AVALDAN ARVAMUST

vaktsiin puukentsefaliidi vastu*

25. aprill 2018

Ma olen kunagi rääkinud siin blogis, et ma ei ole oma lapsi  vaktsineerinud. Peale seda sain ma aru, et sellisest asjast ei maksa suure suuga rääkida, sest see tekitab ainult mingi surnud ringi, kus vaktsiinipooldajad karjuvad: “Kas sa tahad, et su lapsed ära surevad?” ja vaktsiinivastased jälle vastu: “Meie ei taha oma lapsi mürgitada!”. Ühesõnaga mingi tobe kaklus hakkab, mis ei vii mitte kuskile, sest sellise plähmimisega ei veena ükski osapool teist ümber. Kuna minu eesmärk ei olegi kunagi kedagi ümber veenda olnud ja ka mina ei vaja ümber veenmist, siis olengi kenasti vait olnud ja rahumeeli oma elu elanud. Minu õnneks on ka Kardo minuga üksmeelt ja selle pärast ei ole me kodus sõdu maha pidanud.

Seda selle ajani, kuni mulle kirjutati GSK Eestist seoses puukentsefaliidi vaktsiinidega – Kardo ütles esimest korda, et SEDA vaktsiini peame lastele küll tegema, sest me elame konkreetselt 10 meetrit metsast eemal ja meie aed on suviti paksult puuke täis. Pean tunnistama, et ma olen isegi siit aiast puugi saanud, seega pidin nõustuma, ega see just vähe ohtlik ei ole. Kui Mari oli beebi, siis toimus suvel minu aias paari beebiga tsillimine ja üks lastest sai meie aiast haigusega puugi. Noh, võttis kõigest neli aastat, kuni ma nüüd “ära otsustasin” ja leppisin sellega, et mu laste esimene vaktsiin saab olema justnimelt puukentsefaliidi vastane vaktsiin. 

Kes veel ei tea, siis puugid ohustavad tegelikult kõiki, mitte vaid neid, kes oma majas elavad. Muidugi meid veel eriti, aga tegelikult käivad ju kõik rohkemal või vähemal määral suvel muru sees, pargis, maal – puugid elavad igal pool. Kanda võivad nad kahte enimlevinud haigust: puukborrelioos ja puukentsefaliit. Vaktsineeritakse just selle teise tõve vastu, mis tundub ka loogiline, sest borrelioosi saab antibjotsidega ravida, entsefaliiti ei saa.

Puukentsefaliidi sümptomid

Puukentsefaliit on haigus, millel on Euroopas tavaliselt kaks eristuvat faasi. Haigus võib avalduda kõrge palaviku ja iiveldusega. Sümptomid ilmnevad 4–28 päeva pärast nakatumist ja kestavad tavaliselt 2 kuni 7 päeva ning enamikul juhtudel ongi infektsioon sellega lõppenud. Pärast palavikuvaba perioodi (2 kuni 10 päeva) tekib osal patsientidel ajukelmete põletik.

Haiguse teist faasi iseloomustavad kõrge palavik (sageli > 39 °C) koos meningiidi, entsefaliidi või radikuliidi nähtudega või siis segatud neuroloogilised sümptomid – tugev peavalu, kaela jäikus, oksendamine ja peapööritus. Esineda võivad ka teised neuroloogilised sümptomid, nagu teadvushäired, krambid või halvatus.

Puukentsefaliit võib lõppeda surmaga, kuigi suremus on väga väike, kuni 2 protsenti. Paljudele patsientidele jäävad haigusest aga kauakestvad või lausa jäädavad kesknärvisüsteemi häired, nagu mäluprobleemid, kuulmispuue, jäsemete halvatus või lihasnõrkus.

Millised on puukborrelioosi sümptomid?

Puugihammustus iseenesest ei tähenda automaatselt nakatumist ega vaja ravi. Väike muhk või punetav ala puugihammustuse kohal on tavaline ega ole tingimata puukborrelioosi sümptom.

Esimesed sümptomid võivad ilmuda 3-30 päeva pärast puugihammustust. Tavaline varane sümptom on laienev lööve ümber hammustuskoha, nn migreeruv erüteem. Sagedased on ka gripilaadsed nähud.

