LAPSED PILDID

Roheliste Väravate Tänava tsill

24. mai 2018

Ma olen juba 4 aastat Nõmmel elanud, aga RVT’l pole veel käinud. Kuna täna olin porinat täis, siis mõtlesingi ikka kargu alla ajada ja hoopis perega uudistama minna, mis see siis endast kujutab. Esimese laksuga põrutasime Hiiu staadioni juurde, kus asus mingisugune… Lõvi majade hoov? Issand, ma ei tea. Igatahes müüsid lapsed seal oma mänguasju ja olid ka kaks telki püsti – ühes sai Jesper Parve meisterdatud põdraburkse ja teisest kooki-suppi-limonaadi.

Hoovis oli ka ülimadal purskkaev, mis oli puntras lapsi täis (kuigi vahepeal röökis seal mingi väike tüdruk, et seal EI TOHI olla ja ajas kõik välja, aga üsna pea parvetasid lapsed vette tagasi. Suur batuut oli ka, Mari tormas kohe sinna ja Lende muidugi basseini, tollel hetkel röökivat tüdrukut polnud, nii et seal ta minu protestist hoolimata solberdas.

Ühel hetkel paterdas Lende keset purskkaevu ja istus rahulikult vette. Olgu öeldud, et vahetusriideid meil eriti ei olnud ja Kardo seisis rahumeeli burksijärtsus. Nojah, mingi pusa oli kaasas, tõmbasime siis selle peale ja vahetusmähkme kah. Üritasin teda vankrisse suruda, aga inimene ei tahtnud, no okei, jalutasime siis niisama ringi. Praegu mõtlen, et miks ma teda KOTTI ei pannud? Me just ostsime uue toddler suuruses Tula, mis on mega mugav, aga no ei tulnud selle peale. Läksin hoopis uurima, et mida seal lapsed müüvad, sest Lendele oli vaja midagi selga panna. Kahjuks oli seal ainult beebiriideid, aga küll leidis Mari endale suure saagi –  kalaprintsessi ja liblikaprintsessi, nagu ta neid ise kutsub.

kalaprintsess oli Mariga vannis hetkel.

Kui me lõpuks burksid kätte saime, siis ma olin mega pettunud, sest mulle ei maitsenud see üldse. Leiva vahel mingi pooltoores plönn tomati ja kapsasalatiga. Aga kuna Kardole maitses, siis sai tema kaks süüa, nii et tema võit või nii. Ma vahtisin niisama ringi ja nägin mega paljusid inimesi tittedega, kes kandekotis. Pooltel oli BB kõhukott, kus laps hargivahet pidi, nägu väljapoole rippus ja nii kahju oli vaadata. Isegi üks tuntud naine oli oma Ergobabysse lapse valetpidi sisse pannud. Aga eks see vist ole teadmatuse värk, ei usu, et kellelgi pohui oleks, et lapsel võiks mugavam olla. Ilmselt ei arvaks, et poes müüdaks midagi ebasobivat ja nii kantaksegi. Oleks vist imelik ütlema ka minna olnd, et kle … sebi parem kott 😀 Aga et ma siin kuulsuste kallal ainult ei vinguks, siis Tanja Mihhailova oli ka seal ja tema beebi oli nii kenasti, õiget pidi linasse mässitud ja nägi väga nunnu välja!

Ühesõnaga liikusime sealt edasi, sest Lende suutis välkkiirelt UUESTI ennast märjaks teha ja nõnda oli lapsele midagi selga vaja. Õnneks müütas keegi seal kohe samas paari hilpu ja Lende skooris endale Dadamora body/kleidi. Pükse küll mitte, aga no ega seda oligi liiga palju palutud.

Kuna meil kaarti polnud, siis liikusime niisama rahvamassi järgi, siit-sealt midagi proovides. Mina ostsin näiteks mingisuguste laste käest rabarberikooki ja ma ei tea, kas nad olid selle ise teinud, aga see oli NIIII hea. Ma õnneks suutsin koju ka seda kaasa osta, muidu oleks küll kahetsenud.

