TESTIN JA ARVUSTAN

arst otse netist*

5. oktoober 2018

Lendel on jooksvalt nina vett jooksnud ja vahepeal on köhahood olnud. Ma ei ole suurem asi põdeja, seega ei torma ma alati nohu elu eest ravima ja hoia last voodis karantiinis või midagi. Just siin hõiskasin, et lapsed NII hästi võtavad rohtu, aga tee või tina, kohe kui köha hullemaks läks, keeldus Lende igasugusest ravist. Siirupit pakkudes pigistas suu kriipsuks, või sülitas kraami välja. No kuidas sa sunnid? Tartus polnud inhalaatorit ka kaasas ja nina hakkas aina enam vett jooksma. Nädal aega samas külmetunud olla ei ole ka tore ja sõbranna just rääkis, kuidas ta lapsele ootamatult kirjutati antibjotsid ja perearsti aja saime alles uueks nädalaks, seega mis sa nüüd hädaga teed eks.

Noh, üks variant oleks netis küsida, et “mis teie teeks”, teine variant on netis päris arstilt küsida. Ma nägin just telekast ka, kuidas seda MinuDoc varianti tutvustati ja meenus, et nad kirjutasid mulle ka kunagi, et kui mul peaks olema vaja kasutada nende teenuseid, siis olgu ma aga lahke. No nüüd tundus ideaalne aeg seda teha.

Esiteks läksin MinuDoc lehele tutvuma, et mis seal siis pakutakse. Variante oli väga palju, ma võtsin kellegi, kes tegeleb ka lastega – Kadri Riivik. Tema juurde oli aega pakkuda kella 19ks, seega selle ma võtsin. Oleks varem ka saanud, aga Lende just magas ja meil oli seal toimetusi, seega jäi siis õhtune aeg.

Üks asi, mis mind segadusse ajas – hind. Kõikidel näitas miskipärast alguses nulli, alles siis kui hakkasin aega valima ja broneerima, siis lõi mulle hinna ka ette. 15€, mis tuleb ette ära maksta. See tehtud, pidin ma ootama ka arsti poolset broneeringu kinnitust, mis tuli loetud minutite jooksul. Siis kargas ette võimalus oma kaamerat+mikrit testida, et kas töötab seal keskkonnas, mul töötas.

Õhtul kell 18.00 tuli meeldetuletus, et tunni pärast on arstiaeg kirjas. Hea, et tuli – me olime keset poodi ja oleks napilt unustanud. Kell 19 olime kodus ja ootasime juhiste järgi arsti kõnet. Punktipealt see ka tuli, muuseas otse Šveitsist! Igatahes rääkisin oma murest, et laps nädal aega haige olnud ja ei paista nagu tervenevat ise, nagu nad muidu ikka tervenevad ja rohtu ka võtta ei taha ja nii. Arst küsis igasuguseid küsimusi ja lõpuks soovitas, et me annaks talle Zyrtexit, et see alandab turset ja tilku vast lihtsam ka anda. Veel soovitas nohu värvi vaadata – et kui roheline, siis on bakter sees, aga kui vedel tatt, et siis viiruslik. Lendel on mingi imelik – päev läbi läbipaistev ja täiesti vedel, aga hommikul roheline. Võta nüüd näpust… Igatahes rohi sai välja kirjutatud ja välja ostetud ja aitas suht kohe. Eks saab edasi vaadata juba oma perearstil, aga väga mugav oli säärast lahendust proovida.

testin-testin-1-2-3

Ma kujutan ette, et kui oleks mingi küsimus, mida saab niimoodi vesteldes lahendada, siis kasutan seda teinekordki. Näiteks on seal isegi võimalik psühholoogidega suhelda neti vahendusel, see võib mõnele VÄGA suureks abiks olla, kellel säärased mured. Kodust lahkumine tundub ju sellistel hetkedel keeruline. Aga mina usun, et kasutan seda teinekordki lasteteemalistel küsimustel – ei saa ju alati kuskile perearstile joosta ja mis ma seal netis ikka küsin teistelt emadelt, kui on võimalus PÄRIS arsti nõu küsida. Vägev värk, minu meelest. Kas te prooviks järele?

*Postitus sündis koostöös MinuDociga

Loe ka neid postitusi!

