Beebiootus JUMALAITA Rasedus

9 kuu rasedust – jep, ikka veel rase*

26. oktoober 2018

Teate, ma ei taha üldse piriseda, sest viimased kaks päeva olen ma isegi normaalsemalt hingama hakata saanud mingil imekombel, aga paraku püüdis mind kinni mingisugune viirus ja see on räme. Ma läksin muuseas Lendet ka haigena sünnitama ja ega see meeldiv ei olnud. St sünnituse ajal ei pannud nagu tähelegi, et kas nina on kinni või kas on vaja nuusata, küllap see kohutav valu + taltsutamatu oksendamine juhtis tähelepanu mujale. Küll aga oli see vägagi märgatav peale sünnitust, sest esiteks oli mul hiiglaslik ohatis, mis muuseas vastsündinutele lausa eluohtlik on, mis tähendas seda, et ma ei saanud Lendekesele musigi teha. Lisaks on peale sünnitust niigi nadi olla, ilma, et enda kopse välja köhiks ja iga sekundi tagant nuuskama peaks.

Jah, aga ega lõpurasedana see ka tore pole. Iga kord, kui ma köhin, on mul tunne, et:

a) ma lasen end täis

b) keegi kukub mu seest välja

Nagu te teate, siis pole ei Mari ega Lende kumbki 40da nädalani vastu pidanud ja on enne välja karanud, seega ma ei hakka endale isegi illusiooni looma, et mul päriselt ka 19 päeva aega oleks. Mitte, et seal vahet oleks, millal ta sünnib, aga täitsa ausalt ma alles hiljaaegu ise leppisin selle mõttega, et me beebi saame ja nüüd mul on kuidagi nagu vähe aega olnud sellega kohaneda. Lihtsalt olen autopilooodil…rase olnud ja tegelenud saja muu asjaga. Pole olnud sellist “jeee, ma saan väikse beebi!” tunnet väga, vaid nagu nojah, okei, küllap saan siis.

Imelik kuidagi öelda ka, aga natikene olen peljanud seda kõõrdi vaatamist ka, et issand jumal naine, tee oma eluga muud ka, kui aina sünnita neid lapsi. Siis aga on õnneks meenunud, et ma olen päris palju teinud siin elus ja võin endale vist ikka lubada kolme last, ilma, et mind saaks liigitada nende naiste hulka, kes ainult lapsi välja pop’ivad ja kodus istuvad. Mitte, et kodusel emal midagi häda oleks, lihtsalt see ei ole see kuvand, millena ma ennast iial näinud olen. Ma tahaks endale ette kujutada, et ma olen ikka asjalik ja edukas ja ambitsioonikas. Et ma olen ema kõige selle kõrvalt, mitte AINULT ema. Aga see teema läheb vist lappama, sest eks igaühel olegi endale erinevad ambitsioonid ja mis teised teevad ja on, see mind kulmu kortsutama ei pane. Lihtsalt mul on nagu olnud selline visioon oma peas, et mu tütred kunagi saavad rääkida minu kohta, et vot minu ema oli ikka kõva naine, igal rindel pani! Muidugi on ka see armas, kui lapsed saavad öelda, et vot minu ema oli ikka kõva naine, pühendas oma elu ainult meile, nii et endiselt rõhutan, et mõtle ma midagi paha kodustele emadele. Kui mina oma tööd kodust teha ei saaks, oleks ma 100% kodune, sest oma lapsi vaid peale tööd ja nädalavahetusteti näha tundub mulle väga kurb.

Eks seda dilemmat ja mõtet tunnevad raudselt paljud emad, et kas ma peaksin nüüd olema pühendunud 100% kodule, või peaks ma ka midagi muud tegema. Võib-olla on see minust tobe niiöelda kahel rindel rabada ja võib-olla saan ma seda kunagi kahetsema, kes teab. Praegu mulle tundub, et kõik mängib kenasti välja, aga praegu ma olen ka alles kahe lapse ema, mitte kolme, alla viieaastase tütre ema. Tulevik tundub põnev, kas pole?

