Reaalselt hakkasin täna mõtlema, et mis see täistera siis parem on, kui mitte täistera? Sai on ju sai, aga kui öelda täisterasai, siis tundub, nagu tegu oleks millegi jube tervislikuga. Kuna mul on varsti plaanis jälle telekasse ronida (ma veel ei ütle miks, aga ma luban, et te ei näe mind Krimis :D), siis hakkasingi poes täna vaatama, et ikka tervislikumad asjad korvi saaks, et ma telekas nii tünjas välja ei näeks. Nii ma siis võtsingi coca asemel jälle Värska ja saialetis mõtlesingi, et ohoh, olen jube tervislik täna, võtan täistera leiba ja sepikut. Koduteel aga mõtlesin, et…kas on üldse vahet, või see on mingi asi, mida öeldakse, et inimesed ennast tervislikumalt tunneksid ja julgelt mingeid tooteid ostaks. No näiteks käisin mina söömas ja teenindaja küsis, et: “Kas soovite täisterapastat või… *jälestusega* valgest jahust pastat?”. Kas pasta pole mitte lihtsalt pasta, eksole?

Hakkasin siis googeldama ja jõudsin infoni, et tuleb välja, et ikkagi on see täistera tervislikum ja saan ka mina rahus edasi elada, sest kõik mu tänasida valikud olid õiged ja ma ei peagi masendusest komme sööma hakkama. Oih, seda ma ka juba tegin, aga seda ainult selle arvelt, et täistera leib mu ihule ja hingele nii hea on :D

Ühesõnaga, nagu mina aru saan, siis esiteks on täistera tooted suurema kiudainesisaldusega. Kiudained korrastavad sul siisseedimist, aeglustavad süsivesikute imendumist ja aitavad kehast välja viia toksiine. Seega aitab rohke kiudainete tarbimine väidetavalt hoida ka kehakaalu normis, kuna kiudainerikas toit hoiab veresuhkru tasakaalus, mistõttu ei teki pidevat magusavajadust. Ma ei tea küll, kui palju neid kiudaineid sööma peaks, et magusavajadus ära kaoks, aga artiklite sõnul on igatahes kaalulangetaja jaoks on kiudainerikas toit eriti hea valik, kuna need imavad soolestikus vedelikku, mistõttu tekitab täiskõhutunne kiiremini ja kokkuvõttes tarbid sa  vähem toitu. Püha lehm, peaks vist ainult kiu peale tulevikus üle minema või nii…

Kõige rohkem kiudaineid saab täisterajahust ja kõige rohkem täisterajahu ongi täistera leivas-sepikus-saias. Ma enne arvasin, et täistera tähendab seda, et leivas on terved terad, täisssuuruses terad, täisterad :D Aga noh, samas arvasin ma mingi 25 aastat, et metsikutel hobustel ei ole kapju, nii et ma ei ole väga hiilanud nagunii kunagi mingisuguse üleliigse intelligentsusega. Vähemalt teile saan infoks öelda, et kui saia peal on kleeps TÄISTERA ja tal teri sees pole, siis ausalt nad ei valeta sulle näkku.

Lisaks sisaldavad täisteratooted B-vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja muud säärast head. Ja kuna minu arust on täisteraleivad ja pastad sama head kui tavalised, siis võiks ju eelistada juba seda paremat varianti. Minu meelest pole ka see hinnavahe suur, kui siis paar senti siia-sinna, et nüüd hinna tõttu valiku kehvema toote kasuks otsustama peaks.

Vot, sellised imelised mõtisklused täisterast ja sellest, kuidas ma peaksin vist ennast kätte võtma ja lisaks täistera nosimisele ehk natukene ka paremale-vasakule liigutama. Ma juba ühte trenni tegelikult piiilun, aga see on nii kaugel kesklinnas ja kes siis ikka viitsiks üksi trennis käia. Bläääh.

Aga igatahes, kas teie valite poes täisterakraami, või ostate suva mida? 

Jaga: