AUTOJUTUD JUMALAITA

autodest nii ja naa, andke nõu

30. jaanuar 2019

Ma paari kommentaari all vastasin, et kahjuks minu battle Orguga ei läinud läbi ja uut autot ma ei saanud. Küll aga painas see mõte uuest autost mind nii palju, et aina enam tuleb mulle pähe see mõte, et… Oleks ikka uut autot tarvis. Seega olen ma iga päev istunud auto24.ee lehel ja googeldanud erinevaid kohti, mis autosid müüvad. Tasa ja targu hakkab see automaailm minu ees avanema ja selgemaks saama, sest noh, elu õpetab ja nüüd oskan ma ehk rohkem jälgida, et mida ma tahaks või ei tahaks, et mu autol oleks.

Alguses vaatasin ma ainult autosid, mille istmepaigutus mulle kõige mugavam tundub:

Chrysler Grand Voyager, mille hind on 11 990€, 2011. aasta auto. Poole kallim, kui minu praegune 2008. aasta auto. Aga noh, kolm aastat uuem ja suurem ja parema istmepaigutusega, kuhu lapsi mugav panna oleks. Et kui enda auto maha müüks ja juurde paneks raha, siis saaks selle auto kenasti ära osta ja ei peaks isegi laenu või liisingusse võtma miskit.

Sama paigutusega on ka Lancia Voyager, mida on seal lehel lausa mitu. Mõlemad muidugi piisavalt kallid, et neid niisama heast peast ära ei ostaks, peaks ikka autolaenu või liisingusse võtma. Muuseas, vaheküsimus: mida te eelistaksite? Kas autolaenu või liisingut? Kumb on teie meelest mõttekam? Aga ühesõnaga seal on üks 2014 aasta auto, mis maksab 16 900 euri ja kallima otsa peal 19 990€, aga ka ikka 2014 aasta väljalase.

Nende kõikide autode miinus, kui võib nii öelda, on mingi VÄGA imeliku koha peal asuv käigukang. Reaalselt wtf? Aga noh, ega automaadiga ei pea väga nagunii seda näppima, aga mulle tundub imelik.

Samas oleme ka viimastel päevadel mänginud mõttega, et Kardo hakkab nüüd isapalka saama ja minu dekreet läbi, et äkki ikkagi liisime endale tutika auto. Mulle andis sõber hea idee, et tema on endale esindustest demoautot küsinud, et seal vahetatakse need iga kuue kuu tagant välja ja müüakse parema hinnaga maha. Küsisin Peugeot’lt, et kas neil on midagi pakkuda ja oli küll, aga see hind on ikka päääääris krõbe. Pole ime ka, ta on täisvarustusega demoauto, ega ta väga odav olla ei saaks ka. Aga no see mõte UUEST täisvarustusega autost kõlab mega mõnusalt, ei saa salata.

Aga no esiteks peame me Kardo esimesed laekumised ära ootama ja siis liisingutaotluse tegema. Alles siis saame vaadata, mis see igakuine sissemaks oleks ja siis mõtleme, et kas tasuks ära või mitte. Ja noh, kas üldse saame, eksole. Ma võin siin mõelda küll, et miks me EI peaks saama, aga näete, eelmine kord arvasin ka nii ?

Üldse oleks mul vaja see Peugeot ka veel proovimiseks võtta, sest eelmine kord katsetasin ma seda ju ainult kahe lapsega. Nüüd tuleb aga kolmega proovida. Sinna peaks teise ritta saama kolm tooli panna, aga kui mugav nii on, seda ma ei tea. Äkki üldse ei sobigi ja pean ikka Voyageride juurde vaatama? Seda ma uuena ei jõuaks EVER osta, nii et sellega tuleks nagunii kasutatud auto teed minna…

Krt, niiiii palju mõtteid ja variante ja värke. Ja paljuga ma üldse enda auto maha saaksin müüa? Mina maksin tema eest 4300€, aga siis vahetasin ma kohe ära aku, ostsin tutikad naelrehvid, hoolduse lasin ära teha, amordid on tutikad, ülevaatus kestab suveni ja no 2000-eurine Webasto on tal ka peal. Muuseas, ma ei suudaks ettegi kujutada, et ma enam ILMA webastota autot suudaks omada. See on talvel lihtsalt niiii mugav ja hea. Helistan, auto läheb soojaks ja lähen istun sisse. Ei pea seal külmas autos lõdisema ja talve kiruma. Parim asi maailmas!

Üldse on hea ja aus auto, tehniliselt korras. Kuigi ma ise autodest suurt ei tea, siis sõbranna mees on ekspert ja tema on mu auto ka enne minu ostmist üle vaadanud ja heaks kiitnud, peale seda ainult paremaks seda ka teinud. Uue lingi sain ka kätte, mis ma talt kogemata ära kiskusin, heh, vaja ainult külge paigaldada see sindrinahk, eks lähiajal tegelen sellega.

Aga kuidas pannakse oma autole hinda? Kui ma vaatan auto24st samasuguseid autosid nagu mul, siis sama võimas ja 2008. aasta auto on keskmiselt 5000 euri, aga neil muidugi pole webastot peal. Kas siis 6000 oleks normaalne summa mida küsida? MA EI TEA, ma mängin esimest korda. Kui kellelgi nõu ja ideid on, siis kuulan hea meelega.

Mitte, et ma nüüd kohe müüma hakkaks, enne vaatan ikka ringi ja mõtlen välja, et mis autot meil üldse “vaja” on ja mis sobib. Ja siis kui selle välja mõtlen, siis müün enda oma esimesele kiirele maha ja kasutan seda uue auto “seemneks”. Aga jah, aidake mind ometi, mida ma tegema peaks?! Ja kas on mõttekam võtta liisingusse või autolaenu?

Loe ka neid postitusi!

