Lapse üles kasvatamine LAPSED Lende Mari

minu imelised lapsed ja väike video

5. november 2017

Ma reaalselt iga päev mõtlen, et no kuidas on ometi võimalik, et minul nii ägedad lapsed on? Ma olen ju kohati nii-iii tont, aga lapsed on nagu mingid põhjatud armastuse ja ägeduse ja huumori allikad. Ja kuigi iga väike samm nende arengus on minu jaoks nii märgilise tähendusega, siis ütleme viimase kuuga on Mari jõudnud sinna etappi, kus ta ütleb KÕIKE järgi, nagu mingisugune papagoi. Jajah, ma tean, et enamik lapsi teevad seda vist juba paariaastaselt, aga mis mul sellest. Mari lobiseb minuga! Ideaalselt veel lauseid ei moodusta ja väga tihti saame ta jutust täpsemalt aru vaid mina ja Kardo, aga ta on selline naljanina, et no mine hulluks. Toon teile mõned näited.

Ükskord oli meil toas koiliblikas, tiirutas lambi ümber. Mari kartis ja kisas, et ta ei taha seda suurt “sääge” (loe: sääske). Mina rääkisin talle, et putukas tuli tuppa, sest talle meeldib see tuli ja tule põlemise peale tulebki putukas meie juurde. Mitte, et see jutt talle lugenud oleks ja suure surmaga pidime me selle putuka õue saatma, aga üks õhtu juhtus selline asi: hakkasin lapsi korraga magama panema meie tuppa. No see oli nagunii mission impossible, aga nad mõlemad möllasid seal ja keeldusid magama jäämast. Tuba oli kottpime. Ma kuulsin, kuidas Mari voodist välja hiilis, aga otsustasin teda ignoreerida, et küllap väsib ja tagasi tuleb. Mari aga hakkas hoopis sosistades Lendet meelitama.

“Lenne (ta ütleb talle miskipärast nii). Lenne-eee. Tule siia. Lennee. Tule tule!”

*vaikus, mina ei ütle midagi, Lende ka ei liiguta*

Äkki hüüab Mari: “Ahhaaa!” nagu tal oleks just üli hea mõte tulnud, paneb väikse soolalambi põlema ja hüüab: “Tule siia!”

Ja otseloomulikult ajas Lende kohe kargu alla ja käputas Mari juurde, kus sai kohe kiita: “Sääg, Lenne, tubi sääg!”

Saate aru, ma pidin ennast hingetuks naerma. See oli lihtsalt nii koomiline olukord. Ma ei tea, kas see nii ümberjutustades üldse naljakas tundub, aga no mul oli kohapeal väga naljakas, et Mari välja mõtles, et õde VÕIKS töötada nagu putukas ja kae perra, töötas ka 😀

Üldse on nii äge, et Mari kogu aeg räägib, aga no arvestades, mis juttu ta ajab, siis mul on hea meel, et me lähme kohta, kus eesti keelest aru ei saada. Näiteks täna käis Mari minu sõbraga Lotte kohvikus mängimas ja tagasitulles uurisin mina, et kuidas kohvikus oli ja et kas Mari oli ka hea laps.

“Mani oli kuri.” teatab ta mulle.

“Ja miks sa siis kuri olid?” küsin mina, kuigi ma juba tegelikult olin kuulnud, kuidas ta tahtis palle esimesele korrusele loopida ja keelu peale päris kurjaks läks.

“Mani ei saa peksa,” pani ta käed puusa ja vaatas mind altkulmu.

“Kas sa arvad, et sa peaksid kellelegi käest peksa saama üldse?” uurisin ma, naeru tagasi hoides.

“Jah,” vastas Mari mulle siiralt ja hakkas rahumeeli legomaja ehitama.

gif-conceding-lumbergh-office-office-space-ok-ok-then-uh-yeah-umm-well-then-gif-5095669

Ma praegu kahetsen, et ma ei ole kogu aeg kirja pannud ja meelde jätnud, mida ta kõike ütleb, sest no see, mis käojaani see tüdruk suust välja ajab on lihtsalt nii ebareaalne. Ma luban edaspidi olla hoolikam.