Puukborreliosiinfektsioon võib alguses olla ka asümptomaatiline. See tähendab, et puukborrelioosi varane staadium ei pruugi tingimata mingeid sümptomeid tekitada. Kui puukborrelioosi ei ravita, võib see hiljem põhjustada tüsistusi, nagu tugev peavalu, lööve, neuroloogilised tüsistused, tugeva liigesevaluga artriit ja südameprobleemid.

Puukborrelioosi saab ravida antibiootikumidega. Isegi kui infektsiooni piisavalt kiiresti ei avastata, annab intravenoossete antibiootikumide kasutamine häid tulemusi.

Allikas: livesience.com

Mis mulle nende puugihaiguste juures kõige jubedam tundub on see, et tihtipeale puuk nakatab inimese ära, sööb kõhu täis ja kukub ära. Seega ei pruugi sa puuki üldse märgatagi ja kui nüüd lambist palavik ja iiveldamine peale tuleb lapsele, siis ei ole ju tavaliselt esimene mõte, et RAUDSELT oli puuk, eriti kui sa teda näinud ei ole, vaid mina arvaksin küll, et küllap mingi kõhuviirus vms. Selle pärast tunduski loogiline idee entsefaliidi vastu vaktsineerida, sest borrelioosi saab vähemasti ravida, isegi kui ta peaks külge hakkama. Suvi ju varsti juba tuleb ja siis on meil terrassiuks kogu aeg pärani lahti, seega on lapsed suurema osa ajast õues möllamas.

Puukensefaliidi vastu saab paljudes kohtades vaktsineerida, SIIN on terve nimekiri. Kõige lihtsam on vist perearsti juurde minna, aga kuna meil tekkis parasjagu vaba hetk, siis läksime Qvalitasse. Seal ei pea aega kirja panema. Lähed lihtsalt kohale, maksad raha ja saad oma vaktsiinid kirja.  

 

 

Kõik said oma vaktsiinid kenasti kirja. Lapsed tegid korraks nutuhäält, aga see oli pigem selle kinnihoidmise ja ehmatuse peale, sest kohe kui nad toolist püsti said, oli nutt otsas ka. Lugesin, et hiljem võib käsi valutada, aga hetkel ei näe, et keegi selle suhtes kaebleks, seega läks vist hästi ja pääsesime valuta. Esimene raund vaktsiine maksis 39€ per täiskasvanu ja 36€ per laps. Ühe kuni kolme kuu jooksul tuleb teha teine raund vaktsiine, kolmas annus tehakse 9-12 kuu möödudes esimest annust ning seejärel siis iga 5 aasta pärast, niikaua on siis muretu. 

Kas teie juba olete puukentsefaliidi vastu vaktsineeritud?

*Postitus sündis koostöös GSK Eestiga.

Loe ka neid postitusi!

41 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta valmistume suveks* - Mallukas - Mediron 7. juuni 2022 at 10:54

    […] olen nii endalt kui lastelt ka pärast lihtlabast koduhoovis hängimist puuke noppinud. Eww, eks. Vaktsiin on endiselt olemas ainult puukentsefaliidi vastu, nii et kui just borrellioosi järel ei isuta, tasub puukidest eemale hoida. Või siis antud juhul […]

  • Avatar
    Vasta Moona 11. september 2018 at 12:05

    Olin väga kahtleval seisukohal kui vaktsineerisin oma esimest last.
    Loll olin, et vaktsineerisin. Peale vaktsiini saamist tõusis tal kõrge palavik, mis kestis paar päeva. Tervenedes ei olnud ta enam endine. Ilmnesid autistlikud jooned. ..oma teist last ei vaktsineeri ja absoluutselt ei huvita, mida teised arvavad.
    Peale seda olen teinud palju uurimustööd ja tean vägagi hästi millised raha ahnes keskkonnas elame ja kui te arvate, et vaktsiini nö.loojad huvituvad teie heaolust siis eksite rängalt. ..

  • Avatar
    Vasta Kelli 14. mai 2018 at 21:25

    Soovitan mõelda ka homöopaatilise vaktsineerimise peale!

