AVALDAN ARVAMUST

nutijoobest*

13. august 2018

Teate, millest mina aru ei saa? Okei, vastus on VÄGA paljudest asjadest, alatest sellest, kuidas krt lennukid õhus püsivad, kuni selleni, et mis moodi elekter töötab, aga need vastused oleksin ma vist omal ajal koolist saanud…Mõistmatuks jääb see, kuidas keegi suudab autoroolis telefoni kasutada? Ma saan aru, et mina ise olen nii algaja juht, et vist isegi algajaks juhiks mind ei loeta, aga no ei suudaks mina roolis küll oma tähelepanu telefonile pöörata. Ma olen lausa nii koba, et ma ei suuda jalgrattaga töölegi sõites telefonist muusikat kuulates youtube’ist lugu vahetada, ilma, et ma seisma jääks. Hehe, aga no parem karta kui kahetseda, eksole. Aga nii paljud ei karda ja sellest ongi tekkinud isegi päris asi nimega nutijoove.

Ma saan aru, et kogenud juhid suudavadki rohkem liiklusele nii “muuseas” keskenduda, aga mind ajab küll väga pingesse, kui juht telefonis scrollib või räägib. Ma vist olen maininud seda Yandexi juhti, kes terve sõidu tab’ist mingit mängu mängis? Ei olnud väga turvaline tunne temaga sõita.

Ükskord oli veel nii, et taksojuht hullult scrollis ja trükkis seal, ma ju tagaistmelt nägin, et kirjutab messengeris. Küsisin, et kas oleks võimalik ehk telefon ära panna, mille peale kähvati: “Ma teen tööasju!”. Nagu… okei, tore, ma jätan selle kindlasti meelde, kui sa mu vigaseks sõitnud oled, et vähemalt ta ei lobisenud niisama, vaid tegi tööasju.

Üldse kui vaatad inimesi rooli taga, siis niiii paljudel on telefonid käes või kõrva ääres. Ja siis ilgutakse, et MINA ei saa raudselt lube ja et mina olen liikluses kindlasti ohtlik, sest ma olen pigem liiga ettevaatlik. No ma ei tea, minu hirm on pigem see, et ma võin olla nii ettevaatlik kui tahes, aga keegi võib rahulikult kõrvalautos “tööasju” teha ja mulle sellegipoolest otsa sõita.

Tegelikult ma saan ise ka aru, et no keegi meist ei ole ideaalne ja ikka rikume me igasuguseid reegleid, ehk on mul praegu hea rääkida, sest ma lihtsalt ei OSKA sõita ja telefoni samal ajal näppida….Ma ei tea? Arusaadav, et on igasuguseid hädajuhtumeid, kus peab telefonile vastama jne, aga lihtsam oleks siis ju seisma jääda, ei? Ma olen ise kaks korda avariis olnud ja tõesti need mälestused mul telefoni kätte võtta ei lase, ning süda hakkab ka kiiremini peksma, kui keegi teine seda teeb.

Tänapäeval on leiutatud ju hands-free süsteeme. Okei, need on AMMU leiutatud, et kasutage siis neid ja pange oma telefonil sõidu ajaks nett välja, siis ei teki ahvatlusi ka. Ja kui tahad punktist A punkti B jõudmise ajal tingimata FBis või Instas scrollida, siis sõida taksoga 🙂

Tunnistage üles, kas teie näpite roolis telefoni? Kui jah, siis mis põhjustel?

*Postitus sündis koostöös Tele2’ga

Loe ka neid postitusi!

37 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Tiina 17. august 2018 at 12:55

    Mina ka ei ole näppinud, täiesti ausalt. Mul ALATI on google maps või waze peal ja jälgin sõidu ajal seda kui telefon on korrektselt hoidikus. Kõne olen vastu võtnud, nii et panen valjuhääldi peale, kuigi tegelt peaksin enda telefoni ka autoga ühendama ja saaks siis vabalt bluetoothi kaudu helistada ja vastata ?

  • Avatar
    Vasta Geidi 15. august 2018 at 17:45

    Kasutan hands-freed ja häälkäsklust. Internetist on sõidu ajal totaalselt kama kaks. Kardan sõita inimestega, kes telefoni kasutavad sõidu ajal

  • Avatar
    Vasta M 15. august 2018 at 00:04

    Ma olen PROOVINUD näppida, aga samamoodi ei oska. Nagu mitte, et ma tunneks vajadust igal võimalikul hetkel näppida, vaid on olukordi, kus vaja helistada/kirjutada, et liigun või mis iganes.
    Vb ma olen ka algaja juht (2,5a on load olnud ja üsna tihti vaja sõita), aga nii, kui ma käe telefoni poole sirutan olen ühest teeservast jõudnud teise ? okei, väike liialdus, aga ka sekundiks pilk mujale keerata võrdub oluline kaldumine sirgest joonest kõrvale.

