AVALDAN ARVAMUST PILDID Uncategorized

pildistamistest ja fotograafidest

15. august 2016

Kuigi mulle endale jubedal kombel meeldib kaamera ees olla, siis tegelikult ma olen seda ennegi maininud, et pilti meeldib ka teha. Popp on öelda, et hea fotograaf teeb ükskõik millega häid pilte, aga no ju siis mina nii hea fotograaf ei ole, sest enne NikonD7200 saamist ei olnud ma vist elusees ühtegi normaalset pilti oma käega teinud. Põhjus, miks mulle nüüd nii väga meeldib pilte teha ongi see, et noh, hea kaamera + kallis sõbranna näitas mulle kolme minutiga, kuidas kasutada sellist fototöötlusprogrammi nagu Lightroom.

Ma olen muidu selline inimene, et arvutis midagi eriti teha ei oska ja isegi tutorialid ajavad mind hüsteeriasse, sest midagi mul kunagi välja ei tule, mis tulema peab. Selle pärast ma seda Lightoomi ka üldse õppida ei tahtnud ja tegin oma hädapärased töötlused alati Picmonkeys. Aga no kui Gerda mulle väevõimuga LR’i tõmbas ja siis mulle näitas, et näe, tee nii ja nii ja…olemas. Minu meelest tema täpsed sõnad olid: “Ja siis suvalt vajuta neid nuppe siin ja siis vaata, mis meeldib”.

See on seal ausalt NII lihtne, et isegi minusugune saab hakkama. Ja teen nagu õpetatud – natukene näpin ühte ja natukene teist (suvalt) kuni ma ise rahul olen. Seega iga kord kui mulle jääb kuskil silma see enne-pärast fototöötluste postitus, siis ma alati vaatan, et okeiii… see on Lightroomis kahe klõpsuga tehtav asi, et kuidas see mulle enne üldse keeruline tunduda sai?! Mitte, et mulle ei meeldiks vaadata neid enne-pärast pilte, aga lihtsalt, kellel vähegi huvi ja käed küljes, siis Lightoom on kõige lihtsam programm maailmas, millega annab jube kergesti sitast saia teha. Ja mitte nii sitast veel paremat saia.

Näitan teile väga kehvasti välja lõigatud screenshotte näiteks eilsestest piltidest. Lighroomil on selline võimalus, et saab vaadata, et milline pilt enne tuunima hakkamist oli, sellest samast tegingi screeni ja lõikasin välja. Selle pärast ka siis eri suuruses raamid jne, sest ma ei viitsind neid mõlemaid salvestada ja siis kokku töödelda, aga no saate poindist aru küll eks.

Kindlasti nüüd mõni PÄRIS ekspert oskaks öelda sada asja, mida ma olen valesti ja kehvasti töödelnud, aga mina ise võhikuna ja peale vaadates mõtlen küll, et noh. Mulle tulemus meeldib ja olen nagu täitsa rahul kogu pildiga. Nii modelli, fotograafitöö kui ka töötlusega. Kuidas teile tundub?

wp4

w3

w2

w1

w

Igatahes kui ma eile näitasin neid pilte naistejuttudes, siis sain nii palju ilusaid sõnu enda tehtud piltide kohta, et võttis kohe südame alt soojaks. Ma ei arva, et nad just üli head pildid oleks, aga no kui sul on hea modell, hea valgus ja hea kaamera, ning sa oskad natukenegi pärast tulemust endale meelepärasemaks teha, siis pole selles mitte midagi keerulist. Mina olen alati ka jube rahul enda piltidega, mis ma Marist teinud olen, aga noh, see ei pruugi ka väga adekvaatne olla, sest ta on ju minu laps ja loomulikult mulle juba nii nunnu ja ilus, et mul oleks raske nende fotodega mitte rahule jääda.

marike

Siin siis väike näide Mari pildist, et alati ei peagi hullult palju muutma, saab niisama ka timmida, et kas meeldib heledam või kontrastsem versioon. Mul käib see lainetena, et vahepeal meeldivad nagu kirkamad toonid, siis jälle sellised mahedamad ja heledamad värvid, aga no see on juba igaühe maitse asi.

No ja kui juba naistejuttudes see fotograafi teema üles tuli, siis läks jutt edasi sellele, et kui popp on praegusel ajal olla fotograaf. Issand püha jumal, kui paljud blogijad ja mitteblogijad on fotograafid ja käivad raha eest inimesi pildistamas, samas kui annet ega soont sellele justkui nagu ei oleks. Muidugi ei ole ka mina mingi ekspert, nagu mainitud, aga ma vaatan paljude fotograafide portfooliot ja mulle vaatavad vastu mittemidagiütlevad ja tuimad pildid, kus pole nagu seda õiget emotsiooni. Sellega vist ongi see värk, et sul võib olla hullult tehnilisi oskusi ja töötlemisoskust, aga no kui sa ei oska seda “hetke tabada”, siis ei ole sellest suurt tolku. Jällegi, mitte et ma siinkohal tahaks väita, et MINA oskan. Mina muidugi enda arvates saan sellega okeilt hakkama, aga mina ei ole ka mingi fotograaf. See ongi vist üks asi, mida iga “fotograaf” endalt küsima peaks, et kas ma ikka olen päriselt fotograaf, või mulle lihtsalt meeldib pilte teha ja nendega nokitseda. Muuseas, viimasest variandist võib kunagi saada VÄGA hea fotograaf!

Mis on minu meelest suurimad vead, mida siis need fotograafid teevad? Ma ei räägi siinkohal kellestki konkreetsest, toon suvalt näiteid erinevate fotode põhjal.

