasööjaid ega
        ka taimesööjaid, lihtsalt ei meeldi kui ühed peavad ennast paremateks kui teised! Ps, ma teadsin et sellest uus blogiteema
        tuleb, intuitsioon pole veel rooste läinud.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 18:22

          Ei paneks laibasöömise ja paksu inimese kommentaari ühte patta. Üks on inimese vabatahtlik käitumine, teine tema välimus. See on sama hea, kui sa peksaksid iga päev lapsi ja ma ütleks sulle lapsepeksja. Kas sul oleks õigus solvuda?

  • Avatar
    Vasta Hanna 24. juuni 2016 at 16:05

    Oeh, kui tore on lugeda, et ma pole ainus, kes selliseid mõtteid mõlgutab. Proovisin olla 2 nädalat vegan, polnud tegelt üldse
    raske, aga kuna elan vanemate ühe katuse all, siis nende ilkumised ja lõputud vaidlused ajasid loobuma. Tegelikult nii väga
    tahaksin olla selline, nagu seda on kõik need vegan youtuberid ja blogijad, sest miks peaks olema minu keha haud teistele
    olenditele, kui tegelikult inimkeha ongi loodud toimima taimse toidu peal.
    Tegelikult on mul lisaks teistepoolsele kriitikale ka hirm selle ees, et ei saa vajalikus koguses toitaineid kätte. Noh, tegelikult
    saab planeeritud taimselt toidult kätte kõik, peale D-vitamiini ja B12- vitamiini. Suvel pole ka D-vitamiiniga hullu, kuid muul
    ajal peaks võtma seda toidulisandina ja kuigi see pole väga suur kulutus, on mul ikkagi hirm, et suren ise ära loomi päästes. Aga
    see on tõesti mul ainult peas kinni, peangi töötama selle kallal, et oma vaimse poole korda saaksin. 😀

    Aaaajah, raamatuloosis tahaksin ka osaleda, sest Sandra Vungi, you rock! 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 24. juuni 2016 at 16:04

    Olen ka hakanud liha vältima. Algas sellega, et
    sõbrannaga tahtsime vegan dieeti teha nädal aega,
    mõlemad olime juba varem sellest huvitatud ja nii
    saime nö julgust juurde. Mulle see sobis, hakkasin
    rohkem toidule mõtlema ja enesetunne paranes
    oluliselt. Siiani on 90% ulatuses mu toidulaud vegan,
    piima ostan vaid taimset ja liha ei osta. Aga vahel ikka
    söön vanemate juures nii liha kui piimatooteid, seega
    veganiks end ei pea, aga liigun selles suunas.
    Kusjuures, lugesin neid kommentaare facebookis ja
    tõesti on piinlik, sama loogika nagu Brexiti toetajatel
    😀 pidasin ka lihavabad jaanid ja keegi ei kritiseerinud,
    oldi hoopis huvitatud toidust.
    Proovisin just teha taimseid kotlette ja ebaõnnestusid
    täielikult, sellepärast tahaks osaleda loosis, ehk saan
    targemaks.

  • Avatar
    Vasta Kati 24. juuni 2016 at 16:04

    Soovin osaleda, oleks põnev ja hea proovida lihavabasid toite

  • Avatar
    Vasta Elis 24. juuni 2016 at 16:04

    Sa oled niii üllas & hea!
    Raamatuloosis tahaksin ka osaleda, sest meie juures elab ka mu
    mehe vend, kes on taimetoitlane. Häääästi raske on talle süüa
    teha ja kindlasti oleks see raamat mulle õhtusöögi
    valmistamisel suureks abiks 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 24. juuni 2016 at 16:03

    Ma olen üritanud sealiha tarbimist vältida just
    enda tervise pärast. Ma ei ole hull
    loomaarmastaja aga eks minagi tahan et
    loomad oleksid õnnelikud. Mees kahjuks
    keeldub söömast lihata toitu. Ma ei teagi kas
    asi selles et ma ei oska neid teha või ongi ta
    lihtsalt selline inimene. Retseptiraamat kuluks
    küll ära, ehk siis õnnestuks vähemalt liha
    tarbimist vähendada 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaiti 24. juuni 2016 at 16:03

    Väga hästi lahtiseletatud mõtted, olen täiesti sama meelt sinuga.
    Söön liha, armastan hästi tehtud toite, ei halvusta taimetoitlasi oma valikus, igaühel on õigus teha ja süüa
    seda, mis heaks arvab ja kui taimetoitlane tunneb, et nii on hea ja õige, siis edu tema teel!
    Mina isiklikult olen väga suur loomasõber, kohe nii suur, et kunagi tahaksin elada maal, kus mul on
    lambad, küülikud, kanad jms. Oma loomi aga ma ei sööks iial, valmis produktina liha aga küll. Siin
    jooksebki mõttepiir, parem mitte mõelda, mismoodi see liha lauale saab, inimene on loodud liha sööma ja
    nii kavatsen ka mina praeguses eluetapis käituda. Aga, kui on valikuid ja hea taimetoidu retseptiraamat,
    olen kahe käega poolt proovima midagi uut ja lihavaba :), mis ei tähenda minu puhul praegusel hetkel, et
    ma lihsast loobun, aga taimetoidu perioodi oma elus tahaks läbi kogeda 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:06

