PILDID Uncategorized

Mallukas fotokoolis

5. veebruar 2017

Keda fotojutt ei huvita, võib selle postituse rahumeeli vahele jätta, sest just sellest ma täna räägingi.

Eelmisel nädalal alustasin ma uuesti kooliteed, sedapuhku siis EestiFoto fotokoolis, kus on koolitus algajatele. Miks just algajatele? No aga mida muud ma tegelikult olen. Esimeses tunnis pidime ütlema, et miks me koolitusele tulime ja minu mure seisnes selles, et kuigi enda tehtud pildid mulle täitsa meeldivad, siis sendale meeldivkas sain ma nad tihtipeale just fototöötlusega, kuid kuidas KOHE kaamerast soovitud tulemust saada, seda ma ei teanud. Tahtsin natukene tehnilist poolt tundma õppida ja kõik muu on ju vaid boonuseks!

Esimesed kaks loengut on nüüd ära olnud ja need viis läbi Aivar Pihelgas, kes on tõesti väga hea koolituste läbiviija. Kui keegi millestki aru ei saanud (khm-mina), siis seletas muudkui veel ja veel, kui lõpuks sain! Lisaks viskab ta vahepeal nalja ja on üldse sellise muheda olemisega, et kolm tundi läheb väga ruttu ja põnevalt.

Loengud ise on järgmised:

I loeng: Sissejuhatus ja ABC – Aivar Pihelgas

Pärast lühikest põiget fotoajalukku hakkame uurima, mis on kaamera ja objektiivid ning kuidas tekib sensorile kujutis. Seejärel saame selgeks, mis on säriaeg, ning kuidas kaamera sensor töötab. Õpime tundma kaamera erinevaid programme ja vaatame, millest koosteb ekspositsioon ehk säritus.

II loeng: Teooria ja pildistamistehnika – Aivar Pihelgas

Teine loeng algab väikese kordamisega ja jätkub kohe uute teooria peatükkidega. Mis on ava ning kuidas suhestuvad ava-säriaeg ja ISO tundlikus. Mis on valgetasakaal ja kuidas seda mõista. Erinevad kaadriformaadid ja fotograafiline ulatus. Loengu lõpuosas vaatame pilte ja vaatame kuidas histogramm visuaalseid kujutisi matemaatiliselt tõlgendab.

III loeng: Kompositsioon ja valgus – Annika Metsla 

Mis on kompositsioon, kus on tema juured ja miks mõni pilt tundub meile ilus ja mõni mitte. Kuldelõige ja kolmandike reegel. Dünaamika ja staatika, erinevad kompositsioonitüübid. Valgus ja pildi koloriit kompositsiooni osana. CLEPS reegel. Vaatame palju pilte ja arutame nende kompositsiooni üle.
IV loeng: Fototehnika ja varustus – Kristian Kruuser

Õpime lähemalt tundma kogu varustust, mis võimaldab meil pildistada ja oma mõtteid piltides väljendada. Erinevad kaameraformaadid, erinevad objektiivid, perspektiiv ja vaatenurk. Välklamp ja selle kasutamine, kaamera hooldamine, filtrid ning statiiv. Ehk kogu varustus, mida fotograaf oma töös kasutab.

V loeng: “Stuudio” – Kaupo Kikkas

Mis teeb ühest ruumist fotostuudio ja kas ka ise oleks võimalik seda oma kodus katsetada? Kuidas käituvad erinevad valgused, välk ja püsivalgus. Mis valgust pehmendavad vahendid on olemas ja mida võiks ise meisterdada. Kuidas stuudiovälgud töötavad ja kuidas toimub koostöö kaameraga. Millised on erinevad valgusloogikad ja valgusskeemid. Vaatame näidispilte ja proovime stuudios ka ise kätt.

VI loeng: Digitöötlus – Urmas Ääro

Mis saab pildiga sellel hetkel kui ühendame oma fotoka taha kaabli ja “tõmbame” pildid arvutisse. Ilma töötlemata ei jää tänapäeval ükski pilt, aga kust õigupoolest algab pilditöötlus ja mida teeb pildiga juba kaamera ise? Mis on bitid ja baidid ja lühend RGB. Millest foto arhitektuur koosneb ja kuidas sellega manipuleerida. RAW fail ja selle eelised teiste formaatide ees. Loengu teises osas tegeleme pilditöötlusega Adobe Photoshop Elementsi platvormil.

VII loeng: “Loodusesse” – Urmas Tartes

Kogenud loodusemees ja kõrgelt hinnatud fotograaf Urmas Tartes viib meid makromaailma. Käsitledes seda märksa laiemalt, alates filosoofilisest küsimuses, mis üldse on loodusfoto ja kust see õrn piir jookseb. Urmas Tartes võtab oma loengus kursuse teooria osa kokku ja kordab üle ka tähtsaimad fototehnilised tõed, mis esimestes loengutes õpitud, lisaks näitab põnevat pildiprogrammi.