Ühe leti peal müüdi laste tehtud lima. Kõrval oli silt: “Meie moto on, et me garanteerime, et see ei kuiva kunagi ära!”. Sellise müügitöö peale ostsin Marile ühe topsiku. See oli nii vedel ja püdel, et kodus sai see küll ära visatud, aga ma usun, et see poleks kunagi ära kuivanud.  Ahjaa, laste müügitööst veel, üks tüdruk hüüdis: “Ostke rabarberit! 10tk 3€! Suusad kauba peale!”. Ja tõepoolest, paar suuski olid tal kõrval. Ühes teises hoovis müüdi riideid, silt oli kõrval: “Iga ostuga kaasa kurk!”. Ma ostsin ühe pluusi, kaasa sain tõesti ka ühe salfakas hapukurgi. Hea kurk oli, nad oleks võinud neidki müüa.

Mingi hetk hakkas Lendele uni peale kippuma ja Mari kogu aeg minema uitama, seega tegime vahetuse – Lende kotti ja Mari vankrisse. Lende jäi kohe magama ja Mari istus aga vankris ja dikteeris, kuhu poole minna.

Ma selle kotiga nii rahul, palju mugavam on Lendet seal kanda, kui FTG’s. Samas ma pole kunagi selle FTG “paneele” muutnud vms, siis vb see oli ammu liiga väikse peale seadistatud 😀

Niisama jutu jätkuks ütlen ka, et see BR Indie on lihtsalt parim käru ever. Ma tahtsin uuele beebile ka BR uut käru (seda) tellida ja kirjutasin isegi sinna, et kas on täpsemalt teada juba, et millal see müüki tuleb. Kodukas ütleb, et 2018 lõpus, aga see on väga lai mõiste ja ma tahan teada, kas ma jään seda ootama või vaatan midagi muud. Mitte, et mul titaga üldse väga käru vaja oleks – nagu ma talvel kuskile kärutaks. Võib vast rahulikult ostuga oodata kevadeni. Lisaks on ju meil kandekotid, seega saab hakkama nagunii.

Igatahes väga mõnus tripp oli niimoodi Nõmme vahel ja lisaks leidsin ma uue lemmiku: meeste moos. Seda oli kolmes kangusastmes, esimene (kõige lahjem) oli nagu suvaline poe magushapu kaste. Keskmine oli ideaalne. Kohe nii ideaalne, et koju jõudes tegin sellega kanawrappe. Nüüd vaatasin kodukat, et juurde tellida ja mis ma näen. Laadal oli purk 5€ ja kodukal 4.90. Mitte, et see 10 senti nüüd oluline on ja arvatavasti on tal seal  mugavam ka müüa nii, et ei pea sentidega arveldama, aga ma tunnen ennast petetuna 😀 Oleks võind siis kohe kodukalt tellida, aga noh, ma ei teadnud seda enne üldse, nii et poleks välja mänginud. See meenutab mulle seda korda, kui ma ostsin ka kuskilt laadalt vms Marile mingisugused Javerilaadsed kaunad, nime ei mäleta, jäätised olid peal. Laadal maksid 10€ rohkem kui kodukal! Tagatipuks läksid nad peale kolme kandmist katki..

Igatahes olen ma nüüd nii väss, et lähen vedelen natsa vannis ja siis vaatan, kas jõuan õhtul raamatut kirjutada või heidan heaga magama, sest meil on homme pikk võttepäev ees, kust tormame otse Krisi sünnale ja siis on mul veel juuksur kah, nii et koju jõuan ma umbes kaheksa paiku. Oh õnne ja rõõmu!

Tore oli, aga no nüüd on veel selline jõutus peal, et Mari kemplemine ei tee just olekut paremaks. Ma nimelt julgesin talle mainida, et Lende nimi on Lende Liis ja tema sai aru, et Lende on VIIS.

“Lende ei ole VIIS! Lende on ÜKS! Mari on viis!” kisab ta siin nuttes.

Ma isegi ei hakka temaga vaidlema, kas ta on viis või mitte.

Loe ka neid postitusi!