80 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta K. 2. veebruar 2019 at 15:14

    Meil on perre lisandumas kolmas laps ja plaanis soetada Volvo XC90, mahutab kõrvuti kolm turvatooli ja on seitsmekohaline. Tegemist suure ja mugava autoga, nahksisu ja keskmise rea keskmine iste võimaldab lapse panna ilma turvatoolita, aga on kõrgendusega, et turvavöö jookseks õigesti. Ainsaks miinuseks vanema mudeli puhul suur kütusekulu. Ja Volvo on tuntud ka oma turvalisuse poolest.

  • Avatar
    Vasta ann 1. veebruar 2019 at 15:16

    Autot kui müüa vaata mis on turuhind ja selle vahemikus müü

  • Avatar
    Vasta Liisu 1. veebruar 2019 at 11:28

    Uue auto ostmisega ikka tasuks rahulikult maha istuda panna need uu maksed paberile lisada juurde ka hooldustasu ja vaadata mis on auto turuväärtus ca 5-7 aastapärast. Nii saab kõigeparemini aru kui kasulik kahjulik uue auto ostmine on. Ise eelistaksin 3-5 aastat vana autot. Kui õnnestub saada eelnevalt korralikult hooldatud auto siis võib ka ise kauni kaua muretult edasi põristada, eelduses, et jätkatakse hooldustega nagu kord ja kohus.
    Diiselautod tõesti ei ole parim valik kui sõita vaid linnavahel väikseid sutakaid. Nende tahmafiltrid kipuvad umbe minema ja see võib päris kulukaks osutada. Diisel tahab korra nädalas vähemalt ühte korralikult mootorsoojaks lõõrid tühjaks sõitmist.
    Allpool jäi silma, et diiselautod lähevad kauem soojaks ei saanud aru kas mõeldi, et mootor läheb soojaks vs auto salong? Igaljuhul uuemad diislid kütvad ka autosalongi sama nobedalt soojaks kui bensukad. Nimet on soojenduseks eraldi elektrilised soojendid. Kui aga on plaanis panna peale eelsoojendid siis pole selles osas ju üldse küsimust.
    Iga inimene peab elama nagu ise soovib ja ostma just sellise isendi nagu meeldib. Igal autol võib olla probleeme. Ka uutel, on ka neid isendeid kes istuvad garantii ajal päris palju garantiis 😀 Sellisel juhul ja ainus pluss ongi vaid see, et ise ei maksa neid arveid samas autot ikka ei ole.

  • Avatar
    Vasta Birx 1. veebruar 2019 at 10:59

    Mul oli kunagi Voyager, igati tore auto oli, pidas hästi vastu jne. Cryslerile leiab Eestis varuosi küll, sellepärast muretsema ei pea, aga no kütuse kulu, ulme. Lancia viska kohe peast, neid on nii vähe ja kui miski osa saba annab, otsid vigaseks.

  • Avatar
    Vasta Ülle 1. veebruar 2019 at 04:30

    Meil on uus Kodiaq. automaat, nahksisu, 4×4 vedu,, 2 liitrine mootor. Ees ruumi, taga ruumi, kolm turvatooli mahub vabalt kõrvuti ära. ja pagasiruumi on piisavalt, kui mugavuslisad teevad sõitmise mugavaks. Hinna ja kvaliteedi suhe on selle mudeli puhul küll hea.

    • Avatar
      Vasta Liina 1. veebruar 2019 at 11:11

      Ülle, kas sa palun ütleksid, mis toole te kasutate, et nad ilusti kõrvuti ära mahuvad?

    • Avatar
      Vasta Kairi 16. veebruar 2019 at 23:39

      Mind ka huvitaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Kairi 31. jaanuar 2019 at 23:04

    Tere Mariann.
    Enne kui autot ostma hakkad soovitan sul uurida ka lehte ostatargalt.ee. Seal saad uurida natuke kasutatud auto ostu kohta.

    Sinu auto postituse 2 viimast autot, mis sa lisasid, on toodud välisriigis ja Kahjuks enda kogemusel võin öelda, et Eesti müüja petab läbisõiduga. On autosid millel on km. tagasi keeratud.
    VIN kodu saad kontrollida siit.
    https://eteenindus.mnt.ee/public/soidukTaustakontroll.jsf
    Nb: kui auto on äsja toodud/registreeritud siis on võimalik auto ajalugu kontrollida esinduses.

  • Avatar
    Vasta Elen 31. jaanuar 2019 at 14:48

    Meie ostsime umbes pool aastat tagasi kasutatud auto,meil oli valikus,kas Jeep v Crysler GrandVoyager,käisime mõlemaga proovisõitu tegemas,Grysler on väga mugav auto ja ruumi on seal ka palju,lisasid ka poole rohkem,aga kuna meid peres kolm,siis otsustasime Jeebi kasuks,enne uurisime mõlema autode varuosade kohta,ei pidanud nad üldsegi kallid olema mõlemal,jupid ja hooldused pm samad mis igal teisel autol.Ma küll ei ütleks,et diisel kauem soojaks läheb,v ma lihtsalt ei näe selles ise probleemi ?

  • Avatar
    Vasta Liis 31. jaanuar 2019 at 14:17

    Palju teil seal Orgu kampaanias inimesi juurde lisandus seekord yldse?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 16:19

      Mmm saadeti laiali need numbrid ka meilile ja orgu fbis ka oli, ma sain mingi 800 vist

  • Avatar
    Vasta Elen 31. jaanuar 2019 at 13:19

    Meie ostsime umbes pool aastat tagasi kasutatud auto,meil oli valikus,kas Jeep v Crysler GrandVoyager,käisime mõlemaga proovisõitu tegemas,Grysler on väga mugav auto ja ruumi on seal ka palju,lisasid ka poole rohkem,aga kuna meid peres kolm,siis otsustasime Jeebi kasuks,enne uurisime mõlema autode varuosade kohta,ei pidanud nad üldsegi kallid olema mõlemal,jupid ja hooldused pm samad mis igal teisel autol.