  • Avatar
    Vasta Ei julge öeldagi 14. august 2018 at 19:27

    Tunnistan, et kipun ise ka roolis olles vahel telefoni vaatama. Aasta tagasi sain alles load ning olin täpselt samasugune nagu sina.. ma ei suutnud isegi käiku vahetada ilma käigukangi vaatamata. Aga load ma sain ning asusin kohe väikelinnast ka suurlinna elama ülikooli tõttu. Õppisin kiiresti iseseisvalt (ilma juhendajateta) sõitma Tartus ning järsku jõudsingi sinnamaale, et kord oli vaja teha snap, et sõidan, teine kord vastata sõbrale. Jube, kui nüüd mõelda. Olen tegelikult korra ka PEAAEGU tagant otsa sõitnud eesseisvale autole, kuna olin telefonis. Igatahes praegu sinu postitus pani mind tõesti mõtlema ja tõesti üritan edaspidi liikluses telefoni endast eemal hoida.. 🙂 aitäh mõjutava postituse eest! :DD

  • Avatar
    Vasta Yutulind 14. august 2018 at 07:44

    Aitäh selle postituse eest!!!!

  • Avatar
    Vasta R 13. august 2018 at 23:26

    Hm, jalgrattasõit ja muusika kuulamine klappidest ei kuulu küll kokku. Väga ohtlik.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. august 2018 at 11:30

      miks?

      • Avatar
        Vasta C. 14. august 2018 at 13:13

        Sest sa ei kuule ümbrust. Oleneb muidugi, kui valjult muusikat kuulad.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 14. august 2018 at 15:06

          ilmselgelt ma ei kuula liikluses olles muusikat nii kõvasti, et ma ümbrust ei kuule, ega ma alaarenenud ole 😀

  • Avatar
    Vasta C. 13. august 2018 at 22:00

    Üks asi, mis hetkel liikluse nii ohtlikuks teeb, on see nutijoove.
    Teine asi, millest ma aru ei saa, on see, miks on vaja olla liikluses see kõva või äge vend. See aasta on kuidagi palju olnud neid uudiseid, kus järjekordselt toimus liikluses avarii ning keegi sai surma.
    Ja nüüd kui politsei on hakanud tegema tihedamalt kiirusemõõtmist, siis enamikel vingumine lahti. Et see on nõme ning ajaraiskamine ning tegelikult tehakse seda selleks, et riigil on vaja raha ja siis autojuhid saavad mõttetult trahvi. Sest kiiruse ületamine on ju nii pisi asi ja selle eest trahvi saamine on autojuhi kiusamine.
    Alles eelmine või üleeelmine nädal sõitsin taksoga õhtusel ajal koju ning Vabaduse pst oli tühi. Takso24 on juhtidel need arvutid, mis jälgivad sõiduandmeid ja dispetšeri saavad teateid edastada jne. Tol õhtul see koguaeg piiksus ehk koguaeg tuli mingi teada. Juht muidugi sõidu ajal kohe luges ja vastas. Istusin kõrval istmel ehk nägin ka, mis siis seal teadetes oli. Teiste juhtidega oli vestlus teemal, et kes kui palju kiiruse ületamise eest trahvi sai ja kes on seeläbi kõvem vend. Kes sai 100, kes 140 jne. Sel hetkel kui juht selle vestlusega tegeles, siis ega ta auto üle väga head kontrolli ei omanud ehk vingerdas tee peal ning ega ei süvenenud, mis liikluses toimub.. Jumal tänatud, et kell oli pool üksteist õhtul ning liiklust ei olnud ning vabakas peatee ning kõrvalt keegi niisama lihtsalt teele ei sõida aga ikkagi… Ütlesin juhile, et äkki pööraks tähelepanu teele, pole kaugele vaja enam minna ning siis saab edasi lobiseda, kui ma oma kõhuelanikuga tervelt kodus. Juht vabandas ette ja taha siis… Sellised on liikluses aga väga palju, kes tegelikult kaotavad tähelepanu selle nutijoobe tõttu ning tihti näpitakse telefone ka maanteel, kus kiirused ei ole just pisikesed ning ka siis ületatakse piirkiirust… ja siis imestame, et see aasta on juba liikluses surma saanud 52 inimest.