  • Mõista seda, et sinu tehtud pildid on justkui sinu visiitkaart. Ma näen nii palju selliseid pilte, kus pilt on ise mustvalge ja siis mingi näkane pael on seotud ümber rasedakõhu, mis seal mitte midagi juurde ei anna ja VEEL hullemal juhul on see pael värviliseks töödeldud. See on MINU maitse jaoks lihtsalt rä-me ja mina fotograafina sellist pilti ei teeks. Jah, isegi siis kui inimene seda ise tahaks ja paluks. Mitte, et ma nüüd inimese kohe peesse saadaks ja ütleks, et krt, kasi välja siit! Aga m räägiks talle, et see ei oleks kuigi efektiivne foto ja näitaks talle mõnda pildiideed, mis oleks lahe, armas ja omapärane, mis talle ka meeldida võiks. Ja kui ma siis sellist pilti kuskil näen, siis ma automaatselt mõtlen kohe, et appi, mina küll selle fotograafi juurde minna ei tahaks, kui ta nii maitsetuid pilte teeb. See paela värk on muuseas üks suvaline näide, eks see, mis on maitsetu ja mis mitte, on iga fotograafi jaoks erinev, aga konkreetselt näide oligi selline, et fotograaf ütles, et vot talle endale ka ei meeldi ja ise ka teha ei tahtnud, aga klient nõudis. No ma ei tea, mina lihtsalt ei teeks. Aga nagu öeldud, tuleks pakkuda võimalikult palju häid alternatiive, et mõlemad rahule jääks.
  • Rohkem ei ole uhkem. Olen näinud albumeid, kus fotograaf on andnud kliendile kausta, kus on lausa üle 100 foto. Muidugi oleneb siinkohal kindlasti see, et kui kaua pildistati jne, aga kui ma räägin näiteks tunnisest perepildistamisest, siis mina isiklikult oleksin palju enam rahul pigem 35 pildiga, millest mulle VÄGA meeldib ütleme 20. Versus see, et ma saan 100 pilti, millest mulle väga meeldib 20. Esimesel juhul meeldivad mulle juba üle pooled piltidest, teisel juhul mõtleksin, et neeh, nii palju oli sittasid pilte kah. Mulle tundub, et seda viga teevad kõige enam just algajad fotograafid, proffimad kujud naljalt sadu pilte laiali ei jaga, sest saavad isegi aru, et kvantiteet ei võrdu kvaliteet. Muidugi võib pilte raske valida olla (eriti laste piltide seast, sest nad on ju kõik nii nunnukesed!), aga tõeline fotograaf peaks seda siiski teha suutma ja oskama.
  • Ei paku ise ideid välja. Minul on mõne fotograafiga see kogemus, et ma ei oska mitte midagi seal kaamera ees teha ja ta ise ei paku ka ühtegi mõtet, et kuidas ma võiks olla või mida teha. Jah, tavaliselt on mul enne pildistamist paar ideed olemas, näiteks kui me Fotoraadiga raseduspilte tegime, siis oli mul täpselt kolm mõtet, aga ülejäänud kõik pakkusid nemad ise välja ja see on minu meelest väga tänuväärne, sest enamik ei tuleks võibolla selle pealegi, et kuidas punuga lahedalt poseerida ja mida proovida.
  • Ära karda suhelda! Eelmisest punktist lähtuvalt on minu jaoks väga oluline klapp fotograafiga. Minu meelest üks õige fotograaf on selline ladna jutuga inimene, kes suudab lobamokkadega (nagu mina) kiiresti ühele lainele saada ja vaiksemate inimesega selle võrra kergemini kontakti saada. Minu meelest on ainult normaalne, kui fotograaf mulle ütleb, et kuule nii pidi pole hea, ole hoopis nii. Või buduaaripilte tehes ma eile paar korda ütlesin Triinule, et kle ole natsa teisiti, et muidu minu pildile jääb mingi imelik volt. Kae nalja, isegi selline piitsavars suudab endale VOLDI kuskilt välja väänata, siis mõtle, mida veel teised tundma peavad, kes tahavad ka näiteks ilusaid pesus pilte? Just pesupiltidega on see minu meelest jube oluline, et sa JULGEKS öelda, et kuule, nii on halb ja nii on väga hea. Sest noh, pole väga riideid mille taha varjuda või nii. Aga no loomulikult on see suhtlemisoskus ja -julgus alati vajalik.

Rohkem mul nüüd niimoodi siin ühe ropsuga isegi meelde ei tule, kui lugejatel on mingeid häid nippe või näpunäiteid, mida nemad fotograafidele soovitaks või mida nad fotograafidelt eeldaks, siis võite neid loomulikult kommentaaridesse jätta.

Igatahes tellisin mina endale Aliexpressist neli valgustit, sest varsti läheb pimedaks ja kuidas ma muidu toas oma mugulast pilte teha saan. Lisaks tellisin ma sellise väikse kastikese laadse asja, mille sees valgel taustal tootefotosid teha. Blogija elu, mingit sorti pilditegemise oskus ja võimalus peab nagu olemas olema. Ja nii kaua kuni see raske pole, siis ma viitsin mässata küll. Aga hoidku jumal selle eest, et ma ära õpiks, mis on ISO või säriaeg. NEVER!!!!

Aga sellegipoolest on paar sõbrannat naistejuttudest ennast ootele pannud, et kui ma need valgustid kätte saan, siis tulevad külla ja ma teen neile ka mõned seksikad pildid, mida oma meestele näidata. Ehk on see minu tulevik? Mallukas – staartutifotograaf!? Eks elu näitab, aga seda ma lubasin neile küll, et iga kehakaaluga võib tulla, sest voltide peale viskan mingi kaltsu ja küll ma igalt naiselt mingi seksika kumeruse üles leian, mida pildistada 😀

Sellegipoolest, mingiks fotograafiks ma ennast tituleerida ei kavatse. See on ka omaette oskus vist tänapäeval.

Loe ka neid postitusi!

91 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Biku 17. oktoober 2016 at 21:05

    Kasutad Lightroom tarkvara, kas rendid igas kuus või ostsid ära?
    Kumba soovitaksite kas mõtet rentida või tarkvara ära osta? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. oktoober 2016 at 21:18

      Mina maksan iga kuu 11 euri

      • Avatar
        Vasta Biku 17. oktoober 2016 at 22:57

        Miks just igakuune maks kui kohe ära ostmist?
        Kas komplekti pärast ehk lightroom ja photoshop?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. oktoober 2016 at 23:15

          Ma isegi ei tea 😀

          • Avatar
            Biku 17. oktoober 2016 at 23:20

            Seega on raske otsustada kas igakuine maks v ei, muide aitäh vastamise eest! 🙂

          • Mallukas
            Mallukas 18. oktoober 2016 at 10:58

            Mulle tundus, et see 11 euri kuus on kuidagi sujuvam maksta kui korraga hiigelsumma 😀

