Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari

kaka

18. november 2016

Ma mõistan, et järgnev postitus kuulub kategooriasse “võib kunagi Marile piinlik lugeda olla”, aga armas Mari, kui sa seda kunagi loed, siis tea, et ükskõik, kui piinlik sul ka ei oleks, ei saa see olla rõvedam, kui suure lapse sita rookimine, mida sa meid iga päev tegema paned. Karma olla, emakeeli öeldes, lõbunaine.

Isegi ei mäleta, mida ma viimati Mari potitamisest siin kirjutasin, aga väiksel potil ei hakanudki Mari kunagi käima. Ükskord läks ta mu ema juures suurele potile ja peale seda hakkasime me teda siin ka suurele potile tõstma ja piss-piss korrutama. Muidugi olime me seda ka enne miljon korda proovinud, aga ju siis pidas paika see, et ta lihtsalt ei olnud selleks valmis. Nüüd käib ta kenasti poti peal pissil. Kui häda on, siis hakkab “ämmä-emme-ämme!” kaeblema ja siis tuleb temaga vetsu minna, kus ta ise oma asjad ära ajab. Tahab lihtsalt moraalset tuge kaasa vist 😀

Aga see Marile pähe ei mahu, et kaka käib ka potti. Ta keeldub seda tunnistamast ja nüüd ongi nii, et kui inimesel number kaks häda on, siis läheb toob ta mähkme, korrutab “kaka-kaka”, ajab selle jalga ja siis jookseb kuskile teise tuppa privaatselt häda tegema. Siis tuleb tagasi meie silme alla, endal jalad harkis ja nähtava ebamugavustundega ja halab jälle, et kaka on püksis. No kus krt mujal ta siis olla saaks, kui ta ise seda järjekindlalt mujale keeldub tegemast?

Inimene suudab aru saada, millal tal häda on, ta suudab seda kinni hoida, ta teab, kus WC on, aga MIKS JUMALA EEST tahab see armas lapsuke just mähkmesse kakada? Kui ma talle seda mähet ei anna, siis ta lihtsalt hoiab häda kinni ja korrutab nagu hauatagune hääl: “kaka-kaka-kaka-KAKA-KAKAAAAAAA!!!!”. Ma ise muidugi lõpuks annan alla ja annan talle selle mähkme, ma ei teagi, kaua ta suudaks seda kinni hoida. Aga kui ma ta potile tõstan, siis ta raputab ainult pead ja ütleb kurvalt, et kakada on vaja, mida tal krt seal potil veel teha? Mähet on vaja!

Ükspäev oli nii mark – olime vanaema sünnal, kui Mari jälle oma kakajuttu ajama kukkus ja ma siis mähkmega ühes vetsu kebisin temaga. Siis kõrvaltlauast üks naine kommenteeris kõva häälega, et issand, nii suur laps, ikka mähkmega! Ma nii väga tahtsin ta lauda minna ja küsida, et ole inimene ja õpeta mulle ka, et mismoodi ma saaks selle inimese panna potti kakama, sest ma tõstan käed ja ütlen, et ma ausalt ei oska 🙁

Vähemalt hea seegi, et ta pissil potil käib, see ka väike võit siin elus, arvestdes, et ma arvasin, et ta 50da eluaastani püksi või põrandale pissida kavatseb. Saaks selle number kahe värgi ka korda ja siis võiks juba öömähkmest ka võõrutada ja siis oleks täisinimene nagu valmis! Lihtsalt nii õudne on Mari sitaseid mähkmeid vahetada. Lende on selline väike pamp, temal veel, aga Mari on temaga võrreldes nagu täiskasvanud inimene oma kakajutuga 😀

Kuna ma siia kakast pilti panna ei taha, siis panen hoopis eile tehtud pildi meie jõulunurgakeses! Mina niisama selle väikse kakatrolliga peatset jõulu ootamas.

15137461_1135799779790615_8763770056606343782_o-4361060

Loe ka neid postitusi!

91 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta kersti 8. oktoober 2018 at 14:43

    no sai kovasti naerda ,asi aga naljast kaugel naljaga pooleks .

  • Avatar
    Vasta Kristin 6. detsember 2016 at 10:41

    Kakatrolliga 😀 😀 😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Kaija 23. november 2016 at 14:41

    Mina ka proovisin poisiga igasugu vigureid, et hakkaks potil käima- poriraamatuid ja potilaule, mänguasju, erinevaid potte, lugesin ise igasugu raamatuid ja teooriad ning muudkui jahvatasin lapsele päevad läbi potil käimisest, lasin mähkust junnid potti visata ja vett peale tõmmata jne. Aga ei aidanud miskit. Pakkusin ka kommi, küpsist, kleepse… teda ei huvitanud üldse. Lõpuks jagasin ära, et kõige rohkem teda motiveerib midagi tegema kui saab multikat vaadata.
    Siis ütlesingi, kui istud potile, saad vaadata multikat. Panin mingil ajal, kui arvasin, et häda võiks olla ja ükspäev tegigi kogemata potti. Siis kui see selge jätkasin, et kui häda tehtud alles siis saad multika. Natukese aja pärast nihutasin veel edasi, et kui häda tehtud, pühitud ja püksid üles tõmmatud, siis saad. Nüüd oleme selle peal, et kui püksid kuivad peale õuest/hoiust/magamast tulemist, siis saab multika. Hetkel ta ikkagi korralikult ise veel potile ei küsi, seega ongi plaan veel edasi arendada asja, et kui ise küsib potile ka ja käib õigeaegselt ära, siis saab oma multika.

    See ei ole kõige pedagoogilisem meetod ilmselt, kuid tundub toimivat. Seega mina soovitaks, et mõtle välja mis Mari kõige rohkem tahab ja siis luba talle seda preemiaks (vähemalt esialgu).

  • Avatar
    Vasta E 19. november 2016 at 22:13

    Mina tegin nii, et kui hakkas kakale nõudma, siis panin väikse poti keset lapse tuba, laps ka sinna ja toauks kinni, nuttis küll alguses, aga kui seletasin ära, mis ta tegema peab, siis asjatas ise seal, mähkut ei andnud. Tegi ilusti potti. Mõnda aega pärast seda vedaski ise seda potti oma tuppa ja kutsus kui valmis oli. Suht kiiresti sai sellest häbenemisest üle ja nüüd käib ise vetsus, kutsub kui pühkida vaja.

  • Avatar
    Vasta Olivia 19. november 2016 at 19:55

    Meil oli sama case. Lõpuks ma sain asjale pihta: potil ta kakas istudes aga mähkmesse püsti, ta lihtsalt kontrollis oma lihaseid nii paremini ja sai punnitamisega edukamalt hakkama. Ükspäev hakkas lihtsalt potti seda ka tegema ja oligi kõik. Niiet, tüütu, aga saab läbi ühel päeval!

  • Avatar
    Vasta A 19. november 2016 at 09:04

    Uskumatu kui paljudel lastel sama probleem. Minu lapsel oli samuti. Võttis kapist ise mässu käis nurga taga häda tegemas. Püüan meenutada kuidas üle saime probleemist. Mäletan ka et kui mässu ära peita siis tuli häda trussikutesse ja tal oli nii kahju Frozeni trussikutest mis ära viskasin. Mäletan ka seda, et valisime lemmik mänguasja koos poest panime kapi otsa ootama, kui kakab potti saab endale. Nii see esimene sinna tuligi aga läks salaja ja hõikas kui valmis. Privaatsus on väga oluline. Raamatu lugemine ei aidanud. Ja siis tuleb nii kiita, hästi õnnelik olla kallistada jne. Lastele meeldib kui vanemad on õnnelikud, meil toimis.