  • Avatar
    Vasta Merka 13. august 2018 at 20:36

    Aastaid tagasi kahjuks näppisin ja see lõppes kurvalt 🙁 jõudsin Austriast tagasi eesti ja kohe peale Läti-Eesti piiri tahtsin telefonile restarti teha, et levi tuleks. Aga hetk mil olin ninapidi telefonis (umbes 3sek) ja kui tagasi teele vaatasin ajasin alla kaks kitse 🙁 ja peale seda pole roolis telefoni näppinud. Ja süümekad on ka aastaid hiljem. Peale seda alati kui näen, et keegi üritab roolis telefoni näppida siis pistan kisama.

  • Avatar
    Vasta Janet 13. august 2018 at 19:04

    Mitte kunagi ei kasuta kuna tean kui halvasti need asjad lõppeda võivad oma kogemusest. Eriti hullud on need, kes purjus peaga ja telefoniga rääkides sõidavad.

  • Avatar
    Vasta Martin 13. august 2018 at 18:21

    Olen ka selle yandexi juhiga soitnud ja tegin kaebuse ka. Lubati tegeleda aga tundub, et soidab vist ikka edasi…

    • Avatar
      Vasta Celina 14. august 2018 at 15:38

      samaaa

      • Avatar
        Vasta K 16. august 2018 at 08:44

        Mina olen ka selle juhiga sõitnud, 5km jooksul oli 2liiklusohtlikku olukorda. Muidugi tegin kaebuse, sain meili, et juht on lahti lastud, aga no muidugi mitte, kuskilt vaja raha teenida ju?

  • Avatar
    Vasta Mi 13. august 2018 at 17:34

    Väga-väga harva vastan rooli olles kõnele kui olen unustanud handsfree ühendada ja iga kord peale kõne vannun, et never again sest tähelepanu on niiii häiritud. Õnneks neid olukordi palju ette ei tule, praegu meenub 3 korda.
    Niisama kuskil FBs või instas passida küll ei suudaks sõidu ajal – võimatu! Punase tule taga (kui tean, et on pikem ootamine) vahepeal vaatan küll, aga siis ka hästi korraks.

  • Avatar
    Vasta Liina 13. august 2018 at 16:07

    Autos on “käed vaba süsteem” ja telefon siis sinihambaga ühendatud. Tegelikult rääkiminegi hajutab tähelepanu.
    Aga sõites telefoni ei kasuta, foori taga seistes olen küll paar korda Waze rakenduse tööle pannud.
    Ei tolereeri telefoni aktiivset kasutamist sõidu ajal ning kõrvalistujana olen palunud ka juhil telefoni mitte kasutada.

  • Avatar
    Vasta Kiivi 13. august 2018 at 14:32

    Mitte iial, mitte mingil juhul. Ei mingit sõnumeerimist, scrollimist, helistamist. Handsfree hajutab täpselt sama palju juhi tähelepanu. Ma vean oma LAPSI issandjumal, milline kõne saaks olla tähtsam, kui mu laste tervis?? Kõige hullem ongi see, et ise võid ju olla ülikorralik, aga ikka võib tulla mingi “tööasju” ajav debiilik sind rammima.

  • Avatar
    Vasta Printsess 13. august 2018 at 14:24

    Kas sa oled rääkinud ka kuskil, millal sul need autoavariid olid ja kuidas need juhtusid? Ma pole teisi kommentaare hetkel lugenud, kui oled juba vastanud, siis sorri.

  • Avatar
    Vasta Kristin 13. august 2018 at 14:22

    Mul roolis olles raske isegi kellegagi jutustada. Telefoniga ei suuda üldse rääkida ja mingist netis olemisest pole mõtet rääkidagi. Kui sõidan siis ikka keskendun liiklusele.

  • Avatar
    Vasta Kirsika 13. august 2018 at 10:42

    Ma olen pannud autoroolis telefoni helistama ja rääkinud kõlariga. Üldjuhul on mul telefon hääletu peal ja kotis.

  • Avatar
    Vasta Merili 13. august 2018 at 10:33

    Nüüd on mul autos bluetooth nii, et telefon ühendab end kohe autoga ära kui autosse istun. Ja kõike saan teha roolil olevate nuppudega.
    Vanas autos kasutasin kõrvaklappe millega sain kõnesid ka vastu võtta. Sõnumite vms saatmist ja instagramis või facebookis istumisest aru ei saa ja nii sõita vist ei oskakski (miks peakski :D). Millestki eluliselt tähtsast ma selle aja jooksul mil roolis olen küll ilma ei jää.
    Küll aga kasutan vahepeal nö tavalise kella asemel iwatchi ja see on mu telefoniga ühenduses – seega kui saan sõnumi, annab kell sellest ka märku ja see võib küll korraks tähelepanu hajutada.

