SÖÖK Uncategorized

miks tuleks eelistada täistera?

3. oktoober 2017

Reaalselt hakkasin täna mõtlema, et mis see täistera siis parem on, kui mitte täistera? Sai on ju sai, aga kui öelda täisterasai, siis tundub, nagu tegu oleks millegi jube tervislikuga. Kuna mul on varsti plaanis jälle telekasse ronida (ma veel ei ütle miks, aga ma luban, et te ei näe mind Krimis :D), siis hakkasingi poes täna vaatama, et ikka tervislikumad asjad korvi saaks, et ma telekas nii tünjas välja ei näeks. Nii ma siis võtsingi coca asemel jälle Värska ja saialetis mõtlesingi, et ohoh, olen jube tervislik täna, võtan täistera leiba ja sepikut. Koduteel aga mõtlesin, et…kas on üldse vahet, või see on mingi asi, mida öeldakse, et inimesed ennast tervislikumalt tunneksid ja julgelt mingeid tooteid ostaks. No näiteks käisin mina söömas ja teenindaja küsis, et: “Kas soovite täisterapastat või… *jälestusega* valgest jahust pastat?”. Kas pasta pole mitte lihtsalt pasta, eksole?

Hakkasin siis googeldama ja jõudsin infoni, et tuleb välja, et ikkagi on see täistera tervislikum ja saan ka mina rahus edasi elada, sest kõik mu tänasida valikud olid õiged ja ma ei peagi masendusest komme sööma hakkama. Oih, seda ma ka juba tegin, aga seda ainult selle arvelt, et täistera leib mu ihule ja hingele nii hea on 😀

Ühesõnaga, nagu mina aru saan, siis esiteks on täistera tooted suurema kiudainesisaldusega. Kiudained korrastavad sul siisseedimist, aeglustavad süsivesikute imendumist ja aitavad kehast välja viia toksiine. Seega aitab rohke kiudainete tarbimine väidetavalt hoida ka kehakaalu normis, kuna kiudainerikas toit hoiab veresuhkru tasakaalus, mistõttu ei teki pidevat magusavajadust. Ma ei tea küll, kui palju neid kiudaineid sööma peaks, et magusavajadus ära kaoks, aga artiklite sõnul on igatahes kaalulangetaja jaoks on kiudainerikas toit eriti hea valik, kuna need imavad soolestikus vedelikku, mistõttu tekitab täiskõhutunne kiiremini ja kokkuvõttes tarbid sa  vähem toitu. Püha lehm, peaks vist ainult kiu peale tulevikus üle minema või nii…

Kõige rohkem kiudaineid saab täisterajahust ja kõige rohkem täisterajahu ongi täistera leivas-sepikus-saias. Ma enne arvasin, et täistera tähendab seda, et leivas on terved terad, täisssuuruses terad, täisterad 😀 Aga noh, samas arvasin ma mingi 25 aastat, et metsikutel hobustel ei ole kapju, nii et ma ei ole väga hiilanud nagunii kunagi mingisuguse üleliigse intelligentsusega. Vähemalt teile saan infoks öelda, et kui saia peal on kleeps TÄISTERA ja tal teri sees pole, siis ausalt nad ei valeta sulle näkku.

Lisaks sisaldavad täisteratooted B-vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja muud säärast head. Ja kuna minu arust on täisteraleivad ja pastad sama head kui tavalised, siis võiks ju eelistada juba seda paremat varianti. Minu meelest pole ka see hinnavahe suur, kui siis paar senti siia-sinna, et nüüd hinna tõttu valiku kehvema toote kasuks otsustama peaks.

Vot, sellised imelised mõtisklused täisterast ja sellest, kuidas ma peaksin vist ennast kätte võtma ja lisaks täistera nosimisele ehk natukene ka paremale-vasakule liigutama. Ma juba ühte trenni tegelikult piiilun, aga see on nii kaugel kesklinnas ja kes siis ikka viitsiks üksi trennis käia. Bläääh.

Aga igatahes, kas teie valite poes täisterakraami, või ostate suva mida? 

Loe ka neid postitusi!

