Lasteasjad Mari

laps ja jooksuratas

27. juuli 2017

Esimene jooksuratas sai Marile suure hurraga juba aastaselt ostetud. Ma ei tea miks, sest ta ei osanud käiagi. Müüja kinnitas, et tema pooleteiseaastane kimab sellega täiega ringi. Sai siis Mari poolteist – ei midagi. Sai kaks – ei midagi. Sai kaks ja pool – ei midagi. Nüüd on Mari 3a ja 10k vana ja no IKKA TA EI OSKA SELLEGA SÕITA. Paremal päeval on ta nõus ratta “selga ronima”, halvemal päeval ütleb lihtsalt: “Ei taha see atas!” ja keeldub sellele liginemast.

“Ii taha attaga!”

Osad vanemad kiidavad ju täiega, et lastele nii meeldib ja õpivad tasakaalu hoidma ja mida kõike veel. Ei. Mari lihtsalt KEELDUB! Ta ei julge isegi selle sadula peale kanni maha toetada, vaid lihtsalt tipib, ratas jalge vahel, natukene edasi. Umbes peale viit meetrit ütleb ta, et ei, enam ei taha. Vsjo. Mis moodi teised emad oma lapsed sellega sõitma said? Või osad ei hakkagi? Ehk peaks lihtsalt ostma abiratastega ratta lapsele?

Siin on ta alles ratta selga roninud ja lootusrikas, aga nagu näha, ei pane ta pepsi istmelegi 😀

Muidu on meie jooksuratas küll väga korralik, kerge ja mõnus. Selles küll asi olla ei tohiks, et ratas talle liiga ebamugav on. Ostetud on ta Babyshop’ist (SIIT) ja kasutatud viie minuti kaupa umbes kümme korda. No tee või tina, ei saa seda last ratta otsa, mis sa ära teed. Täielik pettumus 😀 Jumal tänatud, et ma sealt ühe laksuga veel asju tellisin, teistega jäin rahule. Või no rattaga oleks ka rahul, kui ainult üks vend sellega sõitma õpiks 😀 Lentsule ostsin kaks Mimi kombet, valge ja karvase (LINK) ja roosa kah (LINK).

Arbuusidega papud: RESERVED Seelik ja pluus: DADAMORA

Kui keegi oskab mulle näpunäiteid anda, kuidas laps sellega sõitma saada, siis olen üks suur kõrv. Ja kui keegi soovib endale ka Babyshop’ist jooksukat (või no pigem ikka lapsele:D), siis sooduskoodiga “mallukas” saate 15% alet!

Loe ka neid postitusi!

61 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Jaanika 3. august 2017 at 10:04

    Meil on ka selle rattaga selline jama. Ostsime kaheselt ja kuidagi üldse ei saanud hakkama, ei ulatanud korralikult jne. Nüüd on kutt sama vana kui Mari ja no ei istu ta sinna sadula peale mittekuidagi. Oleme proovinud toas nö harjutada aga ei midagi. Ilmselt siis ikkagi igale lapsele selline aparaat ei sobi.

  • Avatar
    Vasta Kadri 28. juuli 2017 at 18:33

    Äkki võtad tuppa selle ratta? Mul mõlemad poisid aasta ja paari kuuselt (kohe kui jalad ulatusid) jooksuka peale läinud toas (talvine aeg oli). Kevadel sõitsid ilusti juba õues, suvel kimasid. Tõuksid meeldisid ka. Abirattaid päris rattal ei kasutanudki. Hakkasid 2a 4k sõitma. See oli küll suht hull, sest pidurdada veel ju ei osatud ja pea oli ka laiali otsas (vaadati taha ja kõrvale).

  • Avatar
    Vasta Laura 28. juuli 2017 at 12:23

    OT, aga mis melu.tv’st on saand?:P

    • Avatar
      Vasta Natali 28. juuli 2017 at 12:38

      Issand jumal..kaua võib küsida?!? Sada korda juba teema läbi käinud, et suvepuhkus on!!!!!