Enamasti on Mari väga lahke ja sõbralik, aga selline naljakas asi on tal, et kui Lende midagi võtab, mida Mari arvab, et on tema oma, siis esimene refleks on see Lendelt ininaga ära kahmata. Kui ma aga ütlen, et anna ikka Lendele ka, siis vastab sõbralikult “jah, okei” ja annab asja rahulikult Lendele tagasi. Ma ei tea, miks see inisemine siis vajalik üldse on, aga noh, kui peab, siis peab 😀

Aga no mul on teine pudin veel, kes muuseas, ka hakkab rääkima. St ta raputab pead, kui ta midagi ei taha ja kui süüa tahab, siis ütleb mämm-mämm ja kui enam ei taha, siis raputab pead. Suure surmaga olen ta käest “emme” ka välja pressinud, aga enamasti kõlab see nagu “ämme”. See on minu jaoks ikka maailmaime, sest Mari oli vist 2,5 aastane, kui ta mulle esimest korda emme ütles. Tundub nagu Lende oleks mingi imelaps, et BEEBI ja juba nii tragi, aga tuleb välja, et teiste aastased räägivad ammu veel rohkem ja vist jälle on minu Lentsuke kuskilt otsast maas, aga no arvestades, kui palju ta minu silmis EES on, siis sedapuhku see mind ei huvita. Ta on niigi nii tubli!

Viimased paar päeva on ta hakanud ilma toeta seisma. Lihtsalt seisab keset tuba, mingi asi käes ja võbeleb. Käia suudab juba ka nii, et keegi hoiab vaid ühest käest kinni. Tassist joob ise, aga pool läheb maha. Lusikaga üritab ise süüa, aga väga hästi veel hakkama ei saa. Oskab palumise peale pai teha. Teeb kalli. Oskab (enamasti) pepu ees diivanilt maha tulla. Meeldib “kõdi-kõdi” mäng ja üks suurimatest hobidest on ilma mähkmeta põrandale pissimine ja siis selle sees kohemaid solberdama hakata, endal selline nägu peas, nagu teeks maailma kõige olulisemat ja kiireloomulisemat tööd. Ja kui naerab, siis laginal!

Mõelda vaid. Ma olen 27 aasta jooksul suutnud valmis saada kaks imelist last. Aastase ja neljase. Ja milline joppamine, et neil nii lähestikku sünnad on, saamegi veel aastaid koos pidada. Sel aastal tegime väikse peo Laura’s Kitchen mängutoas ja jäime igati rahule. Alguses mõtlesin küll, et ah, võtan rahulikult, aga lõpuks tellisin ikka õhupallidest loomade tegija ja näomaalija ja jäätisemasina ka (selle kohta leiad rohkem infot siit). Ps! Peokohta soovitan soojalt, kõik on kenasti ühes toas ja lastel on väga hea silma peal hoida. Samal ajal on seal piisavalt tegevust ja turnimist ja lisaks kõigele näeb see väga ilus välja ka.

Pilte tegin, aga ma lasin need välja trükkida ja kustutasin rahumeeli arvutist ära. Seega, kes näha tahab, peab külla tulema. Keda aga huvitab, mis sünnal toimus, siis jällegi kutsusime kohale Marge Kuulidest Muuvidest, kes sünnipäevast vahva video kokku pani.

Küll on hea, et mul selline äge perekond on. No küll on hea!

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta tere 8. oktoober 2018 at 18:33

    te koik nii tublid .ja sinult vaga palju oppinud,

  • Avatar
    Vasta Kristin 5. november 2017 at 17:26

    Teemast välja, aga kust see ilus pluus pärit on? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. november 2017 at 17:34

      Tatari kirbuturult 😀

  • Avatar
    Vasta Päevalilleke 5. november 2017 at 14:47

    Eeee see, kes väidab, et ta äsja aastaseks saanu räägib, siis suhteliselt valetab 😀 Või siis, et “räägib” on see, et emme saab oma tite pudikeelest aru. Üks võimalus on veel geeniuslaps, kuid jamh, äsja aastaseks saanud laps ei oska üldiselt ikka rääkida. Ise niipaljude tittedega kokku puutunud ja see jutt hakkab neil ikka vähekene hiljem tulema.