  • Avatar
    Vasta K. 2. mai 2018 at 17:13

    https://eestinen.fi/2018/05/soome-terviseamet-hoiatab-puugivaktsiin-ei-kaitse-puukide-eest/
    Vaktsiini vale on vaktsiini vale. Vahet pole, millist pähe määritakse.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 25. aprill 2018 at 22:06

    Ma sain kunagi borrelioosi. Tädil olid õnneks teadmised ja suurem kahu saiära hoitud. Sellest ajast saadik oma 10-20 korda neid nässakaid enda peal leidnud, haigusest siiamaani pole jälgegi.
    Lapsed on puugi vastu vaktsineerimata, meie maakohas muretsen rohkem vanade ja ebastabiilsete lõhkeainete kui puukide pärast :/

  • Avatar
    Vasta kurij 25. aprill 2018 at 21:51

    Soovitan need vaktsiinid teha Meremeestes või oma perearsti juures, on suur vahe, kas maksad 30 eur või 39 eur…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. aprill 2018 at 21:54

      Vot, edaspidi siis teame 🙂

  • Avatar
    Vasta Helen 25. aprill 2018 at 19:59

    Just eile käisime terve perega tegemas – käsi valutab korralikult mul ja elukaasladel, laps ütles, et tal ei valuta.

  • Avatar
    Vasta Merje 25. aprill 2018 at 17:20

    Jah, nii ise kui lapsed on vaktsineeritud, sest elame maal metsa ääres ja puukidega väga suur võimalus kokku puutuda. Mul endal on käsi peale süsti alati paar päeva valus olnud, lapsed ei ole millegi üle kurtnud.

  • Avatar
    Vasta Merje 25. aprill 2018 at 17:18

    Jah, nii ise kui lapsed on vaktsineeritud, sest elame maal metsa ääres ja puukidega väga suur võimalus kokku puutuda.

  • Avatar
    Vasta Kri 25. aprill 2018 at 15:07

    Ka tehtud, meil on labrador, kes enamuse ajast ju toas ja park on maja taga.
    Kusjuures vaktsiiniga hakkas mu mehel alles järgmisel päeval halb, teistel olid vaid käed valusad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. aprill 2018 at 15:15

      mul ka kardo kurtis, et imelik olla, aga lastel polnud midagi.

  • Avatar
    Vasta Noomi Sameli 25. aprill 2018 at 13:11

    Meil on lapsele tehtud, aga arst soovitas alates 3a. Praeguseks tehtud esimene, siis kuu hiljem ja aasta hiljem, nüüd järgmine pidi 3 aasta pärast olema. Teeks endale ka, aga uimerdadin kaua ja praegu ootan beebit. Mehele samas saaks ära teha küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Ann 25. aprill 2018 at 12:55

    Alustasime tütrega sel kuul vaktsineerimisega. Mõlemal esimene kord elus. Doosid maksid 30€+28€

  • Avatar
    Vasta Lisbet 25. aprill 2018 at 12:35

    Ms ise olen mitu aastat tagasi,siis kui elasin maal… Nüüd elan lapsega linnas ja ei näe mõtet,sest pole 5 aasta jooksul puugipoegagi näinud.

  • Avatar
    Vasta T 25. aprill 2018 at 12:30

    Mul ka entsefaliidi vaktsiinid tehtud.
    Aga borellioos ei ole ka nii kerge asi midagi kahjuks :).
    Seda peab ise jälgima ja arste suunama analüüse tegema.
    Mul algas borellioosi saaga sellega, et jalgadesse tulid värinad ja tundmus ka kadus. Perearst arvas, et ärevushäire, tal oli jumala pohh. Sain läbi tutvuste koha emosse ja seal arst hakkas ravima multiskleroosi steroididega. Kui kaaspatsient hakkas rääkima, et on borellioosi läbi elanud, siis hakkasin ka ise seda kahtlustama, kuna puuke on elu aeg ikka peal olnud.
    Neuroloogi pidin veenma, et analüüsid teeks. Kui lõpuks tegi, siis näitasid need neuroborellioosi ja sain 21 päeva intravenoosset antibiotsi. See aitas väga hästi ja nüüd on vahel liigeste valu, kuid selle elab üle hetkel veel 🙂
    Seega borellioos on suhteliselt salakaval ja ega arstid ka seda alguses ei kahtlusta.