Kaalu mul kodus pole, seega ei oska ma absoluutselt aimata, palju ma kaalun. Ei, valetan! Eelmine nädal Swissis kaalusin ja seal olin ma 72kg, aga no seda ma ei tea, kas ma olen hakanud kuskilt alla võtma või juurde võtma ja ausalt öeldes see kaaluteema mind rasedana suurt ei huvita ka. “Tavainimesena” tahaks muidugi kabe olla küll, aga praegu olen siin hädavaevu elus ja suva, kas ma kaalun 72 või 82 kilo. Keda see ikka huvitaks?

Öeldakse, et laps peaks nüüd vähem liigutama ka, aga mina seda täheldanud ei ole. Pigem ütleks ma, et ta just rohkem seal rabeleb ja liigutab ja rullib. Võimatu on normaalselt istuda, kogu aeg mingi sabimine sees käib. Aru saada on, et ta on ikka… suur.

Kokkutõmbeid, või noh, seda, et kõht krampi läheb, seda on juba kuid olnud, viimasel ajal aina rohkem, aga mis siin ka imestada, lõpp on üsna lähedal ka. Kõiksugused muud sümptomid, mis ennustaksid peatset sünnitust, puuduvad täielikult. Öeldakse küll, et enne võib hakata limakorki tulema või midagi, aga kuna mu kaks eelmist sünnitust on nii üks ühele olnud, siis ma juba tean, et kui ma mingit pruunikat voolust nägema hakkan, siis ilmselt on sama päev minek.

Ainukene küsimus on mul nende lootevetega, sest ma reaalselt ei kujuta ette, millised need olema peaksid? Mul on nad alati esimese pressiga ära tulnud, seega ei ole ma aeg ajalt kindel, mida ma lekin… Ütleme nii, et kui aevastan või köhin, siis tuleb jalad ristis hoida, aga lootevett vist tagasi ei hoia, nii et ma pean leppima faktiga, et ma olen jõudnud punkti, kus korra-paar päevas naaaaatukene püksi lasta on ok.

Kõrvetised on seal maal, et umbes 10 Renniet päevas on lebo, kui mitte 15. Ma mõtlen pidevalt, et mul peaks juba hääl peenikeseks minema, sest see Rennie on paras kriidipuru ju. Aga noh, kaua ma enam seda nosima ei pea, seega suva. See isegi maitseb mulle (kuigi raseduseväliselt kunagi maitsesin ja siis tundus see päris rõve).

Uni on, iga väiksem liigutus võtab hingeldama ja ma tunnen, kuidas ma olen endale ebaomaselt kergesti ärrituv. Okei, ehk praegu on lisaks rasedusele ka muid “jamasid” millest mõelda, aga laias laastus on mul neist ju kõigist pohui, miks ma siis ei võiks rahulikult olla vana hea mina ise, kes ei ärritu, kui lapsed patju maha loobivad. Ma reaalselt läksin hommikul nii kurjaks, et ähvardasin Mari õhupalli katki teha, kui ta sellega krabistamist ei lõpeta. #aastaema. Nagu, mis mul viga on?!

suvaline käigu pealt tehtud pilt, this is my life now

Naljakas, ühest küljest tahaks veel aega, et lihtsalt… olla ja vedeleda ja nuusata. Teisest küljest tahaks juba seda kolme tütrega perevärki alustada. Noh, valida enivei ei saa, tuleb, millal tuleb. Ja kui tuleb, saab kindlasti äge olema, aga praegu olen ma lihtsalt väsinud. Nii väsinud. Sellele ei aita vist kaasa see, et ma ärkasin kell viis selle peale, et mu nina ja kurgu vaheline ala kuivas ja valutas nii hullult, et ma pidin alla tulema teed keetma.

Õnneks Kardo on asjalik ja paneb praegu mu haiglakotti kokku, ma ei viitsi isegi vaata, mis ta seal asjatab, aga tahate ma näitan teile ka pärast, mis ta kokku pani? Ma usun, et tal pole õrna aimugi ? Huvitav, kas ta taipas enne googeldada võib paneb mälu järgi, et ala mis ta arvab, et mul ja Martal vaja minna võiks?

 

Loe ka neid postitusi!