  • Avatar
    Vasta Anna 28. juuli 2017 at 01:39

    Ma olen 24 ja ma polnud üldse sellisest asjast kuulnud ja pidin guugeldama, kuidas sellega sõidetakse üldse 😀 Nii et ma tõesti ei imesta, kui Mari ei oska, ma poleks ka äkki osanud teha sellega midagi. Igatahes sattusin sellise asja peale: https://www.youtube.com/watch?v=hOFI_ftLMyY – How to teach your child to ride a balance bike quickly and simply – ehk on sellest abi 🙂

  • Avatar
    Vasta Maali 28. juuli 2017 at 00:20

    Sadul võib tema jaoks ebamugav olla.
    Üks võimas jõud on eeskuju.Mõni samavana laps selle rattaga “kihutamas” võib imet teha.

    • Avatar
      Vasta Teele 31. juuli 2017 at 13:06

      Jah meil ka oli ratas olemas juba 1,5aastaselt aga sõitma hakkas 3,5selt kui lasteaias teisi sõitmas nägi tekkis kohe suurem huvi.

  • Avatar
    Vasta Andra 27. juuli 2017 at 22:13

    Mina ostsin lapsele jooksuratta sünnipäevaks,kui sai 3 aastaseks. Ei huvitanud see teda üldse. Viisin maale,et seal pole nii hea tee ja jalgadega lükates ikka hea sõita(tõukeratta jaoks halb tee). Üks teine 6 aastane tüdruk proovis seal sellega sõita ja talle nii meeldis. Minu laps ei tahtnud isegi proovida….kuniks?!?!möödus kaks aastat ja nädal tagasi ta hakkas sellega lihtsalt sõitma.Nagu oleks alati osanud,aga enne ei huvitanud. Saab esmaspäeval 5 aastaseks.

  • Avatar
    Vasta Yutulind 27. juuli 2017 at 20:12

    Rattapoes on need varred eraldi müügil kust lükata saab. Osta väiksem abiratastega ratas ja esialgu lükka tagant. Pärast eemaldad selle toki.

  • Avatar
    Vasta Yutulind 27. juuli 2017 at 20:03

    Aaa… ma ostsin selle iminappadega tasakaalulaua, aga pole omaks võtnud….kuidas sellega laps mängima pannakse???

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2017 at 20:47

      ma näitasin ise ette ja siis juba pakkus huvi 🙂

  • Avatar
    Vasta Yutulind 27. juuli 2017 at 20:01

    Ma pidin ka ikka pidevalt ütlema et ta istuks peale…mäest alla vist lihtsam õppida või väike kallak. Õppis eelmine kevad 2.5a sõitma. Osad oskused ongi hiljem jama õpetada kui see nö arenguaken on möödunud.

  • Avatar
    Vasta Eliis 27. juuli 2017 at 17:23

    Meil on samasugune FirstBike. Kutt on sillas sellest.kerge, head rehvid ja hea manööverdus. Jooksurattaga soovitan ikka harjutada, tasakaal saab selgeks. ? Vb näitad talle mõnda videot, kus lapsed samasugusedga rallivad… ehk tuleb suurem huvi.
    Loodan et pliksile hakmab varsti meeldima see ratas☺

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2017 at 17:45

      video näitamine on hea idee, seda ma polegi teinud 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 27. juuli 2017 at 16:23

    meie proovisime algul toas ja siis sai õues juba täitsa hästi hakkama, toas oli rohkem nagu mänguasjana alguses. sadula paneksin ka alustuseks nõks madalamale kui vaja, aga samas on ta juba nii suur juba, et äkki otsustaski, et ei taha. ise võtaksin pärisratta talle selles vanuses juba <3

  • Avatar
    Vasta Noomi 27. juuli 2017 at 15:50

    soovitaks pigem 3 rattalist kallutatavat tõuksi eemaldatava istmega ?