    • Avatar
      Vasta A 19. november 2016 at 09:07

      Laps ärkas küsisin talt endalt, ütles et hakkas potti tegema kuna tahtis olla tubli ja emmet õnnelikuna näha. Nii, et pahandamine pigem süvendab probleemi.

    • Avatar
      Vasta Riin 23. november 2016 at 17:39

      Mina hakkasin plikat mega mega vara potile lihtsalt panema. Ta veel ei oskand istudagi. Lihtsalt kui 2rkas, tostsin potile ja nii ta lihtsalt ilmselt oli potiga harjund aga kakada potti ei julgend ka siis kui juba suurem oli ja oige potitamine pihta hakkas siis aga jagasin ka matsu et privaatne peab olema. Ja kui n2gin et tal kaka2da votsin yldse trussad jalast ja tegin vetsu uks lahti ja siis kisaski vetsust emme suure junn tuli. Ja nii hakkkaski k2ima.

  • Avatar
    Vasta Mariliis 19. november 2016 at 00:12

    Aga kui mähkmed enam kättesaadavad pole? Ma arvan, et kui mul juba kõik muud teadaolevad variandid oleks järgi proovitud, siis ma teeks nii: Jätaks mähkmepakki veel näiteks 5-10 mähet ja hakkaks lapsele rääkima, et näed, mähkmed saavad varsti otsa ja siis rohkem pole, seega enam mähkmesse kakada ei saa. Ja nii iga kord, kui jälle on üks mähe ära kasutatud, siis näitaks lapsele allesjäänud mähkmeid ja teataks, et niipalju on veel ja pärast seda rohkem pole. Et kui mähkmed otsa saavad, siis tuleb hakata potti kakama. Ehk siis valmistaks teda ette, et varsti tuleb kaka kuhugi mujale teha. Erilist tähelepanu pööraks veel siis, kui jääb järgi viimane mähe ning ka siis, kui viimane mähe on ära kasutatud. See valmistab teda ette ja ehk siis on nõus potile minema. Ma ise olen igatahes sellise pika ettevalmistamisega oma lapsed ilusti ilma kisata rinnast võõrutanud ja muid vajalikke asju tegema saanud. Ilma ettevalmistuseta vast oleks katastroof olnud. Potiga on õnneks küll lihtsamalt läinud.

  • Avatar
    Vasta Merka 19. november 2016 at 00:01

    Appi meil täpselt sama seis. Kakale tahab siis paneb mähkme omale või kakab püksi ja siis kriiskab et emme peseb. Aga pissib ilusti potti. Saaks ka selle kakamise potti siis saaksime ka öise mässu ära kaotada. Päeval magab ka ilma mässuta. Loodan ka siit head nõu leida.

  • Avatar
    Vasta Diana 18. november 2016 at 21:41

    Oh ma ammu ootasin, et millal tuleb sissekanne teemal “potil käimine”. Nimelt on meil ka praegu see teema aktuaalne ja veits “valulik”. Minu poiss sai sel kuul 2a 8k. Elame iirimaal kus tõesti on suht norm, et 3-4a laps veel mähkmetes. Oleme kodused. Aastaselt panin ta potile ja alguses tegigi nii pissi kui kaka potti. Kui jagasin ära, millal punnitama kukub, panin potile ja tuli. Mõtlesin, et nüüd ongi korras. Mingil hetkel viskas aga pulgaks ja enam ei teinud midagi. Lugesin, et laps tuleb rahule jätta ja oodata märke, et ta on potil käimiseks valmis. Nt et kui on 2h paljalt ega pissi ja öine mähe kuiv. Meil pole siiani kumbagi. Kui vahel palja pepuga siis võib täiesti suvalisel hetkel ükskõik kuhu pissida, kasvõi padja peale. Olen haaranud siis kaenlasse ja pannud potile aga ei midagi. Ühe korra proovisin potitreeningu pükse. Ta lasi need nii täis, et tuli läbi ja ei teist nägugi, siis sai veel noku ärrituse ka. Ilmselt neist pükstest. Ei julgenud enam panna. Nüüd räägin kogu aeg seda poti juttu, vahepeal käib minuga koos istumas, on mõlemaid variante proovitud, nii väikse kui suure poti peal, ei tilkagi. Loetleb kõiki inimesi keda teab, et käivad potil. Emme potti ja see potti ja too potti, on näinud kahte vanemat sõbrannat potil istumas- midagi. Meil on uhke laulev pott, näeb välja nagu päris vetsupott, mõtlesin kunagi, et see raudselt aitab…mnjah. Ta on hakanud kõike hiljem tegema, roomama, püsti tõusma, kõndima, alles hiljuti hakkas vaikselt sõnu ütlema ja ega ta veel päriselt räägigi. Ise arvan, et ju siis ongi selline laps ja küll tema aeg ka tuleb. Minu ema on see, kes mulle seda teemat kogu aeg surub ja siis ennast teeb ka murelikuks. Plaanime varsti Eestisse kolimist ja tean, et ühiskond vaatab sellele seal viltu ning 3a ei võeta teda ju lasteaedagi kui mähkmega. Nii et olen pisut nõutu ja ei tea kas hakata nüüd julmalt sundima või oodata tema aeg ära kui ise valmis. Olen lugenud kõikvõimalikke potitreeningu variante aga tundub, et meile ei sobi ükski. Kakamisega on ka nii, et läheb vaikselt kuskile omaette ja kui tehtud siis alles ütleb. Kui olen tabanud hetke mil võiks tulla ja potile pannud, jääbki kakamata…oeh

    • Avatar
      Vasta Hmm 19. november 2016 at 09:27

      Mul empsil oli sama probleem vendadega. Õpetas siis püsti pissima. Alustas suvel, kus üks vendadest sai kõrvenõgeselt kõrvetada, nuttis oma nutmise ära ja teatas, et pissi häda. Emps ütles, et tule lähme pissime nõgesele peale tegi sulle haiget. Peale seda hakkas toas ka potil käima. Püsti, sest sedasi ju oli põnevam.

  • Avatar
    Vasta Kelli 18. november 2016 at 21:09

    Minu laps hakkas pissil käima poti peal aga kakada sinna ei tahtnud. Mähet ei küsinud ja püksi ka ei teinud. Lihtsalt hoidis mitu päeva kinni. Ma tahtsin, et ühe korraga hakkaks käima nii pissil kui kakal. Vanust oli siis 2a3k.
    Tegin nii, et kui kakada tahtis, siis panin potile. Ja ise hakkasin talle seal raamatut lugema. Ikka nii hoolega ja kaasahaaravalt, et laps ei saanud sõnagi vahele öelda. Ja sel ajal, kui laps raamatut ja minu teatrit jälgis, kakaski ära 🙂 Meil oli muidugi väike pott ja ma teda sealt ära ei lasknud. Umbes 1-2 nädalat oli seda tsirkust vaja teha.

  • Avatar
    Vasta Carry 18. november 2016 at 21:01

    Meil oli sarnane kogemus, aga 2,5 aastaselt saime nr. 2 kah potti lõpuks. Pissil hakkas käima varem. Eks nats aega võtab, küll Mari kah hakkab oma asju nagu suur inimene ajama)

  • Avatar
    Vasta Kristel 18. november 2016 at 19:34

    Mina olen öelnud, et sorri, aga mähkmed said otsa ja kui häda tuleb, siis ütle ka lähme potile. Mähkmed pead muidugi ära peitma 😀

  • Avatar
    Vasta Vaike 18. november 2016 at 18:59

    Mu kass otsustas mingil hetkel, et piss käib kasti, aga junni vetsu põrandale. Enne ära ei lõpetanud, kui “junnimiskoha” äädikaga üle olin leotanud, aga ma arvan, et see nõu sind ei aita. Sorri 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. november 2016 at 19:09

      Haha, aga hea soovitus ikka :D!

