AUTOJUTUD AVALDAN ARVAMUST

see piinlik vahtraleht

7. jaanuar 2019

Andke andeks, kui ma max käojaani ajan, aga ma lugesin mingi hetk artiklit, et uuest aastast tahetakse vahtraleht vabatahlikuks teha. Ma ei tea, kas siis nüüd ongi juba või mitte, aga ma mäletan, et selle artikli all olid juubeldavad kommentaarid, et jeee, lõpuks, vahtralehed on ikka nii mõttetud ja mida kõike veel. Et neid piinlik lausa hoida autol. Mina näiteks ei leia, et need mõttetud oleks ja ma enda oma kavatsen kasutada ka siis, kui see kohustuslik olema ei peaks.

Jah, on neid, kes signaalitavad ja mööda tuhisevad, aga ma usun, et need teeksid seda ka siis, kui mul vahtralehte ei ole. Mul nüüd sõidukogemust vaid paari kuu jagu, aga ma näen ära küll, et 50ga sõidavad linna sees inimesed vist ainult siis, kui politseid näha on, muidu on selline 60 tavaline taks. Ja kui sina seal 50ga koperdad, siis kimatakse võimalusel vihaselt mööda.

Minu loogika on see, et vahtraleht näitab, et ma olen algaja juht. See tähendab, et on võimalus, et ma võin teha imelikke manöövreid (sorri, noh ?) ja et minuga oleks targem pikivahet hoida. Tegelikult on KÕIGIGA targem pikivahet hoida, aga mulle on liikluses mulje jäänud, et ma olen vist ainuke, kes nii arvab. Sest noh, ma ei tea, kui kiiresti ma reageerin, kui päriselt ees mingi kokkupõrge vms oleks, et ma seetõttu alati proovin hea pikivahe jätta, et endale anda seda reageerimisaega. Teised autojuhid aga vaatavad, et ooo, milline imeline auk, kuhu ma ise sõita saaks, et säästa oma elust see 0.2 sekundit, mis ma nüüd siin kahe rea vahel sõelumisega võitsin. Miks nagu?

Ärge nüüd sellest välja lugege, et ma liikluses max ohtlik oleks, et mul seda lehte sinna vaja, aga no mul on olnud küll selliseid olukordi, kus ma olen võõrastes kantides ja ei tea kus reas olla ja ei tihka rida vahetada viimasel sekundil ja siis nt näitan suunda, aga EI JULGE pressida vahele ja siis mõtlen et poh, ma siis ei lähe ja võtan kurvalt suuna välja ja sõidan ringiga, et mitte ennast kuskile vahele suruda. Ma usun, et siis ka teised autojuhid vaatavad, et wtf, mida ta teeb, sõitku ometi või ärgu sõitku, mida ta vilgutab siin oma suunatulesid, eksole. Aga ma tahaks loota, et nad vaatavad mu lehekest ja mõtlevad, et ok ok, ta ilmselgelt veel nii hästi ei oska.

Üldse mulle alguses täiega tundus, et tavai, autokool läbi ja load käes, et nüüd peaksin mega sõiduekspert olema, tegelikult on aeg näidanud, et sõites tuleb see mugavus ja kindlus ikka ajaga. Mida rohkem tuttavas kohas ma sõidan, seda lihtsam mul on, samas võõramas kohas olen ma rohkem pinges ja ei tea täpselt, kus reas olla jne. Et kõik tuleb ajaga ja harjutamisega ja minu meelest on ok selle vahtralehega näidata, et jou, ma alles harjun selle juhieluga siin. Mõned jah vb omavad enne mega sõidukogemust enne lubade saamist, aga mul oligi 21 sõidutundi ja .. kõik.

Esimene kesklinnas sõit, esimene põhja-Tallinnas sõitmine, kõik jäid mul sinna aega, kus mul endal juba load käes ja juhendajat kõrval polnud. Alguses ikka päris õudne, et vahi seda Waze ja teed ja teisi autosid ja märke ja… Nüüd vaikselt hakkab see sõitmine alles nii loomulik olema, et vahepeal mõtlen, et omg, ma praegu iga sekund ei mõelnudki oma kiirusele ja muudele asjadele, et hakkab nagu käe sisse jääma vms.