36 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta K. 5. oktoober 2017 at 12:58

  No ma ei tea, värske Perenaise sai, ma söön seda tuimalt, ilma igasuguse lisandita ja maitseb. Ja mul on suva, olgu või saepurust, söön mis maitseb.

 • Avatar
  Vasta Riina 5. oktoober 2017 at 12:25

  Meie pere sööb aastaid juba täisteratooteid, ka valge riisi olen välja vahetanud. Kõik on rahul ja kõigile maitseb 🙂

 • Avatar
  Vasta Päevalilleke 5. oktoober 2017 at 09:17

  Hinnavahe oleneb sellest, et mida osta, kuna mõne toote puhul on küll hinnavahe suur. Aga üldiselt, siis meie eelistame ka täistera, kui vaesus majas aegajalt (ehk kui tahaks midagi too fancyt lubada…), siis olen võtnud nende kallimate toodete puhul odavama, kuid seda õnneks palju ette ei tule. Minumeelest täisterast tooted maitsevad ka paremini ja peaksid hoidma ka kõhu kauem täis.

 • Avatar
  Vasta meow 5. oktoober 2017 at 06:54

  Lasteaias seevastu jälle nt täisteraleiba ei pakuta, kuna leivas olevad terad/seemned võivad sisaldada seenetoksiine, mis ei hävine leiva küpsedes ka kuumtöödeldes ja on päris palju teadusuuringuid, mis seda kinnitavad. Seega leidub neid, kelle arvates on täistera veel ohtlikum. Ma ise ei oska seisukohtavõtta, kas see nüüd nii on ka või jälle ülespuhuud teema

  • Avatar
   Vasta Vel 13. oktoober 2017 at 11:48

   Oeh…

 • Avatar
  Vasta Helen 5. oktoober 2017 at 04:45

  Enamjaos enam saia-leiba ei söögi kuid tegelikult tasuks vaadata koostise tabelit. Mõnes üliuhkes ja kallis pasta pakis on vähem kiudaineid kui tavalises nö valge makaroni pakis. Kuna täistera tooted on viimasel ajal tõusev trend siis on hakatud inimesi ära petma sellega :/

 • Avatar
  Vasta Kiivi 4. oktoober 2017 at 20:57

  Eelistan täisteratooteid ja saia asemel sepikut. Ülejäänud pere küll viriseb, kui laual on tavaliste valgete asemel “saepurumakaronid”, aga ma ei anna alla :D. Leiba teen põhiliselt ise täistera-rukkijahust. Poeleibades, kui just ei osta kullahinnaga käsitööleiba, kipub ikka ka nisujahu sees olema.

 • Avatar
  Vasta Pille 4. oktoober 2017 at 20:31

  Suht veider, kui keegi nii hilja selliseid avatusi teeb 😀 Aga noh, igaühel oma tee käia. Ikka teadlikult käin poes, valin kaupa ja söön mitte ei aja tuimalt nisujahu näost sisse. Saiakese isu vastu aitab iseküpsetamine. Kaerajahust, odrajahust, graham jahust (täisteranisujahu), tatrajahust, mandlijahust, rukkijahust…. Pasta ka suht ammu juba täistera. Kui kuskil külas näen laual valgeid makarone või saia, siis see ausalt korraks lausa pimestab. Harjumatu nii “valgeid” sööke näha 😀 Kui sellest hetkest toibun, siis järgmine mõte on, et kaugelegi näha, et seal suurt midagi kasulikku sees pole. See tuim ja vanast harjumusest kõige jura söömine pole minu rida. Mind ausaltöeldes hämmastab, et väga paljud inimesed ei toitu teadlikult. Ja siiskonhal ei mõtle ma üldse mitte kaalu pärast, vaid noh… Keegi ei mõtle, kust ja kui palju nad mingeid vitamiine saavad ja kas üldse saavad. Sellepärast on ikka nii oluline juba lastele õpetada ja harjutada tervislikku toitumist.