    • Avatar
      Vasta Iz 5. november 2017 at 23:13

      Minu aastane ütleb selgelt sõnu. Kui tahad, ma võin sulle filmida. ?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 5. november 2017 at 23:19

        sõnade ütlemine ja rääkimine on ikka erinevad asjad, mida siin mõeldud on, ma arvan.

    • Avatar
      Vasta Triinu 6. november 2017 at 23:26

      Minu poeg ütles ka aastaselt selgelt kuni 4 sõnalisi lauseid ja nii, et kõik aru said. Kõndima hakkas ka 10 kuuselt.Ei ütleks, et imelaps aga lapsed arenevad erinevalt. Olgem ausalt 10 aastaselt räägivad nad kõik-seega pole vahet kes millal alustab.

    • Avatar
      Vasta Tyy 7. november 2017 at 01:13

      Kurb et keegi võib nii õel olla ja lihtsalt lambist väita, et aastane ei räägi, sest tema laps nii ei suuda.
      Pudi keelt räägivad terved lapsed enamasti selle tõttu, et emad-isad ise hakavad sedasi osatama. Jah kohe võibolla laps ei tabanud õieti öelda aga ära ise tee oma lapse elu keeruliseks ja lõpeta see pudikeeles vestlus ja häälda ise alati selgelt ja õieti. See võib tunduda armas- kinnu,kännu, lallu jne ent see ei ole lapse keele arenguks hea – eriti raskustes lapsele. Tean millest räägin . Mu I laps oli raskustes ja tegin ise kõiki neid tüüpilisi vigu. Teisega sain head nõu, võtsin kuulda ja temal ei tekkinud titesõnu, kohe õiged ja aastaselt rääkis lühikesi lauseid. pooleteist aastaselt omas kolme aastase sõnavara, seda ütles lastearstki. Mina ei arva et ta oleks mul seetõttu imelaps.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 7. november 2017 at 01:24

        Kuulge, kes siin õel on olnud 😀 Aastane laps on väga lai mõiste ka, sest 1a1k vanune ja 1 a 11 k on mõlemad aastased 😀 Jube õel jah, kujutad ette, keegi ei usu, et su aastane ei räägi, kui tegelikult räägib, nuuks nuuks. Proovi elada neljasega, kes ei räägi ja siis kuula, kuidas keegi ei usu, et sa päriselt oled temaga rääkinud ja päriselt oled arstil käinud ja päriselt ei hoidnud teda keldris 4a.

        Tõesti tahaks ka neid õelusprobleeme, kus *nuux* keegi ei usu, et mu aastane räägib.

  • Avatar
    Vasta Ma 5. november 2017 at 13:32

    Nii-nii armas video!
    Juhin tähelepanu neile armsatele printsessikroonidele, mis lastel peas olid! Ülivinge! 🙂

  • Avatar
    Vasta Helen 5. november 2017 at 13:26

    Väga südantsoojendav video. Nii armas sünnipäev 🙂 selle video vaatamine ja kogu postituse lugemine tõi endalegi veidi positiivsust tagasi, et ma võin ka kahe väikse poisi emana veel väga hästi hakkama saada. ❤

  • Avatar
    Vasta Jane 5. november 2017 at 12:36

    Ma ei tea. Minu aastane ka väga ei räägi. Oma keeles pudrutab küll. Kolm sõna: emme, issi ja kiisu. Auto kohta ütleb õnnõnn ? Arvan, et pole häda midagi. Kutt hakkas rääkima peale kolme aastat ja nüüd ei saa enam pidama. Koolis hinded head. Mina ei muretse. Halb oleks see, kui üldse ei häälitse.

  • Avatar
    Vasta Iris 5. november 2017 at 11:11

    Väga väga lahe 🙂
    No meil on 12 nov sünnipäev ning saab juba 6 aastaseks aeg ikka lendab nii mis kole kahju.:(
    Peame ka sünnipäeva sõpradega ja 14 nov 🙂 kift saab olema 😉 peaks ka oma kaameralt tolmu maha pühkima ja kaada võtma 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 5. november 2017 at 11:06

    Mari on ikka nii lahe tüdruk ?Lenne, tubi sääg ?