  • Avatar
    Vasta Maris 31. jaanuar 2019 at 11:30

    Märkasin, et mõlemad autod, mis on silma jäänud, on diislid. Diiselauto läheb kauem soojaks, kui bensukas. Ja seega, kui tahad teha tihti lühikesi sõite, nt hommikul lasteaeda ja tagasi, ei jõua auto mootor korralikult soojaks minna külmema ilmaga. See aga on mootorile kahjulik. Ehk sis lühikesed sõidud mõjuvad lihtsalt autole halvasti. Tallinnas elades mina ei vaataks diislit üldse.

    Auto müügihinda kahjuks ei mõjuta väga summa, mis oled sinna sisse pannud. Enamuse jaoks on webasto tore lisa, aga mitte väärt tuhat eurot kallimat hinda. Kuid proovida tasub ikka kallimalt müüa.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 12:28

      No ma lähtusin auto24 hindadest, mis praegu pakkumisel on. Alates 5900 ongi 🙂

    • Avatar
      Vasta Mann 31. jaanuar 2019 at 20:41

      Tänapäeva autosid ei pea eelsoojendama. Mootori kõikide sõlmede piisavaks õlituseks vajab mootor mõõdukaid pöördeid, seevastu tühikäigul töötamine võib eriti vanema mootori puhul tekitada olukorra, kus mõned olulised sõlmed ei saa piisavalt õlitust, mille tagajärjel kiireneb oluliselt nende kulumine.
      Vaata ka näiteks Ford Galaxit ehk see on meelepärasem.

  • Avatar
    Vasta Krk 31. jaanuar 2019 at 11:19

    Kas vana auto müügiga on kiire? Pane max hind, mis tundub mõistlik sinu jaoks ja küll saab langetada, kui ei osteta. Ma paneks vana hind+webasto vähemalt.
    Nende USA autodega (Voyagerid) on see jama, et linnas on ikka meeletu kütusekulu. Ma ei usu, et see seda väärt on. Jätkuvalt soovitan Volkswagen Tourani 😀

  • Avatar
    Vasta Riina 31. jaanuar 2019 at 10:54

    Kas Mari juba nii suur pole, et saab aluse peale istuda ja auto turvavööga kinni olla, siis peaks ju mahtuma kõik lapsed ära su olemas olevasse autosse või kannatada veidi ning osta siis, kui Mari on aluse peal, saad norm hinnaga hea auto.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 12:29

      Ei, aluse peal ei soovitata üldse kellelgi istuda, never nagu.

    • Avatar
      Vasta Älis 31. jaanuar 2019 at 21:40

      See “alus” keelatakse varsti ära. Tegelikult praegu ei tohigi enam neid toota, müüakse jääke. Eestis kohanemisaeg lihtsalt.. ikka normaalne turvatool peab olema vastavalt lapse pikkusele ja kehakaalule.

  • Avatar
    Vasta Maria 31. jaanuar 2019 at 10:45

    Mis sa ikka tõmbled!
    Sõida aastake sellesama autoga. Usu mind, et alati on mõnusamaid, ilusamaid ja paremaid autosid. Kogu aeg autosid vahetades jääd suurde kahjumisse.

  • Avatar
    Vasta Tibu 31. jaanuar 2019 at 09:57

    Soovitan soojalt siit “õiget” vastust mitte otsida. Arvamused on nii seinast seina ja üksteisele vastu käivad. Mitte, et arvamused valed oleks või keegi eksib. Kuula parem oma autospetsist sõpra või mine leia mõni asjalik automüüja kasvõi margiesindusest. Nemad oskavad ära selgitada mis ja milleks vajalik või kasulik on. Silmas ei pea ma käigukangi asukohta või Webasto olemasolu, vaid liisingu ja laenu vahet või kasko olulisust.

  • Avatar
    Vasta Zac 31. jaanuar 2019 at 09:51

    See Chrysler, Lancia Voyager on suurte ülalpidamiskuludega. Kallid varuosad,remont ja kõrge kütusekulu, isegi diislitel ja eriti veel lühisõitudel linnas. Lisaks veel teema et diisel on siiski nn pikkade sõitude jaoks mõttekam ja paraku kasutatuna üldiselt ka probleemsem kui bensukas. Sellise suure universaali kütusekulu bensukana on muidugi veelgi üüratum linnasõidul. Kui tõesti soovid oma praegusest mu meelest täiesti viisakast autost kuhu oled pannud eelsoojendi jms.. Soovid suuremat autot siis pigem vaata Vw Sharan v Ford Galaxy pakkumisi aga needki diislid enamjaolt paraku ja kõik pole automaadiga.

  • Avatar
    Vasta Kaja 31. jaanuar 2019 at 09:39

    Meil oli craisler, kui tita sündis. Ülimugav ja ruumikas jne, aga kuna ostsime ka kasutatud auto, siis remont ja hooldus olid VÄGA kallid. Ikka päriselt VÄGA!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 09:40

      mis on väga kallis? 😀

  • Avatar
    Vasta Helen 31. jaanuar 2019 at 09:36

    Meil oli ka uue auto ostmine alles hiljuti teemaks. Esialgu olime täiesti kindlad, et liisime tutika auto. Käisime erinevates esindustes mitu kuud vaatamas ja pakkumisi küsimas. Lõpuks mõistsime, et paar aastat vana autot on mõtekam osta, kui otse salongist täiesti uut. Auto väärtus teadagi kohe langeb, kui oma uhiuue autoga esindusest välja sõidad. Muidugi uue auto eeliseks on see, et sa saad talle panna täpselt need lisad peale, mis sa ise soovid jne. Järelturult ei pruugi koheselt endale sobivate mugavustega leida. Demoautodel pead ka leppima sellega, mida pakutakse. Paljud esindused müüvad korralike vähe kasutatuid autosid ning mõned annavad lausa garantii mõneks kuuks. Mina ise ei julgenud üldse mõne eraisiku käest osta ?seega esindusest vähe kasutatud auto ostmine tundus mulle turvalisem. Autolaen on vist siis kasulik, kui summa, mida laenata tahad, ei ole väga suur. Swedbankil peaks mingi piir ka seal olema.