37 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Laura 29. mai 2018 at 14:12

    See kandekott on nii ilus! Kas sa oma FTG plaanid müüki panna või jääb järgmist preilit ootama? Ma täiega nillin just seda sõõrikute mustrit pikemat aega juba. 😀

  • Avatar
    Vasta Kärt 28. mai 2018 at 20:33

    Issver, te kõndisite siis Mommi laua juurest ka mööda. Aga ma ei näinud teid vaid Mari, kes istus kärus, aga ei saanud aru, et ta on sinu Mari. Ma jäin teda vaatama, kuna nägin ka, et suur laps ja istub kärus, kuid ei mõelnud midagi paha, vaid vist ka muigasin, et küll on armsad vanemad, kes lasevad suuremal ka jalgu puhata. Krt, oleks võinud pilgu tõsta ja tere öelda 😀 Aga vb ma poleks sind reaalses elus ära tundnudki. Don’t know.
    (Kärt – Momm Lastetarbed 😉 )

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. mai 2018 at 20:36

      Issand, ma küll ei pannud tähele Mommi lauda! Vb olin juba nii väss selleks ajaks, et pilk oli ette naelutaud 😀 nii palju rahvast oli ka, et seal manööverdada oli keeruline ka 😀

      • Avatar
        Vasta Kärt 28. mai 2018 at 20:50

        Kui te alustasite sealt lõvide juurest ja suunusite Seljaku tänava algusesse, siis ma olin sealt veel tükk tükk maad edasi jah – pärast kurvi, pärast kaitseväelasi.. kaugel 😀

  • Avatar
    Vasta Elise 28. mai 2018 at 15:59

    Olen isegi ühele tuttavale, kes kandis last BB kotis, lapse selg vastu ema, jalad töllerdamas, maininud, et ega see väga hea ei ole beebile. Vastuseks sain, et on kuulnud, aga ei usu, kuna eelmisi lapsi ka nii kandnud ja midagi pole häda nende selgadega. Sel hetkel mõistsin, et siin pole midagi enam kosta, sest seljaprobleemid ei ilmnegi suure tõenäosusega 8 aastasel veel 😀 Seega jah, mõni teeb seda teadlikult.

  • Avatar
    Vasta Flamingo 27. mai 2018 at 23:15

    Nägin sind ka! Pidu tänaval Marit taga ajamas 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. mai 2018 at 07:32

      Loodan, et sa siis pimedaks ei jäänud ?

      • Avatar
        Vasta Flamingo 28. mai 2018 at 13:55

        Ega ma kohe ei näinudki, olin leti taga. Siis aga kostis kuskilt “MARI!?!” ja kohe hetkega sai aru, et Mallukas luurab kuskil ringi ?

  • Avatar
    Vasta katrin 27. mai 2018 at 21:23

    mitte paha pärast, aga miks tuua välja nimepidi keegi, kes last valesti kandis?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 21:46

      Tead ma isegi ei tea, ei tundunud nagu mingi hull mõnitus vaid nentimine. Kuigi jah, kui tõesti häda nii suur mul tõde levitada, siis m võiks talle fbis ka õelda, true that, võtan ära siis 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 27. mai 2018 at 20:30

    Kui nüüd natukene täpsustada siis 5 kuud veel aega enne kui Lende 2 AASTASEKS saab.
    Nii et KOHE on vist ikka natukene vara öelda või mis?
    Mõni inimene ei saa kohe rahulikult elada enne kui on saanud midagi halvasti öelda või ära panna.
    Mul on sama vanad lapsed ja kindlasti oleksin toiminud samamoodi!

    Hapukurki sööks isegi 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 20:44

      Tjah, viis kuud on peaaegu pool aastat, kui nüüd tõesti tõele au anda 😀

  • Avatar
    Vasta ? 27. mai 2018 at 20:15

    Meenus selle ühe kommenteerija jutuga see kui 1 kasvataja pööritas silmi kui 3 aastane käruga hommikul lasteaeda toodi ? ütles, et nii suur laps peaks ikka ise lasteaeda kõndima ja ei tohiks kärus olla…..unustades selle, et 99% lastest tuuakse autodega lasteaeda? mis see käru hullem on kui auto? ?