  • Avatar
    Vasta Ave 27. juuli 2017 at 15:34

    Mina ostsin jooksukale algul abirattad alla kui oli näha, et üldse ei taha välja tulla. Peale seda sõitis koguaeg ringi. Mingi hetk sai abikad ülesse poole keeratud nii, et neil väga funktsiooni polnud aga laps teadis, et abikad ikka aitavad teda ja peale seda sai üldse ära võetud.
    Nii oli vähemalt ratas kasutuses

  • Avatar
    Vasta Diana 27. juuli 2017 at 15:13

    Meil sarnane puidust, algul poiss ka tippis, ei osanud tagumikku istmele panna aga mõne kuuga on saanud kõva kimaja. On 3a 4k ja tõstsin istme kõrgemale aga järgmiseks aastaks juba väike. Mari tundub selle jaoks ka juba liiga suur. Mõni laps ei võtagi jooksukat omaks ja teine kimabki pooleteiseaastaselt, ei tasu heituda. Osta tavaline ratas ja ikka juba suurem 🙂

  • Avatar
    Vasta Pisi 27. juuli 2017 at 14:47

    Kutsu keegi külla, kes osakab sellega söita 🙂 meil vöttis ka aega enne, kui söitmise selgeks sai. Sai ratta 3a sünnipäevaks ja kui selgeks sai nipid, siis hakkas juba ratta peal trikitama. Selle puhul ongi oluline, et tagumik rattal ja siis jalgadega nö kõnnid alguses. Näita ka videosid lapsele. Meil nt preili sa kevadel 4 ja sõidab siiani selle rattaga ringi. Abikatega oleme proovinud aga väntamine veel raske. Talle meeldib sellega ringi kimada.

  • Avatar
    Vasta M. 27. juuli 2017 at 14:31

    Esiteks peaks ka jooksurattaga sõitmas käies olema lapsel kiiver! ? 🙂
    Teiseks Mari on juba nii suur/pikk, et kindlasti osta talle tavaline 16-tolline abiratastega ratas! Jooksuratas on väga hea tasakaalu harjutamiseks aga kui ei taha sõita ja ei saa süsteemile pihta siis pole midagi teha (hoia Lende jaoks 🙂 ). Tavaliselt öeldakse, et jooksuratalt on mugav tavaratale üle minna, sest lapsel on tasakaaaluhoidmine juba selge (enamik ei kasutagi siis abirattaid) aga saab ka ilma ju 🙂 meie omal ajal vähemalt saime ? ja kindlasti ei soovitaks osta enam seda tagant lükatavat kolmeratalist! Seal on pedaalid veidi teise asukohata kui tavalisel abiratastega masinal ?

  • Avatar
    Vasta Maarja 27. juuli 2017 at 14:24

    Äkki tal on pepu haiget saanud selle sadulaga? Mul sai poiss 2a sünnaks jooksuratta ja peale esimest sõitu mingi max 200m (ei istunud peal vaid kõndis ka ratas jalgevahel või istus väga servas peenikese otsa peal) kurtis õhtul et pepu on valus. Paar päeva hiljem üritas uuesti aga korrutasime et peab peale istuma korralikult ja peale seda sõidab suht iga päev ümber maja selle rattaga või üritab suurema õe tõukeratast ära ajada. See on suuremate ratastega et saaks igal maastikul sõita. https://www.hansapost.ee/et/lapsed/tegevused-oues/laste-jalgrattad-rulad-rulluisud/jalgrattad-toukerattad/toukerattad/toukeratas-10-must-roheline_0c0f5a01/

  • Avatar
    Vasta E 27. juuli 2017 at 14:14

    Ma usun, et hakkab. Mina ise olin selline laps, kes keeldus rattale istumast ja sõitma õpetada ka ei lubanud, kuigi abikad olid ka rattal olemas. Mäletan, et viieaastaselt lükkasin ratast käekõrval veel. Aga nüüd oskan sõita küll ja väga meeldib.

  • Avatar
    Vasta Piia 27. juuli 2017 at 14:10

    Lapsed on erinevad, kui praegu sõita ei taha siis las ta vedeleb, ehk millalgi tekib huvi. Abiratastega rattaid on ka tagant sangaga lükatavaid, võibolla siis selline soetada.

  • Avatar
    Vasta Elve 27. juuli 2017 at 14:09

    No-jh! Lugedes neid kommentaare on selge, et jooksuratta looja pani oma leiutisega puusse. 😀
    Ei olnud meie tibinal jooksuratast, vaid abiratastega ja tagant sangaga lükatav ratas. Nüüd on ka vist abiratastega(ma pole ka kindel, sest ratas on maal) suurem ratas. Aga minu lapselaps on Marist vanem ka(saab jaanuaris viie aastaseks).