  • Avatar
    Vasta Kadri 5. november 2017 at 10:44

    Nii armas video! Ja tõeliselt armsad lapsed! ?
    Mul ka kaks last, kolme poole aastane ja nelja kuune.
    Viimane kild mis mu kolmene ütles. “Olge tasa, tahan magada”. Meie rääkisime ikka edasi. Selle peale ta vihasel häälel: “Tasa, mul ei tule und. Mul ei tule midagi.”
    Ja muidugi midagi ka emmelt külge jäänud: “Kurat küll.” Ta ei ütle mul R ega L tähte ja kokutab ka veel, “kujat küjj, kujat pekki”.
    Niimoodi ta mul siin räägib, paljud temast aru ei saa tihti aga pole hullu, küll läheb paremaks. ?

  • Avatar
    Vasta chatlin 5. november 2017 at 10:38

    Mul kodus 10 ja 5 aastased preilid, kellel sünnipäevad vaatavalt 2. ja 10. jaanuar. Hetkel ootan kolmandat beebit, kellel tähtajaks 3. veebruar. Nii suure vanuse vahega suht raske koos pidu pidada.

  • Avatar
    Vasta Katri 5. november 2017 at 10:05

    Nii armas video…selline rõõmu ja armastust täis…❤️ Vahvad olete!!!

  • Avatar
    Vasta Julia 5. november 2017 at 10:01

    Nii palju armastust ühes videos! Lihtsalt vaatan ja pisardan. Hoidke seda!

  • Avatar
    Vasta Marju 5. november 2017 at 10:00

    Mallukas. Tead selle kõne koha pealt on mul juba suht savi mida öeldakse. Iga laps hakkab rääkima siis kui hakkab. Vanim poiss hakkas rohkem rääkima kuskil 3.5, siis kui lasteaeda läks. Seni olid mõned sõnad. Nüúd on 8. Käib teises klassis. Jah ta on mul püsimatu, aga ma ei kurda. Kui eesti keel ei ole ta lemmik aine, siis matas on ta kyll tubli. Keskmine poiss on mul autist. Kõnelema hakkas ta alles enam vähem 5 aastaselt. Käis tasandusrühmas. Ja no ütleme ausalt ta on lihtsalt lühikese ajaga väga palju kõnet omandanud. Hetkel õpib Lõk järgi. Aga koolis saab hakkama. Ja no meie pesamuna 1.3 aastane, on kyll yks väike pätu. Toimetab kõike enda rytmis ja no sõnad on vist tema arvates kyll kellelegi teisele. Aga mis postitusse puutub siis oli mõnus lugemine ja no sina ja tüdrukud nägite välja super. Ja kui tohib kysida palju see õhupalli meisterdaja maksis ja kaua oli.

    • Avatar
      Vasta Väike Tyy 7. november 2017 at 00:58

      Googelda Meelika Mäeorg

  • Avatar
    Vasta A 5. november 2017 at 09:43

    Niiiii megalahe video ja perekond olete. Lihtsalt suur rõõm on vaadata õnnelikke inimesi 🙂
    Mul on ka kaks maailma armsat last ja vahel ei suuda ära imestada kui ãgedad nad on 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. november 2017 at 09:56

      Eks kõigile on oma lapsed kõige-kõige ägedamad!

  • Avatar
    Vasta Inger-Liis 5. november 2017 at 09:19

    Niiii, jäätisemasin. 😀 Kust sa said, mis maksis ?

  • Avatar
    Vasta S 5. november 2017 at 09:13

    Mega ilus pluus ja soeng! Kõik sobib megalt hästi sulle!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. november 2017 at 09:18

      Aitäh. Mul oli selle videoga tegelikult selline asi, et paar päeva selle tegemist sain väikse klipi videost kätte ja näitasin seda sõbrannale ja ta oli nagu, et ooo, sa oled nii palju alla võtnud, et millal see video tehtud on. Kui ma vastasin, et eee üleeile, siis ta küsis, et miks ma siis videos nii paks olen ja päris elus mitte 😀

      • Avatar
        Vasta Inger-Liis 5. november 2017 at 11:03

        Hahahaha 😀 ôige sôbrants ikka 😀