  • Avatar
    Vasta Fotograaf 19. august 2016 at 12:42

    Tere!
    Loen huviga su blogi aga kommenteerinud ei ole veel. See teema aga on selline, et pean lihtsalt midagi ütlema. Olen nimelt ise professionaalne fotograaf, st olen seda 6 aastat ülikoolis õppinud (BA + MA tase) ja aktiivselt sellega 10 aastat tegelenud. See on väga õige tähelepanek, et fotograafiks nimetab end hetkel iga teine vähegi arvestatavat peegelkaamerat omav inimene. Nö “päris” fotograafi eristabki see, et ta teab täpselt mida teeb. St, ta kaamera ei ole ilmaski automaadi peale sätitud, ka mitte poolautomaadi peale – fotograaf näeb kui palju on valgust ning mismoodi vastavalt sellele oma ava, säri ja ISO peaks sättima arvestades ka seda kui suurt osa pildist ta soovib teravana ja kui suurt osa udusena jne jne. Lühidalt öeldes “päris” fotograaf kontrollib pilti. Sellest tuleneb ka see, et klient ei saa kunagi tohutut hulka pilte korraga – ta lihtsalt ei tee juba eos nii palju pilte kui amatöör, kes pidevalt kogu sessiooni vältel katsetab. Viimasest tuleneb ka see, et ei jää aega põhjalikuks ja ladusaks suhtluseks kliendiga ja valguse kontrollimiseks ning enda kasuks sättimiseks.
    Ka sellised pildid, nagu see Mari pilt, kus pool jalga on pildi pealt väljas ei satuks ilmaski õige fotograafi poolt üle antavate piltide hulka.
    Mis puutub töötlusesse, siis loomulikult on see paljuski maitse asi, kuid õppinud fotograafidel on paar põhireeglit, millest üldiselt üle ei astuta, sest seda peetakse hea maitse piiri ületamiseks. Näiteks üks põhilisi vigu – pildil ei tohiks olla alasid, mis on alasäris või ülesäris. See tähendab lihtsas keeles, et ei tohiks olla musti ega valgeid alasid, mis ei sisalda mittemingisugust pildiinfot – pikslid on nö surnud. Sellised alad tunduvad olevat siinsetest näidetest esimese pesus naisterahvaga pildi mustvalgel versioonil pesu peal. Samuti pruudiga pildil on puu täiesti must jne. Eelnev ei tähenda, et tumedaid alasid ei võiks olla, kuid professionaalse pildi eristab ära selle järgi kas see ala on lihtsalt väga tume või täiesti nö surnud. Enamasti tuleb see viga kontrasti ülekeeramisest, mis tähendab lihtsalt öeldes seda, et heledaid alasid võimendatakse heledamaks ja tumedaid tumedamaks, muutes pildi visuaalselt kontrastsemaks.
    Neid kirjutamata reegleid on muidugi veel palju. Pilte ei töödelda kunagi nii, et lõpptulemusel oleks töötlus liiga silmatorkav.
    Hea näide nendest piltidest on näiteks istuva pruudiga pilt (töötluses küll taas pisut liiga kontrastseks läinud, kuid ei midagi hullu) ning vikerkaarega pilt töödelduna. Mari pilt on lisaks ära lõigatud jalale ka tonaalsuselt veidi liiga sinakas.
    Õhupallidega pruudi pildil on töötlemata versioonis nahk liialt magenta (lillakas) ning kleidi sits-satsiline osa liialt hele. Sama ka mustvalgel pildil. Selle ala selektiivse tumendamise abil muutuks kleit märksa efektsemaks.
    Need on lihtsalt mõned kommentaarid ja tähelepanekud. Muidugi võib neid asju teha täpselt nii nagu igaüks tahab, kuid professionaalil ja amatööril on siiski üsna lihtsalt võimalik tulemuse põhjal vahet teha.
    Blogija ei peagi olema võrdväärne professionaalse fotograafiga. Malluka pildid on tublid ja sobivad siia blogisse väga hästi.

  • Avatar
    Vasta Mir. 17. august 2016 at 18:14

    Vanasti hakkasid kõik tibid ja tibuemmed massiliselt küünetehnikuteks ja tegid praaki, nüüd on sama fenomen fotograafiaga 😀

  • Avatar
    Vasta Maria 17. august 2016 at 12:17

    Kas Sa ei tahaks panna mõnda RAW faili ülesse, et saaks võrdluseks ja hiljem kommenteerimiseks lasta blogilugejatel neid tuunida/töödelda.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. august 2016 at 12:22

      hea mõte 🙂

  • Avatar
    Vasta Meeli 16. august 2016 at 22:44

    Tore ju oleks, kui kõik oleks nii lhtne. 5 fotograafi. Sina mustamäel, mina lasnamäel…Teised olge kusagil mujal või hakake kokkadeks. Minule küll teised korda ei lähe. Mina teen oma asja ja kui see kellegile korda läheb, siis ju kõik hästi. 25 aastat pole küll tundnud, et tööd ei oleks. Vahel ikka proovitakse ka teisi fotograafe. Ja hea ongi. Ega ühe inimesga aastast aastasse. Kõigil on vaheldust vaja. Niinimetatud kuulsatel fotograafidel on taga meeskond. Töötlejad, assistendid, meikarid, juuksurid ,stilistid.. Ja see kõik on vaja kliendil ka kinni maksta! Ja no kui siis ka ei suudaks ilusat pilti teha….. 🙂 Aga kas see ilus pilt on siis fotograafi töö või töötleja oma?
    Selle välguga õues pildistamise kohta vaidleks ka. No kell 12 suvel. Ja kui pole assistenit võtta. Või ei mahu eelarvesse. Siis pildistad mustad silmaaugud ja hallid pulmapildid ja jube ilus või? No mina ikka valin parima saada oleva. Siis on lootus Photoshopis asi hiljem heaks keerata. Aga kui sul pole joonist seeski. Must ja valge. Kas sul on aega suures melus mõelda, kas päike on ees, taga või külje peal. Varjus või vastu päikest… Välk aga päästab nii mõnegi ilusa ja vajaliku pildi! Õieti tegemine või et klient oleks rahul? Sa ei tee nii kui klient tahab! Sellised perfektsionistid üldiselt pulma ja peret ei pildistagi.