  • Avatar
    Vasta Ktlin 18. november 2016 at 18:49

    Minu pliks on 3,5. Pissil käib potil juba ammu ja ööd on ka mähkmevabad, aga kakamisega on jama. Esimest korda kui suurde potti kakas, siis pritsis seal vett vastu peput ja korras oligi. Nüüd ei tule kakat ei suurde ega väikesesse potti. Ise tõmbab mähkme jalga, läheb kükitab kuskil nurgas, ise veel vahepeal küsides, ega me kaka haisu ei tunne. Kui vastata, et tunneme küll, otsib kaugema nurga. Kui asi aetud, viime koos kaka wc-sse. Iga kord kui uue paki mähet ostan luban endale, et viimane kord, aga kui vaatan kui kangelt laps kakat kinni hoiab ja see teda vaevab, annan jälle alla….
    Kusjuures poeg oli mul ka selline mähkmessekakaja ja ühel päeval lihtsalt otsustas, et nüüdsest kakab potti ja nii läkski.

  • Avatar
    Vasta Kati 18. november 2016 at 18:45

    Olgu.. Ta ei tunnista sul pisikest pissipotti… Aga äkki, kui läheksite koos poodi ning lastete tal ise omale sellise pisema ilusa läikiva laulva ja kukerpalle tegema poti valida? ehk siis on lootust – väikse poti peal saab kuskil privaatselt kah olla.
    Ma pigem olen vanem, kes kunagi oma lapsi pole millekski kiirustanud… Olin moraalselt valmis, et veel vb 3 aastaselt on ta mähkmetes. Läks kergemalt… Nii, kui 1,7 aastaselt sõime läks – kambavaimuga hakkas käima potil ja päeva pealt loobusime mähkmest (ka öö omast). Täpselt kahe aastaselt oli ta mähkmevaba.
    Plikaga läks vist pool aastat kauem.. .aga Just lasin temal omale ise poes sobiva poti osta ning ka valmis suurele potile see laste prilllaud ning aste… ja talle olid need nii armsad ja kallid – Mängis ja ronis nendel tükk aega ning kogu potil käimine saigi tema jaoks nagu mänguks.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 18. november 2016 at 18:21

    Tean, et ühel mu tädipojal oli sama jama. Nüüd igatahes 13 või 21 (ei mäleta kumb vendadest see oli) oskab vetsus oma häda nr 2 teha 🙂

  • Avatar
    Vasta Kertu 18. november 2016 at 18:07

    Kuulge targad, eriti ser naine, kes sind (ja last) häbistas.
    Siin “kaugel” Skandinaavias, kuhu kuuldavasti terve Eesti pürgida soovib. Hakatakse lapsi tõsisemalt potiga harjutama alles kolmandast eluaastast. Enne ikka piss potti ja see on täitsa OK kui neljane veel mähkmesse kakab. Ja teate miks nad sed nii teevad? SEST NAD ON SÜNNIST SAATI MÄHKMESSE KAKANUD ning see on nende jaoks normaalne ja pakub lapaele nn turva-ja kindlustunnet. See on asi, mis on sünnist alates samaks jäänud.
    Küll Mari ka potile kakama hakkab. Kolme pooleselt, neljaaelt saab ta maailmast juba palju rohkem aru ja siis saab talle öelda nt, et ta on aur tüdruk ja nii suuri mähkmeid poes pole. Leian, et hetkel pole mõtet last potile kakamisega traumeerida.
    Lapsed võivad kakat nii kaua kinni hoida, et saavad mürgituse. Tuttava laps, kes muidu kakas iga paev, hoidiski lõpuks 3 päeva kakat kinni.

    Mul on ikka ja jälle nii kurb lugeda kuidas emad teinetese toetamise asemel alandada üritavad. Me oleme siin maailmas koos, võiks üksteise olemise heaks teha, selle asemel, et teist ema häbistada. Kahju ka, et kõige suuremad näpuga näitajad on need, kes lapse psühholoogiast ei tea maad ega mütsi. Hiljem kodus kiidavad mehele kuidas küll keegi sai jälle “paika” pandud. Kahju.

  • Avatar
    Vasta Katriin 18. november 2016 at 17:09

    Mul õetütar tegi ka varem nii nagu Mari, et pissi potti ja kaka mässuse ning kakat tehes läks alati teistest eemale kuskile peitu. Õde meelitas last vahepeal kommiga, et kui kaka potti tegi, siis sai lapsi kommi.
    Õelaps kartis ise muidu kakada ka, sest kõht oli tal väga tihti kinni ja kakas ülepäeva vahel oli isegi rohkem vahet.

  • Avatar
    Vasta r 18. november 2016 at 17:01

    Ehk tal on selle kakamisega mõni ebameeldiv kogemus. Et lihtsam on nii kakada nagu tema sea teeb. Mul poiss 5aastane, olen arstide vahet käinud jne jne. Aga ikka teeb püksi. Ei kaka püksi just, aga koguaeg pepuvahel kaka, viimasel ajal oli tal endal juba täiestu suva, kas see kaka oli seal või mitte, tema elu läks edasi. Algas vist sellest,et kõht oli kinni ja siis valus kakada, kadus kuhu toanurka ära ja üritas kinni hoida, see oli ka mingi siis kui ta oli ca 2-4 aastane. Nyyd õnneks siin hakkab looma, et oli jälle periood kus ta yle nädala ei teinud midagi ja siis hakkas jälle pihta. Nyyd tegi SUURE häda ära. Ja nyyd on ilusti potil käinud kui häda tuleb. Ptüiptüiptüi. Ei ole kõht kinni ega midagi. Ei tea kas Sa midagi mu jutust kyll aru said. Aga point selles,et ehk on miski teda ehmatanud jne. Läheb aega kuni hakkab potile tegema.

  • Avatar
    Vasta maris 18. november 2016 at 16:04

    Äkki tahab privaatsust iseseisvust.panna potile lasteiste ja astumisalune.rõhutada et suur tüdruk saab ise?lasta tal tutvuda mõnus pehme iste.küll läheb:)

    • Avatar
      Vasta Rita 20. november 2016 at 12:39

      Ma arvan sama, teha Marile kuskile privaatne koht, kus häda ära teha.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. november 2016 at 17:31

      mida mul kommenteerida on :D? igaühel oma arvamus

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 18. november 2016 at 15:37

    Meil on täpselt vastupidi! Kui kakka Tuleb öeldakse ilusti, et kaka ja potile jooks Aga piss see ei taha sinna mitte tulla. Isegi kui mähkemd jalga ei pane siis laps lihtsalt rahumeeli istub Oma pissiloigu sees ja ei tee teist nägugi. Aga ega midagi muud kui jõudu üritamisel!

  • Avatar
    Vasta Maria 18. november 2016 at 15:27

    Ma olen tundnud seda, mida sa tunned.
    Meil üks kaksikutest tegi oma kakavärgi ka AINULT mähkmesse. Muud asjad tegi potti, aga no kaka tegemiseks oli tema jaoks ainult üks võimalus ja see oli mähe!
    Tal oli oma häda tegemiseks päevas 2 võimalust ehk päevauni ja ööuni kui igaks juhuks veel mähe oli. Ta oli vist poolekolmene kui lõppeks sellest lahti/üle saime.