35 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kadi 27. oktoober 2018 at 16:41

    Proovi nohu vastu Aftinit (punast)-läbiproovitutest vaieldamatult parim. Sobib ka rasedatele. Asi, mis reaalselt laseb elada nohu ajal..

  • Avatar
    Vasta Sirle 27. oktoober 2018 at 10:26

    Nahrin.ee lehelt saab ühte imehead spreid, mida saab endale riiete peale lasta ning padja peale ja kuhu iganes, naha peale ei soovita panna see hakkab seal hõõguma.

    Nimi on vist alpi-õlide-miski sprei. Peast ei mäleta. Aga ise rasedana ja imetav emana päris mitu korda ostnud. Võtab lõõrid korralikult lahti.

  • Avatar
    Vasta Mammu 27. oktoober 2018 at 00:18

    Ma jõudsin just sünnitustuppa pikali visata, kui käis üks praksatus (mis oli ikka suhteliselt vali) ja siis hakkas soe 🙂 nagu oleks püksi teinud..aga noh seda tuli ikka rohkem 😛
    Ja siin allpool mainiti, et rasedatele nohurohtu pole..eem Vispise ninasprei peaks olema täitsa lubatud ja see väga hästi aitab ka + küüslaugu õli, hakitud küüslauk õli sisse ja super ninarohi 😛 (mitte muidugi küüslauku ninna toppida, õli ainult)

  • Avatar
    Vasta Maali 26. oktoober 2018 at 21:32

    2 preilit mul. Lootevetega on nii, et kui lekib koguaeg natuke või äkitselt läheb kõik märjaks ja kinni ei saa hoida siis ongi looteveed. Kui õnnestub kinni hoida siis juhtus ups.. ???

  • Avatar
    Vasta Helika 26. oktoober 2018 at 18:27

    Kui keegi on üldse asjalik, edukas ja ambitsioonikas, siis oled see sina. Vorbi rahus beebisid, see tuleb sul hästi välja nagu kõik muugi.

  • Avatar
    Vasta KETU 26. oktoober 2018 at 18:23

    Ma olen see, kes on sündinud õigel tähtajal.
    PS. Millal raamat poodidesse müüki tuleb.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. oktoober 2018 at 18:34

      Mina ise olen muuseas ka tähtajaliselt sündinud 🙂

      Raamat tuleb uue aasta alguses.

      • Avatar
        Vasta KETU 27. oktoober 2018 at 10:34

        Kas autogrammid tulevad ka raamatusse ja kas sa mitte ei kasutanud mingeid nohuplaastreid, kas need ei aidanud.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 27. oktoober 2018 at 10:41

          Nohuplaaster teeb nina lahti, mitte ei aita köha vastu 😀

  • Avatar
    Vasta MO isetegemised 26. oktoober 2018 at 18:09

    Kolmanda lapsega ole ettevaatlikum. Võib tulla kiiremini kui arvad. Mina ei jõudnudki ülevaatusruumist kaugemale. Haiglasse jõudsin 23.35 paiku. Tibu sündis 15 minutit hiljem ilma valudeta. Haiglasse läksin, nii igaks juhuks , vaid seetõttu, et oli väike verejooks. Soovitan olla stardivalmis 🙂 Olge tublid!

  • Avatar
    Vasta Kaisa 26. oktoober 2018 at 15:32

    Minu poiss on siis see 5%, kes sündis täpselt tähtajal. ? Ja nohu oli rasdus ajal väga teemas. Otsustasin raseduse algul proovida loodusliku mingit õli laadset jama, mis mind absoluutselt ei aidanud. Lõpuks jäin vanahea sudafedi peale. Kas need muidu võivad kuidagi rasedust mõjutada ka? Igatahes veel enne sünnitust pihustasin ninna ja siis olin valmis sünntama. ?

    • Avatar
      Vasta C. 26. oktoober 2018 at 19:38

      Iga ravim võib rasedust mõjutada ning kahjustada last. Väga paljusid ravimeid ei ole rasedate peal katsetatud, seega mõju pole ka teada. Ravimid võivad põhjustada loote väärarengut, raseduse katkemist või enneaegset sünnitust jms…Pigem selliseid ravimeid vältida, kui pärast kahetseda. Rasedana ei saa päris igat asja enda organismi toppida.