      Mina ise mõtlen, et liha süüa on õigus tegelikult sellel, kes suudab selle lihatüki saamiseks ise selle looma ka maha lüüa, mina ei suuda. Seega leian ma, et minul järelikult on natsa nõme seda ka siis nosida, ise samal ajal teisi loomi nunnutades. Aga no edu sulle ikkagi lihavabade asjade katsetamisel ja no mulle ka 😀

    • Avatar
      Vasta Ingrid 24. juuni 2016 at 17:45

      “Mina isiklikult olen väga suur loomasõber, kohe nii suur, et kunagi tahaksin elada maal, kus mul on
      lambad, küülikud, kanad jms. Oma loomi aga ma ei sööks iial, valmis produktina liha aga küll.” Pole ammu lugenud kahes lauses nii
      palju vastuolu. Ma ausalt ei mõista inimesi, kes on niii suured loomasõbrad, aga samalajal söövad liha. See näitab seda, kui
      sinisilmsed paljud on. Kui sina arvad, et sinu maitsemeeled on olulisemad, kui looma elu, siis palun, jätka. Lause, et inimesed on
      loodud liha sööma on vale. Me saame väga vabalt hakkama lihata. Olen taimetoiduline, aga ma ei suru elusees seda kellelegi peale.
      Ausaltöeldes on see esimene kord, kui tulen netti kellegi ütlemist kommenteerima. Kahju on vaadata, milline on inimeste
      suhtumine.
      Ja soovikisin samuti loosis osaleda 🙂

  • Avatar
    Vasta Piia 24. juuni 2016 at 16:02

    Mina olen samuti hakanud vähem liha sööma ja
    suhtun veganitesse ja taimetoitlastesse austusega,
    sest nad on tublid (seni kuni ka nemad mindenda
    vaadetega otseselt ei ründa). Pole veel siiski suutnud
    täielikult loobuda, sest aeg-ajalt isutab, kuid ma olen
    hakanud üha vähem tarbima loomseid saadusi.
    Seedimise pärast ja ka uudishimu tõttu. Varasema
    meatless monday asemel olen ikkagi mitmeid nädalaid
    ilma olnud. Toidulaud on katsetamisest niivõrd palju
    rikkam.

    Samas leian, et tee taimetoitluse ja veganluseni on
    teekond, mistõttu ei tohiks ennast ega teisi liialt
    kritiseerida. Küll minagi sinnani jõuan (ja jõuavad ka
    teised, kes seda soovivad).

    Ja retseptiraamat kuluks küll ära! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 24. juuni 2016 at 16:01

    Ma küsiks hoopis, kellega need pildid tehtud on?
    Imeilusad!

    Mina olen ka kuidagi alateadlikumalt liha kogust
    vähendama. Katsetan erinevaid juuste ja muid
    alternatiive. Suureks lemmikuks on sojakotletid
    seesamiseemnetega!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:03

      Pildid tegi kunagi Penelope Russak 🙂

  • Avatar
    Vasta Maarja-Liis 24. juuni 2016 at 16:00

    Sooviks loosis osaleda. Sööks küll rohkem midagi
    taimset aga vot ei oska. Nii imelik kui liha ei ole 😀

  • Avatar
    Vasta milkymilkycocoacream.wordpress.com 24. juuni 2016 at 16:00

    Ma olen sellele mõelnud, aga mõttest kaugemale ei ole jõudnud. Aga liha ma ei söö enivei tihti ja palju..
    Raamatuloosis tahan osaleda:)

  • Avatar
    Vasta Liina 24. juuni 2016 at 16:00

    Päris taimetoitlaseks pole plaaninud hakata, aga aeg-ajalt teen taimset toitu, eriti kotlette/pihve just Sandra retseptide järgi.
    Raamatu üle oleksin väga rõõmus 😀

  • Avatar
    Vasta hikari 24. juuni 2016 at 15:59

    Pikka aega olen tahtnud veganlusega alustada,
    aga no lihtsalt ei tea mida süüa. See raamat
    oleks küll suureks abiks. Koolis sõõn
    taimetoitu ja kodus üritan ka, aga päris vegan
    veel pole:)

    • Avatar
      Vasta L. 24. juuni 2016 at 22:41

      Millegipärast tundub mulle su nimi tuttav… Sa LM
      foorumis tegev?