Aga lubade omamine on ikka tore küll, ei saa salata. Esiteks tõesti see, et ma ju NEVER midagi lõpuni teinud pole ja nüüd siis selle asja tegin. Päris uhke tunne on, kuigi pmst pooled inimesed selllega ju hakkama saanud. Eks ma ise mõtlesin selle esiti nii raskeks, sest praegu on selline tunne roolis, et kle jumala okei on ju. Et umbes nagu rattaga pead alguses sõitma õppima, aga mida rohkem sõidad, seda lihtsam on. Ja kui juba rattaga suudab igaüks sõitma õppida, siis autoga umbes sama lugu. Iseasi ongi need eksamid, sest need võivad juba mõnele nii pingelised olla ja no oleneb eksamineerijast ka kõvasti, et mismoodi sa seal hakkama saad. Aga KUI saad ja load käes, siis on päris äge edaspidi elada, ma luban. Seega, kellel veel lube pole, siis uus aasta just hakkas, tehke nt see aasta ära.

Ma vanasti iga jaanuar mõtlesin sellele ja siis mõtlesin, et ah, talvel nii sitt ja raske, et kevadel/suvel teen (ja siis hiljem mõtlesin uue vabanduse), aga tegelt on just hea talvel ära teha, sest siis on suve ajaks juba lebo sõita ja hea mugav suve nautida. Krt, kui hea oleks sel suvel juba oma autoga ringi trippida, aga eks uus suvi tuleb ju ka. Mõtlesin just, et kuna pole kunagi autotrippi teind, siis ehk teeks väikse “avasta Eestit!” nädala hoopis soojamaa reisu asemel?

Vot, sellised mõtted siis vahtralehtedest ja lubadest. Kas teil oli piinlik autol vahtralehte hoida? 

Loe ka neid postitusi!

49 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 4. juuni 2019 at 09:57

    ma sõidan uhkusega, neid ma viimased 9aastat proovisin saada. kord jäi lubade tegemine raha taha ja kord aja taha. Seetõttu kannan uhkusega?☀️ nüüd luba käes ja uhkelt vuran ringi;) soovitan ka sul;)

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. juuni 2019 at 10:04

      soovitad ka mul teha mida?

  • Avatar
    Vasta Pille 14. jaanuar 2019 at 02:00

    Mina lausa pikendasin ühe korra vahtralehte, ehk siis kahe aasta asemel pidin seda neli aastat kasutama. Aga kui rohelise lehekese viimaks eemaldasin, oli instantly vähemalt poole tähtsam tunne autoga liikluses olla 😀 Enam pole sellele teemale ammu mõelnud.

    Vahtralehe ja õppesõidumärgiga autode suhtes olen kannatlik ega tõmble nende ümber, aga üldise liikluslolluse suhtes ärritun kergesti. Issandkuipalju ma roolis ropendan, sest paljud juhid sõidavad ikka mega lambilt. Püüdlikud vahtralehejuhid ei korralda pooligi neist jubedustest, mida paljud demonstratiivselt kogenud juhid.

  • Avatar
    Vasta TN 11. jaanuar 2019 at 18:35

    Mäletan oma lehekese ajast, et ükskord käisin linnas ja tagasiteel mõtlesin, et kuidagi nii hea rahulik oli sõita, keegi ei nihelenud selja taga ja ei üritanud üle sõita, nagu alati tehti. Kodus avastasin, et viimati autot kasutanud isa oli lehed maha võtnud ja need jäid too päev peale panemata. Nii et lehekesed mõjutavad küll. Aga ega sellega rõõm ei lõppe. Sõltub ka sellest, mis auto sul on. Kui üks päev oled maasturi roolis, siis on kõik rahul sellega, kuidas sa sõidad. Aga kui teine päev pisikese miniautoga välja lähed, hakkad järsku kõigile jalgu jääma, sest miniauto roolis olev neiu on raudselt pooletoobine.

  • Avatar
    Vasta Tyy 11. jaanuar 2019 at 02:14

    Ma arvan et siin hurjutamine ei muuda kedagi. See on täpselt sama mõttetu kui närvilised juhid sõimavad OMA KINNISES autos kaasIiiklejaid – no neid koperdajaid. Minu jaoks on need kõik sitad juhid, kel närv nii lühike on. Küll aga kiidan kõiki kes sõidavad arvestades oma oskusi ja teeolusid ega allu massi survele. Ses mõttes on tore eeskuju näidata ja sest rääkida. Muidugi kui märkad maanteel, et su taga on pikk kolonn, oleks mõistlik tekitada möödasõiduvõimalus. Tõmba tee serva poole ja võta hoog veel rohkem maha aga seda ikka kohas kus on piisavalt nähtavust. Endal ka parem sõita kui teised su pees kinni pole. Ülbe enesekindlus ei ole voorus mitte. Oman pea 15 aastat lube kuid ettevaatlikus pole siiani minust lahkunud.
    Kas vahtraleht on alandav- eks ta olene egost- minule ei olnud see häiriv. Muide sõitsin 7 aastat sellega sest libeda sõitu ei saanud kohe teha ja hiljem polnud 24/7 meeles ja nii ta venis ja venis. Aga ilma selle koolituseta ei saanud ka noore Kanadalase lubadest lahti. Nüüd on need asjad teistmoodi järjestatud.