25 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta marta 9. oktoober 2018 at 22:32

    Ma ka helistan alati perearstiliinile, kui enda perearsti võtta parasjagu ei ole.

    Äärmisel juhul kasutaks seda tasulist teenust. Samas, jälle, perearstiliin annab tihti selliseid standardvastuseid… mida leiad googlest ka.

    Tegelikult pani mõtlema veidi, parem on jah rääkida erialaspetsialistiga.

  • Avatar
    Vasta Reku 6. oktoober 2018 at 10:50

    Ei kasutaks, sest meil väga hea perearstikeskus kuhu saan helistada ja antakse head nõu. Ei pea ka kohe arstile jooksma väikse nohuga. Ja ei pea maksma 15€
    Zyrtecit kasutame meie ka kui nohu.

    • Avatar
      Vasta Anna 9. oktoober 2018 at 13:30

      väga harva nad võtavad toru vastu igatahes, alati on automaatvastaja kus mängib muusika. Lastepolikliinikus üldse ei võeta tori vastu või siis kui võetakse siis lastearst ikka kätte ei saa torusse.

  • Avatar
    Vasta Geitrin 6. oktoober 2018 at 02:55

    Ma olen nüüd täitsa segaduses.. miks anda lapsele nohu ja köha korral zyrtecit, mis on ju allergiaravim?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. oktoober 2018 at 10:17

      Ma küsisin sama, aga tegelt see lihtsalt alandab nina ja kurgu turset, mis kaasneb ka allergiaga.

  • Avatar
    Vasta Made 6. oktoober 2018 at 00:56

    Minu lapsi on aidanud vana hea tärpentiini salv,määrida rinnale ja kopsu pealed kohad ja seljale samamoodi ja jalatallad mãärida ja sokid jalga ja nohu vastu nisita nohurohi ja mured lahendatud.?

  • Avatar
    Vasta Abdres 6. oktoober 2018 at 00:30

    Huvitav arsti teenus igatahes:) Mallu, palun räägi, mis selle lause taga on: “Igatahes rääkisin oma murest, et laps nädal aega haige olnud ja ei paista nagu tervenevat ise, nagu nad muidu ikka tervenevad …” Et kas perearstid on öelnud, et lapsed saavad ise terveks või on see Sinu kogemus? Lihtsalt heatahtlikust uudishimust küsin:) Tänud kui leiad aega vastata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. oktoober 2018 at 10:05

      Minu kogemus 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 5. oktoober 2018 at 23:41

    Kurgu ärrituse ja köha jaoks soovitan kurguspreid immunotrofina. Mu kahene ka ei võta rohtusid suu sisse, selle kuidagi mängides saan pihustatud ja on ka lapse jaoks talutavad maitsega. Mulle endale ka hetkel kurgu kriipimise korral suureks abiks. Sprei maksab küll ca 10 euri aga vähemalt on kasu ja laps ei sülita seda välja.

  • Avatar
    Vasta Anna 5. oktoober 2018 at 21:32

    Ise kasutasin paar päeva tagasi MinuDoci teenust. Oli vaja konsulteerida lasteõega seoses beebi toitumise ja üleminek tahke toiduga, kuna lastearsti järjokord on 1,5 kuud ja mul lihtsalt pole aega oodata või mööda linna kolistada käruga. Täna endal oli konsultatsioon toiduterapeutiga kuna mul on suur toidutalumatus ja oli vaja uurida mis toiduga saan asendada paar ainet. Selline platvorm nagu MinuDoc säästis minu aega+ ma ei pea kolistama mööda linna beebiga haiglates kus on praegu viiruse hooaeg jne.
    Mis puudutab neid igasuguseid telefone nagu 1220- siis see ongi tõeline konveier, olen helistanud enne MinuDoci küll sinna aga ma pole kunagi sealt saanud personaalset suhtumist ega abi.

  • Avatar
    Vasta Kata 5. oktoober 2018 at 18:28

    Lapsele kes muidu ravimit ei soovi võtta on hea variant soetada apteegist looduslikuma sisuga kurgurohtu nimega Faringos lollipops, toode on mõnusalt pulgakommiks tehtud, hea apelsini maisega ja müüakse ka üksikult, saab proovida ja kui lapsele meeldib, siis saab suuremas koguses osta, ilusti võtab ära kurguärriuse ja parem võtta lapsel kui tavalist siirupit :)! Toode on hea ka täiskasvanutele ja omal hea käekotist võtta lapsele anda kui on mure kurguga 🙂

  • Avatar
    Vasta K. 5. oktoober 2018 at 18:13

    Loe veits zyrtexi kõrvalmõjusid ka, vb ei taha seda Lendele enam anda.
    Paslik oleks Terje Tähe Pereema raviraamat soetada.