    • Avatar
      Vasta Tups 31. jaanuar 2019 at 10:24

      Just, mitte tutikas, vaid 1-2a vanune esindusest. Tutika puhul kukub auto väärtus juba salongist ära sõites tuhandeid (kui rääkida paarikümne tuhandesest autost). 1-2aasta vanused on uueväärsed, garantii kehtib veel, aga hinnas võidad märkimisväärselt. Autot müües vaatad Auto24 sama mudelit: võrdled varustusi, läbisõitu (ülioluline! Võib olla uuem, aga kui läbisõit suurem, siis palju küsida ei saa). Muidugi võid alguses lambihinna panna ja kui ära ei osteta, siis alla tulla vaikselt. Oleneb, kui kiire sul on müümisega.

  • Avatar
    Vasta SirliM 31. jaanuar 2019 at 09:23

    Uue auto hind langeb sekundiga kui sa ta ostnud oled ja salongist välja sõidad, seega on odavam vaadata juba salongist välja sõitnud autosid, näiteks aasta vana, mis on uuesti müüki pandud. Lihtsalt meeletu kokkuhoid 🙂

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 31. jaanuar 2019 at 08:52

    Võib-olla rumalk üsimus aga, kas seda webastot teisele autole ringi tõsta ei saa?

    Muuseas uus Pasifica näeb väga kena välja aga hind on selline, et selle peaks siis terveks eluks ostma 🙂 Kütusekulu ka liiga suur ehk peaks gaasiseadme laskma panna. KW ka palju,et kindlustus on laes.
    Samas kui enamus su sõite on kodu-lasteaed-pood, kas siis on väga suurt autot vaja.

    Oma vana auto eest võid küsid apalju tahad, müüd ikka selle hinna eest millega ostja leiad 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 31. jaanuar 2019 at 08:30

    Pane oma auto müüki ikka kallimalt, alati saad langetada. Usun, et Malluka autot ikka tahetakse, kuigi väärtus ei ole hinna kohane.

    Sinu pandud lisad on pigem tavaline hooldus. Meie vahetame max iga 2 talve järel naelasid (ei ole oluline lisa). Uus aku loogiline nii vanal autol. Ainus boonus on webasto, aga kui sul see kütuse pealt, siis paljude jaoks võib see rahaliselt koormav olla. Igatahes ostsin oktoobris auto, kus olid ka webasto,uued talvekad, navi, panoraamkatus jne lisad ning auto ei olnud kallim teistest omataolistest.

  • Avatar
    Vasta B 31. jaanuar 2019 at 08:04

    Voya on muidu väga mugav auto aga mina olen suht suures kimbatuses turvatooli valimisega…õnneks on sinna väheke aega, aga nimelt meie omal on mega suur istmekalle:( ma ei tea, kuidas nendel 2011 jne see on. Igatahes enamus turvatoolid jäävad nii püsti, et lapse pea vajub ette + jalaga tooli ei saa me kasutada laegaste tõttu, mis asuvad istme ees( kuhu siis iste põrandasse käib).
    Tean, et osad tootjad lubavad rätiku panna istmekalde stabiliseerimiseks….Aga pole veel nii süvenenud sellesse varianti.

  • Avatar
    Vasta T 31. jaanuar 2019 at 08:03

    Kõik need autod, mis välja tood, on ju täielikud rondid. Vaata nende läbisõitu! Ise ostsin 2 aastat vana auto, mille läbisõit oli 22 000 km ehk praktiliselt uus. Need, mis sa näitad, on hiiglaslike läbisõitudega ja nii kallid seejuures.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 09:35

      Ma isegi ei tea, kustmaalt see “hiiglaslik läbisõit” hakkab?

      • Avatar
        Vasta T 31. jaanuar 2019 at 14:06

        No arvesta, et 15 000 km ühe aasta peale on selline vähe hõõrutud auto 😀 Näteks mina ei usu, et sa aastas 10 000 iseg sõidad. Tavalist Tallinna elu elades ja tööle-koju sõites + aastas ikka ka mõned pikemad sõidud teise Eesti otsa ongi ca 15 000. Kui ostad näiteks 3a vana auto, võiks otsida ca max 50 000 läbisõiduks. Üle 100 000 km sõitnud kasutatud auto on ront.

        • Avatar
          Vasta D. 3. veebruar 2019 at 17:35

          Tüüpiline eestlane ostab aind läbisõitu, sellepärast ongi suurem osa turust keritud odomeetritega 😀 Auto ostul oleneb ikka hooldusajalugu ja muud faktorid. 50K läbisõiduga masin võib veel rohkem omadega perses olla kui üle 100K läbisõiduga, oleneb ju ikkagi sellest elukast, kes istub rooli ja istme vahel.

    • Avatar
      Vasta jj 31. jaanuar 2019 at 10:32

      Ma nüüd mingi ekspert pole, aga need autod nüüd rondid küll pole oma läbisõidu pärast… 😀 Kui auto on korrapäraselt hooldatud, siis see läbisõit ei ole nüüd nii jube ka. Eks oleneb muidugi automargist ka, mõni võib sul rohkem ka läbi sõita, ilma, et mingeid megasuuri kulutusi vajaks. Mina ostsin 7a vana auto, mille läbisõit on mingi 300 tuhat, lasin enne esinduses kontrollida ja kõik on korras, sest autot on korrapäraselt hooldatud. Ja sa vist kukuksid perseli, kui ma ütlen, et sellise ” hiiglasliku” läbisõidu juures selle auto veel 13 000 eest ostsin. 😀

      • Avatar
        Vasta Rax 2. veebruar 2019 at 11:43

        Tehases arvestatakse olulisemate sõlmede elueaks 150000km ehk kattub umbes-täpselt enamike autode garantiilimiidiga. Enamik kestavad suurema remondita kauem, aga Eesti kliimat loetakse raskete olude hulka ning üht-teist hakkab lagunema. Ei aita ka see, et esmakordselt liisingus auto antakse niiöelda pangale tagasi ning hooldust tehakse minimaalselt. Tasuks sellega lihtsalt arvestada “vähekasutatud” otse saksast ls +200kkm autode ostu puhul ning jätta sellise auto ostu puhul paar tuhat töörahaks varuks.