    • Avatar
      Vasta Kat 27. mai 2018 at 21:22

      Jah, ja need kolmeaastased kellel on kodust lasteaiani 6 kilomeetrit kõndigu kaa hommikuti ise kohale ja õhtul koju.

  • Avatar
    Vasta Liina 27. mai 2018 at 19:21

    Nägin su vahvat peret täna Nõmmel poes ja pikalt just vaatasin käru- nii ilus 🙂 .

  • Avatar
    Vasta Tuut 27. mai 2018 at 19:20

    Nägin ka sind seal. Kas sa tead et sa kõnnid jalad sissepoole? Üllataval kombel olid sa saledam kui piltidelt tundub aga see rasedakõnnak olukorras kus sul tegelt rasedust pole ollagi? Väga inetu

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 19:28

      Ok ma luban, et ma enam edaspidi ei kõnni, kui nii inetu on :D! Aga tegelikult ma just hiljaaegu mõtlesin, et mul lapsena olid lampjalad, et ei tea, kas on ikka veel või. No näed, küsi ja sulle vastatakse! Ma kõnnin ka lampjalgadetagi veits väärakalt, sest mul on üks puus paigast ära ja siis ma veits.. taarun jah. Aga vähemalt olen saledam kui pildilt tundub, win!

    • Avatar
      Vasta maise 27. mai 2018 at 19:38

      issand, mis sul viga on? 😀

    • Avatar
      Vasta Evelin 27. mai 2018 at 19:52

      Tuut, nüüd davai jaga videot oma kõnnakust. Ma kohe vaataks ideaalset kõnnakut ja nutaks heldimusest, sest see on eluliselt oluline ja väärtuste skaala tippu kuuluv asi. Kui on ikka kole kõnnak, siis ei ole inimene väärt, et üldse elada. Kes sellist friiki üldse armastaks.

    • Avatar
      Vasta A. 27. mai 2018 at 21:12

      Läinud ja öelnud siis otse, aga ei. Anonüümsena kommida sada korda julgem.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 21:19

        See oleks üsna naljakas vestlus, et tere, te kõnnite natukene liiga rasedalt, palun lahkuge ?

  • Avatar
    Vasta Kairit 27. mai 2018 at 19:15

    Minu arvates on selles loos kenasti välja tulnud, kui ülimugav ja lapsesõbralik on kasutada kahe erinevas vanuses lapse korral lapsekandmiskoti ja käru kombinatsiooni. Kärusse saab panna selle lapse, kellel parasjagu rohkem vaja ning teist siis kotis kanda. Asendamatu näiteks emale, kes üksi liigub oma lastega ja kasutab ühistransporti.

  • Avatar
    Vasta stina 27. mai 2018 at 19:13

    See on BR käru, mitte BB. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 19:28

      ah, aju jooksus kokku. Muidugi BR 😀

  • Avatar
    Vasta Liina 27. mai 2018 at 18:33

    Loetud kuude pärast VIIESEKS Saav tütarlaps sõidab KÄRUGA RINGI, peagi KAHE aastane põngerjas on endiselt MÄHKMETEGA…”NII KAHJU ON VAADATA! Aga eks see ole vist teadmatuse värk 😉
    Ausaltöeldes kui Mina oleks sinu asemel, siis oleks mul piinlik selliseid kommentaare loopida. Jättis äärmiselt üleoleva ja targutava mulje, ma pole tavaliselt selline inimene kes niimoodi teistele ütleb aga hetkel sinu kirjutatut lugedes ja pilte vaadates…piinlik hakkas.

    • Avatar
      Vasta Kätlin 27. mai 2018 at 18:41

      Enamuse mu tuttavate kaheaastased on kodust väljaspool mähmetes.. tundub et kohutavad inimesed.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 18:54

        Jah, see on ka teine teema, mida ma konkreetselt arutama hakata ei viitsinud, sest tegelikult tundub mulle see “laps võimalikult kiiresti potile” mingi võistlus vanemate vahel. Muidugi kena oleks mitte mähkmeid osta ja odavam ju ka, aga tegelikult ei ole seal mingit vahet. Või on? Küll aga ma võin öelda, et kodus (eriti veel koduõues) on Lende üldse püksata, aga no isegi kui me oleksime nii kaugel, et ta teavitaks meid oma hädast ENNE, mitte pärast selle tulekut, siis uksest välja minnes paneks ikka mähkme jalga.