IIX loeng: Personaalsed küsimused ja lõputöö

Viimane loeng kuulub õpilastele, õigemini nende fotodele. Vaatame koduseid töid ja tegeleme piltide analüüsiga. Mis on kuskil valesti läinud või mis teisal hästi õnnestunud. Piltide vaatamine on õppeprotsessis täpselt sama oluline osa kui teadmiste omandamine kursuse alguses.

Ma ei jõua uut nädalat ära oodata, sest ainuüksi need kaks tundi on andnud mulle juba nii palju teadmisi, mida kohe pildistamisel ära kasutada sain. Enne lootsin rohkem järeltöötlusele, nüüd saan juba ise ka rohkem aru, et kus ja mida kaameral muuta – ülilahe!

Ma olen nagu mingi nohik, aga mul on nii kahju, et meile nii vähe kodutööd jäetakse. Nüüd jäetigi siis väike kodutöö, et näha, kas me mõistame teravussügavust. Triinu blogis olid natukene teised juhised, kuigi meil ju sama õpetaja. Igatahes meile ei antud mingeid kriteeriumeid, peale selle, et taust ei tohi olla silmapiir, vaid peab olema midagi kindlamat ja lähemalasuvat.

Seega kahmasin ma oma tulbivaasi kaenlasse ja läksin õue püherdama. Esimene katsetus oli siis selline:

esimene-1938058

Vasemapoolsel pildil on f/2,8 ja säriaeg 1/500. Mis see ISO oli, seda ma ei mäleta ja ma ei oska kuskilt vaadata ka. Piinlik. Ma arvan, et äkki oli 200.

Parempoolsel pildil tõstsin f’i kõrgemaks, et taust oleks vähem udune ja rohkem terav. Sellel on siis f/14 ja säriaeg 1/80. Iso panin ka suuremaks, äkki 400 peale?

See esimene katsetus pole just ideaalne, sest noh. Esiteks ma muutsin pildistamisnurka ja see megalt häirib mind. Oleks võinud sama olla, aga ma nagu ei tulnud selle peale enne ja siis ma olin juba toas, kui viga mõistsin. Lisaks õppisime me tegelikult seda, et valgus sama oleks, alati ka välja arvestama. Et ala kui f on suurem, siis säriaeg peab olema pikem ja kui mitu korda tuleb mida tõsta ja teist vähendada, aga seda ma ka ei kasutanud. Kruttisin lihtsalt silma järgi ühte juurde ja teist vähemaks. Seega proovisin toas uuesti.

teine

Vasemapoolsel pildil on f/2,8, säriaeg 1/100. Taustal on väga vähe näha Marikest, kes üritab elu eest telefoni tööle saada, mille aku on tühi.

Parempoolsel fotol on f/8 ja säriaeg 1/25. Siinkohal pidin ma juba lauale toetuma, sest käsi muidu väriseks ja tegelikult saan ma nüüd aru, et säriaja oleks pidanud ikka lühemaks jätma ja valgust rohkem ISOga tooma, sest inimene, eriti laps, liigutab ennast ju täiega.

Üldse see kõik ongi fotograafia võlu, just see teadmine. Et olenevalt olukorrast mida kasutada ja kuidas katsetada. Hirmus põnev on. Ja ma olen enam kui kindel, et kumbagi nendest näidetest ma kodutööna ei esita, mega algelised teised. Aga õpetajal oli õigus – mida rohkem pildistan, seda rohkem hakkan ise ka aru saama, et mida muuta ja mida paremini teha saaks.  Mulle igatahes pakub see kõik täiega huvi ja raudselt lähen ka mais algavale edasijõudnute koolitusele 🙂

 Photography Backdrops -Newbor&Children

Üks mu viimase aja lemmikpiltidest – kõik meeldib! Lapse nägu, värvid, emotsioon : backdrops:katebackdrops)

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta lt 7. veebruar 2017 at 20:57

    Tubli sinust, et koolitusele läksid! Päris kehva variant muidu, kus kasseerid inimestelt raha, aga tegelikult pildi tegemisest essugi ei jaga. Võiksid õpitud tarkuseid blogis ka mingil määral jagada, saaksid teised ka uut ja huvitavat teada. Edu igastahes, fotohobi on kallis aga samas ka kulukas 😀

  • Avatar
    Vasta Lilli 6. veebruar 2017 at 10:30

    Ohh, ma tahan ka fotokoolitusele minna! Sul on mingi hea objektiiv, et 2,8’ga saad pilti teha? Mul on alates 3,7 äkki vist ja no pole see! Igatahes, valgustundlikku objektiivi juurde vaja, et ISOt ei peaks lakke tõstma, sest kõrge ISO teeb pildid mega koledaks ja sodiseks. Aga kas sul välklamp on? Tänu sellele saab ka hea vähe etemaid pilte, kui niisama. Fotoka välk jätab mega koleda valguspläraka näkku. Vaatasin, et sul fotonurgas igast “vihmavarje” ja selliseid stuudioasju ka, ma olen nii kade! 😀 Igatahes, millal pilti teeme?