    • Avatar
      Vasta Jooksuka fänn 29. juuli 2017 at 13:50

      Ära tee nii kergesti järeldusi! Puussepanekust on jooksurattad ikka väga kaugel! Ise ja paljud tuttavad pigem seda meelt, et geniaalne leiutis 🙂
      Meie muidu üliettevaatlik värske kahene sai jooksuka nipile pihta KAHE päevaga, jalgu õhku hakkas tõstma neljandal! Jooksukat soovitavad muide ka ortopeedid – pidi väga hästi arendama võrdselt mõlemat kehapoolt ehk siis nii lihaseid kui koordinatsiooni.
      Ilmselt võiks tõesti abi olla sellest kui Marile mõnda videot või osavalt sõitvat last näidata.

  • Avatar
    Vasta M 27. juuli 2017 at 13:52

    Soovitan ka sul pigem tugiratastega jalgratas Marile osta, ta ju peaaegu neljane ka. Ja kõik lapsed ei ole ühesugused, ühele meeldib, teisele mitte. Tema jaoks on ilmselt midagi muud olemas. Minu värske kahene ei jaga ka jooksurattaga mitte mingisugust matsu lahti, oleme sugulaste omaga proovinud, ei taha samamoodi pepsi sadulalegi panna. Aga samas tugiratastega jalgrattale on kohe nõus istuma, kuigi vändata veel ei oska, aga kui keegi rattast kinni hoiab ja sõidutab, siis on nii silla. Eks päris sõiduks läheb alles järgmisel kevadel/suvel, aga igatahes on parem ja pikaajalisem investeering kui jooksu-/tasakaaluratas. Kuigi jah, kes on selle jooksukaga sina peal ja nagu kalad vees, nendel ilmselt jääb jalgratta puhul tugirataste etapp vahele 🙂

  • Avatar
    Vasta Maris 27. juuli 2017 at 13:41

    Mu 3aastane sai eelmine aasta jooksuratta. Ikka sõita ei oska. Selle suve alguses sain ma talle 12tollise abiratastega ratta. Kasutatuna, sest lootust teda sellega sõitma saada oli ja on 0%. Ei sõida, käib ja mängib sellega veits, peletab õde rattast eemale, ja see lihtsalt (nagu jooksukaski) seisab jalus.

  • Avatar
    Vasta vingats 27. juuli 2017 at 13:41

    kui ta sul jooksuka peal ei taha istuda, siis tavalise peal ka ei taha.
    tavalisega veelgi raskem, peab väntama ka. siis vahib jalgu ja ei saa vändatud.
    kui kardab sadulas istuda, siis peab mingi probleem olema. ma sinu asemel püüaks sellele jälile saada, miks ta sadulasse ei julge istuda.

    • Avatar
      Vasta M-L 27. juuli 2017 at 13:50

      Minu tütrel oli just vastupidi. Jooksuratas seisis nurgas, ta ei saanud üldse pihta miks ta peab seal istuma ja siis end edasi lükkama ( ta praegu 3a4k, jooksuratta sai kaheselt). Siis sai ratta ja esimese kümne minuti jooksul oli asi käpas. Ratta ostsime juunis ja oleme igapäevaselt sõitmas käinud. Eile sõitsime 7 km juba nii, et tema omal rattal ja mina enda omal…Peal jalgratast sai veel tõukeka kingiks ja sellega laseb ka nagu vana kala aga jooksuratta peale keeldub siiani minemast. Ma ei tea, mis nendes nii hirmsat siis on aga mul sõbrannade lastel sama jama olnud – jooksuratas seisab kasutult aga õige ratas saab vatti…

      • Avatar
        Vasta A4 27. juuli 2017 at 14:29

        Meie 3ne samamoodi jooksuka peale ei istu vaid hoiab pysti ja kõnnib sellega aga ostsime abikatega ja sellega vurab ringi ja esimesel õhtul pihta ei saanud aga teisel päeval sai selgeks juba..sellega sõidab aga jooksukas seisab ikka nurgas ja ei taha seda