    Mul oli tast nii kahju, sest kui ta oli päris sageli vaevas ja kõht kippus ka seeläbi kinni olema vahetevahel. Seisime pea peal ja tegime kõikvõimalikke trikke, aga ei…tema jaoks oli kakamise koht mähe. Ehk enne magama minemist, päeval või õhtul, toimus ka rookimine.
    Vanaema pakkus talle potil istumise ajaks, et kaka ikka potti tuleks, pärleid kaela jne jne. Selleks ajaks olid mõlemad lapsed avastanud üllatusmunad. Lõppeks tegime kaupa, et kui kaka potti tuleb, saab üllatusmuna. Kui ei tule, siis ei saa.
    Teine kaksik muidugi jagas asja ära ja küsis, et miks tema ei saa. Hakkas tema ka saama. Kokkuvõttes tuli 2-4 üllatusmuna soodsam osta kui päevas 2 mähet, mis kindlapeale kasutatud said. See süsteem hakkas meil tööle ning ma arvan, et paari nädalaga saime kakad potti. Sujuvalt muutus kakamine potti normaalsuseks ja saime niimoodi ka üllatusmunadest lahti. Meil see vähemasti aitas, kuigi ma olin vahepeal üsna kindel, et kooli läheb ka mähkmega, millesse hea lasta on.

    Ma ise seda mähkmega poti vooderdamist ei teeks (nojah, mõni ei annaks üllatusmune jällegi!). Ma isegi ei tea miks, aga ei teeks.

    No mis muud kui et…JAKSU; JAKSU JA veelkord JAKSU! Ära pahanda temaga, ta ei teeks niimoodi kui muumoodi oskaks.

    • Avatar
      Vasta Kirsika 18. november 2016 at 17:09

      Minul oli üllatusmuna asemel jäätis. Toimis samamoodi ?

  • Avatar
    Vasta Õie 18. november 2016 at 15:25

    Minul selline lugu, et juba lapsena ei saanud ma kakkada kui keegi oli mu kõrval või isegi samas ruumis. Tahtsin kuskil nurgas ja füüsiliselt üksi olla kakkamise ajal, siis kõik õnnestus. Kui ema kõrval passis ei tulnud enamasti midagi välja. Üksi olles sain ennast niiöelda “kakkamise meeleollu” viia. Kõlab veidralt, aga nii see oli. Ma ei tea kui vana ma siis olin, aga tavaliselt läksin oma väikse potiga kas kempsu või diivani taha või teise tuppa istuma ja siis pärast hüüdsin, et “valmis” (siis võis peput pühkima tulla). Pissimisega sellist asja ei olnud.

    Vb Maril miski saranane asi ja ei saa lihtsalt suurde potti kakkada, kuna keegi ju passib veel seal? Mul nt sisi läks häda ka kohe täitsa ära, kuigi 5 mintsa pärast võisin kuskil nurgas rahulikult omaette potti kakkada. Vb sellepärast võtabki oma mähkme ja on kuskil nurgas omaette? Vb ei ole ka nii, lihtsalt mõte.

    • Avatar
      Vasta grete 18. november 2016 at 16:52

      muidu oskad ju kirjutada küll, aga miks need kakad nii kakkkkad peavad olema 😀 see sõna on KAKA mitte KAKKA

      • Avatar
        Vasta Õie 18. november 2016 at 17:13

        Sul on õigus, ma ei tea miks….kogemata? Mida rohkem aega aktiivsest kooliskäimisest möödas, seda enam hakkab selliseid kummalisi vigu tekkima, eriti kui üle ei loe ja õigekirja peale ei mõtle. Mu ainus vabandus on, et olen Põhja-Eestist.

        • Avatar
          Vasta grete 18. november 2016 at 17:37

          ok, vist mõistan. meenus, et mul oli tallinnas naabritsikk sõbranna, kelle vanemad on pärit toilast ja see sõbranna mitte ei upu, vaid uppub jne.

  • Avatar
    Vasta Katu 18. november 2016 at 15:19

    Kakajuttu võiks ma lõpmatult ajada. Tundub, et selle 2,5 aasta jooksul olen ma juba kõike näinud ja kõike teinud. Oeh! Mingil perioodil oli meil probleemiks kakamise hirm, mis kestis u kaks kuud järjest ja kus ei saanud last muidu keha kergendama kui vaid lahtistite abiga, seegi käis aga suure kisa saatel. Ei olnud lõbus!
    Praeguseks on asi nii palju paranenud, et enamasti suudan lapse potile suunata (meil siis selleks väike pott kasutusel), kui näen, et hakkab jälle puujalga tegema ja käib hädanäoga ringi. Siis kamandan ta potile istuma, ise istun kõrvale ja loen raamatut koos temaga.
    Enamasti kakab laps õhtul enne magamaminekut või vabadel päevadel ka hommikul. Kui paar päeva on jälle vahele jäänud, siis püüan talle sööta midagi, mis soolesisu pehmemana aitab hoida (kuivatatud ploomide leotusvesi, magneesium või, kui muu ei paista aitavat, siis jälle lahtisti, aga enamasti saab nüüd ilma hakkama).
    Algul oli tarvis lapsel korralikult ümbert kinni hoida ja selga ning jalgu paitada, et ta nii hullusti seda protseduuri ei kardaks. Nüüd tahab ta seda, et istuksin ta kõrval ja loeksin talle midagi. Kindlasti ei tohi ma tema punnitamisele mingit tähelepanu juhtida, teinekord lihtsalt kommenteerin vaikselt, et ta on väga tubli ja siis räägin nt sellest, mis täna kõik puhtaks tuleb pesta või mida poest on vaja tuua vmt. Lihtsalt et tal mõte ekslema ajada ja lasta kehal see loomulik töö rahus ära teha.

  • Avatar
    Vasta Auaua 18. november 2016 at 15:17

    Ilus pilt, aga kas need on sealpeal?:D kovasti facetuninud, sest sind olen kohanud ja sina kyll selline ei ole:D

  • Avatar
    Vasta E. 18. november 2016 at 14:59

    Ma kakajutu peale midagi kommenteerida ei oska 😀 Kuid tahtsin öelda, et Sa näed meeletult ilus välja! Mari on ehtne nummi mummuke! Nii suureks juba kasvanud 🙂 Ja väga-väga ilus jõulunurgake on teil!

  • Avatar
    Vasta T 18. november 2016 at 14:55

    Tahtsin veel omalt poolt ka ära märkida, et tõesti kaunis oled! ☺

  • Avatar
    Vasta T 18. november 2016 at 14:52

    Nii tuttav mure. Meil oli sama teema. Ma ei oska öelda kui kaua aga kolmandal eluaastal kindlasti ja vb siis natuke enne nelja saime ta number kahe ja potti tegema aga see oli väga keeruline protsess, sest nagu ka Mari, kakas meie laps ka ainult mähkmesse. Kui neid ei andnud siis jättis kakamata. Ükskord oli siis tõesti selline juhus, et ühtegi mähet enam ei olnud ja lapsel kange häda. Olime ostnud Mcqueeni potiadapteri ja seal oli Mcqueen ise ka peal. Rääkisin lapsele, et näed Mcqueen hirmsasti tahab, et sa tema peale istud ja kaka poti sisse teed. Rääkisin ja rääkisin ja rääkisin, kuni lõpuks ta läbi nutu ja häda sinna potti nr kahe tegi. Täitsa võimalik, et olin enne ka teda Mcqueeni nimel palunud. Aga meid lõpuks igatahes aitas Mcqueen 🙂 Äkki kui mõni Mari lemmiktegelane palub tal potti kakada, ehk mingi aja pärast toimib see nipp teil ka? Meil oli ka nii, et laps hakkas hilja potil käima ja siis ainult püsti oli nõus tegema. Poiss õnneks ja sai seda varianti kasutada. Aga nr kahte ju püsti potti ei tee. Igaljuhul edu teile ?