    • Avatar
      Vasta Lilleke 30. aprill 2018 at 08:52

      Emosse küll lâbi tutvuste ei saa, mine uksest sisse ja oledki kohal

  • Avatar
    Vasta Marii 25. aprill 2018 at 11:59

    Meil on suvila mere ääres mets kohe maja taga. Seega puuke palju ja ka mürgised. Aga last (saab mais aastaseks)ei lase puugi vastu vaktsineerida. Ta käib iga õhtu vannis ja kontrollime siis korralikult üle. Ise pean ennast iga 5 aasta tagant vaktsineerima.

  • Avatar
    Vasta Astrid 25. aprill 2018 at 11:42

    Tee siis ka teised vaktsiinid kenasti ära, siis on Mari ja Lende ka teiste haigustekitajate eest kaitstud ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. aprill 2018 at 11:46

      Ok, rääkisid mu nõusse!

  • Avatar
    Vasta Hilli 25. aprill 2018 at 11:41

    olen aastast 2006, korduv vaktsiini teen iga kolme aasta tagant, eelmisel suvel ” õnnestus ” ka borrellioos hankida, aga sain kuni proovi vastuseni ennetavat antibiootikumi kuuri ja tundub, et sain jagu

  • Avatar
    Vasta Kätlin 25. aprill 2018 at 11:38

    Mina olen vaktsineeritud ajast mil neid Eestis tegema hakati. Algul oli see mu meelest tasuta ning kuna ma maal elasin kus metsad ja lemmikloomad ümberringi, siis tehtud see saigi. Nüüd käin iga 5 aasta tagant sutsu saamas. Lastele ma veel teinud ei ole. Üks päev just arutasime vennanaisega, et kas ja millal peaks lapsi vaktsineerima. Esimene laps sai puugi, kui oli 7 kuune. Siis küsisin perearstilt, et kas vaktsineerida või mitte. Tema ütles, et see vanemate otsustada, kuid üldjuhul pidi nii olema, et kuni lapse 6.eluaastani ei pidanud nad nakatuma ( ma ei mäleta kumba või mitte kumbagi). Alati on erandeid (mu vend nakatus viie aastaselt näiteks). Oleneb lapse immuunsusest. Ega ma seda tõepähe võtnud, kuid see jutt on mul siiani meeles.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. aprill 2018 at 11:47

      Meile öeldi, et alates esimesest eluaastast on soovitatav.

  • Avatar
    Vasta Üks.. 25. aprill 2018 at 11:32

    Lugedes originaalinfolehte, siis koostis ja võimalikud kõrvaltoimed hirmutavad iga kell rohkem, kui entsefaliit. HP teradest võiks Ledum 1M kodus olemas olla ja mõne homöopaadiga konsulteerida, kuda ja millal kasutada. Saab kevadel ka HP vaktsiini teha, ainult et kõrvalmõjud puuduvad… oleks seal ampullis ainult viirus ja vesi, suva. Aga see kokteil (What TicoVac 0.5 ml contains
    The active substance is: Tick-Borne Encephalitis Virus (strain Neudörfl)
    One dose (0.5 milliliters) of the vaccine contains 2.4 micrograms of inactivated Tick-Borne Encephalitis
    Virus (strain Neudörfl), which is produced in chick embryo cells.
    The other ingredients are: human albumin, sodium chloride, disodium phosphate-dihydrate, potassium
    dihydrogen phosphate, sucrose and water for injections.
    Aluminum hydroxide (hydrated) is included in this vaccine as an adsorbent.)… no thanks. Niigi puhast toitu ja õhku otsi tikutulega taga. A eks igaüks tegelikult ise teab 🙂 asi pole poolt või vastu olemises. Asi on kõikide tahkude selgeks tegemises ja informeeritud otsuse vastu võtmises.

    • Avatar
      Vasta Lee 1. mai 2018 at 19:02

      Loetust mitte aru saamine ja hirmutamine ei ole mitte “informeeritud otsuse vastu võtmine”.