  • Avatar
    Vasta Rutimental 16. august 2016 at 21:24

    Kuule, see tutifotograat on jummalast hea mõte! Blogi lugedes tuli praegu endal küll mõte, et võiks enda mehele kunagi üllatuse teha aktifotode näol. Ma olen küll kunagi ammu vastu tahtmist teinud, aga see oli noorena, kui mingi perv mees tahtis mu juustest pilti saada aga kiskus keset talve külmas lasnamäe korteris mind hoopis alasti 🙁
    Tahaks enesekindlust ka juurde, enne kui minna kuskile profi juurde.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. august 2016 at 21:34

      no tule siis 😀

  • Avatar
    Vasta Katz 16. august 2016 at 14:35

    Sooviks ka staartutifotograafi juurde aega saada!

  • Avatar
    Vasta Andra 16. august 2016 at 09:20

    Mina ka hobifotograafina olen tähele pannud, et see fotoäri värk on üsna ära lõrtsitud. Ise meeldib teha pigem enda rõõmuks ja olen veel arengufaasis. Inimesi on jah paraku keerulisem pildistada kui ise niisama kohti avastamas käia ja neid üles pildistada. Ise pigem katsetangi sõprade-tuttavate peal. Samas neile on meeldinud, kuigi ise nii väga rahul pole ja tahaks veel “kõrgemale-kaugemale” areneda.
    Mind häirib ka see, et töötlusega pannakse tihti mööda. Ega samas ise ka selles väga osav pole, aga teen parem vähem kui rohkem. Tihti olen aga näinud pilte mis on liigse kontrastsuse, vildaka perspektiiviga. Viimasel ajal häirib ka kui on nägu varju jäetud või pole seda hiljem veidi heledamaks tuunitud. Must-valgega on see jama, et pannakse see layer peale, aga tegelikult ei teata, et sellel peaks ka varje-toone sättima. Eks neid vigu ja ebakõlasid ikka on ja see ongi üks õppimiskoht. Tore, kui inimene on omale hobi leidnud ja millegi loovaga tegeleb. Samas tasub ka enesekriitikat olla.

  • Avatar
    Vasta Virge 16. august 2016 at 08:41

    Mulle ei meeldi tavaliselt üldse teiste pilte hinnata ega kommenteerida, sest inimeste maitsed on nii erinevad. Mis meeldib ühele, see ei pruugi meeldida teisele. Ja ma olen nii kriitilise silmaga, et ma ainult vigu leiangi 😀 Seega ma olen tavaliselt lihtsalt vait 😀

    Teise pildi puhul oleks mulle rohkem teravust meeldinud. Maril on pool jalga olemata jäänud 😀 Aga muidu ideede poolest väga head 🙂 Kõige rohkem meeldib kolmas.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. august 2016 at 08:59

      Mariga on see, et ta ju ei poseeri, vaid jookseb hullult ringi ja et üldse teda sinna pildile saada, on tükk tegu 😀 Ma ise ka igatsen poolt jalga ja teravust 🙁

    • Avatar
      Vasta S 16. august 2016 at 10:28

      Mida siin ikka omaette kritiseerida, tuleb ise lihtsalt paremini teha…fotograafia on kunst ja mis ühele meeldib, ei meeldi jällegi teisele

  • Avatar
    Vasta Kelly 16. august 2016 at 08:13

    Paluks mind ka järjekorda panna! 😀 Ma ei ole üldse fotogeeniline ja seetõttu pole julenud isegi fotograafi juurde minna 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. august 2016 at 08:14

      Jajah, ma olen su pilte näinud, lollakas 😀

      • Avatar
        Vasta Kelly 16. august 2016 at 08:15

        Kuule see on mingi 1 miljonist, mis jääb ENAMVÄHEM 😀

  • Avatar
    Vasta önnetu 16. august 2016 at 05:47

    Minge kóik Marko Mäestjärve juurde ?? 120.- tund ja kui palud, et kas saaks sääsepunni jalgadelt ära töödelda, siis vastab et siis ta jääkski ju töötlema ?? ca 65 pilti ja neist 2tk kõlbasid instagrami panna ?

    • Avatar
      Vasta mai 16. august 2016 at 10:38

      Olen ka kuulnud, et ta suhtumine pole just parim aga iseenesest pildid on tal head. Kas kättesaadud fotod erinesid tõesti niivõrd tavapärasest või miks rahule ei jäänud?

    • Avatar
      Vasta marko 16. august 2016 at 19:22

      Kui peeglisse vaadates oma näoga rahul ei ole, siis pole ka fotograafil midagi teha.

      • Avatar
        Vasta carmen 13. november 2016 at 08:05

        Kes rääkis, et näoga rahul ei olnud? Pörand see valge paber kus seisad oli must jalajalgi tais ja tootlemata

    • Avatar
      Vasta Kati 17. august 2016 at 16:26

      Oleme ka antud fotograafi suhtumist saanud tunda, ei olnud just kõige sümpaatsem. Ei soovitaks.

    • Avatar
      Vasta Greete 18. august 2016 at 09:15

      eeeee….mis mõttes 😀
      ma saaks veel aru kui inimese enda laiskuse tõttu keeldutakse (nt. inimene ei viitsi puudrit kasutada või juukseid korda teha ja eeldab et kõike saab photoshopis teha) aga no come on, paari sääsepunni äravõtmine kõigilt piltidelt on kõigest umbes pool tundi lisatööd, kui seda üldse kõikidel piltidel nähagi on. Seda siis eeldusel et neid sääsepunne ei ole just kümneid, siis läheb kauem aega.

  • Avatar
    Vasta Kaidi 15. august 2016 at 21:49

    No kui tõest ikkka nendele voltidele
    mingi kaltsu peale viskad,
    siis tuleks isegi ? ! (Ülihea)

  • Avatar
    Vasta A. 15. august 2016 at 21:47

    Mulle miskipärast ei meeldi üldse enam mustvalged fotod. Õigemini kaasaegsed mustvalged fotod, sest minu jaoks on sellega üritatud jätta muljet kui vanaaegsest fotost, kuid pildi olemus ja sisu näeb igati kaasaegne välja ja ongi kogu asi mokas. Ikka riietus, detailid taust jms peaks ka siis vastav olema, siis ehk saab asja. Ja eks töötluse osavus ka määrab üht-teist.
    Mäletan, et vanasti kui perepilte vaatasime, ei meeldinud mulle üldse need üksikud värvilised fotod, sest… need tundusid nagu võltsid kuidagi.. 😀 Nüüd eelistan iga kell värvipilti, vb heledamaks, mahedamaks jne töödeldud, aga peaasi, et mingi toon on olemas. Eriti härib, kui lastepildid on mustvalgeks tehtud. Nagu surnud oleks, ausalt noh :/ Head lastepildid on helged, värvilised, heledad, kontrastsed…… 🙂 Aga sellega ongi, et igale oma. Aga kui fotograafi valin, siis sellised asjad portfoolios häirivad ja tema teenust ei kipu valima, olgugi, et kõik on läbirääkimiste asi. No lihtsalt ei ahvatle.