 • Avatar
  Vasta Ista 4. oktoober 2017 at 19:48

  Mulle maitsevad valgest jahust soojad saiakesed, valgest jahust pannkoogid ja valgest jahust pasta. Rukkileiba küpsetan kord nädalas ise aga meeldib kui see must välja näeb. Seega lisan linnasejahu.
  Igasugu seemneid ja terasid lisan valgest jahust tehtud saiale. Kiudaineid saab ka näiteks puuviljadest. Kes tahab kaalust ruttu alla saada, sel soovitaks jahu ka täiterajahu üldse mitte süüa. Enesepettus teil kui oma sepikuga võikusid teete.

  Pigem söön vähem aga seda mis paremini maitseb.
  Täistera pasta maitseb vaid hea kastmega aga eelistan ikka valget.
  Ootan juba Malluka telesaateid!

 • Avatar
  Vasta Maali 4. oktoober 2017 at 10:15

  Leiba võiks ise küpsetada, tänapäeval on masinad olemas, paned ained sisse ja küpsetab. Siis on täpselt teada, mida sissepaneb.
  Mis tervisesse puutub, siis oma kogemusest võin öelda ,et saatsin pikalt kõik tervisliku toitumisest jutustaja enne 30ndat eluaastat. Ja siis muutub kõigil ainevahetus ja midagi pole teha, nüüd ajan ise ka järge, mis sobib ja mis ei sobi tervisele….

 • Avatar
  Vasta iSiil 4. oktoober 2017 at 09:11

  Saia eriti ei söögi, pigem leiba. Ma arvan, et leib on by default täistera, eksole. Rukkitera. Aga vaat, ka seal võib vastu pükse saada ammu, sest pool leiva koostisest on ikka nisujahu. Väga vähe on neid, millel rukkijahu sisaldus oleks kõrgem kui 50-60%. Ja vahepeal tehakse veel sellist trikki, et kirjutatakse “100% nisujahuvaba” vms, aga koostises on kirjas, et kleepvalk ehk nisuvalk ehk gluteen on seal ikka sees. Põhimõtteliselt nagu valetamine. Just gluteen on see, mis saiakesed nii maitsvaks pehmeks teeb, rukkileib üksi oleks üsna hapu ja pudisev. Aga sellegipoolest – vale. Ja mul sõber näiteks reaalselt ostis kogu aeg seda toodet ja rääkis, et ei, see on üleni rukkist, kuigi leib ise oli helepruun ja õhuline.
  Kõige parem leib – Muhu pagari ristköömnetega leib. Viil leiba ja soolakristallidega või viib keele alla!

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 4. oktoober 2017 at 09:14

   Kust seda Muhu pagari leiba saab? Ma ple nagu märganud poes.

  • Avatar
   Vasta Liis 4. oktoober 2017 at 11:29

   Gluteen ei tähenda, et tegemist on tingimata nisujahuga – gluteeni sisaldavad ka teised teraviljad nagu kaer, oder ning jah, rukis.

   • Avatar
    Vasta K 5. oktoober 2017 at 13:07

    Väidetavalt kaer ise ei sisalda gluteeni, vaid kuna enamasti töödeldakse ta samal liinil kus nisu, on ta gluteeniga “saastunud”. Andmeid leiab erinevaid ning tõepähe ei julge kumbagi väita.

  • Avatar
   Vasta Lily 4. oktoober 2017 at 20:47

   ma ei saa nüüd aru, miks sa arvad, et leib peaks by default täistera olema. ei ole nii, absoluutselt igast teraviljast on võimalik teha täisterajahu ja rafineeritud jahu. seega võib leib olla ükskõik kummast tehtud või nende segust. mu meelest enamik “täisteraleibu” sisaldavadki nii täistera- kui rafineeritud jahu. no ja siis veel nisujahu ka paljud jah, mis on tõesti tobe. aga gluteen on, nagu keegi juba ütles, “by default” ka rukkijahus sees küll.

 • Avatar
  Vasta K 4. oktoober 2017 at 00:16

  Ma lähen selle jutu peale valget saia sööma ?

 • Avatar
  Vasta Kristi 3. oktoober 2017 at 23:45

  Mina arvasin 25 aastat, et auto kaasreisijapoolne küljepeegel on naistele, kes oma meeste kõrval sõidavad, et naised end vahel peeglist vaadata saaks…✌!