  • Avatar
    Vasta Maria 31. jaanuar 2019 at 07:54

    Meil on samuti peres kolm last, kaks nendest 10 kuused ja üks 6 aastane. Kõik nad istuvad meil autos ühes reas ja mahuvad sinna ilusti ära. Meil on autoks FORD S max. Auto on muidu 7 kohaline, aga need päris tagumised istmed on kasutuses vb aastas ainult paar korda.
    Kiidan autot väga!

  • Avatar
    Vasta Liisi 31. jaanuar 2019 at 07:47

    Demo auto on väga hea mõte, tavaliset väga vähe sõitnud, justkui uus, kehtiv garantii jne. Lisaks uuema autoga on lihtne, kui enam ei meeldi annad mõnda poodi uue auto sissemaksuks.
    Kui valida autolaenu ja liisingu vahel siis igaljuhul liising. Kevadel isegi puutusin kokku sama teemaga, liisingu ja autolaenu intressi vahe tuli ca 10%.

  • Avatar
    Vasta laura 31. jaanuar 2019 at 07:46

    just vaatasin, et sul novembris mingi kindlustusjuhtum olnud, aga ei leidnud postitust üles, viitsid pane link

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 09:38

      mis linki ma panema peaks? 😀 sünnitama minnes tagurdasin naabrinaise tütre autole üliiii aeglaselt otsa veits. kuna tavaliselt seal ei pargi kedagi ja ma noh… olin 7 cm avatusega sünnitama minemas, siis tahtsin padavai haiglasse panna ja olin veits hooletu vaataja. ta sai pisikese kriimu, mida pmst nähagi ei olnud ja ta ütles, et tal oleks mega suva muidu, aga kuna see oli asendusauto, siis tegime kindlustusvärgi kaudu korda. thats it.

  • Avatar
    Vasta Ellu 31. jaanuar 2019 at 07:33

    Kui osta kasutatult, siis soovitan auto24 pakutavat laenu(kui sobiv auto jääb ikka olemasolevast eelarvest välja) ehk siis saad osta kuni 25 000 maksva auto nii, et ei pea kaskot tegema(auto24 tegi selle lahenduse selleks, et inimesed ostaksid autosi, sest paljud ei suuda seda kaskot maksta lisaks siis iga kuisele laenutagasi makaele). Aga see auto24 laen on iseenesest väga hea, teed avalduse seal ja siis käid lepingut allkirjastamas, kannavad sulle raha kontole ja sina saad siis minna autot ostma. Yks väga suur pluss on selle juures ka veel see, et auto on sinu nimel ,mitte liisingu ega panga oma.

  • Avatar
    Vasta T 31. jaanuar 2019 at 03:16

    Crysler Voyager ja Lancia Voyager on samd autode. Lancia ostis Crysleri ära lihtsalt. Meil on peres ikka mitu autot. Üks neist ka Crysler ja megamugav auto. Reaalselt. See käigukang on ameerika oma. Mul on näiteks 2017 a Mercedesel sama moodi rooli kõrval, nagu teistel autodel kojameeste tööle panemiseks, minu automaatkäigukang seal ?

  • Avatar
    Vasta Triin 31. jaanuar 2019 at 01:51

    Mul on 3 last ja cryslerist mugavamat autot pole veel näinud. Nagu buss .vanker mahub tervelt peale.

  • Avatar
    Vasta kristi 31. jaanuar 2019 at 01:38

    Kui uut autot vaatad siis proovi uut seat tarracot ka.. ilus ja 7 kohaline ja mõistlik hind 😀
    https://www.topauto.ee/et/seat-kasvab-suuremaks-uus-seat-tarraco

  • Avatar
    Vasta Kateriina 31. jaanuar 2019 at 01:29

    Autolaen on kordades mõistlikum võtta, juba sellepärast, et saad siis auto kohe enda nimele vormistada, liisinguauto on panga oma ja sina vaid kasutaja. Lisaks see, et kasko on liisinguautol kohustuslik ja ei saa ise väga valida, millises kindlustusseltsis teed. Minu auto ongi autolaenuga ostetud ja kaskot ei teinud üldse. Kaskol niikuinii omavastutus 200€, nii et ega olulist vahet pole, kas plekin igakuist kaskomakset + mingi kõksu puhul maksan ikkagi alla 200-eurise remondi eest ise või siis vajadusel lasen vajalikku remonti teha, tuleb suht sama.
    Ja autost – ei soovita prantslasi vaadata (Peugeot, Renault, Citroen nt), pigem mõni n-ö pommikindel sakslane (nt VW, Audi, isegi uuem Škoda). Kui sinu jaoks on oluline ruumikus, siis isegi uuema otsa VW Caddy oleks täitsa timm. “Kuudi” liuguksed käivad mõlemalt poolt lahti, 3 turvatooli mahub kõrvuti ja lisaks pakid kongi vajadusel veel kola+koera ka 😀

    • Avatar
      Vasta Ell 31. jaanuar 2019 at 20:35

      Ja mis sel prantslasel häda on? Renault on väga hea auto. Jupid odavad, korrapärase hoolduse puhul ei küsi liigselt tähelepanu. Ära ruunatud eksemplari võib ükskõik mis margi korral raha matma jäädagi. Ära üldista.
      Ahjaa, Renaultiga tegin korraliku avarii. Oleks pidanud surma saama, aga vot võta näpust – kõndisin autost ise välja.