  • Avatar
    Vasta Maria 18. november 2016 at 14:48

    Meil aitas see, et kui kaka tehtud raputasime kaka koos mahkmest wc potti ja ostsin laste prilllaua, et tal mugavam istuda.
    Nuud on taielikult mahkmevaba 2 kuud, ta on sama vana kui Mari.
    Sundida ei saa, iga asi omal ajal.
    See emadevaheline voistlus, et minu laps ammu juba ajab oksele.
    Iga laps areneb oma tempos.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 18. november 2016 at 14:44

    Kaka teemat ei oska kommenteerida, aga ei saa ütlemata jätta, et niii armas pilt 🙂 Mallukas, sa näed väga hea välja 😉

  • Avatar
    Vasta Mira 18. november 2016 at 14:24

    Issand, kus mulle sellised targutajad ei meeldi, kes kommenteerivad selliseid asju, et issand nii suur laps ja teeb mähkmesse. Mis kurat see nende asi on? Issand jumal äkki sa inimene oled ise ka ühel hetkel mähkmetes, pole imelik siis või? Paljudes maades loetakse just normaalseks, et laps hakkab 3+ potil käima aga siin Eestis pööritatakse koguaeg silmi ja tehakse lolle märkusi.

    Ma ise olen viimasel ajal nii kimpus looga, et mu 1a6k on tekkinud jonnihood, et kui ei saa mida tahab, siis viskab maha pikali ja karjub sedasi nagu viimne päev oleks käes. Kas arvate, et ma siis kohe teen seda, mida laps tahab? Ei lasen siis karjuda oma jonni ära ja asi ants. Muide mingi lohutamine ja rahuliku jutu ajamine ka ei aita kahjuks sel puhul. Aga kujutage nüüd ette mis pilkudega mind siis poodides vahitakse ja siis kuuled kommentaare, et issand vaata kuidas karjub, issand milline ema jne. Kui annaksin igale jonnile järele, siis mis edasi saab? Usun, et tal hetkel ka piiride kompamise periood.

    Minu suurema hakkas ka seetõttu ehk hiljem potil käima korralikult, kuna väiksem kakas ja pissis ju mähkusse, et siis järelikult võib ka tema seda teha. Seletasin, siis et tema veel tillu ja tema ei oska aga sina suur ja tubli ning oskad. Nüüd on muidugi suurema jaoks jube naljakas kui väiksem püksi kakab. Alati annab märku, et väiksemal kaka püksis. Õnneks halvustavalt ta ei naera väiksema üle, vaid soovib pigem märku anda, et kaka vaja ära vahetamist. Kui väiksem aga pissi potti teeb, siis kiidab ja selgitab õekesele, et pissi pissi, pissi tuleb potti teha 🙂

    Ma mäletan, kui suurem oli pea 3seks saamas ja veel püksi kakas oli tõesti õudne rõve. Nagu suure inimese kakat koristaks. Aga meil aitas aeg ja lapse enda valmisolek. Päeva pealt käis klõps ära ja ühtegi kaka õnnetust pole juhtunud peale seda.

  • Avatar
    Vasta Mammu 18. november 2016 at 14:15

    Ma arvan millegipärast samamoodi, et ehk on lapsel lihtsalt piinlik sinuga koos sinu ees kakada.
    Minu laps käis kahe aastaselt potil kakamas ja saatis minu alati ära sealt, et tahab yksi kakada.
    Ehk Sinu lapsel samuti, kaob mähkuga teise tuppa ja teeb oma häda ära. 🙂
    A proovi nii et kakamise ajaks on ta yksi wc-s 🙂

    • Avatar
      Vasta Kirsika 18. november 2016 at 17:13

      Mul ka laps kakamise ajaks saadab mu eemale ?

  • Avatar
    Vasta ann 18. november 2016 at 14:04

    No worries, mul saab neiu järgmine nädal 3 ja sama keiss.. AINULT mähkmesse kakab 😀 Täielik õudukas on nende mähkmetega jändamine.. Vahepeal on juba tunne, et talle meeldib püksi s.ttuda 😀 😀 s.ttakanti mark on ka, kui kõik kaagutavad, et issver.. ikka mähkmetes. No tõesti, mis ma tegema pean, piitsaga potile ajama? Targutama on küll kõik mihklid, loodan südamest, et need inimesed saavad veel lapsi, kes neile tulevikus samasugust trianglit teevad kuni 5 eluaastani 😀 KARISTUSEKS

  • Avatar
    Vasta Epp 18. november 2016 at 13:52

    Kui Mari on oma hada mahkmesse teinud, siis ma votaksin talt mahkme ara, teeks lapse puhtaks ning laheks siis rahulikult koos temaga Wc’sse seda kakat mahkme seest WC potti kallama.
    Akki nii tekib rohkem side et kaka kaib ka suurde potti nagu pissigi 🙂
    Edu!!

  • Avatar
    Vasta Anna 18. november 2016 at 13:46

    Äkki tal raske potil istudes kakat väljutada?
    Õige asend kakamiseks on kas püsti asendis või kükkasendis (soolestik on õige nurga all ning saab seda tühjendada ilma punnitamiseta). Kui ta mähkmesse oma häda teeb, siis ka arvatavasti püsti seistes või kükitades…
    Üks variant oleks potile last pannes talle jalgade alla midagi panna nii, et põlved oleks rinna kõrgusel. Sel juhul on tal raskem häda ka kinni hoida ning äkki saab ka potil hakkama mitte mähkmesse. Aga eks ta mingi aeg ongi suht suur vaidlemine lapsega, et potile saada häda tegema. Sellega on juba nii, et kui ta sul pissil juba potil käib, siis kakamise peaks ka kiiremas korras korda saama, pärast on keerulisem.

  • Avatar
    Vasta Ents 18. november 2016 at 13:41

    Meil oli nii, et alguses, kui sain ta potti tegema, siis ka ainult pissit, kakat ei teinud kunagi potti, ei nõudnud mähet ka, ju siis hoidis lihtsalt kinni. Läks paar nädalat mõõda ja tegi ka kakat potti ja veel suurte inimeste potile, mitte pissipoti sisse, ma tahan öelda, et vb läheb veidi aega, aga ta hakkab seal käima ka kakal 🙂 Nüüd käib probleemideta. Ma ei arva, et see ala 2 nädalat on normi piir, vb läheb kuu või kaks või pool aastat, aasta….sinul kindlasti ebameeldib, aga pigista silm kinni, küll see toimuma hakkab 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisi 18. november 2016 at 13:38

    Ma hakkasin ka last potile harjutama veidi peale aastadeks saamist, 1.5 aastasena enne lasteaeda minekut käis ta ilusti poti peal pissil aga kaka jaoks nõudis samuti mähet. Muidu oli mähkme vaba ka öösiti. Kui paar kuud oli see kakamine mähkusse kestnud, siis ühel päeval ma lihtsalt enam mähkmeid koju ei ostnud. Alguses laskis ta siis muidugi püksi, rõve oli küll, vist isegi 3-4 kuud pesin neid kakaseid pükse. Alguses ikka protesteeris, et “mähku tagasi” aga ma ei andnud alla. 2 aastaselt käis ta juba ilma probleemideta potil nii pissil kui kakal. Praegu on ta juba 5 aastane aga lasteaia rühmas on siiani veel lapsi, kes püksi kakavad.