  • Avatar
    Vasta Merka 27. juuli 2017 at 13:40

    Kui 3in1 jooksuka sai tellitud ning sai esialgu toas proovitud. Too aeg siis vihma sadas kui koju sai veetud. Siis poiss sõitis nii tõukekana kui jooksurattana väga hästi. Aga nüüd ainult jooksurattana kasutabki. Proovisin istmeosa ära võtta. Ja no vot ei sõida tõuksiga.mõlemi jalaga peal ja lihtsalt seisab ja karjub et ei saa edasi ?
    Piigale ka täitsa meeldis. Ja piiga suutis sõita nii tõukeka kui jooksukana. Muidugi jooksurattana on piigale see ratas juba ammu väike 🙂
    Piiga aga ei tahtnud vahepeal oma abiratastega rattaga sõita. Muudkui nõudis oma tõukekat. Ta ütled et jalgrattaga kukub. Lõpuks kimas nii oma tõukekaga et kukkus. Ja siis oli natuke aega ratastest paus ning peale seda hakkas jalgrattaga sõitma. Ja seda enam hakkas sõitma kui naabril oli lapselaps külas ja koos ratastega maja juures sõitsid 🙂

  • Avatar
    Vasta K. 27. juuli 2017 at 13:40

    Tasakaal? Ma olin neljane, kui õppisin äärekivi kõrval tavalise rattaga sõitma, polnud kunagi abirattaid ja sain hakkama. Polnud ka kiivrit, ega kaitsmeid, jäin ellu ja siiani sõidan rataga suurima heameelega, ei mingit lapsepõlve traumat.
    Õpitud abitus, minu arust täiega pointless asi.

    • Avatar
      Vasta Ok 27. juuli 2017 at 14:14

      Palju õnne – oled pööraselt andekas! Lapsed on erinevad, ühele ei sobi üks, teisele teine. See on umbes sama, kui võrrelda tüsedat inimest ja peenikest kõrgust hüppamas. Tüsedal on siis õpitud abitus või?

      • Avatar
        Vasta K. 28. juuli 2017 at 22:17

        Ma näen oma töös iga päev, kuidas vanemad oma lapsi selle jooksuratta peale sunnivad ja pooled neist lihtsalt karjuvad, mingi viimase aja tõeline lollus.
        Ja kui õppisin mina, õppis naabritüdruk ja ka naabripoiss üle 20 aasta tagasi rattaga sõitmise selgeks ILMA jooksurattata, siis suudab seda ka täna 20 aastat hiljem üks laps.
        Lihtsalt, kus see vaimustus on tulnud?
        Tasakaaluta ei saa ka kõndida, aga näed, pole ma veel näinud täiskasvanud inimest, kes sellega hakkama ei saaks.
        Kena nädalavahetust!

  • Avatar
    Vasta preilna 27. juuli 2017 at 13:35

    mina sinu asemel ostaks abiratastega tydrukute ratta, sest pedaalid ja pedaalidega sõtkumine, st töötamine lisab lapsele kindlust ja ta tunnetab ratast tänu pedaalidele paremini, need jooksurattad on sellised, et nendega ei saa laps tunnetust ja on nagu õhus ja seepärast osad kardavadki. Rattaga on teisiti, seal peab ise väntama ja kui abirattad kyljes, siis laps ei kuku ja lisab talle enesekindlust. Soovitan tavalist ratast Marile, see toimib

  • Avatar
    Vasta K 27. juuli 2017 at 13:32

    Minu laps sai 3a pedaalidega ratta, niiiiiii väga oli poes vaja. Paar korda sõitis ja enam ei tahtnud. Siis ostsime tõukeka (maxi micro). Enne uurisin, milline oleks parim. Seda kiideti ja tõesti super! Igapäev leiab kasutust. Eriti meeldib, et sellel nii pikk kasutusiga (nö stange reguleeritav pikemaks ja lühemaks) ja lihtne manööverdada, rattad natuke keeravad ühele ja teisele poole (teistel tõukekatel ei teagi seda funktsiooni).
    Nüüd kui laps 6a, tekkis huvi ka tavalise ratta vastu 🙂 Varem lihtsalt ei meeldinud ja ei surunud peale ka. Lapsed erinevad.

  • Avatar
    Vasta Liis Tahker 27. juuli 2017 at 13:26

    Minu plika ka pole suurem fänn pigem jookseb ja teeb trenni kui sõidab rattaga ? lähme rattaga välja jalutama et kergem oleks,aga lõpuks ikka mina tassin seda jooksukat ?
    Suurte rattast ta ei saa ka pihta et tuleb edasi vändata mitte tagurpidi ?