  • Avatar
    Vasta K. 9. jaanuar 2019 at 10:51

    Mul ootab ees kohe lõppastmekoolitus. Kuna mul endal autot pole siis ei sõida nii tihti ja ikka nagu ei tunne end vb liikluses nii kindlalt, siis vahel ikka mõtlen, thank god et mul leht on, siis keegi ei imesta, kui mõne lolli manöövriga hakkama saan 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 9. jaanuar 2019 at 08:28

    Mallu! Mul on nii hea meel, et sa sel teemal sõna võtad. Mul on täpselt samad mõtted. Mul on nüüd load 4 kuud, selle aja jooksul olen läbi sõitnud pea 13000km ja ma siiani imestan, et ma olen vist ainus kellele kiirusepiirang kehtib.
    Näiteks maanteel. Paar päeva tagasi sõitsin paksus udus Haapsallu ja tagasi. Samahästi oleks võinud kinnisilmi sõita. Aga ikka oli neid, kes istusid mul paari meetri kaugusel auto taga ja pimestasid mind peeglites ning ootasid kannatamatult möödasõitu. Ma sõitsin ca 80ga.
    Või siis Tammsaare tee pikendus. Ma olen vust ainus, kes näeb, et 70ne märgi all on lisatahvel 19-7:00. Kell 8 hommikul seal 50ga sõites olen ainuke idioot, kes keset teed pargib ja õigetele ässadele jalgu jääb.
    Muidugi, kui seal on politsei, siis jah, mingil arusaamatul tingimusel muutub lisatahvel nähtavaks.
    Eriti halb on veel see, kui keset päeva sõidavad seal sõiduõppijad ka 70nega.
    Aga olen nõus. Teen ka imelikke manöövreid ja ausõna, minu manuaalkastiga auto sureb teinekord välja. Mitte sageli, aga juhtub. Ja no ei julge samuti alati keerata. Ja siis aitab muidugi kaasa alati see, kui keegi seljataga sinaaltiab. See annab alati julgust juurde. Tegelt mitte. Ajab närvi ainult.
    Paar päeva tagasi ei saanud ka kohe minema foori tagant kui roheline tuli. Selja taga üks bemm näitas hambaid. Pärast vaatasin, et roolis on noor nolk. Telefon käes ja sõbrad autos. Kihutas mis ta kihutas, aga lõpuks vabaka teises otsas olime sama foori taga. Ja arvake mis juhtus? Sel korral suri tema auto välja kui roheline tuli.
    Ma olen pea 40, kui nüüd alles load ära tegin. Pole just suuremat sorti pidur, aga ikka juhtub.
    Eile seisime kahekesi lumesahaga koos Pirita teel. No ei osanud mina oodata, et ta paremast reast tahab vasakpööret sooritama hakata. Kogemusi on ikka suht vähe veel, kuigi kogun neid hoolega.

    • Avatar
      Vasta Kai 9. jaanuar 2019 at 15:30

      Mulle on seal Tammsaare tee pikendusel reaalselt selja tagant tulev veoauto tulesid vilgutanud ja signaali lasknud kui sõitsin 50-ga ja talle jalgu jäin. Inimestele on see 70 märk seal nagu punane rätik pullile, kellaajal ist piirangut ei panda millekski. Mul 15 aastat load ja pidevat sõidustaaži. Sõidan põhimõtteliselt märkide järgi ja nii nagu peab. Ja oi kui palju ma seetõttu liiklusraevu osaliseks saan.

    • Avatar
      Vasta Liis 10. jaanuar 2019 at 10:55

      Muidu igati õigus jah, Tammsaarega on aga see asi, et seal on alati 70 päeval lubatud olnud ja see lisatahvel tekkis sinna suht hiljuti. Vanast harjumusest tulenevalt olen ka ise ennast sealt 70ga sõitmas avastanud (mis muidugi ei ole mingi vabandus ja kohe korrigeerin oma kiirust), lihtsalt seal võib see kohati põhjenduseks olla.