  • Avatar
    Vasta L 25. aprill 2018 at 11:30

    Esimesel lapsel, kui ta oli umbes 1,5.a, lasime teha 2 esikest puugivaktsiini süsti, kolmas süst läks aga õigel ajal meelest ja nüüdseks tuleks hakata nullist uuesti vaktsineerima, sest sellest on juba nii palju aastaid möödas.
    Alates 1.a lastele lubatakse juba seda vaktsiini teha, aga kuna osad arstid siiski ei soovita alla 3.a lastele seda teha ja lisaks ütles meile eelmisel aastal lastearst, et tema ei pea alla 3.a lapsele ka seda süsti väga vajalikuks, sest noorem laps tavaliselt põeb selle haiguse palju leebemalt läbi (esimese lapse puhul me neid asju ei teadnud ning lähtusime vaid sellest, et al 1.a lapsele võib teha), siis oma praegu 2,5.a lapsele pole veel seda vaktsiinisüsti lasknud teha. Abikaasa ja vanem laps vbl lasevad ka nüüd sel aastal need süstid ära teha, aga kuna ise olen rase, siis jääb endal praegu tegemata (tean, et rasedatele lubatakse ka seda teha, aga ikkagi pelgan raseduse ajal vaktsiinisüste).
    Ise ka elame eramajas, aga suvel töötab igapäevaselt hoovis robotmuruniiduk, seega pikemat muru meil ei kasvagi. Koeral kasutame puugivastaseid tilku, kuna tema vbl ikka liigub rohkem põõsastike jms vahel, kuhu ise ei lähe.

    • Avatar
      Vasta KA 28. aprill 2018 at 06:12

      Ei pea algusest peale süste tegema hakkama 🙂 nüüd ütlevad perearstid, et uuema info kohaselt kui on varasemalt 2 süsti tehtud, siis saab suvalisel ajal nö jätkata sealt kus pooleli jäi 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari-Ly 25. aprill 2018 at 11:30

    minul plika ka vaktsineeritud 4 aasta pärast siis jälle. käime suvel tihti maal metsas seenel vôi maasikal ja laps alati kaasas. muidugi võib selle puugi saada igaltpoolt, nii et parem karta kui kahetseda

  • Avatar
    Vasta S. 25. aprill 2018 at 11:29

    Jaaa lapsed on vaktsineeritud aasta tagasi. 2 raundi esimene ja siis veidi aja mööduses teine süst. Nüüd on aasta möödas ja tulebki minna kordussüstile.
    Lapsed 12 ja 9. 1 on kõva kalamees ja teine niisama mürab ja päevitab murul-mõlemal juhul vägagi suur võimalus puugiga kohtuda.
    Olen ka muidu vaktsiinide vastu,aga vat selle küll lasin teha. Ja ka 1 tuttav arst mul kellel endal 2 last ja samuti vaktsiine ei poolda-siis need puugivaktsiinid olid esimesed,mis teha lasi!

  • Avatar
    Vasta MP 25. aprill 2018 at 11:26

    Olen vaktsineeritud, aga tahaks uuesti minna ja lasta vaktsineerida, sest ma ei tea, kaua see kestab? Viimati sain kooliajal vaktsineeritud selle vastu, aga kas see ka praegu toimib mul, ma ei tea!? Igastahes, need puugid on kevad-suvi ajal mu kõige suurem hirm või kartus. Kui rahaliselt on võimalik varsti, siis kindlasti lähen perearsti juurde ja lasen uuesti teha selle vaktsiini. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi 25. aprill 2018 at 11:25

    Mina olen vaktsineeritud, mees ei ole veel ja last käisime just eile vaktsineerimas. Elame maal metsa ja soo vahel ja kuigi mees pidevalt hoolitseb, et muru pikaks ei kasvaks, tasub ikka pigem karta kui kahetseda. Meile kirjutas perearst retsepti välja ja apteegist ostes maksis see 25€ millegagi.

  • Avatar
    Vasta Krista 25. aprill 2018 at 11:22

    Just eile said lapsed korduvsüsti. Oleme kogu suve maal ja mitmeid kordi puuk nahal ja riietel ringi jalutanud. Ühe korra ka tütrel peas olnud ja mega täis söönud. See oli niiii õudne kogemus, et otsustasime kohe vaktsineerimisega tegelema hakata. Parem karta kui kahetseda.