  • Avatar
    Vasta hellu 27. juuli 2017 at 13:15

    Ma ei tea kui h2sti te marimelliga l2bi k2ite, aga Hedon vist on jooksurattaga sina peal. 2kki v2ike playdate korraldada lastele? Et kui Hedon oma rattaga s6idab tekib ehk Maril soov temaga koos s6ita?

  • Avatar
    Vasta Mirjam 27. juuli 2017 at 13:12

    Minu poiss hakkas jooksukaga sõitma 1a 8 kuud. Enne seda kestis paar kuud periood, kus ta tahtis sõita, aga pidime ise kinni hoidma. Kui keegi julges lahti lasta, siis viskas ennast jooksuka pealt maha, ja hakkas jonnima.
    Jooksukas on iseenesest tasakaalu õppimiseks ideaalne asi. Kindlasti tasub see osta enne jalgratast.
    2,5 panime lapse jalgratta selga ja nt abirattad jätsime külge panemata, ja õppis kohe sõitma. Muidugi kaasnes sellega ka jonni aga tasus vaid nädalake järjepidev olla 🙂

  • Avatar
    Vasta Moonika 27. juuli 2017 at 13:11

    Poiss hakkas sellega suhteliselt vara sõitma, oli vist 2-aastane. Lasteaias 3,5aastasena kevadel pani juba ilma abiratasteta. Aga tüdruk, peaaegu 3ne on nõus rattaga ainult “jalutama”: samamoodi, ei istu peale vaid ratas jalgade vahel jalutab. Mõnikord olen näinud, kui ei vaata, et paneb pepu peale ja isegi mõned meetrid sõitnud, aga suht ruttu jälle püsti. Ning ruttu tüdineb ja ei taha enam sõita. Ütlen talle küll, et ehk tahad siiski veel natukene sõita. Vahel sõidab, vahel keeldub. Ei ole hakanud teda suunama ega sundima, ütlengi, et olgu siis, täna rohkem ei sõida, aga tubli, et niigi palju proovisid, et sai ratas ka õues käia. Et ehk mingi päev jälle natukene. Proovingi nii meetrihaaval suunata. Tundub, et huvi tal on, toas käib ja jalutab ka vahel, et minu ratas. See, et suurem venna suure rattaga sõidab, on tema puhul nii ja naa: ei innusta teda väga, aga samas tahab venna moodi ikka ka olla. Kui Lende suurem, on siis ehk kadedusest hakkab 😛

  • Avatar
    Vasta anon 27. juuli 2017 at 13:04

    Sõida ise nii, et sul tunduks seal peal marulahe ja tore. Ei peagi juurde ajama, et proovi nüüd ise ka või midagi. Sõida miski nt nädal aega mariga koos käies ise kasvõi üks kuni viis minutit. Küll tal huvi tekib.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2017 at 13:06

      Ma olen proovinud seda ka, ta läheb veel eriti närvi, kui mina sinna peale istun 😀 Väikevend ka proovis, nothing

  • Avatar
    Vasta Keitty 27. juuli 2017 at 13:03

    Mina sain Trevori nii sõitma, et saatsin ta alguses rattaga vanaema juurde-siis sõitis.Tuli koju-poleks nagu kunagi seda ratast kasutanudki. Lõpuks läksime välja, ratas kaasas, enamasti ma alguses seda tassisin muidugi. Nägime siis mõnda last sellega mööda sõitmas tema ikka ei tahtnud. Läks natuke aega mööda ja märkasin poissi, kes vanaemaga koos jalutas. Ütlesin siis Trevile, et kuna sa rattaga sõita ei taha, siis emme annab ratta sellele poisile kes seal jalutab, tema oleks selle üle kindlasti õnnelik. Lapsel ei andnud süda ragu ja küsis ratas ja voilaa-sõitiski, siiamaani sõidab 😀