  • Avatar
    Vasta britt 18. november 2016 at 13:33

    Kui ta tahab mähkmetega peitu minna, siis on äkki asi selles, et tal on piinlik sinu ees oma suuremat häda teha ja sellepärast ei tee seda sinuga koos vetsus. Kui ta tahab mähet, siis anna hoopis väike pott ja ütle, et mine teise tuppa ja tee sinna?

  • Avatar
    Vasta Kadi 18. november 2016 at 13:32

    Aga pane see mähku jalga ja tõsta koos sellega potile istuma. Ehk niimoodi õnnestub hilem ka ilma mähkuta 🙂

    • Avatar
      Vasta Mammu 18. november 2016 at 14:00

      Ma ise mõtlen sama, et äkki on nõus vähemalt mähkuga potil kakama..hiljem saab ju augu sisse lõigata ja äkki avastab, et kaka käib ikka potti. Võib-olla oled juba proovinud, aga ürita kompromissile jõuda, et saab mähkusse kakada ainult potil istudes..äkki läheb õnneks 😀
      Aga no ikkagi juba väga hea, et ta tuima näoga püksi ei kaka/pissi, vaid ikka küsib potile/mähkut 😉

  • Avatar
    Vasta Pille 18. november 2016 at 13:24

    Sry, aga rõve teema 😀 Mul lapsel potlikäimine küll selge, aga vahel tuleb äpardusi ikka ette ka. Noh ja ei möödu need kasimised mul ilma öökimiseta. Lihtsalt jube! UHhh! Kuidas saada Mari potile kakama? Ma ei teagi, sest mul omaga teistsugune kogemus. Hakkasin tuimalt ja järjepidevalt harjutama potiga nii kui laps ise istuma õppis. Siis ta ei osanud veel oma tahtmisi nii väga nõuda, püsti tõusta ja plehku panna. Sai talle varakult see harjumus külge ja hiljem, kui oma tahtmised ja omapäi tegutsemised peale tulid, ei olnud nii keeruline teda ainuüksi potile istumagi saada. Ja sai üsna kiirelt pihta, milleks seal potil käiakse. Mari puhul ma tõesti ei tea… mis võiks edu tuua. Kahju, et ta öelda ei oska, miks ta potil kakada ei taha. Kas kui ise küsima hakata ja järjest põhjusi välja tooma (kas on valus, kas on ebamugav, kas on misiganes), kas siis ei saa pearaputuste ja noogutustega midagi selgemaks? Vb hoopis mõni spetsialist oskab mingeid nippe anda :/
    Keegi siin juba pakkus, et prooviks esialgu väikse poti peale ta meelitada, seal asend õigem. Soovitan ka sama üritada. Samas selle spets laste prill-laua peal saab mul poja ka paremaid asendeid võtta. Kükitan ise tavaliselt tema ette maha, võtan kätest kinni ja palun, et ta ettepoole ennast kummardaks. Siis ka lihtsam kakada.

  • Avatar
    Vasta K. 18. november 2016 at 13:21

    Ära anna talle mähet, las kakab maha ja t6stke koos see potti nt.

  • Avatar
    Vasta Maige 18. november 2016 at 13:13

    Meil oli ka nii et kaka tuli mähkmesse ja pissi potti.. aga siis läksime me pärnu võtsin kaasa aind kümme mähet nädala peale ja kui kakas ega uuesti ju alla ei pane.. ja siis said mähkmed otsa, ma nkn tahtsin teda sellest võõrutada ja ütlesin ( nii nüüd mähkmeid ei ole, nüüd tuleb kaka potti teha….) peale seda ei lubanud enam ööses ka alla panna!!!
    Nii saime meie täiesti mähkme vabaks!!!!

  • Avatar
    Vasta Diana 18. november 2016 at 13:09

    Mul endal lapsi ei ole, Aga lugedes muret tuli idee, et pane äkki mähkmega potile istuma. Las punnitab potil mähkmesse ja siis koos visake kaka potti. Mõned päevad proovi nii ja siis proovi mähe alt ära libistada ja ehk mõistab, et nii ju palju parem olla kui kakase pepuga ? palju edu teile sinna ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. november 2016 at 13:14

      Ta keeldub, tahab mähkmega ainult peitu minna 😀

      • Avatar
        Vasta Mammu 18. november 2016 at 14:06

        Aga äkki on nõus wcsse nö peitu minema..et vähemalt hakkab siis äkki aru saama, et kõik hädad tuleb ikka wcs teha..hiljem siis äkki kuidagi potile meelitada. Oh, ega see lihtne ei olegi, aga jõudu! 🙂

  • Avatar
    Vasta aile 18. november 2016 at 13:09

    Minul poiss kippus ka püksi kakama. Alles hiljaaegu (3,5 a) hakkas potti tegema. Teate mis aitas? Ostsime ägedad autodega aluspüksid ja kui kaka juhtus püksi siis ütlesib et kõik, rikutud. Viskame ära. Ja vot alates sellest kakab potti juba 2 ndl. Ta armastab neid autodega alukaid noh.

  • Avatar
    Vasta Mirage 18. november 2016 at 13:06

    Vaata, ega ta mähkmega kükitama ei lähe? See kergeim asend nr kaheks 😀 siis tasub järgmise hädaga panna kükitama poti servale (kuidagi) ja ta ei suuda kinni pidada enam? Ehk? Meibi? Jõudu 😀

  • Avatar
    Vasta Kärolyn 18. november 2016 at 13:01

    mul oli mõlema lapsega nii, et juba jupp aega mähkuvabad, aga potile kakama polnud nõus ja kamiseks käis mähe alla. mingi hetk kadus see sujuvalt ise ära. aga tõesti tüütu ja suht rõve see suure inimese kakane mähe

  • Avatar
    Vasta Loor 18. november 2016 at 12:59

    Kas teil suurele potile seda astet ei ole ? Minu laps käib ka suurel potil , kus on siis see laste iste peal. Ta ise läheb vetsu , paneb poti ette astme , peale istme ja kakab. Mind saadab vihaselt välja , tahab ise asjatada. Äkki Marile ka ei meeldi audeinciga kakada (pissida võib , loogiline eks – ka minu laps) , seepärast küsib mähkme , kaob slime alt. Aga kuna potile ise ei saa siis kasutab mähet ? Proovi ! Ehk aitab 🙂 See ise toimetamine annab neile indu juurde – iseseisvus ju ikkagi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. november 2016 at 13:14

      Ikka on aste ka ja laste prilllaud.