  • Avatar
    Vasta Maria 6. veebruar 2017 at 08:24

    Tubli!
    Fotokool ei tee kunagi paha. Loodetavsti lähevad su pildid ka paremaks. Mina olen üks neist vähestest, kes ei laula kooris “kui ilusaid pilte sa teed!”, kuid kui nende kvaliteet muutub, teen seda ülimalt hea meelega.
    Juba mõnest klõpsust on näha, et õppimine toob kasu. Ahjaa…alla 1/60 säri või oleneb käest, võimalik et 1/80 ei tasu minna, sest aparaat raske ja väristad ära. Sellistel juhtudel statiiv ainult abiks.
    Head katsetamist ja ootan seda aega kui su pildid oleks sellised, mis oleks mõne aasta pärast vaadates ka ilusad.
    Ja nagu ikka…ei midagi isiklikku, ausus on selle asja nimi.

  • Avatar
    Vasta T. 5. veebruar 2017 at 22:38

    Oh ta oli mul põhikooli ajal kooli direktor. Üli äge inimene ikka. Isegi direktorina ??

  • Avatar
    Vasta Nipi 5. veebruar 2017 at 17:14

    ISO ei maksa tegelikult üldse eriti näppida, kui just otsest vajadust pole. No et kui pole vaja kõrgemaks tõsta, sest teed toas pilte.
    Meil õnneks on see luksus ISO-ga mängida vajadusel. Vanasti oli ühe tundlikkusega film fotoka sees ja pidi sellega hakkama saama, kas olid siis õues või toas. Digikas selle kõrval puhas luksus 😀

    • Avatar
      Vasta Egle P. 6. veebruar 2017 at 09:43

      Ma ütleks jälle, et ISO pole vaja karta. Pikk säri käest pildistades on oluliselt hullem. Mina ka väljas pildistades pigem tõstan ISO nt 400ni, et saaks piisavalt pikka säri kasutada 50-100mm objektiiviga ilma, et seda ära väristaks. Kui objektiiv+kaamera on raske, siis on ka suurem oht ära väristada. Lisaks on tänapäeva kaamerad juba nii hea taluvusega, et kui 10*15 pilte ilmutada, siis võib uuemate kaamerate puhul ka ISO üle 1000 olla ilma, et see välja paistaks. 🙂

  • Avatar
    Vasta Aire Põdra 5. veebruar 2017 at 15:08

    Ma käisin ka sellisel algajate koolitusel. Osad õpetajad olid samad ja osad erinevad. Täiega meeldis Aivar Pihelgase loengud, ta on lihtsalt selline inimene, kes teeb asja selgeks kuidagi lihtsalt ja meeldejäävalt. No ja nalja sai ka palju 🙂 Olen ka ostnud fotokursuse lehelt kaks koolitust. Üks oli algajatele kursus mingine (ei tea täpset nime) ja teine oli toidufotograafia koolitus. Hakkangi varsti neid lugema. Igatahes mulle tohutult meeldib fotograafia.

  • Avatar
    Vasta Anni 5. veebruar 2017 at 14:34

    Mis kaamerat ja objektiivi kasutad?

  • Avatar
    Vasta Disaindipity 5. veebruar 2017 at 13:49

    Ohh, tänud, Mallu! Ma ammu tahan minna juba ja võtan hoogu, aga praegu sain uut motti- Annika Metsla on üks parimaid fotograafe ever ja I’ll be damned, kui ma ei kasuta võimalust tema käest nats midagi õppida. Uurin, millal uus kursus on. SO khuul!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 13:57

      Jaa, raudselt mine, saad oma ilusat loomingut veel ilusamini üles pildistama õppida 🙂

      • Avatar
        Vasta Disaindipity 5. veebruar 2017 at 14:00

        Jaa ja loodust ja loomi ja…uhh, nii khuuul!