  • Avatar
    Vasta Kristel 27. juuli 2017 at 13:03

    Mul poja on 2,5 aastane. Eelmine suvi ämm ostis talle ka jooksuka kuid siis teda see eriti ei huvitanud ja natukene oli suur ka. See kevad hakkasime lasteaeda kaasa andma ja seal nad koos õppisid sõitma ja nüüd rõõmsalt kimavad koos ümber lasteaia.
    See on super tore sest käime koos ka tiire tegemas õhtuti, tema oma jooksukaga ja mina oma rattaga(elame väikses alevis ja autosid liigub vähem). Oskab nii ilusti tee ääres liigelda 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi 27. juuli 2017 at 13:02

    See aeg, kui minu laps väike oli, siis need rattad väga popid polnud, ma ostsin kohe abiratastega ratta. Sellega sõitis küll ilusti. Aga kui oli aeg hakata õppima sõitma ilma abiratasteta siis ei tulnud tasakaal kohe üldse välja, siis kirusin end veidi, et see tasakaalukas oleks ehk etem variant olnud, kuid lasin siis selle asemel tavalisel rattal sadula alla ja võtsin abirattad alt ära,siis lasin tal kõndida selle rattaga, nagu tasakaalukaga, kuni lõpuks tasakaalu kätte sai ja väntama kukkus 🙂
    Nii, et kui tasakaaluratas ei sobi, proovi tavalist abiratastega, äkki sobib paremini. Ja kui sadulaga sõbraks saab,võib hiljem tasakaaluratta juurde tagasi tulla 🙂

  • Avatar
    Vasta Margit 27. juuli 2017 at 13:01

    Ma arvan, et kui huvi pole, siis lihtsalt pole ja ei õpigi ära. Aga ära sa maha müü, tuleb järgmine kasutaja ju uuel hooajal peale.
    Mina ostsin eelmine suvi oma 2a-lapsele kingituseks abikatega ratta, ei õppinud eelmine suvi ära. Tõime see kevad kah ratta õue, ikka ei õpi, loobusin siis kah. Ostsin jooksuka asemele, hüppas kohe sadulasse ja sõitis (lasteaias teiste pealt nägi kuidas asi käib) 2 nädalat jooksukaga ringi vuramist ja hakkas abikatega ratta vastu kah huvi tundma 🙂 Nädal abikatega harjutamist ja tuleb täitsa hästi välja. Aga kui poleks jooksukat olnud, siis poleks ilmselt ka tavalisega ära õppinud.
    Abikatega ratta ostsin tookord sellepärast, et nii mitmed laitsid mu jooksuka idee maha ja Hawaii töötaja rääkis kah veel samat juttu, et paljudel lastel pole huvi.. äkki su laps kuulub nende sekka.
    Aga enne abikatega ratta ostmist soovitaks enne käia tuttavatel külas kellel abikatega ratas olemas on, et saad vaadata kas tekib huvi ja oskus. Ta hetkel vist seal vahemikus, et 12 tolli jääb juba peagi väikseks ja 16 tolli veel tsips suur äkki? Ega ma päris täpselt tea kah, mu 3a2k vurab veel eelmise aasta 12tollisega ringi.

  • Avatar
    Vasta G. L 27. juuli 2017 at 13:00

    Arvan, et kui huvi pole lapsel selle vastu, siis ei hakkagi.. Mul poiss hakkas nyyd kolmeselt sellega ringi kimama.. ja talle väga meeldib.. enne ei vaadanud selle poolegi.. Tal see-eest ple vabsee huvi pedaalidega ratta vastu.. sunni v ära sunni, a pedaale ta vändata ei taha. Eks kasvades huvid muutuvad..

  • Avatar
    Vasta Rix 27. juuli 2017 at 12:57

    Mul on Marist 2ndl vanem poeg, kellele ka kingiti jooksuratas juba väiksena ja tee või tina, ei osanud ta sellega rohkem sõita kui 5 meetrit. Ei huvitanud ka! Korra proovis, kukkus murule külili ja enam kätte ei võtnud. SENI kuni väiksem venna sai 1,5 ning kohe esimesest päevast kui jooksuratta kätte võttis, sellega ringi vurama hakkas ja enam käest panema polnud nõus. Vot siis, alles siis otsustas ka suurem, et no tema siis ikka tahab ka ning saigi asja kohe selgeks. Vahepeal seisis jooksuratas lihtsalt niisama, nii toas kui õues. Kuigi jah, siiani eelistab suurem sõita kolmerattalisega.
    Ehk siis, oota kuni Lende järgmisel aastal sellega vurama hakkab ja siis näed, kuidas Mari ka tahab 😛

    Ehk siis diagnoos: 2013.a kaalude tähtkuju lastele ei pakugi jooksurattad huvi 😛
    Ning soovitan hoopis osta see tagantlükatav kolmerattaline Marile seniks 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2017 at 12:57

      Äkki tagantlükatava jaoks juba liiga suur? Et peaks lihtsalt abikatega ratta ostma?