  • Avatar
    Vasta Aveli Pärn 24. juuni 2016 at 15:59

    Mina olen ka hakanud vähem liha sööma aga seda lihtsalt seetõttu, et mul ei lähe liha praegu alla ja valin kergemaid variante. Kala
    ma tõepoolest lihaks ei loe, see minu isiklik arvamus.
    Kahjuks ei ole aga see asi nii ühepoolne, et lihasööjad taimesööjaid mõnitavad.. Tihti on ka taimetoidulised oma argumentide
    pealesurumises äärmiselt agressiivsed – seda on näha olnud ka tutvusringkonnas.. Mina arvan, et igaühel ongi siiski oma vaba
    valik, mida ta sööb ja mida mitte ja polegi selle kellegi teise asi. Kuid peale ei tohiks ka suruda (kumbki grupp) oma valikuid. Nii
    palju kui on inimesi, on ka arvamusi…
    Taimetoit on väga põnev ja lihata toite saab teha väga maitsvaid ja toitvaid, sellele ei vaidle üldse vastu:) Raamatuloosis sooviks
    ka osaleda, endal nii palju loovust veel pole, et neid roogi oma kujutlusvõime abil teha:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:02

      Mina muuseas mõtlen ka, et mereelukatest mul nagu pole üldse kahju 😀 Eriti nõme, eks 😀

      • Avatar
        Vasta Aveli Pärn 24. juuni 2016 at 16:25

        Ma ei tea, miks see nii on.. Kala ma söön hetkel meelsasti – olgu need konservid, eile tegin
        lõhet..heeringat söön jne. Liha ma ei väldi mingil maailmapäästmise põhimõtte pärast vaid liha
        raskesti seeditav ja siis raske tunne.:) Aga jah, kalast mul pole nii kahju tõesti..:D

  • Avatar
    Vasta sandra 24. juuni 2016 at 15:58

    olen nüüdseks olnud vegan juba peaaegu aasta ning see on mu elu parim otsus, päris ausalt! hakkasin veganiks eetilistel põhjustel,
    kuid enesetunne on ka palju parem ning lisaks kaotasin ka mitu kilo 🙂 loosis sooviksin ka osaleda!

  • Avatar
    Vasta Pisi 24. juuni 2016 at 15:54

    Osalen loosis.

    Mina nt ostan lihatooteid, kuna näen, et need, kes kasvatavad loomi selleks, et inimkond saaks liha, siis see talunik ei ole väärt
    seda, et jääb võlgadesse. Niigi on põllumajanduses toetused väiksed ja kui meie hakkame veel streikima ka, et ei söö enam liha,
    siis mida teevad need vaesed talunikud? Kui loobume piimatoodetest, siis mis saab nendest lehmadest? Nad tehakse lihaks?
    Sealiha me sööme harva ja ostan seda otse talunikult. Samuti veiselihaga. Aga kanamune, juustu, piima tarbime igapäevaselt.
    Olen ise talus kasvanud, kus kasvatati ise loomi selleks, et saada piimatooteid ja liha. Ütleks nii, et sealiha suutsin süüa aga
    vasikaliha mitte. Vasikatel on lihtsalt silmad sellised, et ei saa süüa. Kuna minu organism hakkab streikkima kohe, kui söön
    lihast teitud toite, siis üritan liha kasutada võimalikult vähe. Oleme rohkem hakanud kala sööma. Ise püütud või soos lõhe. Kõik
    kohalikest järvedest.
    Kuna lapsed ja mees söövad liha aga mina saan ainult kala süüa, siis olen lugenud erinevaid taimetoidu blogisid, et saada
    ideesid söögi tegemiseks. Kahjuks selliseid blogisid on vähe. Ikka hakatakse rääkima, et kuidas sa saad süüa kanu, sigu, veiseid
    jne.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 16:00

      Tjah, saan ka sinu mõttest aru, eriti kui sa ise ka talus kasvanud jne. Aga ikka vahva näha, et sind huvitab liha vähem tarbimine 🙂

  • Avatar
    Vasta Grete 24. juuni 2016 at 15:53

    Tead, aina rohkem olen ise ka sellele mõelnud. Kuna elan sügisest võrdlemisi üksinda, proovin ära vähemalt kuu aega veganina ja
    vaatan, kuidas see tervisele mõjub. Piimatooted olen praegu suuremas osas välja jätnud, ainsaks raskuseks on juust. Sojapiimast
    jäätist olen leidnud, aga sinihallitusjuustu ei ole leidnud vegan-variandina. Kindlasti tahaksin tasakaalustatud vegan-toitu süüa, et
    ei saaks pärast öelda, et ei meeldinud, kuna ise ei osanud piisavalt vajalikke asju toidust kätte saada, seega oleks tore raamat enda
    ühikasse riiulile saada, et saaksin enda katse loodetavasti edukalt läbitud ja ka edaspidi vegan-eluviisi jätkata. Kookospiima ja
    sojahelbed olen enda jaoks juba avastanud, aga vot igasuguste läätsede ja kikerhernestega on küll kõvasti katsetamist veel ees,
    sest ei oska neid maitsvalt teha. Loodetavasti õnn naeratab ja saan proovida. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuni 2016 at 15:58

      Mul sama asi läätsede ja kikerhernestega 😀 Proovin ka paremaks saada selles vallas!

      • Avatar
        Vasta Jk 26. juuni 2016 at 00:46

        Läätse tomati supp on (YYYY) proovige.