        • Avatar
          Vasta Riina 27. mai 2018 at 20:15

          See laps kiirelt potile ja lugema jms on tõesti nagu võistlus. Aga!! Olen kuulnud, et poiste puhul, kes üle 3a mähkmeid kannavad, võib mingi häda nende meeste asjadega juhtuda. Selline info.

          • Mallukas
            Mallukas 27. mai 2018 at 20:21

            Ehk tõesti, ma ju poisse ei oma, ma ei tea! 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 18:51

      No vot kus sul nüüd vedas, et ka mina nii “valesti käitun”, et said kohe midagi vastu öelda 🙂 Sulle selgituseks, siis Mari kõnnib tegelikult loomulikult ise, aga kui aus olla, siis esiteks väsis tema natukene kõndimisest ja veel rohkem väsisin mina suures rahvamassis paanitsemast, et kuhu ta nüüd ees või taga kõndides uitas. Rahvast oli kohati väga palju ja Mari kippus uudistades muudkui ettepoole jooksma, kust ta suurte inimeste seast välja ei paistnud. Nii et tõesti ma ei mõlenud, et nui neljaks, kõndigu ise, ei saa tema kärusse – äkki keegi näeb ja ei kiida heaks 😀

      Mähkmetest – tahad ma ütlen sulle midagi šokeerivamat? Mari kandis mähkmeid kuni 2,5 eluaastani. Ükskõik, mida ma tegin või ei teinud, väikesesse potti ei teinudki ta iial midagi, kuni lõpuks hakkas suurel potil käima. Ja vaata, et sa nüüd puhta ära ei minesta, aga Mari kasutas veel paar kuud tagasi öösiti mähkmeid. Alles nüüd, peaaegu VIIESEKS saav ja alle sai mähkmevabaks! Ohissandpühajeeesssakene!

      Vaata, mõni asi on olukorrast tulenev ja pole mingit vahet, kas seda tehakse või mitte. Näiteks see VIIENE ja KÄRU. Mõni leiab ka, et Lendevanune on nii suur, miks teda kotis kandma peaks, et see olla ikka nendele, kes ei oska ise kõndida. Tegelikult on see jumala suva. Muidugi ei oleks meil niisama viiesega jalutades käru kaasas, aga kui juba oli ja olukord seda nõudis, miks mitte?

      Mähkmetega on sama asi, et kas on vahet, kui kaua keegi neid kasutab, või mitte? Noh, SELLELE on, kes neid ostab, aga sina see ei ole, seega ei näe ma ka sinu mureks põhjust.

      Mitteergonoomiline kandekott, või valesti lapse kandmine ei ole mitte “suvaline vanema valik” nagu seda on mähkmed või käru. See on konkreetselt teadmatus, sest ergonoomilne kott on nii palju mugavam ja toestab last palju paremini.

      Aga eks igaüks on üleolev ja targutav mingite asjade suhtes, mida ta arvab, et ta paremini teab. Mina näiteks arvan, et ma tean, kuidas on parem last kanda ja sina tead paremini, kuidas lapsi potile õpetada ja kuidas neid ise käima sundima peaks, igale oma 🙂