  • Avatar
    Vasta Kessu 8. jaanuar 2019 at 20:36

    Mallu, uute postituste nägemiseks peab telefonis su blogisse tulles eraldi refreshi tegema 🙁 maru tüütu on

  • Avatar
    Vasta Aljonzik 8. jaanuar 2019 at 16:12

    Lihtsalt teadmiseks neile, kes kasutavad vahtralehte ka peale esmaste lubade lõppemist, et ärge suvel 110 alas selle kiirusega sõitke. Tean juhust, kui politsei tegi trahvi inimesele, sest vahtralehega on kohustus sõita max 90-ga. Ilmselt oleneb ka politseionu tujust, aga parem mitte riskida, kui just rahakott puuga seljas pole ?

    • Avatar
      Vasta Vesper 9. jaanuar 2019 at 23:48

      Tanklates müüakse kohati ka punaseid vahtralehti (mitteametlik, aga põhimõtteliselt “juht võõras linnas”), võib alternatiivina sellega vurada. Trahvi ka ei saa, võid öelda, et suur Kanada fänn. 😀

  • Avatar
    Vasta Ehhee 8. jaanuar 2019 at 15:25

    Vahtraleht võiks küll kohustuslik edasi olla. Mina selle kasutamisel ebamugavust ei tundnud ja pigem andis mulle nagu vabanduse, kui mingis olukorras vb nii julge veel polnud. Aga mis puutub selle 50-ga sõitmisesse, siis spidomeeter ei näita täpset infot. Sõltuvalt autost, rehvirõhust jne võib see varieeruda kuni u 8km/h. Ehk need, kes sõidavad spidomeetri järgi 60ga, sõidavad politsei silmis ja ka reaalselt umbes 52-ga, ehk kõik on ok. 90 alas on kiiruskaameratega asja proovitud ka ;). Naljakas ja lausa ärritav on sõita inimeste taga, kes muidu sõidavad 100ga, aga enne kaamerat 90 või 85 sees 😀

    • Avatar
      Vasta J.K. 10. jaanuar 2019 at 18:21

      Spidomeeter valetab siis, kui autol on vales mõõdus rehvid all, spidomeetri andur kulunud või on lihtsalt sihilikult nii seadistatud, et ta valetaks. Ei tasu sellist juttu koguaeg igal pool ajada, sest siis hakkavad paljud kiirust ületama, arvates et spidomeeter valetabki.

  • Avatar
    Vasta õpetaja 8. jaanuar 2019 at 13:39

    Sa lugesid, et seda võiks teha, aga kehtiv liiklusseadus siiski kohustab seda kasutama.

  • Avatar
    Vasta kats 8. jaanuar 2019 at 12:05

    ei ole küll piinlik , et auto(de)l vahtralehed peal
    meil mehega mõlemal load juba üle paarikümne aasta, aga kuna laps sai kevadel load, siis nüüd on mõlemal pere autol vahtralehed küljes. kui neid magnetiga märke saab lihtsalt külge panna, siis kleeplindiga panduid (teisel autol) ei viitsi keegi meist ära võtta, kui ise roolis oleme.
    palju naljakam oli sõita siis, kui veel õppemärgid olid, nt mees käis lapsega õppesõitu tegemas, tulid koju, siis läksime poodi, märk ununes külge, siis jah vahel vaadati imelikult, et õppemärk ja pensionieelik rooli taga.

    muide, kui ma ise aastaid tagasi load tegin, siis ma kohe omale esimest autot ei ostnud. alles kuskil 1,5a peale lubade saamist. ise tundsin tookord,et sõiduoskus peaaegu ununenud, helistasin siis tollasesse liiklusinspektsiooni ja uurisin, et kas mitu vahtralehte ka võib olla. naerdi ja öeldi, et keegi ei keela. ja siis ma sõitsin pool aastat niimoodi ringi, et taga aknal oli 3 vahtralehte reas.
    aga sellest oli kasu ka: keegi nt ei tuututanud, kui auto keset ristmikku välja suri vmt.
    aga nojah, 25a tagasi oli meil liikluskultuur tegelikult veidi parem ka.