  • Avatar
    Vasta Kats 15. august 2016 at 21:47

    Jään ootama, millal sul valgustid kohale tulevad. Loodetavasti on sul soov ka laiemale ringile pilte tegema hakata, oleksin kohe tulemas ?. Minul olekski vaja just sellist jutukat fotograafi, kes ütleks, kuidas pean olema või mida tegema. Ise on ikka nii raske mõelda, et mis ma nüüd seal kaamera ees tegema pean ?. Samas meeldib mulle, kui ma fotograafi juures end mugavalt tunnen ja ei pea mõtlema sellele, et issand, raudselt olen iga pildi peal nii rõve ?.
    Saa siis kiiresti oma valgustid kätte ja hakka ennast reklaamima, ennem sünnitust tahaks veel mõned head pildid saada ?.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 23:30

      Kui õues niisama pilte tahad, siis tule kasvõi kohe! Valgusteid on vaja mulle tuppa, et saaks voodis pilte teha, siin muidu nii pime 😀

      • Avatar
        Vasta Kats 16. august 2016 at 06:08

        Kusjuures tuleksin hea meelega ?. Sa võiksid mulle saata ka mingi hinnakirja, vabad ajad jne ?.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. august 2016 at 07:57

          Vabad ajad suht kogu aeg ja hnd null euri, oled oodatud 😀

          • Avatar
            Kats 16. august 2016 at 10:18

            Ootame ilusamaid ilmasid ja kui pakkumine jõus, siis võime ju minna ?.

    • Avatar
      Vasta Katrin 16. august 2016 at 07:36

      ma oleksin ka tulemas, aga see oleks sulle, Mallu, paras katsumus! ma nii kohutavalt ebafotogeeniline inimene 😀

  • Avatar
    Vasta Janeli 15. august 2016 at 21:46

    Kas Sa oskad mõnda head fotograafi soovitada, kes teeb buduaaripilte või teed ka ise neid? 🙂

  • Avatar
    Vasta S 15. august 2016 at 21:33

    Ma mõtlen, et enamikul headel fotograafidel on juba oma väljakujunenud stiil (ka töötluse osas) ja need kes siin ühe või teise asja kohta virisevad, siis teie töö on ju see õige fotograaf vaid leida.
    Lisaks on huvitav see, et mõni ootab lihtsast ja reeglina üsna odavast perepildistamisest kes teab mida. Tavaliselt selle tunni jooksul ei jõuagi palju, sest üks hetk jonnib laps ja järgmisel ütleb meespool, et aitab tänaseks… Tahaks meelde tuletada, et fotosessioon on fotograafi ja kliendi koostöö ja kui klient ei kavatsegi kaasa aidata, siis pole ka tulemus parim. Inimene võiks mõelda enne pildistama minekut täpselt läbi mida ta soovib ja ise ka selle nimel pisut vaeva näha ja ehk veidigi ettevalmistusi teha. Kui mul fotograafina on oma stiil aga klient kujutab oma peas hoopis midagi muud ette ja sellest ei räägi ka, siis ei ole ju õigust väita, et “fotograaf polegi nii töödelnud nagu eeldasin et võiks olla sellise hinna kohta”

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 21:36

      Mina ootaks perepildistamisest vähemalt paari pilti, mida ära raamida 😀

      • Avatar
        Vasta KI 16. august 2016 at 10:34

        Häid pilte saab nagunii, kui õige fotograafi leiad, aga veider oodata, et üks inimene peab lisaks pildistamisele, juhendamisele ja sajale muule asjale ka iga viie minuti tagant sinu ja terve ülejäänud pere juuksetutte siluma (teine asi on muidugi kui juuksed päris sassis vms)… selleks kõigeks oleks veel ühte inimest sessioonile vaja ja siis on ka hinnad juba teised!

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. august 2016 at 10:41

          Ei absoluutselt ei oota, et keegi su tutti siluks (:D) aga siis töödelgu ära pärast, jumala eest 😀

  • Avatar
    Vasta Häly 15. august 2016 at 21:32

    Mul on praeguse seisuga olnud peegelkaamera vist ligi kolm aastat jaa alles paar kuud tagasi avastasin mis on säriaeg 😀 ma kogu aeg mõtlesin et see seal peal mingi tühine ketas, sest kunagi kruttisin seda edasi ja tagasi ja midagi ei juhtunud. Aga no blond nagu ma olen, siis mul olid ju automaatsätted. Nüüd kui hakkasin rohkem manual programmiga pildistama, siis sain aru, et see seal reaalselt toimibki 😀

  • Avatar
    Vasta Laurts 15. august 2016 at 20:27

    Lihtsalt mainin, et mind häirib uue blogikujunduse juures see, et tekst on nii-nii väike ja tihe. Palju ei suuda seda lugeda ja mul jäi selle postituse lugemine ka pooleli.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 20:48

      Lihtsalt mainin, et sa oled sajas inimene, kes seda mainib ja ma olen 100x vastanud, et edastasin selle kaebuse arendajatele 😀

      • Avatar
        Vasta Laurts 15. august 2016 at 21:20

        Uups, pole kõiki kommentaare lugenud! Minu paha 😀

    • Avatar
      Vasta A. 15. august 2016 at 21:24

      Mida te kõik räägite, et tekst on väike ja kribu? Minul oleks nagu zoom sees -_- (ja ei, asi ei ole mu browseri settingutes vms).

    • Avatar
      Vasta Katrin 16. august 2016 at 07:34

      selle asemel, et lugemine pooleli jätta, vajuta aga ctrl+ – aitab teksti suurendada 🙂 (ehk siis ctrl+ või ctrl ja hiire skrolliga üles ning ctrl-/ctrl scrolliga alla väiksemaks)

  • Avatar
    Vasta Helina 15. august 2016 at 20:20

    Mina olen fotograafiaga tegelenud ja lausa nii, et kui kord käisin Soomes ühes laagris, siis kogu grupi peale meie loodusfotograafide hulgast valis ta just minu välja.. ja tegu on ikkagi tunnustatud Soome loodusfotograafiga.