      • Avatar
        Vasta Kaisa 27. oktoober 2018 at 11:32

        Ei ole midagi kahetsenud. ?

  • Avatar
    Vasta Kk 26. oktoober 2018 at 15:13

    Ma sõin küll vähem rennit, proovisin keefiriga neid kõrvetisis ohjata. Ja tõesti aitas. Olen ka lugenud et looduslik vaarika tee pidi aitama. Aga nuh see pidavat ka esile kutsuma. Viimast väga ei usu aga kõrvetiste vastu võib küll aidata. Kes teab. Ma lugesin seda 2päeva enne sünnitust ja ei jõudnud proovida. Ei tea kas sul peab paika aga mul pidas paika tuli korraliku parukaga ja pikade küüntega noormees. ? Kõige hullem et ega peale sünnitust kohe ära ka kõrvetised kadunud, öösel saab poiss nädalaseks ja nüüd alles paar päeva tunnen et enam ei kõrveta. Loodan et sul läheb teisiti. ?

  • Avatar
    Vasta Kats 26. oktoober 2018 at 13:57

    Kusjuures olin ka täiesti kindel, et minu praegune beebsu tuleb ka enne tähtaega nagu eelmine… aga siin ma istun, 40ädalat juba mitu päeva tagasi täis tiksunud…. :S ja ei mingit tunnetki, et hakkaks nüüd pihta! (mis ongi normaalne, sest ega me keegi ju tglt ette ei tea, millal?)
    Kusjuures mina oleks juba ammu valmis sünnitama 🙂
    Aga ootan ja vaatan, mis ja millal siis saama hakkab 🙂
    Edu sulle!

  • Avatar
    Vasta Kris 26. oktoober 2018 at 13:52

    Soovin sulle tugevat tervist ja et sa enne Marta sündi saaks terveks!

  • Avatar
    Vasta C. 26. oktoober 2018 at 13:47

    Ma just mõtlesin, et peaks sinu käest nõu küsima. 🙂 Sari rase nagu sa oled ning oled ka raseduste ajal suutnud haige ka olla, üldse mitte paha pärast ei ütle seda 🙂
    Räägi sellst asja, millega sa nohu ravid endal.
    Käisin täna apteegis ning sealt vaadati mind nagu ilma imet, et mis nohurohtu ma rasedana taga ajan. Raseduse ajal on ju normaalne, et nina kinni ja hingata raske ning seda küll ravida pole vaja. Ja kui muud moodi ei saa, siis aru teha… Ei hakanud seal ise ka karpe lahti kiskuma, et vaatata, mis rasedale lubatud….aga krt ma tahaks normaalselt hingata. Niigi üks tegelane surub kopsud kokku ja raske hingata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. oktoober 2018 at 14:16

      kahjuks jah valik lai pole, zyrtex ja ookeanivesi 🙁

      • Avatar
        Vasta C. 26. oktoober 2018 at 15:01

        See ei olnud üldse lohutav hetkel. 🙁
        Istudes suudan veel kuidagi hingata aga pikali olles on täpselt selline tunne nagu keegi lämmataks 🙁

        • Avatar
          Vasta Heleri 26. oktoober 2018 at 22:22

          Afrin ninasprei on rasedatele lubatud (toimeaine on teine kui Sudafedil, Otrivinil jmt).

      • Avatar
        Vasta Helena 26. oktoober 2018 at 22:15

        Ma nohu vastu võtsin eile GeloMyrtoli, mida rasedana võtta võib, ja üleöö tekkis inimene tunne tagasi!

    • Avatar
      Vasta Liis 26. oktoober 2018 at 14:28

      Sinupret nohutablette lubas ämmakas võtta mõlema raseduse ajal. See ookeanivesi ei mõju mulle üldse.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 26. oktoober 2018 at 14:30

        mulle ka ei mõju, selle pärast piinlengi niisama 😀

    • Avatar
      Vasta Piret 26. oktoober 2018 at 15:41

      Kunagi võis Afrin ninaspreid ka, see on looduslik

    • Avatar
      Vasta Aili 26. oktoober 2018 at 17:14

      Nohuplaastrid, GeloMyrtol forte, garmolise köhakommid mõjuvad suti ninale ka. Värskes õhus tuiamine teeb natuke kergemaks. 38 nädalat täna täis ja neljas päev maadlen kinnise nina ja valusa kurguga.