  • Avatar
    Vasta Katre 5. veebruar 2017 at 13:39

    Look at you! Saadki säri ja ava ja iso selgeks, ise vandusid, et NEVER. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 13:50

      Haha, see tundus mulle selline tuumafüüsika, aga selgus, et… polegi 😀

      • Avatar
        Vasta Disaindipity 5. veebruar 2017 at 13:59

        Ma ise ka kardan, et ei saa selgeks :/

  • Avatar
    Vasta kaja 5. veebruar 2017 at 13:22

    isver, mul sama vaas kodus. need on vist mingist kuumast nõuka ajast pärit. kui selliseid vaase ja kausse kingiti igaks tähtpäevaks.
    aga kas sa oled forogfaarina fie, või kuidas see asi käib?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 13:24

      Mul jah vanaema pärandus see.
      Teisele küsimusele vastuseks – mul on oma OÜ 🙂

  • Avatar
    Vasta Egle P. 5. veebruar 2017 at 13:14

    Mul on nii kahju, et meil siin Võrumaal (või lähedal) ei ole ühtegi fotokooli. Samas olen tänulik, et Tartus vähemalt fotokoolitusigi toimub (väikse lapse emanam itmepäevastele koolitustele kuhugi kaugemal ei raatsi minna). Ja neid väisan ma üsna sagedasti. Tunnistan, et olen lausa sõltuvuses neist. Käiks lausa iga nädal mõnel, kui rahakott lubaks, aega jaguks ja oleks ka iga nädal neid koolitusi.. 😀 Praegu ootangi järgmist pühapäeva, sest siis olen taas ühele koolituseke end kirja pannud. Nii põnev on see fotograafiks kasvamise maailm mu meelest! 😛
    Edu ja kindlat kätt Sulle! 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 13:24

      Mis koolitustel sa käinud oled :)?

      • Avatar
        Vasta Egle P. 5. veebruar 2017 at 14:02

        Kõigepealt alustasin netikursustest – fotokursus.ee lehelt – “Fotograafia algkursus” ja järgmiseks “Pildistamisest fototöötluseni”. Lisaks siis kaameraga kaasa tulev Nikon School intro. Kui ei eksi, siis seal oli juhendajaks Aivar Pihelgas. Neilt kursustelt (juba neti omadest tegelikult) sai kõik põhitõed selgeks, aga tundsin, et tahaks ikka neid säi-ava-iso jutte ka kelleltki päriselt kuulda ja natukene juurde küsida/nippe saada.
        Siis avastasin Tartu fotograafi Helis Künnap, kes ka väga vahvaid koolitusi korraldab. Ta ise on megajutukas ja lühikeste kursuste jooksul saab nii palju informatsiooni ja kasulikke nippe. Nii et tema juures olen käinud algajate kiirkursusel (3h) ja Laste pildistamise koolitusel. Järgmisel nädalal tuleb siis Buduaarifoto koolitus sama juhendajaga ja plaanis on ka pulmafoto koolitus võtta. Noh, ja plaanis on veel mitmeidk ursuseid, aga eks aeg näitab, kas ja millistele ma reaalselt ka jõuan. 😀
        Ühe lastepildistamise e-kursuse olen veel läbi teinud, tol korral oli juhendajaks Grethe Rõõm – kestis see 4 nädalat ja iga nädal uus teema ning kodused ülesanded. 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 14:15

          tahan ka netikoolitusi teha!

          • Avatar
            Egle P. 5. veebruar 2017 at 15:32

            Mõned ütlevad, et netikoolitused on jamad, aga mina julgen küll soovitada. Kui ikka huvi on, siis ei tasu seda karta! Vähemalt need fotokoolitus.ee omad on küll asjalikud olnud ja plaanin sealt ehk ka töötluskoolituse kursuse võtta. Lisaks on nendep uhul hea see, et loed/teed siis kui saad. Kasvõi öösel kell 2. 😛

  • Avatar
    Vasta Fännikas 5. veebruar 2017 at 13:10

    Urmas Tartese loenguga on minul megapositiivne kogemus ☺ tõest on näha, et inimene armastab seda, mida ta teeb ja pildid võtavad lausa sõnatuks!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 13:25

      Lahe!

  • Avatar
    Vasta Eg 5. veebruar 2017 at 12:33

    Käisin just ise ka fotokoolitustel ja nii põnev on!! ? Fotograafia neelab endasse täiega ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. veebruar 2017 at 12:57

      Kus sa käisid? 🙂

      • Avatar
        Vasta Eg 5. veebruar 2017 at 18:53

        Käisin Tartus Helis Künnapi koolitustel ja netis fotokursus.ee koolitus algajatele. Ostsin just hiljuti uue objektiivi ja sain Photopointist megahea kingituse – kõik fotokursus.ee lehe kursused tasuta ?? Nüüd hakkan neid lugema ja siis jälle katsetama.