  • Avatar
    Vasta Evelin 13. august 2018 at 10:02

    Isegi ilma telefonita võib tähelepanu hajuda. Mul oli ükskord selline olukord, et sattus taksojuht, kes oli kogu maailma peale vihane ja hakkas kohe kõike ja kõiki nii emotsionaalselt kiruma, et tekitas sellega liiklusohtliku olukorra, sest unustas täiesti ära, et peab liiklust jälgima. Ma ei kujuta ette, mis siis veel saab, kui see inimene roolis telefoni kasutades nii emotsionaalseks läheb.
    Taksost välja astumast takistas mind ainult see, et mul oli aja peale minek, aga ausalt, ma pole iial ühegi taksosõidu lõppu nii kannatamatult oodanud, kui siis.

  • Avatar
    Vasta Ma 13. august 2018 at 10:01

    Kahjuks jah ja pole üldse uhke selle üle.

    • Avatar
      Vasta nimi 13. august 2018 at 16:09

      No aga lõpeta ära siis.

  • Avatar
    Vasta N34 13. august 2018 at 09:46

    Ütlen ausalt, ma räägin telefonis, samal ajal kui sõidan. Aga kasutan hands free klappe. Need panen kohe autosse istudes kõrva ja telo lendab hoidjasse. Vahel juhtub, et kui klapid on tuppa jäänd, vastan tähtsamatele kõnedele ka niisama, aga siis ütlen, et olen roolis ja helistan pärast tagasi. Aga isegi seda juhtub viimasel ajal ikka järjest vähem ja tegelikult viimased kuud enam üldse mitte. Liiga palju kummalisi autoõnnetusi, mille puhul kahtlustan, et toimunud nutijoobes + rasedus, mis nagunii on muutnud mind parajaks udupeaks ja seetõttu pean olema ekstra tähelepanelik. Fb-s ei istu, ei chati, Instat ei vahi.

  • Avatar
    Vasta Karmen 13. august 2018 at 09:46

    Vahel tõesti võtan roolis telefoni vastu kui tähtis kõne on ja pole aega peatuda. Ja kuna kuulan telefoni kaudu muusikat autos siis vahel kiirelt saab laulu ka vahetatud. Samas siiski tean, et liiklus on kõige tähtsam ja nagu telefoni passima ei jää.

  • Avatar
    Vasta Sarah 13. august 2018 at 09:41

    Kui ma load sain, siis mul oli samamoodi, et ei suutnud aru saada, kuidas inimesed saavad roolis telefoniga rääkida või veel enam fbs chattida, sest ma ei osanud omast arust niisamagi sõita, veel vähem kui pean mingit teist asja samal ajal tegema. Nüüd olen pea aasta sõitnud ja roolis telefoniga räägin vahel küll, aga hands freega, sest mul manuaal ja muidu nats keeruline ikka ? Aga üldiselt kui vaja midagi ikka kirjutada, siis jään seisma või kui keegi istub kõrval lasen temal vastata. Vahel punase tule taga(Nõmmel tean ntks täpselt millal mul roheliseks läheb) olen küll kiirelt vastanud. Eks see paha oskus roolis telefoni kasutada lähebki aina paremaks, mida rohkem kogenud juht oled.

  • Avatar
    Vasta M.K. 13. august 2018 at 09:39

    Olen ise ka algaja, kuigi load juba mitu aastat. Lihtsalt polnud autot millega sõita. Nüüd hiljuti tööga seoses olen pidanud hakkama sõitma ka linna vahel ning julgen seda teha vaid seetõttu, et tööauto on automaatkäigukastiga. Minu hirmud kattuvad sinu omaga, et mina võin ju sõita nii tähelepanelikult kui tahes, aga ma ei saa olla kindel kaasliiklejate ettevaatlikuses. Ja hirm ei piirdu enam minu enda pärast, vaid ükskõik milline pereliige võtab pikema sõidu omale ette, siis tunnen pidevalt stressi, kas nad jõuavad tervelt koju.
    Liiklesin vahepeal tihedalt kahe linna vahel bussiga ja isegi BUSSIJUHT nutitas ja rääkis telefoniga?! Kirjutasin bussifirmale ka kaebuse, aga ei ole ma siiani vastust saanud.
    Veel meenub kordi, kus oleksin jalakäijana jäänud auto alla REGULEERITUD ülekäigurajal, sest autojuhil olid käed roolil ja näpus oli telefon. Tookord päästsid mind ainult kiired jalad… Ausalt inimesed, mis teil viga on? 🙁