  • Avatar
    Vasta Krk 8. jaanuar 2019 at 11:57

    Ma olen ka uhke, et load ära tegin (2a tagasi). Arvan, et see on kahe lapse järel mu kolmas suurim saavutus elus 😀

  • Avatar
    Vasta Vivian 8. jaanuar 2019 at 08:46

    Mina alles teen lube (maanteeameti sõidueksam tegemata) Kuid tunnen ka, et kindlasti kasutan vahtralehti kui load käes, muud viisi vist ei julgekski 😀 annab kuidagi lisajulgust, et inimesed mõistavad kui ma mingi jamaga nt reastumisel vms hakkama saan 😀
    Btw kui keegi siin ootab tallinnas pingsalt sõidueksami aega manuaaliga siis täna (8.01) näitab mulle, et kogu päev on vaba 😀 ma ise veel siiski minna ei julge, ootan pigem oma 15.01 ilusti ära, ehk on kellelegi abiks 😀

  • Avatar
    Vasta Elise 8. jaanuar 2019 at 07:26

    Minu salasoov olekski see suvi lube tegema hakata, kuna kooli tõttu muul ajal ei saa, aga kuradima hinnaline see värk ikka. Tudengile käib üle jõu 😀
    Vahtralehest nii palju, et kunagi tõesti oli minu seltskonnas lehest lahti saamine väga oluline, aga ise küll kasutaks ja ei häbeneks.

  • Avatar
    Vasta Krista 8. jaanuar 2019 at 02:09

    Minul küll pole mingit häbi ja lehte enne maha ei võta, kui teised load saan. Kuna ka mu abikaasa vahepeal autot kasutab siis sõidab ka tema lehtedega, kes neid ikka viitsib ära kakkuda ja tagasi toppida ( temal 32 aastat juba load).

  • Avatar
    Vasta Peres on uhiuus roolikeeraja 8. jaanuar 2019 at 00:20

    Minu mees sai ka lõpuks oma load kätte 2.jaanuar 🙂 Sõidueksami järjekord oli pea kaks kuud, muidu oleks juba eelmise aasta lõpus saanud. Mul on juba pikemalt need load ja mäletan, et siis küll ei häbenenud oma vahtralehte ja nautisin sõite. Mees siis tegi paar sõitu lõpuks üksi ka, enne olin nö juhendajana kaasas 😀 Ütles, et üksi on nii masendav sõita, et kuidas ma küll iga päev 30min tööle sõita viitsin üksi 😀 Küllap olen hea reisikaaslane, et koos on lõbusam kui üksi. Kuna jagame autot, siis hetkel käibki vahtraleht peale ja maha, vastavalt siis sellele, kes roolis on 🙂
    Vähemalt aasta algas hästi, st positiivselt.

  • Avatar
    Vasta Tobedad juhused 7. jaanuar 2019 at 23:48

    Mul oli u pool aastat sama motteviis, et vahtraleht on hea ja just aitabki teisi autojuhte tahele panna, et ma ei ole professionaal. Küll aga, kuna lollil kombel oli mu esimeseks autoks bemm- pōhjusel et toesti oli taskukohane ja ökonoomne, pluss siis lisada sinna vahtraleht, hakkas täiesti ajuvabasid manöovreid toimuma nö meelega minu nina ette reastjdes ja siis pidurdades. Põhimote oli vast see et nad ei taha vahtralehe taga soita, eriti “rullnoka” taga, aga millegiparast juhtuski see et kui katsetasin mingi aeg ilma soitmist, siis justkui tekkid autojuhtidel kannatus taga norm kiirusega edasi sõita. Sõitsin ka peaaegu lõpuni välja ikka vahtralehega, lihtsalt ärapanemist on vähem kui seda pole. (Ehk eriti siis kui sul mõni odavama klassi “pann” on). Sõidustiil on samaks jäänud terve selle aja, millegipärast kui auto mark on muutunud ja roheline leht kadunud siis justkui on linnapilt tsiviliseeritum.
    Ilusat talve jätku ja mustrilisi rehve!:)

  • Avatar
    Vasta RR 7. jaanuar 2019 at 23:12

    Mul küll pole veel lube käes, aga peatselt loodan need ikka saada. Autokoolis käin teist korda ja tundub, et seekord ka õnnestub (loota ikka võib), aga jaa, minu arust on vahtraleht küll nii vajalik asi. See just hoiatab teisi liiklejaid, et ootamatusi võib ette tulla. Samuti annab see ka algajale ju natuke kindlustunnet juurde, et ehk ikka märgatakse sind, kui noort juhti.
    Aga kuidas sa ennast roolis tunned? Lastega julged vabalt sõita? Mul see maailma suurim hirm. Ma ei tea, kas oma lapsi julgen ise sõidutada ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. jaanuar 2019 at 23:15

      jaa julgen ikka 🙂

  • Avatar
    Vasta Kata 7. jaanuar 2019 at 22:57

    Teemaväline kommentaar: väike asi, aga lihtsalt tüütu – alates umbes eelmisest nädalast on su blogi avalehega nii, et kui telefonist minna, siis uusi postitusi ei näita, peab eraldi refreshi tegema ja alles siis on näha (kasutan androidi). Äkki saab itimees selle ära fixida 🙂

    • Avatar
      Vasta Vaike 8. jaanuar 2019 at 08:49

      Mul on aeg-ajalt arvutis sama asi.