    • Avatar
      Vasta Kadi 1. veebruar 2019 at 09:34

      Meil oli auto liisingus.Kaskot enam mingi hetk ei maksnud.Esimene rängem laks käis ära,kui kits ette jooksis.Esiots oli korralikult sodi ja remondiarve oli 4-kohaline.Peale remonti tegin kohe uuesti kasko.Vahetult enne jõule suure libedaga tegi elukaaslane avarii.Süüdlast polnudki (teeolud olid kohutavad,kiirused väikesed ja tee laius oli ca 1,3 autot) ja mõlemal autol oli kasko.Teisel autol vaid värvikriim,meie auto aga läks mahakandmisele (kitsas metsatee ja auto pani puusse).Liisingujääk oli veel üle 3000,seega nüüd olen kasko-usku.Nüüd hetkel oleme autota ja mure päris suur (maapiirkond ja laps käib 13 km kaugusele kooli).

  • Avatar
    Vasta Lala 31. jaanuar 2019 at 00:50

    Ma ei hakka sulle autot soovitama, sest mul pole vajadust pereauto jaoks ja ei tea neist pmt essugi. Aga ma võin igast muud seletada :D.
    Auto eelsoojendusest ma ei saa aru, sest mul pole vaja. Sõidan 6min tööle ja auto 2minutiga soe. Ja riided on mul seljas ja nagu kùlm ei ole :D. Auto 2002a bmw diisel.
    Mingid enda lisatud lisad ja tehtud remondid väga palju autole juurde ei anna. 6k sa kindlasti seda maha müüdud ei saa. Pigem 4k, sest kedagi ei koti väga, mida autoga tehtud on. Kui just keegi kindel ei ostsi endale autot, mis on perekas ka eelsoojendusega. Ja ka remonttööd ei anna auto väärtusele midagi juurde, va uus aku.
    Mina isiklikult läksin autolaeunu peale, sest liisingu jaoks polnud sissemaksu ja ega ma ei tahtnudki osta 15k autot. 5k maksan 90euri kuus 5a. Auto ise maksis alla 4k, aga ülejäänud laenu raha läks ümberkirjutamisele ja uutele suve rehvidele ja mingi nipet näpet veel.
    Igatahes kui sul on võimalus, siis pigem liising. Aga ka siis on erinevaid valikuid. Kas nö täisliising et maksad liisingu ära ja auto pärast sinu või see, et liisid ja mingi aeg annad auto tagasi ja võtad järgmise masina liisimisele.
    Ja seda pead ka jälgima, kas on usa auto või euroopa. Need autod, mis on euroopas vähe levinumad…neile on ka raskem siit leida varuosi ja ka kindlasti kallimad.
    Niiet, soovin sulle ainult edu ja pikemat uurimist. Arvesta ka sellega, et erinevatel aastaaegadel on autodel ka erinevad hinnad.

    • Avatar
      Vasta Mari 31. jaanuar 2019 at 15:15

      5k autot laenu peale? Ma saan aru, et tutikat autot liisida, aga võtta kõrge intressiga (auto puhul juba üle 8%) laen 5 aastaks, lollus. 5000 euri ei ole ulme summa, mida krvale panna.

      • Avatar
        Vasta E 31. jaanuar 2019 at 22:47

        Jumme, nagu ta sinu rahakotist maksaks seda laenu. Mõne inimese jaoks on 5000 eurot suur summa, mida koguks võibolla mitu aastat. Kui on vaja siis on vaja, vaevalt keegi laenu võtaks kui 5000 eurtsi niisama arvel seisaks.
        Vaadatakse ainult oma mätta otsast mõtlemata, et kõik ei ela samasugust elu.

      • Avatar
        Vasta Lala 2. veebruar 2019 at 14:05

        Kui mul on valik las liisida autot 200+ eur kuus ? vôi maksta autolaenu 90euri kuus siis…no anna andeks, aga valin ilmselgelt selle teise variandi 😀 alati saab auto ka maha müüa ja laen tagasi maksta ja uus vôtta jne.
        Polnud kohe algul huvi autot liisida. Ei soovinudki uut autot. Kui vàlja lugesid, mis auto mul on, siis ehk natuke ka môtled, miks ma ei tahtnud uut 😉
        Aga sulle veel teadmiseks sellest lausrumalusest. Palk 820 kätte. Sellest üür+kommud+muud arved mingi pea 400eur ja sa tahad, et ma liisiks tutikat autot? 😀 segi peast

    • Avatar
      Vasta Ingrid 1. veebruar 2019 at 11:42

      Igatahes kui sul on võimalus, siis pigem liising. Aga ka siis on erinevaid valikuid. Kas nö täisliising et maksad liisingu ära ja auto pärast sinu või see, et liisid ja mingi aeg annad auto tagasi ja võtad järgmise masina liisimisele.

      Tegemist kaptalirendiga või kasutusrendiga ;).

  • Avatar
    Vasta KCK 31. jaanuar 2019 at 00:02

    Liisingu ja autolaenul peaks suht suur intressimäära vahe olema liisingu kasuks. Liisingu puhul saad veel valida kas jätad hiljem auto endale (ostad välja) või annad tagasi ja võtad uue liisingusse.
    Liisingut kergelt ei anta, autolaenu antakse kergemini/lihtsamatel tingimustel.
    Uue auto väärtus kukub kõvasti, võrdle uue auto hinda versus aasta vana auto hinda, mõistlikum oleks osta auto mis on juba salongist välja sõitnud.
    Aga kui raha ei loe niipalju, siis salongisoe sõiduk… mmmm
    Ja lõpetuseks, 6000€ praeguse eest on ok, hinda langetada saad alati.

  • Avatar
    Vasta PÄIKE 30. jaanuar 2019 at 23:35

    Ma soovitaks ka Cryserit ,mis ime kombel aga need parimad ja mu mees ajab ka vaid neid taga..

    Muuseas kuidas Orgutamine edeneb ,poe ammu midagi maininud

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. jaanuar 2019 at 23:46

      Mida ma mainima peaks iga päev sellest :D?