    Kaamera sain endale soetatud eelmisel aastal, kuigi nüüd see just enam väga kasutust pole leidnud. Varem, kui tuhin oli suuremalt peal, polnud aga rahalisi võimalusi kaamera omamiseks, küll aga sain pildistatud kõikvõimalike sõbrannade peeglikatega ja meie pere digika kasutasin ka suht ribadeks.

    Tegime ka toona sõbrannaga erinevaid fotoshoote koos meigi ja riietusega, väga kihvtid ajad olid!

    Aga vaadates nüüd oma ülipaljude tuttavate “fotograafia” lehti, siis nad võiks esmalt endale selgeks teha, kas see, millega nad tegelevad, on just fotograafia ehk minu jaoks ikkagi tipptasemel asjaajamine või pelgalt pildistamine ja siis mingil põhjusel selle eest suurte summade küsimine. Ei arva, et nii paljud peaksid end kohe suurteks fotograafideks pidama, eriti, kui imeheaks pildiks peetakse Tumblr alike pildikesi mingiteks detailideks, kus on natuke saturationit maha keeratud ja mingit contrasti juurde keeratud(jep, tegelenud Photoshopiga aastate vältel natuke).

    Ahjaa, mind on eriti häirinud, on see, et inimesed ei oska loodusfotograafias pilte “raamida” või inimeste pildistamisel lõikavad pildid kuskilt liigeste kohalt ära. Nagu palun ei.

    Kokkuvõttes pole päris rahul toimuva olukorraga pildistamismaastikul, sest seda ala õieti tundmata peetakse end kohe suureks fotograafiks ja kui veel suur sõprukond taga, kellest kogu aeg pilte klõpsid, siis ka kiidetakse takka ka mingit tühist detailipilti, olgugi, et suurt ovatsiooni see, ma usun, et tippfotograafides ei tekitaks.

    PS. Minagi ei mõistnud säri ega ava, aga üllatuslikul kombel saingi selle Soomes laagris selgeks soome-inglise keele seguna. Elu õpetab mõni kord kummalisi radu pidi.

    • Avatar
      Vasta Helina 15. august 2016 at 20:21

      Tähendab, see loodusfotograaf valis välja minu, kellega tal oli keeleliselt kõige keerulisem suhelda(sest ta ei osanud väga inglise keelt), ent ikkagi nägi minus seda miskit, võib-olla seda fotosilma, et ta palus just minul üht inimest pildistada.

    • Avatar
      Vasta Virge 16. august 2016 at 08:50

      Olen sinuga täiesti nõus. Ise olen fotograafiaga (loodus) tegelenud juba üle aastakese aga siiani tunnen, et fotograafiks ennast ei kutsuks, sest arenguruumi on lihtsalt nii palju. Pilt peab kandma endas emotsiooni ja mõtet. 🙂

  • Avatar
    Vasta Andra 15. august 2016 at 20:15

    Mulle ei meeldi nt ületöödeldud pildid, kus värve on mitu korda võimsamaks keeratud. Paljaste kõhtudega rasedate pildid ei meeldi, eriti see lips ümber kõhu 😀
    Aga see on hea, kui oled hakanud ka töötlema ja timmima pilte. Varsti võib olla viitsid youtubest videoidki vaadata, neid võimalusi on ikka metsikult. Ma saan õnneks palju nippe emalt ja ei pea ise otsima 😀 Samamoodi õppisin kaamerat kasutama poole ööni läbi skype. Pole kunagi automaatprogrammiga pilti teinud. Aga kuidas sa pildistad, kui ei viitsi never õppida isot? Kas teed ka pildid RAW-is ja hiljem lightroomis JPG-ks?

    • Avatar
      Vasta Andra 15. august 2016 at 20:19

      AAAAA ja välguga pildid ka mulle ei meeldi, ikka naturaalne valgus. Või siis ongi spets välk mis on suunatud mujale. Minul oleks kõigepealt statiivi vaja ja üks peegeldi oleks ka väga hea. Aga toas on ikka pime pildistamiseks 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 20:20

      lightroom teeb need ise ju jpgks.

      • Avatar
        Vasta Andra 15. august 2016 at 20:23

        mhm, paned mis mõõdus tahad hiljem pilti. Mõtlesin, kas teed rawis-is, siis ju toorfail suurem ja parem töödelda.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 15. august 2016 at 20:48

          Jaa, teen rawis

  • Avatar
    Vasta Kristiina Kullamaa 15. august 2016 at 19:32

    Ma olen ka aasta pildistanud, sest sebisin endale Pentaxi peegelkaamera. Inimesi ei oska pildistada, aga üritan kätt ikka harjutada et oma profiili laiendada. Antud stooris olen sellega sarnane, et ei paku ideid välja väga, aga samas olen piisavalt ok, et igavaks ei muutu. Väga hea pole aga lillede pildistamises ja muus tilulilus on täitsa timm pilti teha. Pilte leiad http://www.500px.com/krissukullamaa ja töötlen ka Lightroomiga.

  • Avatar
    Vasta Mia 15. august 2016 at 18:58

    Kust te oma välisukse ostsite? Mari pildil paistb nii kena hall olevat:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 19:10

      See on tegelikult suvaline pruun (ehituspoodide kõige odavam mudel, millel klaas on :D)

  • Avatar
    Vasta T. 15. august 2016 at 18:41

    Sattusin hiljuti just ühte intervjuud ühe tõelise profifotograafiga vaatama ning tema jutskui mainis, et kui pildistamisel on modellil a la juuksetutt püsti, siis pole tegelikult mõtet seal laivis siluma hakata, kuna järeltöötlusel on see karvake, plekike või mis iganes kahe klõpsuga eemaldatav, aga kui kohapeal sellele tähelepanu hakata pöörama, raisatakse lihtsalt aega. No oleneb muidugi tutist-plekist ja siis tuleb see hiljem ka tõesti eemaldata mitte alles “unustada” 😀

    Ja no tõesti, hands down, neid isehakanud fotograafe on nagu seeni pärast vihma, mul endal üks sõbranna tahab enda firma teha ja nö elukutseliseks hakata. Ometigi pole tema piltidel minu maitse jaoks ei nägu ega tegu 🙁 Teeb just neid jubedaid must-valgeid pilte, kus üks paelake värviliseks tuunitud, huuuuh, jube!! Alles näitas mulle ühe oma paarikese-sessiooni, mis oli nii…igav, et lausa kahju hakkas. Inimene ja taust sama teravad, ideed lahjad. Jessus