  • Avatar
    Vasta Helen 18. november 2016 at 12:59

    Ma olen lugenud, et kakamisel on asend maru oluline. Kui väike laps käib suurel potil, siis pissimiseks on see ok, aga kakamiseks ei sobi. Kakamisel peavad jalad maas olema, ja tegelt mida uurem kükk, seda parem. Kõige õigemaks kakamiseks loetakse augul käimist, st kükitamist – sis on lihased sellises asendis, mis soodustab pärake tööd või midagi sellist 🙂
    Mina soovitaks seetõttu panna kakamiseks laps ikka väiksele potile. Ja auhind on hea! Vabalt võib kommi lubada – seda pead ilmselt suht lühikest aega tegema ja kndlasti ei maksa karta, et see eluaegseks sõltuvuseks jääb 🙂 Mina olen lastega teinud nii, et potile, raamat käte, vaatame koos raamatut ja kakast ei räägi. Kuna väiksel potil olles see kaka justkui ise lõpuks tuleb (sest kehaasend soodustab seda), siis ei ole see nii suur pingutus ka kehale. Olen ka juua andnud, kui tundub, et kõht on kinni. Istubki potilja joob. Ja varsti kaka tuleb.
    Märksõna on muidugi järjepidevus ja võid nt räkida, et mähe on titadele (a la Lende), suured tüdrukud kakavad potti. Võib-olla mängite nii, et nt karu kakab potti (meisterdad mingi “kaka”) ja siis Mari reaktsioon sellele väõib aidata ka aru saada sellest, mis tõrked tal seoses kakamisega on.
    Edu!

    • Avatar
      Vasta Reet 18. november 2016 at 13:53

      Olen sini jutuga igatepidi nõus. Meil küll tuli kaka ennem potti, kui piss aga kommiga hakkaska paari päeva pärast IGA piss potti minem. Max 3 päeva vist pidin kommi andma. Siis lli see potile minek juba loomulik tal. Ja see asendivärk. Ka meil käib vahel suure poti peal laps ja siis ta kätabki selle astme sinna poti ette. Ükskord vaevlesin ise konnise kühi käes ja panin siis oma jaladselle astme peale oh imet, tuli nagu ludinal 😀 😀
      Seega jah kakamiseks o parem väike pott, kus põlved on kõrgemal ja kükitusasend ligilähedasem. Oma kogemusest võin kinnitada seda.

      • Avatar
        Vasta Reet 18. november 2016 at 13:55

        Aaargh ma vihkan telefoniga trükkimist ! Vabandan kirjavigade pärast.

      • Avatar
        Vasta Janika 18. november 2016 at 18:40

        Meil ka laste prilllaud potil ja kakamiseks enamasti paneb suure prilllaua äärele või minu põlvedele (istun tema ees taburetil) jalad ja siis tuleb nagu ludinal 🙂 aga mul laps 1,5.. Võib-olla 3 aastase jalad liiga pikad, et prilllaua äärele panna 🙂

  • Avatar
    Vasta Maie 18. november 2016 at 12:51

    Heh .. ma tean mida sa tunned aga minu 2 poolene erineb sellega, et tema kakab tuimalt püksi ja no ei saa teda kakat potti tegema. Pissil käib aga vot kaka ei tule sinna potti vaid püksi

  • Avatar
    Vasta Maarja 18. november 2016 at 12:44

    Ma tõesti eti tea kas olen aine kellel esimese lapsega nii lihtsalt läinud on.Ootan nyyd teist last.Nyyd tean et haakkan teist last ka 8 kuuselt potile õpetama.Nii kui mu laps ilusti istuma hakkas .Teadsin kohe et hakkan last potitama.Ega ta koguaeg ei teinuddki midagi potile aga siiski ,panin teda koguaeg potile.Algul saime kakamisega poril hakkama,sest kuna ta oli nii väike ,ei tabanud ma seda hetke kuna tal pissi häda on.See oli ime lühike aeg,kui laps hakkasi ise vannituppa käperdama ja tegi häälitsedes ähh äh on.Koguaeg kui teda potile panin ytlesin ,et tee ähh ähh.Ta õppis selle nii selgeks.Perearst imestas,et mismõttes 8 kuune käib potil ,et tema pile veel sellist asja kuulnud. 1.6 astaselt laps käis juba ose pissil ka potil,ja sellest saati kuni tänaseni(saab kohe 2 aastaseks) kasutame mähkmeid ainult öösiti.Lõunaund teeb ka ilma mähkmeteta.Poleenam õnnetust juhtunud?.Aga muidugi on see igal lapsel individuaalne ja kõik lapsed pole ühesugused

    • Avatar
      Vasta Liis 18. november 2016 at 15:35

      Mõlemad lapsed kakanud kõik kakad potti hetkest, mil lisatoitu sööma hakkasid. Kakat õppisid kiiresti kinni hoidma selle hetkeni kui peale sööki potile panin. Hakkasin seda tegema, et potti kakamisega hiljem probleeme ei tekiks. Väiksem on praegu 8.5-kuune ja kakab 3x päevas.

      Mallukale soovitan, et näita ise ette. Ega vist muud üle ei jää. Laps võib olla mingi trauma saanud, a la et nii suur laps ja mähkmed vms. Kas on keegi talle otse öelnud või on pealt kuulnud, ja seetõttu häbenebki seda kakamist, minnes selleks peitu.

  • Avatar
    Vasta Krissu 18. november 2016 at 12:37

    Oii.. kaka teema on tore teema 😀
    No ei tahtnud mitte kakada potile, tee vöi tina. Mul elutoas suur pikakarvaline ilus pehme vaip, suht uus oli siis veel. Ja ikka kui kaka häda oli sattus seda kakat sinna vaibale, oi ma olin kuri, ikka väga selgelt välendasin enda pahameelt. Kohe nii, et laps ka nuttis, sest sai aru, et pahasti tegi.
    Üks kord… Ma ise parajasti teisel korrusel, magamistoast miskit toomas. Laps jummala rahulik, vaikus. Tulen alla.. laps mängib vaibal traktoriga.. kaka sees… OMG!!!! Miuke oli laps? Miuke oli vaip?? Ma mötlesin, et ma plahvatan. Ma olin nii kuradi tige. Kasisin lapse puhtaks ja pistsin potile istuma, seletades kus see kaka ikka peab käima. Siis vötsin vaiba ette. Tarisin teisele korrusele ja oma pisikeses dušinurgas ma selle puhtaks küürisin. See oli räme ikka!!
    Aga enne 2 aastaseks saamist saime kakamise ilusti potipeale selgeks. Igakord ma näitasin kui kuri ma olen sellise teo peale ja alati peale maha kakamist, istus ta potil. Ja sellest oli kasu. Järjepidevus on maru oluline, see on tösi.
    Jöudu Mallu! 😉

  • Avatar
    Vasta Lala 18. november 2016 at 12:35

    Proovi mähe potto panna, äkki on nous sedasi laskma? 😀 pärast urgitsed sealt välja ja viskad minema aga vähemalt ehk saab aru kus häda teha tuleb?:D

  • Avatar
    Vasta Riina 18. november 2016 at 12:31

    Minu poiss saab kevadel 5. Ja on ka mähkmega, mitte koguaeg. Samamoodi…piss tuleb ilusti potti ja juba käib ilma meeldetuletamiseta ka. Kuid…Kaka…Ikka püksi või siis läheb võtab kapist mähkme. Ilmselge vihje, et tulemas nr 2. Ses suhtes laps loll ei ole 🙂 Ta vahest potil punnitab, mina siis korrutan “kaka potti” jne. Aga potti tuleb ainult üks korralik peer. Läheb 10min potil käimisest, tehakse kaka püksi. Veider on see, et lasteaias ei kaka. Terve päev hoiab kakat kinni? Ma loodan, et varsti ikka saab selle kaka ka potti 🙂

    • Avatar
      Vasta Liinu 18. november 2016 at 13:43

      Kas vanus on valesti kirja pandud äkki? 🙂

      • Avatar
        Vasta riina 18. november 2016 at 18:01

        Miks?

  • Avatar
    Vasta e 18. november 2016 at 12:29

    Aga kui võtta see mähku ära ja siis koos temaga minna ja visata kaka ikkagi potti ja öelda et kaka käib seal. Ehk mõjub?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. november 2016 at 12:30

      Oh, seda ma pole proovinudki. Proovin!