    • Avatar
      Vasta marta 9. oktoober 2018 at 22:35

      mina olen seda ise tarvitanud ja päris “sada” korda. Elus.

  • Avatar
    Vasta Maria 5. oktoober 2018 at 18:07

    Vau, kui lahe võimalus! Muideks – ka ämmakaga saab netis suhelda :). Callmidwife, seal maksab 8€/kord vist. Jube hea kõik küsimused ära küsida, kui ei malda oodata ja tahaks kiiremini vastust! 🙂

  • Avatar
    Vasta C. 5. oktoober 2018 at 17:24

    Võib-olla olen ma skeptiline aga kui palju oskab ikkagi arst nõu ja abi anda, kui ta lapsega konkreetselt ei kohtu ega teda üle ei vaata. Sama abi on võimalik saada perearsti nõuande telefonilt. Tõsi, nõuande telefonilt ei saa ravimi retsepti aga sama mina isiklikult ei soovi retseptiravimit võtta kui pole 110% kindel, et see ka põhjendatult välja kirjutatud.
    Mina pigem kasutaks sellist teenust pisiasja puhul ja pigem enda kui enda lapse tervise peal. Aga võimalik, et selline lahendus annab mõnele emale kindlustunnet ning vähendab seda, et igapisi asjaga EMO-sse minnakse. Võta näpust…

  • Avatar
    Vasta kersti 5. oktoober 2018 at 17:17

    enda samavanusel tytrel kui Lendel,samad hadad praegu,ja tatt hommikul roheline,muidu aga tilgub ja vesine,ja ka kohahood,kas Zyrtex on retseptiga voi kasimuugiravim? Igatahes sai tanu sinu artikli targemaks .

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. oktoober 2018 at 20:35

      retseptikas oli

      • Avatar
        Vasta Triinu 5. oktoober 2018 at 22:12

        Zyrtecit saab käsimüügist ehk ilma retseptita ka.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 5. oktoober 2018 at 22:15

          tilku ka? imelik

          • Avatar
            A 6. oktoober 2018 at 12:23

            https://www.apotheka.ee/zyrtec-suukaudsed-tilgad-10mg-ml-20ml-pmm0010703ee Tilgad ei ole käsimüügiravim.

          • Avatar
            Monica 14. detsember 2018 at 23:55

            Zyrteci tilku ei saa retseptita. Siirupit saab, kuid siirup on vähe suurematele lastele. Tilku kirjutatakse retseptiga välja just beebidele. Ja minu perearst soovitab alati nohu korral ninaturse vähendamiseks zyrtecit anda.

      • Avatar
        Vasta Kiks 5. oktoober 2018 at 22:24

        Zyrtec…see on zyrtec. Aga tilgad on rtseptiravim, tabletid ja siirup käsimüügis. Tabletid nii väiksele ei sobi, siirup oli alates 2, kui ei eksi. Netist saab infot lugeda ka muidu.

  • Avatar
    Vasta A 5. oktoober 2018 at 16:14

    Kas odavam poleks mitte helistada perearstide nõuande telefonile 1220 , vähemalt mina nädalavahetustel sealt abi saanud kui oma arsti tülitama ei hakka. Kuigi jah väga hea lahendua ja kindlasti mõnele abiks kuid hind siiski krõbe .

  • Avatar
    Vasta Liis 5. oktoober 2018 at 16:06

    Vau, ma pole kunagi sellest kuulnud. Võib-olla peaks isegi võtma psühholoogiga ühendust. Olen alati selle oma elus edasi lükanud kuna ei saaks regulaarselt käia ja mis kasu sest siis on. Suured tänud toreda asja tutvustamise eest!

  • Avatar
    Vasta Laura 5. oktoober 2018 at 15:53

    Muidugi prooviks! Vat ei olnud kuulnudki sellisest võimalusest. Tänud ja Lendekesele kiiret paranemist!