    • Avatar
      Vasta Kr 8. jaanuar 2019 at 09:54

      Sama probleem tekkinud, aga ma olen FB kaudu vaadanud.

  • Avatar
    Vasta Anna 7. jaanuar 2019 at 22:47

    Mul sai vahtraleht paar kuud tagasi läbi ja ma hoian seda endiselt peal ?

    No okei, ma ei sõitnud umbes 1,5a oma vahtralehe ajast ja olengi väga roheline alles ning seepärast lehekese ära võtmisega ei kiirusta. Võtan siis, kui tunnen end kindlalt roolis.

    Ma ei piirdu ainult vahtralehega, vaid paarutan ringi vana, kahe uksega, ehtsa naiste parsaga ja loodan, et nende kahe kombinatsioon peletab teisi piisavalt eemale ? siiani tundub, et on toiminud, sest signaali on ainult paar korda lastud.

  • Avatar
    Vasta Kristi 7. jaanuar 2019 at 22:37

    Minul küll häbi pole oma vahtralehe üle. See on mul nüüd viimased 5 kuud veel auto küljes. Näiteks praami peal ma jubedalt kartsin manuaalkäigukastiga jääda kallaku peale ja elukaaslasele ütlesin et palun vehi selle vahtralehega et mind ei panda sinna kallakul ja see kes juhendab kuhu sõitma peab praamil nägi seda ja ei pannudki mind sinna. No arva ära kas ma polnud õnnnelik selle üle??

  • Avatar
    Vasta L 7. jaanuar 2019 at 22:31

    Ma sain ka alles juulis load kätte ja kannan ikka vahtralehte ja ka just seetöttu, et vabandada oma “vigu” välja sellega, et ma ju alles öpin!? ja kannan ka siis kui enam vabatahtlik pole

    • Avatar
      Vasta Keit 7. jaanuar 2019 at 23:51

      Õppimiseks on siiski autokool ja õppesõidud. Kui load on käes ja ikka veel on vaja tänavatel ja tihedas liikluses harjutada (???) siis pane oma autole pigem õppesõidu märk, siis on selge, et sa võid imelikke manöövreid teha. Vahtraleht ei tähena küll teiste juhtide jaoks, et inimene alles harjutab. Pigem on hirmutav, et sellised juhid liikluses on, kes üksinda “õpivad”.

      • Avatar
        Vasta Lila 8. jaanuar 2019 at 15:07

        Oii kui palju halbu juhte on liikluses, kes arvatavasti juba ammu on load saanud. Küll vales reas foori taga ja ikka vaja manööver ära teha, tuimalt sõelumine ilma suunatuleta. Ja need põhjuseta 30ga sõitvad vanainimesed…
        Mul on alles paar kuud load ja igaoäevaselt näen inimesi, kellel ei tohiks olla. Vähemalt lootus, et nendest vahtralehtedest saavad head juhid üks päev.

      • Avatar
        Vasta Vesper 9. jaanuar 2019 at 23:55

        Ma eeldaksin, et õppimise all on siin mõeldud harjumist just selle üksi sõitmise, erinevates keskkonnas sõitmiste jms-ga. Minu eksam ARK-is lõppes samuti kommentaariga, et juht läbis väga edukalt, et siseneda vahtralehega (algajana) liiklusesse ja seal orienteeruda. See ei tähenda, et kui ma teen Põlvas loas ja lähen Tallinnasse, siis ei teki vahepeal väikest kõhklust, st jään foori taha toppama sekundikese kaueamks või sõidan hetke aeglasemalt, et õigesse tänavasse pöörata.
        Eeldada, et autokoolist tuleb välja 100% kõigest teadlik autojuht on veidi liiga enesekindel. Mina just hindan seda ettevaatlikkust, mida vahtralehed vahepeal linnas ilmutavad (kuigi tunnistan, et kohati võtab ka vanduma, aga see on inimlik, kui oled ise kauem sõitnud ja tead linna peast).