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 19:08

      No kui inimene ära töötleb, siis muidugi pole vahet, aga jutt pigem sellest, et kui EI töötle 😀

  • Avatar
    Vasta LR 15. august 2016 at 18:15

    Äkki võiksid Lightroom’st postituse teha, et kuidas mida kasutada? Usun, et see oleks paljudele abiks 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 19:09

      Oi, seda on nii mitmed blogijad teinud (aga ma ei saand neist midagi aru :D) Kui keegi õpetaks, et kuidas ma saan filmida seda, mida mu ekraanil arvutis toimub, siis why notsu 😀

      • Avatar
        Vasta Leevi 15. august 2016 at 19:19

        Youtube on neid tutoriale täis. 🙂 Kui päris põhjalikult Lightroomi tahad selgeks saada, siis Creative Live on üks väga hea koht selliste asjade jaoks.

        • Avatar
          Vasta LR 15. august 2016 at 19:43

          Suured tänud! 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisi 15. august 2016 at 17:54

    Kiiduväärt teema. Ma ise teen ka hobikorras iseendale pilte ja kuna mul nüüd väike beebi majas siis mõtlesin ka valgustid ja backdropi tellida.
    Mallukas kas sa ei tahaks linki jagada millised sa tellisid, sest sellist neljast diili ma ei pannud tähele. Seal oli muidugi veel päris armsaid beebi kostüümikesi pildistamiseks.
    Mulle meeldib ka kasutada statiivi, kuidagi kindlam. Vigadest võib olla see kuidas inimesed voolavat vett pildistavad.

  • Avatar
    Vasta ... 15. august 2016 at 17:52

    Avalikult ei tasu siin rääkida, et sõbranna tõmbas (veits illegaalne asi nagu). Ja aliexpressi lampide asemel soeta parem endale korralik lisavälk.

    • Avatar
      Vasta Maria 16. august 2016 at 18:43

      LR ongi ju tõmmatav, kuidas muidu.
      Kuu/aastamaksu makstes pead ta ka esmalt ju tõmbama ikkagi.

      Suured fotograafid ütlevad, et softboxiga on kordades pehmem ja ühtlasem valgus kui lisavälguga. Lisaks, ühe lisavälguga ei tee see mingit imet, siis peaks neid rohkem olema ja lisaks peaks olema ka saatjad, mis välgud tööle paneks. Kui välgusüsteemiga asjad paika saad, siis muidugi saab ideaalseid pilte, kuid softboxid hajutavad valgust palju ühtlasemalt. Mulle tunduvad need Ali-asjad igati mõistlikud olema alustuseks.

      Pilditöötlus on minu jaoks äärmiselt oluline. Kuigi ma ei nimetaks LR lihtsaks töötlusprogrammiks, siis muidugi kui teed ainult paari-kolme elementaarset asja, siis juba see muudab pildid palju paremaks, aga…süües peaks kasvama isu ja seal on hiigelpalju väga lahedaid võimalusi. Lisaks…süsteemne piltide leidmine ja nn kaustadesse sortimine ehk oma nn raamatukogu loomine.

  • Avatar
    Vasta Lilli 15. august 2016 at 17:48

    Jube on see, et fotograaf pole loov – samad poosid, vidinad, asukohad ja isegi riided! (Vähemalt ühe fotograafi portfoliost jääb see eriti silma, et kõhupildid on kõik täpselt ühesugused ja KÕIGIL samad kleidid). Ja jube on tõesti see, kui fotograafil pole silma ega suud peas – ei tea, kuidas sa oled pildil eriti ilus voi ei julge/oska juhendada olles julmalt aus. Ja see kui võtad mingeid poose ise, siis mingit tagasisidet ka ei tule, et kas hea ja jätkan nii voi mitte. Vaikselt klõpsib või küsib, et noh, ole kuidagi loomulik voi noh kuidas sa tahad olla jne. Kust Krt ma ju tean, kuidas ma pildile praegu niimoodi jään. Voi on sada pilti tehtud, kus mul mingi kole juuksetutt kuskil sassis ja ta ei maini ega näe seda. Sellised asjad, mida sa mainisidki, ühesõnaga.

  • Avatar
    Vasta Hh 15. august 2016 at 17:45

    Kas sul on LR täisversioon soetatud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 17:47

      Mai tea, mille see sõbranna mulle tõmbas, aga tundub küll 😀

      • Avatar
        Vasta Hh 15. august 2016 at 17:49

        Mul oli nii, et tõmbasin selle ja peale regamist sai 30p kasutada kõiki funktsioone, aga peale seda tuli limiteeritud funktsioonide kasutamine, ehk siis pilte ei saa pooltki nii hästi enam tuunida. Vb ma otsisin vähe, aga ei leidnud, kuidas ja mis tingimustel saab tasulise versiooni. Cracki ka ei leidnud 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 15. august 2016 at 18:07

          piraatlus, mu sõber 😀

          • Avatar
            Hh 15. august 2016 at 18:17

            Ma tahtsin ka piraat olla, aga ei saanud hakkama 🙁

          • Avatar
            Maria 17. august 2016 at 12:01

            Vat piraatlus ei ole ilus asi ja ammugi veel sellest siin valjuhäälselt hõisata.

  • Avatar
    Vasta Leevi 15. august 2016 at 17:36

    Mu meelest on Eestis praegu seis selline 1.) tõelised fotograafid (10a+ kogemust kus fotograafia on ainus või peamine elatusallikas) 2.) end profina välja reklaamivad fotograafid (kes tihti oma kodukatel/blogides nahhaalselt valetavad et neil on 10a kogemust, kuigi tegelikult hoidsid 10a tagasi esimest korda üldse kaamerat käes) 3.) hobifotograafid ja 4.) vanakooli fotograafid, kelle juures keegi suurt enam ei käi ja kes omavahel õlleklaasi taga kiruvad digiajastut.