  • Avatar
    Vasta Kristi 13. august 2018 at 09:36

    Pean tunnistama, et pikkade sõitude ajal sirgel maanteel räägin tihti telefoniga. Seda just sellepärast, et see on nagu “minu vaba aeg”, kus ma otseselt lapsega või muu olmega tegelema ei pea. Linnas ja kõrgendatud tähelepanu nõudvates olukordades ma seda ei tee, aga see vist ei ole vabandus. Sõnumeid ma autoroolis ei trüki ja ei loe ka, selleks peab liiga pikalt olema pilk teelt kõrval.
    Mees, kes peab väga palju tööasju ajama autoroolis, kasutab “kõrvapunni”. Alguses küll puikles vastu, aga praegu kasutab väga hea meelega. Peaks endale ka soetama, kuigi ma ei saa eriti aru, miks see vähem ohtlik on, sest tähelepanu on ju nagunii kõne ja tee vahel jaotunud.
    Ahjaa, see muude asjadega tegelemise julgus sõitmise ajal tuleb ajapikku. Siis kui sõitmine kenasti käpas on, siis julged ka käed rooli küljest ja pilgu teelt lahti lasta, et juua või süüa või midagi käekotist otsida või siis telefoniga rääkida vms.

  • Avatar
    Vasta MP 13. august 2018 at 09:35

    Mina ka ei saa aru sellest haigusest tegeleda autoroolis olles kõrvaliste asjadega. Kurat, kas tõesti ei saa messida oma sõbranjedele või 1kõik kellele hiljem, kui oled jõudnud oma sihtpunkti? Nagu, kuhu kiiret on või mis tahtmine see selline on vastata just siis kui oled roolis? 🙁 Kahjuks on see täielik haigus ja sõltuvus ja kuidas seda inimestest küll välja juurida?

    • Avatar
      Vasta MP 13. august 2018 at 09:52

      Tuleb välja, et inimestele on hoopiski tähtsam tegeleda kõrvaliste asjadega: messimine, kõnedele vastamine, kui turvaliselt ja ohutult sihtpunktini jõuda. :S

  • Avatar
    Vasta S. 13. august 2018 at 09:21

    Ma olen suht kindel,et kõik on vähesemal või rohkemal määral telefoni roolis olles näppinud. Mina ise olen alles lube tegemas, no lubadest lahutab mind ainult maanteeameti sõidueksam, aga ma samamoodi ei kujuta ette, kuidas see üldse võimalik on. Üks kord proovisin juhendajaga sõites lonksu vett pudelist võtta, sest ilge kuumus oli ja janu tappis. Ta tegi mulle veel korgi ka lahti,aga ikka oli niiiiiii raske sõita ja samal ajal juua. Mis siis veel rääkida sõitmise ajal telefoni näppimisest. Teisel korral peatusin lihtsalt korra ja jõin ära, nii on 1000x lihtsam ja mugavam.
    Kahjuks on tänapäeval liiklemine nii ohtlik. No ma ei tea, vb oli varem ka, aga see selleks. Ise võid olla maru ettevaatlik, aga see ei pruugi sind päästa õnnetustest, kahjuks. Ja viimaste aja liiklussurmade tõttu kardan ma nt jõhkralt nüüd maanteed sõita, nii ise roolis olles kui kaassõitjana. 🙁

  • Avatar
    Vasta Monika 13. august 2018 at 09:21

    On esinenud.. ja panin ise tähele, et kui korra sõrme annad ja proovid siis hakkad üha rohkem vaatama ja kirjutama jne. Nüüd olen üritanud ennast rohkem kontrollida ning teadlikult telefoni mitte näppida. Rumal ja ohtlik komme!

  • Avatar
    Vasta Kätlin 13. august 2018 at 09:11

    Ma loodan, et sa sellest juhist pildi Yandexile ka saatsid?
    Ilmselt mina astuks sellisest autost kohe välja!

    • Avatar
      Vasta Kristin 13. august 2018 at 10:17

      Mina saadaks ka yandexile pildi, mis siis et aega mööda läinud. Sõidan viimasel ajal väga palju yandexiga, ainult seda kasutangi, ja neil on niiiii palju ülikahtlaseid autojuhte. Mul on nendega päris mitu ebameeldivat olukorda tekkinud. Et normaalne juht oleks yandexiga, peab ikka täiega joppama. Kuidagi peavad nad oma juhte hoolikamalt valima hakkama.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:18

        jaa saatsin, nad vastasid, et umbes sry 😀