      • Avatar
        Vasta annemai 27. mai 2018 at 19:12

        ma ei saa aru, mis teema sellega on, et lapsed ei või sellest hetkest enam kärus olla, kui nad käima hakkavad. olen paljudest kohtadest lugenud, et nii kui jalad alla sai, kohe käru müüki.
        mul ple sellist närvikava ja aega, et käia poes 1 samm edasi ja 2 tagasi ja vahepeal 5 kivi suhu koos koni ja tuvisitaga. ma käisin 1,5a kes oli kärus + 3 ja 6 aastasega üritusel kus palju rahvast, kitsas, koerad. paljud tuttavad küsisid imestunult, et kas mu laps ei oska veel käia. inimesed nagu unustavad, mismoodi lapsed käituvad, kui enda omad on juba suured. kuidas ma kõiki neid kolme jälgin üksinda, nad ei käi mul nagu hanepojad järgi. 1,5a paneb jumal teab kuhu jooksuja see aeg, kui ma teda taga ajan on kolmene kadunud jne jne. ma kavatsen ka see suvi, kui laps on 3a kärutada. olen juba valmis mõelnud, et kui keegi küsib, siis vastangi, et jah paraku ta ei kõnni. äkki on küsijal siis piinlik. kas keegi selle peale pole tulnud, et mõni laps ei kõnnigi. ratastoolis täiskasvanult ju ei küsita, et kas sa ei viitsi krt kõndida vä. küll need lapsed ikka jooksevad ja kõnnivad, kui on selleks sobiv aeg ja koht, mitte rahvarohke üritus. samas kui laps ronib kuhugi on ka kohe ettehetvad pilgud.
        huvitav kas need BB kottides laste kandjad ise viitsiks kubemetpidi kusagil tundide viisi kõlkuda sedasi, jalad juba lõpuks surnud ja asendit muuta ise ei saa. sama ma mõtlen alati rannas paljad tittesi nähes. et kas ise oleks nõus püksid maha ajama ja oma niiske ja kleepuva osakonnaga liiva sisse istuma

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 27. mai 2018 at 19:30

          Selle BB koti asjus, nendest lastest küll ükski ei nutnud, nii et ma arvan ikka, et isegi kui oleks hakanud nutma, oleks nad välja võetud ja edaspidi väidetud, et kotid on nii mõttetud, lastele üldse ei meeldi nendes ja ainult nutavad 😀

    • Avatar
      Vasta Karin 27. mai 2018 at 18:52

      ühtepidi on sul õigus, aga teisalt… kui nelja (viie) aastane laps kärus jalga puhkab, siis pole see küll võrdväärselt halvaks pandav sellega, kui beebi puht füüsiliselt valesse asendisse on surutud.

    • Avatar
      Vasta Kadri 27. mai 2018 at 19:01

      Minul on piinlik lugeda sinu kommntaari. Mis seal vahet on kui vana see laps seal vankris on kui ta väsinud on. Ja kus on kirjas, et kaheseks saaval lapsel ei tohi mähkmeid olla.

    • Avatar
      Vasta Kirsika 27. mai 2018 at 19:03

      Omg, mu laps kandis mähkmeid 2 aasta ja 1 kuuni ?? lähen häbenen.

    • Avatar
      Vasta Evelin 27. mai 2018 at 19:28

      Mida ma just lugesin?:D:D:D

      Tead, et see on teaduslikult tõestatud, et liigne silmade pööritamine on tervisele kahjulik, sest silmad võivad kõõrdi jääda või halvemal juhul üldse peast välja kukkuda;)

    • Avatar
      Vasta A. 27. mai 2018 at 21:22

      Nagu tõesti, mähkmetes 2-aastane on täiesti tavaline ja ok nähe. Lapsed üldiselt hakkavadki alles seal 2-aasta lähedal tunnetama ja kontrollima oma hädasid. See, et mingi hulk lapsi juba varem seda oskavad, ei tähenda, et enamus sama asjaga hakkama saavad.

      Mulle ei tundu see ‘varakult potile’ võistlusena. St. see näib mulle võistlus siis, kui terve titegrupp on tagajalgadele aetud ja kõik igapäev üritavad teistest edukamad olla. Päriselus oma tutvusringis ma pole iial taolist asja näinud ega kuulnud 😀 Ka mina olen oma lapsed varakult potile saanud, aga seda vaid seetõttu, et nad tõesti olid selle treeninguga nõus ja see jändamine kandis vilja. Olin lihtsalt endamisi tänulik, et mähkmeid kulus vähem, et loodust saastasin veidikenegi vähem jne, mitte ei tagunud endale vastu rinda, et mul küll õnnestus, järelikult teised emad on lihtsalt laisad. Ja isegi kui laps sisuliselt juba oskas ja suutis potile küsida, siis kuskil linna peal kolamised jms käigud olid ikkagi mingil perioodil igaks juhuks mähkmega. Või oleks pidanud pissipotti linna peale kaasa võtma?