  • Avatar
    Vasta Annika R-L. 30. jaanuar 2019 at 22:34

    Ma soovitan keskel ikkagi 3 kohta masin osta. Selle varjandi puhul pead üleni autosse ronima,et Mari taga kinni panna, tassid lume autosse ja siis auto niiske ja aknad udused jne. Kolm keskel istmetele lisaks soovitan selliste tagumiste istmetega mis autosse sisse klapitavad, saad käru ja asjad nn pagasisse pakkida ja katte peale tõmmata, mitte Mari kõrvale- ei ole just turvaline. 2+3+2 istmed mis kõik eraldiseisvad on minuarust parim variant lastega. Ise tegin nii,et viisin enda Galaxy sissemaksuks ja võtsin autolaenu IN Bankist. Kindlasti maksan peale a kui ma midagi tahan siis teen ikka ära?

    • Avatar
      Vasta K. 31. jaanuar 2019 at 00:11

      Issand, jaa. Ma ei kujuta ettegi, et lapse kõrval tavaari transpordiks. Keegi lendab külje pealt sisse ja see vanker ning toidukotid on lapsel näos. Nou tänkju!
      Kuigi seal istmete taga on ka väike pagasiruum. Vanker sinna siiski ei mahu vast.

      • Avatar
        Vasta B 31. jaanuar 2019 at 07:58

        Vanker mahub vabalt sinna taha, lihtsalt “kokku” peab panema. Minul käib lihtsalt terve täiena praegu taga, viimased istmed kõik põrandad. Mul lihtsalt üks laps.

  • Avatar
    Vasta Kelly 30. jaanuar 2019 at 22:25

    Üldjuhul kipub tõesti olema nii, et need enda tehtud lisad ja tööd väga palju suuremat hinda ikkagi ei lase küsida. Kui aga ise juba auto hea hinnaga ostsid, siis on ehk isegi lootust veidi kallimalt maha müüa. Uue auto ostul isiklikult erilist mõtet ei näe, sest need autod, mis oma hinda suudavad enam-vähem hoida, on sageli ka kallima hinnaklassi autod. Üldiselt on ikka nii, et uus auto kaotab megakiirelt väärtust. Artiklis mainisid Peugeot’d ja vaatasin huvi pärast suvalise näite – nt Peugeot 3008 maksab standardina praegu 20 600€, aga 2015 aasta Peugeot 3008 saad juba 8900€ eest kätte, mis on ikka päris jõhker hinnalangus. Aga eks lõpuks sõltub ikka kõik enda soovidest, nii et edukat auto otsimist! 🙂

    • Avatar
      Vasta Raili 31. jaanuar 2019 at 16:52

      need on ju täiesti võrreldamatud asjad. Peugeotil oli 2016/2017 täielik makeover nii 3008 kui ka 5008 osas ja see on loomulik, et keegi ei maksa enam hinda selle pereauto välimusega pereauto eest, kui sul on võimalik osta SUV välimusega pereauto 🙂
      https://en.wikipedia.org/wiki/Peugeot_3008. Pluss tuled ja viled, mida selle raha eest saab või siis vanema versiooni puhul ei saa.

  • Avatar
    Vasta Kristina 30. jaanuar 2019 at 22:17

    Meil Voyager ja ülirahul. Selle käigukangi asukohaga harjud ära. Pigem kui mehe autosse istun hakkan valest kohast kangi otsima.

    Ruumi väga mõnusalt, istud sees ja nagu hõljud teel. Alguses tundus meeletu laev aga tunnetus tuli päris kiiresti. Juba 1,5a sellega sõitnud

    Kiidan, kiidan, kiidan!

    • Avatar
      Vasta Stella 30. jaanuar 2019 at 22:46

      Meil ka Chrysler Town and Country, mis on sama auto Ameerika variant. Käigukangiga harjus kiiresti ära. Ülimugav auto mu meelest. See, et uksi ja luuki saab puldist avada, puldist saab ka auto käima panna (talvel eelsoenduseks superluks). Meil autos ka 2 telekat taga, mis mängivad DVD-d (klappidega saab heli kuulata või siis kõlaritest nii, et kõik kuulevad). Kuna sõidame suht palju pikki otsi, siis lastega ülimugav. Muidu oli see igavusest kaklemine ikka lõputu, aga nüüd palju parem. Esimene auto, millest loobumisest on mul tõesti kahju, aga peame seda tegema, kuna maja tahab ehitamist. Mitte kõige parem omadus on see, et kui kõik tagumised istmed on üleval, siis on pakiruum suht väike. Me mahutasime küll oma suure Emmaljunga ära ja saime hakkama, aga mingi megalt sinna ruumi üle ei jäänud. Kütusekulu ei ole ka kõige väiksem, aga räägitakse, et see Ameerika versiooni mootor on neist kõige ökonoomsem. Ehk siis tegelikult ikkagi soovitan samuti soojalt! 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 30. jaanuar 2019 at 22:12

    No nt kui ostad tutika auto esindusest siis arvesta, et nii kui salongist välja sõidad kukub auto hind kohe rohkem alla? mõttekam on võtta auto mis on ka uuem ja maksab vähem kui esinduses .

    • Avatar
      Vasta Muki 31. jaanuar 2019 at 08:00

      See on nii loll jutt. Ostsin tutika auto salongist 22 599, müüsin 2a pärast maha hinnaga 21 000. Selle aja sees olid kõik hooldused mulle tasuta.

  • Avatar
    Vasta Marju 30. jaanuar 2019 at 22:00

    Tere. Üks võimalus on ka viia auto esindusse ja see sissemaksuks anda ning siis liisingusse auto võtta kas uus või kasutatud.

    • Avatar
      Vasta Liisu 30. jaanuar 2019 at 22:18

      Seda ei soovita. Esindused maksavad auto eest nii vähe mingi max 70 prossa turuhinnast. Kui ikka aega on siis tasub ikka ise müüa.