    • Avatar
      Vasta Mari 18. november 2016 at 12:51

      Ma arvan ka, et sea ultimaatum ehk lihtsalt ära annagi seda mähkut või peida ära nad kõik. Ja kui esimesed korrad ei õnnestu, siis ära leebu.
      Hmm see sarnaneb mingi luti võõrutamisega 🙂

  • Avatar
    Vasta R 18. november 2016 at 12:25

    Kuidas ta siis lasteaias hakkama Saab, kui häda Peale tuleb ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. november 2016 at 12:27

      Ta kakab üldse kord päevas ja õhtul. Lasteaias ei kakagi. Pissil käib seal potil.

      • Avatar
        Vasta Liinu 18. november 2016 at 13:48

        Mul endal lapsi küll ei ole aga abikaasal on 7a laps ja tal on väikesest peale suured probleemid kakamisega olnud. Hetkel on asi nii, et tihti unustab ära, et kaka häda ja määrib pükse ja ema juures aidatakse tal ka peput pühkida. Meie tegime talle kohe selgeks, et nii suur laps peab ise pepu pühkimisega hakkama saama ja siin ta teab, et keegi appi ei tule ja saab ilusti ise hakkama. Minu soovitus selle põhjal on ka see, et lihtsalt seletada, et ta on suur tüdruk ja mähkmed on ainult väikestele beebidele ja suurtele tüdrukutele need enam ei käi/ mähkmed on otsas vms. Alla ei tohiks ka kindlasti anda, et ah ma üks kord ikka annan, iga kord peab järjekindlalt täpselt sama juttu rääkima, küll ta ükskord aru saab kus ta kakama peab 🙂 Edu!!

  • Avatar
    Vasta Essu 18. november 2016 at 12:24

    See on paljudel nii. Ma just eile sõbrannaga rääkisin sellest. Tal oli sama jama lapsega. Nüüd on minu pliksil. Ta mul 1a9k, alles alustasime potitamisega. Pissil hakkas mõne päevaga ise käima potil, aga kakamisega ootab täpselt nii kaua kui öömähe alla läheb 😀 Eile poetas kolm pabulat põrandale ja tegi lausa ÜHE minipabula potti. Ja kakamiseks tuleb loomulikult pugeda köögilaua alla või voodi alla või venna tuppa kusagile nurka 😀

  • Avatar
    Vasta Helen 18. november 2016 at 12:23

    See lähebki üle. Minu kutt oli samamoodi. Pidime mähku jalga panema ja siis ronis kappi! Senikaua hoidis kinni lihtsalt. Ma isegi ei hakanud stressama sellega ja kui nägin, et laps kakada tahtis siis panime mähkme. Ja ühel hetkel läks potile. Pissimine potile oli ammuilma selge. 🙂 anna aega atra seada lapsele

  • Avatar
    Vasta kats 18. november 2016 at 12:22

    Minu poisil täpselt sama ja teha ei oska ma midagi. Paar korda pole suutnud enam
    kakat kinni hoida ja siis on koos pissiga potti tulnud ning kui seda kakat seal potis näeb hakkab nutma. Noeisaaarumiks!?

  • Avatar
    Vasta Reet 18. november 2016 at 12:22

    See kakavärk on niiiiii paljudel lastel. Ja väga raske ongi sellega tegeleda. Võib olla mustmiljpn põhjust miks nad kinni hoiavad ja potti laskmast keelduvad. Olen lugenud selle kohta väga palju. Õnneks meil sellega probleemi pole, aga samas see ei välista seda, et see veel tulla ei võiks. Laps on mul Marist veidi(4kuud) noorem.

  • Avatar
    Vasta Kati 18. november 2016 at 12:21

    meil sama jama poiss ilusti juba käib potil pissil aga kaka tuleb aluspükstesse.. no minul lihtsalt mõistus nii otsas, et mida teha kuidas ta potile kakale saada.. meil mähet ei nõuta aga rõve on neid pükse aina pesta

  • Avatar
    Vasta Kati 18. november 2016 at 12:20

    Aga koos mähkmega potile läheks?
    Mähkmesse auk lõigata? Äkki kui ta mähkmega ka “kogemata” põrandale kakab siis ei tundugi see mähe nii hea variant edaspidi?
    Siin on raske nõu anda, saan aru kui mähet ei anna- hoiab kinni, mis on ka kindlasti väga halb variant. Natukene ta juba räägib ka, äkki kui temaga ilusti rääkida ja veidi uurida miks ta potile ei taha kakada ja miks mähkusse teeb, kasvõi küsida lapselikult küsimusi mille vastused on jaa- ei vastused, äkki on mingi hirm? Äkki on olnud potil kakada valus, on proovinud ja parasjagu oli kõht kinni? Äkki tunneb ta hämaras nurgas end privaatsemalt kui suures valges tualetis? Lastel võib täiesti utoopne põhjus teinekord olla millegiks.

  • Avatar
    Vasta Sama teema oli 18. november 2016 at 12:18

    Meil oli sama teema. Kaua võttis aega, et potti pissile saada, aga kakamiseks kasutas ikkagi aluspesu. Saime üle nii, et lubasin talle anda kommi igakord kui “junn potis”. Kuna meil ei vedelenud kommid kõikjal laudadel, siis see motiveeris teda õudus läbi tegema ja potti kakama. Oli alguses neid, kes pööritasid silmi – et hull oled, koolini küsib iga “junni” eest kommi? Aga ei küsinud. Mingil hetkel hakkas see ununema, sest asi muutus tavaliseks. Jõudu!

  • Avatar
    Vasta An 18. november 2016 at 12:17

    Minu mõlemad lapsed hakkasid potile pissima enne kui kakama. Ma ei tea, mis värk sellega neil oli, aga valmisolek potti kakamiseks tuli mõned ajad hiljem, aga see tuleb jälle üsnagi ise, nii muu seas.. anna lihtsalt aega.
    Ja minu vanem laps ei käi siiani lasteaias kakal, tuleb õhtul koju ja alles siis saab vaevast kõhus lahti.

  • Avatar
    Vasta rena 18. november 2016 at 12:10

    Mul on tütar 2,5 aastane ja täpselt sama jama. Lasteaias terve päev ei kaka, tuleme koju uksest sisse – karjub kaka püksis jne, ja ongi pûksis. Potile ei lähe, hoiab niiiiiiikaua kinni kuni mähkme jalga panen. Pissil käib ilusti, ise läheb ja ei küsi ja kõik ok, aga vot kakaga jama. Küsisin mingist fb grupist abi, öeldi, et see läheb üle..

    • Avatar
      Vasta Salme-Marta 18. november 2016 at 20:46

      Oled Sa enne näinud, et keegi jääkski püksi s…..a? Mina küll ei ole. Nõndamoodi et….püsi kohe väga rahulik.
      Ma ise sain kõik oma lapsed, nii üksiku kui kaksikud “äraostmisega” potile. Jube mugav. Kuna ma olen rahulik mutt, siis ma niisugust hirmsat sõda vabsee ei kannata ega poolda ja tegin asja lihtsalt selgeks – näe, siin on pott, teed sinna junni, saad vatnäedselle. Hiljem oli häda pigem sellega, et nad mingil ajal ainult poti otsas elasid, et julka välja võluda. Aga no see sujus kah kiirelt rööbastesse ära.
      Aga muuseas tahan veel öelda, et oled pagana äge ja julge ja Su lapsed on nii marutoredad!