  • Avatar
    Vasta B 25. aprill 2018 at 11:20

    Mina elan kortermajas, kuid mitte keset linna. Igapäev käin väljas, meil ka metsatukk lähedal + käin veel aiamaal. See aasta sain essa puugi juba, kes tahtis kinni hakata. Võeh rõvedad mu jaoks….Aga kuna mul kaks pisikest koera, kes neile uhkelt transporti tuppa pakuvad, siis on see puugiteema meil ikka päris aktuaalne.
    Viimati puugi süsti sain, ma kardan, et 10 aastat tagasi?
    Kuna ma praegu rase olen, siis ma ei tea kui ohutu see raseduse või imetamise ajal on….peab uurima.

    Kasutan korraks teemat ära(sorri Mallu), kui on keegi, kes teab ja on kasutanud koertel puugivastaseid rihmasid, tilkasid jne jne, mis reaalselt hoiab puugid neist enam-vähem eemal, mitte ainult ei takista neil kinnitumast, siis ma olen väga tänulik info eest? sest see kui neil nad ei kinnitu, siis roomavad ju kohe inimeste peale:(

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 25. aprill 2018 at 11:23

      ma olin selle vaktsiini tegemise ajaks just teada saanud rasedusest, seega ma ka ei julenud teha, peaks uurima jah, sest varsti peavad lapsed teisele satsile minema! koertest – meil koeral suvel oli puugivastane rihm ja ma ei leidnud talt ühtegi puuki. Kass seevastu oli paksult täis 😀

      • Avatar
        Vasta B 25. aprill 2018 at 11:32

        A nu samas vb siiski siis hoiab see rihm ka eemale…peaks siiski ära katsetama tglt selle. Ma neilt see aasta juba nii palju ära korjanud??

      • Avatar
        Vasta Noomi Sameli 25. aprill 2018 at 13:09

        Me valisime Advantixi koerale, sest siis ei tohi teda 3 päeva katsuda ja pärast on ok. Rihma kohta öeldi, et ei tohigi pm rihmaga paitada, eriti lapsed ja rihm peab 24/7 peal olema ja toas ka ära võtta ei või. Muideks Advantixiga kassid kokku puutuda ei tohi, see on ülimürgine. Hoiame siis loomi eraldi alguses.

    • Avatar
      Vasta Karin 25. aprill 2018 at 13:21

      Meie kasutame Bravecto puugivastast tabletti, selle toimimiseks peab puuk peremeesorganismile kinnituma ning alustama toitumist, toimeaine halvab puugi kesknärvisüsteemi koheselt ning puuk sureb mõne tunni jooksul (selle lühikese toitumise juures ei jõua puuk looma nakatada). Kuna loom on puugi jaoks palju ahvatlevam “saak” kui inimene, siis on mõistlikum tappa puuk looma peal, kui lasta neil edasi liikuda järgmisele ohvrile, nt lastele, seetõttu puudub mul väga usk ka peletavatesse vahendistesse.
      Tableti manustamine on inimese jaoks ka kõige ohutum, ei pea puutuma kokku mürgiga, mis on loomal kaelas või turjale manustatud.

    • Avatar
      Vasta Piret 25. aprill 2018 at 14:48

      Kui ma käisin teist süsti tegemas, siis vaktsineerija ütles, et rasedana ei tohi ja kui on miski elumuutus, siis tegelt pole ka hullu kui kolmas tegemata jääb. Lihtsalt riiklikus vaktsineerimiskavas kirjas, et 3 vaja teha.

  • Avatar
    Vasta Liiiiiina 25. aprill 2018 at 11:17

    Puukborrelioos ei ole kahjuks nii kerge haigus. See võib mitu aastat hiljem ka välja lüüa. Ja siis enam nii kergelt terveks saada ei ole. Olen ise selle läbi teinud mitu aastat tagasi ja siiamaani annan tunda?

  • Avatar
    Vasta Evy 25. aprill 2018 at 11:16

    Puugivaktsiinid minule ka suuremale tüdrukule tehtud. Väiksemale ja abikaasale siis kaks raundi tehtud. Järgmine aasta siis kolmas ka.

  • Avatar
    Vasta Liisu 25. aprill 2018 at 11:15

    Jamh,olen kokku puutunud sellisega kes nakatus sellesse jubedamaase haigusesse. Ei mäletanud midagi. Pidi kõike ostast peale õpetama hakkama . Nagu väike laps.(täiskasvanud inimene)
    Endal ka 1,6 aastane laps ja mõte oli et peaks ka ära vakstsineerima. Parem karta kui kahetseda!