  • Avatar
    Vasta Gerly 7. jaanuar 2019 at 22:25

    Ma kasutasin esimesed nädalad vahtralehti ja siis loobusin neist. Esiteks, ma õppisin enne autokooli autoga sõitma mitu aastat ja teiseks ei ole seetõttu, et need pikaajalised sohvrid tõesti huijavad vahtralehtega sõidukeid, mis on kordades ohtlikum, kui nt oodata 3sec kauem mingit manöövrit vms. Ja ma nende kapsalehtede puudumise pärast trahvi ei karda saada 😀 nagu ei ole mingi maailma jubedam asi, mida teha.
    Ma nagu pigem pooldaks jah seda varianti, et läheb vabatahtlikuks. Et reaalselt kasutavadki need, kes arvavad, et nad siiski piisavalt ebakindlad. Ja tegelikult võiks olla autokoolis sõidutunde 100. Aga see juba teine teema. Liiga lihtsalt, liiga ebapädevad inimesed saavad meil siin riigis autojuhtimisõigust.

  • Avatar
    Vasta Riina 7. jaanuar 2019 at 21:45

    Minul ka nagu ei olnud piinlik vahtralehega sõita. Hea, kui kaassõitjad teavad, et ei ole veel nii vilunud juht ja saavad arvestada. Samas, kui saabus päev vahtraleht ära võtta, siis oli küll selline natuke lahe tunne 😀

  • Avatar
    Vasta Nimi 7. jaanuar 2019 at 21:44

    Ma olin ka alguses see juht, kes vahele pressida ei julgenud ja sõitsin ringiga, nüüd kui kogemusi on ja näen, et keegi tahab rida vahetada, siis kohe pidurdan ja luban ette, kõik ei saa aru, siis saab veel tuledega ka vilgutatud, et ‘mine-mine’ ?
    Igatahes kui tallinnas juhtub keegi max sõbralik liikleja, kes kõik ette on nõus laskma, siis see olen ilmselt mina ?
    Vahtraleht oli omal kohustuslik ja ainuke rõõm oli, kui 110 tohtis sõitma hakata.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. jaanuar 2019 at 21:46

      Mina lasen ka alati kõiki ette, sest ma mõtlen samamoodi, et äkki ta ka muidu ei julge ???

  • Avatar
    Vasta Keidy 7. jaanuar 2019 at 21:44

    Mul pole 7 kuud enam vahtralehe kohustust olnud aga sõidan ikka ringi sellega kuna mees sai juunis load ja tal vahtraleht ning jagame autot. Mul pole meeles seda sealt ära võtta ja üsna suva on ka ausaltöeldes ?

  • Avatar
    Vasta A 7. jaanuar 2019 at 21:39

    Ma ka sellest aru ei saa, miks häbi asi. Kamoon hea kui kogenud juhid vaatavad,et ouu siin algaja, see võib veits veiderdada, et hoian parem veits eemale ? Ma ka kindlasti hoian küljes. Vähemapt olen hoiatanud, et ei tasu siin persses siblida mul, ega küljealla ujuda ?

  • Avatar
    Vasta Gerli 7. jaanuar 2019 at 21:37

    Mul muus osas ükskõik, aga mul esimesel autol oli taga nii tugev toonklaas, et pidin magnetit kandma ja tihti peale see kas parklast varastati või lendas ise minema kuskil. Oli talvine aeg ka ja akent kraapides oli ka kleepsuga jama. Ükskord kui load olid mingi 3 kuud ca olnud, siis öösel pidas politsei mu kinni-midagi valesti ei teinud, autosid polnud, ju siis oli igav neil. Leiti siis pärast kontrolli, et taga on leht puudu ja kui trahvi ei taha saada, siis pean järgmisest tanklast ostma. Loomulikult nõustusin ja asusin teele, endal jalg täiega värisedes. See sõit kujunes muidugi lõpmatuks, kuna olin parema käe alas, kus koguaeg vaja igalepoole vaadata ja pidurdada ja gaasitada oma värisevate jalgadega ja politsei sõitis minuga niimoodi tanklasse välja. Siis mõtlesin küll, et milleks seda pulli üldse vaja.

  • Avatar
    Vasta Maarja 7. jaanuar 2019 at 21:33

    Tallinnas sõites on mugav kui vahtraleht autol peal. Kõik hoiavad vahet, lasevad vahele kui suunda näitad (muidu saab enne rida otsa kui keegi suvatseb sind vahele lasta või siis peadki lihtsalt vaikselt peale vajuma ?). Ja igakord kui sõidan linnas, siis leidub debiilikuid, kes ilma suunata ette keeravad või üldse teevad ohtlikke manöövreid. Siis ikka pasundan/vilgutan tuledega, et ette keeraja saaks aru et see polnud okei (ilmselt ei saa aru). Vahtralehega autole ei taha keegi naljalt ette keerata. ? Luba juba 10a olnud, aga sõidaks koguaeg lehega, hea rahulik.