  • Avatar
    Vasta Katz 30. jaanuar 2019 at 21:53

    Paraku see tegelt päris nii ei käi, et saad rohkem küsida, kui oled autot hooldanud. Iga auto omanik hooldab/ peaks hooldama, remontima autot. Aga see ei tähenda, et saaks selle võrra kõvasti hinda tõsta. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. jaanuar 2019 at 22:09

      Ma ei tõstagi ju selle arvelt kõvasti hinda, vaid enda pandud lisad tõstavad hinda 🙂

  • Avatar
    Vasta Geidi 30. jaanuar 2019 at 21:50

    Kõik oleneb lõppsummast. Minul oli kavalam võtta autolaen. Ma ei ostnud ka uut autot, ostsin Hilluxi, ent ma maksin osa enne kinni. (uut ma ei jaksaks osta ka) Ämm ja äi sõidavad täisvarustuses Toyota Avensisega, mis on siis liisitud. Sissemaksuks sai antud eelmine 5 aastat vana Toyota Avensis. Neil on veel 3 aastat maksta ja siis on mingi väike summa maksta lõppsummana ja on auto nende oma. Hetkel on auto panga oma.
    Liisinguga tuleb mingi kindlustus ja asjad + oli nimekiri kust ma pean kasko võtma jne. Igaljuhul oleks ma liisinguga lõppsummana rohkem maksnud.
    Kui raha ei oleks piirang siis ikka ostaksin uue ja esindussest. Kuigi kavalam on osta kas demokas või mõni aasta sõitnud auto. Lisaks on head soodustused autodel enne uue mudeli (täiendmudeli) välja tulemist.

  • Avatar
    Vasta Leenu 30. jaanuar 2019 at 21:49

    Seda, mis sa ise sisse panid, reeglina sa tagasi ei saa. Auto väärtust vaadatakse keskmise turuhinna järgi. Seega vaata, mis su autole sarnaste lisadega auto maksab auto24 ja selle järgi saad kujundada hinna. Soojendus on kindlasti suur lisaväärtus, aga selle eest sama raha sa enam küsida ei saa, mille eest ise panid selle. Eks alguses tasub ikka panna müüki kallima hinnaga, ehk leidub keegi 😀 aga lõpuks hakkab nagunii hinna langetamine, et üldse oleks lootust maha müüa. Aga mina soovitan pigem uut liisinguautot. Üli mugav lahendus naisterahvale. Sa tead, et ta ei lagune (reeglina), käid ainult hoolduses korrapäraselt, tal on kõik uue auto mugavused ja alguses on garantii aeg ning mingit muret ei ole ning kui koppa viskad annad tagasi või müüd ära, võtad uuema ja parema. 😉 Ma mõtlesin ka, et järgmist autot ma uut küll ei osta, et hind kukub kohe mitu tuhat, kui poest välja sõidad. Aga tuli välja, et järelturu 2-3 aastat vana auto ligi 80 000 km läbisõitnuna maksis sama palju, kui ma sain uue auto pakkumise, seega otsustasin ikka uue kasuks.

  • Avatar
    Vasta A 30. jaanuar 2019 at 21:46

    Liisingu puhul/uue auto ostul soovitan veenduda ikka 100% et tahad seda. Tean inimesi kes auto liisingusse võtnud ja ss aasta pärast tahavad juba midagi uut ja ss jääd sa juba kahjumisse. Kui et auto laenu võttes ostad oma 12tonnise auto ära mõne aja päradt tahad jälle uut siis müü aga maha ja osta lclt uus mitte ei pea hakkama otsima autole ostjat ja ss pangas liisingu paberitega jamama.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. jaanuar 2019 at 21:48

      no kui suur see kahjum ikka olla saab 😀

    • Avatar
      Vasta Kolk 30. jaanuar 2019 at 22:09

      Ss ja ss ja ss ja ss ????

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 30. jaanuar 2019 at 22:19

        ma ka vihkan seda ss 😀 kui raske on kahte iid vahele panna??

        • Avatar
          Vasta Laura 31. jaanuar 2019 at 16:44

          Sama lugu, et kui raske on “à la” puhul tühikut kasutada? 😀 Mõnel ainult ala ala otsa. 😀 Ala tähendab siiski hoopis midagi muud kui a la. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kk 30. jaanuar 2019 at 21:43

    Minul oli vaja 6 kuu palga laekumist tõestada liisimisel. Uuri natuke enne juba 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. jaanuar 2019 at 21:48

      ma olen endale tegelikult juba aasta palka maksnud, lihtsalt dekreet jäi vahele (siis ei tohigi ju maksta) 😀

  • Avatar
    Vasta Älis 30. jaanuar 2019 at 21:41

    Mu meelest koos webastoga 6000 on täitsa ok raha, mida küsida, aga ega ma ekspert pole. Mina tahan hoopis Toyota C-HRi, aga on ka ainult 1 laps, keda toolis sõidutada.
    Edukat auto valikut!!!

    • Avatar
      Vasta Eh 31. jaanuar 2019 at 17:34

      Sry, mingit USA laeva ei ostaks iial, neil peaks gaas kohustuslik olema, sõidad muidu tanklast tanklani. Vankrit ka paha pagassi panna, st ühe istme koha võtad ju ära, aga Sa vist ei kasuta eriti vankrit.
      Mingis pesukotti, seatti vms s…tta pole samuti mõtet osta, peale liisingut võta kohe Kuusakoskist lammutuspaber. Turvalisus nukk, julged algajana selliste plärudega lastega maanteele minna?
      Olen ise Audi, BMW maasturite fänn ja oman , aga need suht kallid, kuumaks koos kaskoga tiba üle 500 EUR.
      Skoda Kodiakki ei taha?
      Aga siin kõik nii rondikiitjad, mingit arvamudt siit otsida raske…

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 20:36

        Ma reaalselt ei saa poolt su jutust aru, insuldi said poole kirjutamise pealt v? ?