  • Avatar
   Vasta K 4. oktoober 2017 at 00:17

   Appi ??
   Sellest saaks toreda rubriigi ?

  • Avatar
   Vasta Mariap 4. oktoober 2017 at 12:30

   ??

  • Avatar
   Vasta K. 7. oktoober 2017 at 12:35

   Mu ema. 55a. Arvas, et lehmad sünnivadki piima andma. Et neil pole vaja vasikat, et see piim sinna udarasse tekiks.
   Tõsimeeli arvas, et vasikas kasvab suureks ja hakkab heast peast piima andma ?
   55a naine!

 • Avatar
  Vasta Sigrid 3. oktoober 2017 at 23:41

  Lugesin kunagi kuskilt midagi sellist: “liiga palju jahutoodete söömist saab võrrelda suitsetamisega (mõlemad kahjulikud), aga täistera on nagu filtriga suitsu teeks, valge jahu nagu ilma filtrita ”
  Siis alati kui keegi minu käest küsib, miks ma täistera söön, ma vastan seda, sest midagi paremat ei oska vastata ?

 • Avatar
  Vasta Lily 3. oktoober 2017 at 22:44

  Täiega tarvitan täistera juba vähemalt aasta, sest u aasta tagasi harjusin ühe toitumiskava raames neid sööma ja nüüd olengi ajupestud, sest aju peab mitte-täisteratooteid automaatselt ebatervislikuks ega luba korvi asetada 😀 Otseselt muidugi mingit kardinaalset vahet enesetundes ega välimuses ei tähelda, aga no ega kõike ka ei saa, eks. Vähemalt on südametunnistus rahul…

 • Avatar
  Vasta L 3. oktoober 2017 at 21:40

  Mina eelistan alati täisteratooteid. Täistera pasta on minu meelest veel maitsvam kui tavaline nisujahust pasta. Lisaks täisteratoodetele eelistan gluteenivabu tooteid ka 🙂

  • Avatar
   Vasta K. 4. oktoober 2017 at 08:53

   ilma tsöliaakia diagnoosita süües gluteenivabu tooteid teed sa iseendale tõelise karuteene. Ehk siis harjutad oma organismi nii, et mingi hetk sul kujunebki välja gluteenitalumatus (mitte tsöliaakia, eks!). Gluteen on tavaline teravilja valk.

   Täistera tooted on tervislikumad, sest neid on vähem töödeldud, neis on alles rohkem looduslikke kiudaineid ja mineraale. Kalorsuse mõttes on tihti aga hoopis rammusamad. Nii et tervislikumad kohe kindlasti, aga mitte selles mõttes, et kui otseselt vaja kaalu langetada, et siis justkui võiks neid tooteid koguseliselt rohkem süüa.

   • Avatar
    Vasta L 5. oktoober 2017 at 21:50

    Väga super ju! Kaalu küll langetada pole vaja. Valget jahu, rafineeritud tooteid ja gluteeni ei tarbi sest et milleks? Keha ei vaja. Enesetunne on suurepärane.

 • Avatar
  Vasta Kärt 3. oktoober 2017 at 21:35

  Eelistan ikka täistera. Tegelikult vaatan saia puhul kõiki näitajaid ja siis valin. Viimasel ajal on nt lemmikuks saanud mingi juurviljaröst vms. Mees sööb mul aga kahjuks valget saia isuga. Ja kuna mina üksi tervet saia tavaliselt nädalaga ära ei jõua süüa (läheb hallitama juba) siis tihti loobungi saia söömisest. Aga pasta ja puder ja jahu jms on täistera, kuigi väljas süües ma sellele nii palju tähelepanu ei pööra vaid naudin lihtsalt toitu.
  Kui täistera veidike tervislikum on siis miks mitte asendada valge jahu sellega (on kauem kõht täis ja seedimine korras jne). Kuigi eks aeg ajal meenutan lapsepõlve ka hea pehme valge saiaga, kus on korralikult taluvõid ja juustu või kurki 🙂