    • Avatar
      Vasta Greete 26. oktoober 2018 at 19:29

      Vietnami (tähekese) salvi. Ninajuure ja põskkoobaste peale ja nina alla ka. Aga nats peab silmad kinni olema siis, sest see aur on üsna vänge alguses. Mind aitab nohuga igatahes iga kord.

    • Avatar
      Vasta Sirle Teppo 26. oktoober 2018 at 20:20

      Minule kirjutas arst peale 36 nädalat välja ninarohu Avamys ja kahe päeva pärast oli nohu läinud.

  • Avatar
    Vasta Käroliin 26. oktoober 2018 at 13:45

    Kui veed tulevad, siis tõesti tulebki nagu kraanist vesi su seest. Täiesti läbipaistev. Kui mul hommikul kell neli veed tulid, siis ärkasin ülesse ja mõtlesin, et kurat, pissisin püksi w. Mõtlesin, et okei, magan edasi, pisike tilk ainult tuli ja panin silma kinni. Siis tundsin, et kurat veel tuli natuke. Siis tõusin püsti, hoidsin kätt hargivahel ja jooksin poti peale. Ja siis sain aru, et see pole piss, vaid veed. Lihtsalt seisan ja vesi lihtsalt jookseb mööda säärt. Istusin kiirabi autos tooli peal nii, et ei saanud arugi, et midagi oleks juhtunud. Kui haiglasse jõudsin ja püsti tõusin, siis vaatasin, Issand milline loik tooli all on ??

    • Avatar
      Vasta M4ret 26. oktoober 2018 at 15:18

      Värvus ei ole alati läbipaistev. Aga jah, nõustun, tuleb korraga ja lahinal. Minul oli peale veede tulekut korraks hästi vabastav ja hea tunne aga siis kohe kohe oli tunne, et tahan pressida. Vast oleneb kui kaugel oled veede tuleku ajal, minul oli juba 6,7 cm avatust.

  • Avatar
    Vasta Mari 26. oktoober 2018 at 13:45

    Ootan ka kolmandat. Homme on tähtaeg. Esimesed kaks ei kannatanud ka 40 nädalat oodata ja tulid nädal-kaks varem. Nüüd olen juba ca 3 nädalat valmis, et kohe-kohe on minek.. aga ei midagi 😀 Kott ammu pakitud, häll koos, mähkimiskummut kokku pandud. Renni krõbistamine on igapäeva elu juba 🙂 Vanim laps (kolme ja poolene) küsib iga päev, kas tita tuleb täna… Oijah! Jõudu ja jaksu sulle!

  • Avatar
    Vasta Liisu 26. oktoober 2018 at 13:34

    hehee. natukene veel?

  • Avatar
    Vasta Liis 26. oktoober 2018 at 13:18

    olen esmarase (38+5) ja peab tõdema, et mul vist on nii lihtne rasedus olnud, et see paneb lausa imestama, kas see kogu värk ongi nii lihtne. vahel ei pane tähelegi, et rase olen 😀 aga.. kas kõrvetised saavad tõesti nii hullud olla, et 15 renniet pead päevas sööma?! :O

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. oktoober 2018 at 13:19

      no ega ma neid lõbu pärast söö, kui ei võta, siis on tunne, nagu oksendaks kohe hapet 😀

  • Avatar
    Vasta Diana 26. oktoober 2018 at 13:17

    Selle lekkimisega tasub kontrollis käia. Mina vimase rasedusega ka “lekkisin” nädala ja viimasel visiidil naistearsti juurde nii muuseas mainisin seda. Kohe võeti proov ja tuli välja, et ongi looteveed lekkinud. Saadeti kohe uh-sse ja järgmiseks hommikuks läksin esilekutsumise saatekirjaga haiglasse.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 26. oktoober 2018 at 13:16

    Mallukas sulle sobib rasedus. See teeb sind ilusamaks, vaadates üleval olevat professionaalset pilti. Palju jõudu ja jaksu sulle!