      • Avatar
        Vasta Heleriin 27. juuli 2017 at 13:07

        Tagant lükatav saab ka teha tavaliseks rattaks. Pedaalid on esimese ratta juures ja hästimugav on ka sellega. Algul harjutada selle tagant lükatavaga ja siis saab selle teha tavaliseks rattaks.

      • Avatar
        Vasta Rix 27. juuli 2017 at 13:20

        Jah, ka abikatega tavaline ratas on täitsa mõistlik, lihtsalt hea kui lükkesang oleks vms, sest vaevalt et ta sul kohe pikki maid või mäest üles ise sõita jaksab ja siis on oluliselt lihtsam 🙂

    • Avatar
      Vasta M. 27. juuli 2017 at 14:35

      Minu laps on 2013 kaalud ja lausa lendab oma Strideriga 🙂 on ka mitmel Strideri võistlusel osalenud jne 😀
      Aga ei soovitaks nii suurele lapsele enam seda kolmeratalist! Pea neljaaastane pikk laps saab vabalt 16-tollisega abikatega sõidetud 🙂 harjutamise ja huvi asi pigem! 🙂

  • Avatar
    Vasta G 27. juuli 2017 at 12:56

    Las ootab oma aega kuhu kiiret on.Ja sul äkki Lende hakkab kasutama ja siis pole vaja enam uut osta.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2017 at 12:58

      Seda jah 🙂

  • Avatar
    Vasta V 27. juuli 2017 at 12:56

    Mu poiss oli vist 3a kui lõpuks ära jagas. Lasteaias mingit lelupäeva pole? Või lasteaias jooksukaid? Teiste eeskuju on ka võimalus.

  • Avatar
    Vasta Annika 27. juuli 2017 at 12:56

    Minu laps sai pealeistuva auto, seda ju ka lükata vaja, pikapeale sai see selgeks. Nüüd, paar kuud tagasi ostsime talle jooksuratta ja tal oli see kohe selge kuidas asi käib. Poiss siis 2a ja 6 kuud.

  • Avatar
    Vasta Liisi 27. juuli 2017 at 12:55

    Mul sama vana poiss kui Mari. Jooksuratast pole kunagi olnud, küll aga tavaline ratas. Samuti ei pakkunud see talle pikka aega huvi: paar meetrit ja kõik. See kevad käis mingi klõps ja hakkas sõitma. Mina jalutasin beebiga, tema vuras rattaga kõrval/ees. Nüüd sai hiljuti abirattad ka ära võetud. Ega ta eriti sõita nüüd taha, eks ole hirm kukkumise ees, aga ise nõudis suurte poiste ratast 😀 Julgustama ja kiitma peab kõvasti, samas ega sundida saa 🙂

  • Avatar
    Vasta Marju 27. juuli 2017 at 12:55

    Mallu. Mu 6 aastane ei ole siiani saanud pihta kuidas rattaga sõita, selle asemel on meil tõukekas ning tema on ülihäppy. Võib olla polegi kõik rattasõiduks loodud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuli 2017 at 12:56

      Okei, siis jah :D:D

      • Avatar
        Vasta Inga 27. juuli 2017 at 13:15

        Minu poeg ei huvitunud samuti jooksurattast,ostsime abikatega ratta ja sòitis ròõmuga,järgmisena tuli tõuks ja juba suurem ratas. Nüüd on 10 a. ja triki tõuks on ikka pòhiline liikumisvahend. Samuti ei huvita teda rulluisud. Nii et pole yldse pòhjust muretseda. Kõik ei peagi samade asjade vastu huvi tundma 🙂

    • Avatar
      Vasta Glacier 27. juuli 2017 at 13:09

      Meil sama. Jooksukas võiks olemata olla, sõidab tõuksiga ja abiratastega rattaga.