    Päris võhik ei tee hobifotograafi ja profi fotodel vahet. Loeb see kui hea on marketing. Kui ise end kiidad ja sõbrad soovitavad, leidub ka kliente. Pildistamisoskus ei mängi absoluutselt rolli.
    Ma olen 6a aktiivselt õppinud, praktiseerinud ja varustus teeb ka nii mõnelegi profile silmad ette. Aga Eesti fotograafiamaastik on niiii ära lörtsitud mu meelest, et sinna küll ei trügiks. Vaatan mõne tegutseva fotograafi tööd ja mõtlen – kas tõesti inimesed on nõus maksma sellise jama eest?!
    Õnneks on palju häid fotograafe ka ja nende töid on lust vaadata! 🙂

    • Avatar
      Vasta Mia 15. august 2016 at 19:03

      Kes sulle näiteks meeldivad?

  • Avatar
    Vasta KKK 15. august 2016 at 17:28

    Isiklikult arvan, et see “fotograafikeste” üleküllus on nn. moevärk praegu ja aeg näitab kes neist vastu peab. Pildistamine iseenesest on ju üsna lihtne tänapäeval ja igaüks kes klõpsib pole kindlasti fotograaf!

  • Avatar
    Vasta S 15. august 2016 at 17:20

    issver, misjaoks sul nelja valgustit vaja, stuudio avad või? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 17:22

      Nad tulid komplektis 😀 Ma tahtsin kahte (et mõlemalt poolt valgustada) aga ülemine ja alumine olid ka kaasas ja sama hinnaga kui kaks, nii et võtsin siis selle 🙂

  • Avatar
    Vasta Fotograaf Külli 15. august 2016 at 17:18

    Minu meelest üheks suurimaks veaks on nö valguse vale kasutamine.
    Õues välguga pildi tegemine, kui samas oleks võimalik kasutada peegeldit. Alati jääb naturaalsem ja puhtam tulemus 🙂 Ja nö ka kallim. Seda just algajate puhul. Vähe kogenum fotograaf võib ka õues pildistada välguga nii, et jääb superilus ja mahe, kui just ei taheta jätta tahtlikku välguvalguse efekti.
    Teiseks on järeltöötlus. Algajatele tundub extra-hyper-maxlevel sharpening ja saturation justkui Vogue esikaane pildina. Maitsed on küll erinevad, aga too much on ikka too much 🙂 Photoshoppi võib avastada niisama enda jaoks, aga kliendile vast neid võlts-sharbitud pilte pole just kõige lahedam mõte anda.
    Lisaks ka kliendiga suhtlemise oskus. Kui ainult vaikides pildistada, siis pole modellil just väga mugav. Et kas ta nüüd poseerib ikka ilusasti või jääb pildile nii tont, et fotograaf ei oska kohe midagi kostagi…
    Julgege öelda inimesele, kuidas paremaid poose võtta…või kui ongi kõik hästi, siis kiitke, nii tunneb modell end kindlamalt.
    Fotograaf peaks kindlasti olema enda suhtes ka hästi kriitiline. Pigem 5 ilusat pilti kui 112 kräppi 😉
    Eks vigadest õpitakse ja ei saa pahaks panna. Kohe ei peagi kõike oskama!
    Kui vaadata enda 8-9 aasta taguseid pilte, siis just täpselt neid vigu leiangi 🙂 Isegi väga ei tahaks neid vaadata ausalt öeldes 😀
    Jõudu ja jaksu fotograafikutsikatele 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 17:25

      No see ongi minu meelest suurim oskus – vigadest õppida :))

    • Avatar
      Vasta K 15. august 2016 at 20:36

      Aktiivseks peegeldi kasutamiseks oleks fotograafil vaja assistenti, algajal vaeval seda võimalust oleks…

  • Avatar
    Vasta Greete 15. august 2016 at 17:17

    Aga samas… Kui sa saad 35 pilti ja neist meeldivad ainult paar tükki? Versus et saad 100 ja neist meeldivad väga 30… Fotograafi maitse võib olla väga erinev pildistatava isiku omast 😀

    Ise küll ei taha minna sellise fotograafi juurde kellele maksan hingehinna, siis pildistame tund aega ja saan siis mingi 30-35 pilti ja vaatan et fotograaf polegi nii töödelnud nagu eeldasin et võiks olla sellise hinna kohta. Ja takkapihta ei saa veel suuri faile ka.
    Endale meeldib just saada hunnik faile ja siis enda jaoks välja valida need mis meeldivad ja ei jää üldse tunnet et hunnik sitte faile vaid see et jess, sai palju pilte ja nii palju häid on ka veel hulgas (Y)

    A õnneks on arvamusi samapalju erinevaid, kui on erinevaid fotograafe ja “fotograafe” 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 17:21

      No kahe otsaga asi. Enamasti fotograafid saadavad paari päevaga mõned kohe niiöelda esimese uudishimu leevendamiseks ja ALATI on need olnud pea parimad pildid satsist. Hea fotograaf näitab ju jooksvalt kaamerast ka natukene pilte, et mõista, millised pildid inimesele endale ka mokkamööda on, või ei :)?

  • Avatar
    Vasta G 15. august 2016 at 17:14

    Mind häirib piltide ületöötlemine. Sinu piltide peal seda tähele ei pannud aga mõni algaja fotograaf teeb küll selliseid vigu.
    Teine, mis ei meeldi on see kui pildistamas fotograaf ei julge öelda, et säti juukseid/korrasta huulepulka/meiki vms. Pärast piltidelt vaadata, et tuul juuksed nii ära sasinud, et lausa kole 😀 see küll jama.
    Mulle ei meeldi ka need pildiideed, mis on täielikult kopeeritud. St fotograaf mõtleb täpselt kuidas mõnel ilusal pildil inimesed olid. Kui ikka ilus taust ja inimesed siis võiks pigem midagi uut luua 😀

    Muidugi kui inimesed pildistama lähevad võiks nende vahel mingi keemia/aura ka olla, mida pildilt näha. See aga pole fotograafi võimuses, et kõik inimesed end tema kaamera ees vabalt tunneks 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2016 at 17:18

      Haha, mul sama asi olnud, et muidu pilt isegi meeldib, aga vaatad, et no jeesus, juuksed jumala sassis ju, et krt, öelnud siis midagigi!

      Nende kopeeritud pildiideedega on nii ja naa, sest tegelikult inspiratsiooni peab ju kuskilt ammutama kah ja miks mitte proovida asju, mis on nn kindla peale minekud. Ala raseduspiltidega on väga raske midagi täiesti uut välja mõelda, mida enne tehtud pole ju? 😀