  • Avatar
    Vasta S. 7. jaanuar 2019 at 21:31

    Piinlik ei ole vahtralehte panna, aga minule on tunne jäänud, et osad kogenumad juhid nagu kiuste huiaksid algajatega. Ei taheta väga teed anda jne. Pluss ma olen ka kuulnud, et kindlustusmatse otsivad need kogenumad juhid just algajate seast. Mõnes mõttes oleks jah hea kui vahtralehte kasutama ei peaks, siis ei tea keegi kes on algaja ja ei saaks oma pahatahtlikust kasutada. Samas vahtraleht siiski näitab, et kuna ma olen siiski algaja, siis ma ehk teen vigu. Nii et kahe otsaga asi.

    • Avatar
      Vasta Keit 7. jaanuar 2019 at 23:55

      Nii on. Eriti norivad tüli igavlevad taksojuhid ja valge kaubiku sündroomiga tegelased. Vahtralehte on ikka mõnus kiusata ja kogenud juht oskab lõpuks ka korralikke kindlustusjuhtumi tekitada. Kaugele ju näha, eet algaja ja ilmselt on teda võimalik närvi ajada, mis põhjustabki õnnetuse. Pigem on see positiivne et vahtraleht vabatahtlikuks muutub.

  • Avatar
    Vasta lulu 7. jaanuar 2019 at 21:29

    Piinlik pole, küll aga tüütu kui kõvemad juhid ahistavad maanteel vahtralehti. Elatakse oma p päeva välja kui julged 90 alas 90kmh sõita

    • Avatar
      Vasta Terje Sangernebo 7. jaanuar 2019 at 21:54

      Tean seda tunnet, mul ka vahtralehed pluss 7kuune laps autos. Sõidan normaalselt, ei tuia ega midagi. Täiega surutakse, tehakse möödasõite (sõidan keskmiselt 95km/h), isegi 30ne alas sõidetakse kihutades mööda, et oma. Võimu näidata ja väga ohtlikult. Kuivemate ilmadega ei ole ma ka pühak ja mõnikors on ka 100km/h olnud ja ikka sõidetakse mööda ja siis jäädakse passima ette.

  • Avatar
    Vasta Katrin 7. jaanuar 2019 at 21:28

    Ma just plaaningi autokooli astuda ning lõpuks ometi load ära teha. Niigi kaua seda asja edasi lükanud, sest pole usku endasse, et ära teen 😀
    Aga minul on seda vahtralehe teemat lugedes alati sama arvamus olnud nagu sul. Kui ma selle saaks, siis ma hoiaks seda vahtralehte max kaua alles. Just sellepärast, et ehk siis oskavad teised inimesed arvestada, et ma ei ole nii kogenud juht. Mingit häbiasja ma küll selles ei näe. Kõik on kunagi algajad olnud.

  • Avatar
    Vasta Siret 7. jaanuar 2019 at 21:28

    Minul ei olnud piinlik vahtralehte auto peal hoida. Pigem,et kaasliiklejad oleksid teadlikud, et olen alles algaja ning võin teha mingeid “imelikke” liigutusi. Tegelikult on jubekahju, et see vabatahtlikuks muutub, sest kui ikka näen, et ees sõidab alles algaja juht, tean tema suhtes topelt ettevaatlik olla.

  • Avatar
    Vasta Riina 7. jaanuar 2019 at 21:27

    Minul ei olnud piinlik hoida. Kui aga mu isa või ema mu autot laenasid ja lehte ära ei võtnud, siis nad pärast rääkisid, et tükk aega ei saanud aru, miks kõik temast mööda tahavad saada ja imelike manöövreid teevad. Said aru, et põhjus oli vahtralehes. Häbi nagu algaja juhi taga koperdada vms. Kahju.

  • Avatar
    Vasta Jansa 7. jaanuar 2019 at 21:26

    Piinlik ei olnud, üsna savi. Küll aga lõppevad need möödatuhisemised kohe, kui sul vahtralehte enam ei ole. Tõesõna paljudel autojuhtidel flipib vist ära seda rohelist lehte nähes, sest nii kui enam leheta ei sõida, ei ole enam seda pidevat tõmblemist ka isegi siis kui ma sõidangi 50km/h.